Zvono za uzbunu

Kada narodni poslanici Srpske napredne stranke kažu je Zaštitnik građana politikant, neprijatelj i sramota, kada ga optužuju da ugrožava institucije države, kada pojedini mediji danima i nedeljama svoje stranice i nacionalne frekvencije brutalno koriste za isti cilj, pristojan svet bi uz zgražavanje nad besmislicama, neznanjem i bezobrazlukom, morao da se zabrine.

Info

Izvor: Maja Videnoviæ, Danas

Utorak, 21.04.2015.

20:39

Default images

U poslednje tri godine neverovatnim napadima izloženi su mnogi. Svako ko se usudi da misli. Da argumentovano kritikuje. Svako ko ne ustukne pred potpuno izvesnim napadima premoćne vlasti. Svako ko je spreman da se bori za slobodu. Predstavnici nezavisnih institucija, kulturni poslenici, nevladine organizacije, pojedini mediji, istaknuti pojedinci, opozicioni političari.

Matrica je ista. Isti nalogodavac. Isti izvršioci. "Juniti" koji imaju zadatak da "deliveruju" ućutkivanje.

Tabloidno optuživanje i presuđivanje je uvek ohrabreno izjavama političara na vlasti.

Postoji jedna bitna razlika koja je zvono za uzbunu za demokratsko društvo. Sramnim napadima na Zaštitnika građana ne udara se na Sašu Jankovića, udara se na temelj vladavine prava. Na nezavisne institucije. Na demokratsko društvo.

Nije to pokušaj da se ućutka samo neko ko slobodno misli nego neko ko radi ono na šta je Ustavom i zakonom obavezan. Neko ko štiti prava građanki i građana. Ako se Zaštitnik građana proglašava politikantom, sramotom, neprijateljem samo zato što se nekome ne dopada činjenica da radi svoj posao, šta da očekuju građani? Šta im vlast napadom na zaštitnika poručuje?

Da je svako ko ne kaže "Svaka čast Vučiću" neprijatelj i sramota Srbije? To je sramota. To je opasno.

Dužni smo da se tome glasno suprotstavimo.

Odbranom Zaštitnika ne brani se jedan čovek, brani se institucija, brane se vrednosti koje su svakodnevno napadnute.

Kad poslanici i ministri vladajuće stranke postaju isključivo zaštitnici misli i namera premijera, zaštitnici Zaštitnika moraju biti institucije i javnost. Zaštita zaštitnika je zaštita svakog od nas. Odbrana svih nas. Dužnost svih nas.

Vreme je da pristojan svet podigne svoj glas. Ovako više ne može.

Maja Videnović, potpredsednica Demokratske stranke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: