Amnesti internešenel poziva na pronalaženje nestalih lica

Izvor: Beta

Subota, 30.08.2003.

10:42

Default images

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" izrazila je zabrinutost pošto se, četiri godine od završetka sukoba na Kosovu, više od 4.000 osoba i dalje vodi kao nestalo, a nijedno odgovorno lice za njihovu sudbinu nije izvedeno pred lice pravde.

Povodom Međunarodnog dana nestalih koji se u subotu obeležava, "Amnesti internešenel" je naveo da se više od 3.000 kosovskih Albanaca i oko 1.200 Srba, Roma i pripadnika drugih manjina na Kosovu i dalje vode kao nestali.

U saopštenju te organizacije se ocenjuje da ni UNMIK policija niti srpska policija nisu ostvarile dovoljan napredak kako bi istražile nerešene "nestanke" Albanaca i otmice Srba, Roma i pripadnika drugih manjina, uprkos ekshumacijama masovnih grobnica i drugih grobnih mesta na Kosovu i u Srbiji.

U saopštenju se pozivaju UNMIK i srpska policija da počnu da se bave pitanjem sudskog gonjenja Albanaca i Srba odgovornih za "nestanke" i otmice, ukazujući da na Kosovu i dalje vlada atmosfera nekažnjavanja. Do toga dolazi zbog zastrašivanja svedoka, oklevanja Albanaca da svedoče ako je osumnjičeni iste nacionalnosti, nedostatka programa zaštite svedoka, ali pre svega zbog atmosfere straha. AI, takodje, poziva UNMIK i srpske vlasti da priznaju da nestanci i otmice predstavljaju kršenja prava porodica nestalih i otetih lica koje vlasti ignorišu u njihovoj potrazi za istinom i pravdom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: