Da li smatrate da su žene dovoljno uključene u proces donošenja odluka, uključujući i donošenje važnih političkih odluka?

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

16:06

Default images

14. Pitanje

Republika Srbija je stvorila normativno-strategijski okvir za osnaživanje položaja žena usvajanjem Zakona o ravnopravnosti polova, Nacionalne strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti sa Akcionim planom za njeno sprovođenje za period od 2010. do 2015. godine kao i Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – Žene, mir i bezbednost u RS od 2010. do 2015. Godine.
Zakonom o ravnopravnosti polova regulisano je opšte načelo politike jednakih mogućnosti i ravnomerna zastupljenost i jednake mogućnosti pristupa u organima izvršne vlasti i mogućnosti političkog delovanja. U skladu s tim donet je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika kojim je propisano da na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi (prva tri mesta, druga tri mesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat-pripadnik onog pola, koji je manje zastupljen na listi. Isto rešenje je predviđeno i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima. Ova rešenja su se po prvi put primenila na republičkim i lokalnim izborima, koji su raspisani 6.maja 2012. godine.
Prema Zakonu o ravnopravnosti polova, političke stranke su dužne da svake četiri godine usvajaju plan delovanja sa posebnim merama za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima stranke, i prilikom predlaganja kandidata za izbore poslanika i odbornika i da ga javno postave na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji.
Nacionalnom strategijom za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti obuhvaćene su oblasti koje se tiču učešća žena u kreiranju politika i u donošenju odluka u oblasti ekonomije, obrazovanja, zdravlja, nasilja nad ženama, kao i pitanja sredstava javnog informisanja i javnog mnjenja.
Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova prati primenu Zakona o ravnopravnosti polova i Odluke o ravnopravnosti polova i u skladu s tim informiše Vladu Autonomne pokrajine Vojvodine o stanju u oblasti rodne ravnopravnosti i daje preporuke o oblastima koje su ključne za unapređenje stanja rodne ravnopravnosti na teritoriji Pokrajine. Kroz svoje aktivnosti podizanja svesti, informisanja i promovisanja koncepta rodne ravnopravnosti, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova zalaže se za veće učešće žena na položajima donošenja odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: