B92 u Hrvatskoj: Kako “ubi’ Srbina“ može da postane “ljubi Srbina“

Za B92.net piše Filip Čukanović, novinar informativne redakcije televizije B92 koji izveštava iz Hrvatske, gde se u nedelju održavaju parlamentarni izbori.

Info

Izvor: B92

Petak, 09.09.2016.

18:10

B92 u Hrvatskoj: Kako “ubi’ Srbina“ može da postane “ljubi Srbina“
EPA/ANTONIO BAT

“Ti odlučuješ“ poruka sa drugog programa radija HRT koja ima za cilj da pozove birače da izađu na izbore.

Druge za manje od godinu dana. A prve prevremene od osamostaljenja.

Na graničnom prelazu sa Srbijom, carinica iz Hrvatske na naš pomen izbora koluta očima i uz smešak govori

“Jedva čekam da počne izborna šutnja.“

Kaže da će ipak izaći mada “ne zna u čemu je poenta“.

Njena ravnodušnost donekle je i opravdana uzme li se u obzir da je za manje od četoro godine ovo treći put da susedi izlaze na glasanje.

Pošto su januara 2015. godine za predsednicu izabrali ženu, zatim smenili Milanovića sa mesta premijera sada će odlučivati da li će mu dati drugu šansu.

Ankete (koje su ovde prošle godine pogodile rezultate gotovo u mandat) kažu da hoće. Mada, meseci za nama pokazali su da je u Hrvatskoj i nemoguće moguće pa tako niko ne odbacuje ni veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a.

To bi bilo kao da su na primer 2012. godine SNS i DS zajedno formirali vladu. Zato će ovde, ponovo, manje stranke odlučivati.

Jedna od njih i HDSSB, čiji je osnivač Branimir Glavaš.
foto: Aleksandar Krstoviæ
Čovek koji je osudjen za ubijanje deset Srba bačenih u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta kao i za ubistvo dvojice Srba u garaži Osiječkog narodnog sekreterijata na čijem je čelu bio 1991.

Presuda je poništena, a slučaj vraćen na početak... Glavaš je pristao na intervju za B92 iznenađujuće brzo i bez previše pregovaranja.

Šta mi je rekao pred kamerom čitajte u posebnoj vesti.

On i njegov tim bili su izuzetno profesionalni. Požalio mi se da je ponovo počeo da puši, posle 12 godina. Pa kako to da niste pušili u bosanskom zatvoru, pitao sam ga.

“Tamo jednostavno nisam imao potrebu za tim, dobijao sam bokseve cigareta, ali sam ih delio ostalima“, odgovorio je.

Inače, u njegovom rodnom Osijeku predizbornih bilborda jedva da ima. Zato su reklame za čuveno “Osiječko pivo“ na svakom koraku. Ljude sa kojima sam razgovarao najviše zanima posao, baš kao i Srbe koji su ovde ostali posle rata.

Zato grafit koji je osvanuo u blzini srpske kuće “Ubi Srbina“ nije previse zabrinuo onog kome je verovatno namenjen...

“Ne znama me šta će neki bubuljičavi pubertetlija da napiše, zato je moj sin to prepravio u “Ljubi Srbina“, rekao je moj sagovornik.

Naši ljudi su uvek imali smisla za humor, nema šta.

I dok, opet sa radija, slušam kako BBC smatra da je kampanju u Hrvatskoj obeležila “loša retorika“ sećam se komentara, jednog osiječkog političara:

“Poslednji je dan kampanje, ništa normalno neće proći, samo spektakl“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: