Pomoć posle poplava iz nemačkog ugla

Sa opštinama u istočnoj Srbiji, moj tim, ja, kao i organizacija u kojoj radim sarađujemo već skoro čitavu deceniju. Zajedno smo radili na mnogim projektima koji su podsticali ekonomski napredak tog kraja. Put od Beograda do Negotina, Kladova, Majdanpeka... imam „u malom prstu“, znam svaku krivinu, skoro svaku rupu na putu.. Zato sam katastrofalne poplave koje su pogodile ovaj deo Srbije doživeo veoma lično.

Info

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

09:27

Default images

Uprkos tome što svrha našeg projekta „ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji“ nije u pružanju pomoći nakon elementarnih nepogoda, mi smo zajedno sa našim partnerima, pre svega sa Švajcarskom kancelarijom za razvoj i saradnju (SDC), razmišljali kako pomoći pogođenim opštinama. I pored toga što na realizaciji donacija radi nekoliko desetina ljudi, što su svi svesni ozbiljnosti situacije određene procedure i postupci moraju da se poštuju. Radi se sa budžetskim sredstvima poreskih obaveznika iz donatorske zemlje, papirologija i birokratija su jedan od najvećih izazova da se potrebna pomoć u korisnom roku pruži pogođenim opštinama.

Izazov postoji uvek, na obe strane. Jedna strana treba da prikupi sa lokala, u ovom slučaju poplavljenog područja, što pre podatke o potrebnoj pomoći i to preko kriznih štabova u lokalnoj samoupravi, a zatim prosledi republičkim institucijama, i na primer donatorima koji su u mogućnosti da pomognu. Sa druge strane svaki donator je prilično rigidno vezan za procedure, kriterijume i uslove pod kojima može da troši poveren budžetski novac poreskih obaveznika iz države, na primer Švajcarske, koja kroz njenu vladu donira razvojnu pomoć, na primer Srbiji.

Od lokalne samouprave se očekuje da u što kraćem roku dostave njihove konkretne potrebe sa procenom troškova. Sa druge strane potrebno je da u donatorskoj organizacij službenici ne upadnu u zamku administracije. Da nebrojeno puta proverava zahtev, šalje dodatna pitanja..smatram da je posle tri merenja potrebno preseći i odlučiti kako odmah može da se pomogne.

Možda naša pomoć poplavljenima nije tipičan primer kako funcionišu ostali donatori koji su obećali pomoć, ali smatram da naše iskustvo može da pomogne ostalim opštinama da što brže odgovore zahtevima onih koji žele da im pomognu. Da bi smo obezbeđeni novac za unapred planirane poslove prebacili na drugu stavku, u ovom slučaju pomoć opštinama u istočnoj Srbiji, trebalo nam je nekoliko odobrenja naših finansijera, kao i poseban izveštaj. Kako bi sve išlo što brže mi smo na sebe preuzeli obavezu da napišemo taj kraći izveštaj, odnosno objasnimo kako je i kome potreban novac, kakvu korist će od toga imati lokalna privreda i građani u našim partnerskim opštinama. Od opština smo tražili da nam što pre i konkretno pošalju šta žele da im finansiramo.

Jedna opština je smatrala da im je od nas najpotrebnije da im pomognemo da poprave centar za obaveštavanje od elementarnih nepogoda, kao i nabavimo novu opremu, motorole, antene... Drugoj su potrebne bunarske i crpne pumpe za vodu. Oba zahtela su se uklapala u, za nas važan deo, „korist za građane i lokalnu privredu“. Treća opština nam je dostavila spisak koliko komada frižidera, televizora, zamrzivača, bele tehnike uopšte bi oni želeli da im kupimo. Iako znamo da je pojedinačnim domaćinstvima i ovo trenutno veoma neophodno njihov zahtev ipak ne možemo da ispunimo, ne uklapa se u ono što mi kao donatori finansiramo. U takvoj situaciji naravno ne stajemo, sa tom opštinom ubrzano radimo na pronalaženju nečega što bi njima bilo korisno, a mi mogli da opravdamo sredstva. Za tri opštine u istočnoj Srbiji, SDC je izdvoji 50.000 evra za brzu pomoć.

I za kraj, naše iskustvo pokazuje da je možda prvih dana dobro početi i sa manjim iznosom novca, gde nisu potrebne vremenski zahtevne tenderske procedure i koji mogu veoma brzo da se realizuje, za dva do tri dana. Tako smo mi naše opštine odmah pitali šta im je najhitnije. Rekli su su čizme, lopate i pumpe za ispumpavanje vode. 450 čizama i lopata kao i 12 pumpi su prve stvari koje smo im poslali. Cela nabavka je iznosila 7.000 evra. Mali iznos ali koji na samom startu oporavka puno može de znači.

Autor: Aleksander Grunauer, vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: