Bitka za znanje, roboti stižu u škole

U školskoj godini u kojoj će informatika postati obavezan predmet Fond B92 pokrenuo je nacionalnu akciju Bitka za znanje.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

16:37

Bitka za znanje, roboti stižu u škole

U programu "Kod-igranje" za početak će se baviti razvojem informatičke pismenosti osnovaca. I to zahvaljujući robotima.

“U kutiji se nalazi robot koji koji će služiti za edukaciju dece koja se budu prijavila za akciju Bitka za znanje, pomoću ovog robota deca mogu da programiraju razne funkcije”, naveo je Miomir Popeskov iz Centra za kreativno razmišljanje “Kliker”. Sastoji se iz 38 delova, deca ga sklapaju, programiraju i zahvaljujući njemu uče - ovo je embot. Novo učilo deci će približiti profesori koji se sami budu prijavili za učešće u akciji Bitka za znanje. Posle obuke decu će učiti šta je robotika.

“Godinama imamo osećaj da vlada jedna velika provalija kada je reč o informatici, učenju informatike i primene u Srbiji u odnosu na postatak sveta. Poenta je da robotiku približimo svakome i programiranje. Od ovog trenutka 40 prvih škola koje se jave, koje požele da učestvuju iz bilo kojeg dela srbije dobiće tih 200 em-botova”, rekao je Veran Matić iz Fonda B92.

Prvih 200 embotova za prvih 40 od planiranih 1000 škola u Srbiji obezbeđeno je zahvaljujući donaciji Nenada Bakića, koji ovaj program već sprovodi u Hrvatskoj.

“Robotika vam se uči upravo kroz pokušaj i pogrešku, znači probaš ne ide, ne bojiš se pokušaja, znači klinci se kroz robotiku uče promašivati, uče pokušavati uče uspevati kroz pogređšku iu pokušaj, ne znači u sferi podrđenosti autoritetu koij je rekao to mora biti tako i nikako drugačije”, rekao je Bakić.
Bitku za znanje podržava i Ministarstvo prosvete.

“Pronalazimo se u najmanje dve komponente ili dve kompetencije i to ključne kompetencije. Jedna od njih je svakako digitalna pismenost, druga kompetencija ništa manje značajna je preduzetna kompetencija”, navela je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Fond B92, pored zainteresovanih škola, poziva i donatore da pomognu kupovinu još 800 robota "embot" za koje je neophodno prikupiti oko 80.000 evra.

Pored doniranja ideje i iskustva, Nenad i Rujana Bakić dali su ličnu donaciju Fondu B92 da pokrene akciju u Srbiji od 13.000 evra, čime je nabavljeno 200 embot kompleta kojima će se opremiti 40 škola u početku same akcije u Srbiji.

Nastavnici i škole mogu se prijavljivati preko sajta www.bitkazaznanje.rs popunjavanjem obrasca za prijavljivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: