Reakcija: Povratak SPS-a posle 5. X

Večerašnje izdanje emisije “Reakcija: Bajka o 5. oktobru” (22h TV B92) biće osvrt na povratak SPS-a na vlast posle 2000.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2010.

00:52

Default images

Deset godina posle 5.oktobra u Srbiji su zajedno na vlasti stranke koje su srušile Miloševićev režim i SPS, stranka Slobodana Miloševića.

Lustracije nije bilo, pa tako funkcioneri SPS-a iz Miloševićevog vremena nisu snosili odgovornost zbog kršenja ljudskih prava i zagovaranja politike rata. Pre dve godine pomirili su se demokrate i socijalisti, pa danas zajedno sede u Vladi Srbije.

Sredinom oktobra 2008, lideri DS i SPS, Boris Tadić i Ivica Dačić sklopili su deklaraciju o političkom pomirenju stranaka na čijem su čelu.

To se dogodilo samo pet godina posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je bio i predsednik DS-a, a kojeg su prema pravosnažnoj presudi ubili pripadnici JSO –jedinice koja je formirana u vreme SPS-aa, odnosno dok je na vlasti bio Slobodan Milošević.

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac smatra da je do saradnje došlo pre svega zbog promene u politici socijalista.

“Da ste me pitali pre 5. oktobra da li postoji ikakva šansa da se u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti nešto desi na način da DS i SPS budu zajedno na vlasti, ja bih vam rekao da ne postoji nikakva šansa”, kaže on.

“Danas se stvar totalno okrenula i ne mislim da se DS promenila, nego mislim da je novo rukovodstvo SPS-a shvatilo vreme u kome živi i zaokrenulo svoju politiku, za koju i dalje smatra da je patriotska, ali ne na način na koji su to radili devedesetih godina”, navodi Šutanovac.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je zanimljivo kako su se promenile uloge na političkoj sceni Srbije u poslednjih 10 godina.

"Na kraju smo došli u jednu ironičnu situaciju, a to je da su sada najveći protivnici ulaska Srbije u EU, npr. DSS i Koštunica koji je pobedio Miloševića 2000. sa jednom drugačijom koncepcijom i drugačijom pričom, sada maltene doživljavamo da DSS optužuje SPS da smo mi eto previše orijentisani ka EU”, kaže on.

Predsednik Socijaldemokratkse unije Žarko Korać, s druge strane, ne gleda blagonaklono na “pomirenje” DS-a i SPS-a.

“Kod nas je pomirenje da se izniveliše istorija, da ispadne da je sve isto. Tako nećemo. Ja sam protivnik toga, ja mislim da deklaracija o pomirenju, koju je potpisala stranka a ne Vlada, to je DS, po mom mišljenju - jedan od njenih najvećih promašaja od osnivanja”, ocenjuje on.

“Drugim rečima, bio si na jednoj istorijskoj strani, ta strana je poražena, reci to, prihvati to ili nemoj da prihvatiš, ali nemoj da tražiš da te ja tretiram onda kao nekog ko je bio na istoj strani sa mnom”, kaže Korać.

Sukobi koji su još 2001. godine nastali unutar DOS-a , koalicije koja je sa predsedničkim kandidatom Vojislavom Koštnicom pobedila Miloševića, doveli su do toga da Srbija ni za 10 godina nije ostvarila napredak koji je mogla.

Razna neispunjena obećanja, borba za funkcije, opstanak u vlasti po svaku cenu, donošenje zakona u korist pojedinaca, a na štetu građana, kao i stalna međusobna stranačka optuživanja za najteža krivična dela, ali bez sudskog epiloga, karakteristični su bili za svaku vladu koja je formirana od 2001. do danas.

Poslednja emisija u serijalu “Bajka o 5. oktobru”, emituje se večeras u 22 sata na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: