Ponedeljak, 01.09.2014.

14:00

Moskva: Odmazda u slučaju sankcija

Rusija će preduzeti mere odmazde ako joj EU uvede nove sankcije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Moskva: Odmazda u sluèaju sankcija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Rajko Ćuk

pre 9 godina

@Upomoć:Ne ublažuje sankcije Rusija , nego EU. Već je Češka najvila da neće podržani nove sankcije koje EU priprema prema Rusiji. I Merkelova je rekla da bi od tih sankcija Nemačka imala veliku štetu.

Matija Soskic

pre 9 godina

Vladimir Putin je tvorac novog svetskog poretka koji se zasniva na principu samoposluge. Ako neka drzava zeli da prosiri svoju teritoriju, onda se posalje vojska bez oznaka koja okupira vojne baze susedne zemlje, ali se pri tom energicno tvrdi da to nije njena armija. Kad se teritorija te susedne zemlje zauzme, onda se pocinje sa agitacijom mirovnih pregovora, a u isto vreme se insistira na drzavnosti teritorije koja je zauzeta.

Sasa

pre 9 godina

Nažalost, Rusija nema šta da ponudi Zapadu sem ono sto im je Bog dao. A to su prirodna bogatstva. Ako Putin misli da će njegova odmazda biti da ukine gas Evropi on pravi stetu svojoj zemlji i svom narodu. Ovi Rusofili koji su zaludjeni Rusijom i velikim Ocem slovena razmislite malo kako je bilo pre 20 godina kada SSSR nije ni saradjivao sa Zapadom a ni isporucivao gas. Da li su se i tada Evropljani smrzavali. Sankcije su najbolje resenje za Putina i oligarse u Rusiju. On se malo preračunao mislio je da gasom moze da ucenjuje Evropu.

Dejan

pre 9 godina

...
Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..
(ISKANDER, 1. septembar 2014 17:55)

Političko-psihološki efekat na koji Putin igra!
Sukobi se inteziviraju, nosači dođu i budu upotrebljeni protiv proizvođača, tj. njegovih saveznika!
Francuska vlada pada, EU zbog sankcija biće u još većim problemima, socijalna sigurnost srednje klase se gubi, počinju nemiri širom EU (Nemačka će biti izuzeta), i ostaje Rusija protiv USA i Britanije. Sačekajmo 18. septembar, ako Škoti proglase nezavisnost, onda sam pogrešio, neće biti rata. Rusija preuzima globalnu dominaciju na Američki način! Ako to ne bude, nek nam je Bog na pomoć!

AlekS

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.
(Pobesneli max, 1. septembar 2014 21:01)

Prvo, Rusija nije nikoga napala. Ona samo podrzava jednu stranu u sukobu na isti nacin na koji zapadne demokratije rade od kada postoje. Drugo, Ukrajina nije "tudje" kako ti kazes. To je kolevka ruske drzave. Ukrajina nije postojala dok je nisu smislili Lenjin i Staljin. I Jugoslavija je bila medjunarodno priznata zemlja pa se niko nije snebivao da je ukine. Sirija i Libija su takodje bile medjunarodno priznate zemlje pa nije bilo snebivanja da se to ponistava. Ovaj put je red na Ukrajinu i to jednostavno ide tako. Ko je jaci taj dobija.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

E sto volim B92. Vidim koliko je narod zaludan. Sve je ovo farsa. Da Rusi zavrnu gas u sred zime, a Evropa uvede sankcije 90-tih, pa da imate osnova za takve price. Ljudi gledajte kako vam sopstvena drzava propada a ne mlatite praznu slamu.

Pobesneli max

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.

Gale

pre 9 godina

Pa da, pod sankcijama bolje zive botovi, bagra, kriminalci ...Normalan svet ne. Kao klinac sam cepao drva ceo dan za 5 evra, tako da taj film Srbija vise nece da gleda. Tako mi Bog pomogao!!!

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

MARE NS 1. SEPTEMBAR. 2014.
Lepo nabroja ti sve te zemlje i kontinente. A koja od njih bi se stavila na stranu Rusije.
Brazil, Meksiko, Argentina ha, ha..
Indija, Indonezija, Vijetnam ha, ha
Kina, pa znas li koliko je Americkog kapitala u Kini. Kinezi se ni u ludilu ne bi mesali.
Sve ostalo je vidi pod > SMUCKAJ PA PROSPI.

Lako moze svako

pre 9 godina

@dražen

Postoji samo jedan mali problem oko brodova tipa Mistral koji se sastavljaju u Francuskoj. Na stranu novci i ugovor - pola broda (ona polovina gde se nalazi komandi most - krmeni deo) je pravljen u Petrogradu i onda buksiran do Marseja. Znaci pola broda su napravili ruski brodograditelji. Rusija je rekla da nema nista protiv raskidanja ugovora (opet ne pominjem ugovore i penale), ali da Francuska mora da vrati ono sto je napravljeno u Rusiji - pola broda. Nadam se da Vam ruski nece biti problem ali cisto ilustracije radi (inace je ovo sve zavrseno): http://bmpd.livejournal.com/900411.html
Tako da nema nacina da neko drugi dobije te brodove. Dobice ih Rusi ili niko. U drugom slucaju onda stupaju oni ugovori i novci na snagu. Nema Amerika tu moc, da se ne zanosimo.

lale

pre 9 godina

Samo pogledajte kako danas, posle američke intervencije, izgkedaju Irak, libija, Avganistan, Egipat, Tunis... I odmah je jasni ko je kriv za Ukrajinu!

seljadin

pre 9 godina

Gas koji Evropa kupuje od Rusije ucestvuje u ruskom budzetu sa 10%, a 40% je od nafte, i ostalih 50% od celokupne ekonomije koja nije vezana ni za naftu ni za gas. Znaci rec je o budzetu a ne o bruto proizvodu, u bruto proizvodu je ta brojka skoro simbolicna.

Upomoć

pre 9 godina

Čim su Rusi odlučili da ublaže sankcije, ovi su pomislili da su se uplašili i idu dalje. Rusi više netreba da popuštaju dok prvo EU potpuno ne ukine sankcije.

Dusan

pre 9 godina

E moji rusofili. Jel vi shvatate da Rusi ne smeju da prekinu isporuke gasa jer nemaju kome da prodaju. Gasovod prema Kini ce biti zavrsen za jedno 5 godina. Dotad jedino trziste im je EU. Ako zavrsnu slavinu, kako vi radosno govorite, ekonomija ce ih krahirati za 3 dana. A u skladistima po Evropi ima gasa za mesec-dva.

Njima se ekonomija bazira na gasu i nafti (70 odsto izvoza) i tu je glavni ekomonski problem Rusije. Pa samo od ovih sankcija vrednost rublje je drasticno pala i nemojte mi govoriti da su to namerno uradili da bi poboljsali izvoz.

Ne navijam za EU, ali Putin preti praznim pistoljem. Jedino sto ima nuklearke, ali ako do toga dodje, onda mozemo svi da se pozdravimo...

modesty

pre 9 godina

Izvadite Ameriku is ove jednadzbe i svi bi se o svemu lepo dogovorili, sad kad Nemacka ima (konacno) gadljivost na fasizam. Ameri su pokupovali sve evropske politicare, oni su isto Vucici i Stefanovici i Tadici i Draskovici, iako su im diplome prave, opet moraju da slusaju Jenki gazde kao i ovi nasi. A najgore od svega, sami smo si krivi, i mi i Rusi i Hrvati i Bosanci i Albanci i Ukrajinci (sta god to trenutno znacilo) i Ameri, svi smo pohlepni na dolare i hedonizam, i kad se sve to skupi, dobije se jedna ogromna izdaja sopstvenih interesa. Arcibald Rajs jeste pisao o nama, ali kroz nas, on je pisao i o ostatku Evrope. Jad i beda na globalnom nivou.

Драган Ужице

pre 9 godina

@iskreni
НИСУ НАС БОМБАРДОВАЛИ. То је, за разлику од западних пријатеља, помоћ од неколико десетина милијарди долара.

Kamičak

pre 9 godina

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: [link]

.
(Fikus, 1. septembar 2014 17:11)

Потпуно сте у праву. Сапштење је више него помирљиво. Нема речи о одмазди, већ о реципрочним мерама. Осим тога говори се о скоро милион избеглих људи из Украјине у Русију. И то се све време некако прећуткује. Са друге стране, овако написан превод саопштења као да има за циљ даље повећање тензија.

AlekS

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...
(Mika, 1. septembar 2014 16:33)

Miko, Miko, ovo sa manjinama te je odalo kao jednu neznalicu koja je naucila da cita samo velika slova. Jer jos je deda poslednjeg ruskog cara, Aleksandar 2, u drugoj polovini 19 veka izjednacio prava svih svojih podanika. Muslimani, kao najveca maninska verska grupa su pre upisa u "civilne" skole , bili obavezni da zavrse medrese da im se vez sa njihovom tradicionalnom religijom ne bi prekinula. Sam car se o svim velikim muslimanskim praznicima molio zajedno sa Velikim Muftijom u dzamijama.

Ali to tebe ne interesuje. Samo pljuvacina

sila Boga ne moli

pre 9 godina

Pametno ali morase slusati Amerika. Evropljani su stvarno glupi. Samu sebe razdire zbog ko je daleko.
(Nikola, 1. septembar 2014 17:39)
Ne slusaju oni Ameriku iz gluposti.Nemci im vracaju dug za ujedinjenje dve Nemacke, a ostali clanstvo u EU.Da li mislis da su Poljska, Ceska, Bugarska, Rumunija, Madjarska prvo ispunile sve uslove koje traze od nas, pa primljene u EU? O 'minornim' drzavama tipa Letonija, Estonija, Litvanija i da ne pricam. Sve su primljene u EU po nalogu i zahvaljujuci NATO, jer se granice sa Rusijom.

sasa

pre 9 godina

Secam se pocetka ove krize.Onda je putin rekao kako ce da se okrenu Kini i bice im jos bolje. Odnosno, imace vecu korist. Zasto se nisu okrenuli Kini i zaboravili Evropu. Jadni Rusi sa ovim ludakom.

dražen

pre 9 godina

Sve naznake govore da bi treći krug sankcija mogao obuhvatiti brodove klase Mistral. Budući je Japan u fazi kupovine jednoga takvog ili čak većeg broda, iako upravo oprema jedan vlastiti nosač helikoptera i gradi drugoga (Izumo klasa) Veliki brat bi mogao riješiti dvije muhe jednim udarcem. Ostaje da vidimo....

zemunac

pre 9 godina

Evropo lupaj sankcije
Nece valjda neki komunisti sa vodjom KGB-ovcem da vam pricaju o demokratiji i da vas ucenjuju
Njih ce vise kostati zardjali gasovodi i steta jer nece imati kome da ga prodaju
I hvala bogu ako propadne i deo koji su prodali nama pa da ga jeftino otkupimo
A da niko nema mozga da to smisli, ekonomisti sa Megatranda nisu ucili o zakonu ponude i traznje i berzanskom poslovanju
Ili da ipak pomognemo Rusima, treba da smo im zahvalni sto su bili za sancije kada smo mi bili u pitanju

tačno

pre 9 godina

@rezigniran Apsolutno ste u pravu. Toliko Srba samo želi novi rat. I ovako bedan život u Srbiji mi je ok, samo da ne krene novi rat jer zaista ne mogu još ratova da podnesem. Hoću mir u svetu.

Mare,NS

pre 9 godina

@(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 17:29)

Slazemo se da Rusija ne moze sama protiv ostatka sveta.
Ali,pojasni malo ko to cini ostatak sveta?Zemlje EU+NATO?
A,sta je sa ovim velikim nacijama i narodima?
Kina?
Indija?
Cela J.Amerika?
Indonezija?.......
Od sedam milijardi stanovnika planete zemlje,ta tvoja "medjunarodna zajednica",ne broji ni milijardu,a hoce u sve da se mesa(pogledati pod margarin)!

monstrum

pre 9 godina

Od kada je pocelo talasanje u Ukrajini,rusi i putin sami sebi kopaju grob.Zapad im je namestio igru,oni usli u nju,i ubrzo ce biti baceni na kolena...A sto se ruskog gasa tice,danas to i vrapci znaju-evropa ce da prezivi bez ruskog gasa,ali rusija bez prihoda od prodaje gasa zapadu,u kombinaciji sa sankcijama,preziveti nece!Dragi moji rusofili pa rusija ni ukrajini sa kojom je prakticno u ratu,i koja je duguje milijarde nije zavrnula gas,mislite o tome...

CTOJAH

pre 9 godina

Vama rosuljubcima koji bi zeleli da dodje do "nekog novog velikog rata" treba da bude jasno da je rusija vec jednom zaratila sa celim svetom i taj rat je izgubila, to je bio Krimski rat. Rusija je naucila lekciju iz istorije i nece napraviti istu gresku.

Wow

pre 9 godina

Ne zaboravite sta je bilo devedesetih godina u vreme uvodjenja sankcija Srbiji I Crnoj Gori! Nikada nemojte da zaboravite I setite se ko je glasao ZA uvodjenje istih! Da, ta ista, danas od mnogih ovde obozavana, Rusija! Rezultat tih sankcija je danasnje izumiranje Srbije. Rusija je, radi sopstvenih I samo njima poznatih interesa, u tome aktivno ucestvovala.

VOJKAN

pre 9 godina

Sve se svodi na to kako je rekao Miroslav Lazanski,da Rusija ne sme da dozvoli instaliranje NATO nuklearnih raketa u Ukrajni koje bi bile usmerene direktno na Rusiju kao sto Amerika to nije dozvolila rusima na Kubi.To je sustina cele price.

milorad

pre 9 godina

Bacuske,polako i pametno radite.Cupajte im peruske strucno,koje veoma bole i koje su neophodne njima,a bez koji vi mozete a oni nemogu zivot da zamisli.

Fikus

pre 9 godina

@Marija

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/A9DC7BB41EBEA01344257D46003BD023

.

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

ISKANDER 1. SEPTEMBAR. 2014.

Gde ti ode covece. Ko preti Rusiji rasparcavanjem.Da nisi mozda vidovita Vanga. Pa da li stvarno mislis da postoji takva budala koja bi to pokusala zemlji koja je puna atomskog naoruzanja. Ni jednog trenutka nisam hteo da potcenim Rusiju mojim komentarom. Rusija jeste vojna sila ali zar stvarno mislis da moze sama protiv ostatka sveta. Totalne sankcije bi unistile Rusiju za nekoliko meseci svidjalo se to vama nereanim rusolupcima ili ne.
Poslacu moj predhodni komentar CNNu mozda i dobijem neku kintu. Hvala ti sto si me podsetio.

rezigniran

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?
(Dupli standardi, 1. septembar 2014 16:58)
______________________
a i ti pitas gluposti, oni ce ti odgovoriti kao u onom vicu sa dva plemena, "dobro je kad mi njih pobijemo i zapalimo im selo, a lose je kad oni to urade nama". takvo je shvatanje politike prosecnog srbina, neuko i primitivno. pa vidis samo koliko njih peni podrzavajuci rat, a da ih pitas zasto mrze ukrajince, jedino sto bi mogli da ti kazu je da su oni "fashisti" ili neku slicnu budalastu frazu. ako trazis logiku ovde, na pogresnom si mestu druze

Li Osvald

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom ako pod hitno ne ***** ovim idiotima iz SAD i EU, odnosno ne zapreti invazijom na Ukrajinu i sve, sada je već ocigledno, krajnje neprijateljske zemlje. Sa otvorenim neprijateljem koji uz to jos preti i nosi hipoteku fasisticke i kolaboracinisticke proslosti, mora se razgovarati samo silom. Po ugledu na "svetske mirotvorce" koji su i nas bombardovali iako smo od njih hiljadama kilometara bili daleko!

Li Osvald

pre 9 godina

Dzoi Ramon: Sinko, da je Laki malo nervozan , kako ti "duhovito" i originalno primecuješ, ne bi ti danas drzao taj mobilni u rukama...i pravio se duhovit...

ISKANDER

pre 9 godina

Čim nosači helikoptera dođu iz Francuske, eto Velikog rata!
(Dejan, 1. septembar 2014 17:07)


Prvo procitaj nesto,nemoj samo lupati u prazno kolega...!
Desantni brodovi-dokovi klase 'Mistral' su samo nosaci helikoptera,te je samo za ruse dodatno ojacan trup borodova iz razloga sto ce se ti brodovi koristiti u dve flote koje su po 6 meseci pod ledom; Severna na Severnom ledenom okeanu i Tihookeanska na tihom okeanu.
Borbena vrednost jedinici Mistral je samo u eventualnom pronalasku podmornica,posto Rusi planiraju da te brodove opreme svojim helikopterima Ka-52K i Ka-29,a sa uredjajima za pronalazak i unistenje pomodrnica.
Takav brod u francuskoj verziji moze da prevozi oko 40 tenkova 'Leklerk' koji su nesto tezi od Ruskih tenkova i to je otprilike sve.
Mistrali na sebi imaju samo sistem krajnje bliske PVO tipa 'Simbad',sto je analogno rucnim PVO sistemima 'Igla',a to je smesno..

Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..

Djordje NS

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 1. septembar 2014 15:47)

I pre tog potpisivanja su prodavali gas, ne samo Kini nego bilo kome ko je bio zainteresovan da ga kupi.Ipak je to ruska glavna profitabilna grana ekonomije. Ali neće sad Kina ili neko treći kupovati šest puta veće količine gasa od potrebnih samo da bi Rusima nadoknadio gubitak klijenata iz EU... Uvek sankcije pogađaju obe strane, samo što je u ovom konkretnom slučaju gomila zemalja koje će međusobno podeliti troškove krize i sankcija a sa druge strane Rusija sama.
Pa ne bi se Rusi i osvrtali na sankcije da nemaju žestok efekat po rusku ekonomiju a kamoli pretili nekakvim odmazdama. Nego mnoooogooo bole koliko pogađaju u metu!

Миленко

pre 9 godina

Срби и Руси су исти народ и нисте ми јасни ви који би сте против својих. Живела нама Србима Русија довека!

AlekS

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...
(Bob Rock, 1. septembar 2014 15:48

Ne zbog toga ! Uveli su sankcije jer je sve poverljive razgovore sa Jeljcinom prenosio Amerikancima. To je Dusan Batakovic, nas nekadasnji ambasador u Parizu i Atini, nedavno rekao u Cirilici kod Milomira Marica. Rekao je doslovno : "Pitao sam Jeljcina na jednom rucku, kada vec nije bio predsednik Rusije, zbog cega nam nije Rusija pomogla u teskim trenucima. Odgovorio je da ga je Milosevic vise puta kontaktirao za savet i misljenje ali da je uvek uradio PO SVOME. I, SVAKI RAZGOVOR JE PRENOSIO AMERIKANCIMA.

Ovo nije tesko proveriti. Cela emisija je na Youtubu. Milosevic je bio americki covek koga su oni iskoristili za razbijanje Jugoslavije, a onda su od njega napravili pacavru i na kraju ubili.

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

Sankcije ce bez sumnje pogoditi sve a stradace sigurno najvise Rusija. Voleli mi Ruse ili ne ona ne moze da se nosi sa zapadom. Naposletku kome ce prodati gas a to je glavna stavka Ruskog izvoza. Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.

ivan bgd

pre 9 godina

amerika je definitivno stari geopoliticki vuk.
videvsi prve znake moguceg ugrozavanja svetske dominacije. okrece se pacifiku (obama je u poslednje vreme obisao filipine, australiju, koreju, japan, vijetnam, meksiko...), a evropu je smestio u prsten bede i ekstremizma (odlicno su opravili egipat, libiju, siriju i na kraju ukrajinu) i pri tom ih gura u klinc sa rusijom sto je definitivno garancija da ce u evropi ostati dva invalida koja ce se trkati ko pre dobija kalifat na svojoj teritoriji.
americi ostaje samo da sa kinom i iranom nadje zajednicki jezik oko podele sibira i centralne azije i da peva narednih 100 godina.

Dupli standardi

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?

Ni EU ni Rusija

pre 9 godina

Ljudi Sovjetski Savez je bio potpuno izolovan od ostatka sveta od 1922 pa sve do 1938. Da se ne lažemo zemlja koja zauzima osminu površine sveta i ima svega 140 miliona stanovnika u stanju je da dugi niz godina preživi izolaciju SRJ sa svojih 9 mil. stanovnika i povržinom od oko 102000 km kvadratnih to nije bila u stanju ali je odolevala celu jednu deceniju. A sad ja vas pitam nije samo stvar u gasu stvar je u metalima i nemetalima koji se vade u Sibiru i služe za proizvodnju avioopreme, elektronskih otpornika i čipova i oni predstavljaju 10% svetske porizvodnje i mislite da to svetska privreda neće osetiti. Uostalom i Kuba je izolovana više od pola veka pa još uvek funkcioniše?

Elem poenta je da će se Rusi snaći sami i bez nas i bez EU, a mi treba ovde da gledamo svoja posla kao što su ih Rusi gledali kad su glasali u SB da se nama uvedu potpune sankcije, i kao što je Evropa gledala svoja posla toliko mnogo puta kada nam je pomoć trebala...

ISKANDER

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.
(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 16:26)

CNN bi te poljubio za ovu tvoju poruku..
Tako zapad razmislja kako si ti napisao,ali ja mislim da su Rusi spremni da idu do kraja,jer znaju upravo krajnju nameru zapada,a to je parcanje Rusije i preuzimanje resursa...Mada,Rusi se ne kopcaju na ledjima,a sankcije bi mogle samo da ih razbesne.
Kljucnu reci dok se zapad ne smiri u Rusiji sada igraju; Putin,Curkin i Lavrov,ali i GRU ,te jos uvek pritajeno Ruska vojska...
Ovo poslednje,tj. Ruska vojska je nesto sto bi moglo biti upotrebljeno...
Zaboravljas i ti kao i neki drugi 'jezik sile',a tu sankcije ne pomazu.
Sankcijama se preti Srbiji,ali ne i Rusiji - prijatelju moj...

Ko, jel ja...

pre 9 godina

I, da sumiramo. Imamo toliko genijalaca, velikih znalaca lokalne i svetske politike, koji jednim udarcem po tastaturi rešavaju sve probleme.
Nego blago meni, da vi onda svoj veličanstven um ponudite direktno Rusiji i Rusima, posebno neki mejlić Putinu, e da bi konačno nešto i on od vas pametno naučio.
Ja, onako skromno, mislim da će tu opet samo ona predatorska država jedino da profitira; al' ničija do zore nije gorela, reče moja baba i ode...

Mika

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...

RUSOFIL

pre 9 godina

Pa kad je zavrtanje gasa tako mocno oruzje Rusa, zasto ga vec nisu zavrnuli? Ili nije to bas tako jednostavno, a rusofili?
(anti-gas, 1. septembar 2014 15:47)

Zato sto ne ostavlja tako snazan utisak kada mozes da prespavas napolju, u parku na klupi. Ali kad zagudi MINUS, radijatori hladni, struje nema, ti trebas na posao a u bojlerima samo ladna voda ...

Nemoj mnogo da se radujes jer Putin moze isto kao EU i Amerika da nam da ulitimatum da se opredelimo. Za tople radijatore i vodu ili ne.

vetrovi

pre 9 godina

Ljudi, ovo polako ali sigurno mirise na novi svetski rat koji ce se voditi izmedju Rusije i Nato-a sa jedne i islamista sa trece strane i to vrlo vrlo uskoro. Sve ide ka tome. U zadnje vreme se mobilisu snage sa svih strana . Ovo ce da bude mnogoo gadan rat ako izbije.
Dzaba ce biti novci jer nijedna valuta ako krene nece vredeti pisljiva boba. I briga me ko je za Ruse ili Evropu jer i od jednih i drugih sitni uvek naj.bu a mi smo ti sitni.

Slobodan blok70

pre 9 godina

Американци ће да откупе из ЕУ све што Руси неће а енергенте ће послати бродом
(Guru, 1. septembar 2014 14:48)

Brodom??? Ovo je nadam se šala!

Aleksandar

pre 9 godina

@(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)

Rusija nije gledala na drugu stranu kad su nama uvodili sankcije devedesetih - naprotiv, glasala je ZA uvođenje sankcija i aktivno u njima učestvovala a da je pritom imala i pravo veta. Posledice njihovog glasanja su 1993. i 1994. godina, ako se istih sećate, a da ne beše Norvežana da nam pošalju mazut kao humanitarnu pomoć pomrli bismo od hladnoće... Toliko o 'bratskoj Rusiji'.

genije

pre 9 godina

@(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)
Podsetiću školarca da "diktator" glatko dobija na izborima kojima OEBS nema zamerki (pogotovo od kako su svaki glasački listić stavili pod javan 24-časovni video nadzor - kao za prošle izbore).
Nego ima li još posla u toj firmi koja te plaća za ovakve komentare?

put in

pre 9 godina

(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)
Kinezi ne gledaju na drugu stranu vec cekaju ili otvoren sukob ili zescu krizu/sankcije pa da ulete u Sibir.
A ostale zemlje BRICS-a su sprdnja, tu su negde po moci ko Srbija (dok je Indija saveznik USA)

Bob Rock

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...

Aleksandar

pre 9 godina

@(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Ekonomsku ne mogu (suviše su slabi), termo-nuklearnu ne smeju (nisu ludi)... Ne zavidim im na poziciji.

Marija

pre 9 godina

Isfrustrirani malisa iz KGB-a je totalno izgubio kompas, i ovo su izjave namenjene samo za unutrasnju upotrebu u Rusiji kako bi odrzavao poziciju .
Boljsevicka KGB bagra je procitana od svih i zacementirali su Rusiju na dugi niz decenija ovom svinjarijom u istocnoj Ukrajini gde je boljsevicka KGB bagra izazvala rat.
Slede im nevidjene sankcije iza totalne gvozdene zavese koju ce dobiti kao nikad do sada.

Bice zanimljivo gledati za koji mesec pocetak sloma rublje i svih KGB policijskih firmi , prazne rafove po prodavnicama i na kraju izlazak ruskog naroda na ulice da proteraju boljsevicku KGB bagru koja ih jase sto godina vec po Rusiji.

Zato je malisa iz KGB i nervozan jer oseca da mu se blizi cas u Russiji, i njemu i celoj KGB bagri pa preti navodno nekim odmazdama, a KGB bagra je odavno procitana da preti uvek praznim puskama.

Naravno, ova vest je poslastica za polupismene rusofile koji se loze na odmazde praznim puskama iz KGB-a.

monarhista

pre 9 godina

Sve mi je jasno i vidim da ce biti katastrofalno ali nikad mi nece biti jasno zasto posle svih iskustava koje Evropa ima i prakticno kataklizmicne rezultate po nju ponovo pristaje na to i to ovoga puta po diktatu sa strane....ajd Napoleona,Franc Jozefa ili Hitlera je iznedrila sama a sada joj scenario pisu glupavi holivudski igrachi:-(((

xyz

pre 9 godina

jel vi svi shvatate da je sve ovo otvoren udar na Rusiju? nemaju osnova za sankcije nego ih izmisljaju jer je Rusija ponovo pocela da jaca. Rusi da su izvrsili invaziju ili upad u ukrajinu svi bi to znali i ne bi bilo dileme. ovako pisu "full scale invasion" sa 1000 vojnika. presmesno. a usa i eu su majstori propagande toliki da bi im i pokojni gebels pozavideo. Rusija jos uvek igra fino. Azija je i ovako kontinent buducnosti. dovoljno da se tamo okrenu.

Djordje NS

pre 9 godina

Smešni ste mi svi vi koji mislite da Rusija bilo koga u EU može da uslovljava gasom. Prvo, svaka zemlja EU ima alternativne metode snadbevanja ili zamene energenta. A kao drugo, Rusija uglavnom i živi od prodaje tih energenata pa ako ne želi da ih proda a ovamo su pod sankcijama to nije kao da su sebi pucali u nogu nego u glavu!
Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad?

Лима

pre 9 godina

Амери гурају Европу испред себе у обрачуну са Русима. Циљ, по сваку цену изазвати нови талас такозване светске економске кризе јер је то једини начин да се сруше нове здраве економије БРИКС-а, самим тим то би регенерисало Америчку економију. Руси то знају и тактизирају, маневришу, али изгледа да Европа то не зна и не види. Сад следи пауза, сукоби се настављају на пролеће.. дај Боже само што даље од нас овде.

genius

pre 9 godina

Potpuno sam siguran da ova kriza, od samog starta, nije proizvedena sa ciljem da se naudi Rusiji, nego Evropi ili bar njenom jednom delu.

Darko

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.

Waldemar

pre 9 godina

Umesto sto se radujemo uskracivanju gasa EU bolje da mislimo kojim tokom/cevovodomo ide gas za Srbiju. Ako se ne varam, dolazi preko Ukrajine. Da li neko zna koliki je procenta domacinstava koji koriste gas i za sta se gas sve koristi u Srbiji? Koliko ce prelazak na druge izvore energije za grejanje kostati?

Homo politicus

pre 9 godina

Nece se sigurno pobuniti Van Rompej&co. ali trebali bi privrednici i radnici u EU sto ce dovesti do domino efekta. Jer ne vidim sta ovi posledni imaju od uvodjenja sankcija RF samo stetu i nista drugo. Ovo bi trebalo da je politicko pitanje koje zvanicnici EU resavaju ekonomski preko grbace evropskih naroda.

Nebojsa

pre 9 godina

Ekonomska il termo-nuklearna odmazda? Braća Rusi postaju nervozni
(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Uskracivanje gasa ove zime npr. To valjda spada u ekonomske sankcije s obzirom da ce proizvesti pad proizvodnje od 30-40%

ISKANDER

pre 9 godina

"Mi se nadamo da će EU biti u stanju da nezavisno sagleda situaciju, odvoji se od stereotipa iz prošlog veka i počne konstruktvno da pomaže u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini",

Hehehehehe.. Kako ih braca Rusi lepo kecaju...

Vida

pre 9 godina

Svaki dan pratim vesti iz Ukraine i ne mogu da dodjem sebi koja kolicina gluposti dolazi sa svih strana. Da nije opasno, a veoma je, ja bih se smejala. Necu da ulazim u analize, manje vise svi imaju svoje vidjenje, i bez obzira ko je u pravu, svima ce od ovoga biti lose.Taj rat treba da stane , svi su ratovi losi, a ovaj posebno jer pogadja ceo svet.

nesreca i sreca u nesteci

pre 9 godina

pa ako rusija otvoreno udje u rat sa ukrajnom bice to katastrofa za rusiju ali ako zavrne gas i bude i dalje kao i do sad nezvanicni pomagac jedne strane u gradjanskom ratu u ukrajni onda je to katastrofa za celu evropu pa i za nas samo sto za evropu ima i ekonomski znacaj a mi cemo,, samo,, da se smrzavamo ali i tu ima srecna stvar za nas koji imamo radiatore necemo placati grejanje a i toplane ce se otarasiti bezbolno partiskog i nepotrbnih viskova zaposlenih

Zole

pre 9 godina

EU vodi ekonomski rat protiv Rusije i ocekuje da Rusija mirno stoji i prima ekonomske udarce. Ove sankcije za zabranu uvoza hrane iz EU su pogodile siromašnije članice EU a kad Rusija uvede zabranu uvoza automobila, kao sto najavljuju, pogodit ce razvijenije članice EU. Ne znam kako ce EU objasniti radnicima koji su izgubili posao sta EU imaju sa ratom u Ukrajini zbog čega su oni izgubili posao.

uja

pre 9 godina

a ja moslio da su im sankcije sansa za razvoj privrede, izgleda da polako uvidjaju da ne mogu protiv celog sveta pa ih lagano hvata neuroza, samo strpljivo sad ce evropa da se raspane i propane a vi ce te da zivite ko bogovi, he,he,...

u sve se meša:-)

pre 9 godina

Ma dovoljno je da platno sretstvo dolar zamene za jene. Ne u Euro ili neku drugu valutu već u jene to je prvi korak.Onda bi nastao haos u Americi i u Evropi.Drugi korak da gas poskupi za 300% zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a koje su zavisne od Ruskog gasa i ostalih derivata. I naravno treći korak bi bio taj da zamrznu sredstva,pokretnu i nepokretnu imovinu odredjenim Američkim i Evropskim fizičkim i pravnim licima koji posluju na teritoriji Rusije. E pa onda bi ste videli ko kosi a ko travu nosi.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Svi diktatori su psihopate.
(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)

Samo pogledaj kakav je sada divan zivot u Libiji i Iraku kad su sklonili njihove "psihopate"! Sad umest dvojice imas bezbroj psihopata na vlasti ili koji se bore za vlast.

Vlada

pre 9 godina

Rusija nije uspela da sakupi oko sebe saveznike, to je po meni najveći problem. Kina geda na drugu stranu, kao i Brazi i ostale članice BRICK-a, baš onako kako je to radila Rusija devedesetih kada su nam uvodili sankcije. Svi ćute i štite svoju zadnjicu. Iako velika, Rusija nema kapacitet za ekonomsku borbu sa EU, SAD i Japanom i to je ono što će doneti prevagu u ovom ratu...

Predviđam da će nemiri početi onog trenutka kada ljudi osete na svojoj koži efekat sankcija i potpomognuto stranim kapitalom počnu da proizvode nemire u zemlji.

Nemojte misliti da je ovo razvoj koji priželjkujem, to je samo mnogo puta ponovljen scenario koji uspešno radi. Ovo je samo največi zalogaj, ali SAD i EU se na ovo spremaju još od pada berlinskog zida, dok Rusi nisu na vreme stekli leđa, a moraju ih imati, jer su sami ipak mnogo manji i po ekonomiji i po broju stanovnika, pa čak i po vojsci.

jo jo

pre 9 godina

Da ponovim
STIZE JESEN RANA a dalje vidimo se. Usput posle samo jednog poteza Putina, kuka cela europa. Evo ga ide drugi potez a jesen jos nije stigla. Kuku majko mila.

ISKANDER

pre 9 godina

"Mi se nadamo da će EU biti u stanju da nezavisno sagleda situaciju, odvoji se od stereotipa iz prošlog veka i počne konstruktvno da pomaže u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini",

Hehehehehe.. Kako ih braca Rusi lepo kecaju...

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Svi diktatori su psihopate.
(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)

Samo pogledaj kakav je sada divan zivot u Libiji i Iraku kad su sklonili njihove "psihopate"! Sad umest dvojice imas bezbroj psihopata na vlasti ili koji se bore za vlast.

Aleksandar

pre 9 godina

@(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)

Rusija nije gledala na drugu stranu kad su nama uvodili sankcije devedesetih - naprotiv, glasala je ZA uvođenje sankcija i aktivno u njima učestvovala a da je pritom imala i pravo veta. Posledice njihovog glasanja su 1993. i 1994. godina, ako se istih sećate, a da ne beše Norvežana da nam pošalju mazut kao humanitarnu pomoć pomrli bismo od hladnoće... Toliko o 'bratskoj Rusiji'.

Zole

pre 9 godina

EU vodi ekonomski rat protiv Rusije i ocekuje da Rusija mirno stoji i prima ekonomske udarce. Ove sankcije za zabranu uvoza hrane iz EU su pogodile siromašnije članice EU a kad Rusija uvede zabranu uvoza automobila, kao sto najavljuju, pogodit ce razvijenije članice EU. Ne znam kako ce EU objasniti radnicima koji su izgubili posao sta EU imaju sa ratom u Ukrajini zbog čega su oni izgubili posao.

vetrovi

pre 9 godina

Ljudi, ovo polako ali sigurno mirise na novi svetski rat koji ce se voditi izmedju Rusije i Nato-a sa jedne i islamista sa trece strane i to vrlo vrlo uskoro. Sve ide ka tome. U zadnje vreme se mobilisu snage sa svih strana . Ovo ce da bude mnogoo gadan rat ako izbije.
Dzaba ce biti novci jer nijedna valuta ako krene nece vredeti pisljiva boba. I briga me ko je za Ruse ili Evropu jer i od jednih i drugih sitni uvek naj.bu a mi smo ti sitni.

genije

pre 9 godina

@(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)
Podsetiću školarca da "diktator" glatko dobija na izborima kojima OEBS nema zamerki (pogotovo od kako su svaki glasački listić stavili pod javan 24-časovni video nadzor - kao za prošle izbore).
Nego ima li još posla u toj firmi koja te plaća za ovakve komentare?

xyz

pre 9 godina

jel vi svi shvatate da je sve ovo otvoren udar na Rusiju? nemaju osnova za sankcije nego ih izmisljaju jer je Rusija ponovo pocela da jaca. Rusi da su izvrsili invaziju ili upad u ukrajinu svi bi to znali i ne bi bilo dileme. ovako pisu "full scale invasion" sa 1000 vojnika. presmesno. a usa i eu su majstori propagande toliki da bi im i pokojni gebels pozavideo. Rusija jos uvek igra fino. Azija je i ovako kontinent buducnosti. dovoljno da se tamo okrenu.

Vlada

pre 9 godina

Rusija nije uspela da sakupi oko sebe saveznike, to je po meni najveći problem. Kina geda na drugu stranu, kao i Brazi i ostale članice BRICK-a, baš onako kako je to radila Rusija devedesetih kada su nam uvodili sankcije. Svi ćute i štite svoju zadnjicu. Iako velika, Rusija nema kapacitet za ekonomsku borbu sa EU, SAD i Japanom i to je ono što će doneti prevagu u ovom ratu...

Predviđam da će nemiri početi onog trenutka kada ljudi osete na svojoj koži efekat sankcija i potpomognuto stranim kapitalom počnu da proizvode nemire u zemlji.

Nemojte misliti da je ovo razvoj koji priželjkujem, to je samo mnogo puta ponovljen scenario koji uspešno radi. Ovo je samo največi zalogaj, ali SAD i EU se na ovo spremaju još od pada berlinskog zida, dok Rusi nisu na vreme stekli leđa, a moraju ih imati, jer su sami ipak mnogo manji i po ekonomiji i po broju stanovnika, pa čak i po vojsci.

Vida

pre 9 godina

Svaki dan pratim vesti iz Ukraine i ne mogu da dodjem sebi koja kolicina gluposti dolazi sa svih strana. Da nije opasno, a veoma je, ja bih se smejala. Necu da ulazim u analize, manje vise svi imaju svoje vidjenje, i bez obzira ko je u pravu, svima ce od ovoga biti lose.Taj rat treba da stane , svi su ratovi losi, a ovaj posebno jer pogadja ceo svet.

Slobodan blok70

pre 9 godina

Американци ће да откупе из ЕУ све што Руси неће а енергенте ће послати бродом
(Guru, 1. septembar 2014 14:48)

Brodom??? Ovo je nadam se šala!

ISKANDER

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.
(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 16:26)

CNN bi te poljubio za ovu tvoju poruku..
Tako zapad razmislja kako si ti napisao,ali ja mislim da su Rusi spremni da idu do kraja,jer znaju upravo krajnju nameru zapada,a to je parcanje Rusije i preuzimanje resursa...Mada,Rusi se ne kopcaju na ledjima,a sankcije bi mogle samo da ih razbesne.
Kljucnu reci dok se zapad ne smiri u Rusiji sada igraju; Putin,Curkin i Lavrov,ali i GRU ,te jos uvek pritajeno Ruska vojska...
Ovo poslednje,tj. Ruska vojska je nesto sto bi moglo biti upotrebljeno...
Zaboravljas i ti kao i neki drugi 'jezik sile',a tu sankcije ne pomazu.
Sankcijama se preti Srbiji,ali ne i Rusiji - prijatelju moj...

jo jo

pre 9 godina

Da ponovim
STIZE JESEN RANA a dalje vidimo se. Usput posle samo jednog poteza Putina, kuka cela europa. Evo ga ide drugi potez a jesen jos nije stigla. Kuku majko mila.

u sve se meša:-)

pre 9 godina

Ma dovoljno je da platno sretstvo dolar zamene za jene. Ne u Euro ili neku drugu valutu već u jene to je prvi korak.Onda bi nastao haos u Americi i u Evropi.Drugi korak da gas poskupi za 300% zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a koje su zavisne od Ruskog gasa i ostalih derivata. I naravno treći korak bi bio taj da zamrznu sredstva,pokretnu i nepokretnu imovinu odredjenim Američkim i Evropskim fizičkim i pravnim licima koji posluju na teritoriji Rusije. E pa onda bi ste videli ko kosi a ko travu nosi.

Ni EU ni Rusija

pre 9 godina

Ljudi Sovjetski Savez je bio potpuno izolovan od ostatka sveta od 1922 pa sve do 1938. Da se ne lažemo zemlja koja zauzima osminu površine sveta i ima svega 140 miliona stanovnika u stanju je da dugi niz godina preživi izolaciju SRJ sa svojih 9 mil. stanovnika i povržinom od oko 102000 km kvadratnih to nije bila u stanju ali je odolevala celu jednu deceniju. A sad ja vas pitam nije samo stvar u gasu stvar je u metalima i nemetalima koji se vade u Sibiru i služe za proizvodnju avioopreme, elektronskih otpornika i čipova i oni predstavljaju 10% svetske porizvodnje i mislite da to svetska privreda neće osetiti. Uostalom i Kuba je izolovana više od pola veka pa još uvek funkcioniše?

Elem poenta je da će se Rusi snaći sami i bez nas i bez EU, a mi treba ovde da gledamo svoja posla kao što su ih Rusi gledali kad su glasali u SB da se nama uvedu potpune sankcije, i kao što je Evropa gledala svoja posla toliko mnogo puta kada nam je pomoć trebala...

monarhista

pre 9 godina

Sve mi je jasno i vidim da ce biti katastrofalno ali nikad mi nece biti jasno zasto posle svih iskustava koje Evropa ima i prakticno kataklizmicne rezultate po nju ponovo pristaje na to i to ovoga puta po diktatu sa strane....ajd Napoleona,Franc Jozefa ili Hitlera je iznedrila sama a sada joj scenario pisu glupavi holivudski igrachi:-(((

Marija

pre 9 godina

Isfrustrirani malisa iz KGB-a je totalno izgubio kompas, i ovo su izjave namenjene samo za unutrasnju upotrebu u Rusiji kako bi odrzavao poziciju .
Boljsevicka KGB bagra je procitana od svih i zacementirali su Rusiju na dugi niz decenija ovom svinjarijom u istocnoj Ukrajini gde je boljsevicka KGB bagra izazvala rat.
Slede im nevidjene sankcije iza totalne gvozdene zavese koju ce dobiti kao nikad do sada.

Bice zanimljivo gledati za koji mesec pocetak sloma rublje i svih KGB policijskih firmi , prazne rafove po prodavnicama i na kraju izlazak ruskog naroda na ulice da proteraju boljsevicku KGB bagru koja ih jase sto godina vec po Rusiji.

Zato je malisa iz KGB i nervozan jer oseca da mu se blizi cas u Russiji, i njemu i celoj KGB bagri pa preti navodno nekim odmazdama, a KGB bagra je odavno procitana da preti uvek praznim puskama.

Naravno, ova vest je poslastica za polupismene rusofile koji se loze na odmazde praznim puskama iz KGB-a.

Nebojsa

pre 9 godina

Ekonomska il termo-nuklearna odmazda? Braća Rusi postaju nervozni
(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Uskracivanje gasa ove zime npr. To valjda spada u ekonomske sankcije s obzirom da ce proizvesti pad proizvodnje od 30-40%

AlekS

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...
(Bob Rock, 1. septembar 2014 15:48

Ne zbog toga ! Uveli su sankcije jer je sve poverljive razgovore sa Jeljcinom prenosio Amerikancima. To je Dusan Batakovic, nas nekadasnji ambasador u Parizu i Atini, nedavno rekao u Cirilici kod Milomira Marica. Rekao je doslovno : "Pitao sam Jeljcina na jednom rucku, kada vec nije bio predsednik Rusije, zbog cega nam nije Rusija pomogla u teskim trenucima. Odgovorio je da ga je Milosevic vise puta kontaktirao za savet i misljenje ali da je uvek uradio PO SVOME. I, SVAKI RAZGOVOR JE PRENOSIO AMERIKANCIMA.

Ovo nije tesko proveriti. Cela emisija je na Youtubu. Milosevic je bio americki covek koga su oni iskoristili za razbijanje Jugoslavije, a onda su od njega napravili pacavru i na kraju ubili.

Миленко

pre 9 godina

Срби и Руси су исти народ и нисте ми јасни ви који би сте против својих. Живела нама Србима Русија довека!

nesreca i sreca u nesteci

pre 9 godina

pa ako rusija otvoreno udje u rat sa ukrajnom bice to katastrofa za rusiju ali ako zavrne gas i bude i dalje kao i do sad nezvanicni pomagac jedne strane u gradjanskom ratu u ukrajni onda je to katastrofa za celu evropu pa i za nas samo sto za evropu ima i ekonomski znacaj a mi cemo,, samo,, da se smrzavamo ali i tu ima srecna stvar za nas koji imamo radiatore necemo placati grejanje a i toplane ce se otarasiti bezbolno partiskog i nepotrbnih viskova zaposlenih

Djordje NS

pre 9 godina

Smešni ste mi svi vi koji mislite da Rusija bilo koga u EU može da uslovljava gasom. Prvo, svaka zemlja EU ima alternativne metode snadbevanja ili zamene energenta. A kao drugo, Rusija uglavnom i živi od prodaje tih energenata pa ako ne želi da ih proda a ovamo su pod sankcijama to nije kao da su sebi pucali u nogu nego u glavu!
Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad?

Драган Ужице

pre 9 godina

@iskreni
НИСУ НАС БОМБАРДОВАЛИ. То је, за разлику од западних пријатеља, помоћ од неколико десетина милијарди долара.

sila Boga ne moli

pre 9 godina

Pametno ali morase slusati Amerika. Evropljani su stvarno glupi. Samu sebe razdire zbog ko je daleko.
(Nikola, 1. septembar 2014 17:39)
Ne slusaju oni Ameriku iz gluposti.Nemci im vracaju dug za ujedinjenje dve Nemacke, a ostali clanstvo u EU.Da li mislis da su Poljska, Ceska, Bugarska, Rumunija, Madjarska prvo ispunile sve uslove koje traze od nas, pa primljene u EU? O 'minornim' drzavama tipa Letonija, Estonija, Litvanija i da ne pricam. Sve su primljene u EU po nalogu i zahvaljujuci NATO, jer se granice sa Rusijom.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

E sto volim B92. Vidim koliko je narod zaludan. Sve je ovo farsa. Da Rusi zavrnu gas u sred zime, a Evropa uvede sankcije 90-tih, pa da imate osnova za takve price. Ljudi gledajte kako vam sopstvena drzava propada a ne mlatite praznu slamu.

Homo politicus

pre 9 godina

Nece se sigurno pobuniti Van Rompej&co. ali trebali bi privrednici i radnici u EU sto ce dovesti do domino efekta. Jer ne vidim sta ovi posledni imaju od uvodjenja sankcija RF samo stetu i nista drugo. Ovo bi trebalo da je politicko pitanje koje zvanicnici EU resavaju ekonomski preko grbace evropskih naroda.

lale

pre 9 godina

Samo pogledajte kako danas, posle američke intervencije, izgkedaju Irak, libija, Avganistan, Egipat, Tunis... I odmah je jasni ko je kriv za Ukrajinu!

Лима

pre 9 godina

Амери гурају Европу испред себе у обрачуну са Русима. Циљ, по сваку цену изазвати нови талас такозване светске економске кризе јер је то једини начин да се сруше нове здраве економије БРИКС-а, самим тим то би регенерисало Америчку економију. Руси то знају и тактизирају, маневришу, али изгледа да Европа то не зна и не види. Сад следи пауза, сукоби се настављају на пролеће.. дај Боже само што даље од нас овде.

Mare,NS

pre 9 godina

@(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 17:29)

Slazemo se da Rusija ne moze sama protiv ostatka sveta.
Ali,pojasni malo ko to cini ostatak sveta?Zemlje EU+NATO?
A,sta je sa ovim velikim nacijama i narodima?
Kina?
Indija?
Cela J.Amerika?
Indonezija?.......
Od sedam milijardi stanovnika planete zemlje,ta tvoja "medjunarodna zajednica",ne broji ni milijardu,a hoce u sve da se mesa(pogledati pod margarin)!

put in

pre 9 godina

(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)
Kinezi ne gledaju na drugu stranu vec cekaju ili otvoren sukob ili zescu krizu/sankcije pa da ulete u Sibir.
A ostale zemlje BRICS-a su sprdnja, tu su negde po moci ko Srbija (dok je Indija saveznik USA)

Bob Rock

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...

VOJKAN

pre 9 godina

Sve se svodi na to kako je rekao Miroslav Lazanski,da Rusija ne sme da dozvoli instaliranje NATO nuklearnih raketa u Ukrajni koje bi bile usmerene direktno na Rusiju kao sto Amerika to nije dozvolila rusima na Kubi.To je sustina cele price.

Kamičak

pre 9 godina

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: [link]

.
(Fikus, 1. septembar 2014 17:11)

Потпуно сте у праву. Сапштење је више него помирљиво. Нема речи о одмазди, већ о реципрочним мерама. Осим тога говори се о скоро милион избеглих људи из Украјине у Русију. И то се све време некако прећуткује. Са друге стране, овако написан превод саопштења као да има за циљ даље повећање тензија.

Dupli standardi

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?

Dusan

pre 9 godina

E moji rusofili. Jel vi shvatate da Rusi ne smeju da prekinu isporuke gasa jer nemaju kome da prodaju. Gasovod prema Kini ce biti zavrsen za jedno 5 godina. Dotad jedino trziste im je EU. Ako zavrsnu slavinu, kako vi radosno govorite, ekonomija ce ih krahirati za 3 dana. A u skladistima po Evropi ima gasa za mesec-dva.

Njima se ekonomija bazira na gasu i nafti (70 odsto izvoza) i tu je glavni ekomonski problem Rusije. Pa samo od ovih sankcija vrednost rublje je drasticno pala i nemojte mi govoriti da su to namerno uradili da bi poboljsali izvoz.

Ne navijam za EU, ali Putin preti praznim pistoljem. Jedino sto ima nuklearke, ali ako do toga dodje, onda mozemo svi da se pozdravimo...

Ko, jel ja...

pre 9 godina

I, da sumiramo. Imamo toliko genijalaca, velikih znalaca lokalne i svetske politike, koji jednim udarcem po tastaturi rešavaju sve probleme.
Nego blago meni, da vi onda svoj veličanstven um ponudite direktno Rusiji i Rusima, posebno neki mejlić Putinu, e da bi konačno nešto i on od vas pametno naučio.
Ja, onako skromno, mislim da će tu opet samo ona predatorska država jedino da profitira; al' ničija do zore nije gorela, reče moja baba i ode...

uja

pre 9 godina

a ja moslio da su im sankcije sansa za razvoj privrede, izgleda da polako uvidjaju da ne mogu protiv celog sveta pa ih lagano hvata neuroza, samo strpljivo sad ce evropa da se raspane i propane a vi ce te da zivite ko bogovi, he,he,...

RUSOFIL

pre 9 godina

Pa kad je zavrtanje gasa tako mocno oruzje Rusa, zasto ga vec nisu zavrnuli? Ili nije to bas tako jednostavno, a rusofili?
(anti-gas, 1. septembar 2014 15:47)

Zato sto ne ostavlja tako snazan utisak kada mozes da prespavas napolju, u parku na klupi. Ali kad zagudi MINUS, radijatori hladni, struje nema, ti trebas na posao a u bojlerima samo ladna voda ...

Nemoj mnogo da se radujes jer Putin moze isto kao EU i Amerika da nam da ulitimatum da se opredelimo. Za tople radijatore i vodu ili ne.

Waldemar

pre 9 godina

Umesto sto se radujemo uskracivanju gasa EU bolje da mislimo kojim tokom/cevovodomo ide gas za Srbiju. Ako se ne varam, dolazi preko Ukrajine. Da li neko zna koliki je procenta domacinstava koji koriste gas i za sta se gas sve koristi u Srbiji? Koliko ce prelazak na druge izvore energije za grejanje kostati?

Aleksandar

pre 9 godina

@(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Ekonomsku ne mogu (suviše su slabi), termo-nuklearnu ne smeju (nisu ludi)... Ne zavidim im na poziciji.

Djordje NS

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 1. septembar 2014 15:47)

I pre tog potpisivanja su prodavali gas, ne samo Kini nego bilo kome ko je bio zainteresovan da ga kupi.Ipak je to ruska glavna profitabilna grana ekonomije. Ali neće sad Kina ili neko treći kupovati šest puta veće količine gasa od potrebnih samo da bi Rusima nadoknadio gubitak klijenata iz EU... Uvek sankcije pogađaju obe strane, samo što je u ovom konkretnom slučaju gomila zemalja koje će međusobno podeliti troškove krize i sankcija a sa druge strane Rusija sama.
Pa ne bi se Rusi i osvrtali na sankcije da nemaju žestok efekat po rusku ekonomiju a kamoli pretili nekakvim odmazdama. Nego mnoooogooo bole koliko pogađaju u metu!

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

Sankcije ce bez sumnje pogoditi sve a stradace sigurno najvise Rusija. Voleli mi Ruse ili ne ona ne moze da se nosi sa zapadom. Naposletku kome ce prodati gas a to je glavna stavka Ruskog izvoza. Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.

monstrum

pre 9 godina

Od kada je pocelo talasanje u Ukrajini,rusi i putin sami sebi kopaju grob.Zapad im je namestio igru,oni usli u nju,i ubrzo ce biti baceni na kolena...A sto se ruskog gasa tice,danas to i vrapci znaju-evropa ce da prezivi bez ruskog gasa,ali rusija bez prihoda od prodaje gasa zapadu,u kombinaciji sa sankcijama,preziveti nece!Dragi moji rusofili pa rusija ni ukrajini sa kojom je prakticno u ratu,i koja je duguje milijarde nije zavrnula gas,mislite o tome...

genius

pre 9 godina

Potpuno sam siguran da ova kriza, od samog starta, nije proizvedena sa ciljem da se naudi Rusiji, nego Evropi ili bar njenom jednom delu.

Mika

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...

AlekS

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...
(Mika, 1. septembar 2014 16:33)

Miko, Miko, ovo sa manjinama te je odalo kao jednu neznalicu koja je naucila da cita samo velika slova. Jer jos je deda poslednjeg ruskog cara, Aleksandar 2, u drugoj polovini 19 veka izjednacio prava svih svojih podanika. Muslimani, kao najveca maninska verska grupa su pre upisa u "civilne" skole , bili obavezni da zavrse medrese da im se vez sa njihovom tradicionalnom religijom ne bi prekinula. Sam car se o svim velikim muslimanskim praznicima molio zajedno sa Velikim Muftijom u dzamijama.

Ali to tebe ne interesuje. Samo pljuvacina

ivan bgd

pre 9 godina

amerika je definitivno stari geopoliticki vuk.
videvsi prve znake moguceg ugrozavanja svetske dominacije. okrece se pacifiku (obama je u poslednje vreme obisao filipine, australiju, koreju, japan, vijetnam, meksiko...), a evropu je smestio u prsten bede i ekstremizma (odlicno su opravili egipat, libiju, siriju i na kraju ukrajinu) i pri tom ih gura u klinc sa rusijom sto je definitivno garancija da ce u evropi ostati dva invalida koja ce se trkati ko pre dobija kalifat na svojoj teritoriji.
americi ostaje samo da sa kinom i iranom nadje zajednicki jezik oko podele sibira i centralne azije i da peva narednih 100 godina.

rezigniran

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?
(Dupli standardi, 1. septembar 2014 16:58)
______________________
a i ti pitas gluposti, oni ce ti odgovoriti kao u onom vicu sa dva plemena, "dobro je kad mi njih pobijemo i zapalimo im selo, a lose je kad oni to urade nama". takvo je shvatanje politike prosecnog srbina, neuko i primitivno. pa vidis samo koliko njih peni podrzavajuci rat, a da ih pitas zasto mrze ukrajince, jedino sto bi mogli da ti kazu je da su oni "fashisti" ili neku slicnu budalastu frazu. ako trazis logiku ovde, na pogresnom si mestu druze

ISKANDER

pre 9 godina

Čim nosači helikoptera dođu iz Francuske, eto Velikog rata!
(Dejan, 1. septembar 2014 17:07)


Prvo procitaj nesto,nemoj samo lupati u prazno kolega...!
Desantni brodovi-dokovi klase 'Mistral' su samo nosaci helikoptera,te je samo za ruse dodatno ojacan trup borodova iz razloga sto ce se ti brodovi koristiti u dve flote koje su po 6 meseci pod ledom; Severna na Severnom ledenom okeanu i Tihookeanska na tihom okeanu.
Borbena vrednost jedinici Mistral je samo u eventualnom pronalasku podmornica,posto Rusi planiraju da te brodove opreme svojim helikopterima Ka-52K i Ka-29,a sa uredjajima za pronalazak i unistenje pomodrnica.
Takav brod u francuskoj verziji moze da prevozi oko 40 tenkova 'Leklerk' koji su nesto tezi od Ruskih tenkova i to je otprilike sve.
Mistrali na sebi imaju samo sistem krajnje bliske PVO tipa 'Simbad',sto je analogno rucnim PVO sistemima 'Igla',a to je smesno..

Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..

Darko

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.

Fikus

pre 9 godina

@Marija

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/A9DC7BB41EBEA01344257D46003BD023

.

milorad

pre 9 godina

Bacuske,polako i pametno radite.Cupajte im peruske strucno,koje veoma bole i koje su neophodne njima,a bez koji vi mozete a oni nemogu zivot da zamisli.

modesty

pre 9 godina

Izvadite Ameriku is ove jednadzbe i svi bi se o svemu lepo dogovorili, sad kad Nemacka ima (konacno) gadljivost na fasizam. Ameri su pokupovali sve evropske politicare, oni su isto Vucici i Stefanovici i Tadici i Draskovici, iako su im diplome prave, opet moraju da slusaju Jenki gazde kao i ovi nasi. A najgore od svega, sami smo si krivi, i mi i Rusi i Hrvati i Bosanci i Albanci i Ukrajinci (sta god to trenutno znacilo) i Ameri, svi smo pohlepni na dolare i hedonizam, i kad se sve to skupi, dobije se jedna ogromna izdaja sopstvenih interesa. Arcibald Rajs jeste pisao o nama, ali kroz nas, on je pisao i o ostatku Evrope. Jad i beda na globalnom nivou.

sasa

pre 9 godina

Secam se pocetka ove krize.Onda je putin rekao kako ce da se okrenu Kini i bice im jos bolje. Odnosno, imace vecu korist. Zasto se nisu okrenuli Kini i zaboravili Evropu. Jadni Rusi sa ovim ludakom.

Lako moze svako

pre 9 godina

@dražen

Postoji samo jedan mali problem oko brodova tipa Mistral koji se sastavljaju u Francuskoj. Na stranu novci i ugovor - pola broda (ona polovina gde se nalazi komandi most - krmeni deo) je pravljen u Petrogradu i onda buksiran do Marseja. Znaci pola broda su napravili ruski brodograditelji. Rusija je rekla da nema nista protiv raskidanja ugovora (opet ne pominjem ugovore i penale), ali da Francuska mora da vrati ono sto je napravljeno u Rusiji - pola broda. Nadam se da Vam ruski nece biti problem ali cisto ilustracije radi (inace je ovo sve zavrseno): http://bmpd.livejournal.com/900411.html
Tako da nema nacina da neko drugi dobije te brodove. Dobice ih Rusi ili niko. U drugom slucaju onda stupaju oni ugovori i novci na snagu. Nema Amerika tu moc, da se ne zanosimo.

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

MARE NS 1. SEPTEMBAR. 2014.
Lepo nabroja ti sve te zemlje i kontinente. A koja od njih bi se stavila na stranu Rusije.
Brazil, Meksiko, Argentina ha, ha..
Indija, Indonezija, Vijetnam ha, ha
Kina, pa znas li koliko je Americkog kapitala u Kini. Kinezi se ni u ludilu ne bi mesali.
Sve ostalo je vidi pod > SMUCKAJ PA PROSPI.

Li Osvald

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom ako pod hitno ne ***** ovim idiotima iz SAD i EU, odnosno ne zapreti invazijom na Ukrajinu i sve, sada je već ocigledno, krajnje neprijateljske zemlje. Sa otvorenim neprijateljem koji uz to jos preti i nosi hipoteku fasisticke i kolaboracinisticke proslosti, mora se razgovarati samo silom. Po ugledu na "svetske mirotvorce" koji su i nas bombardovali iako smo od njih hiljadama kilometara bili daleko!

Wow

pre 9 godina

Ne zaboravite sta je bilo devedesetih godina u vreme uvodjenja sankcija Srbiji I Crnoj Gori! Nikada nemojte da zaboravite I setite se ko je glasao ZA uvodjenje istih! Da, ta ista, danas od mnogih ovde obozavana, Rusija! Rezultat tih sankcija je danasnje izumiranje Srbije. Rusija je, radi sopstvenih I samo njima poznatih interesa, u tome aktivno ucestvovala.

seljadin

pre 9 godina

Gas koji Evropa kupuje od Rusije ucestvuje u ruskom budzetu sa 10%, a 40% je od nafte, i ostalih 50% od celokupne ekonomije koja nije vezana ni za naftu ni za gas. Znaci rec je o budzetu a ne o bruto proizvodu, u bruto proizvodu je ta brojka skoro simbolicna.

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

ISKANDER 1. SEPTEMBAR. 2014.

Gde ti ode covece. Ko preti Rusiji rasparcavanjem.Da nisi mozda vidovita Vanga. Pa da li stvarno mislis da postoji takva budala koja bi to pokusala zemlji koja je puna atomskog naoruzanja. Ni jednog trenutka nisam hteo da potcenim Rusiju mojim komentarom. Rusija jeste vojna sila ali zar stvarno mislis da moze sama protiv ostatka sveta. Totalne sankcije bi unistile Rusiju za nekoliko meseci svidjalo se to vama nereanim rusolupcima ili ne.
Poslacu moj predhodni komentar CNNu mozda i dobijem neku kintu. Hvala ti sto si me podsetio.

Gale

pre 9 godina

Pa da, pod sankcijama bolje zive botovi, bagra, kriminalci ...Normalan svet ne. Kao klinac sam cepao drva ceo dan za 5 evra, tako da taj film Srbija vise nece da gleda. Tako mi Bog pomogao!!!

Upomoć

pre 9 godina

Čim su Rusi odlučili da ublaže sankcije, ovi su pomislili da su se uplašili i idu dalje. Rusi više netreba da popuštaju dok prvo EU potpuno ne ukine sankcije.

CTOJAH

pre 9 godina

Vama rosuljubcima koji bi zeleli da dodje do "nekog novog velikog rata" treba da bude jasno da je rusija vec jednom zaratila sa celim svetom i taj rat je izgubila, to je bio Krimski rat. Rusija je naucila lekciju iz istorije i nece napraviti istu gresku.

tačno

pre 9 godina

@rezigniran Apsolutno ste u pravu. Toliko Srba samo želi novi rat. I ovako bedan život u Srbiji mi je ok, samo da ne krene novi rat jer zaista ne mogu još ratova da podnesem. Hoću mir u svetu.

AlekS

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.
(Pobesneli max, 1. septembar 2014 21:01)

Prvo, Rusija nije nikoga napala. Ona samo podrzava jednu stranu u sukobu na isti nacin na koji zapadne demokratije rade od kada postoje. Drugo, Ukrajina nije "tudje" kako ti kazes. To je kolevka ruske drzave. Ukrajina nije postojala dok je nisu smislili Lenjin i Staljin. I Jugoslavija je bila medjunarodno priznata zemlja pa se niko nije snebivao da je ukine. Sirija i Libija su takodje bile medjunarodno priznate zemlje pa nije bilo snebivanja da se to ponistava. Ovaj put je red na Ukrajinu i to jednostavno ide tako. Ko je jaci taj dobija.

zemunac

pre 9 godina

Evropo lupaj sankcije
Nece valjda neki komunisti sa vodjom KGB-ovcem da vam pricaju o demokratiji i da vas ucenjuju
Njih ce vise kostati zardjali gasovodi i steta jer nece imati kome da ga prodaju
I hvala bogu ako propadne i deo koji su prodali nama pa da ga jeftino otkupimo
A da niko nema mozga da to smisli, ekonomisti sa Megatranda nisu ucili o zakonu ponude i traznje i berzanskom poslovanju
Ili da ipak pomognemo Rusima, treba da smo im zahvalni sto su bili za sancije kada smo mi bili u pitanju

Dejan

pre 9 godina

...
Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..
(ISKANDER, 1. septembar 2014 17:55)

Političko-psihološki efekat na koji Putin igra!
Sukobi se inteziviraju, nosači dođu i budu upotrebljeni protiv proizvođača, tj. njegovih saveznika!
Francuska vlada pada, EU zbog sankcija biće u još većim problemima, socijalna sigurnost srednje klase se gubi, počinju nemiri širom EU (Nemačka će biti izuzeta), i ostaje Rusija protiv USA i Britanije. Sačekajmo 18. septembar, ako Škoti proglase nezavisnost, onda sam pogrešio, neće biti rata. Rusija preuzima globalnu dominaciju na Američki način! Ako to ne bude, nek nam je Bog na pomoć!

Pobesneli max

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.

Sasa

pre 9 godina

Nažalost, Rusija nema šta da ponudi Zapadu sem ono sto im je Bog dao. A to su prirodna bogatstva. Ako Putin misli da će njegova odmazda biti da ukine gas Evropi on pravi stetu svojoj zemlji i svom narodu. Ovi Rusofili koji su zaludjeni Rusijom i velikim Ocem slovena razmislite malo kako je bilo pre 20 godina kada SSSR nije ni saradjivao sa Zapadom a ni isporucivao gas. Da li su se i tada Evropljani smrzavali. Sankcije su najbolje resenje za Putina i oligarse u Rusiju. On se malo preračunao mislio je da gasom moze da ucenjuje Evropu.

Li Osvald

pre 9 godina

Dzoi Ramon: Sinko, da je Laki malo nervozan , kako ti "duhovito" i originalno primecuješ, ne bi ti danas drzao taj mobilni u rukama...i pravio se duhovit...

dražen

pre 9 godina

Sve naznake govore da bi treći krug sankcija mogao obuhvatiti brodove klase Mistral. Budući je Japan u fazi kupovine jednoga takvog ili čak većeg broda, iako upravo oprema jedan vlastiti nosač helikoptera i gradi drugoga (Izumo klasa) Veliki brat bi mogao riješiti dvije muhe jednim udarcem. Ostaje da vidimo....

Matija Soskic

pre 9 godina

Vladimir Putin je tvorac novog svetskog poretka koji se zasniva na principu samoposluge. Ako neka drzava zeli da prosiri svoju teritoriju, onda se posalje vojska bez oznaka koja okupira vojne baze susedne zemlje, ali se pri tom energicno tvrdi da to nije njena armija. Kad se teritorija te susedne zemlje zauzme, onda se pocinje sa agitacijom mirovnih pregovora, a u isto vreme se insistira na drzavnosti teritorije koja je zauzeta.

Rajko Ćuk

pre 9 godina

@Upomoć:Ne ublažuje sankcije Rusija , nego EU. Već je Češka najvila da neće podržani nove sankcije koje EU priprema prema Rusiji. I Merkelova je rekla da bi od tih sankcija Nemačka imala veliku štetu.

Marija

pre 9 godina

Isfrustrirani malisa iz KGB-a je totalno izgubio kompas, i ovo su izjave namenjene samo za unutrasnju upotrebu u Rusiji kako bi odrzavao poziciju .
Boljsevicka KGB bagra je procitana od svih i zacementirali su Rusiju na dugi niz decenija ovom svinjarijom u istocnoj Ukrajini gde je boljsevicka KGB bagra izazvala rat.
Slede im nevidjene sankcije iza totalne gvozdene zavese koju ce dobiti kao nikad do sada.

Bice zanimljivo gledati za koji mesec pocetak sloma rublje i svih KGB policijskih firmi , prazne rafove po prodavnicama i na kraju izlazak ruskog naroda na ulice da proteraju boljsevicku KGB bagru koja ih jase sto godina vec po Rusiji.

Zato je malisa iz KGB i nervozan jer oseca da mu se blizi cas u Russiji, i njemu i celoj KGB bagri pa preti navodno nekim odmazdama, a KGB bagra je odavno procitana da preti uvek praznim puskama.

Naravno, ova vest je poslastica za polupismene rusofile koji se loze na odmazde praznim puskama iz KGB-a.

Aleksandar

pre 9 godina

@(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)

Rusija nije gledala na drugu stranu kad su nama uvodili sankcije devedesetih - naprotiv, glasala je ZA uvođenje sankcija i aktivno u njima učestvovala a da je pritom imala i pravo veta. Posledice njihovog glasanja su 1993. i 1994. godina, ako se istih sećate, a da ne beše Norvežana da nam pošalju mazut kao humanitarnu pomoć pomrli bismo od hladnoće... Toliko o 'bratskoj Rusiji'.

put in

pre 9 godina

(Vlada, 1. septembar 2014 14:35)
Kinezi ne gledaju na drugu stranu vec cekaju ili otvoren sukob ili zescu krizu/sankcije pa da ulete u Sibir.
A ostale zemlje BRICS-a su sprdnja, tu su negde po moci ko Srbija (dok je Indija saveznik USA)

Djordje NS

pre 9 godina

Smešni ste mi svi vi koji mislite da Rusija bilo koga u EU može da uslovljava gasom. Prvo, svaka zemlja EU ima alternativne metode snadbevanja ili zamene energenta. A kao drugo, Rusija uglavnom i živi od prodaje tih energenata pa ako ne želi da ih proda a ovamo su pod sankcijama to nije kao da su sebi pucali u nogu nego u glavu!
Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad?

ISKANDER

pre 9 godina

"Mi se nadamo da će EU biti u stanju da nezavisno sagleda situaciju, odvoji se od stereotipa iz prošlog veka i počne konstruktvno da pomaže u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini",

Hehehehehe.. Kako ih braca Rusi lepo kecaju...

monstrum

pre 9 godina

Od kada je pocelo talasanje u Ukrajini,rusi i putin sami sebi kopaju grob.Zapad im je namestio igru,oni usli u nju,i ubrzo ce biti baceni na kolena...A sto se ruskog gasa tice,danas to i vrapci znaju-evropa ce da prezivi bez ruskog gasa,ali rusija bez prihoda od prodaje gasa zapadu,u kombinaciji sa sankcijama,preziveti nece!Dragi moji rusofili pa rusija ni ukrajini sa kojom je prakticno u ratu,i koja je duguje milijarde nije zavrnula gas,mislite o tome...

Dupli standardi

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?

Mika

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...

uja

pre 9 godina

a ja moslio da su im sankcije sansa za razvoj privrede, izgleda da polako uvidjaju da ne mogu protiv celog sveta pa ih lagano hvata neuroza, samo strpljivo sad ce evropa da se raspane i propane a vi ce te da zivite ko bogovi, he,he,...

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

Sankcije ce bez sumnje pogoditi sve a stradace sigurno najvise Rusija. Voleli mi Ruse ili ne ona ne moze da se nosi sa zapadom. Naposletku kome ce prodati gas a to je glavna stavka Ruskog izvoza. Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.

Dusan

pre 9 godina

E moji rusofili. Jel vi shvatate da Rusi ne smeju da prekinu isporuke gasa jer nemaju kome da prodaju. Gasovod prema Kini ce biti zavrsen za jedno 5 godina. Dotad jedino trziste im je EU. Ako zavrsnu slavinu, kako vi radosno govorite, ekonomija ce ih krahirati za 3 dana. A u skladistima po Evropi ima gasa za mesec-dva.

Njima se ekonomija bazira na gasu i nafti (70 odsto izvoza) i tu je glavni ekomonski problem Rusije. Pa samo od ovih sankcija vrednost rublje je drasticno pala i nemojte mi govoriti da su to namerno uradili da bi poboljsali izvoz.

Ne navijam za EU, ali Putin preti praznim pistoljem. Jedino sto ima nuklearke, ali ako do toga dodje, onda mozemo svi da se pozdravimo...

Vlada

pre 9 godina

Rusija nije uspela da sakupi oko sebe saveznike, to je po meni najveći problem. Kina geda na drugu stranu, kao i Brazi i ostale članice BRICK-a, baš onako kako je to radila Rusija devedesetih kada su nam uvodili sankcije. Svi ćute i štite svoju zadnjicu. Iako velika, Rusija nema kapacitet za ekonomsku borbu sa EU, SAD i Japanom i to je ono što će doneti prevagu u ovom ratu...

Predviđam da će nemiri početi onog trenutka kada ljudi osete na svojoj koži efekat sankcija i potpomognuto stranim kapitalom počnu da proizvode nemire u zemlji.

Nemojte misliti da je ovo razvoj koji priželjkujem, to je samo mnogo puta ponovljen scenario koji uspešno radi. Ovo je samo največi zalogaj, ali SAD i EU se na ovo spremaju još od pada berlinskog zida, dok Rusi nisu na vreme stekli leđa, a moraju ih imati, jer su sami ipak mnogo manji i po ekonomiji i po broju stanovnika, pa čak i po vojsci.

Миленко

pre 9 godina

Срби и Руси су исти народ и нисте ми јасни ви који би сте против својих. Живела нама Србима Русија довека!

xyz

pre 9 godina

jel vi svi shvatate da je sve ovo otvoren udar na Rusiju? nemaju osnova za sankcije nego ih izmisljaju jer je Rusija ponovo pocela da jaca. Rusi da su izvrsili invaziju ili upad u ukrajinu svi bi to znali i ne bi bilo dileme. ovako pisu "full scale invasion" sa 1000 vojnika. presmesno. a usa i eu su majstori propagande toliki da bi im i pokojni gebels pozavideo. Rusija jos uvek igra fino. Azija je i ovako kontinent buducnosti. dovoljno da se tamo okrenu.

ivan bgd

pre 9 godina

amerika je definitivno stari geopoliticki vuk.
videvsi prve znake moguceg ugrozavanja svetske dominacije. okrece se pacifiku (obama je u poslednje vreme obisao filipine, australiju, koreju, japan, vijetnam, meksiko...), a evropu je smestio u prsten bede i ekstremizma (odlicno su opravili egipat, libiju, siriju i na kraju ukrajinu) i pri tom ih gura u klinc sa rusijom sto je definitivno garancija da ce u evropi ostati dva invalida koja ce se trkati ko pre dobija kalifat na svojoj teritoriji.
americi ostaje samo da sa kinom i iranom nadje zajednicki jezik oko podele sibira i centralne azije i da peva narednih 100 godina.

u sve se meša:-)

pre 9 godina

Ma dovoljno je da platno sretstvo dolar zamene za jene. Ne u Euro ili neku drugu valutu već u jene to je prvi korak.Onda bi nastao haos u Americi i u Evropi.Drugi korak da gas poskupi za 300% zemljama koje su uvele sankcije Rusiji a koje su zavisne od Ruskog gasa i ostalih derivata. I naravno treći korak bi bio taj da zamrznu sredstva,pokretnu i nepokretnu imovinu odredjenim Američkim i Evropskim fizičkim i pravnim licima koji posluju na teritoriji Rusije. E pa onda bi ste videli ko kosi a ko travu nosi.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Svi diktatori su psihopate.
(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)

Samo pogledaj kakav je sada divan zivot u Libiji i Iraku kad su sklonili njihove "psihopate"! Sad umest dvojice imas bezbroj psihopata na vlasti ili koji se bore za vlast.

zemunac

pre 9 godina

Evropo lupaj sankcije
Nece valjda neki komunisti sa vodjom KGB-ovcem da vam pricaju o demokratiji i da vas ucenjuju
Njih ce vise kostati zardjali gasovodi i steta jer nece imati kome da ga prodaju
I hvala bogu ako propadne i deo koji su prodali nama pa da ga jeftino otkupimo
A da niko nema mozga da to smisli, ekonomisti sa Megatranda nisu ucili o zakonu ponude i traznje i berzanskom poslovanju
Ili da ipak pomognemo Rusima, treba da smo im zahvalni sto su bili za sancije kada smo mi bili u pitanju

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

ISKANDER 1. SEPTEMBAR. 2014.

Gde ti ode covece. Ko preti Rusiji rasparcavanjem.Da nisi mozda vidovita Vanga. Pa da li stvarno mislis da postoji takva budala koja bi to pokusala zemlji koja je puna atomskog naoruzanja. Ni jednog trenutka nisam hteo da potcenim Rusiju mojim komentarom. Rusija jeste vojna sila ali zar stvarno mislis da moze sama protiv ostatka sveta. Totalne sankcije bi unistile Rusiju za nekoliko meseci svidjalo se to vama nereanim rusolupcima ili ne.
Poslacu moj predhodni komentar CNNu mozda i dobijem neku kintu. Hvala ti sto si me podsetio.

CTOJAH

pre 9 godina

Vama rosuljubcima koji bi zeleli da dodje do "nekog novog velikog rata" treba da bude jasno da je rusija vec jednom zaratila sa celim svetom i taj rat je izgubila, to je bio Krimski rat. Rusija je naucila lekciju iz istorije i nece napraviti istu gresku.

sasa

pre 9 godina

Secam se pocetka ove krize.Onda je putin rekao kako ce da se okrenu Kini i bice im jos bolje. Odnosno, imace vecu korist. Zasto se nisu okrenuli Kini i zaboravili Evropu. Jadni Rusi sa ovim ludakom.

Sasa

pre 9 godina

Nažalost, Rusija nema šta da ponudi Zapadu sem ono sto im je Bog dao. A to su prirodna bogatstva. Ako Putin misli da će njegova odmazda biti da ukine gas Evropi on pravi stetu svojoj zemlji i svom narodu. Ovi Rusofili koji su zaludjeni Rusijom i velikim Ocem slovena razmislite malo kako je bilo pre 20 godina kada SSSR nije ni saradjivao sa Zapadom a ni isporucivao gas. Da li su se i tada Evropljani smrzavali. Sankcije su najbolje resenje za Putina i oligarse u Rusiju. On se malo preračunao mislio je da gasom moze da ucenjuje Evropu.

genije

pre 9 godina

@(putin je skolski primer, 1. septembar 2014 14:23)
Podsetiću školarca da "diktator" glatko dobija na izborima kojima OEBS nema zamerki (pogotovo od kako su svaki glasački listić stavili pod javan 24-časovni video nadzor - kao za prošle izbore).
Nego ima li još posla u toj firmi koja te plaća za ovakve komentare?

Pobesneli max

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.

jo jo

pre 9 godina

Da ponovim
STIZE JESEN RANA a dalje vidimo se. Usput posle samo jednog poteza Putina, kuka cela europa. Evo ga ide drugi potez a jesen jos nije stigla. Kuku majko mila.

ISKANDER

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom kada se osveste i na svojoj kozi osete posledice sankcija a one ce biti katastrofalne po rusku privredu i narod. Tesko da rusija moze izdrzati nekoliko meseci.
(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 16:26)

CNN bi te poljubio za ovu tvoju poruku..
Tako zapad razmislja kako si ti napisao,ali ja mislim da su Rusi spremni da idu do kraja,jer znaju upravo krajnju nameru zapada,a to je parcanje Rusije i preuzimanje resursa...Mada,Rusi se ne kopcaju na ledjima,a sankcije bi mogle samo da ih razbesne.
Kljucnu reci dok se zapad ne smiri u Rusiji sada igraju; Putin,Curkin i Lavrov,ali i GRU ,te jos uvek pritajeno Ruska vojska...
Ovo poslednje,tj. Ruska vojska je nesto sto bi moglo biti upotrebljeno...
Zaboravljas i ti kao i neki drugi 'jezik sile',a tu sankcije ne pomazu.
Sankcijama se preti Srbiji,ali ne i Rusiji - prijatelju moj...

Aleksandar

pre 9 godina

@(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Ekonomsku ne mogu (suviše su slabi), termo-nuklearnu ne smeju (nisu ludi)... Ne zavidim im na poziciji.

Djordje NS

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 1. septembar 2014 15:47)

I pre tog potpisivanja su prodavali gas, ne samo Kini nego bilo kome ko je bio zainteresovan da ga kupi.Ipak je to ruska glavna profitabilna grana ekonomije. Ali neće sad Kina ili neko treći kupovati šest puta veće količine gasa od potrebnih samo da bi Rusima nadoknadio gubitak klijenata iz EU... Uvek sankcije pogađaju obe strane, samo što je u ovom konkretnom slučaju gomila zemalja koje će međusobno podeliti troškove krize i sankcija a sa druge strane Rusija sama.
Pa ne bi se Rusi i osvrtali na sankcije da nemaju žestok efekat po rusku ekonomiju a kamoli pretili nekakvim odmazdama. Nego mnoooogooo bole koliko pogađaju u metu!

Wow

pre 9 godina

Ne zaboravite sta je bilo devedesetih godina u vreme uvodjenja sankcija Srbiji I Crnoj Gori! Nikada nemojte da zaboravite I setite se ko je glasao ZA uvodjenje istih! Da, ta ista, danas od mnogih ovde obozavana, Rusija! Rezultat tih sankcija je danasnje izumiranje Srbije. Rusija je, radi sopstvenih I samo njima poznatih interesa, u tome aktivno ucestvovala.

Slobodan blok70

pre 9 godina

Американци ће да откупе из ЕУ све што Руси неће а енергенте ће послати бродом
(Guru, 1. septembar 2014 14:48)

Brodom??? Ovo je nadam se šala!

Darko

pre 9 godina

Dosta više tih komentara kao što su: ide duga zima šta ćete sad? (Djordje NS, 01. septembar 2014 15:23)

Imaju Kinu, nema ni mjesec dana kako su potpisali ugovore. Ranije Rusi nisu smjeli da ne bi izgubili evropske musterije.

GLAVOM KROZ ZID

pre 9 godina

MARE NS 1. SEPTEMBAR. 2014.
Lepo nabroja ti sve te zemlje i kontinente. A koja od njih bi se stavila na stranu Rusije.
Brazil, Meksiko, Argentina ha, ha..
Indija, Indonezija, Vijetnam ha, ha
Kina, pa znas li koliko je Americkog kapitala u Kini. Kinezi se ni u ludilu ne bi mesali.
Sve ostalo je vidi pod > SMUCKAJ PA PROSPI.

rezigniran

pre 9 godina

Meni nisu jasni ovi rusofili, pa bih molio da mi objasne jednu stvar - ako podrzavaju rusku vojsku u Ukrajini, koja tamo navodno brani svoj narod (dakle Ruse, rusku manjinu kako god), da li to znaci da su akcije albanske vojske na granici sa KiM 1999. godine i njihovi pokusaji upada na nasu teritoriju (tada je jos bila nasa tj.) bili legitimni?
(Dupli standardi, 1. septembar 2014 16:58)
______________________
a i ti pitas gluposti, oni ce ti odgovoriti kao u onom vicu sa dva plemena, "dobro je kad mi njih pobijemo i zapalimo im selo, a lose je kad oni to urade nama". takvo je shvatanje politike prosecnog srbina, neuko i primitivno. pa vidis samo koliko njih peni podrzavajuci rat, a da ih pitas zasto mrze ukrajince, jedino sto bi mogli da ti kazu je da su oni "fashisti" ili neku slicnu budalastu frazu. ako trazis logiku ovde, na pogresnom si mestu druze

Zole

pre 9 godina

EU vodi ekonomski rat protiv Rusije i ocekuje da Rusija mirno stoji i prima ekonomske udarce. Ove sankcije za zabranu uvoza hrane iz EU su pogodile siromašnije članice EU a kad Rusija uvede zabranu uvoza automobila, kao sto najavljuju, pogodit ce razvijenije članice EU. Ne znam kako ce EU objasniti radnicima koji su izgubili posao sta EU imaju sa ratom u Ukrajini zbog čega su oni izgubili posao.

Upomoć

pre 9 godina

Čim su Rusi odlučili da ublaže sankcije, ovi su pomislili da su se uplašili i idu dalje. Rusi više netreba da popuštaju dok prvo EU potpuno ne ukine sankcije.

genius

pre 9 godina

Potpuno sam siguran da ova kriza, od samog starta, nije proizvedena sa ciljem da se naudi Rusiji, nego Evropi ili bar njenom jednom delu.

Лима

pre 9 godina

Амери гурају Европу испред себе у обрачуну са Русима. Циљ, по сваку цену изазвати нови талас такозване светске економске кризе јер је то једини начин да се сруше нове здраве економије БРИКС-а, самим тим то би регенерисало Америчку економију. Руси то знају и тактизирају, маневришу, али изгледа да Европа то не зна и не види. Сад следи пауза, сукоби се настављају на пролеће.. дај Боже само што даље од нас овде.

Драган Ужице

pre 9 godina

@iskreni
НИСУ НАС БОМБАРДОВАЛИ. То је, за разлику од западних пријатеља, помоћ од неколико десетина милијарди долара.

RUSOFIL

pre 9 godina

Pa kad je zavrtanje gasa tako mocno oruzje Rusa, zasto ga vec nisu zavrnuli? Ili nije to bas tako jednostavno, a rusofili?
(anti-gas, 1. septembar 2014 15:47)

Zato sto ne ostavlja tako snazan utisak kada mozes da prespavas napolju, u parku na klupi. Ali kad zagudi MINUS, radijatori hladni, struje nema, ti trebas na posao a u bojlerima samo ladna voda ...

Nemoj mnogo da se radujes jer Putin moze isto kao EU i Amerika da nam da ulitimatum da se opredelimo. Za tople radijatore i vodu ili ne.

Li Osvald

pre 9 godina

Imace Putin muke sa ruskim narodom ako pod hitno ne ***** ovim idiotima iz SAD i EU, odnosno ne zapreti invazijom na Ukrajinu i sve, sada je već ocigledno, krajnje neprijateljske zemlje. Sa otvorenim neprijateljem koji uz to jos preti i nosi hipoteku fasisticke i kolaboracinisticke proslosti, mora se razgovarati samo silom. Po ugledu na "svetske mirotvorce" koji su i nas bombardovali iako smo od njih hiljadama kilometara bili daleko!

dražen

pre 9 godina

Sve naznake govore da bi treći krug sankcija mogao obuhvatiti brodove klase Mistral. Budući je Japan u fazi kupovine jednoga takvog ili čak većeg broda, iako upravo oprema jedan vlastiti nosač helikoptera i gradi drugoga (Izumo klasa) Veliki brat bi mogao riješiti dvije muhe jednim udarcem. Ostaje da vidimo....

monarhista

pre 9 godina

Sve mi je jasno i vidim da ce biti katastrofalno ali nikad mi nece biti jasno zasto posle svih iskustava koje Evropa ima i prakticno kataklizmicne rezultate po nju ponovo pristaje na to i to ovoga puta po diktatu sa strane....ajd Napoleona,Franc Jozefa ili Hitlera je iznedrila sama a sada joj scenario pisu glupavi holivudski igrachi:-(((

Ni EU ni Rusija

pre 9 godina

Ljudi Sovjetski Savez je bio potpuno izolovan od ostatka sveta od 1922 pa sve do 1938. Da se ne lažemo zemlja koja zauzima osminu površine sveta i ima svega 140 miliona stanovnika u stanju je da dugi niz godina preživi izolaciju SRJ sa svojih 9 mil. stanovnika i povržinom od oko 102000 km kvadratnih to nije bila u stanju ali je odolevala celu jednu deceniju. A sad ja vas pitam nije samo stvar u gasu stvar je u metalima i nemetalima koji se vade u Sibiru i služe za proizvodnju avioopreme, elektronskih otpornika i čipova i oni predstavljaju 10% svetske porizvodnje i mislite da to svetska privreda neće osetiti. Uostalom i Kuba je izolovana više od pola veka pa još uvek funkcioniše?

Elem poenta je da će se Rusi snaći sami i bez nas i bez EU, a mi treba ovde da gledamo svoja posla kao što su ih Rusi gledali kad su glasali u SB da se nama uvedu potpune sankcije, i kao što je Evropa gledala svoja posla toliko mnogo puta kada nam je pomoć trebala...

AlekS

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...
(Bob Rock, 1. septembar 2014 15:48

Ne zbog toga ! Uveli su sankcije jer je sve poverljive razgovore sa Jeljcinom prenosio Amerikancima. To je Dusan Batakovic, nas nekadasnji ambasador u Parizu i Atini, nedavno rekao u Cirilici kod Milomira Marica. Rekao je doslovno : "Pitao sam Jeljcina na jednom rucku, kada vec nije bio predsednik Rusije, zbog cega nam nije Rusija pomogla u teskim trenucima. Odgovorio je da ga je Milosevic vise puta kontaktirao za savet i misljenje ali da je uvek uradio PO SVOME. I, SVAKI RAZGOVOR JE PRENOSIO AMERIKANCIMA.

Ovo nije tesko proveriti. Cela emisija je na Youtubu. Milosevic je bio americki covek koga su oni iskoristili za razbijanje Jugoslavije, a onda su od njega napravili pacavru i na kraju ubili.

milorad

pre 9 godina

Bacuske,polako i pametno radite.Cupajte im peruske strucno,koje veoma bole i koje su neophodne njima,a bez koji vi mozete a oni nemogu zivot da zamisli.

vetrovi

pre 9 godina

Ljudi, ovo polako ali sigurno mirise na novi svetski rat koji ce se voditi izmedju Rusije i Nato-a sa jedne i islamista sa trece strane i to vrlo vrlo uskoro. Sve ide ka tome. U zadnje vreme se mobilisu snage sa svih strana . Ovo ce da bude mnogoo gadan rat ako izbije.
Dzaba ce biti novci jer nijedna valuta ako krene nece vredeti pisljiva boba. I briga me ko je za Ruse ili Evropu jer i od jednih i drugih sitni uvek naj.bu a mi smo ti sitni.

Mare,NS

pre 9 godina

@(GLAVOM KROZ ZID, 1. septembar 2014 17:29)

Slazemo se da Rusija ne moze sama protiv ostatka sveta.
Ali,pojasni malo ko to cini ostatak sveta?Zemlje EU+NATO?
A,sta je sa ovim velikim nacijama i narodima?
Kina?
Indija?
Cela J.Amerika?
Indonezija?.......
Od sedam milijardi stanovnika planete zemlje,ta tvoja "medjunarodna zajednica",ne broji ni milijardu,a hoce u sve da se mesa(pogledati pod margarin)!

Dejan

pre 9 godina

...
Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..
(ISKANDER, 1. septembar 2014 17:55)

Političko-psihološki efekat na koji Putin igra!
Sukobi se inteziviraju, nosači dođu i budu upotrebljeni protiv proizvođača, tj. njegovih saveznika!
Francuska vlada pada, EU zbog sankcija biće u još većim problemima, socijalna sigurnost srednje klase se gubi, počinju nemiri širom EU (Nemačka će biti izuzeta), i ostaje Rusija protiv USA i Britanije. Sačekajmo 18. septembar, ako Škoti proglase nezavisnost, onda sam pogrešio, neće biti rata. Rusija preuzima globalnu dominaciju na Američki način! Ako to ne bude, nek nam je Bog na pomoć!

AlekS

pre 9 godina

Kakva bre odmazda? To sto im zemlje u kojima su u sukobu organizovano odbijaju da kupuju njihovu robu? Hoce li Putin onda da napadne te zemlje? On je covek psihopata obicna, i uvucice ovaj svet u rat. Dovoljno mi je da vidim kako postupa sa manjinama u svojoj zemlji da vidim o kome se radi. Zao mi je Rusa koji su dobri ljudi, a imaju manijaka na celu drzave. Tom coveku je sve dosadilo u zivotu i sada bi malo da se igra ratova i vojski...
(Mika, 1. septembar 2014 16:33)

Miko, Miko, ovo sa manjinama te je odalo kao jednu neznalicu koja je naucila da cita samo velika slova. Jer jos je deda poslednjeg ruskog cara, Aleksandar 2, u drugoj polovini 19 veka izjednacio prava svih svojih podanika. Muslimani, kao najveca maninska verska grupa su pre upisa u "civilne" skole , bili obavezni da zavrse medrese da im se vez sa njihovom tradicionalnom religijom ne bi prekinula. Sam car se o svim velikim muslimanskim praznicima molio zajedno sa Velikim Muftijom u dzamijama.

Ali to tebe ne interesuje. Samo pljuvacina

Homo politicus

pre 9 godina

Nece se sigurno pobuniti Van Rompej&co. ali trebali bi privrednici i radnici u EU sto ce dovesti do domino efekta. Jer ne vidim sta ovi posledni imaju od uvodjenja sankcija RF samo stetu i nista drugo. Ovo bi trebalo da je politicko pitanje koje zvanicnici EU resavaju ekonomski preko grbace evropskih naroda.

lale

pre 9 godina

Samo pogledajte kako danas, posle američke intervencije, izgkedaju Irak, libija, Avganistan, Egipat, Tunis... I odmah je jasni ko je kriv za Ukrajinu!

Nebojsa

pre 9 godina

Ekonomska il termo-nuklearna odmazda? Braća Rusi postaju nervozni
(Alan Ford, 1. septembar 2014 14:06)

Uskracivanje gasa ove zime npr. To valjda spada u ekonomske sankcije s obzirom da ce proizvesti pad proizvodnje od 30-40%

VOJKAN

pre 9 godina

Sve se svodi na to kako je rekao Miroslav Lazanski,da Rusija ne sme da dozvoli instaliranje NATO nuklearnih raketa u Ukrajni koje bi bile usmerene direktno na Rusiju kao sto Amerika to nije dozvolila rusima na Kubi.To je sustina cele price.

Bob Rock

pre 9 godina

@Aleksandar, da te potsetim da je Milosevic 90 godine podrzao javno protivnika Borisa Jeljcina.. Zbog toga su nam i oni uveli sankcije...

Ko, jel ja...

pre 9 godina

I, da sumiramo. Imamo toliko genijalaca, velikih znalaca lokalne i svetske politike, koji jednim udarcem po tastaturi rešavaju sve probleme.
Nego blago meni, da vi onda svoj veličanstven um ponudite direktno Rusiji i Rusima, posebno neki mejlić Putinu, e da bi konačno nešto i on od vas pametno naučio.
Ja, onako skromno, mislim da će tu opet samo ona predatorska država jedino da profitira; al' ničija do zore nije gorela, reče moja baba i ode...

ISKANDER

pre 9 godina

Čim nosači helikoptera dođu iz Francuske, eto Velikog rata!
(Dejan, 1. septembar 2014 17:07)


Prvo procitaj nesto,nemoj samo lupati u prazno kolega...!
Desantni brodovi-dokovi klase 'Mistral' su samo nosaci helikoptera,te je samo za ruse dodatno ojacan trup borodova iz razloga sto ce se ti brodovi koristiti u dve flote koje su po 6 meseci pod ledom; Severna na Severnom ledenom okeanu i Tihookeanska na tihom okeanu.
Borbena vrednost jedinici Mistral je samo u eventualnom pronalasku podmornica,posto Rusi planiraju da te brodove opreme svojim helikopterima Ka-52K i Ka-29,a sa uredjajima za pronalazak i unistenje pomodrnica.
Takav brod u francuskoj verziji moze da prevozi oko 40 tenkova 'Leklerk' koji su nesto tezi od Ruskih tenkova i to je otprilike sve.
Mistrali na sebi imaju samo sistem krajnje bliske PVO tipa 'Simbad',sto je analogno rucnim PVO sistemima 'Igla',a to je smesno..

Udarnu pesnicu ruske RM ce i dalje ciniti borbene jedinice povrsinske flote; krstarice,razaraci,fregate i korvete,kao i 'nevidiljiva' podvodna sila; strateske,napadno nuklearne podmornice i dizel podmornice.
Ja se i dan danas pitam sto je to onaj ludi Serdjukov,bivsi ministar odbrane Rusije,uopste i narucio..

seljadin

pre 9 godina

Gas koji Evropa kupuje od Rusije ucestvuje u ruskom budzetu sa 10%, a 40% je od nafte, i ostalih 50% od celokupne ekonomije koja nije vezana ni za naftu ni za gas. Znaci rec je o budzetu a ne o bruto proizvodu, u bruto proizvodu je ta brojka skoro simbolicna.

Lako moze svako

pre 9 godina

@dražen

Postoji samo jedan mali problem oko brodova tipa Mistral koji se sastavljaju u Francuskoj. Na stranu novci i ugovor - pola broda (ona polovina gde se nalazi komandi most - krmeni deo) je pravljen u Petrogradu i onda buksiran do Marseja. Znaci pola broda su napravili ruski brodograditelji. Rusija je rekla da nema nista protiv raskidanja ugovora (opet ne pominjem ugovore i penale), ali da Francuska mora da vrati ono sto je napravljeno u Rusiji - pola broda. Nadam se da Vam ruski nece biti problem ali cisto ilustracije radi (inace je ovo sve zavrseno): http://bmpd.livejournal.com/900411.html
Tako da nema nacina da neko drugi dobije te brodove. Dobice ih Rusi ili niko. U drugom slucaju onda stupaju oni ugovori i novci na snagu. Nema Amerika tu moc, da se ne zanosimo.

Matija Soskic

pre 9 godina

Vladimir Putin je tvorac novog svetskog poretka koji se zasniva na principu samoposluge. Ako neka drzava zeli da prosiri svoju teritoriju, onda se posalje vojska bez oznaka koja okupira vojne baze susedne zemlje, ali se pri tom energicno tvrdi da to nije njena armija. Kad se teritorija te susedne zemlje zauzme, onda se pocinje sa agitacijom mirovnih pregovora, a u isto vreme se insistira na drzavnosti teritorije koja je zauzeta.

Li Osvald

pre 9 godina

Dzoi Ramon: Sinko, da je Laki malo nervozan , kako ti "duhovito" i originalno primecuješ, ne bi ti danas drzao taj mobilni u rukama...i pravio se duhovit...

AlekS

pre 9 godina

(monarhista, 1. septembar 2014 15:37)

Nisam siguran da si naveo prave primere, sa Hitlerom I Napoleonom. KOji su napali Rusiju, usli u nju i koji su isterani od naroda koji se branio.
Ovde je Rusija ta koja je napala i koja je osvajac tudje, medjunarodno priznate teritorije. Ne znam kako ce se do kraja poneti kao agresor. Videcemo, nadam se uskoro. Bice zanimljivo nama koji se nadmudrujemo, za onejadnike koji zive tamo i koji zavise od tog sukoba nije uopste zanimljivo.
(Pobesneli max, 1. septembar 2014 21:01)

Prvo, Rusija nije nikoga napala. Ona samo podrzava jednu stranu u sukobu na isti nacin na koji zapadne demokratije rade od kada postoje. Drugo, Ukrajina nije "tudje" kako ti kazes. To je kolevka ruske drzave. Ukrajina nije postojala dok je nisu smislili Lenjin i Staljin. I Jugoslavija je bila medjunarodno priznata zemlja pa se niko nije snebivao da je ukine. Sirija i Libija su takodje bile medjunarodno priznate zemlje pa nije bilo snebivanja da se to ponistava. Ovaj put je red na Ukrajinu i to jednostavno ide tako. Ko je jaci taj dobija.

nesreca i sreca u nesteci

pre 9 godina

pa ako rusija otvoreno udje u rat sa ukrajnom bice to katastrofa za rusiju ali ako zavrne gas i bude i dalje kao i do sad nezvanicni pomagac jedne strane u gradjanskom ratu u ukrajni onda je to katastrofa za celu evropu pa i za nas samo sto za evropu ima i ekonomski znacaj a mi cemo,, samo,, da se smrzavamo ali i tu ima srecna stvar za nas koji imamo radiatore necemo placati grejanje a i toplane ce se otarasiti bezbolno partiskog i nepotrbnih viskova zaposlenih

Waldemar

pre 9 godina

Umesto sto se radujemo uskracivanju gasa EU bolje da mislimo kojim tokom/cevovodomo ide gas za Srbiju. Ako se ne varam, dolazi preko Ukrajine. Da li neko zna koliki je procenta domacinstava koji koriste gas i za sta se gas sve koristi u Srbiji? Koliko ce prelazak na druge izvore energije za grejanje kostati?

modesty

pre 9 godina

Izvadite Ameriku is ove jednadzbe i svi bi se o svemu lepo dogovorili, sad kad Nemacka ima (konacno) gadljivost na fasizam. Ameri su pokupovali sve evropske politicare, oni su isto Vucici i Stefanovici i Tadici i Draskovici, iako su im diplome prave, opet moraju da slusaju Jenki gazde kao i ovi nasi. A najgore od svega, sami smo si krivi, i mi i Rusi i Hrvati i Bosanci i Albanci i Ukrajinci (sta god to trenutno znacilo) i Ameri, svi smo pohlepni na dolare i hedonizam, i kad se sve to skupi, dobije se jedna ogromna izdaja sopstvenih interesa. Arcibald Rajs jeste pisao o nama, ali kroz nas, on je pisao i o ostatku Evrope. Jad i beda na globalnom nivou.

sila Boga ne moli

pre 9 godina

Pametno ali morase slusati Amerika. Evropljani su stvarno glupi. Samu sebe razdire zbog ko je daleko.
(Nikola, 1. septembar 2014 17:39)
Ne slusaju oni Ameriku iz gluposti.Nemci im vracaju dug za ujedinjenje dve Nemacke, a ostali clanstvo u EU.Da li mislis da su Poljska, Ceska, Bugarska, Rumunija, Madjarska prvo ispunile sve uslove koje traze od nas, pa primljene u EU? O 'minornim' drzavama tipa Letonija, Estonija, Litvanija i da ne pricam. Sve su primljene u EU po nalogu i zahvaljujuci NATO, jer se granice sa Rusijom.

Fikus

pre 9 godina

@Marija

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/A9DC7BB41EBEA01344257D46003BD023

.

Gale

pre 9 godina

Pa da, pod sankcijama bolje zive botovi, bagra, kriminalci ...Normalan svet ne. Kao klinac sam cepao drva ceo dan za 5 evra, tako da taj film Srbija vise nece da gleda. Tako mi Bog pomogao!!!

Vida

pre 9 godina

Svaki dan pratim vesti iz Ukraine i ne mogu da dodjem sebi koja kolicina gluposti dolazi sa svih strana. Da nije opasno, a veoma je, ja bih se smejala. Necu da ulazim u analize, manje vise svi imaju svoje vidjenje, i bez obzira ko je u pravu, svima ce od ovoga biti lose.Taj rat treba da stane , svi su ratovi losi, a ovaj posebno jer pogadja ceo svet.

tačno

pre 9 godina

@rezigniran Apsolutno ste u pravu. Toliko Srba samo želi novi rat. I ovako bedan život u Srbiji mi je ok, samo da ne krene novi rat jer zaista ne mogu još ratova da podnesem. Hoću mir u svetu.

Kamičak

pre 9 godina

Draga Marija, vest je apsolutno LAZNA. Nema nigde pominjanja nikakve odmazde i sve je novinarska IZMISLJOTINA, sa ciljem da pocne vredjanje Rusije i Putina. Evo mozete se uveriti samo svojim ocima sta je napisano u zvanicnom saopstenju: [link]

.
(Fikus, 1. septembar 2014 17:11)

Потпуно сте у праву. Сапштење је више него помирљиво. Нема речи о одмазди, већ о реципрочним мерама. Осим тога говори се о скоро милион избеглих људи из Украјине у Русију. И то се све време некако прећуткује. Са друге стране, овако написан превод саопштења као да има за циљ даље повећање тензија.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

E sto volim B92. Vidim koliko je narod zaludan. Sve je ovo farsa. Da Rusi zavrnu gas u sred zime, a Evropa uvede sankcije 90-tih, pa da imate osnova za takve price. Ljudi gledajte kako vam sopstvena drzava propada a ne mlatite praznu slamu.

Rajko Ćuk

pre 9 godina

@Upomoć:Ne ublažuje sankcije Rusija , nego EU. Već je Češka najvila da neće podržani nove sankcije koje EU priprema prema Rusiji. I Merkelova je rekla da bi od tih sankcija Nemačka imala veliku štetu.