Četvrtak, 11.09.2014.

14:10

"Vučić sprečio otcepljenje Srpske"

Član berlinskog Saveta za politiku demokratizacije rekao je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić sprečio otcepljenje Republike Srpske.

Izvor: Tanjug

"Vuèiæ spreèio otcepljenje Srpske" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

223 Komentari

Sortiraj po:

Duh vremena

pre 9 godina

Dodik treba da prestane da unosi nemir u region i da posle svakog dobrog poteza Beograda izazvia razdvajanje,Beograd mora da mu objasni da je politika Srbije mir i stabilnost i pre svega ekonomska saradnja u regionu.

samsonidalila

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Mladene možda si delimično u pravu ali isto tako mislim da shvataš da bi takva odluka ako bi do nje došla u ovom trenutku bila ravna katastrofi i za Srpski narod i sa ove i sa one strane Drine i da to nije opcija koja je moguća.U nekim drugim geopolitičkim uslovima možda se i to desi, do tada ostaje da se poštujemo i da kako sam kašež i mi sa ove strane volimo svoju braću sa one strane ništa manje od prvog komšije i brata.

stankaFR

pre 9 godina

Jasno je svima -ne trebaju u ovom momentu previranja u regionu jer i nikome nisu u interesu. Ova vlada sa Vučićem kao premijerom je zaista uspela da u više navrata dokaže da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu i ako je uticala na sve ovo što ovde piše, dala je izuzetno dobar savet i od značaja za sve zemlje u okruženju.

tetreb

pre 9 godina

Vučić je pravi državnik koji čuva principe i radi za interese Srbije i potencionalni lider celog regiona dok je Tadić bio maneken wannabe.

Robert RUMA

pre 9 godina

Sigurno je da Srbi u Republici Srpskoj nisu presrećni što žive u BIH, ali Vučić kao odgovoran političar ne može u ovom trenutku da podrži otcepljenje Republike Srpske jer bi to destabilizovalo ceo region, i verovatno u potpunosti zaustavilo proces evrointegracija Srbije, i dovelo do ponovne izolovanosti Srbije, što bi bilo pogubno za srpsku ekonomiju koja je i ovako na staklenim nogama posle 12 godina vodjenja neodgovorne politike DS-a, DSS-a i G17.

novolice

pre 9 godina

namerno nisam želeo da komentarišem ove i slične vesti dok ne stigne odgovor sa druge strane, u ovoj držsvi stalno neko podmeće lažne i neproverene vesti u javnost , sa druge strane novinari nemaju osećaj da rade nešto loše objavljivanjem istih.

Kleopatra

pre 9 godina

Dodik prenagljuje sa svojim planovima i izjavama,pogotovo kada nema podrsku Vucica za to,a po pitanju ovakvih stvari nikada je nece dobiti.Nama u regionu treba mir i napredak.Ovde vise ne sme biti sukoba i zrtava,dosta ih je bilo...

Monokl

pre 9 godina

Ovakve politicke spekulacije nikada nece dozvoliti na ovom prostoru kao ni bilo kakvu mogucnost da se ovde napravi sukob bilo kakvih razmera.Ovaj covek nam cuva mir i pokusava da stvori sansu za buducnost.

Matija Soskic

pre 9 godina

Sve dok Srbija podrzava ovog coveka, ona ne moze da bude "garant mira i stabilnosti u regionu" kako je politicari predstavljaju.

mudro

pre 9 godina

Sve su to gluposti...Rukovodstva Srbije i Srpske nisu niti naivna, niti glupa, da bi napravili nešto za šta su sigurni da u datom trenutku ne može proći. Vučić će sigurno razvijati i insistirati na najbližim odnosima sa Srpskom na svim poljima, a geografsko ujedinjenje sada sigurno nije predmet, što ne znači da jednog dana neće biti.

мртав'ладан

pre 9 godina

Ништа није спречио, јер га нико ништа и не пита.Исправнији наслов би гласио:''Вучић спровео налог о спречавању сепарације Српске''

Silver Surfer

pre 9 godina

Samo nam fali ujedinjenje sa Republikom Srpskom. Da nahrupe oni koji nisu stigli 90-ih izmedju ostalog upravo zahvaljujuci politici koju je tada zastupao Aleksandar Vucic. U Srbiji, a narocito Beogradu, ne moze da se dise od Krajisnika, svih zivih koji su se sjatili iz Bosne i Kosovara. I svi smatraju da imaju neka veca prava, a i nisu u losoj materijalnoj poziciji, zaposleni u javnim preduzecima, rentiraju stanove, zavicaj im je razlog zaposljavanja a ne steucnost. Medjutim, ima i onih koji jos uvek zive po nekakvim kolektivnim centrima i sramotno je sto ova drzava posle skoro 20 godina, uzimajuci u obzir sredstva koja su se izdvajala, nije resila njihovo stambeno pitanje.
Ovo ujedinjenje bilo bi kamen o vratu Srbiji i njenim gradjanima.

pera

pre 9 godina

Premijer Vucic pokazuje izuzetnu zrelost, nasi inostrani partneri su to prepoznali i zato uziva toliko postovanje gde god se pojavi...

Vatromet

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.

nenad rs

pre 9 godina

Дајте људи какво отцепљење овдје се народ бори да преживи а Додика нико озбиљно не доживљава .

dajana

pre 9 godina

Zasto bi verovali Veberu, cela ova prica mi je sumnjiva, ali ako ima istine, onda se dobro zavrsilo, jer nam turbulencije ni u naznaci ne trebaju.

Hedona

pre 9 godina

Aleksandar vučić svakako teži da ispoštuje teritorijani integritet i suverenitet svake države na svetu. Srbija nijednog trenutka neće ići protiv volje svoga naroda preko reke Drine. Aleksandar Vučić nijednog trenutka neće ugroziti bezbednost naroda, RS se neći od BiH ali svet mora da ispoštuje granice međunarodno priznate granice. veber je video da se Aleksandar Vučić potpuno prijateljski ponaša sa svima, ali neće da dozvoli da se ugrožavaju prava naroda.Aleksandar Vučćić teži ka jedinstvu i razvoju celog regiona bivših država SFRJ.

DEXTER

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.
(Vatromet, 11. septembar 2014 21:03)
Jasno je da je Vučić posavetovao da Dodik ne prenagljuje i da vreme radi za Srpski narod i da ne bi valjalo sada odmah pokretati to pitanje.Za par godina ono će biti samo formalno da se ozvaniči,a u praksi će već ranije zaživeti.

blablabla

pre 9 godina

Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Ne, to nije moguce. Prosto, takvo preplavljivanje i davljenje Srbije vasom bosanskom ljubavi nije moguce ponoviti. Jos kad krene umilno ljubavno gugutanje na uvo, "dje's ba, dje ti treba?" ne, to je neponovljivo.

Maркович Драган

pre 9 godina

Треба сачекати да Шкоти заврше посао затим Каталонци па редом Руси па и ми Срби и на краjу краева свакои оно што му припада.

slaviša

pre 9 godina

dodik bi da reši ali ipak dolazi po mišljenje u bgd...toliko o tome čija reč je presudna i dokle god je tako očekujem racionalnost u odlukama

Živorad

pre 9 godina

Pripojiti, odvojiti, zacepiti, odcepiti, na referendum, može i bez referenduma, ima podrške od međunarodne zajednice, međunarodna se zajednica protivi... Dokle ćete bre da zajebavate ovaj narod. Mislite da je ovom narodu do vaše zajebancije. Hoćete da smanjite plate i penzije, povećavate cene energenata, komunalija i čega sve ne. Narod gladan pretura po kontejnerima, a vi se šećkate po belom svetu, sakupljate kojekakva obećanja pa po povratku plasirate narodu i ubeđujete narod - eto dolaze bolji dani i sad šta - eto sreće, ajde da pevamo svi uglas. Bože gospode - oprosti im!

Neko

pre 9 godina

Ma sta premijer ovo ono Srbija je postojala i pre Vucica.Dodik je trebalo to da uradi Bosna je Americi u skroz 2 planu uz pricu smo moglii to resimo.

Daj boze da je tako!

pre 9 godina

Zaista se nadam da je ovo tacno.
Stvarno ne znam zasto bi Srbija treba da prlja ruke da bi Zadrigli sasvim odvojio svoj maleni vilajet, a naravno iskljucivo zato da bi mogao biti jos veci gazda nad jadnim narodom?
Ako mu to treba, neka izvolu podmetnutu svoje zadriglu gu*u, a ne Srbiju, pa sta mu bog da i sreca junacka!!!

Tip

pre 9 godina

Moze li neko shvatiti da bi pokusajem odcepljenja RS od BiH bio prekrsen Dejtonski mirovni sporazum, a to znaci da se istog dana rat nastavlja gdje je stao 95-te. Hrvatska bi kao i tada stala na stranu BiH, NATO clanica, a Srbi u tom ratu nebi imali sta da traze.

Gagi

pre 9 godina

Pokusaj otcepljenja manjeg BH entiteta bi znacio kraj za oba entiteta u Bosni. Vucic to zna, ali Mile Ronhil po svaku cenu zeli da ostane na vlasti, jer kad ode, tek ce da se otkriju njegovi racuni i desetine nekretnina, koje je stekao na necastan nacin, dok se narod davi u bedi i sirotinji!

tomislav

pre 9 godina

za dodika je važno da ne trci pred rudu,s druge strane mirnoca,smirenost koja odlikuje premijera je upravo ona teza da se + i - privlače, tako da nisu takvi ne bi se nikad složili oko takvog osetljivog pitanja

SirOliver

pre 9 godina

Dodik ,pre svega,ne sme da ugrožava poziciju Srbije koja je izgradjena mukotrpnim pregovorima sa Prištinom i Briselom.Dodik mora imati više strpljenja i ne uzimati "zalogaj" koji ne može da "pojede",a time još i da ugrozi poziciju Srbije u Evropi !

MALA DECA

pre 9 godina

Priče za malu decu,zna se da EU,NATO i Nemačka prate svaki korak SRpske i da im je kost u grlu, kakav Dodik i otcepljenje SRpske, kakav VUčić, čista pdometačina i diskreditovanje i Vučića i Dodika na osnovu priče nekog NN lica iz neke NVO ili ko zna čega.

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Prosto ne mogu da poverujerm u ovo sto citam, pre bih voleo da je ovo samo na nivou spekulacija. Nadam se da ce se glave ohladiti, ako je istina to bi izazvalo ponovne sukobe u regionu , zato ako je Milorad Dodik imao bilo kakve namere dobro je da je sprecen u tome, jer sada sigurno nije trenutak za takve stvari.

iva

pre 9 godina

ne smemo se zaletati,želja dodika je želja većine ali nije realna jer ce srbija izgubiti sve ono što je ova vlada mukotrpno stvorila u odnosima sa eu

CaptainObvious

pre 9 godina

Lik za koga niko nije cuo iz NVO za koju niko nije cuo, kaze kako su neki (za koje nikada nije cuo) slucajno naleteli na neku informaciju, ali to je potvrdjeno jer kako on tvrdi svi znaju da je istina.

Zvuci pouzdano!

helen

pre 9 godina

Ovo mi ne izgleda uverljivo.Vucic ne zeli da se mesa u politiku koju vodi Dodik.To je ipak stvar naroda tamo i rukovodstva,na njima samima je da odluce sta zele.

lister

pre 9 godina

naša budućnost je u eu i moramo biti obazrivi jer pitanje da li srpska stvarno ima podršku rusije...kako kaže premijer naša pozicija je jasna u svemu tome i da možemo biti sa svima

Siniša

pre 9 godina

Ko zna kako će izgledati granice u budućnosti Evrope i sveta, ali sada sigurno nije trenutak da se otvara otvara ovo pitanje koje bi u sebe uvuklo čitav Balkan. Primamljivija i realnija je druga opcija koja je i demonstrirana u Berlinu, a koju je Vučić predložio tražeći ulaganja u infrastrukturu i razvoj Balkanskih zemalja. Neka pitanja će prestati sama po sebi kada sve zemlje Balkana budu ušle u EU.

raucher

pre 9 godina

Bosna je imala toliko dušebrižnika da može podneti i jednog dobro ušminkanog radikala i nacionalistu koji se ,tobože, brine za njenu celovitost.

ninočka

pre 9 godina

Vučić je mnogo doprineo novom imidžu Srbije i dokazao da je odličan pregovarač i mudar političar!
Smatram da je ovo čista provokacija

nastasija

pre 9 godina

dodiku svašta pada na pamet,al sreća što pored sebe ima razumnog i pronicljivog političara koji zna da spusti loptu na zemlju kada je to potrebno

Bane

pre 9 godina

Mislim da je ovo jos jedan perfidni pokusaj "medjunarodne zajdnice" da stvori sto je moguce veci razdor izmedju Srbije i R. Srpske.
Prica o tome da je Vucic "sprecio" Dodika da nesto uradi mozda moze da prodje kod najvernijih botova SNS-a ali je stvarno smesna. Dodik je licnost od integriteta ma sta o njemu mislili, dok je Vucic obican bezidejni pajac.
Mogao je da ga "spreci" jedino da mu je "zapretio" da Srbija nece dati podrsku toj nameri ali to bi se u roku od odmah znalo a onda bi Vucic sa sve svojom bulumentom bio trenutno i zauvek uklonjen iz srpske politike.

likica

pre 9 godina

Zašto žuriti?Kad tad će ponovo doći do revizija evropskih granica.Moramo tad biti na pravoj strani,kao i uvek do sad,da bi dobili ono što želimo.

ninna

pre 9 godina

Ovo je čista provokacija!
Nažalost, navikli smo na raznolike provokacije .Moje mišljenje je da su ovo samo lična nagađanja dotičnog gospodina!

djordje

pre 9 godina

Ja nisam niciji sluga ali sam siguran ko jeste. Videcemo mi za koju godinu gde ce Vucko da bezi kao sto je i Mira pobegla kada se otkrije sta nam sve radi iza ledja i u ciju korist.

doomsday scenario

pre 9 godina

"Protiv sam otcepljenja Srpske ali je smešno što je i Vučić protiv.
(milan, 11. septembar 2014 18:25) "
=======================
Vucic je protiv jer je veoma, veoma svestan da ako krene odcepljivanje i se RS odcepi od BH ode i Sandjak od Srbije, odcepoce se Sumadija, Vojvodina.

Sta ce sprciti recimo opstine Kozarac, Janju, [gde su bosnjaci vecina] Drvar, Grahovo [gde su Srbi vecina] da se pripoje Federaciji tj RS
Hoce li se recimo u Srbiji odcepljvanje spustati sve nize i nize i biti ce na nivou sreza, opstine, sela/mesne zajednice, ulice, kucnog broja/kuce, sprata kuce, sobe i na kraju kreveta u sobi

nik sloter

pre 9 godina

Premijer Srbije kako ovde neko napisa nemoze ni sjecu sume da spreci. Ima tu vise stvari, a osnovna je da svaka vlast u Srbiji od 5. oktobra ima gospodara na zapadu. Dok zastupaju i rade za njihove interese sve je ok, cim pocnu govoriti o srpskim nacionalnim interesima zna se kako zavrse, nazalost nekada i tragicno. Druga stvar je da je u BIH predizborna kampanja. Dodiku je jedino prica o otcepljenju RS ostala sve ostalo je potrosio. Malo je verovatno da je Dodik to planirao da izvede uz pomoc Rusije. U svakom slucaju volio bih da se to dogodi jer BIH je neodrziva tvorevina, mi je ne dozivljavamo kao svoju drzavu.

politički komesar SNS-a

pre 9 godina

Ne samo da je Vučić sprečio otcepljenje Srpske nego je u više navrata snagom svoje nepokolebive volje sprečio u udare kometa u Zemlju od kojih su mnogi mogli biti katastrofalni. Zato Vučića treba proglasiti svecem.

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Приче за малу дјецу хохштаплера из ЕУ, прављење бабарога од Срба из РС, Путина, исламског свијета, сад ће и Шкоти бити на тапету,.... сви који нису скинули гаће, пред моћним НАТО-м, банкарима, ујка Семом,...

zlatna groznica

pre 9 godina

A Vučić je bitan faktor u toj priči? Bio i ostao populista,koji bi sve uradio za fotelju. Dok su trajali pregovori o promeni Dejtonskog sporazuma, pre nekoliko godina, zapadne sile su vršile veliki pritisak na Banja Luku,preciznije Dodika, da se smanje ingerencije R. Srpske u odnosu na Sarajevo. Tadašnji predsednik Srbije (Tadić) se takođe pridružio pritisku na Dodika, kako bi dobio neki politički poen na zapadu. Dodik je izdržao pritisak i sačuvao ingerencije Rep. Srpske. Takođe Dodik je uspeo da ostane na vlasti, dok je EU Tadića zamenila 2012-te sa poslušnijim Vučićem. Mislim da je Vučić toga svestan i bez obzira na autoritaran način na koji vlada u Srbiji, zna da se ne sme kačiti sa Dodikom. Jer za razliku od njega Dodik je nešto uradio za Rep. Srpsku.

kondure

pre 9 godina

Eto da pitam da je kojim slucajem neko iz DS, sada je aktuelan gospodin Pajtic, o njemu napisao ovaj tekst kako bi onda misljenje botovi imali. Sigurno ne bi imali opravdanja koja sada nalaze za svoga vodju.

Nikola Milanović

pre 9 godina

U cilju izbegavanja nesporazuma i prevladavanja političkih i drugih nesporazuma, predlažem da se i terminološki razvrstaju Srbi u raznim delovima bivše SFRJ ( a i šire);
1. Hrbi - Srbi u Hrvatskoj;
2. Brbi - Srbi u BIH;
3. Crbi - Srbi u Crnoj Gori;
4. Mrbi - Srbi u Makedoniji;
5. Krbi - Srbi na Kosovu (i obligatnoj Metohiji).
A Srbi u Srbiji? Naravno, Srbijanci!
:-)

obojeni program

pre 9 godina

ako je ovo tacno, vucicu treba podici 50-metarski spomenik u centru beograda ispred skupstine. zar mislite da bi neko prihvatio "samostalnost" "republike srpske"?! BiH, Hrvatska, USA, Nemacka, NATO, EU... ??? da li ste normalni? OKRUZENI SMO NATO ZEMLJAMA, ALO? Imamo 3 (slovima: tri) aviona koji mogu da polete u vojsci, alo???? dosta je bilo krvoprolica, ako svi ravnopravno budemo u EU, granice su ionako besmislene, dosta je vise bilo gluposti na ovoj zemlji, alo! jedva sam preziveo 90-te i LGBT trio MIRA-SLOBA-SESELJ, mrzeo sam SRS iz dna duse, zato sam sumnjao u SNS i Vucica u pocetku, ali sada vidim da su sada na pravoj strani, da rade za spas Srbije i naseg naroda, ne igrajte se glupostima, dosta je bilo ratova i s****!!!

Miroslaw

pre 9 godina

Mi nikako da shvarimo da moramo da ugrabimo svaku i najmanju priliku koja nam se ukaze, jer na taj nacin su nama oduzeli mnogo, a mi se i dalje nesto ustrucavamo !

RodjO

pre 9 godina

Vučić ako je to i uradio uradio je jer nije povoljan trenutak za otcepljanje Srpske. Izjave Dodika i ovakve vesti su zbog predstojaćih izbora u Srpskoj. A na kraju Dodik i Vučić sarađuju već duže vremena i ništa ne prepuštaju slučaju a to je dobar znak. Zato i ovakvi pokušaju da se kao oni zavade, ali džaba svima njih dvojica rade i vuku poteze u interesu celokupnog srpskog naroda.

Budimo Realni

pre 9 godina

@ Taj Dodik bi hteo opet da Srbija krvari.Kakva bu...
(Sava, 11. septembar 2014 17:04)
Savo oh izvini Sava, budemo realni Srbija nije krvalila sa RS nego Srbi Republike Srpske.
Srbija je krvarila i bila bombardovana zbog Kosova.

kizaru

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni molim vas koja je poenta terati narode koji ne zele da zive zajedno da ostanu u istoj drzavi? Srbima i hrvatima mislim da raspad BiH odgovara bas me zanima za Bosnjake zasto se oni toliko bore za opstanak Bosne? Koliko vidim, svi se samo muce.

Washington

pre 9 godina

Kakvo otcepljenje RS, pa lupili bi nam sankcije da nam se glava vrti iducih 50 godina. Nismo mi Rusija a niti su nam Rusi prve komsije, zapamtite to. Vratili bi se ekspresno u 90te preko noci. Mozda je neko pozelio da svercuje benzin preko rumunije i madjarske, ja ne.

dragon

pre 9 godina

u Srbiji žive Srbi, u Španiji Španci razlicitog etnickog porekla, dakle ako u Španiji žive Nemci, Francuzi oni nisu Španijanci.U Americi su svi Amerikanci(imaju americko drzavljanstvo), dakle Srbin koji živi u Americi nije Amerikanijanac... pametnom dovoljno objasnjenje.Letopis Matice srpske iz 1825. navodi da u Bosni zive bosnjaci pravoslavci, katolici, muslimani... Garasanin takodje ne zna za Srbe preko drine,ovo objasnjava njihove komplekse da budu veci katolici od pape... bosanski Srbi su po mentalitetu blizi muslimanima nego Srbima iz Srbije jer su odrasli u islamskom okruženju koje je sirilo neprijateljstvo prema Srbima iz Srbije... zato brinite vi vase brige, ako vam se ne svidja Srbija zivite sa vasom bracom muslimanima i Hrvatima

prellee

pre 9 godina

Mislim da je ovo bila dobra prilika da se Srbi osamostale. U BiH oni ne mogu napredovati.BiH je samo omča oko vrata. Ovo će koštati Srbiju kao Sv.Petra kajgana. Vučić od toga istog Zapada neće dobiti baš ništa. Uvjek će Zapad biti protiv Srbije! Zapad nema normalan pogled na ova naša dešavanja. Uvode sankcije Rusiji a od Srbije traže da Rusima drže lekcije o cjelovitostosti države Ukrajine. To traže od Srbije koju su toliko razbucali, bombardovali, satanizovali i štete nanijeli kao malo kojoj državi, izuzimajući Irak, Avganistan itd. Vučić izigrava sveca, zato će imati problema, samo je pitanje vremena kada. Ispašće IDI*T.

mare

pre 9 godina

Čisto sumnjam, ali ako je istinita vest onda je to bio pametan potez, samo bi nam još falilo da nas opet nagrade sankcijama i izolacijom. Mada realno, oni su praktično nezavisni od ostatka federacije a ima i vremena za takve drastične poteze, što reče neko u komentaru- nisu se ni Nemci odmah ujedinili.

gile

pre 9 godina

To je verovatno biloo ovako:

- Aco, vidi Krim.
- Vidim.
- Mozemo li i mi tako?
- Sto dda ne?
- Hoces li nas podrzati.
- Da, navijacu za vas.
- Mislim da nas vojska podrzii, kao Rusi
- Vojska?! Pa cocvece, mi NEMAMO VOJSKU!
- Kako nemate? A oni Migovi?
- Nece da upale, nema ko da ih pogura.
- A Dikovic, moze valjda da nadje nekog?
- Ne moze, on je nas ekspert za poplave.
- E steta ... A treba li vam Ronhil?
- Ne, hvala, mi pusimo samo Marlboro ...

Zizela

pre 9 godina

Ne verujem u tacnost ovih informacija! Srbija je garant Dejtonske BiH, drzava koja sigurno nece blagonaklono gledati na politiku nekog novog Dejtona i ne entitetske podele na federaciju i Republiku Srpsku. Srbija i da hoce ne moze da zabrani gradjanima RS da odlucuju o svojoj sudbini ostanka ili izlaska iz BiH!

Retrorealizam

pre 9 godina

Predstavnici RS-a su se u Dejtonu odrekli amandmana za pravo na nezavisnost RS-a u okviru Ustava BiH u korist mirovnog sporazuma, koji je zaustavio dalje napredovanje Oruzanih snaga Federacije BiH i HV-a. Zato se za formulisanje tog novog tipa administrativnih jedinica u BiH koristio termin "entitet", kako bi se uklonio element drzavotvornosti kakav recimo imaju stvarne republike, autonomne pokrajine, historijske provincije itd.

ruzmarin

pre 9 godina

Srbija kao garant dejtonskog sporazuma ima zadatak da na svaki način očuva Republiku Srpsku kao entitet u federaciji i da spreči sve eventualne ishterene korake koje bi moža i sam Dodik preduzeo na stvaranju sanostalne države što bi svakako destabilizirajuće delovalo na region i izazvale nesagledive posledice.Zato i oprez kod Vučića jer svaka ishitrine odluka može negativno uticati i na Srbiju i želju Vućića da naša država kao lider regiona igra pomirujuću ulogu u svemu.

Srpkinja

pre 9 godina

Ne verujem da bismo ikada bili protiv Srpske, ma kako da odluci o svojoj sudbini. A politka jeste mnogo puta sarena laza kod svih, pa smo valjda i mi nesto naucili.

Alexander

pre 9 godina

Mi u Rep.Srpskoj smo uvijek bili i biicmo za samostalnu Rep.Srpsku, svidjelo se to nekome ili ne, to je fakt i cinjenica, a za sve ostale price, spekulacije itd. na tu temu Srbi iz Rep. Srpske i ne mare bas nesto posebno, a ima ih oko 1,3 miliona!! Zivjela samostalna i najljepsa Rep.Srpska!!!!

Kubanac

pre 9 godina

Vučić je dalekosežnije sagledao situaciju od Dodika, znao je da bi otcepljenje Republike Srpske destabilizovalo ceo region. To bi bilo pogubno i za Srbiju, i za Republiku Srpsku.

Napredno u Jevropu

pre 9 godina

Ma ne to su lazi i podmetanja nasem velikopostovanom vodji, gde on da to uradi pa on je lepio slike Ratka Mladica po bulevaru. Ne bi on tako nesto ucinio svom narodu, on je samo Kosovo dao ops....

martin

pre 9 godina

Nisu sprijecili otcjepljenje Kosova!To je Evropi u redu.Kada mi u R.Srpskoj to spomenemo i bombardovanje je u igri. 18.09.2014. odrzace se referendum o nezavisnost Skotske... Videce sta znaci pravo na samoopredjeljenje..

Dušan

pre 9 godina

Док је био Јадикална странка имао је друго мишљење Огулин Карлобаг Вировитица.Шта се сад променило у његовој глави бог зна.

Pero Przina

pre 9 godina

Ovi sto vole ratove bi trebalo prvo da se zamisle nad jednom prostom cinjenicom. To je, da je BiH "napravila" i Federaciju i Srpsku, ne obrnuto. Naravno, svi vi koji bi da ste u jednoj drzavi, culi ste za Bosnu i pre poslednjih ratova, a od kada ste culi za ove dva regiona? Nikada pre. Naravoucenije: Samo BiH odlucuje o svojoj sudbini, nikakve federacije i srpske kao regioni to ne mogu uciniti. Mozda, silom. Ne zaboravite da su u BiH sva tri naroda konstitutivna i pitaju se o vitalnim interesima na celoj teritoriji BiH, pa tako i u BH regionu Srpske. Ali, ako neko priziva rat, vec vidjeno. Rat krene kao "pobednicki", a kao rezultat imamo sve manju i manju Srbiju sa malo vise stanovnistva koje bezi sa vekovnih ognjista jer im je neko rekao da treba svi Srbi da zive u jednoj drzavi. Nista cudno kod ovakvog stanja svesti i zivota iz epskih pesama(izmisljotina).

zorica jakovljevic

pre 9 godina

Za lingvistu: pojam Srbijanac se nekad koristio kao regionalna odrednica, ali za Srbe iz Srbije, a ne za sve koji su iz Srbije. Danas je presao u politicku, jer ga na nasu stetu zlouporebljavaju Hrvati i Muslimani, tzv.Bosnjaci iz BiH. Nesto ne vidim da Hrvati prave distinkciju izmedju Hrvata u Hrvatskoj i BiH, pa da postoje hrvacanski predsednik i hrvatski predsednik. Zato, postoji samo srpski predsednik i Srbi, gde god da su, a u vestima cemo mi sami da zakljucimo da li se radi o bosanskim ili srpskim Srbima :-)

Kralj Ibi

pre 9 godina

@Vladimir, kad si vec toliko pametan i lingvista si po struci, daj objasni kako nema nedoumice kad se kaze 'hrvatski predsednik'? Zar Hrvati zive samo u Hrvatskoj pa onda nema nedoumica ili je nesto drugo u pitanju. A reci mi na koga se to jos u Srbiji misli kad se kaze Srbijanac/ci da nije mozda i na Hrvate, Madjare, Bosnjake, Albance i ostale manjine? Vec te vidim kako uspesno ubedjujes Rizu Haljimija i Esada Dzudzu kako su oni u stvari Srbijanci i ubih se od smeha kako ti uspeva.

Raka iz meraka...

pre 9 godina

@Vladimir
Ako si ti lingvista onda sam ja Miki Maus! Apsolutno je gramaticki neispravno reci "Srbijanac" za Srbina. Ne postoje "Hrvatijanci, Nemcijanci, Amerikanijanci"... "Srbijanac" je nastalo u 19. veku u Hrvatskoj da bi se napravila razlika izmedju Srba u Krajini i Srba u Srbiji. Srbijanac je bio pezorativni naziv za Srbe iz Srbije. Kao i svaka druga hrvatstina, to je bila podvala s namerom da vredja Srbe i srpsku kulturu. A ti ako kojim slucajem imas diplomu lingviste, baci je u kantu. Jos jedna sitnica na tvoju glupu opasku. S obzirom da je Srbija matica srpske kulture i izvor svih Srba u regionu, i onih koji se smatraju Srbima i onima koji se ne smatraju, ali su ipak Srbi, onda bi bilo logicno da se srbi iz Srbije nazivaju Srbima, a ostali Srbijanci. Medjutim, s obzirom da su Srbi u Bosni i Herzegovini, Bosanci i Hercegovci onda se ne kaze predsednik Srbije vec predsednik Bosne i Hercegovine, ali kao sto je sve zapad napravio da bude karikatura, bar sto se tice Srbije, mi sad imamo Bosnu takvu kakva jeste. I za kraj jedno pitanje i provera tvog obrazovanja. Ako je predsednik Republike Srpske srpski predsednik, a predsednik Srbije srbijanski, kako bi se onda nazivao hrvatski predsednik u slucaju da se federacija raspadne?

xxx

pre 9 godina

Nije mi jasno kako misle da se odvoje,kad su fizicki podeljeni na dva dela,jer Brcko nije Rs.Na sta bi licila ta drzava i kako bi funkcionisala tako razdvojena?

Odluka će biti jasna i ubedljiva!

pre 9 godina

Ni Vučić ni Dodik neće odlučiti o samostalnosti Republike Srpske, već samostalni narod Republike Srpske na referendumu!

Dusan

pre 9 godina

Neka probaju da se otcepe ako zele. Ali na nas zdravstveni, penzioni i odbrambeni sistem ne treba da racunaju. Patriotska prenemaganja tu ne pomazu.

CikaMile

pre 9 godina

Ovoj vladi je pre svega vazan mir i stabilnost u regionu. Nikakvi nemiri, i nikakvo naginjanje Srbije ka jednoj ili drugoj strani, ce da svrstaju nasu zemlju kroz koju godinu u jednu od stabilnijih i pozeljnijih zemalja za zivot, ne samo u regionu, vec i sire.

Sinergija

pre 9 godina

Ja sam Srbin iz Republike Srpske,Grad Bijeljina,i odmah da kazem da bi ja prvi bio protiv ujedinjenja sa Srbijom!Iskljucivo Republika Srpska nezavisna drzava!Razlozi ovoga su sljedeci:Iako smo jedan narod,mentalni sklopovi su nam razliciti,zbog toga sta smo mi sve prosli sa ove strane Drine oni nikada nece shvatiti,za njih je jos uvjek san otici na cevape u Sarajevo,Srbijance iz uzeg djela Srbije bas briga za Srbe sa Kosova,cak te ljude nazivaju Siptarima,a opet im usta puna Kosova, a nas bosancima.Njima je svima dobro dok je njihovo selo u sastavu Srbije.Republika Srpska bi postala samo jedna regija Srbije,pa bi doslo do odumiranja B.Luke i Bjeljine,poput Kragujevca,Nisa,Leskovca,Subotice,bitno je da se u BG dobro zivi.Znaci ja sam za model poput Rumunije i Moldavije.Moji clanovi porodice su ginuli za nezavisnu Republiku Srpsku.Nismo mi toliko mekani kao Srbijanci.

Лиман

pre 9 godina

Нажалост Република Српска је појам за Србију данас, и у односу према Космету и према традицији, култури, идентитету, дигнитету, суверенитету и исто тако према ЕУ и страним притисцима итд. Београд данас је експозитура Брисела док је Бања Лука аутентичан српски град.

Banja Luka

pre 9 godina

Srbi iz RS žive za nezavisnost i pamte Oluju a i koliko nam je Srbija pomogla i valjala i u ratu i svih ovih godina.Žao mi je samo što niste svjesni šta imate,razmišljam se šta bi bilo npr. kad bi Srbija igrala utakmicu kvalif. u BL,Borčev stadion prima maksimalno 10000 a bilo bi 50000.:)Krvlju stvarana,životima odbranjena, Republika Srpska!!!

Marko

pre 9 godina

@Paja Patak
Nije tacno da Hrvati vise ne koriste rec "Srbijanci". Kod ostalih, taj termin oznacava regionalnu pripadnost - Srbe iz Srbije i nije nikakva uvreda. Koristi se na teritoriji bivse Jugoslavije, a cak i u Vojvodini kad se misli na Srbe ispod Dunava. Sto se tice nekog bratstva i jedinstva i prosirenja Srbije, od toga nema nista. Stavise, daleko veca verovatnoca je da se u bliskoj buducnosti odvoji Vojvodina, nego da se pripoji Srpska.

komsija

pre 9 godina

cela prica meni smrdi da se Dodiku blizi novi mandat...Hteo covek da se odvoji...iskoristi situaciju u svetu al mu Vucic nije dozvolio...Nikako ne ljubim Vucica ali ljudi ovo je klasicna predizborna kampanja...

Sava

pre 9 godina

Torbica i Čvarkov.I Albanski narod je podeljen,i Srpski narod je podeljen,i Mađarski narod je podeljen,pa zar treba da se svi poubijamo između sebe?Jedan je ljudski život,i neponovljiv,jedino ako niste ristalice nebeske Srbije.

Miroslav

pre 9 godina

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.
(Paja Patak, 11. septembar 2014 15:19)

Nemojte ni vi nas iz RS zvati Bosancima, kada smo Srbi po nacionalnosti. Bosanska nacionalnost ne postoji. Bosanac se moze odnositi na geografsko odrediste. Postoji Bosnjacka (Muslimanska) nacionalnost, a Srbi iz RS tu ne pripadaju. A Srbijanac ne treba da bude uvrijedljivo po bilo koga. Srbijanac znaci stanovnik Srbije i ne odnosi se na nacionalnost.

miki

pre 9 godina

Ne znam dali je iko od ovih sto prizivaju "separaciju" Republike Srpske ikad pogledao u mapu?? Dali su uopste svijesni kako izgledaju granice Republike Srpske na mapi?? Republika Srpska je podjeljenja na dva dijela, granica joj je duga i komplikovana da bi trebalo svo stanovnistvo RS-a da je cuva. A o reakciji medjunarodne zajednice i USA necu ni da pricam!
Da, ipak mi sve ovo dobro lici na standardnu Dodikovu predizbornu kampanju!

eso

pre 9 godina

pricam ti pricu, da ti ne poverujemo bas. ovde se radi o sitnom diplomatskom podje..nju koje treba da ukaze na navodno nejedinstvo Srba i djelovanje ruskog faktora u BiH.
Mogao bi ovaj svaba i da zacepi. zapamtite, budite zahvalni i cutite, treci put od nemacke nece ostati nista.

Mihailo NBGD

pre 9 godina

Separacija RS? Poprilicno rogobatan termin za nesto sto je u Evropi postalo normalno.Pravo na samoopredeljenje naroda R.Srpske a po presedanu Kosova,Krima i Skotske mora se postovati.Zasto da ne? Mada realno i sada je vec 95% nezavisna pa nekih uspeha bas i ne videsmo

Knjigovezac

pre 9 godina

Nemojte sumnjati da bilo ko može pokvariti projekat koji se realzuje a to je Srbija u okvirima beogradskog pašaluka. Argumenti: donošenje novog ustava koji će otvoriti vrata pakla za sve Srbe ma gde živeli, izgradnja autoputeva oko Srbije jer naši politikanti i tajkuni sve rade da sabotiraju izgradnju istih kroz Srbiju, totalno uništavanje poljoprivrede i iseljavanje Srba iz pasivnih krajeva i migracija ka Beogradu. Ostaće teritorija slobodna, napuštena sela i zemlja na izvolte. Polako postaje jasno da ovo nije bila nikakva teorija zavere već surova realnost. Pobogu, čitajte malo Jovana Cvijića, svetski priznatog naučnika kojeg nije pročitalo ni 2% Srba. Sve će vam se kasti!

Paja Patak

pre 9 godina

@Mladen

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.

resursi

pre 9 godina

Realno, Republici Srpskoj bi najbolje bilo da se otcepi od BiH ali da ostane nezavisna. Ako se pripoji i postane deo Srbije, to bi bilo isto (ako ne i gore) nego sad, kad je deo BiH

1/1

pre 9 godina

црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије
(hadzija, 11. septembar 2014 15:03)

Kao i BOSANAC za Srbe iz Bosne.

Dragan

pre 9 godina

@(Sale, 11. septembar 2014 14:28) - Srbija izvozi u EU devet puta vise nego u Rusiju. Koliko god mi voleli "novu snagu na istoku", ipak trenutno je stanje takvo da nam se ne isplati kvariti odnose sa onim od koga nasa ekonomija potpuno zavisi. Srbija je zemlja okruzena EU, ekonomski vezana za EU, u Srbiju se iz Rusije ili bilo koje druge zemlje ne moze ni doci a da se ne predje preko EU. Na zalost, izgleda za skoriju promenu tog okruzenja nema, a evroskepticizam, evrofanatizam, evrofilstvo ili rusofilstvo ne igra i ne treba da igra nikakvu ulogu u politici Srbije. Samo hladne glave i gledati svoj interes.

Vuk

pre 9 godina

I Dodik i Vucic treba da gledaju sta je u interesu cijelog srpskog naroda. Srpski narod nije samo Srbija, ili samo Republika Srpska. Srpski narod je JEDNO bice u vise drzava.

Vladimir

pre 9 godina

Lingvista sam. Termin Srbijanac je na svom mestu, i on podrazumeva stanovnika Srbije, nevezamo koje je nacionalnosti, a u upotrebi se najcesce odnosi na onoga ko govori ekavskim (a ne ijekavskim, ili ikavskim) izgovorom srpskog jezika.
Zamislite situaciju na televiziji kazu (kao sto i u neznanju govore) 'srpski predsednik'. Ovde ostaje nepoznanica da li se misli na predsednika Srba u Srbiji ili Srba u Republici Srpskoj. Oba od navedenih su srpski predsednici. Ali ako se kaze Srbijanski predsednik, jasno je da se misli na predsednika Srba u Srbiji. Nemojmo biti neobrazovani, i delovati anti srpski mislju da su Srbi samo dokle dosezu granice republike Srbije.

Vladimirr

pre 9 godina

Само полако, нису се ни Немци ујединили преко ноћи!
(Бојан Илић, 11. septembar 2014 15:11)

Ja se svakako sa tim slazem. Mislim da ce to i da se ostvari jednog dana, recimo za oko 50-100 godina, kad za viziju takve srbske drzave budu povoljnije okolnosti. Do tada treba biti mudar pa ne izgubiti ni ovaj beogradski pasaluk koji imamo. A do tada ce i seljacine (nikako seljaci) kao sto je Dodik da nestanu sa scene.

Marko_rs

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).
(Ricky, 11. septembar 2014 14:37)

Otkud toliko samopouzdanje da pricas o stvarima o kojima ne znas nista? Ajde provjeri jos jednom kolika je prosjecna penzija u RS, pa se vrati da nam kazes opet.

hadzija

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије

Ricky

pre 9 godina

(Mislav, 11. septembar 2014 01:15)

Plate jesu vece ali omjer zaposlenih i penzionera je nepovoljniji. u RS je veci broj penzionera od broja radnika. Inace, Dodik je specijalista za ovakve operacije. Pred prosle izbore trebalo je da se doseli 500.000 Arapa, a svu zemlju u RS su kupovale vehabije.

Sad on kao hoce al Vucic mu ne da. A svi znamo da bi ga visoki predstavnik smeno istog dana kad bi pokusao bilo sta na svoju ruku.

Nikola

pre 9 godina

Republika Srpska treba da bude nezavisna i da istupi iz Bih. Dosta su nas komadali na delove.! A u Srbiji ko god bio na vlasti treba da da podrsku ma kakav god pritisak vrsili. Poz braci u Srpskoj, nadam se da cemo biti nekad jedna drzava. Ave Srbija!!!

Milan

pre 9 godina

Nista ne funkcionise kod nas u BiH, RS. Pazite u vrijeme bivse juge kao bratstvo jedinstvo, u Bosni je u to vrijeme 95 posto brakova bilo cistih, 5 posto mjesovitih, nas je istorija previse razdvojila, previse smo zla jedni drugima radili i jos nas ovi tjeraju ostanite zajedno. A mi u RS npr.nemamo nijedne novine iz federacije, ne znamo ni ko je premijer dolje. Znamo par pol.licnosti i to je to. A i ne zanima nas. Jednostavno mi smo svi ovdje podijeljeni i odvojeni odavno.

Jasna

pre 9 godina

Da li je moguce da su nepismeni botovi udarili komentarima i minusima na Republiku Srpsku u kojoj zivi milion ipo Srba, njihovih sunarodnika?????? Sramota

genius

pre 9 godina

Inače, Vučića nikako ne varim, ali ovo je bilo vrlo pametno (pod uslovom da je istina).
1. Srpska ima kontrolu nad svojim delom BiH u gotovo svim segmentima (ekonomiju, sudstvo... pa čak i vojsku) i de facto je nezavisna država. U mnogo čemu je čak nezavisnija od federacije, sa tendencijom da dobije JOŠ veća ovlašćenja. Jedino šta joj fali da postane samostalna je stolica u UN.
2. U slučaju da RS proglasi nezavisnost, pala bi u nemilost celog sveta, pa tako i USA kojoj ovako podeljena BiH (i poprilično slobodna RS) i te kako odgovara. Osim toga, Srbija bi morala da joj da podršku, što povlači i razne sankcije Srbiji i promenu spoljnopolitičkog kursa, koji nam sada nikako nije potreban. Ta nemilost celog sveta rezultovala bi, upravo, oduzimanjem prava na stolicu u UN (koja je jedino što RS fali da bi bila država), ali bi, verovatno, uz to izgubila i sva Dejtonska ovlašćenja (drugim rečima - sve što sada ima)
3. Tiha voda breg roni, RS će u pravom momentu moći da ostvari nezavisnost bez da išta ugrozi, a taj momenat svakako nije sada.
4. Ne daj Bože da nekome opet padne na pamet da se puca.
5. Ovako, gotovo samostalna RS može da za*ebava celu BiH, što je za političare u RS svakako dobra stvar...

Torbica i Čvarkov

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Tužne su srpske istine brate... I ja to na svojoj koži osjećam svakodnevno. Jedan smo narod osuđen na vječno prokletstvo podijela.

Dalibor

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Brate iz Srpske,to je zato sto ovde na srecu nije dobacio ustaski ni balijski noz,pa je narod i dalje u komunistickim snovima i kozarackom kolu.Ima i jedan koliko-toliko razumljiv razlog,da je Karadjordje ove predele oslobodio 100 godina pre nego sto su drugi krajevi oslobodjeni.Generalno,ovde su teme,pecenje,rakija,cvarci a Srbi na obodima i van matice i dalje vode bitke da bi opstali.Pozdrav svima,Dalibor KV

Pelikan

pre 9 godina

Svaki Srbin bi zeleo da Republika Srpska postane nezavisna,ali nijedan politicar iz Srbije ne sme javno da podrzi tu ideju,jer Srbija ima isti problem sa Kosovom.Jednostavna stvar za onog ko ima bar malo mozga.

srki

pre 9 godina

Rekao je Dodik u cirilici nesto slicno i razlog zasto ne je bilo Kosovo, gurnuli bi Srbiju u mat poziciju jer ako hoce nezavisnu rs, mora priznati Kosovo. Sto se mene tice, pre bih u svojoj zemlji hteo milion i po Srba nego isto toliko Albanaca. Rep. Srpska 25000km2, Kosovo 10000km2.

Zoki

pre 9 godina

Sluša šta mu se kaže, plate i penzije dole, struja i namirnice gore, granice među Srbima...
Brzo će doći dan kad će zima na nogama i gladan stomak dozvati pamet njegovom bezubom glasaču.
Teško nama, teško nama.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

hahahahaha pa zamislite da vam je neko rekao 90- ih godina da ce vucic i nikolic da se bore protiv nezavisnosti republike srpske...

Vojo

pre 9 godina

Zasto da Vucic odredjuje da li da se RS odvoji ili ne, ne odredjuje ni premijer RS sta ce Srbija da radi. Neka sam narod RS uradi kako zeli, niko drugi osim naroda se nije ni izborio za stvaranje RS.

Stivenson

pre 9 godina

Tekstovi koji se pojavljuju periodicno i u kojima je sve pod oznakom mozda.Krim nije ni blizu situaciji u RS jer je ova poseban entitet u okviru drzave koja ne funkcionise kao drzava.Pre se moze ocekivati stvaranje treceg entiteta u BiH u skorije vreme.Mislim da je ovim tekstom vise skrenuta paznja na problem koji su zapadne drzave napravile same sebi jer sada puno regiona moze da zahteva sve isto kao u slucaju Kosova.Mislim da o doticnoj temi nije bilo ni reci izmedju Vucica i Dodika u tom pogledu i tekst vise vidim kao dozu zelje zapada da se pozar osamostaljenja ne prosiri.

Makikanko

pre 9 godina

Mi smo ozbiljna drzava, ne vodimo se politokom dvostrukih arsina kao sto rade svetske sile. Kosovo je u sastavu Srbije, Krim je u sastavu Ukrajine,a Srpaska u sastavu Bih. Osnovno pravo svake drzave u medjunarodnim odnosima je postovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dejan

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam"

Separacija je izraz koji ima jasno znacenje, koje je jasno svakom ko zna neki strani jezik. Separacija = odvajanje. Separatizam je odredjena politicka pojava cije je nastojanje upravo da se izazove separacija odredjenog dela teritorije. Naravno, sve se to moze reci i domacim recnikom, doslo bi na isto. To sto je neki termin deo hemijske terminologije ne znaci i da je hemijska ekskluziva.

Sale

pre 9 godina

Znam da Vućiča nije briga,ali istorija Srbije će biti brutalna prema njemu. Biže zapamćem kao političar operisan od tajminga i osećaja za geopolitiku. Kad je trebalo da bude evrofanatik, bio je radikal...sad kad treba da bude evroskeptik postao je evrofanatik...pušta Arape da nam kupuju zemlju i ulažu,ne videći da sila koja gura taj kapital (anglosaksonci) gubi i da nastaje jedan novi svet sa snagom na Istoku. Sever Kosova umesto da munjevito pripoji Srbiji poklanja na tacni dok mu po Raškoj oblasti "pijatelji Sanžaka" organizuju defile u uniformama i table nekih "efendija"...neodlučnost u kriznim situacijama (čak je Toma bio taj koji je napustio Šešelja,ovaj je patetično seo u voz u otputovao na mesec dana,tek se pridružio SNS-u na osnivačkoj skupštini), demagogija, negativne selekcija kadrova (Dr. Megableja, Babić, ovaj sa Uniona)...

SumadinacNeSrbijanac

pre 9 godina

Ovo je samo patka da bi se ubrzao proces pridruzivanja BiH u Nato. E pa ne nasedamo. Hocemo Srbiju i Srpsku kao jednu drzavu pod imenom Srbija.

Ricky

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).

ajmo nanovo

pre 9 godina

u klimavoj svesti ostala su sećanja na prvoborca za otcepljenje RS i njenog pripajanja srbiji. kao i ogulin-virovitica.... granice. kome verovati? onoj nekadašnjoj, ili aktuelnoj poziciji političara koji menja perje kad mu to odgovara. i uvek kreće ispočetka.

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam" ...

Milan

pre 9 godina

Dodik je jedini srpski političar koji je odmah podržao Krim i referendum i napisao otvoreno pismo o tome Putinu i krimskom narodu. Za takvo nešto ima uslugu kod Rusije jer je između ostalog jedan od aktera razbijanja pokušane izolacije Rusije.

deglobalizator

pre 9 godina

smesno, zalosno, jadno ... zbog malo vlasti veru za veceru a vi mu verujete . verovali mu sa poltickim stavovima iz srs-a ili sada iz sns-a? kako god politicko uverenje se nemoze promeniti , moze lazno predstavljati ili ga prodati.

Banjalucanin

pre 9 godina

@Ricky protiv Dodika sam, ali gdje nadje 60 evra,pa kod nas je veca prosecna plata nego u Srbiji. Vi i dalje ne shvatate da mi Dodika hocemo da rusimo zbog nacionalizma, tj. on nije nacionalista i to nam se ne svidja. Pa mi biramo izmedju Dodika i Karadzicevog SDS-a. Eto vi, braca nasa ste krenula za Djindjicem i ekonomijom 2000, i 15 godina poslije manje plate nego u Bosni, i jos se i dalje furate na EU.

bn

pre 9 godina

BiH kao drzava je neodrziva u ovom formatu. Drzava koja ima 3 vlade, 3 presednika, 3 skolstva, 3 zdravstva, 3 entiteta (ukljucujuci i manji hrvatski) koji mrze jedan drugog nema apsolutno nikakvu buducnost.
Najbolje da dodje do mirnog razlaza jer je to najbolje za sve u BiH

Darko

pre 9 godina

Eh da je Putin samo nazvao Vučića pre početka ukrajinske krize.
Svega ovoga ne bi bilo...
A ko zna. ako nam dođe Putin u posetu i sretne se sa Acom, možda Ukrajincima odmah vrati Krim i samoinicijativno ode u Hag sa priznanjem krivice.
Taman pored kuma Vojislava mu.

pre 9 godina

Сепаратисање Српске у овом тренутку би био чист промашај и увукло би нам земљу у конфликт попут украјинског а све зарад тога да Додик сачува фотељу. Не подржавам много тога што Вучко ради али треба сачекати бар да Хрвати добију своју републику, рачунање на отворену подршку Русије у време када отворено не подржава ни своје људе у Украјини и када је наша војска на најнижој тачки у последњих 50 година (акумулатори) је смешно и завршило би се нестанком Српске. Треба да се отцепи што пре и није неразумно желети независност, напротив, али треба чекати прави тренутак. Да су Шкоти тако по сваку цену кад је Енглеска била најјача светска сила данас их не би било

resursi

pre 9 godina

(4С, 11. septembar 2014 14:16)
Vojska nema sta da trazi u otcepljenju drzava/republika/pokrajina/regiona/gradova. Ili mirno (dogovor, referendum i sl.) ili nikako, tj. odlaganje dok ne bude moguce normalno, mirno

Nebojsa

pre 9 godina

Ovaj tekst je cista provokacija, sa ciljem da se ukine Republika Srpska. Da bi se stvar malo zamaskirala, usput se hvali Vucic, za koga se nadam da nece nasesti na ovu provokaciju.

Владо Бања Лука

pre 9 godina

Додика су својевремено на власт у РС довели НАТО тенкови још давне 1998. године. Био сам испред Банског двора у Бањој Луци када је извршен својеврсни државни удар. Сада када више не треба Американцима, Додик просипа причу да је "руски човјек", како има добре везе са Израелом, како ће отцијепити РС, итд. Суштина свега је да су Додикови тајкуни и он сам тотално опљачкали РС и осиромашили народ. Није им доста 12 година апсолутне власти, па би још један мандат... Али, од тога нема ништа јер ће гласачи 12. октобра да изаберу ПРОМЈЕНЕ!

Mladen

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

hahahahaha pa zamislite da vam je neko rekao 90- ih godina da ce vucic i nikolic da se bore protiv nezavisnosti republike srpske...

Sale

pre 9 godina

Znam da Vućiča nije briga,ali istorija Srbije će biti brutalna prema njemu. Biže zapamćem kao političar operisan od tajminga i osećaja za geopolitiku. Kad je trebalo da bude evrofanatik, bio je radikal...sad kad treba da bude evroskeptik postao je evrofanatik...pušta Arape da nam kupuju zemlju i ulažu,ne videći da sila koja gura taj kapital (anglosaksonci) gubi i da nastaje jedan novi svet sa snagom na Istoku. Sever Kosova umesto da munjevito pripoji Srbiji poklanja na tacni dok mu po Raškoj oblasti "pijatelji Sanžaka" organizuju defile u uniformama i table nekih "efendija"...neodlučnost u kriznim situacijama (čak je Toma bio taj koji je napustio Šešelja,ovaj je patetično seo u voz u otputovao na mesec dana,tek se pridružio SNS-u na osnivačkoj skupštini), demagogija, negativne selekcija kadrova (Dr. Megableja, Babić, ovaj sa Uniona)...

Mladen

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam" ...

pre 9 godina

Сепаратисање Српске у овом тренутку би био чист промашај и увукло би нам земљу у конфликт попут украјинског а све зарад тога да Додик сачува фотељу. Не подржавам много тога што Вучко ради али треба сачекати бар да Хрвати добију своју републику, рачунање на отворену подршку Русије у време када отворено не подржава ни своје људе у Украјини и када је наша војска на најнижој тачки у последњих 50 година (акумулатори) је смешно и завршило би се нестанком Српске. Треба да се отцепи што пре и није неразумно желети независност, напротив, али треба чекати прави тренутак. Да су Шкоти тако по сваку цену кад је Енглеска била најјача светска сила данас их не би било

srki

pre 9 godina

Rekao je Dodik u cirilici nesto slicno i razlog zasto ne je bilo Kosovo, gurnuli bi Srbiju u mat poziciju jer ako hoce nezavisnu rs, mora priznati Kosovo. Sto se mene tice, pre bih u svojoj zemlji hteo milion i po Srba nego isto toliko Albanaca. Rep. Srpska 25000km2, Kosovo 10000km2.

genius

pre 9 godina

Inače, Vučića nikako ne varim, ali ovo je bilo vrlo pametno (pod uslovom da je istina).
1. Srpska ima kontrolu nad svojim delom BiH u gotovo svim segmentima (ekonomiju, sudstvo... pa čak i vojsku) i de facto je nezavisna država. U mnogo čemu je čak nezavisnija od federacije, sa tendencijom da dobije JOŠ veća ovlašćenja. Jedino šta joj fali da postane samostalna je stolica u UN.
2. U slučaju da RS proglasi nezavisnost, pala bi u nemilost celog sveta, pa tako i USA kojoj ovako podeljena BiH (i poprilično slobodna RS) i te kako odgovara. Osim toga, Srbija bi morala da joj da podršku, što povlači i razne sankcije Srbiji i promenu spoljnopolitičkog kursa, koji nam sada nikako nije potreban. Ta nemilost celog sveta rezultovala bi, upravo, oduzimanjem prava na stolicu u UN (koja je jedino što RS fali da bi bila država), ali bi, verovatno, uz to izgubila i sva Dejtonska ovlašćenja (drugim rečima - sve što sada ima)
3. Tiha voda breg roni, RS će u pravom momentu moći da ostvari nezavisnost bez da išta ugrozi, a taj momenat svakako nije sada.
4. Ne daj Bože da nekome opet padne na pamet da se puca.
5. Ovako, gotovo samostalna RS može da za*ebava celu BiH, što je za političare u RS svakako dobra stvar...

Zoki

pre 9 godina

Sluša šta mu se kaže, plate i penzije dole, struja i namirnice gore, granice među Srbima...
Brzo će doći dan kad će zima na nogama i gladan stomak dozvati pamet njegovom bezubom glasaču.
Teško nama, teško nama.

Dragan

pre 9 godina

@(Sale, 11. septembar 2014 14:28) - Srbija izvozi u EU devet puta vise nego u Rusiju. Koliko god mi voleli "novu snagu na istoku", ipak trenutno je stanje takvo da nam se ne isplati kvariti odnose sa onim od koga nasa ekonomija potpuno zavisi. Srbija je zemlja okruzena EU, ekonomski vezana za EU, u Srbiju se iz Rusije ili bilo koje druge zemlje ne moze ni doci a da se ne predje preko EU. Na zalost, izgleda za skoriju promenu tog okruzenja nema, a evroskepticizam, evrofanatizam, evrofilstvo ili rusofilstvo ne igra i ne treba da igra nikakvu ulogu u politici Srbije. Samo hladne glave i gledati svoj interes.

Makikanko

pre 9 godina

Mi smo ozbiljna drzava, ne vodimo se politokom dvostrukih arsina kao sto rade svetske sile. Kosovo je u sastavu Srbije, Krim je u sastavu Ukrajine,a Srpaska u sastavu Bih. Osnovno pravo svake drzave u medjunarodnim odnosima je postovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dalibor

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Brate iz Srpske,to je zato sto ovde na srecu nije dobacio ustaski ni balijski noz,pa je narod i dalje u komunistickim snovima i kozarackom kolu.Ima i jedan koliko-toliko razumljiv razlog,da je Karadjordje ove predele oslobodio 100 godina pre nego sto su drugi krajevi oslobodjeni.Generalno,ovde su teme,pecenje,rakija,cvarci a Srbi na obodima i van matice i dalje vode bitke da bi opstali.Pozdrav svima,Dalibor KV

bn

pre 9 godina

BiH kao drzava je neodrziva u ovom formatu. Drzava koja ima 3 vlade, 3 presednika, 3 skolstva, 3 zdravstva, 3 entiteta (ukljucujuci i manji hrvatski) koji mrze jedan drugog nema apsolutno nikakvu buducnost.
Najbolje da dodje do mirnog razlaza jer je to najbolje za sve u BiH

Vojo

pre 9 godina

Zasto da Vucic odredjuje da li da se RS odvoji ili ne, ne odredjuje ni premijer RS sta ce Srbija da radi. Neka sam narod RS uradi kako zeli, niko drugi osim naroda se nije ni izborio za stvaranje RS.

Darko

pre 9 godina

Eh da je Putin samo nazvao Vučića pre početka ukrajinske krize.
Svega ovoga ne bi bilo...
A ko zna. ako nam dođe Putin u posetu i sretne se sa Acom, možda Ukrajincima odmah vrati Krim i samoinicijativno ode u Hag sa priznanjem krivice.
Taman pored kuma Vojislava mu.

Banja Luka

pre 9 godina

Srbi iz RS žive za nezavisnost i pamte Oluju a i koliko nam je Srbija pomogla i valjala i u ratu i svih ovih godina.Žao mi je samo što niste svjesni šta imate,razmišljam se šta bi bilo npr. kad bi Srbija igrala utakmicu kvalif. u BL,Borčev stadion prima maksimalno 10000 a bilo bi 50000.:)Krvlju stvarana,životima odbranjena, Republika Srpska!!!

resursi

pre 9 godina

(4С, 11. septembar 2014 14:16)
Vojska nema sta da trazi u otcepljenju drzava/republika/pokrajina/regiona/gradova. Ili mirno (dogovor, referendum i sl.) ili nikako, tj. odlaganje dok ne bude moguce normalno, mirno

Marko_rs

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).
(Ricky, 11. septembar 2014 14:37)

Otkud toliko samopouzdanje da pricas o stvarima o kojima ne znas nista? Ajde provjeri jos jednom kolika je prosjecna penzija u RS, pa se vrati da nam kazes opet.

politički komesar SNS-a

pre 9 godina

Ne samo da je Vučić sprečio otcepljenje Srpske nego je u više navrata snagom svoje nepokolebive volje sprečio u udare kometa u Zemlju od kojih su mnogi mogli biti katastrofalni. Zato Vučića treba proglasiti svecem.

Nebojsa

pre 9 godina

Ovaj tekst je cista provokacija, sa ciljem da se ukine Republika Srpska. Da bi se stvar malo zamaskirala, usput se hvali Vucic, za koga se nadam da nece nasesti na ovu provokaciju.

Лиман

pre 9 godina

Нажалост Република Српска је појам за Србију данас, и у односу према Космету и према традицији, култури, идентитету, дигнитету, суверенитету и исто тако према ЕУ и страним притисцима итд. Београд данас је експозитура Брисела док је Бања Лука аутентичан српски град.

Milan

pre 9 godina

Nista ne funkcionise kod nas u BiH, RS. Pazite u vrijeme bivse juge kao bratstvo jedinstvo, u Bosni je u to vrijeme 95 posto brakova bilo cistih, 5 posto mjesovitih, nas je istorija previse razdvojila, previse smo zla jedni drugima radili i jos nas ovi tjeraju ostanite zajedno. A mi u RS npr.nemamo nijedne novine iz federacije, ne znamo ni ko je premijer dolje. Znamo par pol.licnosti i to je to. A i ne zanima nas. Jednostavno mi smo svi ovdje podijeljeni i odvojeni odavno.

Nikola

pre 9 godina

Republika Srpska treba da bude nezavisna i da istupi iz Bih. Dosta su nas komadali na delove.! A u Srbiji ko god bio na vlasti treba da da podrsku ma kakav god pritisak vrsili. Poz braci u Srpskoj, nadam se da cemo biti nekad jedna drzava. Ave Srbija!!!

Knjigovezac

pre 9 godina

Nemojte sumnjati da bilo ko može pokvariti projekat koji se realzuje a to je Srbija u okvirima beogradskog pašaluka. Argumenti: donošenje novog ustava koji će otvoriti vrata pakla za sve Srbe ma gde živeli, izgradnja autoputeva oko Srbije jer naši politikanti i tajkuni sve rade da sabotiraju izgradnju istih kroz Srbiju, totalno uništavanje poljoprivrede i iseljavanje Srba iz pasivnih krajeva i migracija ka Beogradu. Ostaće teritorija slobodna, napuštena sela i zemlja na izvolte. Polako postaje jasno da ovo nije bila nikakva teorija zavere već surova realnost. Pobogu, čitajte malo Jovana Cvijića, svetski priznatog naučnika kojeg nije pročitalo ni 2% Srba. Sve će vam se kasti!

gile

pre 9 godina

To je verovatno biloo ovako:

- Aco, vidi Krim.
- Vidim.
- Mozemo li i mi tako?
- Sto dda ne?
- Hoces li nas podrzati.
- Da, navijacu za vas.
- Mislim da nas vojska podrzii, kao Rusi
- Vojska?! Pa cocvece, mi NEMAMO VOJSKU!
- Kako nemate? A oni Migovi?
- Nece da upale, nema ko da ih pogura.
- A Dikovic, moze valjda da nadje nekog?
- Ne moze, on je nas ekspert za poplave.
- E steta ... A treba li vam Ronhil?
- Ne, hvala, mi pusimo samo Marlboro ...

SumadinacNeSrbijanac

pre 9 godina

Ovo je samo patka da bi se ubrzao proces pridruzivanja BiH u Nato. E pa ne nasedamo. Hocemo Srbiju i Srpsku kao jednu drzavu pod imenom Srbija.

Nikola Milanović

pre 9 godina

U cilju izbegavanja nesporazuma i prevladavanja političkih i drugih nesporazuma, predlažem da se i terminološki razvrstaju Srbi u raznim delovima bivše SFRJ ( a i šire);
1. Hrbi - Srbi u Hrvatskoj;
2. Brbi - Srbi u BIH;
3. Crbi - Srbi u Crnoj Gori;
4. Mrbi - Srbi u Makedoniji;
5. Krbi - Srbi na Kosovu (i obligatnoj Metohiji).
A Srbi u Srbiji? Naravno, Srbijanci!
:-)

Miroslav

pre 9 godina

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.
(Paja Patak, 11. septembar 2014 15:19)

Nemojte ni vi nas iz RS zvati Bosancima, kada smo Srbi po nacionalnosti. Bosanska nacionalnost ne postoji. Bosanac se moze odnositi na geografsko odrediste. Postoji Bosnjacka (Muslimanska) nacionalnost, a Srbi iz RS tu ne pripadaju. A Srbijanac ne treba da bude uvrijedljivo po bilo koga. Srbijanac znaci stanovnik Srbije i ne odnosi se na nacionalnost.

Jasna

pre 9 godina

Da li je moguce da su nepismeni botovi udarili komentarima i minusima na Republiku Srpsku u kojoj zivi milion ipo Srba, njihovih sunarodnika?????? Sramota

Banjalucanin

pre 9 godina

@Ricky protiv Dodika sam, ali gdje nadje 60 evra,pa kod nas je veca prosecna plata nego u Srbiji. Vi i dalje ne shvatate da mi Dodika hocemo da rusimo zbog nacionalizma, tj. on nije nacionalista i to nam se ne svidja. Pa mi biramo izmedju Dodika i Karadzicevog SDS-a. Eto vi, braca nasa ste krenula za Djindjicem i ekonomijom 2000, i 15 godina poslije manje plate nego u Bosni, i jos se i dalje furate na EU.

Vuk

pre 9 godina

I Dodik i Vucic treba da gledaju sta je u interesu cijelog srpskog naroda. Srpski narod nije samo Srbija, ili samo Republika Srpska. Srpski narod je JEDNO bice u vise drzava.

Alexander

pre 9 godina

Mi u Rep.Srpskoj smo uvijek bili i biicmo za samostalnu Rep.Srpsku, svidjelo se to nekome ili ne, to je fakt i cinjenica, a za sve ostale price, spekulacije itd. na tu temu Srbi iz Rep. Srpske i ne mare bas nesto posebno, a ima ih oko 1,3 miliona!! Zivjela samostalna i najljepsa Rep.Srpska!!!!

Milan

pre 9 godina

Dodik je jedini srpski političar koji je odmah podržao Krim i referendum i napisao otvoreno pismo o tome Putinu i krimskom narodu. Za takvo nešto ima uslugu kod Rusije jer je između ostalog jedan od aktera razbijanja pokušane izolacije Rusije.

deglobalizator

pre 9 godina

smesno, zalosno, jadno ... zbog malo vlasti veru za veceru a vi mu verujete . verovali mu sa poltickim stavovima iz srs-a ili sada iz sns-a? kako god politicko uverenje se nemoze promeniti , moze lazno predstavljati ili ga prodati.

ajmo nanovo

pre 9 godina

u klimavoj svesti ostala su sećanja na prvoborca za otcepljenje RS i njenog pripajanja srbiji. kao i ogulin-virovitica.... granice. kome verovati? onoj nekadašnjoj, ili aktuelnoj poziciji političara koji menja perje kad mu to odgovara. i uvek kreće ispočetka.

Владо Бања Лука

pre 9 godina

Додика су својевремено на власт у РС довели НАТО тенкови још давне 1998. године. Био сам испред Банског двора у Бањој Луци када је извршен својеврсни државни удар. Сада када више не треба Американцима, Додик просипа причу да је "руски човјек", како има добре везе са Израелом, како ће отцијепити РС, итд. Суштина свега је да су Додикови тајкуни и он сам тотално опљачкали РС и осиромашили народ. Није им доста 12 година апсолутне власти, па би још један мандат... Али, од тога нема ништа јер ће гласачи 12. октобра да изаберу ПРОМЈЕНЕ!

Ricky

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).

Mihailo NBGD

pre 9 godina

Separacija RS? Poprilicno rogobatan termin za nesto sto je u Evropi postalo normalno.Pravo na samoopredeljenje naroda R.Srpske a po presedanu Kosova,Krima i Skotske mora se postovati.Zasto da ne? Mada realno i sada je vec 95% nezavisna pa nekih uspeha bas i ne videsmo

raucher

pre 9 godina

Bosna je imala toliko dušebrižnika da može podneti i jednog dobro ušminkanog radikala i nacionalistu koji se ,tobože, brine za njenu celovitost.

Torbica i Čvarkov

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Tužne su srpske istine brate... I ja to na svojoj koži osjećam svakodnevno. Jedan smo narod osuđen na vječno prokletstvo podijela.

Paja Patak

pre 9 godina

@Mladen

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.

zlatna groznica

pre 9 godina

A Vučić je bitan faktor u toj priči? Bio i ostao populista,koji bi sve uradio za fotelju. Dok su trajali pregovori o promeni Dejtonskog sporazuma, pre nekoliko godina, zapadne sile su vršile veliki pritisak na Banja Luku,preciznije Dodika, da se smanje ingerencije R. Srpske u odnosu na Sarajevo. Tadašnji predsednik Srbije (Tadić) se takođe pridružio pritisku na Dodika, kako bi dobio neki politički poen na zapadu. Dodik je izdržao pritisak i sačuvao ingerencije Rep. Srpske. Takođe Dodik je uspeo da ostane na vlasti, dok je EU Tadića zamenila 2012-te sa poslušnijim Vučićem. Mislim da je Vučić toga svestan i bez obzira na autoritaran način na koji vlada u Srbiji, zna da se ne sme kačiti sa Dodikom. Jer za razliku od njega Dodik je nešto uradio za Rep. Srpsku.

Napredno u Jevropu

pre 9 godina

Ma ne to su lazi i podmetanja nasem velikopostovanom vodji, gde on da to uradi pa on je lepio slike Ratka Mladica po bulevaru. Ne bi on tako nesto ucinio svom narodu, on je samo Kosovo dao ops....

Živorad

pre 9 godina

Pripojiti, odvojiti, zacepiti, odcepiti, na referendum, može i bez referenduma, ima podrške od međunarodne zajednice, međunarodna se zajednica protivi... Dokle ćete bre da zajebavate ovaj narod. Mislite da je ovom narodu do vaše zajebancije. Hoćete da smanjite plate i penzije, povećavate cene energenata, komunalija i čega sve ne. Narod gladan pretura po kontejnerima, a vi se šećkate po belom svetu, sakupljate kojekakva obećanja pa po povratku plasirate narodu i ubeđujete narod - eto dolaze bolji dani i sad šta - eto sreće, ajde da pevamo svi uglas. Bože gospode - oprosti im!

Washington

pre 9 godina

Kakvo otcepljenje RS, pa lupili bi nam sankcije da nam se glava vrti iducih 50 godina. Nismo mi Rusija a niti su nam Rusi prve komsije, zapamtite to. Vratili bi se ekspresno u 90te preko noci. Mozda je neko pozelio da svercuje benzin preko rumunije i madjarske, ja ne.

Budimo Realni

pre 9 godina

@ Taj Dodik bi hteo opet da Srbija krvari.Kakva bu...
(Sava, 11. septembar 2014 17:04)
Savo oh izvini Sava, budemo realni Srbija nije krvalila sa RS nego Srbi Republike Srpske.
Srbija je krvarila i bila bombardovana zbog Kosova.

Pelikan

pre 9 godina

Svaki Srbin bi zeleo da Republika Srpska postane nezavisna,ali nijedan politicar iz Srbije ne sme javno da podrzi tu ideju,jer Srbija ima isti problem sa Kosovom.Jednostavna stvar za onog ko ima bar malo mozga.

djordje

pre 9 godina

Ja nisam niciji sluga ali sam siguran ko jeste. Videcemo mi za koju godinu gde ce Vucko da bezi kao sto je i Mira pobegla kada se otkrije sta nam sve radi iza ledja i u ciju korist.

Bane

pre 9 godina

Mislim da je ovo jos jedan perfidni pokusaj "medjunarodne zajdnice" da stvori sto je moguce veci razdor izmedju Srbije i R. Srpske.
Prica o tome da je Vucic "sprecio" Dodika da nesto uradi mozda moze da prodje kod najvernijih botova SNS-a ali je stvarno smesna. Dodik je licnost od integriteta ma sta o njemu mislili, dok je Vucic obican bezidejni pajac.
Mogao je da ga "spreci" jedino da mu je "zapretio" da Srbija nece dati podrsku toj nameri ali to bi se u roku od odmah znalo a onda bi Vucic sa sve svojom bulumentom bio trenutno i zauvek uklonjen iz srpske politike.

Retrorealizam

pre 9 godina

Predstavnici RS-a su se u Dejtonu odrekli amandmana za pravo na nezavisnost RS-a u okviru Ustava BiH u korist mirovnog sporazuma, koji je zaustavio dalje napredovanje Oruzanih snaga Federacije BiH i HV-a. Zato se za formulisanje tog novog tipa administrativnih jedinica u BiH koristio termin "entitet", kako bi se uklonio element drzavotvornosti kakav recimo imaju stvarne republike, autonomne pokrajine, historijske provincije itd.

Vladimir

pre 9 godina

Lingvista sam. Termin Srbijanac je na svom mestu, i on podrazumeva stanovnika Srbije, nevezamo koje je nacionalnosti, a u upotrebi se najcesce odnosi na onoga ko govori ekavskim (a ne ijekavskim, ili ikavskim) izgovorom srpskog jezika.
Zamislite situaciju na televiziji kazu (kao sto i u neznanju govore) 'srpski predsednik'. Ovde ostaje nepoznanica da li se misli na predsednika Srba u Srbiji ili Srba u Republici Srpskoj. Oba od navedenih su srpski predsednici. Ali ako se kaze Srbijanski predsednik, jasno je da se misli na predsednika Srba u Srbiji. Nemojmo biti neobrazovani, i delovati anti srpski mislju da su Srbi samo dokle dosezu granice republike Srbije.

martin

pre 9 godina

Nisu sprijecili otcjepljenje Kosova!To je Evropi u redu.Kada mi u R.Srpskoj to spomenemo i bombardovanje je u igri. 18.09.2014. odrzace se referendum o nezavisnost Skotske... Videce sta znaci pravo na samoopredjeljenje..

hadzija

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије

Marko

pre 9 godina

@Paja Patak
Nije tacno da Hrvati vise ne koriste rec "Srbijanci". Kod ostalih, taj termin oznacava regionalnu pripadnost - Srbe iz Srbije i nije nikakva uvreda. Koristi se na teritoriji bivse Jugoslavije, a cak i u Vojvodini kad se misli na Srbe ispod Dunava. Sto se tice nekog bratstva i jedinstva i prosirenja Srbije, od toga nema nista. Stavise, daleko veca verovatnoca je da se u bliskoj buducnosti odvoji Vojvodina, nego da se pripoji Srpska.

resursi

pre 9 godina

Realno, Republici Srpskoj bi najbolje bilo da se otcepi od BiH ali da ostane nezavisna. Ako se pripoji i postane deo Srbije, to bi bilo isto (ako ne i gore) nego sad, kad je deo BiH

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Приче за малу дјецу хохштаплера из ЕУ, прављење бабарога од Срба из РС, Путина, исламског свијета, сад ће и Шкоти бити на тапету,.... сви који нису скинули гаће, пред моћним НАТО-м, банкарима, ујка Семом,...

nik sloter

pre 9 godina

Premijer Srbije kako ovde neko napisa nemoze ni sjecu sume da spreci. Ima tu vise stvari, a osnovna je da svaka vlast u Srbiji od 5. oktobra ima gospodara na zapadu. Dok zastupaju i rade za njihove interese sve je ok, cim pocnu govoriti o srpskim nacionalnim interesima zna se kako zavrse, nazalost nekada i tragicno. Druga stvar je da je u BIH predizborna kampanja. Dodiku je jedino prica o otcepljenju RS ostala sve ostalo je potrosio. Malo je verovatno da je Dodik to planirao da izvede uz pomoc Rusije. U svakom slucaju volio bih da se to dogodi jer BIH je neodrziva tvorevina, mi je ne dozivljavamo kao svoju drzavu.

miki

pre 9 godina

Ne znam dali je iko od ovih sto prizivaju "separaciju" Republike Srpske ikad pogledao u mapu?? Dali su uopste svijesni kako izgledaju granice Republike Srpske na mapi?? Republika Srpska je podjeljenja na dva dijela, granica joj je duga i komplikovana da bi trebalo svo stanovnistvo RS-a da je cuva. A o reakciji medjunarodne zajednice i USA necu ni da pricam!
Da, ipak mi sve ovo dobro lici na standardnu Dodikovu predizbornu kampanju!

obojeni program

pre 9 godina

ako je ovo tacno, vucicu treba podici 50-metarski spomenik u centru beograda ispred skupstine. zar mislite da bi neko prihvatio "samostalnost" "republike srpske"?! BiH, Hrvatska, USA, Nemacka, NATO, EU... ??? da li ste normalni? OKRUZENI SMO NATO ZEMLJAMA, ALO? Imamo 3 (slovima: tri) aviona koji mogu da polete u vojsci, alo???? dosta je bilo krvoprolica, ako svi ravnopravno budemo u EU, granice su ionako besmislene, dosta je vise bilo gluposti na ovoj zemlji, alo! jedva sam preziveo 90-te i LGBT trio MIRA-SLOBA-SESELJ, mrzeo sam SRS iz dna duse, zato sam sumnjao u SNS i Vucica u pocetku, ali sada vidim da su sada na pravoj strani, da rade za spas Srbije i naseg naroda, ne igrajte se glupostima, dosta je bilo ratova i s****!!!

Stivenson

pre 9 godina

Tekstovi koji se pojavljuju periodicno i u kojima je sve pod oznakom mozda.Krim nije ni blizu situaciji u RS jer je ova poseban entitet u okviru drzave koja ne funkcionise kao drzava.Pre se moze ocekivati stvaranje treceg entiteta u BiH u skorije vreme.Mislim da je ovim tekstom vise skrenuta paznja na problem koji su zapadne drzave napravile same sebi jer sada puno regiona moze da zahteva sve isto kao u slucaju Kosova.Mislim da o doticnoj temi nije bilo ni reci izmedju Vucica i Dodika u tom pogledu i tekst vise vidim kao dozu zelje zapada da se pozar osamostaljenja ne prosiri.

1/1

pre 9 godina

црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије
(hadzija, 11. septembar 2014 15:03)

Kao i BOSANAC za Srbe iz Bosne.

Ricky

pre 9 godina

(Mislav, 11. septembar 2014 01:15)

Plate jesu vece ali omjer zaposlenih i penzionera je nepovoljniji. u RS je veci broj penzionera od broja radnika. Inace, Dodik je specijalista za ovakve operacije. Pred prosle izbore trebalo je da se doseli 500.000 Arapa, a svu zemlju u RS su kupovale vehabije.

Sad on kao hoce al Vucic mu ne da. A svi znamo da bi ga visoki predstavnik smeno istog dana kad bi pokusao bilo sta na svoju ruku.

Dejan

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam"

Separacija je izraz koji ima jasno znacenje, koje je jasno svakom ko zna neki strani jezik. Separacija = odvajanje. Separatizam je odredjena politicka pojava cije je nastojanje upravo da se izazove separacija odredjenog dela teritorije. Naravno, sve se to moze reci i domacim recnikom, doslo bi na isto. To sto je neki termin deo hemijske terminologije ne znaci i da je hemijska ekskluziva.

Pero Przina

pre 9 godina

Ovi sto vole ratove bi trebalo prvo da se zamisle nad jednom prostom cinjenicom. To je, da je BiH "napravila" i Federaciju i Srpsku, ne obrnuto. Naravno, svi vi koji bi da ste u jednoj drzavi, culi ste za Bosnu i pre poslednjih ratova, a od kada ste culi za ove dva regiona? Nikada pre. Naravoucenije: Samo BiH odlucuje o svojoj sudbini, nikakve federacije i srpske kao regioni to ne mogu uciniti. Mozda, silom. Ne zaboravite da su u BiH sva tri naroda konstitutivna i pitaju se o vitalnim interesima na celoj teritoriji BiH, pa tako i u BH regionu Srpske. Ali, ako neko priziva rat, vec vidjeno. Rat krene kao "pobednicki", a kao rezultat imamo sve manju i manju Srbiju sa malo vise stanovnistva koje bezi sa vekovnih ognjista jer im je neko rekao da treba svi Srbi da zive u jednoj drzavi. Nista cudno kod ovakvog stanja svesti i zivota iz epskih pesama(izmisljotina).

kondure

pre 9 godina

Eto da pitam da je kojim slucajem neko iz DS, sada je aktuelan gospodin Pajtic, o njemu napisao ovaj tekst kako bi onda misljenje botovi imali. Sigurno ne bi imali opravdanja koja sada nalaze za svoga vodju.

dragon

pre 9 godina

u Srbiji žive Srbi, u Španiji Španci razlicitog etnickog porekla, dakle ako u Španiji žive Nemci, Francuzi oni nisu Španijanci.U Americi su svi Amerikanci(imaju americko drzavljanstvo), dakle Srbin koji živi u Americi nije Amerikanijanac... pametnom dovoljno objasnjenje.Letopis Matice srpske iz 1825. navodi da u Bosni zive bosnjaci pravoslavci, katolici, muslimani... Garasanin takodje ne zna za Srbe preko drine,ovo objasnjava njihove komplekse da budu veci katolici od pape... bosanski Srbi su po mentalitetu blizi muslimanima nego Srbima iz Srbije jer su odrasli u islamskom okruženju koje je sirilo neprijateljstvo prema Srbima iz Srbije... zato brinite vi vase brige, ako vam se ne svidja Srbija zivite sa vasom bracom muslimanima i Hrvatima

prellee

pre 9 godina

Mislim da je ovo bila dobra prilika da se Srbi osamostale. U BiH oni ne mogu napredovati.BiH je samo omča oko vrata. Ovo će koštati Srbiju kao Sv.Petra kajgana. Vučić od toga istog Zapada neće dobiti baš ništa. Uvjek će Zapad biti protiv Srbije! Zapad nema normalan pogled na ova naša dešavanja. Uvode sankcije Rusiji a od Srbije traže da Rusima drže lekcije o cjelovitostosti države Ukrajine. To traže od Srbije koju su toliko razbucali, bombardovali, satanizovali i štete nanijeli kao malo kojoj državi, izuzimajući Irak, Avganistan itd. Vučić izigrava sveca, zato će imati problema, samo je pitanje vremena kada. Ispašće IDI*T.

nenad rs

pre 9 godina

Дајте људи какво отцепљење овдје се народ бори да преживи а Додика нико озбиљно не доживљава .

Sinergija

pre 9 godina

Ja sam Srbin iz Republike Srpske,Grad Bijeljina,i odmah da kazem da bi ja prvi bio protiv ujedinjenja sa Srbijom!Iskljucivo Republika Srpska nezavisna drzava!Razlozi ovoga su sljedeci:Iako smo jedan narod,mentalni sklopovi su nam razliciti,zbog toga sta smo mi sve prosli sa ove strane Drine oni nikada nece shvatiti,za njih je jos uvjek san otici na cevape u Sarajevo,Srbijance iz uzeg djela Srbije bas briga za Srbe sa Kosova,cak te ljude nazivaju Siptarima,a opet im usta puna Kosova, a nas bosancima.Njima je svima dobro dok je njihovo selo u sastavu Srbije.Republika Srpska bi postala samo jedna regija Srbije,pa bi doslo do odumiranja B.Luke i Bjeljine,poput Kragujevca,Nisa,Leskovca,Subotice,bitno je da se u BG dobro zivi.Znaci ja sam za model poput Rumunije i Moldavije.Moji clanovi porodice su ginuli za nezavisnu Republiku Srpsku.Nismo mi toliko mekani kao Srbijanci.

kizaru

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni molim vas koja je poenta terati narode koji ne zele da zive zajedno da ostanu u istoj drzavi? Srbima i hrvatima mislim da raspad BiH odgovara bas me zanima za Bosnjake zasto se oni toliko bore za opstanak Bosne? Koliko vidim, svi se samo muce.

doomsday scenario

pre 9 godina

"Protiv sam otcepljenja Srpske ali je smešno što je i Vučić protiv.
(milan, 11. septembar 2014 18:25) "
=======================
Vucic je protiv jer je veoma, veoma svestan da ako krene odcepljivanje i se RS odcepi od BH ode i Sandjak od Srbije, odcepoce se Sumadija, Vojvodina.

Sta ce sprciti recimo opstine Kozarac, Janju, [gde su bosnjaci vecina] Drvar, Grahovo [gde su Srbi vecina] da se pripoje Federaciji tj RS
Hoce li se recimo u Srbiji odcepljvanje spustati sve nize i nize i biti ce na nivou sreza, opstine, sela/mesne zajednice, ulice, kucnog broja/kuce, sprata kuce, sobe i na kraju kreveta u sobi

xxx

pre 9 godina

Nije mi jasno kako misle da se odvoje,kad su fizicki podeljeni na dva dela,jer Brcko nije Rs.Na sta bi licila ta drzava i kako bi funkcionisala tako razdvojena?

Dušan

pre 9 godina

Док је био Јадикална странка имао је друго мишљење Огулин Карлобаг Вировитица.Шта се сад променило у његовој глави бог зна.

Vladimirr

pre 9 godina

Само полако, нису се ни Немци ујединили преко ноћи!
(Бојан Илић, 11. septembar 2014 15:11)

Ja se svakako sa tim slazem. Mislim da ce to i da se ostvari jednog dana, recimo za oko 50-100 godina, kad za viziju takve srbske drzave budu povoljnije okolnosti. Do tada treba biti mudar pa ne izgubiti ni ovaj beogradski pasaluk koji imamo. A do tada ce i seljacine (nikako seljaci) kao sto je Dodik da nestanu sa scene.

CaptainObvious

pre 9 godina

Lik za koga niko nije cuo iz NVO za koju niko nije cuo, kaze kako su neki (za koje nikada nije cuo) slucajno naleteli na neku informaciju, ali to je potvrdjeno jer kako on tvrdi svi znaju da je istina.

Zvuci pouzdano!

Sava

pre 9 godina

Torbica i Čvarkov.I Albanski narod je podeljen,i Srpski narod je podeljen,i Mađarski narod je podeljen,pa zar treba da se svi poubijamo između sebe?Jedan je ljudski život,i neponovljiv,jedino ako niste ristalice nebeske Srbije.

Tip

pre 9 godina

Moze li neko shvatiti da bi pokusajem odcepljenja RS od BiH bio prekrsen Dejtonski mirovni sporazum, a to znaci da se istog dana rat nastavlja gdje je stao 95-te. Hrvatska bi kao i tada stala na stranu BiH, NATO clanica, a Srbi u tom ratu nebi imali sta da traze.

Dusan

pre 9 godina

Neka probaju da se otcepe ako zele. Ali na nas zdravstveni, penzioni i odbrambeni sistem ne treba da racunaju. Patriotska prenemaganja tu ne pomazu.

Daj boze da je tako!

pre 9 godina

Zaista se nadam da je ovo tacno.
Stvarno ne znam zasto bi Srbija treba da prlja ruke da bi Zadrigli sasvim odvojio svoj maleni vilajet, a naravno iskljucivo zato da bi mogao biti jos veci gazda nad jadnim narodom?
Ako mu to treba, neka izvolu podmetnutu svoje zadriglu gu*u, a ne Srbiju, pa sta mu bog da i sreca junacka!!!

komsija

pre 9 godina

cela prica meni smrdi da se Dodiku blizi novi mandat...Hteo covek da se odvoji...iskoristi situaciju u svetu al mu Vucic nije dozvolio...Nikako ne ljubim Vucica ali ljudi ovo je klasicna predizborna kampanja...

Kubanac

pre 9 godina

Vučić je dalekosežnije sagledao situaciju od Dodika, znao je da bi otcepljenje Republike Srpske destabilizovalo ceo region. To bi bilo pogubno i za Srbiju, i za Republiku Srpsku.

Miroslaw

pre 9 godina

Mi nikako da shvarimo da moramo da ugrabimo svaku i najmanju priliku koja nam se ukaze, jer na taj nacin su nama oduzeli mnogo, a mi se i dalje nesto ustrucavamo !

eso

pre 9 godina

pricam ti pricu, da ti ne poverujemo bas. ovde se radi o sitnom diplomatskom podje..nju koje treba da ukaze na navodno nejedinstvo Srba i djelovanje ruskog faktora u BiH.
Mogao bi ovaj svaba i da zacepi. zapamtite, budite zahvalni i cutite, treci put od nemacke nece ostati nista.

Raka iz meraka...

pre 9 godina

@Vladimir
Ako si ti lingvista onda sam ja Miki Maus! Apsolutno je gramaticki neispravno reci "Srbijanac" za Srbina. Ne postoje "Hrvatijanci, Nemcijanci, Amerikanijanci"... "Srbijanac" je nastalo u 19. veku u Hrvatskoj da bi se napravila razlika izmedju Srba u Krajini i Srba u Srbiji. Srbijanac je bio pezorativni naziv za Srbe iz Srbije. Kao i svaka druga hrvatstina, to je bila podvala s namerom da vredja Srbe i srpsku kulturu. A ti ako kojim slucajem imas diplomu lingviste, baci je u kantu. Jos jedna sitnica na tvoju glupu opasku. S obzirom da je Srbija matica srpske kulture i izvor svih Srba u regionu, i onih koji se smatraju Srbima i onima koji se ne smatraju, ali su ipak Srbi, onda bi bilo logicno da se srbi iz Srbije nazivaju Srbima, a ostali Srbijanci. Medjutim, s obzirom da su Srbi u Bosni i Herzegovini, Bosanci i Hercegovci onda se ne kaze predsednik Srbije vec predsednik Bosne i Hercegovine, ali kao sto je sve zapad napravio da bude karikatura, bar sto se tice Srbije, mi sad imamo Bosnu takvu kakva jeste. I za kraj jedno pitanje i provera tvog obrazovanja. Ako je predsednik Republike Srpske srpski predsednik, a predsednik Srbije srbijanski, kako bi se onda nazivao hrvatski predsednik u slucaju da se federacija raspadne?

Odluka će biti jasna i ubedljiva!

pre 9 godina

Ni Vučić ni Dodik neće odlučiti o samostalnosti Republike Srpske, već samostalni narod Republike Srpske na referendumu!

ruzmarin

pre 9 godina

Srbija kao garant dejtonskog sporazuma ima zadatak da na svaki način očuva Republiku Srpsku kao entitet u federaciji i da spreči sve eventualne ishterene korake koje bi moža i sam Dodik preduzeo na stvaranju sanostalne države što bi svakako destabilizirajuće delovalo na region i izazvale nesagledive posledice.Zato i oprez kod Vučića jer svaka ishitrine odluka može negativno uticati i na Srbiju i želju Vućića da naša država kao lider regiona igra pomirujuću ulogu u svemu.

ninna

pre 9 godina

Ovo je čista provokacija!
Nažalost, navikli smo na raznolike provokacije .Moje mišljenje je da su ovo samo lična nagađanja dotičnog gospodina!

Gagi

pre 9 godina

Pokusaj otcepljenja manjeg BH entiteta bi znacio kraj za oba entiteta u Bosni. Vucic to zna, ali Mile Ronhil po svaku cenu zeli da ostane na vlasti, jer kad ode, tek ce da se otkriju njegovi racuni i desetine nekretnina, koje je stekao na necastan nacin, dok se narod davi u bedi i sirotinji!

Silver Surfer

pre 9 godina

Samo nam fali ujedinjenje sa Republikom Srpskom. Da nahrupe oni koji nisu stigli 90-ih izmedju ostalog upravo zahvaljujuci politici koju je tada zastupao Aleksandar Vucic. U Srbiji, a narocito Beogradu, ne moze da se dise od Krajisnika, svih zivih koji su se sjatili iz Bosne i Kosovara. I svi smatraju da imaju neka veca prava, a i nisu u losoj materijalnoj poziciji, zaposleni u javnim preduzecima, rentiraju stanove, zavicaj im je razlog zaposljavanja a ne steucnost. Medjutim, ima i onih koji jos uvek zive po nekakvim kolektivnim centrima i sramotno je sto ova drzava posle skoro 20 godina, uzimajuci u obzir sredstva koja su se izdvajala, nije resila njihovo stambeno pitanje.
Ovo ujedinjenje bilo bi kamen o vratu Srbiji i njenim gradjanima.

мртав'ладан

pre 9 godina

Ништа није спречио, јер га нико ништа и не пита.Исправнији наслов би гласио:''Вучић спровео налог о спречавању сепарације Српске''

zorica jakovljevic

pre 9 godina

Za lingvistu: pojam Srbijanac se nekad koristio kao regionalna odrednica, ali za Srbe iz Srbije, a ne za sve koji su iz Srbije. Danas je presao u politicku, jer ga na nasu stetu zlouporebljavaju Hrvati i Muslimani, tzv.Bosnjaci iz BiH. Nesto ne vidim da Hrvati prave distinkciju izmedju Hrvata u Hrvatskoj i BiH, pa da postoje hrvacanski predsednik i hrvatski predsednik. Zato, postoji samo srpski predsednik i Srbi, gde god da su, a u vestima cemo mi sami da zakljucimo da li se radi o bosanskim ili srpskim Srbima :-)

Zizela

pre 9 godina

Ne verujem u tacnost ovih informacija! Srbija je garant Dejtonske BiH, drzava koja sigurno nece blagonaklono gledati na politiku nekog novog Dejtona i ne entitetske podele na federaciju i Republiku Srpsku. Srbija i da hoce ne moze da zabrani gradjanima RS da odlucuju o svojoj sudbini ostanka ili izlaska iz BiH!

mare

pre 9 godina

Čisto sumnjam, ali ako je istinita vest onda je to bio pametan potez, samo bi nam još falilo da nas opet nagrade sankcijama i izolacijom. Mada realno, oni su praktično nezavisni od ostatka federacije a ima i vremena za takve drastične poteze, što reče neko u komentaru- nisu se ni Nemci odmah ujedinili.

helen

pre 9 godina

Ovo mi ne izgleda uverljivo.Vucic ne zeli da se mesa u politiku koju vodi Dodik.To je ipak stvar naroda tamo i rukovodstva,na njima samima je da odluce sta zele.

Kralj Ibi

pre 9 godina

@Vladimir, kad si vec toliko pametan i lingvista si po struci, daj objasni kako nema nedoumice kad se kaze 'hrvatski predsednik'? Zar Hrvati zive samo u Hrvatskoj pa onda nema nedoumica ili je nesto drugo u pitanju. A reci mi na koga se to jos u Srbiji misli kad se kaze Srbijanac/ci da nije mozda i na Hrvate, Madjare, Bosnjake, Albance i ostale manjine? Vec te vidim kako uspesno ubedjujes Rizu Haljimija i Esada Dzudzu kako su oni u stvari Srbijanci i ubih se od smeha kako ti uspeva.

likica

pre 9 godina

Zašto žuriti?Kad tad će ponovo doći do revizija evropskih granica.Moramo tad biti na pravoj strani,kao i uvek do sad,da bi dobili ono što želimo.

SirOliver

pre 9 godina

Dodik ,pre svega,ne sme da ugrožava poziciju Srbije koja je izgradjena mukotrpnim pregovorima sa Prištinom i Briselom.Dodik mora imati više strpljenja i ne uzimati "zalogaj" koji ne može da "pojede",a time još i da ugrozi poziciju Srbije u Evropi !

blablabla

pre 9 godina

Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Ne, to nije moguce. Prosto, takvo preplavljivanje i davljenje Srbije vasom bosanskom ljubavi nije moguce ponoviti. Jos kad krene umilno ljubavno gugutanje na uvo, "dje's ba, dje ti treba?" ne, to je neponovljivo.

MALA DECA

pre 9 godina

Priče za malu decu,zna se da EU,NATO i Nemačka prate svaki korak SRpske i da im je kost u grlu, kakav Dodik i otcepljenje SRpske, kakav VUčić, čista pdometačina i diskreditovanje i Vučića i Dodika na osnovu priče nekog NN lica iz neke NVO ili ko zna čega.

Matija Soskic

pre 9 godina

Sve dok Srbija podrzava ovog coveka, ona ne moze da bude "garant mira i stabilnosti u regionu" kako je politicari predstavljaju.

ninočka

pre 9 godina

Vučić je mnogo doprineo novom imidžu Srbije i dokazao da je odličan pregovarač i mudar političar!
Smatram da je ovo čista provokacija

Siniša

pre 9 godina

Ko zna kako će izgledati granice u budućnosti Evrope i sveta, ali sada sigurno nije trenutak da se otvara otvara ovo pitanje koje bi u sebe uvuklo čitav Balkan. Primamljivija i realnija je druga opcija koja je i demonstrirana u Berlinu, a koju je Vučić predložio tražeći ulaganja u infrastrukturu i razvoj Balkanskih zemalja. Neka pitanja će prestati sama po sebi kada sve zemlje Balkana budu ušle u EU.

nastasija

pre 9 godina

dodiku svašta pada na pamet,al sreća što pored sebe ima razumnog i pronicljivog političara koji zna da spusti loptu na zemlju kada je to potrebno

RodjO

pre 9 godina

Vučić ako je to i uradio uradio je jer nije povoljan trenutak za otcepljanje Srpske. Izjave Dodika i ovakve vesti su zbog predstojaćih izbora u Srpskoj. A na kraju Dodik i Vučić sarađuju već duže vremena i ništa ne prepuštaju slučaju a to je dobar znak. Zato i ovakvi pokušaju da se kao oni zavade, ali džaba svima njih dvojica rade i vuku poteze u interesu celokupnog srpskog naroda.

Neko

pre 9 godina

Ma sta premijer ovo ono Srbija je postojala i pre Vucica.Dodik je trebalo to da uradi Bosna je Americi u skroz 2 planu uz pricu smo moglii to resimo.

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Prosto ne mogu da poverujerm u ovo sto citam, pre bih voleo da je ovo samo na nivou spekulacija. Nadam se da ce se glave ohladiti, ako je istina to bi izazvalo ponovne sukobe u regionu , zato ako je Milorad Dodik imao bilo kakve namere dobro je da je sprecen u tome, jer sada sigurno nije trenutak za takve stvari.

tomislav

pre 9 godina

za dodika je važno da ne trci pred rudu,s druge strane mirnoca,smirenost koja odlikuje premijera je upravo ona teza da se + i - privlače, tako da nisu takvi ne bi se nikad složili oko takvog osetljivog pitanja

iva

pre 9 godina

ne smemo se zaletati,želja dodika je želja većine ali nije realna jer ce srbija izgubiti sve ono što je ova vlada mukotrpno stvorila u odnosima sa eu

Maркович Драган

pre 9 godina

Треба сачекати да Шкоти заврше посао затим Каталонци па редом Руси па и ми Срби и на краjу краева свакои оно што му припада.

Vatromet

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.

dajana

pre 9 godina

Zasto bi verovali Veberu, cela ova prica mi je sumnjiva, ali ako ima istine, onda se dobro zavrsilo, jer nam turbulencije ni u naznaci ne trebaju.

mudro

pre 9 godina

Sve su to gluposti...Rukovodstva Srbije i Srpske nisu niti naivna, niti glupa, da bi napravili nešto za šta su sigurni da u datom trenutku ne može proći. Vučić će sigurno razvijati i insistirati na najbližim odnosima sa Srpskom na svim poljima, a geografsko ujedinjenje sada sigurno nije predmet, što ne znači da jednog dana neće biti.

Srpkinja

pre 9 godina

Ne verujem da bismo ikada bili protiv Srpske, ma kako da odluci o svojoj sudbini. A politka jeste mnogo puta sarena laza kod svih, pa smo valjda i mi nesto naucili.

lister

pre 9 godina

naša budućnost je u eu i moramo biti obazrivi jer pitanje da li srpska stvarno ima podršku rusije...kako kaže premijer naša pozicija je jasna u svemu tome i da možemo biti sa svima

slaviša

pre 9 godina

dodik bi da reši ali ipak dolazi po mišljenje u bgd...toliko o tome čija reč je presudna i dokle god je tako očekujem racionalnost u odlukama

DEXTER

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.
(Vatromet, 11. septembar 2014 21:03)
Jasno je da je Vučić posavetovao da Dodik ne prenagljuje i da vreme radi za Srpski narod i da ne bi valjalo sada odmah pokretati to pitanje.Za par godina ono će biti samo formalno da se ozvaniči,a u praksi će već ranije zaživeti.

CikaMile

pre 9 godina

Ovoj vladi je pre svega vazan mir i stabilnost u regionu. Nikakvi nemiri, i nikakvo naginjanje Srbije ka jednoj ili drugoj strani, ce da svrstaju nasu zemlju kroz koju godinu u jednu od stabilnijih i pozeljnijih zemalja za zivot, ne samo u regionu, vec i sire.

Hedona

pre 9 godina

Aleksandar vučić svakako teži da ispoštuje teritorijani integritet i suverenitet svake države na svetu. Srbija nijednog trenutka neće ići protiv volje svoga naroda preko reke Drine. Aleksandar Vučić nijednog trenutka neće ugroziti bezbednost naroda, RS se neći od BiH ali svet mora da ispoštuje granice međunarodno priznate granice. veber je video da se Aleksandar Vučić potpuno prijateljski ponaša sa svima, ali neće da dozvoli da se ugrožavaju prava naroda.Aleksandar Vučćić teži ka jedinstvu i razvoju celog regiona bivših država SFRJ.

Kleopatra

pre 9 godina

Dodik prenagljuje sa svojim planovima i izjavama,pogotovo kada nema podrsku Vucica za to,a po pitanju ovakvih stvari nikada je nece dobiti.Nama u regionu treba mir i napredak.Ovde vise ne sme biti sukoba i zrtava,dosta ih je bilo...

Monokl

pre 9 godina

Ovakve politicke spekulacije nikada nece dozvoliti na ovom prostoru kao ni bilo kakvu mogucnost da se ovde napravi sukob bilo kakvih razmera.Ovaj covek nam cuva mir i pokusava da stvori sansu za buducnost.

Duh vremena

pre 9 godina

Dodik treba da prestane da unosi nemir u region i da posle svakog dobrog poteza Beograda izazvia razdvajanje,Beograd mora da mu objasni da je politika Srbije mir i stabilnost i pre svega ekonomska saradnja u regionu.

pera

pre 9 godina

Premijer Vucic pokazuje izuzetnu zrelost, nasi inostrani partneri su to prepoznali i zato uziva toliko postovanje gde god se pojavi...

Robert RUMA

pre 9 godina

Sigurno je da Srbi u Republici Srpskoj nisu presrećni što žive u BIH, ali Vučić kao odgovoran političar ne može u ovom trenutku da podrži otcepljenje Republike Srpske jer bi to destabilizovalo ceo region, i verovatno u potpunosti zaustavilo proces evrointegracija Srbije, i dovelo do ponovne izolovanosti Srbije, što bi bilo pogubno za srpsku ekonomiju koja je i ovako na staklenim nogama posle 12 godina vodjenja neodgovorne politike DS-a, DSS-a i G17.

tetreb

pre 9 godina

Vučić je pravi državnik koji čuva principe i radi za interese Srbije i potencionalni lider celog regiona dok je Tadić bio maneken wannabe.

samsonidalila

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Mladene možda si delimično u pravu ali isto tako mislim da shvataš da bi takva odluka ako bi do nje došla u ovom trenutku bila ravna katastrofi i za Srpski narod i sa ove i sa one strane Drine i da to nije opcija koja je moguća.U nekim drugim geopolitičkim uslovima možda se i to desi, do tada ostaje da se poštujemo i da kako sam kašež i mi sa ove strane volimo svoju braću sa one strane ništa manje od prvog komšije i brata.

novolice

pre 9 godina

namerno nisam želeo da komentarišem ove i slične vesti dok ne stigne odgovor sa druge strane, u ovoj držsvi stalno neko podmeće lažne i neproverene vesti u javnost , sa druge strane novinari nemaju osećaj da rade nešto loše objavljivanjem istih.

stankaFR

pre 9 godina

Jasno je svima -ne trebaju u ovom momentu previranja u regionu jer i nikome nisu u interesu. Ova vlada sa Vučićem kao premijerom je zaista uspela da u više navrata dokaže da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu i ako je uticala na sve ovo što ovde piše, dala je izuzetno dobar savet i od značaja za sve zemlje u okruženju.

Sale

pre 9 godina

Znam da Vućiča nije briga,ali istorija Srbije će biti brutalna prema njemu. Biže zapamćem kao političar operisan od tajminga i osećaja za geopolitiku. Kad je trebalo da bude evrofanatik, bio je radikal...sad kad treba da bude evroskeptik postao je evrofanatik...pušta Arape da nam kupuju zemlju i ulažu,ne videći da sila koja gura taj kapital (anglosaksonci) gubi i da nastaje jedan novi svet sa snagom na Istoku. Sever Kosova umesto da munjevito pripoji Srbiji poklanja na tacni dok mu po Raškoj oblasti "pijatelji Sanžaka" organizuju defile u uniformama i table nekih "efendija"...neodlučnost u kriznim situacijama (čak je Toma bio taj koji je napustio Šešelja,ovaj je patetično seo u voz u otputovao na mesec dana,tek se pridružio SNS-u na osnivačkoj skupštini), demagogija, negativne selekcija kadrova (Dr. Megableja, Babić, ovaj sa Uniona)...

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

hahahahaha pa zamislite da vam je neko rekao 90- ih godina da ce vucic i nikolic da se bore protiv nezavisnosti republike srpske...

Vojo

pre 9 godina

Zasto da Vucic odredjuje da li da se RS odvoji ili ne, ne odredjuje ni premijer RS sta ce Srbija da radi. Neka sam narod RS uradi kako zeli, niko drugi osim naroda se nije ni izborio za stvaranje RS.

Darko

pre 9 godina

Eh da je Putin samo nazvao Vučića pre početka ukrajinske krize.
Svega ovoga ne bi bilo...
A ko zna. ako nam dođe Putin u posetu i sretne se sa Acom, možda Ukrajincima odmah vrati Krim i samoinicijativno ode u Hag sa priznanjem krivice.
Taman pored kuma Vojislava mu.

Mladen

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.

Knjigovezac

pre 9 godina

Nemojte sumnjati da bilo ko može pokvariti projekat koji se realzuje a to je Srbija u okvirima beogradskog pašaluka. Argumenti: donošenje novog ustava koji će otvoriti vrata pakla za sve Srbe ma gde živeli, izgradnja autoputeva oko Srbije jer naši politikanti i tajkuni sve rade da sabotiraju izgradnju istih kroz Srbiju, totalno uništavanje poljoprivrede i iseljavanje Srba iz pasivnih krajeva i migracija ka Beogradu. Ostaće teritorija slobodna, napuštena sela i zemlja na izvolte. Polako postaje jasno da ovo nije bila nikakva teorija zavere već surova realnost. Pobogu, čitajte malo Jovana Cvijića, svetski priznatog naučnika kojeg nije pročitalo ni 2% Srba. Sve će vam se kasti!

Zoki

pre 9 godina

Sluša šta mu se kaže, plate i penzije dole, struja i namirnice gore, granice među Srbima...
Brzo će doći dan kad će zima na nogama i gladan stomak dozvati pamet njegovom bezubom glasaču.
Teško nama, teško nama.

pre 9 godina

Сепаратисање Српске у овом тренутку би био чист промашај и увукло би нам земљу у конфликт попут украјинског а све зарад тога да Додик сачува фотељу. Не подржавам много тога што Вучко ради али треба сачекати бар да Хрвати добију своју републику, рачунање на отворену подршку Русије у време када отворено не подржава ни своје људе у Украјини и када је наша војска на најнижој тачки у последњих 50 година (акумулатори) је смешно и завршило би се нестанком Српске. Треба да се отцепи што пре и није неразумно желети независност, напротив, али треба чекати прави тренутак. Да су Шкоти тако по сваку цену кад је Енглеска била најјача светска сила данас их не би било

Makikanko

pre 9 godina

Mi smo ozbiljna drzava, ne vodimo se politokom dvostrukih arsina kao sto rade svetske sile. Kosovo je u sastavu Srbije, Krim je u sastavu Ukrajine,a Srpaska u sastavu Bih. Osnovno pravo svake drzave u medjunarodnim odnosima je postovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

deglobalizator

pre 9 godina

smesno, zalosno, jadno ... zbog malo vlasti veru za veceru a vi mu verujete . verovali mu sa poltickim stavovima iz srs-a ili sada iz sns-a? kako god politicko uverenje se nemoze promeniti , moze lazno predstavljati ili ga prodati.

ajmo nanovo

pre 9 godina

u klimavoj svesti ostala su sećanja na prvoborca za otcepljenje RS i njenog pripajanja srbiji. kao i ogulin-virovitica.... granice. kome verovati? onoj nekadašnjoj, ili aktuelnoj poziciji političara koji menja perje kad mu to odgovara. i uvek kreće ispočetka.

Ricky

pre 9 godina

(Mislav, 11. septembar 2014 01:15)

Plate jesu vece ali omjer zaposlenih i penzionera je nepovoljniji. u RS je veci broj penzionera od broja radnika. Inace, Dodik je specijalista za ovakve operacije. Pred prosle izbore trebalo je da se doseli 500.000 Arapa, a svu zemlju u RS su kupovale vehabije.

Sad on kao hoce al Vucic mu ne da. A svi znamo da bi ga visoki predstavnik smeno istog dana kad bi pokusao bilo sta na svoju ruku.

hadzija

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије

srki

pre 9 godina

Rekao je Dodik u cirilici nesto slicno i razlog zasto ne je bilo Kosovo, gurnuli bi Srbiju u mat poziciju jer ako hoce nezavisnu rs, mora priznati Kosovo. Sto se mene tice, pre bih u svojoj zemlji hteo milion i po Srba nego isto toliko Albanaca. Rep. Srpska 25000km2, Kosovo 10000km2.

obojeni program

pre 9 godina

ako je ovo tacno, vucicu treba podici 50-metarski spomenik u centru beograda ispred skupstine. zar mislite da bi neko prihvatio "samostalnost" "republike srpske"?! BiH, Hrvatska, USA, Nemacka, NATO, EU... ??? da li ste normalni? OKRUZENI SMO NATO ZEMLJAMA, ALO? Imamo 3 (slovima: tri) aviona koji mogu da polete u vojsci, alo???? dosta je bilo krvoprolica, ako svi ravnopravno budemo u EU, granice su ionako besmislene, dosta je vise bilo gluposti na ovoj zemlji, alo! jedva sam preziveo 90-te i LGBT trio MIRA-SLOBA-SESELJ, mrzeo sam SRS iz dna duse, zato sam sumnjao u SNS i Vucica u pocetku, ali sada vidim da su sada na pravoj strani, da rade za spas Srbije i naseg naroda, ne igrajte se glupostima, dosta je bilo ratova i s****!!!

dragon

pre 9 godina

u Srbiji žive Srbi, u Španiji Španci razlicitog etnickog porekla, dakle ako u Španiji žive Nemci, Francuzi oni nisu Španijanci.U Americi su svi Amerikanci(imaju americko drzavljanstvo), dakle Srbin koji živi u Americi nije Amerikanijanac... pametnom dovoljno objasnjenje.Letopis Matice srpske iz 1825. navodi da u Bosni zive bosnjaci pravoslavci, katolici, muslimani... Garasanin takodje ne zna za Srbe preko drine,ovo objasnjava njihove komplekse da budu veci katolici od pape... bosanski Srbi su po mentalitetu blizi muslimanima nego Srbima iz Srbije jer su odrasli u islamskom okruženju koje je sirilo neprijateljstvo prema Srbima iz Srbije... zato brinite vi vase brige, ako vam se ne svidja Srbija zivite sa vasom bracom muslimanima i Hrvatima

Dalibor

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Brate iz Srpske,to je zato sto ovde na srecu nije dobacio ustaski ni balijski noz,pa je narod i dalje u komunistickim snovima i kozarackom kolu.Ima i jedan koliko-toliko razumljiv razlog,da je Karadjordje ove predele oslobodio 100 godina pre nego sto su drugi krajevi oslobodjeni.Generalno,ovde su teme,pecenje,rakija,cvarci a Srbi na obodima i van matice i dalje vode bitke da bi opstali.Pozdrav svima,Dalibor KV

SumadinacNeSrbijanac

pre 9 godina

Ovo je samo patka da bi se ubrzao proces pridruzivanja BiH u Nato. E pa ne nasedamo. Hocemo Srbiju i Srpsku kao jednu drzavu pod imenom Srbija.

Nikola

pre 9 godina

Republika Srpska treba da bude nezavisna i da istupi iz Bih. Dosta su nas komadali na delove.! A u Srbiji ko god bio na vlasti treba da da podrsku ma kakav god pritisak vrsili. Poz braci u Srpskoj, nadam se da cemo biti nekad jedna drzava. Ave Srbija!!!

ninočka

pre 9 godina

Vučić je mnogo doprineo novom imidžu Srbije i dokazao da je odličan pregovarač i mudar političar!
Smatram da je ovo čista provokacija

Paja Patak

pre 9 godina

@Mladen

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.

bn

pre 9 godina

BiH kao drzava je neodrziva u ovom formatu. Drzava koja ima 3 vlade, 3 presednika, 3 skolstva, 3 zdravstva, 3 entiteta (ukljucujuci i manji hrvatski) koji mrze jedan drugog nema apsolutno nikakvu buducnost.
Najbolje da dodje do mirnog razlaza jer je to najbolje za sve u BiH

genius

pre 9 godina

Inače, Vučića nikako ne varim, ali ovo je bilo vrlo pametno (pod uslovom da je istina).
1. Srpska ima kontrolu nad svojim delom BiH u gotovo svim segmentima (ekonomiju, sudstvo... pa čak i vojsku) i de facto je nezavisna država. U mnogo čemu je čak nezavisnija od federacije, sa tendencijom da dobije JOŠ veća ovlašćenja. Jedino šta joj fali da postane samostalna je stolica u UN.
2. U slučaju da RS proglasi nezavisnost, pala bi u nemilost celog sveta, pa tako i USA kojoj ovako podeljena BiH (i poprilično slobodna RS) i te kako odgovara. Osim toga, Srbija bi morala da joj da podršku, što povlači i razne sankcije Srbiji i promenu spoljnopolitičkog kursa, koji nam sada nikako nije potreban. Ta nemilost celog sveta rezultovala bi, upravo, oduzimanjem prava na stolicu u UN (koja je jedino što RS fali da bi bila država), ali bi, verovatno, uz to izgubila i sva Dejtonska ovlašćenja (drugim rečima - sve što sada ima)
3. Tiha voda breg roni, RS će u pravom momentu moći da ostvari nezavisnost bez da išta ugrozi, a taj momenat svakako nije sada.
4. Ne daj Bože da nekome opet padne na pamet da se puca.
5. Ovako, gotovo samostalna RS može da za*ebava celu BiH, što je za političare u RS svakako dobra stvar...

Banja Luka

pre 9 godina

Srbi iz RS žive za nezavisnost i pamte Oluju a i koliko nam je Srbija pomogla i valjala i u ratu i svih ovih godina.Žao mi je samo što niste svjesni šta imate,razmišljam se šta bi bilo npr. kad bi Srbija igrala utakmicu kvalif. u BL,Borčev stadion prima maksimalno 10000 a bilo bi 50000.:)Krvlju stvarana,životima odbranjena, Republika Srpska!!!

Alexander

pre 9 godina

Mi u Rep.Srpskoj smo uvijek bili i biicmo za samostalnu Rep.Srpsku, svidjelo se to nekome ili ne, to je fakt i cinjenica, a za sve ostale price, spekulacije itd. na tu temu Srbi iz Rep. Srpske i ne mare bas nesto posebno, a ima ih oko 1,3 miliona!! Zivjela samostalna i najljepsa Rep.Srpska!!!!

nastasija

pre 9 godina

dodiku svašta pada na pamet,al sreća što pored sebe ima razumnog i pronicljivog političara koji zna da spusti loptu na zemlju kada je to potrebno

Hoću 158 pluseva

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam" ...

prellee

pre 9 godina

Mislim da je ovo bila dobra prilika da se Srbi osamostale. U BiH oni ne mogu napredovati.BiH je samo omča oko vrata. Ovo će koštati Srbiju kao Sv.Petra kajgana. Vučić od toga istog Zapada neće dobiti baš ništa. Uvjek će Zapad biti protiv Srbije! Zapad nema normalan pogled na ova naša dešavanja. Uvode sankcije Rusiji a od Srbije traže da Rusima drže lekcije o cjelovitostosti države Ukrajine. To traže od Srbije koju su toliko razbucali, bombardovali, satanizovali i štete nanijeli kao malo kojoj državi, izuzimajući Irak, Avganistan itd. Vučić izigrava sveca, zato će imati problema, samo je pitanje vremena kada. Ispašće IDI*T.

SirOliver

pre 9 godina

Dodik ,pre svega,ne sme da ugrožava poziciju Srbije koja je izgradjena mukotrpnim pregovorima sa Prištinom i Briselom.Dodik mora imati više strpljenja i ne uzimati "zalogaj" koji ne može da "pojede",a time još i da ugrozi poziciju Srbije u Evropi !

Marko

pre 9 godina

@Paja Patak
Nije tacno da Hrvati vise ne koriste rec "Srbijanci". Kod ostalih, taj termin oznacava regionalnu pripadnost - Srbe iz Srbije i nije nikakva uvreda. Koristi se na teritoriji bivse Jugoslavije, a cak i u Vojvodini kad se misli na Srbe ispod Dunava. Sto se tice nekog bratstva i jedinstva i prosirenja Srbije, od toga nema nista. Stavise, daleko veca verovatnoca je da se u bliskoj buducnosti odvoji Vojvodina, nego da se pripoji Srpska.

Dragan

pre 9 godina

@(Sale, 11. septembar 2014 14:28) - Srbija izvozi u EU devet puta vise nego u Rusiju. Koliko god mi voleli "novu snagu na istoku", ipak trenutno je stanje takvo da nam se ne isplati kvariti odnose sa onim od koga nasa ekonomija potpuno zavisi. Srbija je zemlja okruzena EU, ekonomski vezana za EU, u Srbiju se iz Rusije ili bilo koje druge zemlje ne moze ni doci a da se ne predje preko EU. Na zalost, izgleda za skoriju promenu tog okruzenja nema, a evroskepticizam, evrofanatizam, evrofilstvo ili rusofilstvo ne igra i ne treba da igra nikakvu ulogu u politici Srbije. Samo hladne glave i gledati svoj interes.

Miroslav

pre 9 godina

Za pocetak, nemoj nas zvati SRBIJANCIMA, to je izraz koji niko u Srbiji ne koristi, koji je za vecinu uvredljiv i koga su cak i Hrvati maknuli. Onda mozemo pricati o ljubavi.
(Paja Patak, 11. septembar 2014 15:19)

Nemojte ni vi nas iz RS zvati Bosancima, kada smo Srbi po nacionalnosti. Bosanska nacionalnost ne postoji. Bosanac se moze odnositi na geografsko odrediste. Postoji Bosnjacka (Muslimanska) nacionalnost, a Srbi iz RS tu ne pripadaju. A Srbijanac ne treba da bude uvrijedljivo po bilo koga. Srbijanac znaci stanovnik Srbije i ne odnosi se na nacionalnost.

doomsday scenario

pre 9 godina

"Protiv sam otcepljenja Srpske ali je smešno što je i Vučić protiv.
(milan, 11. septembar 2014 18:25) "
=======================
Vucic je protiv jer je veoma, veoma svestan da ako krene odcepljivanje i se RS odcepi od BH ode i Sandjak od Srbije, odcepoce se Sumadija, Vojvodina.

Sta ce sprciti recimo opstine Kozarac, Janju, [gde su bosnjaci vecina] Drvar, Grahovo [gde su Srbi vecina] da se pripoje Federaciji tj RS
Hoce li se recimo u Srbiji odcepljvanje spustati sve nize i nize i biti ce na nivou sreza, opstine, sela/mesne zajednice, ulice, kucnog broja/kuce, sprata kuce, sobe i na kraju kreveta u sobi

Siniša

pre 9 godina

Ko zna kako će izgledati granice u budućnosti Evrope i sveta, ali sada sigurno nije trenutak da se otvara otvara ovo pitanje koje bi u sebe uvuklo čitav Balkan. Primamljivija i realnija je druga opcija koja je i demonstrirana u Berlinu, a koju je Vučić predložio tražeći ulaganja u infrastrukturu i razvoj Balkanskih zemalja. Neka pitanja će prestati sama po sebi kada sve zemlje Balkana budu ušle u EU.

Daj boze da je tako!

pre 9 godina

Zaista se nadam da je ovo tacno.
Stvarno ne znam zasto bi Srbija treba da prlja ruke da bi Zadrigli sasvim odvojio svoj maleni vilajet, a naravno iskljucivo zato da bi mogao biti jos veci gazda nad jadnim narodom?
Ako mu to treba, neka izvolu podmetnutu svoje zadriglu gu*u, a ne Srbiju, pa sta mu bog da i sreca junacka!!!

Nebojsa

pre 9 godina

Ovaj tekst je cista provokacija, sa ciljem da se ukine Republika Srpska. Da bi se stvar malo zamaskirala, usput se hvali Vucic, za koga se nadam da nece nasesti na ovu provokaciju.

Milan

pre 9 godina

Nista ne funkcionise kod nas u BiH, RS. Pazite u vrijeme bivse juge kao bratstvo jedinstvo, u Bosni je u to vrijeme 95 posto brakova bilo cistih, 5 posto mjesovitih, nas je istorija previse razdvojila, previse smo zla jedni drugima radili i jos nas ovi tjeraju ostanite zajedno. A mi u RS npr.nemamo nijedne novine iz federacije, ne znamo ni ko je premijer dolje. Znamo par pol.licnosti i to je to. A i ne zanima nas. Jednostavno mi smo svi ovdje podijeljeni i odvojeni odavno.

Лиман

pre 9 godina

Нажалост Република Српска је појам за Србију данас, и у односу према Космету и према традицији, култури, идентитету, дигнитету, суверенитету и исто тако према ЕУ и страним притисцима итд. Београд данас је експозитура Брисела док је Бања Лука аутентичан српски град.

Kubanac

pre 9 godina

Vučić je dalekosežnije sagledao situaciju od Dodika, znao je da bi otcepljenje Republike Srpske destabilizovalo ceo region. To bi bilo pogubno i za Srbiju, i za Republiku Srpsku.

Ricky

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).

Banjalucanin

pre 9 godina

@Ricky protiv Dodika sam, ali gdje nadje 60 evra,pa kod nas je veca prosecna plata nego u Srbiji. Vi i dalje ne shvatate da mi Dodika hocemo da rusimo zbog nacionalizma, tj. on nije nacionalista i to nam se ne svidja. Pa mi biramo izmedju Dodika i Karadzicevog SDS-a. Eto vi, braca nasa ste krenula za Djindjicem i ekonomijom 2000, i 15 godina poslije manje plate nego u Bosni, i jos se i dalje furate na EU.

Владо Бања Лука

pre 9 godina

Додика су својевремено на власт у РС довели НАТО тенкови још давне 1998. године. Био сам испред Банског двора у Бањој Луци када је извршен својеврсни државни удар. Сада када више не треба Американцима, Додик просипа причу да је "руски човјек", како има добре везе са Израелом, како ће отцијепити РС, итд. Суштина свега је да су Додикови тајкуни и он сам тотално опљачкали РС и осиромашили народ. Није им доста 12 година апсолутне власти, па би још један мандат... Али, од тога нема ништа јер ће гласачи 12. октобра да изаберу ПРОМЈЕНЕ!

Torbica i Čvarkov

pre 9 godina

Kamo srece da vi Srbijanci volite Republiku Srpsku koliko mi iz RS volimo Srbiju. Bez zajednicke srpske drzave potpuno propadamo kao narod, rade s nama drugi sta hoce. Zapamtimo, ljubav prema samo jednom dijelu svog naroda nije ljubav. Pozdrav svima.
(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Tužne su srpske istine brate... I ja to na svojoj koži osjećam svakodnevno. Jedan smo narod osuđen na vječno prokletstvo podijela.

Vatromet

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.

Marko_rs

pre 9 godina

Ljudi, u Republici Srpskoj su izbori za mesec dana. Ne nasedajte na dezinformacije. Ta prica je skrojena za domace birace kako bi zaboravili ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze. U RS su penzije ubedljivo najnize u regionu (prosek 60 EUR).
(Ricky, 11. septembar 2014 14:37)

Otkud toliko samopouzdanje da pricas o stvarima o kojima ne znas nista? Ajde provjeri jos jednom kolika je prosjecna penzija u RS, pa se vrati da nam kazes opet.

ruzmarin

pre 9 godina

Srbija kao garant dejtonskog sporazuma ima zadatak da na svaki način očuva Republiku Srpsku kao entitet u federaciji i da spreči sve eventualne ishterene korake koje bi moža i sam Dodik preduzeo na stvaranju sanostalne države što bi svakako destabilizirajuće delovalo na region i izazvale nesagledive posledice.Zato i oprez kod Vučića jer svaka ishitrine odluka može negativno uticati i na Srbiju i želju Vućića da naša država kao lider regiona igra pomirujuću ulogu u svemu.

Jasna

pre 9 godina

Da li je moguce da su nepismeni botovi udarili komentarima i minusima na Republiku Srpsku u kojoj zivi milion ipo Srba, njihovih sunarodnika?????? Sramota

Bane

pre 9 godina

Mislim da je ovo jos jedan perfidni pokusaj "medjunarodne zajdnice" da stvori sto je moguce veci razdor izmedju Srbije i R. Srpske.
Prica o tome da je Vucic "sprecio" Dodika da nesto uradi mozda moze da prodje kod najvernijih botova SNS-a ali je stvarno smesna. Dodik je licnost od integriteta ma sta o njemu mislili, dok je Vucic obican bezidejni pajac.
Mogao je da ga "spreci" jedino da mu je "zapretio" da Srbija nece dati podrsku toj nameri ali to bi se u roku od odmah znalo a onda bi Vucic sa sve svojom bulumentom bio trenutno i zauvek uklonjen iz srpske politike.

lister

pre 9 godina

naša budućnost je u eu i moramo biti obazrivi jer pitanje da li srpska stvarno ima podršku rusije...kako kaže premijer naša pozicija je jasna u svemu tome i da možemo biti sa svima

Retrorealizam

pre 9 godina

Predstavnici RS-a su se u Dejtonu odrekli amandmana za pravo na nezavisnost RS-a u okviru Ustava BiH u korist mirovnog sporazuma, koji je zaustavio dalje napredovanje Oruzanih snaga Federacije BiH i HV-a. Zato se za formulisanje tog novog tipa administrativnih jedinica u BiH koristio termin "entitet", kako bi se uklonio element drzavotvornosti kakav recimo imaju stvarne republike, autonomne pokrajine, historijske provincije itd.

Vladimirr

pre 9 godina

Само полако, нису се ни Немци ујединили преко ноћи!
(Бојан Илић, 11. septembar 2014 15:11)

Ja se svakako sa tim slazem. Mislim da ce to i da se ostvari jednog dana, recimo za oko 50-100 godina, kad za viziju takve srbske drzave budu povoljnije okolnosti. Do tada treba biti mudar pa ne izgubiti ni ovaj beogradski pasaluk koji imamo. A do tada ce i seljacine (nikako seljaci) kao sto je Dodik da nestanu sa scene.

Mihailo NBGD

pre 9 godina

Separacija RS? Poprilicno rogobatan termin za nesto sto je u Evropi postalo normalno.Pravo na samoopredeljenje naroda R.Srpske a po presedanu Kosova,Krima i Skotske mora se postovati.Zasto da ne? Mada realno i sada je vec 95% nezavisna pa nekih uspeha bas i ne videsmo

kizaru

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni molim vas koja je poenta terati narode koji ne zele da zive zajedno da ostanu u istoj drzavi? Srbima i hrvatima mislim da raspad BiH odgovara bas me zanima za Bosnjake zasto se oni toliko bore za opstanak Bosne? Koliko vidim, svi se samo muce.

Milan

pre 9 godina

Dodik je jedini srpski političar koji je odmah podržao Krim i referendum i napisao otvoreno pismo o tome Putinu i krimskom narodu. Za takvo nešto ima uslugu kod Rusije jer je između ostalog jedan od aktera razbijanja pokušane izolacije Rusije.

Vuk

pre 9 godina

I Dodik i Vucic treba da gledaju sta je u interesu cijelog srpskog naroda. Srpski narod nije samo Srbija, ili samo Republika Srpska. Srpski narod je JEDNO bice u vise drzava.

Sinergija

pre 9 godina

Ja sam Srbin iz Republike Srpske,Grad Bijeljina,i odmah da kazem da bi ja prvi bio protiv ujedinjenja sa Srbijom!Iskljucivo Republika Srpska nezavisna drzava!Razlozi ovoga su sljedeci:Iako smo jedan narod,mentalni sklopovi su nam razliciti,zbog toga sta smo mi sve prosli sa ove strane Drine oni nikada nece shvatiti,za njih je jos uvjek san otici na cevape u Sarajevo,Srbijance iz uzeg djela Srbije bas briga za Srbe sa Kosova,cak te ljude nazivaju Siptarima,a opet im usta puna Kosova, a nas bosancima.Njima je svima dobro dok je njihovo selo u sastavu Srbije.Republika Srpska bi postala samo jedna regija Srbije,pa bi doslo do odumiranja B.Luke i Bjeljine,poput Kragujevca,Nisa,Leskovca,Subotice,bitno je da se u BG dobro zivi.Znaci ja sam za model poput Rumunije i Moldavije.Moji clanovi porodice su ginuli za nezavisnu Republiku Srpsku.Nismo mi toliko mekani kao Srbijanci.

Odluka će biti jasna i ubedljiva!

pre 9 godina

Ni Vučić ni Dodik neće odlučiti o samostalnosti Republike Srpske, već samostalni narod Republike Srpske na referendumu!

Hedona

pre 9 godina

Aleksandar vučić svakako teži da ispoštuje teritorijani integritet i suverenitet svake države na svetu. Srbija nijednog trenutka neće ići protiv volje svoga naroda preko reke Drine. Aleksandar Vučić nijednog trenutka neće ugroziti bezbednost naroda, RS se neći od BiH ali svet mora da ispoštuje granice međunarodno priznate granice. veber je video da se Aleksandar Vučić potpuno prijateljski ponaša sa svima, ali neće da dozvoli da se ugrožavaju prava naroda.Aleksandar Vučćić teži ka jedinstvu i razvoju celog regiona bivših država SFRJ.

1/1

pre 9 godina

црногорски кадрови су онемогућени да долазе у србију јер су друга држава, па би ви босанци да преузмете њиову улогу ? да дођете у србију и владате србима ?
види се по коментарима које остављате овди, шта мислите о србима из србије...
зато и мрзим назив СРБИЈАНАЦ јер је ниподаштавајући назив за србе из србије
(hadzija, 11. septembar 2014 15:03)

Kao i BOSANAC za Srbe iz Bosne.

zlatna groznica

pre 9 godina

A Vučić je bitan faktor u toj priči? Bio i ostao populista,koji bi sve uradio za fotelju. Dok su trajali pregovori o promeni Dejtonskog sporazuma, pre nekoliko godina, zapadne sile su vršile veliki pritisak na Banja Luku,preciznije Dodika, da se smanje ingerencije R. Srpske u odnosu na Sarajevo. Tadašnji predsednik Srbije (Tadić) se takođe pridružio pritisku na Dodika, kako bi dobio neki politički poen na zapadu. Dodik je izdržao pritisak i sačuvao ingerencije Rep. Srpske. Takođe Dodik je uspeo da ostane na vlasti, dok je EU Tadića zamenila 2012-te sa poslušnijim Vučićem. Mislim da je Vučić toga svestan i bez obzira na autoritaran način na koji vlada u Srbiji, zna da se ne sme kačiti sa Dodikom. Jer za razliku od njega Dodik je nešto uradio za Rep. Srpsku.

RodjO

pre 9 godina

Vučić ako je to i uradio uradio je jer nije povoljan trenutak za otcepljanje Srpske. Izjave Dodika i ovakve vesti su zbog predstojaćih izbora u Srpskoj. A na kraju Dodik i Vučić sarađuju već duže vremena i ništa ne prepuštaju slučaju a to je dobar znak. Zato i ovakvi pokušaju da se kao oni zavade, ali džaba svima njih dvojica rade i vuku poteze u interesu celokupnog srpskog naroda.

Црно дете из Шишатовца

pre 9 godina

Приче за малу дјецу хохштаплера из ЕУ, прављење бабарога од Срба из РС, Путина, исламског свијета, сад ће и Шкоти бити на тапету,.... сви који нису скинули гаће, пред моћним НАТО-м, банкарима, ујка Семом,...

tomislav

pre 9 godina

za dodika je važno da ne trci pred rudu,s druge strane mirnoca,smirenost koja odlikuje premijera je upravo ona teza da se + i - privlače, tako da nisu takvi ne bi se nikad složili oko takvog osetljivog pitanja

Vladimir

pre 9 godina

Lingvista sam. Termin Srbijanac je na svom mestu, i on podrazumeva stanovnika Srbije, nevezamo koje je nacionalnosti, a u upotrebi se najcesce odnosi na onoga ko govori ekavskim (a ne ijekavskim, ili ikavskim) izgovorom srpskog jezika.
Zamislite situaciju na televiziji kazu (kao sto i u neznanju govore) 'srpski predsednik'. Ovde ostaje nepoznanica da li se misli na predsednika Srba u Srbiji ili Srba u Republici Srpskoj. Oba od navedenih su srpski predsednici. Ali ako se kaze Srbijanski predsednik, jasno je da se misli na predsednika Srba u Srbiji. Nemojmo biti neobrazovani, i delovati anti srpski mislju da su Srbi samo dokle dosezu granice republike Srbije.

Miroslaw

pre 9 godina

Mi nikako da shvarimo da moramo da ugrabimo svaku i najmanju priliku koja nam se ukaze, jer na taj nacin su nama oduzeli mnogo, a mi se i dalje nesto ustrucavamo !

Silver Surfer

pre 9 godina

Samo nam fali ujedinjenje sa Republikom Srpskom. Da nahrupe oni koji nisu stigli 90-ih izmedju ostalog upravo zahvaljujuci politici koju je tada zastupao Aleksandar Vucic. U Srbiji, a narocito Beogradu, ne moze da se dise od Krajisnika, svih zivih koji su se sjatili iz Bosne i Kosovara. I svi smatraju da imaju neka veca prava, a i nisu u losoj materijalnoj poziciji, zaposleni u javnim preduzecima, rentiraju stanove, zavicaj im je razlog zaposljavanja a ne steucnost. Medjutim, ima i onih koji jos uvek zive po nekakvim kolektivnim centrima i sramotno je sto ova drzava posle skoro 20 godina, uzimajuci u obzir sredstva koja su se izdvajala, nije resila njihovo stambeno pitanje.
Ovo ujedinjenje bilo bi kamen o vratu Srbiji i njenim gradjanima.

Stivenson

pre 9 godina

Tekstovi koji se pojavljuju periodicno i u kojima je sve pod oznakom mozda.Krim nije ni blizu situaciji u RS jer je ova poseban entitet u okviru drzave koja ne funkcionise kao drzava.Pre se moze ocekivati stvaranje treceg entiteta u BiH u skorije vreme.Mislim da je ovim tekstom vise skrenuta paznja na problem koji su zapadne drzave napravile same sebi jer sada puno regiona moze da zahteva sve isto kao u slucaju Kosova.Mislim da o doticnoj temi nije bilo ni reci izmedju Vucica i Dodika u tom pogledu i tekst vise vidim kao dozu zelje zapada da se pozar osamostaljenja ne prosiri.

nik sloter

pre 9 godina

Premijer Srbije kako ovde neko napisa nemoze ni sjecu sume da spreci. Ima tu vise stvari, a osnovna je da svaka vlast u Srbiji od 5. oktobra ima gospodara na zapadu. Dok zastupaju i rade za njihove interese sve je ok, cim pocnu govoriti o srpskim nacionalnim interesima zna se kako zavrse, nazalost nekada i tragicno. Druga stvar je da je u BIH predizborna kampanja. Dodiku je jedino prica o otcepljenju RS ostala sve ostalo je potrosio. Malo je verovatno da je Dodik to planirao da izvede uz pomoc Rusije. U svakom slucaju volio bih da se to dogodi jer BIH je neodrziva tvorevina, mi je ne dozivljavamo kao svoju drzavu.

likica

pre 9 godina

Zašto žuriti?Kad tad će ponovo doći do revizija evropskih granica.Moramo tad biti na pravoj strani,kao i uvek do sad,da bi dobili ono što želimo.

martin

pre 9 godina

Nisu sprijecili otcjepljenje Kosova!To je Evropi u redu.Kada mi u R.Srpskoj to spomenemo i bombardovanje je u igri. 18.09.2014. odrzace se referendum o nezavisnost Skotske... Videce sta znaci pravo na samoopredjeljenje..

helen

pre 9 godina

Ovo mi ne izgleda uverljivo.Vucic ne zeli da se mesa u politiku koju vodi Dodik.To je ipak stvar naroda tamo i rukovodstva,na njima samima je da odluce sta zele.

DEXTER

pre 9 godina

Srbija i Republika Srpska sigurno jednog dana treba da se ujedine,mislim da je bio pravi potez premijera jer bi ponovo vihor rata se rasplamsao nad Balkanom.
(Vatromet, 11. septembar 2014 21:03)
Jasno je da je Vučić posavetovao da Dodik ne prenagljuje i da vreme radi za Srpski narod i da ne bi valjalo sada odmah pokretati to pitanje.Za par godina ono će biti samo formalno da se ozvaniči,a u praksi će već ranije zaživeti.

pera

pre 9 godina

Premijer Vucic pokazuje izuzetnu zrelost, nasi inostrani partneri su to prepoznali i zato uziva toliko postovanje gde god se pojavi...

resursi

pre 9 godina

Realno, Republici Srpskoj bi najbolje bilo da se otcepi od BiH ali da ostane nezavisna. Ako se pripoji i postane deo Srbije, to bi bilo isto (ako ne i gore) nego sad, kad je deo BiH

eso

pre 9 godina

pricam ti pricu, da ti ne poverujemo bas. ovde se radi o sitnom diplomatskom podje..nju koje treba da ukaze na navodno nejedinstvo Srba i djelovanje ruskog faktora u BiH.
Mogao bi ovaj svaba i da zacepi. zapamtite, budite zahvalni i cutite, treci put od nemacke nece ostati nista.

Budimo Realni

pre 9 godina

@ Taj Dodik bi hteo opet da Srbija krvari.Kakva bu...
(Sava, 11. septembar 2014 17:04)
Savo oh izvini Sava, budemo realni Srbija nije krvalila sa RS nego Srbi Republike Srpske.
Srbija je krvarila i bila bombardovana zbog Kosova.

nenad rs

pre 9 godina

Дајте људи какво отцепљење овдје се народ бори да преживи а Додика нико озбиљно не доживљава .

Pelikan

pre 9 godina

Svaki Srbin bi zeleo da Republika Srpska postane nezavisna,ali nijedan politicar iz Srbije ne sme javno da podrzi tu ideju,jer Srbija ima isti problem sa Kosovom.Jednostavna stvar za onog ko ima bar malo mozga.

Dusan

pre 9 godina

Neka probaju da se otcepe ako zele. Ali na nas zdravstveni, penzioni i odbrambeni sistem ne treba da racunaju. Patriotska prenemaganja tu ne pomazu.

Zizela

pre 9 godina

Ne verujem u tacnost ovih informacija! Srbija je garant Dejtonske BiH, drzava koja sigurno nece blagonaklono gledati na politiku nekog novog Dejtona i ne entitetske podele na federaciju i Republiku Srpsku. Srbija i da hoce ne moze da zabrani gradjanima RS da odlucuju o svojoj sudbini ostanka ili izlaska iz BiH!

mare

pre 9 godina

Čisto sumnjam, ali ako je istinita vest onda je to bio pametan potez, samo bi nam još falilo da nas opet nagrade sankcijama i izolacijom. Mada realno, oni su praktično nezavisni od ostatka federacije a ima i vremena za takve drastične poteze, što reče neko u komentaru- nisu se ni Nemci odmah ujedinili.

Neko

pre 9 godina

Ma sta premijer ovo ono Srbija je postojala i pre Vucica.Dodik je trebalo to da uradi Bosna je Americi u skroz 2 planu uz pricu smo moglii to resimo.

Washington

pre 9 godina

Kakvo otcepljenje RS, pa lupili bi nam sankcije da nam se glava vrti iducih 50 godina. Nismo mi Rusija a niti su nam Rusi prve komsije, zapamtite to. Vratili bi se ekspresno u 90te preko noci. Mozda je neko pozelio da svercuje benzin preko rumunije i madjarske, ja ne.

Nikola Milanović

pre 9 godina

U cilju izbegavanja nesporazuma i prevladavanja političkih i drugih nesporazuma, predlažem da se i terminološki razvrstaju Srbi u raznim delovima bivše SFRJ ( a i šire);
1. Hrbi - Srbi u Hrvatskoj;
2. Brbi - Srbi u BIH;
3. Crbi - Srbi u Crnoj Gori;
4. Mrbi - Srbi u Makedoniji;
5. Krbi - Srbi na Kosovu (i obligatnoj Metohiji).
A Srbi u Srbiji? Naravno, Srbijanci!
:-)

Raka iz meraka...

pre 9 godina

@Vladimir
Ako si ti lingvista onda sam ja Miki Maus! Apsolutno je gramaticki neispravno reci "Srbijanac" za Srbina. Ne postoje "Hrvatijanci, Nemcijanci, Amerikanijanci"... "Srbijanac" je nastalo u 19. veku u Hrvatskoj da bi se napravila razlika izmedju Srba u Krajini i Srba u Srbiji. Srbijanac je bio pezorativni naziv za Srbe iz Srbije. Kao i svaka druga hrvatstina, to je bila podvala s namerom da vredja Srbe i srpsku kulturu. A ti ako kojim slucajem imas diplomu lingviste, baci je u kantu. Jos jedna sitnica na tvoju glupu opasku. S obzirom da je Srbija matica srpske kulture i izvor svih Srba u regionu, i onih koji se smatraju Srbima i onima koji se ne smatraju, ali su ipak Srbi, onda bi bilo logicno da se srbi iz Srbije nazivaju Srbima, a ostali Srbijanci. Medjutim, s obzirom da su Srbi u Bosni i Herzegovini, Bosanci i Hercegovci onda se ne kaze predsednik Srbije vec predsednik Bosne i Hercegovine, ali kao sto je sve zapad napravio da bude karikatura, bar sto se tice Srbije, mi sad imamo Bosnu takvu kakva jeste. I za kraj jedno pitanje i provera tvog obrazovanja. Ako je predsednik Republike Srpske srpski predsednik, a predsednik Srbije srbijanski, kako bi se onda nazivao hrvatski predsednik u slucaju da se federacija raspadne?

CikaMile

pre 9 godina

Ovoj vladi je pre svega vazan mir i stabilnost u regionu. Nikakvi nemiri, i nikakvo naginjanje Srbije ka jednoj ili drugoj strani, ce da svrstaju nasu zemlju kroz koju godinu u jednu od stabilnijih i pozeljnijih zemalja za zivot, ne samo u regionu, vec i sire.

ninna

pre 9 godina

Ovo je čista provokacija!
Nažalost, navikli smo na raznolike provokacije .Moje mišljenje je da su ovo samo lična nagađanja dotičnog gospodina!

Kralj Ibi

pre 9 godina

@Vladimir, kad si vec toliko pametan i lingvista si po struci, daj objasni kako nema nedoumice kad se kaze 'hrvatski predsednik'? Zar Hrvati zive samo u Hrvatskoj pa onda nema nedoumica ili je nesto drugo u pitanju. A reci mi na koga se to jos u Srbiji misli kad se kaze Srbijanac/ci da nije mozda i na Hrvate, Madjare, Bosnjake, Albance i ostale manjine? Vec te vidim kako uspesno ubedjujes Rizu Haljimija i Esada Dzudzu kako su oni u stvari Srbijanci i ubih se od smeha kako ti uspeva.

iva

pre 9 godina

ne smemo se zaletati,želja dodika je želja većine ali nije realna jer ce srbija izgubiti sve ono što je ova vlada mukotrpno stvorila u odnosima sa eu

Maркович Драган

pre 9 godina

Треба сачекати да Шкоти заврше посао затим Каталонци па редом Руси па и ми Срби и на краjу краева свакои оно што му припада.

Srpkinja

pre 9 godina

Ne verujem da bismo ikada bili protiv Srpske, ma kako da odluci o svojoj sudbini. A politka jeste mnogo puta sarena laza kod svih, pa smo valjda i mi nesto naucili.

slaviša

pre 9 godina

dodik bi da reši ali ipak dolazi po mišljenje u bgd...toliko o tome čija reč je presudna i dokle god je tako očekujem racionalnost u odlukama

resursi

pre 9 godina

(4С, 11. septembar 2014 14:16)
Vojska nema sta da trazi u otcepljenju drzava/republika/pokrajina/regiona/gradova. Ili mirno (dogovor, referendum i sl.) ili nikako, tj. odlaganje dok ne bude moguce normalno, mirno

Dejan

pre 9 godina

"Separacija" je izraz koji se obično koristi u hemijskom inženjerstvu. Ovde bi više pristajao politički pojam "separatizam"

Separacija je izraz koji ima jasno znacenje, koje je jasno svakom ko zna neki strani jezik. Separacija = odvajanje. Separatizam je odredjena politicka pojava cije je nastojanje upravo da se izazove separacija odredjenog dela teritorije. Naravno, sve se to moze reci i domacim recnikom, doslo bi na isto. To sto je neki termin deo hemijske terminologije ne znaci i da je hemijska ekskluziva.

Pero Przina

pre 9 godina

Ovi sto vole ratove bi trebalo prvo da se zamisle nad jednom prostom cinjenicom. To je, da je BiH "napravila" i Federaciju i Srpsku, ne obrnuto. Naravno, svi vi koji bi da ste u jednoj drzavi, culi ste za Bosnu i pre poslednjih ratova, a od kada ste culi za ove dva regiona? Nikada pre. Naravoucenije: Samo BiH odlucuje o svojoj sudbini, nikakve federacije i srpske kao regioni to ne mogu uciniti. Mozda, silom. Ne zaboravite da su u BiH sva tri naroda konstitutivna i pitaju se o vitalnim interesima na celoj teritoriji BiH, pa tako i u BH regionu Srpske. Ali, ako neko priziva rat, vec vidjeno. Rat krene kao "pobednicki", a kao rezultat imamo sve manju i manju Srbiju sa malo vise stanovnistva koje bezi sa vekovnih ognjista jer im je neko rekao da treba svi Srbi da zive u jednoj drzavi. Nista cudno kod ovakvog stanja svesti i zivota iz epskih pesama(izmisljotina).

blablabla

pre 9 godina

Mladen, 11. septembar 2014 14:18)

Ne, to nije moguce. Prosto, takvo preplavljivanje i davljenje Srbije vasom bosanskom ljubavi nije moguce ponoviti. Jos kad krene umilno ljubavno gugutanje na uvo, "dje's ba, dje ti treba?" ne, to je neponovljivo.

mudro

pre 9 godina

Sve su to gluposti...Rukovodstva Srbije i Srpske nisu niti naivna, niti glupa, da bi napravili nešto za šta su sigurni da u datom trenutku ne može proći. Vučić će sigurno razvijati i insistirati na najbližim odnosima sa Srpskom na svim poljima, a geografsko ujedinjenje sada sigurno nije predmet, što ne znači da jednog dana neće biti.

Gagi

pre 9 godina

Pokusaj otcepljenja manjeg BH entiteta bi znacio kraj za oba entiteta u Bosni. Vucic to zna, ali Mile Ronhil po svaku cenu zeli da ostane na vlasti, jer kad ode, tek ce da se otkriju njegovi racuni i desetine nekretnina, koje je stekao na necastan nacin, dok se narod davi u bedi i sirotinji!

Kleopatra

pre 9 godina

Dodik prenagljuje sa svojim planovima i izjavama,pogotovo kada nema podrsku Vucica za to,a po pitanju ovakvih stvari nikada je nece dobiti.Nama u regionu treba mir i napredak.Ovde vise ne sme biti sukoba i zrtava,dosta ih je bilo...

zorica jakovljevic

pre 9 godina

Za lingvistu: pojam Srbijanac se nekad koristio kao regionalna odrednica, ali za Srbe iz Srbije, a ne za sve koji su iz Srbije. Danas je presao u politicku, jer ga na nasu stetu zlouporebljavaju Hrvati i Muslimani, tzv.Bosnjaci iz BiH. Nesto ne vidim da Hrvati prave distinkciju izmedju Hrvata u Hrvatskoj i BiH, pa da postoje hrvacanski predsednik i hrvatski predsednik. Zato, postoji samo srpski predsednik i Srbi, gde god da su, a u vestima cemo mi sami da zakljucimo da li se radi o bosanskim ili srpskim Srbima :-)

djordje

pre 9 godina

Ja nisam niciji sluga ali sam siguran ko jeste. Videcemo mi za koju godinu gde ce Vucko da bezi kao sto je i Mira pobegla kada se otkrije sta nam sve radi iza ledja i u ciju korist.

raucher

pre 9 godina

Bosna je imala toliko dušebrižnika da može podneti i jednog dobro ušminkanog radikala i nacionalistu koji se ,tobože, brine za njenu celovitost.

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Prosto ne mogu da poverujerm u ovo sto citam, pre bih voleo da je ovo samo na nivou spekulacija. Nadam se da ce se glave ohladiti, ako je istina to bi izazvalo ponovne sukobe u regionu , zato ako je Milorad Dodik imao bilo kakve namere dobro je da je sprecen u tome, jer sada sigurno nije trenutak za takve stvari.

miki

pre 9 godina

Ne znam dali je iko od ovih sto prizivaju "separaciju" Republike Srpske ikad pogledao u mapu?? Dali su uopste svijesni kako izgledaju granice Republike Srpske na mapi?? Republika Srpska je podjeljenja na dva dijela, granica joj je duga i komplikovana da bi trebalo svo stanovnistvo RS-a da je cuva. A o reakciji medjunarodne zajednice i USA necu ni da pricam!
Da, ipak mi sve ovo dobro lici na standardnu Dodikovu predizbornu kampanju!

Sava

pre 9 godina

Torbica i Čvarkov.I Albanski narod je podeljen,i Srpski narod je podeljen,i Mađarski narod je podeljen,pa zar treba da se svi poubijamo između sebe?Jedan je ljudski život,i neponovljiv,jedino ako niste ristalice nebeske Srbije.

politički komesar SNS-a

pre 9 godina

Ne samo da je Vučić sprečio otcepljenje Srpske nego je u više navrata snagom svoje nepokolebive volje sprečio u udare kometa u Zemlju od kojih su mnogi mogli biti katastrofalni. Zato Vučića treba proglasiti svecem.

Matija Soskic

pre 9 godina

Sve dok Srbija podrzava ovog coveka, ona ne moze da bude "garant mira i stabilnosti u regionu" kako je politicari predstavljaju.

Tip

pre 9 godina

Moze li neko shvatiti da bi pokusajem odcepljenja RS od BiH bio prekrsen Dejtonski mirovni sporazum, a to znaci da se istog dana rat nastavlja gdje je stao 95-te. Hrvatska bi kao i tada stala na stranu BiH, NATO clanica, a Srbi u tom ratu nebi imali sta da traze.

MALA DECA

pre 9 godina

Priče za malu decu,zna se da EU,NATO i Nemačka prate svaki korak SRpske i da im je kost u grlu, kakav Dodik i otcepljenje SRpske, kakav VUčić, čista pdometačina i diskreditovanje i Vučića i Dodika na osnovu priče nekog NN lica iz neke NVO ili ko zna čega.

dajana

pre 9 godina

Zasto bi verovali Veberu, cela ova prica mi je sumnjiva, ali ako ima istine, onda se dobro zavrsilo, jer nam turbulencije ni u naznaci ne trebaju.

xxx

pre 9 godina

Nije mi jasno kako misle da se odvoje,kad su fizicki podeljeni na dva dela,jer Brcko nije Rs.Na sta bi licila ta drzava i kako bi funkcionisala tako razdvojena?

gile

pre 9 godina

To je verovatno biloo ovako:

- Aco, vidi Krim.
- Vidim.
- Mozemo li i mi tako?
- Sto dda ne?
- Hoces li nas podrzati.
- Da, navijacu za vas.
- Mislim da nas vojska podrzii, kao Rusi
- Vojska?! Pa cocvece, mi NEMAMO VOJSKU!
- Kako nemate? A oni Migovi?
- Nece da upale, nema ko da ih pogura.
- A Dikovic, moze valjda da nadje nekog?
- Ne moze, on je nas ekspert za poplave.
- E steta ... A treba li vam Ronhil?
- Ne, hvala, mi pusimo samo Marlboro ...

мртав'ладан

pre 9 godina

Ништа није спречио, јер га нико ништа и не пита.Исправнији наслов би гласио:''Вучић спровео налог о спречавању сепарације Српске''

Monokl

pre 9 godina

Ovakve politicke spekulacije nikada nece dozvoliti na ovom prostoru kao ni bilo kakvu mogucnost da se ovde napravi sukob bilo kakvih razmera.Ovaj covek nam cuva mir i pokusava da stvori sansu za buducnost.

Napredno u Jevropu

pre 9 godina

Ma ne to su lazi i podmetanja nasem velikopostovanom vodji, gde on da to uradi pa on je lepio slike Ratka Mladica po bulevaru. Ne bi on tako nesto ucinio svom narodu, on je samo Kosovo dao ops....

kondure

pre 9 godina

Eto da pitam da je kojim slucajem neko iz DS, sada je aktuelan gospodin Pajtic, o njemu napisao ovaj tekst kako bi onda misljenje botovi imali. Sigurno ne bi imali opravdanja koja sada nalaze za svoga vodju.

Živorad

pre 9 godina

Pripojiti, odvojiti, zacepiti, odcepiti, na referendum, može i bez referenduma, ima podrške od međunarodne zajednice, međunarodna se zajednica protivi... Dokle ćete bre da zajebavate ovaj narod. Mislite da je ovom narodu do vaše zajebancije. Hoćete da smanjite plate i penzije, povećavate cene energenata, komunalija i čega sve ne. Narod gladan pretura po kontejnerima, a vi se šećkate po belom svetu, sakupljate kojekakva obećanja pa po povratku plasirate narodu i ubeđujete narod - eto dolaze bolji dani i sad šta - eto sreće, ajde da pevamo svi uglas. Bože gospode - oprosti im!

Duh vremena

pre 9 godina

Dodik treba da prestane da unosi nemir u region i da posle svakog dobrog poteza Beograda izazvia razdvajanje,Beograd mora da mu objasni da je politika Srbije mir i stabilnost i pre svega ekonomska saradnja u regionu.

Dušan

pre 9 godina

Док је био Јадикална странка имао је друго мишљење Огулин Карлобаг Вировитица.Шта се сад променило у његовој глави бог зна.

CaptainObvious

pre 9 godina

Lik za koga niko nije cuo iz NVO za koju niko nije cuo, kaze kako su neki (za koje nikada nije cuo) slucajno naleteli na neku informaciju, ali to je potvrdjeno jer kako on tvrdi svi znaju da je istina.

Zvuci pouzdano!

komsija

pre 9 godina

cela prica meni smrdi da se Dodiku blizi novi mandat...Hteo covek da se odvoji...iskoristi situaciju u svetu al mu Vucic nije dozvolio...Nikako ne ljubim Vucica ali ljudi ovo je klasicna predizborna kampanja...

stankaFR

pre 9 godina

Jasno je svima -ne trebaju u ovom momentu previranja u regionu jer i nikome nisu u interesu. Ova vlada sa Vučićem kao premijerom je zaista uspela da u više navrata dokaže da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu i ako je uticala na sve ovo što ovde piše, dala je izuzetno dobar savet i od značaja za sve zemlje u okruženju.

samsonidalila

pre 9 godina

(Mladen, 11. septembar 2014 14:18)
Mladene možda si delimično u pravu ali isto tako mislim da shvataš da bi takva odluka ako bi do nje došla u ovom trenutku bila ravna katastrofi i za Srpski narod i sa ove i sa one strane Drine i da to nije opcija koja je moguća.U nekim drugim geopolitičkim uslovima možda se i to desi, do tada ostaje da se poštujemo i da kako sam kašež i mi sa ove strane volimo svoju braću sa one strane ništa manje od prvog komšije i brata.

Robert RUMA

pre 9 godina

Sigurno je da Srbi u Republici Srpskoj nisu presrećni što žive u BIH, ali Vučić kao odgovoran političar ne može u ovom trenutku da podrži otcepljenje Republike Srpske jer bi to destabilizovalo ceo region, i verovatno u potpunosti zaustavilo proces evrointegracija Srbije, i dovelo do ponovne izolovanosti Srbije, što bi bilo pogubno za srpsku ekonomiju koja je i ovako na staklenim nogama posle 12 godina vodjenja neodgovorne politike DS-a, DSS-a i G17.

tetreb

pre 9 godina

Vučić je pravi državnik koji čuva principe i radi za interese Srbije i potencionalni lider celog regiona dok je Tadić bio maneken wannabe.

novolice

pre 9 godina

namerno nisam želeo da komentarišem ove i slične vesti dok ne stigne odgovor sa druge strane, u ovoj držsvi stalno neko podmeće lažne i neproverene vesti u javnost , sa druge strane novinari nemaju osećaj da rade nešto loše objavljivanjem istih.