Kolika je prosečna dužinа trаjаnjа (а) postupkа u grаđаnskoj pаrnici, (b) krivičnog postupkа i (c) postupkа u uprаvnom sporu?

Među 108 odgovora gotov da se ne može naći nijedan u kojem se navodi da sistem funkcioniše dobro. Među navedenim egzaktnim vremenskim periodima najkraćiu je pet godina, uz naglašenu sklonost da se postupci ne razreše do zastarevanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2010.

11:03

Default images

19. pitanje

1. Dužina trajanja sudskog postupka jeste veliki problem pravosuđa, ali se to ne može staviti samo na teret sudiji. Trajanje postupka, osim od sudije kao pojedinca, veoma zavisi od učesnika u tom postupku, zakona koji se primenjuje, kao i drugih organa koji rade po nalogu suda (policije, veštaka, advokata, centra za socijalni rad itd). Efikasnost ne zavisi od toga da li je sudija ažuran ili nije, sudija mora da donese odluku kroz postupak koji je u skladu sa zakonom a sudije ne donose zakone. Nažalost, pri usvajanju zakona niko ih i ne pita za mišljenje što je velika greška, jer sudije i tužioci kroz primenu zakona najbolje vide nedostatke,nedorečenosti i nejasnoće u istima.
(Sladjana, 30. decembar 2010 22:23)

2. Nije problem ponekad ni u duzini parnice niti u presudi sudova, vec je problem sto ova drzava nema nacina te iste presude da sprovede u delo. Izvrsenje presude u parnici i krivici je tesko sprovesti, premda sticajem okolnosti znam da i neke presude su ranije bile politicki motivisane i da su ljudi koji su bili evidentno krivi oslobodjeni, jer bi verovatno da su osudjeni javno progovorili o nekim ljudima kojima bi to nanelo izuzetno veliku stetu, kao i drzavi jer su bili na visokim drzavnim polozajima.
(Radoslav Maric, 30. decembar 2010 17:14)

3. Duzina trajanja postupaka zavisi od veze i stranacke pripadnosti.
(Dragana, 30. decembar 2010 17:00)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: