Petak, 19.09.2014.

01:18

Škoti ostaju u Velikoj Britaniji

Glasači u Škotskoj izjasnili su se u četvrtak na referendumu za ostanak u Velikoj Britaniji sa preko 55 posto glasova protiv nezavisnosti.

Izvor: B92

Škoti ostaju u Velikoj Britaniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

146 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.
(Vlajko, 19. septembar 2014 07:11)

Dzaba krecis prijatelju, retardi autosovinisticki umislili da imaju necemu da se raduju. Nema to ni znanja, ni mozga, ni morala, ali isto po onoj "ko o cemu..." prosipa. Kazu neki, primitivni Srbi navijali za nezavisnost Skotske i zato im je tako kako im je, sta god to znacilo. Nego, bas ti "civilizovani" Englezi su se mnogo mesali u desavanja ovde i na svaki moguci nacin na kraju podrzali raspad Jugoslavije i Srbije i to krvav, a ne miran kakav bi bio kod njih, pa kako je to onda njima mnogo dobro i sjajni su i bajni? Da li je iko od Srba pre ove "zasluzene" sudbine prizeljkivao raspad Britanije? I to, kad kazem prizeljkivao raspad, mislim na samo i iskljucivo odluku Skota koji su Srbima u Britaniji najveci prijatelji kroz istoriju i granice koje bi samom narodu Britanije vise odgovarale. Nisu tako odlucili i dobro, kakve to veze ima sa nama i kako je to nas poraz? Samo u ogranicenim glavicama srbomrzaca od kojih logiku, znanje, objektivnu, hronoloski poredjanu sliku dogadjaja, istinitu i smislenu, nije moguce ocekivati. Srbe, gospodo, ovde gde jesu nije dovelo cinjenje zla drugima, vec naprotiv, jugoslovenske zablude i davanje, a necuvanje svoga. Malo ste istinu o tome ko je, kako i zasto prosao izvrnuli za 180.

Nikola, Skoti su kukavice i siherasi

pre 9 godina

Ne znam zasto su Skoti pristali na klauzulu, da Skoti u dijaspori (oko milion ljudi), ne smeju da glasaju na referendumu? Taj milion bi verovatno bio presudan za otcepljenje. Nema veze, sledeci put. Skoti su se ovog puta "odlucili" za "sigurne" penzije.

Kušlić

pre 9 godina

Zapanjujuća količina neznanja,besmislenih komentara,zluradih nadanja o raspadu..čuvenih srpskih teorija zavere...Zaista,više 'bisera' ima,možda najveći od lika 'stiže objašnjenje' ..Imam utisak da većina,da nema kladionica i fudbala, ne bi ni znala za većinu evropskih država...Mislim da ne poznajete ni istorijsku,ni ekonomsku,ni geografsku dimenziju Ujedinjenog Kraljevstva...Vratite se u vaše Batajnice,Bele i Zelene palanke,brda i doline i počistite malo krš,lom i đubre oko okućnica,zgrada i po parkovima..bilo bi to korisnije upotrebljeno vreme.

Stefan

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mimi, 19. septembar 2014 06:36)


Šefe, u Ujedinjenom Kraljevstvu ima 4 države, to su Engleska,Škotska,Vels i Severna Irska. U Velikoj Britaniji ima 3 države, Engleska, Škotska i Vels. To je ono što mi zovemo ‚‚Ostrvo‚‚.

Nemanja

pre 9 godina

Haha, smešno mi je čitati koliko vecina komentatora navija za samostalnost Škotske, a siguran sam da ista ta vecina s prezirom gleda na Slovence i Hrvate šta su hteli van iz Jugoslavije, a od pre par godina i na Crnu Goru.

Lično ne vidim šta bi Škotska dobila izvan GB, ovaj val usitnjavanja zemalja je totalno bezveze i za obične ljude ne znači ništa...

klosar72

pre 9 godina

Jok, trebalo je da se odcepe jer je ovdašnjim vaskolikim srBskim patrijotama takav ćef?

Džaba ste im objašnjavali kako ih Englezi kolju već 300 godina, izgleda da Škoti to znaju bolje od vas.

Tatjana

pre 9 godina

Secam se kad sam prvi put kao dete gledala Hrabro srce, kako sam se samo nalozila. A onda sam uzela knjigu iz istorije i procitala par stvari o Vilijamu Volisu. Gle cuda, nije sve bilo kao na filmu. Isto preporucujem svima koji se ovde loze na Mela Gibsona.

Strah je pobedio

pre 9 godina

Svi koji su glasali protiv, to su ucinili iz straha, a ne zato sto ne zele nezavisnost i samostalnost. MI6 i CIA su odavno razradili sve mehanizme manipulacije ljudskom psihom, i masovnog, ali suptilnog i prepredenog zastrasivanja. Pa pogledajte sta nama rade. Uvalili nam mantre "EU nema alternativu", "bez eu propadosmo", a ova zemlja postoji preko 1300 godina bez ikakve EU, i crn djavo joj nikad nije falio. Samo smo imali goleme probleme kad smo bili u nekakvim unijama i savezima. Jedini periodi blagostanja bili su kad nismo bili nigde, kad smo bili nesvrstani, neutralni, sustinski nezavisni. Zavisnost nije samo primoravanje, vec i ocekivanje. Preuzimas obaveze koje ti ne trebaju, tj. nemas nikakve koristi, i time postajes zavistan. Najbolji primer jesu ovi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji. Ides ka EU, preuzimas obaveze, i treba da ispunis ocekivanje od kojeg ne da nemas koristi, vec samo debele stete, kao sto bi bile potencijalne sankcije rusiji, od koje energetski i u mnogo stocemu imamo debele benefite. Tako da, kad se saberi svi utisci, jasno je da je ovde strah pobedio. Manje ili vise. Mozda ima nekih velikobritanskih entuzijasta medju ovim protivnicima, ali cisto sumnjam da oni cine i 10% od ovih koji su glasali protiv. Uglavnom da im ne bi Englezi lupali blokade, sankcije, ekonomski ih unistavali. To je kao da silovatelj kaze devojci pristani sa mnom na odnos i bicu blag, u suprotnom cu te ubiti. Ona pristane iz straha da ne bude ubijena, i on kaze pristala je.

Zmago

pre 9 godina

Tacno je, Skoti ostaju u V.Britaniji, ali onih 45% koji su glasali za izlazak i dalje imaju to misljenje, a to je skoro polovina onih koji su glasali. To valjda govori koliko je zemlja podeljena. Isto kao i Srbija. oko 25% gradjana je za aktuelnu vlast, a ostali nisu ili apstiniraju. Toliko o vecini...

zedes.o

pre 9 godina

Do pre koju godinu u "našem" narodu je reč "separatist" bila sinonim za zlo, za samog đavola, juče bi 97% glasalo za škotske separatiste, mada škote i engleze "vole" otprilike podhednako mnogo, nego su se nadali makar nemirima ako baš ne može rat..bitno je da neko strada, neka tuđa nesreća, to je ono što voli "naš" narod, to je ono zbog čega su tito, milošević, šešelj, koštunica, vučić, svi imali po 97% a Zoran Đinđić zauvek 3% glasova..

Drale

pre 9 godina

U suštini očekivan rezultat. "Nacionalisti" ostvarili uspeh u Dandiju i Glazgovu, ali potučeni u Edinburgu i Aberdinu, to jest u 28 od 32 izborne jedinice. Baš kao što su skoro sve ankete i predvidele.
Bez obzira na poraz "nacionalista", Velika Britanija nikada više neće biti ista jer nije moguće ignorisati blizu dva miliona nezadovoljnih Škota. Sledi novo redefinisanje odnosa i dodela većih ovlašćenja Škotskoj. Izlaznost za anale, osim u Glazgovu koji je nešto podbacio u odnosu na ostatak zemlje.

micifu

pre 9 godina

pratim ovu temu vec godinu dana.svi koji sumnjaju u regularnost i neke price koje pricaju,pricaju o nasoj zemlji a ne o o onome sto se tamo desava.samo toliko

Milan S.

pre 9 godina

Od Engleza i Škota može nešto i da se nauči. Tamo gde postoji dovoljno razuma da se dopusti mogućnost izjašnjavanja o samostalnosti, postoji i dovoljno razuma da se ponuđena mogućnost odbije.

Vlajko

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.

mica

pre 9 godina

Znaci ostajete zlocinci i osvajaci. Postoji 20 zemalja koje niste napali u istoriji, pa potrudite se..., veliki Britanci! Imali ste sansu malo krvi oprati

Чаки

pre 9 godina

Тако размишљају озбиљни народи који сматрају да је у заједници боље и сигурније , за разлику од балканаца које су ти исти који се боре да остану у заједници поцепали и свели на мала племена.Најбољи пример је Црна Гора која уместо да остане у великој држави изабрала да буде једва видљива на карти( али овде политичари воде политику за лични интерес а не за народ)

My 2 cents

pre 9 godina

"nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta."

Fudbalski savezi Skotske i Velsa pristupili su FIFA 35 godina pre osnivanja UN i 5 godina pre osnivanja Drustva naroda.

Skotska, Engleska i Vels su zemlje, ali nisu drzave. Drzava je samo Ujedinjeno Kraljevstvo (Velike Britanije i S. Irske). VB je nastala spajanjem kraljevina Engleske i Skotske u jednu/jedinstvenu kraljevinu i odluke o tome su odvojeno doneli parlamenti te dve drzave u formi zakona (1706/1707). Skote - to jest njihove lordove - niko nije terao na silu; Skotska je sama bankrotirala zbog ulaganja u propali pokusaj stvaranja kolonije u Panami, a ujedinjenjem sa Engleskom se resila svih tih dugova i dobila pristup vecem trzistu i svim engleskim kolonijama po svetu.

Od ujedinenja ni Engleska ni Skotska (a narocito ne Vels, koji je i do tada u pravnom smislu bio deo Engleske) vise nisu suverene drzave, suverenitet je prenet na VB. Skotska je zadrzala jedino svoj sudski sistem. Na slican nacin 1800. godine dolazi do spajanja VB i Irske i stvaranja nove drzave U.K.

Odvojeni parlamenti u Skotskoj i Velsu postoje tek 15 godina i imaju vrlo ogranicene nadleznosti. Da je kojim slucajem referendum prosao, a izgleda da nece, proces odvajanja Skotske i stvaranja drzavnih institucija bio bi dugacak i komplikovan, mnogo komplikovaniji nego u slucaju izlaza neke drzave iz EU.

Alexandar

pre 9 godina

Ja ne znam da li je iko ozbiljan ocekivao drugaciji rezultat. Znam da ima mnogo onih koji razmisljaju po sistemu "sto je babi milo to joj se i snilo", ali treba biti realan. Od eventualnog odvajanja od VB nema nista, jer vecina naroda tako zeli, a tako su i rekli na referendumu.

bla bla

pre 9 godina

Vecini skota ne smeta unija, dobro zive, imaju veeeeeliku autonomiju, ali se uvek pojave neki nacionalisti koji "podgreju" narod i takvih ce uvek biti. A sto se tice regularnosti izbora, videcete da ce pristalice samostalnosti kulturno cestitati protivniku i da nece biti reci o nekakvoj neregularnosti(sta je sa dzakovima u kojima su glasacki listici :) ). Pozdrav

Louigi

pre 9 godina

Zabole me i za skotsku i za englesku imam svojih problema, samo u londonu ima svega osim engleza, za 20tak godina arapi , indijci i druge azijske i africke manjine ce traziti londonsku nezavisnost.

sasa

pre 9 godina

Na svu srecu ovo nisu drzave Balkana. Razumeo bi Skote pre 100 godina ali sada je Suludo se odvajati kada kapital fabrike, naftna polja, skole, fakulteti su u vlasnistvu ko zna koga. To su samo ludi Balkanci hteli da se odvajaju da bi se onda ujedinili u okviru EU.

dvds

pre 9 godina

Haha...jasno je sad zašto Škoti nose suknjice: uplašili se nezavisnosti.
Vilijam Valas se okreće u grobu: glavna tema kampanje bila gde će imati više para a ne kako se nacionalno opredeljuju.
Takvi Škoti nisu ni zaslužili nezavisnost. Neka ih vladaju Englezi kao već zadnjih 300 godina.

Ne volim zimu

pre 9 godina

Sada ce Srbi da se razocaraju i da kazu da je sve namesteno, znate vec ko- Masoni, Vatikan, CIA, Iluminati i ostali kao i u nasem slucaju

Namestaljka

pre 9 godina

Namestaljka. Pogledajte tabelu. U svim najvecim gradovima opcija za nezavisnost odnela pobedu. Tu ocigledno nisu mogli da namestaju, bolja kontrola. Pa su ova mala smuvali. Svi znaju da je Glazgov reper za skotsku u svemu. Pre referenduma svi koji se bave ovom materijom su pisali da rezultat u glazgovu ce biti rezultat referenduma, sa najvise 2-3% odstupanja. Ovde ispadne cela skotska protiv glazgova. I svih ostalih najvecih gradova. Kako da ne. Pa cesce su ti sa periferije skloniji cepanju, jer oni bolje osecaju britansku cizmu nego ovi iz centra koji imaju sve, i ne zavise ni od kakvih visokih vlasti na nivou VB i slicnog, bar sto se tice posla kojim se bave i sl. Ugnjetavanje su uvek najbolje osetili kmetovi, a ne oni na dvoru, u blizini vlastele. Tako da ovo nema nikakvog smisla, da mala mesta glasaju protiv, a najveca za. Neko je tu umesao lepljive prste u prebrojavanje glasova.

Idemo Edinburg!

pre 9 godina

Ceka se Edinburg! Glazgov je izjednacio rezultat. Od Edinburga sve zavisi! :)

Hajmo Edinburze, proglasi Skotsku nezavisnom i slobodnom! MOZES TI TO DRUZE EDINBURZE!!!

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB (i u svim ostalim sportovima)? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, pa se tada javite da komentarisemo. britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s.ako meni ne verujes: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2753472/All-Brits-Scotland-Scottish-citizens-Salmond-gets-independence-WON-T-UK-passports.html

Siniša

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

Zato sto tvoj prijatelj ne razume engleski, a izgleda ni ko slavi.i.

Neizvesnost do kraja

pre 9 godina

Glazgov 54-46 za otcepljenje. :)

Ovo je 600 hiljada stanovnika i jednak je oko 80% svih koji su zasad protiv. Sad bi trebalo da je negde 50:50. Od Edinburga zavisi. To je drugi grad po velicini, ima oko pola miliona. Ko tu pobedi taj je 90% pobedio. Glazgov i Edinburg su kljucni. Imajuci u vidu rezultat iz Glazgova, vrlo verovatno i Edinburg sledi. Ocigledno ljudi iz vecih mesta, su vise zainteresovani da sami odlucuju o sebi, dok iz manjih, vise vole kad postoji neka kapa iznad svih, da im ne bi ovi iz vecih mesta krojili kapu. Ima tu tih trvenja medjusobno. Videcemo.

Kirol

pre 9 godina

Nadam se da ovo nije kraj za Skotsku nezavisnost! Ipak su uspeli Englezi da im zamazu oci sa nekim obecanjima, zalosno. Englezi su ih strahovito plasili da ce im sve ici tesko ako se odvoje. Kao mala je zemlja I nece opstati sama u Evropi,... Zanimljivo je kako su obrnuto govorili kada su rasturali lepu Yugoslaviju, I od nje napravili sve neke male zemljice. Kasnije ce Skoti zaliti zbog ove propustene mogucnosti, a mozda I nikada vise nece dobiti ovakvu sansu!

Zuz

pre 9 godina

1. Da li mislite da bi englezi dali referendum da su znali da ce ishod biti drugaciji... 2. Sad svaki region, grad, pokrajina u evropi moze da zaboravi na autonominu u narednih 10godina. Tacka, kraj

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Ja vam lepo rekoh da se ne palite i da Ameri nece dozvoliti nezavisnu Skotsku jer bi to bio uvod u raspad njihovog projekta zvanog EU

J&B

pre 9 godina

Bas mi je drago sto je pobedio razum i stio Skotska ostaje u sastavu VB.Nadam se da ce ovo doprineti smirivanju tenzija ove vrste u celoj Evropi.Nekako ne volim odvajanja i podele u bilo kom smislu sem ako to nije neophodno,a ovde to sigurno nije bio slucaj.Pouka za nase ratohuskace je da se sve moze obaviti civilizovano i u miru.Takav bi im bio rastanak od VB, a takav im je i ostanak u Britaniji.Svaka cast.

Neznalica

pre 9 godina

drug@

Kakvi bre crni glasovi iz dijaspore? Pa Endi Marej, koji je za otcepljenje, ne može da glasa. Kakvih crnih 700.000 glasova iz dijaspore? Nisi morao ni da pomno pratiš kampanju za ovaj referendum pa da bar saznaš da glasaju samo oni koji žive u Škotskoj. O čemu ti uopšte pričaš?

Prosta je istina da su Škoti na krajnje fer održanom referendumu odlučili da ostanu u Uniji. I to je to. Još jedna lekcija iz demokratije sa Ostrva.

Djordje NS

pre 9 godina

A Srbende ne veruju... hahaha... Sad neka Dodik izađe pred kamere i kaže da je u kontejneru našao džak sa glasačkim listićima i traži poništavanje izbora.
Da ga vidimo sada šta će mu biti argument za ocepljenje RS. Dosta je bilo tzv. vladara na ovim prostorima gde svaki želi svoju teritoriju ma kolika ona bila da bi onda sam mogao da izigrava velikog šefa kao što to uradiše njegovi prethodnici sad već pokojni.

FR

pre 9 godina

@drug - "kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je."
--------------------------------------
'Ajde sto su ljudi zapenili o temi koja ih se ne dotice, srbadija je smesna po obicaju, al' 'ajde "drug" da ipak ti objasnis, iako je nasiroko. Kakvo priznanje UN? Znas li da Svajcarska nije do 2002 bila clan UN, a itekako je bila clan FIFA? A, recimo, Farska Ostrva? Niti su suverena drzava, niti su clan UN (i ne mogu to biti)? Gibraltar udje u UEFU, itd. Man'te se tema koje ne razumete.

biraz

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)
a da ne pominjemo petu kolonu i BBC propagandu. Morali su separatisti prljavije da igraju, ovo je bilo previse blago. Makar mi juznjaci se ne bojimo u patriotskim glasanjima. Katalonija se nece dvoumiti, a kad bude na red dosla i severna Italija, ni ona.

Civil Servant

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Nemaš pojma sa životom. Moj posao je zakon i izbori.
1. Dijaspora ne glasa.
2. Ne glasaju čak ni Škoti koji žive u Engleskoj i Velsu.
3. Glasaju samo ljudi koje žive u Škotskoj bez obzira na njihovo poreklo.
4. Brkaš babe i žabe. Velika Britanija je država sa zastavom zvanom Junion Džek i na Olimpijskim Igrama se svi bore pod zastavom Velike Britanije i pevaju himnu God Save the Queen (iako je ista himna Engleske).
6. Fudbal i ragbi su druga priča. Zato se ova zemlja i zove Velika Britanija jer je u njoj sve moguće, pa tako Severna Irska koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske na fudbalskim i ragbi internacionalnim turnirima igra pod zastavom Irske (južne Irske koja nema nikakve veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom ili Velikom Britanijom), dok Vels, Engleska i Škotska nastupaju kao zasebne reprezentacije s tim da sve i jedan član ove tri nacije ima isti pasoš i isto državlhanstvo Velike Britanije.
THE END

po svim frontovima

pre 9 godina

Bez obzira na rezultat, nikada vise nece biti isto. Ova lavina se preliva izvan granica V. Britanije, pa cak i Evrope. A ni izmedju Skotske i Engleske vise nece biti kao pre. Mozete misliti razocarenja ako Englezi ne ispune obecanja. A njih ce traziti Vels...

eeee

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Neverovatno koliko si neupucen i kakve gluposti pises, a koliko si ubedjen da si u pravu. Velika Britanija JESTE drzava, zove se Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Isto kao sto su i Sjedinjene americke drzave - DRZAVA. To sto zasebne clanice imaju izuzetno veliku autonomiju ne znaci da VB nije drzava. Skotsku niko nije prisilio da udje u Uniju sa Engleskom, usla je svojevoljno. Zastava Velike Britanije (Junion Dzek) je kombinacija zastava Engleske, Skotske i Severne Irske zbog toga sto su sve tri svojevoljno usle u zajednicu, dok je zastava Velsa izostavljena zato sto je Vels bio osvojen.

Referendum se odrzava sada zato sto su SKOTI hteli da se odrzi sada. U trenutku kada je raspisan, DVE TRECINE Skota je bilo protiv nezavisnosti, i zbog toga je skotska vlast trazila da se referndum zakaze sto kasnije da bi imali vremena da vode kampanju za nezavisnost. Englezi su hteli da referendum bude ranije jer je u tom trenutku ogromna vecina Skota bila protiv nezavisnosti, ali su popustili zbog toga sto SKOTI odlucuju kada ce biti referendum. A ovo cak i nije prvi referendum.

.,

pre 9 godina

Dva coveka koji zive u VB mu kazu, potvrde linkom cinjenicu, Son Koneri i Marej kazu da im je zao sto ne mogu da glasaju, i on i dalje tvrdoglavo zastupa neki stav o nekim brodovima koji je ko zna gde cuo...

Sta to bi

pre 9 godina

Opa. Sta to bi. Pocelo 60-40, sad vec skoro 46-54. Naglo se smanjuje. Svih pet mesta su manja. Gledam ove tabele, jos nijedno od vecih mesta nije obradjeno. Ovih svih pet ukupno verovatnone cini ni 3% glasackog tela. Ima 32 ukupno. Ovo je tek 5 i to najmanjih od 32. Znaci 27, medju kojima sva najveca gde se lomi, tek predstoje. Polako... kako su se zaleteli ovih protivnici da slave. Pa ovo je tek pocelo. Sve je apsolutno otvoreno. :)

Glavno ce biti kad se stigne do ovih mesta preko 100 hiljada. Sve dosad je znatno ispod. Glazgov ce biti bitan. Verovatno najbitniji. Polako golupcici. Nisu Skoti jos rekli svoje. Tek ce. Sacekajmo da se sva mesta obrade, jer ovi ocigledno ne rade po uzorku, vec idu linearno od mesta do mesta. Nije kao kod nas, da se uzima uzorak pa imas predstavu. Ti imas gradove npr. u kojima je SNS ovojio ispod 20%, a ukupno 50%. Pojedinacna mesta nisu nikakav reper. Bitan je uzorak sa svih. Ovde toga jos uvek nema. Idu mesto po mesto, pocevsi od najmanjih gde par desetina glasova potpuno izmene sliku u neciju korist. Tako da, samo polako. Tek cemo da vidimo.

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, ok? britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s. ako meni ne verujes: http://www.scottishconstitutionalfutures.org/OpinionandAnalysis/ViewBlogPost/tabid/1767/articleType/ArticleView/articleId/4004/Nick-Barber-After-the-Vote-the-Citizenship-Question.aspx

Dandi, krenulo je

pre 9 godina

hahaha kako su nas zamajavali ovim malim i nebitnim mestima. Prvi veci i poznatiji grad, nezavisnost rastura. Krenulo je. Sad je vec 49-51, a pocelo 40-60. hahahaha pa sva najveca mesta tek slede. Ovo je tek pocelo. Kako ste objavljivali mislili smo da je gotovo i da protivnici pobedise. hahaha

stvarno smesno. Ako je dandi za, glazgov je 1000% za, to su mahom isti ljudi istog mentaliteta, istih poltiickih opredeljenja. potpuno isto podneblje. NEZAVISNOST JE NA POMOLU! HAHAHAHAHA

naravoucenije

pre 9 godina

Ono sto je najznacajnije je da niko nije nazvan izdajicom. Niko nije uboden ili isprebijan. Nikome kasikara nije bacena u dvoriste.

alex

pre 9 godina

Najjači su ovi koji kažu "ćao kraljice". Haha. Kakve neznalice. Pa čak i ako se Škotska osamostali, kraljica Elizabeta i dalje ostaje njihova kraljica, jer je ona, između ostalog, Škotska kraljica. Elizabeta je takođe kraljica Australije, Kanade, Pakistana i još mnogih zemalja koje je priznaju kao svoju kraljicu. Ne vidim zašto bi se Škoti odrekli svoje kraljice, to uopšte nije pitanje ovog referenduma.

andreas kisser

pre 9 godina

(Civil Servant, 19. septembar 2014 04:22)

mislim da me niste razumeli. potpno se slazem sa vama: ne postoje odvojena skotka i engleska drzavljanstva, vec samo jedno - britansko. osoba kojoj sam uzvratio na repliku, a koja se potpisala sa 'stize objasnjenje' ocigledno ne zna razliku izmedju pojmova narod i nacija. a upravo stoga, buduci da ne postoji skotsko drzavljanstvo, na ovom referendumu su pravo glasa mogle imati samo osobe sa stalnim prebivalistem u skotskoj, ne i etnicki skoti koji zive van skotske, u engleskoj, velsu i sev. irskoj. srdacan pozdrav vama i nadam se da ce vam ipak biti bolje u zajednickoj drzavi (ja zivim nesto juznije :-))

James Bondovic

pre 9 godina

Pa nisu oni bas toliko nerazumni da rasture najvecu svetsku imperiju i jednu od trenutno 10tak najbojih drzava za zivot svih ljudi u svakom pogledu.
To bi bas bilo, sto se kaze, traziti leba preko pogace.
Pametne nacije se objedinjuju i udruzuju, a nikako ne rasturaju, bez preke potrebe.

andreas kisser

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

od gomile bespotrebni podataka koje si ispisao a koje ja jako dobro znam, pogresio si i to katastrofalno u onome sto je poenta - ne postoji skotsko drzavljanstvo, niti su skoti politicka nacija jer nemaju samostalnu drzavu. nacija (narod koji je ostvario drzavnost) su samo britanci! a to znaci da skoti koji zive juzno od reke tvid, bez obzira da li su etnicki skoti i cak iako su rodjeni u skotakoj, NEMAJU pravo glasa u skotskoj! takvih je u osttaku VB otp 800.000!!! tako da proveri malo bolje stvari koje tvrdis pre nego sto ih javno izneses. takodje, sledeci put se drzi teme jer nema potrebe da mi objanjavas istoriju skotske, engleske i njihove unije koju, buduci da zivim u britaniji i prirodom svog posla jako dobro znam politicku istoriju i sadasnjost ove drzave, poznajem verovatno bolje od tebe. jel su ti sada neke stvari jasnije? ako nisu, procitaj par prvih redova ovog clanka: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2759367/Scottish-independence-referendum-The-everyday-things-change-forever-Scotland-votes-Yes.html

plavi andjelak

pre 9 godina

(Dule27, 19. septembar 2014 03:36)
Care, zar nisi pomislio da njima treba vise vremena jer pazljivo broje glasove za razliku od nasih? Koja zemlja, Srbija ili Skotska/VB, ima duzu istoriju i vece iskustvo oko muljanja sa izborima?

Civil Servant

pre 9 godina

Andreas Kisser, slažem se s vašim pojašnjenjima za neupućene u Srbiji. Ne slažem se sa činjenicom da su državljanstva Škotske i Engleske odvojena i da ne postoji državljanstvo Velike Britanije. Ako ste Britanac (znači imate državljanstvo Velike Britanije), otvorite vaš pasoš i vidite šta u njemu jasno piše. British! Još uvek vam ne piše u pasošu Scottish, ne piše Welsh i ne piše English. Ono jeste da možete da se izjasnite kao Škot, Velšanin ili Englez, ali ako ste "mešanac" kao ja, kažete da ste Britanac. Možete da se ponašate kao Endi Mari, kada gubi onda je Britanac, kada pobeđuje onda je Škot.

Milan

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.
(Krle, 19. septembar 2014 03:54)

Bas kao sto su nasi nekad ginuli za Kosovo a sada ga se odricemo zarad laznog obecanja da cemo mozda za 20 godina uci u EU za koju se ne zna ni da li ce postojati tada, a i ako se kojim cudom ne raspadne sigurno nam nece svanuti i ako udjemo za tih 20 godina. Tako da jesu i Skoti podlegli globalizaciji i postali robovi ali od nas nema gorih.

.,

pre 9 godina

Druze Muamua, da li ti je poznat pojam parlamentarne monarhije? Znaci postoji kralj koji nasledjuje, ali i Parlament biran od strane naroda. Naravno, na pocetku, u 13. veku nije ceo narod birao Parlament, ali se vremenom sirio krug ljudi koji imaju pravo glasa. I protekom vremena, engleski parlament je sirio svoju moc na racun kralja i time stigao do danasnje uloge. Tako da je VB svakako kolevka moderne demokratije.

P.S. Nemoj spominjati staru Grcku, to su bili sami poceci buduci da ogroman broj ljudi nije ni smatran ljudima, a kamoli da su imali pravo glasa.

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!
(Bobi, 19. septembar 2014 03:57)

Pa kako onda nastaju nacije? Jednom nastale i vise ne moze? Nece da moze. Mogu i sada da nastaju nacije. Ili ti nisi pristalice Darvinove teroije evolucije, pa nema razvoja danas ni mutacija, vec je to bilo davno i nikad vise.

Ko hoce drzavu, MOZE. Referendum pa izvoli. To je ako cemo posteno, ako cemo ko je jaci, onda je druga prica.

Zoran

pre 9 godina

Ako neko ovde misli da je zavera, a Skoti se ne bune, pa izvinite, ovce i sluze da se sisaju. Hoces da mu ja iz Amerike ili ti iz Srbije trazimo pravdu i bunimo se? Pa nisam lud. Ako tebi dobro, meni jos bolje.

Unije su losa stvar

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

Da se ne shvati pogresno, posto vidim minuse. Ovaj moj komentar nije bio nikakva podrska opstanku Velike Britanije. Samo sam objasnio cinjenicno stanje, posto neki tvrde netacne stvari. Naprotiv, ja sam za raspad svake unije. Svaka unija je eksploatacija manjeg od strane veceg unutar nje. Kako u VB, tako u EU, tako u svakoj. U EU Nemacka eksploatise trzista manjih i tehnoloski nerazvijenih zemalja, cemu ovi ne mogu da pariraju niti da imaju bilo kakav reciprocitet. Tome jedino sluzi EU. Da se otvore manja trzista za slobodan protok nemackih, francuskih, britanskih, i jos ponekih roba. Ne sluzi da bi rumunska roba preplavila trziste nemacke bez carina i rumuni se obogatili na izvozu, vec obrnuto. Isti je slucaj sa Engleskom i Skotskom. Jedni 52 miliona, drugi 6 miliona stanovnika. Kakav ravnopravan odnos u bilo kom pogledu oni mogu imati? Manji je uvek potlacen. Uvek bilo i bice, zato sve te unije treba rasturiti, po kratkom postupku. Ili napraviti jedinstvenu drzavu, kao SAD, ili gomilu malih i nezavisnih. SAD je jedino pametno uradio sto nije se nije stvarao na bazi unije malih i tkz. nezavisnih gde svako svojim nebitnim glasom moze da zeza drugog, ili veliki da svojom ekonomskom dominacijom, ucenjuje malog. Ili potpuno integrisanje i stvaranje jedinstvene celine, ili nista. Jedino sto omogucuje ravnopravnost svih.

Stefan

pre 9 godina

Polako ljudi, prebrojana su tek 4 okruga, sa relativno malim brojem glasača, kad je prebrojan peti, podrška ostanku se smanjila za čak 3%. Edinburg, Glazgov, Severni i Južni Lankašir imaju najviše glasača, kako oni budu glasali tako će biti na kraju.

Zona

pre 9 godina

Kao što rekoh pre dve nedelje, Škoti samo trguju i ostaće u GB. A tih dana je ovde prštalo od komentara praznoglavih neznalica koji ništa o ničemu ne znaju, al zato mrze sve što je racionalnost, pamet, razum, logika i istina , a sve prizivajući neke destruktivne scenarije i ludila kojekakva.

eeee

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.
(Igor, 19. septembar 2014 03:57)

Skotska je svojevoljno, bez ikakve sile usla u uniju sa Britanijom. Stavise, u tom trenutku se nalazila na ivici bankrota tako da su ih Englezi zapravo izvadili iz... septicke jame. Englezi u toj uniji nisu gospodari jer Skoti u Velikoj Britaniji imaju vecu slobodu nego sto je mi Srbi imamo u nasoj nezavisnoj drzavi. Skotskom vlada skotski parlament ciji su clanovi iskljucivo Skoti i cije clanove biraju iskljucivo Skoti. Sa druge strane, Engleskom vlada parlament Velike Britanije ciji su clanovi i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci, i za cije clanove glasaju i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci. Zahvaljujuci Barnetovoj formuli na osnovu koje se odredjuje sledovanje svakoj clanici iz zajednickog budzeta, Skotska dobija vise novca po stanovniku nego Engleska. Zbog takve raspodele finansijskih sredstava Skoti imaju mnogo bolju zdravstvenu i socijalnu zastitu od Engleza i besplatne su im mnoge usluge koje Englezi placaju.

Da ne nabrajam dalje - Englezi i Skoti se medjusobno ne smatraju neprijateljima i, kao sto uostalom mozes i da vidis na osnovu rezultata referenduma, Skoti su srecni unutar Velike Britanije.

Rale

pre 9 godina

Gospode Bože, kako se ne umorite od tih teorija zavere?! Čuj, namešten referendum?! Komentari koji se svakodnevno objavljuju na ovom sajtu najbolje govore kako je i zašto Vučić postao gospodar Srbije. Sve Srbi znaju i svaku su zaveru raskrinkali, ali zato nemaju tri zuba u glavi i glasaju za naprednjake.

Drug

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 04:18)

druze, ne zelim da se prepucavam posto ocigledno ne znas. ako nista, imas vest o 700 i nesto hiljada glasova iz dijaspore, koji se dopremaju brodovima. potrazi malo na guglu preko skotskih medija i pronaci ces. mrzi me sad da trazim link.

nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je.

u svakom slucaju, glavna poenta koju ti nisi skapirao, jeste da velika britanija nije drzava. to je unija. kao sto je evropska unija. EU nije drzava. drzave unutar unije VB su Engleska, Vels i Skotska. One imaju svoje granice, svoje zastave, svoje vlasti i parlamente. To su drzave u punom kapacitetu. Glasanje o izlasku iz VB vam je kao glasanje o izlasku iz EU. glasa se za izlazak tvoje POSTOJECE DRZAVE iz unije. razlika izmedju EU i ovog, je sto u EU clanice uglavnom ulaze, makar formalno, svojevoljno preko referenduma, dok skotska nije svojevoljno usla u VB. silom je uterana. sad zeli napolje. dal ce je pustiti, sigurno da nece. da je postojala najmanja mogucnost da se otcepe, ovaj referendum nikad ne bi bio dozvoljen. nema tu ni d od demokratije. da ima, referendum bi bio kad skoti hoce, a ne kad im englezi to dzvole, a oni im dozvole kad je javno mnjenje naklonjeno njima i kad im to pasuje.

Dule27

pre 9 godina

Ok je sve to ali sta cemo sa sledecim: Kada su izbori u Srbiji oni se obicno zavrsavaju u 20h, prve nezvanicne rezultate i to na republickom nivou imamo oko 21h ili 21:30h, dakle svega sat i po posle zatvaranja biralista. Veceras su u Skotskoj biralista zatvorena u 22h po lokalnom vremenu a prve nezvanicne rezultate su objavili nesto malo pre 2h po lokalnom vremenu??? Ovo jos vise zacudjuje uporedjujuci broj stanovnika Srbije (7 miliona) naspram Skotske (5 miliona) dakle mnogo manje biraca je u Skotskoj a treba skoro duplo vise vremena da se prebroje glasovi??? Nisam pristalica teorija zavere ali cim se toliko cekalo nesto tu debelo smrdi i ako ce po svemu sudeci pobediti protivnici nezavisnosti.

AverageJoe

pre 9 godina

Ma ne bre referendum je namesten od strane porodice Rotšild,od iluminati i masona,a ima tu i jevrejskog uticaja.Nema sta kakvi god rezultati bili (znao sam da ce skotska ostati) uvek ce se naci ljudi koji traze neke teorije zavere.Ponekad je stvarno deprimirajuce kada shvatis sa kim zivis u istoj drzavi,strasno.

A sto se Skotske tice ocekivano.Sto bi se pa otcepljivali,oni za razliku od nas balkanaca nisu divljaci i ne sanjaju o velikoj Albaniji/Hrvatskoj/Srbiji,vec gledaju svoj interes.Sta bi se odvajali kad ionako su dosta dobili tako sto su deo UK.Da budemo iskreni i jasni,da nije bilo njih u UK glas skotske se nikad ne bi cuo,ovako kao jedna drzava imaju pravo veta,nuklearno naoruzanje imaju kolonije(skotska nikad nije imala kolonije iako je htela) dok sa druge strane imaju siroku autonomiju kojom cuvaju svoj nacionalni ponos.
Dakle,u UK imaju i nacionalni ponos i status sile u svetu
Kao nezavisni nemaju ni kolonije ni status sile ni pravo veta,postaju samo jedna mala nebitna drzava.

Kamo srece da smo i mi ovako,sad smo se rascapkali na male drzavice i nemamo ugled u svetu kakav smo imali.

Civil Servant

pre 9 godina

Molim da se objavi odgovor na "Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom..."

Odmah srpska paranoja i teorija zavere. Prvo, neupućen si.
1. Dijaspora, tj. oko 800 hiljada Škota koji ne žive u Škotskoj nema pravo glasa na ovom referendumu.
2. Postal Vote služi meni koja živim u Škotskoj da danas ako sam na godišnjem odmoru i ne mogu danas da glasam, da glasam par dana ranije.
3. Škotska večeras je duboka podeljena zemlja, ali demokratija je ovde demokratija. Velika Britanija je kolevka demokratije i ljudskih prava, tako da pričati o mućkama sa glasačkim listićima je sumanuto bez obzira na rezultat.
4. U Glazgovu je gkasalo preko 350 hiljada ljudi, tek su izbrojali 2/32 od ukupnog broja glasova. Sada je 2.23 ujutro. Do 6 ujutro sve je još moguće.

vn

pre 9 godina

@Dule27

Ovo nisu nezvanični rezultati, već zvanični, oni koji kod nas stignu tek sutradan. Izlazne ankete prave se tako što znaš kako da napraviš presek biračkog tela, pa sa raznih mesta širom zemlje pokupiš 1000-2000 glasova i na osnovu toga, ako si dobro napravio uzorak, možeš da gađaš vrlo precizno konačan rezultat. Kad su u UK izbori, izlazne ankete (tj. nezvanični rezultati) ne stignu posle sat - sat i po kao ovde, nego u roku od 5 minuta.

Tamo čak postoje biračke jedinice gde 30 hiljada glasova prebroje za manje od sat vremena (ja kad sam radio to u Srbiji trebalo nam je isto vreme za biračko mesto sa 1000 glasova), to prati TV i sve je potpuno otvoreno.

Za ovu situaciju su rekli da neće da prave izlazne ankete, jer postoje samo dve opcije i tesno je, nego idu odmah da broje. Oni će do zore prebrojati sva tri i po miliona glasova, koliko će ih biti i objaviti konačne rezultate. Kod nas je pravilo da se konačni rezultati objave tek u četvrtak.

@Cico

Ovo im je prvi referndum o nezavisnosti u istoriji.

Cico

pre 9 godina

Kako je ovo po ko zna koji put da Skoti izlaze na referendum, mislim da ce za nekoliko godina opet, bez obzira na rezultate od danas. Hocu reci ako izglasaju neovisnost za par godina ponovo ce raspisat referendum ali o vracanju drzave u Veliku Britaniju, i tako u nedogled.

SkyDriver

pre 9 godina

Ostaju Skotlandjani u UK, a jel znate zasto ? Zato sto skotska izvozi 60% svojih stvari jel znate gde ? U Englesku, 37% viskija izveze u EU. A jel znate sta znaci proglasenje nezavisnosti ? Izlazak iz EU, samim tim carina na skotske proizvode, samim tim gubitak trzista, pa onda kao rezultat toga imate gubitak radnih mesta. Nije Skotlandjanin lud, kao mi balkanci kad smo rasturali Jugoslaviju.

andreas kisser

pre 9 godina

(Moguca namestaljka - prvi znaci, 19. septembar 2014 02:21)

hahahah, pa ovo je neverovatno neznanje i komentarisanje stvari o kojima se nema blage veze :-) NE POSTOJE glasovi iz dijaspore, jer pravo glasa imaju samo stanovnici skotske! znaci son koneri i endi mari nisu imali pravo glasa niti su mogli da glasaju, jer jedan zivi u americi, drugi u sareju kod londona. glasovi postom su glasovi ljudi koji su bolesni, nepokretni, ili su na danasnji dan poslovno bili odsutni iz svoje jedninice pa su se ranije prijavili da glasaju postom. ajde ti prijatelju lepo meni uzmi engleski recnik u ruke jer ocigledno ne razumes sta si procitao. i ljudi ne lozite se na gluposti o namestenom rezultatu. da li smo mi mogli da namestimo rezultat glasanja u crnoj gori? naravno ne! zar zaista misliste da su skoti toliko glupi i nesposbni da dopuste da im cia, mi5, papa, masoni i ostali nameste referendum??? pritom referendum oraganizuje skotska vlada, dakle jedini koji bi hipoteticki mogli da pokusaju malverzaciju su oni koji su najveci pobornici nezavisnosti. ukljucite malo mozak majku mu. i ne lozite se bez potrebe, jer je po svemu sudeci na pomolu katastrofa 'yes' kampanje, buduci da je izlaznost u glavnim gradovima-bazama pokreta za nezavisnost, glazgovu i dandiju, razocaravajuca u odnosu na presek skotske.

Stize objasnjenje

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 03:30)

svako ko je drzavljanin skotske ima pravo da glasa. Nebitno dal nema trenutno prebivaliste u Skotskoj. Da, Skotska je drzava, ali unutar politicko-ekonomsko-vojne unije koja se zove Velika Britanija. Ima status i sva obelezja drzave. Drzavljanstva Skotske i Engleske su odvojena. Ne postoji drzavljanstvo Velike Britanije. Iako je to u velikoj meri liberalizovano i taj formalni deo ucinjen skoro nebitnim, ipak postoji. Velika Britanija unutar EU je ustvari manja unija unutar vece unije. Unija unutar unije, u principu. Velika Britanija nije drzava, to je unija drzava, koja u odredjenim spoljno-politickim oblastina nastupa jedinstveno, u nekim ne. Na primer u fudbalu Engleska ima svoju reprezentaciju, Skotska svoju. Nastupaju kao dve nezavisne drzave, sto i jesu. Skotska ne glasa dal da postane drzava, ona to vec jeste. Vec dal da ostane u uniji sa Engleskom i Velsom. Bas kao sto ce 2016 svi zajedno glasati dal da izadju iz EU. Nadam se da sam ti bar malo objasnio.

Nucky Thompson

pre 9 godina

Hahah, opet Srbi i zavjere!! Da da, masoni, nindza kornjace, kraljica, papa, miki maus :). Kako smo mi kao narod otisli do djavola. Nista nije slucajno, za sve sto nam se desava, krivi smo mi i samo mi sami!!!

Krle

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.

Bobi

pre 9 godina

Meni samo mozak vređaju poređenja.
Ako može Škotska, može i Katalonija.
Ako može Kosovo, može i Tajvan.
Ako može Republika Srpska, može i Škostka.

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!

jagodic

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu

Zoran

pre 9 godina

http://www.theguardian.com/politics/scottish-independence-blog/live/2014/sep/18/scottish-referendum-results-live-coverage-of-the-independence-vote

eeee

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu
(jagodic, 19. septembar 2014 03:16)

Skotima je pravo na referendum zagarantovano ustavom Velike Britanije tako da im ne treba nicija dozvola jer referendum niko ne moze da im zabrani. Referendum se sada ne odrzava prvi put, a sigurno nije ni poslednji.

JA

pre 9 godina

Vidim neki se izruguju Britanskoj kraljici, kao ode Skotska, cao kraljice, a neznate da Britansku kraljicu kao svoju smatra narod u 30-tak drzava, medju vecim zemljama je sigurno Kanada i ako se ne varam Australija. Tako sta god bude sa Skotskom, Skoti ce svakako i dalje istu kraljicu smatrati svojom.

Igor

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.Paralela sa Kosovom,ono nikada nije bilo država pa je dat presedan.Katalonija je bila nezavisna.Seća li se neko Prusije koja je sada deo Nemačke i kako je Oto Fon Bizmark ognjem i mačem u ujedinio delova današnje Nemačke?Luizianoža,Aljaska,Kvebek nikada nisu pripadali Usa i Kanadi,tj. Britanskoj Inperiji.Nehajnost Napoleona je dovela do toga da da potpis o predaji Luizijane jel je imao fokus na osvajanje Evrope.Kad može tvorevina silom napravljena,Kosovo,mogu i države koje su imale vekovnu nezavisnost.Rusi su okupirali Kavkaz što u svojim zapisima navodi Lav Tolstoj.Hteli ste,ne vi,nego političari i mnogi iza njih da spajate ne spojivo pa sada gledaj te,Sudan,celovita država je razbijena zbog nafte,libija uništena,Irak prerovan,Sirija uništena.Indija se u krvi podelila na Pakistan i današnju Indiju jel su se tlačitelji,Englezi povukli brzo i dopustili međusobni pokolj i uništenje države.Korzika,Sicilija koja je i u vreme Rimske Imperije bila teško pokorljiva i kost u grlu Rimljana.......Do sutra mogu.Krim je bio Ruski sada se samom vratio tamo gde mu je mesto.Čečenija treba biti nezavisna.Eto van presedan u "državnosti" Kosova.I ako Škoti ostanu posle stvaranja presedana nikada neće biti isto.Nažalost počelo je krvavo prekrajanje granica širom sveta.A proglašenje nezavisnosti Sijuks nacije?Amerika je napravila kotao u kom će da se krčka čitav svet.

andreas kisser

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

sta da objave, da se skupila ekipa koja cuga viski i na pijano vice 'freedom' ;-) rodjace, razumes li ti da postoji nesto sto se zove brojanje glasova? u glazgovu na koji se pozivas ima oko pola milona glasaca, sto znaci da rezultat iz glazgova nece stici pre 5 ujutro - sta onda tvoji 'ortaci' slave? za razliku od nasih izbora gde u brojanju ucestvuju i predstavnici raznih organizacija koje na osnovu svog prisustva prave presek stanja i statisticku analizu vec nakon desetak procenata izbrojanih glasova, u skotskoj se rezultat ne objavljuje sve dok se ne prebroje svi glasovi u izbornoj jedinici. a ima ukupno 32 jedinice. trenutno je brojanje zavrseno u svega dve, i u obe je 'no' pobedilo prilicno lagano. ali to ne znaci nista niti je u pitanju presek stanja, vec prost zbir glasova iz dve dosad prebrojane (i male) jedinice. kapiras? nema nikakve medijske blokade, vec jednostavno NEMA jos uvek rezultata. capiscono?

Referendum je pobedio

pre 9 godina

Prosao ovaj referendum ili ne, manje je bitno od cinjenice da je dozvoljen. To treba postati praksa. Vecinski narod na svakoj teritoriji treba da odluci o sopstvenom zivotu, i da ne bude primoravan na nesto sto ne zeli. Bez bilo kakvih izuzetaka. Tu mislim i na Kosovo i na RS. Svako treba da odluci. Problem sa Kosovom je jedini sto tamo nije bilo nikakvog referenduma. Iako je jasno kakav bi bio ishod, ta demokratska procedura se morala ispostovati, a ne parlament po sopstvenom nahodjenju da samoproglasava. Tj. na naredbu Vasingtona.

Zoran

pre 9 godina

A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.
(SNS BOT BR.458, 19. septembar 2014 01:42)

Imaju visok standard kad ti gledas svoju platu. A on kad bi gledao tvoju platu i bio srecan, za 10 godina bi je stvarno i imao. Nego on gleda uvek vise. A ima i naftu.

Milan

pre 9 godina

Nije sustina da li ce se odvojiti ili ne. Sustina je u duplim standardima.Jednima se priznaje legitimno pravo na referendum drugima ne.Pojedini kao Kosovo nisu ni imali referendum a postali nezavisni.To je za mene pravo pitanje.Zasto moze kotska a ne moze Katalonija ili neka druga regija.Ne spominjem namjerno moju Republiku Srpsku,jer ako se DejtON dirne, nece je ni biti.

Zemun

pre 9 godina

Koliko moze da se prati na twitteru,ljudi iz Skotske govore kako je doslo do masovnih prevara i da su vracani sa birackih mesta uz recenicu da su vec glasali. BBC je objavio snimak sa mesta gde je prebrojavanje zavrseno,a na stolu gde su se nalazli paketi sa "NO" odgovorom bilo je nekoliko sa "YES". Pratite Twitter sa hashtag-oma #indyref :)

Zoran

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

To samo znaci da je Skotska MNOGO podeljena i da ce biti incidenata. Citaj i patriotske srpske listove da bi znao sta se tacno desava sada u Britaniji, jer oni cekaju kao zapeta puska da sve sto ne valja objave.

To ti je kao sto patriotski listovei zapada cekali svaku srpsku rec d aje okrenu u svoju korist. Znas kad? Znas.

Medijska blokada

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???

Sena

pre 9 godina

Nece ih pustiti, Englezi su opasna sorta, sta je naroda izginulo zbog njih sirom sveta! Skoti su na, moju zalost, preslabi da se odupru na bilo koji nacin, ovi ce ih pokrasti, kupiti, zaplasiti, sve sto treba, sve tiho, polako, nevidljivo, demokratski :-D

Nezvanicno

pre 9 godina

Citam neke skotske medije. Kazu da je vec pocelo slavlje u taboru ovih za nezavisnost. Zvanicni podaci se ocekuju za oko sat vremena. Izgleda da vec nesto nezvanicno znaju.

Moguca namestaljka - prvi znaci

pre 9 godina

Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom. Od trenutka slanja do stizanja materijala na biracko mesto, materijal moze mali milion puta biti zamenjen. Vidim premijer skotske insistira da se odvojeno prebroje glasovi stanovnika Skotske, i ovih iz dijaspore, pa da se uporede, kako ne bi bilo mucki. Ukoliko bude velikih odstupanja izmedju ta dva, znaci samo da je neko ceprkao po materijalu koji je poslan izvan zemlje. Vodje pokreta za nezavisnost Skotske vec pozivaju da se ne priznaju glasovi iz dijaspore, jer se tu ocekuju masovna podmetanja i namestaljke.

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Da li je stvarno neko potajno verovao da će London dozvoliti nezavisnu Škotsku? A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.

Cofi

pre 9 godina

Pametni ljudi (mada bi ja voleo da je drugacije) gledaju buducnost ,stara izreka kaze:gazde sabiraju a sirotinja se deli, kao sto je ovde slucaj. Gazde ce uvek biti gazde a banane uvek banane. Skakali su veselili se ovde na razbijanju drzave i drzavne zajednice a kod velikih to ne prolazi nisu ludi. Taman kad se narod ujedini pojave se neki da nas vrate nazad 1000 godina.

guttenberg

pre 9 godina

Poslusajte braco Skoti nas Crnogorce.
U slicnoj smo istorijskoj situaciji . Nemojte propustiti priliku da sami odlucujete o svojoj sudbini . Zeznuto je kad vam je drugi kroje i kad drugi odlucuju umjesto vas . Makar vam taj drugi bio neko blizak .
Nije nezavisnost raj . Ali je svakako bolji izbor od zavisnosti !! Cekam nocas i drzim vam fige !! Ako pobjedi DA castim troje Skota ljetovanje 10 dana u svojoj kuci na moru ! Obecavam !
Ps . Sve te prijetnje i slicno je zamajavanje . Samo vi kazite DA i svaka prica za 3 dana . Brzo cete i UN i EU i u NATO . Ne brinite . Samo HRABRO SRCE !!

Medijska blokada

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???

dvds

pre 9 godina

Haha...jasno je sad zašto Škoti nose suknjice: uplašili se nezavisnosti.
Vilijam Valas se okreće u grobu: glavna tema kampanje bila gde će imati više para a ne kako se nacionalno opredeljuju.
Takvi Škoti nisu ni zaslužili nezavisnost. Neka ih vladaju Englezi kao već zadnjih 300 godina.

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Da li je stvarno neko potajno verovao da će London dozvoliti nezavisnu Škotsku? A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.

andreas kisser

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

sta da objave, da se skupila ekipa koja cuga viski i na pijano vice 'freedom' ;-) rodjace, razumes li ti da postoji nesto sto se zove brojanje glasova? u glazgovu na koji se pozivas ima oko pola milona glasaca, sto znaci da rezultat iz glazgova nece stici pre 5 ujutro - sta onda tvoji 'ortaci' slave? za razliku od nasih izbora gde u brojanju ucestvuju i predstavnici raznih organizacija koje na osnovu svog prisustva prave presek stanja i statisticku analizu vec nakon desetak procenata izbrojanih glasova, u skotskoj se rezultat ne objavljuje sve dok se ne prebroje svi glasovi u izbornoj jedinici. a ima ukupno 32 jedinice. trenutno je brojanje zavrseno u svega dve, i u obe je 'no' pobedilo prilicno lagano. ali to ne znaci nista niti je u pitanju presek stanja, vec prost zbir glasova iz dve dosad prebrojane (i male) jedinice. kapiras? nema nikakve medijske blokade, vec jednostavno NEMA jos uvek rezultata. capiscono?

Rale

pre 9 godina

Gospode Bože, kako se ne umorite od tih teorija zavere?! Čuj, namešten referendum?! Komentari koji se svakodnevno objavljuju na ovom sajtu najbolje govore kako je i zašto Vučić postao gospodar Srbije. Sve Srbi znaju i svaku su zaveru raskrinkali, ali zato nemaju tri zuba u glavi i glasaju za naprednjake.

Siniša

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

Zato sto tvoj prijatelj ne razume engleski, a izgleda ni ko slavi.i.

Kirol

pre 9 godina

Nadam se da ovo nije kraj za Skotsku nezavisnost! Ipak su uspeli Englezi da im zamazu oci sa nekim obecanjima, zalosno. Englezi su ih strahovito plasili da ce im sve ici tesko ako se odvoje. Kao mala je zemlja I nece opstati sama u Evropi,... Zanimljivo je kako su obrnuto govorili kada su rasturali lepu Yugoslaviju, I od nje napravili sve neke male zemljice. Kasnije ce Skoti zaliti zbog ove propustene mogucnosti, a mozda I nikada vise nece dobiti ovakvu sansu!

Drug

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 04:18)

druze, ne zelim da se prepucavam posto ocigledno ne znas. ako nista, imas vest o 700 i nesto hiljada glasova iz dijaspore, koji se dopremaju brodovima. potrazi malo na guglu preko skotskih medija i pronaci ces. mrzi me sad da trazim link.

nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je.

u svakom slucaju, glavna poenta koju ti nisi skapirao, jeste da velika britanija nije drzava. to je unija. kao sto je evropska unija. EU nije drzava. drzave unutar unije VB su Engleska, Vels i Skotska. One imaju svoje granice, svoje zastave, svoje vlasti i parlamente. To su drzave u punom kapacitetu. Glasanje o izlasku iz VB vam je kao glasanje o izlasku iz EU. glasa se za izlazak tvoje POSTOJECE DRZAVE iz unije. razlika izmedju EU i ovog, je sto u EU clanice uglavnom ulaze, makar formalno, svojevoljno preko referenduma, dok skotska nije svojevoljno usla u VB. silom je uterana. sad zeli napolje. dal ce je pustiti, sigurno da nece. da je postojala najmanja mogucnost da se otcepe, ovaj referendum nikad ne bi bio dozvoljen. nema tu ni d od demokratije. da ima, referendum bi bio kad skoti hoce, a ne kad im englezi to dzvole, a oni im dozvole kad je javno mnjenje naklonjeno njima i kad im to pasuje.

J&B

pre 9 godina

Bas mi je drago sto je pobedio razum i stio Skotska ostaje u sastavu VB.Nadam se da ce ovo doprineti smirivanju tenzija ove vrste u celoj Evropi.Nekako ne volim odvajanja i podele u bilo kom smislu sem ako to nije neophodno,a ovde to sigurno nije bio slucaj.Pouka za nase ratohuskace je da se sve moze obaviti civilizovano i u miru.Takav bi im bio rastanak od VB, a takav im je i ostanak u Britaniji.Svaka cast.

SkyDriver

pre 9 godina

Ostaju Skotlandjani u UK, a jel znate zasto ? Zato sto skotska izvozi 60% svojih stvari jel znate gde ? U Englesku, 37% viskija izveze u EU. A jel znate sta znaci proglasenje nezavisnosti ? Izlazak iz EU, samim tim carina na skotske proizvode, samim tim gubitak trzista, pa onda kao rezultat toga imate gubitak radnih mesta. Nije Skotlandjanin lud, kao mi balkanci kad smo rasturali Jugoslaviju.

Moguca namestaljka - prvi znaci

pre 9 godina

Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom. Od trenutka slanja do stizanja materijala na biracko mesto, materijal moze mali milion puta biti zamenjen. Vidim premijer skotske insistira da se odvojeno prebroje glasovi stanovnika Skotske, i ovih iz dijaspore, pa da se uporede, kako ne bi bilo mucki. Ukoliko bude velikih odstupanja izmedju ta dva, znaci samo da je neko ceprkao po materijalu koji je poslan izvan zemlje. Vodje pokreta za nezavisnost Skotske vec pozivaju da se ne priznaju glasovi iz dijaspore, jer se tu ocekuju masovna podmetanja i namestaljke.

eeee

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.
(Igor, 19. septembar 2014 03:57)

Skotska je svojevoljno, bez ikakve sile usla u uniju sa Britanijom. Stavise, u tom trenutku se nalazila na ivici bankrota tako da su ih Englezi zapravo izvadili iz... septicke jame. Englezi u toj uniji nisu gospodari jer Skoti u Velikoj Britaniji imaju vecu slobodu nego sto je mi Srbi imamo u nasoj nezavisnoj drzavi. Skotskom vlada skotski parlament ciji su clanovi iskljucivo Skoti i cije clanove biraju iskljucivo Skoti. Sa druge strane, Engleskom vlada parlament Velike Britanije ciji su clanovi i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci, i za cije clanove glasaju i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci. Zahvaljujuci Barnetovoj formuli na osnovu koje se odredjuje sledovanje svakoj clanici iz zajednickog budzeta, Skotska dobija vise novca po stanovniku nego Engleska. Zbog takve raspodele finansijskih sredstava Skoti imaju mnogo bolju zdravstvenu i socijalnu zastitu od Engleza i besplatne su im mnoge usluge koje Englezi placaju.

Da ne nabrajam dalje - Englezi i Skoti se medjusobno ne smatraju neprijateljima i, kao sto uostalom mozes i da vidis na osnovu rezultata referenduma, Skoti su srecni unutar Velike Britanije.

andreas kisser

pre 9 godina

(Moguca namestaljka - prvi znaci, 19. septembar 2014 02:21)

hahahah, pa ovo je neverovatno neznanje i komentarisanje stvari o kojima se nema blage veze :-) NE POSTOJE glasovi iz dijaspore, jer pravo glasa imaju samo stanovnici skotske! znaci son koneri i endi mari nisu imali pravo glasa niti su mogli da glasaju, jer jedan zivi u americi, drugi u sareju kod londona. glasovi postom su glasovi ljudi koji su bolesni, nepokretni, ili su na danasnji dan poslovno bili odsutni iz svoje jedninice pa su se ranije prijavili da glasaju postom. ajde ti prijatelju lepo meni uzmi engleski recnik u ruke jer ocigledno ne razumes sta si procitao. i ljudi ne lozite se na gluposti o namestenom rezultatu. da li smo mi mogli da namestimo rezultat glasanja u crnoj gori? naravno ne! zar zaista misliste da su skoti toliko glupi i nesposbni da dopuste da im cia, mi5, papa, masoni i ostali nameste referendum??? pritom referendum oraganizuje skotska vlada, dakle jedini koji bi hipoteticki mogli da pokusaju malverzaciju su oni koji su najveci pobornici nezavisnosti. ukljucite malo mozak majku mu. i ne lozite se bez potrebe, jer je po svemu sudeci na pomolu katastrofa 'yes' kampanje, buduci da je izlaznost u glavnim gradovima-bazama pokreta za nezavisnost, glazgovu i dandiju, razocaravajuca u odnosu na presek skotske.

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Ja vam lepo rekoh da se ne palite i da Ameri nece dozvoliti nezavisnu Skotsku jer bi to bio uvod u raspad njihovog projekta zvanog EU

Nezvanicno

pre 9 godina

Citam neke skotske medije. Kazu da je vec pocelo slavlje u taboru ovih za nezavisnost. Zvanicni podaci se ocekuju za oko sat vremena. Izgleda da vec nesto nezvanicno znaju.

Civil Servant

pre 9 godina

Molim da se objavi odgovor na "Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom..."

Odmah srpska paranoja i teorija zavere. Prvo, neupućen si.
1. Dijaspora, tj. oko 800 hiljada Škota koji ne žive u Škotskoj nema pravo glasa na ovom referendumu.
2. Postal Vote služi meni koja živim u Škotskoj da danas ako sam na godišnjem odmoru i ne mogu danas da glasam, da glasam par dana ranije.
3. Škotska večeras je duboka podeljena zemlja, ali demokratija je ovde demokratija. Velika Britanija je kolevka demokratije i ljudskih prava, tako da pričati o mućkama sa glasačkim listićima je sumanuto bez obzira na rezultat.
4. U Glazgovu je gkasalo preko 350 hiljada ljudi, tek su izbrojali 2/32 od ukupnog broja glasova. Sada je 2.23 ujutro. Do 6 ujutro sve je još moguće.

Referendum je pobedio

pre 9 godina

Prosao ovaj referendum ili ne, manje je bitno od cinjenice da je dozvoljen. To treba postati praksa. Vecinski narod na svakoj teritoriji treba da odluci o sopstvenom zivotu, i da ne bude primoravan na nesto sto ne zeli. Bez bilo kakvih izuzetaka. Tu mislim i na Kosovo i na RS. Svako treba da odluci. Problem sa Kosovom je jedini sto tamo nije bilo nikakvog referenduma. Iako je jasno kakav bi bio ishod, ta demokratska procedura se morala ispostovati, a ne parlament po sopstvenom nahodjenju da samoproglasava. Tj. na naredbu Vasingtona.

Djordje NS

pre 9 godina

A Srbende ne veruju... hahaha... Sad neka Dodik izađe pred kamere i kaže da je u kontejneru našao džak sa glasačkim listićima i traži poništavanje izbora.
Da ga vidimo sada šta će mu biti argument za ocepljenje RS. Dosta je bilo tzv. vladara na ovim prostorima gde svaki želi svoju teritoriju ma kolika ona bila da bi onda sam mogao da izigrava velikog šefa kao što to uradiše njegovi prethodnici sad već pokojni.

Nucky Thompson

pre 9 godina

Hahah, opet Srbi i zavjere!! Da da, masoni, nindza kornjace, kraljica, papa, miki maus :). Kako smo mi kao narod otisli do djavola. Nista nije slucajno, za sve sto nam se desava, krivi smo mi i samo mi sami!!!

Milan

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.
(Krle, 19. septembar 2014 03:54)

Bas kao sto su nasi nekad ginuli za Kosovo a sada ga se odricemo zarad laznog obecanja da cemo mozda za 20 godina uci u EU za koju se ne zna ni da li ce postojati tada, a i ako se kojim cudom ne raspadne sigurno nam nece svanuti i ako udjemo za tih 20 godina. Tako da jesu i Skoti podlegli globalizaciji i postali robovi ali od nas nema gorih.

jagodic

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu

JA

pre 9 godina

Vidim neki se izruguju Britanskoj kraljici, kao ode Skotska, cao kraljice, a neznate da Britansku kraljicu kao svoju smatra narod u 30-tak drzava, medju vecim zemljama je sigurno Kanada i ako se ne varam Australija. Tako sta god bude sa Skotskom, Skoti ce svakako i dalje istu kraljicu smatrati svojom.

Neznalica

pre 9 godina

drug@

Kakvi bre crni glasovi iz dijaspore? Pa Endi Marej, koji je za otcepljenje, ne može da glasa. Kakvih crnih 700.000 glasova iz dijaspore? Nisi morao ni da pomno pratiš kampanju za ovaj referendum pa da bar saznaš da glasaju samo oni koji žive u Škotskoj. O čemu ti uopšte pričaš?

Prosta je istina da su Škoti na krajnje fer održanom referendumu odlučili da ostanu u Uniji. I to je to. Još jedna lekcija iz demokratije sa Ostrva.

Krle

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.

eeee

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu
(jagodic, 19. septembar 2014 03:16)

Skotima je pravo na referendum zagarantovano ustavom Velike Britanije tako da im ne treba nicija dozvola jer referendum niko ne moze da im zabrani. Referendum se sada ne odrzava prvi put, a sigurno nije ni poslednji.

alex

pre 9 godina

Najjači su ovi koji kažu "ćao kraljice". Haha. Kakve neznalice. Pa čak i ako se Škotska osamostali, kraljica Elizabeta i dalje ostaje njihova kraljica, jer je ona, između ostalog, Škotska kraljica. Elizabeta je takođe kraljica Australije, Kanade, Pakistana i još mnogih zemalja koje je priznaju kao svoju kraljicu. Ne vidim zašto bi se Škoti odrekli svoje kraljice, to uopšte nije pitanje ovog referenduma.

naravoucenije

pre 9 godina

Ono sto je najznacajnije je da niko nije nazvan izdajicom. Niko nije uboden ili isprebijan. Nikome kasikara nije bacena u dvoriste.

zedes.o

pre 9 godina

Do pre koju godinu u "našem" narodu je reč "separatist" bila sinonim za zlo, za samog đavola, juče bi 97% glasalo za škotske separatiste, mada škote i engleze "vole" otprilike podhednako mnogo, nego su se nadali makar nemirima ako baš ne može rat..bitno je da neko strada, neka tuđa nesreća, to je ono što voli "naš" narod, to je ono zbog čega su tito, milošević, šešelj, koštunica, vučić, svi imali po 97% a Zoran Đinđić zauvek 3% glasova..

AverageJoe

pre 9 godina

Ma ne bre referendum je namesten od strane porodice Rotšild,od iluminati i masona,a ima tu i jevrejskog uticaja.Nema sta kakvi god rezultati bili (znao sam da ce skotska ostati) uvek ce se naci ljudi koji traze neke teorije zavere.Ponekad je stvarno deprimirajuce kada shvatis sa kim zivis u istoj drzavi,strasno.

A sto se Skotske tice ocekivano.Sto bi se pa otcepljivali,oni za razliku od nas balkanaca nisu divljaci i ne sanjaju o velikoj Albaniji/Hrvatskoj/Srbiji,vec gledaju svoj interes.Sta bi se odvajali kad ionako su dosta dobili tako sto su deo UK.Da budemo iskreni i jasni,da nije bilo njih u UK glas skotske se nikad ne bi cuo,ovako kao jedna drzava imaju pravo veta,nuklearno naoruzanje imaju kolonije(skotska nikad nije imala kolonije iako je htela) dok sa druge strane imaju siroku autonomiju kojom cuvaju svoj nacionalni ponos.
Dakle,u UK imaju i nacionalni ponos i status sile u svetu
Kao nezavisni nemaju ni kolonije ni status sile ni pravo veta,postaju samo jedna mala nebitna drzava.

Kamo srece da smo i mi ovako,sad smo se rascapkali na male drzavice i nemamo ugled u svetu kakav smo imali.

Namestaljka

pre 9 godina

Namestaljka. Pogledajte tabelu. U svim najvecim gradovima opcija za nezavisnost odnela pobedu. Tu ocigledno nisu mogli da namestaju, bolja kontrola. Pa su ova mala smuvali. Svi znaju da je Glazgov reper za skotsku u svemu. Pre referenduma svi koji se bave ovom materijom su pisali da rezultat u glazgovu ce biti rezultat referenduma, sa najvise 2-3% odstupanja. Ovde ispadne cela skotska protiv glazgova. I svih ostalih najvecih gradova. Kako da ne. Pa cesce su ti sa periferije skloniji cepanju, jer oni bolje osecaju britansku cizmu nego ovi iz centra koji imaju sve, i ne zavise ni od kakvih visokih vlasti na nivou VB i slicnog, bar sto se tice posla kojim se bave i sl. Ugnjetavanje su uvek najbolje osetili kmetovi, a ne oni na dvoru, u blizini vlastele. Tako da ovo nema nikakvog smisla, da mala mesta glasaju protiv, a najveca za. Neko je tu umesao lepljive prste u prebrojavanje glasova.

.,

pre 9 godina

Druze Muamua, da li ti je poznat pojam parlamentarne monarhije? Znaci postoji kralj koji nasledjuje, ali i Parlament biran od strane naroda. Naravno, na pocetku, u 13. veku nije ceo narod birao Parlament, ali se vremenom sirio krug ljudi koji imaju pravo glasa. I protekom vremena, engleski parlament je sirio svoju moc na racun kralja i time stigao do danasnje uloge. Tako da je VB svakako kolevka moderne demokratije.

P.S. Nemoj spominjati staru Grcku, to su bili sami poceci buduci da ogroman broj ljudi nije ni smatran ljudima, a kamoli da su imali pravo glasa.

Kušlić

pre 9 godina

Zapanjujuća količina neznanja,besmislenih komentara,zluradih nadanja o raspadu..čuvenih srpskih teorija zavere...Zaista,više 'bisera' ima,možda najveći od lika 'stiže objašnjenje' ..Imam utisak da većina,da nema kladionica i fudbala, ne bi ni znala za većinu evropskih država...Mislim da ne poznajete ni istorijsku,ni ekonomsku,ni geografsku dimenziju Ujedinjenog Kraljevstva...Vratite se u vaše Batajnice,Bele i Zelene palanke,brda i doline i počistite malo krš,lom i đubre oko okućnica,zgrada i po parkovima..bilo bi to korisnije upotrebljeno vreme.

Sena

pre 9 godina

Nece ih pustiti, Englezi su opasna sorta, sta je naroda izginulo zbog njih sirom sveta! Skoti su na, moju zalost, preslabi da se odupru na bilo koji nacin, ovi ce ih pokrasti, kupiti, zaplasiti, sve sto treba, sve tiho, polako, nevidljivo, demokratski :-D

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB (i u svim ostalim sportovima)? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, pa se tada javite da komentarisemo. britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s.ako meni ne verujes: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2753472/All-Brits-Scotland-Scottish-citizens-Salmond-gets-independence-WON-T-UK-passports.html

Zoran

pre 9 godina

A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.
(SNS BOT BR.458, 19. septembar 2014 01:42)

Imaju visok standard kad ti gledas svoju platu. A on kad bi gledao tvoju platu i bio srecan, za 10 godina bi je stvarno i imao. Nego on gleda uvek vise. A ima i naftu.

Civil Servant

pre 9 godina

Andreas Kisser, slažem se s vašim pojašnjenjima za neupućene u Srbiji. Ne slažem se sa činjenicom da su državljanstva Škotske i Engleske odvojena i da ne postoji državljanstvo Velike Britanije. Ako ste Britanac (znači imate državljanstvo Velike Britanije), otvorite vaš pasoš i vidite šta u njemu jasno piše. British! Još uvek vam ne piše u pasošu Scottish, ne piše Welsh i ne piše English. Ono jeste da možete da se izjasnite kao Škot, Velšanin ili Englez, ali ako ste "mešanac" kao ja, kažete da ste Britanac. Možete da se ponašate kao Endi Mari, kada gubi onda je Britanac, kada pobeđuje onda je Škot.

Bobi

pre 9 godina

Meni samo mozak vređaju poređenja.
Ako može Škotska, može i Katalonija.
Ako može Kosovo, može i Tajvan.
Ako može Republika Srpska, može i Škostka.

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!

James Bondovic

pre 9 godina

Pa nisu oni bas toliko nerazumni da rasture najvecu svetsku imperiju i jednu od trenutno 10tak najbojih drzava za zivot svih ljudi u svakom pogledu.
To bi bas bilo, sto se kaze, traziti leba preko pogace.
Pametne nacije se objedinjuju i udruzuju, a nikako ne rasturaju, bez preke potrebe.

klosar72

pre 9 godina

Jok, trebalo je da se odcepe jer je ovdašnjim vaskolikim srBskim patrijotama takav ćef?

Džaba ste im objašnjavali kako ih Englezi kolju već 300 godina, izgleda da Škoti to znaju bolje od vas.

FR

pre 9 godina

@drug - "kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je."
--------------------------------------
'Ajde sto su ljudi zapenili o temi koja ih se ne dotice, srbadija je smesna po obicaju, al' 'ajde "drug" da ipak ti objasnis, iako je nasiroko. Kakvo priznanje UN? Znas li da Svajcarska nije do 2002 bila clan UN, a itekako je bila clan FIFA? A, recimo, Farska Ostrva? Niti su suverena drzava, niti su clan UN (i ne mogu to biti)? Gibraltar udje u UEFU, itd. Man'te se tema koje ne razumete.

plavi andjelak

pre 9 godina

(Dule27, 19. septembar 2014 03:36)
Care, zar nisi pomislio da njima treba vise vremena jer pazljivo broje glasove za razliku od nasih? Koja zemlja, Srbija ili Skotska/VB, ima duzu istoriju i vece iskustvo oko muljanja sa izborima?

Stefan

pre 9 godina

Polako ljudi, prebrojana su tek 4 okruga, sa relativno malim brojem glasača, kad je prebrojan peti, podrška ostanku se smanjila za čak 3%. Edinburg, Glazgov, Severni i Južni Lankašir imaju najviše glasača, kako oni budu glasali tako će biti na kraju.

vn

pre 9 godina

@Dule27

Ovo nisu nezvanični rezultati, već zvanični, oni koji kod nas stignu tek sutradan. Izlazne ankete prave se tako što znaš kako da napraviš presek biračkog tela, pa sa raznih mesta širom zemlje pokupiš 1000-2000 glasova i na osnovu toga, ako si dobro napravio uzorak, možeš da gađaš vrlo precizno konačan rezultat. Kad su u UK izbori, izlazne ankete (tj. nezvanični rezultati) ne stignu posle sat - sat i po kao ovde, nego u roku od 5 minuta.

Tamo čak postoje biračke jedinice gde 30 hiljada glasova prebroje za manje od sat vremena (ja kad sam radio to u Srbiji trebalo nam je isto vreme za biračko mesto sa 1000 glasova), to prati TV i sve je potpuno otvoreno.

Za ovu situaciju su rekli da neće da prave izlazne ankete, jer postoje samo dve opcije i tesno je, nego idu odmah da broje. Oni će do zore prebrojati sva tri i po miliona glasova, koliko će ih biti i objaviti konačne rezultate. Kod nas je pravilo da se konačni rezultati objave tek u četvrtak.

@Cico

Ovo im je prvi referndum o nezavisnosti u istoriji.

andreas kisser

pre 9 godina

(Civil Servant, 19. septembar 2014 04:22)

mislim da me niste razumeli. potpno se slazem sa vama: ne postoje odvojena skotka i engleska drzavljanstva, vec samo jedno - britansko. osoba kojoj sam uzvratio na repliku, a koja se potpisala sa 'stize objasnjenje' ocigledno ne zna razliku izmedju pojmova narod i nacija. a upravo stoga, buduci da ne postoji skotsko drzavljanstvo, na ovom referendumu su pravo glasa mogle imati samo osobe sa stalnim prebivalistem u skotskoj, ne i etnicki skoti koji zive van skotske, u engleskoj, velsu i sev. irskoj. srdacan pozdrav vama i nadam se da ce vam ipak biti bolje u zajednickoj drzavi (ja zivim nesto juznije :-))

eeee

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Neverovatno koliko si neupucen i kakve gluposti pises, a koliko si ubedjen da si u pravu. Velika Britanija JESTE drzava, zove se Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Isto kao sto su i Sjedinjene americke drzave - DRZAVA. To sto zasebne clanice imaju izuzetno veliku autonomiju ne znaci da VB nije drzava. Skotsku niko nije prisilio da udje u Uniju sa Engleskom, usla je svojevoljno. Zastava Velike Britanije (Junion Dzek) je kombinacija zastava Engleske, Skotske i Severne Irske zbog toga sto su sve tri svojevoljno usle u zajednicu, dok je zastava Velsa izostavljena zato sto je Vels bio osvojen.

Referendum se odrzava sada zato sto su SKOTI hteli da se odrzi sada. U trenutku kada je raspisan, DVE TRECINE Skota je bilo protiv nezavisnosti, i zbog toga je skotska vlast trazila da se referndum zakaze sto kasnije da bi imali vremena da vode kampanju za nezavisnost. Englezi su hteli da referendum bude ranije jer je u tom trenutku ogromna vecina Skota bila protiv nezavisnosti, ali su popustili zbog toga sto SKOTI odlucuju kada ce biti referendum. A ovo cak i nije prvi referendum.

Vlajko

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!
(Bobi, 19. septembar 2014 03:57)

Pa kako onda nastaju nacije? Jednom nastale i vise ne moze? Nece da moze. Mogu i sada da nastaju nacije. Ili ti nisi pristalice Darvinove teroije evolucije, pa nema razvoja danas ni mutacija, vec je to bilo davno i nikad vise.

Ko hoce drzavu, MOZE. Referendum pa izvoli. To je ako cemo posteno, ako cemo ko je jaci, onda je druga prica.

Civil Servant

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Nemaš pojma sa životom. Moj posao je zakon i izbori.
1. Dijaspora ne glasa.
2. Ne glasaju čak ni Škoti koji žive u Engleskoj i Velsu.
3. Glasaju samo ljudi koje žive u Škotskoj bez obzira na njihovo poreklo.
4. Brkaš babe i žabe. Velika Britanija je država sa zastavom zvanom Junion Džek i na Olimpijskim Igrama se svi bore pod zastavom Velike Britanije i pevaju himnu God Save the Queen (iako je ista himna Engleske).
6. Fudbal i ragbi su druga priča. Zato se ova zemlja i zove Velika Britanija jer je u njoj sve moguće, pa tako Severna Irska koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske na fudbalskim i ragbi internacionalnim turnirima igra pod zastavom Irske (južne Irske koja nema nikakve veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom ili Velikom Britanijom), dok Vels, Engleska i Škotska nastupaju kao zasebne reprezentacije s tim da sve i jedan član ove tri nacije ima isti pasoš i isto državlhanstvo Velike Britanije.
THE END

Ne volim zimu

pre 9 godina

Sada ce Srbi da se razocaraju i da kazu da je sve namesteno, znate vec ko- Masoni, Vatikan, CIA, Iluminati i ostali kao i u nasem slucaju

Cofi

pre 9 godina

Pametni ljudi (mada bi ja voleo da je drugacije) gledaju buducnost ,stara izreka kaze:gazde sabiraju a sirotinja se deli, kao sto je ovde slucaj. Gazde ce uvek biti gazde a banane uvek banane. Skakali su veselili se ovde na razbijanju drzave i drzavne zajednice a kod velikih to ne prolazi nisu ludi. Taman kad se narod ujedini pojave se neki da nas vrate nazad 1000 godina.

Zoran

pre 9 godina

Ako neko ovde misli da je zavera, a Skoti se ne bune, pa izvinite, ovce i sluze da se sisaju. Hoces da mu ja iz Amerike ili ti iz Srbije trazimo pravdu i bunimo se? Pa nisam lud. Ako tebi dobro, meni jos bolje.

Unije su losa stvar

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

Da se ne shvati pogresno, posto vidim minuse. Ovaj moj komentar nije bio nikakva podrska opstanku Velike Britanije. Samo sam objasnio cinjenicno stanje, posto neki tvrde netacne stvari. Naprotiv, ja sam za raspad svake unije. Svaka unija je eksploatacija manjeg od strane veceg unutar nje. Kako u VB, tako u EU, tako u svakoj. U EU Nemacka eksploatise trzista manjih i tehnoloski nerazvijenih zemalja, cemu ovi ne mogu da pariraju niti da imaju bilo kakav reciprocitet. Tome jedino sluzi EU. Da se otvore manja trzista za slobodan protok nemackih, francuskih, britanskih, i jos ponekih roba. Ne sluzi da bi rumunska roba preplavila trziste nemacke bez carina i rumuni se obogatili na izvozu, vec obrnuto. Isti je slucaj sa Engleskom i Skotskom. Jedni 52 miliona, drugi 6 miliona stanovnika. Kakav ravnopravan odnos u bilo kom pogledu oni mogu imati? Manji je uvek potlacen. Uvek bilo i bice, zato sve te unije treba rasturiti, po kratkom postupku. Ili napraviti jedinstvenu drzavu, kao SAD, ili gomilu malih i nezavisnih. SAD je jedino pametno uradio sto nije se nije stvarao na bazi unije malih i tkz. nezavisnih gde svako svojim nebitnim glasom moze da zeza drugog, ili veliki da svojom ekonomskom dominacijom, ucenjuje malog. Ili potpuno integrisanje i stvaranje jedinstvene celine, ili nista. Jedino sto omogucuje ravnopravnost svih.

Чаки

pre 9 godina

Тако размишљају озбиљни народи који сматрају да је у заједници боље и сигурније , за разлику од балканаца које су ти исти који се боре да остану у заједници поцепали и свели на мала племена.Најбољи пример је Црна Гора која уместо да остане у великој држави изабрала да буде једва видљива на карти( али овде политичари воде политику за лични интерес а не за народ)

Strah je pobedio

pre 9 godina

Svi koji su glasali protiv, to su ucinili iz straha, a ne zato sto ne zele nezavisnost i samostalnost. MI6 i CIA su odavno razradili sve mehanizme manipulacije ljudskom psihom, i masovnog, ali suptilnog i prepredenog zastrasivanja. Pa pogledajte sta nama rade. Uvalili nam mantre "EU nema alternativu", "bez eu propadosmo", a ova zemlja postoji preko 1300 godina bez ikakve EU, i crn djavo joj nikad nije falio. Samo smo imali goleme probleme kad smo bili u nekakvim unijama i savezima. Jedini periodi blagostanja bili su kad nismo bili nigde, kad smo bili nesvrstani, neutralni, sustinski nezavisni. Zavisnost nije samo primoravanje, vec i ocekivanje. Preuzimas obaveze koje ti ne trebaju, tj. nemas nikakve koristi, i time postajes zavistan. Najbolji primer jesu ovi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji. Ides ka EU, preuzimas obaveze, i treba da ispunis ocekivanje od kojeg ne da nemas koristi, vec samo debele stete, kao sto bi bile potencijalne sankcije rusiji, od koje energetski i u mnogo stocemu imamo debele benefite. Tako da, kad se saberi svi utisci, jasno je da je ovde strah pobedio. Manje ili vise. Mozda ima nekih velikobritanskih entuzijasta medju ovim protivnicima, ali cisto sumnjam da oni cine i 10% od ovih koji su glasali protiv. Uglavnom da im ne bi Englezi lupali blokade, sankcije, ekonomski ih unistavali. To je kao da silovatelj kaze devojci pristani sa mnom na odnos i bicu blag, u suprotnom cu te ubiti. Ona pristane iz straha da ne bude ubijena, i on kaze pristala je.

Stize objasnjenje

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 03:30)

svako ko je drzavljanin skotske ima pravo da glasa. Nebitno dal nema trenutno prebivaliste u Skotskoj. Da, Skotska je drzava, ali unutar politicko-ekonomsko-vojne unije koja se zove Velika Britanija. Ima status i sva obelezja drzave. Drzavljanstva Skotske i Engleske su odvojena. Ne postoji drzavljanstvo Velike Britanije. Iako je to u velikoj meri liberalizovano i taj formalni deo ucinjen skoro nebitnim, ipak postoji. Velika Britanija unutar EU je ustvari manja unija unutar vece unije. Unija unutar unije, u principu. Velika Britanija nije drzava, to je unija drzava, koja u odredjenim spoljno-politickim oblastina nastupa jedinstveno, u nekim ne. Na primer u fudbalu Engleska ima svoju reprezentaciju, Skotska svoju. Nastupaju kao dve nezavisne drzave, sto i jesu. Skotska ne glasa dal da postane drzava, ona to vec jeste. Vec dal da ostane u uniji sa Engleskom i Velsom. Bas kao sto ce 2016 svi zajedno glasati dal da izadju iz EU. Nadam se da sam ti bar malo objasnio.

Nemanja

pre 9 godina

Haha, smešno mi je čitati koliko vecina komentatora navija za samostalnost Škotske, a siguran sam da ista ta vecina s prezirom gleda na Slovence i Hrvate šta su hteli van iz Jugoslavije, a od pre par godina i na Crnu Goru.

Lično ne vidim šta bi Škotska dobila izvan GB, ovaj val usitnjavanja zemalja je totalno bezveze i za obične ljude ne znači ništa...

andreas kisser

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

od gomile bespotrebni podataka koje si ispisao a koje ja jako dobro znam, pogresio si i to katastrofalno u onome sto je poenta - ne postoji skotsko drzavljanstvo, niti su skoti politicka nacija jer nemaju samostalnu drzavu. nacija (narod koji je ostvario drzavnost) su samo britanci! a to znaci da skoti koji zive juzno od reke tvid, bez obzira da li su etnicki skoti i cak iako su rodjeni u skotakoj, NEMAJU pravo glasa u skotskoj! takvih je u osttaku VB otp 800.000!!! tako da proveri malo bolje stvari koje tvrdis pre nego sto ih javno izneses. takodje, sledeci put se drzi teme jer nema potrebe da mi objanjavas istoriju skotske, engleske i njihove unije koju, buduci da zivim u britaniji i prirodom svog posla jako dobro znam politicku istoriju i sadasnjost ove drzave, poznajem verovatno bolje od tebe. jel su ti sada neke stvari jasnije? ako nisu, procitaj par prvih redova ovog clanka: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2759367/Scottish-independence-referendum-The-everyday-things-change-forever-Scotland-votes-Yes.html

Tatjana

pre 9 godina

Secam se kad sam prvi put kao dete gledala Hrabro srce, kako sam se samo nalozila. A onda sam uzela knjigu iz istorije i procitala par stvari o Vilijamu Volisu. Gle cuda, nije sve bilo kao na filmu. Isto preporucujem svima koji se ovde loze na Mela Gibsona.

Idemo Edinburg!

pre 9 godina

Ceka se Edinburg! Glazgov je izjednacio rezultat. Od Edinburga sve zavisi! :)

Hajmo Edinburze, proglasi Skotsku nezavisnom i slobodnom! MOZES TI TO DRUZE EDINBURZE!!!

Zmago

pre 9 godina

Tacno je, Skoti ostaju u V.Britaniji, ali onih 45% koji su glasali za izlazak i dalje imaju to misljenje, a to je skoro polovina onih koji su glasali. To valjda govori koliko je zemlja podeljena. Isto kao i Srbija. oko 25% gradjana je za aktuelnu vlast, a ostali nisu ili apstiniraju. Toliko o vecini...

guttenberg

pre 9 godina

Poslusajte braco Skoti nas Crnogorce.
U slicnoj smo istorijskoj situaciji . Nemojte propustiti priliku da sami odlucujete o svojoj sudbini . Zeznuto je kad vam je drugi kroje i kad drugi odlucuju umjesto vas . Makar vam taj drugi bio neko blizak .
Nije nezavisnost raj . Ali je svakako bolji izbor od zavisnosti !! Cekam nocas i drzim vam fige !! Ako pobjedi DA castim troje Skota ljetovanje 10 dana u svojoj kuci na moru ! Obecavam !
Ps . Sve te prijetnje i slicno je zamajavanje . Samo vi kazite DA i svaka prica za 3 dana . Brzo cete i UN i EU i u NATO . Ne brinite . Samo HRABRO SRCE !!

Milan

pre 9 godina

Nije sustina da li ce se odvojiti ili ne. Sustina je u duplim standardima.Jednima se priznaje legitimno pravo na referendum drugima ne.Pojedini kao Kosovo nisu ni imali referendum a postali nezavisni.To je za mene pravo pitanje.Zasto moze kotska a ne moze Katalonija ili neka druga regija.Ne spominjem namjerno moju Republiku Srpsku,jer ako se DejtON dirne, nece je ni biti.

bla bla

pre 9 godina

Vecini skota ne smeta unija, dobro zive, imaju veeeeeliku autonomiju, ali se uvek pojave neki nacionalisti koji "podgreju" narod i takvih ce uvek biti. A sto se tice regularnosti izbora, videcete da ce pristalice samostalnosti kulturno cestitati protivniku i da nece biti reci o nekakvoj neregularnosti(sta je sa dzakovima u kojima su glasacki listici :) ). Pozdrav

Alexandar

pre 9 godina

Ja ne znam da li je iko ozbiljan ocekivao drugaciji rezultat. Znam da ima mnogo onih koji razmisljaju po sistemu "sto je babi milo to joj se i snilo", ali treba biti realan. Od eventualnog odvajanja od VB nema nista, jer vecina naroda tako zeli, a tako su i rekli na referendumu.

Milan S.

pre 9 godina

Od Engleza i Škota može nešto i da se nauči. Tamo gde postoji dovoljno razuma da se dopusti mogućnost izjašnjavanja o samostalnosti, postoji i dovoljno razuma da se ponuđena mogućnost odbije.

Zemun

pre 9 godina

Koliko moze da se prati na twitteru,ljudi iz Skotske govore kako je doslo do masovnih prevara i da su vracani sa birackih mesta uz recenicu da su vec glasali. BBC je objavio snimak sa mesta gde je prebrojavanje zavrseno,a na stolu gde su se nalazli paketi sa "NO" odgovorom bilo je nekoliko sa "YES". Pratite Twitter sa hashtag-oma #indyref :)

Zona

pre 9 godina

Kao što rekoh pre dve nedelje, Škoti samo trguju i ostaće u GB. A tih dana je ovde prštalo od komentara praznoglavih neznalica koji ništa o ničemu ne znaju, al zato mrze sve što je racionalnost, pamet, razum, logika i istina , a sve prizivajući neke destruktivne scenarije i ludila kojekakva.

Drale

pre 9 godina

U suštini očekivan rezultat. "Nacionalisti" ostvarili uspeh u Dandiju i Glazgovu, ali potučeni u Edinburgu i Aberdinu, to jest u 28 od 32 izborne jedinice. Baš kao što su skoro sve ankete i predvidele.
Bez obzira na poraz "nacionalista", Velika Britanija nikada više neće biti ista jer nije moguće ignorisati blizu dva miliona nezadovoljnih Škota. Sledi novo redefinisanje odnosa i dodela većih ovlašćenja Škotskoj. Izlaznost za anale, osim u Glazgovu koji je nešto podbacio u odnosu na ostatak zemlje.

mica

pre 9 godina

Znaci ostajete zlocinci i osvajaci. Postoji 20 zemalja koje niste napali u istoriji, pa potrudite se..., veliki Britanci! Imali ste sansu malo krvi oprati

Igor

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.Paralela sa Kosovom,ono nikada nije bilo država pa je dat presedan.Katalonija je bila nezavisna.Seća li se neko Prusije koja je sada deo Nemačke i kako je Oto Fon Bizmark ognjem i mačem u ujedinio delova današnje Nemačke?Luizianoža,Aljaska,Kvebek nikada nisu pripadali Usa i Kanadi,tj. Britanskoj Inperiji.Nehajnost Napoleona je dovela do toga da da potpis o predaji Luizijane jel je imao fokus na osvajanje Evrope.Kad može tvorevina silom napravljena,Kosovo,mogu i države koje su imale vekovnu nezavisnost.Rusi su okupirali Kavkaz što u svojim zapisima navodi Lav Tolstoj.Hteli ste,ne vi,nego političari i mnogi iza njih da spajate ne spojivo pa sada gledaj te,Sudan,celovita država je razbijena zbog nafte,libija uništena,Irak prerovan,Sirija uništena.Indija se u krvi podelila na Pakistan i današnju Indiju jel su se tlačitelji,Englezi povukli brzo i dopustili međusobni pokolj i uništenje države.Korzika,Sicilija koja je i u vreme Rimske Imperije bila teško pokorljiva i kost u grlu Rimljana.......Do sutra mogu.Krim je bio Ruski sada se samom vratio tamo gde mu je mesto.Čečenija treba biti nezavisna.Eto van presedan u "državnosti" Kosova.I ako Škoti ostanu posle stvaranja presedana nikada neće biti isto.Nažalost počelo je krvavo prekrajanje granica širom sveta.A proglašenje nezavisnosti Sijuks nacije?Amerika je napravila kotao u kom će da se krčka čitav svet.

biraz

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)
a da ne pominjemo petu kolonu i BBC propagandu. Morali su separatisti prljavije da igraju, ovo je bilo previse blago. Makar mi juznjaci se ne bojimo u patriotskim glasanjima. Katalonija se nece dvoumiti, a kad bude na red dosla i severna Italija, ni ona.

micifu

pre 9 godina

pratim ovu temu vec godinu dana.svi koji sumnjaju u regularnost i neke price koje pricaju,pricaju o nasoj zemlji a ne o o onome sto se tamo desava.samo toliko

sasa

pre 9 godina

Na svu srecu ovo nisu drzave Balkana. Razumeo bi Skote pre 100 godina ali sada je Suludo se odvajati kada kapital fabrike, naftna polja, skole, fakulteti su u vlasnistvu ko zna koga. To su samo ludi Balkanci hteli da se odvajaju da bi se onda ujedinili u okviru EU.

Louigi

pre 9 godina

Zabole me i za skotsku i za englesku imam svojih problema, samo u londonu ima svega osim engleza, za 20tak godina arapi , indijci i druge azijske i africke manjine ce traziti londonsku nezavisnost.

Zuz

pre 9 godina

1. Da li mislite da bi englezi dali referendum da su znali da ce ishod biti drugaciji... 2. Sad svaki region, grad, pokrajina u evropi moze da zaboravi na autonominu u narednih 10godina. Tacka, kraj

Nikola, Skoti su kukavice i siherasi

pre 9 godina

Ne znam zasto su Skoti pristali na klauzulu, da Skoti u dijaspori (oko milion ljudi), ne smeju da glasaju na referendumu? Taj milion bi verovatno bio presudan za otcepljenje. Nema veze, sledeci put. Skoti su se ovog puta "odlucili" za "sigurne" penzije.

Zoran

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

To samo znaci da je Skotska MNOGO podeljena i da ce biti incidenata. Citaj i patriotske srpske listove da bi znao sta se tacno desava sada u Britaniji, jer oni cekaju kao zapeta puska da sve sto ne valja objave.

To ti je kao sto patriotski listovei zapada cekali svaku srpsku rec d aje okrenu u svoju korist. Znas kad? Znas.

Stefan

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mimi, 19. septembar 2014 06:36)


Šefe, u Ujedinjenom Kraljevstvu ima 4 države, to su Engleska,Škotska,Vels i Severna Irska. U Velikoj Britaniji ima 3 države, Engleska, Škotska i Vels. To je ono što mi zovemo ‚‚Ostrvo‚‚.

Zoran

pre 9 godina

http://www.theguardian.com/politics/scottish-independence-blog/live/2014/sep/18/scottish-referendum-results-live-coverage-of-the-independence-vote

.,

pre 9 godina

Dva coveka koji zive u VB mu kazu, potvrde linkom cinjenicu, Son Koneri i Marej kazu da im je zao sto ne mogu da glasaju, i on i dalje tvrdoglavo zastupa neki stav o nekim brodovima koji je ko zna gde cuo...

po svim frontovima

pre 9 godina

Bez obzira na rezultat, nikada vise nece biti isto. Ova lavina se preliva izvan granica V. Britanije, pa cak i Evrope. A ni izmedju Skotske i Engleske vise nece biti kao pre. Mozete misliti razocarenja ako Englezi ne ispune obecanja. A njih ce traziti Vels...

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, ok? britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s. ako meni ne verujes: http://www.scottishconstitutionalfutures.org/OpinionandAnalysis/ViewBlogPost/tabid/1767/articleType/ArticleView/articleId/4004/Nick-Barber-After-the-Vote-the-Citizenship-Question.aspx

Neizvesnost do kraja

pre 9 godina

Glazgov 54-46 za otcepljenje. :)

Ovo je 600 hiljada stanovnika i jednak je oko 80% svih koji su zasad protiv. Sad bi trebalo da je negde 50:50. Od Edinburga zavisi. To je drugi grad po velicini, ima oko pola miliona. Ko tu pobedi taj je 90% pobedio. Glazgov i Edinburg su kljucni. Imajuci u vidu rezultat iz Glazgova, vrlo verovatno i Edinburg sledi. Ocigledno ljudi iz vecih mesta, su vise zainteresovani da sami odlucuju o sebi, dok iz manjih, vise vole kad postoji neka kapa iznad svih, da im ne bi ovi iz vecih mesta krojili kapu. Ima tu tih trvenja medjusobno. Videcemo.

My 2 cents

pre 9 godina

"nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta."

Fudbalski savezi Skotske i Velsa pristupili su FIFA 35 godina pre osnivanja UN i 5 godina pre osnivanja Drustva naroda.

Skotska, Engleska i Vels su zemlje, ali nisu drzave. Drzava je samo Ujedinjeno Kraljevstvo (Velike Britanije i S. Irske). VB je nastala spajanjem kraljevina Engleske i Skotske u jednu/jedinstvenu kraljevinu i odluke o tome su odvojeno doneli parlamenti te dve drzave u formi zakona (1706/1707). Skote - to jest njihove lordove - niko nije terao na silu; Skotska je sama bankrotirala zbog ulaganja u propali pokusaj stvaranja kolonije u Panami, a ujedinjenjem sa Engleskom se resila svih tih dugova i dobila pristup vecem trzistu i svim engleskim kolonijama po svetu.

Od ujedinenja ni Engleska ni Skotska (a narocito ne Vels, koji je i do tada u pravnom smislu bio deo Engleske) vise nisu suverene drzave, suverenitet je prenet na VB. Skotska je zadrzala jedino svoj sudski sistem. Na slican nacin 1800. godine dolazi do spajanja VB i Irske i stvaranja nove drzave U.K.

Odvojeni parlamenti u Skotskoj i Velsu postoje tek 15 godina i imaju vrlo ogranicene nadleznosti. Da je kojim slucajem referendum prosao, a izgleda da nece, proces odvajanja Skotske i stvaranja drzavnih institucija bio bi dugacak i komplikovan, mnogo komplikovaniji nego u slucaju izlaza neke drzave iz EU.

Dule27

pre 9 godina

Ok je sve to ali sta cemo sa sledecim: Kada su izbori u Srbiji oni se obicno zavrsavaju u 20h, prve nezvanicne rezultate i to na republickom nivou imamo oko 21h ili 21:30h, dakle svega sat i po posle zatvaranja biralista. Veceras su u Skotskoj biralista zatvorena u 22h po lokalnom vremenu a prve nezvanicne rezultate su objavili nesto malo pre 2h po lokalnom vremenu??? Ovo jos vise zacudjuje uporedjujuci broj stanovnika Srbije (7 miliona) naspram Skotske (5 miliona) dakle mnogo manje biraca je u Skotskoj a treba skoro duplo vise vremena da se prebroje glasovi??? Nisam pristalica teorija zavere ali cim se toliko cekalo nesto tu debelo smrdi i ako ce po svemu sudeci pobediti protivnici nezavisnosti.

Cico

pre 9 godina

Kako je ovo po ko zna koji put da Skoti izlaze na referendum, mislim da ce za nekoliko godina opet, bez obzira na rezultate od danas. Hocu reci ako izglasaju neovisnost za par godina ponovo ce raspisat referendum ali o vracanju drzave u Veliku Britaniju, i tako u nedogled.

Sta to bi

pre 9 godina

Opa. Sta to bi. Pocelo 60-40, sad vec skoro 46-54. Naglo se smanjuje. Svih pet mesta su manja. Gledam ove tabele, jos nijedno od vecih mesta nije obradjeno. Ovih svih pet ukupno verovatnone cini ni 3% glasackog tela. Ima 32 ukupno. Ovo je tek 5 i to najmanjih od 32. Znaci 27, medju kojima sva najveca gde se lomi, tek predstoje. Polako... kako su se zaleteli ovih protivnici da slave. Pa ovo je tek pocelo. Sve je apsolutno otvoreno. :)

Glavno ce biti kad se stigne do ovih mesta preko 100 hiljada. Sve dosad je znatno ispod. Glazgov ce biti bitan. Verovatno najbitniji. Polako golupcici. Nisu Skoti jos rekli svoje. Tek ce. Sacekajmo da se sva mesta obrade, jer ovi ocigledno ne rade po uzorku, vec idu linearno od mesta do mesta. Nije kao kod nas, da se uzima uzorak pa imas predstavu. Ti imas gradove npr. u kojima je SNS ovojio ispod 20%, a ukupno 50%. Pojedinacna mesta nisu nikakav reper. Bitan je uzorak sa svih. Ovde toga jos uvek nema. Idu mesto po mesto, pocevsi od najmanjih gde par desetina glasova potpuno izmene sliku u neciju korist. Tako da, samo polako. Tek cemo da vidimo.

my way

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.
(Vlajko, 19. septembar 2014 07:11)

Dzaba krecis prijatelju, retardi autosovinisticki umislili da imaju necemu da se raduju. Nema to ni znanja, ni mozga, ni morala, ali isto po onoj "ko o cemu..." prosipa. Kazu neki, primitivni Srbi navijali za nezavisnost Skotske i zato im je tako kako im je, sta god to znacilo. Nego, bas ti "civilizovani" Englezi su se mnogo mesali u desavanja ovde i na svaki moguci nacin na kraju podrzali raspad Jugoslavije i Srbije i to krvav, a ne miran kakav bi bio kod njih, pa kako je to onda njima mnogo dobro i sjajni su i bajni? Da li je iko od Srba pre ove "zasluzene" sudbine prizeljkivao raspad Britanije? I to, kad kazem prizeljkivao raspad, mislim na samo i iskljucivo odluku Skota koji su Srbima u Britaniji najveci prijatelji kroz istoriju i granice koje bi samom narodu Britanije vise odgovarale. Nisu tako odlucili i dobro, kakve to veze ima sa nama i kako je to nas poraz? Samo u ogranicenim glavicama srbomrzaca od kojih logiku, znanje, objektivnu, hronoloski poredjanu sliku dogadjaja, istinitu i smislenu, nije moguce ocekivati. Srbe, gospodo, ovde gde jesu nije dovelo cinjenje zla drugima, vec naprotiv, jugoslovenske zablude i davanje, a necuvanje svoga. Malo ste istinu o tome ko je, kako i zasto prosao izvrnuli za 180.

Dandi, krenulo je

pre 9 godina

hahaha kako su nas zamajavali ovim malim i nebitnim mestima. Prvi veci i poznatiji grad, nezavisnost rastura. Krenulo je. Sad je vec 49-51, a pocelo 40-60. hahahaha pa sva najveca mesta tek slede. Ovo je tek pocelo. Kako ste objavljivali mislili smo da je gotovo i da protivnici pobedise. hahaha

stvarno smesno. Ako je dandi za, glazgov je 1000% za, to su mahom isti ljudi istog mentaliteta, istih poltiickih opredeljenja. potpuno isto podneblje. NEZAVISNOST JE NA POMOLU! HAHAHAHAHA

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Da li je stvarno neko potajno verovao da će London dozvoliti nezavisnu Škotsku? A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.

Medijska blokada

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???

dvds

pre 9 godina

Haha...jasno je sad zašto Škoti nose suknjice: uplašili se nezavisnosti.
Vilijam Valas se okreće u grobu: glavna tema kampanje bila gde će imati više para a ne kako se nacionalno opredeljuju.
Takvi Škoti nisu ni zaslužili nezavisnost. Neka ih vladaju Englezi kao već zadnjih 300 godina.

J&B

pre 9 godina

Bas mi je drago sto je pobedio razum i stio Skotska ostaje u sastavu VB.Nadam se da ce ovo doprineti smirivanju tenzija ove vrste u celoj Evropi.Nekako ne volim odvajanja i podele u bilo kom smislu sem ako to nije neophodno,a ovde to sigurno nije bio slucaj.Pouka za nase ratohuskace je da se sve moze obaviti civilizovano i u miru.Takav bi im bio rastanak od VB, a takav im je i ostanak u Britaniji.Svaka cast.

Drug

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 04:18)

druze, ne zelim da se prepucavam posto ocigledno ne znas. ako nista, imas vest o 700 i nesto hiljada glasova iz dijaspore, koji se dopremaju brodovima. potrazi malo na guglu preko skotskih medija i pronaci ces. mrzi me sad da trazim link.

nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je.

u svakom slucaju, glavna poenta koju ti nisi skapirao, jeste da velika britanija nije drzava. to je unija. kao sto je evropska unija. EU nije drzava. drzave unutar unije VB su Engleska, Vels i Skotska. One imaju svoje granice, svoje zastave, svoje vlasti i parlamente. To su drzave u punom kapacitetu. Glasanje o izlasku iz VB vam je kao glasanje o izlasku iz EU. glasa se za izlazak tvoje POSTOJECE DRZAVE iz unije. razlika izmedju EU i ovog, je sto u EU clanice uglavnom ulaze, makar formalno, svojevoljno preko referenduma, dok skotska nije svojevoljno usla u VB. silom je uterana. sad zeli napolje. dal ce je pustiti, sigurno da nece. da je postojala najmanja mogucnost da se otcepe, ovaj referendum nikad ne bi bio dozvoljen. nema tu ni d od demokratije. da ima, referendum bi bio kad skoti hoce, a ne kad im englezi to dzvole, a oni im dozvole kad je javno mnjenje naklonjeno njima i kad im to pasuje.

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Ja vam lepo rekoh da se ne palite i da Ameri nece dozvoliti nezavisnu Skotsku jer bi to bio uvod u raspad njihovog projekta zvanog EU

Namestaljka

pre 9 godina

Namestaljka. Pogledajte tabelu. U svim najvecim gradovima opcija za nezavisnost odnela pobedu. Tu ocigledno nisu mogli da namestaju, bolja kontrola. Pa su ova mala smuvali. Svi znaju da je Glazgov reper za skotsku u svemu. Pre referenduma svi koji se bave ovom materijom su pisali da rezultat u glazgovu ce biti rezultat referenduma, sa najvise 2-3% odstupanja. Ovde ispadne cela skotska protiv glazgova. I svih ostalih najvecih gradova. Kako da ne. Pa cesce su ti sa periferije skloniji cepanju, jer oni bolje osecaju britansku cizmu nego ovi iz centra koji imaju sve, i ne zavise ni od kakvih visokih vlasti na nivou VB i slicnog, bar sto se tice posla kojim se bave i sl. Ugnjetavanje su uvek najbolje osetili kmetovi, a ne oni na dvoru, u blizini vlastele. Tako da ovo nema nikakvog smisla, da mala mesta glasaju protiv, a najveca za. Neko je tu umesao lepljive prste u prebrojavanje glasova.

Kirol

pre 9 godina

Nadam se da ovo nije kraj za Skotsku nezavisnost! Ipak su uspeli Englezi da im zamazu oci sa nekim obecanjima, zalosno. Englezi su ih strahovito plasili da ce im sve ici tesko ako se odvoje. Kao mala je zemlja I nece opstati sama u Evropi,... Zanimljivo je kako su obrnuto govorili kada su rasturali lepu Yugoslaviju, I od nje napravili sve neke male zemljice. Kasnije ce Skoti zaliti zbog ove propustene mogucnosti, a mozda I nikada vise nece dobiti ovakvu sansu!

Djordje NS

pre 9 godina

A Srbende ne veruju... hahaha... Sad neka Dodik izađe pred kamere i kaže da je u kontejneru našao džak sa glasačkim listićima i traži poništavanje izbora.
Da ga vidimo sada šta će mu biti argument za ocepljenje RS. Dosta je bilo tzv. vladara na ovim prostorima gde svaki želi svoju teritoriju ma kolika ona bila da bi onda sam mogao da izigrava velikog šefa kao što to uradiše njegovi prethodnici sad već pokojni.

Moguca namestaljka - prvi znaci

pre 9 godina

Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom. Od trenutka slanja do stizanja materijala na biracko mesto, materijal moze mali milion puta biti zamenjen. Vidim premijer skotske insistira da se odvojeno prebroje glasovi stanovnika Skotske, i ovih iz dijaspore, pa da se uporede, kako ne bi bilo mucki. Ukoliko bude velikih odstupanja izmedju ta dva, znaci samo da je neko ceprkao po materijalu koji je poslan izvan zemlje. Vodje pokreta za nezavisnost Skotske vec pozivaju da se ne priznaju glasovi iz dijaspore, jer se tu ocekuju masovna podmetanja i namestaljke.

Idemo Edinburg!

pre 9 godina

Ceka se Edinburg! Glazgov je izjednacio rezultat. Od Edinburga sve zavisi! :)

Hajmo Edinburze, proglasi Skotsku nezavisnom i slobodnom! MOZES TI TO DRUZE EDINBURZE!!!

Igor

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.Paralela sa Kosovom,ono nikada nije bilo država pa je dat presedan.Katalonija je bila nezavisna.Seća li se neko Prusije koja je sada deo Nemačke i kako je Oto Fon Bizmark ognjem i mačem u ujedinio delova današnje Nemačke?Luizianoža,Aljaska,Kvebek nikada nisu pripadali Usa i Kanadi,tj. Britanskoj Inperiji.Nehajnost Napoleona je dovela do toga da da potpis o predaji Luizijane jel je imao fokus na osvajanje Evrope.Kad može tvorevina silom napravljena,Kosovo,mogu i države koje su imale vekovnu nezavisnost.Rusi su okupirali Kavkaz što u svojim zapisima navodi Lav Tolstoj.Hteli ste,ne vi,nego političari i mnogi iza njih da spajate ne spojivo pa sada gledaj te,Sudan,celovita država je razbijena zbog nafte,libija uništena,Irak prerovan,Sirija uništena.Indija se u krvi podelila na Pakistan i današnju Indiju jel su se tlačitelji,Englezi povukli brzo i dopustili međusobni pokolj i uništenje države.Korzika,Sicilija koja je i u vreme Rimske Imperije bila teško pokorljiva i kost u grlu Rimljana.......Do sutra mogu.Krim je bio Ruski sada se samom vratio tamo gde mu je mesto.Čečenija treba biti nezavisna.Eto van presedan u "državnosti" Kosova.I ako Škoti ostanu posle stvaranja presedana nikada neće biti isto.Nažalost počelo je krvavo prekrajanje granica širom sveta.A proglašenje nezavisnosti Sijuks nacije?Amerika je napravila kotao u kom će da se krčka čitav svet.

Bobi

pre 9 godina

Meni samo mozak vređaju poređenja.
Ako može Škotska, može i Katalonija.
Ako može Kosovo, može i Tajvan.
Ako može Republika Srpska, može i Škostka.

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!

Referendum je pobedio

pre 9 godina

Prosao ovaj referendum ili ne, manje je bitno od cinjenice da je dozvoljen. To treba postati praksa. Vecinski narod na svakoj teritoriji treba da odluci o sopstvenom zivotu, i da ne bude primoravan na nesto sto ne zeli. Bez bilo kakvih izuzetaka. Tu mislim i na Kosovo i na RS. Svako treba da odluci. Problem sa Kosovom je jedini sto tamo nije bilo nikakvog referenduma. Iako je jasno kakav bi bio ishod, ta demokratska procedura se morala ispostovati, a ne parlament po sopstvenom nahodjenju da samoproglasava. Tj. na naredbu Vasingtona.

Nezvanicno

pre 9 godina

Citam neke skotske medije. Kazu da je vec pocelo slavlje u taboru ovih za nezavisnost. Zvanicni podaci se ocekuju za oko sat vremena. Izgleda da vec nesto nezvanicno znaju.

guttenberg

pre 9 godina

Poslusajte braco Skoti nas Crnogorce.
U slicnoj smo istorijskoj situaciji . Nemojte propustiti priliku da sami odlucujete o svojoj sudbini . Zeznuto je kad vam je drugi kroje i kad drugi odlucuju umjesto vas . Makar vam taj drugi bio neko blizak .
Nije nezavisnost raj . Ali je svakako bolji izbor od zavisnosti !! Cekam nocas i drzim vam fige !! Ako pobjedi DA castim troje Skota ljetovanje 10 dana u svojoj kuci na moru ! Obecavam !
Ps . Sve te prijetnje i slicno je zamajavanje . Samo vi kazite DA i svaka prica za 3 dana . Brzo cete i UN i EU i u NATO . Ne brinite . Samo HRABRO SRCE !!

andreas kisser

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

sta da objave, da se skupila ekipa koja cuga viski i na pijano vice 'freedom' ;-) rodjace, razumes li ti da postoji nesto sto se zove brojanje glasova? u glazgovu na koji se pozivas ima oko pola milona glasaca, sto znaci da rezultat iz glazgova nece stici pre 5 ujutro - sta onda tvoji 'ortaci' slave? za razliku od nasih izbora gde u brojanju ucestvuju i predstavnici raznih organizacija koje na osnovu svog prisustva prave presek stanja i statisticku analizu vec nakon desetak procenata izbrojanih glasova, u skotskoj se rezultat ne objavljuje sve dok se ne prebroje svi glasovi u izbornoj jedinici. a ima ukupno 32 jedinice. trenutno je brojanje zavrseno u svega dve, i u obe je 'no' pobedilo prilicno lagano. ali to ne znaci nista niti je u pitanju presek stanja, vec prost zbir glasova iz dve dosad prebrojane (i male) jedinice. kapiras? nema nikakve medijske blokade, vec jednostavno NEMA jos uvek rezultata. capiscono?

jagodic

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu

Dule27

pre 9 godina

Ok je sve to ali sta cemo sa sledecim: Kada su izbori u Srbiji oni se obicno zavrsavaju u 20h, prve nezvanicne rezultate i to na republickom nivou imamo oko 21h ili 21:30h, dakle svega sat i po posle zatvaranja biralista. Veceras su u Skotskoj biralista zatvorena u 22h po lokalnom vremenu a prve nezvanicne rezultate su objavili nesto malo pre 2h po lokalnom vremenu??? Ovo jos vise zacudjuje uporedjujuci broj stanovnika Srbije (7 miliona) naspram Skotske (5 miliona) dakle mnogo manje biraca je u Skotskoj a treba skoro duplo vise vremena da se prebroje glasovi??? Nisam pristalica teorija zavere ali cim se toliko cekalo nesto tu debelo smrdi i ako ce po svemu sudeci pobediti protivnici nezavisnosti.

Dandi, krenulo je

pre 9 godina

hahaha kako su nas zamajavali ovim malim i nebitnim mestima. Prvi veci i poznatiji grad, nezavisnost rastura. Krenulo je. Sad je vec 49-51, a pocelo 40-60. hahahaha pa sva najveca mesta tek slede. Ovo je tek pocelo. Kako ste objavljivali mislili smo da je gotovo i da protivnici pobedise. hahaha

stvarno smesno. Ako je dandi za, glazgov je 1000% za, to su mahom isti ljudi istog mentaliteta, istih poltiickih opredeljenja. potpuno isto podneblje. NEZAVISNOST JE NA POMOLU! HAHAHAHAHA

Krle

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.

Stize objasnjenje

pre 9 godina

(andreas kisser, 19. septembar 2014 03:30)

svako ko je drzavljanin skotske ima pravo da glasa. Nebitno dal nema trenutno prebivaliste u Skotskoj. Da, Skotska je drzava, ali unutar politicko-ekonomsko-vojne unije koja se zove Velika Britanija. Ima status i sva obelezja drzave. Drzavljanstva Skotske i Engleske su odvojena. Ne postoji drzavljanstvo Velike Britanije. Iako je to u velikoj meri liberalizovano i taj formalni deo ucinjen skoro nebitnim, ipak postoji. Velika Britanija unutar EU je ustvari manja unija unutar vece unije. Unija unutar unije, u principu. Velika Britanija nije drzava, to je unija drzava, koja u odredjenim spoljno-politickim oblastina nastupa jedinstveno, u nekim ne. Na primer u fudbalu Engleska ima svoju reprezentaciju, Skotska svoju. Nastupaju kao dve nezavisne drzave, sto i jesu. Skotska ne glasa dal da postane drzava, ona to vec jeste. Vec dal da ostane u uniji sa Engleskom i Velsom. Bas kao sto ce 2016 svi zajedno glasati dal da izadju iz EU. Nadam se da sam ti bar malo objasnio.

Strah je pobedio

pre 9 godina

Svi koji su glasali protiv, to su ucinili iz straha, a ne zato sto ne zele nezavisnost i samostalnost. MI6 i CIA su odavno razradili sve mehanizme manipulacije ljudskom psihom, i masovnog, ali suptilnog i prepredenog zastrasivanja. Pa pogledajte sta nama rade. Uvalili nam mantre "EU nema alternativu", "bez eu propadosmo", a ova zemlja postoji preko 1300 godina bez ikakve EU, i crn djavo joj nikad nije falio. Samo smo imali goleme probleme kad smo bili u nekakvim unijama i savezima. Jedini periodi blagostanja bili su kad nismo bili nigde, kad smo bili nesvrstani, neutralni, sustinski nezavisni. Zavisnost nije samo primoravanje, vec i ocekivanje. Preuzimas obaveze koje ti ne trebaju, tj. nemas nikakve koristi, i time postajes zavistan. Najbolji primer jesu ovi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji. Ides ka EU, preuzimas obaveze, i treba da ispunis ocekivanje od kojeg ne da nemas koristi, vec samo debele stete, kao sto bi bile potencijalne sankcije rusiji, od koje energetski i u mnogo stocemu imamo debele benefite. Tako da, kad se saberi svi utisci, jasno je da je ovde strah pobedio. Manje ili vise. Mozda ima nekih velikobritanskih entuzijasta medju ovim protivnicima, ali cisto sumnjam da oni cine i 10% od ovih koji su glasali protiv. Uglavnom da im ne bi Englezi lupali blokade, sankcije, ekonomski ih unistavali. To je kao da silovatelj kaze devojci pristani sa mnom na odnos i bicu blag, u suprotnom cu te ubiti. Ona pristane iz straha da ne bude ubijena, i on kaze pristala je.

Nucky Thompson

pre 9 godina

Hahah, opet Srbi i zavjere!! Da da, masoni, nindza kornjace, kraljica, papa, miki maus :). Kako smo mi kao narod otisli do djavola. Nista nije slucajno, za sve sto nam se desava, krivi smo mi i samo mi sami!!!

Milan

pre 9 godina

Uplasili su se. Reklame za "NE" pokret su zadnjih dana bile "Vote NO, it's not worth the risk". Zao mi je, pre 300 godina njihovi preci su umirali u gomilama da bi njihova deca bila slobodna. Sada njihovi potomci ne zele nezavisnost da ne bi izgubili posao.
(Krle, 19. septembar 2014 03:54)

Bas kao sto su nasi nekad ginuli za Kosovo a sada ga se odricemo zarad laznog obecanja da cemo mozda za 20 godina uci u EU za koju se ne zna ni da li ce postojati tada, a i ako se kojim cudom ne raspadne sigurno nam nece svanuti i ako udjemo za tih 20 godina. Tako da jesu i Skoti podlegli globalizaciji i postali robovi ali od nas nema gorih.

biraz

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)
a da ne pominjemo petu kolonu i BBC propagandu. Morali su separatisti prljavije da igraju, ovo je bilo previse blago. Makar mi juznjaci se ne bojimo u patriotskim glasanjima. Katalonija se nece dvoumiti, a kad bude na red dosla i severna Italija, ni ona.

mica

pre 9 godina

Znaci ostajete zlocinci i osvajaci. Postoji 20 zemalja koje niste napali u istoriji, pa potrudite se..., veliki Britanci! Imali ste sansu malo krvi oprati

Unije su losa stvar

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

Da se ne shvati pogresno, posto vidim minuse. Ovaj moj komentar nije bio nikakva podrska opstanku Velike Britanije. Samo sam objasnio cinjenicno stanje, posto neki tvrde netacne stvari. Naprotiv, ja sam za raspad svake unije. Svaka unija je eksploatacija manjeg od strane veceg unutar nje. Kako u VB, tako u EU, tako u svakoj. U EU Nemacka eksploatise trzista manjih i tehnoloski nerazvijenih zemalja, cemu ovi ne mogu da pariraju niti da imaju bilo kakav reciprocitet. Tome jedino sluzi EU. Da se otvore manja trzista za slobodan protok nemackih, francuskih, britanskih, i jos ponekih roba. Ne sluzi da bi rumunska roba preplavila trziste nemacke bez carina i rumuni se obogatili na izvozu, vec obrnuto. Isti je slucaj sa Engleskom i Skotskom. Jedni 52 miliona, drugi 6 miliona stanovnika. Kakav ravnopravan odnos u bilo kom pogledu oni mogu imati? Manji je uvek potlacen. Uvek bilo i bice, zato sve te unije treba rasturiti, po kratkom postupku. Ili napraviti jedinstvenu drzavu, kao SAD, ili gomilu malih i nezavisnih. SAD je jedino pametno uradio sto nije se nije stvarao na bazi unije malih i tkz. nezavisnih gde svako svojim nebitnim glasom moze da zeza drugog, ili veliki da svojom ekonomskom dominacijom, ucenjuje malog. Ili potpuno integrisanje i stvaranje jedinstvene celine, ili nista. Jedino sto omogucuje ravnopravnost svih.

Civil Servant

pre 9 godina

Molim da se objavi odgovor na "Kazu stize puno glasova iz mnogobrojne dijaspore. Neki vec sumnjaju u mogucu mucku sa tim glasovima, jer se ne glasa elektronski vec salju postom..."

Odmah srpska paranoja i teorija zavere. Prvo, neupućen si.
1. Dijaspora, tj. oko 800 hiljada Škota koji ne žive u Škotskoj nema pravo glasa na ovom referendumu.
2. Postal Vote služi meni koja živim u Škotskoj da danas ako sam na godišnjem odmoru i ne mogu danas da glasam, da glasam par dana ranije.
3. Škotska večeras je duboka podeljena zemlja, ali demokratija je ovde demokratija. Velika Britanija je kolevka demokratije i ljudskih prava, tako da pričati o mućkama sa glasačkim listićima je sumanuto bez obzira na rezultat.
4. U Glazgovu je gkasalo preko 350 hiljada ljudi, tek su izbrojali 2/32 od ukupnog broja glasova. Sada je 2.23 ujutro. Do 6 ujutro sve je još moguće.

Cico

pre 9 godina

Kako je ovo po ko zna koji put da Skoti izlaze na referendum, mislim da ce za nekoliko godina opet, bez obzira na rezultate od danas. Hocu reci ako izglasaju neovisnost za par godina ponovo ce raspisat referendum ali o vracanju drzave u Veliku Britaniju, i tako u nedogled.

Rale

pre 9 godina

Gospode Bože, kako se ne umorite od tih teorija zavere?! Čuj, namešten referendum?! Komentari koji se svakodnevno objavljuju na ovom sajtu najbolje govore kako je i zašto Vučić postao gospodar Srbije. Sve Srbi znaju i svaku su zaveru raskrinkali, ali zato nemaju tri zuba u glavi i glasaju za naprednjake.

Zoran

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

To samo znaci da je Skotska MNOGO podeljena i da ce biti incidenata. Citaj i patriotske srpske listove da bi znao sta se tacno desava sada u Britaniji, jer oni cekaju kao zapeta puska da sve sto ne valja objave.

To ti je kao sto patriotski listovei zapada cekali svaku srpsku rec d aje okrenu u svoju korist. Znas kad? Znas.

andreas kisser

pre 9 godina

(Moguca namestaljka - prvi znaci, 19. septembar 2014 02:21)

hahahah, pa ovo je neverovatno neznanje i komentarisanje stvari o kojima se nema blage veze :-) NE POSTOJE glasovi iz dijaspore, jer pravo glasa imaju samo stanovnici skotske! znaci son koneri i endi mari nisu imali pravo glasa niti su mogli da glasaju, jer jedan zivi u americi, drugi u sareju kod londona. glasovi postom su glasovi ljudi koji su bolesni, nepokretni, ili su na danasnji dan poslovno bili odsutni iz svoje jedninice pa su se ranije prijavili da glasaju postom. ajde ti prijatelju lepo meni uzmi engleski recnik u ruke jer ocigledno ne razumes sta si procitao. i ljudi ne lozite se na gluposti o namestenom rezultatu. da li smo mi mogli da namestimo rezultat glasanja u crnoj gori? naravno ne! zar zaista misliste da su skoti toliko glupi i nesposbni da dopuste da im cia, mi5, papa, masoni i ostali nameste referendum??? pritom referendum oraganizuje skotska vlada, dakle jedini koji bi hipoteticki mogli da pokusaju malverzaciju su oni koji su najveci pobornici nezavisnosti. ukljucite malo mozak majku mu. i ne lozite se bez potrebe, jer je po svemu sudeci na pomolu katastrofa 'yes' kampanje, buduci da je izlaznost u glavnim gradovima-bazama pokreta za nezavisnost, glazgovu i dandiju, razocaravajuca u odnosu na presek skotske.

Sena

pre 9 godina

Nece ih pustiti, Englezi su opasna sorta, sta je naroda izginulo zbog njih sirom sveta! Skoti su na, moju zalost, preslabi da se odupru na bilo koji nacin, ovi ce ih pokrasti, kupiti, zaplasiti, sve sto treba, sve tiho, polako, nevidljivo, demokratski :-D

Neizvesnost do kraja

pre 9 godina

Glazgov 54-46 za otcepljenje. :)

Ovo je 600 hiljada stanovnika i jednak je oko 80% svih koji su zasad protiv. Sad bi trebalo da je negde 50:50. Od Edinburga zavisi. To je drugi grad po velicini, ima oko pola miliona. Ko tu pobedi taj je 90% pobedio. Glazgov i Edinburg su kljucni. Imajuci u vidu rezultat iz Glazgova, vrlo verovatno i Edinburg sledi. Ocigledno ljudi iz vecih mesta, su vise zainteresovani da sami odlucuju o sebi, dok iz manjih, vise vole kad postoji neka kapa iznad svih, da im ne bi ovi iz vecih mesta krojili kapu. Ima tu tih trvenja medjusobno. Videcemo.

Nikola, Skoti su kukavice i siherasi

pre 9 godina

Ne znam zasto su Skoti pristali na klauzulu, da Skoti u dijaspori (oko milion ljudi), ne smeju da glasaju na referendumu? Taj milion bi verovatno bio presudan za otcepljenje. Nema veze, sledeci put. Skoti su se ovog puta "odlucili" za "sigurne" penzije.

AverageJoe

pre 9 godina

Ma ne bre referendum je namesten od strane porodice Rotšild,od iluminati i masona,a ima tu i jevrejskog uticaja.Nema sta kakvi god rezultati bili (znao sam da ce skotska ostati) uvek ce se naci ljudi koji traze neke teorije zavere.Ponekad je stvarno deprimirajuce kada shvatis sa kim zivis u istoj drzavi,strasno.

A sto se Skotske tice ocekivano.Sto bi se pa otcepljivali,oni za razliku od nas balkanaca nisu divljaci i ne sanjaju o velikoj Albaniji/Hrvatskoj/Srbiji,vec gledaju svoj interes.Sta bi se odvajali kad ionako su dosta dobili tako sto su deo UK.Da budemo iskreni i jasni,da nije bilo njih u UK glas skotske se nikad ne bi cuo,ovako kao jedna drzava imaju pravo veta,nuklearno naoruzanje imaju kolonije(skotska nikad nije imala kolonije iako je htela) dok sa druge strane imaju siroku autonomiju kojom cuvaju svoj nacionalni ponos.
Dakle,u UK imaju i nacionalni ponos i status sile u svetu
Kao nezavisni nemaju ni kolonije ni status sile ni pravo veta,postaju samo jedna mala nebitna drzava.

Kamo srece da smo i mi ovako,sad smo se rascapkali na male drzavice i nemamo ugled u svetu kakav smo imali.

zedes.o

pre 9 godina

Do pre koju godinu u "našem" narodu je reč "separatist" bila sinonim za zlo, za samog đavola, juče bi 97% glasalo za škotske separatiste, mada škote i engleze "vole" otprilike podhednako mnogo, nego su se nadali makar nemirima ako baš ne može rat..bitno je da neko strada, neka tuđa nesreća, to je ono što voli "naš" narod, to je ono zbog čega su tito, milošević, šešelj, koštunica, vučić, svi imali po 97% a Zoran Đinđić zauvek 3% glasova..

Zemun

pre 9 godina

Koliko moze da se prati na twitteru,ljudi iz Skotske govore kako je doslo do masovnih prevara i da su vracani sa birackih mesta uz recenicu da su vec glasali. BBC je objavio snimak sa mesta gde je prebrojavanje zavrseno,a na stolu gde su se nalazli paketi sa "NO" odgovorom bilo je nekoliko sa "YES". Pratite Twitter sa hashtag-oma #indyref :)

Milan

pre 9 godina

Nije sustina da li ce se odvojiti ili ne. Sustina je u duplim standardima.Jednima se priznaje legitimno pravo na referendum drugima ne.Pojedini kao Kosovo nisu ni imali referendum a postali nezavisni.To je za mene pravo pitanje.Zasto moze kotska a ne moze Katalonija ili neka druga regija.Ne spominjem namjerno moju Republiku Srpsku,jer ako se DejtON dirne, nece je ni biti.

SkyDriver

pre 9 godina

Ostaju Skotlandjani u UK, a jel znate zasto ? Zato sto skotska izvozi 60% svojih stvari jel znate gde ? U Englesku, 37% viskija izveze u EU. A jel znate sta znaci proglasenje nezavisnosti ? Izlazak iz EU, samim tim carina na skotske proizvode, samim tim gubitak trzista, pa onda kao rezultat toga imate gubitak radnih mesta. Nije Skotlandjanin lud, kao mi balkanci kad smo rasturali Jugoslaviju.

klosar72

pre 9 godina

Jok, trebalo je da se odcepe jer je ovdašnjim vaskolikim srBskim patrijotama takav ćef?

Džaba ste im objašnjavali kako ih Englezi kolju već 300 godina, izgleda da Škoti to znaju bolje od vas.

Zoran

pre 9 godina

A zašto se bune Škoti? Imaju visok standard 55.000$ per kapita, ekonomiju tešku 250 milijardi $, jako razvijena zemlja u okviru VB.
(SNS BOT BR.458, 19. septembar 2014 01:42)

Imaju visok standard kad ti gledas svoju platu. A on kad bi gledao tvoju platu i bio srecan, za 10 godina bi je stvarno i imao. Nego on gleda uvek vise. A ima i naftu.

po svim frontovima

pre 9 godina

Bez obzira na rezultat, nikada vise nece biti isto. Ova lavina se preliva izvan granica V. Britanije, pa cak i Evrope. A ni izmedju Skotske i Engleske vise nece biti kao pre. Mozete misliti razocarenja ako Englezi ne ispune obecanja. A njih ce traziti Vels...

Stefan

pre 9 godina

Polako ljudi, prebrojana su tek 4 okruga, sa relativno malim brojem glasača, kad je prebrojan peti, podrška ostanku se smanjila za čak 3%. Edinburg, Glazgov, Severni i Južni Lankašir imaju najviše glasača, kako oni budu glasali tako će biti na kraju.

Siniša

pre 9 godina

Prijatelj iz Glazgova mi se javio. Kaze tamo vec slave na ulicama pobedu ovih za nezavisnost. Zasto niko na cnn, bbc, i ostalim nato medijima to ne objavljuje???
(Medijska blokada, 19. septembar 2014 02:26)

Zato sto tvoj prijatelj ne razume engleski, a izgleda ni ko slavi.i.

Kušlić

pre 9 godina

Zapanjujuća količina neznanja,besmislenih komentara,zluradih nadanja o raspadu..čuvenih srpskih teorija zavere...Zaista,više 'bisera' ima,možda najveći od lika 'stiže objašnjenje' ..Imam utisak da većina,da nema kladionica i fudbala, ne bi ni znala za većinu evropskih država...Mislim da ne poznajete ni istorijsku,ni ekonomsku,ni geografsku dimenziju Ujedinjenog Kraljevstva...Vratite se u vaše Batajnice,Bele i Zelene palanke,brda i doline i počistite malo krš,lom i đubre oko okućnica,zgrada i po parkovima..bilo bi to korisnije upotrebljeno vreme.

Zuz

pre 9 godina

1. Da li mislite da bi englezi dali referendum da su znali da ce ishod biti drugaciji... 2. Sad svaki region, grad, pokrajina u evropi moze da zaboravi na autonominu u narednih 10godina. Tacka, kraj

JA

pre 9 godina

Vidim neki se izruguju Britanskoj kraljici, kao ode Skotska, cao kraljice, a neznate da Britansku kraljicu kao svoju smatra narod u 30-tak drzava, medju vecim zemljama je sigurno Kanada i ako se ne varam Australija. Tako sta god bude sa Skotskom, Skoti ce svakako i dalje istu kraljicu smatrati svojom.

Neznalica

pre 9 godina

drug@

Kakvi bre crni glasovi iz dijaspore? Pa Endi Marej, koji je za otcepljenje, ne može da glasa. Kakvih crnih 700.000 glasova iz dijaspore? Nisi morao ni da pomno pratiš kampanju za ovaj referendum pa da bar saznaš da glasaju samo oni koji žive u Škotskoj. O čemu ti uopšte pričaš?

Prosta je istina da su Škoti na krajnje fer održanom referendumu odlučili da ostanu u Uniji. I to je to. Još jedna lekcija iz demokratije sa Ostrva.

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB (i u svim ostalim sportovima)? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, pa se tada javite da komentarisemo. britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s.ako meni ne verujes: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2753472/All-Brits-Scotland-Scottish-citizens-Salmond-gets-independence-WON-T-UK-passports.html

Nemanja

pre 9 godina

Haha, smešno mi je čitati koliko vecina komentatora navija za samostalnost Škotske, a siguran sam da ista ta vecina s prezirom gleda na Slovence i Hrvate šta su hteli van iz Jugoslavije, a od pre par godina i na Crnu Goru.

Lično ne vidim šta bi Škotska dobila izvan GB, ovaj val usitnjavanja zemalja je totalno bezveze i za obične ljude ne znači ništa...

James Bondovic

pre 9 godina

Pa nisu oni bas toliko nerazumni da rasture najvecu svetsku imperiju i jednu od trenutno 10tak najbojih drzava za zivot svih ljudi u svakom pogledu.
To bi bas bilo, sto se kaze, traziti leba preko pogace.
Pametne nacije se objedinjuju i udruzuju, a nikako ne rasturaju, bez preke potrebe.

Tatjana

pre 9 godina

Secam se kad sam prvi put kao dete gledala Hrabro srce, kako sam se samo nalozila. A onda sam uzela knjigu iz istorije i procitala par stvari o Vilijamu Volisu. Gle cuda, nije sve bilo kao na filmu. Isto preporucujem svima koji se ovde loze na Mela Gibsona.

Ne volim zimu

pre 9 godina

Sada ce Srbi da se razocaraju i da kazu da je sve namesteno, znate vec ko- Masoni, Vatikan, CIA, Iluminati i ostali kao i u nasem slucaju

Чаки

pre 9 godina

Тако размишљају озбиљни народи који сматрају да је у заједници боље и сигурније , за разлику од балканаца које су ти исти који се боре да остану у заједници поцепали и свели на мала племена.Најбољи пример је Црна Гора која уместо да остане у великој држави изабрала да буде једва видљива на карти( али овде политичари воде политику за лични интерес а не за народ)

Cofi

pre 9 godina

Pametni ljudi (mada bi ja voleo da je drugacije) gledaju buducnost ,stara izreka kaze:gazde sabiraju a sirotinja se deli, kao sto je ovde slucaj. Gazde ce uvek biti gazde a banane uvek banane. Skakali su veselili se ovde na razbijanju drzave i drzavne zajednice a kod velikih to ne prolazi nisu ludi. Taman kad se narod ujedini pojave se neki da nas vrate nazad 1000 godina.

eeee

pre 9 godina

Škotska je bila država dok silom nije nastala tvorevina zvana Velika Britanija u kojoj su Englezi bili i ostali gospodari.
(Igor, 19. septembar 2014 03:57)

Skotska je svojevoljno, bez ikakve sile usla u uniju sa Britanijom. Stavise, u tom trenutku se nalazila na ivici bankrota tako da su ih Englezi zapravo izvadili iz... septicke jame. Englezi u toj uniji nisu gospodari jer Skoti u Velikoj Britaniji imaju vecu slobodu nego sto je mi Srbi imamo u nasoj nezavisnoj drzavi. Skotskom vlada skotski parlament ciji su clanovi iskljucivo Skoti i cije clanove biraju iskljucivo Skoti. Sa druge strane, Engleskom vlada parlament Velike Britanije ciji su clanovi i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci, i za cije clanove glasaju i Englezi, i Skoti, i Velsani, i Irci. Zahvaljujuci Barnetovoj formuli na osnovu koje se odredjuje sledovanje svakoj clanici iz zajednickog budzeta, Skotska dobija vise novca po stanovniku nego Engleska. Zbog takve raspodele finansijskih sredstava Skoti imaju mnogo bolju zdravstvenu i socijalnu zastitu od Engleza i besplatne su im mnoge usluge koje Englezi placaju.

Da ne nabrajam dalje - Englezi i Skoti se medjusobno ne smatraju neprijateljima i, kao sto uostalom mozes i da vidis na osnovu rezultata referenduma, Skoti su srecni unutar Velike Britanije.

eeee

pre 9 godina

Referendum je dozvoljen zato što se znalo da će se izglasati ne.
Baš će neko ko upravlja celim svetom dozvoliti da se sranja dešavaju u njihovom dvorištu
(jagodic, 19. septembar 2014 03:16)

Skotima je pravo na referendum zagarantovano ustavom Velike Britanije tako da im ne treba nicija dozvola jer referendum niko ne moze da im zabrani. Referendum se sada ne odrzava prvi put, a sigurno nije ni poslednji.

Zoran

pre 9 godina

Ako neko ovde misli da je zavera, a Skoti se ne bune, pa izvinite, ovce i sluze da se sisaju. Hoces da mu ja iz Amerike ili ti iz Srbije trazimo pravdu i bunimo se? Pa nisam lud. Ako tebi dobro, meni jos bolje.

Zoran

pre 9 godina

Ljudi, shvatite. Kosovo, ne može. Škotska može. Republika Srpska može. Katalonija ne može. Tajvan ne može. I ne može bilo koja regija koja se istripovala da može samostalno da radi, ali Škotska nije regija. Nije manjina. Ja ne znam za čoveka da ne priznaje Škote kao narod. I kakve to veze ima sa KOsovom, ili Katalonijom?
Mogu sve da nam oduzmu, ali nikada neće..
A FREEDOOM!
(Bobi, 19. septembar 2014 03:57)

Pa kako onda nastaju nacije? Jednom nastale i vise ne moze? Nece da moze. Mogu i sada da nastaju nacije. Ili ti nisi pristalice Darvinove teroije evolucije, pa nema razvoja danas ni mutacija, vec je to bilo davno i nikad vise.

Ko hoce drzavu, MOZE. Referendum pa izvoli. To je ako cemo posteno, ako cemo ko je jaci, onda je druga prica.

alex

pre 9 godina

Najjači su ovi koji kažu "ćao kraljice". Haha. Kakve neznalice. Pa čak i ako se Škotska osamostali, kraljica Elizabeta i dalje ostaje njihova kraljica, jer je ona, između ostalog, Škotska kraljica. Elizabeta je takođe kraljica Australije, Kanade, Pakistana i još mnogih zemalja koje je priznaju kao svoju kraljicu. Ne vidim zašto bi se Škoti odrekli svoje kraljice, to uopšte nije pitanje ovog referenduma.

Louigi

pre 9 godina

Zabole me i za skotsku i za englesku imam svojih problema, samo u londonu ima svega osim engleza, za 20tak godina arapi , indijci i druge azijske i africke manjine ce traziti londonsku nezavisnost.

Milan S.

pre 9 godina

Od Engleza i Škota može nešto i da se nauči. Tamo gde postoji dovoljno razuma da se dopusti mogućnost izjašnjavanja o samostalnosti, postoji i dovoljno razuma da se ponuđena mogućnost odbije.

Alexandar

pre 9 godina

Ja ne znam da li je iko ozbiljan ocekivao drugaciji rezultat. Znam da ima mnogo onih koji razmisljaju po sistemu "sto je babi milo to joj se i snilo", ali treba biti realan. Od eventualnog odvajanja od VB nema nista, jer vecina naroda tako zeli, a tako su i rekli na referendumu.

vn

pre 9 godina

@Dule27

Ovo nisu nezvanični rezultati, već zvanični, oni koji kod nas stignu tek sutradan. Izlazne ankete prave se tako što znaš kako da napraviš presek biračkog tela, pa sa raznih mesta širom zemlje pokupiš 1000-2000 glasova i na osnovu toga, ako si dobro napravio uzorak, možeš da gađaš vrlo precizno konačan rezultat. Kad su u UK izbori, izlazne ankete (tj. nezvanični rezultati) ne stignu posle sat - sat i po kao ovde, nego u roku od 5 minuta.

Tamo čak postoje biračke jedinice gde 30 hiljada glasova prebroje za manje od sat vremena (ja kad sam radio to u Srbiji trebalo nam je isto vreme za biračko mesto sa 1000 glasova), to prati TV i sve je potpuno otvoreno.

Za ovu situaciju su rekli da neće da prave izlazne ankete, jer postoje samo dve opcije i tesno je, nego idu odmah da broje. Oni će do zore prebrojati sva tri i po miliona glasova, koliko će ih biti i objaviti konačne rezultate. Kod nas je pravilo da se konačni rezultati objave tek u četvrtak.

@Cico

Ovo im je prvi referndum o nezavisnosti u istoriji.

andreas kisser

pre 9 godina

(Civil Servant, 19. septembar 2014 04:22)

mislim da me niste razumeli. potpno se slazem sa vama: ne postoje odvojena skotka i engleska drzavljanstva, vec samo jedno - britansko. osoba kojoj sam uzvratio na repliku, a koja se potpisala sa 'stize objasnjenje' ocigledno ne zna razliku izmedju pojmova narod i nacija. a upravo stoga, buduci da ne postoji skotsko drzavljanstvo, na ovom referendumu su pravo glasa mogle imati samo osobe sa stalnim prebivalistem u skotskoj, ne i etnicki skoti koji zive van skotske, u engleskoj, velsu i sev. irskoj. srdacan pozdrav vama i nadam se da ce vam ipak biti bolje u zajednickoj drzavi (ja zivim nesto juznije :-))

Sta to bi

pre 9 godina

Opa. Sta to bi. Pocelo 60-40, sad vec skoro 46-54. Naglo se smanjuje. Svih pet mesta su manja. Gledam ove tabele, jos nijedno od vecih mesta nije obradjeno. Ovih svih pet ukupno verovatnone cini ni 3% glasackog tela. Ima 32 ukupno. Ovo je tek 5 i to najmanjih od 32. Znaci 27, medju kojima sva najveca gde se lomi, tek predstoje. Polako... kako su se zaleteli ovih protivnici da slave. Pa ovo je tek pocelo. Sve je apsolutno otvoreno. :)

Glavno ce biti kad se stigne do ovih mesta preko 100 hiljada. Sve dosad je znatno ispod. Glazgov ce biti bitan. Verovatno najbitniji. Polako golupcici. Nisu Skoti jos rekli svoje. Tek ce. Sacekajmo da se sva mesta obrade, jer ovi ocigledno ne rade po uzorku, vec idu linearno od mesta do mesta. Nije kao kod nas, da se uzima uzorak pa imas predstavu. Ti imas gradove npr. u kojima je SNS ovojio ispod 20%, a ukupno 50%. Pojedinacna mesta nisu nikakav reper. Bitan je uzorak sa svih. Ovde toga jos uvek nema. Idu mesto po mesto, pocevsi od najmanjih gde par desetina glasova potpuno izmene sliku u neciju korist. Tako da, samo polako. Tek cemo da vidimo.

sasa

pre 9 godina

Na svu srecu ovo nisu drzave Balkana. Razumeo bi Skote pre 100 godina ali sada je Suludo se odvajati kada kapital fabrike, naftna polja, skole, fakulteti su u vlasnistvu ko zna koga. To su samo ludi Balkanci hteli da se odvajaju da bi se onda ujedinili u okviru EU.

andreas kisser

pre 9 godina

(Stize objasnjenje, 19. septembar 2014 03:56)

od gomile bespotrebni podataka koje si ispisao a koje ja jako dobro znam, pogresio si i to katastrofalno u onome sto je poenta - ne postoji skotsko drzavljanstvo, niti su skoti politicka nacija jer nemaju samostalnu drzavu. nacija (narod koji je ostvario drzavnost) su samo britanci! a to znaci da skoti koji zive juzno od reke tvid, bez obzira da li su etnicki skoti i cak iako su rodjeni u skotakoj, NEMAJU pravo glasa u skotskoj! takvih je u osttaku VB otp 800.000!!! tako da proveri malo bolje stvari koje tvrdis pre nego sto ih javno izneses. takodje, sledeci put se drzi teme jer nema potrebe da mi objanjavas istoriju skotske, engleske i njihove unije koju, buduci da zivim u britaniji i prirodom svog posla jako dobro znam politicku istoriju i sadasnjost ove drzave, poznajem verovatno bolje od tebe. jel su ti sada neke stvari jasnije? ako nisu, procitaj par prvih redova ovog clanka: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2759367/Scottish-independence-referendum-The-everyday-things-change-forever-Scotland-votes-Yes.html

Vlajko

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.

Zmago

pre 9 godina

Tacno je, Skoti ostaju u V.Britaniji, ali onih 45% koji su glasali za izlazak i dalje imaju to misljenje, a to je skoro polovina onih koji su glasali. To valjda govori koliko je zemlja podeljena. Isto kao i Srbija. oko 25% gradjana je za aktuelnu vlast, a ostali nisu ili apstiniraju. Toliko o vecini...

bla bla

pre 9 godina

Vecini skota ne smeta unija, dobro zive, imaju veeeeeliku autonomiju, ali se uvek pojave neki nacionalisti koji "podgreju" narod i takvih ce uvek biti. A sto se tice regularnosti izbora, videcete da ce pristalice samostalnosti kulturno cestitati protivniku i da nece biti reci o nekakvoj neregularnosti(sta je sa dzakovima u kojima su glasacki listici :) ). Pozdrav

My 2 cents

pre 9 godina

"nebitno. kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta."

Fudbalski savezi Skotske i Velsa pristupili su FIFA 35 godina pre osnivanja UN i 5 godina pre osnivanja Drustva naroda.

Skotska, Engleska i Vels su zemlje, ali nisu drzave. Drzava je samo Ujedinjeno Kraljevstvo (Velike Britanije i S. Irske). VB je nastala spajanjem kraljevina Engleske i Skotske u jednu/jedinstvenu kraljevinu i odluke o tome su odvojeno doneli parlamenti te dve drzave u formi zakona (1706/1707). Skote - to jest njihove lordove - niko nije terao na silu; Skotska je sama bankrotirala zbog ulaganja u propali pokusaj stvaranja kolonije u Panami, a ujedinjenjem sa Engleskom se resila svih tih dugova i dobila pristup vecem trzistu i svim engleskim kolonijama po svetu.

Od ujedinenja ni Engleska ni Skotska (a narocito ne Vels, koji je i do tada u pravnom smislu bio deo Engleske) vise nisu suverene drzave, suverenitet je prenet na VB. Skotska je zadrzala jedino svoj sudski sistem. Na slican nacin 1800. godine dolazi do spajanja VB i Irske i stvaranja nove drzave U.K.

Odvojeni parlamenti u Skotskoj i Velsu postoje tek 15 godina i imaju vrlo ogranicene nadleznosti. Da je kojim slucajem referendum prosao, a izgleda da nece, proces odvajanja Skotske i stvaranja drzavnih institucija bio bi dugacak i komplikovan, mnogo komplikovaniji nego u slucaju izlaza neke drzave iz EU.

Civil Servant

pre 9 godina

Andreas Kisser, slažem se s vašim pojašnjenjima za neupućene u Srbiji. Ne slažem se sa činjenicom da su državljanstva Škotske i Engleske odvojena i da ne postoji državljanstvo Velike Britanije. Ako ste Britanac (znači imate državljanstvo Velike Britanije), otvorite vaš pasoš i vidite šta u njemu jasno piše. British! Još uvek vam ne piše u pasošu Scottish, ne piše Welsh i ne piše English. Ono jeste da možete da se izjasnite kao Škot, Velšanin ili Englez, ali ako ste "mešanac" kao ja, kažete da ste Britanac. Možete da se ponašate kao Endi Mari, kada gubi onda je Britanac, kada pobeđuje onda je Škot.

plavi andjelak

pre 9 godina

(Dule27, 19. septembar 2014 03:36)
Care, zar nisi pomislio da njima treba vise vremena jer pazljivo broje glasove za razliku od nasih? Koja zemlja, Srbija ili Skotska/VB, ima duzu istoriju i vece iskustvo oko muljanja sa izborima?

Zoran

pre 9 godina

http://www.theguardian.com/politics/scottish-independence-blog/live/2014/sep/18/scottish-referendum-results-live-coverage-of-the-independence-vote

.,

pre 9 godina

Druze Muamua, da li ti je poznat pojam parlamentarne monarhije? Znaci postoji kralj koji nasledjuje, ali i Parlament biran od strane naroda. Naravno, na pocetku, u 13. veku nije ceo narod birao Parlament, ali se vremenom sirio krug ljudi koji imaju pravo glasa. I protekom vremena, engleski parlament je sirio svoju moc na racun kralja i time stigao do danasnje uloge. Tako da je VB svakako kolevka moderne demokratije.

P.S. Nemoj spominjati staru Grcku, to su bili sami poceci buduci da ogroman broj ljudi nije ni smatran ljudima, a kamoli da su imali pravo glasa.

Stefan

pre 9 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mimi, 19. septembar 2014 06:36)


Šefe, u Ujedinjenom Kraljevstvu ima 4 države, to su Engleska,Škotska,Vels i Severna Irska. U Velikoj Britaniji ima 3 države, Engleska, Škotska i Vels. To je ono što mi zovemo ‚‚Ostrvo‚‚.

micifu

pre 9 godina

pratim ovu temu vec godinu dana.svi koji sumnjaju u regularnost i neke price koje pricaju,pricaju o nasoj zemlji a ne o o onome sto se tamo desava.samo toliko

FR

pre 9 godina

@drug - "kako skotska fudbalska reprezentacija nastupa odvojeno ako nije drzava? ili vels? ne pricaj kojesta. u fudbalu se na reprezentativnom planu takmice samo drzave, priznate od FIFE, priznanje od FIFE ne mogu dobiti bez prethodnog priznanja UN. itd. da ne objasnjavam nasiroko je."
--------------------------------------
'Ajde sto su ljudi zapenili o temi koja ih se ne dotice, srbadija je smesna po obicaju, al' 'ajde "drug" da ipak ti objasnis, iako je nasiroko. Kakvo priznanje UN? Znas li da Svajcarska nije do 2002 bila clan UN, a itekako je bila clan FIFA? A, recimo, Farska Ostrva? Niti su suverena drzava, niti su clan UN (i ne mogu to biti)? Gibraltar udje u UEFU, itd. Man'te se tema koje ne razumete.

Zona

pre 9 godina

Kao što rekoh pre dve nedelje, Škoti samo trguju i ostaće u GB. A tih dana je ovde prštalo od komentara praznoglavih neznalica koji ništa o ničemu ne znaju, al zato mrze sve što je racionalnost, pamet, razum, logika i istina , a sve prizivajući neke destruktivne scenarije i ludila kojekakva.

naravoucenije

pre 9 godina

Ono sto je najznacajnije je da niko nije nazvan izdajicom. Niko nije uboden ili isprebijan. Nikome kasikara nije bacena u dvoriste.

andreas kisser

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

druze, moje poslednje javljanje za veceras: jedini razlog zbog cega u fudbalu i ragbiju eng, sko, vels i sev. irska (ranije pre 1922 irska sa alsterom) nastupaju kao zasebne reprezentacije je istorijske prirode - u pitanju su prvobitni fudbalski savezi jos pre nego sto je fudbal postao globalni fenomen. iskljucivo tradicija i nista vise! jesi li se zapitao zbog cega na olimpijskim igrama u fudbalu nastupa selekcija VB? zbog toga sto na olimijadama nastupaju samo nacionalne drzave, sto skotska ili engleska nisu! ajde se lepo ti, 'stize objasnjenje' i slicni prvo malo obavestite, ako vec na policama nemate relevantnu literaturu, onda na googlu o istoriji fudbalske igre i prvih saveza, pa zatim sta je to nacija, sta znaci drzavljanstvo, strukturu unije iz 1707, istoriju politickog odnosa skotske i engleske pre zakona o devoluciji 1998, po kom osnovu se sada odrzava uopste referendum i slicno, ok? britanija nije cak ni federacija - to su neki novi glasovi koji se sada cuju, pre svih od gordona brauna i to bi bio pozitivan razvoj - ali ponavljam, nije CAK ni federacija. jel mozemo da ostavimo ovo sada po strani, jer pratim uzivo rezultate na ITV gde 'ne' kampanja razbija i poslednje iluzije alexa salmonda i kompanije. pozzz
p.s. ako meni ne verujes: http://www.scottishconstitutionalfutures.org/OpinionandAnalysis/ViewBlogPost/tabid/1767/articleType/ArticleView/articleId/4004/Nick-Barber-After-the-Vote-the-Citizenship-Question.aspx

Civil Servant

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Nemaš pojma sa životom. Moj posao je zakon i izbori.
1. Dijaspora ne glasa.
2. Ne glasaju čak ni Škoti koji žive u Engleskoj i Velsu.
3. Glasaju samo ljudi koje žive u Škotskoj bez obzira na njihovo poreklo.
4. Brkaš babe i žabe. Velika Britanija je država sa zastavom zvanom Junion Džek i na Olimpijskim Igrama se svi bore pod zastavom Velike Britanije i pevaju himnu God Save the Queen (iako je ista himna Engleske).
6. Fudbal i ragbi su druga priča. Zato se ova zemlja i zove Velika Britanija jer je u njoj sve moguće, pa tako Severna Irska koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske na fudbalskim i ragbi internacionalnim turnirima igra pod zastavom Irske (južne Irske koja nema nikakve veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom ili Velikom Britanijom), dok Vels, Engleska i Škotska nastupaju kao zasebne reprezentacije s tim da sve i jedan član ove tri nacije ima isti pasoš i isto državlhanstvo Velike Britanije.
THE END

my way

pre 9 godina

Da se ne zaboravi da je Alek Samon osudjivao NATO bombardovanje Jugoslavije i javno se suprostavio Toniju Bleru zbog cega je postao omrazen politicar u Velikoj Britaniji.
(Vlajko, 19. septembar 2014 07:11)

Dzaba krecis prijatelju, retardi autosovinisticki umislili da imaju necemu da se raduju. Nema to ni znanja, ni mozga, ni morala, ali isto po onoj "ko o cemu..." prosipa. Kazu neki, primitivni Srbi navijali za nezavisnost Skotske i zato im je tako kako im je, sta god to znacilo. Nego, bas ti "civilizovani" Englezi su se mnogo mesali u desavanja ovde i na svaki moguci nacin na kraju podrzali raspad Jugoslavije i Srbije i to krvav, a ne miran kakav bi bio kod njih, pa kako je to onda njima mnogo dobro i sjajni su i bajni? Da li je iko od Srba pre ove "zasluzene" sudbine prizeljkivao raspad Britanije? I to, kad kazem prizeljkivao raspad, mislim na samo i iskljucivo odluku Skota koji su Srbima u Britaniji najveci prijatelji kroz istoriju i granice koje bi samom narodu Britanije vise odgovarale. Nisu tako odlucili i dobro, kakve to veze ima sa nama i kako je to nas poraz? Samo u ogranicenim glavicama srbomrzaca od kojih logiku, znanje, objektivnu, hronoloski poredjanu sliku dogadjaja, istinitu i smislenu, nije moguce ocekivati. Srbe, gospodo, ovde gde jesu nije dovelo cinjenje zla drugima, vec naprotiv, jugoslovenske zablude i davanje, a necuvanje svoga. Malo ste istinu o tome ko je, kako i zasto prosao izvrnuli za 180.

eeee

pre 9 godina

(Drug, 19. septembar 2014 04:46)

Neverovatno koliko si neupucen i kakve gluposti pises, a koliko si ubedjen da si u pravu. Velika Britanija JESTE drzava, zove se Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Isto kao sto su i Sjedinjene americke drzave - DRZAVA. To sto zasebne clanice imaju izuzetno veliku autonomiju ne znaci da VB nije drzava. Skotsku niko nije prisilio da udje u Uniju sa Engleskom, usla je svojevoljno. Zastava Velike Britanije (Junion Dzek) je kombinacija zastava Engleske, Skotske i Severne Irske zbog toga sto su sve tri svojevoljno usle u zajednicu, dok je zastava Velsa izostavljena zato sto je Vels bio osvojen.

Referendum se odrzava sada zato sto su SKOTI hteli da se odrzi sada. U trenutku kada je raspisan, DVE TRECINE Skota je bilo protiv nezavisnosti, i zbog toga je skotska vlast trazila da se referndum zakaze sto kasnije da bi imali vremena da vode kampanju za nezavisnost. Englezi su hteli da referendum bude ranije jer je u tom trenutku ogromna vecina Skota bila protiv nezavisnosti, ali su popustili zbog toga sto SKOTI odlucuju kada ce biti referendum. A ovo cak i nije prvi referendum.

.,

pre 9 godina

Dva coveka koji zive u VB mu kazu, potvrde linkom cinjenicu, Son Koneri i Marej kazu da im je zao sto ne mogu da glasaju, i on i dalje tvrdoglavo zastupa neki stav o nekim brodovima koji je ko zna gde cuo...

Drale

pre 9 godina

U suštini očekivan rezultat. "Nacionalisti" ostvarili uspeh u Dandiju i Glazgovu, ali potučeni u Edinburgu i Aberdinu, to jest u 28 od 32 izborne jedinice. Baš kao što su skoro sve ankete i predvidele.
Bez obzira na poraz "nacionalista", Velika Britanija nikada više neće biti ista jer nije moguće ignorisati blizu dva miliona nezadovoljnih Škota. Sledi novo redefinisanje odnosa i dodela većih ovlašćenja Škotskoj. Izlaznost za anale, osim u Glazgovu koji je nešto podbacio u odnosu na ostatak zemlje.