Tužilac te tuži, tužilac ti sudi

Osigurač je, po definiciji, "namerno oslabljeno mesto u elektro-instalaciji". Njegov zadatak je da po potrebi zaštiti ostatak sistema. Dakle, osigurač "izbaci", a sistem ostane netaknut. Ranije smo koristili stare, keramičke osigurače gde smo morali da menjamo uložak ili bar da zamenimo licne. Sada su moderniji, najčešće poluautomatski, ali i dalje spadaju u potrošnu robu.

Info

Izvor: Predrag Blagojeviæ, Južne vesti

Utorak, 28.04.2015.

20:55

Default images
Foto: mc.rs

Počinjem da verujem da je u srpskom pravosudnom sistemu ta uloga poverena tužilaštvima. Tužioci su sve češće u V. D. stanju, pa i lakše promenljivi, a zaštita sistema postaje pravilo.

Slučaj #1

Nekoliko visokih niških političara je bilo optuženo za korupciju. U periodu od jula do novembra 2012. godine, dok nova vlast još nije bila skroz formirana, još nisu bili izabrani direktori preduzeća, načelnici uprava... Osnovno tužilaštvo se tajno, bez znanja javnosti, "nagodilo" sa njima - oni obećali da će da uplate hiljadu-dve evra u humanitarne svrhe, a tužilaštvo povuklo prijavu protiv njih.

Tako ovi suštinski priznaju da su učestvovali u korupciji, ali na ulicu izlaze kao "neosuđivani" i time, po ceni jedne-dve svoje plate, ostavljaju sebi mogućnost da ostanu na funkcijama ili čak i napreduju.

Pritom, Osnovni tužilac je odbio da građanima objasni zbog čega je pravio nagodbe.

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Slučaj #2

Krajem decembra prošle godine je novinar Južnih vesti Dragan Marinković iz Leskovca prijavio da mu je pretio izvesni građanin, za koga se kasnije ispostavilo da je sin visoke funkcionerke lokalnog SNS u Leskovcu.

Iako se u svojim pretnjama Marinkoviću obratio sa "novinarčiću", Osnovni tužilac u Leskovcu je zaključio da ovaj nije pretio novinaru već "običnom" građaninu, a time i da onda tu nema posla za tužioca. Inače, da je pretnja bila upućena novinaru, tužilac bi morao da pokrene istragu.

Viši tužilac je otišao i korak dalje u svojoj toleranciji i zaključio da "dao bih ti metak u čelo" zapravo i nije pretnja.

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Slučaj #3

Posle pune 2 godine Osnovni tužilac u Prokuplju zaključio je da zbog zastarelosti osnovnih dokaza više nije moguće da vodi istragu o pretnjama koje su novinarki Južnih vesti Biljani Roganović poslate sa mobilnog telefona lidera lokalnog SNS Darka Laketića.

Predmet je zastareo u situaciji kada se svi potrebni dokazi nalaze u elektronskoj formi, na nekoliko klikova mišem, a pretnje poslate sa telefona osobe koja je u međuvremenu postala i državni sekretar.

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Samoodbrana sistema

Dok i dalje (ne zna se do kada) postoji javno dostupna baza sudskih postupaka pred osnovnim i višim sudovima, pa građani mogu preko Interneta da prate tok suđenja, tužilaštva sve vreme rade iza zavese.

Za prethodno pomenute primere novinari su saznali interesujući se za njih jer su znali da se vode ili sasvim slučajno, istražujući potpuno druge priče.

Ni u jednom slučaju tužilaštva nisu obavestila građane o svojim odlukama.

Dakle, građani ne znaju šta tužilaštvo radi, a tužilaštvo spreči da predmet stigne do suda i time postane "vidljiv".

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: