Sreda, 27.08.2014.

11:13

"U EU samo uz priznanje Kosova"

Poslanik nemačkog SPD-a Ditmar Nitan izjavio da Srbija nije dužna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji i da bi bilo arogantno tako nešto očekivati.

Izvor: Tanjug

"U EU samo uz priznanje Kosova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

218 Komentari

Sortiraj po:

ličanin

pre 9 godina

Ovo je još jedan probni balon zvaničnika EU, na koji će Vučić odlučno odgovoriti kao i u slučaju zahteva da se uvedu se uvedu sankcije Rusiji, a taj odgovor će biti da od toga nema ništa ni po cenu odlaska Vučića sa vlasti, pa neka dovedu Zapadnjaci na vlast onog koji će priznati nezavisno Kosovo, ali treba i narod Srbije da ubede da glasaju za tog čoveka, a to će već biti malo teže.

Goran Uzelac

pre 9 godina

Srbija mora da koristi sve prednosti i pogodnosti koje joj se ukazu ,saradjujemo sa svima i stitimo svoj interes a pomoc sile kao Nemacke drzave je uvek dobro dosla i niko je se ne odrice lako.

miki

pre 9 godina

Govorim godinama da Srbija nikada nece uci u EU bez zvanicnog priznanja Kosova I Metohije. Mnogo ste vi Srbi naivni. Mi nema sta da trazimo u EU jer EU tj clanice Nato pakta neprijatelji nama Srbima.

Sone

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudima ( bez ozira odakle su ) dajete "negativne" zbog komentara da cemo priznati Kosovo.Apsolutno su nazalost u pravu.Nisam ja Marsovac vec SRBIN al po nama biju i njihovi i nasi.LEPO JE RECENO (U gore navedenom tekstu )- NEMA U EVROPU DOK NE PRIZNATE KOSOVO. Posle svih tih reci i ucena "nasi " idu u evropa pa sta kosta kosta narod ce da plati a pojedini bice biznismeni u Nemackoj ko i Gorbacov . najvece prevare Srbiji su u sledecim recenicama U IME NARODA - U IME DEMOKRATIJE - U IME SRBIJE.Sve u nase ime a niko nas ne pita ????

Bojan

pre 9 godina

Nemojte da vas iritira lupanje minusa od strane placenih sns botova na svaku rec o nasem Kosmetu, o stetnosti eu i nato-a itd.... Dosta puta ostavim komentar u kojem izrazavam gadjenje prema podanickoj politici sns-a, u kojima zalim za ubijenom srpskom decom itd... posle pola sata ima 100 + i 0 -, posle 2 sata ima 70+ i 350 -...
Svakom normalnom coveku je jasno o cemu se tu radi, nemojte gledati na odnos + i -, nego sledeci put nemojte ostati kod kuce i dozvoliti da nam 20 % naroda bira buducnost nase dece i da nam prodane duse kroje sudbinu nego svi na biralista da konacno skinemo nato vlast sa ledja naseg naroda

nevski

pre 9 godina

istina otrezni coveka,ovo svi znamo i bez Nemaca,mlatimo samo slamu da nam vreme prodje,da se be razmislja o zivotnom standardu gradjana. U jedno sam siguran,nena razloga za brigu,dok ultimatum dodje na red,EU kakvu sad gledamo i kakvoj se nadamo,nece ni postojati.Bice nesto za one sa jeftinijim ulaznicama,to imamo i sad,zar ne?

Pata Negra

pre 9 godina

Ne brinite AV će naći načina da vam ovo ali i sve ubuduće predstavi kao svoju državničku pobedu..Uostalom, na izborima se i glasalo za infantilno sanjarenje i kolosalne uspavanke.. Propale države, zatucanog društva sa olupinom od privrede. Nesposobni da stvaramo, parazitski izdržavani tudjim novcem i pozajmicama i ne zaslužujemo ništa bolje. U pijanom decenijskom tumaranju nacije izmedju tiranina, lopova i musavaca, posle svih udbaških svinjarija, lopovluka i zloupotreba, setili smo se tzv kolevke. E, pa sada, posle svega proćerdanog usput, više nas izgleda -neće mnogo pitati..

Anon

pre 9 godina

@|??

Slazem se! Ono sto me cudi je koliko malo ljudi to shvata. Recimo, kada ih ja isto tako pitam sta ce mi sada moja majka, oni se cude. Ona je u penziji, buduci da je penzionisana po invalidskoj osnovi nije ni nesto fizicki korisna, a ja (relativno) mlad, dobro obrazovan (relativno govoreci, tamo neke studije u Oksfordu i doktorat na Kembridzu), dobro zaradjujem i tako dalje, kao i moja supruga. Dakle, sta ce mi vise tamo neka majka? Potpuno je beskorisna! Dosta vise sentimentalnosti, zar ne?

willi

pre 9 godina

pitam se kuda nas vodi put ka EU. ako je u srpskom ustavu odredjeno da niko i nikada nece imati pravo da prizna nezavisnost kosova, koji je smisao priblizavanja srbije EU kada ce na kraju doci uslov o priznavanju kosova koji srbija po ustavu nece moci da ispuni. postavio bih ovo pitanje nasim odgovornim politicarima.

Realista

pre 9 godina

U tom slučaju EU, ne hvala. Sam ću se snaći. Učim, stičem, štedim. Ostali mogu slobodno da čekaju EU i da se uzalud nadaju, više nemam vremena za gubljenje.

Miodrag

pre 9 godina

Postovani,

citam komentare i razumem prkos, ali cela stvar sa pristupom EZ poznaje jednu staru proceduru.

Deo te procedure je i da se ne primaju novi clanovi, koji imaju teritorijalne sukobe sa svojim susedima, bez obzira, da li su ti susedi vec clanovi ili ne.

I to je savrseno normalan i shvatljiv zahtev, koji je vazio za sve dosadasnje kandidate. Brisel jednostavno ne zeli da "uvozi" nove krize, jer kriza ima dovoljno i ovako...

U tom svetlu mora da se vidi i pitanje priznanja Kosova.

Ali nas to boli, i to je takodje normalno. Znaci, moramo pre svega mi sami da se pitamo, da li nam je to vazno, da budemo deo EZ, ili ne.

Ali ne mozemo i jedno i drugo...

Mikaragva

pre 9 godina

Najbolja stvar koju sam ikada cuo jeste odgovor Ivane Zigon u dvoglu, na pitanje da li Srbija treba da udje u NATO: "Ako silovana devojka treba da se uda za barabu koja je silovala, onda svakako." Isto vazi i za EU jer su to ekvivalentne organizacije...

Egipcanin sa Kosova

pre 9 godina

Za sve ove sto se suprotstavljaju prznanju Kosova - da li ste spremni da nam 20% parlamenta i mozda predsednik skupstine bude Albanac sa Kosova? Ako jeste, onda da ga ne priznajemo kao nezavisno vec da vidimo sta cemo sa 2 miliona Albanaca u drzavi Srbiji, pri cemu policijska represija i teror paravojnih jedinica NIJE jedan od mogucih nacina resavanja tog problema.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, bitno je otpozadi, da ne pušta gas, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju tu cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kijev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima, stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša, samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT.

Krusevljanin

pre 9 godina

Ja sam na kraju posle svih ovih cepanja i ostalih gluposti da se Srbija na kraju i svede na prosireni beogradski pasaluk pa sve ispocetka. Ne mogu bre da slusam vise ove ''vojvodjane'', nemce, ''turke'' i naravno ''crnogorce''. Srbija ljudima koji se osecaju kao Srbi
ps. ovo nije odgovor na tekst vec na komentare

PRAVDA

pre 9 godina

Ja predlazem jednu razmenu! Ajde da svi nasi drzavljani koji nisu sa Kosova a tako bi ga se olako odrekli,aj lepo meni da daju svoje stanove,automobile,namestaj (meni licno materijalno nije bitno,ali vama je to prst u oko ).. A zatim ono sto me boli.. Napustite pod pretnjom svoje rodno mesto,ostanite bez najmilijih,ostanite bez buducnosti kakvu ste zamisljali,deca neka vam ostanu gola i istraumirana,potucajte se po SVOJOJ zemlji dok vasi sunarodnici daju pogrdne epitete i misle da ste,tobozebolje prosli od njih.. Evo vam bre moje sve! Meni ostaje chovestvo,dusa i cast,a videcu sta ce vama ostati sitne duse prodane..

vuk

pre 9 godina

EU nije samo novac. EU mora doci iznutra - gradjani Srbije se moraju prosvetliti.
Taj momenat ce doci npr. kada najcitaniji bude bio clanak o nauci a ne o Cecinom sinu.

spusti se na zemlju i nabavi ogledalo

pre 9 godina

@Shkëmbi

Koje "iskonske teritorije"? Na cemu si ti momak? Koristite srpski naziv Kosovo za "iskonske teritorije"? To su vase "iskonske teritorije" a niste u stanju ni naziv da smislite ili makar da izgradite nesto za sve ovo vreme? Mani se tih SciFi bajki, sirotih Ilira i Dardana koji nisu zasluzili da ih danas svojataju kojekakvi. A sto se tice neprijateljstva sa okolinom i zivljenja u strepnji, zaista smesno zvuci kada o tome govori neko ko je neprijatelj sa Makedoncima, Grcima, Srbima koji samo cekaju da odu Amerikanci da vas svedu na pravu i realnu meru.

ed

pre 9 godina

Na kraju cega ce Srbija morati da prizna tu albansku naci-krimi tvorevinu? Kada promeni sve zakone, napravi institucije, ojaca ekonomiju, svede korupciju na nivo EU, kada izgradi puteve? Tek tada nema razloga da se prizna ta paradrzava. Ako neko misli da natera Srbiju da prizna tu albansku tvorevinu onda to mora da uradi sada kada je Srbija slaba a za deset godina ko zna sta ce biti, ko ce biti na vlasti u Nemackoj ili sta ce biti sa EU. Srbija samo treba da i dalje opstruise sa priznavanjem i da oslabljuje tu tvorevinu na Kosovu - nicim Albanci nisu zaduzili Srbe da im jos i pomazu u ostvarivanju naci ciljeva. A jos manje Nemci.

sarena laza opet

pre 9 godina

Srbija neće priznati Kosovo ali isto tako neće ući u evropsku uniju pa cak i da ga prizna! ne razumem kako to nekim ljudima nije jasno! Da li shvatate da je EU fašistička tvorevina i da tamo samo fašiste primaju?! Jasno je,ma kristalno je jasno! A kad bismo recimo nekim nesrećnim čudom i ušli u EU rizikujemo da izgubimo prijatelje sa istoka i samim tim postanemo ratna meta istih! Sto se tice reformi... podrska u svakom slucaju!

400 evra

pre 9 godina

Genijalno. Ja u međuvremenu obustavio kupovinu svega iz EU, ostaje mi više evra, a oni i dalje o priznanju Kosova. Kupovni evro 118.5, sad sam kupio za dinare koje nisam potrošio na đinđuve EU.

s

pre 9 godina

Upravo gledam vesti u 16h i jedna od vesti je kako nema dovoljno defektologa u beogradskim vrticima i kako je to veliki problem za napredak dece sa smetnjama u razvoju, a ja znam da jeste, jer sam i sama majka takvog deteta. Moja ogorcenost je upravo na vase vesti i urednike koji uvek stavljate interese i probleme vas ,,prestonicara,, a ne izvestavate da li uopste takva deca iz unutrasnjosti mogu da se upisu u vrtic u bilo koju grupu i kakva su njihova prava i da li se postuju. Mi da imamo i stoti deo vasih prava i dostupnosti u zdravstu i zaposljavanju i svemu ostalom mi se ne bismo culi a ovako na nacionalnoj frekvenciji mi cemo i dalje slusati pobleme vas Beogradjana i da li je popravljena tamo neka vodovodna cev u tamo nekoj ulici u prigradskom naselju.Zato mi je interesantnije od vasih vesti da gledam da li ce se opet roditi strast izmedju ,,brata Date i Nakuse ,,.

Sinjajevina

pre 9 godina

@Dejan Uzelac

E sada vec ozbiljno sumljam da ovakve komentare ne pisu zivi ljudi, nego neki cudan software. Da li ste Vi uopste procitali tekst? Ono o obaveznom priznanju Kosova? Ne? Probajte ponovo da procitate.

alo

pre 9 godina

mi odavno nemamo nikakva prava na kosovu. ako nas predsednik mora da tarzi dozvolu da ode na tu teritoriju kak oje onda to nase nije mi jasno> a oni koji misle da je nase zasto ne skupljaju poreze tamo kao ovde. amna ljudi pa oni nisu srbij inista placali jos za vreme tita a kamoli sad, al tada je bar moglo da se ode dole a sad? moj tast je sluzio vojsku dome jos ppre II svetskog rata pa ni tada vojnik niej smeo da ode daleko od kasarne jer su nestajali (pojede ih mrak).

Jelena

pre 9 godina

Ako neko sa imalo mozga iz SNS ovo cita.
DA LI SHVATATE DA JE RAD OVIH BOTOVA POGUBAN ZA VAS?
Toliko iritiraju narod svojim komentarima i plusevuma i minusevima, pa sta vi mislite, da su ljudi glupi?
Evo ja nisam ni glasala, ali izaci cu na sledece izbore da glasam samo da ne citam glupave komentare po sajtovima.

Bojan

pre 9 godina

Ne, imam bolju ideju, da Srbi srede ekonomiju, pa povecaju natalitet, pa da se mi sirimo nasom zemljom za razliku od ove EU koja u Evropu naseljava Afrikance i ostale.

lalo

pre 9 godina

Sto si vi juzno od Save i Dunava toliko plasite da ce se Vojvodina odcepiti?
Nije vam cista savest ili sta? Vojvodina jeste ratni plen Srbije iz 1918 i moci ce da ostane u Srbiji samo ako Srbija bude u sastavu EU. Da bi se to postiglo , Srbija koja je vec izgubila Kosovo morace da ga se odrekne na bilo koji nacin. Steta nece biti velika jer ostace Vojvodina koja je daleko plodnija, efikasnija a i njeno stanovnistvo je kulturno, placa poreze i racune sa razliku od... Zato pozurute u EU i Vojvodina ostaje sa vama, ali cete morati i da pocnete to da postujete !

нема мудрости

pre 9 godina

Ко си бре ти неко да теби потрврђује бонус. Ако је Вучић бескичмењак да се сагиње у Немачкој нека му. Ови наши политичари (и Вучић такође) понизно иду у Берлин и Брисел. Ако себе не цениш нико те неће ценити. У старту пре него што оду јавно говоре како су они супериориорни , како има трему кад се састаје са Меркеловом, како ... И то све њихови амбасадори преносе њима и нормално да су овако арогантни и да нас гледају са висине кад смо комплексаши. Све то треба код чика доце да се поради на самопоуздању. Буранијо балканска!

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Ako hocete da pokazete demokratiju varvarskoj evropi(oni svi su pljackali i krali po svetu i unistivali civilizacije da bi stigli ovaj nivo) Organizujte referendum. A kakve garancije moze da nam daju da nece nastati Velika Albanije i da nece da nam nece praviti probleme nasi susedi za odreedjene teritorije. Ako pristsnu dan daju teritoriju u krugu 200 km oko grada Hamburga onda moze Kosovo i Metohija mogu da budu slobodni......

corona

pre 9 godina

Ne kopčamo se mi na leđima. Znamo g. Ditman da oni tu stavku, Kosovo, ostavljaju za kraj. Moramo vam reći da je naš stav i sada i za uvek isti,niko nikada i ni pod kojim uslovima neće tako nešto priznati. Da li bi vi dali svoje srce i dušu ?

Zlaja Bg

pre 9 godina

Od priznanja nezavisnog Kosova nema ništa, i to je jasno Vučić više puta rekao, a sada očekujem da se danas ili sutra pojavi neki viši nemački zvaničnik koji će reći da je ovo lični stav ovog parlamentaraca koji nema nikakve veze da zvaničnim stavom Nemačke.

my way

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

Александар Вучић је "узоран ђак", како га сами зову, од којег признање Косова и Метохије као независне албанске државе траже његови немачки господари. Све што уради биће покорно слушање заповести, а не у нашем интересу. Ајмо ботови, удри...

Del

pre 9 godina

I sta cemo sad, SNSovci? U EU jos nije usla drzava sa neodredjenim granicama, dakle Vucic je taj americki covek koji je doveden da prizna Kosovo. Da sam ja neko ko je godinama trubio o izdajicama, placenicima i spijunima, pre bih u 'ladnu Moravu skakao nego pljunuo na sebe kao coveka. A nacija kao hipnotisana..Prosta, tupava, neobrazovana, puna predrasuda, primitivna, bahata, osiona.. Na samom dnu, u svakom smislu.

vlada

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.
(miro, 27. avgust 2014 13:35)

Upravo! Vise puta sam komentarisao kako se sansa koja se ukazuje jednom u zivotu srbiji evo ukazuje po drugi put. Imamo istorijsku priliku da isplivamo iz %&$&#$%&# upravo tim klackanjem izmedju istoka i zapada, kao što se tito klackao, ali nažalost imamo na vlasti takav skup idiota da to nije vidjeno u skorijoj istoroiju ni u jednoj državi! Taj balans izmedju zapada i rusije je mogao da održava samo vrsni bravar kakav je bio Tito, sada na vlasti imamo sve same doktore nauka, a oni nisu kadri za tako nešto!

Shkëmbi

pre 9 godina

Priznala to Srbija ili ne(ako bas onako hocete) za Kosovo to nece predstavljati veci problem nego za samu Srbiju i srbe uopste. Polako al sigurno docicemo do situacije kada Srbija nece moci da se onao nesmetano uplice u unutrasnja pitanja Kosova,srbi koji misle da zive na Kosovo vec vremenom shvate da je to pored ostalog i njihova drzava.E sada vi koji mrzite albance i osporavate im proslost,sadasnjost i buducnost sve dok takvo misljenje ne menjate zivecete generacijama u strepnji i nazalost u neprijateljstvu kojoj sami doprinosite jer glupo je ocekivati da ce se albanci odreci od svojih iskonskih teritorija i poseda.Dok vi pokusavate sirom sveta naci prijatelje koji ce vam podrzati vasu ,,ispravnu stranu" a istodobno prezirete i omalovazavate komsije cak sta vise uporno radite da im sve zivo otezavate necete biti spokojni.Tesko onome ko pored ociju bude slep.

Nebojsa Dobrijevic

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu konacno se radi na reformama a ne samom da se prica a sns stizu pohvale iz celog sveta sto ipak govori da ce mo za koju godinu biti na pragu Eu i da ce ljudi ziveti bolje.

Ana

pre 9 godina

@vuk ns : A sta kao sada imas nesto od Kosovo,sada je kao nase pa odlucujemo o necemu?!Izgubili smo i dosta vise sa tim Kosovom a to putuj Evropo ste vec jednom rekli devedesetih ili je to Djoka B. rekao i eto gde smo danas stigli.Nigde.Kosovo je odavno otputovalo.

Baba Stana

pre 9 godina

Dobro jutro Živka,zato su ovi i dovedeni na vlast...jel vam sada manje čudno to što ne poznajete nikoga ni iz daljeg okruženja ko je za njih,a neko kao fol glasao i oni kao dobiše izbore?

Luna

pre 9 godina

,,@(Apsolvent Miki, 27. avgust 2014 13:23)- Ma kakva eu nema da udjeno za 100 godina,,

- Pa i ne treba da udjemo. Treba ona da s raspadne dotle.

Toti

pre 9 godina

Za nas je najbitnije da radimo na reformama, moramo nastaviti da unapredjujemo drzavu. EU ako nas zeli onda nam nece postavljati uslove koje necemo i ne mozemo da ispunimo, ako nas ne zele onda ce uvek naci novi razlog.

Проф. др Сељак

pre 9 godina

NET EU! Kad na kraju dodjemo do toga da biramo izmedju EU i (Kosmeta, udaljavanja od Rusije, odricanja od bescarinskog prometa robe sa RF...) izbor je lak. Niko normalan neće podržati put ka EU.

whocares

pre 9 godina

Zasto bi iko mislio drugacije. Ne postoji mogucnost da Srbija udje u EU i time povuce Kosovo u EU. Kada se u EU prica o pristupanju Srbije, misli se samo na Srbiju bez Kosova. Kao i kad pricaju o Kosovu, pricaju kako ce i Kosovo jednog dana uci u EU. Tako da ako Srbija ikada ude u EU, ona je priznala Kosovo. Bez obzira sta se ovde prica, u Briselu i Berlinu se na Kosovo odavno gleda kao nezavisno. Sto se tice referenduma koji se svakako nece desiti, jer jeli, zivimo u demokratiji, ako se odlucimo da zadrzimo Kosovo a ne udjemo u EU, onda gubimo i jedno i drugo.

dno dna

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.
(Zoki88, 27. avgust 2014 12:56)



tipican primer"karaktera" i psiholoskog profila sns kadra i "mislioca"..i glasaca...koliko dugo se jevreji bore za svoju teritoriju?!

Petar Simovic

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jedan iz mase..., 27. avgust 2014 12:59)

bre... to je de facto stanje, a da li mi treba pismeno da ga potvrdimo.Da to uradimo, ostali bi smo upamceni kao narod bez casti i dostojanstva.Ne odricimo se onoga sto ne pripada nama vec nasim potomcima.

cojle

pre 9 godina

GOSPODIN Vučić...prvo on nije gospodin...a drugo...da li je to sada hit u SNSu...vidim da je i Vučić rekao "gospodn Šarić...."

Da li vi uopšte znate št znači reč "gospodin" ?


p.s. Naravno da sada u Nemačkoj obožavaju gazda Vučko i da mu opraštaju mitinge do pre par godina...zato će da nam lete i telekom,EPS i Kolubara...

Neko

pre 9 godina

Na zalost Eu ima da radi sa nama sta hoce. I gadno se varas ako mislis da su Madjari zaboravili a kamoli prebolili teritoriju bez koje su ostali.

mike tramp

pre 9 godina

meni stvarno nije jasno da jos uvek ima neko ko veruje da je i da ce ikada kim biti deo srbije,pa zapad je doveo sns na vlast da to odradi zvanicno pa ce opet vratiti demokrate

vlada

pre 9 godina

Kosovo ce mozda biti pod znakom pitanja,ali sam sigurna da ce premijer to pitanje resiti,kao sto je resavao i mnoga druga do sad.
(sonja011, 27. avgust 2014 12:44)

Da sklopiće svoju piramidu moći, namrštiće se, i praviće dugačke dramske pauze i vrteće 3 rečenice u krug samo će ih malo preformulisati svaki put kad ih izgoivori. i da te tri rečenice neće imati nikakvog znbačaja za pitanje kosova!

sem toga za tvoju info odavno je Vučko zajedno sa Dačićem rešio pitanje kosova, samo ne sme da prizna jer, ako prizna, neće više nikad sesti u premijereku fotelju u srbiji, mada obzirom koliko srbi slabo pamte....

Zuz

pre 9 godina

Kosovo se branilo 99 a ne 2014. A tad ste gospodo pohitali u beograd... A ovako jaka srbija ne bi mogla da povrati ni picin park... Samo jaka drzava i jak saveznik moze kosovo da povrati. I kad bi svako od nas ucinio nesto da srbija postane jaka sto pre, tad mozemo da razmisljamo o kosovu.

zola

pre 9 godina

Zbog ovoga je Tadic otisao sa vlasti nazadnjaci taj zadatak je sada na vama.Da vidimo ko je izdajnik dali AV ili BOTA sad ste dosli mecki na rupu.

MARKO

pre 9 godina

Zamolimo Rusiju da nas primi u savez sa Kinom, Indijom, Brazilom u BRIK i šta će na EU. Nema smisla toliko poniženje a to će nam biti uslov na kraju, zato ne gubimo vreme

vlada

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

E od silnih botova i antibotova koji pišu slične kometare botovima samo malo ironične i smešne, ja sad ne znam gde tebe da svrstam. Zvučiš kao antibot, tj komentar ti je blago reći smešan ali opet nije doolčjno smešan i ironičan da bi bio baš pravi antibot.
Doktore slani jesi li ti antibot ili bot?

Uzgred slažem se, ceo Srbskiu rod je samo Vučka čekao da nas izvuče iz vekovnih problema! I ako on kaže da treba da se odreknemo SRCA SRBIJE onda treba to slepo da pratimo! On svkako sve zna mnogo bolje od svih nas jer smo mi ovce!

Dejan Uzelac

pre 9 godina

Vucic je sa svojom jasnom politikom koju je svugde zastupao kako na Iatoku tako i na Zapadu uspeo da zadobije poverenje velikih sila ,niko od nas nece traziti bilo kakve uslove koje ne mozemo da prihvatimo,on nas se samo trazi da radimo i da sprovedemo reforme nakon decenija propadanja.

Евроскептик

pre 9 godina

Да ли ће овакве изјаве отрезнити евроентузијасте? Данас траже Косово и Метохију, шта ће тражити сутра, шта прекосутра, шта ће бити предмет нових уцена?

sara021

pre 9 godina

premijer ne moze preko noci da ispravi ono sto su predhodnici uradili nasoj drzavi, zato mu treba vremena da resi sva pitanja i probleme na koje nailazi svakodnevno.

Бојан Илић

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?
(Janez iz EU gde teče med i mleko, 27. avgust 2014 12:07)

Нема шта да лажу или не лажу, КиМ није држава, а волео бих да видим који ће политичар то јавно рећи!
Скупо је КиМ Јанез, ни сам ниси свестан колико....

Nikita

pre 9 godina

Ovakvih izjava sam se naslusao, ja nesto ne verujem u ovu. Siguran sam da ni jedan Srbin ovo nece prihvatiti, bio on u poziciji ili opoziciji.

Zoran

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

Sve što projektuješ u glavi to se pre ili kasnije i ostvari. Zato pazi šta projektuješ i trudi se da bude pozitivno.

Gore navedeni uslovi smišljeni su od strane neprijatelja Srbije i ne postoji i jedan valjani razlog da se stalno citiraju i ponavljaju sa naše strane u trenutku kada ih niko nije ni zvanično postavio.

Na ovakve (nezvanične) uslove postoje dve osnovne reakcije: Prva je da se zabrineš, uplašiš i nastaviš da živiš u strahu a druga je da zauzmeš čvrst stav da o ovakvim glupostima nećeš ni da razmišljaš a još manje razgovaraš. Kad si siguran u sebe i imaš čvrst i smisleni stav druga strana počinje da te shvata ozbiljno i tu se otvara prostor za razgovore i kompromise. Kalimero politika ne vodi nikuda jer možeš da vičeš "NEPRAVDA!" do prekosutra, prosto nema ko da te čuje.

Treba imati u vidu da je opcija neutralnosti pre samo nekoliko meseci izgledala kao nemoguća misija i svi u regionu su se utrkivali ko će pre da uvede sankcije Rusiji a lokalno smo se podelili u Rusofile i USAfile i žučno raspravljali kojem se carstvu bolje prikloniti. Danas je sreda 27.8.2014 i vidi čuda još smo neutralni.

KKP

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47) ni pertle ti ne vire

counter strike v1.6

pre 9 godina

Hahaha lepo sam govorio da ce biti tako, ovo smo mogli da uradimo jos 6.X pa da skratimo muke jos pre desetak godina, jos nam nisu trazili da svaki gradjanin ove zemlje MORA da da dve litre krvi, joj qkala na majka

sasa jokic

pre 9 godina

Pirlo@ procitaj ponovo; "Da li to znaci da ce od Srbije biti zahtevano da eksplicitno prizna Kosovo?". "Da, ali taj zahtev ce doci na samom kraju".

Sasa

pre 9 godina

Koliko god da se na unatrasnje-politickom planu ne slazem sa triom Vucic/ Dacic/ Nikolic moram odati priznanje na izvanredno vodjenoj spoljnoj politici.

Pozdrav,

SrkiS

pre 9 godina

Ko zna šta će se desiti za pet godina, a to je najkraći vremenski period za ulazak Srbije u EU. Za nas kao zemlju je najbitnije da mi u tom periodu radimo na uređenju države, a koje je započelo reformama.

nece da mogne

pre 9 godina

Srbija nikada nece priznati samoproklamovanu drzavu Kosovo, to ne moze biti uslov za ulazak u EU, to je za nas srpska juzna pokrajina, uostalom to nije zvanican stav, nego misljenje poslanika koji verovatno lobira za Kosovo.

Biserka Misic

pre 9 godina

Srbija nece priznati Kosovo i to su nasi drzavnici vec mnogo puta ponovili. Provakacija ce uvek biti, ali one mogu i ne moraju da urode plodom.

miro

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.

LEONARDO

pre 9 godina

Nek se nastave započete reforme i modernizacija države, po standardima koje su normalne za EU. Ako dođe do zahteva da se mora priznati Kosovo, kao uslov za EU, odluku će sigurno doneti građani na referendumu. Ako ništa drugo, imaćemo modernu i uređenu državu u EU ili van nje.

miki

pre 9 godina

Mi smo na Kosovu zivi zid, tako mu to dodje, kad nas ne bude Albanci ce doci do Nisa, jer su vecina do Vranja, kako između Vranja i Leskovca imate šaku ljudi koji ce imanje prodati za dve godine jer uglavnom zive u beogradu eto vam velike Albanije. Zato pamet u glavu, ako njima treba teritorija, ne vidim sto nama ne treba. Teritorija koju koriste maksimalno, samo rudu koju su izvadili za ove 15 godine to je strasno. Svi se uvecavaju, a mi poklanjamo.

AT

pre 9 godina

Članak nije na mestu na dan kad Vucic dokazi u Berlin!!! Mislim da je bilo prigodnijih tekstova za javnost koja cita ovaj portal, ali uvek je u Srbiji neciji uspeh nekom smetao. Covek ide na razgovor sa glavnom i najuticajnijom političarkom evrope, a vi pišete o nekom "tamo"... Sacekaj te sutra izjavu pa pišite ....

Zoran

pre 9 godina

Skoro punih 15 godina se borim da objasnim ljudima da je EU najveca uvreda za svako civilizovano i pravedno drustvo zasnovano na istinskoj demokratiji, jednakosti i postovanju prava. Vidim da je moja borba nepotrebna. EU predstavnici to mnogo bolje rade umesto mene. Samo progovore.

M

pre 9 godina

Pa mi smo to znali još pre 15 godina šta će biti uslov... I sad ćemo 5 godina da se malo lažemo i foliramo i onda će stihijski da se saopšti kako je to realnost i da zarad naše dece koja će uzgred biti robovi za smešne pare Eu kao i mi, moramo da priznamo KiM... Prodaćemo sve ono za šta su naši Dedovi krvarili gaće i ginuli zbog politike i pustog obećanja...Ne trebamo mi Eu kao jaki i samostalni što uslov za bolji život već kao roblje i resursi... Zapamtite živi bili pa videli...

POPovanje

pre 9 godina

Tako se sa Srbijom ne razgovara. KiM nemaju cenu!
(Desa, 27. avgust 2014 11:41)

Ma možeš misliti koliko Srbiju pitaju s kojim će tonom razgovarati. I ono važnije, sve ima svoju cenu, a koliko pratim KiM je prodano za bagatelu.

kserks

pre 9 godina

Necemo dobiti ni bolji standard , ni uredjeniju drzavu niti bilo sta drugo ako priznamo kosovo , ne znam zasto se neki ovde time zanose, to je problem koji traje dugo i koji verovatno nece biti skoro resen, ja se nadam da cemo ga u buducnosti i povratiti. A sto se tice ekonomije , samo sami ,svojim rukama, pamecu mozemo da zaradimo bolji zivot na svetskom trzistu , niko nam drugi to nece dati.

BezSloge

pre 9 godina

Sramno je od strane svakog ko podrava priznavanje Kosova kao nezavisne drzave i to ne zbog nekih 15% teritorije Srbije nego zbog neduznih zrtava i porodica koje su izgubile svoje najblize cije barem ostatke vise ne mogu da nadju kao i prema izbeglima sa Kosova. Lako je sedeti u svom domu i komentarisati tudju propast.

Joca, Dopisnik Belosvetski

pre 9 godina

Mora da se shvati da je to njegovo sadasnje misljenje koje verovatno nece imati nikakvog uticaja na buduce odluke Nemacke. Mozda on nece biti uopste u vladi Nemacke kada Srbija bude primljena u EU. Prema tome, nema uopste smisla da se gubi vreme na ono sto neko tako razmislja. Vazno je da Srbija bude dosledna svojim odlukama iza kojih mora cvrsto da stoji.

goran

pre 9 godina

A što ne izbacite 5 članica EU koje takođe ne priznaju Kosovo? Potrebno vam je i 'de jure' priznanje Srbije, jer bi ste time stavili tačku na sramotnu kršenje svih relevantnih rezolucija od UN, OSCE do vaše NATO, na bombardovanje i ubijanje civila i stvaranje druge albanske države na Balkanu u kojoj nema ni S od standarda o ljudskim i manjinskim pravima. Licemeri.

Janez iz EU gde teče med i mleko

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?

malimedved

pre 9 godina

Dragi moji Srbi, Lepo vam je Covek objasnijo i podvukao. Nikad tamo necemo stici ni uci,Tako da svaka rec rezima ili vlasti,je laz,a posto smo mi Srbi lepak za takve,ici cemo glavom u zid. A jos zaboravih da kazem iza tih tacaka EU ima jos i one kao teritorijalno razgranicenje sa HR,pa kulturna autonomija manjina(posle sledi i teritorijalna) pa ratna otsteta,a zboravih Nato,itd,itd,itd......

Mirjana

pre 9 godina

Ne znam šta će biti za pet godina i teško je to predvideti na planu politike, ali mislim da trenutna politička situacija pogoduje ekonomskom razvoju Srbije i da je treba iaskoristiti.

ivan

pre 9 godina

Najiskrenije- ne tiče me se ta rupetina bez dna zvana KiM, pre priznanja treba preseći odliv novca tamo, jer umesto da ukinu apanaže i dvestopostotne nezarađene plate, vlasti plaše narod smanjenjem plata i bednih penzija u Srbiji- pitajte obične građane npr. Kraljeva šta misle o KiM-u- zbog tog parčeta zemlje i prazne priče oko njega živimo i umiremo kao bednici decenijama.O crkvama i manastirima dole ima ko da brine, posećivaćemo ih kao Hilandar i kraj priče.

višnja

pre 9 godina

Slušali smo mi slične priče od raznoraznih nemačkih parlamentaraca i po pitanju sankcija Rusiji, pa Srbije ne uvede sankcije Rusiji, niti će ih uvoditi.

Kinder

pre 9 godina

Ma EU ce se raspasti za 5 god...Nama ne treba ulazak u EU vec da se sto vise priblizimo i steknemo poverenje i da im isisavamo investicije.

Здрав разум

pre 9 godina

нека Србија искористи тих 5 година (ил колико год) да уз помоћ и паре ЕУ среди земљу и избори се за права Срба на Косову а тада елегантно може да каже њет уласку ако је последњи услов признање, овако, после Бриселског споразума који неће смети да укине да сад прекине пут ка Еу би значило да га је узалуд и потписивала.

tek da se ZNA

pre 9 godina

Poruka Nemačkom poslaniku,a i svim Nemcima,Srbin ne prodaje veru za večeru.Srećan put u pakao EU,hvala vam što nam ovim pomažete da krenemo svojim,ali ne i EU putem.

Chief666

pre 9 godina

Mene samo zanima da li je nas neko ikada pitao da li uopste zelimo u EU. Zasto je je drzavna poliyika jos od 2000. godine usmerena u pravcu pristupanja evropskoj uniji a mi se nismo izjasnili da li to hocemo ili ne. Kao sto znamo pristup toj organizaciji zahteva mnogo uskladjivanja pravila i kada ti pregovori budu zavrseni mi cemo biti stavljeni pred svrsen cin. Zato treba konstantno vristi pritisak na vlast da se organizuje referendum ( nije bitno samo pitanje Kosova, vec mnogo drugih pravila vezanih za svakodnevni zivot nas obicnih ljudi ) da vidimo da li hocemo u EU ili ne. Pa ako vecina kaze da ( posle transparentne javne rasprave gde cemo se dobro potruditi da ljudi shvate za i protiv te opcije ) ajmo oruk svom silom, pa makar to znacilo i priznanje Kosova, a ako kazemo ne, onda ajmo lepo da vidimo kako cemo najbolje od ove raspale banana drzave da napravimo polupristojno mesto za zivot.

pirlo

pre 9 godina

Detaljno sam procitao tekst i iz njega nisam mogao zakljuciti da se od Srbije eksplicitno trazi da prizna Kosovo...ne znam odakle ovakav naslov...

Zoki88

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise

poreski obveznik

pre 9 godina

Ja sam pre par godina gledao na internetu razgovor između Ilira Dede i Ivice Dačića (tadašnjeg premijera). Deda je rekao Dačiću da Srbija može da odlaže priznavanje Kosova do onog trenutka kada i Kosovo i Srbija zajedno uđu u EU.
Situacija je takva da Kosovo dobija ogromnu finansijsku pomoć od EU i kroz deset godina mogu realno da prestignu Srbiju u evropskim integracijama, uđu u NATO i pristupe EU. Par članica koje ne priznaju Kosovo će onda pod pritiskom većine to učiniti a Srbija će ostati napolju. Ovo znaju i političari u Srbiji ali niko, sem možda Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, nisu u stanju da to kažu u strahu da će im stranke propasti. Mi još nismo dostigli taj nivo političke i demokratske zrelosti.

Legia Semlin

pre 9 godina

Kad je nemački ambasador Cobel ovo rekao još 2007. godine, i dodao da Srbija ne sme praviti problem oko Kosmeta, jer joj u suprotnom preti pitanje Vojvodine, Sandžaka i juga Srbije naseljenog Albancima, mi smo se pravili blesavi; kao da je on to rekao privatno, pijan u kafani, a ne u ime države koja nam vazda radi o glavi, a ima sve resurse da pretnje i ostvari. Danas opet kažemo "e nek nam kažu jasno, pa ćemo videti". Aman, rekli su nam! Rekli i govore već godinama - i mi i dalje idemo ka EU. Nemam drugi zaključak osim da svaka vlada Srbije (jer srpska sigurno nije) od 2007. godine radi na eventualnom ulasku u EU uz sigurno priznanje Kosmeta. Na red će doći i granica sa Hrvatskom (kad smo dali celo Kosovo, daćemo i jedan Apatin, nije problem), Republika Srpska, pa redom. Ako pokušamo da se otmemo iz tog "bratskog zagrljaja", sledi nam ukrajinski scenario - za tri dana ćemo imati demonstracije u Novom Sadu i Novom Pazaru, na kojima će biti glasno rečeno "ako VI nećete u EU, MI hoćemo, bez vas". Istok Ukrajine je imao snage da kaže ne EU i plaća ogromnu cenu; mi nemamo rusku pomoć i zgaziće nas za 24 sata. Između ostalog, i jer je moja ratu vična generacija toliko puta izdana, da nam više na pamet ne pada da ginemo ni za Beograd, a kamoli za Novi Pazar. Ima tu pravde - koliko smo truda uložili u pravljenje države, toliko ćemo i dobiti nazad. Bojim se da će od svega ostati jedna velika nula. Neka doveka ostane naša bruka - neko je ovu državu gradio, mi smo je, eto, razgradili.

Doktor Slani

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.

Iguman Nemanja

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

To će da bude 5 najjačih uslova za EU.

+ ako se slažete, - ako se ne slažete.
Vreme će da pokaže da je to to.

Dejan Banja Luka

pre 9 godina

Gledajući sa strane izgleda da vam je jedino Koštunica rekao bez laganja šta vas čeka u budućnosti. I da smo, kao region, bombardovani porukama licemjera.
A dao je jedini ostavku na mjesto predsjednika Vlade iako je taj potez značio da sam sebe izbacuje sa vlasti. Iako je mogao da 'ladno ostane gledajući kako bi većina naših današnjih političara učinila.

Smarty

pre 9 godina

Veoma fer i posten intervju.
Nasi politicari treba da zapamte ovog coveka i drze se njega, jer ne prodaje maglu i tacno zna meru do koje moze da se ispruzi. Nije zarobljenik predrasuda i ne pokazuje da nekog lazno voli ili mrzi.
Svi nasi politicari su bili suprotnost ovome - jedno pricaju, drugo misle, trece rade... sto je sve izazivalo nepoverenje (i blago gadjenje) u Berlinu. Mislim da bi nas daleko vise postovali ako bi otvoreno rekli: ovo je nasa dugorocna politika, mi nemamo nameru od nje da odstupimo, a vi ako nas hocete takve recite, ako necete, opet recite, jer "Evropa ima alternativu".

Statistika protiv demagogije

pre 9 godina

450000 Nemacka,3ooooo Austrija,190000 Svajcarska,80000 Francuska...vec milion a gde su ostale zemlje EU u kojim zivimo i radimo.Posto se kod nas neproizvodi gotovo nista sto bi se izvezloi i na taj nacin doslo do deviza koje su neophodne za uvoz goriva i mnostva zapadnih proizvoda koji vam nisu nikakav problem kad ih koristite,ispada da smo mi koji radimo po toj zloj EU jedin izvor ti potrebnih deviza,uz strane kredite,za kakvo takvo funkcionisanje Srbije.

Miloš

pre 9 godina

Cijela Jevropa i Amerikanci shvaćaju da razmjena "oficira za vezu", "kancelarije", "normalizacija" i sve drugo ne znači ništa dok nema formalnog priznanja. Svaka država koja ostane bez komada svoje teritorije i ne prizna secesiju u stvari zadržava pravo na povratak terirorije u maticu, milom ili silom. Tako je i ovdje.
Priznanje "Kosova" i nije glavni problem. Čak i da ga sada priznamo, pa da im i d**e ljubimo pitanje je šta Srbija dobija od ulaska u EU. Pogled na Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Kipar itd može dati odgovor.
Drugo pitanje je zašto se Srbiju rasteže kao kurvu a "Kosovo" ne mora da garantuje niti sigurnost života, niti imovine, niti pravnu sigurnost, niti politička i nacionalna prava. Za one koji ne znaju, to su osnovni postulati demokracije. Dakle, imamo situaciju u kojoj Srbija mora da ispuni sve uvjete, a drugi (Kosovo) niti jedan. Tko jednom pristane na takvu igru više nema prava da se buni - sam je pristao na pravila. Na kraju krajeva, poanta popuštanja je upravo u popuštanju.
Ja bih to sve malo rastegao, ionako će pregovori da traju 10 godina a tko zna šta će tada da bude. Osim toga, ako u tih deset godina nešto bude od Srbije onda joj Jevropa i ne treba, a ako ne bude još uvijek se stigne skinuti gaće.

333

pre 9 godina

A sta cemo sad veliki vodjo...kako ces objasniti narodu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 27. avgust 2014 11:19)

Ako narod do sada nije uveliko shvatio, da Kosovo više nije deo Srbije, još od '99, onda i nema svrhe objašnjavati mu. Kosovo će biti srpsko, kada Srbija bude visoko razvijena država, sa vojskom od koje bi i najjači zazirali (dakle, neki novi Izrael otprilike), pa bi onda samo mogli da ulažu protesne note, jednom kada se tenkovi zakotrljaju prema Prištini, Prizrenu, Peći. Međutim, to je samo pusto maštanje, jer Srbija takva država neće biti nikad. Sa ovakvim narodom, to je jednostavno nemoguće. Umesto toga, s vremenom će narod preboleti Kosovo, kao što su Mađari preboleli gubitak dve trećine teritorije, nakon Prvog svetskog rata.

Slobodan961

pre 9 godina

Pitam se da li želite da progledate jednom i da vidite da se u Prištini vije albanska zastava, da se šeta neka druga policiji i što je najbitnije da se govori neki drugi jezik. Lako je vama foteljašima da govorite kako nećete nikada da priznate Kosovo, ali ko vas i pita, baš su se nasekirali albanci što vi nećete u EU zbog Kosova.

Momir

pre 9 godina

Srbija se nikada neće odreći Kosova. Državni vrh vodi veoma odgovornu i konstruktivnu politiku kad je taj problem u pitanju a Srbi tamo treba da se ujedine i demokratskim sredstvima da se bore kako bi opstali na tom prostoru do neke nove političke realnosti u svetu i održivog rešenja.

Gile

pre 9 godina

Daj Boze i da nikad ne udjemo u to zlo,samo ce stetu da nam nanese.Jedina jedna stvar zasto je dobra je zbog pasosa a dzaba mi i to kad nemam novca da putujem.

worms 3D je najbolja igrica

pre 9 godina

Davanjem legitimiteta lažnoj državi Kosova kroz neustavni tzv briselski sporazum Srbija je na pola završila proces priznavanja državnosti svoje južne pokrajine tako da ovo sledeće nije strašno. A to su uradile "desne političke opcije", zamislite šta bi uradile lijeve, dale donacije za izgradnje spomenika mučenicima OVK?

Бојан Илић

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
(ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Отприлике!:-))
Само и за санкције Русији наваљивали....

Miško

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Jok nego će čekamo 2389, pa da na 1000-tu godišnjicu kosovske bitke i zvanično priznamo Kosovo !

georg

pre 9 godina

Pa zar nije svima vec odavno ovo bilo jasno. Sada je konacno i receno otvovreno. Sada treba da se dobro upitamo sta dalje. Da li sa Evropom koja trazi totalno ponizenje Srbije ili da se polako mi braco okrenemo neutralnosti i kooperaciji sa Rusima, Kinezima i BRIKS zemljama. Mislim da je ovo drugo mnogo bolje. Sa Evropom mozemo i dalje u pristojnim odnosima ali mnogo je skupo Stvarno hvala vam, nakon svih ponizenja svih ovih godina ovo je mnogo pa makar i od Evrope.
Treba mi Srbi konacno da shvatimo ko su nam pravi prijatelji. Ili Evropa (Nemacka, Engleska itd.) koje su nas visestruko puta bombardovale i ubijale i u prvom i drugom svetskom ratu i u svim ratovima devedesetih (B&H, Hrvatska i Kosovo) ili cemo sa ljudima koji nas nikada nisu ubijali vec kad su bili u mogucnosti pomagali nam (npr. Rusi i Kinezi). Setimo se samo koliko je Rusa izginulo na nasoj strani i u drugom ratu a i u svim ratovima devedesetih kao dobrovoljci. Za mene to nije toliko tesko pitanje. Nisam siguran da li je za jos uvek postojece anglofile i germanofile servilnog morala i karaktera.

Treba skupiti najpametnije ljude i odluciti sta i kako !!!
Ako pristanemo na Kosovo, ko zna koliko ce jos Kosova zahtevati od nas braco Srbi? Ponizenju nikad kraja kad smo sa na milost i nemilost dokazanim nam "prijateljima" is Europe.

Puno pozdrava i mislim da nam je zanji trenutak da se upitamo gde i kako.

Hromi

pre 9 godina

Bilo bi dobro da nas stave pred tu neminovnost ODMAH, da ne ispadne da u godinama koje dolaze samo gubimo vreme sa EU u koju evidentno sa takvim zahtevom nikada necemo hteti da udjemo.

Vucic najbolje zna

pre 9 godina

Vucic je covek dijaloga, imam puno poverenje u ono sto radi jer ga je zasluzio svojim dosadasnjim odgovornim vodjenjem drzavne politike, on ce sigurno izboksovati putem pregovora najbolje moguce resenje koje nece ugroziti nase interese.

tosa

pre 9 godina

Dok god to ne bude zvanican uslov, ako ikada i bude, isporucen od zvanicnih drzavnih organa neke drzave clanice EU, ne treba se previse loziti na ovakve intervjue i izjave nekih poslanika, analiticara, politikologa i ne znam koga jos.

juzna pruga

pre 9 godina

Dajte to Kosovo vise pa da zivimo kao sav normalan svet. Ionako dole samo siptari a srpske kosovare i onako ne podnose zbog toga sto su prodali placeve siptarima za VELIKE pare i dobili poslove u drzavnim firmama!!!

Ne brinem se ja...

pre 9 godina

Naći ćete već neku formulaciju, sa zvezdicom (pahuljicom), da vi budete mirni, Albanci srećni a ovi naši ovde svi u kompletu da i dalje glume gljive.

Razmislite

pre 9 godina

Imamo dve varijante, da živimo u miru sa kosovskim Albancima u istoj državi koji bi u tom slučaju imali sigurno trećinu poslanika u parlamentu Srbije, ili da se lepo raziđemo i svako svojim putem.

Dilan Dog

pre 9 godina

Hocete li izbaciti pet zemalja koje nisu priznale "realnost".Realno je da je Krim u Rusiji nego da je Kosovo tkz drzava.Cekamo da se nas vodja izjasni.

Helios

pre 9 godina

Sve, apsolutno SVE stranke EU-džihada u Srbiji su isključivo prevarne kriminalne nakupine, veliki splet što laži što gluposti. Na vlast ih dovode i drže ispiranjem mozga sluđenog naroda iste one držve, sile i mehanizmi koji obaraju MH-17, donose eto sreću Libiji, kreiraju ISIL pa ISIL napadaju itd.
Osnovna podmetačina je da je bio neki zli Milošević i srpski nacionalizam i sad zato treba da se opametimo. Bio je idiot Milošević ali ne zato i onakav kako su ga na Zapadu pretstavljali, a bio je i mali srpski spram mnogo većeg nacionalizma drugih na Balkanu koji su odlično poslužili i služe nacionalizmu vodeći NATO država!
Đinđić im je odradio mnogo toga ali je tek pred kraj shvatio da koliko god da činiš u korist svoje štete a tuđe koristi - oni tamo hoće još! Ali onda ga ubrzo više nije bilo.
I Miki Rakić je odradio mnogo, pripremio naslednike te prevare i nastavak potpune laži srpskog političkog života, zakona, parlamenta i svega. Odradio i - napustio nas.
Gde je sad DS "politička elita" koja je ponavljala da priznanje KiM "nije uslov"? Ti pajvani su bili vlast, obezbedili i svoje unuke samo putem epohalne gluposti vas koji ste glasali za njih. Labus je u ime EU-članstva potpisao priznanje inače otpisanih milijardi duga EEEEJ! To da je Skupština 100% od tih EU-ili-Smrt je fizički dokaz sumraka uma ovde i garant naše dugotrajne bede.
Priznanje KiM bi bilo GARANT novih ratova i agresija prema nama. Možda to ne shvatate ali verujte bar jednom nama pametnijim od vas...

Andrej

pre 9 godina

Problem je sto oni misle da su nam odvajanjem Kosova pomogli da se " oslobodimo" ogromnog broja neprijateljski nastrojenih Albanaca, sa kojima, realno ne bi mogli nikad da izadjemo na kraj. i misle da cemo i mi to shvatiti.

bedara

pre 9 godina

nasi su vec u nemackoj odavno obecali da ce priznati kosovo....samo sada kuju plan kako to da nam predstave a kosovo je priznato formalno a sada ce to i zvanicno uraditi I opet nas nece primiti u evropu.

Bgd

pre 9 godina

Zahvaljujemo na informacijama u vezi Kosova. Jako nam je važno da to znamo kako ne bismo gubili vreme u besmislenim pregovorima. Zamolili bismo,ako nije problem, da nam to prosledite i u zvaničnoj formi.

Brano

pre 9 godina

Kako je sve ovo cudno? Covek kaze kako ce Srbija verovatno morati da prizna tzv. Kosovo i taj isti covek zatim kaze da bi bilo arogantno Srbiju, kao nezavisnu zemlju, uslovljavati da uvede sankcije Ruskoj Federaciji!!! E, pa sad, ta nezavisna zemlja treba da prizna samoproglasenu drzavu koja je u stvari, njen "neotudjivi" deo. Medjunarodno pravo odavno je zrelo za sveobuhvatnu reformu, naravno nikad to se nece desiti iz nekih opravdanih razloga, vec ce uvek biti rezultat igrarija velikih.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, Nitan je odgovorio: "Da, taj zahtev mora doći, ali tek na kraju."
"

Da li je i ovo "ed memoar" ?

Vojin

pre 9 godina

Dačić "Nikada nećemo priznati Kosovo"
Vučić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Nikolić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Tadić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
itd.
Ne mogu naši političari da pogaze datu reč. Oni su bili i ostali dosledni! Dakle, svom snagom u reforme! :)

Heisenberg

pre 9 godina

Mislim da Kosovo treba priznati odmah I graditi najbolje moguce odnose sa njihovom vlascu I ljudima koji tamo zive.
Sve ostalo je totalna idiotarija kojom domaci pliticari manipulisu na najbezobrazniji nacin.
Dosta vise gluposti, postanimo ozbiljna drzava koja realno I pragmaticno void svoju politiku!

Hromi

pre 9 godina

Bilo bi dobro da nas stave pred tu neminovnost ODMAH, da ne ispadne da u godinama koje dolaze samo gubimo vreme sa EU u koju evidentno sa takvim zahtevom nikada necemo hteti da udjemo.

Vucic najbolje zna

pre 9 godina

Vucic je covek dijaloga, imam puno poverenje u ono sto radi jer ga je zasluzio svojim dosadasnjim odgovornim vodjenjem drzavne politike, on ce sigurno izboksovati putem pregovora najbolje moguce resenje koje nece ugroziti nase interese.

Helios

pre 9 godina

Sve, apsolutno SVE stranke EU-džihada u Srbiji su isključivo prevarne kriminalne nakupine, veliki splet što laži što gluposti. Na vlast ih dovode i drže ispiranjem mozga sluđenog naroda iste one držve, sile i mehanizmi koji obaraju MH-17, donose eto sreću Libiji, kreiraju ISIL pa ISIL napadaju itd.
Osnovna podmetačina je da je bio neki zli Milošević i srpski nacionalizam i sad zato treba da se opametimo. Bio je idiot Milošević ali ne zato i onakav kako su ga na Zapadu pretstavljali, a bio je i mali srpski spram mnogo većeg nacionalizma drugih na Balkanu koji su odlično poslužili i služe nacionalizmu vodeći NATO država!
Đinđić im je odradio mnogo toga ali je tek pred kraj shvatio da koliko god da činiš u korist svoje štete a tuđe koristi - oni tamo hoće još! Ali onda ga ubrzo više nije bilo.
I Miki Rakić je odradio mnogo, pripremio naslednike te prevare i nastavak potpune laži srpskog političkog života, zakona, parlamenta i svega. Odradio i - napustio nas.
Gde je sad DS "politička elita" koja je ponavljala da priznanje KiM "nije uslov"? Ti pajvani su bili vlast, obezbedili i svoje unuke samo putem epohalne gluposti vas koji ste glasali za njih. Labus je u ime EU-članstva potpisao priznanje inače otpisanih milijardi duga EEEEJ! To da je Skupština 100% od tih EU-ili-Smrt je fizički dokaz sumraka uma ovde i garant naše dugotrajne bede.
Priznanje KiM bi bilo GARANT novih ratova i agresija prema nama. Možda to ne shvatate ali verujte bar jednom nama pametnijim od vas...

Momir

pre 9 godina

Srbija se nikada neće odreći Kosova. Državni vrh vodi veoma odgovornu i konstruktivnu politiku kad je taj problem u pitanju a Srbi tamo treba da se ujedine i demokratskim sredstvima da se bore kako bi opstali na tom prostoru do neke nove političke realnosti u svetu i održivog rešenja.

pirlo

pre 9 godina

Detaljno sam procitao tekst i iz njega nisam mogao zakljuciti da se od Srbije eksplicitno trazi da prizna Kosovo...ne znam odakle ovakav naslov...

kserks

pre 9 godina

Necemo dobiti ni bolji standard , ni uredjeniju drzavu niti bilo sta drugo ako priznamo kosovo , ne znam zasto se neki ovde time zanose, to je problem koji traje dugo i koji verovatno nece biti skoro resen, ja se nadam da cemo ga u buducnosti i povratiti. A sto se tice ekonomije , samo sami ,svojim rukama, pamecu mozemo da zaradimo bolji zivot na svetskom trzistu , niko nam drugi to nece dati.

Toti

pre 9 godina

Za nas je najbitnije da radimo na reformama, moramo nastaviti da unapredjujemo drzavu. EU ako nas zeli onda nam nece postavljati uslove koje necemo i ne mozemo da ispunimo, ako nas ne zele onda ce uvek naci novi razlog.

tosa

pre 9 godina

Dok god to ne bude zvanican uslov, ako ikada i bude, isporucen od zvanicnih drzavnih organa neke drzave clanice EU, ne treba se previse loziti na ovakve intervjue i izjave nekih poslanika, analiticara, politikologa i ne znam koga jos.

Petar Simovic

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jedan iz mase..., 27. avgust 2014 12:59)

bre... to je de facto stanje, a da li mi treba pismeno da ga potvrdimo.Da to uradimo, ostali bi smo upamceni kao narod bez casti i dostojanstva.Ne odricimo se onoga sto ne pripada nama vec nasim potomcima.

višnja

pre 9 godina

Slušali smo mi slične priče od raznoraznih nemačkih parlamentaraca i po pitanju sankcija Rusiji, pa Srbije ne uvede sankcije Rusiji, niti će ih uvoditi.

Doktor Slani

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.

Joca, Dopisnik Belosvetski

pre 9 godina

Mora da se shvati da je to njegovo sadasnje misljenje koje verovatno nece imati nikakvog uticaja na buduce odluke Nemacke. Mozda on nece biti uopste u vladi Nemacke kada Srbija bude primljena u EU. Prema tome, nema uopste smisla da se gubi vreme na ono sto neko tako razmislja. Vazno je da Srbija bude dosledna svojim odlukama iza kojih mora cvrsto da stoji.

Andrej

pre 9 godina

Problem je sto oni misle da su nam odvajanjem Kosova pomogli da se " oslobodimo" ogromnog broja neprijateljski nastrojenih Albanaca, sa kojima, realno ne bi mogli nikad da izadjemo na kraj. i misle da cemo i mi to shvatiti.

Zlaja Bg

pre 9 godina

Od priznanja nezavisnog Kosova nema ništa, i to je jasno Vučić više puta rekao, a sada očekujem da se danas ili sutra pojavi neki viši nemački zvaničnik koji će reći da je ovo lični stav ovog parlamentaraca koji nema nikakve veze da zvaničnim stavom Nemačke.

LEONARDO

pre 9 godina

Nek se nastave započete reforme i modernizacija države, po standardima koje su normalne za EU. Ako dođe do zahteva da se mora priznati Kosovo, kao uslov za EU, odluku će sigurno doneti građani na referendumu. Ako ništa drugo, imaćemo modernu i uređenu državu u EU ili van nje.

Здрав разум

pre 9 godina

нека Србија искористи тих 5 година (ил колико год) да уз помоћ и паре ЕУ среди земљу и избори се за права Срба на Косову а тада елегантно може да каже њет уласку ако је последњи услов признање, овако, после Бриселског споразума који неће смети да укине да сад прекине пут ка Еу би значило да га је узалуд и потписивала.

BezSloge

pre 9 godina

Sramno je od strane svakog ko podrava priznavanje Kosova kao nezavisne drzave i to ne zbog nekih 15% teritorije Srbije nego zbog neduznih zrtava i porodica koje su izgubile svoje najblize cije barem ostatke vise ne mogu da nadju kao i prema izbeglima sa Kosova. Lako je sedeti u svom domu i komentarisati tudju propast.

nece da mogne

pre 9 godina

Srbija nikada nece priznati samoproklamovanu drzavu Kosovo, to ne moze biti uslov za ulazak u EU, to je za nas srpska juzna pokrajina, uostalom to nije zvanican stav, nego misljenje poslanika koji verovatno lobira za Kosovo.

Bojan

pre 9 godina

Ne, imam bolju ideju, da Srbi srede ekonomiju, pa povecaju natalitet, pa da se mi sirimo nasom zemljom za razliku od ove EU koja u Evropu naseljava Afrikance i ostale.

Nebojsa Dobrijevic

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu konacno se radi na reformama a ne samom da se prica a sns stizu pohvale iz celog sveta sto ipak govori da ce mo za koju godinu biti na pragu Eu i da ce ljudi ziveti bolje.

AT

pre 9 godina

Članak nije na mestu na dan kad Vucic dokazi u Berlin!!! Mislim da je bilo prigodnijih tekstova za javnost koja cita ovaj portal, ali uvek je u Srbiji neciji uspeh nekom smetao. Covek ide na razgovor sa glavnom i najuticajnijom političarkom evrope, a vi pišete o nekom "tamo"... Sacekaj te sutra izjavu pa pišite ....

georg

pre 9 godina

Pa zar nije svima vec odavno ovo bilo jasno. Sada je konacno i receno otvovreno. Sada treba da se dobro upitamo sta dalje. Da li sa Evropom koja trazi totalno ponizenje Srbije ili da se polako mi braco okrenemo neutralnosti i kooperaciji sa Rusima, Kinezima i BRIKS zemljama. Mislim da je ovo drugo mnogo bolje. Sa Evropom mozemo i dalje u pristojnim odnosima ali mnogo je skupo Stvarno hvala vam, nakon svih ponizenja svih ovih godina ovo je mnogo pa makar i od Evrope.
Treba mi Srbi konacno da shvatimo ko su nam pravi prijatelji. Ili Evropa (Nemacka, Engleska itd.) koje su nas visestruko puta bombardovale i ubijale i u prvom i drugom svetskom ratu i u svim ratovima devedesetih (B&H, Hrvatska i Kosovo) ili cemo sa ljudima koji nas nikada nisu ubijali vec kad su bili u mogucnosti pomagali nam (npr. Rusi i Kinezi). Setimo se samo koliko je Rusa izginulo na nasoj strani i u drugom ratu a i u svim ratovima devedesetih kao dobrovoljci. Za mene to nije toliko tesko pitanje. Nisam siguran da li je za jos uvek postojece anglofile i germanofile servilnog morala i karaktera.

Treba skupiti najpametnije ljude i odluciti sta i kako !!!
Ako pristanemo na Kosovo, ko zna koliko ce jos Kosova zahtevati od nas braco Srbi? Ponizenju nikad kraja kad smo sa na milost i nemilost dokazanim nam "prijateljima" is Europe.

Puno pozdrava i mislim da nam je zanji trenutak da se upitamo gde i kako.

Gile

pre 9 godina

Daj Boze i da nikad ne udjemo u to zlo,samo ce stetu da nam nanese.Jedina jedna stvar zasto je dobra je zbog pasosa a dzaba mi i to kad nemam novca da putujem.

Mirjana

pre 9 godina

Ne znam šta će biti za pet godina i teško je to predvideti na planu politike, ali mislim da trenutna politička situacija pogoduje ekonomskom razvoju Srbije i da je treba iaskoristiti.

Dejan Uzelac

pre 9 godina

Vucic je sa svojom jasnom politikom koju je svugde zastupao kako na Iatoku tako i na Zapadu uspeo da zadobije poverenje velikih sila ,niko od nas nece traziti bilo kakve uslove koje ne mozemo da prihvatimo,on nas se samo trazi da radimo i da sprovedemo reforme nakon decenija propadanja.

miro

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.

Ne brinem se ja...

pre 9 godina

Naći ćete već neku formulaciju, sa zvezdicom (pahuljicom), da vi budete mirni, Albanci srećni a ovi naši ovde svi u kompletu da i dalje glume gljive.

Biserka Misic

pre 9 godina

Srbija nece priznati Kosovo i to su nasi drzavnici vec mnogo puta ponovili. Provakacija ce uvek biti, ali one mogu i ne moraju da urode plodom.

Zuz

pre 9 godina

Kosovo se branilo 99 a ne 2014. A tad ste gospodo pohitali u beograd... A ovako jaka srbija ne bi mogla da povrati ni picin park... Samo jaka drzava i jak saveznik moze kosovo da povrati. I kad bi svako od nas ucinio nesto da srbija postane jaka sto pre, tad mozemo da razmisljamo o kosovu.

Goran Uzelac

pre 9 godina

Srbija mora da koristi sve prednosti i pogodnosti koje joj se ukazu ,saradjujemo sa svima i stitimo svoj interes a pomoc sile kao Nemacke drzave je uvek dobro dosla i niko je se ne odrice lako.

Nikita

pre 9 godina

Ovakvih izjava sam se naslusao, ja nesto ne verujem u ovu. Siguran sam da ni jedan Srbin ovo nece prihvatiti, bio on u poziciji ili opoziciji.

400 evra

pre 9 godina

Genijalno. Ja u međuvremenu obustavio kupovinu svega iz EU, ostaje mi više evra, a oni i dalje o priznanju Kosova. Kupovni evro 118.5, sad sam kupio za dinare koje nisam potrošio na đinđuve EU.

Bgd

pre 9 godina

Zahvaljujemo na informacijama u vezi Kosova. Jako nam je važno da to znamo kako ne bismo gubili vreme u besmislenim pregovorima. Zamolili bismo,ako nije problem, da nam to prosledite i u zvaničnoj formi.

ličanin

pre 9 godina

Ovo je još jedan probni balon zvaničnika EU, na koji će Vučić odlučno odgovoriti kao i u slučaju zahteva da se uvedu se uvedu sankcije Rusiji, a taj odgovor će biti da od toga nema ništa ni po cenu odlaska Vučića sa vlasti, pa neka dovedu Zapadnjaci na vlast onog koji će priznati nezavisno Kosovo, ali treba i narod Srbije da ubede da glasaju za tog čoveka, a to će već biti malo teže.

Chief666

pre 9 godina

Mene samo zanima da li je nas neko ikada pitao da li uopste zelimo u EU. Zasto je je drzavna poliyika jos od 2000. godine usmerena u pravcu pristupanja evropskoj uniji a mi se nismo izjasnili da li to hocemo ili ne. Kao sto znamo pristup toj organizaciji zahteva mnogo uskladjivanja pravila i kada ti pregovori budu zavrseni mi cemo biti stavljeni pred svrsen cin. Zato treba konstantno vristi pritisak na vlast da se organizuje referendum ( nije bitno samo pitanje Kosova, vec mnogo drugih pravila vezanih za svakodnevni zivot nas obicnih ljudi ) da vidimo da li hocemo u EU ili ne. Pa ako vecina kaze da ( posle transparentne javne rasprave gde cemo se dobro potruditi da ljudi shvate za i protiv te opcije ) ajmo oruk svom silom, pa makar to znacilo i priznanje Kosova, a ako kazemo ne, onda ajmo lepo da vidimo kako cemo najbolje od ove raspale banana drzave da napravimo polupristojno mesto za zivot.

Iguman Nemanja

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

To će da bude 5 najjačih uslova za EU.

+ ako se slažete, - ako se ne slažete.
Vreme će da pokaže da je to to.

Realista

pre 9 godina

U tom slučaju EU, ne hvala. Sam ću se snaći. Učim, stičem, štedim. Ostali mogu slobodno da čekaju EU i da se uzalud nadaju, više nemam vremena za gubljenje.

willi

pre 9 godina

pitam se kuda nas vodi put ka EU. ako je u srpskom ustavu odredjeno da niko i nikada nece imati pravo da prizna nezavisnost kosova, koji je smisao priblizavanja srbije EU kada ce na kraju doci uslov o priznavanju kosova koji srbija po ustavu nece moci da ispuni. postavio bih ovo pitanje nasim odgovornim politicarima.

vlada

pre 9 godina

Kosovo ce mozda biti pod znakom pitanja,ali sam sigurna da ce premijer to pitanje resiti,kao sto je resavao i mnoga druga do sad.
(sonja011, 27. avgust 2014 12:44)

Da sklopiće svoju piramidu moći, namrštiće se, i praviće dugačke dramske pauze i vrteće 3 rečenice u krug samo će ih malo preformulisati svaki put kad ih izgoivori. i da te tri rečenice neće imati nikakvog znbačaja za pitanje kosova!

sem toga za tvoju info odavno je Vučko zajedno sa Dačićem rešio pitanje kosova, samo ne sme da prizna jer, ako prizna, neće više nikad sesti u premijereku fotelju u srbiji, mada obzirom koliko srbi slabo pamte....

vuk

pre 9 godina

EU nije samo novac. EU mora doci iznutra - gradjani Srbije se moraju prosvetliti.
Taj momenat ce doci npr. kada najcitaniji bude bio clanak o nauci a ne o Cecinom sinu.

SrkiS

pre 9 godina

Ko zna šta će se desiti za pet godina, a to je najkraći vremenski period za ulazak Srbije u EU. Za nas kao zemlju je najbitnije da mi u tom periodu radimo na uređenju države, a koje je započelo reformama.

Legia Semlin

pre 9 godina

Kad je nemački ambasador Cobel ovo rekao još 2007. godine, i dodao da Srbija ne sme praviti problem oko Kosmeta, jer joj u suprotnom preti pitanje Vojvodine, Sandžaka i juga Srbije naseljenog Albancima, mi smo se pravili blesavi; kao da je on to rekao privatno, pijan u kafani, a ne u ime države koja nam vazda radi o glavi, a ima sve resurse da pretnje i ostvari. Danas opet kažemo "e nek nam kažu jasno, pa ćemo videti". Aman, rekli su nam! Rekli i govore već godinama - i mi i dalje idemo ka EU. Nemam drugi zaključak osim da svaka vlada Srbije (jer srpska sigurno nije) od 2007. godine radi na eventualnom ulasku u EU uz sigurno priznanje Kosmeta. Na red će doći i granica sa Hrvatskom (kad smo dali celo Kosovo, daćemo i jedan Apatin, nije problem), Republika Srpska, pa redom. Ako pokušamo da se otmemo iz tog "bratskog zagrljaja", sledi nam ukrajinski scenario - za tri dana ćemo imati demonstracije u Novom Sadu i Novom Pazaru, na kojima će biti glasno rečeno "ako VI nećete u EU, MI hoćemo, bez vas". Istok Ukrajine je imao snage da kaže ne EU i plaća ogromnu cenu; mi nemamo rusku pomoć i zgaziće nas za 24 sata. Između ostalog, i jer je moja ratu vična generacija toliko puta izdana, da nam više na pamet ne pada da ginemo ni za Beograd, a kamoli za Novi Pazar. Ima tu pravde - koliko smo truda uložili u pravljenje države, toliko ćemo i dobiti nazad. Bojim se da će od svega ostati jedna velika nula. Neka doveka ostane naša bruka - neko je ovu državu gradio, mi smo je, eto, razgradili.

Mikaragva

pre 9 godina

Najbolja stvar koju sam ikada cuo jeste odgovor Ivane Zigon u dvoglu, na pitanje da li Srbija treba da udje u NATO: "Ako silovana devojka treba da se uda za barabu koja je silovala, onda svakako." Isto vazi i za EU jer su to ekvivalentne organizacije...

sara021

pre 9 godina

premijer ne moze preko noci da ispravi ono sto su predhodnici uradili nasoj drzavi, zato mu treba vremena da resi sva pitanja i probleme na koje nailazi svakodnevno.

juzna pruga

pre 9 godina

Dajte to Kosovo vise pa da zivimo kao sav normalan svet. Ionako dole samo siptari a srpske kosovare i onako ne podnose zbog toga sto su prodali placeve siptarima za VELIKE pare i dobili poslove u drzavnim firmama!!!

cojle

pre 9 godina

GOSPODIN Vučić...prvo on nije gospodin...a drugo...da li je to sada hit u SNSu...vidim da je i Vučić rekao "gospodn Šarić...."

Da li vi uopšte znate št znači reč "gospodin" ?


p.s. Naravno da sada u Nemačkoj obožavaju gazda Vučko i da mu opraštaju mitinge do pre par godina...zato će da nam lete i telekom,EPS i Kolubara...

Проф. др Сељак

pre 9 godina

NET EU! Kad na kraju dodjemo do toga da biramo izmedju EU i (Kosmeta, udaljavanja od Rusije, odricanja od bescarinskog prometa robe sa RF...) izbor je lak. Niko normalan neće podržati put ka EU.

Vojin

pre 9 godina

Dačić "Nikada nećemo priznati Kosovo"
Vučić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Nikolić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Tadić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
itd.
Ne mogu naši političari da pogaze datu reč. Oni su bili i ostali dosledni! Dakle, svom snagom u reforme! :)

dno dna

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.
(Zoki88, 27. avgust 2014 12:56)



tipican primer"karaktera" i psiholoskog profila sns kadra i "mislioca"..i glasaca...koliko dugo se jevreji bore za svoju teritoriju?!

my way

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

Александар Вучић је "узоран ђак", како га сами зову, од којег признање Косова и Метохије као независне албанске државе траже његови немачки господари. Све што уради биће покорно слушање заповести, а не у нашем интересу. Ајмо ботови, удри...

tek da se ZNA

pre 9 godina

Poruka Nemačkom poslaniku,a i svim Nemcima,Srbin ne prodaje veru za večeru.Srećan put u pakao EU,hvala vam što nam ovim pomažete da krenemo svojim,ali ne i EU putem.

worms 3D je najbolja igrica

pre 9 godina

Davanjem legitimiteta lažnoj državi Kosova kroz neustavni tzv briselski sporazum Srbija je na pola završila proces priznavanja državnosti svoje južne pokrajine tako da ovo sledeće nije strašno. A to su uradile "desne političke opcije", zamislite šta bi uradile lijeve, dale donacije za izgradnje spomenika mučenicima OVK?

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise

333

pre 9 godina

A sta cemo sad veliki vodjo...kako ces objasniti narodu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 27. avgust 2014 11:19)

Ako narod do sada nije uveliko shvatio, da Kosovo više nije deo Srbije, još od '99, onda i nema svrhe objašnjavati mu. Kosovo će biti srpsko, kada Srbija bude visoko razvijena država, sa vojskom od koje bi i najjači zazirali (dakle, neki novi Izrael otprilike), pa bi onda samo mogli da ulažu protesne note, jednom kada se tenkovi zakotrljaju prema Prištini, Prizrenu, Peći. Međutim, to je samo pusto maštanje, jer Srbija takva država neće biti nikad. Sa ovakvim narodom, to je jednostavno nemoguće. Umesto toga, s vremenom će narod preboleti Kosovo, kao što su Mađari preboleli gubitak dve trećine teritorije, nakon Prvog svetskog rata.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, Nitan je odgovorio: "Da, taj zahtev mora doći, ali tek na kraju."
"

Da li je i ovo "ed memoar" ?

Dilan Dog

pre 9 godina

Hocete li izbaciti pet zemalja koje nisu priznale "realnost".Realno je da je Krim u Rusiji nego da je Kosovo tkz drzava.Cekamo da se nas vodja izjasni.

Miloš

pre 9 godina

Cijela Jevropa i Amerikanci shvaćaju da razmjena "oficira za vezu", "kancelarije", "normalizacija" i sve drugo ne znači ništa dok nema formalnog priznanja. Svaka država koja ostane bez komada svoje teritorije i ne prizna secesiju u stvari zadržava pravo na povratak terirorije u maticu, milom ili silom. Tako je i ovdje.
Priznanje "Kosova" i nije glavni problem. Čak i da ga sada priznamo, pa da im i d**e ljubimo pitanje je šta Srbija dobija od ulaska u EU. Pogled na Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Kipar itd može dati odgovor.
Drugo pitanje je zašto se Srbiju rasteže kao kurvu a "Kosovo" ne mora da garantuje niti sigurnost života, niti imovine, niti pravnu sigurnost, niti politička i nacionalna prava. Za one koji ne znaju, to su osnovni postulati demokracije. Dakle, imamo situaciju u kojoj Srbija mora da ispuni sve uvjete, a drugi (Kosovo) niti jedan. Tko jednom pristane na takvu igru više nema prava da se buni - sam je pristao na pravila. Na kraju krajeva, poanta popuštanja je upravo u popuštanju.
Ja bih to sve malo rastegao, ionako će pregovori da traju 10 godina a tko zna šta će tada da bude. Osim toga, ako u tih deset godina nešto bude od Srbije onda joj Jevropa i ne treba, a ako ne bude još uvijek se stigne skinuti gaće.

Бојан Илић

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
(ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Отприлике!:-))
Само и за санкције Русији наваљивали....

POPovanje

pre 9 godina

Tako se sa Srbijom ne razgovara. KiM nemaju cenu!
(Desa, 27. avgust 2014 11:41)

Ma možeš misliti koliko Srbiju pitaju s kojim će tonom razgovarati. I ono važnije, sve ima svoju cenu, a koliko pratim KiM je prodano za bagatelu.

Slobodan961

pre 9 godina

Pitam se da li želite da progledate jednom i da vidite da se u Prištini vije albanska zastava, da se šeta neka druga policiji i što je najbitnije da se govori neki drugi jezik. Lako je vama foteljašima da govorite kako nećete nikada da priznate Kosovo, ali ko vas i pita, baš su se nasekirali albanci što vi nećete u EU zbog Kosova.

bedara

pre 9 godina

nasi su vec u nemackoj odavno obecali da ce priznati kosovo....samo sada kuju plan kako to da nam predstave a kosovo je priznato formalno a sada ce to i zvanicno uraditi I opet nas nece primiti u evropu.

Del

pre 9 godina

I sta cemo sad, SNSovci? U EU jos nije usla drzava sa neodredjenim granicama, dakle Vucic je taj americki covek koji je doveden da prizna Kosovo. Da sam ja neko ko je godinama trubio o izdajicama, placenicima i spijunima, pre bih u 'ladnu Moravu skakao nego pljunuo na sebe kao coveka. A nacija kao hipnotisana..Prosta, tupava, neobrazovana, puna predrasuda, primitivna, bahata, osiona.. Na samom dnu, u svakom smislu.

Jelena

pre 9 godina

Ako neko sa imalo mozga iz SNS ovo cita.
DA LI SHVATATE DA JE RAD OVIH BOTOVA POGUBAN ZA VAS?
Toliko iritiraju narod svojim komentarima i plusevuma i minusevima, pa sta vi mislite, da su ljudi glupi?
Evo ja nisam ni glasala, ali izaci cu na sledece izbore da glasam samo da ne citam glupave komentare po sajtovima.

miki

pre 9 godina

Mi smo na Kosovu zivi zid, tako mu to dodje, kad nas ne bude Albanci ce doci do Nisa, jer su vecina do Vranja, kako između Vranja i Leskovca imate šaku ljudi koji ce imanje prodati za dve godine jer uglavnom zive u beogradu eto vam velike Albanije. Zato pamet u glavu, ako njima treba teritorija, ne vidim sto nama ne treba. Teritorija koju koriste maksimalno, samo rudu koju su izvadili za ove 15 godine to je strasno. Svi se uvecavaju, a mi poklanjamo.

lalo

pre 9 godina

Sto si vi juzno od Save i Dunava toliko plasite da ce se Vojvodina odcepiti?
Nije vam cista savest ili sta? Vojvodina jeste ratni plen Srbije iz 1918 i moci ce da ostane u Srbiji samo ako Srbija bude u sastavu EU. Da bi se to postiglo , Srbija koja je vec izgubila Kosovo morace da ga se odrekne na bilo koji nacin. Steta nece biti velika jer ostace Vojvodina koja je daleko plodnija, efikasnija a i njeno stanovnistvo je kulturno, placa poreze i racune sa razliku od... Zato pozurute u EU i Vojvodina ostaje sa vama, ali cete morati i da pocnete to da postujete !

Heisenberg

pre 9 godina

Mislim da Kosovo treba priznati odmah I graditi najbolje moguce odnose sa njihovom vlascu I ljudima koji tamo zive.
Sve ostalo je totalna idiotarija kojom domaci pliticari manipulisu na najbezobrazniji nacin.
Dosta vise gluposti, postanimo ozbiljna drzava koja realno I pragmaticno void svoju politiku!

Brano

pre 9 godina

Kako je sve ovo cudno? Covek kaze kako ce Srbija verovatno morati da prizna tzv. Kosovo i taj isti covek zatim kaze da bi bilo arogantno Srbiju, kao nezavisnu zemlju, uslovljavati da uvede sankcije Ruskoj Federaciji!!! E, pa sad, ta nezavisna zemlja treba da prizna samoproglasenu drzavu koja je u stvari, njen "neotudjivi" deo. Medjunarodno pravo odavno je zrelo za sveobuhvatnu reformu, naravno nikad to se nece desiti iz nekih opravdanih razloga, vec ce uvek biti rezultat igrarija velikih.

ed

pre 9 godina

Na kraju cega ce Srbija morati da prizna tu albansku naci-krimi tvorevinu? Kada promeni sve zakone, napravi institucije, ojaca ekonomiju, svede korupciju na nivo EU, kada izgradi puteve? Tek tada nema razloga da se prizna ta paradrzava. Ako neko misli da natera Srbiju da prizna tu albansku tvorevinu onda to mora da uradi sada kada je Srbija slaba a za deset godina ko zna sta ce biti, ko ce biti na vlasti u Nemackoj ili sta ce biti sa EU. Srbija samo treba da i dalje opstruise sa priznavanjem i da oslabljuje tu tvorevinu na Kosovu - nicim Albanci nisu zaduzili Srbe da im jos i pomazu u ostvarivanju naci ciljeva. A jos manje Nemci.

zola

pre 9 godina

Zbog ovoga je Tadic otisao sa vlasti nazadnjaci taj zadatak je sada na vama.Da vidimo ko je izdajnik dali AV ili BOTA sad ste dosli mecki na rupu.

MARKO

pre 9 godina

Zamolimo Rusiju da nas primi u savez sa Kinom, Indijom, Brazilom u BRIK i šta će na EU. Nema smisla toliko poniženje a to će nam biti uslov na kraju, zato ne gubimo vreme

Dejan Banja Luka

pre 9 godina

Gledajući sa strane izgleda da vam je jedino Koštunica rekao bez laganja šta vas čeka u budućnosti. I da smo, kao region, bombardovani porukama licemjera.
A dao je jedini ostavku na mjesto predsjednika Vlade iako je taj potez značio da sam sebe izbacuje sa vlasti. Iako je mogao da 'ladno ostane gledajući kako bi većina naših današnjih političara učinila.

Luna

pre 9 godina

,,@(Apsolvent Miki, 27. avgust 2014 13:23)- Ma kakva eu nema da udjeno za 100 godina,,

- Pa i ne treba da udjemo. Treba ona da s raspadne dotle.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, bitno je otpozadi, da ne pušta gas, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju tu cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kijev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima, stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša, samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT.

Miško

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Jok nego će čekamo 2389, pa da na 1000-tu godišnjicu kosovske bitke i zvanično priznamo Kosovo !

Zoran

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

Sve što projektuješ u glavi to se pre ili kasnije i ostvari. Zato pazi šta projektuješ i trudi se da bude pozitivno.

Gore navedeni uslovi smišljeni su od strane neprijatelja Srbije i ne postoji i jedan valjani razlog da se stalno citiraju i ponavljaju sa naše strane u trenutku kada ih niko nije ni zvanično postavio.

Na ovakve (nezvanične) uslove postoje dve osnovne reakcije: Prva je da se zabrineš, uplašiš i nastaviš da živiš u strahu a druga je da zauzmeš čvrst stav da o ovakvim glupostima nećeš ni da razmišljaš a još manje razgovaraš. Kad si siguran u sebe i imaš čvrst i smisleni stav druga strana počinje da te shvata ozbiljno i tu se otvara prostor za razgovore i kompromise. Kalimero politika ne vodi nikuda jer možeš da vičeš "NEPRAVDA!" do prekosutra, prosto nema ko da te čuje.

Treba imati u vidu da je opcija neutralnosti pre samo nekoliko meseci izgledala kao nemoguća misija i svi u regionu su se utrkivali ko će pre da uvede sankcije Rusiji a lokalno smo se podelili u Rusofile i USAfile i žučno raspravljali kojem se carstvu bolje prikloniti. Danas je sreda 27.8.2014 i vidi čuda još smo neutralni.

Zoran

pre 9 godina

Skoro punih 15 godina se borim da objasnim ljudima da je EU najveca uvreda za svako civilizovano i pravedno drustvo zasnovano na istinskoj demokratiji, jednakosti i postovanju prava. Vidim da je moja borba nepotrebna. EU predstavnici to mnogo bolje rade umesto mene. Samo progovore.

M

pre 9 godina

Pa mi smo to znali još pre 15 godina šta će biti uslov... I sad ćemo 5 godina da se malo lažemo i foliramo i onda će stihijski da se saopšti kako je to realnost i da zarad naše dece koja će uzgred biti robovi za smešne pare Eu kao i mi, moramo da priznamo KiM... Prodaćemo sve ono za šta su naši Dedovi krvarili gaće i ginuli zbog politike i pustog obećanja...Ne trebamo mi Eu kao jaki i samostalni što uslov za bolji život već kao roblje i resursi... Zapamtite živi bili pa videli...

Zoki88

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.

нема мудрости

pre 9 godina

Ко си бре ти неко да теби потрврђује бонус. Ако је Вучић бескичмењак да се сагиње у Немачкој нека му. Ови наши политичари (и Вучић такође) понизно иду у Берлин и Брисел. Ако себе не цениш нико те неће ценити. У старту пре него што оду јавно говоре како су они супериориорни , како има трему кад се састаје са Меркеловом, како ... И то све њихови амбасадори преносе њима и нормално да су овако арогантни и да нас гледају са висине кад смо комплексаши. Све то треба код чика доце да се поради на самопоуздању. Буранијо балканска!

goran

pre 9 godina

A što ne izbacite 5 članica EU koje takođe ne priznaju Kosovo? Potrebno vam je i 'de jure' priznanje Srbije, jer bi ste time stavili tačku na sramotnu kršenje svih relevantnih rezolucija od UN, OSCE do vaše NATO, na bombardovanje i ubijanje civila i stvaranje druge albanske države na Balkanu u kojoj nema ni S od standarda o ljudskim i manjinskim pravima. Licemeri.

Janez iz EU gde teče med i mleko

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?

vlada

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

E od silnih botova i antibotova koji pišu slične kometare botovima samo malo ironične i smešne, ja sad ne znam gde tebe da svrstam. Zvučiš kao antibot, tj komentar ti je blago reći smešan ali opet nije doolčjno smešan i ironičan da bi bio baš pravi antibot.
Doktore slani jesi li ti antibot ili bot?

Uzgred slažem se, ceo Srbskiu rod je samo Vučka čekao da nas izvuče iz vekovnih problema! I ako on kaže da treba da se odreknemo SRCA SRBIJE onda treba to slepo da pratimo! On svkako sve zna mnogo bolje od svih nas jer smo mi ovce!

corona

pre 9 godina

Ne kopčamo se mi na leđima. Znamo g. Ditman da oni tu stavku, Kosovo, ostavljaju za kraj. Moramo vam reći da je naš stav i sada i za uvek isti,niko nikada i ni pod kojim uslovima neće tako nešto priznati. Da li bi vi dali svoje srce i dušu ?

Евроскептик

pre 9 godina

Да ли ће овакве изјаве отрезнити евроентузијасте? Данас траже Косово и Метохију, шта ће тражити сутра, шта прекосутра, шта ће бити предмет нових уцена?

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Ako hocete da pokazete demokratiju varvarskoj evropi(oni svi su pljackali i krali po svetu i unistivali civilizacije da bi stigli ovaj nivo) Organizujte referendum. A kakve garancije moze da nam daju da nece nastati Velika Albanije i da nece da nam nece praviti probleme nasi susedi za odreedjene teritorije. Ako pristsnu dan daju teritoriju u krugu 200 km oko grada Hamburga onda moze Kosovo i Metohija mogu da budu slobodni......

malimedved

pre 9 godina

Dragi moji Srbi, Lepo vam je Covek objasnijo i podvukao. Nikad tamo necemo stici ni uci,Tako da svaka rec rezima ili vlasti,je laz,a posto smo mi Srbi lepak za takve,ici cemo glavom u zid. A jos zaboravih da kazem iza tih tacaka EU ima jos i one kao teritorijalno razgranicenje sa HR,pa kulturna autonomija manjina(posle sledi i teritorijalna) pa ratna otsteta,a zboravih Nato,itd,itd,itd......

Baba Stana

pre 9 godina

Dobro jutro Živka,zato su ovi i dovedeni na vlast...jel vam sada manje čudno to što ne poznajete nikoga ni iz daljeg okruženja ko je za njih,a neko kao fol glasao i oni kao dobiše izbore?

vlada

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.
(miro, 27. avgust 2014 13:35)

Upravo! Vise puta sam komentarisao kako se sansa koja se ukazuje jednom u zivotu srbiji evo ukazuje po drugi put. Imamo istorijsku priliku da isplivamo iz %&$&#$%&# upravo tim klackanjem izmedju istoka i zapada, kao što se tito klackao, ali nažalost imamo na vlasti takav skup idiota da to nije vidjeno u skorijoj istoroiju ni u jednoj državi! Taj balans izmedju zapada i rusije je mogao da održava samo vrsni bravar kakav je bio Tito, sada na vlasti imamo sve same doktore nauka, a oni nisu kadri za tako nešto!

mike tramp

pre 9 godina

meni stvarno nije jasno da jos uvek ima neko ko veruje da je i da ce ikada kim biti deo srbije,pa zapad je doveo sns na vlast da to odradi zvanicno pa ce opet vratiti demokrate

Shkëmbi

pre 9 godina

Priznala to Srbija ili ne(ako bas onako hocete) za Kosovo to nece predstavljati veci problem nego za samu Srbiju i srbe uopste. Polako al sigurno docicemo do situacije kada Srbija nece moci da se onao nesmetano uplice u unutrasnja pitanja Kosova,srbi koji misle da zive na Kosovo vec vremenom shvate da je to pored ostalog i njihova drzava.E sada vi koji mrzite albance i osporavate im proslost,sadasnjost i buducnost sve dok takvo misljenje ne menjate zivecete generacijama u strepnji i nazalost u neprijateljstvu kojoj sami doprinosite jer glupo je ocekivati da ce se albanci odreci od svojih iskonskih teritorija i poseda.Dok vi pokusavate sirom sveta naci prijatelje koji ce vam podrzati vasu ,,ispravnu stranu" a istodobno prezirete i omalovazavate komsije cak sta vise uporno radite da im sve zivo otezavate necete biti spokojni.Tesko onome ko pored ociju bude slep.

Kinder

pre 9 godina

Ma EU ce se raspasti za 5 god...Nama ne treba ulazak u EU vec da se sto vise priblizimo i steknemo poverenje i da im isisavamo investicije.

KKP

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47) ni pertle ti ne vire

ivan

pre 9 godina

Najiskrenije- ne tiče me se ta rupetina bez dna zvana KiM, pre priznanja treba preseći odliv novca tamo, jer umesto da ukinu apanaže i dvestopostotne nezarađene plate, vlasti plaše narod smanjenjem plata i bednih penzija u Srbiji- pitajte obične građane npr. Kraljeva šta misle o KiM-u- zbog tog parčeta zemlje i prazne priče oko njega živimo i umiremo kao bednici decenijama.O crkvama i manastirima dole ima ko da brine, posećivaćemo ih kao Hilandar i kraj priče.

Бојан Илић

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?
(Janez iz EU gde teče med i mleko, 27. avgust 2014 12:07)

Нема шта да лажу или не лажу, КиМ није држава, а волео бих да видим који ће политичар то јавно рећи!
Скупо је КиМ Јанез, ни сам ниси свестан колико....

Neko

pre 9 godina

Na zalost Eu ima da radi sa nama sta hoce. I gadno se varas ako mislis da su Madjari zaboravili a kamoli prebolili teritoriju bez koje su ostali.

spusti se na zemlju i nabavi ogledalo

pre 9 godina

@Shkëmbi

Koje "iskonske teritorije"? Na cemu si ti momak? Koristite srpski naziv Kosovo za "iskonske teritorije"? To su vase "iskonske teritorije" a niste u stanju ni naziv da smislite ili makar da izgradite nesto za sve ovo vreme? Mani se tih SciFi bajki, sirotih Ilira i Dardana koji nisu zasluzili da ih danas svojataju kojekakvi. A sto se tice neprijateljstva sa okolinom i zivljenja u strepnji, zaista smesno zvuci kada o tome govori neko ko je neprijatelj sa Makedoncima, Grcima, Srbima koji samo cekaju da odu Amerikanci da vas svedu na pravu i realnu meru.

Smarty

pre 9 godina

Veoma fer i posten intervju.
Nasi politicari treba da zapamte ovog coveka i drze se njega, jer ne prodaje maglu i tacno zna meru do koje moze da se ispruzi. Nije zarobljenik predrasuda i ne pokazuje da nekog lazno voli ili mrzi.
Svi nasi politicari su bili suprotnost ovome - jedno pricaju, drugo misle, trece rade... sto je sve izazivalo nepoverenje (i blago gadjenje) u Berlinu. Mislim da bi nas daleko vise postovali ako bi otvoreno rekli: ovo je nasa dugorocna politika, mi nemamo nameru od nje da odstupimo, a vi ako nas hocete takve recite, ako necete, opet recite, jer "Evropa ima alternativu".

poreski obveznik

pre 9 godina

Ja sam pre par godina gledao na internetu razgovor između Ilira Dede i Ivice Dačića (tadašnjeg premijera). Deda je rekao Dačiću da Srbija može da odlaže priznavanje Kosova do onog trenutka kada i Kosovo i Srbija zajedno uđu u EU.
Situacija je takva da Kosovo dobija ogromnu finansijsku pomoć od EU i kroz deset godina mogu realno da prestignu Srbiju u evropskim integracijama, uđu u NATO i pristupe EU. Par članica koje ne priznaju Kosovo će onda pod pritiskom većine to učiniti a Srbija će ostati napolju. Ovo znaju i političari u Srbiji ali niko, sem možda Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, nisu u stanju da to kažu u strahu da će im stranke propasti. Mi još nismo dostigli taj nivo političke i demokratske zrelosti.

Sinjajevina

pre 9 godina

@Dejan Uzelac

E sada vec ozbiljno sumljam da ovakve komentare ne pisu zivi ljudi, nego neki cudan software. Da li ste Vi uopste procitali tekst? Ono o obaveznom priznanju Kosova? Ne? Probajte ponovo da procitate.

Krusevljanin

pre 9 godina

Ja sam na kraju posle svih ovih cepanja i ostalih gluposti da se Srbija na kraju i svede na prosireni beogradski pasaluk pa sve ispocetka. Ne mogu bre da slusam vise ove ''vojvodjane'', nemce, ''turke'' i naravno ''crnogorce''. Srbija ljudima koji se osecaju kao Srbi
ps. ovo nije odgovor na tekst vec na komentare

Statistika protiv demagogije

pre 9 godina

450000 Nemacka,3ooooo Austrija,190000 Svajcarska,80000 Francuska...vec milion a gde su ostale zemlje EU u kojim zivimo i radimo.Posto se kod nas neproizvodi gotovo nista sto bi se izvezloi i na taj nacin doslo do deviza koje su neophodne za uvoz goriva i mnostva zapadnih proizvoda koji vam nisu nikakav problem kad ih koristite,ispada da smo mi koji radimo po toj zloj EU jedin izvor ti potrebnih deviza,uz strane kredite,za kakvo takvo funkcionisanje Srbije.

Ana

pre 9 godina

@vuk ns : A sta kao sada imas nesto od Kosovo,sada je kao nase pa odlucujemo o necemu?!Izgubili smo i dosta vise sa tim Kosovom a to putuj Evropo ste vec jednom rekli devedesetih ili je to Djoka B. rekao i eto gde smo danas stigli.Nigde.Kosovo je odavno otputovalo.

Sasa

pre 9 godina

Koliko god da se na unatrasnje-politickom planu ne slazem sa triom Vucic/ Dacic/ Nikolic moram odati priznanje na izvanredno vodjenoj spoljnoj politici.

Pozdrav,

alo

pre 9 godina

mi odavno nemamo nikakva prava na kosovu. ako nas predsednik mora da tarzi dozvolu da ode na tu teritoriju kak oje onda to nase nije mi jasno> a oni koji misle da je nase zasto ne skupljaju poreze tamo kao ovde. amna ljudi pa oni nisu srbij inista placali jos za vreme tita a kamoli sad, al tada je bar moglo da se ode dole a sad? moj tast je sluzio vojsku dome jos ppre II svetskog rata pa ni tada vojnik niej smeo da ode daleko od kasarne jer su nestajali (pojede ih mrak).

sasa jokic

pre 9 godina

Pirlo@ procitaj ponovo; "Da li to znaci da ce od Srbije biti zahtevano da eksplicitno prizna Kosovo?". "Da, ali taj zahtev ce doci na samom kraju".

Bojan

pre 9 godina

Nemojte da vas iritira lupanje minusa od strane placenih sns botova na svaku rec o nasem Kosmetu, o stetnosti eu i nato-a itd.... Dosta puta ostavim komentar u kojem izrazavam gadjenje prema podanickoj politici sns-a, u kojima zalim za ubijenom srpskom decom itd... posle pola sata ima 100 + i 0 -, posle 2 sata ima 70+ i 350 -...
Svakom normalnom coveku je jasno o cemu se tu radi, nemojte gledati na odnos + i -, nego sledeci put nemojte ostati kod kuce i dozvoliti da nam 20 % naroda bira buducnost nase dece i da nam prodane duse kroje sudbinu nego svi na biralista da konacno skinemo nato vlast sa ledja naseg naroda

Razmislite

pre 9 godina

Imamo dve varijante, da živimo u miru sa kosovskim Albancima u istoj državi koji bi u tom slučaju imali sigurno trećinu poslanika u parlamentu Srbije, ili da se lepo raziđemo i svako svojim putem.

miki

pre 9 godina

Govorim godinama da Srbija nikada nece uci u EU bez zvanicnog priznanja Kosova I Metohije. Mnogo ste vi Srbi naivni. Mi nema sta da trazimo u EU jer EU tj clanice Nato pakta neprijatelji nama Srbima.

sarena laza opet

pre 9 godina

Srbija neće priznati Kosovo ali isto tako neće ući u evropsku uniju pa cak i da ga prizna! ne razumem kako to nekim ljudima nije jasno! Da li shvatate da je EU fašistička tvorevina i da tamo samo fašiste primaju?! Jasno je,ma kristalno je jasno! A kad bismo recimo nekim nesrećnim čudom i ušli u EU rizikujemo da izgubimo prijatelje sa istoka i samim tim postanemo ratna meta istih! Sto se tice reformi... podrska u svakom slucaju!

Sone

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudima ( bez ozira odakle su ) dajete "negativne" zbog komentara da cemo priznati Kosovo.Apsolutno su nazalost u pravu.Nisam ja Marsovac vec SRBIN al po nama biju i njihovi i nasi.LEPO JE RECENO (U gore navedenom tekstu )- NEMA U EVROPU DOK NE PRIZNATE KOSOVO. Posle svih tih reci i ucena "nasi " idu u evropa pa sta kosta kosta narod ce da plati a pojedini bice biznismeni u Nemackoj ko i Gorbacov . najvece prevare Srbiji su u sledecim recenicama U IME NARODA - U IME DEMOKRATIJE - U IME SRBIJE.Sve u nase ime a niko nas ne pita ????

PRAVDA

pre 9 godina

Ja predlazem jednu razmenu! Ajde da svi nasi drzavljani koji nisu sa Kosova a tako bi ga se olako odrekli,aj lepo meni da daju svoje stanove,automobile,namestaj (meni licno materijalno nije bitno,ali vama je to prst u oko ).. A zatim ono sto me boli.. Napustite pod pretnjom svoje rodno mesto,ostanite bez najmilijih,ostanite bez buducnosti kakvu ste zamisljali,deca neka vam ostanu gola i istraumirana,potucajte se po SVOJOJ zemlji dok vasi sunarodnici daju pogrdne epitete i misle da ste,tobozebolje prosli od njih.. Evo vam bre moje sve! Meni ostaje chovestvo,dusa i cast,a videcu sta ce vama ostati sitne duse prodane..

counter strike v1.6

pre 9 godina

Hahaha lepo sam govorio da ce biti tako, ovo smo mogli da uradimo jos 6.X pa da skratimo muke jos pre desetak godina, jos nam nisu trazili da svaki gradjanin ove zemlje MORA da da dve litre krvi, joj qkala na majka

Pata Negra

pre 9 godina

Ne brinite AV će naći načina da vam ovo ali i sve ubuduće predstavi kao svoju državničku pobedu..Uostalom, na izborima se i glasalo za infantilno sanjarenje i kolosalne uspavanke.. Propale države, zatucanog društva sa olupinom od privrede. Nesposobni da stvaramo, parazitski izdržavani tudjim novcem i pozajmicama i ne zaslužujemo ništa bolje. U pijanom decenijskom tumaranju nacije izmedju tiranina, lopova i musavaca, posle svih udbaških svinjarija, lopovluka i zloupotreba, setili smo se tzv kolevke. E, pa sada, posle svega proćerdanog usput, više nas izgleda -neće mnogo pitati..

Anon

pre 9 godina

@|??

Slazem se! Ono sto me cudi je koliko malo ljudi to shvata. Recimo, kada ih ja isto tako pitam sta ce mi sada moja majka, oni se cude. Ona je u penziji, buduci da je penzionisana po invalidskoj osnovi nije ni nesto fizicki korisna, a ja (relativno) mlad, dobro obrazovan (relativno govoreci, tamo neke studije u Oksfordu i doktorat na Kembridzu), dobro zaradjujem i tako dalje, kao i moja supruga. Dakle, sta ce mi vise tamo neka majka? Potpuno je beskorisna! Dosta vise sentimentalnosti, zar ne?

whocares

pre 9 godina

Zasto bi iko mislio drugacije. Ne postoji mogucnost da Srbija udje u EU i time povuce Kosovo u EU. Kada se u EU prica o pristupanju Srbije, misli se samo na Srbiju bez Kosova. Kao i kad pricaju o Kosovu, pricaju kako ce i Kosovo jednog dana uci u EU. Tako da ako Srbija ikada ude u EU, ona je priznala Kosovo. Bez obzira sta se ovde prica, u Briselu i Berlinu se na Kosovo odavno gleda kao nezavisno. Sto se tice referenduma koji se svakako nece desiti, jer jeli, zivimo u demokratiji, ako se odlucimo da zadrzimo Kosovo a ne udjemo u EU, onda gubimo i jedno i drugo.

Egipcanin sa Kosova

pre 9 godina

Za sve ove sto se suprotstavljaju prznanju Kosova - da li ste spremni da nam 20% parlamenta i mozda predsednik skupstine bude Albanac sa Kosova? Ako jeste, onda da ga ne priznajemo kao nezavisno vec da vidimo sta cemo sa 2 miliona Albanaca u drzavi Srbiji, pri cemu policijska represija i teror paravojnih jedinica NIJE jedan od mogucih nacina resavanja tog problema.

s

pre 9 godina

Upravo gledam vesti u 16h i jedna od vesti je kako nema dovoljno defektologa u beogradskim vrticima i kako je to veliki problem za napredak dece sa smetnjama u razvoju, a ja znam da jeste, jer sam i sama majka takvog deteta. Moja ogorcenost je upravo na vase vesti i urednike koji uvek stavljate interese i probleme vas ,,prestonicara,, a ne izvestavate da li uopste takva deca iz unutrasnjosti mogu da se upisu u vrtic u bilo koju grupu i kakva su njihova prava i da li se postuju. Mi da imamo i stoti deo vasih prava i dostupnosti u zdravstu i zaposljavanju i svemu ostalom mi se ne bismo culi a ovako na nacionalnoj frekvenciji mi cemo i dalje slusati pobleme vas Beogradjana i da li je popravljena tamo neka vodovodna cev u tamo nekoj ulici u prigradskom naselju.Zato mi je interesantnije od vasih vesti da gledam da li ce se opet roditi strast izmedju ,,brata Date i Nakuse ,,.

nevski

pre 9 godina

istina otrezni coveka,ovo svi znamo i bez Nemaca,mlatimo samo slamu da nam vreme prodje,da se be razmislja o zivotnom standardu gradjana. U jedno sam siguran,nena razloga za brigu,dok ultimatum dodje na red,EU kakvu sad gledamo i kakvoj se nadamo,nece ni postojati.Bice nesto za one sa jeftinijim ulaznicama,to imamo i sad,zar ne?

Miodrag

pre 9 godina

Postovani,

citam komentare i razumem prkos, ali cela stvar sa pristupom EZ poznaje jednu staru proceduru.

Deo te procedure je i da se ne primaju novi clanovi, koji imaju teritorijalne sukobe sa svojim susedima, bez obzira, da li su ti susedi vec clanovi ili ne.

I to je savrseno normalan i shvatljiv zahtev, koji je vazio za sve dosadasnje kandidate. Brisel jednostavno ne zeli da "uvozi" nove krize, jer kriza ima dovoljno i ovako...

U tom svetlu mora da se vidi i pitanje priznanja Kosova.

Ali nas to boli, i to je takodje normalno. Znaci, moramo pre svega mi sami da se pitamo, da li nam je to vazno, da budemo deo EZ, ili ne.

Ali ne mozemo i jedno i drugo...

Hromi

pre 9 godina

Bilo bi dobro da nas stave pred tu neminovnost ODMAH, da ne ispadne da u godinama koje dolaze samo gubimo vreme sa EU u koju evidentno sa takvim zahtevom nikada necemo hteti da udjemo.

Vucic najbolje zna

pre 9 godina

Vucic je covek dijaloga, imam puno poverenje u ono sto radi jer ga je zasluzio svojim dosadasnjim odgovornim vodjenjem drzavne politike, on ce sigurno izboksovati putem pregovora najbolje moguce resenje koje nece ugroziti nase interese.

georg

pre 9 godina

Pa zar nije svima vec odavno ovo bilo jasno. Sada je konacno i receno otvovreno. Sada treba da se dobro upitamo sta dalje. Da li sa Evropom koja trazi totalno ponizenje Srbije ili da se polako mi braco okrenemo neutralnosti i kooperaciji sa Rusima, Kinezima i BRIKS zemljama. Mislim da je ovo drugo mnogo bolje. Sa Evropom mozemo i dalje u pristojnim odnosima ali mnogo je skupo Stvarno hvala vam, nakon svih ponizenja svih ovih godina ovo je mnogo pa makar i od Evrope.
Treba mi Srbi konacno da shvatimo ko su nam pravi prijatelji. Ili Evropa (Nemacka, Engleska itd.) koje su nas visestruko puta bombardovale i ubijale i u prvom i drugom svetskom ratu i u svim ratovima devedesetih (B&H, Hrvatska i Kosovo) ili cemo sa ljudima koji nas nikada nisu ubijali vec kad su bili u mogucnosti pomagali nam (npr. Rusi i Kinezi). Setimo se samo koliko je Rusa izginulo na nasoj strani i u drugom ratu a i u svim ratovima devedesetih kao dobrovoljci. Za mene to nije toliko tesko pitanje. Nisam siguran da li je za jos uvek postojece anglofile i germanofile servilnog morala i karaktera.

Treba skupiti najpametnije ljude i odluciti sta i kako !!!
Ako pristanemo na Kosovo, ko zna koliko ce jos Kosova zahtevati od nas braco Srbi? Ponizenju nikad kraja kad smo sa na milost i nemilost dokazanim nam "prijateljima" is Europe.

Puno pozdrava i mislim da nam je zanji trenutak da se upitamo gde i kako.

juzna pruga

pre 9 godina

Dajte to Kosovo vise pa da zivimo kao sav normalan svet. Ionako dole samo siptari a srpske kosovare i onako ne podnose zbog toga sto su prodali placeve siptarima za VELIKE pare i dobili poslove u drzavnim firmama!!!

Gile

pre 9 godina

Daj Boze i da nikad ne udjemo u to zlo,samo ce stetu da nam nanese.Jedina jedna stvar zasto je dobra je zbog pasosa a dzaba mi i to kad nemam novca da putujem.

Ne brinem se ja...

pre 9 godina

Naći ćete već neku formulaciju, sa zvezdicom (pahuljicom), da vi budete mirni, Albanci srećni a ovi naši ovde svi u kompletu da i dalje glume gljive.

Slobodan961

pre 9 godina

Pitam se da li želite da progledate jednom i da vidite da se u Prištini vije albanska zastava, da se šeta neka druga policiji i što je najbitnije da se govori neki drugi jezik. Lako je vama foteljašima da govorite kako nećete nikada da priznate Kosovo, ali ko vas i pita, baš su se nasekirali albanci što vi nećete u EU zbog Kosova.

Miško

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Jok nego će čekamo 2389, pa da na 1000-tu godišnjicu kosovske bitke i zvanično priznamo Kosovo !

lalo

pre 9 godina

Sto si vi juzno od Save i Dunava toliko plasite da ce se Vojvodina odcepiti?
Nije vam cista savest ili sta? Vojvodina jeste ratni plen Srbije iz 1918 i moci ce da ostane u Srbiji samo ako Srbija bude u sastavu EU. Da bi se to postiglo , Srbija koja je vec izgubila Kosovo morace da ga se odrekne na bilo koji nacin. Steta nece biti velika jer ostace Vojvodina koja je daleko plodnija, efikasnija a i njeno stanovnistvo je kulturno, placa poreze i racune sa razliku od... Zato pozurute u EU i Vojvodina ostaje sa vama, ali cete morati i da pocnete to da postujete !

333

pre 9 godina

A sta cemo sad veliki vodjo...kako ces objasniti narodu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlada, 27. avgust 2014 11:19)

Ako narod do sada nije uveliko shvatio, da Kosovo više nije deo Srbije, još od '99, onda i nema svrhe objašnjavati mu. Kosovo će biti srpsko, kada Srbija bude visoko razvijena država, sa vojskom od koje bi i najjači zazirali (dakle, neki novi Izrael otprilike), pa bi onda samo mogli da ulažu protesne note, jednom kada se tenkovi zakotrljaju prema Prištini, Prizrenu, Peći. Međutim, to je samo pusto maštanje, jer Srbija takva država neće biti nikad. Sa ovakvim narodom, to je jednostavno nemoguće. Umesto toga, s vremenom će narod preboleti Kosovo, kao što su Mađari preboleli gubitak dve trećine teritorije, nakon Prvog svetskog rata.

Dilan Dog

pre 9 godina

Hocete li izbaciti pet zemalja koje nisu priznale "realnost".Realno je da je Krim u Rusiji nego da je Kosovo tkz drzava.Cekamo da se nas vodja izjasni.

Heisenberg

pre 9 godina

Mislim da Kosovo treba priznati odmah I graditi najbolje moguce odnose sa njihovom vlascu I ljudima koji tamo zive.
Sve ostalo je totalna idiotarija kojom domaci pliticari manipulisu na najbezobrazniji nacin.
Dosta vise gluposti, postanimo ozbiljna drzava koja realno I pragmaticno void svoju politiku!

Jedan iz mase...

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise

Shkëmbi

pre 9 godina

Priznala to Srbija ili ne(ako bas onako hocete) za Kosovo to nece predstavljati veci problem nego za samu Srbiju i srbe uopste. Polako al sigurno docicemo do situacije kada Srbija nece moci da se onao nesmetano uplice u unutrasnja pitanja Kosova,srbi koji misle da zive na Kosovo vec vremenom shvate da je to pored ostalog i njihova drzava.E sada vi koji mrzite albance i osporavate im proslost,sadasnjost i buducnost sve dok takvo misljenje ne menjate zivecete generacijama u strepnji i nazalost u neprijateljstvu kojoj sami doprinosite jer glupo je ocekivati da ce se albanci odreci od svojih iskonskih teritorija i poseda.Dok vi pokusavate sirom sveta naci prijatelje koji ce vam podrzati vasu ,,ispravnu stranu" a istodobno prezirete i omalovazavate komsije cak sta vise uporno radite da im sve zivo otezavate necete biti spokojni.Tesko onome ko pored ociju bude slep.

Zoki88

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.

Brano

pre 9 godina

Kako je sve ovo cudno? Covek kaze kako ce Srbija verovatno morati da prizna tzv. Kosovo i taj isti covek zatim kaze da bi bilo arogantno Srbiju, kao nezavisnu zemlju, uslovljavati da uvede sankcije Ruskoj Federaciji!!! E, pa sad, ta nezavisna zemlja treba da prizna samoproglasenu drzavu koja je u stvari, njen "neotudjivi" deo. Medjunarodno pravo odavno je zrelo za sveobuhvatnu reformu, naravno nikad to se nece desiti iz nekih opravdanih razloga, vec ce uvek biti rezultat igrarija velikih.

Jelena

pre 9 godina

Ako neko sa imalo mozga iz SNS ovo cita.
DA LI SHVATATE DA JE RAD OVIH BOTOVA POGUBAN ZA VAS?
Toliko iritiraju narod svojim komentarima i plusevuma i minusevima, pa sta vi mislite, da su ljudi glupi?
Evo ja nisam ni glasala, ali izaci cu na sledece izbore da glasam samo da ne citam glupave komentare po sajtovima.

Ana

pre 9 godina

@vuk ns : A sta kao sada imas nesto od Kosovo,sada je kao nase pa odlucujemo o necemu?!Izgubili smo i dosta vise sa tim Kosovom a to putuj Evropo ste vec jednom rekli devedesetih ili je to Djoka B. rekao i eto gde smo danas stigli.Nigde.Kosovo je odavno otputovalo.

Luna

pre 9 godina

,,@(Apsolvent Miki, 27. avgust 2014 13:23)- Ma kakva eu nema da udjeno za 100 godina,,

- Pa i ne treba da udjemo. Treba ona da s raspadne dotle.

vlada

pre 9 godina

Kosovo ce mozda biti pod znakom pitanja,ali sam sigurna da ce premijer to pitanje resiti,kao sto je resavao i mnoga druga do sad.
(sonja011, 27. avgust 2014 12:44)

Da sklopiće svoju piramidu moći, namrštiće se, i praviće dugačke dramske pauze i vrteće 3 rečenice u krug samo će ih malo preformulisati svaki put kad ih izgoivori. i da te tri rečenice neće imati nikakvog znbačaja za pitanje kosova!

sem toga za tvoju info odavno je Vučko zajedno sa Dačićem rešio pitanje kosova, samo ne sme da prizna jer, ako prizna, neće više nikad sesti u premijereku fotelju u srbiji, mada obzirom koliko srbi slabo pamte....

Smarty

pre 9 godina

Veoma fer i posten intervju.
Nasi politicari treba da zapamte ovog coveka i drze se njega, jer ne prodaje maglu i tacno zna meru do koje moze da se ispruzi. Nije zarobljenik predrasuda i ne pokazuje da nekog lazno voli ili mrzi.
Svi nasi politicari su bili suprotnost ovome - jedno pricaju, drugo misle, trece rade... sto je sve izazivalo nepoverenje (i blago gadjenje) u Berlinu. Mislim da bi nas daleko vise postovali ako bi otvoreno rekli: ovo je nasa dugorocna politika, mi nemamo nameru od nje da odstupimo, a vi ako nas hocete takve recite, ako necete, opet recite, jer "Evropa ima alternativu".

Mikaragva

pre 9 godina

Najbolja stvar koju sam ikada cuo jeste odgovor Ivane Zigon u dvoglu, na pitanje da li Srbija treba da udje u NATO: "Ako silovana devojka treba da se uda za barabu koja je silovala, onda svakako." Isto vazi i za EU jer su to ekvivalentne organizacije...

Zoran

pre 9 godina

Skoro punih 15 godina se borim da objasnim ljudima da je EU najveca uvreda za svako civilizovano i pravedno drustvo zasnovano na istinskoj demokratiji, jednakosti i postovanju prava. Vidim da je moja borba nepotrebna. EU predstavnici to mnogo bolje rade umesto mene. Samo progovore.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Ako hocete da pokazete demokratiju varvarskoj evropi(oni svi su pljackali i krali po svetu i unistivali civilizacije da bi stigli ovaj nivo) Organizujte referendum. A kakve garancije moze da nam daju da nece nastati Velika Albanije i da nece da nam nece praviti probleme nasi susedi za odreedjene teritorije. Ako pristsnu dan daju teritoriju u krugu 200 km oko grada Hamburga onda moze Kosovo i Metohija mogu da budu slobodni......

cojle

pre 9 godina

GOSPODIN Vučić...prvo on nije gospodin...a drugo...da li je to sada hit u SNSu...vidim da je i Vučić rekao "gospodn Šarić...."

Da li vi uopšte znate št znači reč "gospodin" ?


p.s. Naravno da sada u Nemačkoj obožavaju gazda Vučko i da mu opraštaju mitinge do pre par godina...zato će da nam lete i telekom,EPS i Kolubara...

Baba Stana

pre 9 godina

Dobro jutro Živka,zato su ovi i dovedeni na vlast...jel vam sada manje čudno to što ne poznajete nikoga ni iz daljeg okruženja ko je za njih,a neko kao fol glasao i oni kao dobiše izbore?

worms 3D je najbolja igrica

pre 9 godina

Davanjem legitimiteta lažnoj državi Kosova kroz neustavni tzv briselski sporazum Srbija je na pola završila proces priznavanja državnosti svoje južne pokrajine tako da ovo sledeće nije strašno. A to su uradile "desne političke opcije", zamislite šta bi uradile lijeve, dale donacije za izgradnje spomenika mučenicima OVK?

bedara

pre 9 godina

nasi su vec u nemackoj odavno obecali da ce priznati kosovo....samo sada kuju plan kako to da nam predstave a kosovo je priznato formalno a sada ce to i zvanicno uraditi I opet nas nece primiti u evropu.

corona

pre 9 godina

Ne kopčamo se mi na leđima. Znamo g. Ditman da oni tu stavku, Kosovo, ostavljaju za kraj. Moramo vam reći da je naš stav i sada i za uvek isti,niko nikada i ni pod kojim uslovima neće tako nešto priznati. Da li bi vi dali svoje srce i dušu ?

Razmislite

pre 9 godina

Imamo dve varijante, da živimo u miru sa kosovskim Albancima u istoj državi koji bi u tom slučaju imali sigurno trećinu poslanika u parlamentu Srbije, ili da se lepo raziđemo i svako svojim putem.

Bgd

pre 9 godina

Zahvaljujemo na informacijama u vezi Kosova. Jako nam je važno da to znamo kako ne bismo gubili vreme u besmislenim pregovorima. Zamolili bismo,ako nije problem, da nam to prosledite i u zvaničnoj formi.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, Nitan je odgovorio: "Da, taj zahtev mora doći, ali tek na kraju."
"

Da li je i ovo "ed memoar" ?

Iguman Nemanja

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

To će da bude 5 najjačih uslova za EU.

+ ako se slažete, - ako se ne slažete.
Vreme će da pokaže da je to to.

Vojin

pre 9 godina

Dačić "Nikada nećemo priznati Kosovo"
Vučić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Nikolić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
Tadić " Nikada nećemo priznati Kosovo"
itd.
Ne mogu naši političari da pogaze datu reč. Oni su bili i ostali dosledni! Dakle, svom snagom u reforme! :)

ivan

pre 9 godina

Najiskrenije- ne tiče me se ta rupetina bez dna zvana KiM, pre priznanja treba preseći odliv novca tamo, jer umesto da ukinu apanaže i dvestopostotne nezarađene plate, vlasti plaše narod smanjenjem plata i bednih penzija u Srbiji- pitajte obične građane npr. Kraljeva šta misle o KiM-u- zbog tog parčeta zemlje i prazne priče oko njega živimo i umiremo kao bednici decenijama.O crkvama i manastirima dole ima ko da brine, posećivaćemo ih kao Hilandar i kraj priče.

miki

pre 9 godina

Mi smo na Kosovu zivi zid, tako mu to dodje, kad nas ne bude Albanci ce doci do Nisa, jer su vecina do Vranja, kako između Vranja i Leskovca imate šaku ljudi koji ce imanje prodati za dve godine jer uglavnom zive u beogradu eto vam velike Albanije. Zato pamet u glavu, ako njima treba teritorija, ne vidim sto nama ne treba. Teritorija koju koriste maksimalno, samo rudu koju su izvadili za ove 15 godine to je strasno. Svi se uvecavaju, a mi poklanjamo.

Janez iz EU gde teče med i mleko

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?

KKP

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47) ni pertle ti ne vire

Chief666

pre 9 godina

Mene samo zanima da li je nas neko ikada pitao da li uopste zelimo u EU. Zasto je je drzavna poliyika jos od 2000. godine usmerena u pravcu pristupanja evropskoj uniji a mi se nismo izjasnili da li to hocemo ili ne. Kao sto znamo pristup toj organizaciji zahteva mnogo uskladjivanja pravila i kada ti pregovori budu zavrseni mi cemo biti stavljeni pred svrsen cin. Zato treba konstantno vristi pritisak na vlast da se organizuje referendum ( nije bitno samo pitanje Kosova, vec mnogo drugih pravila vezanih za svakodnevni zivot nas obicnih ljudi ) da vidimo da li hocemo u EU ili ne. Pa ako vecina kaze da ( posle transparentne javne rasprave gde cemo se dobro potruditi da ljudi shvate za i protiv te opcije ) ajmo oruk svom silom, pa makar to znacilo i priznanje Kosova, a ako kazemo ne, onda ajmo lepo da vidimo kako cemo najbolje od ove raspale banana drzave da napravimo polupristojno mesto za zivot.

Legia Semlin

pre 9 godina

Kad je nemački ambasador Cobel ovo rekao još 2007. godine, i dodao da Srbija ne sme praviti problem oko Kosmeta, jer joj u suprotnom preti pitanje Vojvodine, Sandžaka i juga Srbije naseljenog Albancima, mi smo se pravili blesavi; kao da je on to rekao privatno, pijan u kafani, a ne u ime države koja nam vazda radi o glavi, a ima sve resurse da pretnje i ostvari. Danas opet kažemo "e nek nam kažu jasno, pa ćemo videti". Aman, rekli su nam! Rekli i govore već godinama - i mi i dalje idemo ka EU. Nemam drugi zaključak osim da svaka vlada Srbije (jer srpska sigurno nije) od 2007. godine radi na eventualnom ulasku u EU uz sigurno priznanje Kosmeta. Na red će doći i granica sa Hrvatskom (kad smo dali celo Kosovo, daćemo i jedan Apatin, nije problem), Republika Srpska, pa redom. Ako pokušamo da se otmemo iz tog "bratskog zagrljaja", sledi nam ukrajinski scenario - za tri dana ćemo imati demonstracije u Novom Sadu i Novom Pazaru, na kojima će biti glasno rečeno "ako VI nećete u EU, MI hoćemo, bez vas". Istok Ukrajine je imao snage da kaže ne EU i plaća ogromnu cenu; mi nemamo rusku pomoć i zgaziće nas za 24 sata. Između ostalog, i jer je moja ratu vična generacija toliko puta izdana, da nam više na pamet ne pada da ginemo ni za Beograd, a kamoli za Novi Pazar. Ima tu pravde - koliko smo truda uložili u pravljenje države, toliko ćemo i dobiti nazad. Bojim se da će od svega ostati jedna velika nula. Neka doveka ostane naša bruka - neko je ovu državu gradio, mi smo je, eto, razgradili.

Del

pre 9 godina

I sta cemo sad, SNSovci? U EU jos nije usla drzava sa neodredjenim granicama, dakle Vucic je taj americki covek koji je doveden da prizna Kosovo. Da sam ja neko ko je godinama trubio o izdajicama, placenicima i spijunima, pre bih u 'ladnu Moravu skakao nego pljunuo na sebe kao coveka. A nacija kao hipnotisana..Prosta, tupava, neobrazovana, puna predrasuda, primitivna, bahata, osiona.. Na samom dnu, u svakom smislu.

vlada

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

E od silnih botova i antibotova koji pišu slične kometare botovima samo malo ironične i smešne, ja sad ne znam gde tebe da svrstam. Zvučiš kao antibot, tj komentar ti je blago reći smešan ali opet nije doolčjno smešan i ironičan da bi bio baš pravi antibot.
Doktore slani jesi li ti antibot ili bot?

Uzgred slažem se, ceo Srbskiu rod je samo Vučka čekao da nas izvuče iz vekovnih problema! I ako on kaže da treba da se odreknemo SRCA SRBIJE onda treba to slepo da pratimo! On svkako sve zna mnogo bolje od svih nas jer smo mi ovce!

POPovanje

pre 9 godina

Tako se sa Srbijom ne razgovara. KiM nemaju cenu!
(Desa, 27. avgust 2014 11:41)

Ma možeš misliti koliko Srbiju pitaju s kojim će tonom razgovarati. I ono važnije, sve ima svoju cenu, a koliko pratim KiM je prodano za bagatelu.

Бојан Илић

pre 9 godina

Svaka čast za B92,dok svi mediji u EU to naglašavaju(priznanje KIM)u Srbiji poneki mediji kažu da to nije uslov,jedino B92 piše kako jeste.Nego šta kažu Vučko i mali Sloba na to???Vama narode u Srbiji se ja divim,nego me samo zanima dokle misle ovi vaši političari da vas lažu!?
(Janez iz EU gde teče med i mleko, 27. avgust 2014 12:07)

Нема шта да лажу или не лажу, КиМ није држава, а волео бих да видим који ће политичар то јавно рећи!
Скупо је КиМ Јанез, ни сам ниси свестан колико....

poreski obveznik

pre 9 godina

Ja sam pre par godina gledao na internetu razgovor između Ilira Dede i Ivice Dačića (tadašnjeg premijera). Deda je rekao Dačiću da Srbija može da odlaže priznavanje Kosova do onog trenutka kada i Kosovo i Srbija zajedno uđu u EU.
Situacija je takva da Kosovo dobija ogromnu finansijsku pomoć od EU i kroz deset godina mogu realno da prestignu Srbiju u evropskim integracijama, uđu u NATO i pristupe EU. Par članica koje ne priznaju Kosovo će onda pod pritiskom većine to učiniti a Srbija će ostati napolju. Ovo znaju i političari u Srbiji ali niko, sem možda Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, nisu u stanju da to kažu u strahu da će im stranke propasti. Mi još nismo dostigli taj nivo političke i demokratske zrelosti.

Dejan Banja Luka

pre 9 godina

Gledajući sa strane izgleda da vam je jedino Koštunica rekao bez laganja šta vas čeka u budućnosti. I da smo, kao region, bombardovani porukama licemjera.
A dao je jedini ostavku na mjesto predsjednika Vlade iako je taj potez značio da sam sebe izbacuje sa vlasti. Iako je mogao da 'ladno ostane gledajući kako bi većina naših današnjih političara učinila.

Statistika protiv demagogije

pre 9 godina

450000 Nemacka,3ooooo Austrija,190000 Svajcarska,80000 Francuska...vec milion a gde su ostale zemlje EU u kojim zivimo i radimo.Posto se kod nas neproizvodi gotovo nista sto bi se izvezloi i na taj nacin doslo do deviza koje su neophodne za uvoz goriva i mnostva zapadnih proizvoda koji vam nisu nikakav problem kad ih koristite,ispada da smo mi koji radimo po toj zloj EU jedin izvor ti potrebnih deviza,uz strane kredite,za kakvo takvo funkcionisanje Srbije.

alo

pre 9 godina

mi odavno nemamo nikakva prava na kosovu. ako nas predsednik mora da tarzi dozvolu da ode na tu teritoriju kak oje onda to nase nije mi jasno> a oni koji misle da je nase zasto ne skupljaju poreze tamo kao ovde. amna ljudi pa oni nisu srbij inista placali jos za vreme tita a kamoli sad, al tada je bar moglo da se ode dole a sad? moj tast je sluzio vojsku dome jos ppre II svetskog rata pa ni tada vojnik niej smeo da ode daleko od kasarne jer su nestajali (pojede ih mrak).

Бојан Илић

pre 9 godina

znaci NIKADA!!!
(ivan, 27. avgust 2014 11:14)

Отприлике!:-))
Само и за санкције Русији наваљивали....

Zoran

pre 9 godina

1. priznanje "države Kosova"
2. ukidanje Rep. Srpske
3. pomeranje granice na Dunavu u korist Hrvatske
4. ustavno menjanje statusa Vojvodine i Sandžaka kao maltene nezavisnih država sa opcijom otcepljenja
5. isplata ratne štete Hrvatskoj

Sve što projektuješ u glavi to se pre ili kasnije i ostvari. Zato pazi šta projektuješ i trudi se da bude pozitivno.

Gore navedeni uslovi smišljeni su od strane neprijatelja Srbije i ne postoji i jedan valjani razlog da se stalno citiraju i ponavljaju sa naše strane u trenutku kada ih niko nije ni zvanično postavio.

Na ovakve (nezvanične) uslove postoje dve osnovne reakcije: Prva je da se zabrineš, uplašiš i nastaviš da živiš u strahu a druga je da zauzmeš čvrst stav da o ovakvim glupostima nećeš ni da razmišljaš a još manje razgovaraš. Kad si siguran u sebe i imaš čvrst i smisleni stav druga strana počinje da te shvata ozbiljno i tu se otvara prostor za razgovore i kompromise. Kalimero politika ne vodi nikuda jer možeš da vičeš "NEPRAVDA!" do prekosutra, prosto nema ko da te čuje.

Treba imati u vidu da je opcija neutralnosti pre samo nekoliko meseci izgledala kao nemoguća misija i svi u regionu su se utrkivali ko će pre da uvede sankcije Rusiji a lokalno smo se podelili u Rusofile i USAfile i žučno raspravljali kojem se carstvu bolje prikloniti. Danas je sreda 27.8.2014 i vidi čuda još smo neutralni.

mike tramp

pre 9 godina

meni stvarno nije jasno da jos uvek ima neko ko veruje da je i da ce ikada kim biti deo srbije,pa zapad je doveo sns na vlast da to odradi zvanicno pa ce opet vratiti demokrate

MARKO

pre 9 godina

Zamolimo Rusiju da nas primi u savez sa Kinom, Indijom, Brazilom u BRIK i šta će na EU. Nema smisla toliko poniženje a to će nam biti uslov na kraju, zato ne gubimo vreme

goran

pre 9 godina

A što ne izbacite 5 članica EU koje takođe ne priznaju Kosovo? Potrebno vam je i 'de jure' priznanje Srbije, jer bi ste time stavili tačku na sramotnu kršenje svih relevantnih rezolucija od UN, OSCE do vaše NATO, na bombardovanje i ubijanje civila i stvaranje druge albanske države na Balkanu u kojoj nema ni S od standarda o ljudskim i manjinskim pravima. Licemeri.

Momir

pre 9 godina

Srbija se nikada neće odreći Kosova. Državni vrh vodi veoma odgovornu i konstruktivnu politiku kad je taj problem u pitanju a Srbi tamo treba da se ujedine i demokratskim sredstvima da se bore kako bi opstali na tom prostoru do neke nove političke realnosti u svetu i održivog rešenja.

malimedved

pre 9 godina

Dragi moji Srbi, Lepo vam je Covek objasnijo i podvukao. Nikad tamo necemo stici ni uci,Tako da svaka rec rezima ili vlasti,je laz,a posto smo mi Srbi lepak za takve,ici cemo glavom u zid. A jos zaboravih da kazem iza tih tacaka EU ima jos i one kao teritorijalno razgranicenje sa HR,pa kulturna autonomija manjina(posle sledi i teritorijalna) pa ratna otsteta,a zboravih Nato,itd,itd,itd......

Doktor Slani

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.

tek da se ZNA

pre 9 godina

Poruka Nemačkom poslaniku,a i svim Nemcima,Srbin ne prodaje veru za večeru.Srećan put u pakao EU,hvala vam što nam ovim pomažete da krenemo svojim,ali ne i EU putem.

dno dna

pre 9 godina

Gospodin Vucic apsolutno zna sta radi. Mi tezimo Evropskoj uniji a Kosovo je otislo pre nego sto je on dosao na vlast. Sa gospodinom Vucicem Srbija ce da stane na zelenu granu, i bez Kosova. Vazno je da nam obezbedi posao a od Kosova samo stetu imamo.
(Zoki88, 27. avgust 2014 12:56)



tipican primer"karaktera" i psiholoskog profila sns kadra i "mislioca"..i glasaca...koliko dugo se jevreji bore za svoju teritoriju?!

whocares

pre 9 godina

Zasto bi iko mislio drugacije. Ne postoji mogucnost da Srbija udje u EU i time povuce Kosovo u EU. Kada se u EU prica o pristupanju Srbije, misli se samo na Srbiju bez Kosova. Kao i kad pricaju o Kosovu, pricaju kako ce i Kosovo jednog dana uci u EU. Tako da ako Srbija ikada ude u EU, ona je priznala Kosovo. Bez obzira sta se ovde prica, u Briselu i Berlinu se na Kosovo odavno gleda kao nezavisno. Sto se tice referenduma koji se svakako nece desiti, jer jeli, zivimo u demokratiji, ako se odlucimo da zadrzimo Kosovo a ne udjemo u EU, onda gubimo i jedno i drugo.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Hahaha lepo sam govorio da ce biti tako, ovo smo mogli da uradimo jos 6.X pa da skratimo muke jos pre desetak godina, jos nam nisu trazili da svaki gradjanin ove zemlje MORA da da dve litre krvi, joj qkala na majka

M

pre 9 godina

Pa mi smo to znali još pre 15 godina šta će biti uslov... I sad ćemo 5 godina da se malo lažemo i foliramo i onda će stihijski da se saopšti kako je to realnost i da zarad naše dece koja će uzgred biti robovi za smešne pare Eu kao i mi, moramo da priznamo KiM... Prodaćemo sve ono za šta su naši Dedovi krvarili gaće i ginuli zbog politike i pustog obećanja...Ne trebamo mi Eu kao jaki i samostalni što uslov za bolji život već kao roblje i resursi... Zapamtite živi bili pa videli...

Neko

pre 9 godina

Na zalost Eu ima da radi sa nama sta hoce. I gadno se varas ako mislis da su Madjari zaboravili a kamoli prebolili teritoriju bez koje su ostali.

sasa jokic

pre 9 godina

Pirlo@ procitaj ponovo; "Da li to znaci da ce od Srbije biti zahtevano da eksplicitno prizna Kosovo?". "Da, ali taj zahtev ce doci na samom kraju".

Проф. др Сељак

pre 9 godina

NET EU! Kad na kraju dodjemo do toga da biramo izmedju EU i (Kosmeta, udaljavanja od Rusije, odricanja od bescarinskog prometa robe sa RF...) izbor je lak. Niko normalan neće podržati put ka EU.

Sasa

pre 9 godina

Koliko god da se na unatrasnje-politickom planu ne slazem sa triom Vucic/ Dacic/ Nikolic moram odati priznanje na izvanredno vodjenoj spoljnoj politici.

Pozdrav,

spusti se na zemlju i nabavi ogledalo

pre 9 godina

@Shkëmbi

Koje "iskonske teritorije"? Na cemu si ti momak? Koristite srpski naziv Kosovo za "iskonske teritorije"? To su vase "iskonske teritorije" a niste u stanju ni naziv da smislite ili makar da izgradite nesto za sve ovo vreme? Mani se tih SciFi bajki, sirotih Ilira i Dardana koji nisu zasluzili da ih danas svojataju kojekakvi. A sto se tice neprijateljstva sa okolinom i zivljenja u strepnji, zaista smesno zvuci kada o tome govori neko ko je neprijatelj sa Makedoncima, Grcima, Srbima koji samo cekaju da odu Amerikanci da vas svedu na pravu i realnu meru.

Евроскептик

pre 9 godina

Да ли ће овакве изјаве отрезнити евроентузијасте? Данас траже Косово и Метохију, шта ће тражити сутра, шта прекосутра, шта ће бити предмет нових уцена?

zola

pre 9 godina

Zbog ovoga je Tadic otisao sa vlasti nazadnjaci taj zadatak je sada na vama.Da vidimo ko je izdajnik dali AV ili BOTA sad ste dosli mecki na rupu.

PRAVDA

pre 9 godina

Ja predlazem jednu razmenu! Ajde da svi nasi drzavljani koji nisu sa Kosova a tako bi ga se olako odrekli,aj lepo meni da daju svoje stanove,automobile,namestaj (meni licno materijalno nije bitno,ali vama je to prst u oko ).. A zatim ono sto me boli.. Napustite pod pretnjom svoje rodno mesto,ostanite bez najmilijih,ostanite bez buducnosti kakvu ste zamisljali,deca neka vam ostanu gola i istraumirana,potucajte se po SVOJOJ zemlji dok vasi sunarodnici daju pogrdne epitete i misle da ste,tobozebolje prosli od njih.. Evo vam bre moje sve! Meni ostaje chovestvo,dusa i cast,a videcu sta ce vama ostati sitne duse prodane..

Krusevljanin

pre 9 godina

Ja sam na kraju posle svih ovih cepanja i ostalih gluposti da se Srbija na kraju i svede na prosireni beogradski pasaluk pa sve ispocetka. Ne mogu bre da slusam vise ove ''vojvodjane'', nemce, ''turke'' i naravno ''crnogorce''. Srbija ljudima koji se osecaju kao Srbi
ps. ovo nije odgovor na tekst vec na komentare

нема мудрости

pre 9 godina

Ко си бре ти неко да теби потрврђује бонус. Ако је Вучић бескичмењак да се сагиње у Немачкој нека му. Ови наши политичари (и Вучић такође) понизно иду у Берлин и Брисел. Ако себе не цениш нико те неће ценити. У старту пре него што оду јавно говоре како су они супериориорни , како има трему кад се састаје са Меркеловом, како ... И то све њихови амбасадори преносе њима и нормално да су овако арогантни и да нас гледају са висине кад смо комплексаши. Све то треба код чика доце да се поради на самопоуздању. Буранијо балканска!

sarena laza opet

pre 9 godina

Srbija neće priznati Kosovo ali isto tako neće ući u evropsku uniju pa cak i da ga prizna! ne razumem kako to nekim ljudima nije jasno! Da li shvatate da je EU fašistička tvorevina i da tamo samo fašiste primaju?! Jasno je,ma kristalno je jasno! A kad bismo recimo nekim nesrećnim čudom i ušli u EU rizikujemo da izgubimo prijatelje sa istoka i samim tim postanemo ratna meta istih! Sto se tice reformi... podrska u svakom slucaju!

Bojan

pre 9 godina

Nemojte da vas iritira lupanje minusa od strane placenih sns botova na svaku rec o nasem Kosmetu, o stetnosti eu i nato-a itd.... Dosta puta ostavim komentar u kojem izrazavam gadjenje prema podanickoj politici sns-a, u kojima zalim za ubijenom srpskom decom itd... posle pola sata ima 100 + i 0 -, posle 2 sata ima 70+ i 350 -...
Svakom normalnom coveku je jasno o cemu se tu radi, nemojte gledati na odnos + i -, nego sledeci put nemojte ostati kod kuce i dozvoliti da nam 20 % naroda bira buducnost nase dece i da nam prodane duse kroje sudbinu nego svi na biralista da konacno skinemo nato vlast sa ledja naseg naroda

pirlo

pre 9 godina

Detaljno sam procitao tekst i iz njega nisam mogao zakljuciti da se od Srbije eksplicitno trazi da prizna Kosovo...ne znam odakle ovakav naslov...

Egipcanin sa Kosova

pre 9 godina

Za sve ove sto se suprotstavljaju prznanju Kosova - da li ste spremni da nam 20% parlamenta i mozda predsednik skupstine bude Albanac sa Kosova? Ako jeste, onda da ga ne priznajemo kao nezavisno vec da vidimo sta cemo sa 2 miliona Albanaca u drzavi Srbiji, pri cemu policijska represija i teror paravojnih jedinica NIJE jedan od mogucih nacina resavanja tog problema.

Helios

pre 9 godina

Sve, apsolutno SVE stranke EU-džihada u Srbiji su isključivo prevarne kriminalne nakupine, veliki splet što laži što gluposti. Na vlast ih dovode i drže ispiranjem mozga sluđenog naroda iste one držve, sile i mehanizmi koji obaraju MH-17, donose eto sreću Libiji, kreiraju ISIL pa ISIL napadaju itd.
Osnovna podmetačina je da je bio neki zli Milošević i srpski nacionalizam i sad zato treba da se opametimo. Bio je idiot Milošević ali ne zato i onakav kako su ga na Zapadu pretstavljali, a bio je i mali srpski spram mnogo većeg nacionalizma drugih na Balkanu koji su odlično poslužili i služe nacionalizmu vodeći NATO država!
Đinđić im je odradio mnogo toga ali je tek pred kraj shvatio da koliko god da činiš u korist svoje štete a tuđe koristi - oni tamo hoće još! Ali onda ga ubrzo više nije bilo.
I Miki Rakić je odradio mnogo, pripremio naslednike te prevare i nastavak potpune laži srpskog političkog života, zakona, parlamenta i svega. Odradio i - napustio nas.
Gde je sad DS "politička elita" koja je ponavljala da priznanje KiM "nije uslov"? Ti pajvani su bili vlast, obezbedili i svoje unuke samo putem epohalne gluposti vas koji ste glasali za njih. Labus je u ime EU-članstva potpisao priznanje inače otpisanih milijardi duga EEEEJ! To da je Skupština 100% od tih EU-ili-Smrt je fizički dokaz sumraka uma ovde i garant naše dugotrajne bede.
Priznanje KiM bi bilo GARANT novih ratova i agresija prema nama. Možda to ne shvatate ali verujte bar jednom nama pametnijim od vas...

Anon

pre 9 godina

@|??

Slazem se! Ono sto me cudi je koliko malo ljudi to shvata. Recimo, kada ih ja isto tako pitam sta ce mi sada moja majka, oni se cude. Ona je u penziji, buduci da je penzionisana po invalidskoj osnovi nije ni nesto fizicki korisna, a ja (relativno) mlad, dobro obrazovan (relativno govoreci, tamo neke studije u Oksfordu i doktorat na Kembridzu), dobro zaradjujem i tako dalje, kao i moja supruga. Dakle, sta ce mi vise tamo neka majka? Potpuno je beskorisna! Dosta vise sentimentalnosti, zar ne?

Sone

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudima ( bez ozira odakle su ) dajete "negativne" zbog komentara da cemo priznati Kosovo.Apsolutno su nazalost u pravu.Nisam ja Marsovac vec SRBIN al po nama biju i njihovi i nasi.LEPO JE RECENO (U gore navedenom tekstu )- NEMA U EVROPU DOK NE PRIZNATE KOSOVO. Posle svih tih reci i ucena "nasi " idu u evropa pa sta kosta kosta narod ce da plati a pojedini bice biznismeni u Nemackoj ko i Gorbacov . najvece prevare Srbiji su u sledecim recenicama U IME NARODA - U IME DEMOKRATIJE - U IME SRBIJE.Sve u nase ime a niko nas ne pita ????

Miodrag

pre 9 godina

Postovani,

citam komentare i razumem prkos, ali cela stvar sa pristupom EZ poznaje jednu staru proceduru.

Deo te procedure je i da se ne primaju novi clanovi, koji imaju teritorijalne sukobe sa svojim susedima, bez obzira, da li su ti susedi vec clanovi ili ne.

I to je savrseno normalan i shvatljiv zahtev, koji je vazio za sve dosadasnje kandidate. Brisel jednostavno ne zeli da "uvozi" nove krize, jer kriza ima dovoljno i ovako...

U tom svetlu mora da se vidi i pitanje priznanja Kosova.

Ali nas to boli, i to je takodje normalno. Znaci, moramo pre svega mi sami da se pitamo, da li nam je to vazno, da budemo deo EZ, ili ne.

Ali ne mozemo i jedno i drugo...

miki

pre 9 godina

Govorim godinama da Srbija nikada nece uci u EU bez zvanicnog priznanja Kosova I Metohije. Mnogo ste vi Srbi naivni. Mi nema sta da trazimo u EU jer EU tj clanice Nato pakta neprijatelji nama Srbima.

tosa

pre 9 godina

Dok god to ne bude zvanican uslov, ako ikada i bude, isporucen od zvanicnih drzavnih organa neke drzave clanice EU, ne treba se previse loziti na ovakve intervjue i izjave nekih poslanika, analiticara, politikologa i ne znam koga jos.

nevski

pre 9 godina

istina otrezni coveka,ovo svi znamo i bez Nemaca,mlatimo samo slamu da nam vreme prodje,da se be razmislja o zivotnom standardu gradjana. U jedno sam siguran,nena razloga za brigu,dok ultimatum dodje na red,EU kakvu sad gledamo i kakvoj se nadamo,nece ni postojati.Bice nesto za one sa jeftinijim ulaznicama,to imamo i sad,zar ne?

višnja

pre 9 godina

Slušali smo mi slične priče od raznoraznih nemačkih parlamentaraca i po pitanju sankcija Rusiji, pa Srbije ne uvede sankcije Rusiji, niti će ih uvoditi.

Dejan Uzelac

pre 9 godina

Vucic je sa svojom jasnom politikom koju je svugde zastupao kako na Iatoku tako i na Zapadu uspeo da zadobije poverenje velikih sila ,niko od nas nece traziti bilo kakve uslove koje ne mozemo da prihvatimo,on nas se samo trazi da radimo i da sprovedemo reforme nakon decenija propadanja.

s

pre 9 godina

Upravo gledam vesti u 16h i jedna od vesti je kako nema dovoljno defektologa u beogradskim vrticima i kako je to veliki problem za napredak dece sa smetnjama u razvoju, a ja znam da jeste, jer sam i sama majka takvog deteta. Moja ogorcenost je upravo na vase vesti i urednike koji uvek stavljate interese i probleme vas ,,prestonicara,, a ne izvestavate da li uopste takva deca iz unutrasnjosti mogu da se upisu u vrtic u bilo koju grupu i kakva su njihova prava i da li se postuju. Mi da imamo i stoti deo vasih prava i dostupnosti u zdravstu i zaposljavanju i svemu ostalom mi se ne bismo culi a ovako na nacionalnoj frekvenciji mi cemo i dalje slusati pobleme vas Beogradjana i da li je popravljena tamo neka vodovodna cev u tamo nekoj ulici u prigradskom naselju.Zato mi je interesantnije od vasih vesti da gledam da li ce se opet roditi strast izmedju ,,brata Date i Nakuse ,,.

Pata Negra

pre 9 godina

Ne brinite AV će naći načina da vam ovo ali i sve ubuduće predstavi kao svoju državničku pobedu..Uostalom, na izborima se i glasalo za infantilno sanjarenje i kolosalne uspavanke.. Propale države, zatucanog društva sa olupinom od privrede. Nesposobni da stvaramo, parazitski izdržavani tudjim novcem i pozajmicama i ne zaslužujemo ništa bolje. U pijanom decenijskom tumaranju nacije izmedju tiranina, lopova i musavaca, posle svih udbaških svinjarija, lopovluka i zloupotreba, setili smo se tzv kolevke. E, pa sada, posle svega proćerdanog usput, više nas izgleda -neće mnogo pitati..

Nebojsa Dobrijevic

pre 9 godina

Srbija je na dobrom putu konacno se radi na reformama a ne samom da se prica a sns stizu pohvale iz celog sveta sto ipak govori da ce mo za koju godinu biti na pragu Eu i da ce ljudi ziveti bolje.

Sinjajevina

pre 9 godina

@Dejan Uzelac

E sada vec ozbiljno sumljam da ovakve komentare ne pisu zivi ljudi, nego neki cudan software. Da li ste Vi uopste procitali tekst? Ono o obaveznom priznanju Kosova? Ne? Probajte ponovo da procitate.

Biserka Misic

pre 9 godina

Srbija nece priznati Kosovo i to su nasi drzavnici vec mnogo puta ponovili. Provakacija ce uvek biti, ali one mogu i ne moraju da urode plodom.

AT

pre 9 godina

Članak nije na mestu na dan kad Vucic dokazi u Berlin!!! Mislim da je bilo prigodnijih tekstova za javnost koja cita ovaj portal, ali uvek je u Srbiji neciji uspeh nekom smetao. Covek ide na razgovor sa glavnom i najuticajnijom političarkom evrope, a vi pišete o nekom "tamo"... Sacekaj te sutra izjavu pa pišite ....

Andrej

pre 9 godina

Problem je sto oni misle da su nam odvajanjem Kosova pomogli da se " oslobodimo" ogromnog broja neprijateljski nastrojenih Albanaca, sa kojima, realno ne bi mogli nikad da izadjemo na kraj. i misle da cemo i mi to shvatiti.

my way

pre 9 godina

Aleksandar Vučić je zreo i odgovoran političar i siguran sam da ukoliko prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu albansku državu, to će biti u našem najboljem interesu. Ako to od nas traže naši nemački partneri, odgovorno je tako postupiti. Mudrom i državničkom politikom koju SNS vodi Srbija hrabro, ali sigurno, ide u EU. Referendum bi samo usporio naše napredovanje i zbog toga ga nikako ne treba sprovoditi, sve dok narod ne shvati da je nezavisno Kosovo budući najbolji komšija Srbije, kao što je to shvatio i Aleksandar Vučić, a godinama ranije DS i Boris Tadić koji su, opet, omogućili tajkunizaciju Srbije, čemu je Vučić stao na put objavljivanjem trećine druge polovine jednog štetnog ugovora.
(Doktor Slani, 27. avgust 2014 12:47)

Александар Вучић је "узоран ђак", како га сами зову, од којег признање Косова и Метохије као независне албанске државе траже његови немачки господари. Све што уради биће покорно слушање заповести, а не у нашем интересу. Ајмо ботови, удри...

sara021

pre 9 godina

premijer ne moze preko noci da ispravi ono sto su predhodnici uradili nasoj drzavi, zato mu treba vremena da resi sva pitanja i probleme na koje nailazi svakodnevno.

vlada

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.
(miro, 27. avgust 2014 13:35)

Upravo! Vise puta sam komentarisao kako se sansa koja se ukazuje jednom u zivotu srbiji evo ukazuje po drugi put. Imamo istorijsku priliku da isplivamo iz %&$&#$%&# upravo tim klackanjem izmedju istoka i zapada, kao što se tito klackao, ali nažalost imamo na vlasti takav skup idiota da to nije vidjeno u skorijoj istoroiju ni u jednoj državi! Taj balans izmedju zapada i rusije je mogao da održava samo vrsni bravar kakav je bio Tito, sada na vlasti imamo sve same doktore nauka, a oni nisu kadri za tako nešto!

miro

pre 9 godina

Cini mi se da, kao sto je tito sa SFRJ uspevao da drzi balans izmedju zapada i Rusije u svoje vreme i naravno imao velike koristi. Tako i Srbija danas, je u velikoj prednosti.Samo se nadam da ce ovi to znati da iskoriste.
A sto se tice drugih stvari, da bi dobio moras i nesto dati.

Zlaja Bg

pre 9 godina

Od priznanja nezavisnog Kosova nema ništa, i to je jasno Vučić više puta rekao, a sada očekujem da se danas ili sutra pojavi neki viši nemački zvaničnik koji će reći da je ovo lični stav ovog parlamentaraca koji nema nikakve veze da zvaničnim stavom Nemačke.

Zuz

pre 9 godina

Kosovo se branilo 99 a ne 2014. A tad ste gospodo pohitali u beograd... A ovako jaka srbija ne bi mogla da povrati ni picin park... Samo jaka drzava i jak saveznik moze kosovo da povrati. I kad bi svako od nas ucinio nesto da srbija postane jaka sto pre, tad mozemo da razmisljamo o kosovu.

Joca, Dopisnik Belosvetski

pre 9 godina

Mora da se shvati da je to njegovo sadasnje misljenje koje verovatno nece imati nikakvog uticaja na buduce odluke Nemacke. Mozda on nece biti uopste u vladi Nemacke kada Srbija bude primljena u EU. Prema tome, nema uopste smisla da se gubi vreme na ono sto neko tako razmislja. Vazno je da Srbija bude dosledna svojim odlukama iza kojih mora cvrsto da stoji.

nece da mogne

pre 9 godina

Srbija nikada nece priznati samoproklamovanu drzavu Kosovo, to ne moze biti uslov za ulazak u EU, to je za nas srpska juzna pokrajina, uostalom to nije zvanican stav, nego misljenje poslanika koji verovatno lobira za Kosovo.

Petar Simovic

pre 9 godina

Aman bre Kosovo je de facto vec nezavisno. Srbija nema nikakvu vlast dole vise od 10 godina. Vaze drugibzakoni,porez se ne ubira itd itd. Manite se tog Kosova vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jedan iz mase..., 27. avgust 2014 12:59)

bre... to je de facto stanje, a da li mi treba pismeno da ga potvrdimo.Da to uradimo, ostali bi smo upamceni kao narod bez casti i dostojanstva.Ne odricimo se onoga sto ne pripada nama vec nasim potomcima.

Kinder

pre 9 godina

Ma EU ce se raspasti za 5 god...Nama ne treba ulazak u EU vec da se sto vise priblizimo i steknemo poverenje i da im isisavamo investicije.

SrkiS

pre 9 godina

Ko zna šta će se desiti za pet godina, a to je najkraći vremenski period za ulazak Srbije u EU. Za nas kao zemlju je najbitnije da mi u tom periodu radimo na uređenju države, a koje je započelo reformama.

Toti

pre 9 godina

Za nas je najbitnije da radimo na reformama, moramo nastaviti da unapredjujemo drzavu. EU ako nas zeli onda nam nece postavljati uslove koje necemo i ne mozemo da ispunimo, ako nas ne zele onda ce uvek naci novi razlog.

kserks

pre 9 godina

Necemo dobiti ni bolji standard , ni uredjeniju drzavu niti bilo sta drugo ako priznamo kosovo , ne znam zasto se neki ovde time zanose, to je problem koji traje dugo i koji verovatno nece biti skoro resen, ja se nadam da cemo ga u buducnosti i povratiti. A sto se tice ekonomije , samo sami ,svojim rukama, pamecu mozemo da zaradimo bolji zivot na svetskom trzistu , niko nam drugi to nece dati.

Miloš

pre 9 godina

Cijela Jevropa i Amerikanci shvaćaju da razmjena "oficira za vezu", "kancelarije", "normalizacija" i sve drugo ne znači ništa dok nema formalnog priznanja. Svaka država koja ostane bez komada svoje teritorije i ne prizna secesiju u stvari zadržava pravo na povratak terirorije u maticu, milom ili silom. Tako je i ovdje.
Priznanje "Kosova" i nije glavni problem. Čak i da ga sada priznamo, pa da im i d**e ljubimo pitanje je šta Srbija dobija od ulaska u EU. Pogled na Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Kipar itd može dati odgovor.
Drugo pitanje je zašto se Srbiju rasteže kao kurvu a "Kosovo" ne mora da garantuje niti sigurnost života, niti imovine, niti pravnu sigurnost, niti politička i nacionalna prava. Za one koji ne znaju, to su osnovni postulati demokracije. Dakle, imamo situaciju u kojoj Srbija mora da ispuni sve uvjete, a drugi (Kosovo) niti jedan. Tko jednom pristane na takvu igru više nema prava da se buni - sam je pristao na pravila. Na kraju krajeva, poanta popuštanja je upravo u popuštanju.
Ja bih to sve malo rastegao, ionako će pregovori da traju 10 godina a tko zna šta će tada da bude. Osim toga, ako u tih deset godina nešto bude od Srbije onda joj Jevropa i ne treba, a ako ne bude još uvijek se stigne skinuti gaće.

LEONARDO

pre 9 godina

Nek se nastave započete reforme i modernizacija države, po standardima koje su normalne za EU. Ako dođe do zahteva da se mora priznati Kosovo, kao uslov za EU, odluku će sigurno doneti građani na referendumu. Ako ništa drugo, imaćemo modernu i uređenu državu u EU ili van nje.

Здрав разум

pre 9 godina

нека Србија искористи тих 5 година (ил колико год) да уз помоћ и паре ЕУ среди земљу и избори се за права Срба на Косову а тада елегантно може да каже њет уласку ако је последњи услов признање, овако, после Бриселског споразума који неће смети да укине да сад прекине пут ка Еу би значило да га је узалуд и потписивала.

Mirjana

pre 9 godina

Ne znam šta će biti za pet godina i teško je to predvideti na planu politike, ali mislim da trenutna politička situacija pogoduje ekonomskom razvoju Srbije i da je treba iaskoristiti.

BezSloge

pre 9 godina

Sramno je od strane svakog ko podrava priznavanje Kosova kao nezavisne drzave i to ne zbog nekih 15% teritorije Srbije nego zbog neduznih zrtava i porodica koje su izgubile svoje najblize cije barem ostatke vise ne mogu da nadju kao i prema izbeglima sa Kosova. Lako je sedeti u svom domu i komentarisati tudju propast.

Bojan

pre 9 godina

Ne, imam bolju ideju, da Srbi srede ekonomiju, pa povecaju natalitet, pa da se mi sirimo nasom zemljom za razliku od ove EU koja u Evropu naseljava Afrikance i ostale.

vuk

pre 9 godina

EU nije samo novac. EU mora doci iznutra - gradjani Srbije se moraju prosvetliti.
Taj momenat ce doci npr. kada najcitaniji bude bio clanak o nauci a ne o Cecinom sinu.

Nikita

pre 9 godina

Ovakvih izjava sam se naslusao, ja nesto ne verujem u ovu. Siguran sam da ni jedan Srbin ovo nece prihvatiti, bio on u poziciji ili opoziciji.

Realista

pre 9 godina

U tom slučaju EU, ne hvala. Sam ću se snaći. Učim, stičem, štedim. Ostali mogu slobodno da čekaju EU i da se uzalud nadaju, više nemam vremena za gubljenje.

ličanin

pre 9 godina

Ovo je još jedan probni balon zvaničnika EU, na koji će Vučić odlučno odgovoriti kao i u slučaju zahteva da se uvedu se uvedu sankcije Rusiji, a taj odgovor će biti da od toga nema ništa ni po cenu odlaska Vučića sa vlasti, pa neka dovedu Zapadnjaci na vlast onog koji će priznati nezavisno Kosovo, ali treba i narod Srbije da ubede da glasaju za tog čoveka, a to će već biti malo teže.

willi

pre 9 godina

pitam se kuda nas vodi put ka EU. ako je u srpskom ustavu odredjeno da niko i nikada nece imati pravo da prizna nezavisnost kosova, koji je smisao priblizavanja srbije EU kada ce na kraju doci uslov o priznavanju kosova koji srbija po ustavu nece moci da ispuni. postavio bih ovo pitanje nasim odgovornim politicarima.

ed

pre 9 godina

Na kraju cega ce Srbija morati da prizna tu albansku naci-krimi tvorevinu? Kada promeni sve zakone, napravi institucije, ojaca ekonomiju, svede korupciju na nivo EU, kada izgradi puteve? Tek tada nema razloga da se prizna ta paradrzava. Ako neko misli da natera Srbiju da prizna tu albansku tvorevinu onda to mora da uradi sada kada je Srbija slaba a za deset godina ko zna sta ce biti, ko ce biti na vlasti u Nemackoj ili sta ce biti sa EU. Srbija samo treba da i dalje opstruise sa priznavanjem i da oslabljuje tu tvorevinu na Kosovu - nicim Albanci nisu zaduzili Srbe da im jos i pomazu u ostvarivanju naci ciljeva. A jos manje Nemci.

Goran Uzelac

pre 9 godina

Srbija mora da koristi sve prednosti i pogodnosti koje joj se ukazu ,saradjujemo sa svima i stitimo svoj interes a pomoc sile kao Nemacke drzave je uvek dobro dosla i niko je se ne odrice lako.

ZoranNS

pre 9 godina

Da smo drugačiji od ostalih, to smo znali, i to toliko, da smo DRUGAČIJI I OD SEBE SAMIH. Naš najkraći put u EU vodi preko Moskve, popločan OBEĆANIM GASOM i gasovodom Južni tok. Prvu cev gasovoda zavarili odnapred i odpozadi, bitno je otpozadi, da ne pušta gas, (stručnjaci za sakupljanje sekundarnih sirovina merkaju tu cev, samo da nađu prevozno sredstvo, da odnesu takvo istorijsko blago u muzej zvani lokalni otpad). Na nesreću gasovod nam je eksplodirao u Kijevu i trenutno ga popravlja remontni zavod Evropske komisije pod budnim nadzorom Ketrin Ešton, devojke u najlepšim godinama za udaju, šefa za pitanja i nadzor udarenih predsednika zbunjenih država. Dva prekvalifikovana stručnjaka su dijagnostičari/mineri poznati u svetu kao Vladimir Putin i Petar Porošenko, a dobričina Lukašenko je tu, ako se ovi ne slože u nečemu, da ih razvadi. Eštonova nejaka za to, ali NATO je tu. Da smo izabrali najbolji put, govori obećanje Putina da će nas lično uhvatiti za ruku i odvesti u Evropu, čim svet shvati da Rusija nema veze sa separatistima u Donjecku, a Kijev shvati da su po DNK oni Rusi. Po nekima, stojimo na klackalici, možemo pasti, no nama to uopšte ne smeta, mi smo u našoj istoriji uglavnom padali, tako da smo dosta ugruvan narod. Do Eu, mi ćemo ubijati novinare, hakovati Peščanike, smanjivati penzije, plate, birati direktore JP na partijskim sastancima, praviti tajne ugovore, uterivati dug za struju od malih platiša, samo da nam se ne desi da sednemo u pogrešan voz ZVANI BANKROT.

400 evra

pre 9 godina

Genijalno. Ja u međuvremenu obustavio kupovinu svega iz EU, ostaje mi više evra, a oni i dalje o priznanju Kosova. Kupovni evro 118.5, sad sam kupio za dinare koje nisam potrošio na đinđuve EU.