Subota, 05.04.2014.

13:03

Vučić: Hoćemo profit od NIS-a

Srbija kao vlasnik 29 procenata NIS-a želi i odgovarajući deo profita, rekao je lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Hoæemo profit od NIS-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

170 Komentari

Sortiraj po:

Јулија

pre 10 godina

Када би сви ревносно плаћали своје обавезе и када би у том погледу били одговорни, држава би располагала одређеном сумом која би се искористила за многе потребе Србије и грађана који у њој живе, а не би се појединци погатили и увећавалки свој лични буџет. Тешко је борити се против ветрењача и успети у тој борби, јер она захтева много упорности, храбрости и истрајности, надамо се да ће Вучић успети у њој, јер је показао да је спреман и на своју штету да обезбеди боље услове живота за све нас.

Zvončica Bg

pre 10 godina

Da su dividende NIS-a najveći problem ove države, naš život bi bio "Švicarska." Pa zar ne rekoste skoro da je NIS najveći pojedinačni uplatilac u budžet? Što PPV ne reče nešto o Kontroli letenja gde sekretarice imaju po 1000 evra, dok lekari ne mogu da namaknu ni 700? Što ne uzmeš ceo profit javnim preduzećima koja dele abnormalne bonuse, plaćaju članove UO hiljadama evra, troškare korporativnim karticama i ne zna se šta ne rade. U NIS-u država ima svoje predstavnike, pa izvol'te učestvujte u donošenju odluka. Šta je sa Aerodromom, Skloništima..?

NScentar

pre 10 godina

Covek opet pokazuje da nezna sta govori. To je problem kad nemas radno iskustvo, nego celi zivot sedis u politicke fotelje. NIS samo daje Srbiji, kao svakom drugom akcioneru dividend, sto rukovodstvo odluci da da, a ne na celu zaradu kompanije. Dali je moguce da Vucic to nezna? Ili jos uvek je u njegovu vecitu politicku kampanju?

violeta

pre 10 godina

Ma hajte molim vas, Vučić hoće sebi u džep da stavi te pare! Dok je NIS bio u rukama države i ovakvih kao što je Vučić, pravio je gubitke, a danas je najuspešnija kompanija u Srbiji, tako da ne znam da li Vučić ovim hoće da NIS ponovo zapadne u dugove, i šta će onda??

sanjagb

pre 10 godina

Naravno da Srbija ima svoj deo i tih 29% nije malo, a gde će ga država iskoristiti to je na vladi. Dosta je taj novac odlazio u pogrešne ruke. Nema razloga za zameranjem s Rusima, jer to je naše po zakonu. Definitivno Bajatović ne treba da bude direktor.

učenik na BS

pre 10 godina

Tako i treba. Svaki dinar koji pripada Republici Srbiji ona treba i da uzme, a ne da završi u džepovima raznih nazovi biznismena i tajkuna iz DS-a koji su sve državne firme doveli do prosjačkog štapa pa prodavali za male pare. Treba i da se preispitaju i agencije preko kojih NIS uzima radnike jer je svoje bukvalno isterao. Pa zar je moguće da NIS-u nisu potrebni sopstveni radnici nego im je bolje da ih uzimaju preko raznih agencija koje izrabljuju radnike i nude im ugovore preko kojih ucenjuju_ Ne plaćaju stvaran broj sati nego onaj koji njima odgovara. To je sramota i nadam se da će gospodin Vučić i ovakvom poslovanju sumnjivih agencija da stane na kraj!

Hoću svoj deo

pre 10 godina

Hvala Bogu, da je neko pokrenuo pitanje profita, i državnog dela u NIS-u. O tome se dok su bili žuti, koji su i privatizovali NIS ćutalo.

uravnilovka

pre 10 godina

Decenijama su državne firme deljene kao parče torte osvojeno na izborima preko kog su se bogatili partijski "drugovi" i finasirale stranke-"pobednici". A firme prikazivale fiktivne troškove i poslovanje ili s minusom ili na "pozitivnoj nuli"!

Caki

pre 10 godina

ma sve je to lepo "receno" nego jedino ako nacionalizuje privatnu firmu NIS. Kako ce akcionarskom drustvu da naredi ako nema vecinu u odboru? Nego sto se zaduzujemo toliko to je pod direktnim uticajem vlade.

keza

pre 10 godina

Za ovakva pitanja treba se obratiti bivsem premijeru kostunici koji je prodao nis gazprom-u. Sad je to privatna kompanija koja moze sto se tice profita da ga koristi za potpalu ako joj se prohte. Ne znam bas da li postoji neka ozbiljna drzava koja je prodala svoj monopol na energente drugoj kompaniji ili drzavi. To je po meni izdaja.

Ja

pre 10 godina

slusajte, vi, koji uzdajete u "bracu", nece da znaju Rusi vise ni za kakvu bracu. Gledajte sta sada desava oko Ukrajine i kako se prema njoj ponasa taj isti "brat". Rusi sad cesto vole ponavljati reci Aleksandra Njevskog "Rusija ima samo dva prijatelja - to je armija i flota". Dobro razmislite zasto ovi reci opet stali jako populjarne sred rusa i nemojte da prodjete kao Ukrajinci. Gledajte samo svoj interes i interes Srbije, a nikako ne i interes neke sumnive "brace".

ZAOKRET

pre 10 godina

Hajde da zavirimo konačno i u preduzeća koja država izdržava jer su konstantni gubitaši u prikazima svog poslovanja,a ovamo dele viškove radnicima i rasipaju se sa novcem na sve strane.Država naravno ostaje uskraćena za svoju dobit.Dosta više toga mora da se već jednom uvede red i disciplina u velika javna preduzeća koja imaju monopolski položaj na našem tržištu.

Perica

pre 10 godina

Tako je, neka je neko pokrenuo to pitanje. Kao NIS posluje sa gubitkom godinama, a plata Bajatovica sve veca i veca.
(mariana, 6. april 2014 00:52)

Bože sačuvaj.. Prosto se ne zna da li je veća sramota ovo napisati, ili ovo čitati... ili ovakav komentar objaviti... ili mu plus dati. Hvala internetu na svakodnevnim potvrdama da je demokratija jedan teški anahronizam.

Milos

pre 10 godina

Neko naivan, kao ja, bi mogao da pomisli da ih je pustao dve godine (kada bi bilo tacno to sto prica).
Meni ipak vise lici da je ovo, kao i do sada, najobicnija demagogija i da ce za sve lose stvari okriviti PRETHODNU VLADU SA KOJOM NIJE IMAO NIKAKVE VEZE.

Pešić

pre 10 godina

"Javni sektor ima da daje pare drzavi..." Jel ovo treba da znaci da su javna preduzeca u prethodnom periodu koristila budzetske i sopstvene prihode samo za svoje potrebe, bez obaveza vracanja dela profita (za javna preduzeca koja su isti ostvarila) u taj isti budzet? Da ne zaboravim, deo kredita javnih preduzeca uzetih od medjunarodnih bankarskih institucija prihvacen je kao javni dug, te i njega vracamo iz budzeta... Postavlja se pitanje opravdanosti postojanja javnih preduzeca (iz budzeta izdaci za dokapitalizaciju, iz budzeta sredstva za socijalne programe, iz budzeta vracanje kredita na ime njihovog duga, a u budzet nista ili slabo sta od istih), a verujem da se na nasem nevelikom trzistu mogu naci privatne firme koje mogu vrsiti usluge i radove koje su iz domena javnih radova i usluga...
Ostavimo NIS na stranu, to je privatni sektor, nacin raspodele profita nije stvar necijih zelja, vec ugovornih obaveza i odluka menadzmenta.

E-75

pre 10 godina

Ajde mi objasni Kako ces Ti u mojoj Privatnoj firmi da zaposlis ljude, jel ces Ti da im dajes platu, da im Ti obezbedjujes poslove i to Dramaticno.

nonka

pre 10 godina

Nije on kriv sto su mu svi ekonomisti i savetnici u stranci zavrsili Megatrend, Pristinu i Kosovsku Mitrovicu. Sreca sto ima imunitet pa moze da lupa okolo sta hoce.

Rajko

pre 10 godina

Zašto da ne i profit od NISA? Rusima dugujemo za gas, oni se toga ne odriču. zašto ne bismo mi preusmerili naš deo profita i izmirili deo dugovanja? Vučić zna da država ima deonice u mnogim preduzećima, vreme je da se i ponaša kao suvlasnik.

Anti SNS = glumci, foliranti, manipulatori

pre 10 godina

Žalosno je, Srbi, kome ste dali glas...
On ili ne zna ništa, osim da spinuje, ili nas sve u zdrav mozak!?
Predsednik Skupštine akcionara NIS je Zorana Mihajlović!
NIS je za 2012. isplatio dividendu veću od politike dividendi.
U linkovima ispod sve to imate. Republika Srbija je na ime dividende od NIS-a prihodovala nešto preko 4 milijarde dinara! Gospodine Prvi, NIS je akcionarsko društvo, NIJE javno preduzeće i veoma je fer sa strane većinskog vlasnika da ovako raspodeli dobit manjim akcionarima. Za 2013. iskazana je još veća dobit, pa će i dividenda biti veća, kako tih 29% za Srbiju, tako i svima nama, koji nismo prodali 5 "Dinkićevih" akcija. Treba li podsećati da je NIS dok je bio javno preduzeće i dok ga nije preuzeo Gazprom bio rupa bez dna i veliki gubitaš? A sad bi ti da gazduješ nečim što je tuđe (a glasao si u Skupštini da se NIS proda-pokloni Rusima)? E, pa, ne može!

http://ir.nis.rs/fileadmin/template/nis/pdf/Reporting/Regulated_Information/Serbian/Odluka_OD_-_dividenda.pdf
http://ir.nis.rs/sh/isplata-dividende-za-2012-godinu/

Tarabić

pre 10 godina

Upravo je Vučko trapavom izjavom podigao cenu gasa na Ukrajinskik 500 dolara.Umesto grejanja na gas, počnite da pravite pelete od novina sa njegovim izjavama i spremajte šporete, cevke i dimnjake.Biće duga i hladna zima 2015.

alex

pre 10 godina

Ovaj covek nema pojma jer on nikada nije radio u privredi...zapravo osim politike i nista drugo nikada nije radio.... ne zna elementarne stvari. A obican narod se lozi na to lupanje sakom od astal i parole "hocemo nase pare"

iz NS-a

pre 10 godina

Da li stvarno mislite da bi NIS ostvarivao tu dobit, da je ne reinvestira?

Šta će se desiti kad se kompletna dobit podeli akcionarima (Gasprom, Srbija...)?

Srbija će svoje proćerdati kroz državni parazitski sistem, a sledeće godine neće biti tolikog profita. NIS će ponovo početi da zaostaje u odnosu na konkurenciju.

ivica

pre 10 godina

Jao citam ovde kometare kako Vucic ne zna kako funkcionise akcionarsko drustvo.Covek je totalno upravu, samo sto je ovde problem sto su braca Rusi vecinski akcionar.Drzava Srbija kao manjinski akcionar sa 29% udela ima svoje predstavnike u uprvnim organima(UPRAVNI,NADZORNI ODBORI)gde se odlucuje o raspodeli dobiti i kako i gde se ona koristi.E tu dolazimo do problema,upravo zbog toga sto su ti ljudi(koje poistavlja drzava sa 29%)i koji sede u upravnom odboru stranacki potroni(eksperti) koji ce za 15.000-20.000e dici ruku i glasati kako mu se kaze.Od te cifre 50% u stranku a ostalo sebi u dzep.

Teo

pre 10 godina

Država će ozbiljno povesti računa o svojim prihodima, profitu u svim preduzećima u kojima ima udeo vlasništva, pa i NIS-u. To je novost, čini se da se ranije i nije mnogo država pitala oko raspodele profita. kao da se zadovoljavala punjenjem budžeta iz poreza. Vučić je najavio novi odnos, a to je dobro, država mora i u drugim preduzećima da se ponaša slično.

5,10,15,20 .. ko se nije sakrio, zmuri

pre 10 godina

Drzava i zadrzava vlasnistvo u privredi, da bi ubirala profit, koji ce kroz budzet, plasirati gde hoce! Teoretski, drzava bi mogla da funkcionise samo od poreza. Sve da akcionari i vecinski vlasnik odluce drugacije, vlasnistvo drzave (koliko god da je) je presudno, jer ona nije bilo koji (pa i vecinski) vlasnik. Drzava uvek ima pravne i izvrsne mehanizme, kako da akcionare i vecinskog vlasnika privoli svojoj zelji i nameri ...

Akcionar Nis

pre 10 godina

Nis isplacuje dividendu,jedino ako gospodin Vucic sumnja u finansijske izvestaje. A sta da rade akcionari Vode Vrnjci, koji se zbog stelovanja finansijskih izvestaja nekoliko godina bezuspesno obracaju institucijama ove zemlje, protiv Gobeljica.

marko

pre 10 godina

slazem se sa vucicem, nisu bitne plate pojedinih kadrova u nis u, vec profit koji srazmerno ucescu drzave treba da joj bude isplacen ...isto vazi i za telekom...pare na sunce...

uk

pre 10 godina

Vucko, bolje da razmisljas kako ce Srbijagas da vrati dug NIS-u od cca. 200 mil. EUR.
Pusti te prazne populisticke price o raspodeli dobiti, da se i malo razumes u akcionarska drustva znao bi kako se odredjuje rapodela dobiti.
Ovako samo palis neobrazovanu raju.

Sto se tice rudne rente, to su dogovorili Kostunica i ekipa.
Kupoprodajnim ugovorm renta je fiksirana na 3%, sledecih 10 godina.

Neko predlaze nacionalizaciju, cenim da bi posle 2-3 godine otisao u bankrot.

Ivko

pre 10 godina

Lepo ste vi dopunili javni sektor a sad ste fini. Javna je tajna da je EPS zaposlila preko 1000 ljudi, krajem prosle godine. Toliko o visku, manjku ili cemu god...more mars!

Boris

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni sta ovaj covek hoce? Dva puta sam procitao tekst i nije mi jasno? Kakav deo? I NIS nije javno preduzece nego privatna kompanija u sastavu Gasproma. A ovi sto se pitaju gde je nestalo 20%, to je onaj nas deo. Deo od "hiljadu evra" koje nam je Dinkic poklonio, a koji su mnogi od Vas odma otrcali da prodaju za 50 evra pa ste sad i zaboravili da ste ih imali....

lole

pre 10 godina

Tačno kako je uopste moguce da je takva kompanija imala tolike gubitke koje je na kraju drzava snosila? Za početak bi trebalo zaposliti stručan kadar koji zna šta radi i koji će pošteno da radi a ne da krade

razočaran kao niko

pre 10 godina

Tele bio tele ost'o, 100 %!

Da je ikada radio 1 dan u privredi naučio bi nešto...

Pre davanja ovako teških izjava (ako razume koliko je teška!), mogao bi da pita nekog ko se razume... Jeste dobio koliko je dobio, ali nije ni svestan koliko može da izgubi!

Samo se plašim da ne padne mnooooogo brže nego što se popeo!

smilujte se

pre 10 godina

Hajde, ljubim vas, moderatori, objavite i meni komentar, ne samo ovim hiljadama botova! U čemu je problem, zašto na jedan random komentar idu bar tri komentara botova? Gotovi su izbori! Vučić vraća zemlju u četrdesete godine XX veka, kad se na svaku Titovu vikalo "tako je, drugovi, tako je". B92 u poslednje vreme u tome vrlo aktivno pomaže. Pritom su bot-komentari tog mentalnog domašaja da može da ih sastavlja i malo bolji kompjuterski program.

Boki

pre 10 godina

Covek je stvarno "populista do koske". Kao prvo sa svojih 29% Srbija srazmerno moze da odlucuje o rasporedjivanju dobiti (ukoliko je ima). Takodje moze da ucestvuje srazmerno broju glasova i u donosenju vaznijih investicionih odluka. Na kraju NIS je prosle godine isplatio dividendu svim svojim akcionarima ukljucujuci i drzavu Srbiju a zahvaljujuci posedu 29% akcija, te naplati poreza na kapitalnu dobit od svih ostalih koji su dividendu dobili (nakon sto je NIS prethodno platio i porez na dobit preduzeca) imali smo pojedinacno najvecu uplatu u budzet po ovom osnovu kakva nije zabelezena u novijoj srpskoj istoriji. Rusi su tom prilikom obecali da ce nastaviti da dele dividendu svake godine u skladu sa svojom dugorocnom i javno proklamovanom akcionarskom politikom, srazmerno dobiti koja bude ostvarena. Ako bi Vucic ili neko drugi hteo nesto preko toga tesko da ima bilo kakav mehanizam prinude da to ostvari. Pre ce biti da se povecanje "dividendnog udela u profitu" ispregovaralo ostavljanjem rudne rente na 3% ali ovo poslednje je moje licno nagadjanje i spekulacija a podatci o dividendi su fakta koja su uostalom poznata vecini gradjana Srbije. Potrazite clanke od prosle godine pa cete pronaci i tacan iznos koji je drzavi uplacen po osnovu; preza na dobit preduzeca, pa zatim po osnovu dividende na ime poseda 29" akcija, i na kraju po osnovu poreza na kapitalnu dobit preostalih 71% akcija. Ali Srbiji treba barem jos stotinak NIS-ova da bi mrdnula iz gliba.

MASINOVODJA

pre 10 godina

Šta čekaš onda sa direktorom zeleznice Vučiću uništiće nas totalno jer čovek pojma nema i još javno mažnjava ali i zapošljava sve iz sela i rodbinu a mi neka vozimo kroz crveno jer nema za prigušnice 5 godina po Vojvodini sa 40km/h..

Marija

pre 10 godina

I to sve prica onaj isti Vucic koji je pred same izbore radnicima Kolubare podelio takozvane pozajmice od po 70000 i odobrio primanje u stalni radni odnos oko 1200 radnika, cija je prosecna plata sa trecim i cetvrtim stepenom strucne spreme 65000! I nije da se bas svi ubijaju od posla u nehumanim uslovima. Sram ga bilo da trazi profit NIS a, a na drugoj strani se rasipa.

Mile

pre 10 godina

Normalno da hoćemo, posluju u našoj zemlji, ostvaruju ogromnu dobit, moraju nešto i da plate zemlji. I ovako se ponašaju kao da smo Afrika i robovlašnistvo. Jeste prijatelji, ali stanimo malo, i mi smo tu, lakše malo sa tom eksplatacijom, ovo je naša zemlja.

andrej

pre 10 godina

Prilično oštra izjava, posebno zato što NIS nije javno preduzeće, već akcionarsko društvo. Da li to znači zahlađenje odnosa sa Rusima, ili Vučić hoće da kaže da ubuduće niko neće biti privilegovan?

bussines

pre 10 godina

29% ? Sta smo propustili, ko je pojeo 20%?
(NS, 05. april 2014 15:40)Tih 20% ili nešto malo manje je podeljeno građanima.Neko je prodao,neko nije.Ali bitno je da Vučić,navodno,traži dividende od NIS-a za državu,a ne interesuju ga građani koji su takođe vlasnici akcija NIS-a.

sasa jokic

pre 10 godina

Cekaj bre, pa nije valjda da NIS nije uplacivao drzavi deo profita?!
Pa nije valjda onaj amplkavo Kostunica i to dogovorio. , da nam nas deo neuplacuju?
U svakom slucaju, Vucicu bolje se prvo obracunaj sa tajkunima, Rusi su prevelik zalogaj, ne otvaraj 10 frontova odjednom.

alek

pre 10 godina

""...Na sednici Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad održanoj 8. jula 2013. godine usvojena je Odluka o određivanju dana, postupka i načina isplate dividendi za 2012. godinu akcionarima NIS a.d. Novi Sad.

Ovom odlukom određeno je da dividenda akcionarima NIS a.d. Novi Sad bude isplaćena u novcu, u ukupnom bruto iznosu od 12.364.129.000 dinara. Bruto iznos dividende za 2012. godinu iznosi 75,83 dinara po akciji. Od ovog iznosa prilikom isplate je odbijen odgovarajući iznos poreza (za domaća fizička lica stopa poreza iznosi 15%, tako da su ova lica primila neto iznos od 64,4555 dinara po akciji, dok je domaćim pravnim licima isplaćen bruto iznos)....""""

KOJE PARE SAD TRAZI VUCIC???
Drzavi je isplaceno 29% od ukupnog iznosa

aha moze...

pre 10 godina

"Vučić: Hoćemo profit od NIS-a"

29% u nekom poslu nam daje pravo da CUTIMO!!! Eventualno da mrmljamo nesto sebi u bradu negde u poslednjm redovima i to ne previse glasno da ne uvredimo sefove!

Димитрије

pre 10 godina

Из ове изјаве може се научити шта је дупло голо - Вучићева радна биографија (CV) и његова радничка књижица. Нигде не постоји нити једно акционарско друштво које исплаћује у дивиденде 100% свог профита. Друго, одлуку о распореду добити доноси скупштина акционара на предлог Одбора директора (пошто је НИС организован као једнодомо предузеће и нема више Управни одбор) и власник мањинског удела (као што је Република Србија у овом случају 29%) само на тој скупштини може да се са својим "гласовима" изјасни о предлогу Одбора директора на скупштини акционара. Овај човек може само да функционише у једном амбијенту - континуелне предизборне кампање у хипнотисаној Србији.

одштета

pre 10 godina

Ако хоће већ да буде праведан, нека тражи одштету од своји западних ментора.
Бомбардовање је било без резолуције Савета безбедности.
Опасна је ово политика. Вучић жели да унесе омразу у народ према Русима. НИС није јавно предузеће.
Русија је једина држава која може да спречи даље растакање Србије.

Voja i deca

pre 10 godina

@Mameti

Dozvolite malo pojasnjenje. Pre neki dan Nemacka je prodala Rusima svoju naftno-gasnu kompaniju DEA za 5.1 milijardi evra. To podrazumeva refinerije, naftne platforme, ekspoloataciju nafte i gasa u Nemackoj, Baltiku, Velikoj Britaniji... U Alziru, Libiji imaju velike koncesije. Imaju lanac benzinskih pupmi i po stanju, obimu poslova, profitu... DEA je veca od NISa izmedju 30 i 50 puta. Rusi su kupili NIS gde su glavni kapaciteti bili Rafinerija u Pancevu i Novom Sadu i nalazista u Elemiru. Rafinerije su bile u kolapsu, skoro tehnoloski nesposobne za proizvodnju pogotovo posle NATO ombardovanja. Elemir je bio groblje celika. Rusi su platili 400 miliona za 51% sa ugovornom obavezom da uloze jos 500 miliona. I ulozili su i to ne samo ugovornih 500 miliona (sto je javno dokumentovano) nego mnogo vise, koliko - to je sada stvar kompanije. Od malih akcionara su otkupili od 51 do 71% vlasnistva (secate se svako je mogao da proda svoje akcije na posti), i vlasnistvo drzave je palo na 29%. Interesantno je da mali akcionari nikada nisu imali pravo ucesca u radu Upravnog odbora jer je drzava Srbija imenovala svoje "kadrove" na njihova mesta. Dakle, rusko vlasnistvo nad NISom je vise nego korektno, Srbija ima ogromne koristi, NIS puni budzet sa 12%, sponzor je skoro svih manifestacija u Srbiji, ne bi ni bilo pokrajinskog sporta. I da jos nesto, kada je prodavan - Vlada je UKRALA sa racuna oko 150 miliona Evra zbog laznog prikazanog stanja. Rusi su to ocutali.

mali vožd

pre 10 godina

Aman ljudi informišite se: NIS ubedljivo najviše uplaćuje u budžet Republike Srbije - oko 11% od svih prihoda ove naše jadne države dolazi iz NIS-a (akcize, porezi, doprinosi). Sa 29% udela država Srbija SVAKAKO dobija 29% profita, a koliko će od toga biti isplaćeno kroz dividende a koliko uloženo u investicije - o tome odlučuje Upravni Odbor NISa, a ne PPV ili PV države... Ova Vučićeva izjava je sramota i za njega i za ovu državu: to što su Rusi kupili NIS ispod cene nama NE daje za pravo da ih ucenjujemo sada... Ovakvim izjavama se teraju investitori - stvarno neverovatno da Vučić sebi ovo dopušta. Neka Vučić kupi nazad 22%, pa onda može da radi šta god hoće - dokle god mu to mi budemo dozvoljavali.

gile

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.
(MiladinKg, 5. april 2014 13:45)

Tako je samo ne znam odakle cete da platite milijardu dolara duga za gas ako vas pritisnu :) samo se busajte u grudi imate primer Ukrajine ne budite slepi kod ociju .

KoleM

pre 10 godina

Ma digni im rentu, vade milijardu evra nafte i gasa a mi ne dobijemo skoro ništa. Zato i prave dobit od 500 miliona. Digni rentu na 30% i dalje će imati dobit od 200 miliona, šta, malo im je, na uloženih 400?

Dusan

pre 10 godina

Ono sto Gaspromneft kaze nije bez logike, dakle ili dividenda, ili investicije - oboje ne moze. Medjutim, poenta nije u tome, vec u politickom pritisku i ucenjivackom potencijalu koji poseduje i sprovodi Gaspromneft. Dok je zapadnim firmama u privatnom posedu zarada ubedljivo najveci motiv, Gaspromneftu - koji je u vlasnistvu ruske drzave na prvom mestu je odrzavanje uticaja na odluke nase Vlade. Naravno, nisu gadljivi ni na profit, pa su povecali proizvodnju nafte dok je rudna renta jos uvek 3%. Zbilja, bratska raspodela, meni 97, tebi 3. Resenje je u stvaranju konkurencije i dolasku jedne zapadne naftne kompanije, to treba da bude jedan od prioriteta Vlade, da bi smo se otrgli ruskom monopolu i odluke o sudbini svoje zemlje mogli opet da donosimo sami.

zaluđeni

pre 10 godina

Priprema se poako nova žvaka za seljaka.

Kako bre ne vidite da samo izmišljaju nekakave priče i da to traje od kako su prvi put zaseli 1987. Od tada, ova država polako ali nezaustavljivo tone...

T&T

pre 10 godina

Ih brate, ala su rusofili i ostali ruski agenti na teritoriji Srbije aktivni.
Samo citam ove komentare i ne verujem!
Sada ce i Vucica da lincuju jer se drznuo da takne u "boga"!

Vucicu, ako imas imalo pameti guraj Srbiju svim silama u EU a bogami i u NATO jer ce nas ovi ruski paraziti zive izjesti!!!

Duke

pre 10 godina

Za sve koji pitaju kako Srbija ima samo 29%.Tacno je da je drzava nakon prodaje imala 49% ali od tog dela 15% je otislo gradjanima kao besplatne akcije a 4% bivsim i sadasnjim zaposlenima.

dukaPPS

pre 10 godina

NIS je pravio gubitke? Sta pricas to Aleksandre? NIS, bolje da kazem Jugopetrol NIKADA nije ni mogao da pravi gubitke a jos je bio jedini da ne kazem, monopolista, mada nije ta firma kriva. Minus na racunu NIS-a pocinje onda kada ste se vi okomili na firmu i krali i krali i krali i krali beskonacno mnoogoooooooo....... I sada kazes da je NIS gubitas? Pa pitaj starije Radikale odakle im lova? Pitaj DOS odakle im lova? Pitaj SPS kako su vodili ratove? Pitaj ovaj narod kako su preziveli sankcije? Vidi Aco, dobar si ti decko, samo si malo naivan (ili se pravis), problem devastacije Srbije ne pocinje dolaskom "demokrata" vec mnogo mnogo ranije. A ima nekih kojima pamcenje dobro sluzi. Nemoj da se lazemo.

Vladimir

pre 10 godina

opet demagogija. kompanija ima pravo da profit reinvestira ili da ga ostavi u kompaniji kao neraspoređen i nenamenjen do daljnjeg. ako hoće dividendu, neka se za to bori na organima upravljanja, a ne pred medijima da pravi paradu za narod.

nisovac

pre 10 godina

Vidim ja da ce ovih dana i on i predcednik na "zdravstvene preglede" u Moskvu. Rece jedan pametan covek "skuvali ste ribe, gotovo je"! Nisam u sado-mazo fazonu, ali uzivam sta im se desava, a ovo je tek pocetak. Ako su toga uopste svesni. Savet za one koji jesu:cuvajte porodice, cuvajte pare, cuvajte zivce. Nece ovo dobro da se zavrsi, a rasplet se priblizava.

stevan

pre 10 godina

Kasno gospodo politicare. Sve je Kostunica vec resio. Sa 27% se ne pitamo nista, upravni odbor, tj, Rusi ce resavati kako i koliko profita ce se deliti. Populizam is strong in this one.

Nesa

pre 10 godina

Gluposti.Ne moze Srbija da trazi profit ako ima samo 29 odsto, treba nam 51 ako hocemo da upravljamo.Zato lepo, Kao Putin, nacionalizujte NIS i isterajte Ruse napolje, i imacemo 100 odsto i sve ostaje u Srbiji.

Nek' im je kaz'o

pre 10 godina

Odluku o raspodeli dobiti donosi skupstina akcionara i ako se odluci da se dobit ne isplati kroz dividende vec investira u preduzece - nemaju tu sta akcionari da se bune posto ce njihove akcije tj. kapital firme cije akcije imaju - vise vredeti. Iako je drzava vlasnik 29%, sto svakako nije malo, to nije dovoljno da bi mogli znacajnije da uticu na takve odluke (mislim da im je potrebno preko 33% akcija za tako nesto).

Takodje NIS tj. Rusi nisu sedeli skrstenih ruku nego su i sami kupovali akcije na berzi tako da oni sada imaju vise od 51% koje su kupili tj. sada imaju oko 56%. Ko ne veruje nek' proveri na sajtu CRHOV.

Da je RS recimo kupila te akcije od gradjana, umesto sto je bacala pare na gluposti (satelite, konsaltinge, izbore, farmu, simpo, silikone i sl) sad bi imala bolju pregovaracku poziciju i mozda mogla da utice na te odluke.

Sama izjava Vucica je tragikomicna.

Lila-konacno!

pre 10 godina

U ovom potpuno podržavam Vucica. Vi, komentatori koji govorite o dividendi, ocigledno ne znate baš ništa iz ekonimije.
Profit firme se deli u rasponu 56%-29%, a ostatak se deli kroz dividendu. Nisu Rusi 100% vlasnik NISa da bi, zahvaljujuci Škundricu, Dani Draškovic i slicnima, celokupni profit izvlacili iz zemlje, gradeci b.stanice po Rumuniji i Bugarskoj. O uvidu u tamošnji profit nema ni govora. Ako je prethodna vlada Koštunice i Tadic potpisala nedostojan Ugovor, iz bilo kog razloga, i tako poklonila stranoj zemlji naše davno postavljene bušotine nafte, gasa, vode Jazak 20% koncesije na naftu u Angoli, zbog cega bi ovaj Ugovor morao na arbitražu, a isti da budu proterani iz Srbije, da bar sadašnja VLADA pokuša da ispravi što se može. Zar mislite da 500 000 000eura nije dovoljna cifra za pristojniji život u Srbiji.I to sledecih 30 godina. Prodaja je mogla biti samo za dve Rafinerije, dve ogromne poslovne zgrade, i preko 400 ben.stanica. Drugo necu da nabrajam.
I kakva sramota ljude na ben.stanicama koji ceo dan udišu isparenja derivata, placati 20 000dinara i bez stalnog posla. Osnovna delatnost bez stalnog posla.
Svaka cast Vucicu za izgovoreno, ako još i ostvari, BRAVO.

zoran

pre 10 godina

O profitu i njegovom distribuiranju odlučuje Skupština akcionara a tu je Srbija debelo preglasana. Prema tome, ima Baćuška da nas šiša k'o ovce dokle mu je ćejf ili dok ima od čega. Čim nestane zarade, ode on dalje.

(Jok! Rusi su naša braća...)

Zeljko

pre 10 godina

Samo 29%? A što sam ja mislio da je 51% NIS-a prodat Rusima za 400 miliona? To bi značilo da smo mi vlasnici 49%. Sad ako smo mi vlasnici 29%, znači li to da smo za 400 miliona pprodali 71% NIS-a.? Ako nismo, gde smo to izgubili još 20%?

Srecko

pre 10 godina

Napokon nesto mudro da cujem, veliki mora da se odnose prema ovom drustvu sa najvecom odgovornoscu. A ne da zaposljavaju 4ooo ljudi preko agencija i da time peru pare. Gospodine Vucicun pogledajte ugovore izmedju NIS-a i firmi Manpower i Revnost. i utvrdite kako se otima novac od drzave. "Hocu da prodam moje akcije NIS-a drzavi, a ne Miskovicu, Kosticu, niti braci Rusima.
Pravo i pravda, jer volim svoju Srbiju.

Dimitrije

pre 10 godina

Ja ne znam kojim matematickim teoremama i metodama je moguce finansirati sve neradnike u Srbiji. Koliko socijalnih slucajeva ova drzava jos moze da podnese? Umesto da razvijamo konkurentnost, mi smo godinama tretirali drzavu kao roditelja sa neogranicenim mogucnostima.

Profit nije samo od dividendi, moze drzava dosta zaraditi i da digne rudnu rentu sa mizarnih 3 %

pre 10 godina

Ljudi profit od NIS nisu samo dividende ako firma posluje dobro tj ostvari dobit na kraju godine koju odluci da podeli kroz dividende akcionarima. Za eksploataciju nafte i gasa koju NIS eksploatise se dobija rudnda renta od mizarnih 3 %. Mi smo NIS prodali tj 51 % akcija za 400 miliona dolara plus obavezu da uloze minimum 500 miliona evra, a po nekim strucnjacima nalazista nafte i gasa koje je NIS posedovao ako se dobro secam su vredele po nekima oko cini mi se 7 milijardi evra sto u Srbiji i bese neka nalazista za koje se ima pravo eksploatacij u Angoli. Od eksploatacije tih 7 milijardi evra mi dobijamo 3 % sa nasih nalazista nafte i gasa koje su u posedu NIS, sto je mizarno. Znaci na 7 milajrdi mi bi dobili 210 milona evra a ako bi npr rudna renta iznosila npr 30 % onda bi umesto 210 miiona evra dobili 2,1 miljarde evra tako da nam ne bi bio potreban ruski kredit za zeleznicu od 800 milionan koji smo cekali godinama i miljardu evra iz kredita UAE.

Phill

pre 10 godina

Ne znam kakve pare hoce od NIS-a? Koliko znam, NIS je placao dividende, tako da samo na te pare imamo pravo ako ih NIS jos uvek nije isplatio drzavi, dok je porez vec placen drzavi, koliko se secam bio je clanak o tome ovde.

prevareni

pre 10 godina

Kad se samo setim kako su nam mazali oci kada je trebalo prodati NIS. Te energetska nezavisnost, te jeftiniji energenti, te napravice nam Juzni tok, te podrska za Kosovo. A sta smo od svega toga dobili? Samo jedne od najskupljih energenata u regionu, nasi izvori nafte se nemilosrdno eksploatisu kao nikad pre i to vam je to. Ne mogu reci, rusi podrzavaju nasu pricu oko Kosova, ali ta podrska je samo formalna, Kosovo nije nista blize Srbije, a nakon potpisivanja Briselskog sporazume celo to pitanje ulazi u nekakve civilizovane tokove.

Polka

pre 10 godina

Pa da! To je i počelo, tj. nastavlja se. Npr. iz Telekoma ste sve izmuzli, što kroz sponzorstva što kroz tendere i na druge načine poznate politikantima. Uzmite sve, i nigde ništa ne ulažite. Da li vi politikanti uopšte znate da organizujete jedan običan posao?

Slobodan Tesic

pre 10 godina

Naravno da drzava treba dobrim delom da puni budzet prihodima iz dobiti preduzeca u kojima je vlasnik ili suvlasnik!
Fala bogu da ste se setili, samo to podrazumeva tj tome mora da prethodi profesionalizacija upravljanja drzavnim preduzecima i imenovanje strucnih ljudi u upravne odbore istih!Tu ce bogme itekako biti problema jer dosada taj princip nije bio ni blizu, sem deklarativno naravno, sem u najavi!
Garantujem da samo imenovanje strucnih ljudi u upravljacke timove drzavnih preduzeca moze doneti uspesnost istih a to je ujedno i prvi korak i pokazatelj stvarnih namera novoformirane vlade za ozbiljne ekonomske reforme!
Ako to ne bude prvi potez novoformirane vlade znajte da je ona, nova vlada, u startu odustala od reformi ek.sistema!

Dejan P.

pre 10 godina

Vidi se da Vucic nikada nije radio ni u jednoj firmi. Upravni odbor moze da odluci da se profit ne deli vec da se celokupan profit ulozi u nove investicije i najverovatnije ce tako i biti.

shufla

pre 10 godina

Uzmi Kravcenka da drzi trening direktorima jp-a, a dividenda se isplatila prosle godine, pa ako preskoce jednu godinu I uloze u rast kompanije, sto se mojih 5 akcija tice, skroz sam saglasan.

Gaspromneft

pre 10 godina

A Gaspromneft kaže na to : ok, hoćemo i mi naših 57% profita.

Kakav car ovaj PPV. Lepa izjava, odsečna, u "Di su naši novci" maniru , samo malo štetna po Srbiju. Rusi do sada nisu izvlačili pare iz NIS preko dividende. Ako Srbija neće razvoj već hoće dividende, Rusi će prvi da pristanu na to.

To im je 10x lakše. Da cepaju to što imaju, da traje dok traje, a onda da izađu (prodaju NIS )i nek se neko drugi bakće sa NIS-om Ali onda nema rasta izvoza za Rumuniju, Bugarsku, Bosnu, nema bušotina u regionu i povećanja rezervi nafte i gasa. ... Nek pita naš dragi PPV nekog stručnog kolika je to potencijalna šteta po trgovinski bilans i državu Srbiju. Tih potencijalnih 100 miliona EUR od dividende je nikakva korist u poređenju sa rastom izvoza od 300 - 500 miliona EUR jer podrazumeva da se u isto vreme 200 miliona EUR odlije u Rusiju ( ne može dividenda da se isplati samo jednom akcionaru).

Vojvođanin

pre 10 godina

Ovo još niko nije rekao. Ako smo srbi treba da nam je sve jedno ko nas guli i da to ne dozvolimo. Ne volim ja ni amere ni ruse, volim Srbiju i srbe (i sve ostale njene građane). Svaka mu čast. BAR JE REKAO. Još nešto, nisam član SNS i nisam za njih glasao.

LOGIČNO

pre 10 godina

Savim je u poslovnom svetu logično da suvlasnik nekog dobra koja stvara dobit treba da dobija devidente ,odnosno, adekvatan procenat profita adekvatno procentu vlasništva.
Verujem da su neki iz prethodne vlasti uzimali sebi taj profit a ne državi.Kada čujem koliko je miliona evbra neko pokrao od države i naroda, a radi se o milijardama evra kada se sve sabere, kada vidim kako su sebi život obezbedili, tada shvatam da su profiteri bili u politici tipa Cvetković, Pajtić,Šutanovac, Djelić,Mišković.Djurašković, Elezović, Vasin, Kasa, Dulić, Markovića, više njih, i mnogi drugi do lokala, a narodu su ostavili propalu privredu, pokredenu prvredu, nas nezaposlene.
Zato verujem da će Vučić NIS-u predočiti da godinama nisu državi uplaćivali profit koji im sledi i da će to pomoći u novom investicionim cilklusu i zapošljavanju.

starosedelac

pre 10 godina

nisam nisofil niti rusofil ali ova izjava je cista demagogija - NIS je javno akcionarsko drustvo gde se odluka o isplati dividendi donosi na definisan nacin i recimo da "Многе корпорације задржавају дио свог добитка и исплаћују остатак као дивиденду." . Znaci 29% ne mora da bdue 29% profita a treba imati u vidu da je Srbija MANJINSKI deonicar (nisam siguran da Srbija ima zlatnu akcijuu NIS ) i toliko joj vredi i glas.
Ono gde se mora gledati da drzava zastiti sebe to je cena rudne rente koja mora da bude na evropskom nivou kao i da se gradjanima da vlasnistvo i na zemlji i ispod zemlje. Mi smo se sami svojim parama oslobodili od Turaka i tada Srbija nije ni postojala. Da li smo mi to napravili drzavu koja ce da se rasipa nasim parama svuda gde stigne i dan otima sta stigne i danm povecava harac svake godine?

Milos

pre 10 godina

Vucko onaj ko je duznik od najmanje milijardu dolara za gas ne postavlja uslove poveriocima,to su ti mislim skrenuli paznju u Moskvi. Dividende od profita NIS-a ce se deliti svakako po zakonu drzave Srbije a ne zaboravimo da je NIS najveci poreski obveznik u drzavi koji finansira bezmalo 10% ukupnog budzeta.

Meki

pre 10 godina

Ako je Srbija snosila gubitke zbog NIS-a kada je poslovao sa gubicima, sasvim je korektno da Srbija profitira srazmerno svom udelu kada NIS profitira.

dabec

pre 10 godina

pa dobio si dividendu,sta bi TI vise....ja od drzave do sad na ime dividende od besplatnih akcija dobio nepunih 2400rsd ,od toga skoro citavih 400 rsd samo od NIS-a :-) ,zamisli jos ih cuvam. A posto si vec upucen da te pitam jel i mi imamo kao akcionari pravo na taj profit?

Mameti

pre 10 godina

Prvo NIS nije javno preduzeće, drugo Nadzorni odbor na osnovu preporuke menadžmenta donosi odluku o podeli dividendi, a tu Rusi imaju većinu. Bolje bi bilo da se zainteresuju ko je sve primio pare kako bi se NIS prodao za 400 mil evra i zašto je Rusima prepušteno kompletno upravljanje firmom.

Suki

pre 10 godina

Javni sektor treba da donosi pare u budzet, a ne da ih nemilice odnosi iz budzeta, sto je bio slucaj do sad. To nisu krave muzare, nepresusni izvor para nego preduzeca koja finansiraju gradjani Srbije.

Malena

pre 10 godina

Vuciceva vlada mora prvo da sravni na nulu sve dugove bivsih vlasti, i da sve sto je svih ovih godina oteto od drzave vrati narodu, vrati u budzet.
Vucic i njegovi moraju da pohapse sve kriminalce, od politicara do tajkuna!!!
Nazalost, ono sto su oteli od Srbije, niko nam nece vratiti, ali bar sada mozemo da racunamo na to da ce se domacinski ponasati vlast, a ne pljackati.

marko stankov

pre 10 godina

Svaka cast na ovom stavu po pitanju NISa gospodine Vucicu jer Rusi su dosad radili sto su hteli a nasi predstavnici u upravnim organima sve su to odobravali. A 8000 radnika NISa su Rusi poslali na Biro za nezaposlene. Velika je to steta za ovu zemlju i za ovaj narod.

Uros

pre 10 godina

Mi profit ne možemo da tražimo, mi možemo samo da tražimo dividendu kada se ona deli.
Pošto naša država više nije većinski vlasnik već Rusi, Rusi odlučuju šta se radi sa profitom, da li se kupuje nova oprema ili isplaćuju dividende.

expat

pre 10 godina

Hej Alek, da si nešto realno radio u životu znao bi sledeće. Većinski vlasnik je i upravljač nekog preduzeća, a ne suvlasnik od 29%. Stoga većinski vlasnik odlučuje kako će se raspodeliti dobit u jednoj fiskalnoj godini. Da li će se podeliti akcionarima putem dividende ili će se zadržati u kompaniji zarad budućih investicija ili nešto treće. Ali o tome ne odlučuješ sigurno TI.
Ti, kao i Mali ti, možete samo da odlučujete tako što ćete da stvorite okvir da oterate jednu firmu (Apeks/BusPlus, Wizzair, itd) misleći da ste pametni. Ali niste.
Šteta je samo što to (min) 42% ljudi tamo nema kapacitet to i da vidi.

ivan83

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

NN

pre 10 godina

Ne verujem da ce se oko NIS smeti zameriti Rusima. Jer bi prvi korak morao da bude dizanje rudne rente sa mizarnih 3% koje se placa na eksploataciju nafte i gasa koji NIS poseduje. 51 % NIS je prodat za 400 miliona evra plus obaveza da kupac ulozi jos najmanje 500 milona evra a po nekim strucnjacima samo su rezerve tj nalazista koje je NIS posedovao u trenutku prodaje vredela nekoliko miljardi evra a mi valjda za tu eksploataciju dobijamo 3 % rudne rente.

stop kriminalu.

pre 10 godina

Hoću i ja svoj deo profita od Telekoma. Jer sam ja i moja poraodica jedni od onih koji su davali hiljde maraka za priključak.
žHoću svoj profit i od parking servisa jer ja i moja porodica milijardu godina plaćamo uređivanje zemljišta.
P.S
Ovde je država umislila da je ona vlasnik nečega što nije ni finasirala, Telekom i EPS su najočigledniji primer.

blebetalo

pre 10 godina

Za svoju politiku on je zatražio podršku, jer ne postoji drugo rešenje, "nema tog koji će da vam kaže mi ćemo da zaposlimo 100.000 u javnom sektoru, taj je idiot i lažov".
Pa to nikad niko ni nije rekao,cini mi se da si ti prvi!?Cemu takav idiotizam i spominjati?

nobilo

pre 10 godina

Vučiću pod hitno menjaj savetnike za ekonomiju jer profit se deli na skupstini akcionara a tu je srbija zastupljena sa 29% i nije vlasnik nego suvlasnik profita. Ako već hoćeš profit ili dividendu nek te savetuju savetnici, možda je bolje kupiti akcije NIS-a a sa tom dobiti povećati vlasnički udeo, a samim tim jačaš i kredibilitet kompanije NIS. U protivnom ako povučeš dobit vrednost akcija od 29% ti na berzi pada, ako se ipak dobit reinvestira vrednost 29% akcija raste...kako god okreneš tržište i berza akcija NIS-a će reagovati. Ako vrednost kompanije ili akcija kompanije NIS-a rastu na berzi, tada i vrednost 29% vlasništva ili akcija rastu...imaš iskustvo u komšiluku sa inom pa procenite.

iki1004

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

xyz

pre 10 godina

A da bi "uzeo te pare za narod" prethodno ces da ih uzmes od istog tog naroda kroz skupo gorivo.
Odakle NISu najveci profit u drzavi nego od skupog goriva?
Cena dizel goriva u Srbiji 1,339 evra
cena dizel goriva u Austriji 1,320 evra.
Valjda treba da obuzdas NIS kao najveceg ekstraprofitera u drzavi, a ne da im dozvoljavas dizanje cena svaki cas, i jos da im drzava placa subvencije da bi nam NIS postao gazda i za struju.
On hoce da dozvoli NISu da gradi nekakve vetrolektrane po tzv. vojvodini, pa cemo mi od njih da kupujemo struju po duplo vecoj ceni, nego sto istu tu struju prodajemo njima. Sta je to nego pljackanje Srbije.
Neko radi i stvara, a onda profit od toga uzme tamo neki NIS, jer ima svoje ljude u vlasti koji to sve dopustaju.

obi van

pre 10 godina

to je interesantno pitanje ne samo za NIS nego sve takve firme koje su jednim dijelom u drzavnom vlasnistvu (Er Srbija npr)
Da li drzavi pripada samo porez ili i porez i profit?
Vucic kaze i jedno i drugo (u sta licno sumnjam) ali citava prica samo pokazuje koji je stepen haosa trenutno u drzavi

Toni

pre 10 godina

Pa taj deo profita koji bi trebalo da ide "nama", "u budžet" je već podeljen na sto strana. Zvezda, Partizan, reprezentacije, sponzorstva za sve živo... Briga Gasprom za sve to, oni samo koriste reklamu koju Srbija plaća iz svog dela profita firme. Ne mislite valjda da Aleksej Miler ili Kiril Kravčenko daju 4 miliona eura FKCZ ili 800 hiljada eura KKP zato što su društveno odgovorni?! E moj Vučiću...

Rokstedi

pre 10 godina

Odgovorno i pošteno, da se svaki dinar zna gde ide i da se sa novcem racionalno postupa. Disciplina, rigorozna disciplina se mora uvesti, što Vučić napominje, kao i što pre rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju, podsticaj i privlačenje investitora, bilo domaćih i stranih (onih koji će izistinski ulagati i razvijati svoje poslovanje koje za cilj ima povećani broj zaposlenih. Što pre se otpočne, bržećemo savladati krizu u zemlji.

Ulag(iv)ac

pre 10 godina

naravno, ....NIS-ova politika isplata dividendi akcionarima od min. 15% neto dobiti je smesno mala, iako su prosle godine isplatili ca. 25% treba insistirati na vecem procentu ili uputiti ponudu za preuzimanje....kako je akcija NIS-a na BELEX-u ozbiljno podcenjena u odnosu na uporedne kompanije, Ruski udeo u NIS-u "vredi" svega ca. EUR 650-700m, bila bi odlicna kupovina kompanije koja ima EUR 450m neto godisnje dobiti!

toza

pre 10 godina

Koliko ja razumem odluke o raspodeli dobiti donosi skupština akcionara. Država Srbija ima 29% akcija i isti toliki udeo u odlučivanju. Dakle ako većinski partner odluči da ne daje dividendu (ne znam za drugi način da se uzme dobit) već da dobit potroši na drugi način teško da će ovako stroge reći budućeg premijera da imaju bilo kakav uticaj. I valjalo bi malo razmisliti kakva se poruka šalje potencijalnim strateškim partnerima. Ukoliko država želi da odlučuje mora da zadrži većinski paket ali onda će teško ko da uđe u takvo strateško partnerstvo. Treniranje strogoće može da prođe samo kod onih klimoglavaca koji su na položaje i funkcije došli, ne znanjem, već stranačkom podobnošću.

Radnik 74

pre 10 godina

Sigurno je od NIS-a i ranije uziman profit, ne bi to niko oprostio, ali se ulivao u privatne džepove i firme, a nije dolazio u državnu kasu i dalje do građana. Normalno je da privatne firme konačno shvate da ne mogu da zapošljavaju radnike i da ih ne prijavljuju, da im deo plate daju na ruke, na šta ne plaćaju državi doprinos, tako se bogateći. Mora se tome stati na put.

Kapablanka

pre 10 godina

Sasvim je normalno da država Srbija uzima profit od NIS -a u visini od 29 % koliko ima svog udela. Ne znam šta su prethodne Vlade radile po ovom pitanju.?

Dimitrije

pre 10 godina

Ovako nešto može da govori čovek koji je uvek bio i ostao u predizbornoj kampanji i koji ne zna kako funkcionišu akcionaraska društva. Niti jedno akcionarsko društvo ne deli ceo profit u dividende. Pa na nivou čitavog Gasproma ne verujem da se u dividende iz profita da više od 10-15%.

SOKO

pre 10 godina

ha, a bas ce ti da ucenjujes Ruse, a reci ti nama kolilo se duguje za gas istim tim rusima i zasto odlazete gradnju juznog toka? prvo stavi sve na vagu pa onda kreni da pricas planove.....

never

pre 10 godina

Samo ste u Novom Sadu za dve godine zaposlili hiljade i hiljade clanova u raznim javnim preduzecima.
Ljudi su se tukli gde ce ko da sedi.

Bog zna koliko je zaposleno I koliko ce jos biti zaposleno na nivou drzave.

Miljan

pre 10 godina

Srbija mora da dobije svoj deo. To se mora poštovati. Svako treba da dobije ono što mu pripada. Drago mi je što se to u Srbiji napokon poštuje i ceni.

MiladinKg

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.

ABC

pre 10 godina

E ovako govori lider. Ono, jeste da se svakih 5-7 dana zaduzujemo sa 50 miliona evra u prodatim obveznicama i da nam je citav budzet zasnovan na kreditu iz UAE, ali to i nije toliko bitno jer ovaj covek zna sta hoce.

djuro

pre 10 godina

hoce li neko objasniti, kako smo dosli do ovog procenta vlasnistva NIS-a?????????

koliko se ja secam prodali smo 50% ili 51% !!!!

hoce li neko odgovarati od politicara, ko je bio u vrhu vlati od 1990-2014 godine

unistili zemlju, privredu, porodicu, drustvo, moral, obrazovanje, kulturu, zdrastvo....

nikada se necemo oporaviti!!!!!!!

Dejan P.

pre 10 godina

Vidi se da Vucic nikada nije radio ni u jednoj firmi. Upravni odbor moze da odluci da se profit ne deli vec da se celokupan profit ulozi u nove investicije i najverovatnije ce tako i biti.

Dimitrije

pre 10 godina

Ja ne znam kojim matematickim teoremama i metodama je moguce finansirati sve neradnike u Srbiji. Koliko socijalnih slucajeva ova drzava jos moze da podnese? Umesto da razvijamo konkurentnost, mi smo godinama tretirali drzavu kao roditelja sa neogranicenim mogucnostima.

Mameti

pre 10 godina

Prvo NIS nije javno preduzeće, drugo Nadzorni odbor na osnovu preporuke menadžmenta donosi odluku o podeli dividendi, a tu Rusi imaju većinu. Bolje bi bilo da se zainteresuju ko je sve primio pare kako bi se NIS prodao za 400 mil evra i zašto je Rusima prepušteno kompletno upravljanje firmom.

expat

pre 10 godina

Hej Alek, da si nešto realno radio u životu znao bi sledeće. Većinski vlasnik je i upravljač nekog preduzeća, a ne suvlasnik od 29%. Stoga većinski vlasnik odlučuje kako će se raspodeliti dobit u jednoj fiskalnoj godini. Da li će se podeliti akcionarima putem dividende ili će se zadržati u kompaniji zarad budućih investicija ili nešto treće. Ali o tome ne odlučuješ sigurno TI.
Ti, kao i Mali ti, možete samo da odlučujete tako što ćete da stvorite okvir da oterate jednu firmu (Apeks/BusPlus, Wizzair, itd) misleći da ste pametni. Ali niste.
Šteta je samo što to (min) 42% ljudi tamo nema kapacitet to i da vidi.

MiladinKg

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.

Phill

pre 10 godina

Ne znam kakve pare hoce od NIS-a? Koliko znam, NIS je placao dividende, tako da samo na te pare imamo pravo ako ih NIS jos uvek nije isplatio drzavi, dok je porez vec placen drzavi, koliko se secam bio je clanak o tome ovde.

Polka

pre 10 godina

Pa da! To je i počelo, tj. nastavlja se. Npr. iz Telekoma ste sve izmuzli, što kroz sponzorstva što kroz tendere i na druge načine poznate politikantima. Uzmite sve, i nigde ništa ne ulažite. Da li vi politikanti uopšte znate da organizujete jedan običan posao?

Dimitrije

pre 10 godina

Ovako nešto može da govori čovek koji je uvek bio i ostao u predizbornoj kampanji i koji ne zna kako funkcionišu akcionaraska društva. Niti jedno akcionarsko društvo ne deli ceo profit u dividende. Pa na nivou čitavog Gasproma ne verujem da se u dividende iz profita da više od 10-15%.

Srecko

pre 10 godina

Napokon nesto mudro da cujem, veliki mora da se odnose prema ovom drustvu sa najvecom odgovornoscu. A ne da zaposljavaju 4ooo ljudi preko agencija i da time peru pare. Gospodine Vucicun pogledajte ugovore izmedju NIS-a i firmi Manpower i Revnost. i utvrdite kako se otima novac od drzave. "Hocu da prodam moje akcije NIS-a drzavi, a ne Miskovicu, Kosticu, niti braci Rusima.
Pravo i pravda, jer volim svoju Srbiju.

Milos

pre 10 godina

Vucko onaj ko je duznik od najmanje milijardu dolara za gas ne postavlja uslove poveriocima,to su ti mislim skrenuli paznju u Moskvi. Dividende od profita NIS-a ce se deliti svakako po zakonu drzave Srbije a ne zaboravimo da je NIS najveci poreski obveznik u drzavi koji finansira bezmalo 10% ukupnog budzeta.

never

pre 10 godina

Samo ste u Novom Sadu za dve godine zaposlili hiljade i hiljade clanova u raznim javnim preduzecima.
Ljudi su se tukli gde ce ko da sedi.

Bog zna koliko je zaposleno I koliko ce jos biti zaposleno na nivou drzave.

Miljan

pre 10 godina

Srbija mora da dobije svoj deo. To se mora poštovati. Svako treba da dobije ono što mu pripada. Drago mi je što se to u Srbiji napokon poštuje i ceni.

Gaspromneft

pre 10 godina

A Gaspromneft kaže na to : ok, hoćemo i mi naših 57% profita.

Kakav car ovaj PPV. Lepa izjava, odsečna, u "Di su naši novci" maniru , samo malo štetna po Srbiju. Rusi do sada nisu izvlačili pare iz NIS preko dividende. Ako Srbija neće razvoj već hoće dividende, Rusi će prvi da pristanu na to.

To im je 10x lakše. Da cepaju to što imaju, da traje dok traje, a onda da izađu (prodaju NIS )i nek se neko drugi bakće sa NIS-om Ali onda nema rasta izvoza za Rumuniju, Bugarsku, Bosnu, nema bušotina u regionu i povećanja rezervi nafte i gasa. ... Nek pita naš dragi PPV nekog stručnog kolika je to potencijalna šteta po trgovinski bilans i državu Srbiju. Tih potencijalnih 100 miliona EUR od dividende je nikakva korist u poređenju sa rastom izvoza od 300 - 500 miliona EUR jer podrazumeva da se u isto vreme 200 miliona EUR odlije u Rusiju ( ne može dividenda da se isplati samo jednom akcionaru).

Meki

pre 10 godina

Ako je Srbija snosila gubitke zbog NIS-a kada je poslovao sa gubicima, sasvim je korektno da Srbija profitira srazmerno svom udelu kada NIS profitira.

Vojvođanin

pre 10 godina

Ovo još niko nije rekao. Ako smo srbi treba da nam je sve jedno ko nas guli i da to ne dozvolimo. Ne volim ja ni amere ni ruse, volim Srbiju i srbe (i sve ostale njene građane). Svaka mu čast. BAR JE REKAO. Još nešto, nisam član SNS i nisam za njih glasao.

Kapablanka

pre 10 godina

Sasvim je normalno da država Srbija uzima profit od NIS -a u visini od 29 % koliko ima svog udela. Ne znam šta su prethodne Vlade radile po ovom pitanju.?

Slobodan Tesic

pre 10 godina

Naravno da drzava treba dobrim delom da puni budzet prihodima iz dobiti preduzeca u kojima je vlasnik ili suvlasnik!
Fala bogu da ste se setili, samo to podrazumeva tj tome mora da prethodi profesionalizacija upravljanja drzavnim preduzecima i imenovanje strucnih ljudi u upravne odbore istih!Tu ce bogme itekako biti problema jer dosada taj princip nije bio ni blizu, sem deklarativno naravno, sem u najavi!
Garantujem da samo imenovanje strucnih ljudi u upravljacke timove drzavnih preduzeca moze doneti uspesnost istih a to je ujedno i prvi korak i pokazatelj stvarnih namera novoformirane vlade za ozbiljne ekonomske reforme!
Ako to ne bude prvi potez novoformirane vlade znajte da je ona, nova vlada, u startu odustala od reformi ek.sistema!

nobilo

pre 10 godina

Vučiću pod hitno menjaj savetnike za ekonomiju jer profit se deli na skupstini akcionara a tu je srbija zastupljena sa 29% i nije vlasnik nego suvlasnik profita. Ako već hoćeš profit ili dividendu nek te savetuju savetnici, možda je bolje kupiti akcije NIS-a a sa tom dobiti povećati vlasnički udeo, a samim tim jačaš i kredibilitet kompanije NIS. U protivnom ako povučeš dobit vrednost akcija od 29% ti na berzi pada, ako se ipak dobit reinvestira vrednost 29% akcija raste...kako god okreneš tržište i berza akcija NIS-a će reagovati. Ako vrednost kompanije ili akcija kompanije NIS-a rastu na berzi, tada i vrednost 29% vlasništva ili akcija rastu...imaš iskustvo u komšiluku sa inom pa procenite.

Suki

pre 10 godina

Javni sektor treba da donosi pare u budzet, a ne da ih nemilice odnosi iz budzeta, sto je bio slucaj do sad. To nisu krave muzare, nepresusni izvor para nego preduzeca koja finansiraju gradjani Srbije.

LOGIČNO

pre 10 godina

Savim je u poslovnom svetu logično da suvlasnik nekog dobra koja stvara dobit treba da dobija devidente ,odnosno, adekvatan procenat profita adekvatno procentu vlasništva.
Verujem da su neki iz prethodne vlasti uzimali sebi taj profit a ne državi.Kada čujem koliko je miliona evbra neko pokrao od države i naroda, a radi se o milijardama evra kada se sve sabere, kada vidim kako su sebi život obezbedili, tada shvatam da su profiteri bili u politici tipa Cvetković, Pajtić,Šutanovac, Djelić,Mišković.Djurašković, Elezović, Vasin, Kasa, Dulić, Markovića, više njih, i mnogi drugi do lokala, a narodu su ostavili propalu privredu, pokredenu prvredu, nas nezaposlene.
Zato verujem da će Vučić NIS-u predočiti da godinama nisu državi uplaćivali profit koji im sledi i da će to pomoći u novom investicionim cilklusu i zapošljavanju.

Zeljko

pre 10 godina

Samo 29%? A što sam ja mislio da je 51% NIS-a prodat Rusima za 400 miliona? To bi značilo da smo mi vlasnici 49%. Sad ako smo mi vlasnici 29%, znači li to da smo za 400 miliona pprodali 71% NIS-a.? Ako nismo, gde smo to izgubili još 20%?

djuro

pre 10 godina

hoce li neko objasniti, kako smo dosli do ovog procenta vlasnistva NIS-a?????????

koliko se ja secam prodali smo 50% ili 51% !!!!

hoce li neko odgovarati od politicara, ko je bio u vrhu vlati od 1990-2014 godine

unistili zemlju, privredu, porodicu, drustvo, moral, obrazovanje, kulturu, zdrastvo....

nikada se necemo oporaviti!!!!!!!

Radnik 74

pre 10 godina

Sigurno je od NIS-a i ranije uziman profit, ne bi to niko oprostio, ali se ulivao u privatne džepove i firme, a nije dolazio u državnu kasu i dalje do građana. Normalno je da privatne firme konačno shvate da ne mogu da zapošljavaju radnike i da ih ne prijavljuju, da im deo plate daju na ruke, na šta ne plaćaju državi doprinos, tako se bogateći. Mora se tome stati na put.

iki1004

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

starosedelac

pre 10 godina

nisam nisofil niti rusofil ali ova izjava je cista demagogija - NIS je javno akcionarsko drustvo gde se odluka o isplati dividendi donosi na definisan nacin i recimo da "Многе корпорације задржавају дио свог добитка и исплаћују остатак као дивиденду." . Znaci 29% ne mora da bdue 29% profita a treba imati u vidu da je Srbija MANJINSKI deonicar (nisam siguran da Srbija ima zlatnu akcijuu NIS ) i toliko joj vredi i glas.
Ono gde se mora gledati da drzava zastiti sebe to je cena rudne rente koja mora da bude na evropskom nivou kao i da se gradjanima da vlasnistvo i na zemlji i ispod zemlje. Mi smo se sami svojim parama oslobodili od Turaka i tada Srbija nije ni postojala. Da li smo mi to napravili drzavu koja ce da se rasipa nasim parama svuda gde stigne i dan otima sta stigne i danm povecava harac svake godine?

toza

pre 10 godina

Koliko ja razumem odluke o raspodeli dobiti donosi skupština akcionara. Država Srbija ima 29% akcija i isti toliki udeo u odlučivanju. Dakle ako većinski partner odluči da ne daje dividendu (ne znam za drugi način da se uzme dobit) već da dobit potroši na drugi način teško da će ovako stroge reći budućeg premijera da imaju bilo kakav uticaj. I valjalo bi malo razmisliti kakva se poruka šalje potencijalnim strateškim partnerima. Ukoliko država želi da odlučuje mora da zadrži većinski paket ali onda će teško ko da uđe u takvo strateško partnerstvo. Treniranje strogoće može da prođe samo kod onih klimoglavaca koji su na položaje i funkcije došli, ne znanjem, već stranačkom podobnošću.

ivan83

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

dabec

pre 10 godina

pa dobio si dividendu,sta bi TI vise....ja od drzave do sad na ime dividende od besplatnih akcija dobio nepunih 2400rsd ,od toga skoro citavih 400 rsd samo od NIS-a :-) ,zamisli jos ih cuvam. A posto si vec upucen da te pitam jel i mi imamo kao akcionari pravo na taj profit?

Anti SNS = glumci, foliranti, manipulatori

pre 10 godina

Žalosno je, Srbi, kome ste dali glas...
On ili ne zna ništa, osim da spinuje, ili nas sve u zdrav mozak!?
Predsednik Skupštine akcionara NIS je Zorana Mihajlović!
NIS je za 2012. isplatio dividendu veću od politike dividendi.
U linkovima ispod sve to imate. Republika Srbija je na ime dividende od NIS-a prihodovala nešto preko 4 milijarde dinara! Gospodine Prvi, NIS je akcionarsko društvo, NIJE javno preduzeće i veoma je fer sa strane većinskog vlasnika da ovako raspodeli dobit manjim akcionarima. Za 2013. iskazana je još veća dobit, pa će i dividenda biti veća, kako tih 29% za Srbiju, tako i svima nama, koji nismo prodali 5 "Dinkićevih" akcija. Treba li podsećati da je NIS dok je bio javno preduzeće i dok ga nije preuzeo Gazprom bio rupa bez dna i veliki gubitaš? A sad bi ti da gazduješ nečim što je tuđe (a glasao si u Skupštini da se NIS proda-pokloni Rusima)? E, pa, ne može!

http://ir.nis.rs/fileadmin/template/nis/pdf/Reporting/Regulated_Information/Serbian/Odluka_OD_-_dividenda.pdf
http://ir.nis.rs/sh/isplata-dividende-za-2012-godinu/

marko

pre 10 godina

slazem se sa vucicem, nisu bitne plate pojedinih kadrova u nis u, vec profit koji srazmerno ucescu drzave treba da joj bude isplacen ...isto vazi i za telekom...pare na sunce...

Rokstedi

pre 10 godina

Odgovorno i pošteno, da se svaki dinar zna gde ide i da se sa novcem racionalno postupa. Disciplina, rigorozna disciplina se mora uvesti, što Vučić napominje, kao i što pre rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju, podsticaj i privlačenje investitora, bilo domaćih i stranih (onih koji će izistinski ulagati i razvijati svoje poslovanje koje za cilj ima povećani broj zaposlenih. Što pre se otpočne, bržećemo savladati krizu u zemlji.

Димитрије

pre 10 godina

Из ове изјаве може се научити шта је дупло голо - Вучићева радна биографија (CV) и његова радничка књижица. Нигде не постоји нити једно акционарско друштво које исплаћује у дивиденде 100% свог профита. Друго, одлуку о распореду добити доноси скупштина акционара на предлог Одбора директора (пошто је НИС организован као једнодомо предузеће и нема више Управни одбор) и власник мањинског удела (као што је Република Србија у овом случају 29%) само на тој скупштини може да се са својим "гласовима" изјасни о предлогу Одбора директора на скупштини акционара. Овај човек може само да функционише у једном амбијенту - континуелне предизборне кампање у хипнотисаној Србији.

Malena

pre 10 godina

Vuciceva vlada mora prvo da sravni na nulu sve dugove bivsih vlasti, i da sve sto je svih ovih godina oteto od drzave vrati narodu, vrati u budzet.
Vucic i njegovi moraju da pohapse sve kriminalce, od politicara do tajkuna!!!
Nazalost, ono sto su oteli od Srbije, niko nam nece vratiti, ali bar sada mozemo da racunamo na to da ce se domacinski ponasati vlast, a ne pljackati.

marko stankov

pre 10 godina

Svaka cast na ovom stavu po pitanju NISa gospodine Vucicu jer Rusi su dosad radili sto su hteli a nasi predstavnici u upravnim organima sve su to odobravali. A 8000 radnika NISa su Rusi poslali na Biro za nezaposlene. Velika je to steta za ovu zemlju i za ovaj narod.

alex

pre 10 godina

Ovaj covek nema pojma jer on nikada nije radio u privredi...zapravo osim politike i nista drugo nikada nije radio.... ne zna elementarne stvari. A obican narod se lozi na to lupanje sakom od astal i parole "hocemo nase pare"

razočaran kao niko

pre 10 godina

Tele bio tele ost'o, 100 %!

Da je ikada radio 1 dan u privredi naučio bi nešto...

Pre davanja ovako teških izjava (ako razume koliko je teška!), mogao bi da pita nekog ko se razume... Jeste dobio koliko je dobio, ali nije ni svestan koliko može da izgubi!

Samo se plašim da ne padne mnooooogo brže nego što se popeo!

Ivko

pre 10 godina

Lepo ste vi dopunili javni sektor a sad ste fini. Javna je tajna da je EPS zaposlila preko 1000 ljudi, krajem prosle godine. Toliko o visku, manjku ili cemu god...more mars!

stop kriminalu.

pre 10 godina

Hoću i ja svoj deo profita od Telekoma. Jer sam ja i moja poraodica jedni od onih koji su davali hiljde maraka za priključak.
žHoću svoj profit i od parking servisa jer ja i moja porodica milijardu godina plaćamo uređivanje zemljišta.
P.S
Ovde je država umislila da je ona vlasnik nečega što nije ni finasirala, Telekom i EPS su najočigledniji primer.

Uros

pre 10 godina

Mi profit ne možemo da tražimo, mi možemo samo da tražimo dividendu kada se ona deli.
Pošto naša država više nije većinski vlasnik već Rusi, Rusi odlučuju šta se radi sa profitom, da li se kupuje nova oprema ili isplaćuju dividende.

smilujte se

pre 10 godina

Hajde, ljubim vas, moderatori, objavite i meni komentar, ne samo ovim hiljadama botova! U čemu je problem, zašto na jedan random komentar idu bar tri komentara botova? Gotovi su izbori! Vučić vraća zemlju u četrdesete godine XX veka, kad se na svaku Titovu vikalo "tako je, drugovi, tako je". B92 u poslednje vreme u tome vrlo aktivno pomaže. Pritom su bot-komentari tog mentalnog domašaja da može da ih sastavlja i malo bolji kompjuterski program.

Boris

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni sta ovaj covek hoce? Dva puta sam procitao tekst i nije mi jasno? Kakav deo? I NIS nije javno preduzece nego privatna kompanija u sastavu Gasproma. A ovi sto se pitaju gde je nestalo 20%, to je onaj nas deo. Deo od "hiljadu evra" koje nam je Dinkic poklonio, a koji su mnogi od Vas odma otrcali da prodaju za 50 evra pa ste sad i zaboravili da ste ih imali....

Teo

pre 10 godina

Država će ozbiljno povesti računa o svojim prihodima, profitu u svim preduzećima u kojima ima udeo vlasništva, pa i NIS-u. To je novost, čini se da se ranije i nije mnogo država pitala oko raspodele profita. kao da se zadovoljavala punjenjem budžeta iz poreza. Vučić je najavio novi odnos, a to je dobro, država mora i u drugim preduzećima da se ponaša slično.

SOKO

pre 10 godina

ha, a bas ce ti da ucenjujes Ruse, a reci ti nama kolilo se duguje za gas istim tim rusima i zasto odlazete gradnju juznog toka? prvo stavi sve na vagu pa onda kreni da pricas planove.....

Ulag(iv)ac

pre 10 godina

naravno, ....NIS-ova politika isplata dividendi akcionarima od min. 15% neto dobiti je smesno mala, iako su prosle godine isplatili ca. 25% treba insistirati na vecem procentu ili uputiti ponudu za preuzimanje....kako je akcija NIS-a na BELEX-u ozbiljno podcenjena u odnosu na uporedne kompanije, Ruski udeo u NIS-u "vredi" svega ca. EUR 650-700m, bila bi odlicna kupovina kompanije koja ima EUR 450m neto godisnje dobiti!

shufla

pre 10 godina

Uzmi Kravcenka da drzi trening direktorima jp-a, a dividenda se isplatila prosle godine, pa ako preskoce jednu godinu I uloze u rast kompanije, sto se mojih 5 akcija tice, skroz sam saglasan.

Mile

pre 10 godina

Normalno da hoćemo, posluju u našoj zemlji, ostvaruju ogromnu dobit, moraju nešto i da plate zemlji. I ovako se ponašaju kao da smo Afrika i robovlašnistvo. Jeste prijatelji, ali stanimo malo, i mi smo tu, lakše malo sa tom eksplatacijom, ovo je naša zemlja.

blebetalo

pre 10 godina

Za svoju politiku on je zatražio podršku, jer ne postoji drugo rešenje, "nema tog koji će da vam kaže mi ćemo da zaposlimo 100.000 u javnom sektoru, taj je idiot i lažov".
Pa to nikad niko ni nije rekao,cini mi se da si ti prvi!?Cemu takav idiotizam i spominjati?

Boki

pre 10 godina

Covek je stvarno "populista do koske". Kao prvo sa svojih 29% Srbija srazmerno moze da odlucuje o rasporedjivanju dobiti (ukoliko je ima). Takodje moze da ucestvuje srazmerno broju glasova i u donosenju vaznijih investicionih odluka. Na kraju NIS je prosle godine isplatio dividendu svim svojim akcionarima ukljucujuci i drzavu Srbiju a zahvaljujuci posedu 29% akcija, te naplati poreza na kapitalnu dobit od svih ostalih koji su dividendu dobili (nakon sto je NIS prethodno platio i porez na dobit preduzeca) imali smo pojedinacno najvecu uplatu u budzet po ovom osnovu kakva nije zabelezena u novijoj srpskoj istoriji. Rusi su tom prilikom obecali da ce nastaviti da dele dividendu svake godine u skladu sa svojom dugorocnom i javno proklamovanom akcionarskom politikom, srazmerno dobiti koja bude ostvarena. Ako bi Vucic ili neko drugi hteo nesto preko toga tesko da ima bilo kakav mehanizam prinude da to ostvari. Pre ce biti da se povecanje "dividendnog udela u profitu" ispregovaralo ostavljanjem rudne rente na 3% ali ovo poslednje je moje licno nagadjanje i spekulacija a podatci o dividendi su fakta koja su uostalom poznata vecini gradjana Srbije. Potrazite clanke od prosle godine pa cete pronaci i tacan iznos koji je drzavi uplacen po osnovu; preza na dobit preduzeca, pa zatim po osnovu dividende na ime poseda 29" akcija, i na kraju po osnovu poreza na kapitalnu dobit preostalih 71% akcija. Ali Srbiji treba barem jos stotinak NIS-ova da bi mrdnula iz gliba.

Marija

pre 10 godina

I to sve prica onaj isti Vucic koji je pred same izbore radnicima Kolubare podelio takozvane pozajmice od po 70000 i odobrio primanje u stalni radni odnos oko 1200 radnika, cija je prosecna plata sa trecim i cetvrtim stepenom strucne spreme 65000! I nije da se bas svi ubijaju od posla u nehumanim uslovima. Sram ga bilo da trazi profit NIS a, a na drugoj strani se rasipa.

uk

pre 10 godina

Vucko, bolje da razmisljas kako ce Srbijagas da vrati dug NIS-u od cca. 200 mil. EUR.
Pusti te prazne populisticke price o raspodeli dobiti, da se i malo razumes u akcionarska drustva znao bi kako se odredjuje rapodela dobiti.
Ovako samo palis neobrazovanu raju.

Sto se tice rudne rente, to su dogovorili Kostunica i ekipa.
Kupoprodajnim ugovorm renta je fiksirana na 3%, sledecih 10 godina.

Neko predlaze nacionalizaciju, cenim da bi posle 2-3 godine otisao u bankrot.

Akcionar Nis

pre 10 godina

Nis isplacuje dividendu,jedino ako gospodin Vucic sumnja u finansijske izvestaje. A sta da rade akcionari Vode Vrnjci, koji se zbog stelovanja finansijskih izvestaja nekoliko godina bezuspesno obracaju institucijama ove zemlje, protiv Gobeljica.

Lila-konacno!

pre 10 godina

U ovom potpuno podržavam Vucica. Vi, komentatori koji govorite o dividendi, ocigledno ne znate baš ništa iz ekonimije.
Profit firme se deli u rasponu 56%-29%, a ostatak se deli kroz dividendu. Nisu Rusi 100% vlasnik NISa da bi, zahvaljujuci Škundricu, Dani Draškovic i slicnima, celokupni profit izvlacili iz zemlje, gradeci b.stanice po Rumuniji i Bugarskoj. O uvidu u tamošnji profit nema ni govora. Ako je prethodna vlada Koštunice i Tadic potpisala nedostojan Ugovor, iz bilo kog razloga, i tako poklonila stranoj zemlji naše davno postavljene bušotine nafte, gasa, vode Jazak 20% koncesije na naftu u Angoli, zbog cega bi ovaj Ugovor morao na arbitražu, a isti da budu proterani iz Srbije, da bar sadašnja VLADA pokuša da ispravi što se može. Zar mislite da 500 000 000eura nije dovoljna cifra za pristojniji život u Srbiji.I to sledecih 30 godina. Prodaja je mogla biti samo za dve Rafinerije, dve ogromne poslovne zgrade, i preko 400 ben.stanica. Drugo necu da nabrajam.
I kakva sramota ljude na ben.stanicama koji ceo dan udišu isparenja derivata, placati 20 000dinara i bez stalnog posla. Osnovna delatnost bez stalnog posla.
Svaka cast Vucicu za izgovoreno, ako još i ostvari, BRAVO.

T&T

pre 10 godina

Ih brate, ala su rusofili i ostali ruski agenti na teritoriji Srbije aktivni.
Samo citam ove komentare i ne verujem!
Sada ce i Vucica da lincuju jer se drznuo da takne u "boga"!

Vucicu, ako imas imalo pameti guraj Srbiju svim silama u EU a bogami i u NATO jer ce nas ovi ruski paraziti zive izjesti!!!

lole

pre 10 godina

Tačno kako je uopste moguce da je takva kompanija imala tolike gubitke koje je na kraju drzava snosila? Za početak bi trebalo zaposliti stručan kadar koji zna šta radi i koji će pošteno da radi a ne da krade

Toni

pre 10 godina

Pa taj deo profita koji bi trebalo da ide "nama", "u budžet" je već podeljen na sto strana. Zvezda, Partizan, reprezentacije, sponzorstva za sve živo... Briga Gasprom za sve to, oni samo koriste reklamu koju Srbija plaća iz svog dela profita firme. Ne mislite valjda da Aleksej Miler ili Kiril Kravčenko daju 4 miliona eura FKCZ ili 800 hiljada eura KKP zato što su društveno odgovorni?! E moj Vučiću...

sasa jokic

pre 10 godina

Cekaj bre, pa nije valjda da NIS nije uplacivao drzavi deo profita?!
Pa nije valjda onaj amplkavo Kostunica i to dogovorio. , da nam nas deo neuplacuju?
U svakom slucaju, Vucicu bolje se prvo obracunaj sa tajkunima, Rusi su prevelik zalogaj, ne otvaraj 10 frontova odjednom.

nonka

pre 10 godina

Nije on kriv sto su mu svi ekonomisti i savetnici u stranci zavrsili Megatrend, Pristinu i Kosovsku Mitrovicu. Sreca sto ima imunitet pa moze da lupa okolo sta hoce.

KoleM

pre 10 godina

Ma digni im rentu, vade milijardu evra nafte i gasa a mi ne dobijemo skoro ništa. Zato i prave dobit od 500 miliona. Digni rentu na 30% i dalje će imati dobit od 200 miliona, šta, malo im je, na uloženih 400?

Ja

pre 10 godina

slusajte, vi, koji uzdajete u "bracu", nece da znaju Rusi vise ni za kakvu bracu. Gledajte sta sada desava oko Ukrajine i kako se prema njoj ponasa taj isti "brat". Rusi sad cesto vole ponavljati reci Aleksandra Njevskog "Rusija ima samo dva prijatelja - to je armija i flota". Dobro razmislite zasto ovi reci opet stali jako populjarne sred rusa i nemojte da prodjete kao Ukrajinci. Gledajte samo svoj interes i interes Srbije, a nikako ne i interes neke sumnive "brace".

ABC

pre 10 godina

E ovako govori lider. Ono, jeste da se svakih 5-7 dana zaduzujemo sa 50 miliona evra u prodatim obveznicama i da nam je citav budzet zasnovan na kreditu iz UAE, ali to i nije toliko bitno jer ovaj covek zna sta hoce.

keza

pre 10 godina

Za ovakva pitanja treba se obratiti bivsem premijeru kostunici koji je prodao nis gazprom-u. Sad je to privatna kompanija koja moze sto se tice profita da ga koristi za potpalu ako joj se prohte. Ne znam bas da li postoji neka ozbiljna drzava koja je prodala svoj monopol na energente drugoj kompaniji ili drzavi. To je po meni izdaja.

Hoću svoj deo

pre 10 godina

Hvala Bogu, da je neko pokrenuo pitanje profita, i državnog dela u NIS-u. O tome se dok su bili žuti, koji su i privatizovali NIS ćutalo.

aha moze...

pre 10 godina

"Vučić: Hoćemo profit od NIS-a"

29% u nekom poslu nam daje pravo da CUTIMO!!! Eventualno da mrmljamo nesto sebi u bradu negde u poslednjm redovima i to ne previse glasno da ne uvredimo sefove!

Voja i deca

pre 10 godina

@Mameti

Dozvolite malo pojasnjenje. Pre neki dan Nemacka je prodala Rusima svoju naftno-gasnu kompaniju DEA za 5.1 milijardi evra. To podrazumeva refinerije, naftne platforme, ekspoloataciju nafte i gasa u Nemackoj, Baltiku, Velikoj Britaniji... U Alziru, Libiji imaju velike koncesije. Imaju lanac benzinskih pupmi i po stanju, obimu poslova, profitu... DEA je veca od NISa izmedju 30 i 50 puta. Rusi su kupili NIS gde su glavni kapaciteti bili Rafinerija u Pancevu i Novom Sadu i nalazista u Elemiru. Rafinerije su bile u kolapsu, skoro tehnoloski nesposobne za proizvodnju pogotovo posle NATO ombardovanja. Elemir je bio groblje celika. Rusi su platili 400 miliona za 51% sa ugovornom obavezom da uloze jos 500 miliona. I ulozili su i to ne samo ugovornih 500 miliona (sto je javno dokumentovano) nego mnogo vise, koliko - to je sada stvar kompanije. Od malih akcionara su otkupili od 51 do 71% vlasnistva (secate se svako je mogao da proda svoje akcije na posti), i vlasnistvo drzave je palo na 29%. Interesantno je da mali akcionari nikada nisu imali pravo ucesca u radu Upravnog odbora jer je drzava Srbija imenovala svoje "kadrove" na njihova mesta. Dakle, rusko vlasnistvo nad NISom je vise nego korektno, Srbija ima ogromne koristi, NIS puni budzet sa 12%, sponzor je skoro svih manifestacija u Srbiji, ne bi ni bilo pokrajinskog sporta. I da jos nesto, kada je prodavan - Vlada je UKRALA sa racuna oko 150 miliona Evra zbog laznog prikazanog stanja. Rusi su to ocutali.

alek

pre 10 godina

""...Na sednici Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad održanoj 8. jula 2013. godine usvojena je Odluka o određivanju dana, postupka i načina isplate dividendi za 2012. godinu akcionarima NIS a.d. Novi Sad.

Ovom odlukom određeno je da dividenda akcionarima NIS a.d. Novi Sad bude isplaćena u novcu, u ukupnom bruto iznosu od 12.364.129.000 dinara. Bruto iznos dividende za 2012. godinu iznosi 75,83 dinara po akciji. Od ovog iznosa prilikom isplate je odbijen odgovarajući iznos poreza (za domaća fizička lica stopa poreza iznosi 15%, tako da su ova lica primila neto iznos od 64,4555 dinara po akciji, dok je domaćim pravnim licima isplaćen bruto iznos)....""""

KOJE PARE SAD TRAZI VUCIC???
Drzavi je isplaceno 29% od ukupnog iznosa

Dusan

pre 10 godina

Ono sto Gaspromneft kaze nije bez logike, dakle ili dividenda, ili investicije - oboje ne moze. Medjutim, poenta nije u tome, vec u politickom pritisku i ucenjivackom potencijalu koji poseduje i sprovodi Gaspromneft. Dok je zapadnim firmama u privatnom posedu zarada ubedljivo najveci motiv, Gaspromneftu - koji je u vlasnistvu ruske drzave na prvom mestu je odrzavanje uticaja na odluke nase Vlade. Naravno, nisu gadljivi ni na profit, pa su povecali proizvodnju nafte dok je rudna renta jos uvek 3%. Zbilja, bratska raspodela, meni 97, tebi 3. Resenje je u stvaranju konkurencije i dolasku jedne zapadne naftne kompanije, to treba da bude jedan od prioriteta Vlade, da bi smo se otrgli ruskom monopolu i odluke o sudbini svoje zemlje mogli opet da donosimo sami.

bussines

pre 10 godina

29% ? Sta smo propustili, ko je pojeo 20%?
(NS, 05. april 2014 15:40)Tih 20% ili nešto malo manje je podeljeno građanima.Neko je prodao,neko nije.Ali bitno je da Vučić,navodno,traži dividende od NIS-a za državu,a ne interesuju ga građani koji su takođe vlasnici akcija NIS-a.

Rajko

pre 10 godina

Zašto da ne i profit od NISA? Rusima dugujemo za gas, oni se toga ne odriču. zašto ne bismo mi preusmerili naš deo profita i izmirili deo dugovanja? Vučić zna da država ima deonice u mnogim preduzećima, vreme je da se i ponaša kao suvlasnik.

Pešić

pre 10 godina

"Javni sektor ima da daje pare drzavi..." Jel ovo treba da znaci da su javna preduzeca u prethodnom periodu koristila budzetske i sopstvene prihode samo za svoje potrebe, bez obaveza vracanja dela profita (za javna preduzeca koja su isti ostvarila) u taj isti budzet? Da ne zaboravim, deo kredita javnih preduzeca uzetih od medjunarodnih bankarskih institucija prihvacen je kao javni dug, te i njega vracamo iz budzeta... Postavlja se pitanje opravdanosti postojanja javnih preduzeca (iz budzeta izdaci za dokapitalizaciju, iz budzeta sredstva za socijalne programe, iz budzeta vracanje kredita na ime njihovog duga, a u budzet nista ili slabo sta od istih), a verujem da se na nasem nevelikom trzistu mogu naci privatne firme koje mogu vrsiti usluge i radove koje su iz domena javnih radova i usluga...
Ostavimo NIS na stranu, to je privatni sektor, nacin raspodele profita nije stvar necijih zelja, vec ugovornih obaveza i odluka menadzmenta.

ZAOKRET

pre 10 godina

Hajde da zavirimo konačno i u preduzeća koja država izdržava jer su konstantni gubitaši u prikazima svog poslovanja,a ovamo dele viškove radnicima i rasipaju se sa novcem na sve strane.Država naravno ostaje uskraćena za svoju dobit.Dosta više toga mora da se već jednom uvede red i disciplina u velika javna preduzeća koja imaju monopolski položaj na našem tržištu.

sanjagb

pre 10 godina

Naravno da Srbija ima svoj deo i tih 29% nije malo, a gde će ga država iskoristiti to je na vladi. Dosta je taj novac odlazio u pogrešne ruke. Nema razloga za zameranjem s Rusima, jer to je naše po zakonu. Definitivno Bajatović ne treba da bude direktor.

E-75

pre 10 godina

Ajde mi objasni Kako ces Ti u mojoj Privatnoj firmi da zaposlis ljude, jel ces Ti da im dajes platu, da im Ti obezbedjujes poslove i to Dramaticno.

Nek' im je kaz'o

pre 10 godina

Odluku o raspodeli dobiti donosi skupstina akcionara i ako se odluci da se dobit ne isplati kroz dividende vec investira u preduzece - nemaju tu sta akcionari da se bune posto ce njihove akcije tj. kapital firme cije akcije imaju - vise vredeti. Iako je drzava vlasnik 29%, sto svakako nije malo, to nije dovoljno da bi mogli znacajnije da uticu na takve odluke (mislim da im je potrebno preko 33% akcija za tako nesto).

Takodje NIS tj. Rusi nisu sedeli skrstenih ruku nego su i sami kupovali akcije na berzi tako da oni sada imaju vise od 51% koje su kupili tj. sada imaju oko 56%. Ko ne veruje nek' proveri na sajtu CRHOV.

Da je RS recimo kupila te akcije od gradjana, umesto sto je bacala pare na gluposti (satelite, konsaltinge, izbore, farmu, simpo, silikone i sl) sad bi imala bolju pregovaracku poziciju i mozda mogla da utice na te odluke.

Sama izjava Vucica je tragikomicna.

obi van

pre 10 godina

to je interesantno pitanje ne samo za NIS nego sve takve firme koje su jednim dijelom u drzavnom vlasnistvu (Er Srbija npr)
Da li drzavi pripada samo porez ili i porez i profit?
Vucic kaze i jedno i drugo (u sta licno sumnjam) ali citava prica samo pokazuje koji je stepen haosa trenutno u drzavi

iz NS-a

pre 10 godina

Da li stvarno mislite da bi NIS ostvarivao tu dobit, da je ne reinvestira?

Šta će se desiti kad se kompletna dobit podeli akcionarima (Gasprom, Srbija...)?

Srbija će svoje proćerdati kroz državni parazitski sistem, a sledeće godine neće biti tolikog profita. NIS će ponovo početi da zaostaje u odnosu na konkurenciju.

učenik na BS

pre 10 godina

Tako i treba. Svaki dinar koji pripada Republici Srbiji ona treba i da uzme, a ne da završi u džepovima raznih nazovi biznismena i tajkuna iz DS-a koji su sve državne firme doveli do prosjačkog štapa pa prodavali za male pare. Treba i da se preispitaju i agencije preko kojih NIS uzima radnike jer je svoje bukvalno isterao. Pa zar je moguće da NIS-u nisu potrebni sopstveni radnici nego im je bolje da ih uzimaju preko raznih agencija koje izrabljuju radnike i nude im ugovore preko kojih ucenjuju_ Ne plaćaju stvaran broj sati nego onaj koji njima odgovara. To je sramota i nadam se da će gospodin Vučić i ovakvom poslovanju sumnjivih agencija da stane na kraj!

xyz

pre 10 godina

A da bi "uzeo te pare za narod" prethodno ces da ih uzmes od istog tog naroda kroz skupo gorivo.
Odakle NISu najveci profit u drzavi nego od skupog goriva?
Cena dizel goriva u Srbiji 1,339 evra
cena dizel goriva u Austriji 1,320 evra.
Valjda treba da obuzdas NIS kao najveceg ekstraprofitera u drzavi, a ne da im dozvoljavas dizanje cena svaki cas, i jos da im drzava placa subvencije da bi nam NIS postao gazda i za struju.
On hoce da dozvoli NISu da gradi nekakve vetrolektrane po tzv. vojvodini, pa cemo mi od njih da kupujemo struju po duplo vecoj ceni, nego sto istu tu struju prodajemo njima. Sta je to nego pljackanje Srbije.
Neko radi i stvara, a onda profit od toga uzme tamo neki NIS, jer ima svoje ljude u vlasti koji to sve dopustaju.

mali vožd

pre 10 godina

Aman ljudi informišite se: NIS ubedljivo najviše uplaćuje u budžet Republike Srbije - oko 11% od svih prihoda ove naše jadne države dolazi iz NIS-a (akcize, porezi, doprinosi). Sa 29% udela država Srbija SVAKAKO dobija 29% profita, a koliko će od toga biti isplaćeno kroz dividende a koliko uloženo u investicije - o tome odlučuje Upravni Odbor NISa, a ne PPV ili PV države... Ova Vučićeva izjava je sramota i za njega i za ovu državu: to što su Rusi kupili NIS ispod cene nama NE daje za pravo da ih ucenjujemo sada... Ovakvim izjavama se teraju investitori - stvarno neverovatno da Vučić sebi ovo dopušta. Neka Vučić kupi nazad 22%, pa onda može da radi šta god hoće - dokle god mu to mi budemo dozvoljavali.

5,10,15,20 .. ko se nije sakrio, zmuri

pre 10 godina

Drzava i zadrzava vlasnistvo u privredi, da bi ubirala profit, koji ce kroz budzet, plasirati gde hoce! Teoretski, drzava bi mogla da funkcionise samo od poreza. Sve da akcionari i vecinski vlasnik odluce drugacije, vlasnistvo drzave (koliko god da je) je presudno, jer ona nije bilo koji (pa i vecinski) vlasnik. Drzava uvek ima pravne i izvrsne mehanizme, kako da akcionare i vecinskog vlasnika privoli svojoj zelji i nameri ...

Tarabić

pre 10 godina

Upravo je Vučko trapavom izjavom podigao cenu gasa na Ukrajinskik 500 dolara.Umesto grejanja na gas, počnite da pravite pelete od novina sa njegovim izjavama i spremajte šporete, cevke i dimnjake.Biće duga i hladna zima 2015.

uravnilovka

pre 10 godina

Decenijama su državne firme deljene kao parče torte osvojeno na izborima preko kog su se bogatili partijski "drugovi" i finasirale stranke-"pobednici". A firme prikazivale fiktivne troškove i poslovanje ili s minusom ili na "pozitivnoj nuli"!

NN

pre 10 godina

Ne verujem da ce se oko NIS smeti zameriti Rusima. Jer bi prvi korak morao da bude dizanje rudne rente sa mizarnih 3% koje se placa na eksploataciju nafte i gasa koji NIS poseduje. 51 % NIS je prodat za 400 miliona evra plus obaveza da kupac ulozi jos najmanje 500 milona evra a po nekim strucnjacima samo su rezerve tj nalazista koje je NIS posedovao u trenutku prodaje vredela nekoliko miljardi evra a mi valjda za tu eksploataciju dobijamo 3 % rudne rente.

MASINOVODJA

pre 10 godina

Šta čekaš onda sa direktorom zeleznice Vučiću uništiće nas totalno jer čovek pojma nema i još javno mažnjava ali i zapošljava sve iz sela i rodbinu a mi neka vozimo kroz crveno jer nema za prigušnice 5 godina po Vojvodini sa 40km/h..

Milos

pre 10 godina

Neko naivan, kao ja, bi mogao da pomisli da ih je pustao dve godine (kada bi bilo tacno to sto prica).
Meni ipak vise lici da je ovo, kao i do sada, najobicnija demagogija i da ce za sve lose stvari okriviti PRETHODNU VLADU SA KOJOM NIJE IMAO NIKAKVE VEZE.

Vladimir

pre 10 godina

opet demagogija. kompanija ima pravo da profit reinvestira ili da ga ostavi u kompaniji kao neraspoređen i nenamenjen do daljnjeg. ako hoće dividendu, neka se za to bori na organima upravljanja, a ne pred medijima da pravi paradu za narod.

dukaPPS

pre 10 godina

NIS je pravio gubitke? Sta pricas to Aleksandre? NIS, bolje da kazem Jugopetrol NIKADA nije ni mogao da pravi gubitke a jos je bio jedini da ne kazem, monopolista, mada nije ta firma kriva. Minus na racunu NIS-a pocinje onda kada ste se vi okomili na firmu i krali i krali i krali i krali beskonacno mnoogoooooooo....... I sada kazes da je NIS gubitas? Pa pitaj starije Radikale odakle im lova? Pitaj DOS odakle im lova? Pitaj SPS kako su vodili ratove? Pitaj ovaj narod kako su preziveli sankcije? Vidi Aco, dobar si ti decko, samo si malo naivan (ili se pravis), problem devastacije Srbije ne pocinje dolaskom "demokrata" vec mnogo mnogo ranije. A ima nekih kojima pamcenje dobro sluzi. Nemoj da se lazemo.

gile

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.
(MiladinKg, 5. april 2014 13:45)

Tako je samo ne znam odakle cete da platite milijardu dolara duga za gas ako vas pritisnu :) samo se busajte u grudi imate primer Ukrajine ne budite slepi kod ociju .

одштета

pre 10 godina

Ако хоће већ да буде праведан, нека тражи одштету од своји западних ментора.
Бомбардовање је било без резолуције Савета безбедности.
Опасна је ово политика. Вучић жели да унесе омразу у народ према Русима. НИС није јавно предузеће.
Русија је једина држава која може да спречи даље растакање Србије.

Duke

pre 10 godina

Za sve koji pitaju kako Srbija ima samo 29%.Tacno je da je drzava nakon prodaje imala 49% ali od tog dela 15% je otislo gradjanima kao besplatne akcije a 4% bivsim i sadasnjim zaposlenima.

andrej

pre 10 godina

Prilično oštra izjava, posebno zato što NIS nije javno preduzeće, već akcionarsko društvo. Da li to znači zahlađenje odnosa sa Rusima, ili Vučić hoće da kaže da ubuduće niko neće biti privilegovan?

nisovac

pre 10 godina

Vidim ja da ce ovih dana i on i predcednik na "zdravstvene preglede" u Moskvu. Rece jedan pametan covek "skuvali ste ribe, gotovo je"! Nisam u sado-mazo fazonu, ali uzivam sta im se desava, a ovo je tek pocetak. Ako su toga uopste svesni. Savet za one koji jesu:cuvajte porodice, cuvajte pare, cuvajte zivce. Nece ovo dobro da se zavrsi, a rasplet se priblizava.

ivica

pre 10 godina

Jao citam ovde kometare kako Vucic ne zna kako funkcionise akcionarsko drustvo.Covek je totalno upravu, samo sto je ovde problem sto su braca Rusi vecinski akcionar.Drzava Srbija kao manjinski akcionar sa 29% udela ima svoje predstavnike u uprvnim organima(UPRAVNI,NADZORNI ODBORI)gde se odlucuje o raspodeli dobiti i kako i gde se ona koristi.E tu dolazimo do problema,upravo zbog toga sto su ti ljudi(koje poistavlja drzava sa 29%)i koji sede u upravnom odboru stranacki potroni(eksperti) koji ce za 15.000-20.000e dici ruku i glasati kako mu se kaze.Od te cifre 50% u stranku a ostalo sebi u dzep.

Perica

pre 10 godina

Tako je, neka je neko pokrenuo to pitanje. Kao NIS posluje sa gubitkom godinama, a plata Bajatovica sve veca i veca.
(mariana, 6. april 2014 00:52)

Bože sačuvaj.. Prosto se ne zna da li je veća sramota ovo napisati, ili ovo čitati... ili ovakav komentar objaviti... ili mu plus dati. Hvala internetu na svakodnevnim potvrdama da je demokratija jedan teški anahronizam.

zaluđeni

pre 10 godina

Priprema se poako nova žvaka za seljaka.

Kako bre ne vidite da samo izmišljaju nekakave priče i da to traje od kako su prvi put zaseli 1987. Od tada, ova država polako ali nezaustavljivo tone...

prevareni

pre 10 godina

Kad se samo setim kako su nam mazali oci kada je trebalo prodati NIS. Te energetska nezavisnost, te jeftiniji energenti, te napravice nam Juzni tok, te podrska za Kosovo. A sta smo od svega toga dobili? Samo jedne od najskupljih energenata u regionu, nasi izvori nafte se nemilosrdno eksploatisu kao nikad pre i to vam je to. Ne mogu reci, rusi podrzavaju nasu pricu oko Kosova, ali ta podrska je samo formalna, Kosovo nije nista blize Srbije, a nakon potpisivanja Briselskog sporazume celo to pitanje ulazi u nekakve civilizovane tokove.

Nesa

pre 10 godina

Gluposti.Ne moze Srbija da trazi profit ako ima samo 29 odsto, treba nam 51 ako hocemo da upravljamo.Zato lepo, Kao Putin, nacionalizujte NIS i isterajte Ruse napolje, i imacemo 100 odsto i sve ostaje u Srbiji.

Profit nije samo od dividendi, moze drzava dosta zaraditi i da digne rudnu rentu sa mizarnih 3 %

pre 10 godina

Ljudi profit od NIS nisu samo dividende ako firma posluje dobro tj ostvari dobit na kraju godine koju odluci da podeli kroz dividende akcionarima. Za eksploataciju nafte i gasa koju NIS eksploatise se dobija rudnda renta od mizarnih 3 %. Mi smo NIS prodali tj 51 % akcija za 400 miliona dolara plus obavezu da uloze minimum 500 miliona evra, a po nekim strucnjacima nalazista nafte i gasa koje je NIS posedovao ako se dobro secam su vredele po nekima oko cini mi se 7 milijardi evra sto u Srbiji i bese neka nalazista za koje se ima pravo eksploatacij u Angoli. Od eksploatacije tih 7 milijardi evra mi dobijamo 3 % sa nasih nalazista nafte i gasa koje su u posedu NIS, sto je mizarno. Znaci na 7 milajrdi mi bi dobili 210 milona evra a ako bi npr rudna renta iznosila npr 30 % onda bi umesto 210 miiona evra dobili 2,1 miljarde evra tako da nam ne bi bio potreban ruski kredit za zeleznicu od 800 milionan koji smo cekali godinama i miljardu evra iz kredita UAE.

stevan

pre 10 godina

Kasno gospodo politicare. Sve je Kostunica vec resio. Sa 27% se ne pitamo nista, upravni odbor, tj, Rusi ce resavati kako i koliko profita ce se deliti. Populizam is strong in this one.

NScentar

pre 10 godina

Covek opet pokazuje da nezna sta govori. To je problem kad nemas radno iskustvo, nego celi zivot sedis u politicke fotelje. NIS samo daje Srbiji, kao svakom drugom akcioneru dividend, sto rukovodstvo odluci da da, a ne na celu zaradu kompanije. Dali je moguce da Vucic to nezna? Ili jos uvek je u njegovu vecitu politicku kampanju?

Zvončica Bg

pre 10 godina

Da su dividende NIS-a najveći problem ove države, naš život bi bio "Švicarska." Pa zar ne rekoste skoro da je NIS najveći pojedinačni uplatilac u budžet? Što PPV ne reče nešto o Kontroli letenja gde sekretarice imaju po 1000 evra, dok lekari ne mogu da namaknu ni 700? Što ne uzmeš ceo profit javnim preduzećima koja dele abnormalne bonuse, plaćaju članove UO hiljadama evra, troškare korporativnim karticama i ne zna se šta ne rade. U NIS-u država ima svoje predstavnike, pa izvol'te učestvujte u donošenju odluka. Šta je sa Aerodromom, Skloništima..?

Caki

pre 10 godina

ma sve je to lepo "receno" nego jedino ako nacionalizuje privatnu firmu NIS. Kako ce akcionarskom drustvu da naredi ako nema vecinu u odboru? Nego sto se zaduzujemo toliko to je pod direktnim uticajem vlade.

zoran

pre 10 godina

O profitu i njegovom distribuiranju odlučuje Skupština akcionara a tu je Srbija debelo preglasana. Prema tome, ima Baćuška da nas šiša k'o ovce dokle mu je ćejf ili dok ima od čega. Čim nestane zarade, ode on dalje.

(Jok! Rusi su naša braća...)

violeta

pre 10 godina

Ma hajte molim vas, Vučić hoće sebi u džep da stavi te pare! Dok je NIS bio u rukama države i ovakvih kao što je Vučić, pravio je gubitke, a danas je najuspešnija kompanija u Srbiji, tako da ne znam da li Vučić ovim hoće da NIS ponovo zapadne u dugove, i šta će onda??

Јулија

pre 10 godina

Када би сви ревносно плаћали своје обавезе и када би у том погледу били одговорни, држава би располагала одређеном сумом која би се искористила за многе потребе Србије и грађана који у њој живе, а не би се појединци погатили и увећавалки свој лични буџет. Тешко је борити се против ветрењача и успети у тој борби, јер она захтева много упорности, храбрости и истрајности, надамо се да ће Вучић успети у њој, јер је показао да је спреман и на своју штету да обезбеди боље услове живота за све нас.

Dejan P.

pre 10 godina

Vidi se da Vucic nikada nije radio ni u jednoj firmi. Upravni odbor moze da odluci da se profit ne deli vec da se celokupan profit ulozi u nove investicije i najverovatnije ce tako i biti.

Phill

pre 10 godina

Ne znam kakve pare hoce od NIS-a? Koliko znam, NIS je placao dividende, tako da samo na te pare imamo pravo ako ih NIS jos uvek nije isplatio drzavi, dok je porez vec placen drzavi, koliko se secam bio je clanak o tome ovde.

Milos

pre 10 godina

Vucko onaj ko je duznik od najmanje milijardu dolara za gas ne postavlja uslove poveriocima,to su ti mislim skrenuli paznju u Moskvi. Dividende od profita NIS-a ce se deliti svakako po zakonu drzave Srbije a ne zaboravimo da je NIS najveci poreski obveznik u drzavi koji finansira bezmalo 10% ukupnog budzeta.

Polka

pre 10 godina

Pa da! To je i počelo, tj. nastavlja se. Npr. iz Telekoma ste sve izmuzli, što kroz sponzorstva što kroz tendere i na druge načine poznate politikantima. Uzmite sve, i nigde ništa ne ulažite. Da li vi politikanti uopšte znate da organizujete jedan običan posao?

ABC

pre 10 godina

E ovako govori lider. Ono, jeste da se svakih 5-7 dana zaduzujemo sa 50 miliona evra u prodatim obveznicama i da nam je citav budzet zasnovan na kreditu iz UAE, ali to i nije toliko bitno jer ovaj covek zna sta hoce.

Dimitrije

pre 10 godina

Ovako nešto može da govori čovek koji je uvek bio i ostao u predizbornoj kampanji i koji ne zna kako funkcionišu akcionaraska društva. Niti jedno akcionarsko društvo ne deli ceo profit u dividende. Pa na nivou čitavog Gasproma ne verujem da se u dividende iz profita da više od 10-15%.

never

pre 10 godina

Samo ste u Novom Sadu za dve godine zaposlili hiljade i hiljade clanova u raznim javnim preduzecima.
Ljudi su se tukli gde ce ko da sedi.

Bog zna koliko je zaposleno I koliko ce jos biti zaposleno na nivou drzave.

expat

pre 10 godina

Hej Alek, da si nešto realno radio u životu znao bi sledeće. Većinski vlasnik je i upravljač nekog preduzeća, a ne suvlasnik od 29%. Stoga većinski vlasnik odlučuje kako će se raspodeliti dobit u jednoj fiskalnoj godini. Da li će se podeliti akcionarima putem dividende ili će se zadržati u kompaniji zarad budućih investicija ili nešto treće. Ali o tome ne odlučuješ sigurno TI.
Ti, kao i Mali ti, možete samo da odlučujete tako što ćete da stvorite okvir da oterate jednu firmu (Apeks/BusPlus, Wizzair, itd) misleći da ste pametni. Ali niste.
Šteta je samo što to (min) 42% ljudi tamo nema kapacitet to i da vidi.

Zeljko

pre 10 godina

Samo 29%? A što sam ja mislio da je 51% NIS-a prodat Rusima za 400 miliona? To bi značilo da smo mi vlasnici 49%. Sad ako smo mi vlasnici 29%, znači li to da smo za 400 miliona pprodali 71% NIS-a.? Ako nismo, gde smo to izgubili još 20%?

MiladinKg

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.

shufla

pre 10 godina

Uzmi Kravcenka da drzi trening direktorima jp-a, a dividenda se isplatila prosle godine, pa ako preskoce jednu godinu I uloze u rast kompanije, sto se mojih 5 akcija tice, skroz sam saglasan.

nobilo

pre 10 godina

Vučiću pod hitno menjaj savetnike za ekonomiju jer profit se deli na skupstini akcionara a tu je srbija zastupljena sa 29% i nije vlasnik nego suvlasnik profita. Ako već hoćeš profit ili dividendu nek te savetuju savetnici, možda je bolje kupiti akcije NIS-a a sa tom dobiti povećati vlasnički udeo, a samim tim jačaš i kredibilitet kompanije NIS. U protivnom ako povučeš dobit vrednost akcija od 29% ti na berzi pada, ako se ipak dobit reinvestira vrednost 29% akcija raste...kako god okreneš tržište i berza akcija NIS-a će reagovati. Ako vrednost kompanije ili akcija kompanije NIS-a rastu na berzi, tada i vrednost 29% vlasništva ili akcija rastu...imaš iskustvo u komšiluku sa inom pa procenite.

Toni

pre 10 godina

Pa taj deo profita koji bi trebalo da ide "nama", "u budžet" je već podeljen na sto strana. Zvezda, Partizan, reprezentacije, sponzorstva za sve živo... Briga Gasprom za sve to, oni samo koriste reklamu koju Srbija plaća iz svog dela profita firme. Ne mislite valjda da Aleksej Miler ili Kiril Kravčenko daju 4 miliona eura FKCZ ili 800 hiljada eura KKP zato što su društveno odgovorni?! E moj Vučiću...

starosedelac

pre 10 godina

nisam nisofil niti rusofil ali ova izjava je cista demagogija - NIS je javno akcionarsko drustvo gde se odluka o isplati dividendi donosi na definisan nacin i recimo da "Многе корпорације задржавају дио свог добитка и исплаћују остатак као дивиденду." . Znaci 29% ne mora da bdue 29% profita a treba imati u vidu da je Srbija MANJINSKI deonicar (nisam siguran da Srbija ima zlatnu akcijuu NIS ) i toliko joj vredi i glas.
Ono gde se mora gledati da drzava zastiti sebe to je cena rudne rente koja mora da bude na evropskom nivou kao i da se gradjanima da vlasnistvo i na zemlji i ispod zemlje. Mi smo se sami svojim parama oslobodili od Turaka i tada Srbija nije ni postojala. Da li smo mi to napravili drzavu koja ce da se rasipa nasim parama svuda gde stigne i dan otima sta stigne i danm povecava harac svake godine?

blebetalo

pre 10 godina

Za svoju politiku on je zatražio podršku, jer ne postoji drugo rešenje, "nema tog koji će da vam kaže mi ćemo da zaposlimo 100.000 u javnom sektoru, taj je idiot i lažov".
Pa to nikad niko ni nije rekao,cini mi se da si ti prvi!?Cemu takav idiotizam i spominjati?

Uros

pre 10 godina

Mi profit ne možemo da tražimo, mi možemo samo da tražimo dividendu kada se ona deli.
Pošto naša država više nije većinski vlasnik već Rusi, Rusi odlučuju šta se radi sa profitom, da li se kupuje nova oprema ili isplaćuju dividende.

dabec

pre 10 godina

pa dobio si dividendu,sta bi TI vise....ja od drzave do sad na ime dividende od besplatnih akcija dobio nepunih 2400rsd ,od toga skoro citavih 400 rsd samo od NIS-a :-) ,zamisli jos ih cuvam. A posto si vec upucen da te pitam jel i mi imamo kao akcionari pravo na taj profit?

djuro

pre 10 godina

hoce li neko objasniti, kako smo dosli do ovog procenta vlasnistva NIS-a?????????

koliko se ja secam prodali smo 50% ili 51% !!!!

hoce li neko odgovarati od politicara, ko je bio u vrhu vlati od 1990-2014 godine

unistili zemlju, privredu, porodicu, drustvo, moral, obrazovanje, kulturu, zdrastvo....

nikada se necemo oporaviti!!!!!!!

toza

pre 10 godina

Koliko ja razumem odluke o raspodeli dobiti donosi skupština akcionara. Država Srbija ima 29% akcija i isti toliki udeo u odlučivanju. Dakle ako većinski partner odluči da ne daje dividendu (ne znam za drugi način da se uzme dobit) već da dobit potroši na drugi način teško da će ovako stroge reći budućeg premijera da imaju bilo kakav uticaj. I valjalo bi malo razmisliti kakva se poruka šalje potencijalnim strateškim partnerima. Ukoliko država želi da odlučuje mora da zadrži većinski paket ali onda će teško ko da uđe u takvo strateško partnerstvo. Treniranje strogoće može da prođe samo kod onih klimoglavaca koji su na položaje i funkcije došli, ne znanjem, već stranačkom podobnošću.

SOKO

pre 10 godina

ha, a bas ce ti da ucenjujes Ruse, a reci ti nama kolilo se duguje za gas istim tim rusima i zasto odlazete gradnju juznog toka? prvo stavi sve na vagu pa onda kreni da pricas planove.....

alex

pre 10 godina

Ovaj covek nema pojma jer on nikada nije radio u privredi...zapravo osim politike i nista drugo nikada nije radio.... ne zna elementarne stvari. A obican narod se lozi na to lupanje sakom od astal i parole "hocemo nase pare"

Димитрије

pre 10 godina

Из ове изјаве може се научити шта је дупло голо - Вучићева радна биографија (CV) и његова радничка књижица. Нигде не постоји нити једно акционарско друштво које исплаћује у дивиденде 100% свог профита. Друго, одлуку о распореду добити доноси скупштина акционара на предлог Одбора директора (пошто је НИС организован као једнодомо предузеће и нема више Управни одбор) и власник мањинског удела (као што је Република Србија у овом случају 29%) само на тој скупштини може да се са својим "гласовима" изјасни о предлогу Одбора директора на скупштини акционара. Овај човек може само да функционише у једном амбијенту - континуелне предизборне кампање у хипнотисаној Србији.

stop kriminalu.

pre 10 godina

Hoću i ja svoj deo profita od Telekoma. Jer sam ja i moja poraodica jedni od onih koji su davali hiljde maraka za priključak.
žHoću svoj profit i od parking servisa jer ja i moja porodica milijardu godina plaćamo uređivanje zemljišta.
P.S
Ovde je država umislila da je ona vlasnik nečega što nije ni finasirala, Telekom i EPS su najočigledniji primer.

Gaspromneft

pre 10 godina

A Gaspromneft kaže na to : ok, hoćemo i mi naših 57% profita.

Kakav car ovaj PPV. Lepa izjava, odsečna, u "Di su naši novci" maniru , samo malo štetna po Srbiju. Rusi do sada nisu izvlačili pare iz NIS preko dividende. Ako Srbija neće razvoj već hoće dividende, Rusi će prvi da pristanu na to.

To im je 10x lakše. Da cepaju to što imaju, da traje dok traje, a onda da izađu (prodaju NIS )i nek se neko drugi bakće sa NIS-om Ali onda nema rasta izvoza za Rumuniju, Bugarsku, Bosnu, nema bušotina u regionu i povećanja rezervi nafte i gasa. ... Nek pita naš dragi PPV nekog stručnog kolika je to potencijalna šteta po trgovinski bilans i državu Srbiju. Tih potencijalnih 100 miliona EUR od dividende je nikakva korist u poređenju sa rastom izvoza od 300 - 500 miliona EUR jer podrazumeva da se u isto vreme 200 miliona EUR odlije u Rusiju ( ne može dividenda da se isplati samo jednom akcionaru).

Boki

pre 10 godina

Covek je stvarno "populista do koske". Kao prvo sa svojih 29% Srbija srazmerno moze da odlucuje o rasporedjivanju dobiti (ukoliko je ima). Takodje moze da ucestvuje srazmerno broju glasova i u donosenju vaznijih investicionih odluka. Na kraju NIS je prosle godine isplatio dividendu svim svojim akcionarima ukljucujuci i drzavu Srbiju a zahvaljujuci posedu 29% akcija, te naplati poreza na kapitalnu dobit od svih ostalih koji su dividendu dobili (nakon sto je NIS prethodno platio i porez na dobit preduzeca) imali smo pojedinacno najvecu uplatu u budzet po ovom osnovu kakva nije zabelezena u novijoj srpskoj istoriji. Rusi su tom prilikom obecali da ce nastaviti da dele dividendu svake godine u skladu sa svojom dugorocnom i javno proklamovanom akcionarskom politikom, srazmerno dobiti koja bude ostvarena. Ako bi Vucic ili neko drugi hteo nesto preko toga tesko da ima bilo kakav mehanizam prinude da to ostvari. Pre ce biti da se povecanje "dividendnog udela u profitu" ispregovaralo ostavljanjem rudne rente na 3% ali ovo poslednje je moje licno nagadjanje i spekulacija a podatci o dividendi su fakta koja su uostalom poznata vecini gradjana Srbije. Potrazite clanke od prosle godine pa cete pronaci i tacan iznos koji je drzavi uplacen po osnovu; preza na dobit preduzeca, pa zatim po osnovu dividende na ime poseda 29" akcija, i na kraju po osnovu poreza na kapitalnu dobit preostalih 71% akcija. Ali Srbiji treba barem jos stotinak NIS-ova da bi mrdnula iz gliba.

xyz

pre 10 godina

A da bi "uzeo te pare za narod" prethodno ces da ih uzmes od istog tog naroda kroz skupo gorivo.
Odakle NISu najveci profit u drzavi nego od skupog goriva?
Cena dizel goriva u Srbiji 1,339 evra
cena dizel goriva u Austriji 1,320 evra.
Valjda treba da obuzdas NIS kao najveceg ekstraprofitera u drzavi, a ne da im dozvoljavas dizanje cena svaki cas, i jos da im drzava placa subvencije da bi nam NIS postao gazda i za struju.
On hoce da dozvoli NISu da gradi nekakve vetrolektrane po tzv. vojvodini, pa cemo mi od njih da kupujemo struju po duplo vecoj ceni, nego sto istu tu struju prodajemo njima. Sta je to nego pljackanje Srbije.
Neko radi i stvara, a onda profit od toga uzme tamo neki NIS, jer ima svoje ljude u vlasti koji to sve dopustaju.

razočaran kao niko

pre 10 godina

Tele bio tele ost'o, 100 %!

Da je ikada radio 1 dan u privredi naučio bi nešto...

Pre davanja ovako teških izjava (ako razume koliko je teška!), mogao bi da pita nekog ko se razume... Jeste dobio koliko je dobio, ali nije ni svestan koliko može da izgubi!

Samo se plašim da ne padne mnooooogo brže nego što se popeo!

smilujte se

pre 10 godina

Hajde, ljubim vas, moderatori, objavite i meni komentar, ne samo ovim hiljadama botova! U čemu je problem, zašto na jedan random komentar idu bar tri komentara botova? Gotovi su izbori! Vučić vraća zemlju u četrdesete godine XX veka, kad se na svaku Titovu vikalo "tako je, drugovi, tako je". B92 u poslednje vreme u tome vrlo aktivno pomaže. Pritom su bot-komentari tog mentalnog domašaja da može da ih sastavlja i malo bolji kompjuterski program.

uk

pre 10 godina

Vucko, bolje da razmisljas kako ce Srbijagas da vrati dug NIS-u od cca. 200 mil. EUR.
Pusti te prazne populisticke price o raspodeli dobiti, da se i malo razumes u akcionarska drustva znao bi kako se odredjuje rapodela dobiti.
Ovako samo palis neobrazovanu raju.

Sto se tice rudne rente, to su dogovorili Kostunica i ekipa.
Kupoprodajnim ugovorm renta je fiksirana na 3%, sledecih 10 godina.

Neko predlaze nacionalizaciju, cenim da bi posle 2-3 godine otisao u bankrot.

Anti SNS = glumci, foliranti, manipulatori

pre 10 godina

Žalosno je, Srbi, kome ste dali glas...
On ili ne zna ništa, osim da spinuje, ili nas sve u zdrav mozak!?
Predsednik Skupštine akcionara NIS je Zorana Mihajlović!
NIS je za 2012. isplatio dividendu veću od politike dividendi.
U linkovima ispod sve to imate. Republika Srbija je na ime dividende od NIS-a prihodovala nešto preko 4 milijarde dinara! Gospodine Prvi, NIS je akcionarsko društvo, NIJE javno preduzeće i veoma je fer sa strane većinskog vlasnika da ovako raspodeli dobit manjim akcionarima. Za 2013. iskazana je još veća dobit, pa će i dividenda biti veća, kako tih 29% za Srbiju, tako i svima nama, koji nismo prodali 5 "Dinkićevih" akcija. Treba li podsećati da je NIS dok je bio javno preduzeće i dok ga nije preuzeo Gazprom bio rupa bez dna i veliki gubitaš? A sad bi ti da gazduješ nečim što je tuđe (a glasao si u Skupštini da se NIS proda-pokloni Rusima)? E, pa, ne može!

http://ir.nis.rs/fileadmin/template/nis/pdf/Reporting/Regulated_Information/Serbian/Odluka_OD_-_dividenda.pdf
http://ir.nis.rs/sh/isplata-dividende-za-2012-godinu/

Marija

pre 10 godina

I to sve prica onaj isti Vucic koji je pred same izbore radnicima Kolubare podelio takozvane pozajmice od po 70000 i odobrio primanje u stalni radni odnos oko 1200 radnika, cija je prosecna plata sa trecim i cetvrtim stepenom strucne spreme 65000! I nije da se bas svi ubijaju od posla u nehumanim uslovima. Sram ga bilo da trazi profit NIS a, a na drugoj strani se rasipa.

nonka

pre 10 godina

Nije on kriv sto su mu svi ekonomisti i savetnici u stranci zavrsili Megatrend, Pristinu i Kosovsku Mitrovicu. Sreca sto ima imunitet pa moze da lupa okolo sta hoce.

Boris

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni sta ovaj covek hoce? Dva puta sam procitao tekst i nije mi jasno? Kakav deo? I NIS nije javno preduzece nego privatna kompanija u sastavu Gasproma. A ovi sto se pitaju gde je nestalo 20%, to je onaj nas deo. Deo od "hiljadu evra" koje nam je Dinkic poklonio, a koji su mnogi od Vas odma otrcali da prodaju za 50 evra pa ste sad i zaboravili da ste ih imali....

Akcionar Nis

pre 10 godina

Nis isplacuje dividendu,jedino ako gospodin Vucic sumnja u finansijske izvestaje. A sta da rade akcionari Vode Vrnjci, koji se zbog stelovanja finansijskih izvestaja nekoliko godina bezuspesno obracaju institucijama ove zemlje, protiv Gobeljica.

aha moze...

pre 10 godina

"Vučić: Hoćemo profit od NIS-a"

29% u nekom poslu nam daje pravo da CUTIMO!!! Eventualno da mrmljamo nesto sebi u bradu negde u poslednjm redovima i to ne previse glasno da ne uvredimo sefove!

obi van

pre 10 godina

to je interesantno pitanje ne samo za NIS nego sve takve firme koje su jednim dijelom u drzavnom vlasnistvu (Er Srbija npr)
Da li drzavi pripada samo porez ili i porez i profit?
Vucic kaze i jedno i drugo (u sta licno sumnjam) ali citava prica samo pokazuje koji je stepen haosa trenutno u drzavi

E-75

pre 10 godina

Ajde mi objasni Kako ces Ti u mojoj Privatnoj firmi da zaposlis ljude, jel ces Ti da im dajes platu, da im Ti obezbedjujes poslove i to Dramaticno.

alek

pre 10 godina

""...Na sednici Odbora direktora NIS a.d. Novi Sad održanoj 8. jula 2013. godine usvojena je Odluka o određivanju dana, postupka i načina isplate dividendi za 2012. godinu akcionarima NIS a.d. Novi Sad.

Ovom odlukom određeno je da dividenda akcionarima NIS a.d. Novi Sad bude isplaćena u novcu, u ukupnom bruto iznosu od 12.364.129.000 dinara. Bruto iznos dividende za 2012. godinu iznosi 75,83 dinara po akciji. Od ovog iznosa prilikom isplate je odbijen odgovarajući iznos poreza (za domaća fizička lica stopa poreza iznosi 15%, tako da su ova lica primila neto iznos od 64,4555 dinara po akciji, dok je domaćim pravnim licima isplaćen bruto iznos)....""""

KOJE PARE SAD TRAZI VUCIC???
Drzavi je isplaceno 29% od ukupnog iznosa

bussines

pre 10 godina

29% ? Sta smo propustili, ko je pojeo 20%?
(NS, 05. april 2014 15:40)Tih 20% ili nešto malo manje je podeljeno građanima.Neko je prodao,neko nije.Ali bitno je da Vučić,navodno,traži dividende od NIS-a za državu,a ne interesuju ga građani koji su takođe vlasnici akcija NIS-a.

Voja i deca

pre 10 godina

@Mameti

Dozvolite malo pojasnjenje. Pre neki dan Nemacka je prodala Rusima svoju naftno-gasnu kompaniju DEA za 5.1 milijardi evra. To podrazumeva refinerije, naftne platforme, ekspoloataciju nafte i gasa u Nemackoj, Baltiku, Velikoj Britaniji... U Alziru, Libiji imaju velike koncesije. Imaju lanac benzinskih pupmi i po stanju, obimu poslova, profitu... DEA je veca od NISa izmedju 30 i 50 puta. Rusi su kupili NIS gde su glavni kapaciteti bili Rafinerija u Pancevu i Novom Sadu i nalazista u Elemiru. Rafinerije su bile u kolapsu, skoro tehnoloski nesposobne za proizvodnju pogotovo posle NATO ombardovanja. Elemir je bio groblje celika. Rusi su platili 400 miliona za 51% sa ugovornom obavezom da uloze jos 500 miliona. I ulozili su i to ne samo ugovornih 500 miliona (sto je javno dokumentovano) nego mnogo vise, koliko - to je sada stvar kompanije. Od malih akcionara su otkupili od 51 do 71% vlasnistva (secate se svako je mogao da proda svoje akcije na posti), i vlasnistvo drzave je palo na 29%. Interesantno je da mali akcionari nikada nisu imali pravo ucesca u radu Upravnog odbora jer je drzava Srbija imenovala svoje "kadrove" na njihova mesta. Dakle, rusko vlasnistvo nad NISom je vise nego korektno, Srbija ima ogromne koristi, NIS puni budzet sa 12%, sponzor je skoro svih manifestacija u Srbiji, ne bi ni bilo pokrajinskog sporta. I da jos nesto, kada je prodavan - Vlada je UKRALA sa racuna oko 150 miliona Evra zbog laznog prikazanog stanja. Rusi su to ocutali.

mali vožd

pre 10 godina

Aman ljudi informišite se: NIS ubedljivo najviše uplaćuje u budžet Republike Srbije - oko 11% od svih prihoda ove naše jadne države dolazi iz NIS-a (akcize, porezi, doprinosi). Sa 29% udela država Srbija SVAKAKO dobija 29% profita, a koliko će od toga biti isplaćeno kroz dividende a koliko uloženo u investicije - o tome odlučuje Upravni Odbor NISa, a ne PPV ili PV države... Ova Vučićeva izjava je sramota i za njega i za ovu državu: to što su Rusi kupili NIS ispod cene nama NE daje za pravo da ih ucenjujemo sada... Ovakvim izjavama se teraju investitori - stvarno neverovatno da Vučić sebi ovo dopušta. Neka Vučić kupi nazad 22%, pa onda može da radi šta god hoće - dokle god mu to mi budemo dozvoljavali.

Srecko

pre 10 godina

Napokon nesto mudro da cujem, veliki mora da se odnose prema ovom drustvu sa najvecom odgovornoscu. A ne da zaposljavaju 4ooo ljudi preko agencija i da time peru pare. Gospodine Vucicun pogledajte ugovore izmedju NIS-a i firmi Manpower i Revnost. i utvrdite kako se otima novac od drzave. "Hocu da prodam moje akcije NIS-a drzavi, a ne Miskovicu, Kosticu, niti braci Rusima.
Pravo i pravda, jer volim svoju Srbiju.

Nek' im je kaz'o

pre 10 godina

Odluku o raspodeli dobiti donosi skupstina akcionara i ako se odluci da se dobit ne isplati kroz dividende vec investira u preduzece - nemaju tu sta akcionari da se bune posto ce njihove akcije tj. kapital firme cije akcije imaju - vise vredeti. Iako je drzava vlasnik 29%, sto svakako nije malo, to nije dovoljno da bi mogli znacajnije da uticu na takve odluke (mislim da im je potrebno preko 33% akcija za tako nesto).

Takodje NIS tj. Rusi nisu sedeli skrstenih ruku nego su i sami kupovali akcije na berzi tako da oni sada imaju vise od 51% koje su kupili tj. sada imaju oko 56%. Ko ne veruje nek' proveri na sajtu CRHOV.

Da je RS recimo kupila te akcije od gradjana, umesto sto je bacala pare na gluposti (satelite, konsaltinge, izbore, farmu, simpo, silikone i sl) sad bi imala bolju pregovaracku poziciju i mozda mogla da utice na te odluke.

Sama izjava Vucica je tragikomicna.

iz NS-a

pre 10 godina

Da li stvarno mislite da bi NIS ostvarivao tu dobit, da je ne reinvestira?

Šta će se desiti kad se kompletna dobit podeli akcionarima (Gasprom, Srbija...)?

Srbija će svoje proćerdati kroz državni parazitski sistem, a sledeće godine neće biti tolikog profita. NIS će ponovo početi da zaostaje u odnosu na konkurenciju.

Tarabić

pre 10 godina

Upravo je Vučko trapavom izjavom podigao cenu gasa na Ukrajinskik 500 dolara.Umesto grejanja na gas, počnite da pravite pelete od novina sa njegovim izjavama i spremajte šporete, cevke i dimnjake.Biće duga i hladna zima 2015.

Milos

pre 10 godina

Neko naivan, kao ja, bi mogao da pomisli da ih je pustao dve godine (kada bi bilo tacno to sto prica).
Meni ipak vise lici da je ovo, kao i do sada, najobicnija demagogija i da ce za sve lose stvari okriviti PRETHODNU VLADU SA KOJOM NIJE IMAO NIKAKVE VEZE.

одштета

pre 10 godina

Ако хоће већ да буде праведан, нека тражи одштету од своји западних ментора.
Бомбардовање је било без резолуције Савета безбедности.
Опасна је ово политика. Вучић жели да унесе омразу у народ према Русима. НИС није јавно предузеће.
Русија је једина држава која може да спречи даље растакање Србије.

Miljan

pre 10 godina

Srbija mora da dobije svoj deo. To se mora poštovati. Svako treba da dobije ono što mu pripada. Drago mi je što se to u Srbiji napokon poštuje i ceni.

ivica

pre 10 godina

Jao citam ovde kometare kako Vucic ne zna kako funkcionise akcionarsko drustvo.Covek je totalno upravu, samo sto je ovde problem sto su braca Rusi vecinski akcionar.Drzava Srbija kao manjinski akcionar sa 29% udela ima svoje predstavnike u uprvnim organima(UPRAVNI,NADZORNI ODBORI)gde se odlucuje o raspodeli dobiti i kako i gde se ona koristi.E tu dolazimo do problema,upravo zbog toga sto su ti ljudi(koje poistavlja drzava sa 29%)i koji sede u upravnom odboru stranacki potroni(eksperti) koji ce za 15.000-20.000e dici ruku i glasati kako mu se kaze.Od te cifre 50% u stranku a ostalo sebi u dzep.

Vladimir

pre 10 godina

opet demagogija. kompanija ima pravo da profit reinvestira ili da ga ostavi u kompaniji kao neraspoređen i nenamenjen do daljnjeg. ako hoće dividendu, neka se za to bori na organima upravljanja, a ne pred medijima da pravi paradu za narod.

MASINOVODJA

pre 10 godina

Šta čekaš onda sa direktorom zeleznice Vučiću uništiće nas totalno jer čovek pojma nema i još javno mažnjava ali i zapošljava sve iz sela i rodbinu a mi neka vozimo kroz crveno jer nema za prigušnice 5 godina po Vojvodini sa 40km/h..

dukaPPS

pre 10 godina

NIS je pravio gubitke? Sta pricas to Aleksandre? NIS, bolje da kazem Jugopetrol NIKADA nije ni mogao da pravi gubitke a jos je bio jedini da ne kazem, monopolista, mada nije ta firma kriva. Minus na racunu NIS-a pocinje onda kada ste se vi okomili na firmu i krali i krali i krali i krali beskonacno mnoogoooooooo....... I sada kazes da je NIS gubitas? Pa pitaj starije Radikale odakle im lova? Pitaj DOS odakle im lova? Pitaj SPS kako su vodili ratove? Pitaj ovaj narod kako su preziveli sankcije? Vidi Aco, dobar si ti decko, samo si malo naivan (ili se pravis), problem devastacije Srbije ne pocinje dolaskom "demokrata" vec mnogo mnogo ranije. A ima nekih kojima pamcenje dobro sluzi. Nemoj da se lazemo.

gile

pre 10 godina

Bravo, eto sto Vucic dobija podrsku gradjana.Bori se za nase interese, nije mek jkao opamuk da cuti ovome ili onome radi dobrih odnosa. Cist racun duga ljubav, kaze narod.A tako i jeste najbolje.
(MiladinKg, 5. april 2014 13:45)

Tako je samo ne znam odakle cete da platite milijardu dolara duga za gas ako vas pritisnu :) samo se busajte u grudi imate primer Ukrajine ne budite slepi kod ociju .

andrej

pre 10 godina

Prilično oštra izjava, posebno zato što NIS nije javno preduzeće, već akcionarsko društvo. Da li to znači zahlađenje odnosa sa Rusima, ili Vučić hoće da kaže da ubuduće niko neće biti privilegovan?

LOGIČNO

pre 10 godina

Savim je u poslovnom svetu logično da suvlasnik nekog dobra koja stvara dobit treba da dobija devidente ,odnosno, adekvatan procenat profita adekvatno procentu vlasništva.
Verujem da su neki iz prethodne vlasti uzimali sebi taj profit a ne državi.Kada čujem koliko je miliona evbra neko pokrao od države i naroda, a radi se o milijardama evra kada se sve sabere, kada vidim kako su sebi život obezbedili, tada shvatam da su profiteri bili u politici tipa Cvetković, Pajtić,Šutanovac, Djelić,Mišković.Djurašković, Elezović, Vasin, Kasa, Dulić, Markovića, više njih, i mnogi drugi do lokala, a narodu su ostavili propalu privredu, pokredenu prvredu, nas nezaposlene.
Zato verujem da će Vučić NIS-u predočiti da godinama nisu državi uplaćivali profit koji im sledi i da će to pomoći u novom investicionim cilklusu i zapošljavanju.

Vojvođanin

pre 10 godina

Ovo još niko nije rekao. Ako smo srbi treba da nam je sve jedno ko nas guli i da to ne dozvolimo. Ne volim ja ni amere ni ruse, volim Srbiju i srbe (i sve ostale njene građane). Svaka mu čast. BAR JE REKAO. Još nešto, nisam član SNS i nisam za njih glasao.

Nesa

pre 10 godina

Gluposti.Ne moze Srbija da trazi profit ako ima samo 29 odsto, treba nam 51 ako hocemo da upravljamo.Zato lepo, Kao Putin, nacionalizujte NIS i isterajte Ruse napolje, i imacemo 100 odsto i sve ostaje u Srbiji.

stevan

pre 10 godina

Kasno gospodo politicare. Sve je Kostunica vec resio. Sa 27% se ne pitamo nista, upravni odbor, tj, Rusi ce resavati kako i koliko profita ce se deliti. Populizam is strong in this one.

Duke

pre 10 godina

Za sve koji pitaju kako Srbija ima samo 29%.Tacno je da je drzava nakon prodaje imala 49% ali od tog dela 15% je otislo gradjanima kao besplatne akcije a 4% bivsim i sadasnjim zaposlenima.

nisovac

pre 10 godina

Vidim ja da ce ovih dana i on i predcednik na "zdravstvene preglede" u Moskvu. Rece jedan pametan covek "skuvali ste ribe, gotovo je"! Nisam u sado-mazo fazonu, ali uzivam sta im se desava, a ovo je tek pocetak. Ako su toga uopste svesni. Savet za one koji jesu:cuvajte porodice, cuvajte pare, cuvajte zivce. Nece ovo dobro da se zavrsi, a rasplet se priblizava.

Perica

pre 10 godina

Tako je, neka je neko pokrenuo to pitanje. Kao NIS posluje sa gubitkom godinama, a plata Bajatovica sve veca i veca.
(mariana, 6. april 2014 00:52)

Bože sačuvaj.. Prosto se ne zna da li je veća sramota ovo napisati, ili ovo čitati... ili ovakav komentar objaviti... ili mu plus dati. Hvala internetu na svakodnevnim potvrdama da je demokratija jedan teški anahronizam.

Kapablanka

pre 10 godina

Sasvim je normalno da država Srbija uzima profit od NIS -a u visini od 29 % koliko ima svog udela. Ne znam šta su prethodne Vlade radile po ovom pitanju.?

marko stankov

pre 10 godina

Svaka cast na ovom stavu po pitanju NISa gospodine Vucicu jer Rusi su dosad radili sto su hteli a nasi predstavnici u upravnim organima sve su to odobravali. A 8000 radnika NISa su Rusi poslali na Biro za nezaposlene. Velika je to steta za ovu zemlju i za ovaj narod.

ivan83

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

zoran

pre 10 godina

O profitu i njegovom distribuiranju odlučuje Skupština akcionara a tu je Srbija debelo preglasana. Prema tome, ima Baćuška da nas šiša k'o ovce dokle mu je ćejf ili dok ima od čega. Čim nestane zarade, ode on dalje.

(Jok! Rusi su naša braća...)

NN

pre 10 godina

Ne verujem da ce se oko NIS smeti zameriti Rusima. Jer bi prvi korak morao da bude dizanje rudne rente sa mizarnih 3% koje se placa na eksploataciju nafte i gasa koji NIS poseduje. 51 % NIS je prodat za 400 miliona evra plus obaveza da kupac ulozi jos najmanje 500 milona evra a po nekim strucnjacima samo su rezerve tj nalazista koje je NIS posedovao u trenutku prodaje vredela nekoliko miljardi evra a mi valjda za tu eksploataciju dobijamo 3 % rudne rente.

zaluđeni

pre 10 godina

Priprema se poako nova žvaka za seljaka.

Kako bre ne vidite da samo izmišljaju nekakave priče i da to traje od kako su prvi put zaseli 1987. Od tada, ova država polako ali nezaustavljivo tone...

iki1004

pre 10 godina

Konacno da se neko setio da izaradi i uzme poteno zaradjene pare. dosta smo pozajmljivali i da bi vratili dugove. Vreme je da se nesto zaradi i tako nastavi dalje...

Mile

pre 10 godina

Normalno da hoćemo, posluju u našoj zemlji, ostvaruju ogromnu dobit, moraju nešto i da plate zemlji. I ovako se ponašaju kao da smo Afrika i robovlašnistvo. Jeste prijatelji, ali stanimo malo, i mi smo tu, lakše malo sa tom eksplatacijom, ovo je naša zemlja.

Meki

pre 10 godina

Ako je Srbija snosila gubitke zbog NIS-a kada je poslovao sa gubicima, sasvim je korektno da Srbija profitira srazmerno svom udelu kada NIS profitira.

marko

pre 10 godina

slazem se sa vucicem, nisu bitne plate pojedinih kadrova u nis u, vec profit koji srazmerno ucescu drzave treba da joj bude isplacen ...isto vazi i za telekom...pare na sunce...

NScentar

pre 10 godina

Covek opet pokazuje da nezna sta govori. To je problem kad nemas radno iskustvo, nego celi zivot sedis u politicke fotelje. NIS samo daje Srbiji, kao svakom drugom akcioneru dividend, sto rukovodstvo odluci da da, a ne na celu zaradu kompanije. Dali je moguce da Vucic to nezna? Ili jos uvek je u njegovu vecitu politicku kampanju?

Caki

pre 10 godina

ma sve je to lepo "receno" nego jedino ako nacionalizuje privatnu firmu NIS. Kako ce akcionarskom drustvu da naredi ako nema vecinu u odboru? Nego sto se zaduzujemo toliko to je pod direktnim uticajem vlade.

Malena

pre 10 godina

Vuciceva vlada mora prvo da sravni na nulu sve dugove bivsih vlasti, i da sve sto je svih ovih godina oteto od drzave vrati narodu, vrati u budzet.
Vucic i njegovi moraju da pohapse sve kriminalce, od politicara do tajkuna!!!
Nazalost, ono sto su oteli od Srbije, niko nam nece vratiti, ali bar sada mozemo da racunamo na to da ce se domacinski ponasati vlast, a ne pljackati.

Lila-konacno!

pre 10 godina

U ovom potpuno podržavam Vucica. Vi, komentatori koji govorite o dividendi, ocigledno ne znate baš ništa iz ekonimije.
Profit firme se deli u rasponu 56%-29%, a ostatak se deli kroz dividendu. Nisu Rusi 100% vlasnik NISa da bi, zahvaljujuci Škundricu, Dani Draškovic i slicnima, celokupni profit izvlacili iz zemlje, gradeci b.stanice po Rumuniji i Bugarskoj. O uvidu u tamošnji profit nema ni govora. Ako je prethodna vlada Koštunice i Tadic potpisala nedostojan Ugovor, iz bilo kog razloga, i tako poklonila stranoj zemlji naše davno postavljene bušotine nafte, gasa, vode Jazak 20% koncesije na naftu u Angoli, zbog cega bi ovaj Ugovor morao na arbitražu, a isti da budu proterani iz Srbije, da bar sadašnja VLADA pokuša da ispravi što se može. Zar mislite da 500 000 000eura nije dovoljna cifra za pristojniji život u Srbiji.I to sledecih 30 godina. Prodaja je mogla biti samo za dve Rafinerije, dve ogromne poslovne zgrade, i preko 400 ben.stanica. Drugo necu da nabrajam.
I kakva sramota ljude na ben.stanicama koji ceo dan udišu isparenja derivata, placati 20 000dinara i bez stalnog posla. Osnovna delatnost bez stalnog posla.
Svaka cast Vucicu za izgovoreno, ako još i ostvari, BRAVO.

Rokstedi

pre 10 godina

Odgovorno i pošteno, da se svaki dinar zna gde ide i da se sa novcem racionalno postupa. Disciplina, rigorozna disciplina se mora uvesti, što Vučić napominje, kao i što pre rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju, podsticaj i privlačenje investitora, bilo domaćih i stranih (onih koji će izistinski ulagati i razvijati svoje poslovanje koje za cilj ima povećani broj zaposlenih. Što pre se otpočne, bržećemo savladati krizu u zemlji.

violeta

pre 10 godina

Ma hajte molim vas, Vučić hoće sebi u džep da stavi te pare! Dok je NIS bio u rukama države i ovakvih kao što je Vučić, pravio je gubitke, a danas je najuspešnija kompanija u Srbiji, tako da ne znam da li Vučić ovim hoće da NIS ponovo zapadne u dugove, i šta će onda??

T&T

pre 10 godina

Ih brate, ala su rusofili i ostali ruski agenti na teritoriji Srbije aktivni.
Samo citam ove komentare i ne verujem!
Sada ce i Vucica da lincuju jer se drznuo da takne u "boga"!

Vucicu, ako imas imalo pameti guraj Srbiju svim silama u EU a bogami i u NATO jer ce nas ovi ruski paraziti zive izjesti!!!

Teo

pre 10 godina

Država će ozbiljno povesti računa o svojim prihodima, profitu u svim preduzećima u kojima ima udeo vlasništva, pa i NIS-u. To je novost, čini se da se ranije i nije mnogo država pitala oko raspodele profita. kao da se zadovoljavala punjenjem budžeta iz poreza. Vučić je najavio novi odnos, a to je dobro, država mora i u drugim preduzećima da se ponaša slično.

Radnik 74

pre 10 godina

Sigurno je od NIS-a i ranije uziman profit, ne bi to niko oprostio, ali se ulivao u privatne džepove i firme, a nije dolazio u državnu kasu i dalje do građana. Normalno je da privatne firme konačno shvate da ne mogu da zapošljavaju radnike i da ih ne prijavljuju, da im deo plate daju na ruke, na šta ne plaćaju državi doprinos, tako se bogateći. Mora se tome stati na put.

Suki

pre 10 godina

Javni sektor treba da donosi pare u budzet, a ne da ih nemilice odnosi iz budzeta, sto je bio slucaj do sad. To nisu krave muzare, nepresusni izvor para nego preduzeca koja finansiraju gradjani Srbije.

sasa jokic

pre 10 godina

Cekaj bre, pa nije valjda da NIS nije uplacivao drzavi deo profita?!
Pa nije valjda onaj amplkavo Kostunica i to dogovorio. , da nam nas deo neuplacuju?
U svakom slucaju, Vucicu bolje se prvo obracunaj sa tajkunima, Rusi su prevelik zalogaj, ne otvaraj 10 frontova odjednom.

Slobodan Tesic

pre 10 godina

Naravno da drzava treba dobrim delom da puni budzet prihodima iz dobiti preduzeca u kojima je vlasnik ili suvlasnik!
Fala bogu da ste se setili, samo to podrazumeva tj tome mora da prethodi profesionalizacija upravljanja drzavnim preduzecima i imenovanje strucnih ljudi u upravne odbore istih!Tu ce bogme itekako biti problema jer dosada taj princip nije bio ni blizu, sem deklarativno naravno, sem u najavi!
Garantujem da samo imenovanje strucnih ljudi u upravljacke timove drzavnih preduzeca moze doneti uspesnost istih a to je ujedno i prvi korak i pokazatelj stvarnih namera novoformirane vlade za ozbiljne ekonomske reforme!
Ako to ne bude prvi potez novoformirane vlade znajte da je ona, nova vlada, u startu odustala od reformi ek.sistema!

Ulag(iv)ac

pre 10 godina

naravno, ....NIS-ova politika isplata dividendi akcionarima od min. 15% neto dobiti je smesno mala, iako su prosle godine isplatili ca. 25% treba insistirati na vecem procentu ili uputiti ponudu za preuzimanje....kako je akcija NIS-a na BELEX-u ozbiljno podcenjena u odnosu na uporedne kompanije, Ruski udeo u NIS-u "vredi" svega ca. EUR 650-700m, bila bi odlicna kupovina kompanije koja ima EUR 450m neto godisnje dobiti!

lole

pre 10 godina

Tačno kako je uopste moguce da je takva kompanija imala tolike gubitke koje je na kraju drzava snosila? Za početak bi trebalo zaposliti stručan kadar koji zna šta radi i koji će pošteno da radi a ne da krade

Dimitrije

pre 10 godina

Ja ne znam kojim matematickim teoremama i metodama je moguce finansirati sve neradnike u Srbiji. Koliko socijalnih slucajeva ova drzava jos moze da podnese? Umesto da razvijamo konkurentnost, mi smo godinama tretirali drzavu kao roditelja sa neogranicenim mogucnostima.

KoleM

pre 10 godina

Ma digni im rentu, vade milijardu evra nafte i gasa a mi ne dobijemo skoro ništa. Zato i prave dobit od 500 miliona. Digni rentu na 30% i dalje će imati dobit od 200 miliona, šta, malo im je, na uloženih 400?

Rajko

pre 10 godina

Zašto da ne i profit od NISA? Rusima dugujemo za gas, oni se toga ne odriču. zašto ne bismo mi preusmerili naš deo profita i izmirili deo dugovanja? Vučić zna da država ima deonice u mnogim preduzećima, vreme je da se i ponaša kao suvlasnik.

Dusan

pre 10 godina

Ono sto Gaspromneft kaze nije bez logike, dakle ili dividenda, ili investicije - oboje ne moze. Medjutim, poenta nije u tome, vec u politickom pritisku i ucenjivackom potencijalu koji poseduje i sprovodi Gaspromneft. Dok je zapadnim firmama u privatnom posedu zarada ubedljivo najveci motiv, Gaspromneftu - koji je u vlasnistvu ruske drzave na prvom mestu je odrzavanje uticaja na odluke nase Vlade. Naravno, nisu gadljivi ni na profit, pa su povecali proizvodnju nafte dok je rudna renta jos uvek 3%. Zbilja, bratska raspodela, meni 97, tebi 3. Resenje je u stvaranju konkurencije i dolasku jedne zapadne naftne kompanije, to treba da bude jedan od prioriteta Vlade, da bi smo se otrgli ruskom monopolu i odluke o sudbini svoje zemlje mogli opet da donosimo sami.

prevareni

pre 10 godina

Kad se samo setim kako su nam mazali oci kada je trebalo prodati NIS. Te energetska nezavisnost, te jeftiniji energenti, te napravice nam Juzni tok, te podrska za Kosovo. A sta smo od svega toga dobili? Samo jedne od najskupljih energenata u regionu, nasi izvori nafte se nemilosrdno eksploatisu kao nikad pre i to vam je to. Ne mogu reci, rusi podrzavaju nasu pricu oko Kosova, ali ta podrska je samo formalna, Kosovo nije nista blize Srbije, a nakon potpisivanja Briselskog sporazume celo to pitanje ulazi u nekakve civilizovane tokove.

Profit nije samo od dividendi, moze drzava dosta zaraditi i da digne rudnu rentu sa mizarnih 3 %

pre 10 godina

Ljudi profit od NIS nisu samo dividende ako firma posluje dobro tj ostvari dobit na kraju godine koju odluci da podeli kroz dividende akcionarima. Za eksploataciju nafte i gasa koju NIS eksploatise se dobija rudnda renta od mizarnih 3 %. Mi smo NIS prodali tj 51 % akcija za 400 miliona dolara plus obavezu da uloze minimum 500 miliona evra, a po nekim strucnjacima nalazista nafte i gasa koje je NIS posedovao ako se dobro secam su vredele po nekima oko cini mi se 7 milijardi evra sto u Srbiji i bese neka nalazista za koje se ima pravo eksploatacij u Angoli. Od eksploatacije tih 7 milijardi evra mi dobijamo 3 % sa nasih nalazista nafte i gasa koje su u posedu NIS, sto je mizarno. Znaci na 7 milajrdi mi bi dobili 210 milona evra a ako bi npr rudna renta iznosila npr 30 % onda bi umesto 210 miiona evra dobili 2,1 miljarde evra tako da nam ne bi bio potreban ruski kredit za zeleznicu od 800 milionan koji smo cekali godinama i miljardu evra iz kredita UAE.

Hoću svoj deo

pre 10 godina

Hvala Bogu, da je neko pokrenuo pitanje profita, i državnog dela u NIS-u. O tome se dok su bili žuti, koji su i privatizovali NIS ćutalo.

učenik na BS

pre 10 godina

Tako i treba. Svaki dinar koji pripada Republici Srbiji ona treba i da uzme, a ne da završi u džepovima raznih nazovi biznismena i tajkuna iz DS-a koji su sve državne firme doveli do prosjačkog štapa pa prodavali za male pare. Treba i da se preispitaju i agencije preko kojih NIS uzima radnike jer je svoje bukvalno isterao. Pa zar je moguće da NIS-u nisu potrebni sopstveni radnici nego im je bolje da ih uzimaju preko raznih agencija koje izrabljuju radnike i nude im ugovore preko kojih ucenjuju_ Ne plaćaju stvaran broj sati nego onaj koji njima odgovara. To je sramota i nadam se da će gospodin Vučić i ovakvom poslovanju sumnjivih agencija da stane na kraj!

Mameti

pre 10 godina

Prvo NIS nije javno preduzeće, drugo Nadzorni odbor na osnovu preporuke menadžmenta donosi odluku o podeli dividendi, a tu Rusi imaju većinu. Bolje bi bilo da se zainteresuju ko je sve primio pare kako bi se NIS prodao za 400 mil evra i zašto je Rusima prepušteno kompletno upravljanje firmom.

Ja

pre 10 godina

slusajte, vi, koji uzdajete u "bracu", nece da znaju Rusi vise ni za kakvu bracu. Gledajte sta sada desava oko Ukrajine i kako se prema njoj ponasa taj isti "brat". Rusi sad cesto vole ponavljati reci Aleksandra Njevskog "Rusija ima samo dva prijatelja - to je armija i flota". Dobro razmislite zasto ovi reci opet stali jako populjarne sred rusa i nemojte da prodjete kao Ukrajinci. Gledajte samo svoj interes i interes Srbije, a nikako ne i interes neke sumnive "brace".

5,10,15,20 .. ko se nije sakrio, zmuri

pre 10 godina

Drzava i zadrzava vlasnistvo u privredi, da bi ubirala profit, koji ce kroz budzet, plasirati gde hoce! Teoretski, drzava bi mogla da funkcionise samo od poreza. Sve da akcionari i vecinski vlasnik odluce drugacije, vlasnistvo drzave (koliko god da je) je presudno, jer ona nije bilo koji (pa i vecinski) vlasnik. Drzava uvek ima pravne i izvrsne mehanizme, kako da akcionare i vecinskog vlasnika privoli svojoj zelji i nameri ...

keza

pre 10 godina

Za ovakva pitanja treba se obratiti bivsem premijeru kostunici koji je prodao nis gazprom-u. Sad je to privatna kompanija koja moze sto se tice profita da ga koristi za potpalu ako joj se prohte. Ne znam bas da li postoji neka ozbiljna drzava koja je prodala svoj monopol na energente drugoj kompaniji ili drzavi. To je po meni izdaja.

sanjagb

pre 10 godina

Naravno da Srbija ima svoj deo i tih 29% nije malo, a gde će ga država iskoristiti to je na vladi. Dosta je taj novac odlazio u pogrešne ruke. Nema razloga za zameranjem s Rusima, jer to je naše po zakonu. Definitivno Bajatović ne treba da bude direktor.

Ivko

pre 10 godina

Lepo ste vi dopunili javni sektor a sad ste fini. Javna je tajna da je EPS zaposlila preko 1000 ljudi, krajem prosle godine. Toliko o visku, manjku ili cemu god...more mars!

ZAOKRET

pre 10 godina

Hajde da zavirimo konačno i u preduzeća koja država izdržava jer su konstantni gubitaši u prikazima svog poslovanja,a ovamo dele viškove radnicima i rasipaju se sa novcem na sve strane.Država naravno ostaje uskraćena za svoju dobit.Dosta više toga mora da se već jednom uvede red i disciplina u velika javna preduzeća koja imaju monopolski položaj na našem tržištu.

Јулија

pre 10 godina

Када би сви ревносно плаћали своје обавезе и када би у том погледу били одговорни, држава би располагала одређеном сумом која би се искористила за многе потребе Србије и грађана који у њој живе, а не би се појединци погатили и увећавалки свој лични буџет. Тешко је борити се против ветрењача и успети у тој борби, јер она захтева много упорности, храбрости и истрајности, надамо се да ће Вучић успети у њој, јер је показао да је спреман и на своју штету да обезбеди боље услове живота за све нас.

Pešić

pre 10 godina

"Javni sektor ima da daje pare drzavi..." Jel ovo treba da znaci da su javna preduzeca u prethodnom periodu koristila budzetske i sopstvene prihode samo za svoje potrebe, bez obaveza vracanja dela profita (za javna preduzeca koja su isti ostvarila) u taj isti budzet? Da ne zaboravim, deo kredita javnih preduzeca uzetih od medjunarodnih bankarskih institucija prihvacen je kao javni dug, te i njega vracamo iz budzeta... Postavlja se pitanje opravdanosti postojanja javnih preduzeca (iz budzeta izdaci za dokapitalizaciju, iz budzeta sredstva za socijalne programe, iz budzeta vracanje kredita na ime njihovog duga, a u budzet nista ili slabo sta od istih), a verujem da se na nasem nevelikom trzistu mogu naci privatne firme koje mogu vrsiti usluge i radove koje su iz domena javnih radova i usluga...
Ostavimo NIS na stranu, to je privatni sektor, nacin raspodele profita nije stvar necijih zelja, vec ugovornih obaveza i odluka menadzmenta.

Zvončica Bg

pre 10 godina

Da su dividende NIS-a najveći problem ove države, naš život bi bio "Švicarska." Pa zar ne rekoste skoro da je NIS najveći pojedinačni uplatilac u budžet? Što PPV ne reče nešto o Kontroli letenja gde sekretarice imaju po 1000 evra, dok lekari ne mogu da namaknu ni 700? Što ne uzmeš ceo profit javnim preduzećima koja dele abnormalne bonuse, plaćaju članove UO hiljadama evra, troškare korporativnim karticama i ne zna se šta ne rade. U NIS-u država ima svoje predstavnike, pa izvol'te učestvujte u donošenju odluka. Šta je sa Aerodromom, Skloništima..?

uravnilovka

pre 10 godina

Decenijama su državne firme deljene kao parče torte osvojeno na izborima preko kog su se bogatili partijski "drugovi" i finasirale stranke-"pobednici". A firme prikazivale fiktivne troškove i poslovanje ili s minusom ili na "pozitivnoj nuli"!