Srbin optužen za ratni zločin na području Srebrenice

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Srbina Saše Cvetkovića optužnicu za ratni zločin počinjen na području Srebrenice i Bratunca, preneli su mediji u BiH.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.04.2017.

12:46

Srbin optužen za ratni zločin na području Srebrenice

Cvetkoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s dvojicom vojnika u aprilu i maju 1992. godine odveo muškarca iz porodične kuće u naselju Kolonija u mestu Sase (opština Srebrenica) te mu, držeći ga na nišanu i preteći da će mu ubiti članove porodice, naredio da meštanima susednog sela kaže da se dobrovoljno predaju.

Kada se taj muškarac nije vratio u zadatom roku, navodi se u optužnici, Cvetković odlazi njegovoj kući i iz neposredne blizine ubija dva civila.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića i da je iz Rudnika cinka i olova “Sase”, u kojem su bili civili bošnjačke nacionalnosti, zajedno s još jednim vojnikom izveo tri ženske osobe, koje su odveli u pravcu Bratunca, gde im se pridružio još jedan vojnik.

Prema nepotvrđenoj optužnici, žene su odveli u napuštenu kuću, silovali i seksualno zlostavljali.

Jednu od žena, prema navodima Državnog tužilaštva, više puta su silovali Cvetković i jedan vojnik.

Cvetkoviću se na teret stavlja da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Cvetković je rođen u Srbiji i poseduje srpsko državljanstvo, saopštio je BIRN, a preneo portal Kliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: