Vremenska rezonanca

Danas je, dame i gospodo, Veliki Petak, pa ćemo se stoga kloniti i politike i „Politike“ i Politikinog zabavnika i političkih zabavljača. Proteklih godina bejah uobičajio da za današnji dan napišem neko dušekorisno štivo, ali dosad ste, ko velim, utuvili gradivo i stoga ovu kolumnu posvećujem - vremenu.

Info

Izvor: Svetislav Basara Danas

Petak, 18.04.2014.

18:20

Default images

Ne ovom ovih dana kišnom i vetrovitom. Nadam se da ste i sami ukačili. A evo šta me je navratilo na tu odluku. Pre par dana pročitah na naslovnoj strani moje omiljene žutare, Blica, sledeći naslov: Magnetna rezonanca (nekom bezimenom nevoljniku) zakazana za - 2021 godinu. Moram priznati da me je malo iznervirao rasipnički odnos magnetnih rezonandžija prema vremenu. Ako su - pomislih - gospodari aparata za - što reko Ljuba Živkov - mag. rez, to ne znači da su vlasnici vremena. Možda su rezonandžije, mislio sam dalje, pretrpane poslom, možda zaista nemaju „termin“ pre gorepomenutog, ali otkuda im ideja da će vreme imati razumevanja za njihov raspored? Hoće li ga, uopšte, biti.

I tako donesoh odluku da se odam vremenskoj teoriji. Od davnina se, držajši savremenici, lome koplja oko pitanja - šta je, zapravo, vreme? Smatra se, čak i u takozvanim naučnim krugovima, da je najbolju definiciju vremena „ikad“ dao sveti Avgustin: Kada me ne pitate šta je - znam; kada me pitate - ne znam. Bilo je, razumljivo, još pokušaja - neki su bili vrlo šarmantni - da se pronikne u suštinu ovog fenomena, ali u svetu „ozbiljne“ nauke svi koji drže do sebe - sa izuzetkom estradnog fizičara Stivena Hokinga - izbegavaju izjašnjavanja na rečenu temu. Obično kažu da je vreme na tajanstven način povezano sa prostorom. I tu dižu ruke. I ne treba im to zameriti.

Ali u svakodnevnom životu svaka šuša smatra da odlično zna šta je vreme i kako ga najprobitačnije upotrebiti. Naročito mi na Crven Ban ide sorta veleposednika i rasipnika tuđeg vremena. To su, svi ih znamo, one dame i gospoda koji redovno kasne na sastanke (po pravilu zakazane na njihov zahtev), a kao jedno u mnoštvu dirljivih izvinjenja, vole da koriste izraz - ima vremena. Fakat ga ima? Drugo je pitanje „koliko“ ga ima. Jer - pazite sad - straćeno vreme nije samo puka prošlost, nego i te kako utiče i na budućnost. Uzmimo banalan primer. Pred nekim desetogodišnjakom stoji puno vremena. Desetogodišnjak ga, da kažemo, može upotrebiti da postane inženjer, naučnik, vrhunski sportista, uspešan kriminalac - stvar izbora - ali kada taj desetogodišnjak napuni pedeset godina, pred njim stoji još i-ha-ha vremena, ali mogućnosti se nekako suzile i ne preostaje mu ništa drugo nego da gura koritom koje je sam izdubio u vremenu. Vi, čestnejši moji, porazmislite o ovome, a ti, Panoviću, ako hoćeš da stekneš rajsko naselje, umnoži ovaj tekst u potrebnom broju primeraka i pošalji ga na adrese naših najznačajnijih državnika, sa napomenom da ga čitaju dvaput dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: