Đura Mutavi: Kurak se dogovorio sa Legijom, a Legija sa...

Suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem bivšeg pripadnika zemunskog klana Miladina Suvajdžića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

10:51

Default images

Suvajdžić, svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, rekao je da je u junu 2002. saznao da je trebalo da pripadnici zemunskog klana ubiju Miroslava Kuraka i Ratka Romića, optužene za ubistvo Ćuruvije.

On je, na pitanje zamenika tužioca Milenka Mandića rekao da je to saznao od pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića kao i da je potom čuo da se od ubistva Kuraka i Romića odustalo.

"Simović je došao kod mene i tražio specijale (mobilne telefone) i rekao je da su tražili da ubiju ljude koji su ubili Ćuruviju", rekao je Suvajdžić.

On je rekao i da se od tih ubistava odustalo, kako je čuo, jer se Kurak dogovorio sa komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom, a Legija sa šefom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.

Suvajdžić je rekao i da je njegova uloga u tom ubistvu trebalo da bude nabavljanje manjih automobila.

Suvajdžić, poznat pod nadimkom Đura Mutavi, nalazi se na nepoznatoj lokaciji pod zaštitom policije, a na početku svedočenja je naveo da je promenio ime.

"Ovaj isti svedok, Miladin Suvajdžić ili kako se sada zove, rekao je da kada je prvi put davao izjavu u SBPOK, da je čuo od Mileta Lukovića nakon ubistva premijera, da je Luković rekao, u masi ubistava koja je priznao, da je izvršio ubistvo Slavka Ćuruvije. Međutim preko toga se prešlo olako, kao da je to delo malog značaja", navodi Zora Nikodinović Dobričanin, advokat optuženih.

Mile Luković, koji je ubijen u policijskoj akciji Sablja, tada je rekao da je ubio i direktora JAT-a Žiku Petrovića, i funkcionera JUL Zorana Todorovića Kundaka.

"Ne može da unese zabunu jer je on kao što te rekli, rekao da se hvalio , a ne da je rekao da jeste, to već ima drugu konotaciju, a ponovio je i ono što je do sada govorio, da je učestvovao u akciji kao logističar i tehničku pripremu za likvidaciju Kuraka i Romića i to zbog toga što su oni neposredni izvršioci ubistva Ćuruvije", navodi Nikola Barović, advokat porodice Ćuruvije.

Suvajdžić je svedočio da se od ubistva Kuraka I Romića odustalo kada je Kurak primetio da ih prate. Navodno se posle toga Kurak čuo sa Ulemekom koji je rekao Spasojeviću da obustave pripreme za likvidaciju.

"Oni su Kuraka hteli da ubiju iz razloga što su pre toga ubili Šljuku , pa pošto je ovaj bio dobar sa Šljukom sad će on da preuzme poslove Šljuke i dalje, e onda kada su shvatili da ne, onda su odustali. U okviru današnjeg svedočenja optužnica je dokazana u potpunosti , ako pričamo samo o ovome na šta se poziva, ona je pokazala, odnosno svedok je potvrdio ono što se u optužnici tvrdi", dodao je.

Posle Suvajdžića svedočio je penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović. On je bio pripadnik grupe Poskok koja je posle petooktobarskih promena 2000. godine istraživala politička ubistva iz perioda vlasti Slobodana Miloševića. On je takođe potvrdio da su imali informacije da su Zemunci pratili Kuraka i Romića zbog Ćuruvije, ali da su bili skeptični prema informacijama iz Zemunskog klana. Takođe je rekao da su imali operativne podatke da su moguće ubice Slavka Ćuruvije Luka Pejović i Predrag Jokić koji su u međuvremenu ubijeni.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: