Đelić: Napredak u pregovorima sa Rusijom

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

11:14

Default images

Ministar finansija Srbije Božidar Đelić izjavio je za Radio B92 da je u pregovorima oko isplate ruskog klirinškog duga Srbiji i Crnoj Gori i starog duga Srbije Rusiji za gas postignut značajan napredak. "Ruska strana je poboljšala uslove za pregovore time što je dozvolila promenu iz obračunskih u realne dolare, a od toga upravo zavisi ishod ovih razgovora", rekao je Đelić. "U slučaju da uspemo, to bi značilo ne samo da bi SCG sredila dužničko-poverilačke odnose, nego bi to omogućilo neke ključne projekte kao što je projekat rehabilitacije i revitalizacije Đerdapa, veliki projekat koji vredi 100 miliona dolara, kao i mogućnost da dođe do dodatnih investicija iz Rusije. Mi smo formulisali neke predloge i za onaj drugi dug koji postoji izmežu NIS-a i Gazproma, gde NIS duguje 248 miliona dolara, i očekujemo formalnu reakciju ruske strane da bi mogli, eventualno, da se u septembru ponovo sretnemo i, ako idemo ovim ritmom, uspemo da pregovore završimo pre kraja ove godine", rekao je Đelić.

U osvrtu na razgovore sa potencijalnim ruskim investitorima, Đelić je istakao da su oni posebno zainteresovani za ulaganja u oblasti telekomunikacija, energetskog sistema, kao i u fabrike za proizvodnju vagona. "Dolazak ruskih investitora je jedan od najboljih načina da se pojača izvoz naših proizvoda u Rusiju", dodao je Đelić.Osim ministra Djelića, u delegacija koja je u protekla dva dana pregovorala sa ruskim zvaničnicima o regulisanju dugova, bio je i zamenik ministra za energetiku Slobodan Ružić. On je izjavio da je u razgovoru sa predstavnicima "Gazeksporta" dogovoreno da se aneksira postojeći ugovor o isporukama gasa Srbiji za narednu godinu, tako da "neće biti opasnosti da Srbija ostane bez gasa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: