NBS: Nove novčanice izdate u skladu sa zakonom

Izvor: Beta

Petak, 04.07.2003.

16:16

Default images

Narodna banka Srbije poštovala je sve zakonske norme prilikom izdavanja novih apoena novčanica i kovanica, saopšteno je u petak iz kabineta guvernera NBS. "Zakonom o Narodnoj banci propisano je da je NBS ta koja utvrđuje apoene i osnovna obeležja novčanica i kovanog novca", novodi se u saopštenju izdatom "povodom nekih nedobronamernih i netačnih tvrdnji vezanih za zakonsku osnovu izdavanja novih apoena." Iz NBS saopštavaju da je Zakon o Narodnoj banci Jugoslavije samo jedan od desetine bivših saveznih zakona koji su po automatizmu postali propisi Srbije, pa je "insistiranje samo na njegovoj privremenosti očiti politički pritisak na nezavisnost u radu NBS".

Centralna banka navodi da je i Zakonom o sprovođenju Ustavne povelje precizirano da dotadašnji novac važi i posle njenog stupanja na snagu, a da se oznake na njemu menjaju prilikom novih emisija. "To je i učinjeno prilikom izdavanja srpskih novčanica od 100, 1.000 i 5.000 dinara i kovanica od jedan, dva, pet, 10 i 20 dinara", navodi NBS. Svuda u svetu ta materija regulisana je zakonom o centralnoj banci, tako da "nije moralo da se čeka donošenje zakona o obeležjima Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: