"E moj Željko, nisu tebi Srbi ništa krivi"

Zanimljiva je to interpretacija stvarnosti, ali nije neuobičajena za nacionaliste. Mislim na izjavu našeg cijenjenog gradonačelnika da su njegovi problemi počeli kad je kazao da ne bi Srbina za zeta. Srbi su se nakon toga, tvrdi, urotili da ga unište. I to je tako tipično, to je nesretna navika svih koji su tobože specijalno osjetljivi za svoj narod i svoju domovinu. Svaliti krivnju na drugoga.

Ante Tomić Izvor:

Krenut ću u argumentiranje ovoga široko i prividno bez veze sa Željkom Kerumom, od najdrastičnijih, krvavih primjera nacionalističkog samozavaravanja. Nacionalist je osoba nalik materi delinkventa, skrbnoj gospođi koja se ne može pomiriti da je rodila sadista koji mlati ljude. Nacionalistički je rezon takav da su naši uvijek, beziznimno, ali baš u svim prilikama, bili nevini kao rosa, i u Jasenovcu, i u Ahmićima, i u Srebrenici, i u Aushwitzu, ali da im je netko zločesto podmetnuo leševe.

Nacionalisti su ljudi koji se ne mogu suočiti sa svojim greškama i priznati vlastitu odgovornost za poraz. Ne mogu to muški podnijeti. Najkraće rečeno, nacionalisti su plačipičke.

Vidjeli smo zaista previše takvih luzera, neostvarenih, frustriranih bijednika, koji nisu diplomirali, ili nisu dobili posao koji su mislili da zaslužuju, kojima je propao obrt, koje je trener izostavio iz prve momčadi, koji su napisali knjigu koju nitko nije želio pročitati, a kojima je nekako bilo najzgodnije, bilo im je lakše u duši, da svoj neuspjeh racionaliziraju svojom navodnom krivom nacionalnošću.

Priča o Gigi Bosniću

Da su oni bili, eto, recimo, Srbi, sve bi bilo drukčije, sretnije, imali bi i diplomu i posao, obrt bi im cvao, trčali bi po lijevom krilu, a književna kritika bi ih obožavala. Zabranjeno pušenje ima onu genijalnu pjesmu o talentiranom košarkašu Gigi Bosniću, koji se, nažalost, propio, zeznuo karijeru i na koncu osvanuo kraj haubice na Palama, granatirajući dolje u dolini mjesto svoga životnog poraza. Mala priča Seje Sexona perfektno sažima tragičnu bit nacionalizma, te jalove utjehe za promašene sudbine utopljene u gorčini i alkoholu.

Da, zaboravio sam spomenuti, vatrena voda i nacionalizam, nema boljega. Oštro piće divno pojača osjećaj, raspali i gnjev i tugu i gubitnički ponos nacionalizma. Lako bi moglo biti da je i to u korijenu Kerumovih stavova. Posljednjih se mjeseci, znate i sami, nije proslavio baš trijeznim izjavama.

Promotrimo, uostalom, izbližega taj osobeni slučaj neuljuđenog, priprostog momka koji se u ratu na zagonetan način nebulozno obogatio i ta ga je promjena očito zatekla, zavrtjela mu glavom, navela ga da pomisli kako je bolji nego što jest i naposljetku upropastila.

Novac je sažvakao i ispljunuo Željka Keruma, a on se zapanjeno osvrće i ne može zapravo pojmiti što mu se dogodilo. Gdje je krenulo krivo? U čemu je pogriješio? I poput svih blesavih Hrvata, došao je do jedinoga logičnog odgovora. Srbi, nema tko drugi biti. Srbi su ga, prokleti bili, uništili. Jedna nedužna slabost u televizijskom studiju, bezazlena izjava da ne bi Srbina u obitelji i – laku noć, djeco! Kola su mu se strmoglavila nizbrdo.

U životu sam čuo, pa ne znam, valjda nekoliko stotina cmizdravih ispovijedi nevoljnika kojima su Srbi za nešto krivi, ali ova je sigurno najsmješnija od sviju. Čovjek je zaradio velike pare i osjetio se svemoćnim. Bezglavo je kupovao stanove i kuće, automobile i jahte. Bez mjere i ukusa, gramzivo je grabio sve što bi vidio.

Sve si prokockao

Raskalašeno je bacao novac kao da ne postoji sutra, a kada je to orgijanje završilo, kako je jedino moglo završiti, u strahovitom financijskim kršu i neredu, slaboumno je optuživati Srbe. Ratko Mladić da dođe sa celom divizijom, s Belim orlovima na desnom krilu i arkanovcima na levom, ne bi napravio štetu koju je Željko Kerum sam samcat uspio napraviti.

Izjava o srpskom zetu bila mu je doista slaboumna, ali jedva da bi išta bilo dalje od istine da ona kriva za Kerumovu poslovnu katastrofu. Nisu Srbi prevarili zidare i vodoinstalatere koji su bez plaće radili na hotelu ‘Marjan’. Nijedan Stevan, Milutin, Radosav ili Đorđe nisu ojadili dobavljače koji mjesecima ne dobivaju novac za robu koja se prodaje u Kerumovim dućanima.

Njihov trud i njihovu muku je prokockao jedan naš, Hrvat, splitski gradonačelnik, lola i bekrija, Željko Kerum. I jedino što se inteligentno u ovome može zaključiti jest:

Manje bumbit, Željko. Manje bumbit.

Slobodna Dalmacija

moj ugao

Boško Jakšić: Opasni pamfleti

Prošlo je gotovo pola godine od kako je lažno uzbunio Srbiju upozorenjima o neposrednoj opasnosti od državnog udara, a „Informer” ponovo sezonski manipuliše alarmnim zvonima tvrdeći da raspolaže „čvrstim dokazima” o novom pokušaju stvaranja haosa u Srbiji i rušenja Aleksandra Vučića.

moj ugao četvrtak 16.06. 14:24 Komentara: 7

Veton Suroi: Kada se ratovi završavaju?

Jedan način odgovora, mislim, jeste da se Drugi svetski rat za mnoge narode završio 1968. godine. Studentske demonstracije posebno u Francuskoj, a onda i u drugim zemljama, imale su mnogo zahteva, ali je jedna od najbitnijih poruka da je dosta jahanja na stabilnosti stvorenoj u posleratnom periodu. U Francuskoj posebno, a onda i u Nemačkoj i širom Evrope, pa i ovde u Beogradu, pojavio se jedan val protiv establišmenta.

moj ugao petak 3.06. 08:47 Komentara: 8

"U" na šubari

Gdje je sada gelom obloženi Velimir Bujanec da, s garniturom renomiranih moralnih ruševina u studiju, upriliči seriju emisija o tome kako se novac hrvatskih poreznih obveznika troši na odurnu četničku propagandu?

moj ugao nedelja 22.05. 19:26 Komentara: 5

"Ajmo, ajmo, ustaše!" NDH i pitanje hrvatske krivnje

Tko može na bilo koji način odrediti duh jednoga naroda? U hrvatskom slučaju i u odnosu na Drugi svjetski rat (i na poraće) to je skoro nezamislivo i gotovo nemoguće. Ili nije? U prvome redu zato što smo od travnja 1941. do svibnja 1945. imali užasan građanski rat. Djelomice se kao građanski može opisati i tzv. Domovinski rat, jer su pucali jedni na druge građani iste države, suputnici iste povijesne kalvarije koja je u velikoj mjeri bila uvjetovana strahovima i frustracijama iz Drugog svjetskoga rata i poraća.

moj ugao ponedeljak 11.04. 10:04 Komentara: 8

Ruganje žrtvi

DB je bio zabrinut za državu jer je raspolagao „određenim indicijama”. Pod te „indicije”, koje su rezultirale Ćuruvijinim smaknućem 11. aprila 1999, podmetnut je indigo, pa su konstruisane budvanske „indicije” o braći Hil i meni u junu 2000. Isti klan, iste ubice, isti rukopis.

moj ugao sreda 6.04. 13:00 Komentara: 8

Sveti Sava i Holokaust

Znaju li Beograđani koji piju i obeduju u restoranu "So i biber" na levoj obali Save, na Starom sajmištu u broju 19, da se u toj zgradi, u nekadašnjem Turskom paviljonu, tokom rata od '41. do '44. u sklopu nacističkog Jevrejskog logora Zemun, kasnije, Prihvatnog logora Zemun, nalazilo kupatilo i - mrtvačnica? Efemeran podatak?

moj ugao ponedeljak 25.01. 11:57 Komentara: 5
strana 1 od 148 idi na stranu