Danas: Nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije

Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, piše Danas.

Izvor: Beta

Sreda, 26.10.2016.

23:49

Danas: Nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije
Foto: Gettyimages

Dnevnik u sutrašnjem izdanju navodi, pozivajući se na izvore u krugovim bliskih vrhu srpskih vlasti, da nije poznatoda li je zbog tog poteza srpskih vlasti sekretar ruskog Saveta bebednosti Nikolaj Patrušev posetio Beograd.

"Danas" navodi i da na Andrićevom vencu nije uspeo da dobije komentar najpre optužbe koje je izneo premijer Aleksandar Vučić "o elementu inostranosti" u izazivanju nereda u Crnoj Gori, kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije.

Izvori iz vrha vlasti su naveli, kako prenosi beogradski dnevnik, da je ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane već okončan i da su oni proterani iz Srbije.

"Spekulacije da je juče u Beogradu boravio Patrušev kako bi odveo proterane ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u kontramere Moskve", navodi "Danas".

Pojedini izvori sa poltičke scene smatraju da događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Razlozog za posetu visokog ruskog zvaničnika Beogradu, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić vidi u nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori.

On je za Betu rekao da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije u poseti Beogradu zbog svega što se dešavalo u Crnoj Gori.

"O razlozima posete možemo samo da nagađamo, ali mislim, sa velikom sigurnošću, da je došao zbog slučaja sa Crnom Gorom, a ne zbog potpisivanja nekog memoranduma", rekao je Dragišić za agenciju Betu.

Dragišić je rekao i da je poseta visokog ruskog obaveštajca sigurno veoma interesantna i "našim zapadnim prijateljima" i da ne mora apriori da negativno utiče na odnose Srbije i Zapada.

"Poseta sigurno neće ostati bez odjeka na Zapadu, ali može da bude i dobra i loša po odnose Srbije s partnerima, što zavisi od toga o čemu su se srpski zvaničnici dogovoril s Patruševim", rekao je Dragišić.

Visoki ruski zvaničnik danas je razgovarao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanoviće, a sutra će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, u ponedeljak uveče, posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da je u Srbiji povećano dejstvo i broj pripadnika stranih obaveštajnih službi i sa istoka i sa zapada.

On je rekao i da su na teritoriji Srbije pripremane nelegalne aktivnosti u Crnoj Gori i da ima nepobitne dokaz da su u Srbiji postojale grupe ljudi koje su pratile premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Patrušev je posle sastanka sa Stefanovićem predložio da sledeće godine bude potpisan memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje.

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je Nikolić s Patruševom razgovarao o modelima vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: