Utorak, 02.06.2015.

16:31

"Novo ime MKD bez slovenskih prefiksa i sufiksa"

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači predložiće novo ime za Makedoniju koje neće, kako je rekao, sadržati slovenski prefiks niti sufiks.

Izvor: Tanjug

"Novo ime MKD bez slovenskih prefiksa i sufiksa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 8 godina

Ne znam sta je Makedonija uradila grckoj pa je ova tako zadrta.Znam da Makedonija ima to ime vise od 70-et godina a grcka za vreme SFRj nikad nije trazila promenu imena.Zasto to sad radi pitanje je?

goran

pre 8 godina

Cak i da je to sve bas tako, ta "jedna jedina istorijska istina" ne moze da se realno sagleda preko obrazovanja koje pojedinac stice iz skolskog sistema u N-toj drzavi (nije vazno kojoj). Problem u toj "jednoj i jedinoj istorijskoj istini" je sto drzavni cinovnici (mozemo da ih nazovemo "formoraocima javnog mnenja") najcesce selektuju i serviraju konzumentima samo poglavlja koja odgovararju N-toj doktrini, dok mnoga druga (koja npr. ne odgovaraju toj istoj doktrini) budu uvek precutkivana i gurana sa strane, tako da retko ko(pogotovo u balkanskim drzavama) realno sagledava kompletnu i istinitu istorijsku sliku o svemu.

Горан Вук

pre 8 godina

Македонаца је више у Чикагу и на бродовима него у Македонији , што значи да им и не треба .

Branko 62

pre 8 godina

Da dodam.
I Menduh Taci bi mogao na net, možda bi shvatio da naziv Makedonija nema slovenski ni prefiks ni sufiks.
Na starim Olimpijskim igrama su mogli da ucestvuju samo Heleni, ucestvovali su i Makedonci, prihvaceno je da su Helenskog porekla.
Danasnji Makedonci uce da su potomci Aleksandra Velikog, Albanci Ilira, opsti cirkus od istorije za dnevne potrebe.

Branko 62

pre 8 godina

Mujo, care, sve si digao na noge.
Sa istorijom si u svadji, ali nema veze.
Idi na net pogledaj mape srednjovekovne Evrope za pocetak, može i Enciklopedija Britanica.
Nego da svi zajedno gledamo napred i da budemo dobre komsije.
Dosta je bilo ratovanja i mrznje.
I manite se sirenja, obice vam se o glavu, kao i svima koji su to pokusali.

jocika

pre 8 godina

@mujo, svaka cast i na stilu i na argumentima. valjani su verovatno koliko i ovi nasi...
a to ko je prvi negde bio, uvek je problematicna stvar. a po meni i nebitna. i vi , kao i mi imate veliku dijasporu. zamisli sad da te neko tera iz te i te zemlje, a ti treca generacija tu? ne verujem da bi iko normalan pomislio da je to ok?

Kralj Ibi

pre 8 godina

Crni Mujo sta to pricas. Ako nacije nastale posle revolucije kao sto kazes ko su onda ti Iliri i kakve oni veze imaju sa Albancima koji su nastali posle revolucije? Ja eto smatram da su Iliri bliski Grcima i Egipcanima koji su postijali u to vreme. Nikakvi Albanci se ne pominju u to vreme. A Dusan se proglasio carem Srba i Grka. Gde ti tu vidis Albance to samo ti znas. Pise valjda u tim albanskim stripovima sto citas.

Mujo

pre 8 godina

Jakobinac u ostavci,@
Hvala na komplimentu sto se tice juznoslovenskog jezika.
Vidim ti da brkas pojam Nacije.
Prije revolucije zvale se kralevine carevine i sta ja znam sto.
Dusanovo carstvo nije bilo Srpsko nego dusanovo carstvo.
Vama izgleda Zapad i Albanci za sve krivi.
Opet neko je pomenua prije meni Istorija je Nauka bazirana na argumente ne bajkama i ne rekla baba ili komsinica.
Tako mor
I

Ja

pre 8 godina

@Berane
Tacno, ali ono sto meni najvise smeta je neko uvrnuto uverenje da postoji vise istina i da svako ima svoju. Postoji samo jedna istorijska istina bazirana na istorijskim izvorima. Ljudi moraju da shvate da je istorija ekzaktna nauka kao i fizika. Ne moze se izmisljati, svaka tvrdnja mora biti potkrepljena dokazima iz TOG vremena. Koriscenje istorije u sluzbi dnevne politike je jedna od najodvratnijih stvari.

u redu je

pre 8 godina

@Mujo

Super je sto pricas i pises srpski pa makar i sa greskama i za to svaka tebi cast. Ali zaista. Medjutim sto se tice "historije", tu si izgleda pomesao istoriju i nacionalisticku propagandu koju vam serviraju i sa kojom vam ispiraju mozak jos od vremena Envera Hodze. Bajke o Ilirima ostavi za malu decu. Tema je ovde Makedonija ako nisi primetio a ne albanska paraistorija.

Vojvodjan^2

pre 8 godina

@Mujo,
bravo Mujo! Lepo si mu odgovorio. Ovi nasi Srbistanci su mnogo egocentricni i netolerantni. Nikako da shvate da je Srbija multietnicka zajednica i da i drugaciji stavovi od velikosrpskih mogu da se iznesu otvoreno.

Toma

pre 8 godina

(Mujo, 02. jun 2015 20:49)
Greškom ti dadoh plus, dođe mi da odsečem prst. Elem, Sloveni nisu došli niotkuda, ovde su oduvek živeli. Iliri jesu postojali ali je taj narod nestao. Da, narodi nestaju. I Srbi će nestati u ovom veku, eto radosne vesti za tebe,juupi. Ako smatraš da je tvoje divlje pleme ilirskog porekla, zapitaj se kako to da u tvom jeziku gotovo da nema reči grčkog porekla iako su Iliri živeli tik pored najveće civilizacije u istoriji čovečanstva.

Mujo

pre 8 godina

Berane@
I ako mislis da imas argumente na tvoj strani sto onda mislis niskim stvarima i uvredama mozes ucvrstit svoje argumente. Kad se diskutuje intelektualno onda se moras koristit argumentima to je prvo i osnovno sto svaki intelektualac zna.
Isto uradi matematiku kolko je sve vlado na balkanu onda ces vidjet istinu, I ko sam prije reko Bugari su prvi imali cara od Slovena na Balkanu, Albanici su imali svoje princeve u razlicitim vrijemenima. Isto Znaj da su Albani i ako multireligiski narod nikad nisu ratovali izmedju sebe, Nama je brat po krvi brat po krvi bezobzira koje je religjije ili nema nijednu. Kod vas juznih slovena istorija uci nesto drugo. Tome se dokazuje ko je iznad dnevnih politickih stvari. Sada Dragi Komsije pucajte Minuse ureduje to znaci da citate sto pisem i mozda se potrudite da trazite informacije dale od vasih kuazi-istoricara.
Bok

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Mujo

Uz svo duzno postovanje ali tvoji komentari su gomila dnevne politike, jeftine mitomanije i tipicnog balkanskog samozaljubljenog nacionalizma i nejasno je zasto si umislio da si kvalifikovan da "prosvetljujes" ljude ovde kada ti i samom fali jedno ozbiljno prosvetljavanje i suocavanje sa istinom? To sto ti ovde kuckas je samo jedna albanska nacionalisticka verzija kojom su vam isprali mozak i nista vise. Daleko je to od istine ili cinjenica. Ne znam samo zasto ste vi Albanci umislili da je vase nacionalisticko tumacenje istorije vrednije ili istinitije od drugih slicnih na Balkanu?

Jakobinac u ostavci

pre 8 godina

@Mujo

Pobrkali ste Vi nesto sa nacijama, nesto naculi pa pogresno protumacili. Nacije, PO ZAPADNOM definisanju, su ZAVRSILE formiranje posle toga sto ste rekli. To je filozofska pretpostavka JEDNE skole, a ne neka cinjenica. Sa veoma selektivnim odabirom primera iz kojih su izvedeni opsti zakljucci. I veoma je lako osporiva cak sa stanovist filozofske praktike, a u sustini je obicno politikanstvo. Zamislite recimo Kinezima da kazete da nisu imali naciju pre 1789. Mislili bi da ste pali sa kruske ili u najmanju ruku da ste malo cvrcnuli. Ne meri se sve ocima zapadne prizme, jer onda upadate uranilovku - istoriju, socijalne procese... prihvatate sa njihovog gledista. A to je daleko od bilo kakve objektivnosti. Za Vasu, Albansku naciju bi se veoma iznenadili kada bi znali sta o tome misle. Trenutno, vi im ljubav kupujete novcem ko zna kakvog porekla, to je u redu, jer tamo sve ima cenu - moral, rec, postenje, vojska, obraz, ruka, noga, srce... sve se moze kupiti. Pojam nacije na koji se Vi pozivate ima jednu skrivenu tendenciju - nacija je mlin etnosa, tacnije unistavanja multinacionalnosti pod plastom politicke ekonomije. To je takodje zelja zapada da se formiraju "odabrane" nacije, ali isto tako da se rasformiraju "nepozeljene" nacije. Prosto, nije tacno sve sto vam pisu u tim knjigama, niti je njihova istina realisticna. Nije ovde mesto da se pozivamo na prelako izvucene pasuse iz nekog udzbenika.

neny

pre 8 godina

Na Balkanu postoje 3 slovenska naroda. To su Srbi, Hrvati i Slovenci. Bugari su slovenizirani nomadi turskog porekla, "Bosnjaci" Srbi i Hrvati koji su islamizirani a "Makedonci" konglomerat slovenskog zivlja, koji pod Titom dobija vestacki identitet. Crnogorci su nesto za Srbe kao sto su Bavaraci za Nemce, znaci deo identiteta sa jakim regionalnim karakterom.
Ime Makedonija ce nestati, jer ce drzava biti podeljena izmedju Bugara i Albanaca, samim tim ne bi razbijao glavu o tome.....Da su pametni usli bi u savez sa Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Srpskom.....ali......

Berane

pre 8 godina

(prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje, 02. jun 2015 20:50)


E neka si mu rekao.
Ali mislim da nam je ispod svakog nivoa raspravljati se sa ovakvim kao sto je "muja"

Nenad

pre 8 godina

Zadnji dobar prijedlog od strane Grčke bio je republika Gornja Makedonija što nije loš prijedlog ali ga vlada u Skopju nije prihvatila. Nije loš ni republika Sjeverna Makedonija mada bi najbolji naziv bio republika Vardarska Makedonija. Ne znam što ga ne prihvate. Vardarska Makedonija obuhvata teritoriju sadašnje Republike Makedonije i oblasti Prespanskog i Ohridskog jezera koji su pripali Albaniji kao i djelić okoline grada Debra koji je pripao toj državi. Grci nemaju problem da stoji u nazivu Makedonija ali da uz taj naziv stoji i dodatni atribut koji pojašnjava tačno područje na koji se odnosi jer Grci Makedonijom nazivaju teritoriju na sjeveru svoje zemlje. Makedonci ako vole svoju zemlju trebali što prije rješiti problem s imenom jer je sva tri prijedloga koja su nuđena bolja su od naziva BJR. Makedonija.

Mujo

pre 8 godina

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje,

Znas ti Meni materni Albanski ali isto pricam vas Jezik i Engleski Njemacki i Turski. Ja se pitam Koje to jezike ti pricas, Drugo Istorija ili kako me kazemo na Albanskom Historia nisu Bajke nego naucni argumenti. Ko sto sam prije Reko Nacije nisu postojale prije Francuske Revolucije. Molimte Izadji is tvog ugodnog okopa koji se drugacije zove opranim mozgom vase dnevne politike.
Greota je da ljudi ovdje nevole cuti istinu nego bih radije da cuju ono sti im se njima dopada.

wlad

pre 8 godina

@Srba

Postoje ljudi koji su osetljivi na lazi i tim ljudima naravno da smeta laz da su Albanci poreklom Iliri. To sto vi Albanci volite da verujete u lazi je samo vas problem ali ne postoji ni jedan razlog da i drugi veruju sa vama u vase lazi.

Opismeni se

pre 8 godina

Ako je mislio na "slovensko" ime Makedonija, uputio bih ga da se malo doškoluje, jer je to starogrčka reč kojom je još u antičko doba, mnogo pre dolaska Slovena, nazivana ta oblast.

Motly

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)

Jedan od retko pametnih komentara na ovu vest. Svaka cast!

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Muja

Poznavanje "historije" ti je u rangu poznavanja pravopisa - nisi bio u stanju ni jednu recenicu pravilno da napises u tom tvom komentaru. Sta vise reci.

Mujo

pre 8 godina

Berane, Vidise da si istori naucio od Milosevicih i Crnojevicih Textova.Po tvojej Logici Onda sve ovo treba da bude Osmansko Jer oni su bili najduza Vlast na Balkano. A sto se tice slovena vi ste poceli dolazit na Balkan 7 Veka Bugarsko Carstvo je bilo Slovensko carstvo na Balkanu. Vas Car dusan Je podigo Crkvu u Prizenu na Romskj Ilirskoj Tvrdjavbi to se zove Ratom otet teritorije. Molimte ako idemo tvojom logikom onda bi sve trebali otic nazat u Africi odake je covecanstvo pocelo. Ljudi balkan imaju vise zajdenicih stvaro nego ono sto ih odvaja. Da neje bilo Religja koje teraju Ljude da ubijaju svoje komsije samo sto su druge Vjere Primer Bosna Hrvatska Srbija Vi ste svi istih plemena i kriv ali ubijate one druge vekovima. Ili Teranje ubijat Albanaca Samo sto nisu Slovenski Narod.
Molim te citaj Knjige koje su ljudi iz spola napisali ne neke knjige koje su stimulisane dnevnoj politici.
I da Vi crnogrci imate vise Obicima zajednickis sa Albancima Gega nego sa drugim narodima na Balkanu.

Berane

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)


Apsolutno se slazem sa vama, svi mi imamo neko osnovno znanje, ali strasno je to sto neki ljudi i to osnovno znanje koje posjedujemo pokusavaju da pobiju i prekroje kako njima odgovara. Pozdrav

guru

pre 8 godina

Podele kakve postoje na Balkanu ne postoje vise nigde u Evropi, zato nam svima tako i ide.
Koliko razlicitih plemena cini Englesku a zatim i Britaniju, koliko Spaniju, koliko Nemacku, koliko Francusku? Zato to i jesu velike i jake drzave, jer pod jednom nacijom objedinjavaju vise razlicitih plemena to jest naroda.
Mi sloveni smo se tokom istorije samo razjedinjavali, da li zbog religije ili teritorije krajnje nebitno. Rasparcali smo Slovensko pleme na 100 bezveznih nacija, iako se u Evropi desavalo suprotno. Zato i jesmo slabi i bez ikakvog uticaja.

emil

pre 8 godina

Buduca Albanska Republika Makedonija odnosno bivsa Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija u kojoj je na vlasti VMRO DPMNE. Ko sve kaze bez greške dobije odmah državljanstvo.

Tetovac

pre 8 godina

Kod vas je problem ALBANOFOBIJA. Albanci iz MK podrzavaju makedonski narod od 90-ti. Taj Menduh Thaçi kaze nesto sta svih znaju, znaci da podrzi makedonski narod. Gruevski ne zna ni sam sta hoce. Podelio je narod na anticki i na slovenski makedonci. Grci su trazili da makedonija ima drugo ime (np vardarska ili gorna MK) samo za internacionalnu upotrebu. To imaju Albanija, Germany, hungary, Greece itd. Znaci albanci nisu problem i pustite vasu albanufobiju

andreas kisser

pre 8 godina

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu
(Max, 2. jun 2015 18:16)

niste potpuno u pravu, iako pretpostavljam po tonu vaseg komentara da replicirate osobi koja prica bajke o antickim makedoncima kao srbima, slovenima, ili sta vec - u cemu vas naravno kao elementrano obrazovan covek savrseno podrzavam. medjutim makedonci jesu bili prihvaceni od strane ostalih grka za grke, a dokaz za to je vrlo jednostavan - imali su pravo ucesca na olimpijskim igrama :-) ukoliko se dobro secam iz literature mislim da im je to pravo priznato krajem 7. ili pocetkom 6. veka pre hrista. njihov jezik jeste bio dijalekt grckog, ali izmesan sa trackim i ilirskim govorom. takodje, mislim da su bili mesavina eolaca (od grckih plemena) sa ilirima i tracanima. zaista se ne secam, taj ispit je bio bas davno :-) razlog odbojnosti ostalih helena prema njima je takodje druge prirode, pre svega zbog politickog uredjenja (kraljevina) koje je u klasicno doba grckih polisa bilo prilicno omrazeno (iako je i sparta imala kraljeve, ali ne na taj nacin), ali i zbog opste zaostalosti. srdacan pozdrav

Berane

pre 8 godina

muja@


Kada je Srpsko carstvo postojalo, otomanskog nije ni bilo jer islam je stigao na Balkan tek u 14 vijeku, a Srpstvo je postojalo mnogo, mnogo prije toga, o Albancima necu ni da govorim. A sto se tice mog poznavanja "historije" o tome ne razmisljaj ti "muja" vec pusti nekog "Dusana" ili "Urosa" . A tebi bih preporucio da ukucas na google HILANDAR, samo to pa ce ti neke stvari malkice mozda biti jasnije.

Maćedonija

pre 8 godina

Sadasnja Makedonija je potezom pera 1944. od strane Broza odvojena od Srbije kojoj je pripala posle balkanskih ratova 1912/13. godine a koje se Srbi nisu odrekli ni 1915. sto je bio uslov da Bugari budu na strani Antante, te su bili te godine napadnuti sa severa od strana Austro-Ugarske i Nemacke, a sa jugoistoka od Bugarske, pa je usledilo potom povlacenje preko Albanije...

Srba

pre 8 godina

(pomorac, 2. jun 2015 17:07)
Auh tebe izgleda sunce sprzilo po glavi.
istoriske cinjenice su takve kakve su,mogu se neki lagati nekakvim iluzijama da nije tako ali to ne menja istoriju vec samo njih same.
A sta tebi smeta da su albanci iliri????

ana

pre 8 godina

Pa s obzirom da je ova danasnja Makedonija zapravo onaj srpski deo (za neobavestene, celu jednu oblast zvanu Makedonija po antickoj Makedoniji su posle balkanskih ratova podelili medju sobom Bugari, Grci i Srbi ali je onda dosao drug Tito pa im je dao "identitet", sto u Bugarskoj i Grckoj nije moglo) onda treba da se zove - "Bivsa Srpska Makedonija" :P ili "Vardarska Makedonija"..

Cudi me da se Albanci nisu toga setili....

Bez namere da ikog uvredim, ja bih im naciju preimenovala u "Makedonski Sloveni" (Posto ne zele da budu Srbi i Bugari, a ne mogu da budu Grci, pardon Makedonci jer je to nelogicno s obzirom na.. pa.. sve..)..

Naravno ja nemam prava to da radim, samo kazem sta bih, da mogu.. A, vi mi objavite komentar jer je sve sto sam napisala istina, iako to nekog sigurno vredja... :)

Lao Ce: "Ociscujuca snaga rata"

pre 8 godina

On je kazao da Ahmeti i on smatraju da Makedonija treba da promeni ime, s tim da novo ime ne sme da ima nikakav "slovenski prefiks niti sufiks kako bi zemlja ušla u NATO".

Pa kako je onda uspelo SLOvencima, SLOvacima da udju u tu zlocinacku organizaciju ne odricuci se slovenskih sufiksa i prefiksa? U NATO ulazi onaj ko to zeli a pogotovu onaj koga NATO zeli. Makedonci imaju peh da NATO vise zeli Albance (sve) u NATO-u te im shodno tome izlazi gde god stigne (Kosovo, Crna Gora, Makedonija...uskoro presevska dolina), u susret. Posle Makedonije sledi cerecenje Crne Gore...toliko dugo dok svi Albanci ne budu ziveli u jednoj drzavi...clanici NATO pakta. Sta mislite zasto se NATO toliko misli oko prijema njemu tako odanih "drzavica" kao sto su Makedonija i C. Gora? Sve vise mi se cini da ce treci svetski rat poceti, kao i prvi, na Balkanu. Vodice se izmedju Zapada i Rusije a preko nasih glava...to podrazumeva i albanskih. Setimo se ovih zadnje spomenutih sa setom, kad pocne! Kada se sve zavrsi i zavese padnu, problem ne bi smeo vise da postoji!?

zakon sile

pre 8 godina

Inače, apsolutni vrhunac cinizma je da "slovenski prefiks/sufiks" smeta onima koji u svojoj matičnoj državi nacionalnim manjinama USKRAĆUJU pravo da se izjasne onako kako žele (zvanično 155 Srba u Albaniji - nezvanično 30-40.000) Pretpostavljam da to tako bahato može, kad iza sebe imaš svetskog siledžiju broj jedan.

Jugoslavija okružena BRIGAMA

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

Pa eto, Bugari su ih otcepili od Jugoslavije, red je da Bugari sada i dovrše posao, pa makar i uz pomoć drevnih Ilira.

Vlada

pre 8 godina

Sve to nekako ide svojim tokom kroz istoriju. Na zalost doslo je tesko vreme za Srbiju i slovenske narode na balkanu jer je americki utocaj prejak u ovom momentu. Ali kako stvari uvek biaju kroz issotriju...za neko vreme, eto nas pa sve kroz Albaniju do Jadrana...

prefiks sufks fiks ideja

pre 8 godina

Makedonija - grcka rec
Grci i Sloveni - dobri prijatelji...

Predlog za novo ime: Mak-Al-Burg iliti Makalburg
To je pravo ime za upad u EU-burg :)

genius

pre 8 godina

@Srba
Čini mi se da si ga pobrkao sa Hašimom, ovo nije taj Tači (http://en.wikipedia.org/wiki/Menduh_Tha%C3%A7i).
U svakom slučaju, slažem se da se oni malo previše pitaju, i to mi opasno ide na nerve...

TSYGO

pre 8 godina

sace da joj dadnu ime iliricum,iliria ili Dardania
Inace albanci su potomci najstarijeg evropskog naroda,ilira.
Ko mi ne veruje nek vidi na wikipediji.

zamfir

pre 8 godina

Glupost, tesko je naci prikladniju rijec da opise ovaj tekst a narocito komentare iz kojih izviru razni mitovi i legende. Od toga da Aleksandar Veliki slaven, tu je i Srpska MKD idt.

Berane

pre 8 godina

Jos malo pa cu nedje procitat da ni Kosovo nikad nije bilo u Srbiji. Kad citam ove konentare zgrozavam se. Makedonija je bila uvijek Srpska zemlja, citava Albanija je bila Srpska zemlja, pa su je 1913god Austrougari stvorili da bi destabilizovali Srbiju. Daj molim vas malo ucite istoriju ljudi ili pitaj te nekog, nemoj te pisat kako vam odgovara

Max

pre 8 godina

Maximus, 02. jun 2015 17:21)

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu

Krčag

pre 8 godina

Nek se i dalje zove "Македонија", a Grci i Albanci nek to prevode kako hoće na grčki i albanski. Kao što mi prevodimo ime države "Lietuva" kao Litvanija, ili "Latvija" kao Letonija.

Ocekivano

pre 8 godina

Ocekivano, zahtevace da novo albanska drzava ima novo ime sa proalbanskim sufiksom i prefiksom. verovatno ce umesto zutog sunca stvati pomraceno sunce (citaj crno).

Muja

pre 8 godina

"Berane", Ti stvarno nepoznejes Historiu, Jeste da o nekom historiskom trenutku Srbija bila do Dursa ali je istina isto da Balkan je bio Bugarsko carstvo pa isto bilije Ilirsko"Albansko"prije toga isto sto je billo Otomasko. Ali pitanje je to da Narodi i Nacije nisu postojale to Francuske revolucije to su bile tvorevine koje su Vladali razni Despoti Narod je Bio raja neovisno dal su Bili Sloveni Istocno Romskog Krishtansva ili Zapadnog ili so to bili Albanci Isto takvih Hricanstava. Ili Kasnije Muslimani.
Moras Studirat nauku ne citat Novine Kuazi experata koje pisu za dnevnu politiku.

ko nece svog za brata..

pre 8 godina

Bolje zadrzite BJR Makedonija i pomirite se sa Grcima nego da vam ovi daju ime Istocna Albanija..ako to ne prihvatite blokirace vas u NATO Albanci

pomorac

pre 8 godina

I uzgred, na wikipediji mogu ja da objavim da je KiM uvijek bilo albansko i da je Skadar oduvijek albanski i da se pozovem na zvanicne albanske spise i da mi se sve to objavi bez ikakvog problema.
Srbe pomoravce i Srbe tribale spominju ljudi koji su zivjeli davno prije svih tih tvojih spisa koji se vezuju za clanak koji si linkovao. ja znam odlicno sto pisem a s obzirom na to da pripadam prvom crnogorskom plemenu (ako ceno tu post berlinsku istoriju) Scepanovic znam ja odlicno i ko smo i sto smo i da smo tu dje jesmo zajeeno sa rvatima mnogo prije svih oko nas. bolje nauci neki strani jezik tipa grcki ili mrtvi latinski pa da vidis tek koliko se sire horizonti saznanja. i provjeri ono sto uce Rusi...da su oni doselili na prostore gdje jesu sa predjela koji obuhvata sadasnja makedonija ;)

Max

pre 8 godina

(pampur, 02. jun 2015 18:16)

anticki makedonci nisu helenskog porekla. samo su helenizovani. jezik se moze nametnuti, prihvatiti ali nase poreklo je zapisano u genima.

kazes da su svi narodi evrope izmesani pogotovo balkanski sto je u potpunosti tacno. pa sta mislis sta se desilo sa antickim makedoncima? da li su isparili? da li su istrebljeni? svakako da su mnogi stradali ali je vecina prezivela da bi kasnije bila asimilovana. vlaski jezici su u proslosti bili mnogo vise zastupljeni u populaciji na teritoriji makedonije pa i srbije, nego sto su to danas. to ne znaci da je stanovnistvo vlaskog porekla davalo manje potomaka ili da ih je neko ubijao nego su jednostavno generacijama sve manje koristili vlaski jezik i prelazili su na slovenski

Max

pre 8 godina

(Maximus, 02. jun 2015 17:21)

Aleksandar makedonski kao i anticki makedonci su tracanskog porekla. sloveni su na ove prostore dosli nekoliko vekova kasnije. naravno dolaskom slovena tracani nisu nestali nego su vremenom asimilovani i ako su bili brojniji. to se desilo i na ostalim teritorijama koje smatramo juzno slovenskim. naravno da danasnji makedonci imaju i slovenske pretke ali takodje i pretke koji su ziveli na toj teritoriji u antickom periodu. isto se desilo i na teritoriji danasnje Srbije. Dolaskom novih naroda stari nisu nestajali nego su se stopili manje ili vise jedni sa drugima.

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Da. Egejska (Grcka), Pirinska (Bugarska) i Vardarska (Srpska) Makedonija to je bilo i ostalo pravedno, istrorijsko i tačno a onda su Komunisti AVNOJ-em oteli ovu zadnju Srbiji a Srbe raselili.Oko Makedonije komunizam jos nije pao iako je pao Berlinski zad. Ni po pitanju Krima komunizam još nije pao.

Nebojša

pre 8 godina

Zapadna Albanija, Južna Srbija, Dardanija......
Gde je srpska vojska došla u balkanskim ratovima ,tu danas žive Makednonci, gde su došči Grci i Bugari, Makedonaca nema.
Iako su starni putopisci opisujući stanje u tim krajevima pre balkanskih ratova, pisali da kad bi domaće stanovništvo pitali koje su nacije, oni ne ynajući kakve će biti posledice, odgovarali da su svi oni Makedonci.

Rade

pre 8 godina

Strasno je koliko je neznanja, koliko bečko-berlinska škola dominira u glavama ljudi. Sloveni nisu niodkuda došli, oni su ovde od početka dunavske civilizacije ili od Starčevačke i potonje Vinčanske civilizacije. Možda će to nekom smetatati, ali i ime Serbi je mnogo starije nego što današnja kvazi nauka, zarad brisanja istine, pokušava da proturi. Pročitajte Alekseja Kljosova, Olgu Luković-Pjanović, Šafarika, Miloša Milojevića, Dubrovačke spise...Evropska civilizacija koju mi poznajemo je nastala na Dunavu i pored Crnog mora, tzv Tripoljska kultura. I, najzad, Aleksandar Makedonski jeste bio Sloven, jer su i stari Grci naslednici ovih kultura...Teško je nekome da to shvati, ali srećom, pored arheologije danas imamo i genealogiju...

wer

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

lepo si naucio jezik, tako valja..
svi treba da ga znate :)

Ти си директан потомак Сократа, зар не?

pre 8 godina

(Max, 02. jun 2015 17:07)

Ахахахахахаха, ДНК анализа показала шта су Македонци. Ахахахахахаха. Тек је други дан у месецу, а ти си већ победник такмичења "Најглупљи коментар у јуну".

Realni

pre 8 godina

Nadam se samo da će Srbija jednom pametno odigrati i ne upuštati se u makedonsku igranku ni na koji način a sa bilo kakvim terorizmom i neredima na svojoj teritoriji se obračunati sa najvećim mogućim snagama, bez upozorenja i razvodnjavanja...

Muja

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation

VI

pre 8 godina

Dok se Makedonci i Srbi raspravljaju o istoriji, cija je bila teritorija Kosova i sadasnje Makedonije, Velika Albanija pocinje da se gradi.. epa vi sad razmislite

pampur

pre 8 godina

citat: zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

to su gluposti u kakve samo čovek bez završene osnovne škole može da poveruje. pod jedan, svi narodi evrope, pogotovo balkana, su potpuno izmešani i nikakvi geni tu ne mogu da pokazuju ništa, plus, što nije bilo nikakvog opsežnog istraživanja koje bi stvarno bilo ozbiljno sprovedeno i objavljeno u naučnoj literaturi. drugo, antički makedonci su grčko pleme, dokazano, imaju veze sa današnjim koliko i staljin sa ratom za foklande. da su antički makedonci isti kao i ovi današnji "makedonci" onda bi oni govorili grčkim jezikom, a ne slovenskim jezikom. treće, u srednjem veku je postojala država makedonskih slovena pod carem samuilom, i to je narod čiji su potomci današnji makedonci. neko ih smatra srbima, neko bugarima, o čemu se može diskutovati, ali ipak najgluplja je ta teorija da su potomci antičkih makedonaca

Vladimir

pre 8 godina

Kada vec spominjemo kroz komentare o albanskom prekrajanju istorije, moj tata je bio u Albaniji na turistickoj turi prosle godine. U jednom muzeju u Tirani, ne znam da li je bio istorijski ili nacionalni, kustos je pricao i o Kosovskom boju i rekao da su glavne snage koje su se borile protiv Turaka bili ALbanci, potpomognuti sa manjim trupama Bugara. Kada su nasi ljudi reagovali, kustos se naljutio i rekao im da ne znaju sta pricaju. E, to se zove ne samo prekrajanje istorije vec i preuzimanje tudjeg identiteta jer svoji nemaju.

Nedic

pre 8 godina

haha..extra...docekali Albanci svojih 5 min. i neka.tako treba. placaju i lobiraju preko 50 god.
samo treba da se ugledamo na njih i dobijamo sve.

Despina

pre 8 godina

E, moja Makedonijo! U toj vašoj "samostojnosti", zbog koje ste i otišli od nas, toliko ste samostalni da ni sopstveno ime ne smete da odredite!

црни

pre 8 godina

Македонија је само име територије. Са Грцима нема везе и не знам зашто се они у то бусају. То је територија као и Илирија и Тракија, Дачка итд. Називи потекли од старих народа који са Грцима везе немају, али који имају језичке везе са Словенима као и Литванци. Та територија је носила то име и у римско доба и кроз источно римски, византијски, период, насељена углавном словенским, затим влашким и цинцарским живљем. Такође и у отоманском периоду се звала тако. Затим су је балкански савезници једноставно поделили на српску, грчку и бугарску. Проблем настаје када је Србија изгуби и почну да је преузимају националисти и пробугарски оријентисане странке.
Ево предлажем и ја нови назив за Аљбанију; Кавказија 2, затим Дагестан 2, западни Дагестан, нова Черкезија, западна Черкезија, јадрански Дагестан, западна Черкезија.
Ето дао сам неке предлоге који имају историјску конотацију, а ви који пишете или боље рећи лупате овде, боље мало научите историју пре него што се латите писања.

naučnik

pre 8 godina

Makedonija uopšte nije slovenska reč, u tome je glavna caka tj. kamen spoticanja. To je ime koje su svojoj zemlji dali neslovenski starosedeoci koji su tu bili još davno pre nego što su se južni Sloveni spustili u te krajeve. Stara imena koja su nosila slovenska plemena koja su se tu nastanila su zaboravljena i vremenom su jednostavno počeli da se nazivaju po ranijem imenu teritorije koju su naselili (Makedonija). I tu nema rešenja. Ćorsokak. Dead-end. Ili smisliti neko potpuno novo ime? Npr "Srbi so govornata manata"?

Goran

pre 8 godina

Pa realno Makedonija i nije htela da se zove Bivsa jugoslovenska republika nego samo Republika Makedonija. Ali svi znamo da Grci to ne daju tako da ako i Albanci iz MK lobiraju da se BJRM naziv promeni u Republika Makedonija to nije lose stvar. Plašim se samo da mnogim Albancima iz MK nije dobrobit države na prvom mestu.

Dracaris

pre 8 godina

ako se izistavi "Makedonija", ciji ce onda biti Aleksandar Makedonski :-)))
(mass, 02. jun 2015 17:31)
Aleksandar Makedonski ima veze sa danasnjom Makedonijom isto koliko Dzingis Kan sa Srbijom.

Max

pre 8 godina

Samo neka vrati staro ime Juzna Srbija i sve OK
(Maximus, 02. jun 2015 16:46)

zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

Sa politikom "Juzna Srbija" smo odbili od sebe makedonace koji su 1912. vecinski pozdravili i prihvatili zajednicku drzavu sa Srbima

po meni najbolje ime bi bilo Severna Makedonija. juzni deo istorijske makedonije je na teritoriji danasnje Grcke tako da bi prefiks "severna" bio mozda prohvatljiv i za Grke.

moje ime

pre 8 godina

Koje nebuloze ovde ljudi pisu. :)

Grci nam prijatelji, a Makedonci nisu. :)

Pa ko ovo pise? Jeste nekad bili tamo?
Priznali Kosovo? Pa priznali, jer je tamo 30% Albanaca. Morali su da priznaju. A i kao da to ima neke veze da li su oni priznali.

Odricete se Makedonaca i prizeljkujete da Grci preotmu tu teritoriju. Grci i Bugari su "svoje" Makedonce asimilovali, a mi ih odbacujemo kao sto smo odbacili i sve Srbe drugih veroispovesti.

Posto smo toliko promasili stvari u proslom veku, mogli bismo da makar u ovom budemo pametniji, pa da sa Makedoncima makar budemo prijatelji. Blizeg prijatelja od Crnogoraca i Makedonaca nemamo. Sa njima nikad nismo niti cemo ikad ratovati.

pomorac

pre 8 godina

I kakvu vezu imaju Albanci sa Ilirima za Boga miloga? Albanci dosli kao turski placenici a Iliri su predaci Srba. Kakav crni Crnjanski i kakva crna seoba naroda jeste li vi ludi? Doselili se i kao mirnim putem zauzeli ovoliki komad zemlje? To su migli progutat i u to povjerovat samo komunisticki zaludjenici

rejnald

pre 8 godina

Да данашња македонија носи име некад славне xеленске македоније било би заиста смијешно, зато свака част грцима што бране своје, а овим македонцима ће опет Срби највише да сметају па ће да нам опет xапсе попове и буне се против ,,српске културолошке асимилације",а албанци ће им заузимати све више и више територије!, а ми Срби ћемо и даље македонце да називамо нашом браћом и истим народом.

pomorac

pre 8 godina

Normalno da im ne smije drzava imati nikakav prefiks "slovensko" da bi se lakse izmijenila istorija i Makedonci postali manjina i na kraju ostali bez zemlje kao Srbi sa KiM

Voyager

pre 8 godina

Da li to znaci da je uslov za evro-atlantske integracije slovenofobija? Pa dobro je da je danas sovinizam, ksenofobija, etnofobija, srbofobija uslov za prosperitet pa merilima zapada. Divno i krasno i vec vidjeno. Sto vise mrzite Slovene, to cete biti draziji NATO? To pise u tekstu.

nikad izvini

pre 8 godina

Južna Srbija???? o Bože ti pomozi!!! pa jedva smo se kosovskih albanaca rešili, još mi tuđi trebaju. I još nešto - da li bi ovi sto hoće kosovo nazad pristali da 25% poslanika u parlamentu bude albanaca? da imate njihove ministre? da sva dokumenta budu dvojezična? čak da drugi jezik bude albanski u školama? ako je odgovor da, hajmo svi ko jedan po Kosovo da završimo sa tim pitanjem jednom za svagda.

Ja

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Aleksandar Makedonski mora biti da umire od smeha shvativsi, konacno, da je on sve vreme zapravo bio Sloven, i da se doselio na Balkan jedno 1000 godina pre nego sto je njegovo slovensko pleme preslo Dunav.

babić

pre 8 godina

kako smešno sad zvuči ideja da makedonija izađe uz srj. mislili su da će to zadovoljiti albance....
šta sad?
u crnoj gori će biti još gore....

Maximus

pre 8 godina

Max ja ne znam ko ovde lupa gluposti cinjenica je da je Juzna Srbija prekrstena u Makedoniju pod komunjarama , a sto se tice genetike ono sto ti pricas samo se slaze sa teorijom J Deretica da je Aleksandar Makedonski bio slovenskog (srpskog) porekla posto sadasnji makedonci ocigledno ne pricaju grcki.A Skoplje je srednjevekovni srpski prestoni grad za vreme Milutina i Dusana....ali sta ja to tebi pricam kad ti mislis da je vracanje pravog imena tom geografskom podrucju glupost i pitaj ljude tamo sutra bi se vratili da zive sa nama(naravno ne arbanasi)

Crnogorac

pre 8 godina

(Milan, 02. jun 2015 16:58)


Molim te da ne mijesas Crnogorce sa Makedoncima, i ne gledaj sve Crnogorce kroz jednog covjeka. Zar si zaboravio koliko je protesta bilo u Crnoj Gori zbog priznanja Kosova od strane crnogorske vlasti, bez ikakve saglasnosti naroda. Nedaj boze da dodje do nekakvog rata opet ponavljam nedaj boze, vidio bi ko su vam zapravo pravi prijatelji. Pozdrav iz Crne Gore...

Marinko J

pre 8 godina

Samo treba da promene status drzave u status pokrajine. Juzne Srpske pokrajine i sve ok. Ali svakako o tome netreba da razmislja nikakav taci.

Milan

pre 8 godina

Posteno!Ocekivati je veliku autonomiju za albanski zivalj,koja ce se kasnije pretvoriti u republiku.Nama je bitno sigurno proci do Grcke...Kod pravih prijatelja Srbije.A kako ce se oni zvati?Boli me uvo iskerno...Medju prvima su sa Milogorcima priznali tkz."Kosovo". A oni bi da se zovu Makedonija.Jos Samo da se Grci odreknu svog identiteta,i Eto Makedonija...

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Kако ће звати, да није можда Стара Албанија :) :) :) племена с југа никад им није досадно.

MalaIva

pre 8 godina

Kakva je, bre, ovo vest?
Hajde da menjamo imena drzavama kako nam dune, posto je to dobro staro pravilo svuda na svetu...
Ako cemo da menjamo ime drzavi, promenicemo celu drzavu.(parafraza komada Radovan III)

Realno

pre 8 godina

U slucaju da ime Makedonije ne bude imalo slovenski prefiks ili sufiks, onda Grcka polaze puno pravo da tu teritoriju, jer Makedonija i jeste grcko ime, ali bas taj slovenski prefiks ga je distancirao od grcke Makedonije

Svetoznar

pre 8 godina

Predlazem za ime Republika Zapadna Bugarska. To nema ni prefiks ni sufiks slavenskog porekla. Verujem ni Bugari nece biti cepidlake ko Grci pa da ce se buniti.

bagzi

pre 8 godina

Ako budu menjali ime jedino mogu da promene u Vardarska Republika sto realno lepse zvuci od Makedonija. Al ovo sto hoce da promene ime u Albanija 2 bas su skrenuli sa puta

Stefan

pre 8 godina

Zanimljivo koliko se ovaj Albanski lobi nastavlja. Makedonija je u kandzi crnog orla i nece izaci iz ovoga dok se sami ne pomire sa cinjenicom da moraju da priznaju svoje slovensko i grcko poreklo a ne samo jedno kao sto je to radjeno kroz istoriju. Takodje morace da odluce na koju ce stranu jako brzo ili ih vise niko nista nece pitati bas kao sto je to slucaj bio kod nas. Samo sto za razliku od nas njima od toga zavisi vise od polovine drzavne teritorije i resursa,

Vukašin Mladenovski

pre 8 godina

Da menja ime? Sprdaju se s tim imenom kao da se radi o autobuskoj stanici a ne državi... e moj prađede Stevane Mladenoviću, kakav Mladenovski od tebe nasta...

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Kако ће звати, да није можда Стара Албанија :) :) :) племена с југа никад им није досадно.

Vukašin Mladenovski

pre 8 godina

Da menja ime? Sprdaju se s tim imenom kao da se radi o autobuskoj stanici a ne državi... e moj prađede Stevane Mladenoviću, kakav Mladenovski od tebe nasta...

moje ime

pre 8 godina

Koje nebuloze ovde ljudi pisu. :)

Grci nam prijatelji, a Makedonci nisu. :)

Pa ko ovo pise? Jeste nekad bili tamo?
Priznali Kosovo? Pa priznali, jer je tamo 30% Albanaca. Morali su da priznaju. A i kao da to ima neke veze da li su oni priznali.

Odricete se Makedonaca i prizeljkujete da Grci preotmu tu teritoriju. Grci i Bugari su "svoje" Makedonce asimilovali, a mi ih odbacujemo kao sto smo odbacili i sve Srbe drugih veroispovesti.

Posto smo toliko promasili stvari u proslom veku, mogli bismo da makar u ovom budemo pametniji, pa da sa Makedoncima makar budemo prijatelji. Blizeg prijatelja od Crnogoraca i Makedonaca nemamo. Sa njima nikad nismo niti cemo ikad ratovati.

bagzi

pre 8 godina

Ako budu menjali ime jedino mogu da promene u Vardarska Republika sto realno lepse zvuci od Makedonija. Al ovo sto hoce da promene ime u Albanija 2 bas su skrenuli sa puta

Crnogorac

pre 8 godina

(Milan, 02. jun 2015 16:58)


Molim te da ne mijesas Crnogorce sa Makedoncima, i ne gledaj sve Crnogorce kroz jednog covjeka. Zar si zaboravio koliko je protesta bilo u Crnoj Gori zbog priznanja Kosova od strane crnogorske vlasti, bez ikakve saglasnosti naroda. Nedaj boze da dodje do nekakvog rata opet ponavljam nedaj boze, vidio bi ko su vam zapravo pravi prijatelji. Pozdrav iz Crne Gore...

pomorac

pre 8 godina

Normalno da im ne smije drzava imati nikakav prefiks "slovensko" da bi se lakse izmijenila istorija i Makedonci postali manjina i na kraju ostali bez zemlje kao Srbi sa KiM

Dracaris

pre 8 godina

ako se izistavi "Makedonija", ciji ce onda biti Aleksandar Makedonski :-)))
(mass, 02. jun 2015 17:31)
Aleksandar Makedonski ima veze sa danasnjom Makedonijom isto koliko Dzingis Kan sa Srbijom.

pomorac

pre 8 godina

I kakvu vezu imaju Albanci sa Ilirima za Boga miloga? Albanci dosli kao turski placenici a Iliri su predaci Srba. Kakav crni Crnjanski i kakva crna seoba naroda jeste li vi ludi? Doselili se i kao mirnim putem zauzeli ovoliki komad zemlje? To su migli progutat i u to povjerovat samo komunisticki zaludjenici

Vladimir

pre 8 godina

Kada vec spominjemo kroz komentare o albanskom prekrajanju istorije, moj tata je bio u Albaniji na turistickoj turi prosle godine. U jednom muzeju u Tirani, ne znam da li je bio istorijski ili nacionalni, kustos je pricao i o Kosovskom boju i rekao da su glavne snage koje su se borile protiv Turaka bili ALbanci, potpomognuti sa manjim trupama Bugara. Kada su nasi ljudi reagovali, kustos se naljutio i rekao im da ne znaju sta pricaju. E, to se zove ne samo prekrajanje istorije vec i preuzimanje tudjeg identiteta jer svoji nemaju.

Voyager

pre 8 godina

Da li to znaci da je uslov za evro-atlantske integracije slovenofobija? Pa dobro je da je danas sovinizam, ksenofobija, etnofobija, srbofobija uslov za prosperitet pa merilima zapada. Divno i krasno i vec vidjeno. Sto vise mrzite Slovene, to cete biti draziji NATO? To pise u tekstu.

Svetoznar

pre 8 godina

Predlazem za ime Republika Zapadna Bugarska. To nema ni prefiks ni sufiks slavenskog porekla. Verujem ni Bugari nece biti cepidlake ko Grci pa da ce se buniti.

Realno

pre 8 godina

U slucaju da ime Makedonije ne bude imalo slovenski prefiks ili sufiks, onda Grcka polaze puno pravo da tu teritoriju, jer Makedonija i jeste grcko ime, ali bas taj slovenski prefiks ga je distancirao od grcke Makedonije

rejnald

pre 8 godina

Да данашња македонија носи име некад славне xеленске македоније било би заиста смијешно, зато свака част грцима што бране своје, а овим македонцима ће опет Срби највише да сметају па ће да нам опет xапсе попове и буне се против ,,српске културолошке асимилације",а албанци ће им заузимати све више и више територије!, а ми Срби ћемо и даље македонце да називамо нашом браћом и истим народом.

Stefan

pre 8 godina

Zanimljivo koliko se ovaj Albanski lobi nastavlja. Makedonija je u kandzi crnog orla i nece izaci iz ovoga dok se sami ne pomire sa cinjenicom da moraju da priznaju svoje slovensko i grcko poreklo a ne samo jedno kao sto je to radjeno kroz istoriju. Takodje morace da odluce na koju ce stranu jako brzo ili ih vise niko nista nece pitati bas kao sto je to slucaj bio kod nas. Samo sto za razliku od nas njima od toga zavisi vise od polovine drzavne teritorije i resursa,

Ja

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.

MalaIva

pre 8 godina

Kakva je, bre, ovo vest?
Hajde da menjamo imena drzavama kako nam dune, posto je to dobro staro pravilo svuda na svetu...
Ako cemo da menjamo ime drzavi, promenicemo celu drzavu.(parafraza komada Radovan III)

wer

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

lepo si naucio jezik, tako valja..
svi treba da ga znate :)

Milan

pre 8 godina

Posteno!Ocekivati je veliku autonomiju za albanski zivalj,koja ce se kasnije pretvoriti u republiku.Nama je bitno sigurno proci do Grcke...Kod pravih prijatelja Srbije.A kako ce se oni zvati?Boli me uvo iskerno...Medju prvima su sa Milogorcima priznali tkz."Kosovo". A oni bi da se zovu Makedonija.Jos Samo da se Grci odreknu svog identiteta,i Eto Makedonija...

Berane

pre 8 godina

muja@


Kada je Srpsko carstvo postojalo, otomanskog nije ni bilo jer islam je stigao na Balkan tek u 14 vijeku, a Srpstvo je postojalo mnogo, mnogo prije toga, o Albancima necu ni da govorim. A sto se tice mog poznavanja "historije" o tome ne razmisljaj ti "muja" vec pusti nekog "Dusana" ili "Urosa" . A tebi bih preporucio da ukucas na google HILANDAR, samo to pa ce ti neke stvari malkice mozda biti jasnije.

Berane

pre 8 godina

Jos malo pa cu nedje procitat da ni Kosovo nikad nije bilo u Srbiji. Kad citam ove konentare zgrozavam se. Makedonija je bila uvijek Srpska zemlja, citava Albanija je bila Srpska zemlja, pa su je 1913god Austrougari stvorili da bi destabilizovali Srbiju. Daj molim vas malo ucite istoriju ljudi ili pitaj te nekog, nemoj te pisat kako vam odgovara

zakon sile

pre 8 godina

Inače, apsolutni vrhunac cinizma je da "slovenski prefiks/sufiks" smeta onima koji u svojoj matičnoj državi nacionalnim manjinama USKRAĆUJU pravo da se izjasne onako kako žele (zvanično 155 Srba u Albaniji - nezvanično 30-40.000) Pretpostavljam da to tako bahato može, kad iza sebe imaš svetskog siledžiju broj jedan.

Maćedonija

pre 8 godina

Sadasnja Makedonija je potezom pera 1944. od strane Broza odvojena od Srbije kojoj je pripala posle balkanskih ratova 1912/13. godine a koje se Srbi nisu odrekli ni 1915. sto je bio uslov da Bugari budu na strani Antante, te su bili te godine napadnuti sa severa od strana Austro-Ugarske i Nemacke, a sa jugoistoka od Bugarske, pa je usledilo potom povlacenje preko Albanije...

nikad izvini

pre 8 godina

Južna Srbija???? o Bože ti pomozi!!! pa jedva smo se kosovskih albanaca rešili, još mi tuđi trebaju. I još nešto - da li bi ovi sto hoće kosovo nazad pristali da 25% poslanika u parlamentu bude albanaca? da imate njihove ministre? da sva dokumenta budu dvojezična? čak da drugi jezik bude albanski u školama? ako je odgovor da, hajmo svi ko jedan po Kosovo da završimo sa tim pitanjem jednom za svagda.

naučnik

pre 8 godina

Makedonija uopšte nije slovenska reč, u tome je glavna caka tj. kamen spoticanja. To je ime koje su svojoj zemlji dali neslovenski starosedeoci koji su tu bili još davno pre nego što su se južni Sloveni spustili u te krajeve. Stara imena koja su nosila slovenska plemena koja su se tu nastanila su zaboravljena i vremenom su jednostavno počeli da se nazivaju po ranijem imenu teritorije koju su naselili (Makedonija). I tu nema rešenja. Ćorsokak. Dead-end. Ili smisliti neko potpuno novo ime? Npr "Srbi so govornata manata"?

Despina

pre 8 godina

E, moja Makedonijo! U toj vašoj "samostojnosti", zbog koje ste i otišli od nas, toliko ste samostalni da ni sopstveno ime ne smete da odredite!

babić

pre 8 godina

kako smešno sad zvuči ideja da makedonija izađe uz srj. mislili su da će to zadovoljiti albance....
šta sad?
u crnoj gori će biti još gore....

Ти си директан потомак Сократа, зар не?

pre 8 godina

(Max, 02. jun 2015 17:07)

Ахахахахахаха, ДНК анализа показала шта су Македонци. Ахахахахахаха. Тек је други дан у месецу, а ти си већ победник такмичења "Најглупљи коментар у јуну".

Motly

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)

Jedan od retko pametnih komentara na ovu vest. Svaka cast!

neny

pre 8 godina

Na Balkanu postoje 3 slovenska naroda. To su Srbi, Hrvati i Slovenci. Bugari su slovenizirani nomadi turskog porekla, "Bosnjaci" Srbi i Hrvati koji su islamizirani a "Makedonci" konglomerat slovenskog zivlja, koji pod Titom dobija vestacki identitet. Crnogorci su nesto za Srbe kao sto su Bavaraci za Nemce, znaci deo identiteta sa jakim regionalnim karakterom.
Ime Makedonija ce nestati, jer ce drzava biti podeljena izmedju Bugara i Albanaca, samim tim ne bi razbijao glavu o tome.....Da su pametni usli bi u savez sa Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Srpskom.....ali......

Maximus

pre 8 godina

Max ja ne znam ko ovde lupa gluposti cinjenica je da je Juzna Srbija prekrstena u Makedoniju pod komunjarama , a sto se tice genetike ono sto ti pricas samo se slaze sa teorijom J Deretica da je Aleksandar Makedonski bio slovenskog (srpskog) porekla posto sadasnji makedonci ocigledno ne pricaju grcki.A Skoplje je srednjevekovni srpski prestoni grad za vreme Milutina i Dusana....ali sta ja to tebi pricam kad ti mislis da je vracanje pravog imena tom geografskom podrucju glupost i pitaj ljude tamo sutra bi se vratili da zive sa nama(naravno ne arbanasi)

Kralj Ibi

pre 8 godina

Crni Mujo sta to pricas. Ako nacije nastale posle revolucije kao sto kazes ko su onda ti Iliri i kakve oni veze imaju sa Albancima koji su nastali posle revolucije? Ja eto smatram da su Iliri bliski Grcima i Egipcanima koji su postijali u to vreme. Nikakvi Albanci se ne pominju u to vreme. A Dusan se proglasio carem Srba i Grka. Gde ti tu vidis Albance to samo ti znas. Pise valjda u tim albanskim stripovima sto citas.

Marinko J

pre 8 godina

Samo treba da promene status drzave u status pokrajine. Juzne Srpske pokrajine i sve ok. Ali svakako o tome netreba da razmislja nikakav taci.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Aleksandar Makedonski mora biti da umire od smeha shvativsi, konacno, da je on sve vreme zapravo bio Sloven, i da se doselio na Balkan jedno 1000 godina pre nego sto je njegovo slovensko pleme preslo Dunav.

VI

pre 8 godina

Dok se Makedonci i Srbi raspravljaju o istoriji, cija je bila teritorija Kosova i sadasnje Makedonije, Velika Albanija pocinje da se gradi.. epa vi sad razmislite

guru

pre 8 godina

Podele kakve postoje na Balkanu ne postoje vise nigde u Evropi, zato nam svima tako i ide.
Koliko razlicitih plemena cini Englesku a zatim i Britaniju, koliko Spaniju, koliko Nemacku, koliko Francusku? Zato to i jesu velike i jake drzave, jer pod jednom nacijom objedinjavaju vise razlicitih plemena to jest naroda.
Mi sloveni smo se tokom istorije samo razjedinjavali, da li zbog religije ili teritorije krajnje nebitno. Rasparcali smo Slovensko pleme na 100 bezveznih nacija, iako se u Evropi desavalo suprotno. Zato i jesmo slabi i bez ikakvog uticaja.

Branko 62

pre 8 godina

Mujo, care, sve si digao na noge.
Sa istorijom si u svadji, ali nema veze.
Idi na net pogledaj mape srednjovekovne Evrope za pocetak, može i Enciklopedija Britanica.
Nego da svi zajedno gledamo napred i da budemo dobre komsije.
Dosta je bilo ratovanja i mrznje.
I manite se sirenja, obice vam se o glavu, kao i svima koji su to pokusali.

Max

pre 8 godina

Samo neka vrati staro ime Juzna Srbija i sve OK
(Maximus, 02. jun 2015 16:46)

zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

Sa politikom "Juzna Srbija" smo odbili od sebe makedonace koji su 1912. vecinski pozdravili i prihvatili zajednicku drzavu sa Srbima

po meni najbolje ime bi bilo Severna Makedonija. juzni deo istorijske makedonije je na teritoriji danasnje Grcke tako da bi prefiks "severna" bio mozda prohvatljiv i za Grke.

ana

pre 8 godina

Pa s obzirom da je ova danasnja Makedonija zapravo onaj srpski deo (za neobavestene, celu jednu oblast zvanu Makedonija po antickoj Makedoniji su posle balkanskih ratova podelili medju sobom Bugari, Grci i Srbi ali je onda dosao drug Tito pa im je dao "identitet", sto u Bugarskoj i Grckoj nije moglo) onda treba da se zove - "Bivsa Srpska Makedonija" :P ili "Vardarska Makedonija"..

Cudi me da se Albanci nisu toga setili....

Bez namere da ikog uvredim, ja bih im naciju preimenovala u "Makedonski Sloveni" (Posto ne zele da budu Srbi i Bugari, a ne mogu da budu Grci, pardon Makedonci jer je to nelogicno s obzirom na.. pa.. sve..)..

Naravno ja nemam prava to da radim, samo kazem sta bih, da mogu.. A, vi mi objavite komentar jer je sve sto sam napisala istina, iako to nekog sigurno vredja... :)

Realni

pre 8 godina

Nadam se samo da će Srbija jednom pametno odigrati i ne upuštati se u makedonsku igranku ni na koji način a sa bilo kakvim terorizmom i neredima na svojoj teritoriji se obračunati sa najvećim mogućim snagama, bez upozorenja i razvodnjavanja...

црни

pre 8 godina

Македонија је само име територије. Са Грцима нема везе и не знам зашто се они у то бусају. То је територија као и Илирија и Тракија, Дачка итд. Називи потекли од старих народа који са Грцима везе немају, али који имају језичке везе са Словенима као и Литванци. Та територија је носила то име и у римско доба и кроз источно римски, византијски, период, насељена углавном словенским, затим влашким и цинцарским живљем. Такође и у отоманском периоду се звала тако. Затим су је балкански савезници једноставно поделили на српску, грчку и бугарску. Проблем настаје када је Србија изгуби и почну да је преузимају националисти и пробугарски оријентисане странке.
Ево предлажем и ја нови назив за Аљбанију; Кавказија 2, затим Дагестан 2, западни Дагестан, нова Черкезија, западна Черкезија, јадрански Дагестан, западна Черкезија.
Ето дао сам неке предлоге који имају историјску конотацију, а ви који пишете или боље рећи лупате овде, боље мало научите историју пре него што се латите писања.

emil

pre 8 godina

Buduca Albanska Republika Makedonija odnosno bivsa Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija u kojoj je na vlasti VMRO DPMNE. Ko sve kaze bez greške dobije odmah državljanstvo.

andreas kisser

pre 8 godina

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu
(Max, 2. jun 2015 18:16)

niste potpuno u pravu, iako pretpostavljam po tonu vaseg komentara da replicirate osobi koja prica bajke o antickim makedoncima kao srbima, slovenima, ili sta vec - u cemu vas naravno kao elementrano obrazovan covek savrseno podrzavam. medjutim makedonci jesu bili prihvaceni od strane ostalih grka za grke, a dokaz za to je vrlo jednostavan - imali su pravo ucesca na olimpijskim igrama :-) ukoliko se dobro secam iz literature mislim da im je to pravo priznato krajem 7. ili pocetkom 6. veka pre hrista. njihov jezik jeste bio dijalekt grckog, ali izmesan sa trackim i ilirskim govorom. takodje, mislim da su bili mesavina eolaca (od grckih plemena) sa ilirima i tracanima. zaista se ne secam, taj ispit je bio bas davno :-) razlog odbojnosti ostalih helena prema njima je takodje druge prirode, pre svega zbog politickog uredjenja (kraljevina) koje je u klasicno doba grckih polisa bilo prilicno omrazeno (iako je i sparta imala kraljeve, ali ne na taj nacin), ali i zbog opste zaostalosti. srdacan pozdrav

wlad

pre 8 godina

@Srba

Postoje ljudi koji su osetljivi na lazi i tim ljudima naravno da smeta laz da su Albanci poreklom Iliri. To sto vi Albanci volite da verujete u lazi je samo vas problem ali ne postoji ni jedan razlog da i drugi veruju sa vama u vase lazi.

Ocekivano

pre 8 godina

Ocekivano, zahtevace da novo albanska drzava ima novo ime sa proalbanskim sufiksom i prefiksom. verovatno ce umesto zutog sunca stvati pomraceno sunce (citaj crno).

Vlada

pre 8 godina

Sve to nekako ide svojim tokom kroz istoriju. Na zalost doslo je tesko vreme za Srbiju i slovenske narode na balkanu jer je americki utocaj prejak u ovom momentu. Ali kako stvari uvek biaju kroz issotriju...za neko vreme, eto nas pa sve kroz Albaniju do Jadrana...

pampur

pre 8 godina

citat: zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

to su gluposti u kakve samo čovek bez završene osnovne škole može da poveruje. pod jedan, svi narodi evrope, pogotovo balkana, su potpuno izmešani i nikakvi geni tu ne mogu da pokazuju ništa, plus, što nije bilo nikakvog opsežnog istraživanja koje bi stvarno bilo ozbiljno sprovedeno i objavljeno u naučnoj literaturi. drugo, antički makedonci su grčko pleme, dokazano, imaju veze sa današnjim koliko i staljin sa ratom za foklande. da su antički makedonci isti kao i ovi današnji "makedonci" onda bi oni govorili grčkim jezikom, a ne slovenskim jezikom. treće, u srednjem veku je postojala država makedonskih slovena pod carem samuilom, i to je narod čiji su potomci današnji makedonci. neko ih smatra srbima, neko bugarima, o čemu se može diskutovati, ali ipak najgluplja je ta teorija da su potomci antičkih makedonaca

Nebojša

pre 8 godina

Zapadna Albanija, Južna Srbija, Dardanija......
Gde je srpska vojska došla u balkanskim ratovima ,tu danas žive Makednonci, gde su došči Grci i Bugari, Makedonaca nema.
Iako su starni putopisci opisujući stanje u tim krajevima pre balkanskih ratova, pisali da kad bi domaće stanovništvo pitali koje su nacije, oni ne ynajući kakve će biti posledice, odgovarali da su svi oni Makedonci.

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Mujo

Uz svo duzno postovanje ali tvoji komentari su gomila dnevne politike, jeftine mitomanije i tipicnog balkanskog samozaljubljenog nacionalizma i nejasno je zasto si umislio da si kvalifikovan da "prosvetljujes" ljude ovde kada ti i samom fali jedno ozbiljno prosvetljavanje i suocavanje sa istinom? To sto ti ovde kuckas je samo jedna albanska nacionalisticka verzija kojom su vam isprali mozak i nista vise. Daleko je to od istine ili cinjenica. Ne znam samo zasto ste vi Albanci umislili da je vase nacionalisticko tumacenje istorije vrednije ili istinitije od drugih slicnih na Balkanu?

Toma

pre 8 godina

(Mujo, 02. jun 2015 20:49)
Greškom ti dadoh plus, dođe mi da odsečem prst. Elem, Sloveni nisu došli niotkuda, ovde su oduvek živeli. Iliri jesu postojali ali je taj narod nestao. Da, narodi nestaju. I Srbi će nestati u ovom veku, eto radosne vesti za tebe,juupi. Ako smatraš da je tvoje divlje pleme ilirskog porekla, zapitaj se kako to da u tvom jeziku gotovo da nema reči grčkog porekla iako su Iliri živeli tik pored najveće civilizacije u istoriji čovečanstva.

Rade

pre 8 godina

Strasno je koliko je neznanja, koliko bečko-berlinska škola dominira u glavama ljudi. Sloveni nisu niodkuda došli, oni su ovde od početka dunavske civilizacije ili od Starčevačke i potonje Vinčanske civilizacije. Možda će to nekom smetatati, ali i ime Serbi je mnogo starije nego što današnja kvazi nauka, zarad brisanja istine, pokušava da proturi. Pročitajte Alekseja Kljosova, Olgu Luković-Pjanović, Šafarika, Miloša Milojevića, Dubrovačke spise...Evropska civilizacija koju mi poznajemo je nastala na Dunavu i pored Crnog mora, tzv Tripoljska kultura. I, najzad, Aleksandar Makedonski jeste bio Sloven, jer su i stari Grci naslednici ovih kultura...Teško je nekome da to shvati, ali srećom, pored arheologije danas imamo i genealogiju...

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Muja

Poznavanje "historije" ti je u rangu poznavanja pravopisa - nisi bio u stanju ni jednu recenicu pravilno da napises u tom tvom komentaru. Sta vise reci.

Opismeni se

pre 8 godina

Ako je mislio na "slovensko" ime Makedonija, uputio bih ga da se malo doškoluje, jer je to starogrčka reč kojom je još u antičko doba, mnogo pre dolaska Slovena, nazivana ta oblast.

Goran

pre 8 godina

Pa realno Makedonija i nije htela da se zove Bivsa jugoslovenska republika nego samo Republika Makedonija. Ali svi znamo da Grci to ne daju tako da ako i Albanci iz MK lobiraju da se BJRM naziv promeni u Republika Makedonija to nije lose stvar. Plašim se samo da mnogim Albancima iz MK nije dobrobit države na prvom mestu.

ko nece svog za brata..

pre 8 godina

Bolje zadrzite BJR Makedonija i pomirite se sa Grcima nego da vam ovi daju ime Istocna Albanija..ako to ne prihvatite blokirace vas u NATO Albanci

Berane

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)


Apsolutno se slazem sa vama, svi mi imamo neko osnovno znanje, ali strasno je to sto neki ljudi i to osnovno znanje koje posjedujemo pokusavaju da pobiju i prekroje kako njima odgovara. Pozdrav

u redu je

pre 8 godina

@Mujo

Super je sto pricas i pises srpski pa makar i sa greskama i za to svaka tebi cast. Ali zaista. Medjutim sto se tice "historije", tu si izgleda pomesao istoriju i nacionalisticku propagandu koju vam serviraju i sa kojom vam ispiraju mozak jos od vremena Envera Hodze. Bajke o Ilirima ostavi za malu decu. Tema je ovde Makedonija ako nisi primetio a ne albanska paraistorija.

Nedic

pre 8 godina

haha..extra...docekali Albanci svojih 5 min. i neka.tako treba. placaju i lobiraju preko 50 god.
samo treba da se ugledamo na njih i dobijamo sve.

Jugoslavija okružena BRIGAMA

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

Pa eto, Bugari su ih otcepili od Jugoslavije, red je da Bugari sada i dovrše posao, pa makar i uz pomoć drevnih Ilira.

Tetovac

pre 8 godina

Kod vas je problem ALBANOFOBIJA. Albanci iz MK podrzavaju makedonski narod od 90-ti. Taj Menduh Thaçi kaze nesto sta svih znaju, znaci da podrzi makedonski narod. Gruevski ne zna ni sam sta hoce. Podelio je narod na anticki i na slovenski makedonci. Grci su trazili da makedonija ima drugo ime (np vardarska ili gorna MK) samo za internacionalnu upotrebu. To imaju Albanija, Germany, hungary, Greece itd. Znaci albanci nisu problem i pustite vasu albanufobiju

Nenad

pre 8 godina

Zadnji dobar prijedlog od strane Grčke bio je republika Gornja Makedonija što nije loš prijedlog ali ga vlada u Skopju nije prihvatila. Nije loš ni republika Sjeverna Makedonija mada bi najbolji naziv bio republika Vardarska Makedonija. Ne znam što ga ne prihvate. Vardarska Makedonija obuhvata teritoriju sadašnje Republike Makedonije i oblasti Prespanskog i Ohridskog jezera koji su pripali Albaniji kao i djelić okoline grada Debra koji je pripao toj državi. Grci nemaju problem da stoji u nazivu Makedonija ali da uz taj naziv stoji i dodatni atribut koji pojašnjava tačno područje na koji se odnosi jer Grci Makedonijom nazivaju teritoriju na sjeveru svoje zemlje. Makedonci ako vole svoju zemlju trebali što prije rješiti problem s imenom jer je sva tri prijedloga koja su nuđena bolja su od naziva BJR. Makedonija.

Krčag

pre 8 godina

Nek se i dalje zove "Македонија", a Grci i Albanci nek to prevode kako hoće na grčki i albanski. Kao što mi prevodimo ime države "Lietuva" kao Litvanija, ili "Latvija" kao Letonija.

pomorac

pre 8 godina

I uzgred, na wikipediji mogu ja da objavim da je KiM uvijek bilo albansko i da je Skadar oduvijek albanski i da se pozovem na zvanicne albanske spise i da mi se sve to objavi bez ikakvog problema.
Srbe pomoravce i Srbe tribale spominju ljudi koji su zivjeli davno prije svih tih tvojih spisa koji se vezuju za clanak koji si linkovao. ja znam odlicno sto pisem a s obzirom na to da pripadam prvom crnogorskom plemenu (ako ceno tu post berlinsku istoriju) Scepanovic znam ja odlicno i ko smo i sto smo i da smo tu dje jesmo zajeeno sa rvatima mnogo prije svih oko nas. bolje nauci neki strani jezik tipa grcki ili mrtvi latinski pa da vidis tek koliko se sire horizonti saznanja. i provjeri ono sto uce Rusi...da su oni doselili na prostore gdje jesu sa predjela koji obuhvata sadasnja makedonija ;)

Lao Ce: "Ociscujuca snaga rata"

pre 8 godina

On je kazao da Ahmeti i on smatraju da Makedonija treba da promeni ime, s tim da novo ime ne sme da ima nikakav "slovenski prefiks niti sufiks kako bi zemlja ušla u NATO".

Pa kako je onda uspelo SLOvencima, SLOvacima da udju u tu zlocinacku organizaciju ne odricuci se slovenskih sufiksa i prefiksa? U NATO ulazi onaj ko to zeli a pogotovu onaj koga NATO zeli. Makedonci imaju peh da NATO vise zeli Albance (sve) u NATO-u te im shodno tome izlazi gde god stigne (Kosovo, Crna Gora, Makedonija...uskoro presevska dolina), u susret. Posle Makedonije sledi cerecenje Crne Gore...toliko dugo dok svi Albanci ne budu ziveli u jednoj drzavi...clanici NATO pakta. Sta mislite zasto se NATO toliko misli oko prijema njemu tako odanih "drzavica" kao sto su Makedonija i C. Gora? Sve vise mi se cini da ce treci svetski rat poceti, kao i prvi, na Balkanu. Vodice se izmedju Zapada i Rusije a preko nasih glava...to podrazumeva i albanskih. Setimo se ovih zadnje spomenutih sa setom, kad pocne! Kada se sve zavrsi i zavese padnu, problem ne bi smeo vise da postoji!?

Max

pre 8 godina

Maximus, 02. jun 2015 17:21)

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu

Max

pre 8 godina

(Maximus, 02. jun 2015 17:21)

Aleksandar makedonski kao i anticki makedonci su tracanskog porekla. sloveni su na ove prostore dosli nekoliko vekova kasnije. naravno dolaskom slovena tracani nisu nestali nego su vremenom asimilovani i ako su bili brojniji. to se desilo i na ostalim teritorijama koje smatramo juzno slovenskim. naravno da danasnji makedonci imaju i slovenske pretke ali takodje i pretke koji su ziveli na toj teritoriji u antickom periodu. isto se desilo i na teritoriji danasnje Srbije. Dolaskom novih naroda stari nisu nestajali nego su se stopili manje ili vise jedni sa drugima.

Berane

pre 8 godina

(prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje, 02. jun 2015 20:50)


E neka si mu rekao.
Ali mislim da nam je ispod svakog nivoa raspravljati se sa ovakvim kao sto je "muja"

Muja

pre 8 godina

"Berane", Ti stvarno nepoznejes Historiu, Jeste da o nekom historiskom trenutku Srbija bila do Dursa ali je istina isto da Balkan je bio Bugarsko carstvo pa isto bilije Ilirsko"Albansko"prije toga isto sto je billo Otomasko. Ali pitanje je to da Narodi i Nacije nisu postojale to Francuske revolucije to su bile tvorevine koje su Vladali razni Despoti Narod je Bio raja neovisno dal su Bili Sloveni Istocno Romskog Krishtansva ili Zapadnog ili so to bili Albanci Isto takvih Hricanstava. Ili Kasnije Muslimani.
Moras Studirat nauku ne citat Novine Kuazi experata koje pisu za dnevnu politiku.

prefiks sufks fiks ideja

pre 8 godina

Makedonija - grcka rec
Grci i Sloveni - dobri prijatelji...

Predlog za novo ime: Mak-Al-Burg iliti Makalburg
To je pravo ime za upad u EU-burg :)

Jakobinac u ostavci

pre 8 godina

@Mujo

Pobrkali ste Vi nesto sa nacijama, nesto naculi pa pogresno protumacili. Nacije, PO ZAPADNOM definisanju, su ZAVRSILE formiranje posle toga sto ste rekli. To je filozofska pretpostavka JEDNE skole, a ne neka cinjenica. Sa veoma selektivnim odabirom primera iz kojih su izvedeni opsti zakljucci. I veoma je lako osporiva cak sa stanovist filozofske praktike, a u sustini je obicno politikanstvo. Zamislite recimo Kinezima da kazete da nisu imali naciju pre 1789. Mislili bi da ste pali sa kruske ili u najmanju ruku da ste malo cvrcnuli. Ne meri se sve ocima zapadne prizme, jer onda upadate uranilovku - istoriju, socijalne procese... prihvatate sa njihovog gledista. A to je daleko od bilo kakve objektivnosti. Za Vasu, Albansku naciju bi se veoma iznenadili kada bi znali sta o tome misle. Trenutno, vi im ljubav kupujete novcem ko zna kakvog porekla, to je u redu, jer tamo sve ima cenu - moral, rec, postenje, vojska, obraz, ruka, noga, srce... sve se moze kupiti. Pojam nacije na koji se Vi pozivate ima jednu skrivenu tendenciju - nacija je mlin etnosa, tacnije unistavanja multinacionalnosti pod plastom politicke ekonomije. To je takodje zelja zapada da se formiraju "odabrane" nacije, ali isto tako da se rasformiraju "nepozeljene" nacije. Prosto, nije tacno sve sto vam pisu u tim knjigama, niti je njihova istina realisticna. Nije ovde mesto da se pozivamo na prelako izvucene pasuse iz nekog udzbenika.

Mujo

pre 8 godina

Berane, Vidise da si istori naucio od Milosevicih i Crnojevicih Textova.Po tvojej Logici Onda sve ovo treba da bude Osmansko Jer oni su bili najduza Vlast na Balkano. A sto se tice slovena vi ste poceli dolazit na Balkan 7 Veka Bugarsko Carstvo je bilo Slovensko carstvo na Balkanu. Vas Car dusan Je podigo Crkvu u Prizenu na Romskj Ilirskoj Tvrdjavbi to se zove Ratom otet teritorije. Molimte ako idemo tvojom logikom onda bi sve trebali otic nazat u Africi odake je covecanstvo pocelo. Ljudi balkan imaju vise zajdenicih stvaro nego ono sto ih odvaja. Da neje bilo Religja koje teraju Ljude da ubijaju svoje komsije samo sto su druge Vjere Primer Bosna Hrvatska Srbija Vi ste svi istih plemena i kriv ali ubijate one druge vekovima. Ili Teranje ubijat Albanaca Samo sto nisu Slovenski Narod.
Molim te citaj Knjige koje su ljudi iz spola napisali ne neke knjige koje su stimulisane dnevnoj politici.
I da Vi crnogrci imate vise Obicima zajednickis sa Albancima Gega nego sa drugim narodima na Balkanu.

Muja

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Da. Egejska (Grcka), Pirinska (Bugarska) i Vardarska (Srpska) Makedonija to je bilo i ostalo pravedno, istrorijsko i tačno a onda su Komunisti AVNOJ-em oteli ovu zadnju Srbiji a Srbe raselili.Oko Makedonije komunizam jos nije pao iako je pao Berlinski zad. Ni po pitanju Krima komunizam još nije pao.

Mujo

pre 8 godina

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje,

Znas ti Meni materni Albanski ali isto pricam vas Jezik i Engleski Njemacki i Turski. Ja se pitam Koje to jezike ti pricas, Drugo Istorija ili kako me kazemo na Albanskom Historia nisu Bajke nego naucni argumenti. Ko sto sam prije Reko Nacije nisu postojale prije Francuske Revolucije. Molimte Izadji is tvog ugodnog okopa koji se drugacije zove opranim mozgom vase dnevne politike.
Greota je da ljudi ovdje nevole cuti istinu nego bih radije da cuju ono sti im se njima dopada.

Ja

pre 8 godina

@Berane
Tacno, ali ono sto meni najvise smeta je neko uvrnuto uverenje da postoji vise istina i da svako ima svoju. Postoji samo jedna istorijska istina bazirana na istorijskim izvorima. Ljudi moraju da shvate da je istorija ekzaktna nauka kao i fizika. Ne moze se izmisljati, svaka tvrdnja mora biti potkrepljena dokazima iz TOG vremena. Koriscenje istorije u sluzbi dnevne politike je jedna od najodvratnijih stvari.

TSYGO

pre 8 godina

sace da joj dadnu ime iliricum,iliria ili Dardania
Inace albanci su potomci najstarijeg evropskog naroda,ilira.
Ko mi ne veruje nek vidi na wikipediji.

Max

pre 8 godina

(pampur, 02. jun 2015 18:16)

anticki makedonci nisu helenskog porekla. samo su helenizovani. jezik se moze nametnuti, prihvatiti ali nase poreklo je zapisano u genima.

kazes da su svi narodi evrope izmesani pogotovo balkanski sto je u potpunosti tacno. pa sta mislis sta se desilo sa antickim makedoncima? da li su isparili? da li su istrebljeni? svakako da su mnogi stradali ali je vecina prezivela da bi kasnije bila asimilovana. vlaski jezici su u proslosti bili mnogo vise zastupljeni u populaciji na teritoriji makedonije pa i srbije, nego sto su to danas. to ne znaci da je stanovnistvo vlaskog porekla davalo manje potomaka ili da ih je neko ubijao nego su jednostavno generacijama sve manje koristili vlaski jezik i prelazili su na slovenski

jocika

pre 8 godina

@mujo, svaka cast i na stilu i na argumentima. valjani su verovatno koliko i ovi nasi...
a to ko je prvi negde bio, uvek je problematicna stvar. a po meni i nebitna. i vi , kao i mi imate veliku dijasporu. zamisli sad da te neko tera iz te i te zemlje, a ti treca generacija tu? ne verujem da bi iko normalan pomislio da je to ok?

genius

pre 8 godina

@Srba
Čini mi se da si ga pobrkao sa Hašimom, ovo nije taj Tači (http://en.wikipedia.org/wiki/Menduh_Tha%C3%A7i).
U svakom slučaju, slažem se da se oni malo previše pitaju, i to mi opasno ide na nerve...

Vojvodjan^2

pre 8 godina

@Mujo,
bravo Mujo! Lepo si mu odgovorio. Ovi nasi Srbistanci su mnogo egocentricni i netolerantni. Nikako da shvate da je Srbija multietnicka zajednica i da i drugaciji stavovi od velikosrpskih mogu da se iznesu otvoreno.

Srba

pre 8 godina

(pomorac, 2. jun 2015 17:07)
Auh tebe izgleda sunce sprzilo po glavi.
istoriske cinjenice su takve kakve su,mogu se neki lagati nekakvim iluzijama da nije tako ali to ne menja istoriju vec samo njih same.
A sta tebi smeta da su albanci iliri????

zamfir

pre 8 godina

Glupost, tesko je naci prikladniju rijec da opise ovaj tekst a narocito komentare iz kojih izviru razni mitovi i legende. Od toga da Aleksandar Veliki slaven, tu je i Srpska MKD idt.

Mujo

pre 8 godina

Berane@
I ako mislis da imas argumente na tvoj strani sto onda mislis niskim stvarima i uvredama mozes ucvrstit svoje argumente. Kad se diskutuje intelektualno onda se moras koristit argumentima to je prvo i osnovno sto svaki intelektualac zna.
Isto uradi matematiku kolko je sve vlado na balkanu onda ces vidjet istinu, I ko sam prije reko Bugari su prvi imali cara od Slovena na Balkanu, Albanici su imali svoje princeve u razlicitim vrijemenima. Isto Znaj da su Albani i ako multireligiski narod nikad nisu ratovali izmedju sebe, Nama je brat po krvi brat po krvi bezobzira koje je religjije ili nema nijednu. Kod vas juznih slovena istorija uci nesto drugo. Tome se dokazuje ko je iznad dnevnih politickih stvari. Sada Dragi Komsije pucajte Minuse ureduje to znaci da citate sto pisem i mozda se potrudite da trazite informacije dale od vasih kuazi-istoricara.
Bok

Branko 62

pre 8 godina

Da dodam.
I Menduh Taci bi mogao na net, možda bi shvatio da naziv Makedonija nema slovenski ni prefiks ni sufiks.
Na starim Olimpijskim igrama su mogli da ucestvuju samo Heleni, ucestvovali su i Makedonci, prihvaceno je da su Helenskog porekla.
Danasnji Makedonci uce da su potomci Aleksandra Velikog, Albanci Ilira, opsti cirkus od istorije za dnevne potrebe.

Горан Вук

pre 8 godina

Македонаца је више у Чикагу и на бродовима него у Македонији , што значи да им и не треба .

Mujo

pre 8 godina

Jakobinac u ostavci,@
Hvala na komplimentu sto se tice juznoslovenskog jezika.
Vidim ti da brkas pojam Nacije.
Prije revolucije zvale se kralevine carevine i sta ja znam sto.
Dusanovo carstvo nije bilo Srpsko nego dusanovo carstvo.
Vama izgleda Zapad i Albanci za sve krivi.
Opet neko je pomenua prije meni Istorija je Nauka bazirana na argumente ne bajkama i ne rekla baba ili komsinica.
Tako mor
I

mujcinovic salih

pre 8 godina

Ne znam sta je Makedonija uradila grckoj pa je ova tako zadrta.Znam da Makedonija ima to ime vise od 70-et godina a grcka za vreme SFRj nikad nije trazila promenu imena.Zasto to sad radi pitanje je?

goran

pre 8 godina

Cak i da je to sve bas tako, ta "jedna jedina istorijska istina" ne moze da se realno sagleda preko obrazovanja koje pojedinac stice iz skolskog sistema u N-toj drzavi (nije vazno kojoj). Problem u toj "jednoj i jedinoj istorijskoj istini" je sto drzavni cinovnici (mozemo da ih nazovemo "formoraocima javnog mnenja") najcesce selektuju i serviraju konzumentima samo poglavlja koja odgovararju N-toj doktrini, dok mnoga druga (koja npr. ne odgovaraju toj istoj doktrini) budu uvek precutkivana i gurana sa strane, tako da retko ko(pogotovo u balkanskim drzavama) realno sagledava kompletnu i istinitu istorijsku sliku o svemu.

Max

pre 8 godina

Samo neka vrati staro ime Juzna Srbija i sve OK
(Maximus, 02. jun 2015 16:46)

zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

Sa politikom "Juzna Srbija" smo odbili od sebe makedonace koji su 1912. vecinski pozdravili i prihvatili zajednicku drzavu sa Srbima

po meni najbolje ime bi bilo Severna Makedonija. juzni deo istorijske makedonije je na teritoriji danasnje Grcke tako da bi prefiks "severna" bio mozda prohvatljiv i za Grke.

Muja

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation

Tetovac

pre 8 godina

Kod vas je problem ALBANOFOBIJA. Albanci iz MK podrzavaju makedonski narod od 90-ti. Taj Menduh Thaçi kaze nesto sta svih znaju, znaci da podrzi makedonski narod. Gruevski ne zna ni sam sta hoce. Podelio je narod na anticki i na slovenski makedonci. Grci su trazili da makedonija ima drugo ime (np vardarska ili gorna MK) samo za internacionalnu upotrebu. To imaju Albanija, Germany, hungary, Greece itd. Znaci albanci nisu problem i pustite vasu albanufobiju

pomorac

pre 8 godina

I kakvu vezu imaju Albanci sa Ilirima za Boga miloga? Albanci dosli kao turski placenici a Iliri su predaci Srba. Kakav crni Crnjanski i kakva crna seoba naroda jeste li vi ludi? Doselili se i kao mirnim putem zauzeli ovoliki komad zemlje? To su migli progutat i u to povjerovat samo komunisticki zaludjenici

Muja

pre 8 godina

"Berane", Ti stvarno nepoznejes Historiu, Jeste da o nekom historiskom trenutku Srbija bila do Dursa ali je istina isto da Balkan je bio Bugarsko carstvo pa isto bilije Ilirsko"Albansko"prije toga isto sto je billo Otomasko. Ali pitanje je to da Narodi i Nacije nisu postojale to Francuske revolucije to su bile tvorevine koje su Vladali razni Despoti Narod je Bio raja neovisno dal su Bili Sloveni Istocno Romskog Krishtansva ili Zapadnog ili so to bili Albanci Isto takvih Hricanstava. Ili Kasnije Muslimani.
Moras Studirat nauku ne citat Novine Kuazi experata koje pisu za dnevnu politiku.

moje ime

pre 8 godina

Koje nebuloze ovde ljudi pisu. :)

Grci nam prijatelji, a Makedonci nisu. :)

Pa ko ovo pise? Jeste nekad bili tamo?
Priznali Kosovo? Pa priznali, jer je tamo 30% Albanaca. Morali su da priznaju. A i kao da to ima neke veze da li su oni priznali.

Odricete se Makedonaca i prizeljkujete da Grci preotmu tu teritoriju. Grci i Bugari su "svoje" Makedonce asimilovali, a mi ih odbacujemo kao sto smo odbacili i sve Srbe drugih veroispovesti.

Posto smo toliko promasili stvari u proslom veku, mogli bismo da makar u ovom budemo pametniji, pa da sa Makedoncima makar budemo prijatelji. Blizeg prijatelja od Crnogoraca i Makedonaca nemamo. Sa njima nikad nismo niti cemo ikad ratovati.

Mujo

pre 8 godina

Berane, Vidise da si istori naucio od Milosevicih i Crnojevicih Textova.Po tvojej Logici Onda sve ovo treba da bude Osmansko Jer oni su bili najduza Vlast na Balkano. A sto se tice slovena vi ste poceli dolazit na Balkan 7 Veka Bugarsko Carstvo je bilo Slovensko carstvo na Balkanu. Vas Car dusan Je podigo Crkvu u Prizenu na Romskj Ilirskoj Tvrdjavbi to se zove Ratom otet teritorije. Molimte ako idemo tvojom logikom onda bi sve trebali otic nazat u Africi odake je covecanstvo pocelo. Ljudi balkan imaju vise zajdenicih stvaro nego ono sto ih odvaja. Da neje bilo Religja koje teraju Ljude da ubijaju svoje komsije samo sto su druge Vjere Primer Bosna Hrvatska Srbija Vi ste svi istih plemena i kriv ali ubijate one druge vekovima. Ili Teranje ubijat Albanaca Samo sto nisu Slovenski Narod.
Molim te citaj Knjige koje su ljudi iz spola napisali ne neke knjige koje su stimulisane dnevnoj politici.
I da Vi crnogrci imate vise Obicima zajednickis sa Albancima Gega nego sa drugim narodima na Balkanu.

Mujo

pre 8 godina

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje,

Znas ti Meni materni Albanski ali isto pricam vas Jezik i Engleski Njemacki i Turski. Ja se pitam Koje to jezike ti pricas, Drugo Istorija ili kako me kazemo na Albanskom Historia nisu Bajke nego naucni argumenti. Ko sto sam prije Reko Nacije nisu postojale prije Francuske Revolucije. Molimte Izadji is tvog ugodnog okopa koji se drugacije zove opranim mozgom vase dnevne politike.
Greota je da ljudi ovdje nevole cuti istinu nego bih radije da cuju ono sti im se njima dopada.

Vojvodjan^2

pre 8 godina

@Mujo,
bravo Mujo! Lepo si mu odgovorio. Ovi nasi Srbistanci su mnogo egocentricni i netolerantni. Nikako da shvate da je Srbija multietnicka zajednica i da i drugaciji stavovi od velikosrpskih mogu da se iznesu otvoreno.

Mujo

pre 8 godina

Jakobinac u ostavci,@
Hvala na komplimentu sto se tice juznoslovenskog jezika.
Vidim ti da brkas pojam Nacije.
Prije revolucije zvale se kralevine carevine i sta ja znam sto.
Dusanovo carstvo nije bilo Srpsko nego dusanovo carstvo.
Vama izgleda Zapad i Albanci za sve krivi.
Opet neko je pomenua prije meni Istorija je Nauka bazirana na argumente ne bajkama i ne rekla baba ili komsinica.
Tako mor
I

TSYGO

pre 8 godina

sace da joj dadnu ime iliricum,iliria ili Dardania
Inace albanci su potomci najstarijeg evropskog naroda,ilira.
Ko mi ne veruje nek vidi na wikipediji.

nikad izvini

pre 8 godina

Južna Srbija???? o Bože ti pomozi!!! pa jedva smo se kosovskih albanaca rešili, još mi tuđi trebaju. I još nešto - da li bi ovi sto hoće kosovo nazad pristali da 25% poslanika u parlamentu bude albanaca? da imate njihove ministre? da sva dokumenta budu dvojezična? čak da drugi jezik bude albanski u školama? ako je odgovor da, hajmo svi ko jedan po Kosovo da završimo sa tim pitanjem jednom za svagda.

Svetoznar

pre 8 godina

Predlazem za ime Republika Zapadna Bugarska. To nema ni prefiks ni sufiks slavenskog porekla. Verujem ni Bugari nece biti cepidlake ko Grci pa da ce se buniti.

Srba

pre 8 godina

(pomorac, 2. jun 2015 17:07)
Auh tebe izgleda sunce sprzilo po glavi.
istoriske cinjenice su takve kakve su,mogu se neki lagati nekakvim iluzijama da nije tako ali to ne menja istoriju vec samo njih same.
A sta tebi smeta da su albanci iliri????

Maximus

pre 8 godina

Max ja ne znam ko ovde lupa gluposti cinjenica je da je Juzna Srbija prekrstena u Makedoniju pod komunjarama , a sto se tice genetike ono sto ti pricas samo se slaze sa teorijom J Deretica da je Aleksandar Makedonski bio slovenskog (srpskog) porekla posto sadasnji makedonci ocigledno ne pricaju grcki.A Skoplje je srednjevekovni srpski prestoni grad za vreme Milutina i Dusana....ali sta ja to tebi pricam kad ti mislis da je vracanje pravog imena tom geografskom podrucju glupost i pitaj ljude tamo sutra bi se vratili da zive sa nama(naravno ne arbanasi)

Milan

pre 8 godina

Posteno!Ocekivati je veliku autonomiju za albanski zivalj,koja ce se kasnije pretvoriti u republiku.Nama je bitno sigurno proci do Grcke...Kod pravih prijatelja Srbije.A kako ce se oni zvati?Boli me uvo iskerno...Medju prvima su sa Milogorcima priznali tkz."Kosovo". A oni bi da se zovu Makedonija.Jos Samo da se Grci odreknu svog identiteta,i Eto Makedonija...

Berane

pre 8 godina

Jos malo pa cu nedje procitat da ni Kosovo nikad nije bilo u Srbiji. Kad citam ove konentare zgrozavam se. Makedonija je bila uvijek Srpska zemlja, citava Albanija je bila Srpska zemlja, pa su je 1913god Austrougari stvorili da bi destabilizovali Srbiju. Daj molim vas malo ucite istoriju ljudi ili pitaj te nekog, nemoj te pisat kako vam odgovara

Crnogorac

pre 8 godina

(Milan, 02. jun 2015 16:58)


Molim te da ne mijesas Crnogorce sa Makedoncima, i ne gledaj sve Crnogorce kroz jednog covjeka. Zar si zaboravio koliko je protesta bilo u Crnoj Gori zbog priznanja Kosova od strane crnogorske vlasti, bez ikakve saglasnosti naroda. Nedaj boze da dodje do nekakvog rata opet ponavljam nedaj boze, vidio bi ko su vam zapravo pravi prijatelji. Pozdrav iz Crne Gore...

Mujo

pre 8 godina

Berane@
I ako mislis da imas argumente na tvoj strani sto onda mislis niskim stvarima i uvredama mozes ucvrstit svoje argumente. Kad se diskutuje intelektualno onda se moras koristit argumentima to je prvo i osnovno sto svaki intelektualac zna.
Isto uradi matematiku kolko je sve vlado na balkanu onda ces vidjet istinu, I ko sam prije reko Bugari su prvi imali cara od Slovena na Balkanu, Albanici su imali svoje princeve u razlicitim vrijemenima. Isto Znaj da su Albani i ako multireligiski narod nikad nisu ratovali izmedju sebe, Nama je brat po krvi brat po krvi bezobzira koje je religjije ili nema nijednu. Kod vas juznih slovena istorija uci nesto drugo. Tome se dokazuje ko je iznad dnevnih politickih stvari. Sada Dragi Komsije pucajte Minuse ureduje to znaci da citate sto pisem i mozda se potrudite da trazite informacije dale od vasih kuazi-istoricara.
Bok

Marinko J

pre 8 godina

Samo treba da promene status drzave u status pokrajine. Juzne Srpske pokrajine i sve ok. Ali svakako o tome netreba da razmislja nikakav taci.

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Kако ће звати, да није можда Стара Албанија :) :) :) племена с југа никад им није досадно.

Rade

pre 8 godina

Strasno je koliko je neznanja, koliko bečko-berlinska škola dominira u glavama ljudi. Sloveni nisu niodkuda došli, oni su ovde od početka dunavske civilizacije ili od Starčevačke i potonje Vinčanske civilizacije. Možda će to nekom smetatati, ali i ime Serbi je mnogo starije nego što današnja kvazi nauka, zarad brisanja istine, pokušava da proturi. Pročitajte Alekseja Kljosova, Olgu Luković-Pjanović, Šafarika, Miloša Milojevića, Dubrovačke spise...Evropska civilizacija koju mi poznajemo je nastala na Dunavu i pored Crnog mora, tzv Tripoljska kultura. I, najzad, Aleksandar Makedonski jeste bio Sloven, jer su i stari Grci naslednici ovih kultura...Teško je nekome da to shvati, ali srećom, pored arheologije danas imamo i genealogiju...

neny

pre 8 godina

Na Balkanu postoje 3 slovenska naroda. To su Srbi, Hrvati i Slovenci. Bugari su slovenizirani nomadi turskog porekla, "Bosnjaci" Srbi i Hrvati koji su islamizirani a "Makedonci" konglomerat slovenskog zivlja, koji pod Titom dobija vestacki identitet. Crnogorci su nesto za Srbe kao sto su Bavaraci za Nemce, znaci deo identiteta sa jakim regionalnim karakterom.
Ime Makedonija ce nestati, jer ce drzava biti podeljena izmedju Bugara i Albanaca, samim tim ne bi razbijao glavu o tome.....Da su pametni usli bi u savez sa Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Srpskom.....ali......

zamfir

pre 8 godina

Glupost, tesko je naci prikladniju rijec da opise ovaj tekst a narocito komentare iz kojih izviru razni mitovi i legende. Od toga da Aleksandar Veliki slaven, tu je i Srpska MKD idt.

Maćedonija

pre 8 godina

Sadasnja Makedonija je potezom pera 1944. od strane Broza odvojena od Srbije kojoj je pripala posle balkanskih ratova 1912/13. godine a koje se Srbi nisu odrekli ni 1915. sto je bio uslov da Bugari budu na strani Antante, te su bili te godine napadnuti sa severa od strana Austro-Ugarske i Nemacke, a sa jugoistoka od Bugarske, pa je usledilo potom povlacenje preko Albanije...

rejnald

pre 8 godina

Да данашња македонија носи име некад славне xеленске македоније било би заиста смијешно, зато свака част грцима што бране своје, а овим македонцима ће опет Срби највише да сметају па ће да нам опет xапсе попове и буне се против ,,српске културолошке асимилације",а албанци ће им заузимати све више и више територије!, а ми Срби ћемо и даље македонце да називамо нашом браћом и истим народом.

bagzi

pre 8 godina

Ako budu menjali ime jedino mogu da promene u Vardarska Republika sto realno lepse zvuci od Makedonija. Al ovo sto hoce da promene ime u Albanija 2 bas su skrenuli sa puta

Berane

pre 8 godina

muja@


Kada je Srpsko carstvo postojalo, otomanskog nije ni bilo jer islam je stigao na Balkan tek u 14 vijeku, a Srpstvo je postojalo mnogo, mnogo prije toga, o Albancima necu ni da govorim. A sto se tice mog poznavanja "historije" o tome ne razmisljaj ti "muja" vec pusti nekog "Dusana" ili "Urosa" . A tebi bih preporucio da ukucas na google HILANDAR, samo to pa ce ti neke stvari malkice mozda biti jasnije.

Vukašin Mladenovski

pre 8 godina

Da menja ime? Sprdaju se s tim imenom kao da se radi o autobuskoj stanici a ne državi... e moj prađede Stevane Mladenoviću, kakav Mladenovski od tebe nasta...

naučnik

pre 8 godina

Makedonija uopšte nije slovenska reč, u tome je glavna caka tj. kamen spoticanja. To je ime koje su svojoj zemlji dali neslovenski starosedeoci koji su tu bili još davno pre nego što su se južni Sloveni spustili u te krajeve. Stara imena koja su nosila slovenska plemena koja su se tu nastanila su zaboravljena i vremenom su jednostavno počeli da se nazivaju po ranijem imenu teritorije koju su naselili (Makedonija). I tu nema rešenja. Ćorsokak. Dead-end. Ili smisliti neko potpuno novo ime? Npr "Srbi so govornata manata"?

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Da. Egejska (Grcka), Pirinska (Bugarska) i Vardarska (Srpska) Makedonija to je bilo i ostalo pravedno, istrorijsko i tačno a onda su Komunisti AVNOJ-em oteli ovu zadnju Srbiji a Srbe raselili.Oko Makedonije komunizam jos nije pao iako je pao Berlinski zad. Ni po pitanju Krima komunizam još nije pao.

pomorac

pre 8 godina

I uzgred, na wikipediji mogu ja da objavim da je KiM uvijek bilo albansko i da je Skadar oduvijek albanski i da se pozovem na zvanicne albanske spise i da mi se sve to objavi bez ikakvog problema.
Srbe pomoravce i Srbe tribale spominju ljudi koji su zivjeli davno prije svih tih tvojih spisa koji se vezuju za clanak koji si linkovao. ja znam odlicno sto pisem a s obzirom na to da pripadam prvom crnogorskom plemenu (ako ceno tu post berlinsku istoriju) Scepanovic znam ja odlicno i ko smo i sto smo i da smo tu dje jesmo zajeeno sa rvatima mnogo prije svih oko nas. bolje nauci neki strani jezik tipa grcki ili mrtvi latinski pa da vidis tek koliko se sire horizonti saznanja. i provjeri ono sto uce Rusi...da su oni doselili na prostore gdje jesu sa predjela koji obuhvata sadasnja makedonija ;)

Max

pre 8 godina

(Maximus, 02. jun 2015 17:21)

Aleksandar makedonski kao i anticki makedonci su tracanskog porekla. sloveni su na ove prostore dosli nekoliko vekova kasnije. naravno dolaskom slovena tracani nisu nestali nego su vremenom asimilovani i ako su bili brojniji. to se desilo i na ostalim teritorijama koje smatramo juzno slovenskim. naravno da danasnji makedonci imaju i slovenske pretke ali takodje i pretke koji su ziveli na toj teritoriji u antickom periodu. isto se desilo i na teritoriji danasnje Srbije. Dolaskom novih naroda stari nisu nestajali nego su se stopili manje ili vise jedni sa drugima.

babić

pre 8 godina

kako smešno sad zvuči ideja da makedonija izađe uz srj. mislili su da će to zadovoljiti albance....
šta sad?
u crnoj gori će biti još gore....

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Aleksandar Makedonski mora biti da umire od smeha shvativsi, konacno, da je on sve vreme zapravo bio Sloven, i da se doselio na Balkan jedno 1000 godina pre nego sto je njegovo slovensko pleme preslo Dunav.

ana

pre 8 godina

Pa s obzirom da je ova danasnja Makedonija zapravo onaj srpski deo (za neobavestene, celu jednu oblast zvanu Makedonija po antickoj Makedoniji su posle balkanskih ratova podelili medju sobom Bugari, Grci i Srbi ali je onda dosao drug Tito pa im je dao "identitet", sto u Bugarskoj i Grckoj nije moglo) onda treba da se zove - "Bivsa Srpska Makedonija" :P ili "Vardarska Makedonija"..

Cudi me da se Albanci nisu toga setili....

Bez namere da ikog uvredim, ja bih im naciju preimenovala u "Makedonski Sloveni" (Posto ne zele da budu Srbi i Bugari, a ne mogu da budu Grci, pardon Makedonci jer je to nelogicno s obzirom na.. pa.. sve..)..

Naravno ja nemam prava to da radim, samo kazem sta bih, da mogu.. A, vi mi objavite komentar jer je sve sto sam napisala istina, iako to nekog sigurno vredja... :)

Vladimir

pre 8 godina

Kada vec spominjemo kroz komentare o albanskom prekrajanju istorije, moj tata je bio u Albaniji na turistickoj turi prosle godine. U jednom muzeju u Tirani, ne znam da li je bio istorijski ili nacionalni, kustos je pricao i o Kosovskom boju i rekao da su glavne snage koje su se borile protiv Turaka bili ALbanci, potpomognuti sa manjim trupama Bugara. Kada su nasi ljudi reagovali, kustos se naljutio i rekao im da ne znaju sta pricaju. E, to se zove ne samo prekrajanje istorije vec i preuzimanje tudjeg identiteta jer svoji nemaju.

Realno

pre 8 godina

U slucaju da ime Makedonije ne bude imalo slovenski prefiks ili sufiks, onda Grcka polaze puno pravo da tu teritoriju, jer Makedonija i jeste grcko ime, ali bas taj slovenski prefiks ga je distancirao od grcke Makedonije

wer

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

lepo si naucio jezik, tako valja..
svi treba da ga znate :)

prefiks sufks fiks ideja

pre 8 godina

Makedonija - grcka rec
Grci i Sloveni - dobri prijatelji...

Predlog za novo ime: Mak-Al-Burg iliti Makalburg
To je pravo ime za upad u EU-burg :)

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Muja

Poznavanje "historije" ti je u rangu poznavanja pravopisa - nisi bio u stanju ni jednu recenicu pravilno da napises u tom tvom komentaru. Sta vise reci.

Vlada

pre 8 godina

Sve to nekako ide svojim tokom kroz istoriju. Na zalost doslo je tesko vreme za Srbiju i slovenske narode na balkanu jer je americki utocaj prejak u ovom momentu. Ali kako stvari uvek biaju kroz issotriju...za neko vreme, eto nas pa sve kroz Albaniju do Jadrana...

zakon sile

pre 8 godina

Inače, apsolutni vrhunac cinizma je da "slovenski prefiks/sufiks" smeta onima koji u svojoj matičnoj državi nacionalnim manjinama USKRAĆUJU pravo da se izjasne onako kako žele (zvanično 155 Srba u Albaniji - nezvanično 30-40.000) Pretpostavljam da to tako bahato može, kad iza sebe imaš svetskog siledžiju broj jedan.

wlad

pre 8 godina

@Srba

Postoje ljudi koji su osetljivi na lazi i tim ljudima naravno da smeta laz da su Albanci poreklom Iliri. To sto vi Albanci volite da verujete u lazi je samo vas problem ali ne postoji ni jedan razlog da i drugi veruju sa vama u vase lazi.

Voyager

pre 8 godina

Da li to znaci da je uslov za evro-atlantske integracije slovenofobija? Pa dobro je da je danas sovinizam, ksenofobija, etnofobija, srbofobija uslov za prosperitet pa merilima zapada. Divno i krasno i vec vidjeno. Sto vise mrzite Slovene, to cete biti draziji NATO? To pise u tekstu.

Despina

pre 8 godina

E, moja Makedonijo! U toj vašoj "samostojnosti", zbog koje ste i otišli od nas, toliko ste samostalni da ni sopstveno ime ne smete da odredite!

Dracaris

pre 8 godina

ako se izistavi "Makedonija", ciji ce onda biti Aleksandar Makedonski :-)))
(mass, 02. jun 2015 17:31)
Aleksandar Makedonski ima veze sa danasnjom Makedonijom isto koliko Dzingis Kan sa Srbijom.

црни

pre 8 godina

Македонија је само име територије. Са Грцима нема везе и не знам зашто се они у то бусају. То је територија као и Илирија и Тракија, Дачка итд. Називи потекли од старих народа који са Грцима везе немају, али који имају језичке везе са Словенима као и Литванци. Та територија је носила то име и у римско доба и кроз источно римски, византијски, период, насељена углавном словенским, затим влашким и цинцарским живљем. Такође и у отоманском периоду се звала тако. Затим су је балкански савезници једноставно поделили на српску, грчку и бугарску. Проблем настаје када је Србија изгуби и почну да је преузимају националисти и пробугарски оријентисане странке.
Ево предлажем и ја нови назив за Аљбанију; Кавказија 2, затим Дагестан 2, западни Дагестан, нова Черкезија, западна Черкезија, јадрански Дагестан, западна Черкезија.
Ето дао сам неке предлоге који имају историјску конотацију, а ви који пишете или боље рећи лупате овде, боље мало научите историју пре него што се латите писања.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Crni Mujo sta to pricas. Ako nacije nastale posle revolucije kao sto kazes ko su onda ti Iliri i kakve oni veze imaju sa Albancima koji su nastali posle revolucije? Ja eto smatram da su Iliri bliski Grcima i Egipcanima koji su postijali u to vreme. Nikakvi Albanci se ne pominju u to vreme. A Dusan se proglasio carem Srba i Grka. Gde ti tu vidis Albance to samo ti znas. Pise valjda u tim albanskim stripovima sto citas.

emil

pre 8 godina

Buduca Albanska Republika Makedonija odnosno bivsa Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija u kojoj je na vlasti VMRO DPMNE. Ko sve kaze bez greške dobije odmah državljanstvo.

Goran

pre 8 godina

Pa realno Makedonija i nije htela da se zove Bivsa jugoslovenska republika nego samo Republika Makedonija. Ali svi znamo da Grci to ne daju tako da ako i Albanci iz MK lobiraju da se BJRM naziv promeni u Republika Makedonija to nije lose stvar. Plašim se samo da mnogim Albancima iz MK nije dobrobit države na prvom mestu.

Lao Ce: "Ociscujuca snaga rata"

pre 8 godina

On je kazao da Ahmeti i on smatraju da Makedonija treba da promeni ime, s tim da novo ime ne sme da ima nikakav "slovenski prefiks niti sufiks kako bi zemlja ušla u NATO".

Pa kako je onda uspelo SLOvencima, SLOvacima da udju u tu zlocinacku organizaciju ne odricuci se slovenskih sufiksa i prefiksa? U NATO ulazi onaj ko to zeli a pogotovu onaj koga NATO zeli. Makedonci imaju peh da NATO vise zeli Albance (sve) u NATO-u te im shodno tome izlazi gde god stigne (Kosovo, Crna Gora, Makedonija...uskoro presevska dolina), u susret. Posle Makedonije sledi cerecenje Crne Gore...toliko dugo dok svi Albanci ne budu ziveli u jednoj drzavi...clanici NATO pakta. Sta mislite zasto se NATO toliko misli oko prijema njemu tako odanih "drzavica" kao sto su Makedonija i C. Gora? Sve vise mi se cini da ce treci svetski rat poceti, kao i prvi, na Balkanu. Vodice se izmedju Zapada i Rusije a preko nasih glava...to podrazumeva i albanskih. Setimo se ovih zadnje spomenutih sa setom, kad pocne! Kada se sve zavrsi i zavese padnu, problem ne bi smeo vise da postoji!?

Max

pre 8 godina

(pampur, 02. jun 2015 18:16)

anticki makedonci nisu helenskog porekla. samo su helenizovani. jezik se moze nametnuti, prihvatiti ali nase poreklo je zapisano u genima.

kazes da su svi narodi evrope izmesani pogotovo balkanski sto je u potpunosti tacno. pa sta mislis sta se desilo sa antickim makedoncima? da li su isparili? da li su istrebljeni? svakako da su mnogi stradali ali je vecina prezivela da bi kasnije bila asimilovana. vlaski jezici su u proslosti bili mnogo vise zastupljeni u populaciji na teritoriji makedonije pa i srbije, nego sto su to danas. to ne znaci da je stanovnistvo vlaskog porekla davalo manje potomaka ili da ih je neko ubijao nego su jednostavno generacijama sve manje koristili vlaski jezik i prelazili su na slovenski

pomorac

pre 8 godina

Normalno da im ne smije drzava imati nikakav prefiks "slovensko" da bi se lakse izmijenila istorija i Makedonci postali manjina i na kraju ostali bez zemlje kao Srbi sa KiM

Jugoslavija okružena BRIGAMA

pre 8 godina

Makedonci kao narod su postali kad im Tito reko da ce se zvat tako. Javna je historija da Vecina slovenskog naroda su Bugari. Albanvi su uvjek bili vjecina od Kumanova sve do Ohrita. Tako Naravno Ime ce da se Menja Bice to Albansko-Bugarska Federacija ili Albanian-Bulgarian federation
(Muja, 2. jun 2015 18:03)

Pa eto, Bugari su ih otcepili od Jugoslavije, red je da Bugari sada i dovrše posao, pa makar i uz pomoć drevnih Ilira.

Toma

pre 8 godina

(Mujo, 02. jun 2015 20:49)
Greškom ti dadoh plus, dođe mi da odsečem prst. Elem, Sloveni nisu došli niotkuda, ovde su oduvek živeli. Iliri jesu postojali ali je taj narod nestao. Da, narodi nestaju. I Srbi će nestati u ovom veku, eto radosne vesti za tebe,juupi. Ako smatraš da je tvoje divlje pleme ilirskog porekla, zapitaj se kako to da u tvom jeziku gotovo da nema reči grčkog porekla iako su Iliri živeli tik pored najveće civilizacije u istoriji čovečanstva.

Ja

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.

pampur

pre 8 godina

citat: zvati makedoniju juzna ili stara Srbija je besmisleno i iritantno lokalnom makedonskom stanovnistvu. ime makedonija ima duzu tradiciju, poznatije je u svetu i sad nametati lokalnom stanovnistvu ime srbija uz prefiks juzna. glupost. A da ne spominjem da su danasnji makedonci najblizi potomci antickih makedonaca sto je dokazano DNK analizama.

to su gluposti u kakve samo čovek bez završene osnovne škole može da poveruje. pod jedan, svi narodi evrope, pogotovo balkana, su potpuno izmešani i nikakvi geni tu ne mogu da pokazuju ništa, plus, što nije bilo nikakvog opsežnog istraživanja koje bi stvarno bilo ozbiljno sprovedeno i objavljeno u naučnoj literaturi. drugo, antički makedonci su grčko pleme, dokazano, imaju veze sa današnjim koliko i staljin sa ratom za foklande. da su antički makedonci isti kao i ovi današnji "makedonci" onda bi oni govorili grčkim jezikom, a ne slovenskim jezikom. treće, u srednjem veku je postojala država makedonskih slovena pod carem samuilom, i to je narod čiji su potomci današnji makedonci. neko ih smatra srbima, neko bugarima, o čemu se može diskutovati, ali ipak najgluplja je ta teorija da su potomci antičkih makedonaca

Stefan

pre 8 godina

Zanimljivo koliko se ovaj Albanski lobi nastavlja. Makedonija je u kandzi crnog orla i nece izaci iz ovoga dok se sami ne pomire sa cinjenicom da moraju da priznaju svoje slovensko i grcko poreklo a ne samo jedno kao sto je to radjeno kroz istoriju. Takodje morace da odluce na koju ce stranu jako brzo ili ih vise niko nista nece pitati bas kao sto je to slucaj bio kod nas. Samo sto za razliku od nas njima od toga zavisi vise od polovine drzavne teritorije i resursa,

Nedic

pre 8 godina

haha..extra...docekali Albanci svojih 5 min. i neka.tako treba. placaju i lobiraju preko 50 god.
samo treba da se ugledamo na njih i dobijamo sve.

ko nece svog za brata..

pre 8 godina

Bolje zadrzite BJR Makedonija i pomirite se sa Grcima nego da vam ovi daju ime Istocna Albanija..ako to ne prihvatite blokirace vas u NATO Albanci

Krčag

pre 8 godina

Nek se i dalje zove "Македонија", a Grci i Albanci nek to prevode kako hoće na grčki i albanski. Kao što mi prevodimo ime države "Lietuva" kao Litvanija, ili "Latvija" kao Letonija.

prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje

pre 8 godina

@Mujo

Uz svo duzno postovanje ali tvoji komentari su gomila dnevne politike, jeftine mitomanije i tipicnog balkanskog samozaljubljenog nacionalizma i nejasno je zasto si umislio da si kvalifikovan da "prosvetljujes" ljude ovde kada ti i samom fali jedno ozbiljno prosvetljavanje i suocavanje sa istinom? To sto ti ovde kuckas je samo jedna albanska nacionalisticka verzija kojom su vam isprali mozak i nista vise. Daleko je to od istine ili cinjenica. Ne znam samo zasto ste vi Albanci umislili da je vase nacionalisticko tumacenje istorije vrednije ili istinitije od drugih slicnih na Balkanu?

MalaIva

pre 8 godina

Kakva je, bre, ovo vest?
Hajde da menjamo imena drzavama kako nam dune, posto je to dobro staro pravilo svuda na svetu...
Ako cemo da menjamo ime drzavi, promenicemo celu drzavu.(parafraza komada Radovan III)

Realni

pre 8 godina

Nadam se samo da će Srbija jednom pametno odigrati i ne upuštati se u makedonsku igranku ni na koji način a sa bilo kakvim terorizmom i neredima na svojoj teritoriji se obračunati sa najvećim mogućim snagama, bez upozorenja i razvodnjavanja...

Ти си директан потомак Сократа, зар не?

pre 8 godina

(Max, 02. jun 2015 17:07)

Ахахахахахаха, ДНК анализа показала шта су Македонци. Ахахахахахаха. Тек је други дан у месецу, а ти си већ победник такмичења "Најглупљи коментар у јуну".

Ocekivano

pre 8 godina

Ocekivano, zahtevace da novo albanska drzava ima novo ime sa proalbanskim sufiksom i prefiksom. verovatno ce umesto zutog sunca stvati pomraceno sunce (citaj crno).

Max

pre 8 godina

Maximus, 02. jun 2015 17:21)

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu

VI

pre 8 godina

Dok se Makedonci i Srbi raspravljaju o istoriji, cija je bila teritorija Kosova i sadasnje Makedonije, Velika Albanija pocinje da se gradi.. epa vi sad razmislite

Berane

pre 8 godina

(prvo da se zavrsi osnovna i tek onda na komentarisanje, 02. jun 2015 20:50)


E neka si mu rekao.
Ali mislim da nam je ispod svakog nivoa raspravljati se sa ovakvim kao sto je "muja"

Nenad

pre 8 godina

Zadnji dobar prijedlog od strane Grčke bio je republika Gornja Makedonija što nije loš prijedlog ali ga vlada u Skopju nije prihvatila. Nije loš ni republika Sjeverna Makedonija mada bi najbolji naziv bio republika Vardarska Makedonija. Ne znam što ga ne prihvate. Vardarska Makedonija obuhvata teritoriju sadašnje Republike Makedonije i oblasti Prespanskog i Ohridskog jezera koji su pripali Albaniji kao i djelić okoline grada Debra koji je pripao toj državi. Grci nemaju problem da stoji u nazivu Makedonija ali da uz taj naziv stoji i dodatni atribut koji pojašnjava tačno područje na koji se odnosi jer Grci Makedonijom nazivaju teritoriju na sjeveru svoje zemlje. Makedonci ako vole svoju zemlju trebali što prije rješiti problem s imenom jer je sva tri prijedloga koja su nuđena bolja su od naziva BJR. Makedonija.

genius

pre 8 godina

@Srba
Čini mi se da si ga pobrkao sa Hašimom, ovo nije taj Tači (http://en.wikipedia.org/wiki/Menduh_Tha%C3%A7i).
U svakom slučaju, slažem se da se oni malo previše pitaju, i to mi opasno ide na nerve...

u redu je

pre 8 godina

@Mujo

Super je sto pricas i pises srpski pa makar i sa greskama i za to svaka tebi cast. Ali zaista. Medjutim sto se tice "historije", tu si izgleda pomesao istoriju i nacionalisticku propagandu koju vam serviraju i sa kojom vam ispiraju mozak jos od vremena Envera Hodze. Bajke o Ilirima ostavi za malu decu. Tema je ovde Makedonija ako nisi primetio a ne albanska paraistorija.

andreas kisser

pre 8 godina

anticki makedonci su poreklom tracani i samo su helenizovani. "pravi" heleni nisu nikad u potpunosti prihvatili makedonce kao ravnopravne sa njima. i sam aleksandar makedonski je svoj autoritet morao "macem" da nametne ostalim helenskim plemenima. danasnjim grcima je aleksandar makedonski, kao jedan od najvecih vojskovodja, svakako prihvatljiv ali u anticko vreme jedan "varvarin" sa severa nije bas bio pozeljan na helenskom prestolu
(Max, 2. jun 2015 18:16)

niste potpuno u pravu, iako pretpostavljam po tonu vaseg komentara da replicirate osobi koja prica bajke o antickim makedoncima kao srbima, slovenima, ili sta vec - u cemu vas naravno kao elementrano obrazovan covek savrseno podrzavam. medjutim makedonci jesu bili prihvaceni od strane ostalih grka za grke, a dokaz za to je vrlo jednostavan - imali su pravo ucesca na olimpijskim igrama :-) ukoliko se dobro secam iz literature mislim da im je to pravo priznato krajem 7. ili pocetkom 6. veka pre hrista. njihov jezik jeste bio dijalekt grckog, ali izmesan sa trackim i ilirskim govorom. takodje, mislim da su bili mesavina eolaca (od grckih plemena) sa ilirima i tracanima. zaista se ne secam, taj ispit je bio bas davno :-) razlog odbojnosti ostalih helena prema njima je takodje druge prirode, pre svega zbog politickog uredjenja (kraljevina) koje je u klasicno doba grckih polisa bilo prilicno omrazeno (iako je i sparta imala kraljeve, ali ne na taj nacin), ali i zbog opste zaostalosti. srdacan pozdrav

Opismeni se

pre 8 godina

Ako je mislio na "slovensko" ime Makedonija, uputio bih ga da se malo doškoluje, jer je to starogrčka reč kojom je još u antičko doba, mnogo pre dolaska Slovena, nazivana ta oblast.

Jakobinac u ostavci

pre 8 godina

@Mujo

Pobrkali ste Vi nesto sa nacijama, nesto naculi pa pogresno protumacili. Nacije, PO ZAPADNOM definisanju, su ZAVRSILE formiranje posle toga sto ste rekli. To je filozofska pretpostavka JEDNE skole, a ne neka cinjenica. Sa veoma selektivnim odabirom primera iz kojih su izvedeni opsti zakljucci. I veoma je lako osporiva cak sa stanovist filozofske praktike, a u sustini je obicno politikanstvo. Zamislite recimo Kinezima da kazete da nisu imali naciju pre 1789. Mislili bi da ste pali sa kruske ili u najmanju ruku da ste malo cvrcnuli. Ne meri se sve ocima zapadne prizme, jer onda upadate uranilovku - istoriju, socijalne procese... prihvatate sa njihovog gledista. A to je daleko od bilo kakve objektivnosti. Za Vasu, Albansku naciju bi se veoma iznenadili kada bi znali sta o tome misle. Trenutno, vi im ljubav kupujete novcem ko zna kakvog porekla, to je u redu, jer tamo sve ima cenu - moral, rec, postenje, vojska, obraz, ruka, noga, srce... sve se moze kupiti. Pojam nacije na koji se Vi pozivate ima jednu skrivenu tendenciju - nacija je mlin etnosa, tacnije unistavanja multinacionalnosti pod plastom politicke ekonomije. To je takodje zelja zapada da se formiraju "odabrane" nacije, ali isto tako da se rasformiraju "nepozeljene" nacije. Prosto, nije tacno sve sto vam pisu u tim knjigama, niti je njihova istina realisticna. Nije ovde mesto da se pozivamo na prelako izvucene pasuse iz nekog udzbenika.

Motly

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)

Jedan od retko pametnih komentara na ovu vest. Svaka cast!

guru

pre 8 godina

Podele kakve postoje na Balkanu ne postoje vise nigde u Evropi, zato nam svima tako i ide.
Koliko razlicitih plemena cini Englesku a zatim i Britaniju, koliko Spaniju, koliko Nemacku, koliko Francusku? Zato to i jesu velike i jake drzave, jer pod jednom nacijom objedinjavaju vise razlicitih plemena to jest naroda.
Mi sloveni smo se tokom istorije samo razjedinjavali, da li zbog religije ili teritorije krajnje nebitno. Rasparcali smo Slovensko pleme na 100 bezveznih nacija, iako se u Evropi desavalo suprotno. Zato i jesmo slabi i bez ikakvog uticaja.

Nebojša

pre 8 godina

Zapadna Albanija, Južna Srbija, Dardanija......
Gde je srpska vojska došla u balkanskim ratovima ,tu danas žive Makednonci, gde su došči Grci i Bugari, Makedonaca nema.
Iako su starni putopisci opisujući stanje u tim krajevima pre balkanskih ratova, pisali da kad bi domaće stanovništvo pitali koje su nacije, oni ne ynajući kakve će biti posledice, odgovarali da su svi oni Makedonci.

Berane

pre 8 godina

Najjace mi je kad vidim kako likovi koji veze nemaju sa istorijom niti poznavanjem istorijskih izvora pocnu da prosipaju teorije, naravno uz neizbezne zacine nekih komunisticko-vatikansko-masonskih zavera. Oblast u kojoj Makedonci sada zive uvek se zvala Makedonija, a anticki Makedonci bili su grcko pleme, sto potvrdjuju jezicki ostaci i njihova imena. Danasnji Makedonci su Sloveni koji su dobili ime po teritoriji koju su naselili i to je to. I ne kapiram cemu to takmicenje ko je prvi i stariji, kao da istorijsko pravo danas nesto znaci? Zapravo, mozda znaci onima koji imaju silu da ga potvrde.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 2. jun 2015 17:54)


Apsolutno se slazem sa vama, svi mi imamo neko osnovno znanje, ali strasno je to sto neki ljudi i to osnovno znanje koje posjedujemo pokusavaju da pobiju i prekroje kako njima odgovara. Pozdrav

Branko 62

pre 8 godina

Da dodam.
I Menduh Taci bi mogao na net, možda bi shvatio da naziv Makedonija nema slovenski ni prefiks ni sufiks.
Na starim Olimpijskim igrama su mogli da ucestvuju samo Heleni, ucestvovali su i Makedonci, prihvaceno je da su Helenskog porekla.
Danasnji Makedonci uce da su potomci Aleksandra Velikog, Albanci Ilira, opsti cirkus od istorije za dnevne potrebe.

Branko 62

pre 8 godina

Mujo, care, sve si digao na noge.
Sa istorijom si u svadji, ali nema veze.
Idi na net pogledaj mape srednjovekovne Evrope za pocetak, može i Enciklopedija Britanica.
Nego da svi zajedno gledamo napred i da budemo dobre komsije.
Dosta je bilo ratovanja i mrznje.
I manite se sirenja, obice vam se o glavu, kao i svima koji su to pokusali.

Горан Вук

pre 8 godina

Македонаца је више у Чикагу и на бродовима него у Македонији , што значи да им и не треба .

Ja

pre 8 godina

@Berane
Tacno, ali ono sto meni najvise smeta je neko uvrnuto uverenje da postoji vise istina i da svako ima svoju. Postoji samo jedna istorijska istina bazirana na istorijskim izvorima. Ljudi moraju da shvate da je istorija ekzaktna nauka kao i fizika. Ne moze se izmisljati, svaka tvrdnja mora biti potkrepljena dokazima iz TOG vremena. Koriscenje istorije u sluzbi dnevne politike je jedna od najodvratnijih stvari.

jocika

pre 8 godina

@mujo, svaka cast i na stilu i na argumentima. valjani su verovatno koliko i ovi nasi...
a to ko je prvi negde bio, uvek je problematicna stvar. a po meni i nebitna. i vi , kao i mi imate veliku dijasporu. zamisli sad da te neko tera iz te i te zemlje, a ti treca generacija tu? ne verujem da bi iko normalan pomislio da je to ok?

mujcinovic salih

pre 8 godina

Ne znam sta je Makedonija uradila grckoj pa je ova tako zadrta.Znam da Makedonija ima to ime vise od 70-et godina a grcka za vreme SFRj nikad nije trazila promenu imena.Zasto to sad radi pitanje je?

goran

pre 8 godina

Cak i da je to sve bas tako, ta "jedna jedina istorijska istina" ne moze da se realno sagleda preko obrazovanja koje pojedinac stice iz skolskog sistema u N-toj drzavi (nije vazno kojoj). Problem u toj "jednoj i jedinoj istorijskoj istini" je sto drzavni cinovnici (mozemo da ih nazovemo "formoraocima javnog mnenja") najcesce selektuju i serviraju konzumentima samo poglavlja koja odgovararju N-toj doktrini, dok mnoga druga (koja npr. ne odgovaraju toj istoj doktrini) budu uvek precutkivana i gurana sa strane, tako da retko ko(pogotovo u balkanskim drzavama) realno sagledava kompletnu i istinitu istorijsku sliku o svemu.