Skoplje: U džamiji obuka džihadista za borbu

U akciji makedonske policije za razbijanje antiterorističke grupe povezane sa Islamskom državom uhapšeno je devet osoba, među njima je imam dve skopske džamije.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2015.

11:05

Default images
Foto: Beta/AP/Ilustracija

Imam džamija Tutunsuz i Jaja-paša Redžep Memiši bio je ideolog grupe uhapšene u policijskoj akciji kodnog naziva "Ćelija", objavila je agencija Pres.

Pored njega, za još 34 osobe se sumnja da su povezane sa Islamskom državom. Devetoro je uhapšeno, dok se za ostalima još traga.

Najveći broj uhapšenih su povratnici iz Sirije, dok je 20 njih za kojima se traga i dalje na ratištima.

Prema saznanjima agencije Pres, obuka za ratovanje obavljala se u Tutunsuz džamiji i u privatnim kućama.

Za sada se ne zna da li su planirani napadi u Makedoniji, ali prema rečima izvora Presa, takve grupe su pretnja bilo gde u svetu.

Akcija policije je usmerena i protiv onih koji vrbuju makedonske državljane za učešće u islamističkim paravojnim formacijama.

Jedinice MUP-a u Skoplju do sada su preduzele veliku akciju u naseljima Gazo Baba, Dižonska i Serava, kao i u Strugi i Kumanovu, gde je privedeno nekoliko lica, a i dalje traju pretresi u Gostivaru i nudrugim mestima.

Policija je upala u pomoćne objekte i u džamiji u Skoplju koja je već više meseci van kontrole Islamske verske zajednice.

Eksperti su za Radio Slobodna Evropa pre dva meseca upozorili da u Makedoniji postoji trend da se i žene priključuju ID.

Oni već mesecima upozoravaju da lica koja odlaze u Irak i Siriju da se bore na strani organizacije Islamska republika predstavljaju pretnju za zemlju kada se vrate pošto na bojištima dobijaju obuku za izvršavanje terorističkih dela.

Do sada je u borbama u Siriji poginulo deset makedonskih državljana. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: