B92 u HR: Bandić, "popravljanje" i roštilj rukama, kao kod kuće

Za B92.net piše Filip Čukanović, novinar informativne redakcije televizije B92 koji izveštava iz Hrvatske, gde građani biraju novi parlament.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2016.

10:05

B92 u HR: Bandić,
Foto: GettyImages

Nikada nisam voleo kada pred službeni put čujem “lepo se provedi”.

Pola sveta sam prošao sa kamerom i mikrofonom i ne sećam se da sam se igde provodio. Naravno, nađe se vremena i za provod (mada to ne znači svima isto) i obilaske, ali retko.

Ako hoćete da napravite dobru priču, pa uz to imate i uživo uključenja, a sve to treba zakazati, dogovoriti i pregovoriti, jedino što vam je zagarantovano je vremenski cajtnot. I stres, naravno.

Izbore u Hrvatskoj pratim od 2014. godine i intervjuisao sam gotovo sve najviše političke zvaničnike ove zemlje. Ove godine situacija je složenija zbog odnosa Beograda i Zagreba pa su mi ovdašnji PR-ovi jasno stavili do znanja da na ekskluzivne sagovornike ne mogu da računam. Bar ne do večeras. A sutra? Ko zna.

“Ništa se neće promeniti, i u ponedeljak će izaći sunce” rečenica je koju mi govori Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. Intervju sa njim zakazao sam preko zajedničkih prijatelja, što bi u suprotnom bila nemoguća misija.

Dogovor je glasio ovako: Nalazimo se u 13:15 u Bundeku (slično beogradskoj Adi), GPS nam kaže da je to minimum deset minuta vožnje od grada.

“Neću stići”, odgovaram.

Treba snimiti, vratiti se, izmontirati. Vesti su u 16h.

“OK, poslaćemo vozača koji će doći po vas i vratiti vas. Ipak ste gosti, hajde da vam učinimo”, poručuje jedan od Bandićevih saradnika.

I zaista, tako I bi.

Milan Bandić je važna figura u zagrebačkom političkom životu. Na čelu ovog grada je 16 godina, a sa funkcije nije uspeo da ga skine ni pritvor u kom se našao 2014. zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj po više osnova.

Na početku razgovora želeo je da pozdravi Srbe i Srbiju jer “to je ionako najbitnije”. Imao je i lične pozdrave za svoje kolege političare. Uveren je da će biti sledeći premijer, a “hejterima”, kako ih je nazvao, poručuje da mu ne mogu ništa.

Završavamo razgovor čiji ste deo gledali u subotu i spremamo se da žurno krenemo nazad u grad.

“Aaa, to ne dolazi u obzir. Morate jesti, ja sam pravi domaćin, neću da pričate po Beogradu da sam...”
Svako naše opiranje da nemamo vremena nije urodilo plodom.

“Ama, gde ti žuriš, moraš da se popraviš, uzimaj taj roštilj. Jedi ga rukama, kao kod kuće”, kaže Bandić.

Iako je na tanjiru zaista bilo svega gradonačelnik nije bio zadovoljan – “Anaaaa, gde su one moje kobasice, znaš kako volim”.

Ostavljamo gradonačelnika da uživa u svojim kobasicama uz razmenu vizitkarti.

“Izvoli I ti moju. Ja je bar imam, a ovi moji saradnici kažu da je o bespotrebno. Jao, sve ću ih otpustiti”.

Svi se grohotom smeju jer “to je Bandić”.

Pošto smo stigli na trg Bana Jelačića u centru Zagreba snimali smo najavu u kojoj pominjem kako je zapravo došlo do incidenta u kom su navijači Dinama tukli mlade vaterpoliste Partizana.

Gospodin na bicikli se zaustavio iza snimatelja i pošto me je saslušao počeo da besni: “Što lažete, ko vas je poslao, marš tamo odakle ste došli”.

Naučio sam da ne reagujem na takve provokacije iako je u najmanju ruku neprijatno. Istina, ovo je prva neprijatnost koja mi se ikada dogodila u ovom gradu.

Žurimo u obližnji hotel jer počinju montaža i slanje snimljenog materijala. Iako je internet brz, tehnički problem u Beogradu učinio je da prilog u vestima u 16 ne bude ispravan, a toliki trud I rad... No, nije ni prvi ni poslednji put. Greška je kasnije ispravljena.

Dan smo inače počeli u 06:45 snimanjem izjave mladog lidera “Živog zida” Ivana Sinčića jer mu je to bio jedini mogući termin. Čak ni dok sam bio reporter jutarnjeg programa nisam snimao tako rano.

Dodamo li tome da se Sinčićeva baterija ispraznila pa da smo ga zbog toga već otpisali. Srećom, uz izvinjenje, pojavio se sa 15 minuta zakašnjenja. Dobrojutarnji stres.

Sinčić je samo jedan od onih koji je svoj program predstavljao proteklih 25 dana i sedam sati, koliko je trajala kampanja.

Danas oko 3,8 miliona suseda bira 151 člana sabora. Detalje ćemo znati večeras kada počinje I ono najzanimljivije – pregovori ko s kim sastavlja novu vladu.

Šta će tačno biti u ponedeljak?

“Pa ništa, sunce će ponovo izaći” kako nam obeća Bandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: