Završen skup "Dijalog između civilizacija" u Ohridu

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

17:06

Default images

Usvajanjem zajedničkog dokumenta, u makedonskom gradu Ohridu u subotu je završen regionalni forum "Dijalog između civilizacija", izveštava dopisnik radija B92, Safet Biševac.

U "Poruci iz Ohrida", kako je dokument nazvan, učesnici, među njima i osam šefova državava iz regiona, ističu da je došlo vreme da dijalog i razumevanje i pomirenje među zemljama u regionu zamene zlo koje je pratilo region poslednju deceniju. Dijalog među naroda, poštovanje različitosti, etničkih, kulturnih i religioznih, jeste najveća garancija za bezbednost u regionu, što je preduslov za brži ekonomski razvoj svih zemalja. Dijalog među civilizacijama jeste istovremeno i zalaganje protiv terorizma, ističe se u dokumentu.

Veliku pažnju je izazvala pres konferencija novog šefa misije UN na Kosovu, Hari Holkerija. On je okvalifikovao kao neumerenu i irelevantnu odluku koju je doneo srpski parlament i izjave kosovskih Albanaca, naglašavajući da je odluka o konačnom statusu Kosova, prema Rezoluciji 1244, u isključivoj nadležnosti Saveta Bezbednosti UN. Holkeri je najavio da će veoma brzo započeti konsultacije sa članicama tzv. Kontakt grupe, i to najpre u Moskvi i da će zatim otići u Ženevu i Brisel.

Na skupu je učestvovao i predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: