Nikolić na vojnoj paradi na Tjenanmenu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je u Pekingu vojnoj paradi povodom 70 godina od pobede nad fašizmom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.09.2015.

10:23

Default images
Foto: Beta/AP

Svečanost je počela je rukovanjem predsednika Kine Si Đinpinga sa šefovima više od 49 država i međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju iz Beograda i dodaje da je "Nikolić je imao visok tretman u Pekingu kao "prvi predsednik koga su primili predsednik i premijer Kine"zbog "zbog velikog doprinsa unapređenju odnosa dve zemlje."

Osim toga, predsednik Nikolić je prvi prihvatio da prisustvuje vojnoj paradi na Tjenanmenu, dodaje se u saopštenju.

U paradi je učestvovalo 12.000 vojnika, uz tenkove, rakete i letilice, izvestile su agencije.

Predsednik Kine je paradu na trgu Tjenanmen u centru Pekinga otvorio govorom. Pored njega su bili i strani zvaničnici, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin, južnokorejska predsednica Park Geun-hje i generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

Većina vodećih zemalja sveta nije poslala delegacije visokog nivoa na proslavu u Pekingu zbog antijapanskog tona parade i nedavnih kineskih agresivnih poteza u vezi s teritorijalnim sporovima sa susedima. SAD su poslale ambasadora.

Kina vojne parade obično održava svakih deset godina, na godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: