Savetnica brani Trampa lažnim masakrom

Savetnica američkog predsednika Donalda Trampa Kelijan Konvej branila je njegovu uredbu o imigrantima govoreći o masakru koji se nikad nije dogodio, piše BBC.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2017.

17:58

Savetnica brani Trampa lažnim masakrom
Foto: Gettyimages

Konvejeva je navela da je Barak Obama uveo šestomesečne zabrane za Iračane nakon hapšenja “mozgova koji stoje iza masakra u Bouling Grinu”.

“Mnogi ne znaju ništa o tome, jer nije bilo pokriveno”, rekla je ona.

Zapravo, kako piše BBC, masakr u Bouling Grinu u Kentakiju se nikada nije dogodio.

Konvej evaje kasnije na Tviteru objavila da je mislila na “teroriste iz Bouling Grina”.

“Lapsus” je napravila u intervjuu za MSNBC u kojem je branila uredbu Donalda Trampa kojom zabranjuje ulazak imigranata iz sedam muslimanskih zemalja.

“Predsednik Obama je izdao šestomesečnu zabranu izbeglicama nakon što su dva radikalizovana Iračanina došla u zemlju i stajali iza masakra u Bouling Grinu”, rekla je ona.

Barak Obama je 2011. uveo dodatne bezbednosne mere za Iračane nakon što su dvojica muškaraca uhapšena zbog optužbi za terorizam – međutim, formalne zabrane nikada nije bilo.

Vad Ramadan Alvan i Mohanad Šaref Hamadi poreklom iz Iraka uhapšeni su zbog optužbi da su pokušali da pošalju oružje i novac u Irak kao podršku Al Kaidi. Živeli su u Bouling Grinu u Kentakiju, ali nisu optuženi sz planiranje napada u SAD. Obojica su i dalje u zatvoru.

Ovo nije prvi put da je Konvejeva zbog nekog intervjua dospela u žižu javnosti. Pre nekoliko nedelja iskoristila je termin “alternativne činjenice” ponovo braneći Belu kuću i predsednika Trampa.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je u svom prvom obraćanju medijima rekao da postoje dokazi koliko je ljudi bilo na Trampovoj inauguraciji, nazivajući medijske naslove, u kojima se tvrdi da ih je bilo manje nego na Obaminoj inauguraciji, “lažima”. Konvejeva je kasnije rekla da je Spajser govorio “alternativne činjenice”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: