Da li se država efikasno bori, sprovodi istragu, goni i kažnjava napade koji su rasno motivisani?

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

16:08

Default images

12. Pitanje

Prema Zakonu o političkim strankama i Zakonu o udruženjima delovanje političke stranke, odnosno udruženja ne može biti usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka i narušavanje teritorijalne celokupnosti Republike Srbije, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti zasnovane na rasnoj, nacionalnoj, verskoj ili drugoj pripadnosti ili opredeljenju.

Zakonom o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja uređuje se zabrana manifestacija, isticanje simbola ili obeležja ili bilo kakvog drugog delovanja neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kojima se na bilo koji način povređuju ustavna prava ili slobode građana i propisuju sankcije za povredu ovog zakona.

Postupak odlučivanja o zabrani rada političke stranke, sindikalne organizacije, udruženja građana ili verske zajednice uređen je Zakonom o Ustavnom sudu . Pred Ustavnim sudom je vođeno nekoliko postupaka za zabranu udruženja građana, od kojih su neki okončani, a neki su još uvek u toku.

Postupajući po predlogu Republičkog javnog tužilaštva Ustavni sud je 2011. godine, doneo odluku kojom je utvrdio da je organizacija „Nacionalni stroj” tajno udruženje, čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu, zabranio upis te organizacije u odgovarajući registar koji vode nadležni organi, zabranio toj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje i utvrdio da su državni i drugi organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzmu mere u cilju sprovođenja ove odluke. Ustavni sud je 12. juna 2012. godine doneo odluku kojom se zabranjuje rad udruženju građana „Otačastveni pokret Obraz“ zbog delovanja usmerenog na kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje nacionalne i verske mržnje. Naloženo je brisanje udruženja iz registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre. Pred Ustavnim sudom je u toku postupak po predlogu Republičkog javnog tužioca za zabranu rada registrovanog udruženja „SNP 1389”, neregistrovanog udruženja građana SNP „NAŠI” iz Aranđelovca, neregistrovanog udruženja građana „SNP NAŠI 1389”.

U cilju suzbijanja huliganizma i svih delikata sa elementima diskriminacije dosledno se sprovode odredbe Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama . U saradnji sa drugim državnim organima i sportskim organizacijama preduzimaju se aktivnosti na sprečavanju svih pojavnih oblika nasilja na sportskim priredbama, a posebno nasilja koje se može dovesti u vezu sa nacionalnom, rasnom ili verskom mržnjom i netrpeljivošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: