SANU, VANU, BANU...

Priča mi svojta (rođak) dogodovštinu sa drugog kruga predsedničkih izbora iz 2008. godine. U etnički čisto bošnjačkom selu na Pešteru izborna komisija broji glasove. Prvi listić Tadić naravno. Drugi listić opet kandidat DS. Ređaju se listići sve isto ime. Ništa čudno, moji Bošnjaci tada skoro stopostotno glasali za Borisa Tadića.

Info

Izvor: Safeta Biševac

Sreda, 15.06.2011.

10:57

Default images

Odjednom listić sa zaokruženim imenom Tadićevog protivkandidata Tomislava Nikolića, tada iz SRS. Žacnuše se malo članovi komisije, ali nastaviše posao, rezonuju, neko greškom zaokružio pogrešan broj, a ime ni gledao nije. Opet ide Tadić, Tadić, Tadić, kad Nikolićevo ime „sevnu“ na novom listiću. Ponovi se isti slučaj još 2-3 puta. Članovi komisije u šoku. Ajde da jedan birač zaokruži pogrešno ime, ali kad se to ponovi nekoliko puta, javi se sumnja. Krene „istraga izroda“.

Jel’ moguće da je neko sandžačko-bošnjačkog roda glasao za kandidata SRS „ćetnika Tomu“? Alah, Alah. I kako to u sred njihovog sela da se desi, u srcu ponosne zemlje sandžačke i Pešteri zelene? Ubrzo se razmrsi čvor jer se jedan „izrod“ sam prijavio: „ Ja sam glasao za Nikolića. Ne mogu više da slušam svađe ovih naših Sulja, Rasima, Zilkića, Zukorlića. Nek jednom dođu i ti radikali.“

Radikali ne dođoše, ali se svađe sandžačke nastaviše, naravno uz svesrdnu pomoć Beograda. Prošle nedelje u Novom Pazaru, na inicijativu muftije Muamera Zukorlića osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti. Kad sam čula najavu, pomislila sam: „Alaha ti, Zukorliću, kakva akademija!? Otkad se akademije osnivaju tek tako, na etničkoj osnovi?“ Onda održana konstitutivna sednica, došli izuzetni intelektualci: Ferid Muhić, Muhamed Filipović, Šerbo Rastoder, Lamija Hadžiosmanović, Mehmed Slezović... Krene histerična reakcija beogradskih medija i javnosti. Neke bošnjačke stranake, NVO, akademici SANU zgroženi, ministri se uzrujali, Tužilaštvo istražuje jel’ muftija prekršio zakon. To Tužilaštvo nikako da kaže šta je sa krivičnim prijavama podnetim prošle godine zbog falsifikovanja biračkih spiskova i ostavki na izborima za Bošnjačko nacionalno veće. Tu nema Zukorlićevog imena pa izgleda nije interesantno.

Deo Srbije poručuje: „Dačiću, hapsi muftiju, ruši državu“, drugi „ma streljati odmah“. Onda se u meni javi poslovična sumnjičavost. Kako to BANU ruši državu? Je l’ Zukorlić nekog ubio? Opljačkao Kolubaru? Prodao luku Beograd, C market, Robne kuće Beograd? Ti i takvi ruše državu, a ne Zukorlić svojim nekada pompeznim predstavama, a nekada vrlo smislenim idejama i porukama. Pročitala sam i Zakon o SANU. Nigde nema odredbe o tome šta raditi onome ko se drzne da osnuje drugu akademiju u bilo kom obliku. Jasno je da je SANU „najviša naučna i umetnička ustanova u Republici Srbiji“, državna akademija i ne vidim kako je može ugroziti ikakva BANU? Uostalom, šta raditi „drznicima“ iz VANU (Vojvođanske akademije nauka i umetnosti) i BANU? Vešati, streljati, bičevati ili samo glasno opomenuti? Šta ćemo ako posle VANU I BANU, „niknu“ NUNU, ŠUNU ili DŽUNU? Još kada su se javili pojedinci poznati po širenju mržnje i teorijama o (izvinjavam se što ću ih pojednostavljeno interpretirati) ustašoidnom karakteru pojedinih naroda, pomislila sam:“Zuki, brate, malo je BANU, osnuj ti BIKU (Bošnjačko interkontinentalno kibernetičko udruženje), a zašto ne i BASMU (Bošnjačku asocijaciju slobodnih metafizičara i umetnika)“.

Šta hoću da kažem? Imamo mi u Srbiji previše ozbiljnih problema da bismo gubili vreme i energiju. U Sandžaku ima i ozbiljnijih problema, ali oni nikako, pa ni u Zukorlićevom slučaju, nemaju separatističko-fundamentalističke odlike. Mislim da je pre reč o pukoj borbi za vlast. Na jednoj strani su ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, koji bi da zadrže vlast i lagodnu poziciju političkih predstavnika sandžačkih Bošnjaka koju drže već 20 godina, a na drugoj je muftija Muamer Zukorlić koji bi da, uz pomoć pojedinih partija, osvoji vlast. Njihove kampanje su kao perpetuum mobile. Prvi i drugi, Suljo i Rasim, žale se na trećeg, muftiju. Sprečava kao silne investitore koji prosto hrle u Sandžak, ali onda čuju da je formirana BANU, na primer i odu dalje. Da muftije nema, šta bi sve Suljo i Rasim uradili i izgradili! Sve što nisu u ovih 10 godina vlasti: puteve, aerodrom u Sjenici, otvorili milion radnih mesta... A muftija, šta će sve on da uradi kad makne ministre koji su se odnarodili od svog sandžačko-bošnjačkog roda. Monako, Monako. A Bošnjaci, videćemo šta će kazati na sledećim izborima. Da ne bude više slučajeva kao sa početka teksta? Dobro, neće glasati za SRS, ali dovoljno je da, izmoreni svađama ove trojice, u većem broju bojkotuju izbore. A kad se setim kako su početkom devedesetih njih trojica bili dobri jarani...

Danas, 15. jun 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: