B92 u Zagrebu: "Parastos" u SDP i slaba baterija Mira Kovača

Za B92.net piše Filip Čukanović, novinar informativne redakcije televizije B92 koji izveštava iz Hrvatske gde su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2016.

11:48

B92 u Zagrebu:
Foto: Tanjug

A šta će biti u ponedeljak?

“Ništa, opet će svanuti sunce”, reče mi u subotu Milan Bandić, alfa i omega grada Zagreba. I zamislite, bi u pravu.

Rekao mi je doduše i da će biti sledeći premijer Hrvatske, ali neće. Mada, u postizbornoj kombinatorici sve je moguće. Manje partije opet su prepune ucenjivačkog potencijala i nesumnjivo će one odlučiti s kim će sastaviti vladu, pa i ko je novi premijer.

Kako drugačije shvatiti izjavu Bože Petrova, lidera Mosta koji je osvojio 12 mandata da “HDZ ili SDP imaju pet dana da prihvate ili ne private naše uslove”. Izjavu su mnogi protumačili kao drsku, ali jasno je da čovek koji želi da bude deo vlasti tako nešto ne bi izgovorio da već ne zna nešto što mi ne znamo.

Pošto su izlazne ankete pokazale da su večiti rivali u tom trenutku izjednačeni krenuo sam da obilazim štabove. Prva stanica – SDP.

U velelepnoj hali u novom delu Zagreba nije bilo tako mnogo ljudi kao ranijih godina, ali je pića i hrane na svakom koraku. Jede se i pije na sve strane. Na televizijskim ekranima gledaju se RTL, Nova, HRT i N1. A atmosfera? Kao na parastosu.

Jede se i pije, ali o Zoranu Milanoviću se ne priča. Ne zna se gde je, ni kada će se obratiti. Svi kao da su došli jer su morali, a najradije ne bi bili tu. Jednostavno, pristalice partije nisu krile razočaranje. Očekivali su da će im nacionalistička retorika doneti glasove. Međutim, odnela im je.

Mene je noć dalje odnela do centra grada, u štab pobednika– Hrvatsku demokratsku zajednicu. Situacija potpuno suprotna od one u protivničkom taboru. Tolika gužva da nismo uspeli da nađemo parking mesto.

Akreditaciju SDP-a ostavljam u kolima, da ne rizikujem. Uskoro dobijam press propusnicu “plavaca”. Uski hodnici i stepenice, nekoliko većih kancelarija HDZ-a iz kojih je izbačen nameštaj. Nema gde ni igla da stane. Krcato. Svi srećni, nasmejani. Srećem i poznate hrvatske glumce i voditelje. Svi čestitaju jedni drugima iako ne znaju šta tačno jer su svi još u igri.

Međutim, priča se da se već pregovara sa Mostom. Slučajno srećem na osobu koju sam intervjuisao pred prošle izbore – Mira Kovača. Tada mi je bio predstavljen kao budući šef diplomatije. To i jeste postao mada se vise činilo da je bio ministar za Srbiju.

Ljubazno se pozdravlja levom dok u desnoj ruci drži telefon na USB punjaču.

“Moram, svi čestitaju, prazni se baterija”, kaže on.

I zaista, naš neformalni razgovor konstantno je bio prekidan čestitanjima.

“Izvinite, na čemu vam čestitaju, na tome što svi ‘znaju’ da ste dogovorili sa Mostom”, pitam ga.

“Gledajte, mi sigurno pravimo vladu, a s kim – o tom potom, ima dana”, odgovara Kovač.
“Nadam se samo ne i meseci kao prošli put”, kažem.

“Ma kakvi, mora to brže”, uverava me Kovač.

Pošto je već previše zagušljivo napuštam slavljeničku atmosferu i odlazim do kafića na trgu Bana Jelačića. Tamo naše kolege i partneri sa RTL-a emituju emisiju uživo.

Voditelji – iskusna TV lica Mirjana Hrga i legendarni, duhoviti Zoran Šprajc. Tu je i uigrani produkcijski tim, pa se tenzija ne oseća iako izborni program spade u nepredvidive.

Kolega me pita – jesi li primetio da u HDZ-u nije bilo alkohola?

Hmm, da, zaista nije, u čemu je poenta? Saznajem da su prošle godine gosti preterali pa su ove godine, kako bi sprečili blamiranje, bili služeni samo sokovi i voda.

Dogodilo se isto što i pre deset meseci – nadmudrivanje Milanovića i Karamarka trajalo je do 00:30. Ista situacija i ove godine, samo je umesto Tomislava - Andrej Plenković.

Poenta je da ko se prvi obrati – priznaje poraz. Već je bilo poznato da je SDP dobio mnogo manje od očekivanog, ali i od onoga što su im davala istraživanja. Milanović nije krio poraz ali rečenicom da “lične ambicije treba zanemariti i staviti se na raspolaganje državi” otvorio je prostor za saradnju sa HDZ-om.

Uglas su to prokomentarisali analitičari u kafiću pretvorenom u studio kako bi se dobila neformalnija atmosfera među gostima i voditeljima.

Konačno, obratio se i lider HDZ-a koji reče da planira da pregovara “jer ako nešto znam, znam pregovarati”.

Program se završio u 01.30h posle ponoći, počeo je u 18 časova. Šprajc aplaudira celoj ekipi i komentariše kako Hrvati obaraju rekorde u trajanju izbornih emisija. Uzima sendvič koji je sam napravio sa mini švedskog stola i piće.

Kaže, jedva je dočekao. Zadovoljan je programom. Dogovaram snimanje izjave za Vesti B92.

“Čekaj samo da se naspavam, ne znam gde se nalazim, sutra je novi dan pa ćemo da vidimo”, kaže on.

Svakako, tu smo gde smo. Prećutao sam mu da razmišlja poput Bandića. Imamo dobar odnos, a ko zna da li bi takav i ostao. :)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: