Ponedeljak, 21.07.2014.

15:35

Kremlj: Ukrajinski lovac iza MH17

Ruska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno pre pada letelice.

Izvor: B92

Kremlj: Ukrajinski lovac iza MH17 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

174 Komentari

Sortiraj po:

jutro je,jutro je

pre 9 godina

najjaci su mi ovi komentatori sto tvrde da SU25 ne moze da leti na visinu 10 000km :) jos se ubedjuju jel imao naoruzanje ili ne.
inace da bi se ovako veliki avion srusio,ne mora samo da ga pogodis,dovoljno je u ovom slucaju samo da doletis na odredjenu blizinu,kao ovaj SU i da bude "obaranja".

PCK

pre 9 godina

http://www.advance.hr/vijesti/ruska-vojska-detektirali-smo-ukrajinski-lovac-su-25-u-blizini-zrakoplova-mh17-prije-pada-zelimo-odgovore-sto-je-radio-tamo/

aleksandar

pre 9 godina

logikata e sledna : Putin , da se zapre ognot da ima pregovori : Ukraina i SAD nema zapiranje na ognot i pregovori so teroristi : Putin e pa togas ke ima steta i Zapadot .

Argentino

pre 9 godina

Sve je crno na belo, opipljivim podacima izvesteno. Na kraju krajeva, pa ko bi normalan pomislio da ce Rusi oboriti ovaj avion kada im tako nesto ne ide u korist?

Рајвоса

pre 9 godina

Ово нису прави докази, гдје је ЈуТубе разговора пилота и предједника Украине?

Pa jel' ti mislis da je slucajno novi papa Poljak?

pre 9 godina

@George
Care, ti si dobitnik nagrade Ilija Cvorovic za ovu nedelju. Pa ovo je loodilo :) Mora se odati priznanje domacim rusofilima na mastovitosti kod ovih teorija zavere. Svakih dva tribsata po jedna niva se stvori. Ipak je to neki potencijal, na zalost uludo ulupan.

Samo opusteno, Rusi sa Krima postigli autogol. Jasno ko dan. Sta sad pomracenje sunca, poplave u Batocini, poskupljenje malina u Svedskoj.

Ja

pre 9 godina

3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)

Nema veze sto sama kompanija Suhoj na svom sajtu stavlja da je maksimalna visina leta za Su-25 i to bez naoruzanja - 7km? Kome da verujemo tebi ili kompaniji koja avion proizvodi? http://www.sukhoi.org/eng/planes/military/su25k/lth/

Ivo

pre 9 godina

Ljudi nemojte biti naivni,to su napravili seperatisti,sta ja zamjeram EU medijama je kad se jucer tuko Lugansk sa poljedicom sa 20 mrtvim,skoro da nisu spomijenili,i onda ocekivaju da pobunjenici ili bolje da ih nazovem Sezesionisti i docekaju sa rasirenim rukama na mijestu stradanja.Sta se tice Putina,mislim da je napravijo gresku,trebo je vojno intervenirati a ne naoruzavat ove ljude.Vako ce samo narod bezpotrebno ginuti.

pera

pre 9 godina

Ja iskreno mislim da je to CIA smislila i zajedno sa politicarima ukrajne odradila, da bi se svet okrenuo protiv Rusije. Isto su i nama uradili ti bolesni umovi CIA-e.

George

pre 9 godina

Sta ste e primili pa odgovarate nekoj Mariji koja je blago receno ogranicenog znanja, mesa apples and pears...
Elem, nesto razmisljam i povezuje (posto citam strane vesti svaki dan - ne samo CNN i BBC, ne, ne, oh dear, no, butalso Russian, French, etc)...
Kome ovo odgovara? Jeste tragedija, ali niije nista za ono sto SAD gube. Moralo je da se uradi nesto nasilno na brzinu. Zasto? Pa ovako:
1. Putin odlazi u Juznu Ameriku i Kubu...U kubi se optisuje dug i dogovara ponovno uspostavljanje neke obavestajne baze. dlazi u Nikaragvu (nemam pjsma sto, toliko ne mogu da povezem), potom u Argentinu. U Argentini potpisuje ugovor da Rusi rade neke nuklearne elektrane. Razumem samo uopsteno, to je sve za strucnjake. odlazi u Brazil, smeska se sa Merkelovom, gledaju fudbal, malo sastanak, nista napeto. Osniva se BRICS banka koja je pandan Evetskoj banci i MMF-u. Sta to znaci? Hajde molim vas, malo mozga
2.Francuzi se uzvrteli da se dolar potisne iz upotrebe. Odlicno. Ali ne znam sto sad bas oni, ali dobro je.
3. Dan pre pada aviona SAD uvodi sankcije Rusiji (ne znam zasto, niko to ni ne razume, nesto oni podrzavaju salju, niko nema dokaza, niko ih nije objavio). EU ne prati SAD u tome i SAD lude. EU uvode neke sankcije tipa ne mogu Rusi da koriste Evropsku razvojnu banku (EBRD) za sta ih zaboli uvo jer su napravili svoju banku 2 dana pre toga.
4. Putin odlaskom u Juznu Ameriku pocinje da uoblicava ozbiljnu saradnju i stavlja sapu na komsiluk SAD-a.

U2

pre 9 godina

@Smarty
Postoji jedna velika razlika izmedju ta dva zaista tragicna slucaja. Iranski avioni lete svakog dana na stotine komada i ameri ih ne skidaju jedan po jedan. Onaj je oboren ocitom greskom posade americkog bojnog broda (tamo inace uvek ima dezurnih paranoika, koji od muve vide slona). Uostalom snimljeno je nekoliko dokumentaraca o tom slucaju. Ameri nikada nisu govorili da su Iranci sami sebi oborili avion i slicne gluposti. Kad imas tenziju koju ti stvara komanda onda cesto odluke i nisu bas racionalne i precizne. Slazem se da je bilo sramota to sto nisu se ni izvinili ljudski.

Medjutim Rusi su svesno, dakle sa punim saznanjem da se radi o putnickom avionu u kojem se nalazi nekoliko stotina putnika, ispalili raketu (iz svog lovca). Spijunski avion je vec bio otisao iz radarske senke i nije bio meta, sto bi jos i imalo smisla, tako sa su obaranjem hteli cisto da demonstriraju kako ce u buducnosti proci svi oni koji pruzaju senku nekom spijunskom avionu.

Ovo sada sa Malezijskim avionom nije bila nikakva namera vec klasican autogol proruskih separatista, sto sada Ukrajinci eksploatisu do maksimua. Mozda jeste degutantno, ali to bi svako radio u njihovom slucaju.

Izvidjac

pre 9 godina

@ Roza

Ovde, izgleda, ima i hipnotisanih...neverovatno je sta moze da se procita.

Dakle, da ponovimo ono sto i vrapci vec znaju...SU-25 moze bez ikakvih podvesnih tereta da dostigne visinu od 7000m , a sa podvesnim teretima 5000m.

Kiza

pre 9 godina

nteresantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!
(Bo Nesk, 21. jul 2014 18:03)

# Link komentara

Tesko!. Maksimalna brzina MD-11 je 955Km/h. Jedino je fedeksova
jedanaestica presla 1000Km/h (1024Km/h) 1993god. godine sa snaznim vetrom
u repu. Nijedan putnicki avion ne leti brzinom pribliznoj brzini zvuka
osim Konkorda koji vise nije u saobracaju.

Marija

pre 9 godina

(George, 21. jul 2014 22:29)

Bitno je da tvoje znanje "nije ograniceno" .

Ako zaista mislis da su BRIKS sila, Brazil sa Ronaldinjicma, Fernandinjcima i ostalima, zemlja gde preko 50% stanovnistva zivi u favelama i Indija sa preko 80% stanovnistva koji zivi u najvecoj bedi sila, onda je tvoje znanje zaista veliko.
Kada se na to dodaju komentari o svetskim zaverama , i tvoje misljenje o samom sebi kako nesto znas, situacija je kompletna.

Takve price da ce Amerika i Engleska postati zemlja proleterska se slusaju vec pinih 7 decenija u Srbiji, ako si mlad pitaj tvoje i oni mozda cekaju to da dodje.
Samo 7 decenija prodje a nikako Amerika i Engleska da postanu zemlja proleterska a u medjuvremenu se raspao SSSR jer nisu imali hleba da jedu.

Zao mi sto si pao na Udbaske fore o BRIKS-u, ali posto ti "sve znas" onda nije lako tobom manipulisati :)
Cekaj i dalje da BRIKS ojaca i da Amerika i Engleska postanu zemlja proleterska.

Pozdrav za tebe najpametnijeg.

dragan

pre 9 godina

Pa dobro bre braco rusofili, ako vi nemate mozga pa Putin misli umesto vas, pustite nas koji smo malo drugaciji da mislimo svojom glavom. Dakle, ako su Ukrajinci oborili avion, zasto su se ruski pobunjenici javno hvalili preko interneta da su ga oni oborili. Muka mi je.Prvo Tadic razmontira armiju i privredu i skine gace pred amerima, a onda dodju rusofili i skinu gace pred Putinom. Jadna Srbija.

Marija

pre 9 godina

(ivan78bg, 21. jul 2014 21:27)

Da mi smo svi ovde koji branimo Srbiju i koji znamo sta KGB radi strani placenici , koji komuniciramo sa CIA, MI6 i agencijom sa Meseca preko tajnog Harp kanala i releja Ovca-Borca .
Nisi propustio priliku da me nazoves placenikom.
Samo znas kako ide KGB doktrina.
Vikali su drzte fasiste i naciste ( misleci na ukrjainski narod) a na kraju price izadjose boljsevicki fasisti i teroristi sa istoka.

Isto tako ce biti i u Srbiji, svakog ko voli Srbiju, ko zeli Srbiju u EU, nazivate placenicima a na kraju price ispasce da rusofilski botovi koji su preplavili sve srpske sajtove rade udruzeno i koordinisano iz jedne kancelarije i instituta odakle primaju naloge.

Nemoj da mislis da ima naivnih u Srbiji vise.

mikrosvet

pre 9 godina

Su 25 je jurisni lovac, prvenstveno namenjen za dejstvo po zemaljskim ciljevima, koji moze da nosi po 5 lansera ispod svakog krila. Krajnji lanseri mogu nositi rakete vazduh-vazduh, kratkog dometa ( do 10 km ). Nista ne sugerisem, samo iznosim tacne podatke.

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Ja sam samo rekao sta treba Rusija da uradi u slucaju da se dokaze da su oni oborili avion i dao primer USA koja je 1988 oborila putnicki Iranski avion sa brodakoji je usao bez dozvole u Iranske vode i tu u Iranskom vazdusnom prostoru(leteo standardnom rutom putnickom).Koliko sam upoznat Rusija je oborila putnicki Korejski avion koji je usao bez dozvole u Ruski vazdusni prostor koji je upozoren vise puta da je povredio vazduzni prostor Rusije i pritom je taj avion totlalno odstupio od svoje marsute leta.(za razliku od Iranskog civilnog aviona koji je bio na putanji standardnoj u svom vazdusnom prostoru i koji je upozoren samo jednom i to ne na frekvenciji koji koriste putnicki avioni)I ko sad spinuje?Inace i ti si dokazala moje mishljenje da se velike sile ponasaju uvek isto.I jel te placaju po redu napisanom ili komentaru?To je bolja varijanta od toga da stvarno ovako msihljenje imas:)

Roza

pre 9 godina

Prema zamislima srpskih strucnjaka za ruske avione, ispade da MO RF ne zna o cemu govori kad tvrdi da SU-25 moze da dostigne visinu od 10.000..LOL!
Za vasu informaciju: daleke 1977. godine jedan modifikovani MiG-25 je sa 1000 kg korisnog tereta dostigao visinu od 37.080 m, ili 37 kilometara!!!
Taj rekord jos niko nije oborio do danasnjih dana. Pilot se zvao: А.В. Федотов, koji uzgred receno drzi jos nekih 5 drugih rekorda, kao 1975. vreme podizanja na 25.000 m za 2'32'' itd.!!!

Malo se edukujte pre nego sto pocnete da lupate gluposti, nije sve u wikipediji i sl.

evita

pre 9 godina

Ajde da razmislimo o cinjenici da je opet u pitanju avion iste kompanije koji je 8 marta nestao i jos nije nadjen... Ako je i koincidencija mnogo je bre. Da nije 8 mart bio proba za nesto?

Robert

pre 9 godina

Pratio sam direktan prens konferencije u ruskom ministarstvu odbrane.
Sve su krajnje jasno svima pokazali, od satelitskih snimaka po danima do zapisa sa radara u trenutku nesrece.
Inace tvrde da je u 17-20 (vreme pada aviona) nad reonom Donecka proletao americki vojni satelit!
Sada rusi od amera traze da ovi predstave svoje dokaze jer su u tom trenutku ameri imali satelit na tom mestu i sigurno su sve snimili.

Zoki

pre 9 godina

Cela priča i obe varijante su veoma čudne. Malo je nelogično da esplozivni projektil težak 70 kg udari u avion koji leti na visini od 10 km brzinom od 3000 km na sat, a avion se ne raspadne. Isto je tako čudno da avion koji je namenjen za gadjanje ciljeva na zemlji gađa putnički avion do koga teško može da se popenje, a još teže da ga stigne. Zašto bi neko uopšte kačio rakete vazduh-vazduh na avion koji napada ciljeve na zemlji, i to protivnika koji nema ni avione ni helikoptere? Kako to da pobunjenici nemaju sistem tog dometa, kada su se hvalili da su ga zarobili, slikali se sa njim i oborili avion na 6 km visine? Sa druge strane, kako to da Ukrajina nije negirala te informacije i nije optuživala Rusiju da je dala PVO sisteme pobunjenicima u vreme kada je oboren ukrajinski transportni avion?
Još nešto: ukrajinska vojska je u rasulu, pre dva meseca ju je napustio zapovednik ratne flote, a ovde se priča o tome da li su pobunjenici sposobni da gađaju avion.

seljadin

pre 9 godina

svaka istraga, pa i ova treba da krene sa latinskom rečenicom "cui bono" u čiju korist, a u korist onoga ko je odavno pokušavao da Evropu zavadi sa Rusijom.

Bilal

pre 9 godina

Molim sve one koji tvrde da su proruske snage uz podršku Moskve srušile malezijski civilni avion da mi objasne jednu jednostavnu stvar, naime, kakvu korist su ovi imali od tog zločinačkog čina? Da li bi iko normalan, sa proruske strane, to učinio I dao svetu argumente za sve vrste sankcija I međunarodne osude. Daj, bre, budimo pametni I ne nasedajmo na ovu američku ujdurmu. Pa nije im to prvi put. Setimo se samo Sadama Huseina I njegovih tobožnjih postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja.

Mm

pre 9 godina

I sta sada? Nema resenja ni po pitanja pada aviona, a kako da bude na nivou citavog sukoba u Ukrajini. Definitivno je proslo vreme da kada ponovis jednu laz sto puta ona postane istina. Bar ne moze da prodje kada dodje do sukoba dve sile i to je ono sto mozemo da naucimo iz ovog sukoba. Paralelno sa tim zapazanjem javlja se strah od eskalacije nasilja na citavu Evropu jer sukob je velikih razmera.

zavera

pre 9 godina

SU25 leti do 10.000 metara, to je vise puta ponovljeno.

Sad da vidimo kako se u to uklapa izjava potredsednika malezijske avio kompanije koji je izjavio da je pilotu MH17 nalozeno da se spusti na 10.000 metara iako je on trazio da ostane na 10.500.

Svasta ce ovde jos da ispliva

zedes.o

pre 9 godina

Znači Ukrajinci..e pa zaista nema reči kojima se može iskazati gađenje koje normalan čovek oseća prema vama rusima (u većini, naravno) u matici i u guberniji..

stranac

pre 9 godina

Kad covek cita Ruska objasnjenja ove tragedije (nekoliko razlicitih verzija - sad se odjednom pojavio i Su 25 o kojem se do danas nista nije culo)... Od toga su jedino mucniji komentari koji neprestano nalaze razloge da se sloze sa svim pro-Ruskim objasnjenjima i da negiraju bilo kakvo drug vidjenje ove velike tragedije i to bez obzira na bilo kakve dokaze... U ovim trenutcima coveku ne preostaje nist drugo nego da se slozi s Radojem Domanovicem...

Dr.Mr.Dejan

pre 9 godina

(Dokle, 21. jul 2014 15:56)
Jeste,a zato tvojoj braci Amerima je ljudski zivot svetinja.Oni svuda u svetu stite ljudska prava i demokratiju...Ma hajde molim te.
1.Ko to smatra Ruse za divljake?
-Pa ko drugi nego imbecili koji veruju svemu sto kaze americka vlada,ili jos gore holivudskim filmovima.Pa normalno da ce ih tako predstavljati kada su bili u "hladnom" ratu.Mozda si gledao/la americki film u kojem Srbe predstavljaju kao divljake sa sekirama,kao da su iz praistorije izasli...Eto ti argumenta.
2.Ko to jos veruje da Ameri stite demokratiju i ljduska prava sirom sveta?
-Ista grupa (ljudi),naravno.Pogledaj sta Jevreji rade Palestincima.Ne podrzavam HAMAS,oni su teroristi,ali Jevreji ne ubijaju teroriste,oni ubijaju obican neduzni narod.Ima zvanican podatak da je Izrael do sada prekrsio 47 tacaka UN,a Irak je svojevremeno prekrsio "samo" dve,za vreme Sadama.Pa ti razmisli i zakljuci ko je u pravu,ja ili ti.

Izvidjac

pre 9 godina

Potpuno je nevazno to sto je SU-25 leteo (ako je uopste leteo) negde u zoni ispod oborenog B777, jer je ta zona (ispod FL310) i rezervisana za letove borbenih aviona. Taj SU-25 ne moze sa naoruzanjem da se popne vise od 5000m, a ne moze ni da dostigne brzine preko 900km/h, te nema nikakve sanse da se priblizi B777.

Smesan je i ruski stav "kriva je Ukrajina jer je u SVOM avionu letela iznad SVOJE teritorije, a mi jadni smo zbog toga morali da oborimo B777".

Inace, prikazan je dokaz da je avion pogodjen u levi prednji deo, negde u blizini pilotske kabine, ocigledno velikom raketom.

rosonero

pre 9 godina

mozemo mi danima da nagadjati ko je oborio avion ali vrlo je verovatno da to necemo ni saznati , mi obicni ljudi a verujem za ovi gore vrlo dobro znaju ,ali kao i uvek nama ce pricati price (obicnom svetu ) . A avion je mogao da obori bilo ko , ukrajinski lovac , ovi sa zemlje , "separatisti, rusi , u crnom moru su se sjatili brodovi amera , engleza , francuza, cak i kanadski brod i svi sa raketama dometa 1-2 hiljada kilometara , a za te velike sile radi ostvarenja ciljeva zivot trista ljudi ne znaci nista , apsolutno nista , samo dolari , milijarde i milijarde , tako da je ova tema nekako ...

Realista

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.
(marija, 21. jul 2014 19:58)

Ili Rusija laze?! Ja nisam sokiran...ovo je bilo veoma ocekivano. Rusi ce reci kako je ukrajinski avion leteo, oni ruski teroristi sa zemlje su gadjali njega i slucajno pogodili civilni avion. U svakom slucaju priznali su Rusi da su ga oborili, zar ne?!

Tex

pre 9 godina

Ajde malo ljudi razuma, niko ovde ne kaze da su Rusi ovo namerno uradili, jednostavno su se pobunjenici ispalili. Cisto sumnjam da je ikoovo uradio planski. I ako jeste i sve ovo izveo tako da prikrije dokaze njegove umesanosti, onda je macionicar. Da li su se Ukrajinci nadali tome ili ne, to ne mozemo znati, ali im je ovo selo ko kec na jedanaest. I naravno da Rusi pomazu proruske snage, mislim da se ne lazemo. Isto kao sto Ameri pomazu Ukrajince, to rade otkad je sveta i veka. A ovi koji se svrstavaju na neku od strane, pa bar smo mi imali iskustva i sa jednima i drugima, pa zar niste naucili vazne lekcije... Ceo svo zivotni vek Srbe cepaju na razne strane i onda su nadju neki koji se i dan danas primaju na tu igrariju. Ajde malo knjige iz istorije u ruke ne samo pornhub....

Djagnoza

pre 9 godina

Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?
(Smarty, 21. jul 2014 19:25)

Ajd', umesto Marije da kazem...
"Cinjenica" znaci nesto dokazano, fakt.
To sto ti mislis da je cinjenica, ne znaci da je de fakto fakt. :)
Ljubav i podilazenje je lepa, ali ljubav je slepa, sto je jedini fakt u tvom iscrpnom komentaru.

Werty

pre 9 godina

Citajuci komentare stice se utisak da Srbija potpuno komunisticka zemlja. Sve sam vojini strucnjak do vojnog strucnjaka, naravno slepo podrzavajuci KGB.

pomalo zbunjen

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Pa zato LAki, jer bi se prilikom inspekcije jasno videle rupe od metaka, a nijedna puška/mitraljez ne ože da dosegne 10.000 metara.

Saša

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!
(Muad'Dib, 21. jul 2014 18:19)

Mislim da bi ti trebao obnoviti znanje o vojnoj tehnici. SU 25 je jurišni avion namijenjen za blisku podršku i lov na tenkove. Maksimalna brzina mu je ispod mach 1, to jest 950 km/h, a najveća visina leta oko 10000 metara.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%85%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%83-25

http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-25#Specifications_.28Su-25.2FSu-25K.2C_late_production.29

Ni istok ni zapad

pre 9 godina

Stvarno ste jadni i bedni svi koji uveliko optuzujete Rusiju i nasedate na ovakve provokacije. Zlocin se ne moze opravdati, ali se vidi ostracenost ljudi koji dolivaju ulje na vatru, pre svega svih onih sa obe strane koji spinuju ovu tragediju u druge svrhe, jednako svih. Ameri nisu cvecke ovde, ozakonjeni su zlotvori, a oba slucaja, kako ovaj sa avionom tako i situacija u Gazi predstavljaju direktni rezultat dvostrukih standarda i zlocinackih namera upravo Amerike i njenih saveznika, ne samo i jedino namera Rusije koja takodje vodi veliku igru. Uvek se civilne zrtve koriste zarad ostvarenja vojnih i politickih ciljeva. Nista od svega ovoga ne bi bilo da u Kijevu nisu odlucili da na ulici zapocne krvavi proces. Medjutim, ni ovo sto sam napisao verovatno nije tacno ako se stvar pogleda iz drugog ugla. Da se nije desilo ovo, desilo bi se nesto drugo, neki drugi masakr, jer tvorci zlocina nece stati, niti ce se apetiti Amerike i Zapada zaustaviti. Kad oni stite svoje interese, onda cela planeta moze da posluzi svrsi. Pitanje je samo kada i gde ce se desiti novi MH17 i koji nesrecnici medju nama ce da budu zrtvovani.

Mita

pre 9 godina

Avion je leto iza Boinga,ali nije ispalio raketu,kao što naslov sugeriše kada ga čovek pročita.U svakom slučaju,najveća odgovornost je na Ruskim pobunjenicim koji su ispalili raketu.Drugo mesto dele Ukrajinska i Ruska vlada.Ukrajinska jer je navodila avion na ratno područije,a ruska jer je naoružala pobunjenike raketama.Na trećem mestu je avio kompanija,koja zbog štednje leti kraćim,ali opasnijim rutama.I to je istina,sviđalo se to nekom ili ne.Najviše su nadrljali putnici,u ovom slučaju Holanđani,koji su ispali "kolateralna šteta",baš kako je neki pametnjaković nazvao naše žrtve prilikom bombardovanja.Nevini uvek nadrljaju,ni krivi,ni dužni.Pobunjenici moraju da priznaju zločin,a ruska i ukrajinska vlada da podele odgovornost,jer su im krivice iste...

danguba

pre 9 godina

Nevjerovatno koliko ostrascenih i navijackih komentara, a sve u domenu teorija zavjere, u cemu smo prvaci svijeta.
Izvjesno je da su braca Rusi oborili avion, jer su u prethodnom periodu skidali sve sto se mrda, leti i porusili su gotovo pola ukrajinske flote.
Dakle, fudbalskim rjecnikom, zabili su klasican autogol (desava se i to, nisu svi autogolovi plod namjestanja utakmica). Iako nije bilo namjere, to ih neoslobadja odgovornosti. Najmanje sto mogu da urade, je da se priznaju krivicu i odaju postovanje poginulima i njihovim porodicama.
Medjutim, jednaka odogovrnost je i na avio kompaniji, koja je koristila spornu rutu, iako su je svi izbjegavali, a ovo se u medijima uopste ne potencira...

heavy

pre 9 godina

Ajde vise i taj WWIII da pocne pa da se lepo ljudski posibamo,da se osvetimo svoj bagri za pokolj nekoliko miliona Srba,pa kom obojci tom i dzeri.Muka mi je da slusam vise isprane mozgove koji stite NATO i ostalu gamad koji su nam vekovima neprijatelji.Pritom ne mislim ni da su nam Rusi prijatelji ali porediti NATO i Rusiju iz nase perspektive je suludo.E sad i dalje mislim da moramo uci u NATO u mirnodobskim uslovima a ne daj Boze ako dodje do sranja lako cemo ih izdati tj. pomoci im kao sto su i oni nama i '45. i '91. i '99.
Pa mi smo bre izgleda bas onako zaglavili u blato sa spustenim gacama....prso je srpski narod definitivno.Hvala Milosevicu,Seselju,Nikolicu,Vucicu i ostalim crvenim banditima.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Nas ima više koji mislimo ovako, dakle mi smo u pravu !
Zvanično danas rejting Putina 83%, pa vele da se rusi više ponose Putinom nego amerikanci amerikom, 82%.
Ko će ga znati.
Juče sam napisao da je borbeni avion pratio oboreni Boing. Danas to ponovim ovde i ne pustise ovi sa B92, nije važno jer i B92 zna poneke prave informacije i zbog toga im naredjuju da takve komentare ne pustaju čak ni ovde. Ovo vreme je ionako vreme laži....

Petar

pre 9 godina

@klosar
Ja nisam ni napisao da ga je oborio SU-25, zato sam stavio da je komentar tehnicke prirode, i tacan je. Nista napisano nije netacno. Previse je "eksperata" ovde, a ubrajam i vas u njih, koji verovatno nisu videli borbeni avion izbliza, ali znaju da on moze ili ne moze da uradi to i to (inace ja video, a bogami i popravljao).

marija

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.

use i u svoje kljuse

pre 9 godina

Citam komentare i pitam se šta je nas briga ko je srušio avion. Jel neko u svetu razbijao glavu kad su nas amerei terorisali raketama. Korporacije i naftaši nek igraju te prljave igre. Nama ni iz dzepa ni u dzep. Pritom se ništa i ne pitamo, a zapenili o avionu ko da nam se o glavi radi. Usmesto da tuzimo NATO i tazimo odštetu za naše mrtve civile.. vidi nas, mi ko babe na buvljaku.

Vladimir

pre 9 godina

(komsija, 21. jul 2014 17:42)

Neću da polemišem o tome ko je oborio avion, to je ovde izgleda sekundarna stvar. Nešto drugo mi je upalo u oči u Vašem komentaru: da je pad ovog aviona najveća katastrofa od početka Ukrajinske krize. Pri tom je očigledno da tamo svaki dan ginu ljudi (vojnici, civili, deca, svi) u trocifrenim brojevima, hiljade do sada, a sve ukazuje da će pogibija tek da se razmaše. Šta su oni, deca manjeg Boga? Lako je upasti u tu zamku: vest je i računa se kad stradaju neki ljudi iz bogatih zemalja, kad poginu neki drugi ljudi onda to i nije važno, oni su niža vrsta, maltene oni tako vole.

mirko kojotovski

pre 9 godina

holandija i rusija trgovinski promet preko 100milijardi evrica godisnje.nemacka i rusija preko 100milijardi godisnje.pa kome smetaju ove cifre? tu je i odgovor svih problema ove planete pa i ovog oborenog aviona.mislim posle onih slika sa potpuno novim pasosima ili pogibija Joep Noena naucnika i pronalazaca vakcine protiv side...problem tim zlikovcima je internet jer sa mnogo truda moze svako da dodje do mnogobrojnih prevara i realne zavere.do takvih podataka se nebi nikad doslo jer su mnoge knjige bile zabranjene.potrazite recimo pad italijanskog aviona dc9 1980.sve ce vam se pokazati.preporucujem nemacku stranicu kopp koji se bave otkrivanjem mnogih zavera od vojnih politickih preko ekonomskih

samo da se zna

pre 9 godina

Svi su isti! Narednih 30. godina idu loptice odgovornosti gore, dole. levo, desno, dok se više manje sve ne zaboravi. Sećate se onog aviona nad Lokerbijem? Neko je bio uhvaćen, pa pre par godina pušten, Libija obtužena,dokaza nikad nije bilo! Sad, kad je u Libiji "uspela" demokracija, narod super fino živi! Živeli su po šerijatskom pravu, zna se, šta se sme ili ne, sad žive u demokraciji i ubijaju se međusobno! Rođen sam kao katolik, živim kao agnostik, supruga mi je nešto između ateiste i pravoslavne, a deca ne hebu ništa, sem interneta!:)

Vlajko

pre 9 godina

Srbija ne poseduje niti jedan SU-25, ali zato ima na hiljade strucnjaka za ovaj avion. Mashala!
lol...
@(Roza, 21. jul 2014 17:58)

Da, sve strucna lica....ko nema u "vugla" pita gugla.

drmatoriks

pre 9 godina

@bice bolje neko vice

Samo odgovori na pitanje: zašto bi Rusi/proRusi srušili taj avion? Oni time ne dobijaju baš ništa, Ukrajinci i Obama dobijaju gomilu koristi od tog obaranja. Ali ti Putinu ne veruješ šta god on rekao i dokazao, baš kao ni ja Obami i njegovim službenicima.

Izgleda da će, šta god istraga pokaže, za neke biti kriva jedna a za neke druga strana. Za naše briselaše, Rusi su krivi automatski, jer postoje. Jadni li ste...

Smarty

pre 9 godina

@Marija
Ocigledno nemas pojma o cemu pises! Sto puta sam ovde napisao"(ali nekome ne odgovara da objavi), da je korejanski avion oboren iznad Sibira tek posle 2.5 sata pracenja i pokusaja sovjeta da ga lovcima isteraju iz zone zabranjenih letova, za koju su smatrali da je avion greskom zalutao. Oboren je tek kada je uhvacen razgovor americkog pilota u korejanskom avionu i avaksa koji je "slucajno" leteo paralelno i snimao budjenje sovjetskih pasivnih radara iznad Sibira. I tada se (kao i sada) podigla nevidjena medijska halabuka u zapadnim novinama, a bukvalno je preko noci prekinuta kada su Rusi prezentovali razgovor iz crne kutije. Znas li sta znaci kada bi neko imao mapu pasivnih radara iznad Sibira?
Sa druge strane, americki ratni brod je bio u iranskim teritorijalnim vodama, a putnicki avion je bio bez odstupanja na redovnom civilnom koridoru i nije predstavljao nikakvu opasnost ni po ratni brod, niti po americke nacionalne interese.
Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?

milan88

pre 9 godina

SU-25 bombarder naoruzan sigurno ne moze da leti na 10000. Rusi su ocigledno licno umesani u obaranje cim svaki dan izbacuju ralizcite teorije kako se nikada ne bi saznala prava istina.

Srbin s Mozgom

pre 9 godina

Ja milion posto verujem Rusima. To su nasa pravoslavna braca. Ista krv bre, isto pismo. Nasa braca nas vole jer volimo i mi njih. Nas brat ima mozak, a nama to ne treba jer brat uvek misli za nas. Brat je isao tetki da odnese lek dok su nas Ameri rokali bombama, ali to nema veze. Izgleda meni da je Joe Broz bio najpametniji kad je i zapadnu i istocnu bracu drzao na lepom odstojanju. Sve nakon toga se svelo na bratsko lizanje, gmizanje i puzanje.

nije spam, veruj mi!

pre 9 godina

Rasprava je u potpunosti eskalirala u duhu filma "Tri karte za Holivud"
Ne znam, da l' se mi kao narod toliko prepiremo po komentarima na netu zato što nas niko više ne ferma (čak ni vlast van izborne sezone, a da ne pričam o velikim silama), pa nam komentari na posećenom sajtu dođu kao izduvni ventil i daju osećaj važnosti, ili s druge strane samo prosto volimo da se delimo između sebe tipa Zvezda - Partizan, Ameri - Rusi, za EU - protiv EU, Lav - Jelen...

southlander

pre 9 godina

Gospodo politicari u Beogradu, koji nemo prelazite preko medijskog rata u Srbiji. Drug Stljin je ponovo poslao svog imenjaka i njegove u Srbiju, da izazovu nemir i raskol. Probudite se. Ovo je upereno protiv vase vladavine.

Zurkolomac

pre 9 godina

Usa fasisti dali nalog ukrajinakim fasistima da obore avion, kako bi mogli da prodube krizu. Isto su radili i Srbijom deset godina skoro. Samo ovaj put imaju Ruse sa druge strane. Mala razlika...

baaaah...

pre 9 godina

podsecate me na one zajapurene majke sto uvek imaju spremnu recenicu u slucaju kad je nekom nos razbijen na ulici. moje dete!?? moje dete ne bi mrava zgazilo, nema sanse da je nesto skrivilo.

Muad'Dib

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!

Winston

pre 9 godina

Tek su Rusi to danas zaznali, ako je uopste tacna informacija. Ja Rusima neverujem, to mi je ostalo jos od stare dane USSR. I glavni Rus je KGB, iz to vreme.

NS

pre 9 godina

Ma dajte, prestanite da 'tujete' sa tom kominterninom propagandom! Citam vesti iz Italije, Spanije, UK i USA i niko ne pominje te gluposti samo Rusi... Malo ozbiljnosti molim

П.П.

pre 9 godina

На конференцији за штампу у Москви је представљен графикон према којем је СУ-25 летео брзином од 400 км на сат.

@

pre 9 godina

@Robin Hud
Zasto mislis da svi trebaju da budu glupi, neobavesteni, neobrazovani, samo zato sto je drzava u kojoj zive siromasna?
Odakle ti ta ideja?
Drzava je siromasna zbog VECINE koja ne misli svojom glavom vec pusta druge da misle umesto nje, pa zato vecini niko nije kriv sto je ti drugi prevode zedne preko vode.
Umesto sto napadas druge, nauci nesto i sam.

Igor 22

pre 9 godina

Svi ovi komentari su šutiranje u prazno. Rusi su samo pitali, šta je radio vojni avion na koridoru putnićkog. Nikdje nisu napisali, da je pucao. To ste si komentatoru izmislili sami!

Aca

pre 9 godina

(Marija, 21. jul 2014 16:30)Ja nisam skoro video ostrascenije komentare od tvojih.Nisam rusofil,ne mirisem ih uopste ali gledajuci za ovih 40 godina sta zapad sa SAD na celu radi po svetu,ubija,pljacka... dodje mi da postanem ruski fan.Salu na stranu sve velike sile su nepravicne prema malim drzavama ali SAD prednjaci u bahatosti,aroganciji i teroru.

neutralac

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Kako bi onda mogli da optuze Rusiju za obaranje aviona? Da ga je oborio topom lako bi se dokazalo da ga je Ukrajina oborila...

Zoran

pre 9 godina

sve vise tonu u neznanje ovi Rusi, niko im ne veruje vec decenijama lazu ceo svet, tome nije kriv komunizam , kojem nisu ni dorasli, nego su ostali na stupnju banditizma...

Bo Nesk

pre 9 godina

Interesantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!

legionar

pre 9 godina

E uhvaceni u lazi.Prvo,SU-25 nije lovac,on je jurisni avion.Drugo,SU pet nije opremljen sistemima za zivot pilota na velikim visinama(kompresija kabine).
On jeste opremljen raketama za dejstvo po ciljevima u vazduhu (vazduh-vazduh) R-60.Jos nesto,plafon leta SU-25 je 10 000 metara.

Rade

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

A mogli su da probaju i praćkom ali ne bi uspeli, kao ni tvojim topom.
T.j. ne postoji top kojim možeš pogoditi avion na toj visini, još nije izmišljen :-)

WaldemarBG

pre 9 godina

Vest bi bila potpunija da je receno da su ma konf. za stampu Rusi prikazali satelitske snimke ukrajinskih baterija PVO, radarske snimke na kojima je fiksiran vojni avion u blizini MH17, manevrisanje malezijskog aviona van koridora kod Donjecka i pokusaj povratka na trasu, kao i informacija da je u to vreme americki satelit nadleteo podrucje. Rusi su na konferenciji za stampu izneli veoma mnogo detalja, snimaka i podataka.

ag

pre 9 godina

@Laki je bio nervozan
Jer bi, da je gadjan topom, pilot putnickog aviona imao vremena da javi sta se desava, ili bar da nesto kaze, a to bi ostalo snimljeno na crnoj kutiji. Ovako, nije znao sta ga je snaslo do poslednjeg momenta.

Robin Hud

pre 9 godina

Zaista je zanimljivo koliko se ovdašnji totalni ratni gubitnici toliko dobro razabiru u vojnu-avio tehniku. To što se ovde amaterski pripoveda veoma liči na Lazanskog i njegove gluposti. Zemljaci pa vi sve znate o avionaima, raketama, satelitima, laserima i ostalim vojnim drangulijama. Ali zašto je uz toliko neprocenjivo znanje Srbija medju najsiromašnijim zemljama Evrope. Tu nešto uistinu ne štima. Sva je prilika da ste vi naprosto amateri.

bice bolje neko vice...

pre 9 godina

Putinova objasnjenja ne piju vodu, i pored sve neverice izgleda da su dejstvovali pobunjebici. Ali ko god da je ovo uradio nije daleko od Brejvika i slicnih psihopata.

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.
(Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle, 21. jul 2014 16:25)

Kijev tvrdi da toga dana nije leteo ni jedan njihov vojni avion, pa zbog toga niko i nije do sada razmatrao mogućnost da je raketa vazduh vazduh pogodila avion. Ostatak sam napisao pre neki dan:"Nije ništa, ali je moguće da smatra da jedna raketa od 700kg sa bojevom glavom od 70kg koja efektivno uništava avion u radijusu od 17m ne bi mogla da ne oprlji/ocrni/pretvori u konfete sve one delove aviona koji su ostali beli ili belo crveno plavi, te da je moguće da je avion oboren jednom raketom iz aviona koja je znatno manja, a možda i avionskim topom nekog ludog ukrajinskog pilota u su-25, koji može da leti do 7000m pa je na razdaljini od 3km mislio da je to Putinov avion, jer su mu Poljaci koji hoće da vrate Rusima pogibiju svog predsednika Kačinskog javili da je i ovaj tu negde, mada je on 100% išao preko Belor."

Vojkan

pre 9 godina

Čitam vest i ništa mi nije jasno. Čitam komentare i postaje mi jasno da smo i mi smo ušli u rat a da nismo ni osetili. Istina informativni ali ništa manje nego rat. Imam utisak da se sada pojavi neki marsovac i kaže "Odgovorno tvrdim i prilažem čvrste dokaze da sam ja oborio avion" niko ga ne bi registrovao i svi bi čvrsto ostali pri svojim zacementiranim stavovima. USofili vs RUSofili. Sretno vam vojevanje junaci i ako bude sreće da nas bezbedno uvedete u III svetski rat.

Kosta

pre 9 godina

Su-25 ili 27? Su-25 nije lovac, nema radar i ne moze da leti na 10000 metara. Verovatno je greska pri prenosenju vesti. Kad vec pisem, da podelim svoja razmisljanja: videli smo snimak kako pred rusenje 777 leti sa jednim motorom u plamenu. PVO raketa Buk, koja je navedena kao krivac, ima rasprakavajucu bojevu glavu, koja ne udara direktno u avion nego se aktivira kad dodje blizu cilja i rasprsne se, pa sta pogodi-pogodi. Uglavnom, "sara" po cilju. Sa druge strane, rakete koje lansiraju lovacki avioni se navode ka cilju toplotom iz motora.

Marija

pre 9 godina

Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.
(ivan78bg, 21. jul 2014 16:41)

A sto ne izneses podatak da je Putin 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje Korejskog aviona od strane KGB-a?
Mislim ako ne znas procitaj taj podatak, nemoj samo da citas Russia Today , vec citaj i svi drugi sta pisu.
Znaci odgovor sam ti dala na tvoj komentar , Putin je 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje korejskog aviona.
Kada spinujes stvari i meljes vodenicu samo na KGB stranu moras biti jako potkovan cinjenicama.
Nije taj tvoj KGB toliko naivan koliko pokusavas da nam spinujes.

O nasem nekadasnjem JAT-ovom avionu nekadasnje Jugoslavije koji je oboren iznad tadasnje Cehoslovacke otom potom, kada i to dodje na dnevni red sada nakon ove stravicne avionske nesrece.
Imaces priliku i to da saznas.

da dodam

pre 9 godina

Nisam zeleo da komentarisem uzroke ove tragedije, ali mi je od samog pocetka veoma sumnjiva teorija o obaranju aviona sistemom BUK. F-117 nad Budjanovcima je oboren sistemom Neva, koji je slican sistemu BUK, osim sto je Neva stariji sistem. Karakteristicno za obaranje F-117 je velika eksplozija na nebu i raspadanje aviona odmah po pogotku. To je posledica kolicine eksploziva koji nose rakete kako sistema Neva, tako i sistema BUK. Kada se pogleda jedini snimak koji kruzi internetom vidi se da avion pada dok mu je desno krilo u predelu motora zahvatio plamen. Tako nesto bi bilo nemoguce da je avion pogodjen raketom PVO sistema BUK. Medjutim, raketa vazduh-vazduh ima mnogo manje eksploziva u bojevoj glavi, ali dovoljno da obori avion kao sto je Boing 777. Takodje, ukoliko je u pitanju Su-25 isti poseduje veoma mocno naoruzanje za blisku borbu u vidu topa i mitraljeza, takodje dovoljnih da obore putnicki avion.
Na kraju, vecina radara, pa cak i civilnih, bi zabelezila let PVO rakete tipa BUK.

anonimus

pre 9 godina

uh bre, u ukrajini poginulo 300 ljudi, u izraelu 500, ko zna šta se po iraku ponovo desava.... zašto nas nešto tera na konstantne sukobe? zašto niko za to ne odgovara? rat je izgovor za sve, alat za sve, sredstvo za sve, a ciljevi ko zna kakvi.. aman ljudi, pa ponovo će nam biti neki potop. sve više kao civilizacija propadamo u živo blato koje sami stvaramo... šta nam je budućnost i kakva je uopšte? da Bog sačuva.

podaci

pre 9 godina

Na koferenci za štampu rekli su da je raketa ispeljna sa BUK sistema, ona bi direktno pogodila avion bez aktiviranja blizinskog upaljča. Da je avion pogođen raketom od njega ne bi ostalo nista. Ovako se avion raspao na 4 dela.

dr Who

pre 9 godina

inace Rusi su poznati u svetu da ratuju svuda zarad viseg interesa npr: nemacka, vijetnam, somalija, irak, afganistan, kuba, libija, egipat, bosna, kosovo, srbija, kuvajt.......

amos

pre 9 godina

Sad ce to zaslepljeni Rusofili da nategnu opravdanjima - aha, MOGUCE JE! Ne mora biti da je nasa Majcica je kriva, iako tako kaze ceo svet. Ustvari, to sto tako kaze ceo svet bas znaci da NIJE tako, jer mi dobro znamo da kad je ceo svet protiv vas - onda ste najvise u pravu. Kad vas ceo svet bombarduje, onda ste najveci mirotvorci, a vodja vam je najbolji kandidat za Nobela.

Dakle - jeste da nije lovac, ali MOZE da nosi rakete, MOZE da gadja do 5km, MOZE da doleti do 10km visine, i posto je Putin rekao da ga je licno on video na mobilnom, dok je golisav lovio sibirske tigrove, onda MORA da jeste tako. Zdravstvujte!

P.S. Naravno da ce Ameri to da iskoriste maksimalno i naravno da se ukrajinski predsednik slatko nasmejao kad je cuo sta se desilo, jer zna koliki je "poklon" za svoju stvar dobio od svojih dojucerasnjih komsija, pa jos bez ijednog poginulog Ukrajinca, ali verovati u price oficira KGBa Putina?? Ajte molim Vas.

Miroslav

pre 9 godina

Ha! Tri dana im je trebalo ovo da smisle.
Na žalost, kakav cirkus postaje ova tragedija.. Sada svi peru ruke, a bilo je lepo pritiskati dugmiće.

kgb

pre 9 godina

ma nije to nista. kazu ruje da su ukrajinci oborili avion jer je tu pored leteo putin u jednom slicnom:)) koliko covek mora da bude naivan ili ispranog mozga da veruje kgb-ovskoj propagandi:))))

Mladja car

pre 9 godina

Evo ako ne vjerujete meni (kad mi lupate minuse) evo link na kronologiju ruskih tvrdnji o padu aviona sa linkovima na originalne članke na ruskom.
http://www.examiner.com/list/russia-s-top-10-lies-about-downed-malaysia-airliner
Dakle, kao što rekoh ovaj Su-25 je jubilarni peti avion za kojeg Rusi tvrde da je bio u blizini MH17 tijekom rušenja (An-26, dva Su-27 lovca i predsjednički avion)

komsija

pre 9 godina

meni samo nisu jasni ovi eksperti avioindustrije koji misle da je neko lud da objavi zvanicno da je moguci krivac neki vojni avion a da pri tom ne zna da on ni ne moze da leti tako visoko..pobogu pa ovo su ozbiljne stvari u pitanju, najvrelija vest i najveca katastrofa ukrajinske krize...zasto eksperti ne pomiskite da je ili dolso do novinarske greske u tipu aviona ili visini leta...drugo, predpostavljam da nije lako utvrditi ko je oborio avion ali uz dobru i temeljnu istargu eksperata a ne ovo nagadjanje ...pa cak i da je bio ukrajinski avion iza putnicko ne xnaci da ga je oborio...drugim recima cemu teoretisanje i optuzivanje i nagadjanje kad treba sacekati izvestaj...po mom misljenu i jedni i drugi su mogli da ga skinu i to je to...ko je samo istraga moze da utvrdi

cole

pre 9 godina

SU moze da leti na 10000m,do duse to mu je maksimalna visina i ima na sebi i rakete sa navodjenjem vazduh-vazduh bez obzira sto mu je osnovna namena bombardovanje(vazduh-zemlja).mamsimalna brzina mu je oko 970km/h

klosar

pre 9 godina

"@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)"

1. Može da nosi, ali zašto bi je nosio, kad su Ukrajinci mogli da pošalju pravog lovca da obori ovog. Sledi i zbog čega.

2. Da, maksimalna brzina mu je koliko i Boingu. Zato on nije ni u teoriji ni u praksi mogao ni da ga juri ni da ga stigne odakle god da je poleteo.

3. To nije maksimalna operativna visina leta, nego teoretski plafon. Ne znam da je bllo koji SU 25 leteo na toj visini. a ako ovaj JESTE LETEO na 10km visine, to znači da je ili dolazio iz Rusije, ili se u nju uputio. Pogledaj malo kartu i pravac leta.

Priča je smešna u svakom slučaju. Makar zbog brzine oba aviona. SU 25 ne može da poleti i da stigne cilj koji leti istom brzinom kao i on. To je osnovna logika.

Zato služe nadzvučni lovci presretači kojih Ukrajina ima u velikom broju, kao i Rusija btw.

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.

Zox

pre 9 godina

Nadam se da neko ima tacne informacija ili snimke sta je stavrno bilo i da se zavrsi ova tuzna prica optuzivanja. Sta god rekli za Ruse - bar su bili suzdrzani, ali muka mi je od ovih ukrajinskih kerova i njihove velike brige za svetsku demokratiju.

Gradite Juzni tok da se Ukrajina zaobidje jer zurka pocinje za par meseci, objavite ko je kriv da se zavrsi farsa, nagovorite proruske "pijane" borce da prekinu borbe uz ruske garancije, neka traze autonomiju ili neka se otcepe - a vi dragi Ukrajinci, sretno vam bilo pod americkom demokratijom.

mrSale71

pre 9 godina

su 25 jeste bombarder ali moze da postigne i brzinu i visinu kao i veliki putnicki avioni,a pored svog arsenala za dejstvo po zemlji nosi jos i 2 protiv avionske rakete kraćeg dometa radi odbrane od lovaca,pa tako da bi ova priča mogla da pije vodu.

laza

pre 9 godina

3-5km nije uopste TOLIKO blizu da neko promasi I pogodi civilno pod uslovom da je to I tacno.. preko 500 m je dozvoljeno zakonski sve preko toga nisu obavezni da objasne..

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Nisam licno video ni jedan snimak pada aviona, ali su ovde ljudi naveli da se avion nije raspao u vazduhu, kao sto to obicno biva ako ga pogodi velika raketa kao sto ih ima BUK, i da je veca verovatnoca da je pogodjen manjom raketom, kao da je ispaljena sa aviona lovca. Ovo se onda slaze sa navodima iz ove vesti.

Na kraju ce ispasti ista prica kao za sarin u Siriji, kad su tvrdili da siriska vojska koristi bojne otrove protiv svog stanovnistva, sto nije bilo istina, jer je bas u to vreme imala uspeha koristeci mnogo efikasnije klasicno oruzje. Ukrajina je mozda srusila ovaj avion jer je gubila u borbi sa prorusima i trebalo joj je nesto sto bi preokrenulo situaciju.

Mihailo

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, ne moze da se popne na visinu na kojoj leti B777 i ne moze ni da leti brzo koliko B777.
(Izvidjac, 21. jul 2014 15:57)

Su-25 nije lovac, to je tačno, ali sve drugo napisano nije tačno.
Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.

Marija

pre 9 godina

Krece najnoviji boljsevicki KGB spin.
Posle neuspelih spinova da je ukrajinska vojska pucala na avion, pa zatim spinova da je meta napada bio Putinov avion koji uopste tuda nije leteo, pa spinova da su u avionu bila mrtva tela , najnoviji spin je ukrajinski avion pored putnickog .

Banda boljsevicka nastavlja sa nebuloznim sopstenjima i pitanjima, a uskoro ce svetskoj javnosti biti prikazan kompletni satelitski snimak svega, od ruskog BUK-a do mesta sa kog je ispaljen projektil.

KGB banda zaboravlja da ovo nije 45-a godina i da smo primorani da slusamo saopstenja staljinisticke bande i radio saopstenja Gavarit Moskva, postoje svi snimci samo se ceka momenat za objavljivanje istih, pustaju prvo KGB da se izlece sa maloumnim spinovima i teorjama zavere, a na kraju ce biti pusten snimak javnosti.

Holandska vlada je jutros sa specijalnim tuzilastvom za terorizam pokrenula krivicnu istragu i sad se samo ceka spisak putnika iz KGB-a za Hag.

opcija

pre 9 godina

ako znaju da je bio Ukrainski su-25 znaci da su pratili situaciju i znaju odakle je ispaljena raketa, auuuu.. pa znaci da znaju sve od pocetka ali sute, sad su se izdali, samo me sad interesuje kako ce se opravdati....

Igor

pre 9 godina

Kakva glupost, u ovo niko pismen ne bi poverovao... Su-25 je jurišnik, oklopljen i osposobljen za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Plafon leta mu je oko 5.000m, mnogo niže od visine na kojoj je B777 leteo.

Marija

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.
(Dokle, 21. jul 2014 15:56)

Upravo tako, velika vecina srpskih medija cast izuzecima retkim , prenosi spinove KGB kuhinje sa laznim izvestavanjem i pusta rusofilskee komentare gde se EU i Amerika nazivaju fasistima i nacistima, gde se ismejavaju zrtve avionske nesrece,i sta sve ne pisu rusofili organozovani po direktivi, preplavili su sve srpske sajtove.
EU sirom otvorenih ociju prati sve srske novine, vesti, gostovanja Udbaskih analiticara po televizijama, njihove lazne analize .

Bojim se da ce biti zestokih reakcija EU, ali EU zna sta ruska peta kolona radi po Srbiji svih ovih decenija tako da ce pomoci Srbiji oko Udbaske ruske pete kolone.
Zna se sve u Srbiji.

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Štilcovana Katabolcna, 21. jul 2014 16:27)

Су-25 је једнако брз (спор) као Б-777 и има нижи плафон лета. С обзиром на мали домет ракете Р-60, неопходно је идеално пресретање да би уопште могао да дође у прилику да лансира ракету на такав циљ - и то уз обилату помоћ официра за навођење (са земље), а снимак те конверзације са пилотом бисмо већ увелико слушали преко Радио Москве.
Југословенски војни пилоти, пре доласка МиГ-а 21, имали су немале муке да "сејбровима" пресрећу цивилне млазне авионе.

Не постоји, наравно, ни најмањи разлог да Украјинци, који имају и авионе Су-27 и МиГ-29, способне да сустигну и оборе подзвучни авион за тили час, на такав задатак шаљу спори и тешки Су-25.

Јасно је да Руси уопште и не тврде да је Су-25 оборио Боинга, већ је то користан спин који служи за замлаћивање напаљеника по форумима.
Дакле, наставите да се замлаћујете...

atom

pre 9 godina

Plafon leta Su-25 jeste do 10000m a raketa R-60 koju nosi "lovac" (greska u prevodu) Su-25 moze da pogodi cilj u vazduhu sa daljine od nekoliko kilometera. Vreme pada 777 i prelet americkog spijunskog satelita preko lokacije pada se poklapaju i Rusi su zvanicno trazili da se objave podaci sa tog satelita. Inace, Rusija nema nikakav motiv da ucestvuje u obaranju civilnog aviona, naprotiv.

nemanja

pre 9 godina

Znaci Putin je i zvanicno priznao ono sto je ceo svet znao, a sto je Kremlj pokusavao da sakrije danima - ruski pobunjenici su oborili putnicki avion. Jedva cekam da cujem rusofile kako ce u roku od odmah da zaborave da su do malopre tvrdili da je sve to zapadna namestaljka i da su SAD, Ukrajina, CIA, Vatikan i masoni oborili avion:)))

racerx

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, kako se navodi u vesti, vec avion za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Sumnjam da je iko na toj konferecniji za stampu izjavio tu glupost, vec mi lici na jos jednu nestrucnost redakcije.

mozi

pre 9 godina

Tako su Amerikanci govorili za iranski putnički avion koji su oborili 1988. Rekli su da iranski lovac F14 je leteo iznad puntičkog airbusa. Sramota

žika

pre 9 godina

Su-25 nije lovac.
(Nemanja, 21. jul 2014 15:46)
Dao sam ti plus jer je on nije u toj kategoriji. Međutim kad prati neki avion koji može bez problema da obori on je već u toj kategoriji lovca na plen. Inače ništa čudno da se vojni piloti uvežbavaju na takav način. Pa naši migovi 29 su pratili ono čudo od airbus-a kad je sletao na aerodrom.

uja

pre 9 godina

pa dobro razumijem da je ukrajinski lovac SU-25 leti nad Ukrainskom teritorijom, ali ne razumijem sta tu trazi Ruska raketa, ajmo istinu na vidjelo..

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.

Petar

pre 9 godina

@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.

Cvexi

pre 9 godina

Ukrajinci su rekli da na dan obaranja aviona nisu imali pvo sisteme u rejonu i da njihova avijacija nije letela. Sada se ispostavlja da je avijacia letela, i da su ipak imali pvo sisteme u rejonu.
Ako su sigurni da su ruske snage oborile avion, postavlja se pitanje zasto su lagali? Ukoliko Rusi daju dokaze da je bilo borbenog aviona u blizini civilnog u vreme obaranja postoje dva scenarija
1: Vojni avion je v-v raketom oborio civilni avion.
2: Vojni avion se "krio" iza civilnog a mozda ga je koristio i kao mamac.
Klupko se odmotava...

oklahoma kid

pre 9 godina

"Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.
(Mihailo, 21. jul 2014 16:23)"

SU 25 koji je naoružan NE MOŽE Da DOSTIGNE VSINI OD 10km. Plafon mu je 5.000 m.

Može samo prazan, i to jedva. Ali prazan avion ne obara druge avione, zar ne?

Btw, i samo prazan može da leti brzinom kojom leti Boing. A čak ni prazan ne može da poleti i da ga sustigne.

Sad bi ti nma mogao da objasniš ko bi i zbog čega slao prazan avion na 10km visine.

lla

pre 9 godina

meni sve lici na kuhinju preko okeana,markale i sl
. nije tajna da su obarali svoje putnicke avione da bi ispitivali ponasanje putnika i posade,neko ce progovoriti za cca 10 god.kad ne bude na funkciji.Ali istina je samo jedna.

Mladja car

pre 9 godina

Ovi Rusi su stvarno neozbiljni, ovo je jeftina predstava prvenstveno za ruski narod smješnija od navodnog atentata na Putina i kontrolora Carlosa.
Su-25 s naoružanjem može letjeti na maksimalnoj visini od 5000 m, jedini način da bude 3-5 km od Boeinga na 10500 m je da bude točno ispod njega.
Ako sumiramo izvještaje RT-a, na tom nebu je stvarno bila gužva i pravo je čudo da je avion oboren jer je RT dosad redslijedom ustvrdio da su u blizini MH-17 bili ukrajinski An-26, dva SU-27 (carlos the controler), Putinov predsjenički zrakoplov i sada Su-25.

samo urbano

pre 9 godina

ukrajinci ce da kazu kako njihov avion nije bio u blizini putnickog srusnog, ameri i ostali zapadnjaci ce tu pricu jednostavno da ignorisu i tacka.
rusija treba da uleti vojno u ukrajinu i postavi svoje ljude na vlast.

Marko N

pre 9 godina

Zanimljivo je kako je neka vest objavljena iz Moskve kod nas prihvaćena 100% kao istinita, dok svaka vest objavljena od strane zapadnih medija automatski osuđena kao spinovanje i propaganda. Jadno je što se ovako nesrećan događaj, sa 300 mrtvih LJUDI tretira i koristi za manipulaciju. Na prvom mestu treba biti ČOVEK. Izgleda da je velikom broju ljudi u ovoj zemlji to itekako teško.

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Dokle

Koliko USA i EU cene ljudske zivote videli smo na licnom primeru.Ono sto mene interesuje,jeste,do kada ce mi takve moralne gromade objasnjavati ko mi je prijatelj a ko nije? Ako nam Rusi nisu pomogli,nisu nam ni odmogli.Ovi drugi su nam u tri rata pobili polovinu stanovnistva i napravili stetu od ko zna koliko milijardi dolara.
Zato,ne zamerite mi,ali mislim da ste jedino vi ovde "zamraceni".

cudan neki lik taj Kartopolov

pre 9 godina

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta"...."Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letelica letela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vreme i na istoj visini kao komercijalni let".
Kartopolov protivureci sam sebi, u prvoj recenici letilica je povecavala visinu au drugoj je letela na istoj visini kao mh17.

roni

pre 9 godina

@Град Торез се зове по француском Стаљинис, 21. jul 2014 15:53

Kazes da 777 nije brzi od su-25 iz 1975. god?
Posto imas internet nauci se da ga i koristis, za cirka 15 sek mozes svoje podatke i proveriti. Su-25 ima max brzinu od 975km/h. Jesi li ti ikad leteo u putnickom avionu preko jednog maha.Cime? konkordom, enterprajzom, apolom, sa ridikom i han solom?
Da se uozbiljim, tuzno je kad odes na neki strani portal i vidis koliko su komentari ljudi ozbiljniji, smisleniji, precizniji... Sve sto nas zanima mozemo sami proveriti

Block

pre 9 godina

Polako se stvari otkrivaju. Krenulo je sa ovim nebuloznim pitanjem, a sta ce vas avion u vasem vazdusnom prostoru pa jos tako visoko (umesto da letite nisko pa da vas lagano obarano)?! Posle ce da bude, vi ste krivi sto smo pogodili putnicki avion, hteli smo taj SU-25, ali se desila greska. Na kraju kako rece Ilija Cvorovic, Djura ce da ti oprosti sto te tukao.

Pre ili kasnije neko ce da zaglavi corku za ovo obaranje aviona. Rusi jedino da ga zakljucaju u Kremlj. Bilo gde drugde da promoli nos, zavrsice u Hagu.

4c

pre 9 godina

Ljudi stavili i satelistske snimke. Tako se predstavljaju dokazi. A ne upiru prstom i vicu ENO KRIVCA. A i B92 kao ozbiljna kuca trebalo je da postovi ove sat. snimke.

http://rt.com/news/174412-malaysia-plane-russia-ukraine/

Benny Hill

pre 9 godina

znači ovako,kremlj hoče da kaže da su pobunjenici ciljali na ukrainskog lovca,ali slučajno udarili boing pošto je bio blizu.Juče ukrainski ministar odbrane maveo da su pobunjenici oborili 16 leteleica za 2 meseca,to je helikopteri avioni i dalje.Ovaj put promašili.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.

Sjenicak

pre 9 godina

Nesto mi ovde sve mirise na Amere i zapad, krive Putina a ne pomeraju, nema istrage, sve nesto tiho i potajno, pa nije on Sadam ili Milosevic da ne zna kako ce sa vama ili da ne moze..

Dokle

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.

Prerovac

pre 9 godina

Ако је истина да је тим коридором заиста прошао и Авион број 1 Руске Федерације - онда Руске одговорне институције имају снимке тих простора 24-ри сати пре и 24-сати после прелета.
А кад се погледају ти снимци - истина ће изаћи на светло дана.

Hiperborejac

pre 9 godina

Na konferenciji za štampu su pokazani satelitski snimci, grafikon, detaljno objašnjeno sta se dešavalo, a Vi objavili samo tabloidno-senzacionalisticku vest.

aritmeticka sredina

pre 9 godina

U Rusiji totalni haos i raspad sistema. Putin prica da se treba sacekati kraj istrage, ne optuzuje nikoga (kaze samo da je Ukrajina odgovorna posto se to desilo iznad njene teritorije). Par alkosa ministara i generala kazu da su Ukrajinci oborili avion kako bi optuzili Rusiju. Obavestajci i ukrajinski separatisti kazu da je avion namerno srusen i da putnici nisu ni bili zivi u trenutku rusenja. Sad ministarstvo odbrane kaze da je bio lovac u pratnji aviona (sto znaci da su ipak separatisti gadjali).
Da ne pricamo o presretnutom razgovoru, o objavi rusenja na drustvenim mrezama pa brisanju toga, o cirkusu sa crnim kutijama, telima, dozvolom/zabranom pristupa mestu pada, itd.

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

Ко је у стању да разуме написано: овим се прави терен за признање побуњеника да су случајно погодили малезијски авион - гађајући украјински Су-25 (то није тип авиона који би неко послао у обарање другог авиона, јер, између осталог, и није бржи од Боинга 777). Инсистирање на одговору на питање: "Шта је војни авион радио у цивилномн ваздушном простору?" понајвише указује на то.
Тужно, све у свему. И тешка бољшевичка свињарија.

klosar72

pre 9 godina

Bokte...

Pa SU-25 nije lovac već bombarder.

I kao bombarder opremljen je za dejstva na ciljeve na zemlji, a ne u vazduhu.

Jel ovo priča u koju sad neko treba da poveruje?

Oplakah...

Hiperborejac

pre 9 godina

Na konferenciji za štampu su pokazani satelitski snimci, grafikon, detaljno objašnjeno sta se dešavalo, a Vi objavili samo tabloidno-senzacionalisticku vest.

Sjenicak

pre 9 godina

Nesto mi ovde sve mirise na Amere i zapad, krive Putina a ne pomeraju, nema istrage, sve nesto tiho i potajno, pa nije on Sadam ili Milosevic da ne zna kako ce sa vama ili da ne moze..

Zox

pre 9 godina

Nadam se da neko ima tacne informacija ili snimke sta je stavrno bilo i da se zavrsi ova tuzna prica optuzivanja. Sta god rekli za Ruse - bar su bili suzdrzani, ali muka mi je od ovih ukrajinskih kerova i njihove velike brige za svetsku demokratiju.

Gradite Juzni tok da se Ukrajina zaobidje jer zurka pocinje za par meseci, objavite ko je kriv da se zavrsi farsa, nagovorite proruske "pijane" borce da prekinu borbe uz ruske garancije, neka traze autonomiju ili neka se otcepe - a vi dragi Ukrajinci, sretno vam bilo pod americkom demokratijom.

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Dokle

Koliko USA i EU cene ljudske zivote videli smo na licnom primeru.Ono sto mene interesuje,jeste,do kada ce mi takve moralne gromade objasnjavati ko mi je prijatelj a ko nije? Ako nam Rusi nisu pomogli,nisu nam ni odmogli.Ovi drugi su nam u tri rata pobili polovinu stanovnistva i napravili stetu od ko zna koliko milijardi dolara.
Zato,ne zamerite mi,ali mislim da ste jedino vi ovde "zamraceni".

Mihailo

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, ne moze da se popne na visinu na kojoj leti B777 i ne moze ni da leti brzo koliko B777.
(Izvidjac, 21. jul 2014 15:57)

Su-25 nije lovac, to je tačno, ali sve drugo napisano nije tačno.
Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Nisam licno video ni jedan snimak pada aviona, ali su ovde ljudi naveli da se avion nije raspao u vazduhu, kao sto to obicno biva ako ga pogodi velika raketa kao sto ih ima BUK, i da je veca verovatnoca da je pogodjen manjom raketom, kao da je ispaljena sa aviona lovca. Ovo se onda slaze sa navodima iz ove vesti.

Na kraju ce ispasti ista prica kao za sarin u Siriji, kad su tvrdili da siriska vojska koristi bojne otrove protiv svog stanovnistva, sto nije bilo istina, jer je bas u to vreme imala uspeha koristeci mnogo efikasnije klasicno oruzje. Ukrajina je mozda srusila ovaj avion jer je gubila u borbi sa prorusima i trebalo joj je nesto sto bi preokrenulo situaciju.

dr Who

pre 9 godina

inace Rusi su poznati u svetu da ratuju svuda zarad viseg interesa npr: nemacka, vijetnam, somalija, irak, afganistan, kuba, libija, egipat, bosna, kosovo, srbija, kuvajt.......

Petar

pre 9 godina

@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.

lla

pre 9 godina

meni sve lici na kuhinju preko okeana,markale i sl
. nije tajna da su obarali svoje putnicke avione da bi ispitivali ponasanje putnika i posade,neko ce progovoriti za cca 10 god.kad ne bude na funkciji.Ali istina je samo jedna.

roni

pre 9 godina

@Град Торез се зове по француском Стаљинис, 21. jul 2014 15:53

Kazes da 777 nije brzi od su-25 iz 1975. god?
Posto imas internet nauci se da ga i koristis, za cirka 15 sek mozes svoje podatke i proveriti. Su-25 ima max brzinu od 975km/h. Jesi li ti ikad leteo u putnickom avionu preko jednog maha.Cime? konkordom, enterprajzom, apolom, sa ridikom i han solom?
Da se uozbiljim, tuzno je kad odes na neki strani portal i vidis koliko su komentari ljudi ozbiljniji, smisleniji, precizniji... Sve sto nas zanima mozemo sami proveriti

racerx

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, kako se navodi u vesti, vec avion za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Sumnjam da je iko na toj konferecniji za stampu izjavio tu glupost, vec mi lici na jos jednu nestrucnost redakcije.

Prerovac

pre 9 godina

Ако је истина да је тим коридором заиста прошао и Авион број 1 Руске Федерације - онда Руске одговорне институције имају снимке тих простора 24-ри сати пре и 24-сати после прелета.
А кад се погледају ти снимци - истина ће изаћи на светло дана.

atom

pre 9 godina

Plafon leta Su-25 jeste do 10000m a raketa R-60 koju nosi "lovac" (greska u prevodu) Su-25 moze da pogodi cilj u vazduhu sa daljine od nekoliko kilometera. Vreme pada 777 i prelet americkog spijunskog satelita preko lokacije pada se poklapaju i Rusi su zvanicno trazili da se objave podaci sa tog satelita. Inace, Rusija nema nikakav motiv da ucestvuje u obaranju civilnog aviona, naprotiv.

Dokle

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.

marija

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.

anonimus

pre 9 godina

uh bre, u ukrajini poginulo 300 ljudi, u izraelu 500, ko zna šta se po iraku ponovo desava.... zašto nas nešto tera na konstantne sukobe? zašto niko za to ne odgovara? rat je izgovor za sve, alat za sve, sredstvo za sve, a ciljevi ko zna kakvi.. aman ljudi, pa ponovo će nam biti neki potop. sve više kao civilizacija propadamo u živo blato koje sami stvaramo... šta nam je budućnost i kakva je uopšte? da Bog sačuva.

mrSale71

pre 9 godina

su 25 jeste bombarder ali moze da postigne i brzinu i visinu kao i veliki putnicki avioni,a pored svog arsenala za dejstvo po zemlji nosi jos i 2 protiv avionske rakete kraćeg dometa radi odbrane od lovaca,pa tako da bi ova priča mogla da pije vodu.

nemanja

pre 9 godina

Znaci Putin je i zvanicno priznao ono sto je ceo svet znao, a sto je Kremlj pokusavao da sakrije danima - ruski pobunjenici su oborili putnicki avion. Jedva cekam da cujem rusofile kako ce u roku od odmah da zaborave da su do malopre tvrdili da je sve to zapadna namestaljka i da su SAD, Ukrajina, CIA, Vatikan i masoni oborili avion:)))

George

pre 9 godina

Sta ste e primili pa odgovarate nekoj Mariji koja je blago receno ogranicenog znanja, mesa apples and pears...
Elem, nesto razmisljam i povezuje (posto citam strane vesti svaki dan - ne samo CNN i BBC, ne, ne, oh dear, no, butalso Russian, French, etc)...
Kome ovo odgovara? Jeste tragedija, ali niije nista za ono sto SAD gube. Moralo je da se uradi nesto nasilno na brzinu. Zasto? Pa ovako:
1. Putin odlazi u Juznu Ameriku i Kubu...U kubi se optisuje dug i dogovara ponovno uspostavljanje neke obavestajne baze. dlazi u Nikaragvu (nemam pjsma sto, toliko ne mogu da povezem), potom u Argentinu. U Argentini potpisuje ugovor da Rusi rade neke nuklearne elektrane. Razumem samo uopsteno, to je sve za strucnjake. odlazi u Brazil, smeska se sa Merkelovom, gledaju fudbal, malo sastanak, nista napeto. Osniva se BRICS banka koja je pandan Evetskoj banci i MMF-u. Sta to znaci? Hajde molim vas, malo mozga
2.Francuzi se uzvrteli da se dolar potisne iz upotrebe. Odlicno. Ali ne znam sto sad bas oni, ali dobro je.
3. Dan pre pada aviona SAD uvodi sankcije Rusiji (ne znam zasto, niko to ni ne razume, nesto oni podrzavaju salju, niko nema dokaza, niko ih nije objavio). EU ne prati SAD u tome i SAD lude. EU uvode neke sankcije tipa ne mogu Rusi da koriste Evropsku razvojnu banku (EBRD) za sta ih zaboli uvo jer su napravili svoju banku 2 dana pre toga.
4. Putin odlaskom u Juznu Ameriku pocinje da uoblicava ozbiljnu saradnju i stavlja sapu na komsiluk SAD-a.

pera

pre 9 godina

Ja iskreno mislim da je to CIA smislila i zajedno sa politicarima ukrajne odradila, da bi se svet okrenuo protiv Rusije. Isto su i nama uradili ti bolesni umovi CIA-e.

Zurkolomac

pre 9 godina

Usa fasisti dali nalog ukrajinakim fasistima da obore avion, kako bi mogli da prodube krizu. Isto su radili i Srbijom deset godina skoro. Samo ovaj put imaju Ruse sa druge strane. Mala razlika...

Robert

pre 9 godina

Pratio sam direktan prens konferencije u ruskom ministarstvu odbrane.
Sve su krajnje jasno svima pokazali, od satelitskih snimaka po danima do zapisa sa radara u trenutku nesrece.
Inace tvrde da je u 17-20 (vreme pada aviona) nad reonom Donecka proletao americki vojni satelit!
Sada rusi od amera traze da ovi predstave svoje dokaze jer su u tom trenutku ameri imali satelit na tom mestu i sigurno su sve snimili.

Marija

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.
(Dokle, 21. jul 2014 15:56)

Upravo tako, velika vecina srpskih medija cast izuzecima retkim , prenosi spinove KGB kuhinje sa laznim izvestavanjem i pusta rusofilskee komentare gde se EU i Amerika nazivaju fasistima i nacistima, gde se ismejavaju zrtve avionske nesrece,i sta sve ne pisu rusofili organozovani po direktivi, preplavili su sve srpske sajtove.
EU sirom otvorenih ociju prati sve srske novine, vesti, gostovanja Udbaskih analiticara po televizijama, njihove lazne analize .

Bojim se da ce biti zestokih reakcija EU, ali EU zna sta ruska peta kolona radi po Srbiji svih ovih decenija tako da ce pomoci Srbiji oko Udbaske ruske pete kolone.
Zna se sve u Srbiji.

Dr.Mr.Dejan

pre 9 godina

(Dokle, 21. jul 2014 15:56)
Jeste,a zato tvojoj braci Amerima je ljudski zivot svetinja.Oni svuda u svetu stite ljudska prava i demokratiju...Ma hajde molim te.
1.Ko to smatra Ruse za divljake?
-Pa ko drugi nego imbecili koji veruju svemu sto kaze americka vlada,ili jos gore holivudskim filmovima.Pa normalno da ce ih tako predstavljati kada su bili u "hladnom" ratu.Mozda si gledao/la americki film u kojem Srbe predstavljaju kao divljake sa sekirama,kao da su iz praistorije izasli...Eto ti argumenta.
2.Ko to jos veruje da Ameri stite demokratiju i ljduska prava sirom sveta?
-Ista grupa (ljudi),naravno.Pogledaj sta Jevreji rade Palestincima.Ne podrzavam HAMAS,oni su teroristi,ali Jevreji ne ubijaju teroriste,oni ubijaju obican neduzni narod.Ima zvanican podatak da je Izrael do sada prekrsio 47 tacaka UN,a Irak je svojevremeno prekrsio "samo" dve,za vreme Sadama.Pa ti razmisli i zakljuci ko je u pravu,ja ili ti.

Marija

pre 9 godina

Krece najnoviji boljsevicki KGB spin.
Posle neuspelih spinova da je ukrajinska vojska pucala na avion, pa zatim spinova da je meta napada bio Putinov avion koji uopste tuda nije leteo, pa spinova da su u avionu bila mrtva tela , najnoviji spin je ukrajinski avion pored putnickog .

Banda boljsevicka nastavlja sa nebuloznim sopstenjima i pitanjima, a uskoro ce svetskoj javnosti biti prikazan kompletni satelitski snimak svega, od ruskog BUK-a do mesta sa kog je ispaljen projektil.

KGB banda zaboravlja da ovo nije 45-a godina i da smo primorani da slusamo saopstenja staljinisticke bande i radio saopstenja Gavarit Moskva, postoje svi snimci samo se ceka momenat za objavljivanje istih, pustaju prvo KGB da se izlece sa maloumnim spinovima i teorjama zavere, a na kraju ce biti pusten snimak javnosti.

Holandska vlada je jutros sa specijalnim tuzilastvom za terorizam pokrenula krivicnu istragu i sad se samo ceka spisak putnika iz KGB-a za Hag.

Robin Hud

pre 9 godina

Zaista je zanimljivo koliko se ovdašnji totalni ratni gubitnici toliko dobro razabiru u vojnu-avio tehniku. To što se ovde amaterski pripoveda veoma liči na Lazanskog i njegove gluposti. Zemljaci pa vi sve znate o avionaima, raketama, satelitima, laserima i ostalim vojnim drangulijama. Ali zašto je uz toliko neprocenjivo znanje Srbija medju najsiromašnijim zemljama Evrope. Tu nešto uistinu ne štima. Sva je prilika da ste vi naprosto amateri.

da dodam

pre 9 godina

Nisam zeleo da komentarisem uzroke ove tragedije, ali mi je od samog pocetka veoma sumnjiva teorija o obaranju aviona sistemom BUK. F-117 nad Budjanovcima je oboren sistemom Neva, koji je slican sistemu BUK, osim sto je Neva stariji sistem. Karakteristicno za obaranje F-117 je velika eksplozija na nebu i raspadanje aviona odmah po pogotku. To je posledica kolicine eksploziva koji nose rakete kako sistema Neva, tako i sistema BUK. Kada se pogleda jedini snimak koji kruzi internetom vidi se da avion pada dok mu je desno krilo u predelu motora zahvatio plamen. Tako nesto bi bilo nemoguce da je avion pogodjen raketom PVO sistema BUK. Medjutim, raketa vazduh-vazduh ima mnogo manje eksploziva u bojevoj glavi, ali dovoljno da obori avion kao sto je Boing 777. Takodje, ukoliko je u pitanju Su-25 isti poseduje veoma mocno naoruzanje za blisku borbu u vidu topa i mitraljeza, takodje dovoljnih da obore putnicki avion.
Na kraju, vecina radara, pa cak i civilnih, bi zabelezila let PVO rakete tipa BUK.

aritmeticka sredina

pre 9 godina

U Rusiji totalni haos i raspad sistema. Putin prica da se treba sacekati kraj istrage, ne optuzuje nikoga (kaze samo da je Ukrajina odgovorna posto se to desilo iznad njene teritorije). Par alkosa ministara i generala kazu da su Ukrajinci oborili avion kako bi optuzili Rusiju. Obavestajci i ukrajinski separatisti kazu da je avion namerno srusen i da putnici nisu ni bili zivi u trenutku rusenja. Sad ministarstvo odbrane kaze da je bio lovac u pratnji aviona (sto znaci da su ipak separatisti gadjali).
Da ne pricamo o presretnutom razgovoru, o objavi rusenja na drustvenim mrezama pa brisanju toga, o cirkusu sa crnim kutijama, telima, dozvolom/zabranom pristupa mestu pada, itd.

samo urbano

pre 9 godina

ukrajinci ce da kazu kako njihov avion nije bio u blizini putnickog srusnog, ameri i ostali zapadnjaci ce tu pricu jednostavno da ignorisu i tacka.
rusija treba da uleti vojno u ukrajinu i postavi svoje ljude na vlast.

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

Ко је у стању да разуме написано: овим се прави терен за признање побуњеника да су случајно погодили малезијски авион - гађајући украјински Су-25 (то није тип авиона који би неко послао у обарање другог авиона, јер, између осталог, и није бржи од Боинга 777). Инсистирање на одговору на питање: "Шта је војни авион радио у цивилномн ваздушном простору?" понајвише указује на то.
Тужно, све у свему. И тешка бољшевичка свињарија.

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.
(Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle, 21. jul 2014 16:25)

Kijev tvrdi da toga dana nije leteo ni jedan njihov vojni avion, pa zbog toga niko i nije do sada razmatrao mogućnost da je raketa vazduh vazduh pogodila avion. Ostatak sam napisao pre neki dan:"Nije ništa, ali je moguće da smatra da jedna raketa od 700kg sa bojevom glavom od 70kg koja efektivno uništava avion u radijusu od 17m ne bi mogla da ne oprlji/ocrni/pretvori u konfete sve one delove aviona koji su ostali beli ili belo crveno plavi, te da je moguće da je avion oboren jednom raketom iz aviona koja je znatno manja, a možda i avionskim topom nekog ludog ukrajinskog pilota u su-25, koji može da leti do 7000m pa je na razdaljini od 3km mislio da je to Putinov avion, jer su mu Poljaci koji hoće da vrate Rusima pogibiju svog predsednika Kačinskog javili da je i ovaj tu negde, mada je on 100% išao preko Belor."

uja

pre 9 godina

pa dobro razumijem da je ukrajinski lovac SU-25 leti nad Ukrainskom teritorijom, ali ne razumijem sta tu trazi Ruska raketa, ajmo istinu na vidjelo..

Aca

pre 9 godina

(Marija, 21. jul 2014 16:30)Ja nisam skoro video ostrascenije komentare od tvojih.Nisam rusofil,ne mirisem ih uopste ali gledajuci za ovih 40 godina sta zapad sa SAD na celu radi po svetu,ubija,pljacka... dodje mi da postanem ruski fan.Salu na stranu sve velike sile su nepravicne prema malim drzavama ali SAD prednjaci u bahatosti,aroganciji i teroru.

klosar72

pre 9 godina

Bokte...

Pa SU-25 nije lovac već bombarder.

I kao bombarder opremljen je za dejstva na ciljeve na zemlji, a ne u vazduhu.

Jel ovo priča u koju sad neko treba da poveruje?

Oplakah...

Cvexi

pre 9 godina

Ukrajinci su rekli da na dan obaranja aviona nisu imali pvo sisteme u rejonu i da njihova avijacija nije letela. Sada se ispostavlja da je avijacia letela, i da su ipak imali pvo sisteme u rejonu.
Ako su sigurni da su ruske snage oborile avion, postavlja se pitanje zasto su lagali? Ukoliko Rusi daju dokaze da je bilo borbenog aviona u blizini civilnog u vreme obaranja postoje dva scenarija
1: Vojni avion je v-v raketom oborio civilni avion.
2: Vojni avion se "krio" iza civilnog a mozda ga je koristio i kao mamac.
Klupko se odmotava...

Smarty

pre 9 godina

@Marija
Ocigledno nemas pojma o cemu pises! Sto puta sam ovde napisao"(ali nekome ne odgovara da objavi), da je korejanski avion oboren iznad Sibira tek posle 2.5 sata pracenja i pokusaja sovjeta da ga lovcima isteraju iz zone zabranjenih letova, za koju su smatrali da je avion greskom zalutao. Oboren je tek kada je uhvacen razgovor americkog pilota u korejanskom avionu i avaksa koji je "slucajno" leteo paralelno i snimao budjenje sovjetskih pasivnih radara iznad Sibira. I tada se (kao i sada) podigla nevidjena medijska halabuka u zapadnim novinama, a bukvalno je preko noci prekinuta kada su Rusi prezentovali razgovor iz crne kutije. Znas li sta znaci kada bi neko imao mapu pasivnih radara iznad Sibira?
Sa druge strane, americki ratni brod je bio u iranskim teritorijalnim vodama, a putnicki avion je bio bez odstupanja na redovnom civilnom koridoru i nije predstavljao nikakvu opasnost ni po ratni brod, niti po americke nacionalne interese.
Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?

use i u svoje kljuse

pre 9 godina

Citam komentare i pitam se šta je nas briga ko je srušio avion. Jel neko u svetu razbijao glavu kad su nas amerei terorisali raketama. Korporacije i naftaši nek igraju te prljave igre. Nama ni iz dzepa ni u dzep. Pritom se ništa i ne pitamo, a zapenili o avionu ko da nam se o glavi radi. Usmesto da tuzimo NATO i tazimo odštetu za naše mrtve civile.. vidi nas, mi ko babe na buvljaku.

Vojkan

pre 9 godina

Čitam vest i ništa mi nije jasno. Čitam komentare i postaje mi jasno da smo i mi smo ušli u rat a da nismo ni osetili. Istina informativni ali ništa manje nego rat. Imam utisak da se sada pojavi neki marsovac i kaže "Odgovorno tvrdim i prilažem čvrste dokaze da sam ja oborio avion" niko ga ne bi registrovao i svi bi čvrsto ostali pri svojim zacementiranim stavovima. USofili vs RUSofili. Sretno vam vojevanje junaci i ako bude sreće da nas bezbedno uvedete u III svetski rat.

Vladimir

pre 9 godina

(komsija, 21. jul 2014 17:42)

Neću da polemišem o tome ko je oborio avion, to je ovde izgleda sekundarna stvar. Nešto drugo mi je upalo u oči u Vašem komentaru: da je pad ovog aviona najveća katastrofa od početka Ukrajinske krize. Pri tom je očigledno da tamo svaki dan ginu ljudi (vojnici, civili, deca, svi) u trocifrenim brojevima, hiljade do sada, a sve ukazuje da će pogibija tek da se razmaše. Šta su oni, deca manjeg Boga? Lako je upasti u tu zamku: vest je i računa se kad stradaju neki ljudi iz bogatih zemalja, kad poginu neki drugi ljudi onda to i nije važno, oni su niža vrsta, maltene oni tako vole.

mozi

pre 9 godina

Tako su Amerikanci govorili za iranski putnički avion koji su oborili 1988. Rekli su da iranski lovac F14 je leteo iznad puntičkog airbusa. Sramota

Bilal

pre 9 godina

Molim sve one koji tvrde da su proruske snage uz podršku Moskve srušile malezijski civilni avion da mi objasne jednu jednostavnu stvar, naime, kakvu korist su ovi imali od tog zločinačkog čina? Da li bi iko normalan, sa proruske strane, to učinio I dao svetu argumente za sve vrste sankcija I međunarodne osude. Daj, bre, budimo pametni I ne nasedajmo na ovu američku ujdurmu. Pa nije im to prvi put. Setimo se samo Sadama Huseina I njegovih tobožnjih postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja.

seljadin

pre 9 godina

svaka istraga, pa i ova treba da krene sa latinskom rečenicom "cui bono" u čiju korist, a u korist onoga ko je odavno pokušavao da Evropu zavadi sa Rusijom.

podaci

pre 9 godina

Na koferenci za štampu rekli su da je raketa ispeljna sa BUK sistema, ona bi direktno pogodila avion bez aktiviranja blizinskog upaljča. Da je avion pogođen raketom od njega ne bi ostalo nista. Ovako se avion raspao na 4 dela.

mirko kojotovski

pre 9 godina

holandija i rusija trgovinski promet preko 100milijardi evrica godisnje.nemacka i rusija preko 100milijardi godisnje.pa kome smetaju ove cifre? tu je i odgovor svih problema ove planete pa i ovog oborenog aviona.mislim posle onih slika sa potpuno novim pasosima ili pogibija Joep Noena naucnika i pronalazaca vakcine protiv side...problem tim zlikovcima je internet jer sa mnogo truda moze svako da dodje do mnogobrojnih prevara i realne zavere.do takvih podataka se nebi nikad doslo jer su mnoge knjige bile zabranjene.potrazite recimo pad italijanskog aviona dc9 1980.sve ce vam se pokazati.preporucujem nemacku stranicu kopp koji se bave otkrivanjem mnogih zavera od vojnih politickih preko ekonomskih

Roza

pre 9 godina

Prema zamislima srpskih strucnjaka za ruske avione, ispade da MO RF ne zna o cemu govori kad tvrdi da SU-25 moze da dostigne visinu od 10.000..LOL!
Za vasu informaciju: daleke 1977. godine jedan modifikovani MiG-25 je sa 1000 kg korisnog tereta dostigao visinu od 37.080 m, ili 37 kilometara!!!
Taj rekord jos niko nije oborio do danasnjih dana. Pilot se zvao: А.В. Федотов, koji uzgred receno drzi jos nekih 5 drugih rekorda, kao 1975. vreme podizanja na 25.000 m za 2'32'' itd.!!!

Malo se edukujte pre nego sto pocnete da lupate gluposti, nije sve u wikipediji i sl.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Nas ima više koji mislimo ovako, dakle mi smo u pravu !
Zvanično danas rejting Putina 83%, pa vele da se rusi više ponose Putinom nego amerikanci amerikom, 82%.
Ko će ga znati.
Juče sam napisao da je borbeni avion pratio oboreni Boing. Danas to ponovim ovde i ne pustise ovi sa B92, nije važno jer i B92 zna poneke prave informacije i zbog toga im naredjuju da takve komentare ne pustaju čak ni ovde. Ovo vreme je ionako vreme laži....

cudan neki lik taj Kartopolov

pre 9 godina

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta"...."Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letelica letela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vreme i na istoj visini kao komercijalni let".
Kartopolov protivureci sam sebi, u prvoj recenici letilica je povecavala visinu au drugoj je letela na istoj visini kao mh17.

4c

pre 9 godina

Ljudi stavili i satelistske snimke. Tako se predstavljaju dokazi. A ne upiru prstom i vicu ENO KRIVCA. A i B92 kao ozbiljna kuca trebalo je da postovi ove sat. snimke.

http://rt.com/news/174412-malaysia-plane-russia-ukraine/

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Ja sam samo rekao sta treba Rusija da uradi u slucaju da se dokaze da su oni oborili avion i dao primer USA koja je 1988 oborila putnicki Iranski avion sa brodakoji je usao bez dozvole u Iranske vode i tu u Iranskom vazdusnom prostoru(leteo standardnom rutom putnickom).Koliko sam upoznat Rusija je oborila putnicki Korejski avion koji je usao bez dozvole u Ruski vazdusni prostor koji je upozoren vise puta da je povredio vazduzni prostor Rusije i pritom je taj avion totlalno odstupio od svoje marsute leta.(za razliku od Iranskog civilnog aviona koji je bio na putanji standardnoj u svom vazdusnom prostoru i koji je upozoren samo jednom i to ne na frekvenciji koji koriste putnicki avioni)I ko sad spinuje?Inace i ti si dokazala moje mishljenje da se velike sile ponasaju uvek isto.I jel te placaju po redu napisanom ili komentaru?To je bolja varijanta od toga da stvarno ovako msihljenje imas:)

Marija

pre 9 godina

Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.
(ivan78bg, 21. jul 2014 16:41)

A sto ne izneses podatak da je Putin 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje Korejskog aviona od strane KGB-a?
Mislim ako ne znas procitaj taj podatak, nemoj samo da citas Russia Today , vec citaj i svi drugi sta pisu.
Znaci odgovor sam ti dala na tvoj komentar , Putin je 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje korejskog aviona.
Kada spinujes stvari i meljes vodenicu samo na KGB stranu moras biti jako potkovan cinjenicama.
Nije taj tvoj KGB toliko naivan koliko pokusavas da nam spinujes.

O nasem nekadasnjem JAT-ovom avionu nekadasnje Jugoslavije koji je oboren iznad tadasnje Cehoslovacke otom potom, kada i to dodje na dnevni red sada nakon ove stravicne avionske nesrece.
Imaces priliku i to da saznas.

Mladja car

pre 9 godina

Ovi Rusi su stvarno neozbiljni, ovo je jeftina predstava prvenstveno za ruski narod smješnija od navodnog atentata na Putina i kontrolora Carlosa.
Su-25 s naoružanjem može letjeti na maksimalnoj visini od 5000 m, jedini način da bude 3-5 km od Boeinga na 10500 m je da bude točno ispod njega.
Ako sumiramo izvještaje RT-a, na tom nebu je stvarno bila gužva i pravo je čudo da je avion oboren jer je RT dosad redslijedom ustvrdio da su u blizini MH-17 bili ukrajinski An-26, dva SU-27 (carlos the controler), Putinov predsjenički zrakoplov i sada Su-25.

rosonero

pre 9 godina

mozemo mi danima da nagadjati ko je oborio avion ali vrlo je verovatno da to necemo ni saznati , mi obicni ljudi a verujem za ovi gore vrlo dobro znaju ,ali kao i uvek nama ce pricati price (obicnom svetu ) . A avion je mogao da obori bilo ko , ukrajinski lovac , ovi sa zemlje , "separatisti, rusi , u crnom moru su se sjatili brodovi amera , engleza , francuza, cak i kanadski brod i svi sa raketama dometa 1-2 hiljada kilometara , a za te velike sile radi ostvarenja ciljeva zivot trista ljudi ne znaci nista , apsolutno nista , samo dolari , milijarde i milijarde , tako da je ova tema nekako ...

WaldemarBG

pre 9 godina

Vest bi bila potpunija da je receno da su ma konf. za stampu Rusi prikazali satelitske snimke ukrajinskih baterija PVO, radarske snimke na kojima je fiksiran vojni avion u blizini MH17, manevrisanje malezijskog aviona van koridora kod Donjecka i pokusaj povratka na trasu, kao i informacija da je u to vreme americki satelit nadleteo podrucje. Rusi su na konferenciji za stampu izneli veoma mnogo detalja, snimaka i podataka.

amos

pre 9 godina

Sad ce to zaslepljeni Rusofili da nategnu opravdanjima - aha, MOGUCE JE! Ne mora biti da je nasa Majcica je kriva, iako tako kaze ceo svet. Ustvari, to sto tako kaze ceo svet bas znaci da NIJE tako, jer mi dobro znamo da kad je ceo svet protiv vas - onda ste najvise u pravu. Kad vas ceo svet bombarduje, onda ste najveci mirotvorci, a vodja vam je najbolji kandidat za Nobela.

Dakle - jeste da nije lovac, ali MOZE da nosi rakete, MOZE da gadja do 5km, MOZE da doleti do 10km visine, i posto je Putin rekao da ga je licno on video na mobilnom, dok je golisav lovio sibirske tigrove, onda MORA da jeste tako. Zdravstvujte!

P.S. Naravno da ce Ameri to da iskoriste maksimalno i naravno da se ukrajinski predsednik slatko nasmejao kad je cuo sta se desilo, jer zna koliki je "poklon" za svoju stvar dobio od svojih dojucerasnjih komsija, pa jos bez ijednog poginulog Ukrajinca, ali verovati u price oficira KGBa Putina?? Ajte molim Vas.

zavera

pre 9 godina

SU25 leti do 10.000 metara, to je vise puta ponovljeno.

Sad da vidimo kako se u to uklapa izjava potredsednika malezijske avio kompanije koji je izjavio da je pilotu MH17 nalozeno da se spusti na 10.000 metara iako je on trazio da ostane na 10.500.

Svasta ce ovde jos da ispliva

Kosta

pre 9 godina

Su-25 ili 27? Su-25 nije lovac, nema radar i ne moze da leti na 10000 metara. Verovatno je greska pri prenosenju vesti. Kad vec pisem, da podelim svoja razmisljanja: videli smo snimak kako pred rusenje 777 leti sa jednim motorom u plamenu. PVO raketa Buk, koja je navedena kao krivac, ima rasprakavajucu bojevu glavu, koja ne udara direktno u avion nego se aktivira kad dodje blizu cilja i rasprsne se, pa sta pogodi-pogodi. Uglavnom, "sara" po cilju. Sa druge strane, rakete koje lansiraju lovacki avioni se navode ka cilju toplotom iz motora.

Vlajko

pre 9 godina

Srbija ne poseduje niti jedan SU-25, ali zato ima na hiljade strucnjaka za ovaj avion. Mashala!
lol...
@(Roza, 21. jul 2014 17:58)

Da, sve strucna lica....ko nema u "vugla" pita gugla.

opcija

pre 9 godina

ako znaju da je bio Ukrainski su-25 znaci da su pratili situaciju i znaju odakle je ispaljena raketa, auuuu.. pa znaci da znaju sve od pocetka ali sute, sad su se izdali, samo me sad interesuje kako ce se opravdati....

Marko N

pre 9 godina

Zanimljivo je kako je neka vest objavljena iz Moskve kod nas prihvaćena 100% kao istinita, dok svaka vest objavljena od strane zapadnih medija automatski osuđena kao spinovanje i propaganda. Jadno je što se ovako nesrećan događaj, sa 300 mrtvih LJUDI tretira i koristi za manipulaciju. Na prvom mestu treba biti ČOVEK. Izgleda da je velikom broju ljudi u ovoj zemlji to itekako teško.

heavy

pre 9 godina

Ajde vise i taj WWIII da pocne pa da se lepo ljudski posibamo,da se osvetimo svoj bagri za pokolj nekoliko miliona Srba,pa kom obojci tom i dzeri.Muka mi je da slusam vise isprane mozgove koji stite NATO i ostalu gamad koji su nam vekovima neprijatelji.Pritom ne mislim ni da su nam Rusi prijatelji ali porediti NATO i Rusiju iz nase perspektive je suludo.E sad i dalje mislim da moramo uci u NATO u mirnodobskim uslovima a ne daj Boze ako dodje do sranja lako cemo ih izdati tj. pomoci im kao sto su i oni nama i '45. i '91. i '99.
Pa mi smo bre izgleda bas onako zaglavili u blato sa spustenim gacama....prso je srpski narod definitivno.Hvala Milosevicu,Seselju,Nikolicu,Vucicu i ostalim crvenim banditima.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.

Srbin s Mozgom

pre 9 godina

Ja milion posto verujem Rusima. To su nasa pravoslavna braca. Ista krv bre, isto pismo. Nasa braca nas vole jer volimo i mi njih. Nas brat ima mozak, a nama to ne treba jer brat uvek misli za nas. Brat je isao tetki da odnese lek dok su nas Ameri rokali bombama, ali to nema veze. Izgleda meni da je Joe Broz bio najpametniji kad je i zapadnu i istocnu bracu drzao na lepom odstojanju. Sve nakon toga se svelo na bratsko lizanje, gmizanje i puzanje.

Kiza

pre 9 godina

nteresantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!
(Bo Nesk, 21. jul 2014 18:03)

# Link komentara

Tesko!. Maksimalna brzina MD-11 je 955Km/h. Jedino je fedeksova
jedanaestica presla 1000Km/h (1024Km/h) 1993god. godine sa snaznim vetrom
u repu. Nijedan putnicki avion ne leti brzinom pribliznoj brzini zvuka
osim Konkorda koji vise nije u saobracaju.

Miroslav

pre 9 godina

Ha! Tri dana im je trebalo ovo da smisle.
Na žalost, kakav cirkus postaje ova tragedija.. Sada svi peru ruke, a bilo je lepo pritiskati dugmiće.

evita

pre 9 godina

Ajde da razmislimo o cinjenici da je opet u pitanju avion iste kompanije koji je 8 marta nestao i jos nije nadjen... Ako je i koincidencija mnogo je bre. Da nije 8 mart bio proba za nesto?

Igor 22

pre 9 godina

Svi ovi komentari su šutiranje u prazno. Rusi su samo pitali, šta je radio vojni avion na koridoru putnićkog. Nikdje nisu napisali, da je pucao. To ste si komentatoru izmislili sami!

drmatoriks

pre 9 godina

@bice bolje neko vice

Samo odgovori na pitanje: zašto bi Rusi/proRusi srušili taj avion? Oni time ne dobijaju baš ništa, Ukrajinci i Obama dobijaju gomilu koristi od tog obaranja. Ali ti Putinu ne veruješ šta god on rekao i dokazao, baš kao ni ja Obami i njegovim službenicima.

Izgleda da će, šta god istraga pokaže, za neke biti kriva jedna a za neke druga strana. Za naše briselaše, Rusi su krivi automatski, jer postoje. Jadni li ste...

samo da se zna

pre 9 godina

Svi su isti! Narednih 30. godina idu loptice odgovornosti gore, dole. levo, desno, dok se više manje sve ne zaboravi. Sećate se onog aviona nad Lokerbijem? Neko je bio uhvaćen, pa pre par godina pušten, Libija obtužena,dokaza nikad nije bilo! Sad, kad je u Libiji "uspela" demokracija, narod super fino živi! Živeli su po šerijatskom pravu, zna se, šta se sme ili ne, sad žive u demokraciji i ubijaju se međusobno! Rođen sam kao katolik, živim kao agnostik, supruga mi je nešto između ateiste i pravoslavne, a deca ne hebu ništa, sem interneta!:)

bice bolje neko vice...

pre 9 godina

Putinova objasnjenja ne piju vodu, i pored sve neverice izgleda da su dejstvovali pobunjebici. Ali ko god da je ovo uradio nije daleko od Brejvika i slicnih psihopata.

Werty

pre 9 godina

Citajuci komentare stice se utisak da Srbija potpuno komunisticka zemlja. Sve sam vojini strucnjak do vojnog strucnjaka, naravno slepo podrzavajuci KGB.

Marija

pre 9 godina

(George, 21. jul 2014 22:29)

Bitno je da tvoje znanje "nije ograniceno" .

Ako zaista mislis da su BRIKS sila, Brazil sa Ronaldinjicma, Fernandinjcima i ostalima, zemlja gde preko 50% stanovnistva zivi u favelama i Indija sa preko 80% stanovnistva koji zivi u najvecoj bedi sila, onda je tvoje znanje zaista veliko.
Kada se na to dodaju komentari o svetskim zaverama , i tvoje misljenje o samom sebi kako nesto znas, situacija je kompletna.

Takve price da ce Amerika i Engleska postati zemlja proleterska se slusaju vec pinih 7 decenija u Srbiji, ako si mlad pitaj tvoje i oni mozda cekaju to da dodje.
Samo 7 decenija prodje a nikako Amerika i Engleska da postanu zemlja proleterska a u medjuvremenu se raspao SSSR jer nisu imali hleba da jedu.

Zao mi sto si pao na Udbaske fore o BRIKS-u, ali posto ti "sve znas" onda nije lako tobom manipulisati :)
Cekaj i dalje da BRIKS ojaca i da Amerika i Engleska postanu zemlja proleterska.

Pozdrav za tebe najpametnijeg.

mikrosvet

pre 9 godina

Su 25 je jurisni lovac, prvenstveno namenjen za dejstvo po zemaljskim ciljevima, koji moze da nosi po 5 lansera ispod svakog krila. Krajnji lanseri mogu nositi rakete vazduh-vazduh, kratkog dometa ( do 10 km ). Nista ne sugerisem, samo iznosim tacne podatke.

cole

pre 9 godina

SU moze da leti na 10000m,do duse to mu je maksimalna visina i ima na sebi i rakete sa navodjenjem vazduh-vazduh bez obzira sto mu je osnovna namena bombardovanje(vazduh-zemlja).mamsimalna brzina mu je oko 970km/h

dragan

pre 9 godina

Pa dobro bre braco rusofili, ako vi nemate mozga pa Putin misli umesto vas, pustite nas koji smo malo drugaciji da mislimo svojom glavom. Dakle, ako su Ukrajinci oborili avion, zasto su se ruski pobunjenici javno hvalili preko interneta da su ga oni oborili. Muka mi je.Prvo Tadic razmontira armiju i privredu i skine gace pred amerima, a onda dodju rusofili i skinu gace pred Putinom. Jadna Srbija.

stranac

pre 9 godina

Kad covek cita Ruska objasnjenja ove tragedije (nekoliko razlicitih verzija - sad se odjednom pojavio i Su 25 o kojem se do danas nista nije culo)... Od toga su jedino mucniji komentari koji neprestano nalaze razloge da se sloze sa svim pro-Ruskim objasnjenjima i da negiraju bilo kakvo drug vidjenje ove velike tragedije i to bez obzira na bilo kakve dokaze... U ovim trenutcima coveku ne preostaje nist drugo nego da se slozi s Radojem Domanovicem...

Benny Hill

pre 9 godina

znači ovako,kremlj hoče da kaže da su pobunjenici ciljali na ukrainskog lovca,ali slučajno udarili boing pošto je bio blizu.Juče ukrainski ministar odbrane maveo da su pobunjenici oborili 16 leteleica za 2 meseca,to je helikopteri avioni i dalje.Ovaj put promašili.

oklahoma kid

pre 9 godina

"Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.
(Mihailo, 21. jul 2014 16:23)"

SU 25 koji je naoružan NE MOŽE Da DOSTIGNE VSINI OD 10km. Plafon mu je 5.000 m.

Može samo prazan, i to jedva. Ali prazan avion ne obara druge avione, zar ne?

Btw, i samo prazan može da leti brzinom kojom leti Boing. A čak ni prazan ne može da poleti i da ga sustigne.

Sad bi ti nma mogao da objasniš ko bi i zbog čega slao prazan avion na 10km visine.

Ni istok ni zapad

pre 9 godina

Stvarno ste jadni i bedni svi koji uveliko optuzujete Rusiju i nasedate na ovakve provokacije. Zlocin se ne moze opravdati, ali se vidi ostracenost ljudi koji dolivaju ulje na vatru, pre svega svih onih sa obe strane koji spinuju ovu tragediju u druge svrhe, jednako svih. Ameri nisu cvecke ovde, ozakonjeni su zlotvori, a oba slucaja, kako ovaj sa avionom tako i situacija u Gazi predstavljaju direktni rezultat dvostrukih standarda i zlocinackih namera upravo Amerike i njenih saveznika, ne samo i jedino namera Rusije koja takodje vodi veliku igru. Uvek se civilne zrtve koriste zarad ostvarenja vojnih i politickih ciljeva. Nista od svega ovoga ne bi bilo da u Kijevu nisu odlucili da na ulici zapocne krvavi proces. Medjutim, ni ovo sto sam napisao verovatno nije tacno ako se stvar pogleda iz drugog ugla. Da se nije desilo ovo, desilo bi se nesto drugo, neki drugi masakr, jer tvorci zlocina nece stati, niti ce se apetiti Amerike i Zapada zaustaviti. Kad oni stite svoje interese, onda cela planeta moze da posluzi svrsi. Pitanje je samo kada i gde ce se desiti novi MH17 i koji nesrecnici medju nama ce da budu zrtvovani.

Realista

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.
(marija, 21. jul 2014 19:58)

Ili Rusija laze?! Ja nisam sokiran...ovo je bilo veoma ocekivano. Rusi ce reci kako je ukrajinski avion leteo, oni ruski teroristi sa zemlje su gadjali njega i slucajno pogodili civilni avion. U svakom slucaju priznali su Rusi da su ga oborili, zar ne?!

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Štilcovana Katabolcna, 21. jul 2014 16:27)

Су-25 је једнако брз (спор) као Б-777 и има нижи плафон лета. С обзиром на мали домет ракете Р-60, неопходно је идеално пресретање да би уопште могао да дође у прилику да лансира ракету на такав циљ - и то уз обилату помоћ официра за навођење (са земље), а снимак те конверзације са пилотом бисмо већ увелико слушали преко Радио Москве.
Југословенски војни пилоти, пре доласка МиГ-а 21, имали су немале муке да "сејбровима" пресрећу цивилне млазне авионе.

Не постоји, наравно, ни најмањи разлог да Украјинци, који имају и авионе Су-27 и МиГ-29, способне да сустигну и оборе подзвучни авион за тили час, на такав задатак шаљу спори и тешки Су-25.

Јасно је да Руси уопште и не тврде да је Су-25 оборио Боинга, већ је то користан спин који служи за замлаћивање напаљеника по форумима.
Дакле, наставите да се замлаћујете...

nije spam, veruj mi!

pre 9 godina

Rasprava je u potpunosti eskalirala u duhu filma "Tri karte za Holivud"
Ne znam, da l' se mi kao narod toliko prepiremo po komentarima na netu zato što nas niko više ne ferma (čak ni vlast van izborne sezone, a da ne pričam o velikim silama), pa nam komentari na posećenom sajtu dođu kao izduvni ventil i daju osećaj važnosti, ili s druge strane samo prosto volimo da se delimo između sebe tipa Zvezda - Partizan, Ameri - Rusi, za EU - protiv EU, Lav - Jelen...

Marija

pre 9 godina

(ivan78bg, 21. jul 2014 21:27)

Da mi smo svi ovde koji branimo Srbiju i koji znamo sta KGB radi strani placenici , koji komuniciramo sa CIA, MI6 i agencijom sa Meseca preko tajnog Harp kanala i releja Ovca-Borca .
Nisi propustio priliku da me nazoves placenikom.
Samo znas kako ide KGB doktrina.
Vikali su drzte fasiste i naciste ( misleci na ukrjainski narod) a na kraju price izadjose boljsevicki fasisti i teroristi sa istoka.

Isto tako ce biti i u Srbiji, svakog ko voli Srbiju, ko zeli Srbiju u EU, nazivate placenicima a na kraju price ispasce da rusofilski botovi koji su preplavili sve srpske sajtove rade udruzeno i koordinisano iz jedne kancelarije i instituta odakle primaju naloge.

Nemoj da mislis da ima naivnih u Srbiji vise.

Block

pre 9 godina

Polako se stvari otkrivaju. Krenulo je sa ovim nebuloznim pitanjem, a sta ce vas avion u vasem vazdusnom prostoru pa jos tako visoko (umesto da letite nisko pa da vas lagano obarano)?! Posle ce da bude, vi ste krivi sto smo pogodili putnicki avion, hteli smo taj SU-25, ali se desila greska. Na kraju kako rece Ilija Cvorovic, Djura ce da ti oprosti sto te tukao.

Pre ili kasnije neko ce da zaglavi corku za ovo obaranje aviona. Rusi jedino da ga zakljucaju u Kremlj. Bilo gde drugde da promoli nos, zavrsice u Hagu.

Rade

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

A mogli su da probaju i praćkom ali ne bi uspeli, kao ni tvojim topom.
T.j. ne postoji top kojim možeš pogoditi avion na toj visini, još nije izmišljen :-)

Tex

pre 9 godina

Ajde malo ljudi razuma, niko ovde ne kaze da su Rusi ovo namerno uradili, jednostavno su se pobunjenici ispalili. Cisto sumnjam da je ikoovo uradio planski. I ako jeste i sve ovo izveo tako da prikrije dokaze njegove umesanosti, onda je macionicar. Da li su se Ukrajinci nadali tome ili ne, to ne mozemo znati, ali im je ovo selo ko kec na jedanaest. I naravno da Rusi pomazu proruske snage, mislim da se ne lazemo. Isto kao sto Ameri pomazu Ukrajince, to rade otkad je sveta i veka. A ovi koji se svrstavaju na neku od strane, pa bar smo mi imali iskustva i sa jednima i drugima, pa zar niste naucili vazne lekcije... Ceo svo zivotni vek Srbe cepaju na razne strane i onda su nadju neki koji se i dan danas primaju na tu igrariju. Ajde malo knjige iz istorije u ruke ne samo pornhub....

pomalo zbunjen

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Pa zato LAki, jer bi se prilikom inspekcije jasno videle rupe od metaka, a nijedna puška/mitraljez ne ože da dosegne 10.000 metara.

Igor

pre 9 godina

Kakva glupost, u ovo niko pismen ne bi poverovao... Su-25 je jurišnik, oklopljen i osposobljen za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Plafon leta mu je oko 5.000m, mnogo niže od visine na kojoj je B777 leteo.

komsija

pre 9 godina

meni samo nisu jasni ovi eksperti avioindustrije koji misle da je neko lud da objavi zvanicno da je moguci krivac neki vojni avion a da pri tom ne zna da on ni ne moze da leti tako visoko..pobogu pa ovo su ozbiljne stvari u pitanju, najvrelija vest i najveca katastrofa ukrajinske krize...zasto eksperti ne pomiskite da je ili dolso do novinarske greske u tipu aviona ili visini leta...drugo, predpostavljam da nije lako utvrditi ko je oborio avion ali uz dobru i temeljnu istargu eksperata a ne ovo nagadjanje ...pa cak i da je bio ukrajinski avion iza putnicko ne xnaci da ga je oborio...drugim recima cemu teoretisanje i optuzivanje i nagadjanje kad treba sacekati izvestaj...po mom misljenu i jedni i drugi su mogli da ga skinu i to je to...ko je samo istraga moze da utvrdi

danguba

pre 9 godina

Nevjerovatno koliko ostrascenih i navijackih komentara, a sve u domenu teorija zavjere, u cemu smo prvaci svijeta.
Izvjesno je da su braca Rusi oborili avion, jer su u prethodnom periodu skidali sve sto se mrda, leti i porusili su gotovo pola ukrajinske flote.
Dakle, fudbalskim rjecnikom, zabili su klasican autogol (desava se i to, nisu svi autogolovi plod namjestanja utakmica). Iako nije bilo namjere, to ih neoslobadja odgovornosti. Najmanje sto mogu da urade, je da se priznaju krivicu i odaju postovanje poginulima i njihovim porodicama.
Medjutim, jednaka odogovrnost je i na avio kompaniji, koja je koristila spornu rutu, iako su je svi izbjegavali, a ovo se u medijima uopste ne potencira...

Mita

pre 9 godina

Avion je leto iza Boinga,ali nije ispalio raketu,kao što naslov sugeriše kada ga čovek pročita.U svakom slučaju,najveća odgovornost je na Ruskim pobunjenicim koji su ispalili raketu.Drugo mesto dele Ukrajinska i Ruska vlada.Ukrajinska jer je navodila avion na ratno područije,a ruska jer je naoružala pobunjenike raketama.Na trećem mestu je avio kompanija,koja zbog štednje leti kraćim,ali opasnijim rutama.I to je istina,sviđalo se to nekom ili ne.Najviše su nadrljali putnici,u ovom slučaju Holanđani,koji su ispali "kolateralna šteta",baš kako je neki pametnjaković nazvao naše žrtve prilikom bombardovanja.Nevini uvek nadrljaju,ni krivi,ni dužni.Pobunjenici moraju da priznaju zločin,a ruska i ukrajinska vlada da podele odgovornost,jer su im krivice iste...

Mm

pre 9 godina

I sta sada? Nema resenja ni po pitanja pada aviona, a kako da bude na nivou citavog sukoba u Ukrajini. Definitivno je proslo vreme da kada ponovis jednu laz sto puta ona postane istina. Bar ne moze da prodje kada dodje do sukoba dve sile i to je ono sto mozemo da naucimo iz ovog sukoba. Paralelno sa tim zapazanjem javlja se strah od eskalacije nasilja na citavu Evropu jer sukob je velikih razmera.

žika

pre 9 godina

Su-25 nije lovac.
(Nemanja, 21. jul 2014 15:46)
Dao sam ti plus jer je on nije u toj kategoriji. Međutim kad prati neki avion koji može bez problema da obori on je već u toj kategoriji lovca na plen. Inače ništa čudno da se vojni piloti uvežbavaju na takav način. Pa naši migovi 29 su pratili ono čudo od airbus-a kad je sletao na aerodrom.

klosar

pre 9 godina

"@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)"

1. Može da nosi, ali zašto bi je nosio, kad su Ukrajinci mogli da pošalju pravog lovca da obori ovog. Sledi i zbog čega.

2. Da, maksimalna brzina mu je koliko i Boingu. Zato on nije ni u teoriji ni u praksi mogao ni da ga juri ni da ga stigne odakle god da je poleteo.

3. To nije maksimalna operativna visina leta, nego teoretski plafon. Ne znam da je bllo koji SU 25 leteo na toj visini. a ako ovaj JESTE LETEO na 10km visine, to znači da je ili dolazio iz Rusije, ili se u nju uputio. Pogledaj malo kartu i pravac leta.

Priča je smešna u svakom slučaju. Makar zbog brzine oba aviona. SU 25 ne može da poleti i da stigne cilj koji leti istom brzinom kao i on. To je osnovna logika.

Zato služe nadzvučni lovci presretači kojih Ukrajina ima u velikom broju, kao i Rusija btw.

neutralac

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Kako bi onda mogli da optuze Rusiju za obaranje aviona? Da ga je oborio topom lako bi se dokazalo da ga je Ukrajina oborila...

baaaah...

pre 9 godina

podsecate me na one zajapurene majke sto uvek imaju spremnu recenicu u slucaju kad je nekom nos razbijen na ulici. moje dete!?? moje dete ne bi mrava zgazilo, nema sanse da je nesto skrivilo.

Mladja car

pre 9 godina

Evo ako ne vjerujete meni (kad mi lupate minuse) evo link na kronologiju ruskih tvrdnji o padu aviona sa linkovima na originalne članke na ruskom.
http://www.examiner.com/list/russia-s-top-10-lies-about-downed-malaysia-airliner
Dakle, kao što rekoh ovaj Su-25 je jubilarni peti avion za kojeg Rusi tvrde da je bio u blizini MH17 tijekom rušenja (An-26, dva Su-27 lovca i predsjednički avion)

@

pre 9 godina

@Robin Hud
Zasto mislis da svi trebaju da budu glupi, neobavesteni, neobrazovani, samo zato sto je drzava u kojoj zive siromasna?
Odakle ti ta ideja?
Drzava je siromasna zbog VECINE koja ne misli svojom glavom vec pusta druge da misle umesto nje, pa zato vecini niko nije kriv sto je ti drugi prevode zedne preko vode.
Umesto sto napadas druge, nauci nesto i sam.

Zoki

pre 9 godina

Cela priča i obe varijante su veoma čudne. Malo je nelogično da esplozivni projektil težak 70 kg udari u avion koji leti na visini od 10 km brzinom od 3000 km na sat, a avion se ne raspadne. Isto je tako čudno da avion koji je namenjen za gadjanje ciljeva na zemlji gađa putnički avion do koga teško može da se popenje, a još teže da ga stigne. Zašto bi neko uopšte kačio rakete vazduh-vazduh na avion koji napada ciljeve na zemlji, i to protivnika koji nema ni avione ni helikoptere? Kako to da pobunjenici nemaju sistem tog dometa, kada su se hvalili da su ga zarobili, slikali se sa njim i oborili avion na 6 km visine? Sa druge strane, kako to da Ukrajina nije negirala te informacije i nije optuživala Rusiju da je dala PVO sisteme pobunjenicima u vreme kada je oboren ukrajinski transportni avion?
Još nešto: ukrajinska vojska je u rasulu, pre dva meseca ju je napustio zapovednik ratne flote, a ovde se priča o tome da li su pobunjenici sposobni da gađaju avion.

Zoran

pre 9 godina

sve vise tonu u neznanje ovi Rusi, niko im ne veruje vec decenijama lazu ceo svet, tome nije kriv komunizam , kojem nisu ni dorasli, nego su ostali na stupnju banditizma...

Izvidjac

pre 9 godina

Potpuno je nevazno to sto je SU-25 leteo (ako je uopste leteo) negde u zoni ispod oborenog B777, jer je ta zona (ispod FL310) i rezervisana za letove borbenih aviona. Taj SU-25 ne moze sa naoruzanjem da se popne vise od 5000m, a ne moze ni da dostigne brzine preko 900km/h, te nema nikakve sanse da se priblizi B777.

Smesan je i ruski stav "kriva je Ukrajina jer je u SVOM avionu letela iznad SVOJE teritorije, a mi jadni smo zbog toga morali da oborimo B777".

Inace, prikazan je dokaz da je avion pogodjen u levi prednji deo, negde u blizini pilotske kabine, ocigledno velikom raketom.

NS

pre 9 godina

Ma dajte, prestanite da 'tujete' sa tom kominterninom propagandom! Citam vesti iz Italije, Spanije, UK i USA i niko ne pominje te gluposti samo Rusi... Malo ozbiljnosti molim

Ja

pre 9 godina

3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)

Nema veze sto sama kompanija Suhoj na svom sajtu stavlja da je maksimalna visina leta za Su-25 i to bez naoruzanja - 7km? Kome da verujemo tebi ili kompaniji koja avion proizvodi? http://www.sukhoi.org/eng/planes/military/su25k/lth/

Winston

pre 9 godina

Tek su Rusi to danas zaznali, ako je uopste tacna informacija. Ja Rusima neverujem, to mi je ostalo jos od stare dane USSR. I glavni Rus je KGB, iz to vreme.

ag

pre 9 godina

@Laki je bio nervozan
Jer bi, da je gadjan topom, pilot putnickog aviona imao vremena da javi sta se desava, ili bar da nesto kaze, a to bi ostalo snimljeno na crnoj kutiji. Ovako, nije znao sta ga je snaslo do poslednjeg momenta.

Bo Nesk

pre 9 godina

Interesantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!

Saša

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!
(Muad'Dib, 21. jul 2014 18:19)

Mislim da bi ti trebao obnoviti znanje o vojnoj tehnici. SU 25 je jurišni avion namijenjen za blisku podršku i lov na tenkove. Maksimalna brzina mu je ispod mach 1, to jest 950 km/h, a najveća visina leta oko 10000 metara.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%85%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%83-25

http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-25#Specifications_.28Su-25.2FSu-25K.2C_late_production.29

U2

pre 9 godina

@Smarty
Postoji jedna velika razlika izmedju ta dva zaista tragicna slucaja. Iranski avioni lete svakog dana na stotine komada i ameri ih ne skidaju jedan po jedan. Onaj je oboren ocitom greskom posade americkog bojnog broda (tamo inace uvek ima dezurnih paranoika, koji od muve vide slona). Uostalom snimljeno je nekoliko dokumentaraca o tom slucaju. Ameri nikada nisu govorili da su Iranci sami sebi oborili avion i slicne gluposti. Kad imas tenziju koju ti stvara komanda onda cesto odluke i nisu bas racionalne i precizne. Slazem se da je bilo sramota to sto nisu se ni izvinili ljudski.

Medjutim Rusi su svesno, dakle sa punim saznanjem da se radi o putnickom avionu u kojem se nalazi nekoliko stotina putnika, ispalili raketu (iz svog lovca). Spijunski avion je vec bio otisao iz radarske senke i nije bio meta, sto bi jos i imalo smisla, tako sa su obaranjem hteli cisto da demonstriraju kako ce u buducnosti proci svi oni koji pruzaju senku nekom spijunskom avionu.

Ovo sada sa Malezijskim avionom nije bila nikakva namera vec klasican autogol proruskih separatista, sto sada Ukrajinci eksploatisu do maksimua. Mozda jeste degutantno, ali to bi svako radio u njihovom slucaju.

kgb

pre 9 godina

ma nije to nista. kazu ruje da su ukrajinci oborili avion jer je tu pored leteo putin u jednom slicnom:)) koliko covek mora da bude naivan ili ispranog mozga da veruje kgb-ovskoj propagandi:))))

milan88

pre 9 godina

SU-25 bombarder naoruzan sigurno ne moze da leti na 10000. Rusi su ocigledno licno umesani u obaranje cim svaki dan izbacuju ralizcite teorije kako se nikada ne bi saznala prava istina.

southlander

pre 9 godina

Gospodo politicari u Beogradu, koji nemo prelazite preko medijskog rata u Srbiji. Drug Stljin je ponovo poslao svog imenjaka i njegove u Srbiju, da izazovu nemir i raskol. Probudite se. Ovo je upereno protiv vase vladavine.

Izvidjac

pre 9 godina

@ Roza

Ovde, izgleda, ima i hipnotisanih...neverovatno je sta moze da se procita.

Dakle, da ponovimo ono sto i vrapci vec znaju...SU-25 moze bez ikakvih podvesnih tereta da dostigne visinu od 7000m , a sa podvesnim teretima 5000m.

Petar

pre 9 godina

@klosar
Ja nisam ni napisao da ga je oborio SU-25, zato sam stavio da je komentar tehnicke prirode, i tacan je. Nista napisano nije netacno. Previse je "eksperata" ovde, a ubrajam i vas u njih, koji verovatno nisu videli borbeni avion izbliza, ali znaju da on moze ili ne moze da uradi to i to (inace ja video, a bogami i popravljao).

zedes.o

pre 9 godina

Znači Ukrajinci..e pa zaista nema reči kojima se može iskazati gađenje koje normalan čovek oseća prema vama rusima (u većini, naravno) u matici i u guberniji..

П.П.

pre 9 godina

На конференцији за штампу у Москви је представљен графикон према којем је СУ-25 летео брзином од 400 км на сат.

Ivo

pre 9 godina

Ljudi nemojte biti naivni,to su napravili seperatisti,sta ja zamjeram EU medijama je kad se jucer tuko Lugansk sa poljedicom sa 20 mrtvim,skoro da nisu spomijenili,i onda ocekivaju da pobunjenici ili bolje da ih nazovem Sezesionisti i docekaju sa rasirenim rukama na mijestu stradanja.Sta se tice Putina,mislim da je napravijo gresku,trebo je vojno intervenirati a ne naoruzavat ove ljude.Vako ce samo narod bezpotrebno ginuti.

legionar

pre 9 godina

E uhvaceni u lazi.Prvo,SU-25 nije lovac,on je jurisni avion.Drugo,SU pet nije opremljen sistemima za zivot pilota na velikim visinama(kompresija kabine).
On jeste opremljen raketama za dejstvo po ciljevima u vazduhu (vazduh-vazduh) R-60.Jos nesto,plafon leta SU-25 je 10 000 metara.

Djagnoza

pre 9 godina

Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?
(Smarty, 21. jul 2014 19:25)

Ajd', umesto Marije da kazem...
"Cinjenica" znaci nesto dokazano, fakt.
To sto ti mislis da je cinjenica, ne znaci da je de fakto fakt. :)
Ljubav i podilazenje je lepa, ali ljubav je slepa, sto je jedini fakt u tvom iscrpnom komentaru.

laza

pre 9 godina

3-5km nije uopste TOLIKO blizu da neko promasi I pogodi civilno pod uslovom da je to I tacno.. preko 500 m je dozvoljeno zakonski sve preko toga nisu obavezni da objasne..

Muad'Dib

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!

Argentino

pre 9 godina

Sve je crno na belo, opipljivim podacima izvesteno. Na kraju krajeva, pa ko bi normalan pomislio da ce Rusi oboriti ovaj avion kada im tako nesto ne ide u korist?

Рајвоса

pre 9 godina

Ово нису прави докази, гдје је ЈуТубе разговора пилота и предједника Украине?

Pa jel' ti mislis da je slucajno novi papa Poljak?

pre 9 godina

@George
Care, ti si dobitnik nagrade Ilija Cvorovic za ovu nedelju. Pa ovo je loodilo :) Mora se odati priznanje domacim rusofilima na mastovitosti kod ovih teorija zavere. Svakih dva tribsata po jedna niva se stvori. Ipak je to neki potencijal, na zalost uludo ulupan.

Samo opusteno, Rusi sa Krima postigli autogol. Jasno ko dan. Sta sad pomracenje sunca, poplave u Batocini, poskupljenje malina u Svedskoj.

PCK

pre 9 godina

http://www.advance.hr/vijesti/ruska-vojska-detektirali-smo-ukrajinski-lovac-su-25-u-blizini-zrakoplova-mh17-prije-pada-zelimo-odgovore-sto-je-radio-tamo/

jutro je,jutro je

pre 9 godina

najjaci su mi ovi komentatori sto tvrde da SU25 ne moze da leti na visinu 10 000km :) jos se ubedjuju jel imao naoruzanje ili ne.
inace da bi se ovako veliki avion srusio,ne mora samo da ga pogodis,dovoljno je u ovom slucaju samo da doletis na odredjenu blizinu,kao ovaj SU i da bude "obaranja".

aleksandar

pre 9 godina

logikata e sledna : Putin , da se zapre ognot da ima pregovori : Ukraina i SAD nema zapiranje na ognot i pregovori so teroristi : Putin e pa togas ke ima steta i Zapadot .

nemanja

pre 9 godina

Znaci Putin je i zvanicno priznao ono sto je ceo svet znao, a sto je Kremlj pokusavao da sakrije danima - ruski pobunjenici su oborili putnicki avion. Jedva cekam da cujem rusofile kako ce u roku od odmah da zaborave da su do malopre tvrdili da je sve to zapadna namestaljka i da su SAD, Ukrajina, CIA, Vatikan i masoni oborili avion:)))

Dokle

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.

Marija

pre 9 godina

Razumem zasto ruski mediji sire propagandu ali ovi nasi rusofilski mediji izgleda imaju specijalni zadatak da Srbiju jos vise zamrace ovim idiotskim prenosenjem moskovskih teorija zavere kao i velicanje Rusije kao neke moralne i ekonomske sile u svetu. Da li treba da vas podsecam da je ceo svet protiv ovih divljaka kojima ljudski zivot vredi manje od litre votke.
(Dokle, 21. jul 2014 15:56)

Upravo tako, velika vecina srpskih medija cast izuzecima retkim , prenosi spinove KGB kuhinje sa laznim izvestavanjem i pusta rusofilskee komentare gde se EU i Amerika nazivaju fasistima i nacistima, gde se ismejavaju zrtve avionske nesrece,i sta sve ne pisu rusofili organozovani po direktivi, preplavili su sve srpske sajtove.
EU sirom otvorenih ociju prati sve srske novine, vesti, gostovanja Udbaskih analiticara po televizijama, njihove lazne analize .

Bojim se da ce biti zestokih reakcija EU, ali EU zna sta ruska peta kolona radi po Srbiji svih ovih decenija tako da ce pomoci Srbiji oko Udbaske ruske pete kolone.
Zna se sve u Srbiji.

Marija

pre 9 godina

Krece najnoviji boljsevicki KGB spin.
Posle neuspelih spinova da je ukrajinska vojska pucala na avion, pa zatim spinova da je meta napada bio Putinov avion koji uopste tuda nije leteo, pa spinova da su u avionu bila mrtva tela , najnoviji spin je ukrajinski avion pored putnickog .

Banda boljsevicka nastavlja sa nebuloznim sopstenjima i pitanjima, a uskoro ce svetskoj javnosti biti prikazan kompletni satelitski snimak svega, od ruskog BUK-a do mesta sa kog je ispaljen projektil.

KGB banda zaboravlja da ovo nije 45-a godina i da smo primorani da slusamo saopstenja staljinisticke bande i radio saopstenja Gavarit Moskva, postoje svi snimci samo se ceka momenat za objavljivanje istih, pustaju prvo KGB da se izlece sa maloumnim spinovima i teorjama zavere, a na kraju ce biti pusten snimak javnosti.

Holandska vlada je jutros sa specijalnim tuzilastvom za terorizam pokrenula krivicnu istragu i sad se samo ceka spisak putnika iz KGB-a za Hag.

aritmeticka sredina

pre 9 godina

U Rusiji totalni haos i raspad sistema. Putin prica da se treba sacekati kraj istrage, ne optuzuje nikoga (kaze samo da je Ukrajina odgovorna posto se to desilo iznad njene teritorije). Par alkosa ministara i generala kazu da su Ukrajinci oborili avion kako bi optuzili Rusiju. Obavestajci i ukrajinski separatisti kazu da je avion namerno srusen i da putnici nisu ni bili zivi u trenutku rusenja. Sad ministarstvo odbrane kaze da je bio lovac u pratnji aviona (sto znaci da su ipak separatisti gadjali).
Da ne pricamo o presretnutom razgovoru, o objavi rusenja na drustvenim mrezama pa brisanju toga, o cirkusu sa crnim kutijama, telima, dozvolom/zabranom pristupa mestu pada, itd.

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

Ко је у стању да разуме написано: овим се прави терен за признање побуњеника да су случајно погодили малезијски авион - гађајући украјински Су-25 (то није тип авиона који би неко послао у обарање другог авиона, јер, између осталог, и није бржи од Боинга 777). Инсистирање на одговору на питање: "Шта је војни авион радио у цивилномн ваздушном простору?" понајвише указује на то.
Тужно, све у свему. И тешка бољшевичка свињарија.

uja

pre 9 godina

pa dobro razumijem da je ukrajinski lovac SU-25 leti nad Ukrainskom teritorijom, ali ne razumijem sta tu trazi Ruska raketa, ajmo istinu na vidjelo..

klosar72

pre 9 godina

Bokte...

Pa SU-25 nije lovac već bombarder.

I kao bombarder opremljen je za dejstva na ciljeve na zemlji, a ne u vazduhu.

Jel ovo priča u koju sad neko treba da poveruje?

Oplakah...

cudan neki lik taj Kartopolov

pre 9 godina

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta"...."Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letelica letela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vreme i na istoj visini kao komercijalni let".
Kartopolov protivureci sam sebi, u prvoj recenici letilica je povecavala visinu au drugoj je letela na istoj visini kao mh17.

amos

pre 9 godina

Sad ce to zaslepljeni Rusofili da nategnu opravdanjima - aha, MOGUCE JE! Ne mora biti da je nasa Majcica je kriva, iako tako kaze ceo svet. Ustvari, to sto tako kaze ceo svet bas znaci da NIJE tako, jer mi dobro znamo da kad je ceo svet protiv vas - onda ste najvise u pravu. Kad vas ceo svet bombarduje, onda ste najveci mirotvorci, a vodja vam je najbolji kandidat za Nobela.

Dakle - jeste da nije lovac, ali MOZE da nosi rakete, MOZE da gadja do 5km, MOZE da doleti do 10km visine, i posto je Putin rekao da ga je licno on video na mobilnom, dok je golisav lovio sibirske tigrove, onda MORA da jeste tako. Zdravstvujte!

P.S. Naravno da ce Ameri to da iskoriste maksimalno i naravno da se ukrajinski predsednik slatko nasmejao kad je cuo sta se desilo, jer zna koliki je "poklon" za svoju stvar dobio od svojih dojucerasnjih komsija, pa jos bez ijednog poginulog Ukrajinca, ali verovati u price oficira KGBa Putina?? Ajte molim Vas.

Mladja car

pre 9 godina

Ovi Rusi su stvarno neozbiljni, ovo je jeftina predstava prvenstveno za ruski narod smješnija od navodnog atentata na Putina i kontrolora Carlosa.
Su-25 s naoružanjem može letjeti na maksimalnoj visini od 5000 m, jedini način da bude 3-5 km od Boeinga na 10500 m je da bude točno ispod njega.
Ako sumiramo izvještaje RT-a, na tom nebu je stvarno bila gužva i pravo je čudo da je avion oboren jer je RT dosad redslijedom ustvrdio da su u blizini MH-17 bili ukrajinski An-26, dva SU-27 (carlos the controler), Putinov predsjenički zrakoplov i sada Su-25.

Marija

pre 9 godina

Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.
(ivan78bg, 21. jul 2014 16:41)

A sto ne izneses podatak da je Putin 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje Korejskog aviona od strane KGB-a?
Mislim ako ne znas procitaj taj podatak, nemoj samo da citas Russia Today , vec citaj i svi drugi sta pisu.
Znaci odgovor sam ti dala na tvoj komentar , Putin je 2000-e godine odlikovao generala koji je naredio obaranje korejskog aviona.
Kada spinujes stvari i meljes vodenicu samo na KGB stranu moras biti jako potkovan cinjenicama.
Nije taj tvoj KGB toliko naivan koliko pokusavas da nam spinujes.

O nasem nekadasnjem JAT-ovom avionu nekadasnje Jugoslavije koji je oboren iznad tadasnje Cehoslovacke otom potom, kada i to dodje na dnevni red sada nakon ove stravicne avionske nesrece.
Imaces priliku i to da saznas.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.

Robin Hud

pre 9 godina

Zaista je zanimljivo koliko se ovdašnji totalni ratni gubitnici toliko dobro razabiru u vojnu-avio tehniku. To što se ovde amaterski pripoveda veoma liči na Lazanskog i njegove gluposti. Zemljaci pa vi sve znate o avionaima, raketama, satelitima, laserima i ostalim vojnim drangulijama. Ali zašto je uz toliko neprocenjivo znanje Srbija medju najsiromašnijim zemljama Evrope. Tu nešto uistinu ne štima. Sva je prilika da ste vi naprosto amateri.

stranac

pre 9 godina

Kad covek cita Ruska objasnjenja ove tragedije (nekoliko razlicitih verzija - sad se odjednom pojavio i Su 25 o kojem se do danas nista nije culo)... Od toga su jedino mucniji komentari koji neprestano nalaze razloge da se sloze sa svim pro-Ruskim objasnjenjima i da negiraju bilo kakvo drug vidjenje ove velike tragedije i to bez obzira na bilo kakve dokaze... U ovim trenutcima coveku ne preostaje nist drugo nego da se slozi s Radojem Domanovicem...

opcija

pre 9 godina

ako znaju da je bio Ukrainski su-25 znaci da su pratili situaciju i znaju odakle je ispaljena raketa, auuuu.. pa znaci da znaju sve od pocetka ali sute, sad su se izdali, samo me sad interesuje kako ce se opravdati....

Igor

pre 9 godina

Kakva glupost, u ovo niko pismen ne bi poverovao... Su-25 je jurišnik, oklopljen i osposobljen za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Plafon leta mu je oko 5.000m, mnogo niže od visine na kojoj je B777 leteo.

Realista

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.
(marija, 21. jul 2014 19:58)

Ili Rusija laze?! Ja nisam sokiran...ovo je bilo veoma ocekivano. Rusi ce reci kako je ukrajinski avion leteo, oni ruski teroristi sa zemlje su gadjali njega i slucajno pogodili civilni avion. U svakom slucaju priznali su Rusi da su ga oborili, zar ne?!

Izvidjac

pre 9 godina

Potpuno je nevazno to sto je SU-25 leteo (ako je uopste leteo) negde u zoni ispod oborenog B777, jer je ta zona (ispod FL310) i rezervisana za letove borbenih aviona. Taj SU-25 ne moze sa naoruzanjem da se popne vise od 5000m, a ne moze ni da dostigne brzine preko 900km/h, te nema nikakve sanse da se priblizi B777.

Smesan je i ruski stav "kriva je Ukrajina jer je u SVOM avionu letela iznad SVOJE teritorije, a mi jadni smo zbog toga morali da oborimo B777".

Inace, prikazan je dokaz da je avion pogodjen u levi prednji deo, negde u blizini pilotske kabine, ocigledno velikom raketom.

Sjenicak

pre 9 godina

Nesto mi ovde sve mirise na Amere i zapad, krive Putina a ne pomeraju, nema istrage, sve nesto tiho i potajno, pa nije on Sadam ili Milosevic da ne zna kako ce sa vama ili da ne moze..

Miroslav

pre 9 godina

Ha! Tri dana im je trebalo ovo da smisle.
Na žalost, kakav cirkus postaje ova tragedija.. Sada svi peru ruke, a bilo je lepo pritiskati dugmiće.

Marko N

pre 9 godina

Zanimljivo je kako je neka vest objavljena iz Moskve kod nas prihvaćena 100% kao istinita, dok svaka vest objavljena od strane zapadnih medija automatski osuđena kao spinovanje i propaganda. Jadno je što se ovako nesrećan događaj, sa 300 mrtvih LJUDI tretira i koristi za manipulaciju. Na prvom mestu treba biti ČOVEK. Izgleda da je velikom broju ljudi u ovoj zemlji to itekako teško.

oklahoma kid

pre 9 godina

"Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.
(Mihailo, 21. jul 2014 16:23)"

SU 25 koji je naoružan NE MOŽE Da DOSTIGNE VSINI OD 10km. Plafon mu je 5.000 m.

Može samo prazan, i to jedva. Ali prazan avion ne obara druge avione, zar ne?

Btw, i samo prazan može da leti brzinom kojom leti Boing. A čak ni prazan ne može da poleti i da ga sustigne.

Sad bi ti nma mogao da objasniš ko bi i zbog čega slao prazan avion na 10km visine.

dragan

pre 9 godina

Pa dobro bre braco rusofili, ako vi nemate mozga pa Putin misli umesto vas, pustite nas koji smo malo drugaciji da mislimo svojom glavom. Dakle, ako su Ukrajinci oborili avion, zasto su se ruski pobunjenici javno hvalili preko interneta da su ga oni oborili. Muka mi je.Prvo Tadic razmontira armiju i privredu i skine gace pred amerima, a onda dodju rusofili i skinu gace pred Putinom. Jadna Srbija.

Kolumbo ...... .. radoznala

pre 9 godina

Dokle

Koliko USA i EU cene ljudske zivote videli smo na licnom primeru.Ono sto mene interesuje,jeste,do kada ce mi takve moralne gromade objasnjavati ko mi je prijatelj a ko nije? Ako nam Rusi nisu pomogli,nisu nam ni odmogli.Ovi drugi su nam u tri rata pobili polovinu stanovnistva i napravili stetu od ko zna koliko milijardi dolara.
Zato,ne zamerite mi,ali mislim da ste jedino vi ovde "zamraceni".

NS

pre 9 godina

Ma dajte, prestanite da 'tujete' sa tom kominterninom propagandom! Citam vesti iz Italije, Spanije, UK i USA i niko ne pominje te gluposti samo Rusi... Malo ozbiljnosti molim

bice bolje neko vice...

pre 9 godina

Putinova objasnjenja ne piju vodu, i pored sve neverice izgleda da su dejstvovali pobunjebici. Ali ko god da je ovo uradio nije daleko od Brejvika i slicnih psihopata.

Marija

pre 9 godina

(ivan78bg, 21. jul 2014 21:27)

Da mi smo svi ovde koji branimo Srbiju i koji znamo sta KGB radi strani placenici , koji komuniciramo sa CIA, MI6 i agencijom sa Meseca preko tajnog Harp kanala i releja Ovca-Borca .
Nisi propustio priliku da me nazoves placenikom.
Samo znas kako ide KGB doktrina.
Vikali su drzte fasiste i naciste ( misleci na ukrjainski narod) a na kraju price izadjose boljsevicki fasisti i teroristi sa istoka.

Isto tako ce biti i u Srbiji, svakog ko voli Srbiju, ko zeli Srbiju u EU, nazivate placenicima a na kraju price ispasce da rusofilski botovi koji su preplavili sve srpske sajtove rade udruzeno i koordinisano iz jedne kancelarije i instituta odakle primaju naloge.

Nemoj da mislis da ima naivnih u Srbiji vise.

lla

pre 9 godina

meni sve lici na kuhinju preko okeana,markale i sl
. nije tajna da su obarali svoje putnicke avione da bi ispitivali ponasanje putnika i posade,neko ce progovoriti za cca 10 god.kad ne bude na funkciji.Ali istina je samo jedna.

Zoran

pre 9 godina

sve vise tonu u neznanje ovi Rusi, niko im ne veruje vec decenijama lazu ceo svet, tome nije kriv komunizam , kojem nisu ni dorasli, nego su ostali na stupnju banditizma...

Block

pre 9 godina

Polako se stvari otkrivaju. Krenulo je sa ovim nebuloznim pitanjem, a sta ce vas avion u vasem vazdusnom prostoru pa jos tako visoko (umesto da letite nisko pa da vas lagano obarano)?! Posle ce da bude, vi ste krivi sto smo pogodili putnicki avion, hteli smo taj SU-25, ali se desila greska. Na kraju kako rece Ilija Cvorovic, Djura ce da ti oprosti sto te tukao.

Pre ili kasnije neko ce da zaglavi corku za ovo obaranje aviona. Rusi jedino da ga zakljucaju u Kremlj. Bilo gde drugde da promoli nos, zavrsice u Hagu.

U2

pre 9 godina

@Smarty
Postoji jedna velika razlika izmedju ta dva zaista tragicna slucaja. Iranski avioni lete svakog dana na stotine komada i ameri ih ne skidaju jedan po jedan. Onaj je oboren ocitom greskom posade americkog bojnog broda (tamo inace uvek ima dezurnih paranoika, koji od muve vide slona). Uostalom snimljeno je nekoliko dokumentaraca o tom slucaju. Ameri nikada nisu govorili da su Iranci sami sebi oborili avion i slicne gluposti. Kad imas tenziju koju ti stvara komanda onda cesto odluke i nisu bas racionalne i precizne. Slazem se da je bilo sramota to sto nisu se ni izvinili ljudski.

Medjutim Rusi su svesno, dakle sa punim saznanjem da se radi o putnickom avionu u kojem se nalazi nekoliko stotina putnika, ispalili raketu (iz svog lovca). Spijunski avion je vec bio otisao iz radarske senke i nije bio meta, sto bi jos i imalo smisla, tako sa su obaranjem hteli cisto da demonstriraju kako ce u buducnosti proci svi oni koji pruzaju senku nekom spijunskom avionu.

Ovo sada sa Malezijskim avionom nije bila nikakva namera vec klasican autogol proruskih separatista, sto sada Ukrajinci eksploatisu do maksimua. Mozda jeste degutantno, ali to bi svako radio u njihovom slucaju.

Benny Hill

pre 9 godina

znači ovako,kremlj hoče da kaže da su pobunjenici ciljali na ukrainskog lovca,ali slučajno udarili boing pošto je bio blizu.Juče ukrainski ministar odbrane maveo da su pobunjenici oborili 16 leteleica za 2 meseca,to je helikopteri avioni i dalje.Ovaj put promašili.

Marija

pre 9 godina

(George, 21. jul 2014 22:29)

Bitno je da tvoje znanje "nije ograniceno" .

Ako zaista mislis da su BRIKS sila, Brazil sa Ronaldinjicma, Fernandinjcima i ostalima, zemlja gde preko 50% stanovnistva zivi u favelama i Indija sa preko 80% stanovnistva koji zivi u najvecoj bedi sila, onda je tvoje znanje zaista veliko.
Kada se na to dodaju komentari o svetskim zaverama , i tvoje misljenje o samom sebi kako nesto znas, situacija je kompletna.

Takve price da ce Amerika i Engleska postati zemlja proleterska se slusaju vec pinih 7 decenija u Srbiji, ako si mlad pitaj tvoje i oni mozda cekaju to da dodje.
Samo 7 decenija prodje a nikako Amerika i Engleska da postanu zemlja proleterska a u medjuvremenu se raspao SSSR jer nisu imali hleba da jedu.

Zao mi sto si pao na Udbaske fore o BRIKS-u, ali posto ti "sve znas" onda nije lako tobom manipulisati :)
Cekaj i dalje da BRIKS ojaca i da Amerika i Engleska postanu zemlja proleterska.

Pozdrav za tebe najpametnijeg.

klosar

pre 9 godina

"@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)"

1. Može da nosi, ali zašto bi je nosio, kad su Ukrajinci mogli da pošalju pravog lovca da obori ovog. Sledi i zbog čega.

2. Da, maksimalna brzina mu je koliko i Boingu. Zato on nije ni u teoriji ni u praksi mogao ni da ga juri ni da ga stigne odakle god da je poleteo.

3. To nije maksimalna operativna visina leta, nego teoretski plafon. Ne znam da je bllo koji SU 25 leteo na toj visini. a ako ovaj JESTE LETEO na 10km visine, to znači da je ili dolazio iz Rusije, ili se u nju uputio. Pogledaj malo kartu i pravac leta.

Priča je smešna u svakom slučaju. Makar zbog brzine oba aviona. SU 25 ne može da poleti i da stigne cilj koji leti istom brzinom kao i on. To je osnovna logika.

Zato služe nadzvučni lovci presretači kojih Ukrajina ima u velikom broju, kao i Rusija btw.

Град Торез се зове по француском Стаљинис

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Štilcovana Katabolcna, 21. jul 2014 16:27)

Су-25 је једнако брз (спор) као Б-777 и има нижи плафон лета. С обзиром на мали домет ракете Р-60, неопходно је идеално пресретање да би уопште могао да дође у прилику да лансира ракету на такав циљ - и то уз обилату помоћ официра за навођење (са земље), а снимак те конверзације са пилотом бисмо већ увелико слушали преко Радио Москве.
Југословенски војни пилоти, пре доласка МиГ-а 21, имали су немале муке да "сејбровима" пресрећу цивилне млазне авионе.

Не постоји, наравно, ни најмањи разлог да Украјинци, који имају и авионе Су-27 и МиГ-29, способне да сустигну и оборе подзвучни авион за тили час, на такав задатак шаљу спори и тешки Су-25.

Јасно је да Руси уопште и не тврде да је Су-25 оборио Боинга, већ је то користан спин који служи за замлаћивање напаљеника по форумима.
Дакле, наставите да се замлаћујете...

Mladja car

pre 9 godina

Evo ako ne vjerujete meni (kad mi lupate minuse) evo link na kronologiju ruskih tvrdnji o padu aviona sa linkovima na originalne članke na ruskom.
http://www.examiner.com/list/russia-s-top-10-lies-about-downed-malaysia-airliner
Dakle, kao što rekoh ovaj Su-25 je jubilarni peti avion za kojeg Rusi tvrde da je bio u blizini MH17 tijekom rušenja (An-26, dva Su-27 lovca i predsjednički avion)

Mita

pre 9 godina

Avion je leto iza Boinga,ali nije ispalio raketu,kao što naslov sugeriše kada ga čovek pročita.U svakom slučaju,najveća odgovornost je na Ruskim pobunjenicim koji su ispalili raketu.Drugo mesto dele Ukrajinska i Ruska vlada.Ukrajinska jer je navodila avion na ratno područije,a ruska jer je naoružala pobunjenike raketama.Na trećem mestu je avio kompanija,koja zbog štednje leti kraćim,ali opasnijim rutama.I to je istina,sviđalo se to nekom ili ne.Najviše su nadrljali putnici,u ovom slučaju Holanđani,koji su ispali "kolateralna šteta",baš kako je neki pametnjaković nazvao naše žrtve prilikom bombardovanja.Nevini uvek nadrljaju,ni krivi,ni dužni.Pobunjenici moraju da priznaju zločin,a ruska i ukrajinska vlada da podele odgovornost,jer su im krivice iste...

Winston

pre 9 godina

Tek su Rusi to danas zaznali, ako je uopste tacna informacija. Ja Rusima neverujem, to mi je ostalo jos od stare dane USSR. I glavni Rus je KGB, iz to vreme.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Nisam licno video ni jedan snimak pada aviona, ali su ovde ljudi naveli da se avion nije raspao u vazduhu, kao sto to obicno biva ako ga pogodi velika raketa kao sto ih ima BUK, i da je veca verovatnoca da je pogodjen manjom raketom, kao da je ispaljena sa aviona lovca. Ovo se onda slaze sa navodima iz ove vesti.

Na kraju ce ispasti ista prica kao za sarin u Siriji, kad su tvrdili da siriska vojska koristi bojne otrove protiv svog stanovnistva, sto nije bilo istina, jer je bas u to vreme imala uspeha koristeci mnogo efikasnije klasicno oruzje. Ukrajina je mozda srusila ovaj avion jer je gubila u borbi sa prorusima i trebalo joj je nesto sto bi preokrenulo situaciju.

Werty

pre 9 godina

Citajuci komentare stice se utisak da Srbija potpuno komunisticka zemlja. Sve sam vojini strucnjak do vojnog strucnjaka, naravno slepo podrzavajuci KGB.

Ivo

pre 9 godina

Ljudi nemojte biti naivni,to su napravili seperatisti,sta ja zamjeram EU medijama je kad se jucer tuko Lugansk sa poljedicom sa 20 mrtvim,skoro da nisu spomijenili,i onda ocekivaju da pobunjenici ili bolje da ih nazovem Sezesionisti i docekaju sa rasirenim rukama na mijestu stradanja.Sta se tice Putina,mislim da je napravijo gresku,trebo je vojno intervenirati a ne naoruzavat ove ljude.Vako ce samo narod bezpotrebno ginuti.

southlander

pre 9 godina

Gospodo politicari u Beogradu, koji nemo prelazite preko medijskog rata u Srbiji. Drug Stljin je ponovo poslao svog imenjaka i njegove u Srbiju, da izazovu nemir i raskol. Probudite se. Ovo je upereno protiv vase vladavine.

Srbin s Mozgom

pre 9 godina

Ja milion posto verujem Rusima. To su nasa pravoslavna braca. Ista krv bre, isto pismo. Nasa braca nas vole jer volimo i mi njih. Nas brat ima mozak, a nama to ne treba jer brat uvek misli za nas. Brat je isao tetki da odnese lek dok su nas Ameri rokali bombama, ali to nema veze. Izgleda meni da je Joe Broz bio najpametniji kad je i zapadnu i istocnu bracu drzao na lepom odstojanju. Sve nakon toga se svelo na bratsko lizanje, gmizanje i puzanje.

zedes.o

pre 9 godina

Znači Ukrajinci..e pa zaista nema reči kojima se može iskazati gađenje koje normalan čovek oseća prema vama rusima (u većini, naravno) u matici i u guberniji..

Bo Nesk

pre 9 godina

Interesantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!

racerx

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, kako se navodi u vesti, vec avion za dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Sumnjam da je iko na toj konferecniji za stampu izjavio tu glupost, vec mi lici na jos jednu nestrucnost redakcije.

Zox

pre 9 godina

Nadam se da neko ima tacne informacija ili snimke sta je stavrno bilo i da se zavrsi ova tuzna prica optuzivanja. Sta god rekli za Ruse - bar su bili suzdrzani, ali muka mi je od ovih ukrajinskih kerova i njihove velike brige za svetsku demokratiju.

Gradite Juzni tok da se Ukrajina zaobidje jer zurka pocinje za par meseci, objavite ko je kriv da se zavrsi farsa, nagovorite proruske "pijane" borce da prekinu borbe uz ruske garancije, neka traze autonomiju ili neka se otcepe - a vi dragi Ukrajinci, sretno vam bilo pod americkom demokratijom.

samo urbano

pre 9 godina

ukrajinci ce da kazu kako njihov avion nije bio u blizini putnickog srusnog, ameri i ostali zapadnjaci ce tu pricu jednostavno da ignorisu i tacka.
rusija treba da uleti vojno u ukrajinu i postavi svoje ljude na vlast.

dr Who

pre 9 godina

inace Rusi su poznati u svetu da ratuju svuda zarad viseg interesa npr: nemacka, vijetnam, somalija, irak, afganistan, kuba, libija, egipat, bosna, kosovo, srbija, kuvajt.......

marija

pre 9 godina

Ljudi, dzaba se pravite ludi ovde,
da li ste svesni sta sve ovo znaci???????
Ceo svet je, sasvim sam sigurna, sokiran ovim dokazima Rusije, jer to znaci samo jedno,
- Amerika laze, prikriva, i sto je najgore, saucesnik je.

danguba

pre 9 godina

Nevjerovatno koliko ostrascenih i navijackih komentara, a sve u domenu teorija zavjere, u cemu smo prvaci svijeta.
Izvjesno je da su braca Rusi oborili avion, jer su u prethodnom periodu skidali sve sto se mrda, leti i porusili su gotovo pola ukrajinske flote.
Dakle, fudbalskim rjecnikom, zabili su klasican autogol (desava se i to, nisu svi autogolovi plod namjestanja utakmica). Iako nije bilo namjere, to ih neoslobadja odgovornosti. Najmanje sto mogu da urade, je da se priznaju krivicu i odaju postovanje poginulima i njihovim porodicama.
Medjutim, jednaka odogovrnost je i na avio kompaniji, koja je koristila spornu rutu, iako su je svi izbjegavali, a ovo se u medijima uopste ne potencira...

Hiperborejac

pre 9 godina

Na konferenciji za štampu su pokazani satelitski snimci, grafikon, detaljno objašnjeno sta se dešavalo, a Vi objavili samo tabloidno-senzacionalisticku vest.

Mihailo

pre 9 godina

SU-25 nije lovac, ne moze da se popne na visinu na kojoj leti B777 i ne moze ni da leti brzo koliko B777.
(Izvidjac, 21. jul 2014 15:57)

Su-25 nije lovac, to je tačno, ali sve drugo napisano nije tačno.
Su-25 može da se popne na visine na kojima lete civilni avioni, može da leti brže od Boinga 777, naoružan je vazduh-vazduh raketama R-60 (koje i mi imamo u naoružanju) što se ukupno govori da je apsolutno MOGAO da obori MH17.
Na Ukrajincima i njihovim mentorima je da objasne šta je jurišnik radio na visini od deset kilometara.

pera

pre 9 godina

Ja iskreno mislim da je to CIA smislila i zajedno sa politicarima ukrajne odradila, da bi se svet okrenuo protiv Rusije. Isto su i nama uradili ti bolesni umovi CIA-e.

komsija

pre 9 godina

meni samo nisu jasni ovi eksperti avioindustrije koji misle da je neko lud da objavi zvanicno da je moguci krivac neki vojni avion a da pri tom ne zna da on ni ne moze da leti tako visoko..pobogu pa ovo su ozbiljne stvari u pitanju, najvrelija vest i najveca katastrofa ukrajinske krize...zasto eksperti ne pomiskite da je ili dolso do novinarske greske u tipu aviona ili visini leta...drugo, predpostavljam da nije lako utvrditi ko je oborio avion ali uz dobru i temeljnu istargu eksperata a ne ovo nagadjanje ...pa cak i da je bio ukrajinski avion iza putnicko ne xnaci da ga je oborio...drugim recima cemu teoretisanje i optuzivanje i nagadjanje kad treba sacekati izvestaj...po mom misljenu i jedni i drugi su mogli da ga skinu i to je to...ko je samo istraga moze da utvrdi

Zurkolomac

pre 9 godina

Usa fasisti dali nalog ukrajinakim fasistima da obore avion, kako bi mogli da prodube krizu. Isto su radili i Srbijom deset godina skoro. Samo ovaj put imaju Ruse sa druge strane. Mala razlika...

milan88

pre 9 godina

SU-25 bombarder naoruzan sigurno ne moze da leti na 10000. Rusi su ocigledno licno umesani u obaranje cim svaki dan izbacuju ralizcite teorije kako se nikada ne bi saznala prava istina.

Izvidjac

pre 9 godina

@ Roza

Ovde, izgleda, ima i hipnotisanih...neverovatno je sta moze da se procita.

Dakle, da ponovimo ono sto i vrapci vec znaju...SU-25 moze bez ikakvih podvesnih tereta da dostigne visinu od 7000m , a sa podvesnim teretima 5000m.

mozi

pre 9 godina

Tako su Amerikanci govorili za iranski putnički avion koji su oborili 1988. Rekli su da iranski lovac F14 je leteo iznad puntičkog airbusa. Sramota

kgb

pre 9 godina

ma nije to nista. kazu ruje da su ukrajinci oborili avion jer je tu pored leteo putin u jednom slicnom:)) koliko covek mora da bude naivan ili ispranog mozga da veruje kgb-ovskoj propagandi:))))

Muad'Dib

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!

heavy

pre 9 godina

Ajde vise i taj WWIII da pocne pa da se lepo ljudski posibamo,da se osvetimo svoj bagri za pokolj nekoliko miliona Srba,pa kom obojci tom i dzeri.Muka mi je da slusam vise isprane mozgove koji stite NATO i ostalu gamad koji su nam vekovima neprijatelji.Pritom ne mislim ni da su nam Rusi prijatelji ali porediti NATO i Rusiju iz nase perspektive je suludo.E sad i dalje mislim da moramo uci u NATO u mirnodobskim uslovima a ne daj Boze ako dodje do sranja lako cemo ih izdati tj. pomoci im kao sto su i oni nama i '45. i '91. i '99.
Pa mi smo bre izgleda bas onako zaglavili u blato sa spustenim gacama....prso je srpski narod definitivno.Hvala Milosevicu,Seselju,Nikolicu,Vucicu i ostalim crvenim banditima.

legionar

pre 9 godina

E uhvaceni u lazi.Prvo,SU-25 nije lovac,on je jurisni avion.Drugo,SU pet nije opremljen sistemima za zivot pilota na velikim visinama(kompresija kabine).
On jeste opremljen raketama za dejstvo po ciljevima u vazduhu (vazduh-vazduh) R-60.Jos nesto,plafon leta SU-25 je 10 000 metara.

Ja

pre 9 godina

3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.
(Petar, 21. jul 2014 16:20)

Nema veze sto sama kompanija Suhoj na svom sajtu stavlja da je maksimalna visina leta za Su-25 i to bez naoruzanja - 7km? Kome da verujemo tebi ili kompaniji koja avion proizvodi? http://www.sukhoi.org/eng/planes/military/su25k/lth/

Ni istok ni zapad

pre 9 godina

Stvarno ste jadni i bedni svi koji uveliko optuzujete Rusiju i nasedate na ovakve provokacije. Zlocin se ne moze opravdati, ali se vidi ostracenost ljudi koji dolivaju ulje na vatru, pre svega svih onih sa obe strane koji spinuju ovu tragediju u druge svrhe, jednako svih. Ameri nisu cvecke ovde, ozakonjeni su zlotvori, a oba slucaja, kako ovaj sa avionom tako i situacija u Gazi predstavljaju direktni rezultat dvostrukih standarda i zlocinackih namera upravo Amerike i njenih saveznika, ne samo i jedino namera Rusije koja takodje vodi veliku igru. Uvek se civilne zrtve koriste zarad ostvarenja vojnih i politickih ciljeva. Nista od svega ovoga ne bi bilo da u Kijevu nisu odlucili da na ulici zapocne krvavi proces. Medjutim, ni ovo sto sam napisao verovatno nije tacno ako se stvar pogleda iz drugog ugla. Da se nije desilo ovo, desilo bi se nesto drugo, neki drugi masakr, jer tvorci zlocina nece stati, niti ce se apetiti Amerike i Zapada zaustaviti. Kad oni stite svoje interese, onda cela planeta moze da posluzi svrsi. Pitanje je samo kada i gde ce se desiti novi MH17 i koji nesrecnici medju nama ce da budu zrtvovani.

Prerovac

pre 9 godina

Ако је истина да је тим коридором заиста прошао и Авион број 1 Руске Федерације - онда Руске одговорне институције имају снимке тих простора 24-ри сати пре и 24-сати после прелета.
А кад се погледају ти снимци - истина ће изаћи на светло дана.

mrSale71

pre 9 godina

su 25 jeste bombarder ali moze da postigne i brzinu i visinu kao i veliki putnicki avioni,a pored svog arsenala za dejstvo po zemlji nosi jos i 2 protiv avionske rakete kraćeg dometa radi odbrane od lovaca,pa tako da bi ova priča mogla da pije vodu.

George

pre 9 godina

Sta ste e primili pa odgovarate nekoj Mariji koja je blago receno ogranicenog znanja, mesa apples and pears...
Elem, nesto razmisljam i povezuje (posto citam strane vesti svaki dan - ne samo CNN i BBC, ne, ne, oh dear, no, butalso Russian, French, etc)...
Kome ovo odgovara? Jeste tragedija, ali niije nista za ono sto SAD gube. Moralo je da se uradi nesto nasilno na brzinu. Zasto? Pa ovako:
1. Putin odlazi u Juznu Ameriku i Kubu...U kubi se optisuje dug i dogovara ponovno uspostavljanje neke obavestajne baze. dlazi u Nikaragvu (nemam pjsma sto, toliko ne mogu da povezem), potom u Argentinu. U Argentini potpisuje ugovor da Rusi rade neke nuklearne elektrane. Razumem samo uopsteno, to je sve za strucnjake. odlazi u Brazil, smeska se sa Merkelovom, gledaju fudbal, malo sastanak, nista napeto. Osniva se BRICS banka koja je pandan Evetskoj banci i MMF-u. Sta to znaci? Hajde molim vas, malo mozga
2.Francuzi se uzvrteli da se dolar potisne iz upotrebe. Odlicno. Ali ne znam sto sad bas oni, ali dobro je.
3. Dan pre pada aviona SAD uvodi sankcije Rusiji (ne znam zasto, niko to ni ne razume, nesto oni podrzavaju salju, niko nema dokaza, niko ih nije objavio). EU ne prati SAD u tome i SAD lude. EU uvode neke sankcije tipa ne mogu Rusi da koriste Evropsku razvojnu banku (EBRD) za sta ih zaboli uvo jer su napravili svoju banku 2 dana pre toga.
4. Putin odlaskom u Juznu Ameriku pocinje da uoblicava ozbiljnu saradnju i stavlja sapu na komsiluk SAD-a.

da dodam

pre 9 godina

Nisam zeleo da komentarisem uzroke ove tragedije, ali mi je od samog pocetka veoma sumnjiva teorija o obaranju aviona sistemom BUK. F-117 nad Budjanovcima je oboren sistemom Neva, koji je slican sistemu BUK, osim sto je Neva stariji sistem. Karakteristicno za obaranje F-117 je velika eksplozija na nebu i raspadanje aviona odmah po pogotku. To je posledica kolicine eksploziva koji nose rakete kako sistema Neva, tako i sistema BUK. Kada se pogleda jedini snimak koji kruzi internetom vidi se da avion pada dok mu je desno krilo u predelu motora zahvatio plamen. Tako nesto bi bilo nemoguce da je avion pogodjen raketom PVO sistema BUK. Medjutim, raketa vazduh-vazduh ima mnogo manje eksploziva u bojevoj glavi, ali dovoljno da obori avion kao sto je Boing 777. Takodje, ukoliko je u pitanju Su-25 isti poseduje veoma mocno naoruzanje za blisku borbu u vidu topa i mitraljeza, takodje dovoljnih da obore putnicki avion.
Na kraju, vecina radara, pa cak i civilnih, bi zabelezila let PVO rakete tipa BUK.

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 9 godina

"Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".
Kijev nema šta da objašnjava jer je to zakonsko pravo PVO Ukrajine, sa napomenom da je najmanja udaljenost lovca presretača od presretanog civilnog aviona 500 metara. Ako je Ukrajinski lovac prekršio to pravilo posada putničkog vazduhoplova bi odmah izveštava nadležnu kontrolu letenja; provera redovno najavljenih putničkih vazduhoplova je sastavni deo kontrole vazdušnog prostora zemalja preko kojih se vrši tranzitni-prelet.
(Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".avle, 21. jul 2014 16:25)

Kijev tvrdi da toga dana nije leteo ni jedan njihov vojni avion, pa zbog toga niko i nije do sada razmatrao mogućnost da je raketa vazduh vazduh pogodila avion. Ostatak sam napisao pre neki dan:"Nije ništa, ali je moguće da smatra da jedna raketa od 700kg sa bojevom glavom od 70kg koja efektivno uništava avion u radijusu od 17m ne bi mogla da ne oprlji/ocrni/pretvori u konfete sve one delove aviona koji su ostali beli ili belo crveno plavi, te da je moguće da je avion oboren jednom raketom iz aviona koja je znatno manja, a možda i avionskim topom nekog ludog ukrajinskog pilota u su-25, koji može da leti do 7000m pa je na razdaljini od 3km mislio da je to Putinov avion, jer su mu Poljaci koji hoće da vrate Rusima pogibiju svog predsednika Kačinskog javili da je i ovaj tu negde, mada je on 100% išao preko Belor."

Dr.Mr.Dejan

pre 9 godina

(Dokle, 21. jul 2014 15:56)
Jeste,a zato tvojoj braci Amerima je ljudski zivot svetinja.Oni svuda u svetu stite ljudska prava i demokratiju...Ma hajde molim te.
1.Ko to smatra Ruse za divljake?
-Pa ko drugi nego imbecili koji veruju svemu sto kaze americka vlada,ili jos gore holivudskim filmovima.Pa normalno da ce ih tako predstavljati kada su bili u "hladnom" ratu.Mozda si gledao/la americki film u kojem Srbe predstavljaju kao divljake sa sekirama,kao da su iz praistorije izasli...Eto ti argumenta.
2.Ko to jos veruje da Ameri stite demokratiju i ljduska prava sirom sveta?
-Ista grupa (ljudi),naravno.Pogledaj sta Jevreji rade Palestincima.Ne podrzavam HAMAS,oni su teroristi,ali Jevreji ne ubijaju teroriste,oni ubijaju obican neduzni narod.Ima zvanican podatak da je Izrael do sada prekrsio 47 tacaka UN,a Irak je svojevremeno prekrsio "samo" dve,za vreme Sadama.Pa ti razmisli i zakljuci ko je u pravu,ja ili ti.

atom

pre 9 godina

Plafon leta Su-25 jeste do 10000m a raketa R-60 koju nosi "lovac" (greska u prevodu) Su-25 moze da pogodi cilj u vazduhu sa daljine od nekoliko kilometera. Vreme pada 777 i prelet americkog spijunskog satelita preko lokacije pada se poklapaju i Rusi su zvanicno trazili da se objave podaci sa tog satelita. Inace, Rusija nema nikakav motiv da ucestvuje u obaranju civilnog aviona, naprotiv.

roni

pre 9 godina

@Град Торез се зове по француском Стаљинис, 21. jul 2014 15:53

Kazes da 777 nije brzi od su-25 iz 1975. god?
Posto imas internet nauci se da ga i koristis, za cirka 15 sek mozes svoje podatke i proveriti. Su-25 ima max brzinu od 975km/h. Jesi li ti ikad leteo u putnickom avionu preko jednog maha.Cime? konkordom, enterprajzom, apolom, sa ridikom i han solom?
Da se uozbiljim, tuzno je kad odes na neki strani portal i vidis koliko su komentari ljudi ozbiljniji, smisleniji, precizniji... Sve sto nas zanima mozemo sami proveriti

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Sve i da se dokaze da je banda to uradila oni trebaju da postupe kao USA. USA odlikuje kapetana broda koji je oborio Iranski civilni avion u Iranskom vazdusnom prostoru koji je isao ustaljenom rutom za putnicke avione.Pobivsi 290 ljudi od toga 66 dece.A da,pritom je taj isti brod usao u Iranske vode.Sve se to desilo 1988.Sramota me je da napisem koje je zvanicno objashnjenje USA bilo za ovaj masakr.

drmatoriks

pre 9 godina

@bice bolje neko vice

Samo odgovori na pitanje: zašto bi Rusi/proRusi srušili taj avion? Oni time ne dobijaju baš ništa, Ukrajinci i Obama dobijaju gomilu koristi od tog obaranja. Ali ti Putinu ne veruješ šta god on rekao i dokazao, baš kao ni ja Obami i njegovim službenicima.

Izgleda da će, šta god istraga pokaže, za neke biti kriva jedna a za neke druga strana. Za naše briselaše, Rusi su krivi automatski, jer postoje. Jadni li ste...

Smarty

pre 9 godina

@Marija
Ocigledno nemas pojma o cemu pises! Sto puta sam ovde napisao"(ali nekome ne odgovara da objavi), da je korejanski avion oboren iznad Sibira tek posle 2.5 sata pracenja i pokusaja sovjeta da ga lovcima isteraju iz zone zabranjenih letova, za koju su smatrali da je avion greskom zalutao. Oboren je tek kada je uhvacen razgovor americkog pilota u korejanskom avionu i avaksa koji je "slucajno" leteo paralelno i snimao budjenje sovjetskih pasivnih radara iznad Sibira. I tada se (kao i sada) podigla nevidjena medijska halabuka u zapadnim novinama, a bukvalno je preko noci prekinuta kada su Rusi prezentovali razgovor iz crne kutije. Znas li sta znaci kada bi neko imao mapu pasivnih radara iznad Sibira?
Sa druge strane, americki ratni brod je bio u iranskim teritorijalnim vodama, a putnicki avion je bio bez odstupanja na redovnom civilnom koridoru i nije predstavljao nikakvu opasnost ni po ratni brod, niti po americke nacionalne interese.
Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?

Djagnoza

pre 9 godina

Sada, kad znas ove cinjenice, da li i dalje mislis da je to isto?
(Smarty, 21. jul 2014 19:25)

Ajd', umesto Marije da kazem...
"Cinjenica" znaci nesto dokazano, fakt.
To sto ti mislis da je cinjenica, ne znaci da je de fakto fakt. :)
Ljubav i podilazenje je lepa, ali ljubav je slepa, sto je jedini fakt u tvom iscrpnom komentaru.

Roza

pre 9 godina

Prema zamislima srpskih strucnjaka za ruske avione, ispade da MO RF ne zna o cemu govori kad tvrdi da SU-25 moze da dostigne visinu od 10.000..LOL!
Za vasu informaciju: daleke 1977. godine jedan modifikovani MiG-25 je sa 1000 kg korisnog tereta dostigao visinu od 37.080 m, ili 37 kilometara!!!
Taj rekord jos niko nije oborio do danasnjih dana. Pilot se zvao: А.В. Федотов, koji uzgred receno drzi jos nekih 5 drugih rekorda, kao 1975. vreme podizanja na 25.000 m za 2'32'' itd.!!!

Malo se edukujte pre nego sto pocnete da lupate gluposti, nije sve u wikipediji i sl.

podaci

pre 9 godina

Na koferenci za štampu rekli su da je raketa ispeljna sa BUK sistema, ona bi direktno pogodila avion bez aktiviranja blizinskog upaljča. Da je avion pogođen raketom od njega ne bi ostalo nista. Ovako se avion raspao na 4 dela.

Tex

pre 9 godina

Ajde malo ljudi razuma, niko ovde ne kaze da su Rusi ovo namerno uradili, jednostavno su se pobunjenici ispalili. Cisto sumnjam da je ikoovo uradio planski. I ako jeste i sve ovo izveo tako da prikrije dokaze njegove umesanosti, onda je macionicar. Da li su se Ukrajinci nadali tome ili ne, to ne mozemo znati, ali im je ovo selo ko kec na jedanaest. I naravno da Rusi pomazu proruske snage, mislim da se ne lazemo. Isto kao sto Ameri pomazu Ukrajince, to rade otkad je sveta i veka. A ovi koji se svrstavaju na neku od strane, pa bar smo mi imali iskustva i sa jednima i drugima, pa zar niste naucili vazne lekcije... Ceo svo zivotni vek Srbe cepaju na razne strane i onda su nadju neki koji se i dan danas primaju na tu igrariju. Ajde malo knjige iz istorije u ruke ne samo pornhub....

Bilal

pre 9 godina

Molim sve one koji tvrde da su proruske snage uz podršku Moskve srušile malezijski civilni avion da mi objasne jednu jednostavnu stvar, naime, kakvu korist su ovi imali od tog zločinačkog čina? Da li bi iko normalan, sa proruske strane, to učinio I dao svetu argumente za sve vrste sankcija I međunarodne osude. Daj, bre, budimo pametni I ne nasedajmo na ovu američku ujdurmu. Pa nije im to prvi put. Setimo se samo Sadama Huseina I njegovih tobožnjih postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja.

Cvexi

pre 9 godina

Ukrajinci su rekli da na dan obaranja aviona nisu imali pvo sisteme u rejonu i da njihova avijacija nije letela. Sada se ispostavlja da je avijacia letela, i da su ipak imali pvo sisteme u rejonu.
Ako su sigurni da su ruske snage oborile avion, postavlja se pitanje zasto su lagali? Ukoliko Rusi daju dokaze da je bilo borbenog aviona u blizini civilnog u vreme obaranja postoje dva scenarija
1: Vojni avion je v-v raketom oborio civilni avion.
2: Vojni avion se "krio" iza civilnog a mozda ga je koristio i kao mamac.
Klupko se odmotava...

Aca

pre 9 godina

(Marija, 21. jul 2014 16:30)Ja nisam skoro video ostrascenije komentare od tvojih.Nisam rusofil,ne mirisem ih uopste ali gledajuci za ovih 40 godina sta zapad sa SAD na celu radi po svetu,ubija,pljacka... dodje mi da postanem ruski fan.Salu na stranu sve velike sile su nepravicne prema malim drzavama ali SAD prednjaci u bahatosti,aroganciji i teroru.

samo da se zna

pre 9 godina

Svi su isti! Narednih 30. godina idu loptice odgovornosti gore, dole. levo, desno, dok se više manje sve ne zaboravi. Sećate se onog aviona nad Lokerbijem? Neko je bio uhvaćen, pa pre par godina pušten, Libija obtužena,dokaza nikad nije bilo! Sad, kad je u Libiji "uspela" demokracija, narod super fino živi! Živeli su po šerijatskom pravu, zna se, šta se sme ili ne, sad žive u demokraciji i ubijaju se međusobno! Rođen sam kao katolik, živim kao agnostik, supruga mi je nešto između ateiste i pravoslavne, a deca ne hebu ništa, sem interneta!:)

Petar

pre 9 godina

@klosar72
Da se ogradim - cisto tehnicki komentar:
1. SU-25 je jurisnik za blisku podrsku, ali moze da nosi raketu R-60, vazduh-vazduh, srednjeg dometa.
2. Maksimlna brzina je 975 km/h - koliko i putnicki avioni
3. Maksimalna visina leta ~10.000 metara, koliko i putnicki avioni.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

SU 25 je jurišni odnosno frontovski bombarder, za podršku kopnenim snagama, najčešće u protivtenkovskim operacijama. Međutim, SU 25 je takođe naoružan i raketom vazduh-vazduh R-60 Vympel dometa deset kilometara. Nemojte na osnovu glavne namene aviona donositi prevremene zaključke. Sekundarna namena takođe postoji. Sekundarna namena mu je podrška u obezbeđivanju prevlasti u vazduhu.

4c

pre 9 godina

Ljudi stavili i satelistske snimke. Tako se predstavljaju dokazi. A ne upiru prstom i vicu ENO KRIVCA. A i B92 kao ozbiljna kuca trebalo je da postovi ove sat. snimke.

http://rt.com/news/174412-malaysia-plane-russia-ukraine/

Kosta

pre 9 godina

Su-25 ili 27? Su-25 nije lovac, nema radar i ne moze da leti na 10000 metara. Verovatno je greska pri prenosenju vesti. Kad vec pisem, da podelim svoja razmisljanja: videli smo snimak kako pred rusenje 777 leti sa jednim motorom u plamenu. PVO raketa Buk, koja je navedena kao krivac, ima rasprakavajucu bojevu glavu, koja ne udara direktno u avion nego se aktivira kad dodje blizu cilja i rasprsne se, pa sta pogodi-pogodi. Uglavnom, "sara" po cilju. Sa druge strane, rakete koje lansiraju lovacki avioni se navode ka cilju toplotom iz motora.

mirko kojotovski

pre 9 godina

holandija i rusija trgovinski promet preko 100milijardi evrica godisnje.nemacka i rusija preko 100milijardi godisnje.pa kome smetaju ove cifre? tu je i odgovor svih problema ove planete pa i ovog oborenog aviona.mislim posle onih slika sa potpuno novim pasosima ili pogibija Joep Noena naucnika i pronalazaca vakcine protiv side...problem tim zlikovcima je internet jer sa mnogo truda moze svako da dodje do mnogobrojnih prevara i realne zavere.do takvih podataka se nebi nikad doslo jer su mnoge knjige bile zabranjene.potrazite recimo pad italijanskog aviona dc9 1980.sve ce vam se pokazati.preporucujem nemacku stranicu kopp koji se bave otkrivanjem mnogih zavera od vojnih politickih preko ekonomskih

laza

pre 9 godina

3-5km nije uopste TOLIKO blizu da neko promasi I pogodi civilno pod uslovom da je to I tacno.. preko 500 m je dozvoljeno zakonski sve preko toga nisu obavezni da objasne..

evita

pre 9 godina

Ajde da razmislimo o cinjenici da je opet u pitanju avion iste kompanije koji je 8 marta nestao i jos nije nadjen... Ako je i koincidencija mnogo je bre. Da nije 8 mart bio proba za nesto?

ivan78bg

pre 9 godina

@Marija
Ja sam samo rekao sta treba Rusija da uradi u slucaju da se dokaze da su oni oborili avion i dao primer USA koja je 1988 oborila putnicki Iranski avion sa brodakoji je usao bez dozvole u Iranske vode i tu u Iranskom vazdusnom prostoru(leteo standardnom rutom putnickom).Koliko sam upoznat Rusija je oborila putnicki Korejski avion koji je usao bez dozvole u Ruski vazdusni prostor koji je upozoren vise puta da je povredio vazduzni prostor Rusije i pritom je taj avion totlalno odstupio od svoje marsute leta.(za razliku od Iranskog civilnog aviona koji je bio na putanji standardnoj u svom vazdusnom prostoru i koji je upozoren samo jednom i to ne na frekvenciji koji koriste putnicki avioni)I ko sad spinuje?Inace i ti si dokazala moje mishljenje da se velike sile ponasaju uvek isto.I jel te placaju po redu napisanom ili komentaru?To je bolja varijanta od toga da stvarno ovako msihljenje imas:)

pomalo zbunjen

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Pa zato LAki, jer bi se prilikom inspekcije jasno videle rupe od metaka, a nijedna puška/mitraljez ne ože da dosegne 10.000 metara.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Nas ima više koji mislimo ovako, dakle mi smo u pravu !
Zvanično danas rejting Putina 83%, pa vele da se rusi više ponose Putinom nego amerikanci amerikom, 82%.
Ko će ga znati.
Juče sam napisao da je borbeni avion pratio oboreni Boing. Danas to ponovim ovde i ne pustise ovi sa B92, nije važno jer i B92 zna poneke prave informacije i zbog toga im naredjuju da takve komentare ne pustaju čak ni ovde. Ovo vreme je ionako vreme laži....

zavera

pre 9 godina

SU25 leti do 10.000 metara, to je vise puta ponovljeno.

Sad da vidimo kako se u to uklapa izjava potredsednika malezijske avio kompanije koji je izjavio da je pilotu MH17 nalozeno da se spusti na 10.000 metara iako je on trazio da ostane na 10.500.

Svasta ce ovde jos da ispliva

anonimus

pre 9 godina

uh bre, u ukrajini poginulo 300 ljudi, u izraelu 500, ko zna šta se po iraku ponovo desava.... zašto nas nešto tera na konstantne sukobe? zašto niko za to ne odgovara? rat je izgovor za sve, alat za sve, sredstvo za sve, a ciljevi ko zna kakvi.. aman ljudi, pa ponovo će nam biti neki potop. sve više kao civilizacija propadamo u živo blato koje sami stvaramo... šta nam je budućnost i kakva je uopšte? da Bog sačuva.

Rade

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

A mogli su da probaju i praćkom ali ne bi uspeli, kao ni tvojim topom.
T.j. ne postoji top kojim možeš pogoditi avion na toj visini, još nije izmišljen :-)

seljadin

pre 9 godina

svaka istraga, pa i ova treba da krene sa latinskom rečenicom "cui bono" u čiju korist, a u korist onoga ko je odavno pokušavao da Evropu zavadi sa Rusijom.

Vojkan

pre 9 godina

Čitam vest i ništa mi nije jasno. Čitam komentare i postaje mi jasno da smo i mi smo ušli u rat a da nismo ni osetili. Istina informativni ali ništa manje nego rat. Imam utisak da se sada pojavi neki marsovac i kaže "Odgovorno tvrdim i prilažem čvrste dokaze da sam ja oborio avion" niko ga ne bi registrovao i svi bi čvrsto ostali pri svojim zacementiranim stavovima. USofili vs RUSofili. Sretno vam vojevanje junaci i ako bude sreće da nas bezbedno uvedete u III svetski rat.

WaldemarBG

pre 9 godina

Vest bi bila potpunija da je receno da su ma konf. za stampu Rusi prikazali satelitske snimke ukrajinskih baterija PVO, radarske snimke na kojima je fiksiran vojni avion u blizini MH17, manevrisanje malezijskog aviona van koridora kod Donjecka i pokusaj povratka na trasu, kao i informacija da je u to vreme americki satelit nadleteo podrucje. Rusi su na konferenciji za stampu izneli veoma mnogo detalja, snimaka i podataka.

Robert

pre 9 godina

Pratio sam direktan prens konferencije u ruskom ministarstvu odbrane.
Sve su krajnje jasno svima pokazali, od satelitskih snimaka po danima do zapisa sa radara u trenutku nesrece.
Inace tvrde da je u 17-20 (vreme pada aviona) nad reonom Donecka proletao americki vojni satelit!
Sada rusi od amera traze da ovi predstave svoje dokaze jer su u tom trenutku ameri imali satelit na tom mestu i sigurno su sve snimili.

neutralac

pre 9 godina

Zašto bi ga SU 25 gađao raketom kad ima top koji ga može dokusuriti bez većih problema.
(Laki je bio nervozan, 21. jul 2014 17:50)

Kako bi onda mogli da optuze Rusiju za obaranje aviona? Da ga je oborio topom lako bi se dokazalo da ga je Ukrajina oborila...

use i u svoje kljuse

pre 9 godina

Citam komentare i pitam se šta je nas briga ko je srušio avion. Jel neko u svetu razbijao glavu kad su nas amerei terorisali raketama. Korporacije i naftaši nek igraju te prljave igre. Nama ni iz dzepa ni u dzep. Pritom se ništa i ne pitamo, a zapenili o avionu ko da nam se o glavi radi. Usmesto da tuzimo NATO i tazimo odštetu za naše mrtve civile.. vidi nas, mi ko babe na buvljaku.

П.П.

pre 9 godina

На конференцији за штампу у Москви је представљен графикон према којем је СУ-25 летео брзином од 400 км на сат.

cole

pre 9 godina

SU moze da leti na 10000m,do duse to mu je maksimalna visina i ima na sebi i rakete sa navodjenjem vazduh-vazduh bez obzira sto mu je osnovna namena bombardovanje(vazduh-zemlja).mamsimalna brzina mu je oko 970km/h

Saša

pre 9 godina

@racerx: SU-25 namenjen za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima?!? Jel imaš ikakvo znanje o vojnoj tehnici? Avion sa plafonom leta od 30km, maks brzinom od 3 maha nije lovac? Pa njegova glavna namena bila je lov na špijunske letilice U-2 i SR-71, kao i dejstvovanje po niskoletećim satelitima!
(Muad'Dib, 21. jul 2014 18:19)

Mislim da bi ti trebao obnoviti znanje o vojnoj tehnici. SU 25 je jurišni avion namijenjen za blisku podršku i lov na tenkove. Maksimalna brzina mu je ispod mach 1, to jest 950 km/h, a najveća visina leta oko 10000 metara.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%85%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%83-25

http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-25#Specifications_.28Su-25.2FSu-25K.2C_late_production.29

Zoki

pre 9 godina

Cela priča i obe varijante su veoma čudne. Malo je nelogično da esplozivni projektil težak 70 kg udari u avion koji leti na visini od 10 km brzinom od 3000 km na sat, a avion se ne raspadne. Isto je tako čudno da avion koji je namenjen za gadjanje ciljeva na zemlji gađa putnički avion do koga teško može da se popenje, a još teže da ga stigne. Zašto bi neko uopšte kačio rakete vazduh-vazduh na avion koji napada ciljeve na zemlji, i to protivnika koji nema ni avione ni helikoptere? Kako to da pobunjenici nemaju sistem tog dometa, kada su se hvalili da su ga zarobili, slikali se sa njim i oborili avion na 6 km visine? Sa druge strane, kako to da Ukrajina nije negirala te informacije i nije optuživala Rusiju da je dala PVO sisteme pobunjenicima u vreme kada je oboren ukrajinski transportni avion?
Još nešto: ukrajinska vojska je u rasulu, pre dva meseca ju je napustio zapovednik ratne flote, a ovde se priča o tome da li su pobunjenici sposobni da gađaju avion.

Vladimir

pre 9 godina

(komsija, 21. jul 2014 17:42)

Neću da polemišem o tome ko je oborio avion, to je ovde izgleda sekundarna stvar. Nešto drugo mi je upalo u oči u Vašem komentaru: da je pad ovog aviona najveća katastrofa od početka Ukrajinske krize. Pri tom je očigledno da tamo svaki dan ginu ljudi (vojnici, civili, deca, svi) u trocifrenim brojevima, hiljade do sada, a sve ukazuje da će pogibija tek da se razmaše. Šta su oni, deca manjeg Boga? Lako je upasti u tu zamku: vest je i računa se kad stradaju neki ljudi iz bogatih zemalja, kad poginu neki drugi ljudi onda to i nije važno, oni su niža vrsta, maltene oni tako vole.

Vlajko

pre 9 godina

Srbija ne poseduje niti jedan SU-25, ali zato ima na hiljade strucnjaka za ovaj avion. Mashala!
lol...
@(Roza, 21. jul 2014 17:58)

Da, sve strucna lica....ko nema u "vugla" pita gugla.

Igor 22

pre 9 godina

Svi ovi komentari su šutiranje u prazno. Rusi su samo pitali, šta je radio vojni avion na koridoru putnićkog. Nikdje nisu napisali, da je pucao. To ste si komentatoru izmislili sami!

Pa jel' ti mislis da je slucajno novi papa Poljak?

pre 9 godina

@George
Care, ti si dobitnik nagrade Ilija Cvorovic za ovu nedelju. Pa ovo je loodilo :) Mora se odati priznanje domacim rusofilima na mastovitosti kod ovih teorija zavere. Svakih dva tribsata po jedna niva se stvori. Ipak je to neki potencijal, na zalost uludo ulupan.

Samo opusteno, Rusi sa Krima postigli autogol. Jasno ko dan. Sta sad pomracenje sunca, poplave u Batocini, poskupljenje malina u Svedskoj.

žika

pre 9 godina

Su-25 nije lovac.
(Nemanja, 21. jul 2014 15:46)
Dao sam ti plus jer je on nije u toj kategoriji. Međutim kad prati neki avion koji može bez problema da obori on je već u toj kategoriji lovca na plen. Inače ništa čudno da se vojni piloti uvežbavaju na takav način. Pa naši migovi 29 su pratili ono čudo od airbus-a kad je sletao na aerodrom.

rosonero

pre 9 godina

mozemo mi danima da nagadjati ko je oborio avion ali vrlo je verovatno da to necemo ni saznati , mi obicni ljudi a verujem za ovi gore vrlo dobro znaju ,ali kao i uvek nama ce pricati price (obicnom svetu ) . A avion je mogao da obori bilo ko , ukrajinski lovac , ovi sa zemlje , "separatisti, rusi , u crnom moru su se sjatili brodovi amera , engleza , francuza, cak i kanadski brod i svi sa raketama dometa 1-2 hiljada kilometara , a za te velike sile radi ostvarenja ciljeva zivot trista ljudi ne znaci nista , apsolutno nista , samo dolari , milijarde i milijarde , tako da je ova tema nekako ...

ag

pre 9 godina

@Laki je bio nervozan
Jer bi, da je gadjan topom, pilot putnickog aviona imao vremena da javi sta se desava, ili bar da nesto kaze, a to bi ostalo snimljeno na crnoj kutiji. Ovako, nije znao sta ga je snaslo do poslednjeg momenta.

baaaah...

pre 9 godina

podsecate me na one zajapurene majke sto uvek imaju spremnu recenicu u slucaju kad je nekom nos razbijen na ulici. moje dete!?? moje dete ne bi mrava zgazilo, nema sanse da je nesto skrivilo.

nije spam, veruj mi!

pre 9 godina

Rasprava je u potpunosti eskalirala u duhu filma "Tri karte za Holivud"
Ne znam, da l' se mi kao narod toliko prepiremo po komentarima na netu zato što nas niko više ne ferma (čak ni vlast van izborne sezone, a da ne pričam o velikim silama), pa nam komentari na posećenom sajtu dođu kao izduvni ventil i daju osećaj važnosti, ili s druge strane samo prosto volimo da se delimo između sebe tipa Zvezda - Partizan, Ameri - Rusi, za EU - protiv EU, Lav - Jelen...

Petar

pre 9 godina

@klosar
Ja nisam ni napisao da ga je oborio SU-25, zato sam stavio da je komentar tehnicke prirode, i tacan je. Nista napisano nije netacno. Previse je "eksperata" ovde, a ubrajam i vas u njih, koji verovatno nisu videli borbeni avion izbliza, ali znaju da on moze ili ne moze da uradi to i to (inace ja video, a bogami i popravljao).

Kiza

pre 9 godina

nteresantno.....samo da vam kazem da sam leteo putnickim avionom na 11.600m a brzina je bila oko 1150 km/h. Linija Cirih-Los Andjeles avion MD-11 (MekDonald-Daglas naslednik aviona DC-10),toliko o performansama putnickih aviona. Ta tralja od Suhoja moze samo da zaprasuje komarce!
P.S.Molio bih da se malo vise informisete pa da onda pisete ovde!
(Bo Nesk, 21. jul 2014 18:03)

# Link komentara

Tesko!. Maksimalna brzina MD-11 je 955Km/h. Jedino je fedeksova
jedanaestica presla 1000Km/h (1024Km/h) 1993god. godine sa snaznim vetrom
u repu. Nijedan putnicki avion ne leti brzinom pribliznoj brzini zvuka
osim Konkorda koji vise nije u saobracaju.

aleksandar

pre 9 godina

logikata e sledna : Putin , da se zapre ognot da ima pregovori : Ukraina i SAD nema zapiranje na ognot i pregovori so teroristi : Putin e pa togas ke ima steta i Zapadot .

mikrosvet

pre 9 godina

Su 25 je jurisni lovac, prvenstveno namenjen za dejstvo po zemaljskim ciljevima, koji moze da nosi po 5 lansera ispod svakog krila. Krajnji lanseri mogu nositi rakete vazduh-vazduh, kratkog dometa ( do 10 km ). Nista ne sugerisem, samo iznosim tacne podatke.

jutro je,jutro je

pre 9 godina

najjaci su mi ovi komentatori sto tvrde da SU25 ne moze da leti na visinu 10 000km :) jos se ubedjuju jel imao naoruzanje ili ne.
inace da bi se ovako veliki avion srusio,ne mora samo da ga pogodis,dovoljno je u ovom slucaju samo da doletis na odredjenu blizinu,kao ovaj SU i da bude "obaranja".

@

pre 9 godina

@Robin Hud
Zasto mislis da svi trebaju da budu glupi, neobavesteni, neobrazovani, samo zato sto je drzava u kojoj zive siromasna?
Odakle ti ta ideja?
Drzava je siromasna zbog VECINE koja ne misli svojom glavom vec pusta druge da misle umesto nje, pa zato vecini niko nije kriv sto je ti drugi prevode zedne preko vode.
Umesto sto napadas druge, nauci nesto i sam.

Argentino

pre 9 godina

Sve je crno na belo, opipljivim podacima izvesteno. Na kraju krajeva, pa ko bi normalan pomislio da ce Rusi oboriti ovaj avion kada im tako nesto ne ide u korist?

Mm

pre 9 godina

I sta sada? Nema resenja ni po pitanja pada aviona, a kako da bude na nivou citavog sukoba u Ukrajini. Definitivno je proslo vreme da kada ponovis jednu laz sto puta ona postane istina. Bar ne moze da prodje kada dodje do sukoba dve sile i to je ono sto mozemo da naucimo iz ovog sukoba. Paralelno sa tim zapazanjem javlja se strah od eskalacije nasilja na citavu Evropu jer sukob je velikih razmera.

Рајвоса

pre 9 godina

Ово нису прави докази, гдје је ЈуТубе разговора пилота и предједника Украине?

PCK

pre 9 godina

http://www.advance.hr/vijesti/ruska-vojska-detektirali-smo-ukrajinski-lovac-su-25-u-blizini-zrakoplova-mh17-prije-pada-zelimo-odgovore-sto-je-radio-tamo/