Gruevski: Spremamo dokument o izlasku zemlje iz krize

Gruevski najavio da njegova stranka priprema dokument o izlasku Makedonije iz višegodišnje političke krize.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2017.

16:00

Gruevski: Spremamo dokument o izlasku zemlje iz krize
(Foto: Thinkstock.com)

Dan uoči dolaska u Skoplje briselske četvorke, koju predvodi evropski komesar Johanes Han, predsednik VMRO-DPMNE i bivši predsednik vlade Nikola Gruevski najavio je da ta stranka priprema dokument o izlasku Makedonije iz višegodišnje političke krize, posebno ove nastale nakon održavanja decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Dokument će, prema rečima Gruevskog, biti dostupan svim parlamentarnim strankama.

On je u intervjuu provladinoj televiziji Kanal 5, ne iznoseći više detalja o samom dokumentu, rekao samo da on ne favorizuje bilo koju političku partiju, te da se njime čuva unitarni karakter države.

Gruevski je ponovio da se njegova stranka zalaže za ponavljanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili održani zajedno sa parlamentarnim, kao i za spremnost da daju podršku SDSM za formiranje manjinske vlade, ukoliko se socijaldemokrate odreknu platforme albanskih partija.

Najavio je da će to predočiti i komesaru Hanu u utorak u Skoplju, te da ono što od njega očekuje jeste da osudi tzv. tiransku platformu i mešanje drugih zemalja u unutrašnja pitanja Makedonije.

Ukoliko nijedan od tih predloga ne bude prihvaćen, Gruevski nije isključio mogućnost narastanja problema koji bi mogli da ugroze budućnost Makedonije.

Gruevski, naime, upozorava da narod mora da odbrani državu tako što će sprečiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijama, sa kojima ima parlamentarnu većinu.

"Država je napadnuta, potrebno je da je narod odbrani, jer može da je nema ako bude ostavljena ostvarivanju plana lidera opozicije Zorana Zaeva i njegovih scenarista. Svi koji misle da ih sada ostave da naprave vladu, pa da posle reaguju kad dođe zakon o jezicima na dnevni red, možda im bude kasno", rekao je Gruevski.

Prema njegovim rečima, "Cilj je da se uvede dvojezičnost na celoj teritoriji države, da se federalizuje i da se promeni ustavno ime Makedonije na način kako to traži Grčka".

"Upozoravam: može da dođe do toga da državu nemamo. VMRO ne može sam da odbrani državu, to može samo narod", rekao je Gruevski, te dodao da o eventualnoj pobuni naroda treba da misli onaj koji radi protiv naroda.

"Niko ne može da zna kako će narod reagovati na to što radi Zaev", rekao je Gruevski istakavši da se Zaev ponaša tako kako se ponaša da bi izbegao postupke za "kriminalne radnje" koje je napravio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: