Mesić ne odobrava američku intervenciju u Iraku

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

21:51

Default images

Hrvatski predsednik Stepan Mesić izjavio je u četvrtak uveče da Hrvatska "ne može podržati akciju usmerenu na rušenje režima u Iraku" ili u bilo kojoj drugoj zemlji, ako se sprovodi "bez mandata Ujedinjenih nacija i protiv volje najvećeg dela medjunarodne zajednice". Mesić je u televizijskom obraćanju naciji, ocenio da se akcija protiv Iraka "vodi na osnovu samostalne odluke zemalja čije trupe u njoj učestvuju, te da ona nema osnove u mandatu Ujedinjenih nacija i u tom smislu ta vojna akcija nema legitimitet".

"Republika Hrvatska najavila je da će podržati vojnu opciju samo i jedino ako ona bude posledica jasne i nedvosmislene odluke svetske organizacije. Večeras mogu samo ponoviti to strogo načelno stanovište", rekao je hrvatski predsednik. Mesić je istakao da je "režim Sadama Huseina krvava i brutalna diktatura, te da Hrvatska nikada nije potcenjivala opasnost od nekontrolisane proizvodnje, odnosno postojanja oružja masovnog uništavanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: