Sudija Điončević se vratio na posao

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2003.

16:52

Default images

Posle puštanja iz tromesečnog pritvora, sudija Živorad Djoinčević, koji je uhapšen u akciji “Sablja”, prema nekim informacijama trebalo bi uskoro ponovo da počne da sudi. Podsećamo, protiv sudije Djoinčevića vodi se krivični postupak zbog nedozvoljenog držanja oružja, a policija ga je, u svojim saopštenjima posle hapšenja, optuživala za povezanost sa Zemunskim klanom, primanje mita za puštanje okrivljenih iz pritvora i nezakonito ublažavanje kazni. Policija je saopštila da je prilikom pretresa Đoinčevićevog stana pronašla dve automatske puške, automatski pištolj "škorpion", municiju, bajonet i 60.000 evra.

Djoinčevićev advokat, Zoran Živanović, rekao je Radiju B92 da je odluka o Djoinčevićevoj suspenziji sa sudijske funkcije proistekla iz zakona o sudijama, prema kome je udaljenje sa dužnosti obaveza za svakog sudiju koji se nalazi u pritvoru: “S obzirom na to da je njemu ukinut pritvor, prestali su razlozi za udaljenje sa dužnosti. Predsednik Okružnog suda je obavešten da je njemu ukinut pritvor i on treba da rešenje o udaljenju zbog pritvora stavi van snage. Mislim da još nije počeo da radi, dosta je i slabog zdravlja”.

U Okružnom sudu Radiju B 92 je rečeno da je sudija Djoinčević udaljen sa dužnosti kada je priveden. Takav status po kome je udaljen sa dužnosti on može da ima sve dok se ne okonča krivični postupak koji je u toku. Odluku o celom slučaju doneće predsednik Vrhovnog suda Sonja Brkić, potvrdjeno je Radiju B 92 u okružnom sudu.

Predsednik Društva sudija, Omer Hadžiomerović smatra da odgovornost za “buku u javnosti” povodom vraćanja sudije Djoinčevića na posao snosi policija: “Mislim da je čitava zbrka i konfuzija u javnosti nastala zato što je prilikom hapšenja policija izdala saopštenje u kojem je navela da je on povezan sa Zemunskim klanom, koje su stvorile u javnosti sliku o sudiji i pravosuđu u celini. Ja sam siguran da ako biste pitali građane, 90% njih bi reklo za sudiju Đoinčevića – a, to je onaj što je povezan sa klanom, što je primao mito itd. Zvanično, protiv sudije Đoinčevića je krenulo samo nedozvoljeno držanje oružja i zbog toga je potrebno da policija da dopunsko saopštenje. Ovako je ostala potpuno nejasna slika u javnosti. Grubo je povređena u slučaju sudije Điončevića pretpostavka nevinosti, a i u pogledu drugih pritvorenih osoba, i mislim da je to glavni problem”, kaže Hadžiomerović.Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo, međutim, smatra da činjenica da je Đoinčevićev povratak na funkciju zakonski sasvim regularan, predstavlja paradoks i posledicu nestabilnog i nesređenog pravnog sistema: “On može zakonski da obavlja tu funkciju, ali naše poverenje u takvog čoveka ne. Mislim da bi Veliko personalno veće, Visoki savet pravosuđa, nadležno ministarstvo pravde morali da se pozabave ovim slučajem na način koji ne bi bio formalističko-birokratsko-šalterskog tipa, nego da se ceo slučaj ispita kroz prizmu lustracije u sudu”.Radio B92 je u sredu pokušao da stupi u kontakt sa sudijom Đoinčevićem, ali nam je u Okružnom sudu rečeno da ne znaju u kojoj je kancelariji i koji mu je lokal, s obzirom da je “tek počeo da radi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: