Završen štrajk EPS-a, slede razgovori sa Ministarstvom

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

17:43

Default images
Glavni odbor Sindikata Elektroprivrede Srbije podržao je sporazum o prekidu štrajka u EPS-u, saopštio je predsednik tog sindikata Milan Kovačević. "Štrajk u EPS-u je prestao, a sporazum o prekidu štrajka biće potpisan sa Ministarstvom energetike tokom dana", rekao je Kovačević u petak. Ipak, dva dana posle prekida štrajka i dogovora sa predstavnicima Vlasti,  radnici podzemne eksploatacije su na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sindikatom EPS-a saopštili da nisu zadovoljni ishodom pregovora sa Vladom Srbije, ali da je to bio jedini način da se štrajk prekine. Glavni razlog za štrajk rudara bila je odluka Vlade Srbije da se podzemna eksploatacija izdvoji iz sistema EPS-a. Takva odluka ni posle štrajka rudara nije povučena već je samo odložena.

Dogovoreno je, pdosetimo, da se u roku od tri meseca napravi program strateške konsolidacije za javno preduzeće podzemne eksploatacije koji će sadržati socijalni program. U tom roku, takođe, mora da se potpišu i pojedinačni kolektivni ugovori. EPS se  takođe obavezao da u naredne tri godine uzima ugalj iz podzemne eksploatacije, i na taj način pomogne da to preduzeće , kako je navedeno, stane na svoje noge.

Prema rečima predsednika Sindikata EPS-a Milana Kovačevića taj sindikat je uradio sve što je mogao kada su u pitanju zahtevi radnika podzemne eksploatacije. "Znači, na ovaj način izašlo se u susret podzemnoj eksploataciji uglja da može da stane na zdrave noge i, s obzirom na sadašnju cenu tone uglja, mislimo da za godinu i po dana, otprilike, oni mogu da stanu na svoje noge i da mogu da počnu pozitivno da posluju. To je ono što je Sindikat mogao da izvuče u ovom trenutku za podzemnu eksploataciju uglja i za ostale radnike i firme koji izlaze iz EPS-a", rekao je Kovačević.

Radnik podzemne eksploatacije Ljubiša Stanojević kaže da su štrajkači bili ucenjeni i da su zbog toga morali da prihvate ono što im je resorno minsitrastvo ponudilo. "Pre svega, prihvatili su to iz straha za članstvo, jer pretili su im otkazima i ko zna čime još. Nadam se da sada ostaje samo ta strateška konsolidacija i da u tom periodu, u ta tri meseca, neće biti primenjen model Rumunije i Bugarske. Nadam se da će biti pameti u ovoj zemlji, posebno u vezi sa podzemnom eksploatacijom, jer rudnici i ugalj su potretni bez obzira ko će biti u Ministarstvu. Lično delim mišljenje većine iz podzemne da u ovom trenutku više nije moglo da se postigne. Ipak, mogu samo da vam kažem da je ovo više ultimatum nego sporazum", rekao je Stanojević.

 U narednih sedam dana, kako je saopšteno na koferenciji za novinare, trebalo bi da se ostvari konstruktivan razgovor između  Ministarstva i Sindikata  EPS-a, kako bi se utvrdilo da li je moguće formulistati zajedničke amandamnane  na zakon o energetici. Nacrt tog zakona je, podsetimo, tokom štrajka rudara povučen iz skupštinske procedure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: