Završena ekshumacija tela Srba ubijenih u Oluji u Sunju

Ekshumacija tela Srba koje su u akciji Oluja ubili pripadnici hrvatske vojske, završena je na mesnom groblju u Šašu, u opštini Sunja.

Izvor: B92

Petak, 10.03.2017.

13:19

Završena ekshumacija tela Srba ubijenih u Oluji u Sunju

Posmrtni ostaci su transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će se obaviti identifikacija.

Kako se navodi u saopštenju Komisije Vlade Srbije za nestale, navodi se da je proces trajao dva radna dana i da je ekshumirano 13 posmrtnih ostataka.

Prema preliminarnim podacima, tri tela su ženska, devet je muških, a za jedno telo nije bilo moguće utvrditi pol.

Od svih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom, sve vreme trajanja ekshumacija u svojstvu posmatrača prisustvovali su predstavnici Komisije za nestala lica.

Hrvatske vojne i policijske snage pokrenule su avgusta 1995. godine akciju Oluja u kojoj je iz tadašnje Republike Srpske Krajine isterano oko 220.000 ljudi, odnosno gotovo celokupno srpsko stanovništvo, a ubijeno oko 2.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: