Stanišić u petak 13. prvi put pred sudijom

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2003.

09:06

Default images

Bivši šef Resora državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić, koji je u sredu stigao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Ševeningenu, prvi put će se pojaviti u sudnici u petak, 13 juna u 14.30, potvrdio je za B92 portparol Haškog suda Džim Lendejl. Stanišić će se o krivici izjasniti pred juznokorejskim sudijom O Gon Kvonom. Optužnica ga po pet tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Sa Stanišićem je u Hag doputovao i njegov beogradski advokat Vladan Vukčević, koji je za B92 rekao da je njegov klijent u ševeningenskom zatvoru smešten po važećim standardima i da je s obzirom na narušeno zdravlje dobro podeno put. Džim Lendejl je u izjavi za B92 izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Stanišić, kao i nekadašnji komandant Crvenih beretki Franko Simatović-Frenki, stigli u Hag samo mesec i po dana nakon što je 1. maja objavljena njihova zajednička optužnica. On je izrazio nadu da će vlasti u Beogradu nastaviti takvu saradnju sa Tribunalom i kada je reč o preostalim haškim beguncima. Upitan da li će Stanišić dobiti posebnu medicinsku negu, s obzirom na to da je njegovo loše zdravstveno stanje bilo razlog odlaganja dolaska u Hag, Lendejl je odgovorio da se “prema utvrdjenoj proceduri svi optuženi po dolasku u Tribunal podvrgavaju se medicinskoj kontroli. U slučaju kada se utvrdi da postoji odredjeni problem sa zdravljem, toj osobi se odredjuje medicinski tretman”, rekao je Lendejl. Upitan da prokomentariše stav advokata Stanišića i Simatovića da su se oni dobrovoljno predali Haškom sudu, što može biti osnov da, uz garancije države, budu pušteni iz pritvora do početka sudjenja, Lendejl je odgovorio da će o svemu tome konačnu reč dati sudsko veće pred kojim ce njih dvojica naći, javlja iz Haga specijalni izveštač RTV B92 Miodrag Vidić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: