Za prinudnu mobilizaciju 120.000 dinara

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2003.

12:47

Default images

Prvi opštinski sud u Beogradu naložio je Republici Srbiji da isplati po 120.000 dinara sedmorici izbeglica iz Hrvatske kao naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede slobode i prava ličnosti, a usled prisilnog odvođenja na ratište u avgustu 1995. godine. Kako saopštava Fond za humanitarno pravo, ova sedmorica su početkom avgusta 1995. godine, u vreme akcije “Oluja” hrvatske vojske, potražili utočište u Srbiji gde su stekli izbeglički status. Fond navodi da to nije bila prepreka MUP-u Srbije da ih u vremenu od 11. do 14. avgusta 1995. godine liši slobode i sprovede preko granice na teritoriju Hrvatske". Nakon privođenja, koja je vršila bez ikakvog obrazloženja ili pod različitim izgovorima, policija je izbeglice pod strogim oružanim nadzorom sprovodila preko granice Srbije u oblast Slavonije i Baranje, gde su prinudno uključeni u vojni sastav tadašnje Republike Srpske Krajine.

Dušan Bućan je jedan od sedmorice koji su dobili proces protiv države Srbije. On kaže da je zadovoljan presudom ali ne i iznosom koji treba da dobije: "Čuo sam danas za tu presudu, da sam dobio 120.000 dinara od države Srbije. To je ipak malo, mala suma. Nas su pokupili iz Niša i odveli u Vukovar na ratište. Bio sam jedno dva mjeseca i nešto više", kazao je Bućan.  

Od avgusta do oktobra 1995. godine policija Srbije je uhapsila više od 5.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i pod pretnjom oružja sprovela ih u Republiku Srpsku i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Advokati Fonda za humanitarno pravo zastupaju 645 izbeglica iz Hrvatske i Bosne, u postupcima protiv Republike Srbije za naknadu štete zbog povrede časti, slobode i prava ličnosti koju su im 1995. godine naneli pripadnici MUP-a Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: