Vučić: Za demokratiju potrebni jači politički protivnici

Premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je za demokratiju potrebno da "imamo jače političke protivnike".

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.04.2017.

21:47

Vučić: Za demokratiju potrebni jači politički protivnici
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

"Verujem da ćemo ih imati, moramo da poštujemo prava manjine i pokažemo snagu. Snagu možemo da pokažemo tako što ćemo da pružimo manjini što je moguće više da se ne osete ugroženo", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

On je saopštio da je na izborima ponovljenim na tri izborna mesta u Novom Sadu, Trsteniku i Leskovcu odneo ubedljivu pobedu.

Kako kaže, na ta tri izborna mesta na kojima je na glasanju 2. aprila imao 41,2 posto glasova, danas je osvojio 76,8 odsto.

Istakao je i da je izlaznost danas bila znatno veća u Trsteniku i Leskovcu, a da je bila manja na biračkom mestu u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, taj rezultat desio se zbog tri stvari "ali niko nije želeo da me sluša".

"Čini mi se da smo mi na lokalnom nivou napravili više grešaka o kojima ćemo morati da govorimo u budućnosti. Takođe, ja sam napravio grešku, ljudi mi nisu povererovali da neki planiraju makedonski scenario, nisam bio dovoljno uverljiv. Ovo je i rezulat delovanja drugih, dobili su dvostruko manje", kaže Vučić.

Vučić je naveo i da je "narod pokazao gde je kome mesto".

Na ponovljenim izborima na tri biračka mesta u Novom Sadu, Leskovcu i Trsteniku do 20.00 časova glasalo je 1.033 birača, a najviše glasova - 793 dobio je Aleksandar Vučić, saopštila je CRTA posmatračka misija Građani na straži. Premijer i novoizabrani predsednik je rekao da rezultati pokazuju da su "građani pokazali da će da brane narodnu volju koja je važnija od svega", da građani mogu da protestuju dokle god su protesti mirni, kao i da njegovi protivnici nisu naučili da gube.

Takođe, naveo je i da njegova stranka svakoga dana radi istraživanja koja pokazuju "koliko je narod besan na one koji agresivnošću pokušavaju da promene rezultete izbora". Zato je, kako kaže, danas bila veća izlaznost.

"O nekima ćemo morati da brinemo za naredne izbore, a neki su pali i pre nego što su poleteli", kaže Vučić.

Na kraju konferencije on se zahvalio građanima i koalicionim partnerima navodeći da će oni da "rastu na političkoj sceni jer će narod umeti da prepozna ko je zreo".

Pre početka konferencije Vučić je uz osmeh rekao: "Gde je Nebojša, da mogu da kukaju koga sam grlio i kako sam grlio".

Izbori su ponovljeni na biračkom mestu 178 u Novom Sadu, 62 u Trsteniku i na biračkom mestu 75 u Leskovcu, nakon što je Republička izborna komisija donela rešenje o ponavljanju glasanja na tim mestima na kojima su, zbog neregularnosti, izbori poništeni.

Pravo glasa na tri biračka mesta imalo je ukupno 3.148 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: