Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu

Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2015.

16:41

Default images
Foto: Wikimedia Commons/Vasenka/BokicaK

Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su "satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle", a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

"U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu...", rekao je Nikodijević.

"Isprovocirani" predsednik gradske skupštine tvrdi da je opozicija raspravu odvela u pogrešnom smeru. Ipak, posle nepromišljeno izgovorenih reči, Nikodijević se pravda.

"Za govornicom možete da upotrebite i grublje reči, da u afektu kažete bilo šta. Sada, kada biram reči, kažem da to nije u skaldu sa duhovnošću, tradicijom i pravilima koje nalaže hrišćanstvo", kaže Nikodijević.

Da li su predstavnici SPC na sastanku s gradskim vlastima, insistirajući na preseljenju Tesline urne, svoju inicijativu, između ostalog, obrazložili satanističkim obredima?

"Da li je to satanizam ili ne? Ja se ne razumem, nisam vernik, nisam stručnjak za religiju. Oni kažu da nije u skladu s tim. Možda je satinizam grub način za reći, ali oni kažu da se to koristi na nedostojan način", kaže Nikodijević i navodi da su mu to rekli "predstavnici SPC".

Pročitajte još: Naučnici: Ostavite Teslu na miru!

Nadležni u Muzeju Nikola Tesla bili su šokirani posle ovih izjava.

"Ovde postoji služba koja 24 časa obezbeđuje muzej. Muzej funkcioniše na dostojanstven način. Kao i svi ostali eksponati, urna se čuva i dostojanstveno tretira, po najvišim standardima", kaže direktor muzeja Branimir Jovanović.

Nikola Tesla će dobiti spomenik na platou ispred Hrama Svetog Save. U gradskoj vlasti negiraju da takva odluka predstavlja pokušaj da se na mala vrata urna velikog srpskog naučnika preseli baš tamo.

"Nikakvi tajni prolazi unutar spomenika, nikakva kutija u koju ide urna ne postoje. Na čelu odbora za podizanje spomenika je patrijarh. Ne možete njega da optužite da vara odbornike", kaže Nikodijević.

U Muzeju ponavljaju da o inicijativi za premeštanje posmrtnih ostataka treba ozbiljno razmišljati i razgovarati dok se ne postigne konsenzus na nacionalnom nivou.

"Po mom mišljenju, nacionalni interes je da nema ovakvih senzacionalnih priča. Nema smisla, loše se odužujemo Tesli", kaže Jovanović.

Rad komisije koja treba da odluči gde će biti mesto Tesline urne nije oročen. U njenom sastavu su, podsećamo, članovi Skupštine grada, SPC i SANU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: