Ko je gde "pobedio"

Rezultati predsedničkih izbora po gradovima često daju suprotnu sliku od one koja se može dobiti pre tome ko drži lokalnu vlast. Gledano po gradovima, radikal Tomislav Nikolić dobio je u prvom krugu više glasova od Borisa Tadića u Beogradu, gde vlast drže demokrate, ali za oko pola procenta. Nasuprot tome, u Novom Sadu, gde su radikali na vlasti, Tadić je osvojio gotovo tri odsto glasova više od Nikolića.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

12:51

Default images

Analitičari, međutim, ocenjuju da se na osnovu rezultata prvog kruga predsedničkih izbora ne može zaključiti da li će doći do promene vlasti na lokalnom nivou posle izbora 11. maja, ali ipak zaključuju da se biračko telo polako pomera.

Pored Beograda, Nikolić je od Tadića u prvom krugu bio jači i u celoj centralnoj Srbiji, za oko pet odsto glasova. Nikolić je bio ubedljiv u Kragujevcu, Jagodini, Kuršumliji.

S druge strane, Tadić je pobedio u Užicu, ali i u Novom Sadu, mada kandidat radikala tradicionalno i ovoga puta ima ukupno više glasova u Vojvodini. Većina stanovnika Novog Sada, kojim upravlja Srpska radikalna stranka, veruje da će Tadić pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Videćemo, trka se nastavlja. Mislim da će Tadić ipak pobediti, uz puno truda", kaže jedan Novosađanin.

Neke Nišlije, koje su na prethodnim lokalnim izborima izabrale za gradonačelnika kandidata Nove Srbije, volele bi da Tomislava Nikolića vide kao predsednika Srbije. On je u ovom gradu osvojio čak sedam odsto glasova više od protivkandidata Borisa Tadića.

"Šta ja znam, ja mislim da bi radikali trebalo da pobede, za promenu malo", rekao je jedan Nišlija za B92.

"Prvi krug je interesantan, zašto, zato što će da uđu u drugi krug, Nikolić kao prvi, ali u drugom krugu će biti teško da pobedi jer će svi biti protiv njega", kazao je njegov sugrađanin.

Đorđe Vuković iz Cesida rekao je za B92 da je u ovom trenutku teško izneti procenu da li će se ovakav odnos birača prema Tadiću i Nikoliću preslikati i na lokalnim i pokrajinskim izorima, koji će se održati u maju.

"Kad su u pitanju lokalne sredine, tu igraju neki drugi faktori – značaj lokalnih kandidata, koliko ljudi imaju poverenja u te lokalne organe stranaka, koliko prepoznaju određene kandidate", kaže on.

"Ono što treba imati u vidu u većini zemalja u tranziciji, većini istočnoevropskih zemalja i zemalja u okruženju u jednom trenutku došlo je do promene vlasti", navodi Vuković.

"Očigledno se biračko telo polako pomera, to je prosto važno reći, vidi se na ovim izborima. Nije nemoguće da na nekim narednim izborima dođe do značajnih promena u vladajućoj strukturi, dakle na lokalnom, pokrajinskom ili nacionalnom nivou. Možda ne na sledećim parlamentarnim izborima, ali u jednom ciklusu će se to desiti", kaže Vuković.

U Novom Pazaru, gde se tradicionalno za naklonost birača najviše bore partneri DS i DSS, stranke Rasima Ljajića i Sulejamana Ugljanina, kandidat demokrata Boris Tadić dobio je nešto više od 40 odsto glasova. Drugi je kandidat Nove Srbije Velimir Ilić sa gotovo duplo manje, a Tomislav Nikolić tek treći.

Potpuno očekivano, Velimir Ilić osvojio je najviše glasova u rodnom Čačku, za oko 15 odsto više i od Nikolića i od Tadića. Apsolutnu većinu glasova osvojio je i u selu Kačulice, gde je počeo da gradi privatnu kardiovaskularnu kliniku.

Ilić je pobedio i u Bosilegradu, jednoj od najnerazvijenijih opština, u kojoj većinsko stanovništvo čine Bugari.

Poslednji podaci RIK-a o glasovima po regionima

(obrađeno 98,7 odsto glasova)

Nikolić je u centralnoj Srbiji osvojio 40,32, u Vojvodini 38,17, a na Kosovu 55,07 odsto glasova.

Tadić je u centralnoj Srbiji osvojio 34,91, u Vojvodini 37,30, a na Kosovu 24,32 odsto glasova.

U Beogradu Nikolić je osvojio 40,28, a Boris Tadić 39,29 odsto glasova.

U Kragujevcu za Nikolića je glasalo 42,16, a za Borisa Tadića 35,75 odsto birača.

U Čačku Nikolić je osvojio 25,61, a Tadić 24,27 odsto glasova.

U Nišu Nikolić je osvojio 42,52, a Tadić 35,7 odsto glasova.

U Novom Sadu Tadić je osvojio 41,48, a Nikolić 38,33 odsto glasova.

U Subotici Tadić je osvojio 42,37, a Nikolić 21,41 odsto glasova.

U Kraljevu Nikolić je osvojio 38,56, a Tadić 28,65 odsto glasova.

U Kruševcu Nikolić je osvojio 42,27, a Tadić 34,58 odsto glasova.

U Leskovcu Nikolić je osvojio 44,77, a Tadić 34,52 odsto glasova.

U Smederevu Nikolić je osvojio 47,63, a Tadić 32,48 odsto glasova.

U Šapcu Nikolić je osvojio 44,01, a Tadić 36,94 odsto glasova.

U Zrenjaninu Nikolić je osvojio 38,95, a Tadić 38,7 odsto glasova.

U Pančevu Nikolić je osvojio 42,5, a Tadić 37,41 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: