Sreda, 19.11.2014.

23:31

"Sankcije Rusiji - obaveza Srbije"

Komesar EU Johanes Han izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.

Izvor: Beta

"Sankcije Rusiji - obaveza Srbije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

317 Komentari

Sortiraj po:

RAPIDOL

pre 9 godina

Srbija ima stav koji je izneo njen premijer u kojem se jasno daje do znanja da Srbija cini sve napore kako bi sto pre usla u EU .Ali koliko joj je bitan ulazak u uniju toliko joj je bitna i Moskva i povoljan politicki ambijent izmedju dveju bratskih zemalja.

pisac

pre 9 godina

U nekim zemljama Evrope razmisljaju o ukidanju sankcija Rusiji. Pokazace se da je odluka Srbije da ne uvede sankcije Rusiji-vrlo inteligentna.

Crvenotravka

pre 9 godina

Nasa je obaveza da vodimo svoju sp[oljnu politiku i niciju drugu dok god nepostanemo clanica EU i to bi Hanu trebalo da bude jasno.

Kult licnosti- NE HVALA

pre 9 godina

Jel' rekao ovaj "naš" da Srbiju niko neće ucenjivati. Trt... Ma mi smo ti jaka sila!?? Što se kači za brzi voz kad' ne ume da vozi! Pa 'ajde SILO da te vidimo sada. Po Srbiji to pali, ali u svetu malo teže.

Vladan

pre 9 godina

Postala je praksa da zvanicnici EU i SAD pre ragovora sa Vucicem najavljuju uslove i ucenjivanja vezana za Rusiju, a da posle razgovora sa premijerom ne bude ni reci o tom "problemu". To jasno govori o ozbiljnosti kojom Vucic ulazi u sve pregovore i moram da priznam da sam ponosan sto imamo takvog coveka na mestu premijera.

Zub

pre 9 godina

Gospodine samo da vas podsetim da vi to nemate pravo da trazite jer mi jos nismo zapoceli nikakve pregovore a uvek se moze i odustati od pregovora !

vrtložnjak

pre 9 godina

Ugovori se moraju poštovati.
Treba da se što pre manemo starih manira ponašanja.
EU je dosta uložila u pokušaj da nas približi evropskim vrednostima i standardima.
Treba poštovati tuđi rad i trud !

Mira

pre 9 godina

Sramota je dokle ide arogantnost političara EU, kada će nešto od naših stavova biti njima po volji.Valjda je u duhu demokratije da sa svima treba razgovarati.Mogu oni da nauče dosta od Vučića.

cvetic

pre 9 godina

Nije prvi put da smo se susreli sa raznim preprekama,uslovima..Bilo je price i oko parade i doslaska Putina pa smo je ipak odrzali...Premijer ima jasne stavove i verujem da ce se i ovog puta izboriti za njih pregovorima!

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

Atinac

pre 9 godina

uporno ponavljanje stvari od pojedinaca koji bi voleli da uvedemo sankcije rusima po principu "sad i odma" neće nam doneti ništa dobro sem zabune , niti je komesar to tražio niti ima prava na to a nije nam ni ponudio nikakve alternative tako da to otpada ... na narednih par godina sve dok ne budemo bili pred samim vratima EU .

Asus

pre 9 godina

Ne moze drugi da nam kroji sudbinu,Srbija je odlucila da nece uvoditi sankcije Rusiji ali i da cenastaviti da tezi ka EU. i treba da stojimo iza te odluke.

dragomir

pre 9 godina

Ja imam utisak kao da je 80% komentara sam Vucic napisao. Zvuce tako drzavnicki kao sto sam on jeste. Demokrate su vise liceli jedni na druge kao klonovi,ali ovi razmisljaju,pisu,nedaju se,ginu jedan za drugoga! Ovo je ozbiljno!

Labud

pre 9 godina

Srbija će morati da nastavi politiku razvijanja odnosa i saradnje sa svima, u to nema sumnje. Oduvek smo bili u dobrim odnosima sa Rusijom, a to se definitivno ne sme kvariti. Takođe, moramo se i dalje boriti za EU. U mnogo smo boljim odnosima sa zemljama članicama, a uz njihovu podršku imamo mnogo veće šanse da postanemo deo te velike porodice.

Marakuja 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

Malaga 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

Draga iz Menosa

pre 9 godina

Razumem da Evropska unija zeli da sve zemlje koje okuplja imaju isti i jedinstven stav po svim vaznim pitanjima, razumem da sadasnji pritisak na Rusiju njima ne izgleda kao dovoljan pa bi onda Srbija trebala da ucestvuje u pojacavanju tog pritiska ali ne razumem zasto ti napori da se ukrajinska kriza resi moraju da budu tako destruktivni i usmereni samo na to da se slomi samo jedna strana. Zasto se obe strane ne motivisu da prestanu sa sukobima. Ako samo jednu stranu pritiskate a drugoj povladjujete onda ta druga strana i nece bas imati interes se stvari smire. Resavanje ovog problema treba da bude posteno i pravedno jer nepravda i pristrasnost mogu samo da jos vise razbuktaju rat. U svakom slucaju Srbija je jako daleko od svega toga, bori se sa svojim problemima i mora da vodi racuna o sopstvenim interesima i sopstvenom opstanku.

radoman

pre 9 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Evopska unija strateški cilj Srbije, ali da država neće uvoditi sankcije Rusiji. Srbija je država, uvek spremna za dogovor.

Barzalji

pre 9 godina

Predpostavljam da je to jedan vid nagrade srpskoj vladi za ubrzane reforme koje sprovodi, a gostu i njegovim nalogodavcima to baš i neodgovara!

11482

pre 9 godina

Ako Srbija nije pokazala privrženost i trud prema svom ključnom strateškom cilju EU,ne znam ko je,a Rusi su nam dugogodišnji prijatelji i saradnici.

anaaa

pre 9 godina

Srbija ce postovati sve obaveze ali to svakako znaci balansiranje izmedju EU I Rusije. Neophodna je dobra saradnja sa obe sile a to Vucic zna.

Forma 011

pre 9 godina

U nemogućnosti da reši svoje ekonomske probleme,EU pravi krizna žarišta tamo i gde ih nema.Za građanstvo EU to je "hleba i igara".Ali po pravilu,ispaštaju ovakvi kao mi.

radoman

pre 9 godina

Oj! Srbijo! Ti to možeš... Razgovor je glavno oruđe diplomatskog društva. Stvar inetresa, a Srbija će postupiti pravilno u datom trenutku.

GEOMETAR

pre 9 godina

EU i Han imaju razumevanja za istorijske veze Srbije i Rusije,ali u ovom trenutku su to i ekonomske veze.Naša perspektiva jeste EU,ali do tad,moramo živeti od nečega.Na delu je kruta i neprilagođana politika EU!

s.

pre 9 godina

Ipak smo mi prijatelji sa Rusijom, a i imamo velike povlastice, videcemo sta ce se desiti sa ovim.
(upok, 20. novembar 2014 09:41)

Aha, imamo povlastice po pitanju cene gasa i nafte, rudna renta je baš dobra itd.
Trgni se bot-u, pogledaj oko sebe.

Bizimark

pre 9 godina

Po ko zna koji put nam stavljaju do znanja,na fini ili grub način,da nas ne žele u EU!Opet je postavljena granica na Drini između pravoslavnih i katolika,između istoka i zapada.

Treći-Rim

pre 9 godina

Johanes Han izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.Čoveče da li si sedeo na ušima kada je Vučić stavio do znanja zapadu da Srbija neće uvesti RUSIJI SANKCIJE.

Krstic

pre 9 godina

Hajde da se slozim sa mnogima koji ne zele u EU nego u savez sa rusima,molim ih da se obavezu da nece ni pod kojim uslovima on i clanovi njegove porodice ,i rodjaci istomisljenici odlaziti na rad u tu "odvratnu" EU.

Boyka

pre 9 godina

Mi smo se vec izjasnili povodom toga i siguran sam da premijer i vlada nece menjati misljenje.Ovo je sansa da pokazemo kako Srbija stoji iza svog naroda i kako postuje ono sto je obecala.

Maiija

pre 9 godina

Izgleda da su nas Evropljani konačno odlučili da pos vaku cenu odvoje od Rusije i po cenu opšteg haosa. Ovde su pokazali zapravo svoje pravo lice.

Leonid

pre 9 godina

Uoste ne mora Srbijada uvede sankcije.Dovoljno je da EU. zabrani transport robe iz e zemalja preko njene tritorije.I sta knda,zapitajte se ljubitelji RUSKIH JABLOK.

Tihomir

pre 9 godina

Sankcije koje su uvedene zbog ukrajinsko-ruskog sukoba opterećuju veliki broj preduzeća u EU.Za nasu privredu sancije prema Rusiji bile bi jos pogubnije.Uz sve to nas povezuju tradicija,vera,istorija,kultura

Teo

pre 9 godina

Kako obaveza Srbije mora biti uvođenje sankacija Rusiji? Niste sa nama ni otpočeli pregovore, a tražite da se ponašamo kao da smo članica!

Vesna

pre 9 godina

Srbija kao kandidat za ulazak u EU ne moze da snosi posledice eventualnog uvodjenja sankcija Rusiji, pa je zbog toga premijer vucic vise puta ponovio da Srbija nece uvesti sankcije Rusiji.

Bojan

pre 9 godina

Jedina obaveza Srbije je stabilnost u svim njenig regionima.Ne petljajte nas u vase probleme sa Rusima.Ko smo mi da uvodimo sankcije naciji koja je 100000 x jaca od nas.To je cista arogancija.

Nina

pre 9 godina

Vucic nece dozvoliti da EU utice na nas odnos sa Rusijom.Sta mislite kako bi Nemci reagovali kada bi ih neko uslovljavao da uvedu sankcije Austriji.Postoji ipak nesto vise kada su u pitanju ruski i srpski narod,a to je ne prijateljski vec bratski odnos.

Sasa

pre 9 godina

Ovo me podseća na izbor Obrenovića da ubije kuma zarad opstanka zemlje, siguran sam u to nama sledi strašan scenario na političkoj sceni jer će Aleksandar Vučić gotovo sigurno podneti ostavku jer sankcije uvesti neće, niti je moralno ni normalno a u Evropu mora se ući, još jedna velika dilema u srba i veliko trenje na političkoj sceni, mislim da se sigurnim koracima vraćamo u devedesete, šta je sve ova zemlja prošla kroz svoju istoriju to je neverovatno...

hoćeš-nećeš

pre 9 godina

Daleko od pregovora, čista ucena. Naš ulazak kao tamo neke godine, a dotle da ne napredujemo zato što ćemo uvesti nekome sankcije i raditi kako oni kažu. Ovo je van svake pameti, ustvari, bezobrazluk.

Bozidar

pre 9 godina

Mislim da ovo nije istina, iz prostog razloga sto zvanicnici nase drzave imaju jasan i cvrst stav vezan za sva pitanja. Drzava Srbija usaglasa stavove sa EU ali niko nije rekao da moramo u svemu da se slazemo. Nas stav po pitanju sankcije Rusiji niko nece promeniti.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Uvodjenje sankcija dovodi do prestanka vazenja dogovora o bescarinskom uvozu. Kada se to desi sve strane kompanije koje su u Srbiju dosle sa namerom da izvoze Rusiji ce otici a nov e nece doci.
Na nama je da odlucimo konacno hocemo li da zivimo od obecanja EU ili od novca koji cemo zaraditi izvozom zemljama koje nisu u EU.
Zlatna sredina ne postoji, jer se svet deli pred poslednji obracun. Hocemo li sutra poslati vojsku da napadne Rusiju zato sto treba da se usaglasimo sa EU?

frenky

pre 9 godina

Dobio čovek funkciju, pa misli, da ima moć da radi šta hoće. Mislim da će da se brzo ohladi. Dolazili su i pre njega mnogi pa nisu dobili pozitivan odgovor, koji su očekivali. Džabe je potezao put da dolazi zbog toga da će Srbija da uvede sankcije Rusiji. Ta politika uslovljavanja za sve i svašta ne pije vodu više. Ako nastave ovako da nas omalovažavaju narednih 8 godina , neće niko u Srbiji imati želju uopšte da ide u EU. Sa ili bez EU Srbija se može urediti kao država i da se lepo živi. Ima toliko drugih država koje nisu u sastavu Evropske Unije , pa šta im fali? Ama baš ništa.

masterkg

pre 9 godina

bezobrazno. ovo vise nisu pregovori vec ucenjivanje.
(željko, 19. novembar 2014 23:39)
Pa mi ne pregovaramo o zajednici Srbije i EU sa istim pravima, već ih molimo da nas prime kod njih i obavezali smo se da ćemo da ispunimo sve uslove ....

Милан

pre 9 godina

Једини који имају користи од Руса овде су домаћи тајкуни који им заваљују препаковану увезену робу (шатро домаћи производ) и страначки паразити запослени у НИС и Србијагасу. Тако да извор за кампању "и Европа и Русија" треба тамо тражити. Која је, узгред буди речено, исто толико бесмислена као она стара "и Европа и Косово". А тако ће и завршити.

globalista

pre 9 godina

Nemam nista od tih sankcija, radimo sebi na stetu ako ih uvedemo..
(ovde, 20. novembar 2014 09:43)
Ni Unija nije jedinstvena pa što bi mi koji nismo ni postali članovi! Prva je Austrija protiv,pa Italija,Francuska, Nemačka...Ili bar njihovi giganti-firme.

levac

pre 9 godina

Pa mi smo se sa svetom uvek kockali sve sto smo trebali danas mi smo negodovali i optuzivali ih.A onda nas cekaju jos gori uslovi pa prihvatamo ono od pre i uvek tako kasnimo.Kome gore? Nama.Uvescemo mi sankcije i Rusiji a i necemo nista izgubiti.

neko iz mase

pre 9 godina

mi nemamo ni kopnenu granicu sa rusijom niti morski put do rusije. ne vidim kakvu bi buducnost za ovu zemlju predstavljalo apsolutno vezivanje za rusiju ako unija u potpunosti zatvori granice za razmenu robe izmedju rusije i srbije, kako cemo da izvozimo te proizvode (koje proizvode??) u rusiju u tom slucaju? kopacemo tunel ispod bugarske, lansiracemo space shuttle da iz vasione slece u rusiju sa srpskim paprikama?

asteroid

pre 9 godina

dok mi dodjemo do pristupanja evropskoj uniji rusija i unija ce se vec sto puta pomiriti i poboljsati odnose. tako da nema frke, lagano, niko nas ne tera odmah na to da uvodimo sankcije rusiji

FRIDA

pre 9 godina

Biti clan EU, ne znaci biti rob.Ovo je nezavidan polozaj koji propagira bas jedan vid ropstva, ali izboricemo se jer smo jaki.Sa pravom vlascu idemo do vrha.

Marija-Buje

pre 9 godina

Netko je napisao veliku zabludu - da je moguće biti izvan EU i uživati u istim povlastiama kao i u njoj. Koliko krivo! Samo zahvaljujući EU, moj sin odlazi na semestar fakultetske razmjene u Stockholm bez ikakvih troškova, ja mu tamo u posjet putujem samo s osobnom iskaznicom, auto osiguranje me ove godine stoji 150 eura, dok je prije dvije godine bilo 220, odabrala sam distributera struje koji nije državni HEP i plaćam 15% manje, cijena razgovora sa sinom u Švedskoj je 2,27 kn po minuti (bez posebne tarife), a prije ulaska u EU je bila 13 kuna po minuti... Treba li dalje nabrajati?

Miki

pre 9 godina

Ako hoćeš da se učlaniš u neki klub normalno je da poštujes pravila tog kluba. Po nekim komentarima ovde reklo bi se da Evropa prosto ne zna šta će bez Srbije, njene moćne ekonomije, prepunog budžeta i velikog i bogatog tržišta, pa će napraviti izuzetak. I kakve veze sa tim ima Rusija? Čije mi interese ovde branimo - naše ili njihove? Zaboga, pogledajte na karti sveta gde se nalazimo mi a gde oni i u kakvom smo okruženju. Ko su nam tradicionalno najveći trgovinski partneri? Evropske zemlje. Šta ima više da pričamo. A ako nekome i dalje nije jasno, prisetimo se 1999. i neuspešne epizode sa ruskim padobrancima na prištinskom aerodromu. Znate li zašto su otišli? Zato što nisu mogli da ih snabdevaju - niko nije hteo da im dopusti prolaz. A nije loše setiti se i sankcija Srbiji koje je Rusija podržala 1992. godine u UN.

vuk

pre 9 godina

Čitajući komentare stićem dojam da je većina komentatora protiv ulaska Srbije u EU.Većina je za jačanje veza s Rusijom. Samo mi jedno nije jasno, kada odlaze iz Srbije, nitko ne ide u Rusiju nego u zemlje EU-a.
Tu nešto ne štima.

Sale

pre 9 godina

Pa, ako treba preci reku, a samo jedan most postoji, svaki put cemo se tu naci, na istim zahtevima!
Ali, ako napravimo svoj splav, nama most vec ne treba... Ako taj splav bude camac ili brodic, jos bolje!
Ma, valjda ce svako u srbiji kad-tad shvatiti da nema sta traziti u EU. A oni ce ionako doci, ako budemo imali jevtinu radnu snagu... A to cemo imati jos 10-15 godina, na zalost!

dramska pauza

pre 9 godina

Nisam za saradnji sa Rusijom, jer ko je spao da mu Rusija pomaze i kome je Rusija cilj taj je. nadrljao, ali ovo su bas ucene. Da se ja pitam, sa rusima. bih zavrsio saradnju vec za vreme bombardovanja jer nista. nisu ucinili da to sprece. Tako da sada ovu ucenu ne bi ni imali. Dosta vise o ruskom mitu i laznom prijateljstvu.

Majda S

pre 9 godina

U ovoj situaciji, kada treba izabrati jednu od dve dijametralno suprotne strane a za nas podjednako vazne, veoma je tezak zadatak postavljen pred nasu vladu.Prosto mi je neverovatno da se uslovljavamo i da jedna strana iskljucuje drugu. Mi imamo svoju drzavnu politiku, legitimno izabranu vlast.....ne znam, samo da imaju snage

bratislav21

pre 9 godina

Mi jednostavno moramo nekako da nadjemo neku zlatnu sredinu u celoj ovoj situaciji,ne treba da stajemo ni na ciju stranu vec da vodimo svoju poliitiku i gledamo uvek sta nama najvise odgovara.

JasMINKA

pre 9 godina

Srbija je, svakako, suverena drzava koja samostalno a preko svojih legitimno izabranih organa, donosi odluke o svom nastupu i orijentaciji kako u zemlji tako i na medjudrzavnim nivoima.

milborsochi

pre 9 godina

Treba prvo pročitati tekst a posle pisati komentare ''Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusij".

sve dick do dicka

pre 9 godina

Hahahahha ugusicu se od smeha zbig ovih komentara! Kaze jedan Mi nismo siromasna zemlja ni glup narod nego uvek dovodimo korumpirane na vlast! Pa koga da dovedemo? Meni kad bi dali da biram bilo koga, ne samo politicara, ne bi znala koga bi, jer smo mi POKVAREN NAROD- sto je inace i prevod sa engleskog reci KORUMPIRAN. Ne zna se ko ce pre da te slaze i prevari, da li mesar, kasirka, majstor- ne smes da mrdnes od njega kad ti nesto popravlja da ti ne pokrade delove ili ugradi nesto staro, komsija, rodjak, advokat, privatna praksa.....ko to jos nije shvatio taj neka se debelo zapita gde gleda i sta vidi...mozda ima kataraktu pa ne vidi dobro!!!

Marica

pre 9 godina

Nema tu mnogo mudrosti....da li smo ekonomski i energetski zavisni od Rusije-jesmo, da li zelimo da postanemo clanica EU-zelimo.Moramo da nadjemo pravu meru saradnje...

Marijana M

pre 9 godina

Drzava Srbija, odnosno njena vlada ima svoj stav i jasnu politiku kako nastupa prema istoku i zapadu, koji su joj prioriteti, ciljevi i strategija. Konsultacije da, ucene i imperativ, sigurno ne

Branko Mitrovic

pre 9 godina

Ne znam u cemu je tolika bitnost da Srbija formalno postane clan EU? Bezmalo sve one koristi koje jedan clan ima, mozemo i mi postici bez formalnog pristupa! Bitno je medjutim ostati konstantno u prilagodjavanju i procesu pristupa. Ukoliko g-din Han kaze da Srbija mora da uradi ovo ili ono, inace ne moze dalje-, a Srbija ispunjava sve glavne i vazne nepolitike zahteve, onda formalni pristup uopste ni nije bitan. Evropa vise nema para, a jos manje zelje, za davanje malim novim clanovima. Jedina korist kuju mozemo izvuci od EU je da evropski kapital ulazi i izlazi iz Srbije lako i bez rizika i da se to garantuje zakonom i njegovim postovanjem. Mi nazalost, ne mozemo bez EU ekonomski. Tu niko ne bi smeo da ima dileme. Medjutim, prema Rusiji i ostatku sveta koji EU ne mirise, mi jednostavno moramo da nastavimo nasu politiku. Unija je nasa ekonomska stvarnost i buducnost, ali ne i prijatelj. A zna se vrlo dobro ko nam stvarno dobro zeli i s kim doveka kao brat s bratom moramo biti.

maja

pre 9 godina

Sta je bilo Rusofili, raspisaste se po ovom forumu. Braca Grci su do pre godinu dana galamila na sva usta, oni su cak imali I ogromne proteste protiv EU I USA, palili I njihove zastave. Ovde se osim forumaske kritike EU po sajtovima od strane ljubitelja Bacuska niko I ne cuje.
Grci, su dakle, mnogo ostrije I ozbiljnije protestvovali protiv Zapada, pa se sada vise ne cuju, ostadose u EU, izadjose iz krize.
Jednostavno oni ne vole Amere I EU, ali shvataju da ce okretanjem ledja Zapadu ekonomski totalno propadaju. Rusi sada ni sami sebi ne mogu da pomognu, Rusija je u ekonomskom kolapsu kao I rublja, I od njih nema nikakve pomoci, uostalom I za poplavljena podrucja su najvise donirale zapadne zemlje, a Rusi poslase ronioce I malo hrane. Upamtite Rusija nijednu zemlju na svetu nije izvukla iz krize pa nece ni nas.
Dakle, Vlada je dobila mandat naroda za EU, a nece se po forumima od strane Rusofila odredjivati zvanicna politika ove drzave.

Od Perencevica Dacicu i obrnuto

pre 9 godina

Kada bi mi imali snage da se resimo nasih lopova mogli bi da organizujemo zivot u zemlji i da niko ne moze da nas ucenjuje ! Nije istina da moramo da pristupimo EU, i nije istina da moramo da se grejemo na ruski gas ! Srbi nisu glupi a zemlja nije siromasna. Problem je samo u tome sto uvek dovodimo korumpirane lopove na vlast !

Vojislav

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

Gorivo kod nas nije skupo zbog ruskog NIS vec zbog nasih poreza i akciza koji cine pola cene po litru.
Srbija nikad neće ući u EU, novi šef EK je lepo rekao da do 2020 nema prijema novih članica, ovo je sve za dnevnopolitičku upotrebu i skretanj epažnje sa važnijih stvari.

mile

pre 9 godina

@ (Za EU, 20. novembar 2014 07:44)"
--------------------------------
Na zalost ovakvih shvatanja ima previse. Ovaj EU-covek misli da zbog Rusa gorivo u Srbiji nije pojevtinilo. Ovaj narod najvise iskoriscava sopstvena drzavna parazitska vlast. Svi ostali su daleko iza.

SRPKINJA

pre 9 godina

Neki kompromis mora da postoji.Ovakvo uslovljavanje nicemu ne vodi. Nasa saradnja sa Rusijom je od velikog znacaja za nasu zemlju,setimo se samo povlastica koje smo dobili za otplatu gasa.I u mnogo cemu drugom su nam izlazili u susret, ne vidim mesta sankcijama.Ali Vucic kao izuzetno inteligentan drzavnik,naci ce pametno resenje kada je ovako teska situacija u pitanju.Ne sumnjam u to.

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Patriotizam je poslednje utociste Juhora, Matijevica, Carnexa iz kojih stoje i prepakuju argentinsko meso Miskovic i M. Kostic

Vlajko

pre 9 godina

Srbija kao država koja vrlo dobro zna šta su sankcije, jer ih je u dužem periodu iskusila na sopstvenoj koži, mora da donese deklaraciju da nikada, niko i nikome u ime Srbije neće potpisati uvođenje sankcija. To je jedino ispravno. Tim pre što znamo da je narod ispaštao a ne vlast protiv koje su sankcije uperene i da će svuda tako biti. Dakle sankcije kako ih zamišljaju Ameri i EU su sredstvo kojim peru savest pred domaćim biračima bez ikakvih posledica po sankcionisanog.

Nesvesni sankcionas

pre 9 godina

Pa mi smo im nesvesno uveli sankcije odavno.
Ne kupujemo ruske proizvode
Ne idemo na odmor u Rusiju.
Ne oblacimo se po ruskoj modi.
Ne gledamo njihove serije i filmove.
Ne vozimo ruska kola
Ne koristimo njihove softvere.
Ne ucimo ruski jezuk
Ne saljemo decu na skolovanje u Rusiju
...al bar jos uvek pijemo votku i pucamo iz Kalasnjikova.

Milan

pre 9 godina

Ma nema od toga ništa.Kakve leve sankcije.Neverovatno je da su ovi iz Evrope poverovali da mi hoćemo u EU.Otrezniće se za jedno par godina.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Nasem se narodu neda da zivi bolje. Obrni okreni, uvek smo se nalazili na vetrometini sukoba velikih sila. I kao po obicaju uvek smo mi ti koji nagrabusimo. Ovom ucenom zapad hoce da nasteti Rusiji, a ne da nama pomogne. Mi samo sluzimo za potkusurivanje. Niti cemo ikad uci u EU, niti ce nam Rusija pomoci. Bili smo beda, i ostacemo. A oni ce svoje probleme resiti, jer su veliki i mocni. Mi kojem god carstvu da se priklonimo, isto nam se vata. Ej Srbijo!

dinamit

pre 9 godina

Iz izjava zvaničnika iz EU se zaključuje da su sankcije Rusiji "pitanje svih pitanja" i da je to vrlo dugotrajan proces!Ni jedna zemlja nije imala uslove pri pristupanju u Eu,kao što ima Srbija i na nama ispravljaju svoje greške.Smešno!

gladan sitom ne veruje

pre 9 godina

@MIlan

Slažem sa vama oko pravila i ulaska u tudju kuću. Ali stvar nije tako jednostavna.
Ko kaže da neću poštovati tvoja pravila, kada udjem u tvoju kuću. Ali dok sam ja napolju, pravila iz tvoje kuće ne važe.Kod tebe je ručak u 5, ali ja napolju ručam kad meni odgovara. Ja mogu da ti dam garanciju , da ću poštovati pravila tvoje kuće, kada jednom udjem, ali besmisleno je , da poštujem tvoja pravila, kada sam ja napolju, a ti mi kažes,ti sada moraš da ručaš u 5, pa ću te ja možda za deset godina pozvati na ručak kod mene.

Kiklop

pre 9 godina

Ako uvedemo sankcije Rusiji, uvešće ona nama. Pozmrzavaćemo se, privreda će stati, ali ćemo biti kandidati za EU. Gospodinu koji je ovo zatražio želim u životu sve ono što i on meni želi.

Raps

pre 9 godina

Mnogi kazu da nas EU pregovorima ucenjuje. Pa cemu pregovori ako cemo se ponasati kao da ih nije ni bilo a ocekivati pomoc od EU. Dvolicno sa nase strane. Drugo, kakve veze ima hocemo li se zameriti Rusima ili ne, posto nas vec sada treiraju kao da smo im se zamerili. Otvorite oci! Batalite se bakracha i kud sve komsije tu i mi.

Keni

pre 9 godina

Pravno se obavezala... zanimljivo stanovište, mogli bi o tome porpičati ozbiljnije, a onda se pozvati na rezoluciju UN 1244, i proveriti ko se za šta sve tu pravno obavezao!
Dakle nikom ništa, pravna obaveza=fraza za medije!
Takođe bi bilo potrebno tražiti objašnjenje ovog gospodina zbog čega uvesti sancije Rusiji (hemisko oružje, obaranje MH117, Odese...)?
Da li je moguće da je ceo svet zastranio, vodeći se ekonomskim interesom kao osnovnim principom svojih postupaka i odluka!?

Milojko

pre 9 godina

Mene više brine sledeće
1. povećan porez na imovinu 80%
2. povećano autoosiguranje 43%
3. trgovačke marže nebeska (jogurt je poskupeo 20% u poslednjih godinu dana)
4. poskupljenje lekova (najavljeno pojeftinjenje )
5. nenoramlne takse notara
6. završni udarac izvršitelja
7. nebriga o deci
8. smanjenje plata
9. ...
....
100. ....
EU me zanima tek posle rešenja 1-100 !

Mozda i ako ali ipak..

pre 9 godina

Priznajte Kosovo a neka vam ostanu izbeglice sa Kosova. Uvedite Rusiji sankcije i ostavite vasu privredu bez milijardu i pet stotina miliona eura. Pa cemo otvoriti neka poglavlja o prisupanju posle kojih ce te mozda u roku od 5-10 godina biti drugorazredni clan EU, ako se mi do tada ne raspadnemo.

Mikica

pre 9 godina

NašI mediji su se utrkivali pišući o tim sankcijama I upravo su dali šlagvort da se to pitanje otvori. Ako ne uvedemo sankcije biće gadno a ako uvedemo još gadnije. E sad novinare "pametnjakoviće I mnoge partijske radnike sa večernjim fakultetima" treba pozvati na odgovor....kako god okreneš narod je naj....

Dragan

pre 9 godina

Sta ovde nije jasno? Znaci mali smo i nejaki, shodno takvoj situaciji zapadnjacka "demokratija" nece odustati da nas k..a dok ne umremo. Sta su nam kroz istoriju radili, kako su nas unistavali, trebali smo odavno da im kazemo zbogom. Naravoucenije: jacajmo privredu te popravljajmo demografiju u protivnom nema nam spasa.

Ћезо рца

pre 9 godina

Будимо реални, погледајте Мађаре који зарад свог економског интереса не желе да се одрекну сарадње са Русијом. Како то да и Немачка није гадљива на руску гас? А ми чак и нисмо у том савезу држава, нити ћемо у скорије време (а вероватно и никад) то и постати. Или мислите да наци-фашизам звани ЕУ нема алтернативу?

dejan

pre 9 godina

pa dobro šta tu ima loše? ako je postepeno to znači da mi možemo da uvedemo sankcije tek kad postanemo punopravna članica eu!!! do tada imamo mi mnogo drugih stvari da usaglasimo sa evropskim zakonima,pravilima i standardima!!!! recimo po meni treba prvo da usaglasimo plate sa evropskim jer cene su odavno evropske i malo veće od evropskih!

rapunzel

pre 9 godina

Ovo se zove lomljenje svesti i tome se posebno pribegava kada treba da se progura nesto mnogo smrdljivo i nelegitimno. Secam se dobro Slobinih medija i klime za gutanje Vukovara, Oluje, inflacije, pa cnn i bbc oko bombardovanja, pa Kosovo, pa Sadam pa... muka mi je od svega i sve cesce razmisljam o tome da se povucem u najdalju selendru na nekoj nepristupacnoj planini, pokrijem blatom po glavi i stavim tarabu na sve sto se danas zove civilizacija.

Temerinac

pre 9 godina

Neka nas istog časa prime u EU, nekanam poprave sve srušeno bombardovanjem, isplate ratnu štetu, neka se sva imovina oteta od izbeglica vrati i neka nam nadoknade šteteu koja će nastati zbog sankcija koje Srbija uvede Rusiji. Na kraju neka nam vrate Kosovo i neka se sudi NATO za bombardovanje 1999.godine . Svakako da se treba suditi Hrvatskoj za zločine nad Srbima. Kada se ovo sve uradi onda da uvodimo sankcije Rusiji i da poštujemo njihova pravila.

nedjo

pre 9 godina

@ MIle

17,MILIONA KM2 ti nemas sta da vidis,ljudi idu samo da vide metro,treba dva dana,vise od deset milijona strnih radnika,ermitaz potrebno ti je 8 dana,
Jos jedan kojeg interesuje samo poreklo njegovih patika.

mrs

pre 9 godina

I treba sankcije. jer smo toliko mali a toliko prepotentni... kao civava. lajemo na sve a onda kad dobijemo po njusci kukamo. nadam se da će ovaj narod shvatiti da nam Rusi nisu prijatelji.

EU Citizen

pre 9 godina

Naravno, sedenje na dve stolice nikome nije dobro donelo, a, čak i ako apstrahujemo moralni aspekt, to jest ruske trupe i tenkove u Ukrajini, Miki Maus referendume i ćorave kutije, teror ruskih paravojski nad lokalnim stanovništvom koje ih ne podržava i gebelsovske laži ruske propagande, Srbija živi od EU i SAD, a od Rusije ima samo gubitke, pljačku i podršku najgorim udbaško-tajkunskim strukturama koje su upropastile ovu zemlju. Onaj ko prekine sramnu politiku podilaženja ovoj malignoj satrapiji i njenom grotesknom diktatoru imaće moj glas, pa makar bio i naprednjak :))

zoran

pre 9 godina

EU velika familija ravnopravnost jednakost u koju mi nikada necemo uci jer nas stalno uslovljavljaju.bilo da se radi o savetu evrope ili zahtevima pojedinacnik clanica unije pre svega mislim na suseda hrvacku koja i dalje poseduje histeriju prema svemu sto je srpsko cirilicne table u vukovaru pa do nekih slucajeva iz devedesetih . ko god da je na vlasti nije mu i nece mu biti lako tradiocionalno saveznistvo sa rusijom ce uzeti svoju ceni i da tako nije isto nam je bice neke nove razlike neki novi uslovi i tako u nedogled.treba biti pametan i mudar uzeti neke primere iz istorije i videti kako su neki drzavnici vladari reagovali i radili u slicnim situacijama jer istorija se ponavlja.

Za EU

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

Sany

pre 9 godina

Diplomatija je kljuc. Ali nema ozbiljnih likova ovde za to. Ultimatum je posledica dosadasnjeg nedelovanja pa šta uopšte se trvemo oko toga. To su dva zla, a ni jedno mi nije manje.

Rama

pre 9 godina

Ovo je provokacija koju nismo ocekivali od G. Hana. Nase je da ne damo nikome da provocira i ponizava Srbiju a pogotovu ne u Beogradu. Ja zelim da porucim G. Hanu da Srbija nece nikad uvesti sankcije Rusiji i ponovicu jos jednom da je realnost da je Rusija bratska drzava Srbije i da nikad necemo uvesti sankcije.

Milan

pre 9 godina

Otkačimo se već jednom EU!!!Zar do sada nismo shvatili da nam ne žele dobro i da nas zavitlavaju već 15 godina.Okrenimo se onima koji su nam naklonjeni i dobronamerni.

paris

pre 9 godina

Kad Srbi zabidze pa negledaju jos nigde onda stvarno imamo problem sa razumevanjem svatanjem,sta se uopste desava u Ukrajni.Ja poznajem prilican broj ukrainaca a vi gospodo srbi?Jednog dana ce neki putin doci i do nas i uzeti pola drzave.Pozdrav i pocnite da citate izvan Srbije pozdrav

@Jagoda@

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija ima kao glavni cilj pristupanje EU. S druge strane Srbija je mnogo puta do sada istakla da Rusiji neće uvoditi sankcije i da niko nema prava da je ucenjuje da to uradi. Najbolje bi bilo naći kompromisno rešenje, ne uvesti sankcije Rusiji ali se i pridružiti EU jer verujem da je tako najbolje.

srdjan

pre 9 godina

Mozda bi bilo ispravno da i mi sada njima postavimo nekoliko prakticnih kriterijuma za eventualno uvodjenje sankcija Rusiji: da nam EU garantuje uvoz svih proizvoda koje smo do sada izvozili u Rusiju, da nam EU garantuje redovno snabdevanje energentima (gasom, itd) koje smo do sada kupovali u Rusiji, da nam EU garantuje da ce odrzati obim investicija koji je do sada imala Rusija u Srbiji, da ce EU u vezi nepriznavanja Krima preispitati svoj politicki stav po pitanju Kosova imajuci u vidu da se ovde radi o dva skoro identicna slucaja i dva poptuno razlicita i nedosledna pristupa ...
Ako EU od nas prihvati ove sugestije onda cemo napokon dobiti jedan jasan i dovoljno jak signal da oni na nas sada ozibljno racunaju. Sve posle toga, pa i uvodjenje sankcija Rusiji, ne bi vise smelo da bude dovedeno u pitanje.

ja

pre 9 godina

kakvo bre Kosovo vise spominjete na taj nacin. Eto, i vi bi trebalo da postujete odluke buduce clanice EU, a to je da je Kosovo deo Srbije. Ko cini tu vasu EU, americki poltroni koji su inace u ratovima praviki teske genocide nad covecanstvom, zarad finansijskog interesa. Ma mi ne zelimo vas, a to sto su nasi politicari za ogroman novac koji sami trose, a ne na srpski narod, obecali svasta, neka ispune, ali bez nas. Sram vas bilo sa uslovljavanjima.

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Evo nas na tački usijanja, na tački odluke, na tački svetla ili tame!
Ako ovaj narod ima duše i srca više i ako uopšte voli ovu našu napaćenu Srbiju onda smesta treba da se uradi ovo:
1. zvanično prekine pregovore i odustane od pristupanja EU
2. uputi poziv Rusiji da razmesti vojsku u Nišu
3. otvori pitanje KiM u SB UN uz zahtev za povlačenje svih stranih snaga sa tog dela teritorija Srbije a onda da se dijalogom nastavi saradnja na reintegrisanju KiM uz najširu autonomiju
4. političkim sredstvima da se raspiše refenredum u Srpskoj do prisajedinjenja
5. vanredni izbori u Crnoj Gori, smena Mile Đukanovića, povraćaj Crne Gore u sastav zajedničke države novim referendumum

Milan Savic

pre 9 godina

ja ne bih uvodio sankcije Rusiji i malo zahladio odnose prema EU. Jos uvjek oni nas uslovljavaju za sve, kao namjerno da se izivljavaju. I nikada mi necemo uci u EU pa i da sve njihove zahtjeve ispunimo. Sledeci uslov da pravno zastitimo gej brakove, i jos mnogo takvih budalastina. Evo hrvati pre dva dana uradili u Milanu haos na tribinama i nikom nista, a Srbija ni kriva ni duzna najebe. Kada se pogleda neko ili svi nas ne vole i zele da nas nema na ovim prostorima.

objektivno

pre 9 godina

Nekoliko nepreciznosti gospodina - umesto Srbije i Kosova, Srbije sa Kosovom. Kljucna rec "postepeno" ce uskladiti citaj istom brzinom kojom nas vi postepeno primate u EU, znaci za jedno pedesetak godina bice i to uskladjivanje, mozda.

Miki Maus

pre 9 godina

Kada bi Vi pametni rodoljubi stvarno podrzali "Majku nam ili Vam" Rusiju, pocepali svoje putovnice i svi lepo emigrirali u istu, pa ova zemlja bi procvetala. Nebi morali da nam smanjuju plate, otpuštaju viškove i prodaju preduzeca. Čini mi se da bi nas odmah primili i u EU. Jer nebi bilo strokavih azilanata, neradnika i vucibatina.. Problem bi bio što bi otišli i politicari, morali bi da školujemo novu bagru.. Verovatno bi otišao i MEGATREND

Banned

pre 9 godina

Bolje ovako, da se zna na čemu smo. A ne da se razvlacimo na 2 stolice i sa Rusijom i oko Kosmeta. Da se to resi vise, da se zna sta hocemo. Da ni njih, a pre svega nas, naši političari ne prave ludim.

Igor

pre 9 godina

Ljudi, razmisljajte logicno. Srbija ako zeli da bude deo EU, naravno da ce morati uvesti sankcije Rusiji ako su sve i jedna clanica vec uvele. Ali Srbija danas nije deo EU i budimo realni, nece ni biti kroz narednih 5 god. Sta ce biti sa EU kroz 5 godina. Koja ce se prica odvijati kroz 5 godina? Ovo nasi novinari vole da malo laprdaju te namerno izvode reci iz konteksta ...

Balkanska posla

pre 9 godina

Eto baš nećemo da uvedemo sankcije. I šta ćeš nam sad? Da nas opet bombarduješ?
(Reuf Bajramović, 19. novembar 2014 23:37)

Nece vam on sada nista!
Ako hoces u sredjenu Evropu sredi prvo svoju drzavu, uskladi zakone sa sredjenim Evropskim zakonima. Ako neces u EU onda ne moras, nastavi da se divis Putinu, ostani gladan i radi za 300 eura mesecno narednih 50 godina!
Niko Srbiju ne tera u EU, trazila je sama da udje i prihvatila sva pravila koja vaze za sve ostale clanice EU. A vi kako zelite, nastavite da se inatite u svojim komentarima umesto da pokusate deci da obezbedite bolju buducnost.

Bane

pre 9 godina

Ako ste nam vi strateski cilj zato sto smo u Evropi ne znaci da treba da vas u d.... ljubimo da nas primite. Vucic koga ni najmanje ne gotivim je rekao da nikoga nece cak ni da pita kada planiraju da otvore prvo poglavlje o pregovorima jer nece nikoga nista da moli, ocekuje da drugi vide koliko se trudimo i to postuju. Ovo nije postovanje, ovo je prozivka i ucena. Takodje Vucic je rekao da Srbija treba da se okrene samo svojim interesima a EU kada dodje dosla je. Ovo nije u nasem interesu. Ako cete opet da nam uvidite sankcije, pretite, izolujete, bombardujete izvolite. Ja svoje dedove nikada nisam upoznao, znam ih samo sa slika u uniformama i svi su izginuli za ovo nase parce zemlje Srbije. Mi smo siromasni a vi ste bogati, skidam sesir za to, ali makar koru hleba zvakao nedam ono zasta su moji dedovi ginuli. Ako hocete posteno i sa razumevanjem moze, kvarno i kurvanjski e vala ovde nikad nije moglo i ne moze. E ja cu i da pecem rakiju, i da kiselim kupus i da topim cvarke i da pravim kobasice i da susim sunku i da okrenem prase za Bozic i nece mi za to kao kod vas trebati dozvola i tehnolog. Zbog otimanja Kosova sada imate problem i u Spaniji, i sa Ruskim zemljama a vala i vama ce kelner da podvuce crtu, nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa. Ova vlast je pre izbora rekla u Evropu ali sa Kosovom i sa dobrim odnosima sa svima (znaci i sa Rusijom) ako se nesto u medjuvremenu promenilo molim referendum ili nove izbore.

steva

pre 9 godina

ko bre da uvede sankcije rusiji ... pa rusija je za nas kao stariji brat ... od strica ... koji kad nas bije neki veliki klipan ne može da dođe da pomogne jer ima termin u teretani ...

Александар Џунић

pre 9 godina

Прво чланство, а потом да размислимо. Шпанија није признала Косово, а и даље је у ЕУ и нико јој не прети санкцијама. Ђубрад!

martin

pre 9 godina

Ovo mi lici na metodu kojom je Cigo ucio konja da zivi, a da ne jede. I kada ga je naucio, konj je lipsao od gladi. Tako EU tretira nas Srbe.

Ljubo

pre 9 godina

Srbija ne moze da uvodi sankcije Rusiji jer joj je Rusija jedino oruzje u borbi za njen suverenitet na Kosovu i trziste od kojeg trenutno zivi. Kosovo ste nam oteli bas vi USA i EU i prema nama idete konstantno djonom bez obzira na demokratizaciju naseg drustva, jer nema vise Slobe itd. I sad kad vam je u ovom sukobu u Ukrajini kojiem ste u vecini i sami kumovali ponestalo ideja kako dalje, sad ste naumili da stiskate nas da mi uvodimo sankcije Rusiji jer vas to nista ne kosta, sad je to tema, to je po vama ono sta ce naterati Rusiju da popusti da joj se uvali Nato uz granicu, da joj sutra NATO propusta gas do EU, gospodo ovo je smesno. Ako insistiranje na nasoj poziciji znaci usporavanje ka EU neka bude. Jer na kraju dana kad sve prodje treba i sami sebe u ogledalo da pogledamo.

amer

pre 9 godina

Smuči mi se od ovih ovde komentara, pa bre, svi koji imaju malo pameti znaju da je ova vlast pogubna za sistem. Svaka vlast je smenjiva, ova će vrlo brzo pasti.

Pera

pre 9 godina

Ne ne,ovo ljudi moji poprilicno pocinje da iritira,ovo postaje jedna shizofrenija a narod ko narod,sludjen,gladan,bez posla,ovi na vlasti takodje pojma nemaju sta rade,nestrucni,neobrazovani i mislim da se nema vizija sta dalje.Moze da prica ko sta hoce,ali u ovoj shizofreniji kakva vlada coveku samo ostaje da je pristalica teorije zavere da su svi protiv nas. A ni sama eu nema pojma sta bi,te kosovo nezavisno,te nije,te ne smeju da kazu,te smeju da kazu,te kazu,te mozete u eu ako priznate,te ne morate,te bicete do 2025 te necete,te im putin fasista,te nije,te sankcije,te morate,te ne morate,te morate da se uredite da bi nase vajne kompanije dosle da vam pokazemo kako se posluje i da uzmemo koju kintu a bice i za vas i tako u krug i na kraju kazu ovi nasi izracunali da ce nas 2050-te biti 2 miliona manje. Sto smo stara nacija sto mladi pobegose,I kad pogleda covek,sta ce nam i EU i putevi i skole i kuce i zgrade i avioni i kamioni kad to nece imati ko da koristi. A ovi nasi vlasto-drzci ko goj svi vladari,alavi,sujetni i misle da nesto znaju.A i ja evo upadoh u ovu shizofreniju koju pominjah u pocetku komentara pa sve ovo ispisah!Ne znam sta mi bi!

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Da li je narod Srbije upitan šta misli o svemu ovome? Nije li to demokratija? Volim svoju zemlju i znam da možemo skoro sve sami postići i bez licemernih i obavezujućih "prijatelja".

n.n

pre 9 godina

Srbija definitivno treba da pocne krojiti sama svoju politiku, od ,,uvlacenja,, EU i Rusiji nema nista. Na uslov postaviti uslov, na zahtev odgovoriti zahtevom, a ne cekati da nam neko nesto izda, odobri ili pokloni, naravno, sa kamatom!

Crni Gruja

pre 9 godina

Na ovom sajtu preovladjuju rusofilski komentari jer su svi sposobni gradjani otisli na zapad. Ovde su ostali oni koji su jos onda kada su ih Rusi doveli u Beograd, oteli stanove i kuce od onih koji su bili protiv Rusa i proterali ih ili pobili a pritom zauzeli sve busije u drzavi. Sve su to ostavili svojoj deci koja i danas vladaju i pisu te rusofilske komentare jer ako se uvede neki normalan sistem, morali bi da ostanu bez svega toga. A da rade nisu navikli. Da ih neko stavi na neku pravu liniju u nekoj pravoj fabric, svi bi pomrli od soka. Navikli su da idu u neke kancelarije na neke virtualne poslove i da pisu svoje komentare u korist onih koji zajedno sa njima i danas pljckaju Srbiju.

Nex

pre 9 godina

@Mile

Da li zaista mislis da u Rusiji nema sta da se vidi??? Auuu prijatelju, da se razumemo, za EU sam, ali takvo istorijsko, kulturno i prirodno bogatstvo, malo gde ces naci. Sto se tice toga koliko nasih radnika radi u RUS, pa sve sto vredi a bavi se gradjevinom radi tamo. Vise od 50000 ljudi.

pleme

pre 9 godina

Kako da uvedeš sankcije nekom ko je na ,,bilo koji način,, bio uz tebe kroz istoriju i versku i krvnu srodnost ??! I još to traže oni koji su bas bombardovali i oteli Kosovo ?! Pa ovo je sramota od Eu unijata, oni te jedini uslovljavaju, a nisi deo njih ..večito hoće da nas zavade ! Nikad sankcije Rusiji, bar od mene ne!

zoran

pre 9 godina

Barem 70% punoglavaca u Srbiji Berlinski zid nije obavestio da je srušen pre četvrt veka. I nisu svesni ko trenutno u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. I nisu svesni da to Srbi NE MOGU da promene pa "da se svi u so pretvorimo"...
Tu ubrajam i Koaliciju koja je ovog trenutka na vlasti.

Ap0calypto

pre 9 godina

Ahahahahahahahahaha, a nije obaveza veca plata? Bolje zdravstvo? Vece penzije? Manja cena goriva? To nije obaveza? Nego sankcije sto ste nama dali?????? ZIVELA RUSIJA !

daniele

pre 9 godina

Ok, ajde da se vise ne igramo corave bake. Ne zelimo u evropsku uniju! Zelimo uniju sa Rusijom, koja nas nije nikada bombardovala, koja nije izmisljala Racak i ostale stvari da otme Kosovo i izgradi Bondstil na istom. Ne zelimo ucenjivanja. Zelimo da vam prkosimo i tako ce da bude dok nas ne poubijate, do poslednjeg!

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Мислим да ће увођење санкција Русији бити последње што ће ова власт урадити.

Super

pre 9 godina

Nije Srbija identifikovala ulazak u EU za svoj cilj nego joj takav cilj nametnut. Evo i kako ako komesar već ne razume tu "metodologiju". Prvo je zemlja razorena sankcijama, izolacijom, bombardovanjima, kriminalnim privatizacijama, dodelom koncesija i monopola stranim kompanijama pod sumanutim uslovima, uništavanjem i ono malo solventnih firmi koje su preživele sve prethodno pomenuto sve dok nismo postali poslednji bednici u Evropi. E onda su se aktivirali promoteri evrointegracija u vidu potkusurenih političara koji su ispirali narodu mozak mantrama kako je EU raj na zemlji, kako ćemo dobiti stotine milijardi za razvoj a gladnog je najlakše prevariti. Investicije, fondovi, grinfildovi, krediti... sve je na kraju završilo u džepovima nekolicine privilegovanih nakupaca, narod je i dalje bedan i nezaposlen a vlast pristaje na sve samo da bi EU udelila novi kredit pod neshvatljivim uslovima. To nije identifikacija cilja, to je cilj očajnika. Kad Srbija uvede sankcije Rusiji ja se odričem srpskog državljanstva.

Ivan

pre 9 godina

Eto. Dok Nemačka, Španija, UK i Francuska izvoze za miliarde (automobili, mašine, tehnologiju) u Rusiju svakog meseca nama bi sad podmetnuli da uvedemo sankcije pa da i ono malo šljiva ne možemo više izvesti u Rusiju.

Mnogo nam dobro misle.

Madagaskar

pre 9 godina

Nisam rusofil ali izgleda da se demokratija u EU svodi na apsolutizam i zavrsnu rec glavonja iz glavnog borda BRISELA...tako da danas je ovo sutra ce nam reci da ne smemo da imamo vise od 1 deteta ili da moramo da legalizujemo pedofiliju itd...
Ja necu u takvu uniju, ziveo sam tesko ceo zivot nemam sta da izgubim ako i ne udjemo u taj krug licemera...

Muenchner

pre 9 godina

Ajde više recite jasno i glasno NE EU, kad toliko dramite oko toga! Ajde, šta čekate? Što uvek glasate za pro-evropske stranke? Naterali ste Dačića, Vučića, pa i Tomu Diplomu i Vulina da se gnjave po Briselu - da li je neko toliko lud da misli da su oni to hteli? Nisu, nego ste ih vi naterali na to! Da, vi! Da, naterali! Recite NE EU, i videćete kako će se oni brzo vratiti na priču iz 90-tih.

Šta kažete, nećete priču iz 90-tih? More, kad odrastete, odlučite se. Do tada, TIŠINA TAMO!

josif

pre 9 godina

Danas sankcije Rusiji,sutra clanstvo u NATO,posle toga poslace nasu vojsku da napadne Rusiju pa mi vise nismo ni banana republika MI SMO KOLONIJA a ova Evropska ga*ad nas svakim danom toliko ponizava da to postaje ogavno...i mi zelimo u EU????

Raka

pre 9 godina

Treba gospodinu Hanu objasniti da Srbi nisu hladne mašine koje se drže zakona kao pijan plota. Mi imamo široku slovensku dušu i interpretiramo propise u humanističkom duhu, kako nam najbolje odgovaraju. Ako nađemo da nam neki propis ne odgovara, to je zato što je nametnut od strane zapada koji sve gleda kroz efikasnost i novac. Mi negujemo tradicionalne porodične vrednosti, a Rusi su nam kao bliski rođaci, recimo drugo koleno sa majčine strane. Zato Srbija neće uvoditi sankcije bratskom Ruskom narodu, pa makar bio tamo neki potpis na nekom papiru. Papir i inače trpi sve.

Drago

pre 9 godina

Prekinuti pod hitno o pregovore za ulazak u EU.
Pozdraviti ih i kud koji mili moji?
Ovo je cisto izivljavanje nad Srbijom koja nikom nista nije uradila..
Siguran sam da ova vlada nikada nece dati sankcije Rusima!!!

Miki

pre 9 godina

1. EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji.
2. Srbija kaže "NE"
3. EU uvodi sankcije Srbiji
4. Srbija uvodi kontrasankcije:
- nećemo isporučivati gas Evropskoj uniji
- slaćemo svako malo ratne avione i podmornice, da ih nerviramo
- okrenućemo se saradnji s Kinom s kojom se graničimo
- a i inače nam ne smeju ništa jer imamo nuklearno oružje

posaljite bre jednog normalnog da ga narod izgotivi

pre 9 godina

kazu komentari uvedite sankcije rusiji ,a ne razmisljaju da na primer moja majka posle godina rada na pijaci jer je dobila otkaz u firmi odmah posle 2001 prvi put dobila posao gde sortira jabuke za izvoz u rusiji i ima posla i sva je hepi kad dodje kuci jer i ona ubacuje novac u kucni budjet,ali sad mi treba da drmnemo sankcije i da moja majka ponovo sedi kuci i podrzava eu,drugi kaze niko nas ne tera u evropu pa ni ukrajinu nisu terali pa pogledaj nasta danas lici,mislis da eu ne bi podrzavala obraz i kod nas samo da smo na eu putu,
i dokle ce ovi iz eu da salju ovakve sarlatane koji verovatno i ne zna bar delimicno istoriju ove zemlje i da ne sme tako agresivno da pristupa ovom narodu nije ni prvi,a nadam se poslednji,koji je hteo ovde da izigrava gazdu

Srdan

pre 9 godina

Za početak utvrditi, dali nam je stvarno strateški cilj pridruzivanje uniji?
Želimo li stvarno u društvo sa onima koji su nam otudjili deo avlije?
Oni verovatno razmišljaju, ako smo toliko ludi da želimo, onda ćemo možda i pristati na svaki njihov perverzni zahtev. Čisto da testiraju koliko smo očajni.

i.j.kv

pre 9 godina

Koliko juce sledila je udarna vest na vasem sajtu B92 gospodin Han"NISAM TRAZIO SANKCIJE RUSIJI"....a evo vec danas gospodin kaze da trazi jer se navodno Srbija obavezala na to raznim potpisivanjima pristupnih ugovora...KO LAZE OVDE?Ko vise laze i obmanjuje ovaj narod.Neka vlast ove banana drzave objavi da smo protektorat zapada,da na kolenima mora da idemo ka EU i da jasno narod zna sta ga ceka.Koliko sinoc Premijer ove zemlje objavljuje da Srbija NECE ni pod kakvim uslovima i okolnostima uvesti sankcije Rusiji.Pa jel to nije dovoljno ovim Evropskim komesarima i politicarima da shvate da svaka dva dana to ne traze.Pa na red ce doci da se od Srbije trazi priznanje Kosova jer ce i to stajati kao uslov za clanstvo u EU.Pa na red ce doci kada EU I SAD zarate sa Rusijom da Srbija mora da objavi rat Rusiji....sta sve to znaci,sta sve to treba Srbiji.Da sama sebi pristajanjem na uslove kojih je bar od 95.god.do danas bilo jedno 1000 i da ih sve ucini opet ce doci jos jedno 1000 ucena i zahteva od tako dragih prijatelja sa zapada.Koliko god pokusali da sakriju nezadovoljstvo naroda Srbije sa EU,koliko god nas ubedjivali da idemo ka EU da mi sve to radimo jer smo primorani i dugujemo milijarde Eura pa zato nasa vlast tako i radi tako i govori.Ali narod nije glup,narod jos uvek shvata da su prema nama bezobrazni,da nas ucenjuju,da nas uslovljavaju kao ni jednu svoju clanicu pre i zato je jos uvek velika vecina u Srbiji protiv ulaska i tako ce i biti.Samo ce se ta brojka povecavati.

Stefan

pre 9 godina

Austrijanac nam odredjuje spoljnu politiku, Arapin kupuje njive i gradove, Albanac nam drzi slovo u Beogradu, Hrvat nas ucenjuje, Italijan izrabljuje..
Grabez i otimacina. Pomrecjemo silovani, gladni i izmuceni zarad Evropske unije. Necjemo pristupiti jerbo nas necje ni biti.

U zdrav mozak

pre 9 godina

Vest u utorak 18.11. 2014 (B92):
"Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.
"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.


Jeli to ta "ozbiljna" i "stabilna" EU? U sta mi to ulazimo ljudi, pobogu. Ista prica je bila i sa Kosovom. Odvojeno, odvojeno, odvojeno - uslov. Koja banada lažova, hipokrita i kriminalaca. Jedino politicko zadovoljstvo (a bio sam politicki pasivan) koje imam je, da evropske birokrate vise nikada ne prismrde Srbiji. I glasacu za bilo koju stranku - desnicarsku, levicarsku, marsovsku - samo da je protiv te nakaradne tvorevine.

cana

pre 9 godina

Dakle ovi Nemci Uveli sakcije gube pare Nikada vise nece u Rusiju da izvoze sto su pre sankcija pa ako vele da zabrane drugima Srbija ce da napravi pare na izvozu u Rusiju I Kinu hrane a ne da se zaduzuje I da bankrotira ko Grcka I SPanija

EU citizen^2

pre 9 godina

@danilo,
samo naivan trazi raj i veruje da ce neko drugi resiti nase probleme. Ali, izborom Rusije nase drustvo se nikada ne bi promenilo ni modernizovalo. Jednostavno ko hoce napred za njega u ovom vremenu EU nema alternativu.

evropejac

pre 9 godina

i treba uvesti sankcije rus. kao oni nama.EU nas je uvek podrzala...koliko je samo milosrdnj andjeo kostao poreske obveznike u EU ,,nezahvalni srbi,,.samo ostro sa zahtevima sav narod sa odusevljenjem ce to prihvatiti ,zatvorite severni tok neka umru od gladi ti antiglobalisti.bravo za EU.

sasa jokic

pre 9 godina

Obzirom da prenose Novosti (Bekova novina) ja bi dva puta proverio prevod. Druga stvar je, mi smo poslednjih 30 godina pod uticajem Rusije, od vojske, crkve, preko akademije pa do svih sluzbi, i da se preispitamo kako smo ziveli? Ratovi, beda, ubistva, tajkuni.....
Vreme je da zatvorimo tu stranicu, ali bojim se da ne odreaguju kao sa Zoranom Djindjicem i opet nas bace u kazmat!

Mile

pre 9 godina

A sta nam rusi dali I sta imamo od rusije. Vidim svi idu na letovanje I zimovanje u rusiju zato sto ima mnogo toga da se vidi
Ili mozda svi idu u rusiju da rade zato sto su mnogo bolje plate
Ne glupirajte se ljudi kakva Rusija I kakvi bakraci
Kad evropa pocne da investira u srbiju tad cemo da progledamo
Rusi nasa braca(sto ni neki rekli) bi smo da nas ojade
Nek nam je bog na pomoc

bgd

pre 9 godina

Koliko god neko voleo EU, ili ne, oni su u pravu. Cilj naše države je članstvo u EU...molim lepo. Fora je u političarima koji idu linijom manjeg otpora, prihvate anti-ustavni 'Briselski sporazum', pa posle pozovu Putina i glume patriotizam. Zalažu se za celovitu Ukrajinu, pa onda pošalju poslanike u Donbas da nadgledaju izbore DNR. Rade NATO vežbe, ali rade i sa Rusima neke vežbe. Kukavičluk da se prelomi, kojim smerom krenuti.

Pera

pre 9 godina

Naravno. Mora sa se ispoštuje ono što je napisano. Kako su Rusi ispoštovali sve što su potpisali kada su nas bombardovali? Sankcije lepo pa neka probaju ono što smo i mi 90tih.

nislija

pre 9 godina

@sinisa
demokratija je vladavina naroda ( demos - narod ), vladavina vecine naroda. Ukoliko vecina naroda clanica EU smatra da treba uvesti sankcije Rusiji, a mi tezimo ka uniji, logicno je da se i od nas to ocekuje. Nije nametanje misljenja ili uskracivanje volje, vrlo je jednostavno; ako hoces u EU, radi kao sto radi i vecina. Niko nas ne tera da pristupimo a jos manje moli. Jesam za EU ali nisam za sankcije Rusiji i tu na snagu treba da stupi diplomatija koju nemamo, jer su za to potrebni uceni, skolovani ljudi. Sa sega mega diplomama stice se zvanje, ali ne i znanje tako da samo cekam dan kada ce trebati konacno da se "izabere strana" da vidim sta ce nasa vladajuca elita da uradi.

Cobra

pre 9 godina

Treba da udarimo sankcije Rusiji.Što mi da budemo veći Rusi od Rusa.
Kad Rusi pravdaju aneksiju Krima Kosovom,i isto to Kosovo podržavaju da učestvuje na Olimpijskim igrama,što bi sebi pravili problem sa EU.

Raja

pre 9 godina

Trebalo bi da se okrenemo samo Rusiji, od EU nema nista, ako pristanemo na uvodjenje sankcija Rusiji, sledece sto ce traziti je da priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu. Jednostavno, necemo u EU!

ema

pre 9 godina

Moze kad nam daju milijarde eura da nam nadoknade stetu kao sto svojim clanicama moraju. Ma ovo je skandal i po prvi put kazem nek se nosi EU . Kakvi god da smo nesposobni i prevaranti, ovo je dno ine treba nam. I ovako smo gladni, sad jos da se mozda svi poubijamo?

Ja licno ne verujem u Deda Mraza.

pre 9 godina

Nisam ni ja da se sedi na dve stolice, ali pre nekoliko dana mediji su nas obavestavali da tacke poglavlja za pristup toj EU nisu ni otvorene, jer toboze neke zemlje se ne slazu i postavljaju nove uslove. Ocekuje se od Srbija da bude Deda Mraz i da ispunjava zelje.

Lav

pre 9 godina

Ista taktika kao i "morate/ne morate" da priznate Kosovo. Sutra stize demanti na ovu vest, pa za 5 dana novi ciklus. Nista novo nisu smislili godinama..

igor

pre 9 godina

Nisam za sankcije Rusiji, ali sta se svi kao ovde iscudjavate, ako hocete clanstvo u jednoj medjunardnoj organizaciji EU, onda morate da postujete njena pravila. Tj. prosto ako trazite da Vas neko negde primi, npr. u stan, morate postovati pravila domacina, svidjalo se to nama ili ne.
Zato ovo nije nista cudno i ocekujem uskoro uvodjenje sankcija Rusiji, jer je to samo manje zlo, propali smo u svakom slucaju, ali ne zaboravite da je EU ekonomski mnogo mocnija od Rusije, koja sada ekonomski veoma strada, rublja je dozivela kolaps i Rusija ce vrlo brzo i sama morati opet da se okrene saradnji sa Zapadom jer ce ekonomski propasti.
Ne zaboravite i Grke, koji ne mogu da smisle Amere, ali ipak clan NATO i EU I na kraju i pored velikih protesta i galame ostadose u EU i izadjose iz krize.

Gruzanin

pre 9 godina

Ime i prezime lici na nemacko, a mozda i nije. Ali ovo jeste : 1914 - austrougarska kaze " Srbija mora da prihvati sve uslove ultimatuma ", 1941 - nemcuge kazu : " Jugoslavija ( Srbija ) mora da prihvati sve uslove ", 2014 - opet nemcuge "'Srbija mora da prihvati sve uslove ". Kontinuitet postoji, samo slep ga ne vidi. Ovo je MOZDA uslov za otvaranje prvog poglavlja, a ima ih 35? Sta ce tek biti do kraja? Kao i uvek krecu prvi nemcuge, pa ce onda uz njih slepaju bugari, madjari, hrvati, slovenci . . . A tek kad se ukljuce nizozemci, englescici, litvanci, . . . Da li treba biti lud pa sve ovo progutati? I za sta? Nisam rusofil, gledam svoj dzep, ali moram i da mogu da se pogledam u ogledalo. Jedini spas je javnost pregovora sa bilo kojim ucenjivacem iz nemacke!

lesa

pre 9 godina

Čekam da vidim kako će srpska Vlada da uvodi sankcije Rusiji i šalje Šešelja nazad u Hag. To će biti upisano u istorijske udžbenike koje će naša pokolenja izučavati. Naravno, ako pokolenja bude!
Jer, Srbija nema alternativu!

Prvidno demokratski

pre 9 godina

Znaci zelite da vam budemo vazali? Mislim oni moderni, demokratski... Da li je jos nekom cudno sto samo mali broj drzava odlucuje a ostali prate?

bgd

pre 9 godina

"Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU..."

Po ovome, ako EU odluči da zarazi ebolom Afriku, Srbija mora da se složi, ako EU odluči da stanovnici Srbije treba da izvrše harakiri, Srbija mora da se složi?

Ovo definitivno nije EU kojoj su građani Srbije hteli da joj se Srbija pridruži.

danilo

pre 9 godina

EU nije raj i ima poneku ozbiljnu manu.
Rusija nije pakao i ima poneku ozbiljnu vrlinu.
Dolazi vreme da se zauvek odlučimo jer ova kriza sa Ukrajinom neće proći za deset godina, to sam ubudjen.
I drago mi je da je došao čas, pošto je ovo sudar dve logike i dva načina života a stanje kod nas, gde se pokušava istovremeno spojiti ono što je nespojivo, sve više postaje šizofreno.
Zato hitro ka punoj svesti i ka našem najvećem interesu: boljem životu gradjana i većoj demokratiji!
Ako većina misli da je to Rusija, nama manjini onda ostaje pasoš kao sredstvo borbe.
Ako većina misli da je to EU, Rusija će bratskim zagrljajem prigrliti svoje rusofile?
I da stavimo konačno tačku na tu temu.

salas u velikom ritu

pre 9 godina

Podsticanje paralelnog napretka u vezi ukljucenja Kosova i Srbije u EU,...uvodjenje sankcija Rusiji,...nema balansiranja i femkanja tamo-amo...
Daje se na znanje, daje se na znanje...

eto, samo moja dva pfeninga

pre 9 godina

Uzimajući u obzir okolnosti i šta misli velika većina u Srbiji, ovim pritiscima samo otežavaju Vučiću. Ako je njihov pametnije im je da ga ne guraju da razotkrije takvu sumnju. Ako pak nije, samo će ga oterati još bliže Rusiji. Kako god bilo, takvi pritisci i ucene su kontraproduktivni i za onog koji ih vrši.

ZokyNBGD

pre 9 godina

Ma m*rš bre ucenjivači bezobrazni! ajmo lepo referendum pa da vidimo koliko nas hoće u to društvo licemera, treba jednom da shvatimo da ta famozna EU nije napravljena zbog nekog opšteg napretka nego isključivo zbog pljačke malih i siromašnih, za račun bogatih!

miki

pre 9 godina

Toliko mi je bilo mucno i tesko da procitam ovu vest. Jedva sam je procitao celu. Sta mi je sve proslo kroz glavu za ova 2min citanja, to je strasno. Sta rade ovoj nasoj lepoj zemlji i nasim ljudima. Zar smo toliko bitni toj uniji. Zar ne mozemo samo da se smeskamo i kosimo nase livade, secemo nase sume, vadimo nas ugalj, muzemo nase krave, grickamo slamcicu ispod nase kruske, da citamo nase pisce, da jedemo nasu hranu, da se kao nekada igramo sa nasom decom iza zgrade, na livadama, da plastimo seno, da pravimo herbarijume, da gledamo Branka Kockicu i Poletarac, da slusamo Boru Dugica...

odoh da ga pustim da mi svira malo :)

Srba

pre 9 godina

Ta EU se stvarno polako raspada. Ako imaju I grama mozga, a zele da nas drze ne smeju vise ni pomenuti Srbiji sankcije prema Rusiji. Da li ih je neko obavestio da ce ovde izbori na prolece I da ce narod glasati za proruske snage, a da im "Upravnik" Srbije ima mozda jos samo podrsku onih sa dva grama mozga kojima kupuje cokoladu za dorucak.

Propagandista

pre 9 godina

Moli se agencija Beta da ubuduće proverava sadržaj i kvalitet izjava, prevoda i da urednici pregledaju sadržaj pre objavljivanja.
Neozbiljno je da za 24 časa ista agencija objavi dve dijametralno suprotne izjave iste osobe, bez ozbiljnog osvrta i obrazloženja na to koja je tačna (greške su uvek moguće).
Ukoliko objašnjenja ne bude, čitaoci će steći sliku da EU nema doslednu politiku i ovo će biti greška koja će EU koštati jedne članice (Srbije), ugleda, uticaja i budućnosti. Ovo je naprslina od koje se na kraju sruši zgrada, ne zato što je Srbija neki važan faktor, nego zato što političar iz najuticjanije države EU ne sme sebi da dopusti ovakav propust.
O potpaljivanju javnosti u Srbiji ne treba ni govoriti...

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

ma sta mi rece jos da priznamo kosovo i izvinimo se vama sto ste nas bombardovali. kosovo ide na olimpijadu po vasem nalogu a vi se borite za celovitost ukrajine. more mars st..o bezrepa.

Deks

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo iznenađenje i svakom ko se malo bolje razume u politiku jasno je da zemlja kandidat za članstvo u EU mora uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU. A u Srbiji je političko stanje u skupštini takvo da je ubedljiva opcija za pristupanje EU a takođe i građani su uvek bili za to. Prema tome tu nema pogovora, to se mora uraditi. Taktika naše vlasti je verovatno u tome da tu odluku odloži nadajući se da će se ukrajinska kriza razrešiti i da će EU ukinuti sankcije Rusiji, ali to nije na vidiku u dogledno vreme zbog vlasti u Rusiji koja stalno traži nove neprijatelje. Ukoliko naša vlast smatra da bi "milijarde eura" bile izgubljene u slučaju uvođenja sankcija Rusiji neka o tome razgovara sa Briselom i neka pokuša da za to traži kompenzacije od EU fondova.

JohnnyZ

pre 9 godina

Kao što Putin nama u vezi sa gasom uvodi restrikcije uz konstataciju da možemo biti prijatelji ali ne možemo time trgovati, tako bi smo i mi sada trebali da postupimo. Ali ne, mi nećemo to uraditi, imamo obraza, mi smo Srbi ponosni i deblji kraj nas uvek čeka šta god bilo u pitanju.

aleksa

pre 9 godina

Jbg u pravu su. Ako hocemo da budemo deo neke zajednice onda moramo da se usaglasimo sa onim sto oni kazu, ne mozemo samo pare da uzimamo a nista da ne dajemo. Ne kazem ja da je odluka da se uvedu sankcije Rusiji ispravna, vec samo kazem da ako ocemo u Uniju moramo da shvatimo da mi postajemo deo jedne zajednice, a ako se vec ne slazu sa stavovima EU, onda ne treba ni da ulazimo unutra

bivsi

pre 9 godina

E ne moze Srbija da jede s dvije kašike. Da mu okrene ledja Rusiji je prvi uslov. Drugi je da prizna nezavisnost Kosova. Tada ce i Rusija biti za nazavisnost Kosova. Mislim da sam korektan, sta vi komšije kazete na ovo. Samo minuse nemojte da lupate!

и тачка

pre 9 godina

ма немате ви господине појма,ја верујем Њему и само Њему,Њему се клањам и бићу као Он...

sinisa

pre 9 godina

znaci demokratija je pravno uskladjivanje, ne pravo na sopstveno misljenje. trebaolo bi napraviti referendum na temu sankcija i pridruzivanja

paki

pre 9 godina

ahahahahaah pa vi ste totalno prolupali gospodine sekretaru. Narod Srbije se nije obavezao pristupnim pregovorima niti zeli u EU. Hocete referendum , pa da bude crno na belo

seljadin

pre 9 godina

pa NATO je novi IB inform biro iz najgorih staljinovih godina... doduse po nas su gori od Staljina, Staljin nije oteo nasa rudna blaga na Kosovu...

Goxy

pre 9 godina

Iskreno, toliko su nam zamazali oci sa ovom "evropom", voleo bih da se raspise referendum. Ne zelim da nas neko ponizava, zarad ulaska u Uniju 20 godina od smene Milosevica.

Стеван

pre 9 godina

Признајте Космет, окрените леђа Русији, а онда ћемо ми полако да вас поједемо!
Порука у преводу.

DM

pre 9 godina

Hhhmm.. Šta ovo bi?! Pa Lazare?... Ovaj.. Vučiću? Kojem ćeš se privoleti carstvu? Poruke koje si slao su kako reče jasne i čvrste i ovo i ono al ovaj nas lepo isproziva i Vulin na zakuka uzalud. Rusi daleko, Arapi još dalje a Nemac voli da jaše samo poslušno kljuse ili odmah tera to u kobasice..

Pera

pre 9 godina

Ovaj tip je pre neki dan pričao da ne traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Sta se promenilo za dvadesetak sati ne znam, ali sad očekuje suprotno, pa mi se čini da je ovo od početka namera, a da je juče samo omamljivao Srbe. U svakom slučaju, ovo je tipična EU/USA ucena, gde ni EU ni USA neće preuzeti odgovornost za posledice po Srbiju.

Evropska budućnost

pre 9 godina

Sankcije EU nisu "obaveza Srbije", bar ne do članstva, već pritisak EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
Vreme je da stvari nazovemo pravim imenom, vreme floskula je prošlo. Nadam se da će Brisel ovo uskoro shvatiti, što pre, to bolje.

ja

pre 9 godina

a u drugoj rubrici divan tekst o analnom seksu... procitajmo ga svi, da lakse svarimo nove "preporuke EU" (nisam bot ni nista, ali ovo je vec smesno, postajemo playground za Rusiju i EU, bole ih ona stvar za nas...)

Fica

pre 9 godina

Zele da na trik foru rese status Kosova jer ako uvedemo sankcije Rusiji oni ce priznati Kosovo. Posebno sto bi to bio poklon Rusiji jer njima sada kad su se okoristili i odgovara da licemerno priznaju Kosovo a to zadovoljstvo ne smemo pruziti ni jednima ni drugima (ako Rusija zeli da zabode noz u ledja neka to radi na svoju savest). Kratko reci da zbog dvostrukih arsina i problema nepriznavanja suvereniteta Srbije od strane EU clanica nismo u mogucnosti da uvodimo sankcije Rusiji. Kada zapadne zemlje priznaju suverenitet Srbije onda mozemo da pricamo. Kako god siguran sam da od uvodjenja sankcija nema nista jer Srbija nije u istoj poziciji kao bilo koja druga zemlja u Evropi i to bas zahvaljujuci dvostrukoj politici EU drzava.

uskok

pre 9 godina

Opet ovaj Han Solo...Kad budemo na 1 godinu od ulaska u EU, onda pritišćite braćo, ne sada bre, kad smo desetak godina daleko.....a znajući nas, kad nas EU bude htjela, a mi onda u inat nećemo...

Горан

pre 9 godina

Има Вучић и Дачић да ударе санкције РУсији, у то сам убеђен!!! А историја ће показати да ли је то добар потез. Ја сам убеђен да Србија има више шанси ако се окрене себи равнима, а не богаташима.

ledenjak

pre 9 godina

mi sve mozemo i uradićemo sve sto drugi traze a ono sto mi trazimo nikada necemo dobiti. gledam i pitam se sta sinu kad odraste da kazem kad me bude pitao 'a tata šta ste ti i deda sve vreme radili da ste mi ovako sje*anu drzavu ostavili'.

Zoran

pre 9 godina

Osim ovih zadojenih stranackih pionira koji primaju platu da tako razmisljaju, ne znam ni za jednu osobu sa IQ-om iznad 80 ko je za EU. I to ne samo u Srbiji vec sirom Evrope.

stevan

pre 9 godina

Hvala ti brate za ovo i nemoj slucajno da popustas, ne vredi drugacije sa nama. Sledecu stvar koju ces da uradis je da zaustavis sve procese pridruzivanja dok ne pocnemo da slusamo. Ovi nasi nam ne mogu pomoci, pomozite nam vi.

nenad ch

pre 9 godina

Srbija mora svasta da da a za uzvrat dobija jedno veliko nista. Ulaskom u EU cete jedino moci ziveti i raditi u druge zemlje EU. A ako vam je to cilj onda bolje idite direktno u: Canada, USA, AUS. Tamo se jos moze zaraditi novac.

gp

pre 9 godina

"Vaša država je identifikovala ulazak u EU kao svoj ključni strateški cilj".

Dokle god ovo bude istinito - umesto pravnog uredjenja i ekonomskog napretka, nezavisno od EU, moći će da traže bilo šta od nas.

U zdrav mozak

pre 9 godina

Vest u utorak 18.11. 2014 (B92):
"Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.
"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.


Jeli to ta "ozbiljna" i "stabilna" EU? U sta mi to ulazimo ljudi, pobogu. Ista prica je bila i sa Kosovom. Odvojeno, odvojeno, odvojeno - uslov. Koja banada lažova, hipokrita i kriminalaca. Jedino politicko zadovoljstvo (a bio sam politicki pasivan) koje imam je, da evropske birokrate vise nikada ne prismrde Srbiji. I glasacu za bilo koju stranku - desnicarsku, levicarsku, marsovsku - samo da je protiv te nakaradne tvorevine.

Stefan

pre 9 godina

Austrijanac nam odredjuje spoljnu politiku, Arapin kupuje njive i gradove, Albanac nam drzi slovo u Beogradu, Hrvat nas ucenjuje, Italijan izrabljuje..
Grabez i otimacina. Pomrecjemo silovani, gladni i izmuceni zarad Evropske unije. Necjemo pristupiti jerbo nas necje ni biti.

sinisa

pre 9 godina

znaci demokratija je pravno uskladjivanje, ne pravo na sopstveno misljenje. trebaolo bi napraviti referendum na temu sankcija i pridruzivanja

Miki

pre 9 godina

1. EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji.
2. Srbija kaže "NE"
3. EU uvodi sankcije Srbiji
4. Srbija uvodi kontrasankcije:
- nećemo isporučivati gas Evropskoj uniji
- slaćemo svako malo ratne avione i podmornice, da ih nerviramo
- okrenućemo se saradnji s Kinom s kojom se graničimo
- a i inače nam ne smeju ništa jer imamo nuklearno oružje

ja

pre 9 godina

a u drugoj rubrici divan tekst o analnom seksu... procitajmo ga svi, da lakse svarimo nove "preporuke EU" (nisam bot ni nista, ali ovo je vec smesno, postajemo playground za Rusiju i EU, bole ih ona stvar za nas...)

Madagaskar

pre 9 godina

Nisam rusofil ali izgleda da se demokratija u EU svodi na apsolutizam i zavrsnu rec glavonja iz glavnog borda BRISELA...tako da danas je ovo sutra ce nam reci da ne smemo da imamo vise od 1 deteta ili da moramo da legalizujemo pedofiliju itd...
Ja necu u takvu uniju, ziveo sam tesko ceo zivot nemam sta da izgubim ako i ne udjemo u taj krug licemera...

seljadin

pre 9 godina

pa NATO je novi IB inform biro iz najgorih staljinovih godina... doduse po nas su gori od Staljina, Staljin nije oteo nasa rudna blaga na Kosovu...

Kiklop

pre 9 godina

Ako uvedemo sankcije Rusiji, uvešće ona nama. Pozmrzavaćemo se, privreda će stati, ali ćemo biti kandidati za EU. Gospodinu koji je ovo zatražio želim u životu sve ono što i on meni želi.

Raka

pre 9 godina

Treba gospodinu Hanu objasniti da Srbi nisu hladne mašine koje se drže zakona kao pijan plota. Mi imamo široku slovensku dušu i interpretiramo propise u humanističkom duhu, kako nam najbolje odgovaraju. Ako nađemo da nam neki propis ne odgovara, to je zato što je nametnut od strane zapada koji sve gleda kroz efikasnost i novac. Mi negujemo tradicionalne porodične vrednosti, a Rusi su nam kao bliski rođaci, recimo drugo koleno sa majčine strane. Zato Srbija neće uvoditi sankcije bratskom Ruskom narodu, pa makar bio tamo neki potpis na nekom papiru. Papir i inače trpi sve.

Mozda i ako ali ipak..

pre 9 godina

Priznajte Kosovo a neka vam ostanu izbeglice sa Kosova. Uvedite Rusiji sankcije i ostavite vasu privredu bez milijardu i pet stotina miliona eura. Pa cemo otvoriti neka poglavlja o prisupanju posle kojih ce te mozda u roku od 5-10 godina biti drugorazredni clan EU, ako se mi do tada ne raspadnemo.

ZokyNBGD

pre 9 godina

Ma m*rš bre ucenjivači bezobrazni! ajmo lepo referendum pa da vidimo koliko nas hoće u to društvo licemera, treba jednom da shvatimo da ta famozna EU nije napravljena zbog nekog opšteg napretka nego isključivo zbog pljačke malih i siromašnih, za račun bogatih!

pleme

pre 9 godina

Kako da uvedeš sankcije nekom ko je na ,,bilo koji način,, bio uz tebe kroz istoriju i versku i krvnu srodnost ??! I još to traže oni koji su bas bombardovali i oteli Kosovo ?! Pa ovo je sramota od Eu unijata, oni te jedini uslovljavaju, a nisi deo njih ..večito hoće da nas zavade ! Nikad sankcije Rusiji, bar od mene ne!

Ћезо рца

pre 9 godina

Будимо реални, погледајте Мађаре који зарад свог економског интереса не желе да се одрекну сарадње са Русијом. Како то да и Немачка није гадљива на руску гас? А ми чак и нисмо у том савезу држава, нити ћемо у скорије време (а вероватно и никад) то и постати. Или мислите да наци-фашизам звани ЕУ нема алтернативу?

Goxy

pre 9 godina

Iskreno, toliko su nam zamazali oci sa ovom "evropom", voleo bih da se raspise referendum. Ne zelim da nas neko ponizava, zarad ulaska u Uniju 20 godina od smene Milosevica.

nenad ch

pre 9 godina

Srbija mora svasta da da a za uzvrat dobija jedno veliko nista. Ulaskom u EU cete jedino moci ziveti i raditi u druge zemlje EU. A ako vam je to cilj onda bolje idite direktno u: Canada, USA, AUS. Tamo se jos moze zaraditi novac.

miki

pre 9 godina

Toliko mi je bilo mucno i tesko da procitam ovu vest. Jedva sam je procitao celu. Sta mi je sve proslo kroz glavu za ova 2min citanja, to je strasno. Sta rade ovoj nasoj lepoj zemlji i nasim ljudima. Zar smo toliko bitni toj uniji. Zar ne mozemo samo da se smeskamo i kosimo nase livade, secemo nase sume, vadimo nas ugalj, muzemo nase krave, grickamo slamcicu ispod nase kruske, da citamo nase pisce, da jedemo nasu hranu, da se kao nekada igramo sa nasom decom iza zgrade, na livadama, da plastimo seno, da pravimo herbarijume, da gledamo Branka Kockicu i Poletarac, da slusamo Boru Dugica...

odoh da ga pustim da mi svira malo :)

rapunzel

pre 9 godina

Ovo se zove lomljenje svesti i tome se posebno pribegava kada treba da se progura nesto mnogo smrdljivo i nelegitimno. Secam se dobro Slobinih medija i klime za gutanje Vukovara, Oluje, inflacije, pa cnn i bbc oko bombardovanja, pa Kosovo, pa Sadam pa... muka mi je od svega i sve cesce razmisljam o tome da se povucem u najdalju selendru na nekoj nepristupacnoj planini, pokrijem blatom po glavi i stavim tarabu na sve sto se danas zove civilizacija.

Mile

pre 9 godina

A sta nam rusi dali I sta imamo od rusije. Vidim svi idu na letovanje I zimovanje u rusiju zato sto ima mnogo toga da se vidi
Ili mozda svi idu u rusiju da rade zato sto su mnogo bolje plate
Ne glupirajte se ljudi kakva Rusija I kakvi bakraci
Kad evropa pocne da investira u srbiju tad cemo da progledamo
Rusi nasa braca(sto ni neki rekli) bi smo da nas ojade
Nek nam je bog na pomoc

Ap0calypto

pre 9 godina

Ahahahahahahahahaha, a nije obaveza veca plata? Bolje zdravstvo? Vece penzije? Manja cena goriva? To nije obaveza? Nego sankcije sto ste nama dali?????? ZIVELA RUSIJA !

DM

pre 9 godina

Hhhmm.. Šta ovo bi?! Pa Lazare?... Ovaj.. Vučiću? Kojem ćeš se privoleti carstvu? Poruke koje si slao su kako reče jasne i čvrste i ovo i ono al ovaj nas lepo isproziva i Vulin na zakuka uzalud. Rusi daleko, Arapi još dalje a Nemac voli da jaše samo poslušno kljuse ili odmah tera to u kobasice..

Raja

pre 9 godina

Trebalo bi da se okrenemo samo Rusiji, od EU nema nista, ako pristanemo na uvodjenje sankcija Rusiji, sledece sto ce traziti je da priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu. Jednostavno, necemo u EU!

zoran

pre 9 godina

EU velika familija ravnopravnost jednakost u koju mi nikada necemo uci jer nas stalno uslovljavljaju.bilo da se radi o savetu evrope ili zahtevima pojedinacnik clanica unije pre svega mislim na suseda hrvacku koja i dalje poseduje histeriju prema svemu sto je srpsko cirilicne table u vukovaru pa do nekih slucajeva iz devedesetih . ko god da je na vlasti nije mu i nece mu biti lako tradiocionalno saveznistvo sa rusijom ce uzeti svoju ceni i da tako nije isto nam je bice neke nove razlike neki novi uslovi i tako u nedogled.treba biti pametan i mudar uzeti neke primere iz istorije i videti kako su neki drzavnici vladari reagovali i radili u slicnim situacijama jer istorija se ponavlja.

josif

pre 9 godina

Danas sankcije Rusiji,sutra clanstvo u NATO,posle toga poslace nasu vojsku da napadne Rusiju pa mi vise nismo ni banana republika MI SMO KOLONIJA a ova Evropska ga*ad nas svakim danom toliko ponizava da to postaje ogavno...i mi zelimo u EU????

Lav

pre 9 godina

Ista taktika kao i "morate/ne morate" da priznate Kosovo. Sutra stize demanti na ovu vest, pa za 5 dana novi ciklus. Nista novo nisu smislili godinama..

Super

pre 9 godina

Nije Srbija identifikovala ulazak u EU za svoj cilj nego joj takav cilj nametnut. Evo i kako ako komesar već ne razume tu "metodologiju". Prvo je zemlja razorena sankcijama, izolacijom, bombardovanjima, kriminalnim privatizacijama, dodelom koncesija i monopola stranim kompanijama pod sumanutim uslovima, uništavanjem i ono malo solventnih firmi koje su preživele sve prethodno pomenuto sve dok nismo postali poslednji bednici u Evropi. E onda su se aktivirali promoteri evrointegracija u vidu potkusurenih političara koji su ispirali narodu mozak mantrama kako je EU raj na zemlji, kako ćemo dobiti stotine milijardi za razvoj a gladnog je najlakše prevariti. Investicije, fondovi, grinfildovi, krediti... sve je na kraju završilo u džepovima nekolicine privilegovanih nakupaca, narod je i dalje bedan i nezaposlen a vlast pristaje na sve samo da bi EU udelila novi kredit pod neshvatljivim uslovima. To nije identifikacija cilja, to je cilj očajnika. Kad Srbija uvede sankcije Rusiji ja se odričem srpskog državljanstva.

daniele

pre 9 godina

Ok, ajde da se vise ne igramo corave bake. Ne zelimo u evropsku uniju! Zelimo uniju sa Rusijom, koja nas nije nikada bombardovala, koja nije izmisljala Racak i ostale stvari da otme Kosovo i izgradi Bondstil na istom. Ne zelimo ucenjivanja. Zelimo da vam prkosimo i tako ce da bude dok nas ne poubijate, do poslednjeg!

Rama

pre 9 godina

Ovo je provokacija koju nismo ocekivali od G. Hana. Nase je da ne damo nikome da provocira i ponizava Srbiju a pogotovu ne u Beogradu. Ja zelim da porucim G. Hanu da Srbija nece nikad uvesti sankcije Rusiji i ponovicu jos jednom da je realnost da je Rusija bratska drzava Srbije i da nikad necemo uvesti sankcije.

Milan

pre 9 godina

Otkačimo se već jednom EU!!!Zar do sada nismo shvatili da nam ne žele dobro i da nas zavitlavaju već 15 godina.Okrenimo se onima koji su nam naklonjeni i dobronamerni.

Srdan

pre 9 godina

Za početak utvrditi, dali nam je stvarno strateški cilj pridruzivanje uniji?
Želimo li stvarno u društvo sa onima koji su nam otudjili deo avlije?
Oni verovatno razmišljaju, ako smo toliko ludi da želimo, onda ćemo možda i pristati na svaki njihov perverzni zahtev. Čisto da testiraju koliko smo očajni.

Drago

pre 9 godina

Prekinuti pod hitno o pregovore za ulazak u EU.
Pozdraviti ih i kud koji mili moji?
Ovo je cisto izivljavanje nad Srbijom koja nikom nista nije uradila..
Siguran sam da ova vlada nikada nece dati sankcije Rusima!!!

ema

pre 9 godina

Moze kad nam daju milijarde eura da nam nadoknade stetu kao sto svojim clanicama moraju. Ma ovo je skandal i po prvi put kazem nek se nosi EU . Kakvi god da smo nesposobni i prevaranti, ovo je dno ine treba nam. I ovako smo gladni, sad jos da se mozda svi poubijamo?

Pera

pre 9 godina

Ovaj tip je pre neki dan pričao da ne traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Sta se promenilo za dvadesetak sati ne znam, ali sad očekuje suprotno, pa mi se čini da je ovo od početka namera, a da je juče samo omamljivao Srbe. U svakom slučaju, ovo je tipična EU/USA ucena, gde ni EU ni USA neće preuzeti odgovornost za posledice po Srbiju.

Muenchner

pre 9 godina

Ajde više recite jasno i glasno NE EU, kad toliko dramite oko toga! Ajde, šta čekate? Što uvek glasate za pro-evropske stranke? Naterali ste Dačića, Vučića, pa i Tomu Diplomu i Vulina da se gnjave po Briselu - da li je neko toliko lud da misli da su oni to hteli? Nisu, nego ste ih vi naterali na to! Da, vi! Da, naterali! Recite NE EU, i videćete kako će se oni brzo vratiti na priču iz 90-tih.

Šta kažete, nećete priču iz 90-tih? More, kad odrastete, odlučite se. Do tada, TIŠINA TAMO!

Marijana M

pre 9 godina

Drzava Srbija, odnosno njena vlada ima svoj stav i jasnu politiku kako nastupa prema istoku i zapadu, koji su joj prioriteti, ciljevi i strategija. Konsultacije da, ucene i imperativ, sigurno ne

Gruzanin

pre 9 godina

Ime i prezime lici na nemacko, a mozda i nije. Ali ovo jeste : 1914 - austrougarska kaze " Srbija mora da prihvati sve uslove ultimatuma ", 1941 - nemcuge kazu : " Jugoslavija ( Srbija ) mora da prihvati sve uslove ", 2014 - opet nemcuge "'Srbija mora da prihvati sve uslove ". Kontinuitet postoji, samo slep ga ne vidi. Ovo je MOZDA uslov za otvaranje prvog poglavlja, a ima ih 35? Sta ce tek biti do kraja? Kao i uvek krecu prvi nemcuge, pa ce onda uz njih slepaju bugari, madjari, hrvati, slovenci . . . A tek kad se ukljuce nizozemci, englescici, litvanci, . . . Da li treba biti lud pa sve ovo progutati? I za sta? Nisam rusofil, gledam svoj dzep, ali moram i da mogu da se pogledam u ogledalo. Jedini spas je javnost pregovora sa bilo kojim ucenjivacem iz nemacke!

nislija

pre 9 godina

@sinisa
demokratija je vladavina naroda ( demos - narod ), vladavina vecine naroda. Ukoliko vecina naroda clanica EU smatra da treba uvesti sankcije Rusiji, a mi tezimo ka uniji, logicno je da se i od nas to ocekuje. Nije nametanje misljenja ili uskracivanje volje, vrlo je jednostavno; ako hoces u EU, radi kao sto radi i vecina. Niko nas ne tera da pristupimo a jos manje moli. Jesam za EU ali nisam za sankcije Rusiji i tu na snagu treba da stupi diplomatija koju nemamo, jer su za to potrebni uceni, skolovani ljudi. Sa sega mega diplomama stice se zvanje, ali ne i znanje tako da samo cekam dan kada ce trebati konacno da se "izabere strana" da vidim sta ce nasa vladajuca elita da uradi.

sve dick do dicka

pre 9 godina

Hahahahha ugusicu se od smeha zbig ovih komentara! Kaze jedan Mi nismo siromasna zemlja ni glup narod nego uvek dovodimo korumpirane na vlast! Pa koga da dovedemo? Meni kad bi dali da biram bilo koga, ne samo politicara, ne bi znala koga bi, jer smo mi POKVAREN NAROD- sto je inace i prevod sa engleskog reci KORUMPIRAN. Ne zna se ko ce pre da te slaze i prevari, da li mesar, kasirka, majstor- ne smes da mrdnes od njega kad ti nesto popravlja da ti ne pokrade delove ili ugradi nesto staro, komsija, rodjak, advokat, privatna praksa.....ko to jos nije shvatio taj neka se debelo zapita gde gleda i sta vidi...mozda ima kataraktu pa ne vidi dobro!!!

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Evo nas na tački usijanja, na tački odluke, na tački svetla ili tame!
Ako ovaj narod ima duše i srca više i ako uopšte voli ovu našu napaćenu Srbiju onda smesta treba da se uradi ovo:
1. zvanično prekine pregovore i odustane od pristupanja EU
2. uputi poziv Rusiji da razmesti vojsku u Nišu
3. otvori pitanje KiM u SB UN uz zahtev za povlačenje svih stranih snaga sa tog dela teritorija Srbije a onda da se dijalogom nastavi saradnja na reintegrisanju KiM uz najširu autonomiju
4. političkim sredstvima da se raspiše refenredum u Srpskoj do prisajedinjenja
5. vanredni izbori u Crnoj Gori, smena Mile Đukanovića, povraćaj Crne Gore u sastav zajedničke države novim referendumum

Fica

pre 9 godina

Zele da na trik foru rese status Kosova jer ako uvedemo sankcije Rusiji oni ce priznati Kosovo. Posebno sto bi to bio poklon Rusiji jer njima sada kad su se okoristili i odgovara da licemerno priznaju Kosovo a to zadovoljstvo ne smemo pruziti ni jednima ni drugima (ako Rusija zeli da zabode noz u ledja neka to radi na svoju savest). Kratko reci da zbog dvostrukih arsina i problema nepriznavanja suvereniteta Srbije od strane EU clanica nismo u mogucnosti da uvodimo sankcije Rusiji. Kada zapadne zemlje priznaju suverenitet Srbije onda mozemo da pricamo. Kako god siguran sam da od uvodjenja sankcija nema nista jer Srbija nije u istoj poziciji kao bilo koja druga zemlja u Evropi i to bas zahvaljujuci dvostrukoj politici EU drzava.

posaljite bre jednog normalnog da ga narod izgotivi

pre 9 godina

kazu komentari uvedite sankcije rusiji ,a ne razmisljaju da na primer moja majka posle godina rada na pijaci jer je dobila otkaz u firmi odmah posle 2001 prvi put dobila posao gde sortira jabuke za izvoz u rusiji i ima posla i sva je hepi kad dodje kuci jer i ona ubacuje novac u kucni budjet,ali sad mi treba da drmnemo sankcije i da moja majka ponovo sedi kuci i podrzava eu,drugi kaze niko nas ne tera u evropu pa ni ukrajinu nisu terali pa pogledaj nasta danas lici,mislis da eu ne bi podrzavala obraz i kod nas samo da smo na eu putu,
i dokle ce ovi iz eu da salju ovakve sarlatane koji verovatno i ne zna bar delimicno istoriju ove zemlje i da ne sme tako agresivno da pristupa ovom narodu nije ni prvi,a nadam se poslednji,koji je hteo ovde da izigrava gazdu

igor

pre 9 godina

Nisam za sankcije Rusiji, ali sta se svi kao ovde iscudjavate, ako hocete clanstvo u jednoj medjunardnoj organizaciji EU, onda morate da postujete njena pravila. Tj. prosto ako trazite da Vas neko negde primi, npr. u stan, morate postovati pravila domacina, svidjalo se to nama ili ne.
Zato ovo nije nista cudno i ocekujem uskoro uvodjenje sankcija Rusiji, jer je to samo manje zlo, propali smo u svakom slucaju, ali ne zaboravite da je EU ekonomski mnogo mocnija od Rusije, koja sada ekonomski veoma strada, rublja je dozivela kolaps i Rusija ce vrlo brzo i sama morati opet da se okrene saradnji sa Zapadom jer ce ekonomski propasti.
Ne zaboravite i Grke, koji ne mogu da smisle Amere, ali ipak clan NATO i EU I na kraju i pored velikih protesta i galame ostadose u EU i izadjose iz krize.

Александар Џунић

pre 9 godina

Прво чланство, а потом да размислимо. Шпанија није признала Косово, а и даље је у ЕУ и нико јој не прети санкцијама. Ђубрад!

Milan Savic

pre 9 godina

ja ne bih uvodio sankcije Rusiji i malo zahladio odnose prema EU. Jos uvjek oni nas uslovljavaju za sve, kao namjerno da se izivljavaju. I nikada mi necemo uci u EU pa i da sve njihove zahtjeve ispunimo. Sledeci uslov da pravno zastitimo gej brakove, i jos mnogo takvih budalastina. Evo hrvati pre dva dana uradili u Milanu haos na tribinama i nikom nista, a Srbija ni kriva ni duzna najebe. Kada se pogleda neko ili svi nas ne vole i zele da nas nema na ovim prostorima.

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Мислим да ће увођење санкција Русији бити последње што ће ова власт урадити.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

ma sta mi rece jos da priznamo kosovo i izvinimo se vama sto ste nas bombardovali. kosovo ide na olimpijadu po vasem nalogu a vi se borite za celovitost ukrajine. more mars st..o bezrepa.

danilo

pre 9 godina

EU nije raj i ima poneku ozbiljnu manu.
Rusija nije pakao i ima poneku ozbiljnu vrlinu.
Dolazi vreme da se zauvek odlučimo jer ova kriza sa Ukrajinom neće proći za deset godina, to sam ubudjen.
I drago mi je da je došao čas, pošto je ovo sudar dve logike i dva načina života a stanje kod nas, gde se pokušava istovremeno spojiti ono što je nespojivo, sve više postaje šizofreno.
Zato hitro ka punoj svesti i ka našem najvećem interesu: boljem životu gradjana i većoj demokratiji!
Ako većina misli da je to Rusija, nama manjini onda ostaje pasoš kao sredstvo borbe.
Ako većina misli da je to EU, Rusija će bratskim zagrljajem prigrliti svoje rusofile?
I da stavimo konačno tačku na tu temu.

Mikica

pre 9 godina

NašI mediji su se utrkivali pišući o tim sankcijama I upravo su dali šlagvort da se to pitanje otvori. Ako ne uvedemo sankcije biće gadno a ako uvedemo još gadnije. E sad novinare "pametnjakoviće I mnoge partijske radnike sa večernjim fakultetima" treba pozvati na odgovor....kako god okreneš narod je naj....

ledenjak

pre 9 godina

mi sve mozemo i uradićemo sve sto drugi traze a ono sto mi trazimo nikada necemo dobiti. gledam i pitam se sta sinu kad odraste da kazem kad me bude pitao 'a tata šta ste ti i deda sve vreme radili da ste mi ovako sje*anu drzavu ostavili'.

Bane

pre 9 godina

Ako ste nam vi strateski cilj zato sto smo u Evropi ne znaci da treba da vas u d.... ljubimo da nas primite. Vucic koga ni najmanje ne gotivim je rekao da nikoga nece cak ni da pita kada planiraju da otvore prvo poglavlje o pregovorima jer nece nikoga nista da moli, ocekuje da drugi vide koliko se trudimo i to postuju. Ovo nije postovanje, ovo je prozivka i ucena. Takodje Vucic je rekao da Srbija treba da se okrene samo svojim interesima a EU kada dodje dosla je. Ovo nije u nasem interesu. Ako cete opet da nam uvidite sankcije, pretite, izolujete, bombardujete izvolite. Ja svoje dedove nikada nisam upoznao, znam ih samo sa slika u uniformama i svi su izginuli za ovo nase parce zemlje Srbije. Mi smo siromasni a vi ste bogati, skidam sesir za to, ali makar koru hleba zvakao nedam ono zasta su moji dedovi ginuli. Ako hocete posteno i sa razumevanjem moze, kvarno i kurvanjski e vala ovde nikad nije moglo i ne moze. E ja cu i da pecem rakiju, i da kiselim kupus i da topim cvarke i da pravim kobasice i da susim sunku i da okrenem prase za Bozic i nece mi za to kao kod vas trebati dozvola i tehnolog. Zbog otimanja Kosova sada imate problem i u Spaniji, i sa Ruskim zemljama a vala i vama ce kelner da podvuce crtu, nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa. Ova vlast je pre izbora rekla u Evropu ali sa Kosovom i sa dobrim odnosima sa svima (znaci i sa Rusijom) ako se nesto u medjuvremenu promenilo molim referendum ili nove izbore.

ja

pre 9 godina

kakvo bre Kosovo vise spominjete na taj nacin. Eto, i vi bi trebalo da postujete odluke buduce clanice EU, a to je da je Kosovo deo Srbije. Ko cini tu vasu EU, americki poltroni koji su inace u ratovima praviki teske genocide nad covecanstvom, zarad finansijskog interesa. Ma mi ne zelimo vas, a to sto su nasi politicari za ogroman novac koji sami trose, a ne na srpski narod, obecali svasta, neka ispune, ali bez nas. Sram vas bilo sa uslovljavanjima.

hoćeš-nećeš

pre 9 godina

Daleko od pregovora, čista ucena. Naš ulazak kao tamo neke godine, a dotle da ne napredujemo zato što ćemo uvesti nekome sankcije i raditi kako oni kažu. Ovo je van svake pameti, ustvari, bezobrazluk.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Uvodjenje sankcija dovodi do prestanka vazenja dogovora o bescarinskom uvozu. Kada se to desi sve strane kompanije koje su u Srbiju dosle sa namerom da izvoze Rusiji ce otici a nov e nece doci.
Na nama je da odlucimo konacno hocemo li da zivimo od obecanja EU ili od novca koji cemo zaraditi izvozom zemljama koje nisu u EU.
Zlatna sredina ne postoji, jer se svet deli pred poslednji obracun. Hocemo li sutra poslati vojsku da napadne Rusiju zato sto treba da se usaglasimo sa EU?

Ivan

pre 9 godina

Eto. Dok Nemačka, Španija, UK i Francuska izvoze za miliarde (automobili, mašine, tehnologiju) u Rusiju svakog meseca nama bi sad podmetnuli da uvedemo sankcije pa da i ono malo šljiva ne možemo više izvesti u Rusiju.

Mnogo nam dobro misle.

bratislav21

pre 9 godina

Mi jednostavno moramo nekako da nadjemo neku zlatnu sredinu u celoj ovoj situaciji,ne treba da stajemo ni na ciju stranu vec da vodimo svoju poliitiku i gledamo uvek sta nama najvise odgovara.

cana

pre 9 godina

Dakle ovi Nemci Uveli sakcije gube pare Nikada vise nece u Rusiju da izvoze sto su pre sankcija pa ako vele da zabrane drugima Srbija ce da napravi pare na izvozu u Rusiju I Kinu hrane a ne da se zaduzuje I da bankrotira ko Grcka I SPanija

Vesna

pre 9 godina

Srbija kao kandidat za ulazak u EU ne moze da snosi posledice eventualnog uvodjenja sankcija Rusiji, pa je zbog toga premijer vucic vise puta ponovio da Srbija nece uvesti sankcije Rusiji.

Igor

pre 9 godina

Ljudi, razmisljajte logicno. Srbija ako zeli da bude deo EU, naravno da ce morati uvesti sankcije Rusiji ako su sve i jedna clanica vec uvele. Ali Srbija danas nije deo EU i budimo realni, nece ni biti kroz narednih 5 god. Sta ce biti sa EU kroz 5 godina. Koja ce se prica odvijati kroz 5 godina? Ovo nasi novinari vole da malo laprdaju te namerno izvode reci iz konteksta ...

Marica

pre 9 godina

Nema tu mnogo mudrosti....da li smo ekonomski i energetski zavisni od Rusije-jesmo, da li zelimo da postanemo clanica EU-zelimo.Moramo da nadjemo pravu meru saradnje...

Majda S

pre 9 godina

U ovoj situaciji, kada treba izabrati jednu od dve dijametralno suprotne strane a za nas podjednako vazne, veoma je tezak zadatak postavljen pred nasu vladu.Prosto mi je neverovatno da se uslovljavamo i da jedna strana iskljucuje drugu. Mi imamo svoju drzavnu politiku, legitimno izabranu vlast.....ne znam, samo da imaju snage

JasMINKA

pre 9 godina

Srbija je, svakako, suverena drzava koja samostalno a preko svojih legitimno izabranih organa, donosi odluke o svom nastupu i orijentaciji kako u zemlji tako i na medjudrzavnim nivoima.

martin

pre 9 godina

Ovo mi lici na metodu kojom je Cigo ucio konja da zivi, a da ne jede. I kada ga je naucio, konj je lipsao od gladi. Tako EU tretira nas Srbe.

Temerinac

pre 9 godina

Neka nas istog časa prime u EU, nekanam poprave sve srušeno bombardovanjem, isplate ratnu štetu, neka se sva imovina oteta od izbeglica vrati i neka nam nadoknade šteteu koja će nastati zbog sankcija koje Srbija uvede Rusiji. Na kraju neka nam vrate Kosovo i neka se sudi NATO za bombardovanje 1999.godine . Svakako da se treba suditi Hrvatskoj za zločine nad Srbima. Kada se ovo sve uradi onda da uvodimo sankcije Rusiji i da poštujemo njihova pravila.

Ljubo

pre 9 godina

Srbija ne moze da uvodi sankcije Rusiji jer joj je Rusija jedino oruzje u borbi za njen suverenitet na Kosovu i trziste od kojeg trenutno zivi. Kosovo ste nam oteli bas vi USA i EU i prema nama idete konstantno djonom bez obzira na demokratizaciju naseg drustva, jer nema vise Slobe itd. I sad kad vam je u ovom sukobu u Ukrajini kojiem ste u vecini i sami kumovali ponestalo ideja kako dalje, sad ste naumili da stiskate nas da mi uvodimo sankcije Rusiji jer vas to nista ne kosta, sad je to tema, to je po vama ono sta ce naterati Rusiju da popusti da joj se uvali Nato uz granicu, da joj sutra NATO propusta gas do EU, gospodo ovo je smesno. Ako insistiranje na nasoj poziciji znaci usporavanje ka EU neka bude. Jer na kraju dana kad sve prodje treba i sami sebe u ogledalo da pogledamo.

Стеван

pre 9 godina

Признајте Космет, окрените леђа Русији, а онда ћемо ми полако да вас поједемо!
Порука у преводу.

Nex

pre 9 godina

@Mile

Da li zaista mislis da u Rusiji nema sta da se vidi??? Auuu prijatelju, da se razumemo, za EU sam, ali takvo istorijsko, kulturno i prirodno bogatstvo, malo gde ces naci. Sto se tice toga koliko nasih radnika radi u RUS, pa sve sto vredi a bavi se gradjevinom radi tamo. Vise od 50000 ljudi.

SRPKINJA

pre 9 godina

Neki kompromis mora da postoji.Ovakvo uslovljavanje nicemu ne vodi. Nasa saradnja sa Rusijom je od velikog znacaja za nasu zemlju,setimo se samo povlastica koje smo dobili za otplatu gasa.I u mnogo cemu drugom su nam izlazili u susret, ne vidim mesta sankcijama.Ali Vucic kao izuzetno inteligentan drzavnik,naci ce pametno resenje kada je ovako teska situacija u pitanju.Ne sumnjam u to.

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Da li je narod Srbije upitan šta misli o svemu ovome? Nije li to demokratija? Volim svoju zemlju i znam da možemo skoro sve sami postići i bez licemernih i obavezujućih "prijatelja".

n.n

pre 9 godina

Srbija definitivno treba da pocne krojiti sama svoju politiku, od ,,uvlacenja,, EU i Rusiji nema nista. Na uslov postaviti uslov, na zahtev odgovoriti zahtevom, a ne cekati da nam neko nesto izda, odobri ili pokloni, naravno, sa kamatom!

Ja licno ne verujem u Deda Mraza.

pre 9 godina

Nisam ni ja da se sedi na dve stolice, ali pre nekoliko dana mediji su nas obavestavali da tacke poglavlja za pristup toj EU nisu ni otvorene, jer toboze neke zemlje se ne slazu i postavljaju nove uslove. Ocekuje se od Srbija da bude Deda Mraz i da ispunjava zelje.

Bozidar

pre 9 godina

Mislim da ovo nije istina, iz prostog razloga sto zvanicnici nase drzave imaju jasan i cvrst stav vezan za sva pitanja. Drzava Srbija usaglasa stavove sa EU ali niko nije rekao da moramo u svemu da se slazemo. Nas stav po pitanju sankcije Rusiji niko nece promeniti.

bgd

pre 9 godina

"Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU..."

Po ovome, ako EU odluči da zarazi ebolom Afriku, Srbija mora da se složi, ako EU odluči da stanovnici Srbije treba da izvrše harakiri, Srbija mora da se složi?

Ovo definitivno nije EU kojoj su građani Srbije hteli da joj se Srbija pridruži.

i.j.kv

pre 9 godina

Koliko juce sledila je udarna vest na vasem sajtu B92 gospodin Han"NISAM TRAZIO SANKCIJE RUSIJI"....a evo vec danas gospodin kaze da trazi jer se navodno Srbija obavezala na to raznim potpisivanjima pristupnih ugovora...KO LAZE OVDE?Ko vise laze i obmanjuje ovaj narod.Neka vlast ove banana drzave objavi da smo protektorat zapada,da na kolenima mora da idemo ka EU i da jasno narod zna sta ga ceka.Koliko sinoc Premijer ove zemlje objavljuje da Srbija NECE ni pod kakvim uslovima i okolnostima uvesti sankcije Rusiji.Pa jel to nije dovoljno ovim Evropskim komesarima i politicarima da shvate da svaka dva dana to ne traze.Pa na red ce doci da se od Srbije trazi priznanje Kosova jer ce i to stajati kao uslov za clanstvo u EU.Pa na red ce doci kada EU I SAD zarate sa Rusijom da Srbija mora da objavi rat Rusiji....sta sve to znaci,sta sve to treba Srbiji.Da sama sebi pristajanjem na uslove kojih je bar od 95.god.do danas bilo jedno 1000 i da ih sve ucini opet ce doci jos jedno 1000 ucena i zahteva od tako dragih prijatelja sa zapada.Koliko god pokusali da sakriju nezadovoljstvo naroda Srbije sa EU,koliko god nas ubedjivali da idemo ka EU da mi sve to radimo jer smo primorani i dugujemo milijarde Eura pa zato nasa vlast tako i radi tako i govori.Ali narod nije glup,narod jos uvek shvata da su prema nama bezobrazni,da nas ucenjuju,da nas uslovljavaju kao ni jednu svoju clanicu pre i zato je jos uvek velika vecina u Srbiji protiv ulaska i tako ce i biti.Samo ce se ta brojka povecavati.

lesa

pre 9 godina

Čekam da vidim kako će srpska Vlada da uvodi sankcije Rusiji i šalje Šešelja nazad u Hag. To će biti upisano u istorijske udžbenike koje će naša pokolenja izučavati. Naravno, ako pokolenja bude!
Jer, Srbija nema alternativu!

globalista

pre 9 godina

Nemam nista od tih sankcija, radimo sebi na stetu ako ih uvedemo..
(ovde, 20. novembar 2014 09:43)
Ni Unija nije jedinstvena pa što bi mi koji nismo ni postali članovi! Prva je Austrija protiv,pa Italija,Francuska, Nemačka...Ili bar njihovi giganti-firme.

dejan

pre 9 godina

pa dobro šta tu ima loše? ako je postepeno to znači da mi možemo da uvedemo sankcije tek kad postanemo punopravna članica eu!!! do tada imamo mi mnogo drugih stvari da usaglasimo sa evropskim zakonima,pravilima i standardima!!!! recimo po meni treba prvo da usaglasimo plate sa evropskim jer cene su odavno evropske i malo veće od evropskih!

Sasa

pre 9 godina

Ovo me podseća na izbor Obrenovića da ubije kuma zarad opstanka zemlje, siguran sam u to nama sledi strašan scenario na političkoj sceni jer će Aleksandar Vučić gotovo sigurno podneti ostavku jer sankcije uvesti neće, niti je moralno ni normalno a u Evropu mora se ući, još jedna velika dilema u srba i veliko trenje na političkoj sceni, mislim da se sigurnim koracima vraćamo u devedesete, šta je sve ova zemlja prošla kroz svoju istoriju to je neverovatno...

@Jagoda@

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija ima kao glavni cilj pristupanje EU. S druge strane Srbija je mnogo puta do sada istakla da Rusiji neće uvoditi sankcije i da niko nema prava da je ucenjuje da to uradi. Najbolje bi bilo naći kompromisno rešenje, ne uvesti sankcije Rusiji ali se i pridružiti EU jer verujem da je tako najbolje.

asteroid

pre 9 godina

dok mi dodjemo do pristupanja evropskoj uniji rusija i unija ce se vec sto puta pomiriti i poboljsati odnose. tako da nema frke, lagano, niko nas ne tera odmah na to da uvodimo sankcije rusiji

frenky

pre 9 godina

Dobio čovek funkciju, pa misli, da ima moć da radi šta hoće. Mislim da će da se brzo ohladi. Dolazili su i pre njega mnogi pa nisu dobili pozitivan odgovor, koji su očekivali. Džabe je potezao put da dolazi zbog toga da će Srbija da uvede sankcije Rusiji. Ta politika uslovljavanja za sve i svašta ne pije vodu više. Ako nastave ovako da nas omalovažavaju narednih 8 godina , neće niko u Srbiji imati želju uopšte da ide u EU. Sa ili bez EU Srbija se može urediti kao država i da se lepo živi. Ima toliko drugih država koje nisu u sastavu Evropske Unije , pa šta im fali? Ama baš ništa.

Srba

pre 9 godina

Ta EU se stvarno polako raspada. Ako imaju I grama mozga, a zele da nas drze ne smeju vise ni pomenuti Srbiji sankcije prema Rusiji. Da li ih je neko obavestio da ce ovde izbori na prolece I da ce narod glasati za proruske snage, a da im "Upravnik" Srbije ima mozda jos samo podrsku onih sa dva grama mozga kojima kupuje cokoladu za dorucak.

Zoran

pre 9 godina

Osim ovih zadojenih stranackih pionira koji primaju platu da tako razmisljaju, ne znam ni za jednu osobu sa IQ-om iznad 80 ko je za EU. I to ne samo u Srbiji vec sirom Evrope.

Maiija

pre 9 godina

Izgleda da su nas Evropljani konačno odlučili da pos vaku cenu odvoje od Rusije i po cenu opšteg haosa. Ovde su pokazali zapravo svoje pravo lice.

Sany

pre 9 godina

Diplomatija je kljuc. Ali nema ozbiljnih likova ovde za to. Ultimatum je posledica dosadasnjeg nedelovanja pa šta uopšte se trvemo oko toga. To su dva zla, a ni jedno mi nije manje.

Keni

pre 9 godina

Pravno se obavezala... zanimljivo stanovište, mogli bi o tome porpičati ozbiljnije, a onda se pozvati na rezoluciju UN 1244, i proveriti ko se za šta sve tu pravno obavezao!
Dakle nikom ništa, pravna obaveza=fraza za medije!
Takođe bi bilo potrebno tražiti objašnjenje ovog gospodina zbog čega uvesti sancije Rusiji (hemisko oružje, obaranje MH117, Odese...)?
Da li je moguće da je ceo svet zastranio, vodeći se ekonomskim interesom kao osnovnim principom svojih postupaka i odluka!?

Bojan

pre 9 godina

Jedina obaveza Srbije je stabilnost u svim njenig regionima.Ne petljajte nas u vase probleme sa Rusima.Ko smo mi da uvodimo sankcije naciji koja je 100000 x jaca od nas.To je cista arogancija.

Boyka

pre 9 godina

Mi smo se vec izjasnili povodom toga i siguran sam da premijer i vlada nece menjati misljenje.Ovo je sansa da pokazemo kako Srbija stoji iza svog naroda i kako postuje ono sto je obecala.

Tihomir

pre 9 godina

Sankcije koje su uvedene zbog ukrajinsko-ruskog sukoba opterećuju veliki broj preduzeća u EU.Za nasu privredu sancije prema Rusiji bile bi jos pogubnije.Uz sve to nas povezuju tradicija,vera,istorija,kultura

Prvidno demokratski

pre 9 godina

Znaci zelite da vam budemo vazali? Mislim oni moderni, demokratski... Da li je jos nekom cudno sto samo mali broj drzava odlucuje a ostali prate?

Teo

pre 9 godina

Kako obaveza Srbije mora biti uvođenje sankacija Rusiji? Niste sa nama ni otpočeli pregovore, a tražite da se ponašamo kao da smo članica!

levac

pre 9 godina

Pa mi smo se sa svetom uvek kockali sve sto smo trebali danas mi smo negodovali i optuzivali ih.A onda nas cekaju jos gori uslovi pa prihvatamo ono od pre i uvek tako kasnimo.Kome gore? Nama.Uvescemo mi sankcije i Rusiji a i necemo nista izgubiti.

paki

pre 9 godina

ahahahahaah pa vi ste totalno prolupali gospodine sekretaru. Narod Srbije se nije obavezao pristupnim pregovorima niti zeli u EU. Hocete referendum , pa da bude crno na belo

FRIDA

pre 9 godina

Biti clan EU, ne znaci biti rob.Ovo je nezavidan polozaj koji propagira bas jedan vid ropstva, ali izboricemo se jer smo jaki.Sa pravom vlascu idemo do vrha.

Forma 011

pre 9 godina

U nemogućnosti da reši svoje ekonomske probleme,EU pravi krizna žarišta tamo i gde ih nema.Za građanstvo EU to je "hleba i igara".Ali po pravilu,ispaštaju ovakvi kao mi.

Bizimark

pre 9 godina

Po ko zna koji put nam stavljaju do znanja,na fini ili grub način,da nas ne žele u EU!Opet je postavljena granica na Drini između pravoslavnih i katolika,između istoka i zapada.

Milan

pre 9 godina

Ma nema od toga ništa.Kakve leve sankcije.Neverovatno je da su ovi iz Evrope poverovali da mi hoćemo u EU.Otrezniće se za jedno par godina.

Vlajko

pre 9 godina

Srbija kao država koja vrlo dobro zna šta su sankcije, jer ih je u dužem periodu iskusila na sopstvenoj koži, mora da donese deklaraciju da nikada, niko i nikome u ime Srbije neće potpisati uvođenje sankcija. To je jedino ispravno. Tim pre što znamo da je narod ispaštao a ne vlast protiv koje su sankcije uperene i da će svuda tako biti. Dakle sankcije kako ih zamišljaju Ameri i EU su sredstvo kojim peru savest pred domaćim biračima bez ikakvih posledica po sankcionisanog.

radoman

pre 9 godina

Oj! Srbijo! Ti to možeš... Razgovor je glavno oruđe diplomatskog društva. Stvar inetresa, a Srbija će postupiti pravilno u datom trenutku.

salas u velikom ritu

pre 9 godina

Podsticanje paralelnog napretka u vezi ukljucenja Kosova i Srbije u EU,...uvodjenje sankcija Rusiji,...nema balansiranja i femkanja tamo-amo...
Daje se na znanje, daje se na znanje...

Treći-Rim

pre 9 godina

Johanes Han izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.Čoveče da li si sedeo na ušima kada je Vučić stavio do znanja zapadu da Srbija neće uvesti RUSIJI SANKCIJE.

GEOMETAR

pre 9 godina

EU i Han imaju razumevanja za istorijske veze Srbije i Rusije,ali u ovom trenutku su to i ekonomske veze.Naša perspektiva jeste EU,ali do tad,moramo živeti od nečega.Na delu je kruta i neprilagođana politika EU!

sasa jokic

pre 9 godina

Obzirom da prenose Novosti (Bekova novina) ja bi dva puta proverio prevod. Druga stvar je, mi smo poslednjih 30 godina pod uticajem Rusije, od vojske, crkve, preko akademije pa do svih sluzbi, i da se preispitamo kako smo ziveli? Ratovi, beda, ubistva, tajkuni.....
Vreme je da zatvorimo tu stranicu, ali bojim se da ne odreaguju kao sa Zoranom Djindjicem i opet nas bace u kazmat!

Nina

pre 9 godina

Vucic nece dozvoliti da EU utice na nas odnos sa Rusijom.Sta mislite kako bi Nemci reagovali kada bi ih neko uslovljavao da uvedu sankcije Austriji.Postoji ipak nesto vise kada su u pitanju ruski i srpski narod,a to je ne prijateljski vec bratski odnos.

Evropska budućnost

pre 9 godina

Sankcije EU nisu "obaveza Srbije", bar ne do članstva, već pritisak EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
Vreme je da stvari nazovemo pravim imenom, vreme floskula je prošlo. Nadam se da će Brisel ovo uskoro shvatiti, što pre, to bolje.

uskok

pre 9 godina

Opet ovaj Han Solo...Kad budemo na 1 godinu od ulaska u EU, onda pritišćite braćo, ne sada bre, kad smo desetak godina daleko.....a znajući nas, kad nas EU bude htjela, a mi onda u inat nećemo...

Propagandista

pre 9 godina

Moli se agencija Beta da ubuduće proverava sadržaj i kvalitet izjava, prevoda i da urednici pregledaju sadržaj pre objavljivanja.
Neozbiljno je da za 24 časa ista agencija objavi dve dijametralno suprotne izjave iste osobe, bez ozbiljnog osvrta i obrazloženja na to koja je tačna (greške su uvek moguće).
Ukoliko objašnjenja ne bude, čitaoci će steći sliku da EU nema doslednu politiku i ovo će biti greška koja će EU koštati jedne članice (Srbije), ugleda, uticaja i budućnosti. Ovo je naprslina od koje se na kraju sruši zgrada, ne zato što je Srbija neki važan faktor, nego zato što političar iz najuticjanije države EU ne sme sebi da dopusti ovakav propust.
O potpaljivanju javnosti u Srbiji ne treba ni govoriti...

radoman

pre 9 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Evopska unija strateški cilj Srbije, ali da država neće uvoditi sankcije Rusiji. Srbija je država, uvek spremna za dogovor.

gp

pre 9 godina

"Vaša država je identifikovala ulazak u EU kao svoj ključni strateški cilj".

Dokle god ovo bude istinito - umesto pravnog uredjenja i ekonomskog napretka, nezavisno od EU, moći će da traže bilo šta od nas.

Cobra

pre 9 godina

Treba da udarimo sankcije Rusiji.Što mi da budemo veći Rusi od Rusa.
Kad Rusi pravdaju aneksiju Krima Kosovom,i isto to Kosovo podržavaju da učestvuje na Olimpijskim igrama,što bi sebi pravili problem sa EU.

bgd

pre 9 godina

Koliko god neko voleo EU, ili ne, oni su u pravu. Cilj naše države je članstvo u EU...molim lepo. Fora je u političarima koji idu linijom manjeg otpora, prihvate anti-ustavni 'Briselski sporazum', pa posle pozovu Putina i glume patriotizam. Zalažu se za celovitu Ukrajinu, pa onda pošalju poslanike u Donbas da nadgledaju izbore DNR. Rade NATO vežbe, ali rade i sa Rusima neke vežbe. Kukavičluk da se prelomi, kojim smerom krenuti.

Za EU

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

Nesvesni sankcionas

pre 9 godina

Pa mi smo im nesvesno uveli sankcije odavno.
Ne kupujemo ruske proizvode
Ne idemo na odmor u Rusiju.
Ne oblacimo se po ruskoj modi.
Ne gledamo njihove serije i filmove.
Ne vozimo ruska kola
Ne koristimo njihove softvere.
Ne ucimo ruski jezuk
Ne saljemo decu na skolovanje u Rusiju
...al bar jos uvek pijemo votku i pucamo iz Kalasnjikova.

srdjan

pre 9 godina

Mozda bi bilo ispravno da i mi sada njima postavimo nekoliko prakticnih kriterijuma za eventualno uvodjenje sankcija Rusiji: da nam EU garantuje uvoz svih proizvoda koje smo do sada izvozili u Rusiju, da nam EU garantuje redovno snabdevanje energentima (gasom, itd) koje smo do sada kupovali u Rusiji, da nam EU garantuje da ce odrzati obim investicija koji je do sada imala Rusija u Srbiji, da ce EU u vezi nepriznavanja Krima preispitati svoj politicki stav po pitanju Kosova imajuci u vidu da se ovde radi o dva skoro identicna slucaja i dva poptuno razlicita i nedosledna pristupa ...
Ako EU od nas prihvati ove sugestije onda cemo napokon dobiti jedan jasan i dovoljno jak signal da oni na nas sada ozibljno racunaju. Sve posle toga, pa i uvodjenje sankcija Rusiji, ne bi vise smelo da bude dovedeno u pitanje.

Milojko

pre 9 godina

Mene više brine sledeće
1. povećan porez na imovinu 80%
2. povećano autoosiguranje 43%
3. trgovačke marže nebeska (jogurt je poskupeo 20% u poslednjih godinu dana)
4. poskupljenje lekova (najavljeno pojeftinjenje )
5. nenoramlne takse notara
6. završni udarac izvršitelja
7. nebriga o deci
8. smanjenje plata
9. ...
....
100. ....
EU me zanima tek posle rešenja 1-100 !

aleksa

pre 9 godina

Jbg u pravu su. Ako hocemo da budemo deo neke zajednice onda moramo da se usaglasimo sa onim sto oni kazu, ne mozemo samo pare da uzimamo a nista da ne dajemo. Ne kazem ja da je odluka da se uvedu sankcije Rusiji ispravna, vec samo kazem da ako ocemo u Uniju moramo da shvatimo da mi postajemo deo jedne zajednice, a ako se vec ne slazu sa stavovima EU, onda ne treba ni da ulazimo unutra

evropejac

pre 9 godina

i treba uvesti sankcije rus. kao oni nama.EU nas je uvek podrzala...koliko je samo milosrdnj andjeo kostao poreske obveznike u EU ,,nezahvalni srbi,,.samo ostro sa zahtevima sav narod sa odusevljenjem ce to prihvatiti ,zatvorite severni tok neka umru od gladi ti antiglobalisti.bravo za EU.

Горан

pre 9 godina

Има Вучић и Дачић да ударе санкције РУсији, у то сам убеђен!!! А историја ће показати да ли је то добар потез. Ја сам убеђен да Србија има више шанси ако се окрене себи равнима, а не богаташима.

dinamit

pre 9 godina

Iz izjava zvaničnika iz EU se zaključuje da su sankcije Rusiji "pitanje svih pitanja" i da je to vrlo dugotrajan proces!Ni jedna zemlja nije imala uslove pri pristupanju u Eu,kao što ima Srbija i na nama ispravljaju svoje greške.Smešno!

Pera

pre 9 godina

Naravno. Mora sa se ispoštuje ono što je napisano. Kako su Rusi ispoštovali sve što su potpisali kada su nas bombardovali? Sankcije lepo pa neka probaju ono što smo i mi 90tih.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Nasem se narodu neda da zivi bolje. Obrni okreni, uvek smo se nalazili na vetrometini sukoba velikih sila. I kao po obicaju uvek smo mi ti koji nagrabusimo. Ovom ucenom zapad hoce da nasteti Rusiji, a ne da nama pomogne. Mi samo sluzimo za potkusurivanje. Niti cemo ikad uci u EU, niti ce nam Rusija pomoci. Bili smo beda, i ostacemo. A oni ce svoje probleme resiti, jer su veliki i mocni. Mi kojem god carstvu da se priklonimo, isto nam se vata. Ej Srbijo!

eto, samo moja dva pfeninga

pre 9 godina

Uzimajući u obzir okolnosti i šta misli velika većina u Srbiji, ovim pritiscima samo otežavaju Vučiću. Ako je njihov pametnije im je da ga ne guraju da razotkrije takvu sumnju. Ako pak nije, samo će ga oterati još bliže Rusiji. Kako god bilo, takvi pritisci i ucene su kontraproduktivni i za onog koji ih vrši.

JohnnyZ

pre 9 godina

Kao što Putin nama u vezi sa gasom uvodi restrikcije uz konstataciju da možemo biti prijatelji ali ne možemo time trgovati, tako bi smo i mi sada trebali da postupimo. Ali ne, mi nećemo to uraditi, imamo obraza, mi smo Srbi ponosni i deblji kraj nas uvek čeka šta god bilo u pitanju.

maja

pre 9 godina

Sta je bilo Rusofili, raspisaste se po ovom forumu. Braca Grci su do pre godinu dana galamila na sva usta, oni su cak imali I ogromne proteste protiv EU I USA, palili I njihove zastave. Ovde se osim forumaske kritike EU po sajtovima od strane ljubitelja Bacuska niko I ne cuje.
Grci, su dakle, mnogo ostrije I ozbiljnije protestvovali protiv Zapada, pa se sada vise ne cuju, ostadose u EU, izadjose iz krize.
Jednostavno oni ne vole Amere I EU, ali shvataju da ce okretanjem ledja Zapadu ekonomski totalno propadaju. Rusi sada ni sami sebi ne mogu da pomognu, Rusija je u ekonomskom kolapsu kao I rublja, I od njih nema nikakve pomoci, uostalom I za poplavljena podrucja su najvise donirale zapadne zemlje, a Rusi poslase ronioce I malo hrane. Upamtite Rusija nijednu zemlju na svetu nije izvukla iz krize pa nece ni nas.
Dakle, Vlada je dobila mandat naroda za EU, a nece se po forumima od strane Rusofila odredjivati zvanicna politika ove drzave.

и тачка

pre 9 godina

ма немате ви господине појма,ја верујем Њему и само Њему,Њему се клањам и бићу као Он...

Pera

pre 9 godina

Ne ne,ovo ljudi moji poprilicno pocinje da iritira,ovo postaje jedna shizofrenija a narod ko narod,sludjen,gladan,bez posla,ovi na vlasti takodje pojma nemaju sta rade,nestrucni,neobrazovani i mislim da se nema vizija sta dalje.Moze da prica ko sta hoce,ali u ovoj shizofreniji kakva vlada coveku samo ostaje da je pristalica teorije zavere da su svi protiv nas. A ni sama eu nema pojma sta bi,te kosovo nezavisno,te nije,te ne smeju da kazu,te smeju da kazu,te kazu,te mozete u eu ako priznate,te ne morate,te bicete do 2025 te necete,te im putin fasista,te nije,te sankcije,te morate,te ne morate,te morate da se uredite da bi nase vajne kompanije dosle da vam pokazemo kako se posluje i da uzmemo koju kintu a bice i za vas i tako u krug i na kraju kazu ovi nasi izracunali da ce nas 2050-te biti 2 miliona manje. Sto smo stara nacija sto mladi pobegose,I kad pogleda covek,sta ce nam i EU i putevi i skole i kuce i zgrade i avioni i kamioni kad to nece imati ko da koristi. A ovi nasi vlasto-drzci ko goj svi vladari,alavi,sujetni i misle da nesto znaju.A i ja evo upadoh u ovu shizofreniju koju pominjah u pocetku komentara pa sve ovo ispisah!Ne znam sta mi bi!

gladan sitom ne veruje

pre 9 godina

@MIlan

Slažem sa vama oko pravila i ulaska u tudju kuću. Ali stvar nije tako jednostavna.
Ko kaže da neću poštovati tvoja pravila, kada udjem u tvoju kuću. Ali dok sam ja napolju, pravila iz tvoje kuće ne važe.Kod tebe je ručak u 5, ali ja napolju ručam kad meni odgovara. Ja mogu da ti dam garanciju , da ću poštovati pravila tvoje kuće, kada jednom udjem, ali besmisleno je , da poštujem tvoja pravila, kada sam ja napolju, a ti mi kažes,ti sada moraš da ručaš u 5, pa ću te ja možda za deset godina pozvati na ručak kod mene.

EU Citizen

pre 9 godina

Naravno, sedenje na dve stolice nikome nije dobro donelo, a, čak i ako apstrahujemo moralni aspekt, to jest ruske trupe i tenkove u Ukrajini, Miki Maus referendume i ćorave kutije, teror ruskih paravojski nad lokalnim stanovništvom koje ih ne podržava i gebelsovske laži ruske propagande, Srbija živi od EU i SAD, a od Rusije ima samo gubitke, pljačku i podršku najgorim udbaško-tajkunskim strukturama koje su upropastile ovu zemlju. Onaj ko prekine sramnu politiku podilaženja ovoj malignoj satrapiji i njenom grotesknom diktatoru imaće moj glas, pa makar bio i naprednjak :))

dramska pauza

pre 9 godina

Nisam za saradnji sa Rusijom, jer ko je spao da mu Rusija pomaze i kome je Rusija cilj taj je. nadrljao, ali ovo su bas ucene. Da se ja pitam, sa rusima. bih zavrsio saradnju vec za vreme bombardovanja jer nista. nisu ucinili da to sprece. Tako da sada ovu ucenu ne bi ni imali. Dosta vise o ruskom mitu i laznom prijateljstvu.

Deks

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo iznenađenje i svakom ko se malo bolje razume u politiku jasno je da zemlja kandidat za članstvo u EU mora uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU. A u Srbiji je političko stanje u skupštini takvo da je ubedljiva opcija za pristupanje EU a takođe i građani su uvek bili za to. Prema tome tu nema pogovora, to se mora uraditi. Taktika naše vlasti je verovatno u tome da tu odluku odloži nadajući se da će se ukrajinska kriza razrešiti i da će EU ukinuti sankcije Rusiji, ali to nije na vidiku u dogledno vreme zbog vlasti u Rusiji koja stalno traži nove neprijatelje. Ukoliko naša vlast smatra da bi "milijarde eura" bile izgubljene u slučaju uvođenja sankcija Rusiji neka o tome razgovara sa Briselom i neka pokuša da za to traži kompenzacije od EU fondova.

Dragan

pre 9 godina

Sta ovde nije jasno? Znaci mali smo i nejaki, shodno takvoj situaciji zapadnjacka "demokratija" nece odustati da nas k..a dok ne umremo. Sta su nam kroz istoriju radili, kako su nas unistavali, trebali smo odavno da im kazemo zbogom. Naravoucenije: jacajmo privredu te popravljajmo demografiju u protivnom nema nam spasa.

Crni Gruja

pre 9 godina

Na ovom sajtu preovladjuju rusofilski komentari jer su svi sposobni gradjani otisli na zapad. Ovde su ostali oni koji su jos onda kada su ih Rusi doveli u Beograd, oteli stanove i kuce od onih koji su bili protiv Rusa i proterali ih ili pobili a pritom zauzeli sve busije u drzavi. Sve su to ostavili svojoj deci koja i danas vladaju i pisu te rusofilske komentare jer ako se uvede neki normalan sistem, morali bi da ostanu bez svega toga. A da rade nisu navikli. Da ih neko stavi na neku pravu liniju u nekoj pravoj fabric, svi bi pomrli od soka. Navikli su da idu u neke kancelarije na neke virtualne poslove i da pisu svoje komentare u korist onih koji zajedno sa njima i danas pljckaju Srbiju.

bivsi

pre 9 godina

E ne moze Srbija da jede s dvije kašike. Da mu okrene ledja Rusiji je prvi uslov. Drugi je da prizna nezavisnost Kosova. Tada ce i Rusija biti za nazavisnost Kosova. Mislim da sam korektan, sta vi komšije kazete na ovo. Samo minuse nemojte da lupate!

Vojislav

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

Gorivo kod nas nije skupo zbog ruskog NIS vec zbog nasih poreza i akciza koji cine pola cene po litru.
Srbija nikad neće ući u EU, novi šef EK je lepo rekao da do 2020 nema prijema novih članica, ovo je sve za dnevnopolitičku upotrebu i skretanj epažnje sa važnijih stvari.

stevan

pre 9 godina

Hvala ti brate za ovo i nemoj slucajno da popustas, ne vredi drugacije sa nama. Sledecu stvar koju ces da uradis je da zaustavis sve procese pridruzivanja dok ne pocnemo da slusamo. Ovi nasi nam ne mogu pomoci, pomozite nam vi.

Od Perencevica Dacicu i obrnuto

pre 9 godina

Kada bi mi imali snage da se resimo nasih lopova mogli bi da organizujemo zivot u zemlji i da niko ne moze da nas ucenjuje ! Nije istina da moramo da pristupimo EU, i nije istina da moramo da se grejemo na ruski gas ! Srbi nisu glupi a zemlja nije siromasna. Problem je samo u tome sto uvek dovodimo korumpirane lopove na vlast !

amer

pre 9 godina

Smuči mi se od ovih ovde komentara, pa bre, svi koji imaju malo pameti znaju da je ova vlast pogubna za sistem. Svaka vlast je smenjiva, ova će vrlo brzo pasti.

Balkanska posla

pre 9 godina

Eto baš nećemo da uvedemo sankcije. I šta ćeš nam sad? Da nas opet bombarduješ?
(Reuf Bajramović, 19. novembar 2014 23:37)

Nece vam on sada nista!
Ako hoces u sredjenu Evropu sredi prvo svoju drzavu, uskladi zakone sa sredjenim Evropskim zakonima. Ako neces u EU onda ne moras, nastavi da se divis Putinu, ostani gladan i radi za 300 eura mesecno narednih 50 godina!
Niko Srbiju ne tera u EU, trazila je sama da udje i prihvatila sva pravila koja vaze za sve ostale clanice EU. A vi kako zelite, nastavite da se inatite u svojim komentarima umesto da pokusate deci da obezbedite bolju buducnost.

Sale

pre 9 godina

Pa, ako treba preci reku, a samo jedan most postoji, svaki put cemo se tu naci, na istim zahtevima!
Ali, ako napravimo svoj splav, nama most vec ne treba... Ako taj splav bude camac ili brodic, jos bolje!
Ma, valjda ce svako u srbiji kad-tad shvatiti da nema sta traziti u EU. A oni ce ionako doci, ako budemo imali jevtinu radnu snagu... A to cemo imati jos 10-15 godina, na zalost!

steva

pre 9 godina

ko bre da uvede sankcije rusiji ... pa rusija je za nas kao stariji brat ... od strica ... koji kad nas bije neki veliki klipan ne može da dođe da pomogne jer ima termin u teretani ...

mile

pre 9 godina

@ (Za EU, 20. novembar 2014 07:44)"
--------------------------------
Na zalost ovakvih shvatanja ima previse. Ovaj EU-covek misli da zbog Rusa gorivo u Srbiji nije pojevtinilo. Ovaj narod najvise iskoriscava sopstvena drzavna parazitska vlast. Svi ostali su daleko iza.

paris

pre 9 godina

Kad Srbi zabidze pa negledaju jos nigde onda stvarno imamo problem sa razumevanjem svatanjem,sta se uopste desava u Ukrajni.Ja poznajem prilican broj ukrainaca a vi gospodo srbi?Jednog dana ce neki putin doci i do nas i uzeti pola drzave.Pozdrav i pocnite da citate izvan Srbije pozdrav

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Patriotizam je poslednje utociste Juhora, Matijevica, Carnexa iz kojih stoje i prepakuju argentinsko meso Miskovic i M. Kostic

objektivno

pre 9 godina

Nekoliko nepreciznosti gospodina - umesto Srbije i Kosova, Srbije sa Kosovom. Kljucna rec "postepeno" ce uskladiti citaj istom brzinom kojom nas vi postepeno primate u EU, znaci za jedno pedesetak godina bice i to uskladjivanje, mozda.

Banned

pre 9 godina

Bolje ovako, da se zna na čemu smo. A ne da se razvlacimo na 2 stolice i sa Rusijom i oko Kosmeta. Da se to resi vise, da se zna sta hocemo. Da ni njih, a pre svega nas, naši političari ne prave ludim.

Branko Mitrovic

pre 9 godina

Ne znam u cemu je tolika bitnost da Srbija formalno postane clan EU? Bezmalo sve one koristi koje jedan clan ima, mozemo i mi postici bez formalnog pristupa! Bitno je medjutim ostati konstantno u prilagodjavanju i procesu pristupa. Ukoliko g-din Han kaze da Srbija mora da uradi ovo ili ono, inace ne moze dalje-, a Srbija ispunjava sve glavne i vazne nepolitike zahteve, onda formalni pristup uopste ni nije bitan. Evropa vise nema para, a jos manje zelje, za davanje malim novim clanovima. Jedina korist kuju mozemo izvuci od EU je da evropski kapital ulazi i izlazi iz Srbije lako i bez rizika i da se to garantuje zakonom i njegovim postovanjem. Mi nazalost, ne mozemo bez EU ekonomski. Tu niko ne bi smeo da ima dileme. Medjutim, prema Rusiji i ostatku sveta koji EU ne mirise, mi jednostavno moramo da nastavimo nasu politiku. Unija je nasa ekonomska stvarnost i buducnost, ali ne i prijatelj. A zna se vrlo dobro ko nam stvarno dobro zeli i s kim doveka kao brat s bratom moramo biti.

zoran

pre 9 godina

Barem 70% punoglavaca u Srbiji Berlinski zid nije obavestio da je srušen pre četvrt veka. I nisu svesni ko trenutno u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. I nisu svesni da to Srbi NE MOGU da promene pa "da se svi u so pretvorimo"...
Tu ubrajam i Koaliciju koja je ovog trenutka na vlasti.

Miki Maus

pre 9 godina

Kada bi Vi pametni rodoljubi stvarno podrzali "Majku nam ili Vam" Rusiju, pocepali svoje putovnice i svi lepo emigrirali u istu, pa ova zemlja bi procvetala. Nebi morali da nam smanjuju plate, otpuštaju viškove i prodaju preduzeca. Čini mi se da bi nas odmah primili i u EU. Jer nebi bilo strokavih azilanata, neradnika i vucibatina.. Problem bi bio što bi otišli i politicari, morali bi da školujemo novu bagru.. Verovatno bi otišao i MEGATREND

mrs

pre 9 godina

I treba sankcije. jer smo toliko mali a toliko prepotentni... kao civava. lajemo na sve a onda kad dobijemo po njusci kukamo. nadam se da će ovaj narod shvatiti da nam Rusi nisu prijatelji.

nedjo

pre 9 godina

@ MIle

17,MILIONA KM2 ti nemas sta da vidis,ljudi idu samo da vide metro,treba dva dana,vise od deset milijona strnih radnika,ermitaz potrebno ti je 8 dana,
Jos jedan kojeg interesuje samo poreklo njegovih patika.

Raps

pre 9 godina

Mnogi kazu da nas EU pregovorima ucenjuje. Pa cemu pregovori ako cemo se ponasati kao da ih nije ni bilo a ocekivati pomoc od EU. Dvolicno sa nase strane. Drugo, kakve veze ima hocemo li se zameriti Rusima ili ne, posto nas vec sada treiraju kao da smo im se zamerili. Otvorite oci! Batalite se bakracha i kud sve komsije tu i mi.

EU citizen^2

pre 9 godina

@danilo,
samo naivan trazi raj i veruje da ce neko drugi resiti nase probleme. Ali, izborom Rusije nase drustvo se nikada ne bi promenilo ni modernizovalo. Jednostavno ko hoce napred za njega u ovom vremenu EU nema alternativu.

s.

pre 9 godina

Ipak smo mi prijatelji sa Rusijom, a i imamo velike povlastice, videcemo sta ce se desiti sa ovim.
(upok, 20. novembar 2014 09:41)

Aha, imamo povlastice po pitanju cene gasa i nafte, rudna renta je baš dobra itd.
Trgni se bot-u, pogledaj oko sebe.

anaaa

pre 9 godina

Srbija ce postovati sve obaveze ali to svakako znaci balansiranje izmedju EU I Rusije. Neophodna je dobra saradnja sa obe sile a to Vucic zna.

vuk

pre 9 godina

Čitajući komentare stićem dojam da je većina komentatora protiv ulaska Srbije u EU.Većina je za jačanje veza s Rusijom. Samo mi jedno nije jasno, kada odlaze iz Srbije, nitko ne ide u Rusiju nego u zemlje EU-a.
Tu nešto ne štima.

Barzalji

pre 9 godina

Predpostavljam da je to jedan vid nagrade srpskoj vladi za ubrzane reforme koje sprovodi, a gostu i njegovim nalogodavcima to baš i neodgovara!

11482

pre 9 godina

Ako Srbija nije pokazala privrženost i trud prema svom ključnom strateškom cilju EU,ne znam ko je,a Rusi su nam dugogodišnji prijatelji i saradnici.

Marija-Buje

pre 9 godina

Netko je napisao veliku zabludu - da je moguće biti izvan EU i uživati u istim povlastiama kao i u njoj. Koliko krivo! Samo zahvaljujući EU, moj sin odlazi na semestar fakultetske razmjene u Stockholm bez ikakvih troškova, ja mu tamo u posjet putujem samo s osobnom iskaznicom, auto osiguranje me ove godine stoji 150 eura, dok je prije dvije godine bilo 220, odabrala sam distributera struje koji nije državni HEP i plaćam 15% manje, cijena razgovora sa sinom u Švedskoj je 2,27 kn po minuti (bez posebne tarife), a prije ulaska u EU je bila 13 kuna po minuti... Treba li dalje nabrajati?

Miki

pre 9 godina

Ako hoćeš da se učlaniš u neki klub normalno je da poštujes pravila tog kluba. Po nekim komentarima ovde reklo bi se da Evropa prosto ne zna šta će bez Srbije, njene moćne ekonomije, prepunog budžeta i velikog i bogatog tržišta, pa će napraviti izuzetak. I kakve veze sa tim ima Rusija? Čije mi interese ovde branimo - naše ili njihove? Zaboga, pogledajte na karti sveta gde se nalazimo mi a gde oni i u kakvom smo okruženju. Ko su nam tradicionalno najveći trgovinski partneri? Evropske zemlje. Šta ima više da pričamo. A ako nekome i dalje nije jasno, prisetimo se 1999. i neuspešne epizode sa ruskim padobrancima na prištinskom aerodromu. Znate li zašto su otišli? Zato što nisu mogli da ih snabdevaju - niko nije hteo da im dopusti prolaz. A nije loše setiti se i sankcija Srbiji koje je Rusija podržala 1992. godine u UN.

dragomir

pre 9 godina

Ja imam utisak kao da je 80% komentara sam Vucic napisao. Zvuce tako drzavnicki kao sto sam on jeste. Demokrate su vise liceli jedni na druge kao klonovi,ali ovi razmisljaju,pisu,nedaju se,ginu jedan za drugoga! Ovo je ozbiljno!

Милан

pre 9 godina

Једини који имају користи од Руса овде су домаћи тајкуни који им заваљују препаковану увезену робу (шатро домаћи производ) и страначки паразити запослени у НИС и Србијагасу. Тако да извор за кампању "и Европа и Русија" треба тамо тражити. Која је, узгред буди речено, исто толико бесмислена као она стара "и Европа и Косово". А тако ће и завршити.

masterkg

pre 9 godina

bezobrazno. ovo vise nisu pregovori vec ucenjivanje.
(željko, 19. novembar 2014 23:39)
Pa mi ne pregovaramo o zajednici Srbije i EU sa istim pravima, već ih molimo da nas prime kod njih i obavezali smo se da ćemo da ispunimo sve uslove ....

neko iz mase

pre 9 godina

mi nemamo ni kopnenu granicu sa rusijom niti morski put do rusije. ne vidim kakvu bi buducnost za ovu zemlju predstavljalo apsolutno vezivanje za rusiju ako unija u potpunosti zatvori granice za razmenu robe izmedju rusije i srbije, kako cemo da izvozimo te proizvode (koje proizvode??) u rusiju u tom slucaju? kopacemo tunel ispod bugarske, lansiracemo space shuttle da iz vasione slece u rusiju sa srpskim paprikama?

Zub

pre 9 godina

Gospodine samo da vas podsetim da vi to nemate pravo da trazite jer mi jos nismo zapoceli nikakve pregovore a uvek se moze i odustati od pregovora !

milborsochi

pre 9 godina

Treba prvo pročitati tekst a posle pisati komentare ''Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusij".

Kult licnosti- NE HVALA

pre 9 godina

Jel' rekao ovaj "naš" da Srbiju niko neće ucenjivati. Trt... Ma mi smo ti jaka sila!?? Što se kači za brzi voz kad' ne ume da vozi! Pa 'ajde SILO da te vidimo sada. Po Srbiji to pali, ali u svetu malo teže.

Vladan

pre 9 godina

Postala je praksa da zvanicnici EU i SAD pre ragovora sa Vucicem najavljuju uslove i ucenjivanja vezana za Rusiju, a da posle razgovora sa premijerom ne bude ni reci o tom "problemu". To jasno govori o ozbiljnosti kojom Vucic ulazi u sve pregovore i moram da priznam da sam ponosan sto imamo takvog coveka na mestu premijera.

Krstic

pre 9 godina

Hajde da se slozim sa mnogima koji ne zele u EU nego u savez sa rusima,molim ih da se obavezu da nece ni pod kojim uslovima on i clanovi njegove porodice ,i rodjaci istomisljenici odlaziti na rad u tu "odvratnu" EU.

Mira

pre 9 godina

Sramota je dokle ide arogantnost političara EU, kada će nešto od naših stavova biti njima po volji.Valjda je u duhu demokratije da sa svima treba razgovarati.Mogu oni da nauče dosta od Vučića.

Leonid

pre 9 godina

Uoste ne mora Srbijada uvede sankcije.Dovoljno je da EU. zabrani transport robe iz e zemalja preko njene tritorije.I sta knda,zapitajte se ljubitelji RUSKIH JABLOK.

Marakuja 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

vrtložnjak

pre 9 godina

Ugovori se moraju poštovati.
Treba da se što pre manemo starih manira ponašanja.
EU je dosta uložila u pokušaj da nas približi evropskim vrednostima i standardima.
Treba poštovati tuđi rad i trud !

Crvenotravka

pre 9 godina

Nasa je obaveza da vodimo svoju sp[oljnu politiku i niciju drugu dok god nepostanemo clanica EU i to bi Hanu trebalo da bude jasno.

pisac

pre 9 godina

U nekim zemljama Evrope razmisljaju o ukidanju sankcija Rusiji. Pokazace se da je odluka Srbije da ne uvede sankcije Rusiji-vrlo inteligentna.

Malaga 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

Draga iz Menosa

pre 9 godina

Razumem da Evropska unija zeli da sve zemlje koje okuplja imaju isti i jedinstven stav po svim vaznim pitanjima, razumem da sadasnji pritisak na Rusiju njima ne izgleda kao dovoljan pa bi onda Srbija trebala da ucestvuje u pojacavanju tog pritiska ali ne razumem zasto ti napori da se ukrajinska kriza resi moraju da budu tako destruktivni i usmereni samo na to da se slomi samo jedna strana. Zasto se obe strane ne motivisu da prestanu sa sukobima. Ako samo jednu stranu pritiskate a drugoj povladjujete onda ta druga strana i nece bas imati interes se stvari smire. Resavanje ovog problema treba da bude posteno i pravedno jer nepravda i pristrasnost mogu samo da jos vise razbuktaju rat. U svakom slucaju Srbija je jako daleko od svega toga, bori se sa svojim problemima i mora da vodi racuna o sopstvenim interesima i sopstvenom opstanku.

Asus

pre 9 godina

Ne moze drugi da nam kroji sudbinu,Srbija je odlucila da nece uvoditi sankcije Rusiji ali i da cenastaviti da tezi ka EU. i treba da stojimo iza te odluke.

Atinac

pre 9 godina

uporno ponavljanje stvari od pojedinaca koji bi voleli da uvedemo sankcije rusima po principu "sad i odma" neće nam doneti ništa dobro sem zabune , niti je komesar to tražio niti ima prava na to a nije nam ni ponudio nikakve alternative tako da to otpada ... na narednih par godina sve dok ne budemo bili pred samim vratima EU .

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

RAPIDOL

pre 9 godina

Srbija ima stav koji je izneo njen premijer u kojem se jasno daje do znanja da Srbija cini sve napore kako bi sto pre usla u EU .Ali koliko joj je bitan ulazak u uniju toliko joj je bitna i Moskva i povoljan politicki ambijent izmedju dveju bratskih zemalja.

Labud

pre 9 godina

Srbija će morati da nastavi politiku razvijanja odnosa i saradnje sa svima, u to nema sumnje. Oduvek smo bili u dobrim odnosima sa Rusijom, a to se definitivno ne sme kvariti. Takođe, moramo se i dalje boriti za EU. U mnogo smo boljim odnosima sa zemljama članicama, a uz njihovu podršku imamo mnogo veće šanse da postanemo deo te velike porodice.

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

cvetic

pre 9 godina

Nije prvi put da smo se susreli sa raznim preprekama,uslovima..Bilo je price i oko parade i doslaska Putina pa smo je ipak odrzali...Premijer ima jasne stavove i verujem da ce se i ovog puta izboriti za njih pregovorima!

Miki

pre 9 godina

1. EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji.
2. Srbija kaže "NE"
3. EU uvodi sankcije Srbiji
4. Srbija uvodi kontrasankcije:
- nećemo isporučivati gas Evropskoj uniji
- slaćemo svako malo ratne avione i podmornice, da ih nerviramo
- okrenućemo se saradnji s Kinom s kojom se graničimo
- a i inače nam ne smeju ništa jer imamo nuklearno oružje

Mile

pre 9 godina

A sta nam rusi dali I sta imamo od rusije. Vidim svi idu na letovanje I zimovanje u rusiju zato sto ima mnogo toga da se vidi
Ili mozda svi idu u rusiju da rade zato sto su mnogo bolje plate
Ne glupirajte se ljudi kakva Rusija I kakvi bakraci
Kad evropa pocne da investira u srbiju tad cemo da progledamo
Rusi nasa braca(sto ni neki rekli) bi smo da nas ojade
Nek nam je bog na pomoc

Za EU

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

sasa jokic

pre 9 godina

Obzirom da prenose Novosti (Bekova novina) ja bi dva puta proverio prevod. Druga stvar je, mi smo poslednjih 30 godina pod uticajem Rusije, od vojske, crkve, preko akademije pa do svih sluzbi, i da se preispitamo kako smo ziveli? Ratovi, beda, ubistva, tajkuni.....
Vreme je da zatvorimo tu stranicu, ali bojim se da ne odreaguju kao sa Zoranom Djindjicem i opet nas bace u kazmat!

mrs

pre 9 godina

I treba sankcije. jer smo toliko mali a toliko prepotentni... kao civava. lajemo na sve a onda kad dobijemo po njusci kukamo. nadam se da će ovaj narod shvatiti da nam Rusi nisu prijatelji.

Crni Gruja

pre 9 godina

Na ovom sajtu preovladjuju rusofilski komentari jer su svi sposobni gradjani otisli na zapad. Ovde su ostali oni koji su jos onda kada su ih Rusi doveli u Beograd, oteli stanove i kuce od onih koji su bili protiv Rusa i proterali ih ili pobili a pritom zauzeli sve busije u drzavi. Sve su to ostavili svojoj deci koja i danas vladaju i pisu te rusofilske komentare jer ako se uvede neki normalan sistem, morali bi da ostanu bez svega toga. A da rade nisu navikli. Da ih neko stavi na neku pravu liniju u nekoj pravoj fabric, svi bi pomrli od soka. Navikli su da idu u neke kancelarije na neke virtualne poslove i da pisu svoje komentare u korist onih koji zajedno sa njima i danas pljckaju Srbiju.

dramska pauza

pre 9 godina

Nisam za saradnji sa Rusijom, jer ko je spao da mu Rusija pomaze i kome je Rusija cilj taj je. nadrljao, ali ovo su bas ucene. Da se ja pitam, sa rusima. bih zavrsio saradnju vec za vreme bombardovanja jer nista. nisu ucinili da to sprece. Tako da sada ovu ucenu ne bi ni imali. Dosta vise o ruskom mitu i laznom prijateljstvu.

paris

pre 9 godina

Kad Srbi zabidze pa negledaju jos nigde onda stvarno imamo problem sa razumevanjem svatanjem,sta se uopste desava u Ukrajni.Ja poznajem prilican broj ukrainaca a vi gospodo srbi?Jednog dana ce neki putin doci i do nas i uzeti pola drzave.Pozdrav i pocnite da citate izvan Srbije pozdrav

EU Citizen

pre 9 godina

Naravno, sedenje na dve stolice nikome nije dobro donelo, a, čak i ako apstrahujemo moralni aspekt, to jest ruske trupe i tenkove u Ukrajini, Miki Maus referendume i ćorave kutije, teror ruskih paravojski nad lokalnim stanovništvom koje ih ne podržava i gebelsovske laži ruske propagande, Srbija živi od EU i SAD, a od Rusije ima samo gubitke, pljačku i podršku najgorim udbaško-tajkunskim strukturama koje su upropastile ovu zemlju. Onaj ko prekine sramnu politiku podilaženja ovoj malignoj satrapiji i njenom grotesknom diktatoru imaće moj glas, pa makar bio i naprednjak :))

Pera

pre 9 godina

Naravno. Mora sa se ispoštuje ono što je napisano. Kako su Rusi ispoštovali sve što su potpisali kada su nas bombardovali? Sankcije lepo pa neka probaju ono što smo i mi 90tih.

Nesvesni sankcionas

pre 9 godina

Pa mi smo im nesvesno uveli sankcije odavno.
Ne kupujemo ruske proizvode
Ne idemo na odmor u Rusiju.
Ne oblacimo se po ruskoj modi.
Ne gledamo njihove serije i filmove.
Ne vozimo ruska kola
Ne koristimo njihove softvere.
Ne ucimo ruski jezuk
Ne saljemo decu na skolovanje u Rusiju
...al bar jos uvek pijemo votku i pucamo iz Kalasnjikova.

zoran

pre 9 godina

Barem 70% punoglavaca u Srbiji Berlinski zid nije obavestio da je srušen pre četvrt veka. I nisu svesni ko trenutno u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. I nisu svesni da to Srbi NE MOGU da promene pa "da se svi u so pretvorimo"...
Tu ubrajam i Koaliciju koja je ovog trenutka na vlasti.

Balkanska posla

pre 9 godina

Eto baš nećemo da uvedemo sankcije. I šta ćeš nam sad? Da nas opet bombarduješ?
(Reuf Bajramović, 19. novembar 2014 23:37)

Nece vam on sada nista!
Ako hoces u sredjenu Evropu sredi prvo svoju drzavu, uskladi zakone sa sredjenim Evropskim zakonima. Ako neces u EU onda ne moras, nastavi da se divis Putinu, ostani gladan i radi za 300 eura mesecno narednih 50 godina!
Niko Srbiju ne tera u EU, trazila je sama da udje i prihvatila sva pravila koja vaze za sve ostale clanice EU. A vi kako zelite, nastavite da se inatite u svojim komentarima umesto da pokusate deci da obezbedite bolju buducnost.

Miki Maus

pre 9 godina

Kada bi Vi pametni rodoljubi stvarno podrzali "Majku nam ili Vam" Rusiju, pocepali svoje putovnice i svi lepo emigrirali u istu, pa ova zemlja bi procvetala. Nebi morali da nam smanjuju plate, otpuštaju viškove i prodaju preduzeca. Čini mi se da bi nas odmah primili i u EU. Jer nebi bilo strokavih azilanata, neradnika i vucibatina.. Problem bi bio što bi otišli i politicari, morali bi da školujemo novu bagru.. Verovatno bi otišao i MEGATREND

Banned

pre 9 godina

Bolje ovako, da se zna na čemu smo. A ne da se razvlacimo na 2 stolice i sa Rusijom i oko Kosmeta. Da se to resi vise, da se zna sta hocemo. Da ni njih, a pre svega nas, naši političari ne prave ludim.

dragomir

pre 9 godina

Ja imam utisak kao da je 80% komentara sam Vucic napisao. Zvuce tako drzavnicki kao sto sam on jeste. Demokrate su vise liceli jedni na druge kao klonovi,ali ovi razmisljaju,pisu,nedaju se,ginu jedan za drugoga! Ovo je ozbiljno!

steva

pre 9 godina

ko bre da uvede sankcije rusiji ... pa rusija je za nas kao stariji brat ... od strica ... koji kad nas bije neki veliki klipan ne može da dođe da pomogne jer ima termin u teretani ...

Cobra

pre 9 godina

Treba da udarimo sankcije Rusiji.Što mi da budemo veći Rusi od Rusa.
Kad Rusi pravdaju aneksiju Krima Kosovom,i isto to Kosovo podržavaju da učestvuje na Olimpijskim igrama,što bi sebi pravili problem sa EU.

s.

pre 9 godina

Ipak smo mi prijatelji sa Rusijom, a i imamo velike povlastice, videcemo sta ce se desiti sa ovim.
(upok, 20. novembar 2014 09:41)

Aha, imamo povlastice po pitanju cene gasa i nafte, rudna renta je baš dobra itd.
Trgni se bot-u, pogledaj oko sebe.

amer

pre 9 godina

Smuči mi se od ovih ovde komentara, pa bre, svi koji imaju malo pameti znaju da je ova vlast pogubna za sistem. Svaka vlast je smenjiva, ova će vrlo brzo pasti.

Milojko

pre 9 godina

Mene više brine sledeće
1. povećan porez na imovinu 80%
2. povećano autoosiguranje 43%
3. trgovačke marže nebeska (jogurt je poskupeo 20% u poslednjih godinu dana)
4. poskupljenje lekova (najavljeno pojeftinjenje )
5. nenoramlne takse notara
6. završni udarac izvršitelja
7. nebriga o deci
8. smanjenje plata
9. ...
....
100. ....
EU me zanima tek posle rešenja 1-100 !

Dragan

pre 9 godina

Sta ovde nije jasno? Znaci mali smo i nejaki, shodno takvoj situaciji zapadnjacka "demokratija" nece odustati da nas k..a dok ne umremo. Sta su nam kroz istoriju radili, kako su nas unistavali, trebali smo odavno da im kazemo zbogom. Naravoucenije: jacajmo privredu te popravljajmo demografiju u protivnom nema nam spasa.

Raps

pre 9 godina

Mnogi kazu da nas EU pregovorima ucenjuje. Pa cemu pregovori ako cemo se ponasati kao da ih nije ni bilo a ocekivati pomoc od EU. Dvolicno sa nase strane. Drugo, kakve veze ima hocemo li se zameriti Rusima ili ne, posto nas vec sada treiraju kao da smo im se zamerili. Otvorite oci! Batalite se bakracha i kud sve komsije tu i mi.

Vojislav

pre 9 godina

Vi koji necete u EU onda tocite najskuplje gorivo u evropi i to sve zbog ruskog NIS-a, u Nemackoj je gorivo pojeftinilo vise od 10 din zadnjih mesec dana...kada cete da shvatite da vas rusi samo koriste

Gorivo kod nas nije skupo zbog ruskog NIS vec zbog nasih poreza i akciza koji cine pola cene po litru.
Srbija nikad neće ući u EU, novi šef EK je lepo rekao da do 2020 nema prijema novih članica, ovo je sve za dnevnopolitičku upotrebu i skretanj epažnje sa važnijih stvari.

U zdrav mozak

pre 9 godina

Vest u utorak 18.11. 2014 (B92):
"Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.
"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.


Jeli to ta "ozbiljna" i "stabilna" EU? U sta mi to ulazimo ljudi, pobogu. Ista prica je bila i sa Kosovom. Odvojeno, odvojeno, odvojeno - uslov. Koja banada lažova, hipokrita i kriminalaca. Jedino politicko zadovoljstvo (a bio sam politicki pasivan) koje imam je, da evropske birokrate vise nikada ne prismrde Srbiji. I glasacu za bilo koju stranku - desnicarsku, levicarsku, marsovsku - samo da je protiv te nakaradne tvorevine.

Raka

pre 9 godina

Treba gospodinu Hanu objasniti da Srbi nisu hladne mašine koje se drže zakona kao pijan plota. Mi imamo široku slovensku dušu i interpretiramo propise u humanističkom duhu, kako nam najbolje odgovaraju. Ako nađemo da nam neki propis ne odgovara, to je zato što je nametnut od strane zapada koji sve gleda kroz efikasnost i novac. Mi negujemo tradicionalne porodične vrednosti, a Rusi su nam kao bliski rođaci, recimo drugo koleno sa majčine strane. Zato Srbija neće uvoditi sankcije bratskom Ruskom narodu, pa makar bio tamo neki potpis na nekom papiru. Papir i inače trpi sve.

Sasa

pre 9 godina

Ovo me podseća na izbor Obrenovića da ubije kuma zarad opstanka zemlje, siguran sam u to nama sledi strašan scenario na političkoj sceni jer će Aleksandar Vučić gotovo sigurno podneti ostavku jer sankcije uvesti neće, niti je moralno ni normalno a u Evropu mora se ući, još jedna velika dilema u srba i veliko trenje na političkoj sceni, mislim da se sigurnim koracima vraćamo u devedesete, šta je sve ova zemlja prošla kroz svoju istoriju to je neverovatno...

Deks

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo iznenađenje i svakom ko se malo bolje razume u politiku jasno je da zemlja kandidat za članstvo u EU mora uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU. A u Srbiji je političko stanje u skupštini takvo da je ubedljiva opcija za pristupanje EU a takođe i građani su uvek bili za to. Prema tome tu nema pogovora, to se mora uraditi. Taktika naše vlasti je verovatno u tome da tu odluku odloži nadajući se da će se ukrajinska kriza razrešiti i da će EU ukinuti sankcije Rusiji, ali to nije na vidiku u dogledno vreme zbog vlasti u Rusiji koja stalno traži nove neprijatelje. Ukoliko naša vlast smatra da bi "milijarde eura" bile izgubljene u slučaju uvođenja sankcija Rusiji neka o tome razgovara sa Briselom i neka pokuša da za to traži kompenzacije od EU fondova.

bgd

pre 9 godina

Koliko god neko voleo EU, ili ne, oni su u pravu. Cilj naše države je članstvo u EU...molim lepo. Fora je u političarima koji idu linijom manjeg otpora, prihvate anti-ustavni 'Briselski sporazum', pa posle pozovu Putina i glume patriotizam. Zalažu se za celovitu Ukrajinu, pa onda pošalju poslanike u Donbas da nadgledaju izbore DNR. Rade NATO vežbe, ali rade i sa Rusima neke vežbe. Kukavičluk da se prelomi, kojim smerom krenuti.

bivsi

pre 9 godina

E ne moze Srbija da jede s dvije kašike. Da mu okrene ledja Rusiji je prvi uslov. Drugi je da prizna nezavisnost Kosova. Tada ce i Rusija biti za nazavisnost Kosova. Mislim da sam korektan, sta vi komšije kazete na ovo. Samo minuse nemojte da lupate!

aleksa

pre 9 godina

Jbg u pravu su. Ako hocemo da budemo deo neke zajednice onda moramo da se usaglasimo sa onim sto oni kazu, ne mozemo samo pare da uzimamo a nista da ne dajemo. Ne kazem ja da je odluka da se uvedu sankcije Rusiji ispravna, vec samo kazem da ako ocemo u Uniju moramo da shvatimo da mi postajemo deo jedne zajednice, a ako se vec ne slazu sa stavovima EU, onda ne treba ni da ulazimo unutra

JohnnyZ

pre 9 godina

Kao što Putin nama u vezi sa gasom uvodi restrikcije uz konstataciju da možemo biti prijatelji ali ne možemo time trgovati, tako bi smo i mi sada trebali da postupimo. Ali ne, mi nećemo to uraditi, imamo obraza, mi smo Srbi ponosni i deblji kraj nas uvek čeka šta god bilo u pitanju.

stevan

pre 9 godina

Hvala ti brate za ovo i nemoj slucajno da popustas, ne vredi drugacije sa nama. Sledecu stvar koju ces da uradis je da zaustavis sve procese pridruzivanja dok ne pocnemo da slusamo. Ovi nasi nam ne mogu pomoci, pomozite nam vi.

nislija

pre 9 godina

@sinisa
demokratija je vladavina naroda ( demos - narod ), vladavina vecine naroda. Ukoliko vecina naroda clanica EU smatra da treba uvesti sankcije Rusiji, a mi tezimo ka uniji, logicno je da se i od nas to ocekuje. Nije nametanje misljenja ili uskracivanje volje, vrlo je jednostavno; ako hoces u EU, radi kao sto radi i vecina. Niko nas ne tera da pristupimo a jos manje moli. Jesam za EU ali nisam za sankcije Rusiji i tu na snagu treba da stupi diplomatija koju nemamo, jer su za to potrebni uceni, skolovani ljudi. Sa sega mega diplomama stice se zvanje, ali ne i znanje tako da samo cekam dan kada ce trebati konacno da se "izabere strana" da vidim sta ce nasa vladajuca elita da uradi.

Madagaskar

pre 9 godina

Nisam rusofil ali izgleda da se demokratija u EU svodi na apsolutizam i zavrsnu rec glavonja iz glavnog borda BRISELA...tako da danas je ovo sutra ce nam reci da ne smemo da imamo vise od 1 deteta ili da moramo da legalizujemo pedofiliju itd...
Ja necu u takvu uniju, ziveo sam tesko ceo zivot nemam sta da izgubim ako i ne udjemo u taj krug licemera...

danilo

pre 9 godina

EU nije raj i ima poneku ozbiljnu manu.
Rusija nije pakao i ima poneku ozbiljnu vrlinu.
Dolazi vreme da se zauvek odlučimo jer ova kriza sa Ukrajinom neće proći za deset godina, to sam ubudjen.
I drago mi je da je došao čas, pošto je ovo sudar dve logike i dva načina života a stanje kod nas, gde se pokušava istovremeno spojiti ono što je nespojivo, sve više postaje šizofreno.
Zato hitro ka punoj svesti i ka našem najvećem interesu: boljem životu gradjana i većoj demokratiji!
Ako većina misli da je to Rusija, nama manjini onda ostaje pasoš kao sredstvo borbe.
Ako većina misli da je to EU, Rusija će bratskim zagrljajem prigrliti svoje rusofile?
I da stavimo konačno tačku na tu temu.

Stefan

pre 9 godina

Austrijanac nam odredjuje spoljnu politiku, Arapin kupuje njive i gradove, Albanac nam drzi slovo u Beogradu, Hrvat nas ucenjuje, Italijan izrabljuje..
Grabez i otimacina. Pomrecjemo silovani, gladni i izmuceni zarad Evropske unije. Necjemo pristupiti jerbo nas necje ni biti.

Raja

pre 9 godina

Trebalo bi da se okrenemo samo Rusiji, od EU nema nista, ako pristanemo na uvodjenje sankcija Rusiji, sledece sto ce traziti je da priznamo Kosovo kao nezavisnu drzavu. Jednostavno, necemo u EU!

Muenchner

pre 9 godina

Ajde više recite jasno i glasno NE EU, kad toliko dramite oko toga! Ajde, šta čekate? Što uvek glasate za pro-evropske stranke? Naterali ste Dačića, Vučića, pa i Tomu Diplomu i Vulina da se gnjave po Briselu - da li je neko toliko lud da misli da su oni to hteli? Nisu, nego ste ih vi naterali na to! Da, vi! Da, naterali! Recite NE EU, i videćete kako će se oni brzo vratiti na priču iz 90-tih.

Šta kažete, nećete priču iz 90-tih? More, kad odrastete, odlučite se. Do tada, TIŠINA TAMO!

sinisa

pre 9 godina

znaci demokratija je pravno uskladjivanje, ne pravo na sopstveno misljenje. trebaolo bi napraviti referendum na temu sankcija i pridruzivanja

Iguman Nemanja

pre 9 godina

Evo nas na tački usijanja, na tački odluke, na tački svetla ili tame!
Ako ovaj narod ima duše i srca više i ako uopšte voli ovu našu napaćenu Srbiju onda smesta treba da se uradi ovo:
1. zvanično prekine pregovore i odustane od pristupanja EU
2. uputi poziv Rusiji da razmesti vojsku u Nišu
3. otvori pitanje KiM u SB UN uz zahtev za povlačenje svih stranih snaga sa tog dela teritorija Srbije a onda da se dijalogom nastavi saradnja na reintegrisanju KiM uz najširu autonomiju
4. političkim sredstvima da se raspiše refenredum u Srpskoj do prisajedinjenja
5. vanredni izbori u Crnoj Gori, smena Mile Đukanovića, povraćaj Crne Gore u sastav zajedničke države novim referendumum

@Jagoda@

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija ima kao glavni cilj pristupanje EU. S druge strane Srbija je mnogo puta do sada istakla da Rusiji neće uvoditi sankcije i da niko nema prava da je ucenjuje da to uradi. Najbolje bi bilo naći kompromisno rešenje, ne uvesti sankcije Rusiji ali se i pridružiti EU jer verujem da je tako najbolje.

daniele

pre 9 godina

Ok, ajde da se vise ne igramo corave bake. Ne zelimo u evropsku uniju! Zelimo uniju sa Rusijom, koja nas nije nikada bombardovala, koja nije izmisljala Racak i ostale stvari da otme Kosovo i izgradi Bondstil na istom. Ne zelimo ucenjivanja. Zelimo da vam prkosimo i tako ce da bude dok nas ne poubijate, do poslednjeg!

pleme

pre 9 godina

Kako da uvedeš sankcije nekom ko je na ,,bilo koji način,, bio uz tebe kroz istoriju i versku i krvnu srodnost ??! I još to traže oni koji su bas bombardovali i oteli Kosovo ?! Pa ovo je sramota od Eu unijata, oni te jedini uslovljavaju, a nisi deo njih ..večito hoće da nas zavade ! Nikad sankcije Rusiji, bar od mene ne!

ZokyNBGD

pre 9 godina

Ma m*rš bre ucenjivači bezobrazni! ajmo lepo referendum pa da vidimo koliko nas hoće u to društvo licemera, treba jednom da shvatimo da ta famozna EU nije napravljena zbog nekog opšteg napretka nego isključivo zbog pljačke malih i siromašnih, za račun bogatih!

Ap0calypto

pre 9 godina

Ahahahahahahahahaha, a nije obaveza veca plata? Bolje zdravstvo? Vece penzije? Manja cena goriva? To nije obaveza? Nego sankcije sto ste nama dali?????? ZIVELA RUSIJA !

seljadin

pre 9 godina

pa NATO je novi IB inform biro iz najgorih staljinovih godina... doduse po nas su gori od Staljina, Staljin nije oteo nasa rudna blaga na Kosovu...

bratislav21

pre 9 godina

Mi jednostavno moramo nekako da nadjemo neku zlatnu sredinu u celoj ovoj situaciji,ne treba da stajemo ni na ciju stranu vec da vodimo svoju poliitiku i gledamo uvek sta nama najvise odgovara.

dinamit

pre 9 godina

Iz izjava zvaničnika iz EU se zaključuje da su sankcije Rusiji "pitanje svih pitanja" i da je to vrlo dugotrajan proces!Ni jedna zemlja nije imala uslove pri pristupanju u Eu,kao što ima Srbija i na nama ispravljaju svoje greške.Smešno!

EU citizen^2

pre 9 godina

@danilo,
samo naivan trazi raj i veruje da ce neko drugi resiti nase probleme. Ali, izborom Rusije nase drustvo se nikada ne bi promenilo ni modernizovalo. Jednostavno ko hoce napred za njega u ovom vremenu EU nema alternativu.

Milan

pre 9 godina

Otkačimo se već jednom EU!!!Zar do sada nismo shvatili da nam ne žele dobro i da nas zavitlavaju već 15 godina.Okrenimo se onima koji su nam naklonjeni i dobronamerni.

josif

pre 9 godina

Danas sankcije Rusiji,sutra clanstvo u NATO,posle toga poslace nasu vojsku da napadne Rusiju pa mi vise nismo ni banana republika MI SMO KOLONIJA a ova Evropska ga*ad nas svakim danom toliko ponizava da to postaje ogavno...i mi zelimo u EU????

ja

pre 9 godina

a u drugoj rubrici divan tekst o analnom seksu... procitajmo ga svi, da lakse svarimo nove "preporuke EU" (nisam bot ni nista, ali ovo je vec smesno, postajemo playground za Rusiju i EU, bole ih ona stvar za nas...)

evropejac

pre 9 godina

i treba uvesti sankcije rus. kao oni nama.EU nas je uvek podrzala...koliko je samo milosrdnj andjeo kostao poreske obveznike u EU ,,nezahvalni srbi,,.samo ostro sa zahtevima sav narod sa odusevljenjem ce to prihvatiti ,zatvorite severni tok neka umru od gladi ti antiglobalisti.bravo za EU.

Marijana M

pre 9 godina

Drzava Srbija, odnosno njena vlada ima svoj stav i jasnu politiku kako nastupa prema istoku i zapadu, koji su joj prioriteti, ciljevi i strategija. Konsultacije da, ucene i imperativ, sigurno ne

Ћезо рца

pre 9 godina

Будимо реални, погледајте Мађаре који зарад свог економског интереса не желе да се одрекну сарадње са Русијом. Како то да и Немачка није гадљива на руску гас? А ми чак и нисмо у том савезу држава, нити ћемо у скорије време (а вероватно и никад) то и постати. Или мислите да наци-фашизам звани ЕУ нема алтернативу?

Mozda i ako ali ipak..

pre 9 godina

Priznajte Kosovo a neka vam ostanu izbeglice sa Kosova. Uvedite Rusiji sankcije i ostavite vasu privredu bez milijardu i pet stotina miliona eura. Pa cemo otvoriti neka poglavlja o prisupanju posle kojih ce te mozda u roku od 5-10 godina biti drugorazredni clan EU, ako se mi do tada ne raspadnemo.

miki

pre 9 godina

Toliko mi je bilo mucno i tesko da procitam ovu vest. Jedva sam je procitao celu. Sta mi je sve proslo kroz glavu za ova 2min citanja, to je strasno. Sta rade ovoj nasoj lepoj zemlji i nasim ljudima. Zar smo toliko bitni toj uniji. Zar ne mozemo samo da se smeskamo i kosimo nase livade, secemo nase sume, vadimo nas ugalj, muzemo nase krave, grickamo slamcicu ispod nase kruske, da citamo nase pisce, da jedemo nasu hranu, da se kao nekada igramo sa nasom decom iza zgrade, na livadama, da plastimo seno, da pravimo herbarijume, da gledamo Branka Kockicu i Poletarac, da slusamo Boru Dugica...

odoh da ga pustim da mi svira malo :)

Super

pre 9 godina

Nije Srbija identifikovala ulazak u EU za svoj cilj nego joj takav cilj nametnut. Evo i kako ako komesar već ne razume tu "metodologiju". Prvo je zemlja razorena sankcijama, izolacijom, bombardovanjima, kriminalnim privatizacijama, dodelom koncesija i monopola stranim kompanijama pod sumanutim uslovima, uništavanjem i ono malo solventnih firmi koje su preživele sve prethodno pomenuto sve dok nismo postali poslednji bednici u Evropi. E onda su se aktivirali promoteri evrointegracija u vidu potkusurenih političara koji su ispirali narodu mozak mantrama kako je EU raj na zemlji, kako ćemo dobiti stotine milijardi za razvoj a gladnog je najlakše prevariti. Investicije, fondovi, grinfildovi, krediti... sve je na kraju završilo u džepovima nekolicine privilegovanih nakupaca, narod je i dalje bedan i nezaposlen a vlast pristaje na sve samo da bi EU udelila novi kredit pod neshvatljivim uslovima. To nije identifikacija cilja, to je cilj očajnika. Kad Srbija uvede sankcije Rusiji ja se odričem srpskog državljanstva.

Горан

pre 9 godina

Има Вучић и Дачић да ударе санкције РУсији, у то сам убеђен!!! А историја ће показати да ли је то добар потез. Ја сам убеђен да Србија има више шанси ако се окрене себи равнима, а не богаташима.

Zoran

pre 9 godina

Osim ovih zadojenih stranackih pionira koji primaju platu da tako razmisljaju, ne znam ni za jednu osobu sa IQ-om iznad 80 ko je za EU. I to ne samo u Srbiji vec sirom Evrope.

igor

pre 9 godina

Nisam za sankcije Rusiji, ali sta se svi kao ovde iscudjavate, ako hocete clanstvo u jednoj medjunardnoj organizaciji EU, onda morate da postujete njena pravila. Tj. prosto ako trazite da Vas neko negde primi, npr. u stan, morate postovati pravila domacina, svidjalo se to nama ili ne.
Zato ovo nije nista cudno i ocekujem uskoro uvodjenje sankcija Rusiji, jer je to samo manje zlo, propali smo u svakom slucaju, ali ne zaboravite da je EU ekonomski mnogo mocnija od Rusije, koja sada ekonomski veoma strada, rublja je dozivela kolaps i Rusija ce vrlo brzo i sama morati opet da se okrene saradnji sa Zapadom jer ce ekonomski propasti.
Ne zaboravite i Grke, koji ne mogu da smisle Amere, ali ipak clan NATO i EU I na kraju i pored velikih protesta i galame ostadose u EU i izadjose iz krize.

Goxy

pre 9 godina

Iskreno, toliko su nam zamazali oci sa ovom "evropom", voleo bih da se raspise referendum. Ne zelim da nas neko ponizava, zarad ulaska u Uniju 20 godina od smene Milosevica.

JasMINKA

pre 9 godina

Srbija je, svakako, suverena drzava koja samostalno a preko svojih legitimno izabranih organa, donosi odluke o svom nastupu i orijentaciji kako u zemlji tako i na medjudrzavnim nivoima.

Kiklop

pre 9 godina

Ako uvedemo sankcije Rusiji, uvešće ona nama. Pozmrzavaćemo se, privreda će stati, ali ćemo biti kandidati za EU. Gospodinu koji je ovo zatražio želim u životu sve ono što i on meni želi.

Sale

pre 9 godina

Pa, ako treba preci reku, a samo jedan most postoji, svaki put cemo se tu naci, na istim zahtevima!
Ali, ako napravimo svoj splav, nama most vec ne treba... Ako taj splav bude camac ili brodic, jos bolje!
Ma, valjda ce svako u srbiji kad-tad shvatiti da nema sta traziti u EU. A oni ce ionako doci, ako budemo imali jevtinu radnu snagu... A to cemo imati jos 10-15 godina, na zalost!

nenad ch

pre 9 godina

Srbija mora svasta da da a za uzvrat dobija jedno veliko nista. Ulaskom u EU cete jedino moci ziveti i raditi u druge zemlje EU. A ako vam je to cilj onda bolje idite direktno u: Canada, USA, AUS. Tamo se jos moze zaraditi novac.

Rama

pre 9 godina

Ovo je provokacija koju nismo ocekivali od G. Hana. Nase je da ne damo nikome da provocira i ponizava Srbiju a pogotovu ne u Beogradu. Ja zelim da porucim G. Hanu da Srbija nece nikad uvesti sankcije Rusiji i ponovicu jos jednom da je realnost da je Rusija bratska drzava Srbije i da nikad necemo uvesti sankcije.

Temerinac

pre 9 godina

Neka nas istog časa prime u EU, nekanam poprave sve srušeno bombardovanjem, isplate ratnu štetu, neka se sva imovina oteta od izbeglica vrati i neka nam nadoknade šteteu koja će nastati zbog sankcija koje Srbija uvede Rusiji. Na kraju neka nam vrate Kosovo i neka se sudi NATO za bombardovanje 1999.godine . Svakako da se treba suditi Hrvatskoj za zločine nad Srbima. Kada se ovo sve uradi onda da uvodimo sankcije Rusiji i da poštujemo njihova pravila.

Milan

pre 9 godina

Ma nema od toga ništa.Kakve leve sankcije.Neverovatno je da su ovi iz Evrope poverovali da mi hoćemo u EU.Otrezniće se za jedno par godina.

Srba

pre 9 godina

Ta EU se stvarno polako raspada. Ako imaju I grama mozga, a zele da nas drze ne smeju vise ni pomenuti Srbiji sankcije prema Rusiji. Da li ih je neko obavestio da ce ovde izbori na prolece I da ce narod glasati za proruske snage, a da im "Upravnik" Srbije ima mozda jos samo podrsku onih sa dva grama mozga kojima kupuje cokoladu za dorucak.

ja

pre 9 godina

kakvo bre Kosovo vise spominjete na taj nacin. Eto, i vi bi trebalo da postujete odluke buduce clanice EU, a to je da je Kosovo deo Srbije. Ko cini tu vasu EU, americki poltroni koji su inace u ratovima praviki teske genocide nad covecanstvom, zarad finansijskog interesa. Ma mi ne zelimo vas, a to sto su nasi politicari za ogroman novac koji sami trose, a ne na srpski narod, obecali svasta, neka ispune, ali bez nas. Sram vas bilo sa uslovljavanjima.

sve dick do dicka

pre 9 godina

Hahahahha ugusicu se od smeha zbig ovih komentara! Kaze jedan Mi nismo siromasna zemlja ni glup narod nego uvek dovodimo korumpirane na vlast! Pa koga da dovedemo? Meni kad bi dali da biram bilo koga, ne samo politicara, ne bi znala koga bi, jer smo mi POKVAREN NAROD- sto je inace i prevod sa engleskog reci KORUMPIRAN. Ne zna se ko ce pre da te slaze i prevari, da li mesar, kasirka, majstor- ne smes da mrdnes od njega kad ti nesto popravlja da ti ne pokrade delove ili ugradi nesto staro, komsija, rodjak, advokat, privatna praksa.....ko to jos nije shvatio taj neka se debelo zapita gde gleda i sta vidi...mozda ima kataraktu pa ne vidi dobro!!!

bgd

pre 9 godina

"Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU..."

Po ovome, ako EU odluči da zarazi ebolom Afriku, Srbija mora da se složi, ako EU odluči da stanovnici Srbije treba da izvrše harakiri, Srbija mora da se složi?

Ovo definitivno nije EU kojoj su građani Srbije hteli da joj se Srbija pridruži.

paki

pre 9 godina

ahahahahaah pa vi ste totalno prolupali gospodine sekretaru. Narod Srbije se nije obavezao pristupnim pregovorima niti zeli u EU. Hocete referendum , pa da bude crno na belo

Milan Savic

pre 9 godina

ja ne bih uvodio sankcije Rusiji i malo zahladio odnose prema EU. Jos uvjek oni nas uslovljavaju za sve, kao namjerno da se izivljavaju. I nikada mi necemo uci u EU pa i da sve njihove zahtjeve ispunimo. Sledeci uslov da pravno zastitimo gej brakove, i jos mnogo takvih budalastina. Evo hrvati pre dva dana uradili u Milanu haos na tribinama i nikom nista, a Srbija ni kriva ni duzna najebe. Kada se pogleda neko ili svi nas ne vole i zele da nas nema na ovim prostorima.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

ma sta mi rece jos da priznamo kosovo i izvinimo se vama sto ste nas bombardovali. kosovo ide na olimpijadu po vasem nalogu a vi se borite za celovitost ukrajine. more mars st..o bezrepa.

Branko Mitrovic

pre 9 godina

Ne znam u cemu je tolika bitnost da Srbija formalno postane clan EU? Bezmalo sve one koristi koje jedan clan ima, mozemo i mi postici bez formalnog pristupa! Bitno je medjutim ostati konstantno u prilagodjavanju i procesu pristupa. Ukoliko g-din Han kaze da Srbija mora da uradi ovo ili ono, inace ne moze dalje-, a Srbija ispunjava sve glavne i vazne nepolitike zahteve, onda formalni pristup uopste ni nije bitan. Evropa vise nema para, a jos manje zelje, za davanje malim novim clanovima. Jedina korist kuju mozemo izvuci od EU je da evropski kapital ulazi i izlazi iz Srbije lako i bez rizika i da se to garantuje zakonom i njegovim postovanjem. Mi nazalost, ne mozemo bez EU ekonomski. Tu niko ne bi smeo da ima dileme. Medjutim, prema Rusiji i ostatku sveta koji EU ne mirise, mi jednostavno moramo da nastavimo nasu politiku. Unija je nasa ekonomska stvarnost i buducnost, ali ne i prijatelj. A zna se vrlo dobro ko nam stvarno dobro zeli i s kim doveka kao brat s bratom moramo biti.

lesa

pre 9 godina

Čekam da vidim kako će srpska Vlada da uvodi sankcije Rusiji i šalje Šešelja nazad u Hag. To će biti upisano u istorijske udžbenike koje će naša pokolenja izučavati. Naravno, ako pokolenja bude!
Jer, Srbija nema alternativu!

Lav

pre 9 godina

Ista taktika kao i "morate/ne morate" da priznate Kosovo. Sutra stize demanti na ovu vest, pa za 5 dana novi ciklus. Nista novo nisu smislili godinama..

zoran

pre 9 godina

EU velika familija ravnopravnost jednakost u koju mi nikada necemo uci jer nas stalno uslovljavljaju.bilo da se radi o savetu evrope ili zahtevima pojedinacnik clanica unije pre svega mislim na suseda hrvacku koja i dalje poseduje histeriju prema svemu sto je srpsko cirilicne table u vukovaru pa do nekih slucajeva iz devedesetih . ko god da je na vlasti nije mu i nece mu biti lako tradiocionalno saveznistvo sa rusijom ce uzeti svoju ceni i da tako nije isto nam je bice neke nove razlike neki novi uslovi i tako u nedogled.treba biti pametan i mudar uzeti neke primere iz istorije i videti kako su neki drzavnici vladari reagovali i radili u slicnim situacijama jer istorija se ponavlja.

Ja licno ne verujem u Deda Mraza.

pre 9 godina

Nisam ni ja da se sedi na dve stolice, ali pre nekoliko dana mediji su nas obavestavali da tacke poglavlja za pristup toj EU nisu ni otvorene, jer toboze neke zemlje se ne slazu i postavljaju nove uslove. Ocekuje se od Srbija da bude Deda Mraz i da ispunjava zelje.

Fica

pre 9 godina

Zele da na trik foru rese status Kosova jer ako uvedemo sankcije Rusiji oni ce priznati Kosovo. Posebno sto bi to bio poklon Rusiji jer njima sada kad su se okoristili i odgovara da licemerno priznaju Kosovo a to zadovoljstvo ne smemo pruziti ni jednima ni drugima (ako Rusija zeli da zabode noz u ledja neka to radi na svoju savest). Kratko reci da zbog dvostrukih arsina i problema nepriznavanja suvereniteta Srbije od strane EU clanica nismo u mogucnosti da uvodimo sankcije Rusiji. Kada zapadne zemlje priznaju suverenitet Srbije onda mozemo da pricamo. Kako god siguran sam da od uvodjenja sankcija nema nista jer Srbija nije u istoj poziciji kao bilo koja druga zemlja u Evropi i to bas zahvaljujuci dvostrukoj politici EU drzava.

i.j.kv

pre 9 godina

Koliko juce sledila je udarna vest na vasem sajtu B92 gospodin Han"NISAM TRAZIO SANKCIJE RUSIJI"....a evo vec danas gospodin kaze da trazi jer se navodno Srbija obavezala na to raznim potpisivanjima pristupnih ugovora...KO LAZE OVDE?Ko vise laze i obmanjuje ovaj narod.Neka vlast ove banana drzave objavi da smo protektorat zapada,da na kolenima mora da idemo ka EU i da jasno narod zna sta ga ceka.Koliko sinoc Premijer ove zemlje objavljuje da Srbija NECE ni pod kakvim uslovima i okolnostima uvesti sankcije Rusiji.Pa jel to nije dovoljno ovim Evropskim komesarima i politicarima da shvate da svaka dva dana to ne traze.Pa na red ce doci da se od Srbije trazi priznanje Kosova jer ce i to stajati kao uslov za clanstvo u EU.Pa na red ce doci kada EU I SAD zarate sa Rusijom da Srbija mora da objavi rat Rusiji....sta sve to znaci,sta sve to treba Srbiji.Da sama sebi pristajanjem na uslove kojih je bar od 95.god.do danas bilo jedno 1000 i da ih sve ucini opet ce doci jos jedno 1000 ucena i zahteva od tako dragih prijatelja sa zapada.Koliko god pokusali da sakriju nezadovoljstvo naroda Srbije sa EU,koliko god nas ubedjivali da idemo ka EU da mi sve to radimo jer smo primorani i dugujemo milijarde Eura pa zato nasa vlast tako i radi tako i govori.Ali narod nije glup,narod jos uvek shvata da su prema nama bezobrazni,da nas ucenjuju,da nas uslovljavaju kao ni jednu svoju clanicu pre i zato je jos uvek velika vecina u Srbiji protiv ulaska i tako ce i biti.Samo ce se ta brojka povecavati.

rapunzel

pre 9 godina

Ovo se zove lomljenje svesti i tome se posebno pribegava kada treba da se progura nesto mnogo smrdljivo i nelegitimno. Secam se dobro Slobinih medija i klime za gutanje Vukovara, Oluje, inflacije, pa cnn i bbc oko bombardovanja, pa Kosovo, pa Sadam pa... muka mi je od svega i sve cesce razmisljam o tome da se povucem u najdalju selendru na nekoj nepristupacnoj planini, pokrijem blatom po glavi i stavim tarabu na sve sto se danas zove civilizacija.

Marica

pre 9 godina

Nema tu mnogo mudrosti....da li smo ekonomski i energetski zavisni od Rusije-jesmo, da li zelimo da postanemo clanica EU-zelimo.Moramo da nadjemo pravu meru saradnje...

Pera

pre 9 godina

Ovaj tip je pre neki dan pričao da ne traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Sta se promenilo za dvadesetak sati ne znam, ali sad očekuje suprotno, pa mi se čini da je ovo od početka namera, a da je juče samo omamljivao Srbe. U svakom slučaju, ovo je tipična EU/USA ucena, gde ni EU ni USA neće preuzeti odgovornost za posledice po Srbiju.

Стеван

pre 9 godina

Признајте Космет, окрените леђа Русији, а онда ћемо ми полако да вас поједемо!
Порука у преводу.

ledenjak

pre 9 godina

mi sve mozemo i uradićemo sve sto drugi traze a ono sto mi trazimo nikada necemo dobiti. gledam i pitam se sta sinu kad odraste da kazem kad me bude pitao 'a tata šta ste ti i deda sve vreme radili da ste mi ovako sje*anu drzavu ostavili'.

eto, samo moja dva pfeninga

pre 9 godina

Uzimajući u obzir okolnosti i šta misli velika većina u Srbiji, ovim pritiscima samo otežavaju Vučiću. Ako je njihov pametnije im je da ga ne guraju da razotkrije takvu sumnju. Ako pak nije, samo će ga oterati još bliže Rusiji. Kako god bilo, takvi pritisci i ucene su kontraproduktivni i za onog koji ih vrši.

srdjan

pre 9 godina

Mozda bi bilo ispravno da i mi sada njima postavimo nekoliko prakticnih kriterijuma za eventualno uvodjenje sankcija Rusiji: da nam EU garantuje uvoz svih proizvoda koje smo do sada izvozili u Rusiju, da nam EU garantuje redovno snabdevanje energentima (gasom, itd) koje smo do sada kupovali u Rusiji, da nam EU garantuje da ce odrzati obim investicija koji je do sada imala Rusija u Srbiji, da ce EU u vezi nepriznavanja Krima preispitati svoj politicki stav po pitanju Kosova imajuci u vidu da se ovde radi o dva skoro identicna slucaja i dva poptuno razlicita i nedosledna pristupa ...
Ako EU od nas prihvati ove sugestije onda cemo napokon dobiti jedan jasan i dovoljno jak signal da oni na nas sada ozibljno racunaju. Sve posle toga, pa i uvodjenje sankcija Rusiji, ne bi vise smelo da bude dovedeno u pitanje.

DM

pre 9 godina

Hhhmm.. Šta ovo bi?! Pa Lazare?... Ovaj.. Vučiću? Kojem ćeš se privoleti carstvu? Poruke koje si slao su kako reče jasne i čvrste i ovo i ono al ovaj nas lepo isproziva i Vulin na zakuka uzalud. Rusi daleko, Arapi još dalje a Nemac voli da jaše samo poslušno kljuse ili odmah tera to u kobasice..

Prvidno demokratski

pre 9 godina

Znaci zelite da vam budemo vazali? Mislim oni moderni, demokratski... Da li je jos nekom cudno sto samo mali broj drzava odlucuje a ostali prate?

Drago

pre 9 godina

Prekinuti pod hitno o pregovore za ulazak u EU.
Pozdraviti ih i kud koji mili moji?
Ovo je cisto izivljavanje nad Srbijom koja nikom nista nije uradila..
Siguran sam da ova vlada nikada nece dati sankcije Rusima!!!

Evropska budućnost

pre 9 godina

Sankcije EU nisu "obaveza Srbije", bar ne do članstva, već pritisak EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
Vreme je da stvari nazovemo pravim imenom, vreme floskula je prošlo. Nadam se da će Brisel ovo uskoro shvatiti, što pre, to bolje.

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Мислим да ће увођење санкција Русији бити последње што ће ова власт урадити.

posaljite bre jednog normalnog da ga narod izgotivi

pre 9 godina

kazu komentari uvedite sankcije rusiji ,a ne razmisljaju da na primer moja majka posle godina rada na pijaci jer je dobila otkaz u firmi odmah posle 2001 prvi put dobila posao gde sortira jabuke za izvoz u rusiji i ima posla i sva je hepi kad dodje kuci jer i ona ubacuje novac u kucni budjet,ali sad mi treba da drmnemo sankcije i da moja majka ponovo sedi kuci i podrzava eu,drugi kaze niko nas ne tera u evropu pa ni ukrajinu nisu terali pa pogledaj nasta danas lici,mislis da eu ne bi podrzavala obraz i kod nas samo da smo na eu putu,
i dokle ce ovi iz eu da salju ovakve sarlatane koji verovatno i ne zna bar delimicno istoriju ove zemlje i da ne sme tako agresivno da pristupa ovom narodu nije ni prvi,a nadam se poslednji,koji je hteo ovde da izigrava gazdu

radoman

pre 9 godina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Evopska unija strateški cilj Srbije, ali da država neće uvoditi sankcije Rusiji. Srbija je država, uvek spremna za dogovor.

Propagandista

pre 9 godina

Moli se agencija Beta da ubuduće proverava sadržaj i kvalitet izjava, prevoda i da urednici pregledaju sadržaj pre objavljivanja.
Neozbiljno je da za 24 časa ista agencija objavi dve dijametralno suprotne izjave iste osobe, bez ozbiljnog osvrta i obrazloženja na to koja je tačna (greške su uvek moguće).
Ukoliko objašnjenja ne bude, čitaoci će steći sliku da EU nema doslednu politiku i ovo će biti greška koja će EU koštati jedne članice (Srbije), ugleda, uticaja i budućnosti. Ovo je naprslina od koje se na kraju sruši zgrada, ne zato što je Srbija neki važan faktor, nego zato što političar iz najuticjanije države EU ne sme sebi da dopusti ovakav propust.
O potpaljivanju javnosti u Srbiji ne treba ni govoriti...

Ivan

pre 9 godina

Eto. Dok Nemačka, Španija, UK i Francuska izvoze za miliarde (automobili, mašine, tehnologiju) u Rusiju svakog meseca nama bi sad podmetnuli da uvedemo sankcije pa da i ono malo šljiva ne možemo više izvesti u Rusiju.

Mnogo nam dobro misle.

ALEKSANDRA

pre 9 godina

Nasem se narodu neda da zivi bolje. Obrni okreni, uvek smo se nalazili na vetrometini sukoba velikih sila. I kao po obicaju uvek smo mi ti koji nagrabusimo. Ovom ucenom zapad hoce da nasteti Rusiji, a ne da nama pomogne. Mi samo sluzimo za potkusurivanje. Niti cemo ikad uci u EU, niti ce nam Rusija pomoci. Bili smo beda, i ostacemo. A oni ce svoje probleme resiti, jer su veliki i mocni. Mi kojem god carstvu da se priklonimo, isto nam se vata. Ej Srbijo!

11482

pre 9 godina

Ako Srbija nije pokazala privrženost i trud prema svom ključnom strateškom cilju EU,ne znam ko je,a Rusi su nam dugogodišnji prijatelji i saradnici.

uskok

pre 9 godina

Opet ovaj Han Solo...Kad budemo na 1 godinu od ulaska u EU, onda pritišćite braćo, ne sada bre, kad smo desetak godina daleko.....a znajući nas, kad nas EU bude htjela, a mi onda u inat nećemo...

и тачка

pre 9 godina

ма немате ви господине појма,ја верујем Њему и само Њему,Њему се клањам и бићу као Он...

Gruzanin

pre 9 godina

Ime i prezime lici na nemacko, a mozda i nije. Ali ovo jeste : 1914 - austrougarska kaze " Srbija mora da prihvati sve uslove ultimatuma ", 1941 - nemcuge kazu : " Jugoslavija ( Srbija ) mora da prihvati sve uslove ", 2014 - opet nemcuge "'Srbija mora da prihvati sve uslove ". Kontinuitet postoji, samo slep ga ne vidi. Ovo je MOZDA uslov za otvaranje prvog poglavlja, a ima ih 35? Sta ce tek biti do kraja? Kao i uvek krecu prvi nemcuge, pa ce onda uz njih slepaju bugari, madjari, hrvati, slovenci . . . A tek kad se ukljuce nizozemci, englescici, litvanci, . . . Da li treba biti lud pa sve ovo progutati? I za sta? Nisam rusofil, gledam svoj dzep, ali moram i da mogu da se pogledam u ogledalo. Jedini spas je javnost pregovora sa bilo kojim ucenjivacem iz nemacke!

n.n

pre 9 godina

Srbija definitivno treba da pocne krojiti sama svoju politiku, od ,,uvlacenja,, EU i Rusiji nema nista. Na uslov postaviti uslov, na zahtev odgovoriti zahtevom, a ne cekati da nam neko nesto izda, odobri ili pokloni, naravno, sa kamatom!

Nex

pre 9 godina

@Mile

Da li zaista mislis da u Rusiji nema sta da se vidi??? Auuu prijatelju, da se razumemo, za EU sam, ali takvo istorijsko, kulturno i prirodno bogatstvo, malo gde ces naci. Sto se tice toga koliko nasih radnika radi u RUS, pa sve sto vredi a bavi se gradjevinom radi tamo. Vise od 50000 ljudi.

Vladan

pre 9 godina

Postala je praksa da zvanicnici EU i SAD pre ragovora sa Vucicem najavljuju uslove i ucenjivanja vezana za Rusiju, a da posle razgovora sa premijerom ne bude ni reci o tom "problemu". To jasno govori o ozbiljnosti kojom Vucic ulazi u sve pregovore i moram da priznam da sam ponosan sto imamo takvog coveka na mestu premijera.

gladan sitom ne veruje

pre 9 godina

@MIlan

Slažem sa vama oko pravila i ulaska u tudju kuću. Ali stvar nije tako jednostavna.
Ko kaže da neću poštovati tvoja pravila, kada udjem u tvoju kuću. Ali dok sam ja napolju, pravila iz tvoje kuće ne važe.Kod tebe je ručak u 5, ali ja napolju ručam kad meni odgovara. Ja mogu da ti dam garanciju , da ću poštovati pravila tvoje kuće, kada jednom udjem, ali besmisleno je , da poštujem tvoja pravila, kada sam ja napolju, a ti mi kažes,ti sada moraš da ručaš u 5, pa ću te ja možda za deset godina pozvati na ručak kod mene.

vuk

pre 9 godina

Čitajući komentare stićem dojam da je većina komentatora protiv ulaska Srbije u EU.Većina je za jačanje veza s Rusijom. Samo mi jedno nije jasno, kada odlaze iz Srbije, nitko ne ide u Rusiju nego u zemlje EU-a.
Tu nešto ne štima.

Marija-Buje

pre 9 godina

Netko je napisao veliku zabludu - da je moguće biti izvan EU i uživati u istim povlastiama kao i u njoj. Koliko krivo! Samo zahvaljujući EU, moj sin odlazi na semestar fakultetske razmjene u Stockholm bez ikakvih troškova, ja mu tamo u posjet putujem samo s osobnom iskaznicom, auto osiguranje me ove godine stoji 150 eura, dok je prije dvije godine bilo 220, odabrala sam distributera struje koji nije državni HEP i plaćam 15% manje, cijena razgovora sa sinom u Švedskoj je 2,27 kn po minuti (bez posebne tarife), a prije ulaska u EU je bila 13 kuna po minuti... Treba li dalje nabrajati?

salas u velikom ritu

pre 9 godina

Podsticanje paralelnog napretka u vezi ukljucenja Kosova i Srbije u EU,...uvodjenje sankcija Rusiji,...nema balansiranja i femkanja tamo-amo...
Daje se na znanje, daje se na znanje...

ema

pre 9 godina

Moze kad nam daju milijarde eura da nam nadoknade stetu kao sto svojim clanicama moraju. Ma ovo je skandal i po prvi put kazem nek se nosi EU . Kakvi god da smo nesposobni i prevaranti, ovo je dno ine treba nam. I ovako smo gladni, sad jos da se mozda svi poubijamo?

Bane

pre 9 godina

Ako ste nam vi strateski cilj zato sto smo u Evropi ne znaci da treba da vas u d.... ljubimo da nas primite. Vucic koga ni najmanje ne gotivim je rekao da nikoga nece cak ni da pita kada planiraju da otvore prvo poglavlje o pregovorima jer nece nikoga nista da moli, ocekuje da drugi vide koliko se trudimo i to postuju. Ovo nije postovanje, ovo je prozivka i ucena. Takodje Vucic je rekao da Srbija treba da se okrene samo svojim interesima a EU kada dodje dosla je. Ovo nije u nasem interesu. Ako cete opet da nam uvidite sankcije, pretite, izolujete, bombardujete izvolite. Ja svoje dedove nikada nisam upoznao, znam ih samo sa slika u uniformama i svi su izginuli za ovo nase parce zemlje Srbije. Mi smo siromasni a vi ste bogati, skidam sesir za to, ali makar koru hleba zvakao nedam ono zasta su moji dedovi ginuli. Ako hocete posteno i sa razumevanjem moze, kvarno i kurvanjski e vala ovde nikad nije moglo i ne moze. E ja cu i da pecem rakiju, i da kiselim kupus i da topim cvarke i da pravim kobasice i da susim sunku i da okrenem prase za Bozic i nece mi za to kao kod vas trebati dozvola i tehnolog. Zbog otimanja Kosova sada imate problem i u Spaniji, i sa Ruskim zemljama a vala i vama ce kelner da podvuce crtu, nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa. Ova vlast je pre izbora rekla u Evropu ali sa Kosovom i sa dobrim odnosima sa svima (znaci i sa Rusijom) ako se nesto u medjuvremenu promenilo molim referendum ili nove izbore.

Sany

pre 9 godina

Diplomatija je kljuc. Ali nema ozbiljnih likova ovde za to. Ultimatum je posledica dosadasnjeg nedelovanja pa šta uopšte se trvemo oko toga. To su dva zla, a ni jedno mi nije manje.

Keni

pre 9 godina

Pravno se obavezala... zanimljivo stanovište, mogli bi o tome porpičati ozbiljnije, a onda se pozvati na rezoluciju UN 1244, i proveriti ko se za šta sve tu pravno obavezao!
Dakle nikom ništa, pravna obaveza=fraza za medije!
Takođe bi bilo potrebno tražiti objašnjenje ovog gospodina zbog čega uvesti sancije Rusiji (hemisko oružje, obaranje MH117, Odese...)?
Da li je moguće da je ceo svet zastranio, vodeći se ekonomskim interesom kao osnovnim principom svojih postupaka i odluka!?

vrtložnjak

pre 9 godina

Ugovori se moraju poštovati.
Treba da se što pre manemo starih manira ponašanja.
EU je dosta uložila u pokušaj da nas približi evropskim vrednostima i standardima.
Treba poštovati tuđi rad i trud !

cana

pre 9 godina

Dakle ovi Nemci Uveli sakcije gube pare Nikada vise nece u Rusiju da izvoze sto su pre sankcija pa ako vele da zabrane drugima Srbija ce da napravi pare na izvozu u Rusiju I Kinu hrane a ne da se zaduzuje I da bankrotira ko Grcka I SPanija

Srdan

pre 9 godina

Za početak utvrditi, dali nam je stvarno strateški cilj pridruzivanje uniji?
Želimo li stvarno u društvo sa onima koji su nam otudjili deo avlije?
Oni verovatno razmišljaju, ako smo toliko ludi da želimo, onda ćemo možda i pristati na svaki njihov perverzni zahtev. Čisto da testiraju koliko smo očajni.

Ljubo

pre 9 godina

Srbija ne moze da uvodi sankcije Rusiji jer joj je Rusija jedino oruzje u borbi za njen suverenitet na Kosovu i trziste od kojeg trenutno zivi. Kosovo ste nam oteli bas vi USA i EU i prema nama idete konstantno djonom bez obzira na demokratizaciju naseg drustva, jer nema vise Slobe itd. I sad kad vam je u ovom sukobu u Ukrajini kojiem ste u vecini i sami kumovali ponestalo ideja kako dalje, sad ste naumili da stiskate nas da mi uvodimo sankcije Rusiji jer vas to nista ne kosta, sad je to tema, to je po vama ono sta ce naterati Rusiju da popusti da joj se uvali Nato uz granicu, da joj sutra NATO propusta gas do EU, gospodo ovo je smesno. Ako insistiranje na nasoj poziciji znaci usporavanje ka EU neka bude. Jer na kraju dana kad sve prodje treba i sami sebe u ogledalo da pogledamo.

Igor

pre 9 godina

Ljudi, razmisljajte logicno. Srbija ako zeli da bude deo EU, naravno da ce morati uvesti sankcije Rusiji ako su sve i jedna clanica vec uvele. Ali Srbija danas nije deo EU i budimo realni, nece ni biti kroz narednih 5 god. Sta ce biti sa EU kroz 5 godina. Koja ce se prica odvijati kroz 5 godina? Ovo nasi novinari vole da malo laprdaju te namerno izvode reci iz konteksta ...

mile

pre 9 godina

@ (Za EU, 20. novembar 2014 07:44)"
--------------------------------
Na zalost ovakvih shvatanja ima previse. Ovaj EU-covek misli da zbog Rusa gorivo u Srbiji nije pojevtinilo. Ovaj narod najvise iskoriscava sopstvena drzavna parazitska vlast. Svi ostali su daleko iza.

radoman

pre 9 godina

Oj! Srbijo! Ti to možeš... Razgovor je glavno oruđe diplomatskog društva. Stvar inetresa, a Srbija će postupiti pravilno u datom trenutku.

Pera

pre 9 godina

Ne ne,ovo ljudi moji poprilicno pocinje da iritira,ovo postaje jedna shizofrenija a narod ko narod,sludjen,gladan,bez posla,ovi na vlasti takodje pojma nemaju sta rade,nestrucni,neobrazovani i mislim da se nema vizija sta dalje.Moze da prica ko sta hoce,ali u ovoj shizofreniji kakva vlada coveku samo ostaje da je pristalica teorije zavere da su svi protiv nas. A ni sama eu nema pojma sta bi,te kosovo nezavisno,te nije,te ne smeju da kazu,te smeju da kazu,te kazu,te mozete u eu ako priznate,te ne morate,te bicete do 2025 te necete,te im putin fasista,te nije,te sankcije,te morate,te ne morate,te morate da se uredite da bi nase vajne kompanije dosle da vam pokazemo kako se posluje i da uzmemo koju kintu a bice i za vas i tako u krug i na kraju kazu ovi nasi izracunali da ce nas 2050-te biti 2 miliona manje. Sto smo stara nacija sto mladi pobegose,I kad pogleda covek,sta ce nam i EU i putevi i skole i kuce i zgrade i avioni i kamioni kad to nece imati ko da koristi. A ovi nasi vlasto-drzci ko goj svi vladari,alavi,sujetni i misle da nesto znaju.A i ja evo upadoh u ovu shizofreniju koju pominjah u pocetku komentara pa sve ovo ispisah!Ne znam sta mi bi!

Mikica

pre 9 godina

NašI mediji su se utrkivali pišući o tim sankcijama I upravo su dali šlagvort da se to pitanje otvori. Ako ne uvedemo sankcije biće gadno a ako uvedemo još gadnije. E sad novinare "pametnjakoviće I mnoge partijske radnike sa večernjim fakultetima" treba pozvati na odgovor....kako god okreneš narod je naj....

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Patriotizam je poslednje utociste Juhora, Matijevica, Carnexa iz kojih stoje i prepakuju argentinsko meso Miskovic i M. Kostic

Od Perencevica Dacicu i obrnuto

pre 9 godina

Kada bi mi imali snage da se resimo nasih lopova mogli bi da organizujemo zivot u zemlji i da niko ne moze da nas ucenjuje ! Nije istina da moramo da pristupimo EU, i nije istina da moramo da se grejemo na ruski gas ! Srbi nisu glupi a zemlja nije siromasna. Problem je samo u tome sto uvek dovodimo korumpirane lopove na vlast !

maja

pre 9 godina

Sta je bilo Rusofili, raspisaste se po ovom forumu. Braca Grci su do pre godinu dana galamila na sva usta, oni su cak imali I ogromne proteste protiv EU I USA, palili I njihove zastave. Ovde se osim forumaske kritike EU po sajtovima od strane ljubitelja Bacuska niko I ne cuje.
Grci, su dakle, mnogo ostrije I ozbiljnije protestvovali protiv Zapada, pa se sada vise ne cuju, ostadose u EU, izadjose iz krize.
Jednostavno oni ne vole Amere I EU, ali shvataju da ce okretanjem ledja Zapadu ekonomski totalno propadaju. Rusi sada ni sami sebi ne mogu da pomognu, Rusija je u ekonomskom kolapsu kao I rublja, I od njih nema nikakve pomoci, uostalom I za poplavljena podrucja su najvise donirale zapadne zemlje, a Rusi poslase ronioce I malo hrane. Upamtite Rusija nijednu zemlju na svetu nije izvukla iz krize pa nece ni nas.
Dakle, Vlada je dobila mandat naroda za EU, a nece se po forumima od strane Rusofila odredjivati zvanicna politika ove drzave.

neko iz mase

pre 9 godina

mi nemamo ni kopnenu granicu sa rusijom niti morski put do rusije. ne vidim kakvu bi buducnost za ovu zemlju predstavljalo apsolutno vezivanje za rusiju ako unija u potpunosti zatvori granice za razmenu robe izmedju rusije i srbije, kako cemo da izvozimo te proizvode (koje proizvode??) u rusiju u tom slucaju? kopacemo tunel ispod bugarske, lansiracemo space shuttle da iz vasione slece u rusiju sa srpskim paprikama?

Leonid

pre 9 godina

Uoste ne mora Srbijada uvede sankcije.Dovoljno je da EU. zabrani transport robe iz e zemalja preko njene tritorije.I sta knda,zapitajte se ljubitelji RUSKIH JABLOK.

anaaa

pre 9 godina

Srbija ce postovati sve obaveze ali to svakako znaci balansiranje izmedju EU I Rusije. Neophodna je dobra saradnja sa obe sile a to Vucic zna.

Александар Џунић

pre 9 godina

Прво чланство, а потом да размислимо. Шпанија није признала Косово, а и даље је у ЕУ и нико јој не прети санкцијама. Ђубрад!

objektivno

pre 9 godina

Nekoliko nepreciznosti gospodina - umesto Srbije i Kosova, Srbije sa Kosovom. Kljucna rec "postepeno" ce uskladiti citaj istom brzinom kojom nas vi postepeno primate u EU, znaci za jedno pedesetak godina bice i to uskladjivanje, mozda.

FRIDA

pre 9 godina

Biti clan EU, ne znaci biti rob.Ovo je nezavidan polozaj koji propagira bas jedan vid ropstva, ali izboricemo se jer smo jaki.Sa pravom vlascu idemo do vrha.

Barzalji

pre 9 godina

Predpostavljam da je to jedan vid nagrade srpskoj vladi za ubrzane reforme koje sprovodi, a gostu i njegovim nalogodavcima to baš i neodgovara!

RAPIDOL

pre 9 godina

Srbija ima stav koji je izneo njen premijer u kojem se jasno daje do znanja da Srbija cini sve napore kako bi sto pre usla u EU .Ali koliko joj je bitan ulazak u uniju toliko joj je bitna i Moskva i povoljan politicki ambijent izmedju dveju bratskih zemalja.

gp

pre 9 godina

"Vaša država je identifikovala ulazak u EU kao svoj ključni strateški cilj".

Dokle god ovo bude istinito - umesto pravnog uredjenja i ekonomskog napretka, nezavisno od EU, moći će da traže bilo šta od nas.

Dr. Zoidberg

pre 9 godina

Da li je narod Srbije upitan šta misli o svemu ovome? Nije li to demokratija? Volim svoju zemlju i znam da možemo skoro sve sami postići i bez licemernih i obavezujućih "prijatelja".

martin

pre 9 godina

Ovo mi lici na metodu kojom je Cigo ucio konja da zivi, a da ne jede. I kada ga je naucio, konj je lipsao od gladi. Tako EU tretira nas Srbe.

nedjo

pre 9 godina

@ MIle

17,MILIONA KM2 ti nemas sta da vidis,ljudi idu samo da vide metro,treba dva dana,vise od deset milijona strnih radnika,ermitaz potrebno ti je 8 dana,
Jos jedan kojeg interesuje samo poreklo njegovih patika.

SRPKINJA

pre 9 godina

Neki kompromis mora da postoji.Ovakvo uslovljavanje nicemu ne vodi. Nasa saradnja sa Rusijom je od velikog znacaja za nasu zemlju,setimo se samo povlastica koje smo dobili za otplatu gasa.I u mnogo cemu drugom su nam izlazili u susret, ne vidim mesta sankcijama.Ali Vucic kao izuzetno inteligentan drzavnik,naci ce pametno resenje kada je ovako teska situacija u pitanju.Ne sumnjam u to.

Милан

pre 9 godina

Једини који имају користи од Руса овде су домаћи тајкуни који им заваљују препаковану увезену робу (шатро домаћи производ) и страначки паразити запослени у НИС и Србијагасу. Тако да извор за кампању "и Европа и Русија" треба тамо тражити. Која је, узгред буди речено, исто толико бесмислена као она стара "и Европа и Косово". А тако ће и завршити.

Vesna

pre 9 godina

Srbija kao kandidat za ulazak u EU ne moze da snosi posledice eventualnog uvodjenja sankcija Rusiji, pa je zbog toga premijer vucic vise puta ponovio da Srbija nece uvesti sankcije Rusiji.

Nina

pre 9 godina

Vucic nece dozvoliti da EU utice na nas odnos sa Rusijom.Sta mislite kako bi Nemci reagovali kada bi ih neko uslovljavao da uvedu sankcije Austriji.Postoji ipak nesto vise kada su u pitanju ruski i srpski narod,a to je ne prijateljski vec bratski odnos.

Forma 011

pre 9 godina

U nemogućnosti da reši svoje ekonomske probleme,EU pravi krizna žarišta tamo i gde ih nema.Za građanstvo EU to je "hleba i igara".Ali po pravilu,ispaštaju ovakvi kao mi.

Labud

pre 9 godina

Srbija će morati da nastavi politiku razvijanja odnosa i saradnje sa svima, u to nema sumnje. Oduvek smo bili u dobrim odnosima sa Rusijom, a to se definitivno ne sme kvariti. Takođe, moramo se i dalje boriti za EU. U mnogo smo boljim odnosima sa zemljama članicama, a uz njihovu podršku imamo mnogo veće šanse da postanemo deo te velike porodice.

dejan

pre 9 godina

pa dobro šta tu ima loše? ako je postepeno to znači da mi možemo da uvedemo sankcije tek kad postanemo punopravna članica eu!!! do tada imamo mi mnogo drugih stvari da usaglasimo sa evropskim zakonima,pravilima i standardima!!!! recimo po meni treba prvo da usaglasimo plate sa evropskim jer cene su odavno evropske i malo veće od evropskih!

masterkg

pre 9 godina

bezobrazno. ovo vise nisu pregovori vec ucenjivanje.
(željko, 19. novembar 2014 23:39)
Pa mi ne pregovaramo o zajednici Srbije i EU sa istim pravima, već ih molimo da nas prime kod njih i obavezali smo se da ćemo da ispunimo sve uslove ....

Krstic

pre 9 godina

Hajde da se slozim sa mnogima koji ne zele u EU nego u savez sa rusima,molim ih da se obavezu da nece ni pod kojim uslovima on i clanovi njegove porodice ,i rodjaci istomisljenici odlaziti na rad u tu "odvratnu" EU.

Bizimark

pre 9 godina

Po ko zna koji put nam stavljaju do znanja,na fini ili grub način,da nas ne žele u EU!Opet je postavljena granica na Drini između pravoslavnih i katolika,između istoka i zapada.

Miki

pre 9 godina

Ako hoćeš da se učlaniš u neki klub normalno je da poštujes pravila tog kluba. Po nekim komentarima ovde reklo bi se da Evropa prosto ne zna šta će bez Srbije, njene moćne ekonomije, prepunog budžeta i velikog i bogatog tržišta, pa će napraviti izuzetak. I kakve veze sa tim ima Rusija? Čije mi interese ovde branimo - naše ili njihove? Zaboga, pogledajte na karti sveta gde se nalazimo mi a gde oni i u kakvom smo okruženju. Ko su nam tradicionalno najveći trgovinski partneri? Evropske zemlje. Šta ima više da pričamo. A ako nekome i dalje nije jasno, prisetimo se 1999. i neuspešne epizode sa ruskim padobrancima na prištinskom aerodromu. Znate li zašto su otišli? Zato što nisu mogli da ih snabdevaju - niko nije hteo da im dopusti prolaz. A nije loše setiti se i sankcija Srbiji koje je Rusija podržala 1992. godine u UN.

globalista

pre 9 godina

Nemam nista od tih sankcija, radimo sebi na stetu ako ih uvedemo..
(ovde, 20. novembar 2014 09:43)
Ni Unija nije jedinstvena pa što bi mi koji nismo ni postali članovi! Prva je Austrija protiv,pa Italija,Francuska, Nemačka...Ili bar njihovi giganti-firme.

Bozidar

pre 9 godina

Mislim da ovo nije istina, iz prostog razloga sto zvanicnici nase drzave imaju jasan i cvrst stav vezan za sva pitanja. Drzava Srbija usaglasa stavove sa EU ali niko nije rekao da moramo u svemu da se slazemo. Nas stav po pitanju sankcije Rusiji niko nece promeniti.

GEOMETAR

pre 9 godina

EU i Han imaju razumevanja za istorijske veze Srbije i Rusije,ali u ovom trenutku su to i ekonomske veze.Naša perspektiva jeste EU,ali do tad,moramo živeti od nečega.Na delu je kruta i neprilagođana politika EU!

cvetic

pre 9 godina

Nije prvi put da smo se susreli sa raznim preprekama,uslovima..Bilo je price i oko parade i doslaska Putina pa smo je ipak odrzali...Premijer ima jasne stavove i verujem da ce se i ovog puta izboriti za njih pregovorima!

Mira

pre 9 godina

Sramota je dokle ide arogantnost političara EU, kada će nešto od naših stavova biti njima po volji.Valjda je u duhu demokratije da sa svima treba razgovarati.Mogu oni da nauče dosta od Vučića.

pisac

pre 9 godina

U nekim zemljama Evrope razmisljaju o ukidanju sankcija Rusiji. Pokazace se da je odluka Srbije da ne uvede sankcije Rusiji-vrlo inteligentna.

Majda S

pre 9 godina

U ovoj situaciji, kada treba izabrati jednu od dve dijametralno suprotne strane a za nas podjednako vazne, veoma je tezak zadatak postavljen pred nasu vladu.Prosto mi je neverovatno da se uslovljavamo i da jedna strana iskljucuje drugu. Mi imamo svoju drzavnu politiku, legitimno izabranu vlast.....ne znam, samo da imaju snage

Vlajko

pre 9 godina

Srbija kao država koja vrlo dobro zna šta su sankcije, jer ih je u dužem periodu iskusila na sopstvenoj koži, mora da donese deklaraciju da nikada, niko i nikome u ime Srbije neće potpisati uvođenje sankcija. To je jedino ispravno. Tim pre što znamo da je narod ispaštao a ne vlast protiv koje su sankcije uperene i da će svuda tako biti. Dakle sankcije kako ih zamišljaju Ameri i EU su sredstvo kojim peru savest pred domaćim biračima bez ikakvih posledica po sankcionisanog.

milborsochi

pre 9 godina

Treba prvo pročitati tekst a posle pisati komentare ''Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusij".

levac

pre 9 godina

Pa mi smo se sa svetom uvek kockali sve sto smo trebali danas mi smo negodovali i optuzivali ih.A onda nas cekaju jos gori uslovi pa prihvatamo ono od pre i uvek tako kasnimo.Kome gore? Nama.Uvescemo mi sankcije i Rusiji a i necemo nista izgubiti.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Uvodjenje sankcija dovodi do prestanka vazenja dogovora o bescarinskom uvozu. Kada se to desi sve strane kompanije koje su u Srbiju dosle sa namerom da izvoze Rusiji ce otici a nov e nece doci.
Na nama je da odlucimo konacno hocemo li da zivimo od obecanja EU ili od novca koji cemo zaraditi izvozom zemljama koje nisu u EU.
Zlatna sredina ne postoji, jer se svet deli pred poslednji obracun. Hocemo li sutra poslati vojsku da napadne Rusiju zato sto treba da se usaglasimo sa EU?

frenky

pre 9 godina

Dobio čovek funkciju, pa misli, da ima moć da radi šta hoće. Mislim da će da se brzo ohladi. Dolazili su i pre njega mnogi pa nisu dobili pozitivan odgovor, koji su očekivali. Džabe je potezao put da dolazi zbog toga da će Srbija da uvede sankcije Rusiji. Ta politika uslovljavanja za sve i svašta ne pije vodu više. Ako nastave ovako da nas omalovažavaju narednih 8 godina , neće niko u Srbiji imati želju uopšte da ide u EU. Sa ili bez EU Srbija se može urediti kao država i da se lepo živi. Ima toliko drugih država koje nisu u sastavu Evropske Unije , pa šta im fali? Ama baš ništa.

Teo

pre 9 godina

Kako obaveza Srbije mora biti uvođenje sankacija Rusiji? Niste sa nama ni otpočeli pregovore, a tražite da se ponašamo kao da smo članica!

Treći-Rim

pre 9 godina

Johanes Han izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.Čoveče da li si sedeo na ušima kada je Vučić stavio do znanja zapadu da Srbija neće uvesti RUSIJI SANKCIJE.

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

asteroid

pre 9 godina

dok mi dodjemo do pristupanja evropskoj uniji rusija i unija ce se vec sto puta pomiriti i poboljsati odnose. tako da nema frke, lagano, niko nas ne tera odmah na to da uvodimo sankcije rusiji

hoćeš-nećeš

pre 9 godina

Daleko od pregovora, čista ucena. Naš ulazak kao tamo neke godine, a dotle da ne napredujemo zato što ćemo uvesti nekome sankcije i raditi kako oni kažu. Ovo je van svake pameti, ustvari, bezobrazluk.

Boyka

pre 9 godina

Mi smo se vec izjasnili povodom toga i siguran sam da premijer i vlada nece menjati misljenje.Ovo je sansa da pokazemo kako Srbija stoji iza svog naroda i kako postuje ono sto je obecala.

Maiija

pre 9 godina

Izgleda da su nas Evropljani konačno odlučili da pos vaku cenu odvoje od Rusije i po cenu opšteg haosa. Ovde su pokazali zapravo svoje pravo lice.

Malaga 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

Marakuja 1

pre 9 godina

Ne mozemo da ispostujemo takvu obavezu prema bratskoj nam Rusiji. Mi od Rusije i u neku ruku zavisimo, ali smo i sentimentalno vezani za taj hriscanski narod, tako da ne mojte molim vas da nas ucenjujete, jer tesko da je to izvodljivo.

Asus

pre 9 godina

Ne moze drugi da nam kroji sudbinu,Srbija je odlucila da nece uvoditi sankcije Rusiji ali i da cenastaviti da tezi ka EU. i treba da stojimo iza te odluke.

Ekolog

pre 9 godina

Pre ili kasnije i ovaj zahtev se ocekivao od EU. Vec dugo se dobro snalazimo i na jednoj i na drugoj strani, a to nekome ne odgovara.

Zub

pre 9 godina

Gospodine samo da vas podsetim da vi to nemate pravo da trazite jer mi jos nismo zapoceli nikakve pregovore a uvek se moze i odustati od pregovora !

Kult licnosti- NE HVALA

pre 9 godina

Jel' rekao ovaj "naš" da Srbiju niko neće ucenjivati. Trt... Ma mi smo ti jaka sila!?? Što se kači za brzi voz kad' ne ume da vozi! Pa 'ajde SILO da te vidimo sada. Po Srbiji to pali, ali u svetu malo teže.

Crvenotravka

pre 9 godina

Nasa je obaveza da vodimo svoju sp[oljnu politiku i niciju drugu dok god nepostanemo clanica EU i to bi Hanu trebalo da bude jasno.

Bojan

pre 9 godina

Jedina obaveza Srbije je stabilnost u svim njenig regionima.Ne petljajte nas u vase probleme sa Rusima.Ko smo mi da uvodimo sankcije naciji koja je 100000 x jaca od nas.To je cista arogancija.

Tihomir

pre 9 godina

Sankcije koje su uvedene zbog ukrajinsko-ruskog sukoba opterećuju veliki broj preduzeća u EU.Za nasu privredu sancije prema Rusiji bile bi jos pogubnije.Uz sve to nas povezuju tradicija,vera,istorija,kultura

Draga iz Menosa

pre 9 godina

Razumem da Evropska unija zeli da sve zemlje koje okuplja imaju isti i jedinstven stav po svim vaznim pitanjima, razumem da sadasnji pritisak na Rusiju njima ne izgleda kao dovoljan pa bi onda Srbija trebala da ucestvuje u pojacavanju tog pritiska ali ne razumem zasto ti napori da se ukrajinska kriza resi moraju da budu tako destruktivni i usmereni samo na to da se slomi samo jedna strana. Zasto se obe strane ne motivisu da prestanu sa sukobima. Ako samo jednu stranu pritiskate a drugoj povladjujete onda ta druga strana i nece bas imati interes se stvari smire. Resavanje ovog problema treba da bude posteno i pravedno jer nepravda i pristrasnost mogu samo da jos vise razbuktaju rat. U svakom slucaju Srbija je jako daleko od svega toga, bori se sa svojim problemima i mora da vodi racuna o sopstvenim interesima i sopstvenom opstanku.

Atinac

pre 9 godina

uporno ponavljanje stvari od pojedinaca koji bi voleli da uvedemo sankcije rusima po principu "sad i odma" neće nam doneti ništa dobro sem zabune , niti je komesar to tražio niti ima prava na to a nije nam ni ponudio nikakve alternative tako da to otpada ... na narednih par godina sve dok ne budemo bili pred samim vratima EU .