Četvrtak, 26.03.2015.

12:58

"Kopilot namerno oborio avion"

Kopilot na letu "Džerman vingsa" 4U 9525 namerno je oborio letelicu, objavili su zvaničnici. Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt.

Izvor: B92

"Kopilot namerno oborio avion" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

201 Komentari

Sortiraj po:

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko strasno,jezivo!Namerno!Toliko poginulih ljudi,takva tragedija i zalost i na sve to kazu namerno je oborio avion!Ne moze se ni komentarista!Najdublje saucesce porodicama!

dvds

pre 9 godina

Prvo ako je ovo istina "kopilot" nije samoubica nego ubica i psihopata koji je opasno mrzeo ljudski rod.
Ovo pak sa druge strane inicira mali milion pitanja o "savršenosti" nemačkih pilota i procedura:
- kako su propustili da provale da je "sajki"?
- kako mu je dozvoljeno da bude kopilot posle samo 600 sati leta,
- i treće i najvažnije: ko je dozvolio Nemcima takvu bahatost u proceduri da dozvoljavaju da u kabini u bilo kojoj situaciji može da ostane samo jedna osoba? Sada bi trebalo da budu tuženi za masovno ubistvo iz nehata.
Posle svega ovoga Luhthanasa i GermanWings za mene nikad pa ni kao zadnja opcija.
A Lufthansini piloti nek nastave da štrajkuju za bolje penzione uslove. Teraju oni lako svoju kompaniju u bankrot. Znaš koliko imam razumevanja za njihove zahteve sada: NULA.

iznogud

pre 9 godina

Srbija, zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika i to.u svim mogucim oblastima, od pilotiranja i avionskih nesreca do metafizickih pitanja...

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

let od 2 sata a kapetan ide u wc??????ajd da sam glup pa bih poverovao al opet čovek mora biti operisan od mozga pa da poveruje.Jos nešto interesantno prvi su saznali oni u Njujork a zadnji u nemackoj???

Vana

pre 9 godina

Za sve one nase vajne gasterbajtere koji nam sole pamet da zivimo u banana drzavi u kojoj je sve moguce, za razliku od uredjenih zemalja u kojima se obelodanjuje istina i samo istina jer, citiram, ''U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe''...podseticu samo na slucaj upravo francuskog pilota Misela Aselina koji se i danas tuzi sa drzavom Francuskom nakon sto je dokazano da su u istrazi podmetnute lazne crne kutije kako bi krivica pala na letacko osoblje...Srecom, u ovom slucaju letacko osoblje je prezivelo i moglo da ocisti svoje ime, nesretni mladi kopilot Germanwingsa vise ne moze.

pa kako

pre 9 godina

Princip cetvero ociju je standard u pojedinim granama biznisa sto je decija igra u odnosu na ovu vrstu odgovornosti. Mada, ovo se ne moze spreciti ako budala nesto naumi...

rale

pre 9 godina

smrt je bila brza i čista ako se za to neko brine ali nažalost agonija i panika koju je prouzrokovalo saznanje da se ide u smrt i da si nemoćan da uradiš išta po tom pitanju je teško beznađe i pakao i nikom ga ne želim

Dejan Milosevic

pre 9 godina

Potpuno ozmisljena prica za samoubistvo. Totalna glupost. Tipican pokusaj da se spasi aviokompanija i Air bus od buduceg naglog opadanja posla, kao i izbegava je za isplatu stete porodicama poginulih.
Logicno razmisljanje-sta da pilot nije isao u toalet? Jel to znaci da kopilot ne bi namerno oborio avion?

xix

pre 9 godina

što se tiče security koda:

The door would usually be in the normal position, but if the reports are true, it would appear that after one of the pilots left the cockpit, it was switched to the locked position. Doing so prevents the other pilot from using a keypad and emergency code to get in from the outside, he said.

American carriers require that any pilot leaving the flight deck be replaced by a flight attendant, so that two people remain in the cockpit at all times, but that's not the case with all airlines internationally.

dakle, kada pilot ode u wc, vrata se mogu otključati sigurnosnim kodom, sem ako nisu zaključana iznutra, što se u ovom slučaju i dogodilo. u americi postoji obaveza zamene, pa ga u slučaju izlaska pilota iz kabine menja bilo ko od osoblja i kokpitu mora ostati najmanje dve osobe. u germanwingsu takvo pravilo ili ne postoji ili se ne poštuje.

mile

pre 9 godina

francuzi su za jedan i pol dan rešili šta se desilo sa avionom,i ko je odgovoran.....naše vlasti još uvek kriju istragu,rezultate i ko je odgovoran....a prošlo je desetak dana...e to je razlika izmedju ozboljne evropske zemlje i kvazi drzave pod PPV vlašću.

Cipli

pre 9 godina

Danas svi koji salju molbe za posao pisu sledece; mlad, pozitivan,socijalan,obozavam raditi sa ljudima,uskacem na posao kad nitko drugi nece. Plata nije bitna samo da firma bude uspesnija. Radim i gratis. Mentalno sam zdrav i jedva cekam poceti moj show? Tkome danas verovati kad su svi sa osmehom i nalickani a unutra.......Brrrrrrr Mozak je ipak jedan labirint za nas same a kako da drugi udju u nas....

head hunters

pre 9 godina

Ovako se to radi u kulturnim i civilizovanim zemljama, juce nesreca, a danas obavestene porodice o svemu, kako, gde, sta, zbog cega. Kod nas helikopter pao, jedan prica jedno, drugi prica drugo, treci preuzima odgovornost jer niko ne sme da ga pozove na nju, i menja teze kao da je neko tvrdio da bebi ne treba da se pomogne, i na kraju krivi su oni koji pitaju ko je kriv.

Sport Bili

pre 9 godina

Ako je ovo objavljeno, verovatno imaju pouzdaniji dokaz od "mirnog disanja" da je covek bio svestan.
Verujem da ce se koliko sutra teroristicki akt uvesti u pricu.Zaista, ako je mirno leteo i naciljao u planinu onda cilj nije bio samoubistvo, vec masovno ubistvo. Zao mi je putnika i posade i njihove agonije jer su morali biti svesni da se nesto strasno desava.

Yova

pre 9 godina

Ajde svi ovi sto kazu da je zavera da kompanija ne bi bila odgovorna i da nista ne mora da plati, da mi objasne kako ce ona da obrise svoju odgovornost u ovom slucaju ? Pilota su oni stavili u avion nokon testova i sto posto su odgovorni za sve sto on radi. Od kad neka avio kompanija ne placa odstetu u slucaju greske pilota uz to ovde namernu ? Taj pilot je deo aviona kao i da je bio problem sa motorom. Ja ne vidim ko se ovde izvlaci iz ove situacije. Ovo je cak i najgore sto moze da se desi. Jer ako je neki kvar u pitanju to moze da se sredi da se vise ne desi a ko moze da vam garantuje sta je u glavi nekog ludog pilota?

mali

pre 9 godina

citam ove komentare ovde, komentare na ZDF-u (Nemacka televezija), Engleske i nigde ne videh ovoliko znalaca i eksperata koa sto Srbija ima. Vec u startu znaju da je laz, znaju da nas Lufthansa i Airbus prodaju maglu. Sto je najgore vecina tih ljudi nije nikada letela, ne zna kako funkcionise pristup u kabini, koje mogucnosti postoje itd. Ne znaju kako funkcionise Autopilot i jos puno stvari. Ali zato se sluze teorijama zavera i koriste svaku situaciju da bi neku pricu preokrenuli onako kako samo nama odgovara.

dr

pre 9 godina

Ja sam toliko potresen ovom tragedijom,ne mogu da se ne ukljucim ponovo..
Kazu,malopre vest,najnovija,avion je bio spreman za sletanje u Dizeldorf!A trebao je da sleti za sat vremena!Pa ko to "priprema" avion za sletanje,a destinacija mu daleko jos sat leta?I jos se,sto je potpuno normalno,avion nalazi na visini od 11000 metara...
Drugo,kapetan,sa 6000 sati leta,odlazi u toalet,i ostavlja u kokpitu mladica sa 630 sati leta,a kao spremio avion za sletanje!
Ja sam leteo mnogo puta,i samo jednom sam video kapetana kako izlazi iz kokpita i ide u WC.To je bio let Amsterdam-Havana,koji traje 11 sati..
Hajde da kazemo da je to OK,dug je let,kapetan seda glava,mozda ima problema sa besikom...A poznao sam da je kapetan,oni imaju 4 zlatne trake na rukavima,kopiloti 3..
Znate kakva je bila reakcija putnika?Uopste nam nije bilo svejedno,laknulo nam je kada smo ga videli da se vraca nazad u kokpit..
Ali na Evropskim letovima,koji su od 1,5-2,5 sata leta,NIKADA nisam video nikoga da iz kokpita ikada izlazi,izuzev stjuardesa koje donose kafu i pice posadi...
Sta li je sledeca vest?

Lazar

pre 9 godina

Ovde nesto smrdi. Najlakse je da bude kriv jedan decko star 28 godina. Neki ovde prebacuju svoju krivicu i propust sada vec mrtvom coveku, koji ni ne moze da se brani.
Saucesce svim porodicama.

Visnja

pre 9 godina

Koliki psihopata treba da bude neko da u samoubistvo povede jos 149 ljudi?! Ovo je uzasno i neverovatno. Ako je istina, ovo je potpuno bolestan um. Tragedija.

analiticar

pre 9 godina

umeju to francuzi da kazu, da je posada kriva. recimo:

http://www.airdisaster.com/investigations/af296/af296.shtml

The Black Boxes were taken undamaged from the aircraft 2 hours after the crash, but unfortunately they have been out of control of justice for 10 days, and since May 1998 it is proven that the Flight Data Recorder was substituted during this period. The Lausanne Institute of Police Forensic Evidence and Criminology (IPSC) comes to the conclusion that the Black Boxes used in the trial to declare the pilot guilty are NOT the ones taken from the aircraft.

VS

pre 9 godina

Ekspeditivnost i preciznost zvanicnih saopstenja nalazu - (okreni-obrni) da tek treba ocekivati (da li i docekati?) detaljnu analizu psiho-fizicke licnosti i zivota doticnog kopilota (kap, srcani - mozdani udar, nalet depresije, porodicne, licne, intimne prilike?..), mada je isuvise koincidencije izmedju izlaska kapeta letelice iz kokpita i eventualnih daljih desavanja).U TV serijiji Nat.geogr. o avionskim nesrecama nedavno je objavljen "slucaj" pilota - kapetana (te i te azijske komp.) koji namerno obara avion zbog velikog gubitka na berzanskoj igri, a uz nemogucnost vracanja takodje velikog licnog duga). Sve dolazi u obzir, i zvanicno objasnjenje tragedije u alpima, i dalja istraga,i kapitalne finansijske posledice ove nesrece po Airbus komp.koje su vec usledile... A i cinjenica da covek ipak nije ptica i da ce se mnogo ko opredeliti da putuje, recimo, trotinetom, eventualno biciklom;ssto je (koliko-toliko) sigurno.Ssalu na stranu (kakve ssale!), hocemo li ovde docekati, najzad, najavljene izvestaje dve komisije o padu vojnog helikopetara i sedam pogreba?! Jedan rok je istekao, drugome se blizi najavljeni kraj.

Erbas ili Boing, pitanje je sad

pre 9 godina

@zmitjkoe

Erbas ima stab u Fr, inace je takoreci evropska kompanija

Evo podataka s Vikipedije

Airbus SAS (/ˈɛərbʌs/, French: [ɛʁbys], German: [ˈɛːɐbʊs], Spanish: [ˈerβus]) is an aircraft manufacturing division of Airbus Group (formerly European Aeronautic Defence and Space Company). It is based in Blagnac, France, a suburb of Toulouse,[2][3] with production and manufacturing facilities mainly in France, Germany, Spain and the United Kingdom.

Mnogo para je u igri da bi se zezalo s kompanijom, pa nek zakljucuje ko sta hoce, ja vise verujem pilotu/pojedincu nego kompaniji

dottore

pre 9 godina

Kojih komentara ovde ima....pa za Lufthansu i GW je najgora opcija da im je pilot izvrsio samoubistvo, gore opcije nema za njih! Kraj price! I jos nesto, leteo sam toliko puta sa obe kompanije, svaka cast pogotovo Germanwings, usluga, hrana, prostor u avionu, usluga sve je na vrhunskom nivou..velika tragedija svakako..i momak ako je to uradio, nije vise ziv i zrtva je..

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Vidim prisustvo botova i na ovoj vesti. Francuska i Nemačka imaju svoja nezavisna tužilaštva koja ne padaju tako lako ni pod čiji uticaj (aviokompanija, premijera, predsednika, kancelara PPV-a itd.). Nije to Srbija gde će komandanti eskadrila, avijacija i armije, kao i premijer da međusobno preuzimaju odgovornost jedni od drugih.

Jeste, treba odmah ocrniti izveštaj o padu aviona, jer mi ni posle dve nedelje ne znamo kako i zašto nam je pao spasilački helikopter manje od 2 km od najprometnijeg aerodroma u zemlji, za kojim je potraga trajala više sati (potraga za Airbusom je trajala u planinama Alpa manje nego za našim helikopterom).

Uostalom, svako može da ode na flight finder i da rekonstruiše let tog aviona - spuštao se postepeno i pravolinijski, uz usporavanje u poslednjoj fazi leta pre udara. Ne treba biti pametan da se donese logičan zaključak o razlozima...

Borg

pre 9 godina

Laž.
(Io sono..., 26. mart 2015 14:09)

Sreca pa si ti bio u avionu pa znas sve sto je bilo......samo te molim da nam svima to ovdje pojasnis da znamo, radoznali smo a ovi nas zamajavaju.

zoran

pre 9 godina

Ovo je 100% LAZ. Kao prvo, vrata se ne moraju razvaljivati...taman posla. Ona se mogu otvoriti s aspoljashnje strane bez problema i to svaki chlan posade zna. Samim tim da se kopilotu neshto desilo, za tih 8 minuta kapetan je normalno mogao uci u kabinu i vratiti avion na normalnu visinu.

Medjutim, ako je neko ushao u kabinu i ubio oba pilota, to menja stvar umnogome, ali zbog panike tako nesto teshko da ce objaviti. No, pustite nas sa bajkama o kapetanu koji razbija vrata....nisu ljudi debili.

jok

pre 9 godina

Vidim da teorije zavere cvetaju, ali NE samo ovde (u Srbiji) cvetaju sirom sveta.
Nemojte ziveti u ubedjenju da je to neki specijalitet Srba.

only fools and horses

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.
(z, 26. mart 2015 14:01)

Mi jesmo banana država, to bar nije sporno. Ali oni su EU, oni 9 meseci slušaju crne kutije i komunikaciju sa kontrolom leta onog aviona što pade u Ukrajini. I spremaju valjda saopštenje.
Da se ne lažemo, sve je stvar interesa, i nema toga što politika ne bi uradila iz interesa. Bila to mala državica ili velika i moćna sila.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Istragu vode Francuzi uz pomoć nemačkih eksperata, koliko sam shvatila (nisam pročitala sve vesti na ovu temu). Zar bi svi ti ljudi, u slučaju pokušaja zataškavanja, ćutali i dopustili da krivica padne na Lubica? Nekako mi je to neverovatno da barem jednoj osobi ne proradi savest (u slučaju da se radi o prikrivanju tehničkih propusta).

Sima Radosavljevic Garnisna

pre 9 godina

Ovoliki cinizam, neverovanje u zvanicne verije, sumnja u svaku izjavu, mrznja prema Zapadu, bezosecajnost prema osnovnim ljudskim stradanjima, patoloska potreba da se u apsolutno svemu vide teorije zavere, a pri tom se nema ni minimum minumuma osnovnog znanja (i osecaja) o tome kako svet zaista funkcionise, kako je to zaista ziveti u slobodnom drustvu, i biti slobodan da razmisljas sopstvenom glavom... Strasno je u sta smo se pretvorili kao narod, nacija, drustvo i pojedinci... Strasno... strasno...

A ovi ljudi sto su izgubili zivote u tom avionu, dusa me boli kao da sam izgubio nekog najrodjenijeg...

Co-Pilot

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.
(Letim uskoro... :O, 26. mart 2015 13:06)

Apsolutno se slazem. Od 9/11 u Americi su promenili proceduru. U slucaju da jedan od pilota mora da napusti kabinu First Flight Attendant mora biti u kabini citavo vreme dok se ne vrati drugi pilot. U svakom momentu u kabini mora biti 2 ili clanova posade. Jutros sam slusao komentar jednog od americkih pilota kad se ova vest objavila i njegova prva reakcija je bila kako je moguce da je u kabini ostao samo jedan pilot. To je ogroman propust. Komentar drugog americkog pilota je bio da se ta procedura primenjuje samo u Americi dok druge drzave ili kompanije ne sprovode tu proceduru striktno. Dakle nema pravila ali posle ovoga slucaja svi ce to usvojiti. Na svim Americkim avionima je ugradjen i poseban mehanicki sigurnosni sistem "deadlock" koji se moze otvoriti samo iznutra. To je jos jedan razlog zasto u pilotskoj kabini mora uvek biti 2 ili vise clanova. Druga stvar koju su americki piloti primetili je broj sati leta ovoga co-pilota (630). U Americi bi morao imati minimum 1500 sati leta pre nego sto bi uopste seo na co-pilotsko mesto. U nekim drzavama co-pilot zavrsava obuku (pilotira kao co-pilot dok je treci pilot non-stop pored njega i prati svaki njegov potez)posle samo 250 sati. Zali boze poginulih. Tragedija.

dragaN

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.
(zmitjkoe, 26. mart 2015 14:02)

Vidim ja da si ti mnogo inteligentan. Naravno da je bolje reci da je pilot bio ludak (jer pilot ludak moze da radi u bilo kojoj avio kompaniji, na primer bio normalan pa ga zena ostavila i resio da se ubije ili pre mesec dana promenio religiju i resio da piostane terorista), nego da je avion pao zato sto je bio star ili zato sto nije odrzavan po propisima.

Nbg

pre 9 godina

(Mrud, 26. mart 2015 13:41)

Pa čekaj, ovde se već nedelju dana prave teorije zavere pada vojnog helikoptera, a sada su svi sto posto sigurni da je kopilot čovek pomućenog uma i da je on kriv za pad aviona? Znači za pad helikoptera su krivi svi po komandnoj odgovornosti sve do direktora doma zdravlja u NP, a ovde je kriv samo poludeli kopilot? U padu helikoptera je stradalo sedmoro ljudi, a u padu aviona 150...

mali radojica

pre 9 godina

E sad za proslogodisnji pad MH370 vecina strucnjaka mislu da je 99% pilot u nekom ludilu odlucio da se nekome za nesto osveti pa je isplanirao onakav nestanak aviona. Ako ali samo ako se ovo ispostavi kao istina e onda putovanje avionom dobija potpuno novi smisao. Predlazem da osoblje aviona nosi zelene bedzeve da su prosli psihotest koji se mora u svakoj kompaniji polagati bar 5 puta mesecno. Mislim ludilo ali totalno!!!!

z

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.

Nepoverljiva

pre 9 godina

Ovo mi lici na avion u kome je bila Vesna Vulovic, prosle su godine i godine, dok se nije objavilo sta je zasita uzrok pada aviona...
Strasno za porodice koje su sada ocajne.
Sve ostalo show.
Moje najiskrenije saucesce porodicama. Strasno.

Bojan

pre 9 godina

Ko zna sta je u pitanju, prvo pitanje je kakva je procedura, koliko sme da ih ostane unutra, kako to ide za ulazak nazad, jer verujem da se kabina zakljuca kad neko izadje, jer mogao jedan da ode da pisa da izvinite na izrazu a da ovome pozli pa da ovaj lupa jer ne moze da udje, to je jedan primer, zato ne znam, ima li nacina da pilot ako je van kabine moze da udje nazad tj da je spolja otkljuca???

dr

pre 9 godina

Eto,jos jedna vest,kao kapa na sve...
Ako je ovo istina,sta sada Avio-kompanije treba da rade?Ne samo GermanWings,nego sve u svetu?Da pre svakog leta salju pilote na psiho-test,da se raspituju da li su u nekim problemima...
Meni i dalje ostaje nepoznanica-flight inzenjer je sve vreme bio tu,pored tog pilota,sve je video,zasto nista nije preduzeo?Zasto nije otkljucao kabinu kapetanu koji je lupao na vrata?Da li ga je ovaj,sto je oborio avion ubio,ili onesvestio...
Drugo,ako je,ponavljam ovo istinito,zamislite koliki psihopata treba biti pa lagano,18 minuta,spustati svesno avion u ambis,a ne naglo oboriti letelicu...Gledati u smrt lagano,opusteno...Zaboravljajuci,ili uopste ne hajuci da vozi 150 ljudi!
I jos nesto..Mogao je to da uradi kada su dolazili iz Dizeldorfa...A nije..Kapetan je bio tu,na svom mestu,pa verovatno nije mogao to da uradi..I kako kapetan nije primetio nikakvu promenu u njegovom raspolozenju?Pa taj koji resi to da uradi,mora na neki nacin da ispolji frustraciju,lose raspolozenje,zabrinutost..
Jadni svi oni koji su nesrecom usli u taj avion...Kao i njihove porodice..Ono sto moze biti jos gore,to je da se neko od clanova porodice nastradalih putnika ne resi da se osveti,pa da ode i da mu pobije celu porodicu..Valjda ce Nemacka policija i tu opciju uzeti u obzr,kako se broj nevino nastradalih ne bi jos uvecao...
Samo se plasim da vec za sat-dva,il sutra,ne "iskrsne" nova "informacija"..

petar

pre 9 godina

Ovakvo ponasanje nije rezervisano samo za pilote. Svako ko upravlja bilo kojim vozilom ovo moze da izvede. To nije ekskluzivnost avio saobracaja. Molite boga da onaj ko vam dolazi u susret na putu nije ovakav covek. Kladim se da je njegov razlog bio trivijalan, ali pravi razlog je bespostedni surovi sistem koji su ljudi uspeli da izgrade na u ovoj promasenoj civilizaciji gde gramzivost kapitala ne zna za granice.

zmitjkoe

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.

Cale

pre 9 godina

Ne razumem komentare o prebacivanju krivice na pilota da bi se otklonila odgovornost kompanije. Kompanija je odgovorna i za letelicu i za pilota podjednako. Čemu uvek teorije zavere? Iskreno saucesce porodicama stradalih.

Psihijatar

pre 9 godina

To je uvijek problem kad vidite intelingentnog,ugodnog i nasmijanog covjeka.
To je samo vanjska fasada. A unutra moze biti uragan bolesnih misli koje samo cekaju izaci vani. Ovakvih tipova ima na vrlo jakim pozicijama u drustvu sirom svijeta. Ali su oni jos u stanju pause. Razmisljaju hocu-necu....
Nitko ne moze uci u vasu glavu ako ga vi ne pustate.!

Djenka

pre 9 godina

Mrtva usta ne govore. Ovo je treca verzija od strane zvanicnika za samo 24h. A I ova ne pije vodu, pilot je imao nacin da se vrati u kabinu osim ako kopilot nije poneo trokrilni sifonjer sa sobom da blokira vrata.

Da se vratimo na odbijanje posade da leti dan ranije i na starost i tehcnicku ispravnost aviona. Ima vise logike nego da je neko namerno ubio 150 ljudi da bi sebi skratio zivot. 28 godina, posao kao pilot, strujadese oko njega, stalno u pokretu. I depresivan. Da je rudar ili bankar ili da je imao 60 godina i 4 raspala braka iza sebe pa 'ajde.

Ne verujem ovoj verziji. Mrtva usta NE govore, ovo je najlaksa varijanta za sve koji nesto treba da plate.

Saša

pre 9 godina

Mene i dalje muči kako kontrola leta nije dala uzbunu lovačkoj avijaciji ako imamo putnički avion koji, tokom 8 minuta bez razloga, bez komunikacije sa kontrolom ponire.
Nisam vazduhoplovni stručnjak, ne znam koja je procedura za davanje uzbune, ali prosto mi je nelogično da ako se za takve stvari ne daje uzbuna, zašta se daje? Kad pozovu i kažu 'mi smo teroristi, oteli smo avion i zapucaćemo se tu i tu'?

poreski obveznik

pre 9 godina

Ovde vidimo značaj jakih institucija. Avion se srušio u alpskoj zabiti pre dva dana. Danas francuski tužilac izlazi u javnost, saopštava saznanja i kaže u kom smeru se kreće istraga.
U Srbiji padne helikopter pored aerodroma, danima nakon toga ne znamo zašto je helikopter pao, tužilac se ne čuje.

Koki

pre 9 godina

Uvek ima budala kojima je "dosta života". Pa ono, kad već "ide" da ode u "velikom stilu". Onaj pre neki dan u Novom Sadu puca iz snajpera po kućama i ljudima jer "ih mrzi što imaju više od njega".

Svakakvi likovi šetaju medju nama...a na prvi pogled, niko ne bi reko da je poremećena ličnost...

Kad neka budala odluči da napravi haos i pritom ostavi i svoj život, ne možeš mu ništa- osim da se nadaš da će u ključnom momentu biti sprečen... uglavnom i budu sprečeni, ali na žalost, nekad ne..

Stojan

pre 9 godina

Nije jasno zashto nashi toliko ovo raspredaju. Ne moze se sa sigurnoshcu nishta tvrditi.Mozda je pilot dobio srcku. Kapitalisti, profit, osiguranje, i ostalo su jedino u mislima ljudi u tim zemljama. Svakome ko je normalan je zao ljudi, ali retko koja nesreca cak i na zemlji mozed do kraja da se objasni. Verovatno je da ce se do kraja ove godine desiti josh jedna ili dve avionske katastrofe. To je cista statistika, jer ima i previshe letova...Zashto ima sve vishe i vishe poginulih u saobracajnim nesrecama. Jasno je da se taj broj mora povecavati jer je broj vozila a i priucenih vozaca sve vishe i vishe. Ili pilot je imao veliki broj letova. To nije nikakva garancija da ce sledeci let biti uspeshan. Hirurg koji je izveo stotine operacija dozivi da mu u rutinskoj operaciji pacijent umre na stolu. Novinari saberite se i mislite. Ovde je udarna vest da je pilot namerno ubio ovoliko ljudi. Ta vest lici na ovu shto je Kurir objavio na naslovnoj strani da je fudbaler Kolarov napravio dete ljubavnici. Na radio indeksu su danas ismejavali nekog paracinca shto je ne koristeci pravilno gramatiku dao oglas da prodaje kucu. Shta onda reci za dosta spikera drzavne televizije koji govore tuzilashtvo, Jugoslavija,...i josh vishe pogreshno akcentovanih reci...

Glas razuma

pre 9 godina

Oooj, Srbadijo! Dosta vise sa vasim "neverovanjem", ko vas uopste uzima za ozbiljno, ili pita za misljenje. Jeste, lazirali su izvastaj da vama dignu pritisak, kad vam kazem. Prekinite sa teorijama zavere, postaje odvratno.

preki sud

pre 9 godina

Pretpostavio sam da je avion u punoj brzini udario u planinu - pa vidite na sta lici mesto nesrece, sve se pretvorilo u konfete... Jadni ljudi a jadni i ovi "spasioci" kojima je duznost da skupljaju ostatke. Tuga.

ima li pilota u avionu?

pre 9 godina

Covek je prso i kraj! Nema tu mesta nikakvim teorijama zavere. Low-cost avio-kompanije stede svaki da bi izvukle sto vise profita i svoje osoblje izlazu nehumanim pritiscima, ucenama i kaznenim merama kako bi sprovodili ludacke zamisli svojih gazda. Pre nekoliko godina obelodanjeno je da neke low-cost kompanije nalazu pilotima da tankuju minimum goriva potreban za taj let, kako bi ih naterale da rutu leta i manevre planiraju tako da utrose sto manje goriva. Jer ako to ne rade avion ce da padne. Takodje je vise puta sugerisano da low-costeri forsiraju osoblje da radi vise sati od dozvoljenog, stalno redukuju radnu snagu itd. Dodajte jos i to da su aerodromi postali prave kosnice, da ljudi putuju kao nenormalni ... najcesce iz ciste dokolice jer nemaju sta drugo da rade za vrmee vikenda. Narocito samci! Sto bi rekao nas narod putuju da im vidi put kaput. Mozda je krajnje vreme da ljudi shvate da avio-karta ne moze da kosta 1 evro, ali i da bogati vlasnici aviokompanija moraju da stave tacku na svoje bogacenje. Dosta je bilo! Revolucija!

ISTINA i samo ISTINA

pre 9 godina

Mozda su bili oba pilota uspavani sa nekim narkoticima koje su dobili,DOK su bili jos na zemlji,u HOTELU ili u NEKOM restoranu,a ti narkotici su djelovali nakom nekog odredjenog vremena!!!!
Znaci da je moguc teroristicki cin obavljen jos na zemlji!!!
Znaci bez SVI teroristi na broju tj.bez gubitaka!!!!
Opcija koja je po meni izvodljiva,tj.nije nemoguca....
U svakom slucaju teroristi su sve prisutniji medju nama!!!!
Strasno...

maloicitao

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.(VP, 26. mart 2015 14:03)

Disao je normalno a da se onesvestio ne bi zapoceo spustanje aviona i ne bi povecao brzinu spustanja.

Goran

pre 9 godina

Ono sto se ne uklapa nikako u tu pricu je sto je avion ipak postepeno gubio visinu a takodje nije doslo do skoro nikakve promene kursa. Nekako mi deluje logicno da ako pilot hoce namerno da obori letilicu da ce ici na sto strmije spustanje, ne da traje 10 minuta nego 1-2 minuta a takodje mi deluje logicno da ce napraviti makar jedan manevar, ovde je putanja ostala pravolinijska 10 minuta.

Samo si ti naivan

pre 9 godina

Hmmm, nismo svi naivni
To tuzitelji tvrde da je on oborio avion, novinari su malo drugacije predstavili kao vec rijesen slucaj, ali to ce trajati godinama dok se sve ovo ne potvrdi na sudu, ovo je samo iznesena optuzba

Mika Sumikinen

pre 9 godina

Kako mozete da lupate takve gluposti?! Pa samim komentarom da je kopilot oborio sasvim ispravnu letelicu je direktan udar na kredibilitet kompanije. Kopilot je zaposleni kompanije, alo?! Nista drugo nije njihovo, avion je airbus-ov, mehanicari koji ga pregledaju i popravljaju verovatno pripadaju nekoj trecoj kompaniji, pare su lufthansa-ine.
Pa cak i da se avion pokvario, ukoliko je odrzavan po propisima, to je na racun airbus-a a ne kompanije operatera.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Francuski tuzilac daje izjavu, [ Airbas je francuski) kopilot je kriv. Nemacka kompanija ne placa odstetu porodicama nastradalih. Na kraju svi zadovoljni, sem onih 150 mucenika.

aco

pre 9 godina

Putujem cesto Ryanair -om. Njihova procedura je sledece kad jedan od pilota zeli da ode u toalet :1.ukljuci se svetlo za vezanje pojasa i svi moraju da sednu. 2.Pilot izlazi, a u tom trenutku dvoje stjuardesa (jedan je obicno muskarac od njih) ulazi u pilotsku kabinu, tako da onaj pilot koji je ostao, nije ostavljen sam.On STOJI kraj vrata unutar pilotske kabine.3.Drugi stjuart ili stjuardesa stoji sa druge strane vrata ne dozvoljavajuci prilazak vratima i opominjuci svakoga tko pokusa ustati da sedne nazad 4.Kad pilot izadje iz toaleta, on telefonira u kabinu da mu se otvote vrata i tada stjuardesa izlazi a on ulazi u pilotsku kabinu. Da je ovo bilo postovano u ovom nesrecnom slucaju, kopilot bi se tesko odlucio na ovaj akt.

ljuba

pre 9 godina

posle dva dana sve razreseno. kod nas padne helikopter i kada neko postavi pitanje sta se desilo premijer kaze: nije prosao ni dan zalosti a vi trazite krivca. i onda ide na emocije da ne zalis te ljude ako trazis da se ispita sta se desilo

Odgovor

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.
(VP, 26. mart 2015 14:03)

Znaju jer je prethodno zakljucao vrata da pilot ne bi mogao da udje. Crna kutija je registrovala lupanje i pokusaj obijanja vrata.

Vlada

pre 9 godina

Strelice, nije ga kopilot pustio da udje. Vrata imaju "DENY" funkciju, pa cak i kada ukuca kod, pilot u kabini moze da odbije zahtev. Znaci zakljucan koliko mu je volja. Jedino u slucaju da ne odreaguje na poziv sa "'DENY" vrata se automatski otkljucavaju za tridesetak sekundi. Tako da ako je tacno da je kopilot ostao sam, jako je dobro znao kako da ih ne pusti unutra.
Cak ih i stjuardese proveravaju i znaju kod. postoje i kamere ispred ulaza u pilotsku kabinu tako da piloti uvek mogu da odbiju poziv ako neko tera stjuardesu da otvori vrata. Ako je ovaj bio sam u kokpitu, svesno ih nije pustio unutra.

dragan

pre 9 godina

Ako neko prati NATIONAL GEOGRAPHI kanal, i emisiji avionske nesreće, već je odavno skontao da u gotovo svim slučajevima ako pilot ne preživi kriv je i slučaj resen, a ako slučajno preživi tj. avion nije potpuno uništen nadju neko objašnjenje. Tako da bi se suzdrzao bilo kakvog kometara.

ko jel ja

pre 9 godina

Nesto ozbiljno ne stima u toj prici. Kazu da je vriske putnika bilo samo u poslednjim trenutcima. Pa ako je kapetan pokusavao da razvali vrata sigurno je to radio nekoliko minuta i ceo avion je to cuo. Ko se ne bi ozbiljno uplasio u takvoj situaciji a da pri tome avion ponire 20m u sekundi. Moguce da je ovo samo jedna dobra prica za javnost. Mrtva usta ne govore.

francuz

pre 9 godina

Sada sam gledao izvjestaj tuzioca i stvar je vrlo jasna,samo ne shvatam da se apsolutne komande u avionu ostavljaju jednom,samo jednom covjeku,pa makar na 5 minuta.Zar im nije palo na pamet da uvijek neko moze ''puknuti'' i da nikoga ne treba ostavljati samog u kabini(mislio sam da ima pravilnik da u tom slucaju ulazi stjuart-desa upravo da neko ne ostane sam).
P.S.
Kada covjek procita neke komentare,dobija utisak da crne kutije uopste nisu potrebne...sve znaju.

Koja je tvoja talsana duzina?

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.
(mister x, 26. mart 2015 13:32)
Ti se pravis naivan ili si prirodno neinteligentan da ne kazem rec na G?

Pa svaka drzava ce otkriti i obelodaniti slucaj gde je akter obican covek u roku od odma,negde bi mozda i brze dosli rezultati...ali mora malo stampa da plati za informacije i malo da se zaradi,pa tek onda.

A,kad su u pitanju vojne nesrece,akcije,pogibije,policijske takodje,svugde gde je drzava direktno ili indirktno uljucena svugde ce se u najmanju razvalciti slucaj godinama,a neretko nece biti ni resen.
I to je tako i u banana drzavama i u ovim punim civilzacije,pameti,mudrosti i svaremenosti...tako je bilo eonima,tako ce biti i u 22.,23., i svakom veku i vo vjeki vjekova.
Zato ne talasaj jer su ti talasne duzine opasno kratke i zakrzljale...

beograd

pre 9 godina

Kopilot je umro u miru, a ne ko njegovih 150 putnika u panici.. Ko sada moze da garantuje za bilo kog pilota u svetu da nece uraditi isto? Ovo vrlo ozbiljno ugrozava poverenje u avio saobracaj..

Catatonic stupor?

pre 9 godina

"Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja."

Hajde da malo razmislimo o ovome. Da li je, na primer, japanskim kamikazama 1945. godine disanje bilo mirno tokom poslednjih minuta leta? Da li je onima što su skakali sa, na primer, Pančevačkog mosta, tokom poslednjih minuta neposredno pre pada u Dunav disanje bilo mirno?

Petar_Veliki

pre 9 godina

Svaka cast istraznom timu i javnom tuziocu iz Marselja za brzinu u iznosenju podataka. Strasno je sta su sve otkrili i detalji poslednjih munuta putinika i pilota koji je pokusavao da prodre u kabinu gde je ko-pilot namerno isao u planinu. Uzas!
Dakle, nikakav kvar ili tehnicki detalj, senzori. otkaz itd nije uzrok, kao ni otmica ili terorizam, sto je jos tragicnije i strasnije.
Srpski istrazni tim i drzava treba da se postide (a i da neko bogami odgovara) sto toliko dana posle udesa helikoptera nisu cinjenice iznete u javnost. Izgbubljeno je 7 zivota! Eto to je drzava, vojska i politicka hijerarhija kojima gradjani treba da veruju da ce im doneti bolji, sigurniji i prosperiteniji zivot.

Becks

pre 9 godina

Dve stvari:
1) pilot ce na kraju biti sasvim slucajno iz istocne evrope ili grcke

2) Lufthansa ce uraditi sve da bi spasla svoj imidz pouzdanosti. Bolje da je ludilo nego tehnicka greska, to su ih advokati savetovali.

question

pre 9 godina

Komentar sa nemackog sajta:
"Po zvanicnoj verziji putnici su morali da budu svesni toga sto se dogadja i za osam minuta niko nije mobilnim telefonom pozvao pomoc."
Jeste cudno, ne znam da li je teze verovati da je neki psihopata ubio 150 ljudi ili da Lufthansa iznosi neistine da bi zastitila ugled svoje kompanije.

Sandra

pre 9 godina

Meni ova teorija ne pije vodu. Mrtva usta ne govore. Najlakse je okriviti nekog ko vise nema mogucnost da se brani, izbeci utvrdjivanje odgovornosti i sacuvati ugled i profit kompanije.

Nikola

pre 9 godina

(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)
Vidi se da zivite u Vucicevoj Srbiji gde se blato baca na sve i svakoga. U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe. U Fr recimo, ne menjaju direktora BEA (kancelarije za avio nesrece) sa promenom vlasti. To su sluzbe na cijem su celu vrhunski profesionalci, koji vode te sluzbe nezavisno od toga ko je na vlasti. Ne postoji spinovanje zarad ostanka na vlasti. To je moguce samo u banana drzavi, gde politika pise profesionalne izvestaje i donosi odluke.

DJ Ape

pre 9 godina

Ne mogu ni da počnem da zamišljam koji je osećaj u toj milisekundi, mikrosekundi u kojoj avion udara u planinu i čovek postaje svestan da je kraj, da će poginuti, da nema više... Naježio sam se... Pokoj im dušama... Tragedija...

Vana

pre 9 godina

Iz jedne jedine rečenice se može naslutiti da je i ovaj izveštaj tek predstava za javnost...kako je moguće da putnici nisu bili svesni da nešto nije u redu sve do samog pada ako je osoblje uključujući i pilota prvo kuckalo, pa lupalo pa pokušavalo da "razvali" vrata. Nije to bio nikakav megalomanski avion da se tako nešto ne primeti. Klasična priča za porodice stradalih i javnost "ne brinite, oni nisu ni bili svesni sve do kraja" Ma ovaj svet je uzasan, i posle se mi čudimo ovim našima što zataškavaju raznorazna sr..a. Inače, seća li se još ko vojnog helikoptera?!?

Ivan

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...
(Mare,NS, 26. mart 2015 13:07)

Na zalost, kada se nekome spusti roletna, glas razuma gubi svaku tezinu.

Milan

pre 9 godina

Ne izgleda nerealno, ali opet izgleda sumnjivo, cak i da jeste ovako, pokazuje samo kolika je odgovornost pilota i potreba da budu sposobni i zdravi, jer osim svog odgovaraju i za desetine, odnosno stotine zivota...

Mrud

pre 9 godina

to će da se tvrdi da bi se skinula odgovornost kompanije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (oki, 26. mart 2015 13:05)

Što smo mi neki sumnjičav narod....pa to je neverovatno! Zbog načina na koji smo kao vrsta obitavali prethodnih 200 godina, dok su nam razne vlade i vladari ispirali mozgiće, usavršili smo sumnjičavost i teoriju zavere do savršenstva!

Angela Merker

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni

Mare,NS

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...

mister x

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.

infarkt

pre 9 godina

Zasto bi spustao avion 18 minuta, a ne za mnogo krace vreme? Da nije doziveo infarkt pa se naslonio na kontrole i tako naslonjen polako spustao avion..

student

pre 9 godina

zanimljiv splet dogadjaja, prvo New York Times ako se ne varam izbacuje vest da nisu bila oba pilota u kokpitu a posle ide ovo sokantno saopstenje tuzioca. nadam se da to nije slucaj, ali mirise mi da mozda moze da se ispostavi da je spomenuti kopilot bio muslimanske veroispovesti i da ga dovedu u vezu sa odredjenim organizacijama.

Milan Nis

pre 9 godina

Zalosno je za svaki nevin zivot,ali zasto si toliku decu zrtvovao "covece"?Nekako sam bio siguran da nije kvar u pitanju,NEMCI su to,ne verujem da su ista sa tehnicke strane prepustili slucaju.

lemy

pre 9 godina

10 minuta avion je padao,pa barem je pilot morao imati neke kljuceve za otvaranje vrata u vanrednim stanjima sa spoljne strane,u slucaju mozdanog,srcanog udara pa i za ovakav slucaj, ako avioni nemaju to, to je propust..

plying

pre 9 godina

da li ste realni??nije dovoljno sto se ta skalamerija odrzava u vazduhu protivno zakonima fizike vec jos treba da se plasimo pilota? seriously? tehnicki kvarovi, greske pilota, nesrecne okolnosti, terotizam...sad jos i suicidni piloti??

g

pre 9 godina

Uzas, uzas, uzas! Ovo je jos gore nego da je avion imao neki tehnicki problem, saznanje da je neko iz cista mira ubio 150 ljudi! Sto se kreten nije sam ubio?!Ovo nije prvi put da se tako nesto desava (Silk Air, Egypt Air). Ja sam godinama radila za jednu veiku bliskoistocnu kompaniju gde se desio slucaj da je kopilot ubio suprugu I dvoje dece, iskasapio ih I sahranio u pustinji. Sacuvao je lokaciju na telefonu, odleteo za Ameriku (pilot je bio Amerikanac), poslao CEO-u kompanije lokaciju gde mu je sahranjena porodica a onda je izvrsio samoubistvo. Sigurno znam da sam letela sa njim I on je isto tako mogao namerno da srusi avion na bilo kojem letu. Svuda ima psihicki labilnih ljudi, nazalost. Uzasno me pogadjaju ovakve vesti, provela sam toliko vremena u avionu, sa putnicima I kolegama. Najdublje saucesce.

realnoo

pre 9 godina

Bez teorija zavere molim,da je bio kvar ili otkazivanje motora avion ne bi tako lagano gubio visinu i mirno leteo do udara u planinu,bilo bi sve mnogo dramaticnije,verujte..Covek je prosto naciljao planinu bez i jednog komentara i poziva u pomoc.I jos nesto,ispitivanje crnih kutija ne rade kompanije nego nezavisne komisije sa internacionalnim strucnjacima uz nadzor ministarstva odbrane,tako da je suluda pomisao da bilo koja kompanija moze spasiti ugled manipulisuci sa tako mocnim institucijama,glupo je pominjati to.Covek je prosto psihicki popustio,nazalost!

milos

pre 9 godina

A kako znaju da kopilot nije imao srcani/mozdani udar, pa da nije mogao ni otvoriti vrata ni pilotirati avionom?! Jadna mu porodica, em poginuo, em odmah optuzen da je kriv za 150 smrti

91

pre 9 godina

Bas sam skoro gledao emisiju na Discovery-u koja se bavi avionskim nesrecama, tj. uzrocima. I takodje je bio jedan pilot koji je odradio slican fazon, reko kopilotu da mora da ide u zadnji deo aviona a on se zakljucao i namerno srusio avion. Medjutim, taj pilot je pre toga iskljucio neke prekidace koji prekidaju audio snimak u crnoj kutiji tako da prakticno nista nije moglo da se dokaze. Kasnije se ispostavilo da je pilot imao ogromne dugove, lose ulagao na berzi i tako dalje. I onda se covek zamisli kakvo je to pomracenje uma, ako je vec odlucio da sebi oduzme zivot zasto je gurao u ambis i stotine drugih ljudi ...

Gulamfer

pre 9 godina

Ako je jedan covek ubio toliko ljudi, kako onda nije teroristicki akt? Kakve veze ima sto je pilot bio Nemac. Definicija terorizma je bas to sto je on uradio. Ne mora sve da bude povezano sa muslimanima. Terorizam je kada ludi snajperista puca po kucama bilo u Novom Sadu ili Oregonu pa izvrsi samoubistvo. Motivi su mozda drugaciji, ali delo je pravno isto.

Čuperko

pre 9 godina

Propust vazduhoplpvne kompanije je očigledan u svakoj pomenutoj mogućnosti.
E sad, da se ne bi plaćala milionska odšteta porodicama nastradalih, treba pronaći mogućnosti pa i "kopilota samoubice". 18 minuta mirnog leta u smrt da nije malo prozirno.

maja

pre 9 godina

Strasno. Dzaba i psiholosko testiranje i sve, kad neko pukne pukao je i to se nazalost ne moze predvideti. Strasno je kad povuku toliko zivota sa sobom...

Haha

pre 9 godina

'Nista ne ukazuje na teroristicki akt.' Pa naravno, nije musliman..da je musliman ovo uradio sigurno bi bio teroristicki akt. Krscanski terorizam na delu, a svet o tome cuti! Dupli standardi!

Hmmm, nismo svi naivni

pre 9 godina

Postovanje i mir dusama poginulih ali kako sve znaju par dana posle pada aviona u ovom slucaju a u slucaju MH17 im treba vise od pola godine i pored materijalnih dokaza i ne ostecenih crnih kutija.

GuyFawkes

pre 9 godina

To vam je "prijatna radna atmosfera" koja vlada u Nemackoj... Niko da kaze da su ljudi na antidepresivima konstantno. I posle se pitaju sto im visokokvalifikovana radna snaga napusta drzavu... Pa moraju,da ne bi "pukli" kao ovaj nesrecnik...

Mađioničar

pre 9 godina

"U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu reč nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno. Namerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac.

Ne, nesreća je što je njega neko stavio tu da lupa i uperuje prst. Da li tužilac ovime ukazuje na to da je moguće pričati i hiperventilirati u stanju bez svesti? Da, ali samo u njegovom slučaju pred novinarima

Dr No

pre 9 godina

Kao sto sam u prethodnom komentaru napisao. Preslikano iz poslednje epizode air crush investigation o padu MH 37o gde se sumnjalo da je pilot namerno oborio avion. Mora da je i kopilot odgledao ovu emisiju i dobio ideju kako da udalji kapetana iz kokpita.

Westom

pre 9 godina

Zašto se posle pada aviona bavimo arheologijom, tražimo crne kutije po dnu mora i po planinama umesto da se svi ti isti parametri salju ka satelitu pa zatim na zemlju, u realnom vremenu, u kom slučaju bi se znalo sve i odmah? Kakva materijalna ušteda, skraćivanje patnje rodbine nastradalih i šansa za sprečavanje sličnih nesreća.

zamka progresa

pre 9 godina

To je bilo moguće da se desi zato što sada imamo na delu nove metode za sprečavanje napada terorista među putnicima na pilote. Ovo je opšti princip, odnosno paradoks bezbednosti: što su mere zaštite savršenije, to je čitav sistem ranjiviji na napad iznutra, sa unutrašnje strane "bedema". Takođe i: što je sistem pouzdaniji, to su katastrofalnije posledice njegovog otkaza jednom kada se on ipak desi. Zato svi ljudski sistemi, tehnički, bezbednosni, politički, ekonomski ... ne mogu da nam pruže mir. Moramo se pomiriti sa tim da će uvek biti katastrofa i da se od njih branimo pripremom brzog oporavka, alternativnim rešenjima i postepenom odbranom po dubini. Npr. ako je priroda neukrotiva, ne gomilajmo materijalna bogatstva koja je teško nadoknaditi posle njenog besa. Ako je nasilje problem društva, pripremimo svakog da pruži onoliko aktivnog otpora nasilju koliko može i da pomogne drugom ko je na meti, ... itd. , mislim da razumete. Pokušaji iskorenjavanja manjih problema stvaraju nove, veće i teže probleme.

teoreticar

pre 9 godina

...Nista ne ukazuje na to da je u pitanju teroristicki akt...!!!!
Ko je ovde lud???
Kada se neki samoubica bombas raznese sa neduznim ljudima okolo to je terorista!
A kopilot koji se zakljuca u cockpit i namerno ubije sebe i 149 nevinih nije terorista!!!
Razlika je samo u tehnici, a je vec 4-5 slucaj namernog rusenja aviona u svetu i ubijanja putnika.

spasenija kolček

pre 9 godina

Tragedija sa nemačkim avionom je strašna. Tuga je i govoriti o 150 izgubljenih ljudskih života. Neka im je laka zemlja.
Uzgred, mi imadosmo nesreću sa helikopterom u kojoj je stradalo osam ljudskih života. Čekamo izveštaj. Kada magla vremena pojede sećanje i pitanja koja postavljamo za tu nesreću, izveštaj će doći.
Nije mi jasno, da li je manipulacija oko ove naše nesreće tolika da još uvek u javnosti - nikom ništa.
Kao što mi nije jasno kako tako brzo doznadoše eksperti da je kopilot nemačkog aviona odveo letilicu u propast. Neizvesnost, trapavost i lažljivost medija - skoro da izbezumljuje. Nema oslonca za istinu. Mediji šaraju, javnost varaju, a ljudi u konfuziji, mraku, pitaju se zalud, čekaju - i ???

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Možda grešim, ali mislim da se ovo sve radi kako se ne bi ukaljao ugled nemačke kompanije. Da je bila rumunska, kineska ili ruska kompanija onda bi sve išlo drugačije. Pa nisu svi piloti samoubice.

Sanja

pre 9 godina

Ponovo teorije zavere! Amerika je kriva, Lufthansa manipulise itd.
Za sve ove koji veruju u ovakve gluposti, moram reci da je ovo gore za Lufthansu nego da je bio neki kvar.
Drugo, kontolisano je avion isao prema Alpama, sto znaci da je Co-pilot svesno upravljao avionom.

NouNejmovic

pre 9 godina

Meni je iskreno zao neduznih ljudi... nisam neki teoretičar zavere, ali mnogo je faktora moglo da utiče na ovo i svi znamo da svetski moćnici ne haju za ljudski bezvredni život. Meni je iskreno zao ljudi, a ovu stvar sada mogu realno da okreću kako hoće.

v3

pre 9 godina

Eto, kao sto sam jutros pretpostavio od prekjucerasnjeg "imamo problem, opasnost" i moguceg kvara, jucerasnjeg neobjasnjivog momentalnog gubitka pritiska, dodjosmo do toga da je sve sto se tice Lufthanze i Airbus-a savrseno, a pilot samoubica.
Verovatno i pilot zdrav prav i najbolji na kontrolama, jednostavno kvrcnulo mu u glavi slusajuci 16 sati dnevno za male pare tursko-nemacke i ostale lowcost imigrante koji vugljaju dernjavu decicu po krcatim lowcost letovima. Tehnicke odgovornosti dakle nema, minimalna odgovornost Lufthanze ako su pilota redovno proveravali i cao djaci sve OK idemo dalje.

dejanv

pre 9 godina

Pa naravno da ce biti ljudski faktor, ne daj Boze da se nesto pokvarilo .. koliko bi to uticalo na pad rejtinga germanwingsa..
Prosto neverovatno da bi to covek uradio..

ZetaZaku

pre 9 godina

Strašno nikad to neću razumeti, ako hoće da se ubije sto se ne obesi, ili puca sebi u glavu ne da odvede još 149 neduznih u smrt

aerofobičar

pre 9 godina

Obavezno uvesti psihijatrijski pregled za pilote i kopilote kao i za stjuardese,kao i sve putnike pre svakog leta ...jedino rešenje za sprečavanje ovakvih slučajeva... stašna spoznaja

cyberkrimi

pre 9 godina

A sta bi za helikopter, gde su kutije? Ko je kriv, kako, sta??? Ljudi za 24h sve objavise, a ovi nasi... Posle treba ostati ovde, alo, gde bre da ostanem?!

96sT0R

pre 9 godina

@Maja Ilic
Ako je ovo tacno onda je ovo odlicna vest za Airbus ali ne i za Geman Wings. Tako da sve zavisi iz koje perspektive se posmatra.

bbbbbbbbb

pre 9 godina

(Strelica, 26. mart 2015 13:06)

Kabina ima dugme za zakljucavanje u slucaju terorizma da je cak ni sigurnosni kod ne moze otvoriti.

Bravo,hocemo jos!!!

pre 9 godina

Bermudski Trougao se pomerio!!!

Sudeci po onome sto se desava u poslednje vreme(Malezija,Ukajina,Alpi),pa pisanje o svemu po 365 dana svakodnevno...mislim da se Bermudski Troguao pomerio i preselio na portale,forume i preko njih zatim u nase umove!

Svi nestali avioni u poslednje vreme su duboko skriveni svima nama u nasu svest...bravo novinari!!!Vrlo bitne stvari su ti padovi aviona da se GURAJU u tudju svest!

West Side

pre 9 godina

Alo bre vi sa teorijama zavere, pa jeste svesni da Lufthanzi vise odgovara da je doslo do nekog kvara na avionu nego ovako nesto? Da je kvar, svalili bi krivicu prvenstveno na Erbas i na nekog mehanicara, a ovako ce podneti ogroman pritisak, pljuvanje i moguce tuzbe zbog velikog propusta jer su u avion pustili pilota samoubicu. Dosta vise s teorijama zavere aman...

Frodo

pre 9 godina

Nije nemoguće da se baš to desilo, ali da neko u 28. godini odlepi toliko da avion pun putnika mirno i hladnokrvno zakuca u planinu, izgleda mi vrlo malo verovatno, a još teže dokazivo.

Ali da sačekamo, istraga će sigurno detaljno pročešljati njegov dosadašnji život i možda će naći nešto što bi išlo u prilog teoriji da je čovek rešio da se ubije. Šteta samo što je izabrao baš takav način...

Ne znam... I piloti su ljudi, pa stoga su i oni skloni odlepljivanju i samoubistvu, ništa menje nego ostali ljudi. Ovo ne bi bio prvi takav slučaj, ali mislio sam da postoje pouzdani mehanizmi kontrole. Međutim, ko može 100% tačno da zna da li će i kad će neko odlepiti?

Letim uskoro... :O

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.

MAJA Ilic

pre 9 godina

E ovo je jos gore, nego da je nesto otkazalo na avionu!
Ovo je tek belaj da ne moze biti gori...
Ako je to istina , onda su u velikom sosu!
Da li je to istina ili spekulacija..
Bilo je udesa sa sumnjom na isti razlog , Egip Air , Silk Air, pilot samoubica...????

aljica

pre 9 godina

Stravično. Ovakve nesreće gledam na Air Crash Investigation, relativno su česte, jel moguće da piloti i ostalo osoblje nemaju dodatne i stalne psihološke provere!? Tuga i užas.

Mare,NS

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...

zmitjkoe

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.

Nikola

pre 9 godina

(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)
Vidi se da zivite u Vucicevoj Srbiji gde se blato baca na sve i svakoga. U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe. U Fr recimo, ne menjaju direktora BEA (kancelarije za avio nesrece) sa promenom vlasti. To su sluzbe na cijem su celu vrhunski profesionalci, koji vode te sluzbe nezavisno od toga ko je na vlasti. Ne postoji spinovanje zarad ostanka na vlasti. To je moguce samo u banana drzavi, gde politika pise profesionalne izvestaje i donosi odluke.

z

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.

maja

pre 9 godina

Strasno. Dzaba i psiholosko testiranje i sve, kad neko pukne pukao je i to se nazalost ne moze predvideti. Strasno je kad povuku toliko zivota sa sobom...

Hmmm, nismo svi naivni

pre 9 godina

Postovanje i mir dusama poginulih ali kako sve znaju par dana posle pada aviona u ovom slucaju a u slucaju MH17 im treba vise od pola godine i pored materijalnih dokaza i ne ostecenih crnih kutija.

Letim uskoro... :O

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.

cyberkrimi

pre 9 godina

A sta bi za helikopter, gde su kutije? Ko je kriv, kako, sta??? Ljudi za 24h sve objavise, a ovi nasi... Posle treba ostati ovde, alo, gde bre da ostanem?!

Gulamfer

pre 9 godina

Ako je jedan covek ubio toliko ljudi, kako onda nije teroristicki akt? Kakve veze ima sto je pilot bio Nemac. Definicija terorizma je bas to sto je on uradio. Ne mora sve da bude povezano sa muslimanima. Terorizam je kada ludi snajperista puca po kucama bilo u Novom Sadu ili Oregonu pa izvrsi samoubistvo. Motivi su mozda drugaciji, ali delo je pravno isto.

Angela Merker

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni

preki sud

pre 9 godina

Pretpostavio sam da je avion u punoj brzini udario u planinu - pa vidite na sta lici mesto nesrece, sve se pretvorilo u konfete... Jadni ljudi a jadni i ovi "spasioci" kojima je duznost da skupljaju ostatke. Tuga.

DJ Ape

pre 9 godina

Ne mogu ni da počnem da zamišljam koji je osećaj u toj milisekundi, mikrosekundi u kojoj avion udara u planinu i čovek postaje svestan da je kraj, da će poginuti, da nema više... Naježio sam se... Pokoj im dušama... Tragedija...

MAJA Ilic

pre 9 godina

E ovo je jos gore, nego da je nesto otkazalo na avionu!
Ovo je tek belaj da ne moze biti gori...
Ako je to istina , onda su u velikom sosu!
Da li je to istina ili spekulacija..
Bilo je udesa sa sumnjom na isti razlog , Egip Air , Silk Air, pilot samoubica...????

NouNejmovic

pre 9 godina

Meni je iskreno zao neduznih ljudi... nisam neki teoretičar zavere, ali mnogo je faktora moglo da utiče na ovo i svi znamo da svetski moćnici ne haju za ljudski bezvredni život. Meni je iskreno zao ljudi, a ovu stvar sada mogu realno da okreću kako hoće.

realnoo

pre 9 godina

Bez teorija zavere molim,da je bio kvar ili otkazivanje motora avion ne bi tako lagano gubio visinu i mirno leteo do udara u planinu,bilo bi sve mnogo dramaticnije,verujte..Covek je prosto naciljao planinu bez i jednog komentara i poziva u pomoc.I jos nesto,ispitivanje crnih kutija ne rade kompanije nego nezavisne komisije sa internacionalnim strucnjacima uz nadzor ministarstva odbrane,tako da je suluda pomisao da bilo koja kompanija moze spasiti ugled manipulisuci sa tako mocnim institucijama,glupo je pominjati to.Covek je prosto psihicki popustio,nazalost!

beograd

pre 9 godina

Kopilot je umro u miru, a ne ko njegovih 150 putnika u panici.. Ko sada moze da garantuje za bilo kog pilota u svetu da nece uraditi isto? Ovo vrlo ozbiljno ugrozava poverenje u avio saobracaj..

Co-Pilot

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.
(Letim uskoro... :O, 26. mart 2015 13:06)

Apsolutno se slazem. Od 9/11 u Americi su promenili proceduru. U slucaju da jedan od pilota mora da napusti kabinu First Flight Attendant mora biti u kabini citavo vreme dok se ne vrati drugi pilot. U svakom momentu u kabini mora biti 2 ili clanova posade. Jutros sam slusao komentar jednog od americkih pilota kad se ova vest objavila i njegova prva reakcija je bila kako je moguce da je u kabini ostao samo jedan pilot. To je ogroman propust. Komentar drugog americkog pilota je bio da se ta procedura primenjuje samo u Americi dok druge drzave ili kompanije ne sprovode tu proceduru striktno. Dakle nema pravila ali posle ovoga slucaja svi ce to usvojiti. Na svim Americkim avionima je ugradjen i poseban mehanicki sigurnosni sistem "deadlock" koji se moze otvoriti samo iznutra. To je jos jedan razlog zasto u pilotskoj kabini mora uvek biti 2 ili vise clanova. Druga stvar koju su americki piloti primetili je broj sati leta ovoga co-pilota (630). U Americi bi morao imati minimum 1500 sati leta pre nego sto bi uopste seo na co-pilotsko mesto. U nekim drzavama co-pilot zavrsava obuku (pilotira kao co-pilot dok je treci pilot non-stop pored njega i prati svaki njegov potez)posle samo 250 sati. Zali boze poginulih. Tragedija.

mister x

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.

ljuba

pre 9 godina

posle dva dana sve razreseno. kod nas padne helikopter i kada neko postavi pitanje sta se desilo premijer kaze: nije prosao ni dan zalosti a vi trazite krivca. i onda ide na emocije da ne zalis te ljude ako trazis da se ispita sta se desilo

mali

pre 9 godina

citam ove komentare ovde, komentare na ZDF-u (Nemacka televezija), Engleske i nigde ne videh ovoliko znalaca i eksperata koa sto Srbija ima. Vec u startu znaju da je laz, znaju da nas Lufthansa i Airbus prodaju maglu. Sto je najgore vecina tih ljudi nije nikada letela, ne zna kako funkcionise pristup u kabini, koje mogucnosti postoje itd. Ne znaju kako funkcionise Autopilot i jos puno stvari. Ali zato se sluze teorijama zavera i koriste svaku situaciju da bi neku pricu preokrenuli onako kako samo nama odgovara.

zamka progresa

pre 9 godina

To je bilo moguće da se desi zato što sada imamo na delu nove metode za sprečavanje napada terorista među putnicima na pilote. Ovo je opšti princip, odnosno paradoks bezbednosti: što su mere zaštite savršenije, to je čitav sistem ranjiviji na napad iznutra, sa unutrašnje strane "bedema". Takođe i: što je sistem pouzdaniji, to su katastrofalnije posledice njegovog otkaza jednom kada se on ipak desi. Zato svi ljudski sistemi, tehnički, bezbednosni, politički, ekonomski ... ne mogu da nam pruže mir. Moramo se pomiriti sa tim da će uvek biti katastrofa i da se od njih branimo pripremom brzog oporavka, alternativnim rešenjima i postepenom odbranom po dubini. Npr. ako je priroda neukrotiva, ne gomilajmo materijalna bogatstva koja je teško nadoknaditi posle njenog besa. Ako je nasilje problem društva, pripremimo svakog da pruži onoliko aktivnog otpora nasilju koliko može i da pomogne drugom ko je na meti, ... itd. , mislim da razumete. Pokušaji iskorenjavanja manjih problema stvaraju nove, veće i teže probleme.

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Vidim prisustvo botova i na ovoj vesti. Francuska i Nemačka imaju svoja nezavisna tužilaštva koja ne padaju tako lako ni pod čiji uticaj (aviokompanija, premijera, predsednika, kancelara PPV-a itd.). Nije to Srbija gde će komandanti eskadrila, avijacija i armije, kao i premijer da međusobno preuzimaju odgovornost jedni od drugih.

Jeste, treba odmah ocrniti izveštaj o padu aviona, jer mi ni posle dve nedelje ne znamo kako i zašto nam je pao spasilački helikopter manje od 2 km od najprometnijeg aerodroma u zemlji, za kojim je potraga trajala više sati (potraga za Airbusom je trajala u planinama Alpa manje nego za našim helikopterom).

Uostalom, svako može da ode na flight finder i da rekonstruiše let tog aviona - spuštao se postepeno i pravolinijski, uz usporavanje u poslednjoj fazi leta pre udara. Ne treba biti pametan da se donese logičan zaključak o razlozima...

poreski obveznik

pre 9 godina

Ovde vidimo značaj jakih institucija. Avion se srušio u alpskoj zabiti pre dva dana. Danas francuski tužilac izlazi u javnost, saopštava saznanja i kaže u kom smeru se kreće istraga.
U Srbiji padne helikopter pored aerodroma, danima nakon toga ne znamo zašto je helikopter pao, tužilac se ne čuje.

head hunters

pre 9 godina

Ovako se to radi u kulturnim i civilizovanim zemljama, juce nesreca, a danas obavestene porodice o svemu, kako, gde, sta, zbog cega. Kod nas helikopter pao, jedan prica jedno, drugi prica drugo, treci preuzima odgovornost jer niko ne sme da ga pozove na nju, i menja teze kao da je neko tvrdio da bebi ne treba da se pomogne, i na kraju krivi su oni koji pitaju ko je kriv.

Mrud

pre 9 godina

to će da se tvrdi da bi se skinula odgovornost kompanije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (oki, 26. mart 2015 13:05)

Što smo mi neki sumnjičav narod....pa to je neverovatno! Zbog načina na koji smo kao vrsta obitavali prethodnih 200 godina, dok su nam razne vlade i vladari ispirali mozgiće, usavršili smo sumnjičavost i teoriju zavere do savršenstva!

Ivan

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...
(Mare,NS, 26. mart 2015 13:07)

Na zalost, kada se nekome spusti roletna, glas razuma gubi svaku tezinu.

dr

pre 9 godina

Ja sam toliko potresen ovom tragedijom,ne mogu da se ne ukljucim ponovo..
Kazu,malopre vest,najnovija,avion je bio spreman za sletanje u Dizeldorf!A trebao je da sleti za sat vremena!Pa ko to "priprema" avion za sletanje,a destinacija mu daleko jos sat leta?I jos se,sto je potpuno normalno,avion nalazi na visini od 11000 metara...
Drugo,kapetan,sa 6000 sati leta,odlazi u toalet,i ostavlja u kokpitu mladica sa 630 sati leta,a kao spremio avion za sletanje!
Ja sam leteo mnogo puta,i samo jednom sam video kapetana kako izlazi iz kokpita i ide u WC.To je bio let Amsterdam-Havana,koji traje 11 sati..
Hajde da kazemo da je to OK,dug je let,kapetan seda glava,mozda ima problema sa besikom...A poznao sam da je kapetan,oni imaju 4 zlatne trake na rukavima,kopiloti 3..
Znate kakva je bila reakcija putnika?Uopste nam nije bilo svejedno,laknulo nam je kada smo ga videli da se vraca nazad u kokpit..
Ali na Evropskim letovima,koji su od 1,5-2,5 sata leta,NIKADA nisam video nikoga da iz kokpita ikada izlazi,izuzev stjuardesa koje donose kafu i pice posadi...
Sta li je sledeca vest?

Petar_Veliki

pre 9 godina

Svaka cast istraznom timu i javnom tuziocu iz Marselja za brzinu u iznosenju podataka. Strasno je sta su sve otkrili i detalji poslednjih munuta putinika i pilota koji je pokusavao da prodre u kabinu gde je ko-pilot namerno isao u planinu. Uzas!
Dakle, nikakav kvar ili tehnicki detalj, senzori. otkaz itd nije uzrok, kao ni otmica ili terorizam, sto je jos tragicnije i strasnije.
Srpski istrazni tim i drzava treba da se postide (a i da neko bogami odgovara) sto toliko dana posle udesa helikoptera nisu cinjenice iznete u javnost. Izgbubljeno je 7 zivota! Eto to je drzava, vojska i politicka hijerarhija kojima gradjani treba da veruju da ce im doneti bolji, sigurniji i prosperiteniji zivot.

Lazar

pre 9 godina

Ovde nesto smrdi. Najlakse je da bude kriv jedan decko star 28 godina. Neki ovde prebacuju svoju krivicu i propust sada vec mrtvom coveku, koji ni ne moze da se brani.
Saucesce svim porodicama.

zoran

pre 9 godina

Ovo je 100% LAZ. Kao prvo, vrata se ne moraju razvaljivati...taman posla. Ona se mogu otvoriti s aspoljashnje strane bez problema i to svaki chlan posade zna. Samim tim da se kopilotu neshto desilo, za tih 8 minuta kapetan je normalno mogao uci u kabinu i vratiti avion na normalnu visinu.

Medjutim, ako je neko ushao u kabinu i ubio oba pilota, to menja stvar umnogome, ali zbog panike tako nesto teshko da ce objaviti. No, pustite nas sa bajkama o kapetanu koji razbija vrata....nisu ljudi debili.

Vana

pre 9 godina

Za sve one nase vajne gasterbajtere koji nam sole pamet da zivimo u banana drzavi u kojoj je sve moguce, za razliku od uredjenih zemalja u kojima se obelodanjuje istina i samo istina jer, citiram, ''U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe''...podseticu samo na slucaj upravo francuskog pilota Misela Aselina koji se i danas tuzi sa drzavom Francuskom nakon sto je dokazano da su u istrazi podmetnute lazne crne kutije kako bi krivica pala na letacko osoblje...Srecom, u ovom slucaju letacko osoblje je prezivelo i moglo da ocisti svoje ime, nesretni mladi kopilot Germanwingsa vise ne moze.

g

pre 9 godina

Uzas, uzas, uzas! Ovo je jos gore nego da je avion imao neki tehnicki problem, saznanje da je neko iz cista mira ubio 150 ljudi! Sto se kreten nije sam ubio?!Ovo nije prvi put da se tako nesto desava (Silk Air, Egypt Air). Ja sam godinama radila za jednu veiku bliskoistocnu kompaniju gde se desio slucaj da je kopilot ubio suprugu I dvoje dece, iskasapio ih I sahranio u pustinji. Sacuvao je lokaciju na telefonu, odleteo za Ameriku (pilot je bio Amerikanac), poslao CEO-u kompanije lokaciju gde mu je sahranjena porodica a onda je izvrsio samoubistvo. Sigurno znam da sam letela sa njim I on je isto tako mogao namerno da srusi avion na bilo kojem letu. Svuda ima psihicki labilnih ljudi, nazalost. Uzasno me pogadjaju ovakve vesti, provela sam toliko vremena u avionu, sa putnicima I kolegama. Najdublje saucesce.

91

pre 9 godina

Bas sam skoro gledao emisiju na Discovery-u koja se bavi avionskim nesrecama, tj. uzrocima. I takodje je bio jedan pilot koji je odradio slican fazon, reko kopilotu da mora da ide u zadnji deo aviona a on se zakljucao i namerno srusio avion. Medjutim, taj pilot je pre toga iskljucio neke prekidace koji prekidaju audio snimak u crnoj kutiji tako da prakticno nista nije moglo da se dokaze. Kasnije se ispostavilo da je pilot imao ogromne dugove, lose ulagao na berzi i tako dalje. I onda se covek zamisli kakvo je to pomracenje uma, ako je vec odlucio da sebi oduzme zivot zasto je gurao u ambis i stotine drugih ljudi ...

Borg

pre 9 godina

Laž.
(Io sono..., 26. mart 2015 14:09)

Sreca pa si ti bio u avionu pa znas sve sto je bilo......samo te molim da nam svima to ovdje pojasnis da znamo, radoznali smo a ovi nas zamajavaju.

Westom

pre 9 godina

Zašto se posle pada aviona bavimo arheologijom, tražimo crne kutije po dnu mora i po planinama umesto da se svi ti isti parametri salju ka satelitu pa zatim na zemlju, u realnom vremenu, u kom slučaju bi se znalo sve i odmah? Kakva materijalna ušteda, skraćivanje patnje rodbine nastradalih i šansa za sprečavanje sličnih nesreća.

aco

pre 9 godina

Putujem cesto Ryanair -om. Njihova procedura je sledece kad jedan od pilota zeli da ode u toalet :1.ukljuci se svetlo za vezanje pojasa i svi moraju da sednu. 2.Pilot izlazi, a u tom trenutku dvoje stjuardesa (jedan je obicno muskarac od njih) ulazi u pilotsku kabinu, tako da onaj pilot koji je ostao, nije ostavljen sam.On STOJI kraj vrata unutar pilotske kabine.3.Drugi stjuart ili stjuardesa stoji sa druge strane vrata ne dozvoljavajuci prilazak vratima i opominjuci svakoga tko pokusa ustati da sedne nazad 4.Kad pilot izadje iz toaleta, on telefonira u kabinu da mu se otvote vrata i tada stjuardesa izlazi a on ulazi u pilotsku kabinu. Da je ovo bilo postovano u ovom nesrecnom slucaju, kopilot bi se tesko odlucio na ovaj akt.

Frodo

pre 9 godina

Nije nemoguće da se baš to desilo, ali da neko u 28. godini odlepi toliko da avion pun putnika mirno i hladnokrvno zakuca u planinu, izgleda mi vrlo malo verovatno, a još teže dokazivo.

Ali da sačekamo, istraga će sigurno detaljno pročešljati njegov dosadašnji život i možda će naći nešto što bi išlo u prilog teoriji da je čovek rešio da se ubije. Šteta samo što je izabrao baš takav način...

Ne znam... I piloti su ljudi, pa stoga su i oni skloni odlepljivanju i samoubistvu, ništa menje nego ostali ljudi. Ovo ne bi bio prvi takav slučaj, ali mislio sam da postoje pouzdani mehanizmi kontrole. Međutim, ko može 100% tačno da zna da li će i kad će neko odlepiti?

milos

pre 9 godina

A kako znaju da kopilot nije imao srcani/mozdani udar, pa da nije mogao ni otvoriti vrata ni pilotirati avionom?! Jadna mu porodica, em poginuo, em odmah optuzen da je kriv za 150 smrti

dragan

pre 9 godina

Ako neko prati NATIONAL GEOGRAPHI kanal, i emisiji avionske nesreće, već je odavno skontao da u gotovo svim slučajevima ako pilot ne preživi kriv je i slučaj resen, a ako slučajno preživi tj. avion nije potpuno uništen nadju neko objašnjenje. Tako da bi se suzdrzao bilo kakvog kometara.

Yova

pre 9 godina

Ajde svi ovi sto kazu da je zavera da kompanija ne bi bila odgovorna i da nista ne mora da plati, da mi objasne kako ce ona da obrise svoju odgovornost u ovom slucaju ? Pilota su oni stavili u avion nokon testova i sto posto su odgovorni za sve sto on radi. Od kad neka avio kompanija ne placa odstetu u slucaju greske pilota uz to ovde namernu ? Taj pilot je deo aviona kao i da je bio problem sa motorom. Ja ne vidim ko se ovde izvlaci iz ove situacije. Ovo je cak i najgore sto moze da se desi. Jer ako je neki kvar u pitanju to moze da se sredi da se vise ne desi a ko moze da vam garantuje sta je u glavi nekog ludog pilota?

iznogud

pre 9 godina

Srbija, zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika i to.u svim mogucim oblastima, od pilotiranja i avionskih nesreca do metafizickih pitanja...

Cale

pre 9 godina

Ne razumem komentare o prebacivanju krivice na pilota da bi se otklonila odgovornost kompanije. Kompanija je odgovorna i za letelicu i za pilota podjednako. Čemu uvek teorije zavere? Iskreno saucesce porodicama stradalih.

Sanja

pre 9 godina

Ponovo teorije zavere! Amerika je kriva, Lufthansa manipulise itd.
Za sve ove koji veruju u ovakve gluposti, moram reci da je ovo gore za Lufthansu nego da je bio neki kvar.
Drugo, kontolisano je avion isao prema Alpama, sto znaci da je Co-pilot svesno upravljao avionom.

bbbbbbbbb

pre 9 godina

(Strelica, 26. mart 2015 13:06)

Kabina ima dugme za zakljucavanje u slucaju terorizma da je cak ni sigurnosni kod ne moze otvoriti.

Vana

pre 9 godina

Iz jedne jedine rečenice se može naslutiti da je i ovaj izveštaj tek predstava za javnost...kako je moguće da putnici nisu bili svesni da nešto nije u redu sve do samog pada ako je osoblje uključujući i pilota prvo kuckalo, pa lupalo pa pokušavalo da "razvali" vrata. Nije to bio nikakav megalomanski avion da se tako nešto ne primeti. Klasična priča za porodice stradalih i javnost "ne brinite, oni nisu ni bili svesni sve do kraja" Ma ovaj svet je uzasan, i posle se mi čudimo ovim našima što zataškavaju raznorazna sr..a. Inače, seća li se još ko vojnog helikoptera?!?

ZetaZaku

pre 9 godina

Strašno nikad to neću razumeti, ako hoće da se ubije sto se ne obesi, ili puca sebi u glavu ne da odvede još 149 neduznih u smrt

Glas razuma

pre 9 godina

Oooj, Srbadijo! Dosta vise sa vasim "neverovanjem", ko vas uopste uzima za ozbiljno, ili pita za misljenje. Jeste, lazirali su izvastaj da vama dignu pritisak, kad vam kazem. Prekinite sa teorijama zavere, postaje odvratno.

teoreticar

pre 9 godina

...Nista ne ukazuje na to da je u pitanju teroristicki akt...!!!!
Ko je ovde lud???
Kada se neki samoubica bombas raznese sa neduznim ljudima okolo to je terorista!
A kopilot koji se zakljuca u cockpit i namerno ubije sebe i 149 nevinih nije terorista!!!
Razlika je samo u tehnici, a je vec 4-5 slucaj namernog rusenja aviona u svetu i ubijanja putnika.

Sima Radosavljevic Garnisna

pre 9 godina

Ovoliki cinizam, neverovanje u zvanicne verije, sumnja u svaku izjavu, mrznja prema Zapadu, bezosecajnost prema osnovnim ljudskim stradanjima, patoloska potreba da se u apsolutno svemu vide teorije zavere, a pri tom se nema ni minimum minumuma osnovnog znanja (i osecaja) o tome kako svet zaista funkcionise, kako je to zaista ziveti u slobodnom drustvu, i biti slobodan da razmisljas sopstvenom glavom... Strasno je u sta smo se pretvorili kao narod, nacija, drustvo i pojedinci... Strasno... strasno...

A ovi ljudi sto su izgubili zivote u tom avionu, dusa me boli kao da sam izgubio nekog najrodjenijeg...

ko jel ja

pre 9 godina

Nesto ozbiljno ne stima u toj prici. Kazu da je vriske putnika bilo samo u poslednjim trenutcima. Pa ako je kapetan pokusavao da razvali vrata sigurno je to radio nekoliko minuta i ceo avion je to cuo. Ko se ne bi ozbiljno uplasio u takvoj situaciji a da pri tome avion ponire 20m u sekundi. Moguce da je ovo samo jedna dobra prica za javnost. Mrtva usta ne govore.

pa kako

pre 9 godina

Princip cetvero ociju je standard u pojedinim granama biznisa sto je decija igra u odnosu na ovu vrstu odgovornosti. Mada, ovo se ne moze spreciti ako budala nesto naumi...

question

pre 9 godina

Komentar sa nemackog sajta:
"Po zvanicnoj verziji putnici su morali da budu svesni toga sto se dogadja i za osam minuta niko nije mobilnim telefonom pozvao pomoc."
Jeste cudno, ne znam da li je teze verovati da je neki psihopata ubio 150 ljudi ili da Lufthansa iznosi neistine da bi zastitila ugled svoje kompanije.

Cipli

pre 9 godina

Danas svi koji salju molbe za posao pisu sledece; mlad, pozitivan,socijalan,obozavam raditi sa ljudima,uskacem na posao kad nitko drugi nece. Plata nije bitna samo da firma bude uspesnija. Radim i gratis. Mentalno sam zdrav i jedva cekam poceti moj show? Tkome danas verovati kad su svi sa osmehom i nalickani a unutra.......Brrrrrrr Mozak je ipak jedan labirint za nas same a kako da drugi udju u nas....

only fools and horses

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.
(z, 26. mart 2015 14:01)

Mi jesmo banana država, to bar nije sporno. Ali oni su EU, oni 9 meseci slušaju crne kutije i komunikaciju sa kontrolom leta onog aviona što pade u Ukrajini. I spremaju valjda saopštenje.
Da se ne lažemo, sve je stvar interesa, i nema toga što politika ne bi uradila iz interesa. Bila to mala državica ili velika i moćna sila.

jok

pre 9 godina

Vidim da teorije zavere cvetaju, ali NE samo ovde (u Srbiji) cvetaju sirom sveta.
Nemojte ziveti u ubedjenju da je to neki specijalitet Srba.

ima li pilota u avionu?

pre 9 godina

Covek je prso i kraj! Nema tu mesta nikakvim teorijama zavere. Low-cost avio-kompanije stede svaki da bi izvukle sto vise profita i svoje osoblje izlazu nehumanim pritiscima, ucenama i kaznenim merama kako bi sprovodili ludacke zamisli svojih gazda. Pre nekoliko godina obelodanjeno je da neke low-cost kompanije nalazu pilotima da tankuju minimum goriva potreban za taj let, kako bi ih naterale da rutu leta i manevre planiraju tako da utrose sto manje goriva. Jer ako to ne rade avion ce da padne. Takodje je vise puta sugerisano da low-costeri forsiraju osoblje da radi vise sati od dozvoljenog, stalno redukuju radnu snagu itd. Dodajte jos i to da su aerodromi postali prave kosnice, da ljudi putuju kao nenormalni ... najcesce iz ciste dokolice jer nemaju sta drugo da rade za vrmee vikenda. Narocito samci! Sto bi rekao nas narod putuju da im vidi put kaput. Mozda je krajnje vreme da ljudi shvate da avio-karta ne moze da kosta 1 evro, ali i da bogati vlasnici aviokompanija moraju da stave tacku na svoje bogacenje. Dosta je bilo! Revolucija!

Vlada

pre 9 godina

Strelice, nije ga kopilot pustio da udje. Vrata imaju "DENY" funkciju, pa cak i kada ukuca kod, pilot u kabini moze da odbije zahtev. Znaci zakljucan koliko mu je volja. Jedino u slucaju da ne odreaguje na poziv sa "'DENY" vrata se automatski otkljucavaju za tridesetak sekundi. Tako da ako je tacno da je kopilot ostao sam, jako je dobro znao kako da ih ne pusti unutra.
Cak ih i stjuardese proveravaju i znaju kod. postoje i kamere ispred ulaza u pilotsku kabinu tako da piloti uvek mogu da odbiju poziv ako neko tera stjuardesu da otvori vrata. Ako je ovaj bio sam u kokpitu, svesno ih nije pustio unutra.

Sandra

pre 9 godina

Meni ova teorija ne pije vodu. Mrtva usta ne govore. Najlakse je okriviti nekog ko vise nema mogucnost da se brani, izbeci utvrdjivanje odgovornosti i sacuvati ugled i profit kompanije.

VS

pre 9 godina

Ekspeditivnost i preciznost zvanicnih saopstenja nalazu - (okreni-obrni) da tek treba ocekivati (da li i docekati?) detaljnu analizu psiho-fizicke licnosti i zivota doticnog kopilota (kap, srcani - mozdani udar, nalet depresije, porodicne, licne, intimne prilike?..), mada je isuvise koincidencije izmedju izlaska kapeta letelice iz kokpita i eventualnih daljih desavanja).U TV serijiji Nat.geogr. o avionskim nesrecama nedavno je objavljen "slucaj" pilota - kapetana (te i te azijske komp.) koji namerno obara avion zbog velikog gubitka na berzanskoj igri, a uz nemogucnost vracanja takodje velikog licnog duga). Sve dolazi u obzir, i zvanicno objasnjenje tragedije u alpima, i dalja istraga,i kapitalne finansijske posledice ove nesrece po Airbus komp.koje su vec usledile... A i cinjenica da covek ipak nije ptica i da ce se mnogo ko opredeliti da putuje, recimo, trotinetom, eventualno biciklom;ssto je (koliko-toliko) sigurno.Ssalu na stranu (kakve ssale!), hocemo li ovde docekati, najzad, najavljene izvestaje dve komisije o padu vojnog helikopetara i sedam pogreba?! Jedan rok je istekao, drugome se blizi najavljeni kraj.

Milan

pre 9 godina

Ne izgleda nerealno, ali opet izgleda sumnjivo, cak i da jeste ovako, pokazuje samo kolika je odgovornost pilota i potreba da budu sposobni i zdravi, jer osim svog odgovaraju i za desetine, odnosno stotine zivota...

lemy

pre 9 godina

10 minuta avion je padao,pa barem je pilot morao imati neke kljuceve za otvaranje vrata u vanrednim stanjima sa spoljne strane,u slucaju mozdanog,srcanog udara pa i za ovakav slucaj, ako avioni nemaju to, to je propust..

Sport Bili

pre 9 godina

Ako je ovo objavljeno, verovatno imaju pouzdaniji dokaz od "mirnog disanja" da je covek bio svestan.
Verujem da ce se koliko sutra teroristicki akt uvesti u pricu.Zaista, ako je mirno leteo i naciljao u planinu onda cilj nije bio samoubistvo, vec masovno ubistvo. Zao mi je putnika i posade i njihove agonije jer su morali biti svesni da se nesto strasno desava.

v3

pre 9 godina

Eto, kao sto sam jutros pretpostavio od prekjucerasnjeg "imamo problem, opasnost" i moguceg kvara, jucerasnjeg neobjasnjivog momentalnog gubitka pritiska, dodjosmo do toga da je sve sto se tice Lufthanze i Airbus-a savrseno, a pilot samoubica.
Verovatno i pilot zdrav prav i najbolji na kontrolama, jednostavno kvrcnulo mu u glavi slusajuci 16 sati dnevno za male pare tursko-nemacke i ostale lowcost imigrante koji vugljaju dernjavu decicu po krcatim lowcost letovima. Tehnicke odgovornosti dakle nema, minimalna odgovornost Lufthanze ako su pilota redovno proveravali i cao djaci sve OK idemo dalje.

96sT0R

pre 9 godina

@Maja Ilic
Ako je ovo tacno onda je ovo odlicna vest za Airbus ali ne i za Geman Wings. Tako da sve zavisi iz koje perspektive se posmatra.

Mika Sumikinen

pre 9 godina

Kako mozete da lupate takve gluposti?! Pa samim komentarom da je kopilot oborio sasvim ispravnu letelicu je direktan udar na kredibilitet kompanije. Kopilot je zaposleni kompanije, alo?! Nista drugo nije njihovo, avion je airbus-ov, mehanicari koji ga pregledaju i popravljaju verovatno pripadaju nekoj trecoj kompaniji, pare su lufthansa-ine.
Pa cak i da se avion pokvario, ukoliko je odrzavan po propisima, to je na racun airbus-a a ne kompanije operatera.

petar

pre 9 godina

Ovakvo ponasanje nije rezervisano samo za pilote. Svako ko upravlja bilo kojim vozilom ovo moze da izvede. To nije ekskluzivnost avio saobracaja. Molite boga da onaj ko vam dolazi u susret na putu nije ovakav covek. Kladim se da je njegov razlog bio trivijalan, ali pravi razlog je bespostedni surovi sistem koji su ljudi uspeli da izgrade na u ovoj promasenoj civilizaciji gde gramzivost kapitala ne zna za granice.

dragaN

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.
(zmitjkoe, 26. mart 2015 14:02)

Vidim ja da si ti mnogo inteligentan. Naravno da je bolje reci da je pilot bio ludak (jer pilot ludak moze da radi u bilo kojoj avio kompaniji, na primer bio normalan pa ga zena ostavila i resio da se ubije ili pre mesec dana promenio religiju i resio da piostane terorista), nego da je avion pao zato sto je bio star ili zato sto nije odrzavan po propisima.

dottore

pre 9 godina

Kojih komentara ovde ima....pa za Lufthansu i GW je najgora opcija da im je pilot izvrsio samoubistvo, gore opcije nema za njih! Kraj price! I jos nesto, leteo sam toliko puta sa obe kompanije, svaka cast pogotovo Germanwings, usluga, hrana, prostor u avionu, usluga sve je na vrhunskom nivou..velika tragedija svakako..i momak ako je to uradio, nije vise ziv i zrtva je..

mile

pre 9 godina

francuzi su za jedan i pol dan rešili šta se desilo sa avionom,i ko je odgovoran.....naše vlasti još uvek kriju istragu,rezultate i ko je odgovoran....a prošlo je desetak dana...e to je razlika izmedju ozboljne evropske zemlje i kvazi drzave pod PPV vlašću.

plying

pre 9 godina

da li ste realni??nije dovoljno sto se ta skalamerija odrzava u vazduhu protivno zakonima fizike vec jos treba da se plasimo pilota? seriously? tehnicki kvarovi, greske pilota, nesrecne okolnosti, terotizam...sad jos i suicidni piloti??

Odgovor

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.
(VP, 26. mart 2015 14:03)

Znaju jer je prethodno zakljucao vrata da pilot ne bi mogao da udje. Crna kutija je registrovala lupanje i pokusaj obijanja vrata.

Visnja

pre 9 godina

Koliki psihopata treba da bude neko da u samoubistvo povede jos 149 ljudi?! Ovo je uzasno i neverovatno. Ako je istina, ovo je potpuno bolestan um. Tragedija.

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Možda grešim, ali mislim da se ovo sve radi kako se ne bi ukaljao ugled nemačke kompanije. Da je bila rumunska, kineska ili ruska kompanija onda bi sve išlo drugačije. Pa nisu svi piloti samoubice.

infarkt

pre 9 godina

Zasto bi spustao avion 18 minuta, a ne za mnogo krace vreme? Da nije doziveo infarkt pa se naslonio na kontrole i tako naslonjen polako spustao avion..

West Side

pre 9 godina

Alo bre vi sa teorijama zavere, pa jeste svesni da Lufthanzi vise odgovara da je doslo do nekog kvara na avionu nego ovako nesto? Da je kvar, svalili bi krivicu prvenstveno na Erbas i na nekog mehanicara, a ovako ce podneti ogroman pritisak, pljuvanje i moguce tuzbe zbog velikog propusta jer su u avion pustili pilota samoubicu. Dosta vise s teorijama zavere aman...

Psihijatar

pre 9 godina

To je uvijek problem kad vidite intelingentnog,ugodnog i nasmijanog covjeka.
To je samo vanjska fasada. A unutra moze biti uragan bolesnih misli koje samo cekaju izaci vani. Ovakvih tipova ima na vrlo jakim pozicijama u drustvu sirom svijeta. Ali su oni jos u stanju pause. Razmisljaju hocu-necu....
Nitko ne moze uci u vasu glavu ako ga vi ne pustate.!

Dr No

pre 9 godina

Kao sto sam u prethodnom komentaru napisao. Preslikano iz poslednje epizode air crush investigation o padu MH 37o gde se sumnjalo da je pilot namerno oborio avion. Mora da je i kopilot odgledao ovu emisiju i dobio ideju kako da udalji kapetana iz kokpita.

rale

pre 9 godina

smrt je bila brza i čista ako se za to neko brine ali nažalost agonija i panika koju je prouzrokovalo saznanje da se ide u smrt i da si nemoćan da uradiš išta po tom pitanju je teško beznađe i pakao i nikom ga ne želim

francuz

pre 9 godina

Sada sam gledao izvjestaj tuzioca i stvar je vrlo jasna,samo ne shvatam da se apsolutne komande u avionu ostavljaju jednom,samo jednom covjeku,pa makar na 5 minuta.Zar im nije palo na pamet da uvijek neko moze ''puknuti'' i da nikoga ne treba ostavljati samog u kabini(mislio sam da ima pravilnik da u tom slucaju ulazi stjuart-desa upravo da neko ne ostane sam).
P.S.
Kada covjek procita neke komentare,dobija utisak da crne kutije uopste nisu potrebne...sve znaju.

Koki

pre 9 godina

Uvek ima budala kojima je "dosta života". Pa ono, kad već "ide" da ode u "velikom stilu". Onaj pre neki dan u Novom Sadu puca iz snajpera po kućama i ljudima jer "ih mrzi što imaju više od njega".

Svakakvi likovi šetaju medju nama...a na prvi pogled, niko ne bi reko da je poremećena ličnost...

Kad neka budala odluči da napravi haos i pritom ostavi i svoj život, ne možeš mu ništa- osim da se nadaš da će u ključnom momentu biti sprečen... uglavnom i budu sprečeni, ali na žalost, nekad ne..

Nepoverljiva

pre 9 godina

Ovo mi lici na avion u kome je bila Vesna Vulovic, prosle su godine i godine, dok se nije objavilo sta je zasita uzrok pada aviona...
Strasno za porodice koje su sada ocajne.
Sve ostalo show.
Moje najiskrenije saucesce porodicama. Strasno.

Saša

pre 9 godina

Mene i dalje muči kako kontrola leta nije dala uzbunu lovačkoj avijaciji ako imamo putnički avion koji, tokom 8 minuta bez razloga, bez komunikacije sa kontrolom ponire.
Nisam vazduhoplovni stručnjak, ne znam koja je procedura za davanje uzbune, ali prosto mi je nelogično da ako se za takve stvari ne daje uzbuna, zašta se daje? Kad pozovu i kažu 'mi smo teroristi, oteli smo avion i zapucaćemo se tu i tu'?

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Istragu vode Francuzi uz pomoć nemačkih eksperata, koliko sam shvatila (nisam pročitala sve vesti na ovu temu). Zar bi svi ti ljudi, u slučaju pokušaja zataškavanja, ćutali i dopustili da krivica padne na Lubica? Nekako mi je to neverovatno da barem jednoj osobi ne proradi savest (u slučaju da se radi o prikrivanju tehničkih propusta).

dvds

pre 9 godina

Prvo ako je ovo istina "kopilot" nije samoubica nego ubica i psihopata koji je opasno mrzeo ljudski rod.
Ovo pak sa druge strane inicira mali milion pitanja o "savršenosti" nemačkih pilota i procedura:
- kako su propustili da provale da je "sajki"?
- kako mu je dozvoljeno da bude kopilot posle samo 600 sati leta,
- i treće i najvažnije: ko je dozvolio Nemcima takvu bahatost u proceduri da dozvoljavaju da u kabini u bilo kojoj situaciji može da ostane samo jedna osoba? Sada bi trebalo da budu tuženi za masovno ubistvo iz nehata.
Posle svega ovoga Luhthanasa i GermanWings za mene nikad pa ni kao zadnja opcija.
A Lufthansini piloti nek nastave da štrajkuju za bolje penzione uslove. Teraju oni lako svoju kompaniju u bankrot. Znaš koliko imam razumevanja za njihove zahteve sada: NULA.

dejanv

pre 9 godina

Pa naravno da ce biti ljudski faktor, ne daj Boze da se nesto pokvarilo .. koliko bi to uticalo na pad rejtinga germanwingsa..
Prosto neverovatno da bi to covek uradio..

maloicitao

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.(VP, 26. mart 2015 14:03)

Disao je normalno a da se onesvestio ne bi zapoceo spustanje aviona i ne bi povecao brzinu spustanja.

Goran

pre 9 godina

Ono sto se ne uklapa nikako u tu pricu je sto je avion ipak postepeno gubio visinu a takodje nije doslo do skoro nikakve promene kursa. Nekako mi deluje logicno da ako pilot hoce namerno da obori letilicu da ce ici na sto strmije spustanje, ne da traje 10 minuta nego 1-2 minuta a takodje mi deluje logicno da ce napraviti makar jedan manevar, ovde je putanja ostala pravolinijska 10 minuta.

mali radojica

pre 9 godina

E sad za proslogodisnji pad MH370 vecina strucnjaka mislu da je 99% pilot u nekom ludilu odlucio da se nekome za nesto osveti pa je isplanirao onakav nestanak aviona. Ako ali samo ako se ovo ispostavi kao istina e onda putovanje avionom dobija potpuno novi smisao. Predlazem da osoblje aviona nosi zelene bedzeve da su prosli psihotest koji se mora u svakoj kompaniji polagati bar 5 puta mesecno. Mislim ludilo ali totalno!!!!

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko strasno,jezivo!Namerno!Toliko poginulih ljudi,takva tragedija i zalost i na sve to kazu namerno je oborio avion!Ne moze se ni komentarista!Najdublje saucesce porodicama!

Becks

pre 9 godina

Dve stvari:
1) pilot ce na kraju biti sasvim slucajno iz istocne evrope ili grcke

2) Lufthansa ce uraditi sve da bi spasla svoj imidz pouzdanosti. Bolje da je ludilo nego tehnicka greska, to su ih advokati savetovali.

GuyFawkes

pre 9 godina

To vam je "prijatna radna atmosfera" koja vlada u Nemackoj... Niko da kaze da su ljudi na antidepresivima konstantno. I posle se pitaju sto im visokokvalifikovana radna snaga napusta drzavu... Pa moraju,da ne bi "pukli" kao ovaj nesrecnik...

student

pre 9 godina

zanimljiv splet dogadjaja, prvo New York Times ako se ne varam izbacuje vest da nisu bila oba pilota u kokpitu a posle ide ovo sokantno saopstenje tuzioca. nadam se da to nije slucaj, ali mirise mi da mozda moze da se ispostavi da je spomenuti kopilot bio muslimanske veroispovesti i da ga dovedu u vezu sa odredjenim organizacijama.

Djenka

pre 9 godina

Mrtva usta ne govore. Ovo je treca verzija od strane zvanicnika za samo 24h. A I ova ne pije vodu, pilot je imao nacin da se vrati u kabinu osim ako kopilot nije poneo trokrilni sifonjer sa sobom da blokira vrata.

Da se vratimo na odbijanje posade da leti dan ranije i na starost i tehcnicku ispravnost aviona. Ima vise logike nego da je neko namerno ubio 150 ljudi da bi sebi skratio zivot. 28 godina, posao kao pilot, strujadese oko njega, stalno u pokretu. I depresivan. Da je rudar ili bankar ili da je imao 60 godina i 4 raspala braka iza sebe pa 'ajde.

Ne verujem ovoj verziji. Mrtva usta NE govore, ovo je najlaksa varijanta za sve koji nesto treba da plate.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Francuski tuzilac daje izjavu, [ Airbas je francuski) kopilot je kriv. Nemacka kompanija ne placa odstetu porodicama nastradalih. Na kraju svi zadovoljni, sem onih 150 mucenika.

analiticar

pre 9 godina

umeju to francuzi da kazu, da je posada kriva. recimo:

http://www.airdisaster.com/investigations/af296/af296.shtml

The Black Boxes were taken undamaged from the aircraft 2 hours after the crash, but unfortunately they have been out of control of justice for 10 days, and since May 1998 it is proven that the Flight Data Recorder was substituted during this period. The Lausanne Institute of Police Forensic Evidence and Criminology (IPSC) comes to the conclusion that the Black Boxes used in the trial to declare the pilot guilty are NOT the ones taken from the aircraft.

xix

pre 9 godina

što se tiče security koda:

The door would usually be in the normal position, but if the reports are true, it would appear that after one of the pilots left the cockpit, it was switched to the locked position. Doing so prevents the other pilot from using a keypad and emergency code to get in from the outside, he said.

American carriers require that any pilot leaving the flight deck be replaced by a flight attendant, so that two people remain in the cockpit at all times, but that's not the case with all airlines internationally.

dakle, kada pilot ode u wc, vrata se mogu otključati sigurnosnim kodom, sem ako nisu zaključana iznutra, što se u ovom slučaju i dogodilo. u americi postoji obaveza zamene, pa ga u slučaju izlaska pilota iz kabine menja bilo ko od osoblja i kokpitu mora ostati najmanje dve osobe. u germanwingsu takvo pravilo ili ne postoji ili se ne poštuje.

Čuperko

pre 9 godina

Propust vazduhoplpvne kompanije je očigledan u svakoj pomenutoj mogućnosti.
E sad, da se ne bi plaćala milionska odšteta porodicama nastradalih, treba pronaći mogućnosti pa i "kopilota samoubice". 18 minuta mirnog leta u smrt da nije malo prozirno.

Dejan Milosevic

pre 9 godina

Potpuno ozmisljena prica za samoubistvo. Totalna glupost. Tipican pokusaj da se spasi aviokompanija i Air bus od buduceg naglog opadanja posla, kao i izbegava je za isplatu stete porodicama poginulih.
Logicno razmisljanje-sta da pilot nije isao u toalet? Jel to znaci da kopilot ne bi namerno oborio avion?

aljica

pre 9 godina

Stravično. Ovakve nesreće gledam na Air Crash Investigation, relativno su česte, jel moguće da piloti i ostalo osoblje nemaju dodatne i stalne psihološke provere!? Tuga i užas.

Mađioničar

pre 9 godina

"U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu reč nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno. Namerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac.

Ne, nesreća je što je njega neko stavio tu da lupa i uperuje prst. Da li tužilac ovime ukazuje na to da je moguće pričati i hiperventilirati u stanju bez svesti? Da, ali samo u njegovom slučaju pred novinarima

Erbas ili Boing, pitanje je sad

pre 9 godina

@zmitjkoe

Erbas ima stab u Fr, inace je takoreci evropska kompanija

Evo podataka s Vikipedije

Airbus SAS (/ˈɛərbʌs/, French: [ɛʁbys], German: [ˈɛːɐbʊs], Spanish: [ˈerβus]) is an aircraft manufacturing division of Airbus Group (formerly European Aeronautic Defence and Space Company). It is based in Blagnac, France, a suburb of Toulouse,[2][3] with production and manufacturing facilities mainly in France, Germany, Spain and the United Kingdom.

Mnogo para je u igri da bi se zezalo s kompanijom, pa nek zakljucuje ko sta hoce, ja vise verujem pilotu/pojedincu nego kompaniji

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

let od 2 sata a kapetan ide u wc??????ajd da sam glup pa bih poverovao al opet čovek mora biti operisan od mozga pa da poveruje.Jos nešto interesantno prvi su saznali oni u Njujork a zadnji u nemackoj???

ISTINA i samo ISTINA

pre 9 godina

Mozda su bili oba pilota uspavani sa nekim narkoticima koje su dobili,DOK su bili jos na zemlji,u HOTELU ili u NEKOM restoranu,a ti narkotici su djelovali nakom nekog odredjenog vremena!!!!
Znaci da je moguc teroristicki cin obavljen jos na zemlji!!!
Znaci bez SVI teroristi na broju tj.bez gubitaka!!!!
Opcija koja je po meni izvodljiva,tj.nije nemoguca....
U svakom slucaju teroristi su sve prisutniji medju nama!!!!
Strasno...

dr

pre 9 godina

Eto,jos jedna vest,kao kapa na sve...
Ako je ovo istina,sta sada Avio-kompanije treba da rade?Ne samo GermanWings,nego sve u svetu?Da pre svakog leta salju pilote na psiho-test,da se raspituju da li su u nekim problemima...
Meni i dalje ostaje nepoznanica-flight inzenjer je sve vreme bio tu,pored tog pilota,sve je video,zasto nista nije preduzeo?Zasto nije otkljucao kabinu kapetanu koji je lupao na vrata?Da li ga je ovaj,sto je oborio avion ubio,ili onesvestio...
Drugo,ako je,ponavljam ovo istinito,zamislite koliki psihopata treba biti pa lagano,18 minuta,spustati svesno avion u ambis,a ne naglo oboriti letelicu...Gledati u smrt lagano,opusteno...Zaboravljajuci,ili uopste ne hajuci da vozi 150 ljudi!
I jos nesto..Mogao je to da uradi kada su dolazili iz Dizeldorfa...A nije..Kapetan je bio tu,na svom mestu,pa verovatno nije mogao to da uradi..I kako kapetan nije primetio nikakvu promenu u njegovom raspolozenju?Pa taj koji resi to da uradi,mora na neki nacin da ispolji frustraciju,lose raspolozenje,zabrinutost..
Jadni svi oni koji su nesrecom usli u taj avion...Kao i njihove porodice..Ono sto moze biti jos gore,to je da se neko od clanova porodice nastradalih putnika ne resi da se osveti,pa da ode i da mu pobije celu porodicu..Valjda ce Nemacka policija i tu opciju uzeti u obzr,kako se broj nevino nastradalih ne bi jos uvecao...
Samo se plasim da vec za sat-dva,il sutra,ne "iskrsne" nova "informacija"..

Samo si ti naivan

pre 9 godina

Hmmm, nismo svi naivni
To tuzitelji tvrde da je on oborio avion, novinari su malo drugacije predstavili kao vec rijesen slucaj, ali to ce trajati godinama dok se sve ovo ne potvrdi na sudu, ovo je samo iznesena optuzba

Catatonic stupor?

pre 9 godina

"Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja."

Hajde da malo razmislimo o ovome. Da li je, na primer, japanskim kamikazama 1945. godine disanje bilo mirno tokom poslednjih minuta leta? Da li je onima što su skakali sa, na primer, Pančevačkog mosta, tokom poslednjih minuta neposredno pre pada u Dunav disanje bilo mirno?

Bravo,hocemo jos!!!

pre 9 godina

Bermudski Trougao se pomerio!!!

Sudeci po onome sto se desava u poslednje vreme(Malezija,Ukajina,Alpi),pa pisanje o svemu po 365 dana svakodnevno...mislim da se Bermudski Troguao pomerio i preselio na portale,forume i preko njih zatim u nase umove!

Svi nestali avioni u poslednje vreme su duboko skriveni svima nama u nasu svest...bravo novinari!!!Vrlo bitne stvari su ti padovi aviona da se GURAJU u tudju svest!

Nbg

pre 9 godina

(Mrud, 26. mart 2015 13:41)

Pa čekaj, ovde se već nedelju dana prave teorije zavere pada vojnog helikoptera, a sada su svi sto posto sigurni da je kopilot čovek pomućenog uma i da je on kriv za pad aviona? Znači za pad helikoptera su krivi svi po komandnoj odgovornosti sve do direktora doma zdravlja u NP, a ovde je kriv samo poludeli kopilot? U padu helikoptera je stradalo sedmoro ljudi, a u padu aviona 150...

Haha

pre 9 godina

'Nista ne ukazuje na teroristicki akt.' Pa naravno, nije musliman..da je musliman ovo uradio sigurno bi bio teroristicki akt. Krscanski terorizam na delu, a svet o tome cuti! Dupli standardi!

Bojan

pre 9 godina

Ko zna sta je u pitanju, prvo pitanje je kakva je procedura, koliko sme da ih ostane unutra, kako to ide za ulazak nazad, jer verujem da se kabina zakljuca kad neko izadje, jer mogao jedan da ode da pisa da izvinite na izrazu a da ovome pozli pa da ovaj lupa jer ne moze da udje, to je jedan primer, zato ne znam, ima li nacina da pilot ako je van kabine moze da udje nazad tj da je spolja otkljuca???

spasenija kolček

pre 9 godina

Tragedija sa nemačkim avionom je strašna. Tuga je i govoriti o 150 izgubljenih ljudskih života. Neka im je laka zemlja.
Uzgred, mi imadosmo nesreću sa helikopterom u kojoj je stradalo osam ljudskih života. Čekamo izveštaj. Kada magla vremena pojede sećanje i pitanja koja postavljamo za tu nesreću, izveštaj će doći.
Nije mi jasno, da li je manipulacija oko ove naše nesreće tolika da još uvek u javnosti - nikom ništa.
Kao što mi nije jasno kako tako brzo doznadoše eksperti da je kopilot nemačkog aviona odveo letilicu u propast. Neizvesnost, trapavost i lažljivost medija - skoro da izbezumljuje. Nema oslonca za istinu. Mediji šaraju, javnost varaju, a ljudi u konfuziji, mraku, pitaju se zalud, čekaju - i ???

Milan Nis

pre 9 godina

Zalosno je za svaki nevin zivot,ali zasto si toliku decu zrtvovao "covece"?Nekako sam bio siguran da nije kvar u pitanju,NEMCI su to,ne verujem da su ista sa tehnicke strane prepustili slucaju.

Stojan

pre 9 godina

Nije jasno zashto nashi toliko ovo raspredaju. Ne moze se sa sigurnoshcu nishta tvrditi.Mozda je pilot dobio srcku. Kapitalisti, profit, osiguranje, i ostalo su jedino u mislima ljudi u tim zemljama. Svakome ko je normalan je zao ljudi, ali retko koja nesreca cak i na zemlji mozed do kraja da se objasni. Verovatno je da ce se do kraja ove godine desiti josh jedna ili dve avionske katastrofe. To je cista statistika, jer ima i previshe letova...Zashto ima sve vishe i vishe poginulih u saobracajnim nesrecama. Jasno je da se taj broj mora povecavati jer je broj vozila a i priucenih vozaca sve vishe i vishe. Ili pilot je imao veliki broj letova. To nije nikakva garancija da ce sledeci let biti uspeshan. Hirurg koji je izveo stotine operacija dozivi da mu u rutinskoj operaciji pacijent umre na stolu. Novinari saberite se i mislite. Ovde je udarna vest da je pilot namerno ubio ovoliko ljudi. Ta vest lici na ovu shto je Kurir objavio na naslovnoj strani da je fudbaler Kolarov napravio dete ljubavnici. Na radio indeksu su danas ismejavali nekog paracinca shto je ne koristeci pravilno gramatiku dao oglas da prodaje kucu. Shta onda reci za dosta spikera drzavne televizije koji govore tuzilashtvo, Jugoslavija,...i josh vishe pogreshno akcentovanih reci...

Koja je tvoja talsana duzina?

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.
(mister x, 26. mart 2015 13:32)
Ti se pravis naivan ili si prirodno neinteligentan da ne kazem rec na G?

Pa svaka drzava ce otkriti i obelodaniti slucaj gde je akter obican covek u roku od odma,negde bi mozda i brze dosli rezultati...ali mora malo stampa da plati za informacije i malo da se zaradi,pa tek onda.

A,kad su u pitanju vojne nesrece,akcije,pogibije,policijske takodje,svugde gde je drzava direktno ili indirktno uljucena svugde ce se u najmanju razvalciti slucaj godinama,a neretko nece biti ni resen.
I to je tako i u banana drzavama i u ovim punim civilzacije,pameti,mudrosti i svaremenosti...tako je bilo eonima,tako ce biti i u 22.,23., i svakom veku i vo vjeki vjekova.
Zato ne talasaj jer su ti talasne duzine opasno kratke i zakrzljale...

aerofobičar

pre 9 godina

Obavezno uvesti psihijatrijski pregled za pilote i kopilote kao i za stjuardese,kao i sve putnike pre svakog leta ...jedino rešenje za sprečavanje ovakvih slučajeva... stašna spoznaja

Angela Merker

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni

zoran

pre 9 godina

Ovo je 100% LAZ. Kao prvo, vrata se ne moraju razvaljivati...taman posla. Ona se mogu otvoriti s aspoljashnje strane bez problema i to svaki chlan posade zna. Samim tim da se kopilotu neshto desilo, za tih 8 minuta kapetan je normalno mogao uci u kabinu i vratiti avion na normalnu visinu.

Medjutim, ako je neko ushao u kabinu i ubio oba pilota, to menja stvar umnogome, ali zbog panike tako nesto teshko da ce objaviti. No, pustite nas sa bajkama o kapetanu koji razbija vrata....nisu ljudi debili.

Sandra

pre 9 godina

Meni ova teorija ne pije vodu. Mrtva usta ne govore. Najlakse je okriviti nekog ko vise nema mogucnost da se brani, izbeci utvrdjivanje odgovornosti i sacuvati ugled i profit kompanije.

dragan

pre 9 godina

Ako neko prati NATIONAL GEOGRAPHI kanal, i emisiji avionske nesreće, već je odavno skontao da u gotovo svim slučajevima ako pilot ne preživi kriv je i slučaj resen, a ako slučajno preživi tj. avion nije potpuno uništen nadju neko objašnjenje. Tako da bi se suzdrzao bilo kakvog kometara.

Becks

pre 9 godina

Dve stvari:
1) pilot ce na kraju biti sasvim slucajno iz istocne evrope ili grcke

2) Lufthansa ce uraditi sve da bi spasla svoj imidz pouzdanosti. Bolje da je ludilo nego tehnicka greska, to su ih advokati savetovali.

ISTINA i samo ISTINA

pre 9 godina

Mozda su bili oba pilota uspavani sa nekim narkoticima koje su dobili,DOK su bili jos na zemlji,u HOTELU ili u NEKOM restoranu,a ti narkotici su djelovali nakom nekog odredjenog vremena!!!!
Znaci da je moguc teroristicki cin obavljen jos na zemlji!!!
Znaci bez SVI teroristi na broju tj.bez gubitaka!!!!
Opcija koja je po meni izvodljiva,tj.nije nemoguca....
U svakom slucaju teroristi su sve prisutniji medju nama!!!!
Strasno...

Slobodan Milošević

pre 9 godina

Možda grešim, ali mislim da se ovo sve radi kako se ne bi ukaljao ugled nemačke kompanije. Da je bila rumunska, kineska ili ruska kompanija onda bi sve išlo drugačije. Pa nisu svi piloti samoubice.

Hmmm, nismo svi naivni

pre 9 godina

Postovanje i mir dusama poginulih ali kako sve znaju par dana posle pada aviona u ovom slucaju a u slucaju MH17 im treba vise od pola godine i pored materijalnih dokaza i ne ostecenih crnih kutija.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Francuski tuzilac daje izjavu, [ Airbas je francuski) kopilot je kriv. Nemacka kompanija ne placa odstetu porodicama nastradalih. Na kraju svi zadovoljni, sem onih 150 mucenika.

dragaN

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.
(zmitjkoe, 26. mart 2015 14:02)

Vidim ja da si ti mnogo inteligentan. Naravno da je bolje reci da je pilot bio ludak (jer pilot ludak moze da radi u bilo kojoj avio kompaniji, na primer bio normalan pa ga zena ostavila i resio da se ubije ili pre mesec dana promenio religiju i resio da piostane terorista), nego da je avion pao zato sto je bio star ili zato sto nije odrzavan po propisima.

Vana

pre 9 godina

Iz jedne jedine rečenice se može naslutiti da je i ovaj izveštaj tek predstava za javnost...kako je moguće da putnici nisu bili svesni da nešto nije u redu sve do samog pada ako je osoblje uključujući i pilota prvo kuckalo, pa lupalo pa pokušavalo da "razvali" vrata. Nije to bio nikakav megalomanski avion da se tako nešto ne primeti. Klasična priča za porodice stradalih i javnost "ne brinite, oni nisu ni bili svesni sve do kraja" Ma ovaj svet je uzasan, i posle se mi čudimo ovim našima što zataškavaju raznorazna sr..a. Inače, seća li se još ko vojnog helikoptera?!?

Čuperko

pre 9 godina

Propust vazduhoplpvne kompanije je očigledan u svakoj pomenutoj mogućnosti.
E sad, da se ne bi plaćala milionska odšteta porodicama nastradalih, treba pronaći mogućnosti pa i "kopilota samoubice". 18 minuta mirnog leta u smrt da nije malo prozirno.

NouNejmovic

pre 9 godina

Meni je iskreno zao neduznih ljudi... nisam neki teoretičar zavere, ali mnogo je faktora moglo da utiče na ovo i svi znamo da svetski moćnici ne haju za ljudski bezvredni život. Meni je iskreno zao ljudi, a ovu stvar sada mogu realno da okreću kako hoće.

dejanv

pre 9 godina

Pa naravno da ce biti ljudski faktor, ne daj Boze da se nesto pokvarilo .. koliko bi to uticalo na pad rejtinga germanwingsa..
Prosto neverovatno da bi to covek uradio..

dr

pre 9 godina

Ja sam toliko potresen ovom tragedijom,ne mogu da se ne ukljucim ponovo..
Kazu,malopre vest,najnovija,avion je bio spreman za sletanje u Dizeldorf!A trebao je da sleti za sat vremena!Pa ko to "priprema" avion za sletanje,a destinacija mu daleko jos sat leta?I jos se,sto je potpuno normalno,avion nalazi na visini od 11000 metara...
Drugo,kapetan,sa 6000 sati leta,odlazi u toalet,i ostavlja u kokpitu mladica sa 630 sati leta,a kao spremio avion za sletanje!
Ja sam leteo mnogo puta,i samo jednom sam video kapetana kako izlazi iz kokpita i ide u WC.To je bio let Amsterdam-Havana,koji traje 11 sati..
Hajde da kazemo da je to OK,dug je let,kapetan seda glava,mozda ima problema sa besikom...A poznao sam da je kapetan,oni imaju 4 zlatne trake na rukavima,kopiloti 3..
Znate kakva je bila reakcija putnika?Uopste nam nije bilo svejedno,laknulo nam je kada smo ga videli da se vraca nazad u kokpit..
Ali na Evropskim letovima,koji su od 1,5-2,5 sata leta,NIKADA nisam video nikoga da iz kokpita ikada izlazi,izuzev stjuardesa koje donose kafu i pice posadi...
Sta li je sledeca vest?

v3

pre 9 godina

Eto, kao sto sam jutros pretpostavio od prekjucerasnjeg "imamo problem, opasnost" i moguceg kvara, jucerasnjeg neobjasnjivog momentalnog gubitka pritiska, dodjosmo do toga da je sve sto se tice Lufthanze i Airbus-a savrseno, a pilot samoubica.
Verovatno i pilot zdrav prav i najbolji na kontrolama, jednostavno kvrcnulo mu u glavi slusajuci 16 sati dnevno za male pare tursko-nemacke i ostale lowcost imigrante koji vugljaju dernjavu decicu po krcatim lowcost letovima. Tehnicke odgovornosti dakle nema, minimalna odgovornost Lufthanze ako su pilota redovno proveravali i cao djaci sve OK idemo dalje.

zmitjkoe

pre 9 godina

ma da,kako da ne... sad ce okriviti kopilota,samo da bi spasili ugled kompanije,jer nemoguce da nemacki avion padne zbog kvara,oni su savrseni
(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)

Alal ti vera na inteligenciji, Germanwings da bi spasio ugled tvrdi da imaju pilote ludake, jer francuski avioni ne mogu da se pokvare.

Lazar

pre 9 godina

Ovde nesto smrdi. Najlakse je da bude kriv jedan decko star 28 godina. Neki ovde prebacuju svoju krivicu i propust sada vec mrtvom coveku, koji ni ne moze da se brani.
Saucesce svim porodicama.

question

pre 9 godina

Komentar sa nemackog sajta:
"Po zvanicnoj verziji putnici su morali da budu svesni toga sto se dogadja i za osam minuta niko nije mobilnim telefonom pozvao pomoc."
Jeste cudno, ne znam da li je teze verovati da je neki psihopata ubio 150 ljudi ili da Lufthansa iznosi neistine da bi zastitila ugled svoje kompanije.

student

pre 9 godina

zanimljiv splet dogadjaja, prvo New York Times ako se ne varam izbacuje vest da nisu bila oba pilota u kokpitu a posle ide ovo sokantno saopstenje tuzioca. nadam se da to nije slucaj, ali mirise mi da mozda moze da se ispostavi da je spomenuti kopilot bio muslimanske veroispovesti i da ga dovedu u vezu sa odredjenim organizacijama.

Mare,NS

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...

Mađioničar

pre 9 godina

"U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu reč nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno. Namerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac.

Ne, nesreća je što je njega neko stavio tu da lupa i uperuje prst. Da li tužilac ovime ukazuje na to da je moguće pričati i hiperventilirati u stanju bez svesti? Da, ali samo u njegovom slučaju pred novinarima

mali

pre 9 godina

citam ove komentare ovde, komentare na ZDF-u (Nemacka televezija), Engleske i nigde ne videh ovoliko znalaca i eksperata koa sto Srbija ima. Vec u startu znaju da je laz, znaju da nas Lufthansa i Airbus prodaju maglu. Sto je najgore vecina tih ljudi nije nikada letela, ne zna kako funkcionise pristup u kabini, koje mogucnosti postoje itd. Ne znaju kako funkcionise Autopilot i jos puno stvari. Ali zato se sluze teorijama zavera i koriste svaku situaciju da bi neku pricu preokrenuli onako kako samo nama odgovara.

plying

pre 9 godina

da li ste realni??nije dovoljno sto se ta skalamerija odrzava u vazduhu protivno zakonima fizike vec jos treba da se plasimo pilota? seriously? tehnicki kvarovi, greske pilota, nesrecne okolnosti, terotizam...sad jos i suicidni piloti??

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

let od 2 sata a kapetan ide u wc??????ajd da sam glup pa bih poverovao al opet čovek mora biti operisan od mozga pa da poveruje.Jos nešto interesantno prvi su saznali oni u Njujork a zadnji u nemackoj???

aerofobičar

pre 9 godina

Obavezno uvesti psihijatrijski pregled za pilote i kopilote kao i za stjuardese,kao i sve putnike pre svakog leta ...jedino rešenje za sprečavanje ovakvih slučajeva... stašna spoznaja

milos

pre 9 godina

A kako znaju da kopilot nije imao srcani/mozdani udar, pa da nije mogao ni otvoriti vrata ni pilotirati avionom?! Jadna mu porodica, em poginuo, em odmah optuzen da je kriv za 150 smrti

Djenka

pre 9 godina

Mrtva usta ne govore. Ovo je treca verzija od strane zvanicnika za samo 24h. A I ova ne pije vodu, pilot je imao nacin da se vrati u kabinu osim ako kopilot nije poneo trokrilni sifonjer sa sobom da blokira vrata.

Da se vratimo na odbijanje posade da leti dan ranije i na starost i tehcnicku ispravnost aviona. Ima vise logike nego da je neko namerno ubio 150 ljudi da bi sebi skratio zivot. 28 godina, posao kao pilot, strujadese oko njega, stalno u pokretu. I depresivan. Da je rudar ili bankar ili da je imao 60 godina i 4 raspala braka iza sebe pa 'ajde.

Ne verujem ovoj verziji. Mrtva usta NE govore, ovo je najlaksa varijanta za sve koji nesto treba da plate.

Borg

pre 9 godina

Laž.
(Io sono..., 26. mart 2015 14:09)

Sreca pa si ti bio u avionu pa znas sve sto je bilo......samo te molim da nam svima to ovdje pojasnis da znamo, radoznali smo a ovi nas zamajavaju.

Nbg

pre 9 godina

(Mrud, 26. mart 2015 13:41)

Pa čekaj, ovde se već nedelju dana prave teorije zavere pada vojnog helikoptera, a sada su svi sto posto sigurni da je kopilot čovek pomućenog uma i da je on kriv za pad aviona? Znači za pad helikoptera su krivi svi po komandnoj odgovornosti sve do direktora doma zdravlja u NP, a ovde je kriv samo poludeli kopilot? U padu helikoptera je stradalo sedmoro ljudi, a u padu aviona 150...

ko jel ja

pre 9 godina

Nesto ozbiljno ne stima u toj prici. Kazu da je vriske putnika bilo samo u poslednjim trenutcima. Pa ako je kapetan pokusavao da razvali vrata sigurno je to radio nekoliko minuta i ceo avion je to cuo. Ko se ne bi ozbiljno uplasio u takvoj situaciji a da pri tome avion ponire 20m u sekundi. Moguce da je ovo samo jedna dobra prica za javnost. Mrtva usta ne govore.

Gulamfer

pre 9 godina

Ako je jedan covek ubio toliko ljudi, kako onda nije teroristicki akt? Kakve veze ima sto je pilot bio Nemac. Definicija terorizma je bas to sto je on uradio. Ne mora sve da bude povezano sa muslimanima. Terorizam je kada ludi snajperista puca po kucama bilo u Novom Sadu ili Oregonu pa izvrsi samoubistvo. Motivi su mozda drugaciji, ali delo je pravno isto.

ima li pilota u avionu?

pre 9 godina

Covek je prso i kraj! Nema tu mesta nikakvim teorijama zavere. Low-cost avio-kompanije stede svaki da bi izvukle sto vise profita i svoje osoblje izlazu nehumanim pritiscima, ucenama i kaznenim merama kako bi sprovodili ludacke zamisli svojih gazda. Pre nekoliko godina obelodanjeno je da neke low-cost kompanije nalazu pilotima da tankuju minimum goriva potreban za taj let, kako bi ih naterale da rutu leta i manevre planiraju tako da utrose sto manje goriva. Jer ako to ne rade avion ce da padne. Takodje je vise puta sugerisano da low-costeri forsiraju osoblje da radi vise sati od dozvoljenog, stalno redukuju radnu snagu itd. Dodajte jos i to da su aerodromi postali prave kosnice, da ljudi putuju kao nenormalni ... najcesce iz ciste dokolice jer nemaju sta drugo da rade za vrmee vikenda. Narocito samci! Sto bi rekao nas narod putuju da im vidi put kaput. Mozda je krajnje vreme da ljudi shvate da avio-karta ne moze da kosta 1 evro, ali i da bogati vlasnici aviokompanija moraju da stave tacku na svoje bogacenje. Dosta je bilo! Revolucija!

Vana

pre 9 godina

Za sve one nase vajne gasterbajtere koji nam sole pamet da zivimo u banana drzavi u kojoj je sve moguce, za razliku od uredjenih zemalja u kojima se obelodanjuje istina i samo istina jer, citiram, ''U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe''...podseticu samo na slucaj upravo francuskog pilota Misela Aselina koji se i danas tuzi sa drzavom Francuskom nakon sto je dokazano da su u istrazi podmetnute lazne crne kutije kako bi krivica pala na letacko osoblje...Srecom, u ovom slucaju letacko osoblje je prezivelo i moglo da ocisti svoje ime, nesretni mladi kopilot Germanwingsa vise ne moze.

lemy

pre 9 godina

10 minuta avion je padao,pa barem je pilot morao imati neke kljuceve za otvaranje vrata u vanrednim stanjima sa spoljne strane,u slucaju mozdanog,srcanog udara pa i za ovakav slucaj, ako avioni nemaju to, to je propust..

beograd

pre 9 godina

Kopilot je umro u miru, a ne ko njegovih 150 putnika u panici.. Ko sada moze da garantuje za bilo kog pilota u svetu da nece uraditi isto? Ovo vrlo ozbiljno ugrozava poverenje u avio saobracaj..

dr

pre 9 godina

Eto,jos jedna vest,kao kapa na sve...
Ako je ovo istina,sta sada Avio-kompanije treba da rade?Ne samo GermanWings,nego sve u svetu?Da pre svakog leta salju pilote na psiho-test,da se raspituju da li su u nekim problemima...
Meni i dalje ostaje nepoznanica-flight inzenjer je sve vreme bio tu,pored tog pilota,sve je video,zasto nista nije preduzeo?Zasto nije otkljucao kabinu kapetanu koji je lupao na vrata?Da li ga je ovaj,sto je oborio avion ubio,ili onesvestio...
Drugo,ako je,ponavljam ovo istinito,zamislite koliki psihopata treba biti pa lagano,18 minuta,spustati svesno avion u ambis,a ne naglo oboriti letelicu...Gledati u smrt lagano,opusteno...Zaboravljajuci,ili uopste ne hajuci da vozi 150 ljudi!
I jos nesto..Mogao je to da uradi kada su dolazili iz Dizeldorfa...A nije..Kapetan je bio tu,na svom mestu,pa verovatno nije mogao to da uradi..I kako kapetan nije primetio nikakvu promenu u njegovom raspolozenju?Pa taj koji resi to da uradi,mora na neki nacin da ispolji frustraciju,lose raspolozenje,zabrinutost..
Jadni svi oni koji su nesrecom usli u taj avion...Kao i njihove porodice..Ono sto moze biti jos gore,to je da se neko od clanova porodice nastradalih putnika ne resi da se osveti,pa da ode i da mu pobije celu porodicu..Valjda ce Nemacka policija i tu opciju uzeti u obzr,kako se broj nevino nastradalih ne bi jos uvecao...
Samo se plasim da vec za sat-dva,il sutra,ne "iskrsne" nova "informacija"..

Koja je tvoja talsana duzina?

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.
(mister x, 26. mart 2015 13:32)
Ti se pravis naivan ili si prirodno neinteligentan da ne kazem rec na G?

Pa svaka drzava ce otkriti i obelodaniti slucaj gde je akter obican covek u roku od odma,negde bi mozda i brze dosli rezultati...ali mora malo stampa da plati za informacije i malo da se zaradi,pa tek onda.

A,kad su u pitanju vojne nesrece,akcije,pogibije,policijske takodje,svugde gde je drzava direktno ili indirktno uljucena svugde ce se u najmanju razvalciti slucaj godinama,a neretko nece biti ni resen.
I to je tako i u banana drzavama i u ovim punim civilzacije,pameti,mudrosti i svaremenosti...tako je bilo eonima,tako ce biti i u 22.,23., i svakom veku i vo vjeki vjekova.
Zato ne talasaj jer su ti talasne duzine opasno kratke i zakrzljale...

Erbas ili Boing, pitanje je sad

pre 9 godina

@zmitjkoe

Erbas ima stab u Fr, inace je takoreci evropska kompanija

Evo podataka s Vikipedije

Airbus SAS (/ˈɛərbʌs/, French: [ɛʁbys], German: [ˈɛːɐbʊs], Spanish: [ˈerβus]) is an aircraft manufacturing division of Airbus Group (formerly European Aeronautic Defence and Space Company). It is based in Blagnac, France, a suburb of Toulouse,[2][3] with production and manufacturing facilities mainly in France, Germany, Spain and the United Kingdom.

Mnogo para je u igri da bi se zezalo s kompanijom, pa nek zakljucuje ko sta hoce, ja vise verujem pilotu/pojedincu nego kompaniji

Nikola

pre 9 godina

(Angela Merker, 26. mart 2015 13:06)
Vidi se da zivite u Vucicevoj Srbiji gde se blato baca na sve i svakoga. U Fr i Ger jos uvek postoji nesto sto se zove integritet sluzbe. U Fr recimo, ne menjaju direktora BEA (kancelarije za avio nesrece) sa promenom vlasti. To su sluzbe na cijem su celu vrhunski profesionalci, koji vode te sluzbe nezavisno od toga ko je na vlasti. Ne postoji spinovanje zarad ostanka na vlasti. To je moguce samo u banana drzavi, gde politika pise profesionalne izvestaje i donosi odluke.

Letim uskoro... :O

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.

infarkt

pre 9 godina

Zasto bi spustao avion 18 minuta, a ne za mnogo krace vreme? Da nije doziveo infarkt pa se naslonio na kontrole i tako naslonjen polako spustao avion..

Haha

pre 9 godina

'Nista ne ukazuje na teroristicki akt.' Pa naravno, nije musliman..da je musliman ovo uradio sigurno bi bio teroristicki akt. Krscanski terorizam na delu, a svet o tome cuti! Dupli standardi!

z

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.

Mrud

pre 9 godina

to će da se tvrdi da bi se skinula odgovornost kompanije
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (oki, 26. mart 2015 13:05)

Što smo mi neki sumnjičav narod....pa to je neverovatno! Zbog načina na koji smo kao vrsta obitavali prethodnih 200 godina, dok su nam razne vlade i vladari ispirali mozgiće, usavršili smo sumnjičavost i teoriju zavere do savršenstva!

Catatonic stupor?

pre 9 godina

"Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja."

Hajde da malo razmislimo o ovome. Da li je, na primer, japanskim kamikazama 1945. godine disanje bilo mirno tokom poslednjih minuta leta? Da li je onima što su skakali sa, na primer, Pančevačkog mosta, tokom poslednjih minuta neposredno pre pada u Dunav disanje bilo mirno?

Dejan Milosevic

pre 9 godina

Potpuno ozmisljena prica za samoubistvo. Totalna glupost. Tipican pokusaj da se spasi aviokompanija i Air bus od buduceg naglog opadanja posla, kao i izbegava je za isplatu stete porodicama poginulih.
Logicno razmisljanje-sta da pilot nije isao u toalet? Jel to znaci da kopilot ne bi namerno oborio avion?

maja

pre 9 godina

Strasno. Dzaba i psiholosko testiranje i sve, kad neko pukne pukao je i to se nazalost ne moze predvideti. Strasno je kad povuku toliko zivota sa sobom...

Bravo,hocemo jos!!!

pre 9 godina

Bermudski Trougao se pomerio!!!

Sudeci po onome sto se desava u poslednje vreme(Malezija,Ukajina,Alpi),pa pisanje o svemu po 365 dana svakodnevno...mislim da se Bermudski Troguao pomerio i preselio na portale,forume i preko njih zatim u nase umove!

Svi nestali avioni u poslednje vreme su duboko skriveni svima nama u nasu svest...bravo novinari!!!Vrlo bitne stvari su ti padovi aviona da se GURAJU u tudju svest!

Sima Radosavljevic Garnisna

pre 9 godina

Ovoliki cinizam, neverovanje u zvanicne verije, sumnja u svaku izjavu, mrznja prema Zapadu, bezosecajnost prema osnovnim ljudskim stradanjima, patoloska potreba da se u apsolutno svemu vide teorije zavere, a pri tom se nema ni minimum minumuma osnovnog znanja (i osecaja) o tome kako svet zaista funkcionise, kako je to zaista ziveti u slobodnom drustvu, i biti slobodan da razmisljas sopstvenom glavom... Strasno je u sta smo se pretvorili kao narod, nacija, drustvo i pojedinci... Strasno... strasno...

A ovi ljudi sto su izgubili zivote u tom avionu, dusa me boli kao da sam izgubio nekog najrodjenijeg...

Goran

pre 9 godina

Ono sto se ne uklapa nikako u tu pricu je sto je avion ipak postepeno gubio visinu a takodje nije doslo do skoro nikakve promene kursa. Nekako mi deluje logicno da ako pilot hoce namerno da obori letilicu da ce ici na sto strmije spustanje, ne da traje 10 minuta nego 1-2 minuta a takodje mi deluje logicno da ce napraviti makar jedan manevar, ovde je putanja ostala pravolinijska 10 minuta.

MAJA Ilic

pre 9 godina

E ovo je jos gore, nego da je nesto otkazalo na avionu!
Ovo je tek belaj da ne moze biti gori...
Ako je to istina , onda su u velikom sosu!
Da li je to istina ili spekulacija..
Bilo je udesa sa sumnjom na isti razlog , Egip Air , Silk Air, pilot samoubica...????

teoreticar

pre 9 godina

...Nista ne ukazuje na to da je u pitanju teroristicki akt...!!!!
Ko je ovde lud???
Kada se neki samoubica bombas raznese sa neduznim ljudima okolo to je terorista!
A kopilot koji se zakljuca u cockpit i namerno ubije sebe i 149 nevinih nije terorista!!!
Razlika je samo u tehnici, a je vec 4-5 slucaj namernog rusenja aviona u svetu i ubijanja putnika.

Samo si ti naivan

pre 9 godina

Hmmm, nismo svi naivni
To tuzitelji tvrde da je on oborio avion, novinari su malo drugacije predstavili kao vec rijesen slucaj, ali to ce trajati godinama dok se sve ovo ne potvrdi na sudu, ovo je samo iznesena optuzba

Westom

pre 9 godina

Zašto se posle pada aviona bavimo arheologijom, tražimo crne kutije po dnu mora i po planinama umesto da se svi ti isti parametri salju ka satelitu pa zatim na zemlju, u realnom vremenu, u kom slučaju bi se znalo sve i odmah? Kakva materijalna ušteda, skraćivanje patnje rodbine nastradalih i šansa za sprečavanje sličnih nesreća.

cyberkrimi

pre 9 godina

A sta bi za helikopter, gde su kutije? Ko je kriv, kako, sta??? Ljudi za 24h sve objavise, a ovi nasi... Posle treba ostati ovde, alo, gde bre da ostanem?!

dvds

pre 9 godina

Prvo ako je ovo istina "kopilot" nije samoubica nego ubica i psihopata koji je opasno mrzeo ljudski rod.
Ovo pak sa druge strane inicira mali milion pitanja o "savršenosti" nemačkih pilota i procedura:
- kako su propustili da provale da je "sajki"?
- kako mu je dozvoljeno da bude kopilot posle samo 600 sati leta,
- i treće i najvažnije: ko je dozvolio Nemcima takvu bahatost u proceduri da dozvoljavaju da u kabini u bilo kojoj situaciji može da ostane samo jedna osoba? Sada bi trebalo da budu tuženi za masovno ubistvo iz nehata.
Posle svega ovoga Luhthanasa i GermanWings za mene nikad pa ni kao zadnja opcija.
A Lufthansini piloti nek nastave da štrajkuju za bolje penzione uslove. Teraju oni lako svoju kompaniju u bankrot. Znaš koliko imam razumevanja za njihove zahteve sada: NULA.

Nepoverljiva

pre 9 godina

Ovo mi lici na avion u kome je bila Vesna Vulovic, prosle su godine i godine, dok se nije objavilo sta je zasita uzrok pada aviona...
Strasno za porodice koje su sada ocajne.
Sve ostalo show.
Moje najiskrenije saucesce porodicama. Strasno.

only fools and horses

pre 9 godina

Dadose oni objasnjenje i sled dogadjaja za dva dana, a nase komisije ne smeju ni da zucnu dok ne dobiju saglasnost od politicara. Zato su oni EU a mi banana drzava. Tamo gde se politika umesa tamo vise trava ne raste a kod nas je u svim porama drustva. Pozdrav Srbijo.
(z, 26. mart 2015 14:01)

Mi jesmo banana država, to bar nije sporno. Ali oni su EU, oni 9 meseci slušaju crne kutije i komunikaciju sa kontrolom leta onog aviona što pade u Ukrajini. I spremaju valjda saopštenje.
Da se ne lažemo, sve je stvar interesa, i nema toga što politika ne bi uradila iz interesa. Bila to mala državica ili velika i moćna sila.

jok

pre 9 godina

Vidim da teorije zavere cvetaju, ali NE samo ovde (u Srbiji) cvetaju sirom sveta.
Nemojte ziveti u ubedjenju da je to neki specijalitet Srba.

realnoo

pre 9 godina

Bez teorija zavere molim,da je bio kvar ili otkazivanje motora avion ne bi tako lagano gubio visinu i mirno leteo do udara u planinu,bilo bi sve mnogo dramaticnije,verujte..Covek je prosto naciljao planinu bez i jednog komentara i poziva u pomoc.I jos nesto,ispitivanje crnih kutija ne rade kompanije nego nezavisne komisije sa internacionalnim strucnjacima uz nadzor ministarstva odbrane,tako da je suluda pomisao da bilo koja kompanija moze spasiti ugled manipulisuci sa tako mocnim institucijama,glupo je pominjati to.Covek je prosto psihicki popustio,nazalost!

Stojan

pre 9 godina

Nije jasno zashto nashi toliko ovo raspredaju. Ne moze se sa sigurnoshcu nishta tvrditi.Mozda je pilot dobio srcku. Kapitalisti, profit, osiguranje, i ostalo su jedino u mislima ljudi u tim zemljama. Svakome ko je normalan je zao ljudi, ali retko koja nesreca cak i na zemlji mozed do kraja da se objasni. Verovatno je da ce se do kraja ove godine desiti josh jedna ili dve avionske katastrofe. To je cista statistika, jer ima i previshe letova...Zashto ima sve vishe i vishe poginulih u saobracajnim nesrecama. Jasno je da se taj broj mora povecavati jer je broj vozila a i priucenih vozaca sve vishe i vishe. Ili pilot je imao veliki broj letova. To nije nikakva garancija da ce sledeci let biti uspeshan. Hirurg koji je izveo stotine operacija dozivi da mu u rutinskoj operaciji pacijent umre na stolu. Novinari saberite se i mislite. Ovde je udarna vest da je pilot namerno ubio ovoliko ljudi. Ta vest lici na ovu shto je Kurir objavio na naslovnoj strani da je fudbaler Kolarov napravio dete ljubavnici. Na radio indeksu su danas ismejavali nekog paracinca shto je ne koristeci pravilno gramatiku dao oglas da prodaje kucu. Shta onda reci za dosta spikera drzavne televizije koji govore tuzilashtvo, Jugoslavija,...i josh vishe pogreshno akcentovanih reci...

dottore

pre 9 godina

Kojih komentara ovde ima....pa za Lufthansu i GW je najgora opcija da im je pilot izvrsio samoubistvo, gore opcije nema za njih! Kraj price! I jos nesto, leteo sam toliko puta sa obe kompanije, svaka cast pogotovo Germanwings, usluga, hrana, prostor u avionu, usluga sve je na vrhunskom nivou..velika tragedija svakako..i momak ako je to uradio, nije vise ziv i zrtva je..

Cipli

pre 9 godina

Danas svi koji salju molbe za posao pisu sledece; mlad, pozitivan,socijalan,obozavam raditi sa ljudima,uskacem na posao kad nitko drugi nece. Plata nije bitna samo da firma bude uspesnija. Radim i gratis. Mentalno sam zdrav i jedva cekam poceti moj show? Tkome danas verovati kad su svi sa osmehom i nalickani a unutra.......Brrrrrrr Mozak je ipak jedan labirint za nas same a kako da drugi udju u nas....

Bojan

pre 9 godina

Ko zna sta je u pitanju, prvo pitanje je kakva je procedura, koliko sme da ih ostane unutra, kako to ide za ulazak nazad, jer verujem da se kabina zakljuca kad neko izadje, jer mogao jedan da ode da pisa da izvinite na izrazu a da ovome pozli pa da ovaj lupa jer ne moze da udje, to je jedan primer, zato ne znam, ima li nacina da pilot ako je van kabine moze da udje nazad tj da je spolja otkljuca???

VS

pre 9 godina

Ekspeditivnost i preciznost zvanicnih saopstenja nalazu - (okreni-obrni) da tek treba ocekivati (da li i docekati?) detaljnu analizu psiho-fizicke licnosti i zivota doticnog kopilota (kap, srcani - mozdani udar, nalet depresije, porodicne, licne, intimne prilike?..), mada je isuvise koincidencije izmedju izlaska kapeta letelice iz kokpita i eventualnih daljih desavanja).U TV serijiji Nat.geogr. o avionskim nesrecama nedavno je objavljen "slucaj" pilota - kapetana (te i te azijske komp.) koji namerno obara avion zbog velikog gubitka na berzanskoj igri, a uz nemogucnost vracanja takodje velikog licnog duga). Sve dolazi u obzir, i zvanicno objasnjenje tragedije u alpima, i dalja istraga,i kapitalne finansijske posledice ove nesrece po Airbus komp.koje su vec usledile... A i cinjenica da covek ipak nije ptica i da ce se mnogo ko opredeliti da putuje, recimo, trotinetom, eventualno biciklom;ssto je (koliko-toliko) sigurno.Ssalu na stranu (kakve ssale!), hocemo li ovde docekati, najzad, najavljene izvestaje dve komisije o padu vojnog helikopetara i sedam pogreba?! Jedan rok je istekao, drugome se blizi najavljeni kraj.

Yova

pre 9 godina

Ajde svi ovi sto kazu da je zavera da kompanija ne bi bila odgovorna i da nista ne mora da plati, da mi objasne kako ce ona da obrise svoju odgovornost u ovom slucaju ? Pilota su oni stavili u avion nokon testova i sto posto su odgovorni za sve sto on radi. Od kad neka avio kompanija ne placa odstetu u slucaju greske pilota uz to ovde namernu ? Taj pilot je deo aviona kao i da je bio problem sa motorom. Ja ne vidim ko se ovde izvlaci iz ove situacije. Ovo je cak i najgore sto moze da se desi. Jer ako je neki kvar u pitanju to moze da se sredi da se vise ne desi a ko moze da vam garantuje sta je u glavi nekog ludog pilota?

Sanja

pre 9 godina

Ponovo teorije zavere! Amerika je kriva, Lufthansa manipulise itd.
Za sve ove koji veruju u ovakve gluposti, moram reci da je ovo gore za Lufthansu nego da je bio neki kvar.
Drugo, kontolisano je avion isao prema Alpama, sto znaci da je Co-pilot svesno upravljao avionom.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Svaka cast istraznom timu i javnom tuziocu iz Marselja za brzinu u iznosenju podataka. Strasno je sta su sve otkrili i detalji poslednjih munuta putinika i pilota koji je pokusavao da prodre u kabinu gde je ko-pilot namerno isao u planinu. Uzas!
Dakle, nikakav kvar ili tehnicki detalj, senzori. otkaz itd nije uzrok, kao ni otmica ili terorizam, sto je jos tragicnije i strasnije.
Srpski istrazni tim i drzava treba da se postide (a i da neko bogami odgovara) sto toliko dana posle udesa helikoptera nisu cinjenice iznete u javnost. Izgbubljeno je 7 zivota! Eto to je drzava, vojska i politicka hijerarhija kojima gradjani treba da veruju da ce im doneti bolji, sigurniji i prosperiteniji zivot.

Co-Pilot

pre 9 godina

Ozbiljan proceduralni propust ako je moguće da jedan od pilota ostane sam u kabini zaključan, jer ovo se i ranije dešavalo.
Valjda će sad promeniti tu praksu i predvideti da u kokpitu uvek moraju biti bar dve osobe.
(Letim uskoro... :O, 26. mart 2015 13:06)

Apsolutno se slazem. Od 9/11 u Americi su promenili proceduru. U slucaju da jedan od pilota mora da napusti kabinu First Flight Attendant mora biti u kabini citavo vreme dok se ne vrati drugi pilot. U svakom momentu u kabini mora biti 2 ili clanova posade. Jutros sam slusao komentar jednog od americkih pilota kad se ova vest objavila i njegova prva reakcija je bila kako je moguce da je u kabini ostao samo jedan pilot. To je ogroman propust. Komentar drugog americkog pilota je bio da se ta procedura primenjuje samo u Americi dok druge drzave ili kompanije ne sprovode tu proceduru striktno. Dakle nema pravila ali posle ovoga slucaja svi ce to usvojiti. Na svim Americkim avionima je ugradjen i poseban mehanicki sigurnosni sistem "deadlock" koji se moze otvoriti samo iznutra. To je jos jedan razlog zasto u pilotskoj kabini mora uvek biti 2 ili vise clanova. Druga stvar koju su americki piloti primetili je broj sati leta ovoga co-pilota (630). U Americi bi morao imati minimum 1500 sati leta pre nego sto bi uopste seo na co-pilotsko mesto. U nekim drzavama co-pilot zavrsava obuku (pilotira kao co-pilot dok je treci pilot non-stop pored njega i prati svaki njegov potez)posle samo 250 sati. Zali boze poginulih. Tragedija.

iznogud

pre 9 godina

Srbija, zemlja sa najvecim brojem strucnjaka po glavi stanovnika i to.u svim mogucim oblastima, od pilotiranja i avionskih nesreca do metafizickih pitanja...

g

pre 9 godina

Uzas, uzas, uzas! Ovo je jos gore nego da je avion imao neki tehnicki problem, saznanje da je neko iz cista mira ubio 150 ljudi! Sto se kreten nije sam ubio?!Ovo nije prvi put da se tako nesto desava (Silk Air, Egypt Air). Ja sam godinama radila za jednu veiku bliskoistocnu kompaniju gde se desio slucaj da je kopilot ubio suprugu I dvoje dece, iskasapio ih I sahranio u pustinji. Sacuvao je lokaciju na telefonu, odleteo za Ameriku (pilot je bio Amerikanac), poslao CEO-u kompanije lokaciju gde mu je sahranjena porodica a onda je izvrsio samoubistvo. Sigurno znam da sam letela sa njim I on je isto tako mogao namerno da srusi avion na bilo kojem letu. Svuda ima psihicki labilnih ljudi, nazalost. Uzasno me pogadjaju ovakve vesti, provela sam toliko vremena u avionu, sa putnicima I kolegama. Najdublje saucesce.

aljica

pre 9 godina

Stravično. Ovakve nesreće gledam na Air Crash Investigation, relativno su česte, jel moguće da piloti i ostalo osoblje nemaju dodatne i stalne psihološke provere!? Tuga i užas.

mister x

pre 9 godina

Eto ti, ovi za cas posla odradise posao i utvrdise uzrok pada aviona. A sta je sa onim nesrecnim nasim helikopterom, to jos nije jasno, da li "peglaju" izvestaj ili nesto slicno, videcemo.

Frodo

pre 9 godina

Nije nemoguće da se baš to desilo, ali da neko u 28. godini odlepi toliko da avion pun putnika mirno i hladnokrvno zakuca u planinu, izgleda mi vrlo malo verovatno, a još teže dokazivo.

Ali da sačekamo, istraga će sigurno detaljno pročešljati njegov dosadašnji život i možda će naći nešto što bi išlo u prilog teoriji da je čovek rešio da se ubije. Šteta samo što je izabrao baš takav način...

Ne znam... I piloti su ljudi, pa stoga su i oni skloni odlepljivanju i samoubistvu, ništa menje nego ostali ljudi. Ovo ne bi bio prvi takav slučaj, ali mislio sam da postoje pouzdani mehanizmi kontrole. Međutim, ko može 100% tačno da zna da li će i kad će neko odlepiti?

Glas razuma

pre 9 godina

Oooj, Srbadijo! Dosta vise sa vasim "neverovanjem", ko vas uopste uzima za ozbiljno, ili pita za misljenje. Jeste, lazirali su izvastaj da vama dignu pritisak, kad vam kazem. Prekinite sa teorijama zavere, postaje odvratno.

Saša

pre 9 godina

Mene i dalje muči kako kontrola leta nije dala uzbunu lovačkoj avijaciji ako imamo putnički avion koji, tokom 8 minuta bez razloga, bez komunikacije sa kontrolom ponire.
Nisam vazduhoplovni stručnjak, ne znam koja je procedura za davanje uzbune, ali prosto mi je nelogično da ako se za takve stvari ne daje uzbuna, zašta se daje? Kad pozovu i kažu 'mi smo teroristi, oteli smo avion i zapucaćemo se tu i tu'?

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Istragu vode Francuzi uz pomoć nemačkih eksperata, koliko sam shvatila (nisam pročitala sve vesti na ovu temu). Zar bi svi ti ljudi, u slučaju pokušaja zataškavanja, ćutali i dopustili da krivica padne na Lubica? Nekako mi je to neverovatno da barem jednoj osobi ne proradi savest (u slučaju da se radi o prikrivanju tehničkih propusta).

analiticar

pre 9 godina

umeju to francuzi da kazu, da je posada kriva. recimo:

http://www.airdisaster.com/investigations/af296/af296.shtml

The Black Boxes were taken undamaged from the aircraft 2 hours after the crash, but unfortunately they have been out of control of justice for 10 days, and since May 1998 it is proven that the Flight Data Recorder was substituted during this period. The Lausanne Institute of Police Forensic Evidence and Criminology (IPSC) comes to the conclusion that the Black Boxes used in the trial to declare the pilot guilty are NOT the ones taken from the aircraft.

DJ Ape

pre 9 godina

Ne mogu ni da počnem da zamišljam koji je osećaj u toj milisekundi, mikrosekundi u kojoj avion udara u planinu i čovek postaje svestan da je kraj, da će poginuti, da nema više... Naježio sam se... Pokoj im dušama... Tragedija...

96sT0R

pre 9 godina

@Maja Ilic
Ako je ovo tacno onda je ovo odlicna vest za Airbus ali ne i za Geman Wings. Tako da sve zavisi iz koje perspektive se posmatra.

West Side

pre 9 godina

Alo bre vi sa teorijama zavere, pa jeste svesni da Lufthanzi vise odgovara da je doslo do nekog kvara na avionu nego ovako nesto? Da je kvar, svalili bi krivicu prvenstveno na Erbas i na nekog mehanicara, a ovako ce podneti ogroman pritisak, pljuvanje i moguce tuzbe zbog velikog propusta jer su u avion pustili pilota samoubicu. Dosta vise s teorijama zavere aman...

GuyFawkes

pre 9 godina

To vam je "prijatna radna atmosfera" koja vlada u Nemackoj... Niko da kaze da su ljudi na antidepresivima konstantno. I posle se pitaju sto im visokokvalifikovana radna snaga napusta drzavu... Pa moraju,da ne bi "pukli" kao ovaj nesrecnik...

petar

pre 9 godina

Ovakvo ponasanje nije rezervisano samo za pilote. Svako ko upravlja bilo kojim vozilom ovo moze da izvede. To nije ekskluzivnost avio saobracaja. Molite boga da onaj ko vam dolazi u susret na putu nije ovakav covek. Kladim se da je njegov razlog bio trivijalan, ali pravi razlog je bespostedni surovi sistem koji su ljudi uspeli da izgrade na u ovoj promasenoj civilizaciji gde gramzivost kapitala ne zna za granice.

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Vidim prisustvo botova i na ovoj vesti. Francuska i Nemačka imaju svoja nezavisna tužilaštva koja ne padaju tako lako ni pod čiji uticaj (aviokompanija, premijera, predsednika, kancelara PPV-a itd.). Nije to Srbija gde će komandanti eskadrila, avijacija i armije, kao i premijer da međusobno preuzimaju odgovornost jedni od drugih.

Jeste, treba odmah ocrniti izveštaj o padu aviona, jer mi ni posle dve nedelje ne znamo kako i zašto nam je pao spasilački helikopter manje od 2 km od najprometnijeg aerodroma u zemlji, za kojim je potraga trajala više sati (potraga za Airbusom je trajala u planinama Alpa manje nego za našim helikopterom).

Uostalom, svako može da ode na flight finder i da rekonstruiše let tog aviona - spuštao se postepeno i pravolinijski, uz usporavanje u poslednjoj fazi leta pre udara. Ne treba biti pametan da se donese logičan zaključak o razlozima...

head hunters

pre 9 godina

Ovako se to radi u kulturnim i civilizovanim zemljama, juce nesreca, a danas obavestene porodice o svemu, kako, gde, sta, zbog cega. Kod nas helikopter pao, jedan prica jedno, drugi prica drugo, treci preuzima odgovornost jer niko ne sme da ga pozove na nju, i menja teze kao da je neko tvrdio da bebi ne treba da se pomogne, i na kraju krivi su oni koji pitaju ko je kriv.

pa kako

pre 9 godina

Princip cetvero ociju je standard u pojedinim granama biznisa sto je decija igra u odnosu na ovu vrstu odgovornosti. Mada, ovo se ne moze spreciti ako budala nesto naumi...

mile

pre 9 godina

francuzi su za jedan i pol dan rešili šta se desilo sa avionom,i ko je odgovoran.....naše vlasti još uvek kriju istragu,rezultate i ko je odgovoran....a prošlo je desetak dana...e to je razlika izmedju ozboljne evropske zemlje i kvazi drzave pod PPV vlašću.

ZetaZaku

pre 9 godina

Strašno nikad to neću razumeti, ako hoće da se ubije sto se ne obesi, ili puca sebi u glavu ne da odvede još 149 neduznih u smrt

Ivan

pre 9 godina

Zar covek moze biti toliki kreten?
Ako je hteo da se ubije,zasto to nije ucinio na zemlji?
Zasto je pobio 150 neduznih ljudi?
Nemam reci...
(Mare,NS, 26. mart 2015 13:07)

Na zalost, kada se nekome spusti roletna, glas razuma gubi svaku tezinu.

preki sud

pre 9 godina

Pretpostavio sam da je avion u punoj brzini udario u planinu - pa vidite na sta lici mesto nesrece, sve se pretvorilo u konfete... Jadni ljudi a jadni i ovi "spasioci" kojima je duznost da skupljaju ostatke. Tuga.

poreski obveznik

pre 9 godina

Ovde vidimo značaj jakih institucija. Avion se srušio u alpskoj zabiti pre dva dana. Danas francuski tužilac izlazi u javnost, saopštava saznanja i kaže u kom smeru se kreće istraga.
U Srbiji padne helikopter pored aerodroma, danima nakon toga ne znamo zašto je helikopter pao, tužilac se ne čuje.

Dr No

pre 9 godina

Kao sto sam u prethodnom komentaru napisao. Preslikano iz poslednje epizode air crush investigation o padu MH 37o gde se sumnjalo da je pilot namerno oborio avion. Mora da je i kopilot odgledao ovu emisiju i dobio ideju kako da udalji kapetana iz kokpita.

zamka progresa

pre 9 godina

To je bilo moguće da se desi zato što sada imamo na delu nove metode za sprečavanje napada terorista među putnicima na pilote. Ovo je opšti princip, odnosno paradoks bezbednosti: što su mere zaštite savršenije, to je čitav sistem ranjiviji na napad iznutra, sa unutrašnje strane "bedema". Takođe i: što je sistem pouzdaniji, to su katastrofalnije posledice njegovog otkaza jednom kada se on ipak desi. Zato svi ljudski sistemi, tehnički, bezbednosni, politički, ekonomski ... ne mogu da nam pruže mir. Moramo se pomiriti sa tim da će uvek biti katastrofa i da se od njih branimo pripremom brzog oporavka, alternativnim rešenjima i postepenom odbranom po dubini. Npr. ako je priroda neukrotiva, ne gomilajmo materijalna bogatstva koja je teško nadoknaditi posle njenog besa. Ako je nasilje problem društva, pripremimo svakog da pruži onoliko aktivnog otpora nasilju koliko može i da pomogne drugom ko je na meti, ... itd. , mislim da razumete. Pokušaji iskorenjavanja manjih problema stvaraju nove, veće i teže probleme.

91

pre 9 godina

Bas sam skoro gledao emisiju na Discovery-u koja se bavi avionskim nesrecama, tj. uzrocima. I takodje je bio jedan pilot koji je odradio slican fazon, reko kopilotu da mora da ide u zadnji deo aviona a on se zakljucao i namerno srusio avion. Medjutim, taj pilot je pre toga iskljucio neke prekidace koji prekidaju audio snimak u crnoj kutiji tako da prakticno nista nije moglo da se dokaze. Kasnije se ispostavilo da je pilot imao ogromne dugove, lose ulagao na berzi i tako dalje. I onda se covek zamisli kakvo je to pomracenje uma, ako je vec odlucio da sebi oduzme zivot zasto je gurao u ambis i stotine drugih ljudi ...

Cale

pre 9 godina

Ne razumem komentare o prebacivanju krivice na pilota da bi se otklonila odgovornost kompanije. Kompanija je odgovorna i za letelicu i za pilota podjednako. Čemu uvek teorije zavere? Iskreno saucesce porodicama stradalih.

aco

pre 9 godina

Putujem cesto Ryanair -om. Njihova procedura je sledece kad jedan od pilota zeli da ode u toalet :1.ukljuci se svetlo za vezanje pojasa i svi moraju da sednu. 2.Pilot izlazi, a u tom trenutku dvoje stjuardesa (jedan je obicno muskarac od njih) ulazi u pilotsku kabinu, tako da onaj pilot koji je ostao, nije ostavljen sam.On STOJI kraj vrata unutar pilotske kabine.3.Drugi stjuart ili stjuardesa stoji sa druge strane vrata ne dozvoljavajuci prilazak vratima i opominjuci svakoga tko pokusa ustati da sedne nazad 4.Kad pilot izadje iz toaleta, on telefonira u kabinu da mu se otvote vrata i tada stjuardesa izlazi a on ulazi u pilotsku kabinu. Da je ovo bilo postovano u ovom nesrecnom slucaju, kopilot bi se tesko odlucio na ovaj akt.

Psihijatar

pre 9 godina

To je uvijek problem kad vidite intelingentnog,ugodnog i nasmijanog covjeka.
To je samo vanjska fasada. A unutra moze biti uragan bolesnih misli koje samo cekaju izaci vani. Ovakvih tipova ima na vrlo jakim pozicijama u drustvu sirom svijeta. Ali su oni jos u stanju pause. Razmisljaju hocu-necu....
Nitko ne moze uci u vasu glavu ako ga vi ne pustate.!

ljuba

pre 9 godina

posle dva dana sve razreseno. kod nas padne helikopter i kada neko postavi pitanje sta se desilo premijer kaze: nije prosao ni dan zalosti a vi trazite krivca. i onda ide na emocije da ne zalis te ljude ako trazis da se ispita sta se desilo

maloicitao

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.(VP, 26. mart 2015 14:03)

Disao je normalno a da se onesvestio ne bi zapoceo spustanje aviona i ne bi povecao brzinu spustanja.

Visnja

pre 9 godina

Koliki psihopata treba da bude neko da u samoubistvo povede jos 149 ljudi?! Ovo je uzasno i neverovatno. Ako je istina, ovo je potpuno bolestan um. Tragedija.

Sport Bili

pre 9 godina

Ako je ovo objavljeno, verovatno imaju pouzdaniji dokaz od "mirnog disanja" da je covek bio svestan.
Verujem da ce se koliko sutra teroristicki akt uvesti u pricu.Zaista, ako je mirno leteo i naciljao u planinu onda cilj nije bio samoubistvo, vec masovno ubistvo. Zao mi je putnika i posade i njihove agonije jer su morali biti svesni da se nesto strasno desava.

mali radojica

pre 9 godina

E sad za proslogodisnji pad MH370 vecina strucnjaka mislu da je 99% pilot u nekom ludilu odlucio da se nekome za nesto osveti pa je isplanirao onakav nestanak aviona. Ako ali samo ako se ovo ispostavi kao istina e onda putovanje avionom dobija potpuno novi smisao. Predlazem da osoblje aviona nosi zelene bedzeve da su prosli psihotest koji se mora u svakoj kompaniji polagati bar 5 puta mesecno. Mislim ludilo ali totalno!!!!

francuz

pre 9 godina

Sada sam gledao izvjestaj tuzioca i stvar je vrlo jasna,samo ne shvatam da se apsolutne komande u avionu ostavljaju jednom,samo jednom covjeku,pa makar na 5 minuta.Zar im nije palo na pamet da uvijek neko moze ''puknuti'' i da nikoga ne treba ostavljati samog u kabini(mislio sam da ima pravilnik da u tom slucaju ulazi stjuart-desa upravo da neko ne ostane sam).
P.S.
Kada covjek procita neke komentare,dobija utisak da crne kutije uopste nisu potrebne...sve znaju.

Milan

pre 9 godina

Ne izgleda nerealno, ali opet izgleda sumnjivo, cak i da jeste ovako, pokazuje samo kolika je odgovornost pilota i potreba da budu sposobni i zdravi, jer osim svog odgovaraju i za desetine, odnosno stotine zivota...

bbbbbbbbb

pre 9 godina

(Strelica, 26. mart 2015 13:06)

Kabina ima dugme za zakljucavanje u slucaju terorizma da je cak ni sigurnosni kod ne moze otvoriti.

Mika Sumikinen

pre 9 godina

Kako mozete da lupate takve gluposti?! Pa samim komentarom da je kopilot oborio sasvim ispravnu letelicu je direktan udar na kredibilitet kompanije. Kopilot je zaposleni kompanije, alo?! Nista drugo nije njihovo, avion je airbus-ov, mehanicari koji ga pregledaju i popravljaju verovatno pripadaju nekoj trecoj kompaniji, pare su lufthansa-ine.
Pa cak i da se avion pokvario, ukoliko je odrzavan po propisima, to je na racun airbus-a a ne kompanije operatera.

Koki

pre 9 godina

Uvek ima budala kojima je "dosta života". Pa ono, kad već "ide" da ode u "velikom stilu". Onaj pre neki dan u Novom Sadu puca iz snajpera po kućama i ljudima jer "ih mrzi što imaju više od njega".

Svakakvi likovi šetaju medju nama...a na prvi pogled, niko ne bi reko da je poremećena ličnost...

Kad neka budala odluči da napravi haos i pritom ostavi i svoj život, ne možeš mu ništa- osim da se nadaš da će u ključnom momentu biti sprečen... uglavnom i budu sprečeni, ali na žalost, nekad ne..

Odgovor

pre 9 godina

Kako znaju da je namerno? Mozda mu je pozlilo pa se onesvestio.
(VP, 26. mart 2015 14:03)

Znaju jer je prethodno zakljucao vrata da pilot ne bi mogao da udje. Crna kutija je registrovala lupanje i pokusaj obijanja vrata.

spasenija kolček

pre 9 godina

Tragedija sa nemačkim avionom je strašna. Tuga je i govoriti o 150 izgubljenih ljudskih života. Neka im je laka zemlja.
Uzgred, mi imadosmo nesreću sa helikopterom u kojoj je stradalo osam ljudskih života. Čekamo izveštaj. Kada magla vremena pojede sećanje i pitanja koja postavljamo za tu nesreću, izveštaj će doći.
Nije mi jasno, da li je manipulacija oko ove naše nesreće tolika da još uvek u javnosti - nikom ništa.
Kao što mi nije jasno kako tako brzo doznadoše eksperti da je kopilot nemačkog aviona odveo letilicu u propast. Neizvesnost, trapavost i lažljivost medija - skoro da izbezumljuje. Nema oslonca za istinu. Mediji šaraju, javnost varaju, a ljudi u konfuziji, mraku, pitaju se zalud, čekaju - i ???

Melenci

pre 9 godina

ovo je toliko strasno,jezivo!Namerno!Toliko poginulih ljudi,takva tragedija i zalost i na sve to kazu namerno je oborio avion!Ne moze se ni komentarista!Najdublje saucesce porodicama!

Milan Nis

pre 9 godina

Zalosno je za svaki nevin zivot,ali zasto si toliku decu zrtvovao "covece"?Nekako sam bio siguran da nije kvar u pitanju,NEMCI su to,ne verujem da su ista sa tehnicke strane prepustili slucaju.

rale

pre 9 godina

smrt je bila brza i čista ako se za to neko brine ali nažalost agonija i panika koju je prouzrokovalo saznanje da se ide u smrt i da si nemoćan da uradiš išta po tom pitanju je teško beznađe i pakao i nikom ga ne želim

xix

pre 9 godina

što se tiče security koda:

The door would usually be in the normal position, but if the reports are true, it would appear that after one of the pilots left the cockpit, it was switched to the locked position. Doing so prevents the other pilot from using a keypad and emergency code to get in from the outside, he said.

American carriers require that any pilot leaving the flight deck be replaced by a flight attendant, so that two people remain in the cockpit at all times, but that's not the case with all airlines internationally.

dakle, kada pilot ode u wc, vrata se mogu otključati sigurnosnim kodom, sem ako nisu zaključana iznutra, što se u ovom slučaju i dogodilo. u americi postoji obaveza zamene, pa ga u slučaju izlaska pilota iz kabine menja bilo ko od osoblja i kokpitu mora ostati najmanje dve osobe. u germanwingsu takvo pravilo ili ne postoji ili se ne poštuje.

Vlada

pre 9 godina

Strelice, nije ga kopilot pustio da udje. Vrata imaju "DENY" funkciju, pa cak i kada ukuca kod, pilot u kabini moze da odbije zahtev. Znaci zakljucan koliko mu je volja. Jedino u slucaju da ne odreaguje na poziv sa "'DENY" vrata se automatski otkljucavaju za tridesetak sekundi. Tako da ako je tacno da je kopilot ostao sam, jako je dobro znao kako da ih ne pusti unutra.
Cak ih i stjuardese proveravaju i znaju kod. postoje i kamere ispred ulaza u pilotsku kabinu tako da piloti uvek mogu da odbiju poziv ako neko tera stjuardesu da otvori vrata. Ako je ovaj bio sam u kokpitu, svesno ih nije pustio unutra.