"Snouden nije uzbunjivač, ukrao je tajne vojne dokumente"

Komitet za obaveštajna pitanja američkog Kongresa je u izveštaju o bivšem službeniku NSA Edvardu Snoudenu zaključio da on nije uzbunjivač.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.09.2016.

09:14

Getty Images

Takođe, navodi se i da su velikom većinom dokumenti koje je ukrao bili vojna i odbrambena tajna, kao i da to nema nikakve veze sa privatnošću Amerikanaca.

Komitet Predstavničkog doma Kongresa je objavio rezime svoje dvogodišnje istrage slučaja Snouden, prenosi AP.

U ovom izveštaju na tri strane, komitet je zaključio da je, nasuprot onome kako Snouden sebe prikazuje kao uzbunjivača, izveštaj ustanovio da je on "nezadovoljni službenik koji je imao česte konflikte sa svojim nadležnima".

Izveštaj je objavljen u momentu kada Snouden, koji živi u Rusiji, traži pomilovanje od američkog predsednika jer je, kako navodi, pomogao svojoj zemlji obelodanivši tajne programe domaćeg nadzora i praćenja.

Snoudenove aktivnosti su dovele do objavljivanja informacija o milionima snimanih telefonskih razgovora Amerikanaca koje je prikupila NSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: