Rezultati referenduma: Slovenci protiv gej brakova

Građani Slovenije odbacili su na referendumu zakon kojim bi se istopolnim parovima omogućilo sklapanje braka i usvajanje dece.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.12.2015.

21:02

Default images
Foto: Freeimages.com

Prema 98 odsto prebrojanih glasova, 63,29 odsto je glasalo "protiv", što je 380.149 glasača. Za odbacivanje zakona bilo je dovoljno već 342.000 glasova, navele su agencije.

"Za" je glasalo 36,71 odsto glasača, odnosno 220.478.

Izlaznost je bila niska - 35,89 odsto.

Kako je prenela agencija STA, prema pravilima referenduma 20 odsto od ukupnog broja birača sa pravom glasa treba da se izjasni "protiv" da bi zakon bio odbačen.

Parlament i vlada se o slicnom zakonskom rešenju ne mogu izjašnjavati u narednih godinu dana.

Slovenci su se izjašnjavali o tome da li se brak može definisati kao zajednica dve osobe umesto kao zajednica muškarca i žene, kao i da li gej parovima treba dati pravo da usvajaju decu.

Parlament Slovenije je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promenjena u "zajednicu dve osobe" umesto "zajednicu muškarca i žene" čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju decu.

Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi "U pitanju su deca" odmah su pokrenuli kampanju i uspeli da prikupe 40.000 potpisa neophodnih za referendum.

Pre nekoliko dana ovim povodom oglasio se čak i papa Franja koji je pozvao slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrednosti.

Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje "sve, pogotovu one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva", prenosi AFP.

Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012. premda je tada na glasanje izašao mali broj građana.

Predsednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakonm jer smatraju da će otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima.

Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša je protiv zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava dece, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: