Vlada Srbije uskoro predlaže deklaraciju o Kosovu

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

09:02

Default images

Na sednici Predsedništva DOS u četvrtak uveče je dogovoreno da Vlada Srbije uskoro predloži deklaraciju o Kosovu, koja će biti polazište srpske strane u razgovorima s Prištinom. Deklaracija, čija sadržina nije precizirana jer je još u pripremi, biće razmotrena i u Skupštini Srbije. Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da će predstavnici Vlade prilikom sastavljanja deklaracije o Kosovu težiti da postignu konsenzus političkih strana u zemlji. "Siguran sam da ćemo se složiti da će napredak biti veći ako oko nespornih tema postignemo nacionalan, državni i politički konsenzus. Mislim da ono što piše u programima stranaka, a odnosi se na Kosovo i Metohiju, kod svih stranaka ima isti tekst, pa onda hajde da kao ljudi koji se bave politikom i koji su svesni svoje odgovornosti to pretvorimo u dnevno ponašanje", kaže on. Prema Živkovićevim rečima, srpska strana će svoje polazište za rešavanje situacije na Kosovu temeljiti na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova i zajedničkim dokumentom SRJ i UNMIK, potpisanim u oktobru 2001. "Poslanici moraju pri da budu upoznati sa tim tekstom i bilo bi jako loše da oni preko medija, uz svo poštovanje medija, saznaju ono o čemu treba da odlučuju. Ali, mislim da i sami možete da naslutite da će to biti definicija našeg stava o statusu i, pre svega, o standardima na Kosovu i Metohiji. Mi nismo zadovoljni stanjem i u toj deklaraciji će biti i predlog mera, odnosno platforma onima koji će razgovarati sa međunarodnom zajednicom i kosovskim Albancima", rekao je Živković.

Potpredsednik Vlade Nebojša Čović rekao je da dijalog Beograda i Prištine može da počne odmah po imenovanju novog šefa UNMIK. "Mi jesmo za dijalog, ali moramo predvideti da će taj dijalog trajati duže. Što se nas tiče, dijalog je mogao da počne i u julu, možda i hoće, a mehanizmi za razgovore su njihova konstruktivnost, sprovodivost onoga što bude dogovoreno. Mislim da imamo aktivnu poziciju i ubeđen sam da ćemo doći do konsenzusa o rešavanju problema na Kosovu", kaže on.

Iako je pre sednice bilo rečeno da će biti raspravljano i o isključenju Srpskog pokreta otpora iz DOS, nijedna informacija o tome posle sastanka nije saopštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: