Utorak, 16.12.2014.

09:46

Do Budimpešte za sat i po već 2017.

Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta trebalo bi da bude završena do juna 2017. godine, posle čega će vozovi tuda saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat.

Izvor: Tanjug

Do Budimpešte za sat i po veæ 2017. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

246 Komentari

Sortiraj po:

Wilson

pre 9 godina

Nadam se potpisivanju ugovora ili bar protokola o saradnji vezano za izgradnju te pruge. Jer do sada ova vlast je mnogo toga sto je rekla i uradila, pa ocekujem i ovo da se desi. Samit treba iskoristiti maksimalno u nasu korist.

JACA

pre 9 godina

Mogucnost da se do Budimpeste stigne za sat i po,bice olaksavajuca za sve ljude koji s bave biznisom,kako male privrednike tako i giganata.Jer u poslovnom svetu povezanost i sto manje sati provedenih u putu znaci mnogo.Tako da me ova vest raduje i adam se njenoj skoroj realizaciji.A isto tako i za transport robe,sto manja relacija cena povoljnija.

iLE

pre 9 godina

Otvaraju se nove mogućnosti sa izgradnjom brzih pruga, nema sumnje moći će da se izvoze automobili, industrijska roba jer je železniči saobraćaj dosta jeftiniji.

Misa 58

pre 9 godina

Коначно и ми да постанемо део модерног света, да имамо железницу каква доликује 21-ом веку, једва чекам да се реализује овај пројекат.

Coni 5

pre 9 godina

Unapred se radujemo brzoj pruzi i uvodjenju novih vozova koji su brzi, lepsi i konforniji. Taj projekat je trebalo odavno da zazivi i da imamo normalne vozove, a ne da se vozimo kao da smo u 16 veku. Ovo je bitan projekat i stvarno ce biti od velikog znacaja za nasu zemlju i nas narod.

herkules s

pre 9 godina

Kinezi su se pokazali kao odgovorni investitori u mnogim projektima u koje su ulagali u nasu zemlju. Jedan od takvih je postovanje rokova pri izgradnji mosta Zemun-Borca koji ce se prekosutra i zvanicno otvoriti. Njihovi projekti su isplativiji i brzi pri realizaciji.

Ponuda

pre 9 godina

Veoma znacajan samit za nasu zemlju koji nam moze dosta toga dobrog doneti sto i ne sumljam jer imamo veliku podrsku Kine sto nije mala stvar.

Pokey

pre 9 godina

(king, 16. decembar 2014 15:53)
Pa kakve to veze ima sa izgradnjom pruge do Budimpešte. Reč je o izgradnji nove brze pruge, logično je da na postojeću infrastrukturu nije moguće ići 200km na sat. Ovo je svakako pozitivna i korisna stvar.

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Prve 54 karte za 54 bota sa ove vesti... Umesto jedne mesecne plate... Rekla Zorana da vise ne mozemo da se zaduzujemo, sto podrazumeva i bacanje para na beskorisne botove s kojima se vec sprdaju i klinci u osnovnoj...

BOZANA - 63

pre 9 godina

Danasnji Samit je nesumnjivo pravi dogadjaj zahvaljjuci kome ce doci do saglasnosti i postizanja dogovora oko resavanja bitnih pitanja neophodnih za poboljsanje saradnje u regionu i sire. Pruge su uvek bile znacajne i vekovima spajale ljude korisne svima ko ih je koristio u bilo koje svrhe, da li poslovno, turisticki bez obzira narodi su se spajali. Pogotovo ako znamo da su nase pruge u katastrofalnom stanju svaka pomoc za infrastrukturu i izgradnja brzih pruga nam znaci jer se nalazimo na odlicnom geografskom polozaju i obnova postojece infrastrukture i izgradnja novih bi nam bila od ogromnog znacaja. Danasnjim Samitom se pokazuje ozbiljnost Vlade na celu sa Aleksandrom Vucic opet dolazi do izrazaja. Upravo ovakvi zajednicki projekti ce poboljsati privredu i omoguciti dalji privredni rast.

Vasilisa

pre 9 godina

Pa ovo je fantastično!! Najzad se nećemo stideti svojih auto-puteva, pruga... Vučić je baš mudro uspeo da u svoje ime, a na tudj račun pobere kajmak izmedju Azijske i Evropske saradnje.

dragan

pre 9 godina

Čudno ja radim na železnici a ništa od toga ne vidim.Moja firma poluraspadnute prostorije za rad,vozovi prljavi,masni.Nekad su zaposleni glancali parne lok da se sijaju iako ima gara na njima .I današnji vozovi bi teoretski mogli do 160km/h.Ali su vozovi unutra u očajnom stanju.

ekatarina

pre 9 godina

Auto put Beograd-Temisvar bi povezao jos neke nase gradove (Vrsac, Pancevo) i neka manja mesta, sto bi ubrzalo protok robe i putnika ka Beogradu.

ronin

pre 9 godina

bojim se da je to samo patka ili populizam politicara. prvo brza pruga u startu nece biti isplativa jer jako mali broj putnika ide za Budimp. Da bi bilo isplativo trebalo bi par hiljada ljudi dnevno da saobraca. te pruge su specijalno napravljene na tv mostovima. i sad se spominje odjednom modernizacija postojece! samo obecana nista drugo. treba politicari da se baziraju na teretni teretni zel. saobracaj a ne putnicki.

mihajlo

pre 9 godina

Jako velika stvar za Srbiju. Rezultati Vlade se vide iz dana u dan!
(Milan108, 16. decembar 2014 15:09)
Koji si ti bot brate mili... koji rezultati?

ObServer

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Prosta matematika, 16. decembar 2014 12:48)
Nisi u pravu. Po savremenoj metodologiji koja se izucava na Sega-Mega univerzitetima (gde se skoluju svi nasi ministri) 1:52h= 1,52h => sat i po ;)

bubasvaba

pre 9 godina

Ovaj projekat je veoma znacajan za Srbiju i nadam se da ce biti realizovan. Ovo bi pomogo otvaranju novih radnih mesta,brzem i efikasnijem stizanju do zeljenih destinacija,kao i povezivanju Srbije sa svetom.

ide Mile Lajkovackom prugom

pre 9 godina

Sto Juznije to tuznije - govorili su kada je Milosevic obecao brzu Juznu prugu
Sto Severnije to neizvesnije tako ce nam biti posle ovog obecanja drz'te vodu dok ovi sa samita ne odu.

moreplovac

pre 9 godina

Do Budimpešte za sat i po već 2017.

Sa ili bez kontrole na granici.
Meni ce i to biti presporo jer zelim sto pre da napustim ovaj raj na zemlji.

Petra

pre 9 godina

Infrastruktura je jedna od znacajnijih grana u privredi,a s obzirom kakav je nas geografski polozaj, prvenstveno treba da ulazemo u puteve i zeleznicu!!!

Nevena

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

Lili

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

king

pre 9 godina

Zivim u Lazarevcu (opstina Beograd, 60km udaljen od Beograda), voz ima ujutru u 6 i uvece u 20h, i potrebno mu je 90 do 120min da predje 60km. Strasno, umesto da organizuju na svakih 15min i da se stize za pola sata, oni obecavaju ovde cuda.

Milorad Mica

pre 9 godina

Geografski položaj Srbije smešta je na ključnu stratešku vezu između Evrope i Orijenta, bitna nam je kvalitetna infrastruktura, jer i to je izvor prihoda, ovako nas svi izbegavaju i treže alternativne pravce.

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)
(zaluđeni, 16. decembar 2014 13:49)

Pa zaluđeni mnogo grešiš, baš zbog toga što sam čitala mnogo smatram ko ceka taj i doceka, ili strpljenje zlatne ruze donosi. Čekanje je ustvari nada, sav zivot se sastoji u nekom iscekivanju za necim boljim i lepsim.

Dragan

pre 9 godina

Imali smo mi brze pruge jos za vreme Milosevica.Tada je bio zavrsen i auto put kroz Vojvodinu, a koliko se secam bila je proglasena i pobeda nad NATO!

PAMETAN

pre 9 godina

Pregled voza od policije i carine će da se radi u hodu voza kao što su radili Austrijanci i Mađari dok nisu bili u EU.Ulaziće u Kishunhalašu pa silaziti u SU a naši će ulaziti u B. Topoli do SU voz pregledan!Japanci idu 500km/h a nama Kinezi rade 200km/h?Nama je 160km/h nezamislivo da idemo i sami bismo mogli remontovati sve pruge da se ne kraducka ko što reče Velja ministar velikih investicija kao i Mrkota..

Nemanja

pre 9 godina

Pa od Hamburga do Frankfurta u Intercity Express (ICE) brzim vozovima koji razvijaju preko 300 km/h ti treba oko 3 sata i 40 minuta (BEZ STAJANJA) iako je razdaljina 500 km (znaci prosek oko 140 km/h), a oni hoce od Beograda do Budimpeste da razdaljinu od 380 km prevale za sat i po vozovima koji maksimalno razvijaju 200. Sta smo mi, sisarke?

puf1

pre 9 godina

Sve vreme se piše o pregovorima našim i Kineskim (!?).Najveći deo pruge se nalazi u Madjarskoj,pa zar se oni ništa ne pitaju ???
Na stranu ova kompletna matematika koja je skroz problematična .

nevena3

pre 9 godina

Na ovaj projekat treba gledati kao na projekat od velike vaznosti za nasu zemlju. Ovom prugom se omogucava da bez po muke stignemo u bilo koji grad u evropi.

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.

Gaga

pre 9 godina

Svaki dosadasnji projekat sa Kinezima je uspesno i isplativo realizovan. Ocekujem da ce se ovo ostvariti na opstu korist svih strana, a najvise gradjana Srbije.

ns

pre 9 godina

Ajde prvo se dogovorite sa MÁV o redosledu vožnje od Pešte do Beograda .Pričate bajke a niste sposobni ni sadašnje pruge i vozove da održavate.

zaluđeni

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.
(Cura sa Balkana, 16. decembar 2014 13:04)
PS. Navedi mi JEDNO ispunjeno obećanje? SAMO JEDNO?

Curo sa Balkana, da si malo čitala znala bi:

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)

Bojanica 79

pre 9 godina

Ako se ova pruga bude radila po modelu koncesije, i vise je nego dobrodosla i veoma korisna za Srbiju, a put do Budimpeste ce u tom slucaju biti vise nego duplo kraci nego sada.

vozovodja

pre 9 godina

@(janos, 16. decembar 2014 11:53)

Delimicno si u pravu, ali si zaboravio par stvari. Prvo, za nove vozove mora da se postavi namenska nova pruga, sa kolosekom utvrdjenim betonskim pragovima. Postojeca pruga sa drvenim pragovima ce ostati za lokalne vozove, tako da stanice koje pominjes sigurno nisu u opticaju. Drugo, ako se vec postavlja nova pruga, carina moze da se obavi na terminalnim i prolaznim stanicama, kao kod Eurostara (Brisel-Pariz-London). Voz bi ionako polazio sa posebnog perona, koji moze da se adekvatno ogradi i da se tu postavi carina. Ko hoce na peron mora da prodje carinu. Tako je to reseno za Eurostar u Parizu, Briselu i Londonu. Naravno, to zahteva da na stanicu dodjes barem sat vremena pre polaska voza. Samim tim granicari ne moraju vise da vrsljaju po vozu. Tek kada svi putnici napuste poslednji voz (i pre nego sto udju u prvi ujugru) policija ulazi i vrsi brzu rutinsku proveru i to samo ako masinovodja mora da preveze kompoziciju van perona. Ihnace i ne udju, jer ko ostane u vozu za sat-dva se vraca odakle je krenuo! jer Takodje, na modernim vozovima vrata se otvaraju i zatvaraju automatski, a kada se zatvore masinovodja ih blokira i mogu jedino da se otvore kada se povuce sigurnosna kocnica. Prozori su fiksni, ne otvaraju se, pa nema ni uskakanja ni iskakanja. Isto tako, ako voz ide samo 2-3 sata nema ni spavacih kola, pa nema ni tih merdevina koje opisujes itd. E moja Srbijo ... daleko si ti od sveta ...

patriota

pre 9 godina

Neverovatan smo narod,da radimo nikako,ali da sve kritikujemo tu smo prvi. Drugo zašto iskrivljujete sliku i zaobilazite istinu. Neko pomenu ErSrbiju da vraćamo dugove. Prvo u tom tekstu je to namerno napisano da bi se stekao utisak da je ErSrbija u gubitku što nije tačno. Prvo to je stari dug JAT- a koji je bio obaveza ove vlade. Drugo što se tiče kontrole i zadržavanja na granici, mislite da će to biti voz za švercere? Naravno da neće,a drugo carinici bi od N.Sada izvršili kontrolu i naši i mađarski i to se radilo samo ranije od Subotice i šta je tu problem. Niko neističe što će se stvoriti mogućnost za radna mesta, to nam netreba,lepše da lupamo sve i svakakve nebuloze da bi bili zapaženi.

LILIANA

pre 9 godina

Ovakav plan ce nas zaleznicki transport osveziti i omoguciti lakse i brze saobracanje Beograd Budimpesta, a samim tim i zbliziti nas sa Madjarskom koja je veliki trgovinski centar u regionu.

kris82

pre 9 godina

Ova pruga bi bila veliki utrošak vremena,poboljšalja bi robnu razmenu,lakši turizam,od čega bi obe zemlje imale koristi,a i saradnju uzmedju Srbije i Madjarske.

Nemanja C

pre 9 godina

Saradnja sa Mađarskom u turizmu? Ne znam da li su ovi borovi cinični ili zaista toliko jadni da ne znaju da ljudi beže iz ove države u mađarske banje, akva parkove, čarde i šoping centre a da Mađari ako i zalutaju ovde to bude za NG i Exit. Tu smo u debelom minusu. Nema te infrastrukture koja će popraviti nedostatak sadržaja.

Shekuljica

pre 9 godina

Samit ce nam doneti mnogo pozitivnih stvari i mnogo pozitivnih projekata i ulaganja u nasu privredu. Brza pruga je svakako jedan odlican projekat koji ce s erealizovati i koji ce nam omoguciti bolju povezanost sa susednom zemljom.

Prosta matematika

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.

dejan

pre 9 godina

2017?I to bez zaduzivanja...verovatno ce rusi da plate prugu ili kinezi dzabe da grade?Ne bih rekao!A zasto ne zavrsite "Prokop" prvo?Ali ni to u stanju niste iako je 50% izgradjen pre 20god.

Dejana89

pre 9 godina

za sat i po ili za dva i po sta do Budimpeste mislim da stvarno nije bitno,ali ono sto je bitno jeste da se Srbija modernizuje u svakom svom segmentu

nikoje

pre 9 godina

a taman sam poceo da se pitam koja li ce fora da zameni Juzni Tok, pa ako se neko jos uvek seca besmislenog kanala BG-Solun i sl... Evo dobih brzi odgovor u vidu brzih pruga, na kojima ce se, ako se ikad i naprave, voziti sat ipo vremena a cekati na granici dva sata :)))

Vladan

pre 9 godina

Kinezi su vec nekoliko puta dokazali da su ozbiljni investitori koji svoje obaveze izvrsavaju na vreme. Verujem da ce se nas premijer izboriti za sprovodjenje ovog projekta koji bi bio od kapitalnog znacaja za Srbiju.

grana

pre 9 godina

daj bre ljudi, pa sat vremena se na granici ceka, a srbija nece uci u EU do 2017, sve i da se nekim cudom zavrsi ova pruga. aj nek bude 3 sata od NSa, i ja cu biti srecan, a de pola dana da se klackam, biciklom bi brze stigao.

veliki Opsenar na delu!

pre 9 godina

... Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!
(Srdjan, 16. decembar 2014 11:51)

Srdjane, svaka ti cast sto si ovo napomenuo, jer je proslo neopazeno!!

Izgleda da od slavne ER Srbije, kajmak (ako ga uopste ima) skidaju Arapi, a glupa Srbija dotira!!!

Miloš

pre 9 godina

Znam da je sve ovo potpuno nerealno, ali ipak bih hteo da primetim da je ipak moguće organizovati graničnu kontrolu tako da ne uspori saobraćaj - i to onako kako su tu stvar uredili Englezi i Francuzi/Belgijanci za Eurostar. Naime, pasoška kontrola za obe zemlje se prolazi pre ulaska u voz. Kada stignete na odredište, nema nikakve kontrole, kao ni usput u vozu. Zato imate francuski pečat "Londres" i britanski "Brussels" i "Paris".

Sada, tu nedostaje carinska kontrola koja ne postoji između članica EU, kao i problem sa schengenskim pravilima koja predviđaju da u slučaju zajedničkih prelaza oni moraju biti na teritoriji zemlje koja je članica sporazuma - ali u slučaju ovakvih projekata, nije isključeno da se napravi izuzetak.

Maki

pre 9 godina

Odlicno!!!Sada ce ljudi moci velikom brzinom da beze iz zemlje ka Evropi,a to sto Vam prema jugu vozovi ispadaju iz sina pri 20 km/h nikoga nije briga.Pruge su unistene,pragovi iz pedeset i neke,siblje uraslo tako da ce na prolece,kad olista,masinovodje morati da pitaju gde da idu ka Makedoniji...A i to je koridor 10!!!

Milan1989

pre 9 godina

Ovaj samit je velika sansa za nas i drago mi je da se nasa drzava izborila za njegovo odrzavanje,koliko vidim,vec se pocelo sa velikim brojem sastanaka nasih predstavnika kako sa predstavnicima Kine tako i sa bitnim ljudima okolnih drzava. Samo napred,nadam se da cemo izvuci maksimum i dogovoriti veliki broj projekata,kao sto je zeleznica.

Milos

pre 9 godina

A prekjuce vest kako je negde ka jugu Srbije voz ispao iz sina ali je veca tragedija izbegnuta samo zato sto se kretao 20km/h.
Toliko o bajci o brzim prugama Srbije...

Aleksandar

pre 9 godina

Odlicno , samo se ne resava glavno pitanje , sa kojim novcem da mi kupimo kartu za taj voz , dajte vi nama standard a posle vozovi , gradovi na vodi , leteci tanjiri itd!

Aleksandra

pre 9 godina

Predsednik Vlade Srbije i ministar transporta Kine razgovarali su danas o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.
Razgovarali su o pruzi koja ide pola kroz Srbiju pola kroz Madjarsku. Da se možda ne bi trebalo i premijer Madjarske pitati za nešto u tom razgovoru? Opet pravimo projekat koji se proteže i van zemlje (i koji će drugi da plate) , a da drugu(e) strane ništa ne pitamo.
Posle će da kažu "oni nisu hteli pa ništa od projekta".
Pravili smo južni tok koji je sasvim slučajno zavisio od Bugarske pa znamo kako je završio.

Aleksandar

pre 9 godina

ljudi da li vi znate da je u ovom mesecu Decembru proste 2014 otkazan svakodnevni polazak i dolazak Beograd - Prag. Cesi su oterali Srbe iz price jer je voz iz Srbije redovno kasnio i bio previse prljav. To su bile vesti u Ceskoj i Slovackoj ali ne u nasoj Serbo Koreji. O cemu onda pricamo ako nam je linija koju vec imamo otkazana je ne znamo da ocistimo voz i da kazemo pouzdano kada ce voz da napusti zemlju. Ne znamo da izracunamo koliko nam treba od Beograda do Kelebije.

Jelena Visnjevac

pre 9 godina

Srbija je na pravom puti modernizacije,usavrsavanja i prosperitetne politike koja nas gura napred,nekad manjim,sada vecim koracima ali sigurno i uvek napred

zabriski point

pre 9 godina

Otvaranje poglavlja,Rama,Šešelj i deklaracija,Hrvati i...i sve glupe i nametnute teme,gledajmo od čega se živi.Sa Kinezima pod ruku i napred!

nada opstaje

pre 9 godina

Da li će do 2017. godine biti završena pruga ili samo maketa?
(Vlada, 16. decembar 2014 12:07)
Maksima "brze pruge" nekad reklama postala svoja suprotnost. Na ispitu je ova vlada da za svog mandata realizuje vezu dve prestonice.

Srecan

pre 9 godina

Nadam se da ce uvesti i zakon da se kradja sa zeleznicke infrastrukture tretira kao teroristicki akt! Ne mogu recima opisati koliko me raduje ova vest, ovo bi otvorilo sansu da zivis u malom mestu a radis u vecem za bolju platu! Svaka cast.

Cudo nevidjeno

pre 9 godina

"Do Budimpešte za sat i po već 2017."

Ovi su i Mrku pretekli. Njemu je trebalo toliko od Beograda do Horgosa njegovim autoputem. Moguce, da, prackom sa Batajnickog aerodroma pa slobdnim padom u Budimpestu. Vutra cini cuda. A od Nisa do Beograda i dalje 5 do 7 sati brzim vozom.
Onima koji se pale kako ce da lete vozom za Pestu preporucujem za pocetak da krenu na voznju od Nove varosi za Beograd i ponesu suvu ranu obavezno. Bice monogo objektivniji kad stignu.

istoricar

pre 9 godina

Ovo mi lici na jedan vic iz starih dana. Jedan tip kaze kako sa njegovim autom moze da stigne u Trst, ako krene odmah, sutra u podne. Drugi kaze kako je njegov jos brzi, stigao bi u Trst u osam ujutro. Treci se smeje i kaze: Nema to veze, sa mojim autom, ja stizem u sest ujutro, Sada se ona prva dvojica smeju: Bas bez veze, sta ces u sest ujutro u Trstu, sve je zatvoreno.

GORICA GRBANUSIC

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.

vozovodja

pre 9 godina

Tako je to kada imamo "strucnjake" za zeleznicu. Od Budimpeste do Beograda ima 375 km i nema sanse da stignete za sat i po. Nelogicno je ocekivati da ce neko da gradi prugu ako voz na trasi Beograd-Budimpesta ne obuhvati beogradski i budimpestanski aerodrom i makar Novi Sad i/ili Suboticu. Kada ulazi u stanicu voz koji ide 200 km/h mora da uspori najmanje 2-3 minuta, potom da se zadrzi u stanici najmanje 3 minuta i da napusti stanicu i razvije ponovo punu brzinu (oko 5 minuta), sve zanjedno oko 10 minuta gubi na svakoj stanici. Ako pretpostavimo da ce pruga ici trasom: Beograd Prokop - Surcin - Novi Sad - Budimpesta, to je vec 45 minuta izgubljenog vremena. Dva do dva i po sata minimum! Poredjenja radi, ekspresni TGV voz Amsterdam-Brisel ide 2 sata, rastojanje izmedju dva grada je 213 km, iako sam voz moze da razvije 200 km/h. Problem je sto voz staje na 3 stanice izmedju. Ali gospodja Mihailovic je veci strucnjak, pa verovatno zna bolje ...

likersi

pre 9 godina

I samo razmatranje projekta je pomak. Maliciozni komentari su kao i uvek tu da pomute svest gradjana, ali bezuspesno. Sve sto je Vucic obecao korak po korak ispunjava pa ce i ovo. Ne mora ici 200 km/h bitno je da se ulaze i menja ono sto drugi nisu uspeli.

Nemanja C

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo, Kinezi će bez ikakve studije isplativosti besplatno da nam izgrade brze pruge kojima se pri brzini od 200 na sat 400 kilometara prelazi za 1,5 sati. Čak i kada se ne bi čekalo na granici, čak i kada ne bi stao ni u jednoj stanici između BG i Pešte, opet je fizički nemoguće.

Ko normalan sa barem 4 razreda osnovne može u ovo da veruje? Koliko jadan moraš da budeš da na komandu pišeš komentare u koje ni sam ne veruješ i da hvališ ovo vređanje inteligencije i dostojanstva građana Srbije?

janos

pre 9 godina

Prosli put (Vucic u Kini) bilo je reci o 360 km na sat.
Sa 200 na sat za sat i pol, nemoze da se stigne iz Budimpeste u Beograd, jer je razdaljina oko 380 kilometara.
Sa 200 km/h mogli bi od Budimpeste do Novog Sada, bez zaustavljanja, ali ni kinezi nisu jos napravili voz koji startuje sa 200.
Cak i da voz ide sa 360/h , madjarski granicari jos nikad nisu odradili pregled za manje od sat vremena, tako da je teoretski minimum preko dva sata -bez stajanja u trenutno obaveznim stanicama tipa Fulopszallas i Kiskunhalas u kojima voz staje jer su madjari zaboravili da osveze red voznje iz 1914.
Kako sada stvari stoje, taj voz od 360 km/h treba da krene da ubrzava iz Bratislave da bi negde kod Budimpeste dostigao brzinu. I madjarski granicari treba da se ukrcaju u Slovackoj da bi pregledali pasose i zavirili ispod svake klupe po starom obicaju.Da ne govorimo o bizarnom ritualu nosenja merdevina i odvrtanja srafova u plafonu svakog WC-a.
Vucic masta o finansijskoj konstrukciji u kojoj Srbija ne uzima zajam. To moze samo ako u narednih 50 godina kineski kondukteri budu naplacivali i kontrolisali karte. Treca varijanta je da finansiraju madjari (znaci EU) ali madjari za svaki evro dobijen od EU ukradu 2 evra, tako da ni to nemoze. Ostaje jedino da Austrija plati kinezima i da se sagradi nesto, ali onda ni madjari ni srbi nemogu da se omaste, tako da ni to funkcionise.

Braca

pre 9 godina

Kada je zemlja zaostala,kao sto je Srbije,onda bi trebalo ici na najnovije tehnologije.Cilj ne bi trebalo da bude 200km/h,vec 500km/h.Koliko god da vise kosta,nemamo vremena za gubljenje.Na kraju skuplja verzija ispadne jeftinija.

Pera Ždera

pre 9 godina

Kinezima je potrebnija ova pruga nego nama jer ce tako brze, lakse i jeftinije da plasiraju svoju robu u EU. Dobro je sto se nalazimo na tom putu jer cemo i mi imati koristi od nje.

zaluđeni

pre 9 godina

Dajte bre ne budalite! Od 6 milona Srba 5.950.000 nema kuče za šta da ujede i sve im na pameti putovanje u Mađarsku dok se vrte od čega da plate struju i komunalije i dok prebiraju da pruže detetu dinar za užinu u školi!
Ostalih 50-tak hiljada se vozi džipovima i na mali mozak im nije voz do Budimpešte.

Djole

pre 9 godina

Prenosenjem ovakvih gluposti vi ugrožavate mentalno zdravlje ljudi.
Imate li vi pojma šta je to pruga, gde se i kako se gradi?
Pa još pruga za velike brzine. Pa još za cca 300 km/čas.

Briga

pre 9 godina

Vecina je dobro komentarisala, samo bi preporucio da se ne unose mnogo jer su ovakve vesti deo lobiranja u cilju zamlacivanja naseg naroda sa temama koje su primamljive,a nemaju veze sa zivotom.Bar je praksa do sada tako pokazala.Prema tome, i ovu kao i neke druge teme treba za pocetak ignorisati.Kasnije ce da vidimo.

Ciciban

pre 9 godina

A sta ako ne bude?? Sacuvao sam ovu vest pa da vidimo. Sve se obecava od tolikog broja obecanja zaboravljas ona stara koja nisu ispunjena. Muka mi je od ovakvih vesti,arhivirao sam vest pa da vidimo.To savetujem i ostalima,svaki dan po jednu vest po njihovom izboru iz domena obecanja.

Ђики

pre 9 godina

Виц године. За неколико следећих година, без конкуренције.
До 2017. године може евентуално да се пусти трамвај улицом Војводе Степе.

Oblakoder

pre 9 godina

Pazi...izbori su 2018.....ako ne bude ta pruga potpuno obnovljena...DOBRO SE DRZITE!!!!

Dosta mi je lazi od bilo koga...ako ne isponite minimum 50% onoga sto na sav glas obecavate....glasacu za ESKIME bre!!!

makar sta!!!

pre 9 godina

Projekat za izgradnju dvokolosečne pruge za brzi voz koji bi išao 200 kilometara na sat iniciran je tokom posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Kini u septembru mesecu ove godine

Glupost, tu bajku je koristio u propagandene svrhe jos pocetkom devedesetih, pokojni Milosevic!

2017 godine, kako dobro vodi drzavu, prosecni gradjanin Srbije nece imati ni za kartu od Beograda do Zemuna, a kamoli da putuje do Budimpeste brzim vozom!!!

Miroslav M.

pre 9 godina

Za 90 minuta - možda, ali samo ako i kada Srbija postane potpisnica Šengenskog ugovora. Do tada, ovakvo putovanje uključuje i "pauzu" od 30-60 minuta u graničnim stanicama Subotica i Kelebija.
Samo izuzetno bogate i razvijene zemlje grade pruge velikih brzina za putnički saobraćaj. Takve pruge nema ni jedna Austrija (a ona je u okolini najrazvijenija država). Austriju navodim kao primer jer eto baš OBB ima "railjet" vozove, ali austrijske pruge imaju ograničenje brzine na nekih 160km/h, dok samo na pojedinim deonicama se može razviti brzina od 230km/h.
Dalje, pruge koriste i "sporiji" putnički vozovi kao i teretni vozovi. Iluzorno je zamišljati kako specijalno kontruisanom prugom za vozove koji idu preko 300km/h idu i teretni vozovi - a evo i zašto: iz bezbednosnih razloga teretne kompozicije svuda u svetu saobraćaju uglavnom brzinama do 80-90km/h (zavisi i od tereta koji se prevozi, nagiba terena i tako dalje). Samo u izuzetnim slučajevima teretnjaci idu i do 120 km/h. Zatim, teretni voz ima znatno veću masu od putničkog i shodno tome, laički rečeno "brže haba prugu".
Srbiji treba generalni remont magistralnih pružnih pravaca, elektrifikacija pruge od Pančeva do Rumunije i od Niša do bugarske granice, kao i gradnja drugog koloseka (veći deo pruga u Srbiji 2014. godine je jednokolosečno!). Obnovite postojeću prugu, omogućite brzine od 120-160 km/h i to je za zemlju ove veličine i privredne snage FENOMENALNO.

Vojislav

pre 9 godina

Malo matematike: Bg-Budimpesta: oko 375 km prugom. Voz brzinom od 200 km/h za sat I po predje 300 km. Sta sa ostalih 75 km, gospodo? Sta sa pola sata dok se izvlaci iz Beograda? Ili se to ne racuna?

Student

pre 9 godina

E to je ono sto treba svim studentima i radnicima! Mogucnost da do posla u drugom gradu stignes za pola sata! Svaka cast. Sada vozu treba od Su do NS nekih 2-5 sati sto je u ovom veku neprihvatljivo! Godina se nije nista ulagalo!

pera trta

pre 9 godina

Та пруга ће моћи да се користи и за правац Београд-Н.Сад-Суботица? Значи БГ-НС за 1h?

Ко се јавно оглашава, нека научи правопис и &

pre 9 godina

@JOVANA COSIC, 16. decembar 2014
Јована, па зар ниси могла, макар, граматику да научиш?! НЕЗАМИСЛИВО и ЋЕМО. Дакле, пише се заједно, никако одвојено!

Srdjan

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.
(GORICA GRBANUSIC, 16. decembar 2014 11:01)
Živo me zanima da li se neko potpisuje sa pravim imenom ili troluju pod lažnim, ali im ovako deluje uverljivije. Mislim da je pod ovom vlašću iuzorno komentarisati ovakve vesti koje sudaleko od mozga, ali mi je ovaj komentar privukao pažnju. Nećemo se zaduživati već će čudesni VUčić naći način da ovo bude finansirano. Nekako!!! Ako se ikada pruga bude napravila (a i u teriji to neće biti 2017) potrebno je da se pre toga napravi neka studija izvodljivosti. Ako ikada neko i uloži pare, to će biti jer će postojati interes da se neko vozi Tom prugom i plaća skupe karte. Ako se ikada napravi pruga, neko će uzimati profit kako bi isplatio svoje troškove i zaradio pare. Što se više ljudi bude vozilo vozom, to će manje ići kolima i avionom i samim tim smanjiti zaradu koja se iz tih vidova transporta generiše. Ako se proceni da neće biti isplativa ova pruga sledećih 20-ak godina, onda će je praviti država i praviti gubitke za vreme gradnje i posle. Ali će je Kinezi u svakom slučaju praviti jer smo im obećali da ćemo uzeti njihove pare. U svakom slučaju ništa nećemo dobiti besplatno i sve će se platiti. Država naravno. Odnosno narod, još naravnije. Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!

Darko 88

pre 9 godina

@Ciro Naravno da je moguće kada se uradi nova pruga. Kod nas nije problem do vozova i lokomotiva, već do dotrajale pruge koja ne dozvoljava da se razvije veća brzina od 70 km/h. U svakom slučaju ovo su dobre vesti, nadam se da će srediti železnički saobraćaj u celoj Srbiji.

Realnih 90 minuta efektivne vožnje

pre 9 godina

Moći će do Budimpešte da se stigne za sat i po. Preduslov je da se u Beogradu izgradi pruga od centra grada do aerodroma. Onda bi do Budimpešte trebalo 25 minuta vozom, plus 40 minuta avionom, plus 25 minuta vozom.

A što se tiče direktne železničke veze između Beograd i Budimpešte, ona postoji već 130 godina, samo što je poslednjih godina "malo" usporena, pa putovanje traje više od 8 sati (za 360 km), ali je zato cena karte prihvatljiva (15 evra u jednom smeru, 25 evra povratna). Popravite postojeću prugu i smanjite vreme putovanja na 4 do 4,5 sata, ali uz postojeću cenu karte, i eto uspeha!

nikolica

pre 9 godina

Dugo godina su nase pruge u ocajnom stanju i prosto mi je nezamislivo da ce u skorijoj buducnosti tuda ici vozovi brzinom od 200km/h/..Daj Boze da bude tako jer mi je stvarno dosta vise ovih vozova sto idu 30-40 km/h i sto idu sa po jednim vagonom..

Nenad-EU

pre 9 godina

Bilo bi lepo ako bi bilo istinito. Tako bi se iz Beograda preko Budimpešte i Beča kvalitetno i brzo putovalo do bilo koje destinacije u Evropi.

Mikajlo

pre 9 godina

Daj bože da se ostvari ali nemam poverenja u ovu vlast jer jedino što su uspeli da završe za skoro 3 godine je Pupinov most a i to nisu oni započeli.Deonica auto puta do Lajkovca kreće od nigde i završava nigde tako da se to ne računa.Šta ono još beše ? Ništa naravno.

Milke

pre 9 godina

Odlicna vest, transport putnika i robe zeleznicom je daleko jefriniji, tako da se otvaraju velike mogucnosti za transport ka Madjarskoj i EU.

tomy bgd

pre 9 godina

za 375 km treba oko 1 h 45 min naravno ne moze prosecna brzina biti ta maksimalna znaci oko 2h 30 min u najboljem slucaju je sam put.racunajuci izlaz iz beograda i zadrzavanje na granici jer je to ulaz u eu granica u najboljem slucaju tri i po sata i to u najboljem slucaju

MajaMarijana

pre 9 godina

Kad pocnu da lete brzi vozovi iz Beograda na vodi, necemo stici ni da vidimo fabriku cipova pored pruge. Jedini problem ce mi biti dilema da li da idem do Budimpeste brzim vozovima, mercedesovim autobusima, ili novim avionima AirSerbia. Mi kao narod nismo zasluzili ovakvu vladu, ali hvala gospodinu Vucicu sto je ostao ovde da nas vodi, iako je mogao karijeru da napravi gde god je zeleo - od Japana do Dubaia.

Miladin

pre 9 godina

Hmmm.... Beograd i Budimpesta su udaljeni vazdusnom linijom 320 km (ko ne veruje neka proveri). Sto znaci da cak i da se napravi pruga bez i jedne krivine i bez i jedne stanice i granicnog prelaza izmedju ..... da za sat i po nece stici voz sigurno.

MiMa

pre 9 godina

Železnica je osnov neke zemlje i postoji tesna veza tamo gde je železnica razvijena i napredna tamo i zemlja napreduje. Jedino me interesuju modeli finansiranja, šta znači da neće biti krediti na koji način bi se onda gradila

radislav

pre 9 godina

Kao covek koji redovno koristi usluge "Zeleznica Srbije",mogu vam reci da bi putnici bili zadovoljni i da taj voz ide i sporije od toga sto je navedeno u tekstu,ali samo da su vozovi na vreme i da ima mesta za sve ljude,a ne da se naguravamo u vagone,i na krompir prevoze a ne ljude..Al u svakom slucaju,verujem da je najzad doslo vreme i da se te pruge vise srede.

Apropos naslova

pre 9 godina

Samo što voz koji može da razvije 200 km/h u principu razdaljinu od Beograda do Budimpešte prelazi za oko tri i po sata.
Maksimalna brzina nije isto što i komercijalna brzina;)

Андрес

pre 9 godina

Пошто ће возови да иду овако великом брзином, мислим да ће моћи да се повећа број туриста, и из Мађарске у Србију и обрнуто, што је јако повољно за нас.

miffa

pre 9 godina

Zašto jednom naši političari ne sačekaju da nešto potpišu u smislu ugovora pa tek onda od toga da prave vest!!!!! Nije urađena ni studija izvodljivosti, ALO ROĐACI

MAĐARICA

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se u naš železnički transport unesu novine,i to svetskih razmera. Ovaj projekat je od višestruke važnosti kako u poslovanju, turizmu , tako i za učvršćenje međusobne saradnje i dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske.
Ja iskreno jedva čekam.

dzoni

pre 9 godina

Koliko jadnih ljudi ima da svaku dobru vest iskoristi i pljuje, lupa negativne komentare itd. Muka mi je botova SnS, Ds i ostalih politichkih stranaka!!! Samo se prepucavaju. Sede u kancelarijama, imaju kompijutere i na smenu rade za svoju 'partiju' pljujuci jedni druge i sabotiraju dobre vesti... Podrzavam svaku dobru vest za Srbiju i neka se samo gradi, rekonstruishe itd!!!

Srdjan Malidza

pre 9 godina

Srbija konacno ima vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo mrtvo slovo na papiru konacno imamo taj prvi korak koji nas vodi ka uspehu.

anti_patriJota

pre 9 godina

Da, ako je budu gradili Kinezi!!!! Nama samo za studiju izvodljivosti treba 5 meseci, ej pet meseci!!!! Samo smo za mastiljavljenje stvoreni.....

Vera Nada

pre 9 godina

Narod je dosta skeptičan, i to sa pravom, godinama su nas lagali, ali mislim da ovo sada nije taj slučaj, osećam da smo sa ovom vladom na pravom putu.

radivoje

pre 9 godina

...kasnije bi mogli da produze prugu prema Solunu paralelno sa delom trase kanala Dunav - Morava - Vardar i da budu daleko manji troskovi ekspropijacije zemljista, takodje bi sve to trebalo vezati autoputevima, kao i prilaznim putevima kosmodroma u Ladjevcima i luke za prekookeanske brodove u Guci i Lucanima

Zija

pre 9 godina

Našoj železnici su hitno potrebne promene nadam se da će posle izgradnje ovih brzih pruga od Beograda do Budimpešte da se krene u izgradnju brzih pruga po čitavoj Srbiji!

frizzle

pre 9 godina

Prošao sam tu deonicu mnogo puta, i kad jednom sednem u taj brzi voz biću veoma zadovoljan! A do tada, iskustvo me je naučilo da čekam bez euforije…

monarh

pre 9 godina

Ovaj samit i svi projekti o kojima se pregovara je znak da je Srbija došla i obezbedila mesto u svetu sa kojeg nema i ne sme biti povratka!

Hestija

pre 9 godina

Srbiji su potrebne investicije,izgradnja brze pruge,Srbiji na žalost sve potrebno jer vlast nije bila u stanju da razvija našu privredu,infrastruru dvanaest gofina pljačka i malvetuacije a niko ništa nije radio da nam bude bolje,sada smo u stanju da privlačimo strane investitore da bi ulagsle u naše projekte.Srbija je danas napokon u stanju da jača svoje odnose sa svetom zahvaljujući Aleksandru Vučiću punu podršku našem sadašnju premijeru da otvara nova radna mesta da jača našu privredu i proizvodnju investicije i nova radna mesta.

TANJA KOJIC

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu da uspe jer sardjuje sa velikim silama poput Kine mi sami ne mozemo da se izvucemo iz krize i to treba da je svima jasno,konacno imamo vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo puko obecanje.

Wolfgang O.

pre 9 godina

Pa bilo bi krajnje vreme. O potrebi nema smisla ni govoriti, to je sigurno jedna od najguscih ruta u Evropi, a tek ce da bude ako se pojavi ta linija - toliko gastarbajtera (poput mene) ce je jedva docekati, muka nam je vise od aerodroma... Da ne pricam da ce i cene aviona pasti, pa cemo imati izbora...

SONJA MATIJEVIC

pre 9 godina

Brza pruka Beograd / Budimpesta ce sa sobom pokrenuti mnoge stvari omogucice brzi protok robe ,novca ,ljudi postacemo centar regiona i prednjacicemo u zeleznickom saobracaju ..

NADICA BOGDAN

pre 9 godina

Srbija je pokazala da postaje ozbiljna drzava u kojoj ce se raditi i graditi,pokazali smo da kao narod mozemo da uradimo mnogo dobre stvari samo kada smo istrajni ,uporni i kada nacinimo prvi korak.

Cile

pre 9 godina

Svako ulaganje razvijenih zemalja u Srbiju znaci za ekonomski oporavak zemlje. Ekonomija Srbije znatno je oslabljena i potrebno je raditi na privlacenju investicija,jer u istim lezi privredni rast i ekonomski oporavak. Saradnja sa Kinom od izuzetnog je znacaja, jer Kina je zemlja koja moze mnogo toga da ponudi Srbiji i njenim gradjanima. Nije u pitanju iskljucivo pomoc na ekonomskom nivou, sto je jako vazno, nego je to i primer koji Kina pruza Srbiji, buduci da je ona zemlja koja je razvijena u svakom smislu.

janko

pre 9 godina

Srbiji su prekopotrebne nove pruge, jer decenijama nista novo nije rađeno. Sta više,pruge u Vojvodini i nisu toliko loše kao pruge južno od Kragujevca.

JOVANA COSIC

pre 9 godina

Prza pruga koja je nekad bila ne zamisliva vec ce 2017 zaziveti i do Budimpest ce mo stizati iz Beograda za sat i po vremena ,dobra vest za nas u Srbiji i dokaz da smo sposobni da uradimo mnogo dobre stvari.

RADOJE KOSTIC

pre 9 godina

Drago mi je da za vladu na celu sa Vucicem projekti koji se zamisle i koji se predloze nisu samo mrtvo slovo na papiru vec se i ostvaruju.

Žan-Žak-Klod-Mari-Žika

pre 9 godina

Podržavam. I to je svakako korisno. Ali koliko meni vredi sat i po do Budimpešte kad mi iz Jagodine do Beograda vozom treba tri i po sata... Da ne pričam za Leskovac ili Vranje.

Firevac

pre 9 godina

Vec vidim, sedam u voz, presedam u Maloj Krsni, cekam 2 sata da se mimoidju vozovi, klackam se jos sat dva do Beograda i posle 4-5 sati sam u tom brzom vozu i stignem do Budimpeste za sat i po. Vau, ludilo od napredtka...

NOVICA MILJKOVIC

pre 9 godina

Konacno dobre vesti za Srbiju ,povezujemo se sa regionom i sirimo svoju saradnju do Budimpeste za 1 h i 30 min brzom prugom nekad ne zamislivo a sada vec deluje mnogo realnije,vlada Srbije na celu sa Vucicem gura drzavu napred u drustvo Eu i uredjenih drzava.

Firevac

pre 9 godina

Vec vidim, sedam u voz, presedam u Maloj Krsni, cekam 2 sata da se mimoidju vozovi, klackam se jos sat dva do Beograda i posle 4-5 sati sam u tom brzom vozu i stignem do Budimpeste za sat i po. Vau, ludilo od napredtka...

Nemanja C

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo, Kinezi će bez ikakve studije isplativosti besplatno da nam izgrade brze pruge kojima se pri brzini od 200 na sat 400 kilometara prelazi za 1,5 sati. Čak i kada se ne bi čekalo na granici, čak i kada ne bi stao ni u jednoj stanici između BG i Pešte, opet je fizički nemoguće.

Ko normalan sa barem 4 razreda osnovne može u ovo da veruje? Koliko jadan moraš da budeš da na komandu pišeš komentare u koje ni sam ne veruješ i da hvališ ovo vređanje inteligencije i dostojanstva građana Srbije?

radivoje

pre 9 godina

...kasnije bi mogli da produze prugu prema Solunu paralelno sa delom trase kanala Dunav - Morava - Vardar i da budu daleko manji troskovi ekspropijacije zemljista, takodje bi sve to trebalo vezati autoputevima, kao i prilaznim putevima kosmodroma u Ladjevcima i luke za prekookeanske brodove u Guci i Lucanima

Nenad-EU

pre 9 godina

Bilo bi lepo ako bi bilo istinito. Tako bi se iz Beograda preko Budimpešte i Beča kvalitetno i brzo putovalo do bilo koje destinacije u Evropi.

Jelena Visnjevac

pre 9 godina

Srbija je na pravom puti modernizacije,usavrsavanja i prosperitetne politike koja nas gura napred,nekad manjim,sada vecim koracima ali sigurno i uvek napred

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.

Андрес

pre 9 godina

Пошто ће возови да иду овако великом брзином, мислим да ће моћи да се повећа број туриста, и из Мађарске у Србију и обрнуто, што је јако повољно за нас.

Vladan

pre 9 godina

Kinezi su vec nekoliko puta dokazali da su ozbiljni investitori koji svoje obaveze izvrsavaju na vreme. Verujem da ce se nas premijer izboriti za sprovodjenje ovog projekta koji bi bio od kapitalnog znacaja za Srbiju.

Srdjan

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.
(GORICA GRBANUSIC, 16. decembar 2014 11:01)
Živo me zanima da li se neko potpisuje sa pravim imenom ili troluju pod lažnim, ali im ovako deluje uverljivije. Mislim da je pod ovom vlašću iuzorno komentarisati ovakve vesti koje sudaleko od mozga, ali mi je ovaj komentar privukao pažnju. Nećemo se zaduživati već će čudesni VUčić naći način da ovo bude finansirano. Nekako!!! Ako se ikada pruga bude napravila (a i u teriji to neće biti 2017) potrebno je da se pre toga napravi neka studija izvodljivosti. Ako ikada neko i uloži pare, to će biti jer će postojati interes da se neko vozi Tom prugom i plaća skupe karte. Ako se ikada napravi pruga, neko će uzimati profit kako bi isplatio svoje troškove i zaradio pare. Što se više ljudi bude vozilo vozom, to će manje ići kolima i avionom i samim tim smanjiti zaradu koja se iz tih vidova transporta generiše. Ako se proceni da neće biti isplativa ova pruga sledećih 20-ak godina, onda će je praviti država i praviti gubitke za vreme gradnje i posle. Ali će je Kinezi u svakom slučaju praviti jer smo im obećali da ćemo uzeti njihove pare. U svakom slučaju ništa nećemo dobiti besplatno i sve će se platiti. Država naravno. Odnosno narod, još naravnije. Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!

Bojanica 79

pre 9 godina

Ako se ova pruga bude radila po modelu koncesije, i vise je nego dobrodosla i veoma korisna za Srbiju, a put do Budimpeste ce u tom slucaju biti vise nego duplo kraci nego sada.

Pera Ždera

pre 9 godina

Kinezima je potrebnija ova pruga nego nama jer ce tako brze, lakse i jeftinije da plasiraju svoju robu u EU. Dobro je sto se nalazimo na tom putu jer cemo i mi imati koristi od nje.

Milan1989

pre 9 godina

Ovaj samit je velika sansa za nas i drago mi je da se nasa drzava izborila za njegovo odrzavanje,koliko vidim,vec se pocelo sa velikim brojem sastanaka nasih predstavnika kako sa predstavnicima Kine tako i sa bitnim ljudima okolnih drzava. Samo napred,nadam se da cemo izvuci maksimum i dogovoriti veliki broj projekata,kao sto je zeleznica.

LILIANA

pre 9 godina

Ovakav plan ce nas zaleznicki transport osveziti i omoguciti lakse i brze saobracanje Beograd Budimpesta, a samim tim i zbliziti nas sa Madjarskom koja je veliki trgovinski centar u regionu.

nevena3

pre 9 godina

Na ovaj projekat treba gledati kao na projekat od velike vaznosti za nasu zemlju. Ovom prugom se omogucava da bez po muke stignemo u bilo koji grad u evropi.

Aleksandar

pre 9 godina

ljudi da li vi znate da je u ovom mesecu Decembru proste 2014 otkazan svakodnevni polazak i dolazak Beograd - Prag. Cesi su oterali Srbe iz price jer je voz iz Srbije redovno kasnio i bio previse prljav. To su bile vesti u Ceskoj i Slovackoj ali ne u nasoj Serbo Koreji. O cemu onda pricamo ako nam je linija koju vec imamo otkazana je ne znamo da ocistimo voz i da kazemo pouzdano kada ce voz da napusti zemlju. Ne znamo da izracunamo koliko nam treba od Beograda do Kelebije.

Milos

pre 9 godina

A prekjuce vest kako je negde ka jugu Srbije voz ispao iz sina ali je veca tragedija izbegnuta samo zato sto se kretao 20km/h.
Toliko o bajci o brzim prugama Srbije...

nada opstaje

pre 9 godina

Da li će do 2017. godine biti završena pruga ili samo maketa?
(Vlada, 16. decembar 2014 12:07)
Maksima "brze pruge" nekad reklama postala svoja suprotnost. Na ispitu je ova vlada da za svog mandata realizuje vezu dve prestonice.

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)
(zaluđeni, 16. decembar 2014 13:49)

Pa zaluđeni mnogo grešiš, baš zbog toga što sam čitala mnogo smatram ko ceka taj i doceka, ili strpljenje zlatne ruze donosi. Čekanje je ustvari nada, sav zivot se sastoji u nekom iscekivanju za necim boljim i lepsim.

Cile

pre 9 godina

Svako ulaganje razvijenih zemalja u Srbiju znaci za ekonomski oporavak zemlje. Ekonomija Srbije znatno je oslabljena i potrebno je raditi na privlacenju investicija,jer u istim lezi privredni rast i ekonomski oporavak. Saradnja sa Kinom od izuzetnog je znacaja, jer Kina je zemlja koja moze mnogo toga da ponudi Srbiji i njenim gradjanima. Nije u pitanju iskljucivo pomoc na ekonomskom nivou, sto je jako vazno, nego je to i primer koji Kina pruza Srbiji, buduci da je ona zemlja koja je razvijena u svakom smislu.

Nevena

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

Petra

pre 9 godina

Infrastruktura je jedna od znacajnijih grana u privredi,a s obzirom kakav je nas geografski polozaj, prvenstveno treba da ulazemo u puteve i zeleznicu!!!

Srecan

pre 9 godina

Nadam se da ce uvesti i zakon da se kradja sa zeleznicke infrastrukture tretira kao teroristicki akt! Ne mogu recima opisati koliko me raduje ova vest, ovo bi otvorilo sansu da zivis u malom mestu a radis u vecem za bolju platu! Svaka cast.

Gaga

pre 9 godina

Svaki dosadasnji projekat sa Kinezima je uspesno i isplativo realizovan. Ocekujem da ce se ovo ostvariti na opstu korist svih strana, a najvise gradjana Srbije.

Shekuljica

pre 9 godina

Samit ce nam doneti mnogo pozitivnih stvari i mnogo pozitivnih projekata i ulaganja u nasu privredu. Brza pruga je svakako jedan odlican projekat koji ce s erealizovati i koji ce nam omoguciti bolju povezanost sa susednom zemljom.

Lili

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

Dejana89

pre 9 godina

za sat i po ili za dva i po sta do Budimpeste mislim da stvarno nije bitno,ali ono sto je bitno jeste da se Srbija modernizuje u svakom svom segmentu

Braca

pre 9 godina

Kada je zemlja zaostala,kao sto je Srbije,onda bi trebalo ici na najnovije tehnologije.Cilj ne bi trebalo da bude 200km/h,vec 500km/h.Koliko god da vise kosta,nemamo vremena za gubljenje.Na kraju skuplja verzija ispadne jeftinija.

MAĐARICA

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se u naš železnički transport unesu novine,i to svetskih razmera. Ovaj projekat je od višestruke važnosti kako u poslovanju, turizmu , tako i za učvršćenje međusobne saradnje i dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske.
Ja iskreno jedva čekam.

patriota

pre 9 godina

Neverovatan smo narod,da radimo nikako,ali da sve kritikujemo tu smo prvi. Drugo zašto iskrivljujete sliku i zaobilazite istinu. Neko pomenu ErSrbiju da vraćamo dugove. Prvo u tom tekstu je to namerno napisano da bi se stekao utisak da je ErSrbija u gubitku što nije tačno. Prvo to je stari dug JAT- a koji je bio obaveza ove vlade. Drugo što se tiče kontrole i zadržavanja na granici, mislite da će to biti voz za švercere? Naravno da neće,a drugo carinici bi od N.Sada izvršili kontrolu i naši i mađarski i to se radilo samo ranije od Subotice i šta je tu problem. Niko neističe što će se stvoriti mogućnost za radna mesta, to nam netreba,lepše da lupamo sve i svakakve nebuloze da bi bili zapaženi.

Djole

pre 9 godina

Prenosenjem ovakvih gluposti vi ugrožavate mentalno zdravlje ljudi.
Imate li vi pojma šta je to pruga, gde se i kako se gradi?
Pa još pruga za velike brzine. Pa još za cca 300 km/čas.

zaluđeni

pre 9 godina

Dajte bre ne budalite! Od 6 milona Srba 5.950.000 nema kuče za šta da ujede i sve im na pameti putovanje u Mađarsku dok se vrte od čega da plate struju i komunalije i dok prebiraju da pruže detetu dinar za užinu u školi!
Ostalih 50-tak hiljada se vozi džipovima i na mali mozak im nije voz do Budimpešte.

Wolfgang O.

pre 9 godina

Pa bilo bi krajnje vreme. O potrebi nema smisla ni govoriti, to je sigurno jedna od najguscih ruta u Evropi, a tek ce da bude ako se pojavi ta linija - toliko gastarbajtera (poput mene) ce je jedva docekati, muka nam je vise od aerodroma... Da ne pricam da ce i cene aviona pasti, pa cemo imati izbora...

Milorad Mica

pre 9 godina

Geografski položaj Srbije smešta je na ključnu stratešku vezu između Evrope i Orijenta, bitna nam je kvalitetna infrastruktura, jer i to je izvor prihoda, ovako nas svi izbegavaju i treže alternativne pravce.

janos

pre 9 godina

Prosli put (Vucic u Kini) bilo je reci o 360 km na sat.
Sa 200 na sat za sat i pol, nemoze da se stigne iz Budimpeste u Beograd, jer je razdaljina oko 380 kilometara.
Sa 200 km/h mogli bi od Budimpeste do Novog Sada, bez zaustavljanja, ali ni kinezi nisu jos napravili voz koji startuje sa 200.
Cak i da voz ide sa 360/h , madjarski granicari jos nikad nisu odradili pregled za manje od sat vremena, tako da je teoretski minimum preko dva sata -bez stajanja u trenutno obaveznim stanicama tipa Fulopszallas i Kiskunhalas u kojima voz staje jer su madjari zaboravili da osveze red voznje iz 1914.
Kako sada stvari stoje, taj voz od 360 km/h treba da krene da ubrzava iz Bratislave da bi negde kod Budimpeste dostigao brzinu. I madjarski granicari treba da se ukrcaju u Slovackoj da bi pregledali pasose i zavirili ispod svake klupe po starom obicaju.Da ne govorimo o bizarnom ritualu nosenja merdevina i odvrtanja srafova u plafonu svakog WC-a.
Vucic masta o finansijskoj konstrukciji u kojoj Srbija ne uzima zajam. To moze samo ako u narednih 50 godina kineski kondukteri budu naplacivali i kontrolisali karte. Treca varijanta je da finansiraju madjari (znaci EU) ali madjari za svaki evro dobijen od EU ukradu 2 evra, tako da ni to nemoze. Ostaje jedino da Austrija plati kinezima i da se sagradi nesto, ali onda ni madjari ni srbi nemogu da se omaste, tako da ni to funkcionise.

Vojislav

pre 9 godina

Malo matematike: Bg-Budimpesta: oko 375 km prugom. Voz brzinom od 200 km/h za sat I po predje 300 km. Sta sa ostalih 75 km, gospodo? Sta sa pola sata dok se izvlaci iz Beograda? Ili se to ne racuna?

kris82

pre 9 godina

Ova pruga bi bila veliki utrošak vremena,poboljšalja bi robnu razmenu,lakši turizam,od čega bi obe zemlje imale koristi,a i saradnju uzmedju Srbije i Madjarske.

JOVANA COSIC

pre 9 godina

Prza pruga koja je nekad bila ne zamisliva vec ce 2017 zaziveti i do Budimpest ce mo stizati iz Beograda za sat i po vremena ,dobra vest za nas u Srbiji i dokaz da smo sposobni da uradimo mnogo dobre stvari.

Žan-Žak-Klod-Mari-Žika

pre 9 godina

Podržavam. I to je svakako korisno. Ali koliko meni vredi sat i po do Budimpešte kad mi iz Jagodine do Beograda vozom treba tri i po sata... Da ne pričam za Leskovac ili Vranje.

Miroslav M.

pre 9 godina

Za 90 minuta - možda, ali samo ako i kada Srbija postane potpisnica Šengenskog ugovora. Do tada, ovakvo putovanje uključuje i "pauzu" od 30-60 minuta u graničnim stanicama Subotica i Kelebija.
Samo izuzetno bogate i razvijene zemlje grade pruge velikih brzina za putnički saobraćaj. Takve pruge nema ni jedna Austrija (a ona je u okolini najrazvijenija država). Austriju navodim kao primer jer eto baš OBB ima "railjet" vozove, ali austrijske pruge imaju ograničenje brzine na nekih 160km/h, dok samo na pojedinim deonicama se može razviti brzina od 230km/h.
Dalje, pruge koriste i "sporiji" putnički vozovi kao i teretni vozovi. Iluzorno je zamišljati kako specijalno kontruisanom prugom za vozove koji idu preko 300km/h idu i teretni vozovi - a evo i zašto: iz bezbednosnih razloga teretne kompozicije svuda u svetu saobraćaju uglavnom brzinama do 80-90km/h (zavisi i od tereta koji se prevozi, nagiba terena i tako dalje). Samo u izuzetnim slučajevima teretnjaci idu i do 120 km/h. Zatim, teretni voz ima znatno veću masu od putničkog i shodno tome, laički rečeno "brže haba prugu".
Srbiji treba generalni remont magistralnih pružnih pravaca, elektrifikacija pruge od Pančeva do Rumunije i od Niša do bugarske granice, kao i gradnja drugog koloseka (veći deo pruga u Srbiji 2014. godine je jednokolosečno!). Obnovite postojeću prugu, omogućite brzine od 120-160 km/h i to je za zemlju ove veličine i privredne snage FENOMENALNO.

veliki Opsenar na delu!

pre 9 godina

... Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!
(Srdjan, 16. decembar 2014 11:51)

Srdjane, svaka ti cast sto si ovo napomenuo, jer je proslo neopazeno!!

Izgleda da od slavne ER Srbije, kajmak (ako ga uopste ima) skidaju Arapi, a glupa Srbija dotira!!!

Vasilisa

pre 9 godina

Pa ovo je fantastično!! Najzad se nećemo stideti svojih auto-puteva, pruga... Vučić je baš mudro uspeo da u svoje ime, a na tudj račun pobere kajmak izmedju Azijske i Evropske saradnje.

radislav

pre 9 godina

Kao covek koji redovno koristi usluge "Zeleznica Srbije",mogu vam reci da bi putnici bili zadovoljni i da taj voz ide i sporije od toga sto je navedeno u tekstu,ali samo da su vozovi na vreme i da ima mesta za sve ljude,a ne da se naguravamo u vagone,i na krompir prevoze a ne ljude..Al u svakom slucaju,verujem da je najzad doslo vreme i da se te pruge vise srede.

vozovodja

pre 9 godina

Tako je to kada imamo "strucnjake" za zeleznicu. Od Budimpeste do Beograda ima 375 km i nema sanse da stignete za sat i po. Nelogicno je ocekivati da ce neko da gradi prugu ako voz na trasi Beograd-Budimpesta ne obuhvati beogradski i budimpestanski aerodrom i makar Novi Sad i/ili Suboticu. Kada ulazi u stanicu voz koji ide 200 km/h mora da uspori najmanje 2-3 minuta, potom da se zadrzi u stanici najmanje 3 minuta i da napusti stanicu i razvije ponovo punu brzinu (oko 5 minuta), sve zanjedno oko 10 minuta gubi na svakoj stanici. Ako pretpostavimo da ce pruga ici trasom: Beograd Prokop - Surcin - Novi Sad - Budimpesta, to je vec 45 minuta izgubljenog vremena. Dva do dva i po sata minimum! Poredjenja radi, ekspresni TGV voz Amsterdam-Brisel ide 2 sata, rastojanje izmedju dva grada je 213 km, iako sam voz moze da razvije 200 km/h. Problem je sto voz staje na 3 stanice izmedju. Ali gospodja Mihailovic je veci strucnjak, pa verovatno zna bolje ...

MajaMarijana

pre 9 godina

Kad pocnu da lete brzi vozovi iz Beograda na vodi, necemo stici ni da vidimo fabriku cipova pored pruge. Jedini problem ce mi biti dilema da li da idem do Budimpeste brzim vozovima, mercedesovim autobusima, ili novim avionima AirSerbia. Mi kao narod nismo zasluzili ovakvu vladu, ali hvala gospodinu Vucicu sto je ostao ovde da nas vodi, iako je mogao karijeru da napravi gde god je zeleo - od Japana do Dubaia.

NOVICA MILJKOVIC

pre 9 godina

Konacno dobre vesti za Srbiju ,povezujemo se sa regionom i sirimo svoju saradnju do Budimpeste za 1 h i 30 min brzom prugom nekad ne zamislivo a sada vec deluje mnogo realnije,vlada Srbije na celu sa Vucicem gura drzavu napred u drustvo Eu i uredjenih drzava.

Aleksandar

pre 9 godina

Odlicno , samo se ne resava glavno pitanje , sa kojim novcem da mi kupimo kartu za taj voz , dajte vi nama standard a posle vozovi , gradovi na vodi , leteci tanjiri itd!

ekatarina

pre 9 godina

Auto put Beograd-Temisvar bi povezao jos neke nase gradove (Vrsac, Pancevo) i neka manja mesta, sto bi ubrzalo protok robe i putnika ka Beogradu.

Nemanja

pre 9 godina

Pa od Hamburga do Frankfurta u Intercity Express (ICE) brzim vozovima koji razvijaju preko 300 km/h ti treba oko 3 sata i 40 minuta (BEZ STAJANJA) iako je razdaljina 500 km (znaci prosek oko 140 km/h), a oni hoce od Beograda do Budimpeste da razdaljinu od 380 km prevale za sat i po vozovima koji maksimalno razvijaju 200. Sta smo mi, sisarke?

bubasvaba

pre 9 godina

Ovaj projekat je veoma znacajan za Srbiju i nadam se da ce biti realizovan. Ovo bi pomogo otvaranju novih radnih mesta,brzem i efikasnijem stizanju do zeljenih destinacija,kao i povezivanju Srbije sa svetom.

Prosta matematika

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.

Dragan

pre 9 godina

Imali smo mi brze pruge jos za vreme Milosevica.Tada je bio zavrsen i auto put kroz Vojvodinu, a koliko se secam bila je proglasena i pobeda nad NATO!

grana

pre 9 godina

daj bre ljudi, pa sat vremena se na granici ceka, a srbija nece uci u EU do 2017, sve i da se nekim cudom zavrsi ova pruga. aj nek bude 3 sata od NSa, i ja cu biti srecan, a de pola dana da se klackam, biciklom bi brze stigao.

Maki

pre 9 godina

Odlicno!!!Sada ce ljudi moci velikom brzinom da beze iz zemlje ka Evropi,a to sto Vam prema jugu vozovi ispadaju iz sina pri 20 km/h nikoga nije briga.Pruge su unistene,pragovi iz pedeset i neke,siblje uraslo tako da ce na prolece,kad olista,masinovodje morati da pitaju gde da idu ka Makedoniji...A i to je koridor 10!!!

Student

pre 9 godina

E to je ono sto treba svim studentima i radnicima! Mogucnost da do posla u drugom gradu stignes za pola sata! Svaka cast. Sada vozu treba od Su do NS nekih 2-5 sati sto je u ovom veku neprihvatljivo! Godina se nije nista ulagalo!

Ђики

pre 9 godina

Виц године. За неколико следећих година, без конкуренције.
До 2017. године може евентуално да се пусти трамвај улицом Војводе Степе.

Briga

pre 9 godina

Vecina je dobro komentarisala, samo bi preporucio da se ne unose mnogo jer su ovakve vesti deo lobiranja u cilju zamlacivanja naseg naroda sa temama koje su primamljive,a nemaju veze sa zivotom.Bar je praksa do sada tako pokazala.Prema tome, i ovu kao i neke druge teme treba za pocetak ignorisati.Kasnije ce da vidimo.

Apropos naslova

pre 9 godina

Samo što voz koji može da razvije 200 km/h u principu razdaljinu od Beograda do Budimpešte prelazi za oko tri i po sata.
Maksimalna brzina nije isto što i komercijalna brzina;)

Aleksandra

pre 9 godina

Predsednik Vlade Srbije i ministar transporta Kine razgovarali su danas o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.
Razgovarali su o pruzi koja ide pola kroz Srbiju pola kroz Madjarsku. Da se možda ne bi trebalo i premijer Madjarske pitati za nešto u tom razgovoru? Opet pravimo projekat koji se proteže i van zemlje (i koji će drugi da plate) , a da drugu(e) strane ništa ne pitamo.
Posle će da kažu "oni nisu hteli pa ništa od projekta".
Pravili smo južni tok koji je sasvim slučajno zavisio od Bugarske pa znamo kako je završio.

dejan

pre 9 godina

2017?I to bez zaduzivanja...verovatno ce rusi da plate prugu ili kinezi dzabe da grade?Ne bih rekao!A zasto ne zavrsite "Prokop" prvo?Ali ni to u stanju niste iako je 50% izgradjen pre 20god.

miffa

pre 9 godina

Zašto jednom naši političari ne sačekaju da nešto potpišu u smislu ugovora pa tek onda od toga da prave vest!!!!! Nije urađena ni studija izvodljivosti, ALO ROĐACI

zaluđeni

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.
(Cura sa Balkana, 16. decembar 2014 13:04)
PS. Navedi mi JEDNO ispunjeno obećanje? SAMO JEDNO?

Curo sa Balkana, da si malo čitala znala bi:

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)

Hestija

pre 9 godina

Srbiji su potrebne investicije,izgradnja brze pruge,Srbiji na žalost sve potrebno jer vlast nije bila u stanju da razvija našu privredu,infrastruru dvanaest gofina pljačka i malvetuacije a niko ništa nije radio da nam bude bolje,sada smo u stanju da privlačimo strane investitore da bi ulagsle u naše projekte.Srbija je danas napokon u stanju da jača svoje odnose sa svetom zahvaljujući Aleksandru Vučiću punu podršku našem sadašnju premijeru da otvara nova radna mesta da jača našu privredu i proizvodnju investicije i nova radna mesta.

likersi

pre 9 godina

I samo razmatranje projekta je pomak. Maliciozni komentari su kao i uvek tu da pomute svest gradjana, ali bezuspesno. Sve sto je Vucic obecao korak po korak ispunjava pa ce i ovo. Ne mora ici 200 km/h bitno je da se ulaze i menja ono sto drugi nisu uspeli.

NADICA BOGDAN

pre 9 godina

Srbija je pokazala da postaje ozbiljna drzava u kojoj ce se raditi i graditi,pokazali smo da kao narod mozemo da uradimo mnogo dobre stvari samo kada smo istrajni ,uporni i kada nacinimo prvi korak.

frizzle

pre 9 godina

Prošao sam tu deonicu mnogo puta, i kad jednom sednem u taj brzi voz biću veoma zadovoljan! A do tada, iskustvo me je naučilo da čekam bez euforije…

MiMa

pre 9 godina

Železnica je osnov neke zemlje i postoji tesna veza tamo gde je železnica razvijena i napredna tamo i zemlja napreduje. Jedino me interesuju modeli finansiranja, šta znači da neće biti krediti na koji način bi se onda gradila

makar sta!!!

pre 9 godina

Projekat za izgradnju dvokolosečne pruge za brzi voz koji bi išao 200 kilometara na sat iniciran je tokom posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Kini u septembru mesecu ove godine

Glupost, tu bajku je koristio u propagandene svrhe jos pocetkom devedesetih, pokojni Milosevic!

2017 godine, kako dobro vodi drzavu, prosecni gradjanin Srbije nece imati ni za kartu od Beograda do Zemuna, a kamoli da putuje do Budimpeste brzim vozom!!!

TANJA KOJIC

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu da uspe jer sardjuje sa velikim silama poput Kine mi sami ne mozemo da se izvucemo iz krize i to treba da je svima jasno,konacno imamo vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo puko obecanje.

moreplovac

pre 9 godina

Do Budimpešte za sat i po već 2017.

Sa ili bez kontrole na granici.
Meni ce i to biti presporo jer zelim sto pre da napustim ovaj raj na zemlji.

RADOJE KOSTIC

pre 9 godina

Drago mi je da za vladu na celu sa Vucicem projekti koji se zamisle i koji se predloze nisu samo mrtvo slovo na papiru vec se i ostvaruju.

nikolica

pre 9 godina

Dugo godina su nase pruge u ocajnom stanju i prosto mi je nezamislivo da ce u skorijoj buducnosti tuda ici vozovi brzinom od 200km/h/..Daj Boze da bude tako jer mi je stvarno dosta vise ovih vozova sto idu 30-40 km/h i sto idu sa po jednim vagonom..

janko

pre 9 godina

Srbiji su prekopotrebne nove pruge, jer decenijama nista novo nije rađeno. Sta više,pruge u Vojvodini i nisu toliko loše kao pruge južno od Kragujevca.

Vera Nada

pre 9 godina

Narod je dosta skeptičan, i to sa pravom, godinama su nas lagali, ali mislim da ovo sada nije taj slučaj, osećam da smo sa ovom vladom na pravom putu.

Srdjan Malidza

pre 9 godina

Srbija konacno ima vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo mrtvo slovo na papiru konacno imamo taj prvi korak koji nas vodi ka uspehu.

ns

pre 9 godina

Ajde prvo se dogovorite sa MÁV o redosledu vožnje od Pešte do Beograda .Pričate bajke a niste sposobni ni sadašnje pruge i vozove da održavate.

Ciciban

pre 9 godina

A sta ako ne bude?? Sacuvao sam ovu vest pa da vidimo. Sve se obecava od tolikog broja obecanja zaboravljas ona stara koja nisu ispunjena. Muka mi je od ovakvih vesti,arhivirao sam vest pa da vidimo.To savetujem i ostalima,svaki dan po jednu vest po njihovom izboru iz domena obecanja.

Miladin

pre 9 godina

Hmmm.... Beograd i Budimpesta su udaljeni vazdusnom linijom 320 km (ko ne veruje neka proveri). Sto znaci da cak i da se napravi pruga bez i jedne krivine i bez i jedne stanice i granicnog prelaza izmedju ..... da za sat i po nece stici voz sigurno.

Cudo nevidjeno

pre 9 godina

"Do Budimpešte za sat i po već 2017."

Ovi su i Mrku pretekli. Njemu je trebalo toliko od Beograda do Horgosa njegovim autoputem. Moguce, da, prackom sa Batajnickog aerodroma pa slobdnim padom u Budimpestu. Vutra cini cuda. A od Nisa do Beograda i dalje 5 do 7 sati brzim vozom.
Onima koji se pale kako ce da lete vozom za Pestu preporucujem za pocetak da krenu na voznju od Nove varosi za Beograd i ponesu suvu ranu obavezno. Bice monogo objektivniji kad stignu.

Realnih 90 minuta efektivne vožnje

pre 9 godina

Moći će do Budimpešte da se stigne za sat i po. Preduslov je da se u Beogradu izgradi pruga od centra grada do aerodroma. Onda bi do Budimpešte trebalo 25 minuta vozom, plus 40 minuta avionom, plus 25 minuta vozom.

A što se tiče direktne železničke veze između Beograd i Budimpešte, ona postoji već 130 godina, samo što je poslednjih godina "malo" usporena, pa putovanje traje više od 8 sati (za 360 km), ali je zato cena karte prihvatljiva (15 evra u jednom smeru, 25 evra povratna). Popravite postojeću prugu i smanjite vreme putovanja na 4 do 4,5 sata, ali uz postojeću cenu karte, i eto uspeha!

pera trta

pre 9 godina

Та пруга ће моћи да се користи и за правац Београд-Н.Сад-Суботица? Значи БГ-НС за 1h?

Zija

pre 9 godina

Našoj železnici su hitno potrebne promene nadam se da će posle izgradnje ovih brzih pruga od Beograda do Budimpešte da se krene u izgradnju brzih pruga po čitavoj Srbiji!

Oblakoder

pre 9 godina

Pazi...izbori su 2018.....ako ne bude ta pruga potpuno obnovljena...DOBRO SE DRZITE!!!!

Dosta mi je lazi od bilo koga...ako ne isponite minimum 50% onoga sto na sav glas obecavate....glasacu za ESKIME bre!!!

istoricar

pre 9 godina

Ovo mi lici na jedan vic iz starih dana. Jedan tip kaze kako sa njegovim autom moze da stigne u Trst, ako krene odmah, sutra u podne. Drugi kaze kako je njegov jos brzi, stigao bi u Trst u osam ujutro. Treci se smeje i kaze: Nema to veze, sa mojim autom, ja stizem u sest ujutro, Sada se ona prva dvojica smeju: Bas bez veze, sta ces u sest ujutro u Trstu, sve je zatvoreno.

SONJA MATIJEVIC

pre 9 godina

Brza pruka Beograd / Budimpesta ce sa sobom pokrenuti mnoge stvari omogucice brzi protok robe ,novca ,ljudi postacemo centar regiona i prednjacicemo u zeleznickom saobracaju ..

monarh

pre 9 godina

Ovaj samit i svi projekti o kojima se pregovara je znak da je Srbija došla i obezbedila mesto u svetu sa kojeg nema i ne sme biti povratka!

GORICA GRBANUSIC

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.

Mikajlo

pre 9 godina

Daj bože da se ostvari ali nemam poverenja u ovu vlast jer jedino što su uspeli da završe za skoro 3 godine je Pupinov most a i to nisu oni započeli.Deonica auto puta do Lajkovca kreće od nigde i završava nigde tako da se to ne računa.Šta ono još beše ? Ništa naravno.

king

pre 9 godina

Zivim u Lazarevcu (opstina Beograd, 60km udaljen od Beograda), voz ima ujutru u 6 i uvece u 20h, i potrebno mu je 90 do 120min da predje 60km. Strasno, umesto da organizuju na svakih 15min i da se stize za pola sata, oni obecavaju ovde cuda.

puf1

pre 9 godina

Sve vreme se piše o pregovorima našim i Kineskim (!?).Najveći deo pruge se nalazi u Madjarskoj,pa zar se oni ništa ne pitaju ???
Na stranu ova kompletna matematika koja je skroz problematična .

BOZANA - 63

pre 9 godina

Danasnji Samit je nesumnjivo pravi dogadjaj zahvaljjuci kome ce doci do saglasnosti i postizanja dogovora oko resavanja bitnih pitanja neophodnih za poboljsanje saradnje u regionu i sire. Pruge su uvek bile znacajne i vekovima spajale ljude korisne svima ko ih je koristio u bilo koje svrhe, da li poslovno, turisticki bez obzira narodi su se spajali. Pogotovo ako znamo da su nase pruge u katastrofalnom stanju svaka pomoc za infrastrukturu i izgradnja brzih pruga nam znaci jer se nalazimo na odlicnom geografskom polozaju i obnova postojece infrastrukture i izgradnja novih bi nam bila od ogromnog znacaja. Danasnjim Samitom se pokazuje ozbiljnost Vlade na celu sa Aleksandrom Vucic opet dolazi do izrazaja. Upravo ovakvi zajednicki projekti ce poboljsati privredu i omoguciti dalji privredni rast.

PAMETAN

pre 9 godina

Pregled voza od policije i carine će da se radi u hodu voza kao što su radili Austrijanci i Mađari dok nisu bili u EU.Ulaziće u Kishunhalašu pa silaziti u SU a naši će ulaziti u B. Topoli do SU voz pregledan!Japanci idu 500km/h a nama Kinezi rade 200km/h?Nama je 160km/h nezamislivo da idemo i sami bismo mogli remontovati sve pruge da se ne kraducka ko što reče Velja ministar velikih investicija kao i Mrkota..

Ко се јавно оглашава, нека научи правопис и &

pre 9 godina

@JOVANA COSIC, 16. decembar 2014
Јована, па зар ниси могла, макар, граматику да научиш?! НЕЗАМИСЛИВО и ЋЕМО. Дакле, пише се заједно, никако одвојено!

Darko 88

pre 9 godina

@Ciro Naravno da je moguće kada se uradi nova pruga. Kod nas nije problem do vozova i lokomotiva, već do dotrajale pruge koja ne dozvoljava da se razvije veća brzina od 70 km/h. U svakom slučaju ovo su dobre vesti, nadam se da će srediti železnički saobraćaj u celoj Srbiji.

nikoje

pre 9 godina

a taman sam poceo da se pitam koja li ce fora da zameni Juzni Tok, pa ako se neko jos uvek seca besmislenog kanala BG-Solun i sl... Evo dobih brzi odgovor u vidu brzih pruga, na kojima ce se, ako se ikad i naprave, voziti sat ipo vremena a cekati na granici dva sata :)))

Nemanja C

pre 9 godina

Saradnja sa Mađarskom u turizmu? Ne znam da li su ovi borovi cinični ili zaista toliko jadni da ne znaju da ljudi beže iz ove države u mađarske banje, akva parkove, čarde i šoping centre a da Mađari ako i zalutaju ovde to bude za NG i Exit. Tu smo u debelom minusu. Nema te infrastrukture koja će popraviti nedostatak sadržaja.

vozovodja

pre 9 godina

@(janos, 16. decembar 2014 11:53)

Delimicno si u pravu, ali si zaboravio par stvari. Prvo, za nove vozove mora da se postavi namenska nova pruga, sa kolosekom utvrdjenim betonskim pragovima. Postojeca pruga sa drvenim pragovima ce ostati za lokalne vozove, tako da stanice koje pominjes sigurno nisu u opticaju. Drugo, ako se vec postavlja nova pruga, carina moze da se obavi na terminalnim i prolaznim stanicama, kao kod Eurostara (Brisel-Pariz-London). Voz bi ionako polazio sa posebnog perona, koji moze da se adekvatno ogradi i da se tu postavi carina. Ko hoce na peron mora da prodje carinu. Tako je to reseno za Eurostar u Parizu, Briselu i Londonu. Naravno, to zahteva da na stanicu dodjes barem sat vremena pre polaska voza. Samim tim granicari ne moraju vise da vrsljaju po vozu. Tek kada svi putnici napuste poslednji voz (i pre nego sto udju u prvi ujugru) policija ulazi i vrsi brzu rutinsku proveru i to samo ako masinovodja mora da preveze kompoziciju van perona. Ihnace i ne udju, jer ko ostane u vozu za sat-dva se vraca odakle je krenuo! jer Takodje, na modernim vozovima vrata se otvaraju i zatvaraju automatski, a kada se zatvore masinovodja ih blokira i mogu jedino da se otvore kada se povuce sigurnosna kocnica. Prozori su fiksni, ne otvaraju se, pa nema ni uskakanja ni iskakanja. Isto tako, ako voz ide samo 2-3 sata nema ni spavacih kola, pa nema ni tih merdevina koje opisujes itd. E moja Srbijo ... daleko si ti od sveta ...

Milke

pre 9 godina

Odlicna vest, transport putnika i robe zeleznicom je daleko jefriniji, tako da se otvaraju velike mogucnosti za transport ka Madjarskoj i EU.

ObServer

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Prosta matematika, 16. decembar 2014 12:48)
Nisi u pravu. Po savremenoj metodologiji koja se izucava na Sega-Mega univerzitetima (gde se skoluju svi nasi ministri) 1:52h= 1,52h => sat i po ;)

mihajlo

pre 9 godina

Jako velika stvar za Srbiju. Rezultati Vlade se vide iz dana u dan!
(Milan108, 16. decembar 2014 15:09)
Koji si ti bot brate mili... koji rezultati?

anti_patriJota

pre 9 godina

Da, ako je budu gradili Kinezi!!!! Nama samo za studiju izvodljivosti treba 5 meseci, ej pet meseci!!!! Samo smo za mastiljavljenje stvoreni.....

tomy bgd

pre 9 godina

za 375 km treba oko 1 h 45 min naravno ne moze prosecna brzina biti ta maksimalna znaci oko 2h 30 min u najboljem slucaju je sam put.racunajuci izlaz iz beograda i zadrzavanje na granici jer je to ulaz u eu granica u najboljem slucaju tri i po sata i to u najboljem slucaju

Miloš

pre 9 godina

Znam da je sve ovo potpuno nerealno, ali ipak bih hteo da primetim da je ipak moguće organizovati graničnu kontrolu tako da ne uspori saobraćaj - i to onako kako su tu stvar uredili Englezi i Francuzi/Belgijanci za Eurostar. Naime, pasoška kontrola za obe zemlje se prolazi pre ulaska u voz. Kada stignete na odredište, nema nikakve kontrole, kao ni usput u vozu. Zato imate francuski pečat "Londres" i britanski "Brussels" i "Paris".

Sada, tu nedostaje carinska kontrola koja ne postoji između članica EU, kao i problem sa schengenskim pravilima koja predviđaju da u slučaju zajedničkih prelaza oni moraju biti na teritoriji zemlje koja je članica sporazuma - ali u slučaju ovakvih projekata, nije isključeno da se napravi izuzetak.

ide Mile Lajkovackom prugom

pre 9 godina

Sto Juznije to tuznije - govorili su kada je Milosevic obecao brzu Juznu prugu
Sto Severnije to neizvesnije tako ce nam biti posle ovog obecanja drz'te vodu dok ovi sa samita ne odu.

zabriski point

pre 9 godina

Otvaranje poglavlja,Rama,Šešelj i deklaracija,Hrvati i...i sve glupe i nametnute teme,gledajmo od čega se živi.Sa Kinezima pod ruku i napred!

dragan

pre 9 godina

Čudno ja radim na železnici a ništa od toga ne vidim.Moja firma poluraspadnute prostorije za rad,vozovi prljavi,masni.Nekad su zaposleni glancali parne lok da se sijaju iako ima gara na njima .I današnji vozovi bi teoretski mogli do 160km/h.Ali su vozovi unutra u očajnom stanju.

dzoni

pre 9 godina

Koliko jadnih ljudi ima da svaku dobru vest iskoristi i pljuje, lupa negativne komentare itd. Muka mi je botova SnS, Ds i ostalih politichkih stranaka!!! Samo se prepucavaju. Sede u kancelarijama, imaju kompijutere i na smenu rade za svoju 'partiju' pljujuci jedni druge i sabotiraju dobre vesti... Podrzavam svaku dobru vest za Srbiju i neka se samo gradi, rekonstruishe itd!!!

ronin

pre 9 godina

bojim se da je to samo patka ili populizam politicara. prvo brza pruga u startu nece biti isplativa jer jako mali broj putnika ide za Budimp. Da bi bilo isplativo trebalo bi par hiljada ljudi dnevno da saobraca. te pruge su specijalno napravljene na tv mostovima. i sad se spominje odjednom modernizacija postojece! samo obecana nista drugo. treba politicari da se baziraju na teretni teretni zel. saobracaj a ne putnicki.

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Prve 54 karte za 54 bota sa ove vesti... Umesto jedne mesecne plate... Rekla Zorana da vise ne mozemo da se zaduzujemo, sto podrazumeva i bacanje para na beskorisne botove s kojima se vec sprdaju i klinci u osnovnoj...

Ponuda

pre 9 godina

Veoma znacajan samit za nasu zemlju koji nam moze dosta toga dobrog doneti sto i ne sumljam jer imamo veliku podrsku Kine sto nije mala stvar.

Coni 5

pre 9 godina

Unapred se radujemo brzoj pruzi i uvodjenju novih vozova koji su brzi, lepsi i konforniji. Taj projekat je trebalo odavno da zazivi i da imamo normalne vozove, a ne da se vozimo kao da smo u 16 veku. Ovo je bitan projekat i stvarno ce biti od velikog znacaja za nasu zemlju i nas narod.

Misa 58

pre 9 godina

Коначно и ми да постанемо део модерног света, да имамо железницу каква доликује 21-ом веку, једва чекам да се реализује овај пројекат.

Pokey

pre 9 godina

(king, 16. decembar 2014 15:53)
Pa kakve to veze ima sa izgradnjom pruge do Budimpešte. Reč je o izgradnji nove brze pruge, logično je da na postojeću infrastrukturu nije moguće ići 200km na sat. Ovo je svakako pozitivna i korisna stvar.

herkules s

pre 9 godina

Kinezi su se pokazali kao odgovorni investitori u mnogim projektima u koje su ulagali u nasu zemlju. Jedan od takvih je postovanje rokova pri izgradnji mosta Zemun-Borca koji ce se prekosutra i zvanicno otvoriti. Njihovi projekti su isplativiji i brzi pri realizaciji.

iLE

pre 9 godina

Otvaraju se nove mogućnosti sa izgradnjom brzih pruga, nema sumnje moći će da se izvoze automobili, industrijska roba jer je železniči saobraćaj dosta jeftiniji.

JACA

pre 9 godina

Mogucnost da se do Budimpeste stigne za sat i po,bice olaksavajuca za sve ljude koji s bave biznisom,kako male privrednike tako i giganata.Jer u poslovnom svetu povezanost i sto manje sati provedenih u putu znaci mnogo.Tako da me ova vest raduje i adam se njenoj skoroj realizaciji.A isto tako i za transport robe,sto manja relacija cena povoljnija.

Wilson

pre 9 godina

Nadam se potpisivanju ugovora ili bar protokola o saradnji vezano za izgradnju te pruge. Jer do sada ova vlast je mnogo toga sto je rekla i uradila, pa ocekujem i ovo da se desi. Samit treba iskoristiti maksimalno u nasu korist.

Djole

pre 9 godina

Prenosenjem ovakvih gluposti vi ugrožavate mentalno zdravlje ljudi.
Imate li vi pojma šta je to pruga, gde se i kako se gradi?
Pa još pruga za velike brzine. Pa još za cca 300 km/čas.

JOVANA COSIC

pre 9 godina

Prza pruga koja je nekad bila ne zamisliva vec ce 2017 zaziveti i do Budimpest ce mo stizati iz Beograda za sat i po vremena ,dobra vest za nas u Srbiji i dokaz da smo sposobni da uradimo mnogo dobre stvari.

Srdjan

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.
(GORICA GRBANUSIC, 16. decembar 2014 11:01)
Živo me zanima da li se neko potpisuje sa pravim imenom ili troluju pod lažnim, ali im ovako deluje uverljivije. Mislim da je pod ovom vlašću iuzorno komentarisati ovakve vesti koje sudaleko od mozga, ali mi je ovaj komentar privukao pažnju. Nećemo se zaduživati već će čudesni VUčić naći način da ovo bude finansirano. Nekako!!! Ako se ikada pruga bude napravila (a i u teriji to neće biti 2017) potrebno je da se pre toga napravi neka studija izvodljivosti. Ako ikada neko i uloži pare, to će biti jer će postojati interes da se neko vozi Tom prugom i plaća skupe karte. Ako se ikada napravi pruga, neko će uzimati profit kako bi isplatio svoje troškove i zaradio pare. Što se više ljudi bude vozilo vozom, to će manje ići kolima i avionom i samim tim smanjiti zaradu koja se iz tih vidova transporta generiše. Ako se proceni da neće biti isplativa ova pruga sledećih 20-ak godina, onda će je praviti država i praviti gubitke za vreme gradnje i posle. Ali će je Kinezi u svakom slučaju praviti jer smo im obećali da ćemo uzeti njihove pare. U svakom slučaju ništa nećemo dobiti besplatno i sve će se platiti. Država naravno. Odnosno narod, još naravnije. Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!

janos

pre 9 godina

Prosli put (Vucic u Kini) bilo je reci o 360 km na sat.
Sa 200 na sat za sat i pol, nemoze da se stigne iz Budimpeste u Beograd, jer je razdaljina oko 380 kilometara.
Sa 200 km/h mogli bi od Budimpeste do Novog Sada, bez zaustavljanja, ali ni kinezi nisu jos napravili voz koji startuje sa 200.
Cak i da voz ide sa 360/h , madjarski granicari jos nikad nisu odradili pregled za manje od sat vremena, tako da je teoretski minimum preko dva sata -bez stajanja u trenutno obaveznim stanicama tipa Fulopszallas i Kiskunhalas u kojima voz staje jer su madjari zaboravili da osveze red voznje iz 1914.
Kako sada stvari stoje, taj voz od 360 km/h treba da krene da ubrzava iz Bratislave da bi negde kod Budimpeste dostigao brzinu. I madjarski granicari treba da se ukrcaju u Slovackoj da bi pregledali pasose i zavirili ispod svake klupe po starom obicaju.Da ne govorimo o bizarnom ritualu nosenja merdevina i odvrtanja srafova u plafonu svakog WC-a.
Vucic masta o finansijskoj konstrukciji u kojoj Srbija ne uzima zajam. To moze samo ako u narednih 50 godina kineski kondukteri budu naplacivali i kontrolisali karte. Treca varijanta je da finansiraju madjari (znaci EU) ali madjari za svaki evro dobijen od EU ukradu 2 evra, tako da ni to nemoze. Ostaje jedino da Austrija plati kinezima i da se sagradi nesto, ali onda ni madjari ni srbi nemogu da se omaste, tako da ni to funkcionise.

NOVICA MILJKOVIC

pre 9 godina

Konacno dobre vesti za Srbiju ,povezujemo se sa regionom i sirimo svoju saradnju do Budimpeste za 1 h i 30 min brzom prugom nekad ne zamislivo a sada vec deluje mnogo realnije,vlada Srbije na celu sa Vucicem gura drzavu napred u drustvo Eu i uredjenih drzava.

radislav

pre 9 godina

Kao covek koji redovno koristi usluge "Zeleznica Srbije",mogu vam reci da bi putnici bili zadovoljni i da taj voz ide i sporije od toga sto je navedeno u tekstu,ali samo da su vozovi na vreme i da ima mesta za sve ljude,a ne da se naguravamo u vagone,i na krompir prevoze a ne ljude..Al u svakom slucaju,verujem da je najzad doslo vreme i da se te pruge vise srede.

Aleksandar

pre 9 godina

ljudi da li vi znate da je u ovom mesecu Decembru proste 2014 otkazan svakodnevni polazak i dolazak Beograd - Prag. Cesi su oterali Srbe iz price jer je voz iz Srbije redovno kasnio i bio previse prljav. To su bile vesti u Ceskoj i Slovackoj ali ne u nasoj Serbo Koreji. O cemu onda pricamo ako nam je linija koju vec imamo otkazana je ne znamo da ocistimo voz i da kazemo pouzdano kada ce voz da napusti zemlju. Ne znamo da izracunamo koliko nam treba od Beograda do Kelebije.

Milos

pre 9 godina

A prekjuce vest kako je negde ka jugu Srbije voz ispao iz sina ali je veca tragedija izbegnuta samo zato sto se kretao 20km/h.
Toliko o bajci o brzim prugama Srbije...

Aleksandra

pre 9 godina

Predsednik Vlade Srbije i ministar transporta Kine razgovarali su danas o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.
Razgovarali su o pruzi koja ide pola kroz Srbiju pola kroz Madjarsku. Da se možda ne bi trebalo i premijer Madjarske pitati za nešto u tom razgovoru? Opet pravimo projekat koji se proteže i van zemlje (i koji će drugi da plate) , a da drugu(e) strane ništa ne pitamo.
Posle će da kažu "oni nisu hteli pa ništa od projekta".
Pravili smo južni tok koji je sasvim slučajno zavisio od Bugarske pa znamo kako je završio.

Ко се јавно оглашава, нека научи правопис и &

pre 9 godina

@JOVANA COSIC, 16. decembar 2014
Јована, па зар ниси могла, макар, граматику да научиш?! НЕЗАМИСЛИВО и ЋЕМО. Дакле, пише се заједно, никако одвојено!

tomy bgd

pre 9 godina

za 375 km treba oko 1 h 45 min naravno ne moze prosecna brzina biti ta maksimalna znaci oko 2h 30 min u najboljem slucaju je sam put.racunajuci izlaz iz beograda i zadrzavanje na granici jer je to ulaz u eu granica u najboljem slucaju tri i po sata i to u najboljem slucaju

Dragan

pre 9 godina

Imali smo mi brze pruge jos za vreme Milosevica.Tada je bio zavrsen i auto put kroz Vojvodinu, a koliko se secam bila je proglasena i pobeda nad NATO!

Nemanja C

pre 9 godina

Saradnja sa Mađarskom u turizmu? Ne znam da li su ovi borovi cinični ili zaista toliko jadni da ne znaju da ljudi beže iz ove države u mađarske banje, akva parkove, čarde i šoping centre a da Mađari ako i zalutaju ovde to bude za NG i Exit. Tu smo u debelom minusu. Nema te infrastrukture koja će popraviti nedostatak sadržaja.

Miladin

pre 9 godina

Hmmm.... Beograd i Budimpesta su udaljeni vazdusnom linijom 320 km (ko ne veruje neka proveri). Sto znaci da cak i da se napravi pruga bez i jedne krivine i bez i jedne stanice i granicnog prelaza izmedju ..... da za sat i po nece stici voz sigurno.

makar sta!!!

pre 9 godina

Projekat za izgradnju dvokolosečne pruge za brzi voz koji bi išao 200 kilometara na sat iniciran je tokom posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Kini u septembru mesecu ove godine

Glupost, tu bajku je koristio u propagandene svrhe jos pocetkom devedesetih, pokojni Milosevic!

2017 godine, kako dobro vodi drzavu, prosecni gradjanin Srbije nece imati ni za kartu od Beograda do Zemuna, a kamoli da putuje do Budimpeste brzim vozom!!!

Nemanja

pre 9 godina

Pa od Hamburga do Frankfurta u Intercity Express (ICE) brzim vozovima koji razvijaju preko 300 km/h ti treba oko 3 sata i 40 minuta (BEZ STAJANJA) iako je razdaljina 500 km (znaci prosek oko 140 km/h), a oni hoce od Beograda do Budimpeste da razdaljinu od 380 km prevale za sat i po vozovima koji maksimalno razvijaju 200. Sta smo mi, sisarke?

grana

pre 9 godina

daj bre ljudi, pa sat vremena se na granici ceka, a srbija nece uci u EU do 2017, sve i da se nekim cudom zavrsi ova pruga. aj nek bude 3 sata od NSa, i ja cu biti srecan, a de pola dana da se klackam, biciklom bi brze stigao.

Maki

pre 9 godina

Odlicno!!!Sada ce ljudi moci velikom brzinom da beze iz zemlje ka Evropi,a to sto Vam prema jugu vozovi ispadaju iz sina pri 20 km/h nikoga nije briga.Pruge su unistene,pragovi iz pedeset i neke,siblje uraslo tako da ce na prolece,kad olista,masinovodje morati da pitaju gde da idu ka Makedoniji...A i to je koridor 10!!!

puf1

pre 9 godina

Sve vreme se piše o pregovorima našim i Kineskim (!?).Najveći deo pruge se nalazi u Madjarskoj,pa zar se oni ništa ne pitaju ???
Na stranu ova kompletna matematika koja je skroz problematična .

moreplovac

pre 9 godina

Do Budimpešte za sat i po već 2017.

Sa ili bez kontrole na granici.
Meni ce i to biti presporo jer zelim sto pre da napustim ovaj raj na zemlji.

Cile

pre 9 godina

Svako ulaganje razvijenih zemalja u Srbiju znaci za ekonomski oporavak zemlje. Ekonomija Srbije znatno je oslabljena i potrebno je raditi na privlacenju investicija,jer u istim lezi privredni rast i ekonomski oporavak. Saradnja sa Kinom od izuzetnog je znacaja, jer Kina je zemlja koja moze mnogo toga da ponudi Srbiji i njenim gradjanima. Nije u pitanju iskljucivo pomoc na ekonomskom nivou, sto je jako vazno, nego je to i primer koji Kina pruza Srbiji, buduci da je ona zemlja koja je razvijena u svakom smislu.

PAMETAN

pre 9 godina

Pregled voza od policije i carine će da se radi u hodu voza kao što su radili Austrijanci i Mađari dok nisu bili u EU.Ulaziće u Kishunhalašu pa silaziti u SU a naši će ulaziti u B. Topoli do SU voz pregledan!Japanci idu 500km/h a nama Kinezi rade 200km/h?Nama je 160km/h nezamislivo da idemo i sami bismo mogli remontovati sve pruge da se ne kraducka ko što reče Velja ministar velikih investicija kao i Mrkota..

Prosta matematika

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.

zaluđeni

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.
(Cura sa Balkana, 16. decembar 2014 13:04)
PS. Navedi mi JEDNO ispunjeno obećanje? SAMO JEDNO?

Curo sa Balkana, da si malo čitala znala bi:

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)

vozovodja

pre 9 godina

@(janos, 16. decembar 2014 11:53)

Delimicno si u pravu, ali si zaboravio par stvari. Prvo, za nove vozove mora da se postavi namenska nova pruga, sa kolosekom utvrdjenim betonskim pragovima. Postojeca pruga sa drvenim pragovima ce ostati za lokalne vozove, tako da stanice koje pominjes sigurno nisu u opticaju. Drugo, ako se vec postavlja nova pruga, carina moze da se obavi na terminalnim i prolaznim stanicama, kao kod Eurostara (Brisel-Pariz-London). Voz bi ionako polazio sa posebnog perona, koji moze da se adekvatno ogradi i da se tu postavi carina. Ko hoce na peron mora da prodje carinu. Tako je to reseno za Eurostar u Parizu, Briselu i Londonu. Naravno, to zahteva da na stanicu dodjes barem sat vremena pre polaska voza. Samim tim granicari ne moraju vise da vrsljaju po vozu. Tek kada svi putnici napuste poslednji voz (i pre nego sto udju u prvi ujugru) policija ulazi i vrsi brzu rutinsku proveru i to samo ako masinovodja mora da preveze kompoziciju van perona. Ihnace i ne udju, jer ko ostane u vozu za sat-dva se vraca odakle je krenuo! jer Takodje, na modernim vozovima vrata se otvaraju i zatvaraju automatski, a kada se zatvore masinovodja ih blokira i mogu jedino da se otvore kada se povuce sigurnosna kocnica. Prozori su fiksni, ne otvaraju se, pa nema ni uskakanja ni iskakanja. Isto tako, ako voz ide samo 2-3 sata nema ni spavacih kola, pa nema ni tih merdevina koje opisujes itd. E moja Srbijo ... daleko si ti od sveta ...

Miloš

pre 9 godina

Znam da je sve ovo potpuno nerealno, ali ipak bih hteo da primetim da je ipak moguće organizovati graničnu kontrolu tako da ne uspori saobraćaj - i to onako kako su tu stvar uredili Englezi i Francuzi/Belgijanci za Eurostar. Naime, pasoška kontrola za obe zemlje se prolazi pre ulaska u voz. Kada stignete na odredište, nema nikakve kontrole, kao ni usput u vozu. Zato imate francuski pečat "Londres" i britanski "Brussels" i "Paris".

Sada, tu nedostaje carinska kontrola koja ne postoji između članica EU, kao i problem sa schengenskim pravilima koja predviđaju da u slučaju zajedničkih prelaza oni moraju biti na teritoriji zemlje koja je članica sporazuma - ali u slučaju ovakvih projekata, nije isključeno da se napravi izuzetak.

ns

pre 9 godina

Ajde prvo se dogovorite sa MÁV o redosledu vožnje od Pešte do Beograda .Pričate bajke a niste sposobni ni sadašnje pruge i vozove da održavate.

Briga

pre 9 godina

Vecina je dobro komentarisala, samo bi preporucio da se ne unose mnogo jer su ovakve vesti deo lobiranja u cilju zamlacivanja naseg naroda sa temama koje su primamljive,a nemaju veze sa zivotom.Bar je praksa do sada tako pokazala.Prema tome, i ovu kao i neke druge teme treba za pocetak ignorisati.Kasnije ce da vidimo.

nikoje

pre 9 godina

a taman sam poceo da se pitam koja li ce fora da zameni Juzni Tok, pa ako se neko jos uvek seca besmislenog kanala BG-Solun i sl... Evo dobih brzi odgovor u vidu brzih pruga, na kojima ce se, ako se ikad i naprave, voziti sat ipo vremena a cekati na granici dva sata :)))

mihajlo

pre 9 godina

Jako velika stvar za Srbiju. Rezultati Vlade se vide iz dana u dan!
(Milan108, 16. decembar 2014 15:09)
Koji si ti bot brate mili... koji rezultati?

king

pre 9 godina

Zivim u Lazarevcu (opstina Beograd, 60km udaljen od Beograda), voz ima ujutru u 6 i uvece u 20h, i potrebno mu je 90 do 120min da predje 60km. Strasno, umesto da organizuju na svakih 15min i da se stize za pola sata, oni obecavaju ovde cuda.

Firevac

pre 9 godina

Vec vidim, sedam u voz, presedam u Maloj Krsni, cekam 2 sata da se mimoidju vozovi, klackam se jos sat dva do Beograda i posle 4-5 sati sam u tom brzom vozu i stignem do Budimpeste za sat i po. Vau, ludilo od napredtka...

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Vučić je do sada svako obećanje ispunio, ne vidim što ste toliko skeptični, samo je pitanje vremena, kada smo čekali do sada što ne bi još malo.

dzoni

pre 9 godina

Koliko jadnih ljudi ima da svaku dobru vest iskoristi i pljuje, lupa negativne komentare itd. Muka mi je botova SnS, Ds i ostalih politichkih stranaka!!! Samo se prepucavaju. Sede u kancelarijama, imaju kompijutere i na smenu rade za svoju 'partiju' pljujuci jedni druge i sabotiraju dobre vesti... Podrzavam svaku dobru vest za Srbiju i neka se samo gradi, rekonstruishe itd!!!

RADOJE KOSTIC

pre 9 godina

Drago mi je da za vladu na celu sa Vucicem projekti koji se zamisle i koji se predloze nisu samo mrtvo slovo na papiru vec se i ostvaruju.

likersi

pre 9 godina

I samo razmatranje projekta je pomak. Maliciozni komentari su kao i uvek tu da pomute svest gradjana, ali bezuspesno. Sve sto je Vucic obecao korak po korak ispunjava pa ce i ovo. Ne mora ici 200 km/h bitno je da se ulaze i menja ono sto drugi nisu uspeli.

ronin

pre 9 godina

bojim se da je to samo patka ili populizam politicara. prvo brza pruga u startu nece biti isplativa jer jako mali broj putnika ide za Budimp. Da bi bilo isplativo trebalo bi par hiljada ljudi dnevno da saobraca. te pruge su specijalno napravljene na tv mostovima. i sad se spominje odjednom modernizacija postojece! samo obecana nista drugo. treba politicari da se baziraju na teretni teretni zel. saobracaj a ne putnicki.

ide Mile Lajkovackom prugom

pre 9 godina

Sto Juznije to tuznije - govorili su kada je Milosevic obecao brzu Juznu prugu
Sto Severnije to neizvesnije tako ce nam biti posle ovog obecanja drz'te vodu dok ovi sa samita ne odu.

ObServer

pre 9 godina

Razdaljina između Beograda i Budimpešte = 375 km, brzina voza = 200 km/h, vreme vožnje = 01:52 min, bez ubrzavanja, zaustavljanja na medjustanicama i usporavanja. Mora se uzeti u obzir i granica između Srbije i Mađarske, tako da nešto nije u redu sa tom računicom od sat i po vremena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Prosta matematika, 16. decembar 2014 12:48)
Nisi u pravu. Po savremenoj metodologiji koja se izucava na Sega-Mega univerzitetima (gde se skoluju svi nasi ministri) 1:52h= 1,52h => sat i po ;)

dragan

pre 9 godina

Čudno ja radim na železnici a ništa od toga ne vidim.Moja firma poluraspadnute prostorije za rad,vozovi prljavi,masni.Nekad su zaposleni glancali parne lok da se sijaju iako ima gara na njima .I današnji vozovi bi teoretski mogli do 160km/h.Ali su vozovi unutra u očajnom stanju.

Андрес

pre 9 godina

Пошто ће возови да иду овако великом брзином, мислим да ће моћи да се повећа број туриста, и из Мађарске у Србију и обрнуто, што је јако повољно за нас.

Srdjan Malidza

pre 9 godina

Srbija konacno ima vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo mrtvo slovo na papiru konacno imamo taj prvi korak koji nas vodi ka uspehu.

Aleksandar

pre 9 godina

Odlicno , samo se ne resava glavno pitanje , sa kojim novcem da mi kupimo kartu za taj voz , dajte vi nama standard a posle vozovi , gradovi na vodi , leteci tanjiri itd!

Jelena Visnjevac

pre 9 godina

Srbija je na pravom puti modernizacije,usavrsavanja i prosperitetne politike koja nas gura napred,nekad manjim,sada vecim koracima ali sigurno i uvek napred

Vera Nada

pre 9 godina

Narod je dosta skeptičan, i to sa pravom, godinama su nas lagali, ali mislim da ovo sada nije taj slučaj, osećam da smo sa ovom vladom na pravom putu.

Milan1989

pre 9 godina

Ovaj samit je velika sansa za nas i drago mi je da se nasa drzava izborila za njegovo odrzavanje,koliko vidim,vec se pocelo sa velikim brojem sastanaka nasih predstavnika kako sa predstavnicima Kine tako i sa bitnim ljudima okolnih drzava. Samo napred,nadam se da cemo izvuci maksimum i dogovoriti veliki broj projekata,kao sto je zeleznica.

Vojislav

pre 9 godina

Malo matematike: Bg-Budimpesta: oko 375 km prugom. Voz brzinom od 200 km/h za sat I po predje 300 km. Sta sa ostalih 75 km, gospodo? Sta sa pola sata dok se izvlaci iz Beograda? Ili se to ne racuna?

NADICA BOGDAN

pre 9 godina

Srbija je pokazala da postaje ozbiljna drzava u kojoj ce se raditi i graditi,pokazali smo da kao narod mozemo da uradimo mnogo dobre stvari samo kada smo istrajni ,uporni i kada nacinimo prvi korak.

Hestija

pre 9 godina

Srbiji su potrebne investicije,izgradnja brze pruge,Srbiji na žalost sve potrebno jer vlast nije bila u stanju da razvija našu privredu,infrastruru dvanaest gofina pljačka i malvetuacije a niko ništa nije radio da nam bude bolje,sada smo u stanju da privlačimo strane investitore da bi ulagsle u naše projekte.Srbija je danas napokon u stanju da jača svoje odnose sa svetom zahvaljujući Aleksandru Vučiću punu podršku našem sadašnju premijeru da otvara nova radna mesta da jača našu privredu i proizvodnju investicije i nova radna mesta.

radivoje

pre 9 godina

...kasnije bi mogli da produze prugu prema Solunu paralelno sa delom trase kanala Dunav - Morava - Vardar i da budu daleko manji troskovi ekspropijacije zemljista, takodje bi sve to trebalo vezati autoputevima, kao i prilaznim putevima kosmodroma u Ladjevcima i luke za prekookeanske brodove u Guci i Lucanima

Nemanja C

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo, Kinezi će bez ikakve studije isplativosti besplatno da nam izgrade brze pruge kojima se pri brzini od 200 na sat 400 kilometara prelazi za 1,5 sati. Čak i kada se ne bi čekalo na granici, čak i kada ne bi stao ni u jednoj stanici između BG i Pešte, opet je fizički nemoguće.

Ko normalan sa barem 4 razreda osnovne može u ovo da veruje? Koliko jadan moraš da budeš da na komandu pišeš komentare u koje ni sam ne veruješ i da hvališ ovo vređanje inteligencije i dostojanstva građana Srbije?

Nenad-EU

pre 9 godina

Bilo bi lepo ako bi bilo istinito. Tako bi se iz Beograda preko Budimpešte i Beča kvalitetno i brzo putovalo do bilo koje destinacije u Evropi.

GORICA GRBANUSIC

pre 9 godina

Dobro je sto se Srbija nece zaduzivati u izgradnji pruge Beograd / Budimpesta vec ce se naci model finansiranja koji je najbolji za nas.

Mikajlo

pre 9 godina

Daj bože da se ostvari ali nemam poverenja u ovu vlast jer jedino što su uspeli da završe za skoro 3 godine je Pupinov most a i to nisu oni započeli.Deonica auto puta do Lajkovca kreće od nigde i završava nigde tako da se to ne računa.Šta ono još beše ? Ništa naravno.

TANJA KOJIC

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu da uspe jer sardjuje sa velikim silama poput Kine mi sami ne mozemo da se izvucemo iz krize i to treba da je svima jasno,konacno imamo vlast koja ono sto obeca i ispuni i za koju projekti nisu samo puko obecanje.

MajaMarijana

pre 9 godina

Kad pocnu da lete brzi vozovi iz Beograda na vodi, necemo stici ni da vidimo fabriku cipova pored pruge. Jedini problem ce mi biti dilema da li da idem do Budimpeste brzim vozovima, mercedesovim autobusima, ili novim avionima AirSerbia. Mi kao narod nismo zasluzili ovakvu vladu, ali hvala gospodinu Vucicu sto je ostao ovde da nas vodi, iako je mogao karijeru da napravi gde god je zeleo - od Japana do Dubaia.

miffa

pre 9 godina

Zašto jednom naši političari ne sačekaju da nešto potpišu u smislu ugovora pa tek onda od toga da prave vest!!!!! Nije urađena ni studija izvodljivosti, ALO ROĐACI

Vladan

pre 9 godina

Kinezi su vec nekoliko puta dokazali da su ozbiljni investitori koji svoje obaveze izvrsavaju na vreme. Verujem da ce se nas premijer izboriti za sprovodjenje ovog projekta koji bi bio od kapitalnog znacaja za Srbiju.

Milke

pre 9 godina

Odlicna vest, transport putnika i robe zeleznicom je daleko jefriniji, tako da se otvaraju velike mogucnosti za transport ka Madjarskoj i EU.

Bojanica 79

pre 9 godina

Ako se ova pruga bude radila po modelu koncesije, i vise je nego dobrodosla i veoma korisna za Srbiju, a put do Budimpeste ce u tom slucaju biti vise nego duplo kraci nego sada.

MAĐARICA

pre 9 godina

Krajnje je vreme da se u naš železnički transport unesu novine,i to svetskih razmera. Ovaj projekat je od višestruke važnosti kako u poslovanju, turizmu , tako i za učvršćenje međusobne saradnje i dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske.
Ja iskreno jedva čekam.

nevena3

pre 9 godina

Na ovaj projekat treba gledati kao na projekat od velike vaznosti za nasu zemlju. Ovom prugom se omogucava da bez po muke stignemo u bilo koji grad u evropi.

Cura sa Balkana

pre 9 godina

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane – nikad ni doveka
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam postave, živite kako oni hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u trpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Niste ni primetili da ste puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećate to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer ste se i sami pretvorili u čekanje.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

(Ivo Andrić) (Malo izmenjeno zbog dužine)
(zaluđeni, 16. decembar 2014 13:49)

Pa zaluđeni mnogo grešiš, baš zbog toga što sam čitala mnogo smatram ko ceka taj i doceka, ili strpljenje zlatne ruze donosi. Čekanje je ustvari nada, sav zivot se sastoji u nekom iscekivanju za necim boljim i lepsim.

istoricar

pre 9 godina

Ovo mi lici na jedan vic iz starih dana. Jedan tip kaze kako sa njegovim autom moze da stigne u Trst, ako krene odmah, sutra u podne. Drugi kaze kako je njegov jos brzi, stigao bi u Trst u osam ujutro. Treci se smeje i kaze: Nema to veze, sa mojim autom, ja stizem u sest ujutro, Sada se ona prva dvojica smeju: Bas bez veze, sta ces u sest ujutro u Trstu, sve je zatvoreno.

Cudo nevidjeno

pre 9 godina

"Do Budimpešte za sat i po već 2017."

Ovi su i Mrku pretekli. Njemu je trebalo toliko od Beograda do Horgosa njegovim autoputem. Moguce, da, prackom sa Batajnickog aerodroma pa slobdnim padom u Budimpestu. Vutra cini cuda. A od Nisa do Beograda i dalje 5 do 7 sati brzim vozom.
Onima koji se pale kako ce da lete vozom za Pestu preporucujem za pocetak da krenu na voznju od Nove varosi za Beograd i ponesu suvu ranu obavezno. Bice monogo objektivniji kad stignu.

SONJA MATIJEVIC

pre 9 godina

Brza pruka Beograd / Budimpesta ce sa sobom pokrenuti mnoge stvari omogucice brzi protok robe ,novca ,ljudi postacemo centar regiona i prednjacicemo u zeleznickom saobracaju ..

monarh

pre 9 godina

Ovaj samit i svi projekti o kojima se pregovara je znak da je Srbija došla i obezbedila mesto u svetu sa kojeg nema i ne sme biti povratka!

Pera Ždera

pre 9 godina

Kinezima je potrebnija ova pruga nego nama jer ce tako brze, lakse i jeftinije da plasiraju svoju robu u EU. Dobro je sto se nalazimo na tom putu jer cemo i mi imati koristi od nje.

Nevena

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

vozovodja

pre 9 godina

Tako je to kada imamo "strucnjake" za zeleznicu. Od Budimpeste do Beograda ima 375 km i nema sanse da stignete za sat i po. Nelogicno je ocekivati da ce neko da gradi prugu ako voz na trasi Beograd-Budimpesta ne obuhvati beogradski i budimpestanski aerodrom i makar Novi Sad i/ili Suboticu. Kada ulazi u stanicu voz koji ide 200 km/h mora da uspori najmanje 2-3 minuta, potom da se zadrzi u stanici najmanje 3 minuta i da napusti stanicu i razvije ponovo punu brzinu (oko 5 minuta), sve zanjedno oko 10 minuta gubi na svakoj stanici. Ako pretpostavimo da ce pruga ici trasom: Beograd Prokop - Surcin - Novi Sad - Budimpesta, to je vec 45 minuta izgubljenog vremena. Dva do dva i po sata minimum! Poredjenja radi, ekspresni TGV voz Amsterdam-Brisel ide 2 sata, rastojanje izmedju dva grada je 213 km, iako sam voz moze da razvije 200 km/h. Problem je sto voz staje na 3 stanice izmedju. Ali gospodja Mihailovic je veci strucnjak, pa verovatno zna bolje ...

Ciciban

pre 9 godina

A sta ako ne bude?? Sacuvao sam ovu vest pa da vidimo. Sve se obecava od tolikog broja obecanja zaboravljas ona stara koja nisu ispunjena. Muka mi je od ovakvih vesti,arhivirao sam vest pa da vidimo.To savetujem i ostalima,svaki dan po jednu vest po njihovom izboru iz domena obecanja.

Lili

pre 9 godina

Svaki pregovor, pa ako isti preraste u dogovor, puno znaci za nasu zemlju. Ako nista bar su poceli da nas uvazavaju kao zemlju i domacina!!!

Gaga

pre 9 godina

Svaki dosadasnji projekat sa Kinezima je uspesno i isplativo realizovan. Ocekujem da ce se ovo ostvariti na opstu korist svih strana, a najvise gradjana Srbije.

Srecan

pre 9 godina

Nadam se da ce uvesti i zakon da se kradja sa zeleznicke infrastrukture tretira kao teroristicki akt! Ne mogu recima opisati koliko me raduje ova vest, ovo bi otvorilo sansu da zivis u malom mestu a radis u vecem za bolju platu! Svaka cast.

Dejana89

pre 9 godina

za sat i po ili za dva i po sta do Budimpeste mislim da stvarno nije bitno,ali ono sto je bitno jeste da se Srbija modernizuje u svakom svom segmentu

Petra

pre 9 godina

Infrastruktura je jedna od znacajnijih grana u privredi,a s obzirom kakav je nas geografski polozaj, prvenstveno treba da ulazemo u puteve i zeleznicu!!!

MiMa

pre 9 godina

Železnica je osnov neke zemlje i postoji tesna veza tamo gde je železnica razvijena i napredna tamo i zemlja napreduje. Jedino me interesuju modeli finansiranja, šta znači da neće biti krediti na koji način bi se onda gradila

LILIANA

pre 9 godina

Ovakav plan ce nas zaleznicki transport osveziti i omoguciti lakse i brze saobracanje Beograd Budimpesta, a samim tim i zbliziti nas sa Madjarskom koja je veliki trgovinski centar u regionu.

zabriski point

pre 9 godina

Otvaranje poglavlja,Rama,Šešelj i deklaracija,Hrvati i...i sve glupe i nametnute teme,gledajmo od čega se živi.Sa Kinezima pod ruku i napred!

Milorad Mica

pre 9 godina

Geografski položaj Srbije smešta je na ključnu stratešku vezu između Evrope i Orijenta, bitna nam je kvalitetna infrastruktura, jer i to je izvor prihoda, ovako nas svi izbegavaju i treže alternativne pravce.

Zija

pre 9 godina

Našoj železnici su hitno potrebne promene nadam se da će posle izgradnje ovih brzih pruga od Beograda do Budimpešte da se krene u izgradnju brzih pruga po čitavoj Srbiji!

Student

pre 9 godina

E to je ono sto treba svim studentima i radnicima! Mogucnost da do posla u drugom gradu stignes za pola sata! Svaka cast. Sada vozu treba od Su do NS nekih 2-5 sati sto je u ovom veku neprihvatljivo! Godina se nije nista ulagalo!

Ђики

pre 9 godina

Виц године. За неколико следећих година, без конкуренције.
До 2017. године може евентуално да се пусти трамвај улицом Војводе Степе.

nada opstaje

pre 9 godina

Da li će do 2017. godine biti završena pruga ili samo maketa?
(Vlada, 16. decembar 2014 12:07)
Maksima "brze pruge" nekad reklama postala svoja suprotnost. Na ispitu je ova vlada da za svog mandata realizuje vezu dve prestonice.

kris82

pre 9 godina

Ova pruga bi bila veliki utrošak vremena,poboljšalja bi robnu razmenu,lakši turizam,od čega bi obe zemlje imale koristi,a i saradnju uzmedju Srbije i Madjarske.

zaluđeni

pre 9 godina

Dajte bre ne budalite! Od 6 milona Srba 5.950.000 nema kuče za šta da ujede i sve im na pameti putovanje u Mađarsku dok se vrte od čega da plate struju i komunalije i dok prebiraju da pruže detetu dinar za užinu u školi!
Ostalih 50-tak hiljada se vozi džipovima i na mali mozak im nije voz do Budimpešte.

patriota

pre 9 godina

Neverovatan smo narod,da radimo nikako,ali da sve kritikujemo tu smo prvi. Drugo zašto iskrivljujete sliku i zaobilazite istinu. Neko pomenu ErSrbiju da vraćamo dugove. Prvo u tom tekstu je to namerno napisano da bi se stekao utisak da je ErSrbija u gubitku što nije tačno. Prvo to je stari dug JAT- a koji je bio obaveza ove vlade. Drugo što se tiče kontrole i zadržavanja na granici, mislite da će to biti voz za švercere? Naravno da neće,a drugo carinici bi od N.Sada izvršili kontrolu i naši i mađarski i to se radilo samo ranije od Subotice i šta je tu problem. Niko neističe što će se stvoriti mogućnost za radna mesta, to nam netreba,lepše da lupamo sve i svakakve nebuloze da bi bili zapaženi.

Shekuljica

pre 9 godina

Samit ce nam doneti mnogo pozitivnih stvari i mnogo pozitivnih projekata i ulaganja u nasu privredu. Brza pruga je svakako jedan odlican projekat koji ce s erealizovati i koji ce nam omoguciti bolju povezanost sa susednom zemljom.

Braca

pre 9 godina

Kada je zemlja zaostala,kao sto je Srbije,onda bi trebalo ici na najnovije tehnologije.Cilj ne bi trebalo da bude 200km/h,vec 500km/h.Koliko god da vise kosta,nemamo vremena za gubljenje.Na kraju skuplja verzija ispadne jeftinija.

janko

pre 9 godina

Srbiji su prekopotrebne nove pruge, jer decenijama nista novo nije rađeno. Sta više,pruge u Vojvodini i nisu toliko loše kao pruge južno od Kragujevca.

nikolica

pre 9 godina

Dugo godina su nase pruge u ocajnom stanju i prosto mi je nezamislivo da ce u skorijoj buducnosti tuda ici vozovi brzinom od 200km/h/..Daj Boze da bude tako jer mi je stvarno dosta vise ovih vozova sto idu 30-40 km/h i sto idu sa po jednim vagonom..

Darko 88

pre 9 godina

@Ciro Naravno da je moguće kada se uradi nova pruga. Kod nas nije problem do vozova i lokomotiva, već do dotrajale pruge koja ne dozvoljava da se razvije veća brzina od 70 km/h. U svakom slučaju ovo su dobre vesti, nadam se da će srediti železnički saobraćaj u celoj Srbiji.

Wolfgang O.

pre 9 godina

Pa bilo bi krajnje vreme. O potrebi nema smisla ni govoriti, to je sigurno jedna od najguscih ruta u Evropi, a tek ce da bude ako se pojavi ta linija - toliko gastarbajtera (poput mene) ce je jedva docekati, muka nam je vise od aerodroma... Da ne pricam da ce i cene aviona pasti, pa cemo imati izbora...

veliki Opsenar na delu!

pre 9 godina

... Pa istorijska Air Serbia koja je najbolja u regionu, Evropi, svetu i šire, je predvidjena za subvencije iz budžeta za 2015 godinu!!!
(Srdjan, 16. decembar 2014 11:51)

Srdjane, svaka ti cast sto si ovo napomenuo, jer je proslo neopazeno!!

Izgleda da od slavne ER Srbije, kajmak (ako ga uopste ima) skidaju Arapi, a glupa Srbija dotira!!!

Žan-Žak-Klod-Mari-Žika

pre 9 godina

Podržavam. I to je svakako korisno. Ali koliko meni vredi sat i po do Budimpešte kad mi iz Jagodine do Beograda vozom treba tri i po sata... Da ne pričam za Leskovac ili Vranje.

pera trta

pre 9 godina

Та пруга ће моћи да се користи и за правац Београд-Н.Сад-Суботица? Значи БГ-НС за 1h?

bubasvaba

pre 9 godina

Ovaj projekat je veoma znacajan za Srbiju i nadam se da ce biti realizovan. Ovo bi pomogo otvaranju novih radnih mesta,brzem i efikasnijem stizanju do zeljenih destinacija,kao i povezivanju Srbije sa svetom.

Vasilisa

pre 9 godina

Pa ovo je fantastično!! Najzad se nećemo stideti svojih auto-puteva, pruga... Vučić je baš mudro uspeo da u svoje ime, a na tudj račun pobere kajmak izmedju Azijske i Evropske saradnje.

frizzle

pre 9 godina

Prošao sam tu deonicu mnogo puta, i kad jednom sednem u taj brzi voz biću veoma zadovoljan! A do tada, iskustvo me je naučilo da čekam bez euforije…

ekatarina

pre 9 godina

Auto put Beograd-Temisvar bi povezao jos neke nase gradove (Vrsac, Pancevo) i neka manja mesta, sto bi ubrzalo protok robe i putnika ka Beogradu.

BOZANA - 63

pre 9 godina

Danasnji Samit je nesumnjivo pravi dogadjaj zahvaljjuci kome ce doci do saglasnosti i postizanja dogovora oko resavanja bitnih pitanja neophodnih za poboljsanje saradnje u regionu i sire. Pruge su uvek bile znacajne i vekovima spajale ljude korisne svima ko ih je koristio u bilo koje svrhe, da li poslovno, turisticki bez obzira narodi su se spajali. Pogotovo ako znamo da su nase pruge u katastrofalnom stanju svaka pomoc za infrastrukturu i izgradnja brzih pruga nam znaci jer se nalazimo na odlicnom geografskom polozaju i obnova postojece infrastrukture i izgradnja novih bi nam bila od ogromnog znacaja. Danasnjim Samitom se pokazuje ozbiljnost Vlade na celu sa Aleksandrom Vucic opet dolazi do izrazaja. Upravo ovakvi zajednicki projekti ce poboljsati privredu i omoguciti dalji privredni rast.

anti_patriJota

pre 9 godina

Da, ako je budu gradili Kinezi!!!! Nama samo za studiju izvodljivosti treba 5 meseci, ej pet meseci!!!! Samo smo za mastiljavljenje stvoreni.....

Miroslav M.

pre 9 godina

Za 90 minuta - možda, ali samo ako i kada Srbija postane potpisnica Šengenskog ugovora. Do tada, ovakvo putovanje uključuje i "pauzu" od 30-60 minuta u graničnim stanicama Subotica i Kelebija.
Samo izuzetno bogate i razvijene zemlje grade pruge velikih brzina za putnički saobraćaj. Takve pruge nema ni jedna Austrija (a ona je u okolini najrazvijenija država). Austriju navodim kao primer jer eto baš OBB ima "railjet" vozove, ali austrijske pruge imaju ograničenje brzine na nekih 160km/h, dok samo na pojedinim deonicama se može razviti brzina od 230km/h.
Dalje, pruge koriste i "sporiji" putnički vozovi kao i teretni vozovi. Iluzorno je zamišljati kako specijalno kontruisanom prugom za vozove koji idu preko 300km/h idu i teretni vozovi - a evo i zašto: iz bezbednosnih razloga teretne kompozicije svuda u svetu saobraćaju uglavnom brzinama do 80-90km/h (zavisi i od tereta koji se prevozi, nagiba terena i tako dalje). Samo u izuzetnim slučajevima teretnjaci idu i do 120 km/h. Zatim, teretni voz ima znatno veću masu od putničkog i shodno tome, laički rečeno "brže haba prugu".
Srbiji treba generalni remont magistralnih pružnih pravaca, elektrifikacija pruge od Pančeva do Rumunije i od Niša do bugarske granice, kao i gradnja drugog koloseka (veći deo pruga u Srbiji 2014. godine je jednokolosečno!). Obnovite postojeću prugu, omogućite brzine od 120-160 km/h i to je za zemlju ove veličine i privredne snage FENOMENALNO.

Ponuda

pre 9 godina

Veoma znacajan samit za nasu zemlju koji nam moze dosta toga dobrog doneti sto i ne sumljam jer imamo veliku podrsku Kine sto nije mala stvar.

Pokey

pre 9 godina

(king, 16. decembar 2014 15:53)
Pa kakve to veze ima sa izgradnjom pruge do Budimpešte. Reč je o izgradnji nove brze pruge, logično je da na postojeću infrastrukturu nije moguće ići 200km na sat. Ovo je svakako pozitivna i korisna stvar.

Nikad kao Bane

pre 9 godina

Prve 54 karte za 54 bota sa ove vesti... Umesto jedne mesecne plate... Rekla Zorana da vise ne mozemo da se zaduzujemo, sto podrazumeva i bacanje para na beskorisne botove s kojima se vec sprdaju i klinci u osnovnoj...

Misa 58

pre 9 godina

Коначно и ми да постанемо део модерног света, да имамо железницу каква доликује 21-ом веку, једва чекам да се реализује овај пројекат.

Realnih 90 minuta efektivne vožnje

pre 9 godina

Moći će do Budimpešte da se stigne za sat i po. Preduslov je da se u Beogradu izgradi pruga od centra grada do aerodroma. Onda bi do Budimpešte trebalo 25 minuta vozom, plus 40 minuta avionom, plus 25 minuta vozom.

A što se tiče direktne železničke veze između Beograd i Budimpešte, ona postoji već 130 godina, samo što je poslednjih godina "malo" usporena, pa putovanje traje više od 8 sati (za 360 km), ali je zato cena karte prihvatljiva (15 evra u jednom smeru, 25 evra povratna). Popravite postojeću prugu i smanjite vreme putovanja na 4 do 4,5 sata, ali uz postojeću cenu karte, i eto uspeha!

dejan

pre 9 godina

2017?I to bez zaduzivanja...verovatno ce rusi da plate prugu ili kinezi dzabe da grade?Ne bih rekao!A zasto ne zavrsite "Prokop" prvo?Ali ni to u stanju niste iako je 50% izgradjen pre 20god.

herkules s

pre 9 godina

Kinezi su se pokazali kao odgovorni investitori u mnogim projektima u koje su ulagali u nasu zemlju. Jedan od takvih je postovanje rokova pri izgradnji mosta Zemun-Borca koji ce se prekosutra i zvanicno otvoriti. Njihovi projekti su isplativiji i brzi pri realizaciji.

Coni 5

pre 9 godina

Unapred se radujemo brzoj pruzi i uvodjenju novih vozova koji su brzi, lepsi i konforniji. Taj projekat je trebalo odavno da zazivi i da imamo normalne vozove, a ne da se vozimo kao da smo u 16 veku. Ovo je bitan projekat i stvarno ce biti od velikog znacaja za nasu zemlju i nas narod.

iLE

pre 9 godina

Otvaraju se nove mogućnosti sa izgradnjom brzih pruga, nema sumnje moći će da se izvoze automobili, industrijska roba jer je železniči saobraćaj dosta jeftiniji.

JACA

pre 9 godina

Mogucnost da se do Budimpeste stigne za sat i po,bice olaksavajuca za sve ljude koji s bave biznisom,kako male privrednike tako i giganata.Jer u poslovnom svetu povezanost i sto manje sati provedenih u putu znaci mnogo.Tako da me ova vest raduje i adam se njenoj skoroj realizaciji.A isto tako i za transport robe,sto manja relacija cena povoljnija.

Wilson

pre 9 godina

Nadam se potpisivanju ugovora ili bar protokola o saradnji vezano za izgradnju te pruge. Jer do sada ova vlast je mnogo toga sto je rekla i uradila, pa ocekujem i ovo da se desi. Samit treba iskoristiti maksimalno u nasu korist.

Oblakoder

pre 9 godina

Pazi...izbori su 2018.....ako ne bude ta pruga potpuno obnovljena...DOBRO SE DRZITE!!!!

Dosta mi je lazi od bilo koga...ako ne isponite minimum 50% onoga sto na sav glas obecavate....glasacu za ESKIME bre!!!

Apropos naslova

pre 9 godina

Samo što voz koji može da razvije 200 km/h u principu razdaljinu od Beograda do Budimpešte prelazi za oko tri i po sata.
Maksimalna brzina nije isto što i komercijalna brzina;)