Utorak, 24.03.2015.

00:14

16 godina od NATO bombardovanja

Danas se navršava 16 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Izvor: B92

16 godina od NATO bombardovanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

215 Komentari

Sortiraj po:

Macak

pre 9 godina

Tezak period za nasu zemlju jer je na jedan sraman medijski nacin zapoceta agresija vojnog saveza na jednu suverenu zemlju pod izgovorom humanitarne katastrofe.

srebrno

pre 9 godina

Godisnjica bombardovanja ostace kao vrhunac tragedije za zemlju i narod u kontekstu svega onoga sto se desavalo tokom devedesetih godina.

Jelena

pre 9 godina

Nelegalnim napadom, bez saglasnosti SB UN, srpska vojska je na silu, ubijanjem civila i dece, naterana da napusti jedan deo svoje teritorije !

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina

pre 9 godina

Nije mi jasno da na dan NATO agresije protiv Srbije, srbi i dalje podržavaju Rusiju koja to isto radi Ukrajini!

vizura tastatura

pre 9 godina

U vezi sa komentarom koji je napisala izvesna V: "Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen".

Izgleda da sam propustio bombardovanje Vasingtona zbog gore navedene prakse ubijanja familije, zena i dece, tzv. kolateralne stete, koja traje nekoliko decenija. Moracu da procitam najnovije vesti, hvala V sto nas je informisala....

nataly

pre 9 godina

Bila sam u autobusu ,na 30-ak km od kuce kada se zacuo glas spikerke na radiju koja je objavila da su pale prve bombe,nikada mi kuca nije bila dalje,nikada mi put do nje nije bio duzi...

Saša

pre 9 godina

NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944. (V, 24. mart 2015 02:55)

Po ovoj logici, jedina ispravnija vojna kampanja od "Milosrdnog anđela" bila bi vojna kampanja protiv albanske (pardon, kosovske) policije i UČK. Ako ćemo po etički...

nebojsa

pre 9 godina

Ova vlada ispred bivseg SSNO proslavlja bombardovanje a sa sprata ce ih posmatrati oficiri iz NATO kancelarije za saradnju. Mnogo mi deluje degutantno.

Aster

pre 9 godina

16 godina je proslo a onda dolazi Toni Bler da nam vodi ovu Vladu ... sramota me je. Lupajte minuse botovi, ocigledno vam je naredjeno da posebno pratite ovaj clanak.

ljubo

pre 9 godina

Ovaj zlocin nikad ne smije da se zaboravi,to je bila bezocna agresija na jednu suverenu zemlju bez odobrenja saveta bezbednosti UN .Zasto ova drzava ne trazi ratnu odstetu ,mislim da sa punim pravom moze da trazi.Na ovo sto su uradili treba ih u svakoj prilici upozoravat ,od ambasadora do svih njihovih politicara.Za zlocin koji su uradili neko mora odgovarat ,kad,tad.

Jožef

pre 9 godina

Ja im ne praštam ni u ovom ni u sledećem životu. Ne verujem Americi i ne bih u NATO. O ošteti neću ni da pišem jer se podrazumeva.
Amerika je slobodna zemlja i sve se može . Oni mogu da krše sve od ljudska prava do slovo Ž. Naravno da ih ne mrzim ali i ne sanjam Ameriku . Zadnja je zemlja gde bih ja živeo. Prosto i jednostavno.

mali koš

pre 9 godina

A Bler caska u Srbiji uz kafu, i NATO dobio sve što je i tražio 1999.(tranzit kroz Srbiju, korišćenje vojnih resursa Srbije i nema odgovornosti za NATO vojnika). To što je Vučić održao minut ćutanja a dozvolio prethodno nabrojano govori o licemerstvu istog.

Drcha

pre 9 godina

Bilo ne ponovilo se! Moramo da mislimo na buducnost svih nas,da stvaramo nova prijateljstva svuda u svetu za bolje svih nas. Moramo da gradimo diplomatske konekcije na kapacitetima koji donose produktivno partnerstvo.

Vladimir

pre 9 godina

Samo treba pogledati kroz nasu istoriju i videti ko su nam prijatelji a ko nisu. Veoma malo prijatelja imamo. Znaci, treba biti veoma mudar, sa svima lepo i izbegavati konflikte po svaku cenu. Ali, NIKADA nesmemo zaboraviti na one koji su nam i koji ce nam sigurno u buducnosti raditi o glavi.

Ja@Torontu

pre 9 godina

Zahvaljujuci nasoj "pobedi" protiv NATO-a i "uspesnog" 5. oktobra ja slavim 14 godina normalnog zivota u Kanadi.

Svako je tvorac svoje srece i sudbine...

kika11

pre 9 godina

Bilo i ne ponovilo se...prošlost treba ostaviti u prošlosti,a okrenuti se drugom pravcu,sada se vodi drugačija,miroljubiva politiku,spremni smo na kompromise i dogovore zarad mira i stabilnosti.

Popovic Zarko-92

pre 9 godina

Koliko se meni cini da je ovo jedina vlada koja ce odrzati pomen ispred bivseg generalstaba u BG povodom 16 godina bombardovanja Srbije.

Vera

pre 9 godina

Шта рећи, а не банализовати ово наше страдање. Још увек осећамо последице, а с времена на време поново проживљавамо страх за живот најближих,страх од авиона, сирена за узбуну,склоништа, питања да ли ћемо дочекати сутра...

Otisla

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Svaka cast. Potpisujem svaku rec. I kad narod Srbije jednom napokon shvati da nije nebeski narod i da je ovo surova istina, krenuce na bolje.

Dejan C.

pre 9 godina

Komemorativna ceremonija obeležavanja godišnjice početka NATO agresije 1999. godine je prigodan nacin da se obelezi nase stradanje u tih paklenik 77 dana!

`Ranđel The Overlord

pre 9 godina

Nadam se da će večerašnji događaj biti maksimalno akcentovan ! Nadam se da će famozni "zapad" razumeti naše rezerve prema projektima evropskih integracije, barem na današnji dan ... mi smo beskrajno daleko od Moskve i nekakvih aspiracija da postanemo ruska "gubernija" ali VRLO DOBRO znamo koliko smo, istinski, poželjni u društvu "evropskih naroda" ... valjalo bi da se to danas JASNO i RAZGOVETNO kaže i izrazi, dopalo se to Briselu ili ne. Treba to reći otvoreno, a već sutra nastaviti dalje, sa ovim što je započeto u našoj zemlji, u Srbiji.

NISLIJA

pre 9 godina

7 razred osnovne skole, vracao se sa engleskog, ulazim u stan, majka kaze"sine ne skidaj jaknu, vrlo verovatno ce krenuti sa bombardovanjem" kako je rekla to, krenule su sirene....nikad necu zaboraviti, ni oprostiti!

91generacija

pre 9 godina

Ocene ce vam biti zakljucene sada, nastava se obustavlja........ 5 5 5 5 5 5... Zvuk sirene, klecanje kolena, nebo siroko, bistro nebesko plavo muti i krivi realnost nerazumnim i detetu neshvatljivim strahom. Posle dani provedeni uz asterixa..
*Ne ponovilo se*

lana69

pre 9 godina

Strasan dogadjaj koji nam se dogodio tesko ga je zaboraviti ali moramo zivot ide dalje.Zato treba da vodimo politiku mira i dogovora koju sadasnja vlada i vodi ,da nam se ovo nikada vise nedogodi.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Sećam se bombardovanja kao da je juče bilo. Traume ću pamtiti dok sam živa. Žao mi je nevinih žrtava i verujem da ih Srbija nikad neće zaboraviti. Današnji dan služi kao podsetnik čitavom svetu da se ovaj zloćin protiv čovečnosti više nikad ne ponovi.

snezanaa

pre 9 godina

Politika tadasnjeg rezima na celu sa Milosevicem nam je donela bombardovanje, i tada je bilo jasno da se jednostavno ne moze ici sam protiv svih, niko nece zaboraviti zrtve i uvek cemo obelezavati godisnjicu, i da se nikada vise ne ponovi.

marija

pre 9 godina

PS. I Milosevic i NATO neka gore u paklu zajedno.
Stradao je narod kao i obicno, i Srbi i Albanci kojima je ostao uranijum, stradace generacijama.
Bravo za svetsku pamet. Ko lektivno kaznjavanje je za varvare.
Luk i strelu vam je trebalo dati, svima!
Zasto niste gadjali Milosevica, vas "faktor mira i stabilnosti"?

LDP u srcu

pre 9 godina

Na današnji dan počeo je pad jednog diktatorskog režima. A izgleda da će uskoro ista sudbina zadesiti i njegovog ideološkog saborca u Kremlju...

Vojo

pre 9 godina

pa cekaj te bre ljudi pa zar nismo sami birali da nas bombarduju govorili smo NE stranim trupama rekli smo NE pregovorima u Rambujeu i Parizu pa cekaj te da smo prihvatili sve to verujem da nebi doslo do ikakvog bombardovanja tadasnje SRJ pa cak mozda i Kosovo bi bilo u sastavu Srbije

ko jel ja

pre 9 godina

Evropa je umiruci kontinent, USA glumi policajca i vojnom silom se jos malo odrzava, ali budućnost sveta je na istoku. Oni koji su bili i videli znaju. Kolika smo mi nula i koliko smo nebitni u toj priči nije tesko zakljuciti.

Marko Pavlica

pre 9 godina

Imao sam 12 god. kada je RTS pustio Kozaru na TV-u umesto da objasni da nas bombarduju, danas je RTS-u vest o štrajku prosvetara među poslednjim. Dani i noći bombardovanja prolazili su u íspisivanju kredom šta zapravo znači skračenica Nato, naravno uvek pre crtanja staze za trke automobila. Čitanje stripa Generacije Nikole Tesle u pravom atomskom skloništu sa trezorskim vratima. Vožnja rolerima od Žarkova do Banovog brda, predveče gledanje dejstva PVO iz luna parka. U novoj školskoj godini, prvoj nakon 'ratne' razredni starešina , učiteljica muzičkog, je čitala proglas da smo pobedili Nato. Znao sam da ako to zaista misle nije ni čudo da su nas bombardovali.

kima

pre 9 godina

24.03.1999. Dan kada je nestalo medjunarodno pravo, dan kada su nestala ljudska prava, a zamenila ih "prava jaceg", dan kada je Evropa totalno destabilizovana, podledice su vidljive , granice promenjene, pandorina kutija je otvorena.

ne dolazi u obzir!

pre 9 godina

neko je napisao da ne moze da shvati Varvarski cin NATOa i da evropa to podrzava? Ja ne mogu da shvatim gde su isti bili 1991 da zaustave Varvare koji su sve zapoceli ( slobu seselja hadzica )

Ko se sa vatrom igra od nje strada

pre 9 godina

Ja sam te godine otisao iz Srbije na mrski zapad da se nikada vise ne vratim. I sada posle 16 godina kada su na vlasti isti oni koji su zasluzni za bombardovanje konacno shvatam zasto su nas bombardovali.
Svaki narod zasluzuje vlast koju ima.

cenzurisani

pre 9 godina

(bez_cenzure, 24. mart 2015 09:21)
Dosao si iz ***** ******** u srbiju nakon pljackanja, paljenja i ubijanja da nam solis pamet o politici! Vi takvi sto glasate za Vucica, zajedno sa kasapinom Milosevicem ste i unistili Srbiju, (nije za objavljivanje) !!!

Veteran

pre 9 godina

Nisam verovao da cu ovo jednom reci, ali svaka cast b92 na tekstu o bombardovanju, jer je to u danasnjoj naprednoj Srbiji tabu tema, i primecujem da je u vecini dnevne stampe cenzurisano pisati o tome...jos jednom svaka cast na tekstu. Da se ne zaboravi!!!

Bucko razmišljam

pre 9 godina

16 godina od NATO bombardovanja

16 godina od NATO bombardovanja i 16 god. od "POBEDE nad NATO-om" !
Ko ne veruje da je Srbija te 1999. "pobedila NATO" neka samo pogleda ko je i "dan danas na Vlasti u Srbiji" gotovo oni ISTI zbog kojih je NATO i bombardovao i RAZARAO Srbiju !
"dzabe su krecili" !

matori

pre 9 godina

@ (V, 24. mart 2015 02:55)

BRAVO! Izvanredan komentar!
Objektivnih ljudi, koji nisu zaslepljeni propagandnim bljuvotinama, vrlo je malo, ali ih ima i poznata im je prava ISTINA...
Potpisujem svaku reč, a ljubitelji iluzija neka i dalje žive u "sretnom" svetu nebeskog naroda.

dejan

pre 9 godina

I gde.su bili rusi. da.nas brane????! treba prvo da pocistimo svoje dvoriste. ( izbacio đubre) a onda gledamo kako više nikada da ne dodje da nam deca ginu

Simon

pre 9 godina

Meni evo punih 16 godina nikako nije jasno pa izgleda da mi neće biti jasno ni dok sam živ niti mi se čini da postoji bilo ko da može da mi objasni - odakle i iz kog razloga takva ideja da se punih 78 dana, apsolutno svakodnevno na svakoj tački jedne zemlje u Evropi tako bezočno i sa takvom količinom raketa, praćeno svakodnevno tako ciničnim izveštajima o kolateralnim štetama - bombarduje. Milošević? Teško, imali su jedno 550 drugih načina. Kosovo? Nemoguće, nije im toliko bitno a i da jeste svakako je moglo drugačije... Nisam pametan šta je razlog ali moj definitivan utisak je da nisu imali nikakav osećaj šta zapravo rade. Pomalo im dolazi ali presporo i bez nekog vidljivog pokajanja ili samilosti. Užas.

Mare,NS

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Bravo za komentar. Lepo je znati da nismo svi u Srbiji pristali na patriJotske lazi.

Jack

pre 9 godina

1. Bolnice legitimni vojni ciljevi
2. Televizija legitivan vojni cilj
3. Kasetne bombe
4. Voz na mostu legitiman vojni cilj
5. Osiromaseni uranijum

Mogao bih do sutra da nabrajama, plasim se da bih nesto zaboravio - mogli bi Vucic iz tada tek dobijenog stana ili Bler da mi pomognu da se prisetim svega???

exp

pre 9 godina

Свака част, обележено како треба. Данас то и треба да буде најистакнутија вест.

Belić

pre 9 godina

Jedan moj poznanik je izgubio kontrolu nad autom i srušio komšiji ogradu, pa su se dogovorili da je sazida ponovo.

Životi se ne mogu nadoknaditi, ali ratna šteta može.

Volim i ja vlast

pre 9 godina

U dokumentarcu o raspadu Jugoslavije pojavila se Mira Marković i ljupkim glasom devojćice se začudila: "Mi smo (valjda misleći na Slobu) bili ubeđeni da bombardovanje neće trajati duže od nedelju dana..." Pri tome je stidljivim pokretom popravila bretelu koja joj provirila na ramenu. Dakle, Familija je kalkulisala sa nedeljicu dana istresanja horora po Srbiji, a onda će se valjda dići pravedna Rusija i ostatak sveta da zaštiti hrabrog srpskog vođu, njegovu skromnu saputnicu i "volim i ja vas - narod". Dakle, svi oni koji su podržavali Slobu Slobodu, Crvenu Vešticu i njihovu politiku "pravimo neprijatelje - ostajemo na tronu" su pomogli NATO Jahačima Apokalipse da protutnje Srbijom i ostave iza sebe ovaj užas. Nisam samo siguran ko je odvratniji?!?

rajko mitic

pre 9 godina

Ljudi, svi imamo neprijatne i bolne uspomene na ove nesrecne dogadjaje. Ali moramo biti pragmaticni i gledati u buducnost, a ne u proslost. Milosevic je taj koji je uporno provocirao NATO da bombarduje, dok na kraju nije i uspeo, a sve za racun rusije, upravo sa ciljem da nas narod okrene ledja Zapadu i dozvoli rusima da nas porobe i da budemo ruska gubernija. A sta je ta rusija uradila da pomogne kad su nas bombardovali? Nista, jer je i njima zbog gore navedenog to bombardovanje bilo u interesu. Nas narod lepo kaze: sut s' rogatim NE MOZE. Nasi politicari su trebali da ucine sve da SPRECE bombardovanje i zastite narod, znajuci da je poraz u slucaju napada ZAGARANTOVAN. A umesto toga Milosevic i Seselj su uporno provocirali najjace sile sveta. U toku rata, Miloseviceva vojska postavljala je PA topove na skole, bolnice i crkve, da bi posle optuzivala NATO kako gadja civilne ciljeve. Sada, nakon svega, nista nam ne vredi da budemo emotivni i kivni na Zapad i NATO. Ako se opet inatimo protiv sveta, isto zlo nam opet ne gine. Ugledajmo se na Nemacku i Japan. Na Japan je Amerika bacila dve nuklearne bombe, a danas su Amerika i Japan najjaci saveznici iz pragmaticnih razloga. Manimo se basni iz proslosti, stanimo u red sa normalnim zemljama sveta, da nasa deca imaju bolju buducnost nego sto smo mi imali proslost.

Mita

pre 9 godina

@Trol 4 ever
Ne bi rekao da je narod "besniji". Pre bi rekao da mediji, po nalogu NJKV Aleksandra I Vucica, vrse mentalno ispiranje mozga.Da ne bi razmisljali o nezaposlenosti i ekonomiji, mi se zamajavamo sa NATO alijansom.Inace, NATO je jedina garancija da ovde vise nece vladati kame, sekire i pistolji, i da je ova zemlja zavrsila sa ratovima...Ko vise voli sekire i pistolje, moze u avanturu sa cuvenim Pocucom, ako prezivi, ali ovde je ta prica zavrsena.

ja

pre 9 godina

@aah
Da se ja pitam ne bih ni sredila te rusevine, to je jedino sto nas podseca na datu agresiju. Jer mi Srbi sve zaboravljamo posle nekog vremena, a koliko vidim uci cemo i u nato bez problema.

Moca

pre 9 godina

Krivica je na agresorima, ali i na tadašnjoj vlasti. Sve razumem, i da je Srbija u Rambujeu bila u pravu, ali pravi lider bi izbegao stradanje svog naroda i uništavanja zemlje po svaku cenu. Međutim, kad je patološka potreba za vlašću preča i od zemlje i od naroda, onda dobijemo to što smo dobili, a Boga mi i zaslužili.

Nikad

pre 9 godina

I sad mi treba da udjemo u NATO? Pa da po svetu bombardujemo nemocne i neduzne kao sto su nas bombardovali?! Razumnom coveku je sve jasno....

cukce

pre 9 godina

Ja ne mogu da shvatim da je Evropa podrzala ovakav varvarski cin na samom kraju 20. veka i to u sred Evrope! Najstrasnije je sto niko nije odgovarao za smrt civila medju kojima je bilo i dece! Da napomenem da da osim Srba stradali su i Albanci od nato bombi! Cinizam je sto su nato agresija i zlocin nazvani milosrdni andjeo a zrtve nato bombi proglasene kolateralnom stetom! Koriscenje su po svim vojnim konvencijama zabranjene kasetne bombe i bombe sa osiromasenim uranijom cije se posledice i sada osecaju! Evropo stidi se!

Devajtis hrast

pre 9 godina

Pokusavam razumeti vodjenje ratova. Ratovi se vode uglavnom radi interesa. Da li je Srbija ugrozavala interese NATO. Nije. Ali ZASTO bas osiromaseni uranijum. Taj uranijum ce ostati tu u Srbiji dok je veka i sveta.

Ex-Yu

pre 9 godina

E, braco moja po muci! Kako boli kad te neko bombarduje i kako se to tesko zaboravlja, je li tako? Potpuno razumijem s tim i suosjecam. I bio sam protiv tog bombardovanja, smatrao sam to neljudskim i nepotrebnim: zasto citavu zemlju bombardovati zbog lose politike to jest politicara, to citav narod nije zasluzio. Ali, upravo zbog tog vaseg osjecaja, morate onda shvatiti i osjecaj ljudi u Vukovaru, Sarajevu, Dubrovniku, Zagrebu itd, itd, koji su bili pod napadima od "vasih" i to mnogo duzim i bolnijim. Eh, ali tog suosjecanja nema i to je porazno i neljudski.
Isto je i sa druge strane (ZG i SA), jasno mi je.... Zalosno.

Adam

pre 9 godina

Iz rata nosimo i mnoga poznanstva i drugarstva. Upoznali smo i neko drugo svoje lice koje nismo poznavali. Sela skoro nisu bila ziva kao tada. Mnogo ljudi i dece tada se privremeno preselilo na selo. Basket svako vece. Mnogi su upoznali cak i rodjake za koje su znali samo iz prica da postoje. Mnogi su tada i upoznali svoja sela i gde su im koreni. Bilo je i dosta pozitivnog u svom tom haosu.

Ali moj najveci utisak je ovih 16 godina posle. Posle II sv rata sut je pokupljen, fasade popravljene, sve poruseno obnovljeno za godinu dve. A Generalstab? U centru prestonice i velegrada! RUGLO! Oduzeti vojsci nekretnine o kojima ne moze da se stara. I drzava samoj sebi da oduzme i proda sve sa cim ne moze da upravlja i odrzava. Bice jeftinije za sirotinju koja drzavu placa.

Voleo bih da se vrati zivot u selo ponovo. Ratova i kriza mi je dosta. Jesmo li kolektivno pametniji? Sumnjam. Tvrdoglavost nam je glavna boljka.

Oblivion

pre 9 godina

Svim političkim čelnicima iz tog vremena, tim istinskim patriotama i preživljavačima iz senke i iz bunkera, čestitam istorijsku pobedu nad NATO snagama i želim im srećan mir. A zašto da im nije srećan, žive i danas kao kraljevi, školuju decu u inostranstvu a ne u zatupljenoj i bednoj Srbiji, šopinguju sitnice u vrednosti plate prosvetara čisto da razgale dušu. Oni ne znaju šta sve imaju, a sunce novog proleća ne skida im osmeh sa vedrog zategnutog lica bez briga, bez bora i bez savesti. Nasmejani kao u reklami. Njima je uvek rat brat, njihove ratove uvek vode neka druga deca koju rado oblače u patriotske uniforme, poginulima kače na grudi komade metala. Oni mogu sve, oni obećavaju, oni ne ispunjavaju, oni diluju foteljama, pravom lovom, diplomama, fondovima, firmama, obalama, agencijama, ...samo reci, biće. San svakog malog Srbina nije promena ovog otužnog stanja, već je san da postane deo te nakaradne, primitivne aristokratije i da se, ako je ikako moguće, ne meša u svoj posao kada ga dobije preko veze. Njegov san je da ne misli naglas, već da sluša svog vođu-alfa mužjaka. Tog jednog što i za tebe misli. Da ljubi ruku koja ga dariva, psećom zahvalnošću jer zna da ništa od toga što ima nije zaslušio svojim radom i svojom vrednošću. Ima Srba i u Srbiji, ali ih nećete naći u pomenutoj aristokratiji, već na protestima, štrajkovima, budžacima i udžericama gde u ogromnoj većini posmatraju svoje potonuće nemoćno....živela Srbija, ma gde da je.

bez_cenzure

pre 9 godina

Šesnaest godina od završetka bombardovanja tj. agresije NATO-a na tadašnju SRJ (treba događaj nazvati pravim imenom) ista ona vlast koja je tada odbila sramni sporazum iz Rambujea prije par dana ga potpisuje. Pročitao sam par komentara na tu temu i iznenadio se koliko su ljudi neinformisani. Prema tom sporazumu Kosovo ne bi uopšte ostalo u sastavu Srbije nego se od Srbije izričito zahtjevalo da se povuče sa Kosova i Metohije i da u roku od 3 godine omogući nezavisnost te pokrajine a da NATO-u omogući neometano kretanje preko teritorije SRJ, korištenje vojne infrastrukture SRJ i nemogućnost krivičnog gonjenja pred organima SRJ. Sada znamo da je pravi razlog za bombardovanje bio otimačina resursa. I rat na području bivše nam države vođen je isključivo iz ekonomskih razloga s ciljem razbijanja SFRJ na sitne komade i ekonomskim porobljavanjem uz svesrdnu pomoć politike i vjerskh zajednica. Danas narodi još uvijek ne razmišljaju o ekonomiji nego se i dalje trve Mi svi danas smo samo robovi. Trenutno se dešava deindustrijalizacija zemalja bivše Jugoslavije jer mi smo im kolonije. EU se 2004. godine proširila kako bi vodeće ekonomske sile te organizacije proširile svoje tržište dok je ljudima prodavana magla o nekakvom boljem životu i "demokratiji". Uništavana je kolika tolika suverenost tih zemalja. Ni za šta se ne pitaju uostalom kao ni mi. Jedino ne znam dokle će trajati ova apatija jer ne može u nedogled.

Monteri iz Jajca

pre 9 godina

Kakvu smo mi pouku kao narod izvukli iz svega ovoga? Nikakvu, posle 16 godina drzavu vode isti oni koji su se kockali sa nasim zivotima! Sloba je opravdano odsutan a koalicija SKB (sin,kum,brat) je u punom sastavu zasela na vrh i vodi nas u Evropu! Nevera,nevera,tuzno i jadno!!!

o osvajanju slobode

pre 9 godina

Slava svim poginulim civilima i vojnicima, iako nista ne moze nadomestiti njihove nasiljem prekinute zivote, pridruzili su se milionima heroja koji su poginuli kroz vekove u borbi za pravo na zivot i slobodu od okupatora. I neizmerno hvala svima koji su nas branili i rizikovali svoje zivote za nase. NATO zlocinci koji se jos uvek setaju svetom kao slobodni ljudi, ce biti kaznjeni kad tad za pokolj koji seju vec decenijama, u ime profita.

chkinpydimpy

pre 9 godina

Nadam se da ce se neko od nasih nekada setiti da ovaj dan ima neko ime, makar se zvao i "dan nepravde"...a obelezavao bi se simbolicno-24.marta ne komunicirati i ne sastanciti sa zvanicnicima zemalja koje su nas bombardovale-to je ionako samo jedan dan...brzo zaboravimo sve.Da li je neko pozvao gospodu iz NATO, na obelezavanje tj komemorativni skup veceras u 19:45 ispred bivseg Genarlstaba?Sada su nam prijatelji i savetnici, pa bi bilo logicno da dodju...

sasho

pre 9 godina

Procitao sam tekst,imao sam 25 godina kad je bilo bombardovanje,ucestvovao u odbrani zemlje na teritorije Srbije,bio posmatrač kada su padale rakete na nekoliko km vazdusnom linijom od nase jedinice.Zelim da kažem da sramota da jedna takva superiorna sila nije imala resenja za jednu malu Srbiju,nego su je gadjali svim i svačim.Ovo je bruka za NATO,bruka za zapad.Zao mi je sto Srbi danas umiru od raka cesce nego bilo koji drugi narod u svetu,zašta je NATO kriv.

besan ker

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali ja im (zapadnim zemljama) nikada preko ovoga neću preći. Taj koji je bacao kasetne bombe na našu decu i koristio radioktivnu municiju me nikakvim donacijama neće ubediti da mi je prijatelj...

Hipokinezija

pre 9 godina

eh da je samo izmedju 1200 i 4000 ljudi, a sta je sa dvesta hiljada i vise posle bombardovanja, mnogi mladi ljudi su umrli od raka i tumora a i dalje umiru. To je najveci genocid koji se ikada desio a i dalje jurimo Evropu, stvari se brzo zaboravljaju a svi smo potencijalne zrtve tog istog bombardovanja

ivan

pre 9 godina

Te godine napunio sam u februaru osam godina.
Iako sam bio mali sjecam dobro dogadjaja za vrijeme trajanja agresije. Secam se da sam nervozno iscekivao bombardovanje.
A onda jedne vedre noci detonacije se cuju u kasarni u Danilovgradu gradu koji nije tako blizu Podgorice i na mjestu gine vojnik koji je bio iz Srbije.
Narednog dana 25 marta vojni dzip stao je ispred kuce. U njemu je bio tatin drug iz prethodnih ratova u Bosni i Hrvatskoj u kojem mi je otac ucestvovao kao vozac jednog pukovnika .
Tati je odlazak tesko pao mome bratu narednog dana 26 marta bio je rodjendan punio je sedam godina.
Nikakav strah nisam osjecao sve dok strina jednog dana nije dosla kod nas i rekla mojoj majci u mom prisustvu "a Snezo kud cemo sa ovom djecom" kad sam to cuo prvo sam pomislio na jedan kutak u kuci gdje sam se skrivao misleci da cu tu biti bezbijedan.
Eto to je djelic moga odrastanja kojeg se nimalo ne stidim vec koji mi sluzi kao oslonac u teskim momentima.
Stanovnici Podgorice imali su srecu da nisu bombardovani kao beogradjani ili neki drugi grad u Srbiji.
Jedina bomba koja je pala direktno u grad bio je pogodak streljackog saveza za koji su nato agresori mislili da je vojni komandni centar.

milos

pre 9 godina

secam se vrlo dobro otpocinjanja ovog strasnog dogadjaja....tek mi je bilo nepunih 16, a mojoj sestrici nepune 6.....sedeo sam za stolom i ucio ona se igrala....odjednom zacuo se strasni zvuk uzbune...majka je usla u sobu i rekla ajmo deco dole u podrum...otac nije bio kod kuce.....traume za citav zivot....najezio sam se.....neka im Bog oprosti....ne znaju sta su radili...a mi ne treba da zaboravimo ikad ali oprostiti im....djavola prezitrom i mrznjom hranis, spokojom i mirnocom ubijas.

u cast svim nevinim zrtvama.....neka
im Bog dusu prosti.

krle

pre 9 godina

Ni danas, 16 godina nakon pocetka bombardovanja, ne znam ko je veci zlikovac bio-oni koji su nas bombardovali ili oni koji su dozvolili da do toga dodje,a koji su danas na vlasti u Srbiji.

istina boli

pre 9 godina

Jaoj kada krene "nepravedno bombardovanje", "goloruki narod" i ostalo. A istina je veoma jednostavna mnogo smo se ******* i dobili na kraju po *****

Milan

pre 9 godina

Svaki put se naježim kad čujem sirenu... Zanimljivo je pomenuti i način na koji su se civili "borili" - svakodnevnim koncertima (najviše u BGu) i nošenjem meta (ne treba zaboraviti da je bilo više civilnih žrtava nego vojnih - Aleksinac, voz u Grdelici,...). Nažalost, kada se pogleda spoljnopolitičko delovanje SAD od II svetskog rata, pa do danas, vidi se koliko njihova ekonomija prosperira od ratova... Trenutno se u njihovu vojnu tehnologiju ulažu bilioni dolara. Samo od tog broja mi se zavrti u glavi, a svaki taj dolar nije potrošen bez razloga...

mila

pre 9 godina

Tuzno ! Dali smo nesto naucili posle svega ? Ima li inat smisla u vremenima istorijskih previranja ? Moze li zemlja sa 7 mil. stanovnika da prkosi celom svetu ? Na to treba dati odgovore. O tome treba diskutovati. Pametni narodi uce iz svoje istorije. Znamo li, uopste, danas gde smo ? Kojem kontinetu i kojem savezu pripadamo ? Znamo li gde nam je buducnost ili samo plutamo besciljno i prkosno?!

aca

pre 9 godina

i moj rodjendan!
punio sam tad 5 godina, bili drugari kod mene kuci i samo njihovi roditelji poceli da dotrcavaju i da ih izvode. nista mi nije bilo jasno.
bas smo gledali na vhs-u malu sirenu, pa ja mislio to ona svira sa svojom trubicom sa zgrade pored kad su roditelji rekli "cuju se sirene" :D

seljadin

pre 9 godina

setimo se propagande : 1999 April 19 department of state : na Kosovu je ubijeno 500.000 Albanaca. Usledilo je masovno bombardovanje civilnih ciljeva, mostova, bolnica, skola, vozova, pa i kolone Albanaca koje su se vracale svojim kucama kad je primirje potpisano sa Rugovom.

sadasnjost : Na Kosovu Madlen Olbrajt ima rudnike, a Vesli Klark telefoniju koju je inace izgradio nas telekom Srbije.
Baza Bondsteel je besplatna baza za koju niko ne placa zakupninu zemljista.

Albanci beze sa Kosova koje je zatrovano uranijumom i kriminalom, gladju i korupcijom.
Po recima starih ljudi na Kosovu, nikada se gore nije zivelo.

sim

pre 9 godina

Bombardovanje, disciplinovanje neposlušnih u novom svetskom poredku. Rat u kome je SCG izgubila. Poraz jedne pogrešne politike konfrontacije sa celim svetom bez pravog saveznika. Poraz uvek ima cenu, to je gubitak Kosova. Potpisan je mirovni sporazum, čitaj kapitulacija. Kosovo je krenulo svojim putem. Međunarodna zajednica je mislila da će moći uslovljavanjem da nas primora na priznanje nezavisnosti, podcenivši naše neverovatne sposobnosti da se lažemo i živimo u paralelnom svetu jako dugo. Evo nas sada 16 godina kasnije. Kosovo je naše, gradimo Beograd na vodi, 2016. će nam biti bolje...

+382

pre 9 godina

Zlocin bez presedana bez dozvole savjeta bezbjednosti i UN. Jednostan napad. Poslije je istu cijenu platio Irak, Avganistan, Libija.
Koriscen osiromaseni uranijum zbog koga danas na Balkanu imamo siromastvo, mrznju i RAK!
Treba li da spominjem stetu od preko 100 milijardi, a umjesto nadoknade dobili smo zaduzenje i ekonomsko ropstvo od strane NATO-a, zapada i njihovih oruzja poput svetske banje i MMF-a.
Nikad nismo ni ljudsko "izvini" dobili od ikoga od njih. GADE MI SE!

onomatopeja

pre 9 godina

Najveca nepravda u istoriji covecanstva, ne moze se porediti ni sa jednom drugom vojnom akcijom u istorijo covecanstva, toliko zemalja udruzenih u Nato da napadne suverenu zemlju, i nije nas bombardovala samo Amerika, vec nista manje i V. Britanija, Nemacka, Holandija, Italija, Francuska (nije zelela ali bila prisiljena) itd...taj rat nas je vratio 30 godina unazad, posledice po zdravlje su i danas vidiljive i to veoma, DA SE NIKAD NE ZABORAVI.

nikolas

pre 9 godina

kada se ovo zlo desilo bio sam klinac od 14 godina i meni je sve ovo bila kao letnji raspust uz grmljavinu i nespavanje.. sad kad imam porodicu sve mi deluje kao nesto najgore sto moze da se desi a desilo se...ludost sveta!!!

hm?

pre 9 godina

Kada se pogleda sila koja se obrusila na nas, broj ispaljenih projektila i bacenih bombi, broj letova koje su izvrsili, postavlja se pitanje sta su postigli, osim sto su krseci Zenevske konvencije unistavali civilnu infrastrukturu. Vojska Jugoslavije je pretprela gubitke u ljudstvu i tehnici koji ne mogu da se mere sa kolicinom sile koja je upotrebljena. Na kraju su iz ciste obesti i frustracije namerno gadjali civilne ciljeve koji nisu imali nikakav vojni znacaj, kao sto je napad na most u Varvarinu. Srbija mora da istrajava da se sudi onima koji su bombardovanjem civilnih ciljeva pocinili ratne zlocine. Nije nemoguce doci do podataka o imenima pilota koji su ispaljivali projektile i bacali kasetne bombe. Poznato je nrp. da su kasetne bombe na Nis, kada su poginuli civili, bacili avioni holandskog vazduhoplovstva. Do imena pilota i odgovornih u sistemu komandovanja moramo doci. Ratni zlocin ne zastareva i tim ljudima mi moramo suditi pre ili kasnije.

Ћезо рца

pre 9 godina

Што би рекао г. Ђурић из ЛДП-а, наслов би требало да гласи ,,16 година од НАТО лекције''. Ето, ја сам извукао поуке.

Pantagruel

pre 9 godina

Када Клинтон каже да НАТО није претрпео никакве жртве, треба му веровати. Опште познат као политичар који никада не лаже. То се нарочито показало у току истраге Конгреса о случају Монике Луински, када је под заклетвом изјавио да са њом није имао сексуалне односе, па га је одало вештачење трагова ДНК на њеној хаљини.

Dusan

pre 9 godina

16 година касније и даље чујем звук сирене. 16 година касније и дање осећам језу и страх. 16 година касније и даље осећам бес , а ово веома лицимерно пишем јер себе сматрам хришћанином и још нисам успео да нађем опрост и себи и другима. 16 година касније нисам заборавио тај терор, агресију, бедињу "цивилизованог света". 16 година касније тада велики гласноговорници против нато пакта, а чујте их данас. 16 година касније кажу треба ићи напред, слажем се, али никада, никада не заборавити.

Paki

pre 9 godina

Starešine i vojnici NATO na teritoriji Srbije dobijaju prava daleko veća nego što ih u Srbiji imaju starešine ili vojnici Vojske Srbije! Kada i čime NATO zasluži takve privilegije?
Sramota da se nemaju podaci o tačnom broju poginulih već vlada nastupa sa cifrom *oko*.

Hromi

pre 9 godina

Da se agresija nikad ne zaboravi i da se zbog nje ni pod kakvim uslovima nikada ne udje u nato. Nikada!

Ova agresija ce ostati upamcena kao jedna od najsramnijih epizoda zapadne civilizacije. A posledice agresije se danas na citavoj planeti sve vise osecaju.

Slava zrtvama.

Aleksa

pre 9 godina

Ironično, gotovo sve stvari koje su tražene u Rambujeu su USA i EU dobili, tako da do bombardovanja i gubitka života, industrije, postrojenja i svega ostalog uopšte nije moralo doći. Veliko hvala svim domaćim političarima i partijama koje su nam ukrale više od 25 godina normalnog života.

Dijasporac

pre 9 godina

...I taman smo gledali "Esmeraldu" kad puče nešto...

NATO srušio i ono malo infrastrukture što smo imali, a Kinezi dobili tomahavk u ambasadu.
Sirene su se zvale šizela i smirela.
Nevini životi, stradali u bombardovanju. Milica Rakić iz Batajnice.

Sloba nakon 78 dana proglašava pobedu...

Alex

pre 9 godina

E ovako izgleda izvestaj o tim danima kojima sam bio aktivni svedok kada ga pise drzavna bezbednost. Ocekujem da za 10 godina reportaza bude kako smo oborili 8 miliona aviona i potopili 5 milijardi brodova a oni su nam srusili sve bolnice i obdanista.
U pravu je Djuruc, nista nismo naucili, tesko ce ikad u ovoj zemlji istoricari moci objektivno da daju analizu.

Alexije

pre 9 godina

Svi znamo da se vojska i policija krila oko skola, bolnica, vrtica... samo zahvaljujuci obucenosti protivnika imamo tako malo zrtava u odnosu na broj ispaljenih projektila.

xix

pre 9 godina

period sa najviše žurki, pečenja i rakije po glavi stanovnika u istoriji srbije. da nije bilo povremenih brujanja aviona i nestašica struje, ne bi se ni pomislilo da je rat.

Trol 4ever

pre 9 godina

Mene fascinira jedna stvar kad je bombardovanje u pitanju. Ispada da sad, 16 godina posle, mi smo besniji na taj dogadjaj nego onda kad se on desavao. Setimo se samo kakav stav je opozicija imala prema bombardovanju, pravdala je to, opozicija koja je godinu dana kasnije pobedila na izborima. Bilo je ono "pa eto posvadjao nas je Sloba sa celim svetom". Dokaz da je dobar deo naroda pravdao bombardovanje je upravo pobeda opozicije 5. oktobra, pobeda ljudi koji su propagirali proevropsku politiku, uprkos tome sto nas je ta Evropa bombardovala. Danas medjutim s porastom evroskepticizma ide valjda i opste negativno gledanje na bombardovanje. I kako sad reci da li je Srbija "zasluzila" bombardovanje, da li smo mi bili los momak, ili je nato pakt los, ili je istina negde na sredini. Retko ko na taj dogadjaj gleda objektivno, a vecini misljenje formira ideologija za koju su se opredelili.

Lastavica

pre 9 godina

Kad se samo setim kako je jezivo bilo,a ovi danas na vlasti idu sa njima..boze sta smo docekali,sto pre promena vlasti inace nema nas vise...

Laki

pre 9 godina

Imao sam tad 7 godina. Sećam se da sam spavao ispod stola, sećam se nekog coveka sa studija B koji je stalno nesto javljao i obicnih nedećjnih popodneva kada bih se igrao u dvoristu i da bismo stalno gledali u nebo i cekali da li će se nesto desiti ili da li će se citi sirena. Jbg, nema pravde, to barem znaju oni koji studiraju pravo.

ivana

pre 9 godina

Bas me je pogodio ovaj clanak, i bas me je uhvatila jaka tuga - 16 godina je zaista veliki broj. Ja sam imala samo 12 godina tada, secam se svake neprospavane noci i osecaja potpune nemoci i cekanja...Valjda covek godinama u prezivljavanju, a i lepim stvarima nekako zaboravi...i sada kada sam na jednom mestu procitala sve ove uzasne brojke, shatam da nisam bila ni svesna koliki je to uzas bio. I sve je to super, ne bi trebalo nikoga mrzeti, nijedan narod niti zemlju, ali...prokleti bili. Prokleti. Uvek se zapitam, kako ste vi stariji uopste ostali normalni?

Against modern football

pre 9 godina

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.
Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Da junaci, vrtici, skole i bolnice su krsili ljudska prava na Kosmetu. Agresija je najtezi zlocin u medjunarodnom krivicnom pravu.

Kile

pre 9 godina

Procitao sam text, sve mi je opet proslo groz glavu, telo.. Osetio sam onaj bedan osecaj nemoci na trenutak. Da li je moguce da smo postali toliko jadna zemlja, toliko bedna i nesigurna..da mi sada insistiramo na ulazu u EU , sada smo prijatelji na NATO i cepimo se svima a svima smo nebitni, svi gledaju samo korist. Zasto ne mozemo da postanemo mala zemlja za sebe , da gledamo u svoje dvoristi i da jacamo u svim vidovima , da nikog ne diramo ali da od svih imamo postovanje , zasto ???

Milosav

pre 9 godina

Svaki komentar je suvisan, ne zaboravimo malu Milicu, Milenka Pavlovica, radnike RTSa, nebrojene vojnike i policajce i sve druge koji su dali svoje zivote u ovom zverskom cinu silovanja male drzavice od strane hiljadu puta jaceg. Ne zaboravimo da se Americi nekako isplatilo da salju svoje B2 bombardere cak iz Misurija da bace bombe na malecku Srbiju (Jugoslaviju) da ne pominjem Evropljane i nase komsije.
Bez diskusije o tadasnjoj vlasti koja je bila kakva je bila, cinjenica je da su posledice ovog "oslobodilackog" cina mnogo dublje i da ce da proganjaju ove prostore u skorijoj buducnosti. Na zalost, opet cemo to biti mi koji ce prolivati krv za odbranu Evrope od divljackih hordi sa istoka.
Nikad u NATO.

Dostojevski

pre 9 godina

I danas sam osetio nebesku udicu. Osecam kako me davi, ali isto tako vuce napred. Uspeo sam da se otrgnem, ali oziljak je ostao. Danas cu plivati punim plucima, ponosno, kao da nikada nista nisam doziveo. I sto je najvaznije sve cu oprostiti, to me je Bog naucio, a za ostalo...to cu prepustiti Njemu. Jer On je taj koji ce ti pruziti ruku kada si u bezdanu. Srbine prastaj! A da li ces zaboraviti? Znam da neces.

V

pre 9 godina

"SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu."

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.

zemlja

pre 9 godina

Bilo, ne ponovilo se. Sve to bez odobrenja saveta bezbednosti ujedinjenih nacija pokazuje koliko je ta organizacija obicna prevara i iluzija stvaranja mira u svetu, pri cemu se ista najmanje pita...

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Na danasnji dan,je pala u vodu krilatica NATO pakta kao "odbrambenog saveza" i na danasnji dan su bolnice i skole postale "legitiman vojni cilj".

Major V J

pre 9 godina

Slava svima stradalima u NATO agresiji! Bilo je casno braniti SR Jugoslaviju. Jedan je Vrhovni komandant i jedna je bila VOJSKA JUGOSLAVIJE!

A ovi sto su pre neki dan potpisali sporazum sa NATO-om nek im je na cast

Neko iz mase

pre 9 godina

Da li moze neko da mi objasni kako to da nema ni priblizan broj nastradalih u bombardovanju ("Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.") a zna se koliko je objekata pogodjeno, koliko kilometara puteva i pruga je unisteno, ukupan broj naleta aviona, izrucenih bombi itd ? Pa to su ljudi, valjda svaki nastradali ima nekog kome nedostaje i cija smrt boli...

Mile boy

pre 9 godina

Zivot nije vise isti kao pre toga...tada smo imali jos neku energiju kao ljudi,tada sam zadnji put video slogu u ljudima,nase oci sa kojima smo se gledali su gledale drugacije oko sebe ljude...sada smo drugaciji,ne volimo se,otudjili smo se nekako...ja licno jurim svaki dinar i ne mogu ni da se vidim sa prijateljima,nedostaje mi sve to,nedostaju mi druzenja kojeg je bilo mnogo vise nego sad!PS.o zrtvama i celoj tragediji nemam snage ni da pisem...

Micka

pre 9 godina

Imala sam samo 9 godina kad je pocelo bombardovanje, toliki stres sam kao dete dozivela da su me roditelji jedva smirili i vratili u normalu. Nikad u zivotu taj 24. mart 1999. godine necu da zaboravim! Najgori dan u mom zivotu! Nikad se ne ponovilo. Nikad u NATO!!!

Mare,NS

pre 9 godina

""...Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi. ...""

Najveca sramota u istoriji Srbije je sto nije izdala knjigu sa imenima svih poginulih u ovoj zlocinackoj akciji zlikovaca,koji su sami sebe prozvali `medjunarodnom zajednicom`!

24.mart 1999.g. je dan,kada je umrlo medjunarodno pravo.
Zlocinci,koji su ga sahranili,jos su uvek na slobodi.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju i siguran sam da ce se ovi umobolnici,jednog dana naci na optuzenickoj klupi.
Ako se i ne nadju,zelim im sve najgore u zivotu i daleko im bila kuca od nase.
Od kada je sveta i veka,takvi kreteni nisu hodali zemaljskom kuglom!!!
FUJ!

Patriota

pre 9 godina

Sam pogled na ove slike izaziva strahotu. Iako sam bio klinac, svega 7.god (prvi razred, nikad ne zavrsen), odlicno se secam svega. Mi deca kao deca, igramo se pucacine, a nebom odjekuje zvuk "milosrdnog andjela". Dok majka kuka, sestra mala, otac na Kosovu... Te slike i secanje na to zlokobno vreme, za ovu napacenu i nesrecnu Srbiju (Kakva god bila zivot bi dao za nju), nikad necu zaboraviti. Slava svim palim herojima koji su zivot polozili za odbranu otadzbine, kao i svima koji su zivote izgubili.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Na danasnji dan,je pala u vodu krilatica NATO pakta kao "odbrambenog saveza" i na danasnji dan su bolnice i skole postale "legitiman vojni cilj".

Mare,NS

pre 9 godina

""...Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi. ...""

Najveca sramota u istoriji Srbije je sto nije izdala knjigu sa imenima svih poginulih u ovoj zlocinackoj akciji zlikovaca,koji su sami sebe prozvali `medjunarodnom zajednicom`!

24.mart 1999.g. je dan,kada je umrlo medjunarodno pravo.
Zlocinci,koji su ga sahranili,jos su uvek na slobodi.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju i siguran sam da ce se ovi umobolnici,jednog dana naci na optuzenickoj klupi.
Ako se i ne nadju,zelim im sve najgore u zivotu i daleko im bila kuca od nase.
Od kada je sveta i veka,takvi kreteni nisu hodali zemaljskom kuglom!!!
FUJ!

Micka

pre 9 godina

Imala sam samo 9 godina kad je pocelo bombardovanje, toliki stres sam kao dete dozivela da su me roditelji jedva smirili i vratili u normalu. Nikad u zivotu taj 24. mart 1999. godine necu da zaboravim! Najgori dan u mom zivotu! Nikad se ne ponovilo. Nikad u NATO!!!

Major V J

pre 9 godina

Slava svima stradalima u NATO agresiji! Bilo je casno braniti SR Jugoslaviju. Jedan je Vrhovni komandant i jedna je bila VOJSKA JUGOSLAVIJE!

A ovi sto su pre neki dan potpisali sporazum sa NATO-om nek im je na cast

Mile boy

pre 9 godina

Zivot nije vise isti kao pre toga...tada smo imali jos neku energiju kao ljudi,tada sam zadnji put video slogu u ljudima,nase oci sa kojima smo se gledali su gledale drugacije oko sebe ljude...sada smo drugaciji,ne volimo se,otudjili smo se nekako...ja licno jurim svaki dinar i ne mogu ni da se vidim sa prijateljima,nedostaje mi sve to,nedostaju mi druzenja kojeg je bilo mnogo vise nego sad!PS.o zrtvama i celoj tragediji nemam snage ni da pisem...

Patriota

pre 9 godina

Sam pogled na ove slike izaziva strahotu. Iako sam bio klinac, svega 7.god (prvi razred, nikad ne zavrsen), odlicno se secam svega. Mi deca kao deca, igramo se pucacine, a nebom odjekuje zvuk "milosrdnog andjela". Dok majka kuka, sestra mala, otac na Kosovu... Te slike i secanje na to zlokobno vreme, za ovu napacenu i nesrecnu Srbiju (Kakva god bila zivot bi dao za nju), nikad necu zaboraviti. Slava svim palim herojima koji su zivot polozili za odbranu otadzbine, kao i svima koji su zivote izgubili.

Neko iz mase

pre 9 godina

Da li moze neko da mi objasni kako to da nema ni priblizan broj nastradalih u bombardovanju ("Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.") a zna se koliko je objekata pogodjeno, koliko kilometara puteva i pruga je unisteno, ukupan broj naleta aviona, izrucenih bombi itd ? Pa to su ljudi, valjda svaki nastradali ima nekog kome nedostaje i cija smrt boli...

Kile

pre 9 godina

Procitao sam text, sve mi je opet proslo groz glavu, telo.. Osetio sam onaj bedan osecaj nemoci na trenutak. Da li je moguce da smo postali toliko jadna zemlja, toliko bedna i nesigurna..da mi sada insistiramo na ulazu u EU , sada smo prijatelji na NATO i cepimo se svima a svima smo nebitni, svi gledaju samo korist. Zasto ne mozemo da postanemo mala zemlja za sebe , da gledamo u svoje dvoristi i da jacamo u svim vidovima , da nikog ne diramo ali da od svih imamo postovanje , zasto ???

Vojo

pre 9 godina

pa cekaj te bre ljudi pa zar nismo sami birali da nas bombarduju govorili smo NE stranim trupama rekli smo NE pregovorima u Rambujeu i Parizu pa cekaj te da smo prihvatili sve to verujem da nebi doslo do ikakvog bombardovanja tadasnje SRJ pa cak mozda i Kosovo bi bilo u sastavu Srbije

bez_cenzure

pre 9 godina

Šesnaest godina od završetka bombardovanja tj. agresije NATO-a na tadašnju SRJ (treba događaj nazvati pravim imenom) ista ona vlast koja je tada odbila sramni sporazum iz Rambujea prije par dana ga potpisuje. Pročitao sam par komentara na tu temu i iznenadio se koliko su ljudi neinformisani. Prema tom sporazumu Kosovo ne bi uopšte ostalo u sastavu Srbije nego se od Srbije izričito zahtjevalo da se povuče sa Kosova i Metohije i da u roku od 3 godine omogući nezavisnost te pokrajine a da NATO-u omogući neometano kretanje preko teritorije SRJ, korištenje vojne infrastrukture SRJ i nemogućnost krivičnog gonjenja pred organima SRJ. Sada znamo da je pravi razlog za bombardovanje bio otimačina resursa. I rat na području bivše nam države vođen je isključivo iz ekonomskih razloga s ciljem razbijanja SFRJ na sitne komade i ekonomskim porobljavanjem uz svesrdnu pomoć politike i vjerskh zajednica. Danas narodi još uvijek ne razmišljaju o ekonomiji nego se i dalje trve Mi svi danas smo samo robovi. Trenutno se dešava deindustrijalizacija zemalja bivše Jugoslavije jer mi smo im kolonije. EU se 2004. godine proširila kako bi vodeće ekonomske sile te organizacije proširile svoje tržište dok je ljudima prodavana magla o nekakvom boljem životu i "demokratiji". Uništavana je kolika tolika suverenost tih zemalja. Ni za šta se ne pitaju uostalom kao ni mi. Jedino ne znam dokle će trajati ova apatija jer ne može u nedogled.

seljadin

pre 9 godina

setimo se propagande : 1999 April 19 department of state : na Kosovu je ubijeno 500.000 Albanaca. Usledilo je masovno bombardovanje civilnih ciljeva, mostova, bolnica, skola, vozova, pa i kolone Albanaca koje su se vracale svojim kucama kad je primirje potpisano sa Rugovom.

sadasnjost : Na Kosovu Madlen Olbrajt ima rudnike, a Vesli Klark telefoniju koju je inace izgradio nas telekom Srbije.
Baza Bondsteel je besplatna baza za koju niko ne placa zakupninu zemljista.

Albanci beze sa Kosova koje je zatrovano uranijumom i kriminalom, gladju i korupcijom.
Po recima starih ljudi na Kosovu, nikada se gore nije zivelo.

Against modern football

pre 9 godina

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.
Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Da junaci, vrtici, skole i bolnice su krsili ljudska prava na Kosmetu. Agresija je najtezi zlocin u medjunarodnom krivicnom pravu.

Milosav

pre 9 godina

Svaki komentar je suvisan, ne zaboravimo malu Milicu, Milenka Pavlovica, radnike RTSa, nebrojene vojnike i policajce i sve druge koji su dali svoje zivote u ovom zverskom cinu silovanja male drzavice od strane hiljadu puta jaceg. Ne zaboravimo da se Americi nekako isplatilo da salju svoje B2 bombardere cak iz Misurija da bace bombe na malecku Srbiju (Jugoslaviju) da ne pominjem Evropljane i nase komsije.
Bez diskusije o tadasnjoj vlasti koja je bila kakva je bila, cinjenica je da su posledice ovog "oslobodilackog" cina mnogo dublje i da ce da proganjaju ove prostore u skorijoj buducnosti. Na zalost, opet cemo to biti mi koji ce prolivati krv za odbranu Evrope od divljackih hordi sa istoka.
Nikad u NATO.

cukce

pre 9 godina

Ja ne mogu da shvatim da je Evropa podrzala ovakav varvarski cin na samom kraju 20. veka i to u sred Evrope! Najstrasnije je sto niko nije odgovarao za smrt civila medju kojima je bilo i dece! Da napomenem da da osim Srba stradali su i Albanci od nato bombi! Cinizam je sto su nato agresija i zlocin nazvani milosrdni andjeo a zrtve nato bombi proglasene kolateralnom stetom! Koriscenje su po svim vojnim konvencijama zabranjene kasetne bombe i bombe sa osiromasenim uranijom cije se posledice i sada osecaju! Evropo stidi se!

ivana

pre 9 godina

Bas me je pogodio ovaj clanak, i bas me je uhvatila jaka tuga - 16 godina je zaista veliki broj. Ja sam imala samo 12 godina tada, secam se svake neprospavane noci i osecaja potpune nemoci i cekanja...Valjda covek godinama u prezivljavanju, a i lepim stvarima nekako zaboravi...i sada kada sam na jednom mestu procitala sve ove uzasne brojke, shatam da nisam bila ni svesna koliki je to uzas bio. I sve je to super, ne bi trebalo nikoga mrzeti, nijedan narod niti zemlju, ali...prokleti bili. Prokleti. Uvek se zapitam, kako ste vi stariji uopste ostali normalni?

onomatopeja

pre 9 godina

Najveca nepravda u istoriji covecanstva, ne moze se porediti ni sa jednom drugom vojnom akcijom u istorijo covecanstva, toliko zemalja udruzenih u Nato da napadne suverenu zemlju, i nije nas bombardovala samo Amerika, vec nista manje i V. Britanija, Nemacka, Holandija, Italija, Francuska (nije zelela ali bila prisiljena) itd...taj rat nas je vratio 30 godina unazad, posledice po zdravlje su i danas vidiljive i to veoma, DA SE NIKAD NE ZABORAVI.

marija

pre 9 godina

PS. I Milosevic i NATO neka gore u paklu zajedno.
Stradao je narod kao i obicno, i Srbi i Albanci kojima je ostao uranijum, stradace generacijama.
Bravo za svetsku pamet. Ko lektivno kaznjavanje je za varvare.
Luk i strelu vam je trebalo dati, svima!
Zasto niste gadjali Milosevica, vas "faktor mira i stabilnosti"?

Monteri iz Jajca

pre 9 godina

Kakvu smo mi pouku kao narod izvukli iz svega ovoga? Nikakvu, posle 16 godina drzavu vode isti oni koji su se kockali sa nasim zivotima! Sloba je opravdano odsutan a koalicija SKB (sin,kum,brat) je u punom sastavu zasela na vrh i vodi nas u Evropu! Nevera,nevera,tuzno i jadno!!!

Vladimir

pre 9 godina

Samo treba pogledati kroz nasu istoriju i videti ko su nam prijatelji a ko nisu. Veoma malo prijatelja imamo. Znaci, treba biti veoma mudar, sa svima lepo i izbegavati konflikte po svaku cenu. Ali, NIKADA nesmemo zaboraviti na one koji su nam i koji ce nam sigurno u buducnosti raditi o glavi.

kima

pre 9 godina

24.03.1999. Dan kada je nestalo medjunarodno pravo, dan kada su nestala ljudska prava, a zamenila ih "prava jaceg", dan kada je Evropa totalno destabilizovana, podledice su vidljive , granice promenjene, pandorina kutija je otvorena.

Aster

pre 9 godina

16 godina je proslo a onda dolazi Toni Bler da nam vodi ovu Vladu ... sramota me je. Lupajte minuse botovi, ocigledno vam je naredjeno da posebno pratite ovaj clanak.

Hipokinezija

pre 9 godina

eh da je samo izmedju 1200 i 4000 ljudi, a sta je sa dvesta hiljada i vise posle bombardovanja, mnogi mladi ljudi su umrli od raka i tumora a i dalje umiru. To je najveci genocid koji se ikada desio a i dalje jurimo Evropu, stvari se brzo zaboravljaju a svi smo potencijalne zrtve tog istog bombardovanja

Jack

pre 9 godina

1. Bolnice legitimni vojni ciljevi
2. Televizija legitivan vojni cilj
3. Kasetne bombe
4. Voz na mostu legitiman vojni cilj
5. Osiromaseni uranijum

Mogao bih do sutra da nabrajama, plasim se da bih nesto zaboravio - mogli bi Vucic iz tada tek dobijenog stana ili Bler da mi pomognu da se prisetim svega???

Lastavica

pre 9 godina

Kad se samo setim kako je jezivo bilo,a ovi danas na vlasti idu sa njima..boze sta smo docekali,sto pre promena vlasti inace nema nas vise...

sasho

pre 9 godina

Procitao sam tekst,imao sam 25 godina kad je bilo bombardovanje,ucestvovao u odbrani zemlje na teritorije Srbije,bio posmatrač kada su padale rakete na nekoliko km vazdusnom linijom od nase jedinice.Zelim da kažem da sramota da jedna takva superiorna sila nije imala resenja za jednu malu Srbiju,nego su je gadjali svim i svačim.Ovo je bruka za NATO,bruka za zapad.Zao mi je sto Srbi danas umiru od raka cesce nego bilo koji drugi narod u svetu,zašta je NATO kriv.

NISLIJA

pre 9 godina

7 razred osnovne skole, vracao se sa engleskog, ulazim u stan, majka kaze"sine ne skidaj jaknu, vrlo verovatno ce krenuti sa bombardovanjem" kako je rekla to, krenule su sirene....nikad necu zaboraviti, ni oprostiti!

Nikad

pre 9 godina

I sad mi treba da udjemo u NATO? Pa da po svetu bombardujemo nemocne i neduzne kao sto su nas bombardovali?! Razumnom coveku je sve jasno....

ne dolazi u obzir!

pre 9 godina

neko je napisao da ne moze da shvati Varvarski cin NATOa i da evropa to podrzava? Ja ne mogu da shvatim gde su isti bili 1991 da zaustave Varvare koji su sve zapoceli ( slobu seselja hadzica )

zemlja

pre 9 godina

Bilo, ne ponovilo se. Sve to bez odobrenja saveta bezbednosti ujedinjenih nacija pokazuje koliko je ta organizacija obicna prevara i iluzija stvaranja mira u svetu, pri cemu se ista najmanje pita...

V

pre 9 godina

"SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu."

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.

Mita

pre 9 godina

@Trol 4 ever
Ne bi rekao da je narod "besniji". Pre bi rekao da mediji, po nalogu NJKV Aleksandra I Vucica, vrse mentalno ispiranje mozga.Da ne bi razmisljali o nezaposlenosti i ekonomiji, mi se zamajavamo sa NATO alijansom.Inace, NATO je jedina garancija da ovde vise nece vladati kame, sekire i pistolji, i da je ova zemlja zavrsila sa ratovima...Ko vise voli sekire i pistolje, moze u avanturu sa cuvenim Pocucom, ako prezivi, ali ovde je ta prica zavrsena.

Ex-Yu

pre 9 godina

E, braco moja po muci! Kako boli kad te neko bombarduje i kako se to tesko zaboravlja, je li tako? Potpuno razumijem s tim i suosjecam. I bio sam protiv tog bombardovanja, smatrao sam to neljudskim i nepotrebnim: zasto citavu zemlju bombardovati zbog lose politike to jest politicara, to citav narod nije zasluzio. Ali, upravo zbog tog vaseg osjecaja, morate onda shvatiti i osjecaj ljudi u Vukovaru, Sarajevu, Dubrovniku, Zagrebu itd, itd, koji su bili pod napadima od "vasih" i to mnogo duzim i bolnijim. Eh, ali tog suosjecanja nema i to je porazno i neljudski.
Isto je i sa druge strane (ZG i SA), jasno mi je.... Zalosno.

snezanaa

pre 9 godina

Politika tadasnjeg rezima na celu sa Milosevicem nam je donela bombardovanje, i tada je bilo jasno da se jednostavno ne moze ici sam protiv svih, niko nece zaboraviti zrtve i uvek cemo obelezavati godisnjicu, i da se nikada vise ne ponovi.

Ko se sa vatrom igra od nje strada

pre 9 godina

Ja sam te godine otisao iz Srbije na mrski zapad da se nikada vise ne vratim. I sada posle 16 godina kada su na vlasti isti oni koji su zasluzni za bombardovanje konacno shvatam zasto su nas bombardovali.
Svaki narod zasluzuje vlast koju ima.

besan ker

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali ja im (zapadnim zemljama) nikada preko ovoga neću preći. Taj koji je bacao kasetne bombe na našu decu i koristio radioktivnu municiju me nikakvim donacijama neće ubediti da mi je prijatelj...

Adam

pre 9 godina

Iz rata nosimo i mnoga poznanstva i drugarstva. Upoznali smo i neko drugo svoje lice koje nismo poznavali. Sela skoro nisu bila ziva kao tada. Mnogo ljudi i dece tada se privremeno preselilo na selo. Basket svako vece. Mnogi su upoznali cak i rodjake za koje su znali samo iz prica da postoje. Mnogi su tada i upoznali svoja sela i gde su im koreni. Bilo je i dosta pozitivnog u svom tom haosu.

Ali moj najveci utisak je ovih 16 godina posle. Posle II sv rata sut je pokupljen, fasade popravljene, sve poruseno obnovljeno za godinu dve. A Generalstab? U centru prestonice i velegrada! RUGLO! Oduzeti vojsci nekretnine o kojima ne moze da se stara. I drzava samoj sebi da oduzme i proda sve sa cim ne moze da upravlja i odrzava. Bice jeftinije za sirotinju koja drzavu placa.

Voleo bih da se vrati zivot u selo ponovo. Ratova i kriza mi je dosta. Jesmo li kolektivno pametniji? Sumnjam. Tvrdoglavost nam je glavna boljka.

Marko Pavlica

pre 9 godina

Imao sam 12 god. kada je RTS pustio Kozaru na TV-u umesto da objasni da nas bombarduju, danas je RTS-u vest o štrajku prosvetara među poslednjim. Dani i noći bombardovanja prolazili su u íspisivanju kredom šta zapravo znači skračenica Nato, naravno uvek pre crtanja staze za trke automobila. Čitanje stripa Generacije Nikole Tesle u pravom atomskom skloništu sa trezorskim vratima. Vožnja rolerima od Žarkova do Banovog brda, predveče gledanje dejstva PVO iz luna parka. U novoj školskoj godini, prvoj nakon 'ratne' razredni starešina , učiteljica muzičkog, je čitala proglas da smo pobedili Nato. Znao sam da ako to zaista misle nije ni čudo da su nas bombardovali.

istina boli

pre 9 godina

Jaoj kada krene "nepravedno bombardovanje", "goloruki narod" i ostalo. A istina je veoma jednostavna mnogo smo se ******* i dobili na kraju po *****

+382

pre 9 godina

Zlocin bez presedana bez dozvole savjeta bezbjednosti i UN. Jednostan napad. Poslije je istu cijenu platio Irak, Avganistan, Libija.
Koriscen osiromaseni uranijum zbog koga danas na Balkanu imamo siromastvo, mrznju i RAK!
Treba li da spominjem stetu od preko 100 milijardi, a umjesto nadoknade dobili smo zaduzenje i ekonomsko ropstvo od strane NATO-a, zapada i njihovih oruzja poput svetske banje i MMF-a.
Nikad nismo ni ljudsko "izvini" dobili od ikoga od njih. GADE MI SE!

Jožef

pre 9 godina

Ja im ne praštam ni u ovom ni u sledećem životu. Ne verujem Americi i ne bih u NATO. O ošteti neću ni da pišem jer se podrazumeva.
Amerika je slobodna zemlja i sve se može . Oni mogu da krše sve od ljudska prava do slovo Ž. Naravno da ih ne mrzim ali i ne sanjam Ameriku . Zadnja je zemlja gde bih ja živeo. Prosto i jednostavno.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Sećam se bombardovanja kao da je juče bilo. Traume ću pamtiti dok sam živa. Žao mi je nevinih žrtava i verujem da ih Srbija nikad neće zaboraviti. Današnji dan služi kao podsetnik čitavom svetu da se ovaj zloćin protiv čovečnosti više nikad ne ponovi.

rajko mitic

pre 9 godina

Ljudi, svi imamo neprijatne i bolne uspomene na ove nesrecne dogadjaje. Ali moramo biti pragmaticni i gledati u buducnost, a ne u proslost. Milosevic je taj koji je uporno provocirao NATO da bombarduje, dok na kraju nije i uspeo, a sve za racun rusije, upravo sa ciljem da nas narod okrene ledja Zapadu i dozvoli rusima da nas porobe i da budemo ruska gubernija. A sta je ta rusija uradila da pomogne kad su nas bombardovali? Nista, jer je i njima zbog gore navedenog to bombardovanje bilo u interesu. Nas narod lepo kaze: sut s' rogatim NE MOZE. Nasi politicari su trebali da ucine sve da SPRECE bombardovanje i zastite narod, znajuci da je poraz u slucaju napada ZAGARANTOVAN. A umesto toga Milosevic i Seselj su uporno provocirali najjace sile sveta. U toku rata, Miloseviceva vojska postavljala je PA topove na skole, bolnice i crkve, da bi posle optuzivala NATO kako gadja civilne ciljeve. Sada, nakon svega, nista nam ne vredi da budemo emotivni i kivni na Zapad i NATO. Ako se opet inatimo protiv sveta, isto zlo nam opet ne gine. Ugledajmo se na Nemacku i Japan. Na Japan je Amerika bacila dve nuklearne bombe, a danas su Amerika i Japan najjaci saveznici iz pragmaticnih razloga. Manimo se basni iz proslosti, stanimo u red sa normalnim zemljama sveta, da nasa deca imaju bolju buducnost nego sto smo mi imali proslost.

dejan

pre 9 godina

I gde.su bili rusi. da.nas brane????! treba prvo da pocistimo svoje dvoriste. ( izbacio đubre) a onda gledamo kako više nikada da ne dodje da nam deca ginu

krle

pre 9 godina

Ni danas, 16 godina nakon pocetka bombardovanja, ne znam ko je veci zlikovac bio-oni koji su nas bombardovali ili oni koji su dozvolili da do toga dodje,a koji su danas na vlasti u Srbiji.

Vera

pre 9 godina

Шта рећи, а не банализовати ово наше страдање. Још увек осећамо последице, а с времена на време поново проживљавамо страх за живот најближих,страх од авиона, сирена за узбуну,склоништа, питања да ли ћемо дочекати сутра...

hm?

pre 9 godina

Kada se pogleda sila koja se obrusila na nas, broj ispaljenih projektila i bacenih bombi, broj letova koje su izvrsili, postavlja se pitanje sta su postigli, osim sto su krseci Zenevske konvencije unistavali civilnu infrastrukturu. Vojska Jugoslavije je pretprela gubitke u ljudstvu i tehnici koji ne mogu da se mere sa kolicinom sile koja je upotrebljena. Na kraju su iz ciste obesti i frustracije namerno gadjali civilne ciljeve koji nisu imali nikakav vojni znacaj, kao sto je napad na most u Varvarinu. Srbija mora da istrajava da se sudi onima koji su bombardovanjem civilnih ciljeva pocinili ratne zlocine. Nije nemoguce doci do podataka o imenima pilota koji su ispaljivali projektile i bacali kasetne bombe. Poznato je nrp. da su kasetne bombe na Nis, kada su poginuli civili, bacili avioni holandskog vazduhoplovstva. Do imena pilota i odgovornih u sistemu komandovanja moramo doci. Ratni zlocin ne zastareva i tim ljudima mi moramo suditi pre ili kasnije.

ljubo

pre 9 godina

Ovaj zlocin nikad ne smije da se zaboravi,to je bila bezocna agresija na jednu suverenu zemlju bez odobrenja saveta bezbednosti UN .Zasto ova drzava ne trazi ratnu odstetu ,mislim da sa punim pravom moze da trazi.Na ovo sto su uradili treba ih u svakoj prilici upozoravat ,od ambasadora do svih njihovih politicara.Za zlocin koji su uradili neko mora odgovarat ,kad,tad.

Drcha

pre 9 godina

Bilo ne ponovilo se! Moramo da mislimo na buducnost svih nas,da stvaramo nova prijateljstva svuda u svetu za bolje svih nas. Moramo da gradimo diplomatske konekcije na kapacitetima koji donose produktivno partnerstvo.

Moca

pre 9 godina

Krivica je na agresorima, ali i na tadašnjoj vlasti. Sve razumem, i da je Srbija u Rambujeu bila u pravu, ali pravi lider bi izbegao stradanje svog naroda i uništavanja zemlje po svaku cenu. Međutim, kad je patološka potreba za vlašću preča i od zemlje i od naroda, onda dobijemo to što smo dobili, a Boga mi i zaslužili.

Paki

pre 9 godina

Starešine i vojnici NATO na teritoriji Srbije dobijaju prava daleko veća nego što ih u Srbiji imaju starešine ili vojnici Vojske Srbije! Kada i čime NATO zasluži takve privilegije?
Sramota da se nemaju podaci o tačnom broju poginulih već vlada nastupa sa cifrom *oko*.

ivan

pre 9 godina

Te godine napunio sam u februaru osam godina.
Iako sam bio mali sjecam dobro dogadjaja za vrijeme trajanja agresije. Secam se da sam nervozno iscekivao bombardovanje.
A onda jedne vedre noci detonacije se cuju u kasarni u Danilovgradu gradu koji nije tako blizu Podgorice i na mjestu gine vojnik koji je bio iz Srbije.
Narednog dana 25 marta vojni dzip stao je ispred kuce. U njemu je bio tatin drug iz prethodnih ratova u Bosni i Hrvatskoj u kojem mi je otac ucestvovao kao vozac jednog pukovnika .
Tati je odlazak tesko pao mome bratu narednog dana 26 marta bio je rodjendan punio je sedam godina.
Nikakav strah nisam osjecao sve dok strina jednog dana nije dosla kod nas i rekla mojoj majci u mom prisustvu "a Snezo kud cemo sa ovom djecom" kad sam to cuo prvo sam pomislio na jedan kutak u kuci gdje sam se skrivao misleci da cu tu biti bezbijedan.
Eto to je djelic moga odrastanja kojeg se nimalo ne stidim vec koji mi sluzi kao oslonac u teskim momentima.
Stanovnici Podgorice imali su srecu da nisu bombardovani kao beogradjani ili neki drugi grad u Srbiji.
Jedina bomba koja je pala direktno u grad bio je pogodak streljackog saveza za koji su nato agresori mislili da je vojni komandni centar.

Volim i ja vlast

pre 9 godina

U dokumentarcu o raspadu Jugoslavije pojavila se Mira Marković i ljupkim glasom devojćice se začudila: "Mi smo (valjda misleći na Slobu) bili ubeđeni da bombardovanje neće trajati duže od nedelju dana..." Pri tome je stidljivim pokretom popravila bretelu koja joj provirila na ramenu. Dakle, Familija je kalkulisala sa nedeljicu dana istresanja horora po Srbiji, a onda će se valjda dići pravedna Rusija i ostatak sveta da zaštiti hrabrog srpskog vođu, njegovu skromnu saputnicu i "volim i ja vas - narod". Dakle, svi oni koji su podržavali Slobu Slobodu, Crvenu Vešticu i njihovu politiku "pravimo neprijatelje - ostajemo na tronu" su pomogli NATO Jahačima Apokalipse da protutnje Srbijom i ostave iza sebe ovaj užas. Nisam samo siguran ko je odvratniji?!?

Mare,NS

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Bravo za komentar. Lepo je znati da nismo svi u Srbiji pristali na patriJotske lazi.

Simon

pre 9 godina

Meni evo punih 16 godina nikako nije jasno pa izgleda da mi neće biti jasno ni dok sam živ niti mi se čini da postoji bilo ko da može da mi objasni - odakle i iz kog razloga takva ideja da se punih 78 dana, apsolutno svakodnevno na svakoj tački jedne zemlje u Evropi tako bezočno i sa takvom količinom raketa, praćeno svakodnevno tako ciničnim izveštajima o kolateralnim štetama - bombarduje. Milošević? Teško, imali su jedno 550 drugih načina. Kosovo? Nemoguće, nije im toliko bitno a i da jeste svakako je moglo drugačije... Nisam pametan šta je razlog ali moj definitivan utisak je da nisu imali nikakav osećaj šta zapravo rade. Pomalo im dolazi ali presporo i bez nekog vidljivog pokajanja ili samilosti. Užas.

Otisla

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Svaka cast. Potpisujem svaku rec. I kad narod Srbije jednom napokon shvati da nije nebeski narod i da je ovo surova istina, krenuce na bolje.

Bucko razmišljam

pre 9 godina

16 godina od NATO bombardovanja

16 godina od NATO bombardovanja i 16 god. od "POBEDE nad NATO-om" !
Ko ne veruje da je Srbija te 1999. "pobedila NATO" neka samo pogleda ko je i "dan danas na Vlasti u Srbiji" gotovo oni ISTI zbog kojih je NATO i bombardovao i RAZARAO Srbiju !
"dzabe su krecili" !

lana69

pre 9 godina

Strasan dogadjaj koji nam se dogodio tesko ga je zaboraviti ali moramo zivot ide dalje.Zato treba da vodimo politiku mira i dogovora koju sadasnja vlada i vodi ,da nam se ovo nikada vise nedogodi.

ja

pre 9 godina

@aah
Da se ja pitam ne bih ni sredila te rusevine, to je jedino sto nas podseca na datu agresiju. Jer mi Srbi sve zaboravljamo posle nekog vremena, a koliko vidim uci cemo i u nato bez problema.

Dijasporac

pre 9 godina

...I taman smo gledali "Esmeraldu" kad puče nešto...

NATO srušio i ono malo infrastrukture što smo imali, a Kinezi dobili tomahavk u ambasadu.
Sirene su se zvale šizela i smirela.
Nevini životi, stradali u bombardovanju. Milica Rakić iz Batajnice.

Sloba nakon 78 dana proglašava pobedu...

chkinpydimpy

pre 9 godina

Nadam se da ce se neko od nasih nekada setiti da ovaj dan ima neko ime, makar se zvao i "dan nepravde"...a obelezavao bi se simbolicno-24.marta ne komunicirati i ne sastanciti sa zvanicnicima zemalja koje su nas bombardovale-to je ionako samo jedan dan...brzo zaboravimo sve.Da li je neko pozvao gospodu iz NATO, na obelezavanje tj komemorativni skup veceras u 19:45 ispred bivseg Genarlstaba?Sada su nam prijatelji i savetnici, pa bi bilo logicno da dodju...

o osvajanju slobode

pre 9 godina

Slava svim poginulim civilima i vojnicima, iako nista ne moze nadomestiti njihove nasiljem prekinute zivote, pridruzili su se milionima heroja koji su poginuli kroz vekove u borbi za pravo na zivot i slobodu od okupatora. I neizmerno hvala svima koji su nas branili i rizikovali svoje zivote za nase. NATO zlocinci koji se jos uvek setaju svetom kao slobodni ljudi, ce biti kaznjeni kad tad za pokolj koji seju vec decenijama, u ime profita.

Belić

pre 9 godina

Jedan moj poznanik je izgubio kontrolu nad autom i srušio komšiji ogradu, pa su se dogovorili da je sazida ponovo.

Životi se ne mogu nadoknaditi, ali ratna šteta može.

kika11

pre 9 godina

Bilo i ne ponovilo se...prošlost treba ostaviti u prošlosti,a okrenuti se drugom pravcu,sada se vodi drugačija,miroljubiva politiku,spremni smo na kompromise i dogovore zarad mira i stabilnosti.

Veteran

pre 9 godina

Nisam verovao da cu ovo jednom reci, ali svaka cast b92 na tekstu o bombardovanju, jer je to u danasnjoj naprednoj Srbiji tabu tema, i primecujem da je u vecini dnevne stampe cenzurisano pisati o tome...jos jednom svaka cast na tekstu. Da se ne zaboravi!!!

sim

pre 9 godina

Bombardovanje, disciplinovanje neposlušnih u novom svetskom poredku. Rat u kome je SCG izgubila. Poraz jedne pogrešne politike konfrontacije sa celim svetom bez pravog saveznika. Poraz uvek ima cenu, to je gubitak Kosova. Potpisan je mirovni sporazum, čitaj kapitulacija. Kosovo je krenulo svojim putem. Međunarodna zajednica je mislila da će moći uslovljavanjem da nas primora na priznanje nezavisnosti, podcenivši naše neverovatne sposobnosti da se lažemo i živimo u paralelnom svetu jako dugo. Evo nas sada 16 godina kasnije. Kosovo je naše, gradimo Beograd na vodi, 2016. će nam biti bolje...

Devajtis hrast

pre 9 godina

Pokusavam razumeti vodjenje ratova. Ratovi se vode uglavnom radi interesa. Da li je Srbija ugrozavala interese NATO. Nije. Ali ZASTO bas osiromaseni uranijum. Taj uranijum ce ostati tu u Srbiji dok je veka i sveta.

Ja@Torontu

pre 9 godina

Zahvaljujuci nasoj "pobedi" protiv NATO-a i "uspesnog" 5. oktobra ja slavim 14 godina normalnog zivota u Kanadi.

Svako je tvorac svoje srece i sudbine...

Dejan C.

pre 9 godina

Komemorativna ceremonija obeležavanja godišnjice početka NATO agresije 1999. godine je prigodan nacin da se obelezi nase stradanje u tih paklenik 77 dana!

cenzurisani

pre 9 godina

(bez_cenzure, 24. mart 2015 09:21)
Dosao si iz ***** ******** u srbiju nakon pljackanja, paljenja i ubijanja da nam solis pamet o politici! Vi takvi sto glasate za Vucica, zajedno sa kasapinom Milosevicem ste i unistili Srbiju, (nije za objavljivanje) !!!

91generacija

pre 9 godina

Ocene ce vam biti zakljucene sada, nastava se obustavlja........ 5 5 5 5 5 5... Zvuk sirene, klecanje kolena, nebo siroko, bistro nebesko plavo muti i krivi realnost nerazumnim i detetu neshvatljivim strahom. Posle dani provedeni uz asterixa..
*Ne ponovilo se*

Aleksa

pre 9 godina

Ironično, gotovo sve stvari koje su tražene u Rambujeu su USA i EU dobili, tako da do bombardovanja i gubitka života, industrije, postrojenja i svega ostalog uopšte nije moralo doći. Veliko hvala svim domaćim političarima i partijama koje su nam ukrale više od 25 godina normalnog života.

nikolas

pre 9 godina

kada se ovo zlo desilo bio sam klinac od 14 godina i meni je sve ovo bila kao letnji raspust uz grmljavinu i nespavanje.. sad kad imam porodicu sve mi deluje kao nesto najgore sto moze da se desi a desilo se...ludost sveta!!!

milos

pre 9 godina

secam se vrlo dobro otpocinjanja ovog strasnog dogadjaja....tek mi je bilo nepunih 16, a mojoj sestrici nepune 6.....sedeo sam za stolom i ucio ona se igrala....odjednom zacuo se strasni zvuk uzbune...majka je usla u sobu i rekla ajmo deco dole u podrum...otac nije bio kod kuce.....traume za citav zivot....najezio sam se.....neka im Bog oprosti....ne znaju sta su radili...a mi ne treba da zaboravimo ikad ali oprostiti im....djavola prezitrom i mrznjom hranis, spokojom i mirnocom ubijas.

u cast svim nevinim zrtvama.....neka
im Bog dusu prosti.

Dostojevski

pre 9 godina

I danas sam osetio nebesku udicu. Osecam kako me davi, ali isto tako vuce napred. Uspeo sam da se otrgnem, ali oziljak je ostao. Danas cu plivati punim plucima, ponosno, kao da nikada nista nisam doziveo. I sto je najvaznije sve cu oprostiti, to me je Bog naucio, a za ostalo...to cu prepustiti Njemu. Jer On je taj koji ce ti pruziti ruku kada si u bezdanu. Srbine prastaj! A da li ces zaboraviti? Znam da neces.

Oblivion

pre 9 godina

Svim političkim čelnicima iz tog vremena, tim istinskim patriotama i preživljavačima iz senke i iz bunkera, čestitam istorijsku pobedu nad NATO snagama i želim im srećan mir. A zašto da im nije srećan, žive i danas kao kraljevi, školuju decu u inostranstvu a ne u zatupljenoj i bednoj Srbiji, šopinguju sitnice u vrednosti plate prosvetara čisto da razgale dušu. Oni ne znaju šta sve imaju, a sunce novog proleća ne skida im osmeh sa vedrog zategnutog lica bez briga, bez bora i bez savesti. Nasmejani kao u reklami. Njima je uvek rat brat, njihove ratove uvek vode neka druga deca koju rado oblače u patriotske uniforme, poginulima kače na grudi komade metala. Oni mogu sve, oni obećavaju, oni ne ispunjavaju, oni diluju foteljama, pravom lovom, diplomama, fondovima, firmama, obalama, agencijama, ...samo reci, biće. San svakog malog Srbina nije promena ovog otužnog stanja, već je san da postane deo te nakaradne, primitivne aristokratije i da se, ako je ikako moguće, ne meša u svoj posao kada ga dobije preko veze. Njegov san je da ne misli naglas, već da sluša svog vođu-alfa mužjaka. Tog jednog što i za tebe misli. Da ljubi ruku koja ga dariva, psećom zahvalnošću jer zna da ništa od toga što ima nije zaslušio svojim radom i svojom vrednošću. Ima Srba i u Srbiji, ali ih nećete naći u pomenutoj aristokratiji, već na protestima, štrajkovima, budžacima i udžericama gde u ogromnoj većini posmatraju svoje potonuće nemoćno....živela Srbija, ma gde da je.

aca

pre 9 godina

i moj rodjendan!
punio sam tad 5 godina, bili drugari kod mene kuci i samo njihovi roditelji poceli da dotrcavaju i da ih izvode. nista mi nije bilo jasno.
bas smo gledali na vhs-u malu sirenu, pa ja mislio to ona svira sa svojom trubicom sa zgrade pored kad su roditelji rekli "cuju se sirene" :D

Popovic Zarko-92

pre 9 godina

Koliko se meni cini da je ovo jedina vlada koja ce odrzati pomen ispred bivseg generalstaba u BG povodom 16 godina bombardovanja Srbije.

exp

pre 9 godina

Свака част, обележено како треба. Данас то и треба да буде најистакнутија вест.

Pantagruel

pre 9 godina

Када Клинтон каже да НАТО није претрпео никакве жртве, треба му веровати. Опште познат као политичар који никада не лаже. То се нарочито показало у току истраге Конгреса о случају Монике Луински, када је под заклетвом изјавио да са њом није имао сексуалне односе, па га је одало вештачење трагова ДНК на њеној хаљини.

Saša

pre 9 godina

NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944. (V, 24. mart 2015 02:55)

Po ovoj logici, jedina ispravnija vojna kampanja od "Milosrdnog anđela" bila bi vojna kampanja protiv albanske (pardon, kosovske) policije i UČK. Ako ćemo po etički...

mila

pre 9 godina

Tuzno ! Dali smo nesto naucili posle svega ? Ima li inat smisla u vremenima istorijskih previranja ? Moze li zemlja sa 7 mil. stanovnika da prkosi celom svetu ? Na to treba dati odgovore. O tome treba diskutovati. Pametni narodi uce iz svoje istorije. Znamo li, uopste, danas gde smo ? Kojem kontinetu i kojem savezu pripadamo ? Znamo li gde nam je buducnost ili samo plutamo besciljno i prkosno?!

Laki

pre 9 godina

Imao sam tad 7 godina. Sećam se da sam spavao ispod stola, sećam se nekog coveka sa studija B koji je stalno nesto javljao i obicnih nedećjnih popodneva kada bih se igrao u dvoristu i da bismo stalno gledali u nebo i cekali da li će se nesto desiti ili da li će se citi sirena. Jbg, nema pravde, to barem znaju oni koji studiraju pravo.

Alexije

pre 9 godina

Svi znamo da se vojska i policija krila oko skola, bolnica, vrtica... samo zahvaljujuci obucenosti protivnika imamo tako malo zrtava u odnosu na broj ispaljenih projektila.

mali koš

pre 9 godina

A Bler caska u Srbiji uz kafu, i NATO dobio sve što je i tražio 1999.(tranzit kroz Srbiju, korišćenje vojnih resursa Srbije i nema odgovornosti za NATO vojnika). To što je Vučić održao minut ćutanja a dozvolio prethodno nabrojano govori o licemerstvu istog.

Milan

pre 9 godina

Svaki put se naježim kad čujem sirenu... Zanimljivo je pomenuti i način na koji su se civili "borili" - svakodnevnim koncertima (najviše u BGu) i nošenjem meta (ne treba zaboraviti da je bilo više civilnih žrtava nego vojnih - Aleksinac, voz u Grdelici,...). Nažalost, kada se pogleda spoljnopolitičko delovanje SAD od II svetskog rata, pa do danas, vidi se koliko njihova ekonomija prosperira od ratova... Trenutno se u njihovu vojnu tehnologiju ulažu bilioni dolara. Samo od tog broja mi se zavrti u glavi, a svaki taj dolar nije potrošen bez razloga...

Dusan

pre 9 godina

16 година касније и даље чујем звук сирене. 16 година касније и дање осећам језу и страх. 16 година касније и даље осећам бес , а ово веома лицимерно пишем јер себе сматрам хришћанином и још нисам успео да нађем опрост и себи и другима. 16 година касније нисам заборавио тај терор, агресију, бедињу "цивилизованог света". 16 година касније тада велики гласноговорници против нато пакта, а чујте их данас. 16 година касније кажу треба ићи напред, слажем се, али никада, никада не заборавити.

xix

pre 9 godina

period sa najviše žurki, pečenja i rakije po glavi stanovnika u istoriji srbije. da nije bilo povremenih brujanja aviona i nestašica struje, ne bi se ni pomislilo da je rat.

Trol 4ever

pre 9 godina

Mene fascinira jedna stvar kad je bombardovanje u pitanju. Ispada da sad, 16 godina posle, mi smo besniji na taj dogadjaj nego onda kad se on desavao. Setimo se samo kakav stav je opozicija imala prema bombardovanju, pravdala je to, opozicija koja je godinu dana kasnije pobedila na izborima. Bilo je ono "pa eto posvadjao nas je Sloba sa celim svetom". Dokaz da je dobar deo naroda pravdao bombardovanje je upravo pobeda opozicije 5. oktobra, pobeda ljudi koji su propagirali proevropsku politiku, uprkos tome sto nas je ta Evropa bombardovala. Danas medjutim s porastom evroskepticizma ide valjda i opste negativno gledanje na bombardovanje. I kako sad reci da li je Srbija "zasluzila" bombardovanje, da li smo mi bili los momak, ili je nato pakt los, ili je istina negde na sredini. Retko ko na taj dogadjaj gleda objektivno, a vecini misljenje formira ideologija za koju su se opredelili.

Hromi

pre 9 godina

Da se agresija nikad ne zaboravi i da se zbog nje ni pod kakvim uslovima nikada ne udje u nato. Nikada!

Ova agresija ce ostati upamcena kao jedna od najsramnijih epizoda zapadne civilizacije. A posledice agresije se danas na citavoj planeti sve vise osecaju.

Slava zrtvama.

Alex

pre 9 godina

E ovako izgleda izvestaj o tim danima kojima sam bio aktivni svedok kada ga pise drzavna bezbednost. Ocekujem da za 10 godina reportaza bude kako smo oborili 8 miliona aviona i potopili 5 milijardi brodova a oni su nam srusili sve bolnice i obdanista.
U pravu je Djuruc, nista nismo naucili, tesko ce ikad u ovoj zemlji istoricari moci objektivno da daju analizu.

nebojsa

pre 9 godina

Ova vlada ispred bivseg SSNO proslavlja bombardovanje a sa sprata ce ih posmatrati oficiri iz NATO kancelarije za saradnju. Mnogo mi deluje degutantno.

ko jel ja

pre 9 godina

Evropa je umiruci kontinent, USA glumi policajca i vojnom silom se jos malo odrzava, ali budućnost sveta je na istoku. Oni koji su bili i videli znaju. Kolika smo mi nula i koliko smo nebitni u toj priči nije tesko zakljuciti.

LDP u srcu

pre 9 godina

Na današnji dan počeo je pad jednog diktatorskog režima. A izgleda da će uskoro ista sudbina zadesiti i njegovog ideološkog saborca u Kremlju...

Ћезо рца

pre 9 godina

Што би рекао г. Ђурић из ЛДП-а, наслов би требало да гласи ,,16 година од НАТО лекције''. Ето, ја сам извукао поуке.

matori

pre 9 godina

@ (V, 24. mart 2015 02:55)

BRAVO! Izvanredan komentar!
Objektivnih ljudi, koji nisu zaslepljeni propagandnim bljuvotinama, vrlo je malo, ali ih ima i poznata im je prava ISTINA...
Potpisujem svaku reč, a ljubitelji iluzija neka i dalje žive u "sretnom" svetu nebeskog naroda.

nataly

pre 9 godina

Bila sam u autobusu ,na 30-ak km od kuce kada se zacuo glas spikerke na radiju koja je objavila da su pale prve bombe,nikada mi kuca nije bila dalje,nikada mi put do nje nije bio duzi...

`Ranđel The Overlord

pre 9 godina

Nadam se da će večerašnji događaj biti maksimalno akcentovan ! Nadam se da će famozni "zapad" razumeti naše rezerve prema projektima evropskih integracije, barem na današnji dan ... mi smo beskrajno daleko od Moskve i nekakvih aspiracija da postanemo ruska "gubernija" ali VRLO DOBRO znamo koliko smo, istinski, poželjni u društvu "evropskih naroda" ... valjalo bi da se to danas JASNO i RAZGOVETNO kaže i izrazi, dopalo se to Briselu ili ne. Treba to reći otvoreno, a već sutra nastaviti dalje, sa ovim što je započeto u našoj zemlji, u Srbiji.

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina

pre 9 godina

Nije mi jasno da na dan NATO agresije protiv Srbije, srbi i dalje podržavaju Rusiju koja to isto radi Ukrajini!

Jelena

pre 9 godina

Nelegalnim napadom, bez saglasnosti SB UN, srpska vojska je na silu, ubijanjem civila i dece, naterana da napusti jedan deo svoje teritorije !

srebrno

pre 9 godina

Godisnjica bombardovanja ostace kao vrhunac tragedije za zemlju i narod u kontekstu svega onoga sto se desavalo tokom devedesetih godina.

vizura tastatura

pre 9 godina

U vezi sa komentarom koji je napisala izvesna V: "Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen".

Izgleda da sam propustio bombardovanje Vasingtona zbog gore navedene prakse ubijanja familije, zena i dece, tzv. kolateralne stete, koja traje nekoliko decenija. Moracu da procitam najnovije vesti, hvala V sto nas je informisala....

Macak

pre 9 godina

Tezak period za nasu zemlju jer je na jedan sraman medijski nacin zapoceta agresija vojnog saveza na jednu suverenu zemlju pod izgovorom humanitarne katastrofe.

Mita

pre 9 godina

@Trol 4 ever
Ne bi rekao da je narod "besniji". Pre bi rekao da mediji, po nalogu NJKV Aleksandra I Vucica, vrse mentalno ispiranje mozga.Da ne bi razmisljali o nezaposlenosti i ekonomiji, mi se zamajavamo sa NATO alijansom.Inace, NATO je jedina garancija da ovde vise nece vladati kame, sekire i pistolji, i da je ova zemlja zavrsila sa ratovima...Ko vise voli sekire i pistolje, moze u avanturu sa cuvenim Pocucom, ako prezivi, ali ovde je ta prica zavrsena.

Major V J

pre 9 godina

Slava svima stradalima u NATO agresiji! Bilo je casno braniti SR Jugoslaviju. Jedan je Vrhovni komandant i jedna je bila VOJSKA JUGOSLAVIJE!

A ovi sto su pre neki dan potpisali sporazum sa NATO-om nek im je na cast

V

pre 9 godina

"SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu."

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.

Ko se sa vatrom igra od nje strada

pre 9 godina

Ja sam te godine otisao iz Srbije na mrski zapad da se nikada vise ne vratim. I sada posle 16 godina kada su na vlasti isti oni koji su zasluzni za bombardovanje konacno shvatam zasto su nas bombardovali.
Svaki narod zasluzuje vlast koju ima.

Jack

pre 9 godina

1. Bolnice legitimni vojni ciljevi
2. Televizija legitivan vojni cilj
3. Kasetne bombe
4. Voz na mostu legitiman vojni cilj
5. Osiromaseni uranijum

Mogao bih do sutra da nabrajama, plasim se da bih nesto zaboravio - mogli bi Vucic iz tada tek dobijenog stana ili Bler da mi pomognu da se prisetim svega???

Bucko razmišljam

pre 9 godina

16 godina od NATO bombardovanja

16 godina od NATO bombardovanja i 16 god. od "POBEDE nad NATO-om" !
Ko ne veruje da je Srbija te 1999. "pobedila NATO" neka samo pogleda ko je i "dan danas na Vlasti u Srbiji" gotovo oni ISTI zbog kojih je NATO i bombardovao i RAZARAO Srbiju !
"dzabe su krecili" !

Lastavica

pre 9 godina

Kad se samo setim kako je jezivo bilo,a ovi danas na vlasti idu sa njima..boze sta smo docekali,sto pre promena vlasti inace nema nas vise...

Otisla

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Svaka cast. Potpisujem svaku rec. I kad narod Srbije jednom napokon shvati da nije nebeski narod i da je ovo surova istina, krenuce na bolje.

LDP u srcu

pre 9 godina

Na današnji dan počeo je pad jednog diktatorskog režima. A izgleda da će uskoro ista sudbina zadesiti i njegovog ideološkog saborca u Kremlju...

cenzurisani

pre 9 godina

(bez_cenzure, 24. mart 2015 09:21)
Dosao si iz ***** ******** u srbiju nakon pljackanja, paljenja i ubijanja da nam solis pamet o politici! Vi takvi sto glasate za Vucica, zajedno sa kasapinom Milosevicem ste i unistili Srbiju, (nije za objavljivanje) !!!

Mare,NS

pre 9 godina

Navodni???A ko je ubijao po Kosovu?SRJ je napadnuta jer je sila bila jedini nacin da se zaustavi kasapinova zlocinacka masinerija da ne ponovi dogadjaje iz Hrvatske i Bosne od samo par godina pre toga. Masovne grobnice se jos uvek pronalaze i otkopavaju dan-danas. Kasapinu i zlocincima iz drzavnog vrha Srbije nije bilo tesko ni da zrtvuje sopstveni narod (zrtvovanje radnika RTS-a) zarad svojih politickih ciljeva tj. ostanka na vlasti. Da, kampanja je bila ilegalna ali to ne umanjuje njenu eticku ispravnost - ona je imala legitimitet jer je sila upotrebljena da bi se sprecili masovni zlocini koje je drzava Srbija cinila nad sopstvenim stanovnistvom (da, kosovski Albanci su, vecinom bili gradjani Srbije tj. SRJ tada). Medjunarodna zajednica ima obavezu da reaguje i silom ako je potrebno da zastiti stanovnistvo u slucaju da su masovni zlocini od strane vlade te zemlje izvesni ili u toku. Suverenitet nije neprobojni zid iza kojeg vladar moze da radi sta hoce sa ljudima-ta vremena su prosla, svidjalo se to nekima ili ne.Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen. NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944.
(V, 24. mart 2015 02:55)

Bravo za komentar. Lepo je znati da nismo svi u Srbiji pristali na patriJotske lazi.

istina boli

pre 9 godina

Jaoj kada krene "nepravedno bombardovanje", "goloruki narod" i ostalo. A istina je veoma jednostavna mnogo smo se ******* i dobili na kraju po *****

Veteran

pre 9 godina

Nisam verovao da cu ovo jednom reci, ali svaka cast b92 na tekstu o bombardovanju, jer je to u danasnjoj naprednoj Srbiji tabu tema, i primecujem da je u vecini dnevne stampe cenzurisano pisati o tome...jos jednom svaka cast na tekstu. Da se ne zaboravi!!!

Vojo

pre 9 godina

pa cekaj te bre ljudi pa zar nismo sami birali da nas bombarduju govorili smo NE stranim trupama rekli smo NE pregovorima u Rambujeu i Parizu pa cekaj te da smo prihvatili sve to verujem da nebi doslo do ikakvog bombardovanja tadasnje SRJ pa cak mozda i Kosovo bi bilo u sastavu Srbije

Aster

pre 9 godina

16 godina je proslo a onda dolazi Toni Bler da nam vodi ovu Vladu ... sramota me je. Lupajte minuse botovi, ocigledno vam je naredjeno da posebno pratite ovaj clanak.

mali koš

pre 9 godina

A Bler caska u Srbiji uz kafu, i NATO dobio sve što je i tražio 1999.(tranzit kroz Srbiju, korišćenje vojnih resursa Srbije i nema odgovornosti za NATO vojnika). To što je Vučić održao minut ćutanja a dozvolio prethodno nabrojano govori o licemerstvu istog.

Alexije

pre 9 godina

Svi znamo da se vojska i policija krila oko skola, bolnica, vrtica... samo zahvaljujuci obucenosti protivnika imamo tako malo zrtava u odnosu na broj ispaljenih projektila.

matori

pre 9 godina

@ (V, 24. mart 2015 02:55)

BRAVO! Izvanredan komentar!
Objektivnih ljudi, koji nisu zaslepljeni propagandnim bljuvotinama, vrlo je malo, ali ih ima i poznata im je prava ISTINA...
Potpisujem svaku reč, a ljubitelji iluzija neka i dalje žive u "sretnom" svetu nebeskog naroda.

Ћезо рца

pre 9 godina

Што би рекао г. Ђурић из ЛДП-а, наслов би требало да гласи ,,16 година од НАТО лекције''. Ето, ја сам извукао поуке.

Ja@Torontu

pre 9 godina

Zahvaljujuci nasoj "pobedi" protiv NATO-a i "uspesnog" 5. oktobra ja slavim 14 godina normalnog zivota u Kanadi.

Svako je tvorac svoje srece i sudbine...

ko jel ja

pre 9 godina

Evropa je umiruci kontinent, USA glumi policajca i vojnom silom se jos malo odrzava, ali budućnost sveta je na istoku. Oni koji su bili i videli znaju. Kolika smo mi nula i koliko smo nebitni u toj priči nije tesko zakljuciti.

`Ranđel The Overlord

pre 9 godina

Nadam se da će večerašnji događaj biti maksimalno akcentovan ! Nadam se da će famozni "zapad" razumeti naše rezerve prema projektima evropskih integracije, barem na današnji dan ... mi smo beskrajno daleko od Moskve i nekakvih aspiracija da postanemo ruska "gubernija" ali VRLO DOBRO znamo koliko smo, istinski, poželjni u društvu "evropskih naroda" ... valjalo bi da se to danas JASNO i RAZGOVETNO kaže i izrazi, dopalo se to Briselu ili ne. Treba to reći otvoreno, a već sutra nastaviti dalje, sa ovim što je započeto u našoj zemlji, u Srbiji.

krle

pre 9 godina

Ni danas, 16 godina nakon pocetka bombardovanja, ne znam ko je veci zlikovac bio-oni koji su nas bombardovali ili oni koji su dozvolili da do toga dodje,a koji su danas na vlasti u Srbiji.

nebojsa

pre 9 godina

Ova vlada ispred bivseg SSNO proslavlja bombardovanje a sa sprata ce ih posmatrati oficiri iz NATO kancelarije za saradnju. Mnogo mi deluje degutantno.

chkinpydimpy

pre 9 godina

Nadam se da ce se neko od nasih nekada setiti da ovaj dan ima neko ime, makar se zvao i "dan nepravde"...a obelezavao bi se simbolicno-24.marta ne komunicirati i ne sastanciti sa zvanicnicima zemalja koje su nas bombardovale-to je ionako samo jedan dan...brzo zaboravimo sve.Da li je neko pozvao gospodu iz NATO, na obelezavanje tj komemorativni skup veceras u 19:45 ispred bivseg Genarlstaba?Sada su nam prijatelji i savetnici, pa bi bilo logicno da dodju...

Alex

pre 9 godina

E ovako izgleda izvestaj o tim danima kojima sam bio aktivni svedok kada ga pise drzavna bezbednost. Ocekujem da za 10 godina reportaza bude kako smo oborili 8 miliona aviona i potopili 5 milijardi brodova a oni su nam srusili sve bolnice i obdanista.
U pravu je Djuruc, nista nismo naucili, tesko ce ikad u ovoj zemlji istoricari moci objektivno da daju analizu.

ne dolazi u obzir!

pre 9 godina

neko je napisao da ne moze da shvati Varvarski cin NATOa i da evropa to podrzava? Ja ne mogu da shvatim gde su isti bili 1991 da zaustave Varvare koji su sve zapoceli ( slobu seselja hadzica )

rajko mitic

pre 9 godina

Ljudi, svi imamo neprijatne i bolne uspomene na ove nesrecne dogadjaje. Ali moramo biti pragmaticni i gledati u buducnost, a ne u proslost. Milosevic je taj koji je uporno provocirao NATO da bombarduje, dok na kraju nije i uspeo, a sve za racun rusije, upravo sa ciljem da nas narod okrene ledja Zapadu i dozvoli rusima da nas porobe i da budemo ruska gubernija. A sta je ta rusija uradila da pomogne kad su nas bombardovali? Nista, jer je i njima zbog gore navedenog to bombardovanje bilo u interesu. Nas narod lepo kaze: sut s' rogatim NE MOZE. Nasi politicari su trebali da ucine sve da SPRECE bombardovanje i zastite narod, znajuci da je poraz u slucaju napada ZAGARANTOVAN. A umesto toga Milosevic i Seselj su uporno provocirali najjace sile sveta. U toku rata, Miloseviceva vojska postavljala je PA topove na skole, bolnice i crkve, da bi posle optuzivala NATO kako gadja civilne ciljeve. Sada, nakon svega, nista nam ne vredi da budemo emotivni i kivni na Zapad i NATO. Ako se opet inatimo protiv sveta, isto zlo nam opet ne gine. Ugledajmo se na Nemacku i Japan. Na Japan je Amerika bacila dve nuklearne bombe, a danas su Amerika i Japan najjaci saveznici iz pragmaticnih razloga. Manimo se basni iz proslosti, stanimo u red sa normalnim zemljama sveta, da nasa deca imaju bolju buducnost nego sto smo mi imali proslost.

dejan

pre 9 godina

I gde.su bili rusi. da.nas brane????! treba prvo da pocistimo svoje dvoriste. ( izbacio đubre) a onda gledamo kako više nikada da ne dodje da nam deca ginu

Micka

pre 9 godina

Imala sam samo 9 godina kad je pocelo bombardovanje, toliki stres sam kao dete dozivela da su me roditelji jedva smirili i vratili u normalu. Nikad u zivotu taj 24. mart 1999. godine necu da zaboravim! Najgori dan u mom zivotu! Nikad se ne ponovilo. Nikad u NATO!!!

kika11

pre 9 godina

Bilo i ne ponovilo se...prošlost treba ostaviti u prošlosti,a okrenuti se drugom pravcu,sada se vodi drugačija,miroljubiva politiku,spremni smo na kompromise i dogovore zarad mira i stabilnosti.

bez_cenzure

pre 9 godina

Šesnaest godina od završetka bombardovanja tj. agresije NATO-a na tadašnju SRJ (treba događaj nazvati pravim imenom) ista ona vlast koja je tada odbila sramni sporazum iz Rambujea prije par dana ga potpisuje. Pročitao sam par komentara na tu temu i iznenadio se koliko su ljudi neinformisani. Prema tom sporazumu Kosovo ne bi uopšte ostalo u sastavu Srbije nego se od Srbije izričito zahtjevalo da se povuče sa Kosova i Metohije i da u roku od 3 godine omogući nezavisnost te pokrajine a da NATO-u omogući neometano kretanje preko teritorije SRJ, korištenje vojne infrastrukture SRJ i nemogućnost krivičnog gonjenja pred organima SRJ. Sada znamo da je pravi razlog za bombardovanje bio otimačina resursa. I rat na području bivše nam države vođen je isključivo iz ekonomskih razloga s ciljem razbijanja SFRJ na sitne komade i ekonomskim porobljavanjem uz svesrdnu pomoć politike i vjerskh zajednica. Danas narodi još uvijek ne razmišljaju o ekonomiji nego se i dalje trve Mi svi danas smo samo robovi. Trenutno se dešava deindustrijalizacija zemalja bivše Jugoslavije jer mi smo im kolonije. EU se 2004. godine proširila kako bi vodeće ekonomske sile te organizacije proširile svoje tržište dok je ljudima prodavana magla o nekakvom boljem životu i "demokratiji". Uništavana je kolika tolika suverenost tih zemalja. Ni za šta se ne pitaju uostalom kao ni mi. Jedino ne znam dokle će trajati ova apatija jer ne može u nedogled.

Ex-Yu

pre 9 godina

E, braco moja po muci! Kako boli kad te neko bombarduje i kako se to tesko zaboravlja, je li tako? Potpuno razumijem s tim i suosjecam. I bio sam protiv tog bombardovanja, smatrao sam to neljudskim i nepotrebnim: zasto citavu zemlju bombardovati zbog lose politike to jest politicara, to citav narod nije zasluzio. Ali, upravo zbog tog vaseg osjecaja, morate onda shvatiti i osjecaj ljudi u Vukovaru, Sarajevu, Dubrovniku, Zagrebu itd, itd, koji su bili pod napadima od "vasih" i to mnogo duzim i bolnijim. Eh, ali tog suosjecanja nema i to je porazno i neljudski.
Isto je i sa druge strane (ZG i SA), jasno mi je.... Zalosno.

Popovic Zarko-92

pre 9 godina

Koliko se meni cini da je ovo jedina vlada koja ce odrzati pomen ispred bivseg generalstaba u BG povodom 16 godina bombardovanja Srbije.

Advokat svih Srba

pre 9 godina

Na danasnji dan,je pala u vodu krilatica NATO pakta kao "odbrambenog saveza" i na danasnji dan su bolnice i skole postale "legitiman vojni cilj".

Drcha

pre 9 godina

Bilo ne ponovilo se! Moramo da mislimo na buducnost svih nas,da stvaramo nova prijateljstva svuda u svetu za bolje svih nas. Moramo da gradimo diplomatske konekcije na kapacitetima koji donose produktivno partnerstvo.

mila

pre 9 godina

Tuzno ! Dali smo nesto naucili posle svega ? Ima li inat smisla u vremenima istorijskih previranja ? Moze li zemlja sa 7 mil. stanovnika da prkosi celom svetu ? Na to treba dati odgovore. O tome treba diskutovati. Pametni narodi uce iz svoje istorije. Znamo li, uopste, danas gde smo ? Kojem kontinetu i kojem savezu pripadamo ? Znamo li gde nam je buducnost ili samo plutamo besciljno i prkosno?!

ja

pre 9 godina

@aah
Da se ja pitam ne bih ni sredila te rusevine, to je jedino sto nas podseca na datu agresiju. Jer mi Srbi sve zaboravljamo posle nekog vremena, a koliko vidim uci cemo i u nato bez problema.

lana69

pre 9 godina

Strasan dogadjaj koji nam se dogodio tesko ga je zaboraviti ali moramo zivot ide dalje.Zato treba da vodimo politiku mira i dogovora koju sadasnja vlada i vodi ,da nam se ovo nikada vise nedogodi.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi. ...""

Najveca sramota u istoriji Srbije je sto nije izdala knjigu sa imenima svih poginulih u ovoj zlocinackoj akciji zlikovaca,koji su sami sebe prozvali `medjunarodnom zajednicom`!

24.mart 1999.g. je dan,kada je umrlo medjunarodno pravo.
Zlocinci,koji su ga sahranili,jos su uvek na slobodi.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju i siguran sam da ce se ovi umobolnici,jednog dana naci na optuzenickoj klupi.
Ako se i ne nadju,zelim im sve najgore u zivotu i daleko im bila kuca od nase.
Od kada je sveta i veka,takvi kreteni nisu hodali zemaljskom kuglom!!!
FUJ!

onomatopeja

pre 9 godina

Najveca nepravda u istoriji covecanstva, ne moze se porediti ni sa jednom drugom vojnom akcijom u istorijo covecanstva, toliko zemalja udruzenih u Nato da napadne suverenu zemlju, i nije nas bombardovala samo Amerika, vec nista manje i V. Britanija, Nemacka, Holandija, Italija, Francuska (nije zelela ali bila prisiljena) itd...taj rat nas je vratio 30 godina unazad, posledice po zdravlje su i danas vidiljive i to veoma, DA SE NIKAD NE ZABORAVI.

snezanaa

pre 9 godina

Politika tadasnjeg rezima na celu sa Milosevicem nam je donela bombardovanje, i tada je bilo jasno da se jednostavno ne moze ici sam protiv svih, niko nece zaboraviti zrtve i uvek cemo obelezavati godisnjicu, i da se nikada vise ne ponovi.

marija

pre 9 godina

PS. I Milosevic i NATO neka gore u paklu zajedno.
Stradao je narod kao i obicno, i Srbi i Albanci kojima je ostao uranijum, stradace generacijama.
Bravo za svetsku pamet. Ko lektivno kaznjavanje je za varvare.
Luk i strelu vam je trebalo dati, svima!
Zasto niste gadjali Milosevica, vas "faktor mira i stabilnosti"?

Trol 4ever

pre 9 godina

Mene fascinira jedna stvar kad je bombardovanje u pitanju. Ispada da sad, 16 godina posle, mi smo besniji na taj dogadjaj nego onda kad se on desavao. Setimo se samo kakav stav je opozicija imala prema bombardovanju, pravdala je to, opozicija koja je godinu dana kasnije pobedila na izborima. Bilo je ono "pa eto posvadjao nas je Sloba sa celim svetom". Dokaz da je dobar deo naroda pravdao bombardovanje je upravo pobeda opozicije 5. oktobra, pobeda ljudi koji su propagirali proevropsku politiku, uprkos tome sto nas je ta Evropa bombardovala. Danas medjutim s porastom evroskepticizma ide valjda i opste negativno gledanje na bombardovanje. I kako sad reci da li je Srbija "zasluzila" bombardovanje, da li smo mi bili los momak, ili je nato pakt los, ili je istina negde na sredini. Retko ko na taj dogadjaj gleda objektivno, a vecini misljenje formira ideologija za koju su se opredelili.

cukce

pre 9 godina

Ja ne mogu da shvatim da je Evropa podrzala ovakav varvarski cin na samom kraju 20. veka i to u sred Evrope! Najstrasnije je sto niko nije odgovarao za smrt civila medju kojima je bilo i dece! Da napomenem da da osim Srba stradali su i Albanci od nato bombi! Cinizam je sto su nato agresija i zlocin nazvani milosrdni andjeo a zrtve nato bombi proglasene kolateralnom stetom! Koriscenje su po svim vojnim konvencijama zabranjene kasetne bombe i bombe sa osiromasenim uranijom cije se posledice i sada osecaju! Evropo stidi se!

Vera

pre 9 godina

Шта рећи, а не банализовати ово наше страдање. Још увек осећамо последице, а с времена на време поново проживљавамо страх за живот најближих,страх од авиона, сирена за узбуну,склоништа, питања да ли ћемо дочекати сутра...

kima

pre 9 godina

24.03.1999. Dan kada je nestalo medjunarodno pravo, dan kada su nestala ljudska prava, a zamenila ih "prava jaceg", dan kada je Evropa totalno destabilizovana, podledice su vidljive , granice promenjene, pandorina kutija je otvorena.

sim

pre 9 godina

Bombardovanje, disciplinovanje neposlušnih u novom svetskom poredku. Rat u kome je SCG izgubila. Poraz jedne pogrešne politike konfrontacije sa celim svetom bez pravog saveznika. Poraz uvek ima cenu, to je gubitak Kosova. Potpisan je mirovni sporazum, čitaj kapitulacija. Kosovo je krenulo svojim putem. Međunarodna zajednica je mislila da će moći uslovljavanjem da nas primora na priznanje nezavisnosti, podcenivši naše neverovatne sposobnosti da se lažemo i živimo u paralelnom svetu jako dugo. Evo nas sada 16 godina kasnije. Kosovo je naše, gradimo Beograd na vodi, 2016. će nam biti bolje...

seljadin

pre 9 godina

setimo se propagande : 1999 April 19 department of state : na Kosovu je ubijeno 500.000 Albanaca. Usledilo je masovno bombardovanje civilnih ciljeva, mostova, bolnica, skola, vozova, pa i kolone Albanaca koje su se vracale svojim kucama kad je primirje potpisano sa Rugovom.

sadasnjost : Na Kosovu Madlen Olbrajt ima rudnike, a Vesli Klark telefoniju koju je inace izgradio nas telekom Srbije.
Baza Bondsteel je besplatna baza za koju niko ne placa zakupninu zemljista.

Albanci beze sa Kosova koje je zatrovano uranijumom i kriminalom, gladju i korupcijom.
Po recima starih ljudi na Kosovu, nikada se gore nije zivelo.

Nikad

pre 9 godina

I sad mi treba da udjemo u NATO? Pa da po svetu bombardujemo nemocne i neduzne kao sto su nas bombardovali?! Razumnom coveku je sve jasno....

Patriota

pre 9 godina

Sam pogled na ove slike izaziva strahotu. Iako sam bio klinac, svega 7.god (prvi razred, nikad ne zavrsen), odlicno se secam svega. Mi deca kao deca, igramo se pucacine, a nebom odjekuje zvuk "milosrdnog andjela". Dok majka kuka, sestra mala, otac na Kosovu... Te slike i secanje na to zlokobno vreme, za ovu napacenu i nesrecnu Srbiju (Kakva god bila zivot bi dao za nju), nikad necu zaboraviti. Slava svim palim herojima koji su zivot polozili za odbranu otadzbine, kao i svima koji su zivote izgubili.

xix

pre 9 godina

period sa najviše žurki, pečenja i rakije po glavi stanovnika u istoriji srbije. da nije bilo povremenih brujanja aviona i nestašica struje, ne bi se ni pomislilo da je rat.

Hipokinezija

pre 9 godina

eh da je samo izmedju 1200 i 4000 ljudi, a sta je sa dvesta hiljada i vise posle bombardovanja, mnogi mladi ljudi su umrli od raka i tumora a i dalje umiru. To je najveci genocid koji se ikada desio a i dalje jurimo Evropu, stvari se brzo zaboravljaju a svi smo potencijalne zrtve tog istog bombardovanja

sasho

pre 9 godina

Procitao sam tekst,imao sam 25 godina kad je bilo bombardovanje,ucestvovao u odbrani zemlje na teritorije Srbije,bio posmatrač kada su padale rakete na nekoliko km vazdusnom linijom od nase jedinice.Zelim da kažem da sramota da jedna takva superiorna sila nije imala resenja za jednu malu Srbiju,nego su je gadjali svim i svačim.Ovo je bruka za NATO,bruka za zapad.Zao mi je sto Srbi danas umiru od raka cesce nego bilo koji drugi narod u svetu,zašta je NATO kriv.

Monteri iz Jajca

pre 9 godina

Kakvu smo mi pouku kao narod izvukli iz svega ovoga? Nikakvu, posle 16 godina drzavu vode isti oni koji su se kockali sa nasim zivotima! Sloba je opravdano odsutan a koalicija SKB (sin,kum,brat) je u punom sastavu zasela na vrh i vodi nas u Evropu! Nevera,nevera,tuzno i jadno!!!

Moca

pre 9 godina

Krivica je na agresorima, ali i na tadašnjoj vlasti. Sve razumem, i da je Srbija u Rambujeu bila u pravu, ali pravi lider bi izbegao stradanje svog naroda i uništavanja zemlje po svaku cenu. Međutim, kad je patološka potreba za vlašću preča i od zemlje i od naroda, onda dobijemo to što smo dobili, a Boga mi i zaslužili.

Adam

pre 9 godina

Iz rata nosimo i mnoga poznanstva i drugarstva. Upoznali smo i neko drugo svoje lice koje nismo poznavali. Sela skoro nisu bila ziva kao tada. Mnogo ljudi i dece tada se privremeno preselilo na selo. Basket svako vece. Mnogi su upoznali cak i rodjake za koje su znali samo iz prica da postoje. Mnogi su tada i upoznali svoja sela i gde su im koreni. Bilo je i dosta pozitivnog u svom tom haosu.

Ali moj najveci utisak je ovih 16 godina posle. Posle II sv rata sut je pokupljen, fasade popravljene, sve poruseno obnovljeno za godinu dve. A Generalstab? U centru prestonice i velegrada! RUGLO! Oduzeti vojsci nekretnine o kojima ne moze da se stara. I drzava samoj sebi da oduzme i proda sve sa cim ne moze da upravlja i odrzava. Bice jeftinije za sirotinju koja drzavu placa.

Voleo bih da se vrati zivot u selo ponovo. Ratova i kriza mi je dosta. Jesmo li kolektivno pametniji? Sumnjam. Tvrdoglavost nam je glavna boljka.

+382

pre 9 godina

Zlocin bez presedana bez dozvole savjeta bezbjednosti i UN. Jednostan napad. Poslije je istu cijenu platio Irak, Avganistan, Libija.
Koriscen osiromaseni uranijum zbog koga danas na Balkanu imamo siromastvo, mrznju i RAK!
Treba li da spominjem stetu od preko 100 milijardi, a umjesto nadoknade dobili smo zaduzenje i ekonomsko ropstvo od strane NATO-a, zapada i njihovih oruzja poput svetske banje i MMF-a.
Nikad nismo ni ljudsko "izvini" dobili od ikoga od njih. GADE MI SE!

Mile boy

pre 9 godina

Zivot nije vise isti kao pre toga...tada smo imali jos neku energiju kao ljudi,tada sam zadnji put video slogu u ljudima,nase oci sa kojima smo se gledali su gledale drugacije oko sebe ljude...sada smo drugaciji,ne volimo se,otudjili smo se nekako...ja licno jurim svaki dinar i ne mogu ni da se vidim sa prijateljima,nedostaje mi sve to,nedostaju mi druzenja kojeg je bilo mnogo vise nego sad!PS.o zrtvama i celoj tragediji nemam snage ni da pisem...

Marko Pavlica

pre 9 godina

Imao sam 12 god. kada je RTS pustio Kozaru na TV-u umesto da objasni da nas bombarduju, danas je RTS-u vest o štrajku prosvetara među poslednjim. Dani i noći bombardovanja prolazili su u íspisivanju kredom šta zapravo znači skračenica Nato, naravno uvek pre crtanja staze za trke automobila. Čitanje stripa Generacije Nikole Tesle u pravom atomskom skloništu sa trezorskim vratima. Vožnja rolerima od Žarkova do Banovog brda, predveče gledanje dejstva PVO iz luna parka. U novoj školskoj godini, prvoj nakon 'ratne' razredni starešina , učiteljica muzičkog, je čitala proglas da smo pobedili Nato. Znao sam da ako to zaista misle nije ni čudo da su nas bombardovali.

NISLIJA

pre 9 godina

7 razred osnovne skole, vracao se sa engleskog, ulazim u stan, majka kaze"sine ne skidaj jaknu, vrlo verovatno ce krenuti sa bombardovanjem" kako je rekla to, krenule su sirene....nikad necu zaboraviti, ni oprostiti!

besan ker

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali ja im (zapadnim zemljama) nikada preko ovoga neću preći. Taj koji je bacao kasetne bombe na našu decu i koristio radioktivnu municiju me nikakvim donacijama neće ubediti da mi je prijatelj...

o osvajanju slobode

pre 9 godina

Slava svim poginulim civilima i vojnicima, iako nista ne moze nadomestiti njihove nasiljem prekinute zivote, pridruzili su se milionima heroja koji su poginuli kroz vekove u borbi za pravo na zivot i slobodu od okupatora. I neizmerno hvala svima koji su nas branili i rizikovali svoje zivote za nase. NATO zlocinci koji se jos uvek setaju svetom kao slobodni ljudi, ce biti kaznjeni kad tad za pokolj koji seju vec decenijama, u ime profita.

Simon

pre 9 godina

Meni evo punih 16 godina nikako nije jasno pa izgleda da mi neće biti jasno ni dok sam živ niti mi se čini da postoji bilo ko da može da mi objasni - odakle i iz kog razloga takva ideja da se punih 78 dana, apsolutno svakodnevno na svakoj tački jedne zemlje u Evropi tako bezočno i sa takvom količinom raketa, praćeno svakodnevno tako ciničnim izveštajima o kolateralnim štetama - bombarduje. Milošević? Teško, imali su jedno 550 drugih načina. Kosovo? Nemoguće, nije im toliko bitno a i da jeste svakako je moglo drugačije... Nisam pametan šta je razlog ali moj definitivan utisak je da nisu imali nikakav osećaj šta zapravo rade. Pomalo im dolazi ali presporo i bez nekog vidljivog pokajanja ili samilosti. Užas.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Sećam se bombardovanja kao da je juče bilo. Traume ću pamtiti dok sam živa. Žao mi je nevinih žrtava i verujem da ih Srbija nikad neće zaboraviti. Današnji dan služi kao podsetnik čitavom svetu da se ovaj zloćin protiv čovečnosti više nikad ne ponovi.

Against modern football

pre 9 godina

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.
Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Da junaci, vrtici, skole i bolnice su krsili ljudska prava na Kosmetu. Agresija je najtezi zlocin u medjunarodnom krivicnom pravu.

Milosav

pre 9 godina

Svaki komentar je suvisan, ne zaboravimo malu Milicu, Milenka Pavlovica, radnike RTSa, nebrojene vojnike i policajce i sve druge koji su dali svoje zivote u ovom zverskom cinu silovanja male drzavice od strane hiljadu puta jaceg. Ne zaboravimo da se Americi nekako isplatilo da salju svoje B2 bombardere cak iz Misurija da bace bombe na malecku Srbiju (Jugoslaviju) da ne pominjem Evropljane i nase komsije.
Bez diskusije o tadasnjoj vlasti koja je bila kakva je bila, cinjenica je da su posledice ovog "oslobodilackog" cina mnogo dublje i da ce da proganjaju ove prostore u skorijoj buducnosti. Na zalost, opet cemo to biti mi koji ce prolivati krv za odbranu Evrope od divljackih hordi sa istoka.
Nikad u NATO.

Kile

pre 9 godina

Procitao sam text, sve mi je opet proslo groz glavu, telo.. Osetio sam onaj bedan osecaj nemoci na trenutak. Da li je moguce da smo postali toliko jadna zemlja, toliko bedna i nesigurna..da mi sada insistiramo na ulazu u EU , sada smo prijatelji na NATO i cepimo se svima a svima smo nebitni, svi gledaju samo korist. Zasto ne mozemo da postanemo mala zemlja za sebe , da gledamo u svoje dvoristi i da jacamo u svim vidovima , da nikog ne diramo ali da od svih imamo postovanje , zasto ???

Hromi

pre 9 godina

Da se agresija nikad ne zaboravi i da se zbog nje ni pod kakvim uslovima nikada ne udje u nato. Nikada!

Ova agresija ce ostati upamcena kao jedna od najsramnijih epizoda zapadne civilizacije. A posledice agresije se danas na citavoj planeti sve vise osecaju.

Slava zrtvama.

ivan

pre 9 godina

Te godine napunio sam u februaru osam godina.
Iako sam bio mali sjecam dobro dogadjaja za vrijeme trajanja agresije. Secam se da sam nervozno iscekivao bombardovanje.
A onda jedne vedre noci detonacije se cuju u kasarni u Danilovgradu gradu koji nije tako blizu Podgorice i na mjestu gine vojnik koji je bio iz Srbije.
Narednog dana 25 marta vojni dzip stao je ispred kuce. U njemu je bio tatin drug iz prethodnih ratova u Bosni i Hrvatskoj u kojem mi je otac ucestvovao kao vozac jednog pukovnika .
Tati je odlazak tesko pao mome bratu narednog dana 26 marta bio je rodjendan punio je sedam godina.
Nikakav strah nisam osjecao sve dok strina jednog dana nije dosla kod nas i rekla mojoj majci u mom prisustvu "a Snezo kud cemo sa ovom djecom" kad sam to cuo prvo sam pomislio na jedan kutak u kuci gdje sam se skrivao misleci da cu tu biti bezbijedan.
Eto to je djelic moga odrastanja kojeg se nimalo ne stidim vec koji mi sluzi kao oslonac u teskim momentima.
Stanovnici Podgorice imali su srecu da nisu bombardovani kao beogradjani ili neki drugi grad u Srbiji.
Jedina bomba koja je pala direktno u grad bio je pogodak streljackog saveza za koji su nato agresori mislili da je vojni komandni centar.

zemlja

pre 9 godina

Bilo, ne ponovilo se. Sve to bez odobrenja saveta bezbednosti ujedinjenih nacija pokazuje koliko je ta organizacija obicna prevara i iluzija stvaranja mira u svetu, pri cemu se ista najmanje pita...

Aleksa

pre 9 godina

Ironično, gotovo sve stvari koje su tražene u Rambujeu su USA i EU dobili, tako da do bombardovanja i gubitka života, industrije, postrojenja i svega ostalog uopšte nije moralo doći. Veliko hvala svim domaćim političarima i partijama koje su nam ukrale više od 25 godina normalnog života.

Dostojevski

pre 9 godina

I danas sam osetio nebesku udicu. Osecam kako me davi, ali isto tako vuce napred. Uspeo sam da se otrgnem, ali oziljak je ostao. Danas cu plivati punim plucima, ponosno, kao da nikada nista nisam doziveo. I sto je najvaznije sve cu oprostiti, to me je Bog naucio, a za ostalo...to cu prepustiti Njemu. Jer On je taj koji ce ti pruziti ruku kada si u bezdanu. Srbine prastaj! A da li ces zaboraviti? Znam da neces.

Milan

pre 9 godina

Svaki put se naježim kad čujem sirenu... Zanimljivo je pomenuti i način na koji su se civili "borili" - svakodnevnim koncertima (najviše u BGu) i nošenjem meta (ne treba zaboraviti da je bilo više civilnih žrtava nego vojnih - Aleksinac, voz u Grdelici,...). Nažalost, kada se pogleda spoljnopolitičko delovanje SAD od II svetskog rata, pa do danas, vidi se koliko njihova ekonomija prosperira od ratova... Trenutno se u njihovu vojnu tehnologiju ulažu bilioni dolara. Samo od tog broja mi se zavrti u glavi, a svaki taj dolar nije potrošen bez razloga...

ivana

pre 9 godina

Bas me je pogodio ovaj clanak, i bas me je uhvatila jaka tuga - 16 godina je zaista veliki broj. Ja sam imala samo 12 godina tada, secam se svake neprospavane noci i osecaja potpune nemoci i cekanja...Valjda covek godinama u prezivljavanju, a i lepim stvarima nekako zaboravi...i sada kada sam na jednom mestu procitala sve ove uzasne brojke, shatam da nisam bila ni svesna koliki je to uzas bio. I sve je to super, ne bi trebalo nikoga mrzeti, nijedan narod niti zemlju, ali...prokleti bili. Prokleti. Uvek se zapitam, kako ste vi stariji uopste ostali normalni?

hm?

pre 9 godina

Kada se pogleda sila koja se obrusila na nas, broj ispaljenih projektila i bacenih bombi, broj letova koje su izvrsili, postavlja se pitanje sta su postigli, osim sto su krseci Zenevske konvencije unistavali civilnu infrastrukturu. Vojska Jugoslavije je pretprela gubitke u ljudstvu i tehnici koji ne mogu da se mere sa kolicinom sile koja je upotrebljena. Na kraju su iz ciste obesti i frustracije namerno gadjali civilne ciljeve koji nisu imali nikakav vojni znacaj, kao sto je napad na most u Varvarinu. Srbija mora da istrajava da se sudi onima koji su bombardovanjem civilnih ciljeva pocinili ratne zlocine. Nije nemoguce doci do podataka o imenima pilota koji su ispaljivali projektile i bacali kasetne bombe. Poznato je nrp. da su kasetne bombe na Nis, kada su poginuli civili, bacili avioni holandskog vazduhoplovstva. Do imena pilota i odgovornih u sistemu komandovanja moramo doci. Ratni zlocin ne zastareva i tim ljudima mi moramo suditi pre ili kasnije.

milos

pre 9 godina

secam se vrlo dobro otpocinjanja ovog strasnog dogadjaja....tek mi je bilo nepunih 16, a mojoj sestrici nepune 6.....sedeo sam za stolom i ucio ona se igrala....odjednom zacuo se strasni zvuk uzbune...majka je usla u sobu i rekla ajmo deco dole u podrum...otac nije bio kod kuce.....traume za citav zivot....najezio sam se.....neka im Bog oprosti....ne znaju sta su radili...a mi ne treba da zaboravimo ikad ali oprostiti im....djavola prezitrom i mrznjom hranis, spokojom i mirnocom ubijas.

u cast svim nevinim zrtvama.....neka
im Bog dusu prosti.

Devajtis hrast

pre 9 godina

Pokusavam razumeti vodjenje ratova. Ratovi se vode uglavnom radi interesa. Da li je Srbija ugrozavala interese NATO. Nije. Ali ZASTO bas osiromaseni uranijum. Taj uranijum ce ostati tu u Srbiji dok je veka i sveta.

Dejan C.

pre 9 godina

Komemorativna ceremonija obeležavanja godišnjice početka NATO agresije 1999. godine je prigodan nacin da se obelezi nase stradanje u tih paklenik 77 dana!

Jožef

pre 9 godina

Ja im ne praštam ni u ovom ni u sledećem životu. Ne verujem Americi i ne bih u NATO. O ošteti neću ni da pišem jer se podrazumeva.
Amerika je slobodna zemlja i sve se može . Oni mogu da krše sve od ljudska prava do slovo Ž. Naravno da ih ne mrzim ali i ne sanjam Ameriku . Zadnja je zemlja gde bih ja živeo. Prosto i jednostavno.

Laki

pre 9 godina

Imao sam tad 7 godina. Sećam se da sam spavao ispod stola, sećam se nekog coveka sa studija B koji je stalno nesto javljao i obicnih nedećjnih popodneva kada bih se igrao u dvoristu i da bismo stalno gledali u nebo i cekali da li će se nesto desiti ili da li će se citi sirena. Jbg, nema pravde, to barem znaju oni koji studiraju pravo.

Dusan

pre 9 godina

16 година касније и даље чујем звук сирене. 16 година касније и дање осећам језу и страх. 16 година касније и даље осећам бес , а ово веома лицимерно пишем јер себе сматрам хришћанином и још нисам успео да нађем опрост и себи и другима. 16 година касније нисам заборавио тај терор, агресију, бедињу "цивилизованог света". 16 година касније тада велики гласноговорници против нато пакта, а чујте их данас. 16 година касније кажу треба ићи напред, слажем се, али никада, никада не заборавити.

Volim i ja vlast

pre 9 godina

U dokumentarcu o raspadu Jugoslavije pojavila se Mira Marković i ljupkim glasom devojćice se začudila: "Mi smo (valjda misleći na Slobu) bili ubeđeni da bombardovanje neće trajati duže od nedelju dana..." Pri tome je stidljivim pokretom popravila bretelu koja joj provirila na ramenu. Dakle, Familija je kalkulisala sa nedeljicu dana istresanja horora po Srbiji, a onda će se valjda dići pravedna Rusija i ostatak sveta da zaštiti hrabrog srpskog vođu, njegovu skromnu saputnicu i "volim i ja vas - narod". Dakle, svi oni koji su podržavali Slobu Slobodu, Crvenu Vešticu i njihovu politiku "pravimo neprijatelje - ostajemo na tronu" su pomogli NATO Jahačima Apokalipse da protutnje Srbijom i ostave iza sebe ovaj užas. Nisam samo siguran ko je odvratniji?!?

Pantagruel

pre 9 godina

Када Клинтон каже да НАТО није претрпео никакве жртве, треба му веровати. Опште познат као политичар који никада не лаже. То се нарочито показало у току истраге Конгреса о случају Монике Луински, када је под заклетвом изјавио да са њом није имао сексуалне односе, па га је одало вештачење трагова ДНК на њеној хаљини.

Vladimir

pre 9 godina

Samo treba pogledati kroz nasu istoriju i videti ko su nam prijatelji a ko nisu. Veoma malo prijatelja imamo. Znaci, treba biti veoma mudar, sa svima lepo i izbegavati konflikte po svaku cenu. Ali, NIKADA nesmemo zaboraviti na one koji su nam i koji ce nam sigurno u buducnosti raditi o glavi.

aca

pre 9 godina

i moj rodjendan!
punio sam tad 5 godina, bili drugari kod mene kuci i samo njihovi roditelji poceli da dotrcavaju i da ih izvode. nista mi nije bilo jasno.
bas smo gledali na vhs-u malu sirenu, pa ja mislio to ona svira sa svojom trubicom sa zgrade pored kad su roditelji rekli "cuju se sirene" :D

Oblivion

pre 9 godina

Svim političkim čelnicima iz tog vremena, tim istinskim patriotama i preživljavačima iz senke i iz bunkera, čestitam istorijsku pobedu nad NATO snagama i želim im srećan mir. A zašto da im nije srećan, žive i danas kao kraljevi, školuju decu u inostranstvu a ne u zatupljenoj i bednoj Srbiji, šopinguju sitnice u vrednosti plate prosvetara čisto da razgale dušu. Oni ne znaju šta sve imaju, a sunce novog proleća ne skida im osmeh sa vedrog zategnutog lica bez briga, bez bora i bez savesti. Nasmejani kao u reklami. Njima je uvek rat brat, njihove ratove uvek vode neka druga deca koju rado oblače u patriotske uniforme, poginulima kače na grudi komade metala. Oni mogu sve, oni obećavaju, oni ne ispunjavaju, oni diluju foteljama, pravom lovom, diplomama, fondovima, firmama, obalama, agencijama, ...samo reci, biće. San svakog malog Srbina nije promena ovog otužnog stanja, već je san da postane deo te nakaradne, primitivne aristokratije i da se, ako je ikako moguće, ne meša u svoj posao kada ga dobije preko veze. Njegov san je da ne misli naglas, već da sluša svog vođu-alfa mužjaka. Tog jednog što i za tebe misli. Da ljubi ruku koja ga dariva, psećom zahvalnošću jer zna da ništa od toga što ima nije zaslušio svojim radom i svojom vrednošću. Ima Srba i u Srbiji, ali ih nećete naći u pomenutoj aristokratiji, već na protestima, štrajkovima, budžacima i udžericama gde u ogromnoj većini posmatraju svoje potonuće nemoćno....živela Srbija, ma gde da je.

exp

pre 9 godina

Свака част, обележено како треба. Данас то и треба да буде најистакнутија вест.

Neko iz mase

pre 9 godina

Da li moze neko da mi objasni kako to da nema ni priblizan broj nastradalih u bombardovanju ("Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.") a zna se koliko je objekata pogodjeno, koliko kilometara puteva i pruga je unisteno, ukupan broj naleta aviona, izrucenih bombi itd ? Pa to su ljudi, valjda svaki nastradali ima nekog kome nedostaje i cija smrt boli...

Dijasporac

pre 9 godina

...I taman smo gledali "Esmeraldu" kad puče nešto...

NATO srušio i ono malo infrastrukture što smo imali, a Kinezi dobili tomahavk u ambasadu.
Sirene su se zvale šizela i smirela.
Nevini životi, stradali u bombardovanju. Milica Rakić iz Batajnice.

Sloba nakon 78 dana proglašava pobedu...

Belić

pre 9 godina

Jedan moj poznanik je izgubio kontrolu nad autom i srušio komšiji ogradu, pa su se dogovorili da je sazida ponovo.

Životi se ne mogu nadoknaditi, ali ratna šteta može.

ljubo

pre 9 godina

Ovaj zlocin nikad ne smije da se zaboravi,to je bila bezocna agresija na jednu suverenu zemlju bez odobrenja saveta bezbednosti UN .Zasto ova drzava ne trazi ratnu odstetu ,mislim da sa punim pravom moze da trazi.Na ovo sto su uradili treba ih u svakoj prilici upozoravat ,od ambasadora do svih njihovih politicara.Za zlocin koji su uradili neko mora odgovarat ,kad,tad.

Paki

pre 9 godina

Starešine i vojnici NATO na teritoriji Srbije dobijaju prava daleko veća nego što ih u Srbiji imaju starešine ili vojnici Vojske Srbije! Kada i čime NATO zasluži takve privilegije?
Sramota da se nemaju podaci o tačnom broju poginulih već vlada nastupa sa cifrom *oko*.

nikolas

pre 9 godina

kada se ovo zlo desilo bio sam klinac od 14 godina i meni je sve ovo bila kao letnji raspust uz grmljavinu i nespavanje.. sad kad imam porodicu sve mi deluje kao nesto najgore sto moze da se desi a desilo se...ludost sveta!!!

Saša

pre 9 godina

NATO kampanja protiv SRJ je eticki najispravnija upotreba sile od strane Zapada od iskrcavanja na Normandiju 1944. (V, 24. mart 2015 02:55)

Po ovoj logici, jedina ispravnija vojna kampanja od "Milosrdnog anđela" bila bi vojna kampanja protiv albanske (pardon, kosovske) policije i UČK. Ako ćemo po etički...

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina

pre 9 godina

Nije mi jasno da na dan NATO agresije protiv Srbije, srbi i dalje podržavaju Rusiju koja to isto radi Ukrajini!

91generacija

pre 9 godina

Ocene ce vam biti zakljucene sada, nastava se obustavlja........ 5 5 5 5 5 5... Zvuk sirene, klecanje kolena, nebo siroko, bistro nebesko plavo muti i krivi realnost nerazumnim i detetu neshvatljivim strahom. Posle dani provedeni uz asterixa..
*Ne ponovilo se*

nataly

pre 9 godina

Bila sam u autobusu ,na 30-ak km od kuce kada se zacuo glas spikerke na radiju koja je objavila da su pale prve bombe,nikada mi kuca nije bila dalje,nikada mi put do nje nije bio duzi...

Jelena

pre 9 godina

Nelegalnim napadom, bez saglasnosti SB UN, srpska vojska je na silu, ubijanjem civila i dece, naterana da napusti jedan deo svoje teritorije !

Macak

pre 9 godina

Tezak period za nasu zemlju jer je na jedan sraman medijski nacin zapoceta agresija vojnog saveza na jednu suverenu zemlju pod izgovorom humanitarne katastrofe.

vizura tastatura

pre 9 godina

U vezi sa komentarom koji je napisala izvesna V: "Borba protiv terorizma nije kada na jednog ubijenog teroristu imate pobijenih jos deset clanova njegove familije, zena i dece. Ne, to je zlocin i kao takav je pravedno kaznjen".

Izgleda da sam propustio bombardovanje Vasingtona zbog gore navedene prakse ubijanja familije, zena i dece, tzv. kolateralne stete, koja traje nekoliko decenija. Moracu da procitam najnovije vesti, hvala V sto nas je informisala....

srebrno

pre 9 godina

Godisnjica bombardovanja ostace kao vrhunac tragedije za zemlju i narod u kontekstu svega onoga sto se desavalo tokom devedesetih godina.