Srbija ponovo hvata korak sa svetom

Strani mediji danas opširno izveštavaju o obeležavanju desetogodišnjice petooktobarskih promena u Srbiji, uz podsećanje da je do svrgavanja režima Slobodana Miloševića došlo posle masovnih demonstracija na kojima su građani tražili da se poštuje njihova izborna volja.

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2010.

20:46

Default images

Američka agencija AP je citirala predsednika Srbije Borisa Tadića koji je na konferenciji "Srbija na putu ka Evropi, 10 godina kasnije" rekao da je 5. oktobar "momenat kada je uspostavljena demokratija u Srbiji".

AP je podsetila da Milošević nije hteo da prizna izborne rezultate na kojima je poražen, zbog čega je došlo do masovnih demonstracija, što ga je primoralo da podnese ostavku posle, kako je navedeno, decenije ratova i ekonomskog propadanja zemlje.

BBC u opširnom tekstu o petooktobarskim promenama navodi ocenu nekih međunardonih posmatrača da Srbija i dalje posrće pod bremenom Miloševićeve ostavštine.

Razvoj zemlje posle pada Miloševića zaustavljen je ubistvom premijera Zorana Đinđića 2003. godine, ističe BBC navodeći da je Đinđić predhodno Miloševića poslao u Hag.

"Đinđićeva nasilna smrt Srbiju je iznova bacila u haos, ali se danas mnogi slažu da je za Srbiju cilj članstvo u EU, i da je taj cilj ponovo tera da ide napred", ocenio je BBC.

Decenija demokratije praćene poštenim izborima u velikoj meri je doprinela da položaj vlasti u Srbiji bude bolji i u zemlji i izvan njenih granica, podvlači BBC.

Ali, neimenovani inostrani posmatrač primećuje da Srbija "i dalje posrće u sučeljavanju sa Miloševićevim nasleđem".

Među spornim pitanjima su Kosovo i neuspeh u hapšenju Ratka Mladića, a drugi primećuju da se stvari nisu tako mnogo i tako brzo promenile koliko se na današnji dan pre 10 godina očekivalo, navodi BBC.

Međutim, vlada osećanje da se Srbija približava EU i da su odnosi u regionu ipak smireniji, zaključuje BBC navodeći ocenu međunarodnih analitičara da sve to ukazuje na to da Srbija ponovo hvata korak sa svetom.

Makedonska agencija Mia donosi vest pod naslovom "10 godina od pada Miloševićevog režima" podsećajući na demonstracije na kojima je bilo više od pola miliona ljudi predvođenih DOS-om, koja je okupljala 18 opozicionih partija i na pobedu Vojislava Koštunice.

Mia je podsetila i na upad demonstranata u zgradu Savezne skupštine i Radio-televiziju Srbije, koja je nakon kratkog prekida programa nastavila emitovanje s porukom "Ovo je program nove Radio-televizije Srbija".

Nešto kasnije, DOS je proglasio izbornu pobedu, zahvaljujući masovnim protestima građana, istakla je Mia.

Hrvatska agencija Hina prenosi da je u Beogradu, 10 godina od masovnih demonstracija i svrgavanja Miloševića, upriličeno više javnih rasprava i stručnih skupova posvećenih petooktobarskim promenama.

Hina detaljno izveštava redosled događanja od izbora 24. septembra 2000. na kojima su se za predsednika tadašnje SR Jugoslavije kandidovali Milošević i Koštunica pa sve do demonstracija u Beogradu ispred nekadašnje Savezne skupštine i odlaska Miloševića u Hag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: