Čitanka: Šta je panker? Ružno, prljavo, napadno

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija teksta iz čitanke za četvrti razred osnovne škole u kojem se opisuje šta je to panker.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2017.

16:38

Čitanka: Šta je panker? Ružno, prljavo, napadno
Foto: GettyImages

“Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog”, navodi se u tekstu.

“Učimo decu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta ili političar ili rijaliti”, navodi se u komentaru uz objavljenu fotografiju.

Pank je vrsta rok muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa Ramonsima, Seks pistolsima, grupom Kleš i drugima.

Jedan je od najvažnijih muzičkih pokreta svog vremena i obeležio je kulturu druge polovine 20. veka. Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usmeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode.

Pankeri insistiraju na svojoj različitosti, a mnogi se izjašnjavaju i kao anarhisti.

Ipak, pank je kasnije kroz muziku i određene velike bendove ušao i u mejnstrim pa se tako pank kultura i ono u šta se razvila može pronaći širom sveta, od Južne Amerike do Japana.

Osim, toga, pank je direktno izrodio pokret "strejt edž", odnosno direktnu suprotnost rizičnom ponašanju karakterističnom za to vreme.

“Strejt edž” podrazumeva odricanje od alkohola, droga, cigara, promiskuiteta, a često podrazumeva i vegetarijansku ishranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: